Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

32
PROGRAMMA OKTOBER 2014 - FEBRUARI 2015 Cappellen 14-18

description

Brochure 'Cappellen 14-18', gemeente Kapellen, activiteiten rond 100 jaar Groote Oorlog, oktober 2014-februari 2015

Transcript of Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

Page 1: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

PROGRAMMA

OKTOBER 2014 - FEBRUARI 2015

Cappellen 14-18

Page 2: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

uit Bezette Stad, Paul van Ostaijen, 1921

Page 3: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

3

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Gedurende vier jaar zouden de oorlogsomstandigheden hun invloed hebben op het dagelijkse leven. Opdat we nooit zouden vergeten wat er toen gebeurd is, ondersteunt de gemeente Kapellen dan ook graag initiatieven die één of meerdere aspecten van die oorlogsjaren in de kijker plaatsen.

Bent u geïnteresseerd in de manier waarop de oorlog ook het leven in Kapellen beïnvloedde? Wil u actief of recreatief de oorlogsrelicten in onze gemeente ontdekken? Of bent u op zoek naar achtergrondinformatie? U vindt het allemaal terug in deze brochure. Laat u verrassen door de loopgraven en bunkers van de zgn. Antwerp-Turnhoutstellung. Geniet al fietsend van de spoorwegverbinding tussen het Fort van Kapellen en het Kamp van Brasschaat. Kom alles te weten over de Doodendraad en de draagwijdte ervan op het dagelijkse reilen en zeilen in onze gemeente.

WEBSITE

Alle Kapelse activiteiten rond 100 jaar Groote Oorlog vind je ook terug op de website www.cappellen14-18.be. Daar kan je deze brochure ook inkijken, doorbladeren en downloaden.

U zal in ieder geval merken dat in Kapellen nog vele herinneringen bewaard zijn aan de Eerste Wereldoorlog. Dat naast het front in de Westhoek ook hier vlak bij de Nederlandse grens de oorlog zicht- en tastbaar was, tot vandaag. Dat dagelijkse leven in een bezet gebied bleef voorheen wat onderbelicht, maar krijgt nu de aandacht die het verdient. Op een ogenblik dat vandaag elders in de wereld oorlog en bezetting jammer genoeg actueel blijven, moet het ons meer dan ooit een spiegel voorhouden van de waarde van onze vrijheid en onafhankelijkheid. Waarden waarvoor honderd jaar geleden velen hebben gestreden, ontberingen hebben geleden of zelfs hun leven hebben gegeven…

Dirk Van Mechelenburgemeester

VOORWOORD

Page 4: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

EXPO

Cappellen in den Grooten Oorlog

Heemkring Hoghescote organiseert van 4 oktober tot en met 22 november 2014 een representatieve tentoonstelling in ’t Oud-Gemeentehuis. Cappellen in den Grooten Oorlog toont onder meer een levensgrote opstelling van de Dodendraad en een plattegrond van Putte dat in Wereldoorlog I volledig geïsoleerd was. Verder vind je er heel wat voorwerpen en audiovisueel materiaal over het leven in die moeilijke periode. Elke zaterdag om 15.00 uur is er een gegidste rondleiding. Gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt tot 20 bezoekers. Voor scholen en groepen van 15 tot 20 personen organiseert Heemkring Hoghescote op afspraak een begeleid bezoek. Dan betaal je wel € 30 per groep.

4 oktober-22 november 2014zaterdag en zondag, 12.00-17.30 uur of op afspraakEXPOG, ’t Oud-Gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 2gratis

Linda Boudewijns, 03 664 82 77, [email protected] [email protected]

i

Page 5: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

555

EVENEMENT

Week van het Bos

Onder het motto Onze oud-strijders zijn springlevend staat de Week van het Bos dit jaar in het teken van De Groote Oorlog. Het Agentschap voor Natuur en Bos organiseert op zondag 12 oktober in het Mastenbos een groot openingsevent. Ontdek het oorlogsverleden van dit bos aan de hand van enkele unieke gegidste wandelingen, onder meer door loopgraven en langs bunkers. “Nergens anders vindt men zo’n hoge concentratie aan bunkers, zelfs niet in de Westhoek. Een absoluut unicum in België”, stelt Natuur en Bos. Verder vind je die dag in het Mastenbos fi jne optredens en performances, een infomarkt en natuurlijk lekkere hapjes en drankjes.

