Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. ·...

24
voor nieuwe bestuurders Brochure Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips. speciaal voor ouders Met Bijlage 2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 1 21/08/13 14:57

Transcript of Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. ·...

Page 1: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

voor nieuwe bestuurders Brochure

Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

speciaal voor oudersMet Bijlage

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 1 21/08/13 14:57

Page 2: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

2 Nieuwe bestuurders

In sommige gevallen kan de rechter de beginnende bestuurder een educatieve straf voorstellen. Die bestaat

erin een opleiding te volgen bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Dan spreken we van een

‘alternatieve straf’.

Beginnende bestuurders en de wet …Van het moment dat je je rijbewijs op zak hebt, ben je voor de wet de eerste 2 jaar een ‘beginnende bestuurder’.

Wat betekent dat concreet?

Indien je als beginnende bestuurder bepaalde overtredingen begaat, loop je het risico om jouw rijbewijs kwijt te spelen en je examen opnieuw te moeten afleggen.

Als je bijvoorbeeld een inhaalverbod niet respecteert, zal je automatisch het theoretisch en/of het praktisch examen opnieuw moeten afleggen.

Vergeet niet om de centrale bijlage voor ouders los te scheuren en die aan je ouders te geven!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 2 21/08/13 14:57

Page 3: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 3

Tip 9

Ik heb mijn zaakjes op orde ! 17

Inhoudsopgave

Tip 1

Ik doe ervaring op ! 6

Tip 2

Ik vermijd zaken die me afleiden ! 8

Centrale bijlage: speciaal voor ouders

Tip 5

Ik let op mijn rijstijl ! 12

Tip 3

Ik ben verantwoordelijk achter het stuur ! 10

Tip 4

Ik kruip nooit achter het stuur als ik niet in mijn normale doen ben ! 11

Tip 7

Ik ben rustig en hou me aan de maximum toegelaten snelheid ! 15

Tip 8

Ik heb de kit van de perfecte bestuurder bij me ! 16

Tip 6

Wat er ook gebeurt, ik blijf kalm ! 14

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 3 21/08/13 14:57

Page 4: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

4 Nieuwe bestuurders

Veel leesplezier en ‘have a safe trip’!

Eindelijk ben je onafhankelijk, vrij en zelfstandig! Maar vooraleer je maximaal gaat profiteren van je nieuwe status als bestuurder neem je best even de tijd om deze brochure door te nemen. Je zal zeker enkele zaken ontdekken die je nog niet wist over rijden...

Je hebt net je rijbewijs behaald ! Proficiat !

Je rijbewijs halen is een belangrijke stap, maar bijleren kan nog altijd. Rijden leer je al doende en om met een goede basis te starten, vertrek je best met de juiste ingesteldheid!

Als beginnende bestuurder loop je een hoger risico op een verkeersongeval. De eerste duizenden kilometers die je aflegt, na het behalen van je rijbewijs, zijn immers de gevaarlijkste. Je loopt 3 keer meer risico op een ongeval dan een bestuurder met meer dan 10.000 km op de teller!

Je moet je automatismen nog ontwikkelen, zodat je sneller en efficiënter kan reageren op allerhande situaties die zich kunnen voordoen op de weg. Pas nadat je 100.000 km hebt afgelegd, mag je jezelf een ervaren bestuurder noemen.

In deze brochure krijg je heel wat tips en tricks over rijden aangereikt. Elke zichzelf respecterende bestuurder moet die kennen! Om brokken te vermijden en het risico op een ongeval tot een minimum te beperken, stellen we voor om deze eenvoudige en efficiënte adviezen toe te passen. Lees ze aandachtig en hou ze in je achterhoofd voor de rest van je leven als bestuurder!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 4 21/08/13 14:57

Page 5: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 5

• Van de jonge bestuurders zijn er meer die minstens eenmaal in hun leven Bob zijn geweest.

< 35 jaar: 85% 35-54 jaar: 79% ≥ 55: 64%

* Jonge bestuurders = bestuurders tussen 18 en 24 jaar oud.

We beginnen met enkele cijfers….

• Ze rijden minder vaak onder invloed van alcohol (echt waar)! Percentage positief bevonden chauffeurs tijdens het weekend in functie van de leeftijdscategorie

jonge bestuurders* zijn betere leerlingen dan oudere bestuurders…

en toch…

• Stierven in 2011 141 jongeren en raakten 1.023 jongeren ernstig verwond in een verkeersongeval.

• Daarmee zijn verkeersongevallen de eerste doodsoorzaak bij jongeren.

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%18-24 jaar 25-39 jaar 40-54 jaar

8,4% 12,3% 18,3%Negatief

Positief

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 5 21/08/13 14:57

Page 6: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

6 Nieuwe bestuurders

Tip 1Ik doe ervaring op !

Je hebt net je rijbewijs behaald en je hebt al wat geoefend. Maar je begint nu pas je eerste kilometers af te leggen als (een echte) bestuurder. Nu je in het bezit bent van het ‘felbegeerde document’ - je rijbewijs -, kan je niets meer overkomen! Behalve… dat je nog enige tijd door het leven moet als een onervaren bestuurder…

Onervaren bestuurder?Je kent de uitdrukking: ‘oefening baart kunst’! Dat klinkt wat ouderwets, maar het klopt wel… En dat geldt ook voor rijden! Al rijdend word je een echte crack achter het stuur.

Een bestuurder wordt beschouwd als ervaren

wanneer hij 100.000 km heeft afgelegd.

Ik doe zoveel mogelijk ervaring op in de situaties waarin ik me op mijn gemak voel

Om te leren rijden geldt net als voor al de rest dat het beter is om te oefenen in gemakkelijkere situaties (korte trajecten in een bekende omgeving, overdag rijden…) en geleidelijk meer moeilijkheden in te bouwen (‘s nachts rijden, met meer passagiers aan boord, in de stad tijdens het spitsuur…). De eerste tip is dus doodeenvoudig: hou het simpel!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 6 21/08/13 14:57

Page 7: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

7Nieuwe bestuurders

Ik geef er de voorkeur aan om te rijden met een ervaren chauffeur

Eens je rijbewijs op zak is het aan te raden om verder te oefenen met een ervaren chauffeur! Wie een lange en brede ervaring heeft, kan je het beste advies geven. Aarzel dus niet en kies ervoor om te rijden onder begeleiding als je de mogelijkheid hebt! En blijf steeds kritisch ingesteld, want sommige ervaren bestuurders kunnen zeer slechte gewoonten hebben. Neem als beginner enkel de goede voorbeelden over!

Door deze regels te volgen en met een beetje geduld kan je een keigoede, verantwoordelijke en respectvolle bestuurder worden!

Ik volg extra opleidingen

Er bestaan bepaalde technieken om defensief te rijden. Ze komen al aan bod tijdens de professionele opleiding in de erkende rijscholen, maar extra cursussen kunnen je helpen om dat verder te ontwikkelen en toe te passen in het verkeer!

Sommige verzekeraars geven kortingen als je een extra

opleiding rijvaardigheid volgt. Het is dus de moeite waard om

je hierover in te lichten!

Vraag informatie bij je mutualiteit. Het gebeurt

soms dat ze tussenkomen in de kosten voor dit type van

aanvullende opleiding.

Een bestuurder met een brede ervaring = elke

verantwoordelijke bestuurder die al minstens 8 jaar zijn

rijbewijs heeft.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 7 21/08/13 14:57

Page 8: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

8 Nieuwe bestuurders

Tip 2Ik laat me niet afleiden !

De gps instellen, vastzitten in een file, een omleiding op je traject, vrienden in de wagen… Allemaal situaties die voor stress kunnen zorgen en je aandacht kunnen afleiden van wat echt belangrijk is, als je achter het stuur zit: JE RIJSTIJL!

Om maximaal geconcentreerd te zijn, probeer je best de volgende regels te volgen:

Ik plan mijn route op voorhand

Als je ergens heen moet waar je de weg niet goed kent, denk er dan aan om je route voor te bereiden en voorzie voldoende tijd om op je bestemming te geraken.