Wie met de fi ets komt, kan een uitgestippelde route volgen tot aan de fi etsenstalling (én krijgt bovendien een gratis drankje op de infomarkt). Met de trein? Stap af aan station Heide en neem een shuttle tot op wandelafstand van de infomarkt. Toch met de auto? Die dag kan je parkeren aan de Starrenhofl aan 19. Van daaruit brengt een pendeldienst je naar de infomarkt.

zondag 12 oktober 201410.00-17.00 uurMastenbos, Oude Galgenstraat-Kalmthoutsesteenweggratis

www.weekvanhetbos.bei

Page 6: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

6

zeppelin

De kroonprins haalt tusschen Reims en Verdun eene overwinning op 10 Fransche legerkorpsen. Op

zijnen linkervleugel, tegenover Verdun, kan hij echter niet ops

chieten. Hij zwenkt Zuidoostwaarts om.

In Fransch Lotharingen en in de Vogezen maken de Duitschers echter geen voortgang

. De zetel der

Fransche regeering wordt naar Bordeaux verplaatst. Een groot aantal menschen verlaat Parijs.

Wederom laat een Zeppelin 7 bommen op Antwerpen vallen. De Oostenrijksche generaal Auffenberg

behaalt voordeelen bij Zamosx.

De Japanners bezetten 7 eilanden om Kiao-‘tsjow.

In Fransch Lotharingen en in de Vogezen maken de Duitschers echter geen voortgang

. De zetel der

Fransche regeering wordt naar Bordeaux verplaatst. Een groot aantal menschen verlaat Parijs.

Wederom laat een Zeppelin 7 bommen op Antwerpen vallen. De Oostenrijksche generaal Auffenberg

behaalt voordeelen bij Zamosx.

De Japanners bezetten 7 eilanden om Kiao-‘tsjow.

FIETSEN

Spoorfi etsen

Kempens Landschap vzw, een landschapsvereniging die bijzondere plekken in de provincie Antwerpen koestert, laat je meefi etsen in het spoor van de militairen. Je trapt met een spoorfi ets via de historische spoorlijn – middenin de natuur! – van Kapellen naar Brasschaat én terug. Aan het keerpunt kan je even uitblazen aan het oudste militair vliegveld van België en een hapje of drankje nuttigen in café Perron Noord. Het traject telt 5,5 km en leg je dus heen en terug af. Een tocht duurt zo’n 3,5 uur. Voor een spoorfi ets voor 5 personen (waarbij 2 personen trappen) betaal je € 30. Er zijn ook groepsfi etsen voor 14 personen (waarbij 4 personen trappen) beschikbaar. Vertrekken doe je aan het Fort van Kapellen (Fortsteenweg). Dat kan op afspraak (via onderstaande coördinaten). Dit project loopt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, de gemeenten Kapellen en Brasschaat, het Vlaamse strategische project Fortengordels rond Antwerpen en de sociale organisaties Wotepa en Rotonde vzw.

doorlopendop afspraakmilitair spoor, Fortsteenweg 37€ 30 (fi ets 5 personen), € 80 (fi ets 14 personen)

Kempens Landschap, 0474 48 16 03, www.spoorfi etsen.bei

Page 7: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

WANDELEN

Loopgravenpad

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kocht enkele jaren geleden een bijkomend stukje bos in Kapellen, gelegen tussen de Kalmthoutsesteenweg en spoorlijn 12, voorheen eigendom van de familie Kronacker. Dat stuk, dat aansluit bij het Mastenbos, is niet alleen natuur ten top. De groene pracht herbergt ook een onvermoede erfgoedschat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. In het hele Mastenbos gaat het om maar liefst 4,8 km loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog! Of: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen.

In de context van de herdenking van WOI nam ANB het initiatief om samen met de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen dit bos uit te bouwen tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite met maximale toegankelijkheid voor het publiek. Een bezoek is mogelijk aan de hand van talrijke infopanelen en – indien gewenst – onder begeleiding van een gids.

doorlopend (vanaf 13 oktober 2014)op afspraak (met gids) of op eigen houtjeMastenbos, Kalmthoutsesteenweg (NB 51° 20’ 10.799”, OL 4° 26’ 19.92”)€ 50 per groep (wandeling met gids), gratis (zonder gids)

gemeentelijke dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 84, [email protected]

i

Zo’n wandeling duurt anderhalf tot twee uur. De gids vertelt over de loopgraven, de bunkers en Wereldoorlog I, maar ook over de natuur in het Mastenbos.