Om te vermijden dat je blik afdwaalt van de weg,

programmeer je de gps best voor je vertrekt.

Wil je weten of er wegenwerken zijn op jouw traject? Neem dan een kijkje op

wegenenverkeer.be

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 8 21/08/13 14:57

Page 9: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

9Nieuwe bestuurders

Ik gebruik nooit mijn telefoon achter het stuur

Twee seconden lang de weg uit het oog verliezen verdubbelt het risico op een ongeval! Om dat te vermijden, schakel je het geluid van je gsm best uit als je achter het stuur zit. Als iemand je belt, kan hij altijd een bericht achterlaten op je voicemail.

En als je echt niet aan de verleiding kan weerstaan om de oproep te beantwoorden, voorzie dan een handenvrije kit in je wagen. Maar weet dat zelfs met zo’n toestel altijd het risico op verstrooidheid bestaat door het telefoongesprek …

Praten met een passagier die zich in de wagen bevindt, leidt minder af omdat hij/zij ook de

verkeerssituaties ziet. Hij/zij is dus geneigd om de stiltes van de bestuurder te respecteren en om

hem/haar in zijn concentratie te laten wanneer dat nodig is.

Wanneer ik achter het stuur zit, ben ik de enige die beslis

De passagiers hebben over het algemeen een positieve invloed op de bestuurder. Maar soms is dat niet het geval. Ze kunnen ervoor zorgen dat je risicovoller gaat rijden. Zorg ervoor dat jij het voor het zeggen hebt. Trouwens, “who’s the boss?” Als jij achter het stuur zit, neem jij de beslissingen. Jij kiest de muziek en de temperatuur en je ziet erop toe dat iedereen zijn veiligheidsgordel om heeft vooraleer je vertrekt!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 9 21/08/13 14:57

Page 10: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

10 Nieuwe bestuurders

Ik respecteer het verkeersreglement

Je kent het verkeersreglement vermoedelijk van buiten! Als je achter het stuur zit, vergeet het dan ook niet toe te passen.

Ik rust uit voordat ik vertrek

Als je vermoeid bent, verhoogt het risico op een ongeval. Als je al 17 uur lang niet geslapen hebt, komt de vermoeidheid van je lichaam overeen met een alcoholgehalte van 0,5‰! Als je je moe voelt, is de enige oplossing dan ook om 15 minuten te slapen alvorens terug te vertrekken. Deze ‘power nap’ zorgt ervoor dat je weer heel wat frisser bent. Als je langer slaapt, kom je in je diepe slaap terecht, wat natuurlijk verre van ideaal is.

Tip 3Ik ben verantwoordelijk achter het stuur !

Ik voel me verantwoordelijk voor mijn passagiers

Wanneer er mensen in je auto stappen, kan zelfs de kleinste fout die je maakt, ernstige gevolgen hebben voor hen. Wees dus extra voorzichtig als je passagiers vervoert.

Ik ben hoffelijk en respectvol ten opzichte van de andere weggebruikers

De voorrangsregels in acht nemen, niet bumperkleven als een wagen te traag rijdt, je niet ergeren aan een bestuurder die een onhandig manoeuvre uitvoert… Allemaal manieren om je geduldig en hoffelijk te tonen achter het stuur.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 10 21/08/13 14:58

Page 11: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

1Speciaal voor ouders

speciaal voor ouders

Het begin van hun onafhankelijkheid. Eindelijk hoef je niet langer taxi te spelen! En toch heeft hij/zij je nog een beetje nodig...

Je kind heeft net een rijbewijs behaald!

‘Beginnende bestuurder’?

De eerste kilometers die worden afgelegd na het behalen van het rijbewijs zijn de gevaarlijkste. Gedurende deze periode loopt de beginnende bestuurder 3 keer meer risico om een ongeval te hebben dan een bestuurder met meer dan 10.000 km op de teller!