Een rondleiding met gids kost € 50. Om praktische redenen worden de groepen wel beperkt tot 20 à 25 personen. Een gids boeken doe je bij de gemeente Kapellen (via onderstaande coördinaten). Ook als je in groep naar het Mastenbos trekt zonder gids, wordt gevraagd dat te melden aan de gemeente Kapellen (om te vermijden dat te veel groepen tegelijk het Loopgravenpad bezoeken).

Page 8: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

CONCERT

Matinee Academie

zaterdag 18 oktober 201414.00 & 15.30 uurDe Kroon, ’t Oud-Gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 2gratis

i Oorlog

Bij St Quentin vallen de Fransche strijdmachten het leger van Albrecht Von Wurtemberg dat

ten zuiden van Mézières over de Maas was getrokken, over die rivier terug te drijven. Maar de

Duitschers krijgen versterking en in verband ook met den tegenslag der Franschen

bij Rethel, werpen

zij deze opnieuw over de Maas. Het fort Ayvelles, in den rug van deze troepenmacht is gevallen.

Montmedy is gevallen en de bezetting gevangen genomen. Givet is gevallen.

De kroonprins, die het zwaar te verantwoorden heeft gehad, vordert in de richting van de Maas. Het

leger van Von Kluck trekt Amiens binnen.

De gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord ‘speelt’ op zaterdag 18 oktober een gratis matineeconcert. Leerlingen uit verschillende klassen brengen muzikale werken. Passeren onder meer de revue: strijkinstrumenten, blaasinstrumenten, zang, ... Er zijn twee voorstellingen van zo’n uurtje, om 14.00 uur en om 15.30 uur. Het concert is perfect te combineren met een bezoek aan de expo Cappellen in den Grooten Oorlog (zie pagina 4).

Academie voor Muziek en Woord, 03 605 76 54, 03 663 09 90, www.muziekacademiebrasschaat.be

Bij St Quentin vallen de Fransche strijdmachten het leger van Albrecht Von Wurtemberg dat

ten zuiden van Mézières over de Maas was getrokken, over die rivier terug te drijven. Maar de

Duitschers krijgen versterking en in verband ook met den tegenslag der Franschen

bij Rethel, werpen

Page 9: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

9

WANDELEN

Herfstwandeling

Al honderd jaar vind je in het Wolvenbos – nu ook deels Mastenbos – de goed bewaarde sporen, loopgraven en bunkers van de Duitse verdedigingslinie (zie pagina 7). De herfstwandeling van Toerisme Kapellen leidt je op zondag 2 november langs dat Loopgravenpad. Je krijgt tijdens deze wandeling toelichting over de militaire geschiedenis van het gebied, de historische context van het Mastenbos én het unieke ecosysteem dat zich na de Duitse terugtrekking heeft gevormd. Je komt best met de fi ets, want veel parkeerplaatsen zijn er niet in de bocht van de Kalmthoutsesteenweg.

zondag 2 november 201414.00 uurMastenbos, Kalmthoutsesteenweg€ 2, kinderen gratis

gemeentelijke dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 84, [email protected]

i

Page 10: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

THEATER

Tunnelkoorts

Tunnelkoorts is een aangrijpende monoloog met veel muziek, uitsluitend voor leerlingen van het tweede middelbaar. Willem, een jongen van 12, is een gedwongen wees, zoals zovelen in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Hij besluit op de boerderij van zijn ouders te blijven. Zijn grootmoeder, waarmee hij niet zo goed opschiet, trekt bij hem in. Zij sleept geheimen mee uit haar verleden die het daglicht beter niet zien. Zijn prille liefde voor Marieke houdt hem overeind. Hij plant met haar een schone toekomst. Zo gauw de oorlog afgelopen is, zal het zover zijn. Maar wanneer eindigt die rotoorlog? ... De Groote oorlog van toen is dan misschien wel lang voorbij, maar wereldwijd worden er nog steeds oorlogen uitgevochten. Vandaar de noodzaak om dit thema nu aan te kaarten. Concept, scenario, regie: Eric Vanthillo (Theater Anna’s Steen, Tg Schemering). Spel: Hans Van Cauwenberghe (Spoed, De Elfenheuvel, Familie, Vermist, De Ridder).

donderdag 13 november 201410.00 uur & 14.00 uur2de middelbaar’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2€ 5

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected]

i

SCH

OO

LVO

OR

STEL

LIN

G

Page 11: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

Oorlogsverklaring

Albrecht von Wurtemberg is van de Semois naar de Maas getrokken en steekt in de nabijheid van

Albrecht von Wurtemberg is van de Semois naar de Maas getrokken en steekt in de nabijheid van

Mézières deze rivier over.

Tegen den kroonprins hebben de Franschen het offensief herv

at, maar deze slaat den aanval af en vordert

in de richting van de Maas. In gevechten bij Bergen en Maubeuge wordt het Engelsche expeditieleger

teruggeslagen. De Engelschen en Franschen zijn aan deze Westelijke zijde van het gevechtst

errein op de

Somme teruggetrokken. Intusschen valt Manonvillers.

Zeeslag bij Helgoland. De Duitsche kruisers Ariadne, Mainz en Koln worden in den grond geboord.

Hoogtepunt van den vooruitgang der Russen in Oost-Pruisen. Zij hebben de overgangen over d

e Alle

bezet, alsmede de stad Allenstein en vallen Koningsbergen aan.

In het grensgebied van Galicië zijn de Russen deels tusschen de Oostenrijksche legers doorgetrokke

n,

deels hebben zij ze omgetrokken. De Oostenrijkers wijken snel, Lemberg wordt bedreigd.

Oostenrijk-Hongarije verklaart België den oorlog.

CONCERT

Flanders Fields

zondag 23 november 201414.30-18.00 uur (incl. pauze)’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2€ 8

Als de expo Cappellen in den Grooten Oorlog (zie pagina 4) is afgelopen, organiseert Heemkring Hoghescote in ‘t Bruggeske een afsluitend dubbelconcert. Twee ensembles brengen muziek en zang die herinneringen opwekken aan Wereldoorlog I. Koninklijke Accordeonvereniging Hoger Streven uit Essen blikt onder leiding van Jeannine Konings honderd jaar terug in de tijd. Met welke muziek hielden de soldaten de moed erin? Welke nummers zetten de componisten toen op papier? Wat klinkt vandaag gedateerd of juist modern? Enz. Laat je na de pauze – zo’n uurtje, om het podium aan te passen – verrassen door het Belgisch-Nederlands Solistenensemble Bel Canto, eveneens uit Essen. Dit gezelschap brengt in een aangepast programma liederen en operettearia’s uit de periode van WO I. Vele muziekstukken zijn heel herkenbaar en nodigen misschien zelfs uit tot meezingen. De deuren openen om 13.30 uur, het concert start om 14.30 uur. Toegangskaarten (€ 8) zijn uitsluitend te verkrijgen via reservatie in voorverkoop.

Linda Boudewijns, 03 664 82 77, [email protected] [email protected]

in de richting van de Maas. In gevechten bij Bergen en Maubeuge wordt het Engelsche expeditieleger

teruggeslagen. De Engelschen en Franschen zijn aan deze Westelijke zijde van het gevechtst

errein op de

Somme teruggetrokken. Intusschen valt Manonvillers.

Zeeslag bij Helgoland. De Duitsche kruisers Ariadne, Mainz en Koln worden in den grond geboord.

Hoogtepunt van den vooruitgang der Russen in Oost-Pruisen. Zij hebben de overgangen over d

e Alle

bezet, alsmede de stad Allenstein en vallen Koningsbergen aan.

In het grensgebied van Galicië zijn de Russen deels tusschen de Oostenrijksche legers doorgetrokke

n,

deels hebben zij ze omgetrokken. De Oostenrijkers wijken snel, Lemberg wordt bedreigd.

Oostenrijk-Hongarije verklaart België den oorlog. Oostenrijk-Hongarije verklaart België den oorlog. Oostenrijk-Hongarije verklaart België den oorlog.

i

Page 12: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

12

UITSTAP

Ieper

dinsdag 25 november 201410.00-22.30 uurvertrek: Marktplein€ 30 (incl. busreis, middagmaal, toegang, gidsen)

i

Na een gezamenlijk middagmaal in WZC Wieltjensgracht, ga je naar het In Flanders Field Museum. In het volledig vernieuwde museum word je geconfronteerd met de gevolgen van De Groote Oorlog. Elke bezoeker krijgt een poppy-armband waarmee hij vier persoonlijke verhalen van ‘de kleine man’ uit deze oorlog kan ontdekken. Na het vrije avondmaal wacht De Nachtwacht je op met hellebaard en fl ambouw. Hij loodst je door de duisternis van het middeleeuwse Ieper. Na een korte wandeling op de vestingen, via de passerelle en de posterne ga je terug de stad in om te eindigen aan de Menenpoort. Na de Last Post rij je huiswaarts.