De beginnende bestuurders moeten nog automatismen ontwikkelen om sneller en efficiënter te reageren op de situaties die zich op de weg kunnen voordoen.

het is dus van levensbelang om jouw kind te begeleiden tijdens de eerste maanden/jaren in het verkeer. Na de eerste 10.000 km wordt aangenomen dat het een zekere ervaring heeft verworven. Maar je moet rekenen op ongeveer 100.000 km voordat het de automatismen heeft verworven die noodzakelijk zijn om vlot te rijden.

Je hebt je kind al die jaren begeleid. Bij de eerste stapjes, leren fietsen, huiswerk maken… Je kind is nu een jongvolwassene, maar jouw advies, steun en begeleiding blijft belangrijk. Zoals in alle leerfasen in het leven heeft een beginnende bestuurder begeleiding nodig, zodat de eerste rijervaring op de weg veilig kan verlopen.

Bijlage

In deze brochure vind je 7 tips om je zoon/dochter te helpen die eerste kilometers in alle veiligheid

af te leggen!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 11 21/08/13 14:58

Page 12: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

2 Speciaal voor ouders

Geef steeds het goede voorbeeld!Uit verschillende studies blijkt dat de rijstijl van de kinderen op die van de ouders lijkt. Denk er dus aan om achter het stuur steeds het goede voorbeeld te geven: vooral wanneer je kind bij je in de wagen zit.

Help je kind om de route op voorhand te organiserenBespreek samen met je kind op voorhand de af te leggen route. Stel vooraf ook enkele vragen. Waar ga je heen? Wie rijdt er mee of wie zal je bestuurder zijn? Hoe laat kom je terug?

Laat weten dat je kind je altijd mag bellenEen bestuurder die onder invloed van alcohol achter het stuur zit, heeft over het algemeen een gevoel van almacht waardoor hij denkt dat hij zonder probleem kan rijden. Het ligt bij jongeren moeilijk om een vriend te zeggen dat je niet bij hem in de wagen wil stappen omdat hij te veel gedronken heeft.

Het is belangrijk om je kinderen duidelijk te maken dat ze jou (of een andere volwassene) altijd kunnen bellen, als ze in zo’n situatie terechtkomen. Laat je kind weten dat je liever midden in de nacht wakker wordt gebeld om hen op te halen dan dat hij/zij in de wagen stapt van een bestuurder die te veel alcohol gedronken heeft en/of drugs gebruikt heeft.

Slechts 36% van de jongeren (18-29 jaar) zegt geweigerd te hebben om in te stappen bij een bestuurder die vermoedelijk onder invloed van alcohol en/of drugs was.

Hou dit goed voor ogen als je je kind zelf hebt leren rijden. Het zou kunnen dat hij/zij enkele van je

slechte gewoontes heeft overgenomen.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 12 21/08/13 14:58

Page 13: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

3Speciaal voor ouders

Geef hem/haar raad om bepaalde gevaren te vermijdenEen jongere die sinds kort in het bezit is van een rijbewijs, kan in al zijn enthousiasme soms het belang van de regels uit het oog verliezen. Het is belangrijk om je kind te begeleiden en de essentiële regels om veilig te rijden te herhalen.

Rijden onder invloed van alcohol of drugs, sneller rijden dan toegestaan, ‘s nachts rijden… dat zijn allemaal risicovolle situaties. Het kan nooit kwaad om even op de gevaren te wijzen. Spoor je kind aan om het belangrijkste deel van deze brochure die speciaal voor je oogappel bestemd is, nog eens door te nemen, dat is al een goed begin!

Spoor je kind aan om bij voorkeur onder begeleiding te rijdenIn het begin is het een goed idee om zo veel mogelijk te rijden met een bestuurder die al heel wat ervaring heeft (elke verantwoordelijke bestuurder uit zijn omgeving die meer dan 8 jaar een rijbewijs heeft).

Zorg ervoor dat je kind met een wagen rijdt die in regel en perfect onderhouden isZelfs de voorzichtigste, verstandigste en meest ervaren bestuurder is onverantwoord als hij/zij met een wagen rijdt die technisch niet in orde is … Als beginnende bestuurder bezit je kind niet alle rijautomatismen. Gevolg? Ze kunnen moeilijk de verkeersituaties ontcijferen want ze besteden nog te veel aandacht aan de ‘mechanische’ handelingen van het rijden (schakelen bijvoorbeeld). Door andere afleidingsbronnen te vermijden (zoals een brandend controlelampje of stress wegens een panne die vermeden had kunnen worden), zal je ze helpen om alle aandacht aan het rijden te besteden!

Als je samen met je zoon/dochter trajecten met de

wagen aflegt, dring er dan op aan dat ze zelf rijden. Dat

is een uitstekende manier om ervaring op te doen in ideale omstandigheden!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 13 21/08/13 14:58

Page 14: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

4 Speciaal voor ouders

tips & tricks voor de aankoop van een tweedehandswagen

• Vraag de verkoper altijd de Car-Pass van de wagen. Hij is wettelijk verplicht u deze te geven. De Car-Pass is een document dat je een beeld geeft van de voorgeschiedenis van een wagen. Het bevat zijn kilometerstand op verschillende data. Om er zeker van te zijn dat er niet geknoeid is met de teller, moet de kilometerstand een logische evolutie in de tijd volgen.

• Laat je begeleiden door iemand die er iets van kent of vraag een auto-expert om de wagen na te kijken.

• Vraag een waarborg aan de verkoper.

Onderdelen die zeker regelmatig nagekeken moeten worden: remmen, banden, schokdempers, ruitenwissers en lichten. Meer informatie nodig?

Neem dan een kijkje op www.alleslooptgesmeerd.be

hij/zij gebruikt je wagen?

Let erop dat die goed onderhouden is.

hij/zij heeft een eigen wagen?

Als je kind beslist om een tweedehandswagen te kopen, begeleid ze dan bij de aankoop.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de

verzekeringskosten te beperken. Het is nuttig om de voorstellen van verschillende verzekeraars

te vergelijken en pas daarna een keuze te maken!

Breng je verzekeringspolis in ordeals je zoon/dochter met je wagen rijdt, meld hem/haar dan aan als bestuurder

De verzekeraar moet weten wie de gebruikelijke bestuurder is van het voertuig (of de bestuurders als er meerdere zijn). Zo kan hij het te verzekeren risico inschatten en het bedrag van de premie berekenen.

Stel je voor dat je kind, dat niet vermeld is als bestuurder in het verzekeringscontract, een ongeval veroorzaakt … Je verzekeraar kan de volledige of gedeeltelijke terugbetaling eisen voor de vergoedingen die werden uitbetaald aan de slachtoffers!

Bij de bepaling van het bedrag van de premie houden de verzekeraars rekening met de leeftijd en de rijervaring. Enkele jaren ervaring op de teller zonder een ongeval veroorzaakt te hebben, kan een positief effect hebben. Door vermeld te zijn als bestuurder kan je kind dus de rijervaring laten gelden en een minder hoge premie krijgen wanneer ze later een verzekering afsluiten op eigen naam.

Dit zijn onze adviezen, nu moeten ze enkel nog toegepast worden! het belangrijkste dat je moet onthouden? Begeleid je kind zoveel mogelijk tijdens zijn eerste ervaringen als bestuurder. geef het goede voorbeeld en spoor hem of haar aan om veilig te rijden. Zo zal je jouw zoon of dochter helpen om een verantwoordelijke en respectvolle bestuurder te worden!

Vera

ntw

oord

elijk

e U

itge

ver:

Kar

in G

enoe

- B

IVV

vzw

– H

aach

tses

teen

weg

140

5 –

1130

Bru

ssel

- W

ette

lijk

depo

t num

mer

: D/2

013/

0779

/36

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 14 21/08/13 14:58

Page 15: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 11

Tip 4Ik kruip nooit achter het stuur als

ik niet in mijn normale doen ben !

Alcohol drinken en/of drugs gebruiken heeft negatieve gevolgen voor de rijstijl van alle bestuurders. Maar die gevolgen zijn nog groter bij beginnende bestuurders. Dat komt door het gebrek aan automatismen.

alcohol- gehalte

2 keer meer kans op een ongeval!