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected], www.cckapellen.be De uitstap naar Ieper op dinsdag 4 november 2014 is

helaas al uitverkocht.

Page 13: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

13

LEZEN

War Horse

De Kapelse bibliotheek organiseert tijdens het schooljaar 2014-2015 het leesproject De Groote Oorlog voor de zesde leerjaren van de Kapelse scholen. De bib stelt voldoende exemplaren van het boek War Horse van Michael Morpurgo ter beschikking. Alle klassen kunnen dit ontroerend en spannend oorlogsverhaal in een periode van anderhalve maand lezen. Op een leesblog plaatst de bib dan een 50-tal literaire, artistieke en historische uitdagingen. Als de klassen de uitdagingen halen, biedt de bib al die straffe lezers een fi lmvoorstelling van War Horse – van Steven Spielberg! – aan. Als er voldoende interesse is, wil de bib dit aanbod tijdens de volgende herdenkingsjaren van WO I opnieuw aanbieden.

schooljaar 2014-2015na afspraken6de leerjaargratis

bibliotheek, Dorpsplein 15, 03 660 66 90, [email protected]

i

Page 14: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

141414

THEATER

Ontploft!

Ontploft! is een meeslepende vertelling over de Eerste Wereldoorlog, uitsluitend voor studenten van het vijfde en zesde middelbaar. Pol de Smet, een Vlaamse plattelandsjongen, moet noodgedwongen strijden tegen ‘Den Duitsch’. Het brengt hem naar Antwerpen, Calais, Suff olk en de loopgraven in de Westhoek. Met de Eerste Wereldoorlog op de achtergrond krijgen we zijn persoonlijk verhaal met hier en daar een humoristische knipoog. De voorstelling wordt begeleid door een soundscape die je meevoert naar 1914-1918. Dit historische verhaal is ontstaan op basis van getuigenissen en in samenwerking met In Flanders Fields en wint aan actualiteit in het kader van 100 jaar Groote Oorlog. Begijn Le Bleu is vooral bekend van zijn cabaretvoorstellingen en Foute Vrienden. In Ontploft! ontpopt hij zich tot verhalenverteller pur sang.

dinsdag 13 januari 201514.00 uur5de/6de middelbaar’t Bruggeske, Hoevensebaan 12/2€ 5

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected]

i

SCH

OO

LVO

OR

STEL

LIN

G

Page 15: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

15

Voedseldieven

Buiten enige uitzonderingen hadden de meeste soldaten schrik van den o

orlog, degenen die hier in

Deurne verbleven maakten deel uit van de Reserve. Velen waren gehuwd en ontvingen dan ook

veelvuldige bezoeken van vrouwen en kinderen. Na een vijftal dagen vertrokken d

eze troepen naar de

Kazernes en werden gelast met de bewaking der stad. Na hun vertrek werd de gemeente weer

rustig wij hadden onze bezigheid met het nazien der passen en het aanhouden van dieven die

de aardappelvelden en de hoven plunderden wij hielden er dagelijks aan belad

en met vruchten en

aardappels. De dieven werden naar den wachtpost op het gemeentehuis gebracht en opgesloten in de

gevangenis.

PRESENTATIE

Cappellen in den Grooten Oorlog

doorlopendop afspraakgratis

Heemkring Hoghescote ontwikkelde samen met de Kapelse foto- en diakring DIKA een audiovisuele presentatie rond diverse thema’s die Kapellen en Putte hebben beheerst in de periode van de Eerste Wereldoorlog. En dat naar analogie met de gelijknamige tentoonstelling (zie pagina 4) en het gelijknamig boek (zie pagina 21). Op verzoek kan de presentatie worden gegeven in scholen of bij verenigingen.

www.heemkring-hoghescote.be [email protected]

Buiten enige uitzonderingen hadden de meeste soldaten schrik van den o

orlog, degenen die hier in

Buiten enige uitzonderingen hadden de meeste soldaten schrik van den o

orlog, degenen die hier in i

Page 16: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

WANDELEN

Bunker- en natuurwandeling

doorlopendop afspraak (met gids)Mastenbos, Oude Galgenstraat€ 50

Het Mastenbos is 161 ha afwisseling van bos(randen) over zandige heivlaktes en ruige grasvlaktes tot bomendreven. Zomereiken, berken, grove dennen, hei, gras, waterpartijen, … Hier spot je – in het juiste seizoen – ook paddenstoelen, amfi bieën en zelfs vossen, bunzings, wezels en reeën. Het grootse deel is gelegen tussen de Oude Galgenstraat en de Kalmthoutsesteenweg. Ook hier zijn de sporen van het militair verleden – bunkers en loopgraven – duidelijk zichtbaar. De wandeling duurt zo’n 2 uur en 15 minuten. Let wel, deze wandeling is niet het Loopgravenpad (zie pagina 7).