100 keer meer kans op een ongeval!

alcohol- gehalte 2 keer meer kans op een ongeval! 0,5 ‰

0,8 ‰

Als je drugs en alcohol combineert, wordt dat echt

een explosieve cocktail!

1,6‰

0,8‰

NUCHTER

Effecten van alcohol op het gezichtsveld.

Rijden onder invloed van alcohol kan je duur te staan komen! De boetes zijn niet

mals, om nog maar te zwijgen over de intrekking van je rijbewijs, de verwijzing

naar de rechtbank en de gevolgen van een ernstige ongeval… Kortom, het loont

de moeite twee keer na te denken alvorens je dat risico

neemt, niet? Voor meer informatie: ikbob.be

Goed om weten: sommige geneesmiddelen kunnen ook een negatieve invloed hebben op je rijvermogen.

Informeer je daarover als je geneesmiddelen neemt.

Vera

ntw

oord

elijk

e U

itge

ver:

Kar

in G

enoe

- B

IVV

vzw

– H

aach

tses

teen

weg

140

5 –

1130

Bru

ssel

- W

ette

lijk

depo

t num

mer

: D/2

013/

0779

/36

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 15 21/08/13 14:58

Page 16: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders12

Tip 5Ik let op mijn rijstijl !

Ik heb een juiste zithouding

Let erop dat je goed op het achterste van je stoel zit, met de benen licht gebogen, de twee handen op het stuur en de armen lichtjes geplooid. Als je je hoofd naar achteren buigt, moet dit door de hoofdsteun ondersteund worden. En vergeet natuurlijk niet om je veiligheidsgordel vast te klikken voor vertrek.

Ik kijk altijd wat er in de verte gebeurt

Beginnende bestuurders hebben de neiging om alleen maar enkele meters voor de motorkap van hun wagen te kijken. Maar het is net belangrijk om heel ver vooruit te kijken. Zo zie je het verkeer en anticipeer je op gevaar.

De juiste techniek om dat ‘klein beginnersprobleem’ te vermijden is te leren om ‘met de ogen te zoeken’. Kijk naar links en rechts om beter te zien wat er gebeurt. En de achteruitkijkspiegels niet vergeten natuurlijk!

Om er zeker van te zijn dat je al het verkeer in je

gezichtsveld hebt, moet je je achteruitkijkspiegels goed afstellen en ze iedere 5 à 8

seconden controleren.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 16 21/08/13 14:58

Page 17: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders

Ik kan goed bochten nemen

Een slecht genomen bocht is een frequente oorzaak van ongevallen. Dikwijls rijdt de bestuurder te snel. Maar een gebrek aan kennis van de techniek om een bocht te nemen, speelt eveneens een rol. Als beginnende bestuurder kan je dus maar best meteen de juiste techniek aanleren!

13

Er zijn 4 gouden regels:

1. Je snelheid minderen voor de bocht

2. In het midden van het baanvak blijven en dus geen andere rijstroken afsnijden

3. Vermijd om te remmen of te versnellen in de bocht

4. Versnellen als je uit de bocht komt

Ik hou mijn dode hoek in de gaten

Als je rijdt, is er altijd een zone onzichtbaar voor jou. Daarin kan zich een andere weggebruiker bevinden. Alvorens in te halen of links of rechts af te draaien, mag je nooit vergeten om over je schouder te kijken (links of rechts) om die zone in je gezichtsveld te hebben.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 17 21/08/13 14:58

Page 18: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders14

Tip 6Wat er ook gebeurt, ik blijf kalm !

Je hebt een conflict gehad met iemand? Je hebt slecht nieuws gekregen of je bent bijzonder gespannen? Je aandacht zal niet helemaal op het rijden gericht zijn … Neem dus de tijd om rustig te worden alvorens je in het verkeer te begeven.

Een kleine tip die kan helpen:

Ik stel mijn playlist samen voordat ik vertrekDe muziekstijl die je beluistert achter het stuur, kan ook een invloed hebben op je rijgedrag. Aarzel dus niet om muziek te kiezen die je helpt om je op je gemak te voelen en rustig te blijven in alle omstandigheden.

Het risico om in slaap te vallen is het hoogst tussen

13 en 15 uur en ’s nachts tussen 2 en 6 uur.

Muziek beluisteren met oortjes achter het stuur kan heel

gevaarlijk zijn. Het verhindert je om geluiden van buitenaf

te horen.

Opgelet, te rustige muziek kan je misschien slaperig

maken…

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 18 21/08/13 14:58

Page 19: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 15

Tip 7Ik ben geduldig en hou me aan de

maximum toegelaten snelheid !

Haast en spoed is zelden goed. Als je te snel rijdt, wordt je voertuig moeilijk te besturen en heb je meer tijd nodig om te stoppen…

Hoe sneller je rijdt, hoe kleiner je gezichtsveld wordt …

Te snel rijden verhoogt het risico

op een dodelijk ongeval sterk…

Bovendien reageer je als beginnende bestuurder minder snel dan de gemiddelde bestuurder. In noodsituaties bepaalt de reactietijd voor een stuk de remafstand, wat soms het verschil maakt tussen een bijna-ongeval en een “perte totale”.

Op een nat wegdek is de stopafstand nog veel langer. (bijv. bij 120 km/u is dit 144m in plaats van 102m!)

(met een reactietijd van één seconde en met een auto in perfecte staat op een droog wegdek)

Te snel ... te laat?

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 19 21/08/13 14:58

Page 20: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders16

Tip 8Ik heb de kit van de perfecte bestuurder bij me !

Bepaalde zaken moet je altijd in je auto liggen hebben, zoals een gevarendriehoek, een brandblusapparaat, een verbandkist en een fluohesje. Het gaat hier om belangrijke voorwerpen die wettelijk verplicht aanwezig moeten zijn in de auto. Maar een bestuurder die naam waardig heeft bovendien ook zaken bij die het leven vereenvoudigen.

Wat niet mag ontbreken in de kit van de perfecte bestuurder:

✔ een zonnebril. Zo voorkom je verblind te worden achter het stuur.

✔ een parkeerschijf. Vergeet nooit om die correct te plaatsen en zo boetes te vermijden.

✔ een ijskrabber. Dat kan zeer nuttig blijken voor je voorruit!

✔ een slaapzak. Zo kan je overnachten in je wagen of bij een kameraad, als je niet meer in staat bent om te rijden…

✔ een reservewiel en een autokrik. Je weet nooit wat er kan gebeuren!

✔ een paar werkhandschoenen. Als je een wiel moet vervangen of onder de motorkap moet kijken, kunnen die goed van pas komen.

✔ een kleine zaklamp. Deze kan je een grote dienst bewijzen als je midden in de nacht een probleem hebt met je wagen en je hem moet ‘oplappen’.

✔ Je groene kaart (verzekeringsdocument) en een ongevallenformulier. Dat laatste kan je vooraf al gedeeltelijk invullen.

Vergeet niet om die documenten uit je wagen te nemen als je

je parkeert, dat is altijd beter in geval van diefstal.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 20 21/08/13 14:58

Page 21: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 17

Tip 9Ik heb mijn zaakjes op orde !

Om veel problemen te vermijden is er een essentiële regel die je best naleeft: bescherm je met een geschikte verzekering!

Ik verzeker mijn wagen op mijn naam of op die van één van mijn ouders? Het is mogelijk dat één van je ouders eigenaar is van de wagen en de verzekering afsluit. Maar de verzekeraar moet weten wie de gebruikelijke bestuurder is van het voertuig (of bestuurders als er meerdere zijn). De verzekeraar kan zo het te verzekeren risico inschatten en het bedrag van de premie berekenen. Stel je voor… Jij bent de gebruikelijke bestuurder, maar je staat niet vermeld in het verzekeringscontract en je veroorzaakt een ongeval. De autoverzekeraar kan de gedeeltelijke of volledige terugbetaling van je eisen voor de vergoedingen die werden uitbetaald aan de slachtoffers!

Goed om weten: Als je vermeld staat als

bestuurder, dan kan je je rijervaring laten gelden en in

sommige gevallen een minder hoge premie krijgen als je later een verzekering afsluit op jouw

naam (op voorwaarde dat je geen brokken maakt als bestuurder

natuurlijk ).

Hoe kan ik mijn verzekeringskosten beperken?

Ik kies de juiste wagen!

De eerste truc betreft de keuze van je wagen. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de verzekeringspremie en hoe duurder de belasting op inverkeerstelling en de verkeersbelasting. Je kunt de kosten ook beperken door te kiezen voor een tweedehandswagen. Dan is de nood aan een omniumverzekering ook kleiner.

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 21 21/08/13 14:58

Page 22: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders18

Ik vermijd brokken

Bij de bepaling van het premiebedrag houden de verzekeraars rekening met je leeftijd en je rijervaring. Zodra je een beetje ervaring hebt zonder dat je een ongeval veroorzaakt hebt, zal de premie dalen! Een goede reden dus om de goede voornemens van deze brochure in acht te nemen.

tips & tricks bij de aankoop van een tweedehandswagen

• Vraag de verkoper altijd de Car-Pass van de wagen. Hij is wettelijk verplicht je deze te geven. Dat is een document waarmee je de voorgeschiedenis van een wagen leert kennen. Het bevat de kilometerstand op verschillende data. Om er zeker van te zijn dat er niet geknoeid is met de teller, moet de kilometerstand een logische evolutie in de tijd volgen.

• Laat je begeleiden door iemand die er iets van kent of vraag een auto-expert om de wagen na te kijken.

• Vraag een waarborg aan de verkoper.

Ik volg enkele lessen

Verzekeraars geven soms kortingen als je een extra opleiding rijvaardigheid volgt. Er bestaan ook voordelige formules voor mensen die weinig kilometers per jaar rijden. Vraag dus zeker informatie bij je verzekeraar.

Kortom, er bestaan heel wat mogelijkheden! De gouden regel is dus om je te informeren, de voorstellen van verschillende verzekeraars te bestuderen, te vergelijken en ten slotte de juiste keuze te maken!

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 22 21/08/13 14:58

Page 23: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Nieuwe bestuurders 19

Redactie: Belinda Demattia en Jan Vandaele.

Met dank voor de revisie aan: ASSURALIA, FEDERDRIVE, GOCA, OVK, TOURING en VAB.

Met dank aan: Anne-Valérie De Barba, Stefanie Janssen, Liesje Pauwels, Anne Salmon, Bénédicte Vereecke, Benoit Godart,

Ludo Kluppels, Floris Merckx en Bram Verlinde.

Illustraties: Marco Paulo.

Layout: Mazy Graphic Design.

Deze brochure werd gedrukt in september 2013 en stemt overeen met de op die datum beschikbare gegevens. Alle vermelde cijfers dateren van 2011 tenzij anders vermeld.

Ook verkrijgbaar in het Frans.

Nu heb je alle troeven in handen om je eerste kilometers veilig af te leggen! Vergeet niet: oefening baart kunst! Het is de ervaring die je in staat zal stellen om een keigoede, verantwoordelijke en respectvolle bestuurder te worden. Dat is alles wat we je kunnen wensen. De bal (of liever het stuur) ligt nu in jouw kamp!

Met de medewerking van:

Vera

ntw

oord

elijk

e U

itge

ver:

Kar

in G

enoe

- B

IVV

vzw

– H

aach

tses

teen

weg

140

5 –

1130

Bru

ssel

- W

ette

lijk

depo

t num

mer

: D/2

013/

0779

/36

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 23 21/08/13 14:58

Page 24: Brochure voor nieuwe bestuurders Met Bijlage speciaal voor ouders Onderweg … · 2019. 11. 25. · Onderweg naar meer ervaring! Rijbewijs op zak? Ontdek onze tips voor veilige trips.

Feestje bouwen

en toch veilig thuis raken?

MNM FrieNds Taxi app: de carpool - oplossiNg voor FeesTbeesTeN

Gratis applicatie

2013_Tips & tricks-jeunes-NL.indd 24 21/08/13 14:58