gemeentelijke dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 84, [email protected]

i

KlaprozenHet Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zet de komende jaren de link tussen natuur en de oorlog in de verf met een project waarin de klaproos centraal staat. Meer dan 47 hectare klaproosakkers werden ingezaaid, verspreid over de vijf provincies. Ook in Kapellen. ANB zaaide klaprozen in op drie locaties in het Mastenbos (zie plannetje) en in De Uitlegger (nabij de grote vijver). De kieming is wel niet helemaal gelukt. Slechts hier en daar zie je een klaproos. Hopelijk volgend jaar beter.www.natuurenbos.be

Page 17: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

17

UITSTAP

Ieper

dinsdag 20 januari 201510.00-22.30 uurvertrek: Marktplein€ 30 (incl. busreis, middagmaal, toegang, gidsen)

i

Na een gezamenlijk middagmaal in WZC Wieltjensgracht, ga je naar het In Flanders Field Museum. In het volledig vernieuwde museum word je geconfronteerd met de gevolgen van De Groote Oorlog. Elke bezoeker krijgt een poppy-armband waarmee hij vier persoonlijke verhalen van ‘de kleine man’ uit deze oorlog kan ontdekken. Na het vrije avondmaal wacht De Nachtwacht je op met hellebaard en fl ambouw. Hij loodst je door de duisternis van het middeleeuwse Ieper. Na een korte wandeling op de vestingen, via de passerelle en de posterne ga je terug de stad in om te eindigen aan de Menenpoort. Na de Last Post rij je huiswaarts.

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected], www.cckapellen.be

Page 18: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

18

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected], www.cckapellen.be

i

CONCERT

Revue Blanche - The Great War

zondag 21 december 2014UITVERKOCHT

The Great War is een gloednieuw concertprogramma van Revue Blanche, uitsluitend gebaseerd op composities, liederen en instrumentale muziek geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl sommige muzikanten hun activiteiten staakten, bleken anderen in die periode net zeer productief te zijn en hun muziek te gebruiken als uitlaatklep voor de vele tegenstrijdige emoties. Zeker is dat een groot aantal van hen blijvend beïnvloed werd door de gruwel van deze oorlog. Revue Blanche brengt tijdens dit aperitiefconcert in ’t Kerkske onder meer werk van Ravel en Debussy. Het ensemble bestaat uit Lore Binon (sopraan), Caroline Peeters (fl uit), Kris Hellemans (altviool) en Anouk Sturtewagen (harp).

THEATER

Het Gevolg - Petrus en den Doodendraad

woensdag 14 januari 2015UITVERKOCHT

De liefde is sterker dan 2.000 volt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers – ook in Putte-Kapellen! – hermetisch afgesloten door een elektrische draad (een soort ijzeren gordijn avant la lettre). Bepaalde leefgemeenschappen op de grens werden op die manier van mekaar gescheiden met vaak grote sociale en emotionele gevolgen. De oude Petrus blikt terug op zijn leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een passionele liefde tussen Petrus en Marie werd gedwarsboomd door koppig toeval, een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen, een dodelijke draad en een wereldoorlog.

Page 19: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

19

THEATER

Cie Cecilia - De soldaat-facteur en Rachel

De soldaat-facteur en Rachel is een tekst van Arne Sierens geschreven in de jaren tachtig. Een man een vrouw vertellen over hoe het was voor de kleine mensen tijdens de grote oorlog. Hij heet Louis en was facteur in de loopgraven aan het front. Zij heet Rachel en was femme de ménage in een kasteel. Ze hebben mekaar nooit gezien, maar komen beiden getuigen over de rampspoed die de oorlog in hun leven bracht en hoe die hen heeft gekwetst en voorgoed in hun binnenste gekerfd staat. Dit theaterstuk is gebaseerd op authentieke documenten, brieven en dagboeken, en werd voor het eerst opgevoerd in 1986. Inmiddels is De soldaat-facteur en Rachel een echte klassieker. Normaal spelen Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels de hoofdrol. Maar Heldenbergh is oververmoeid en wordt vervangen door Sebastien Dewaele (o.m. Eigen kweek, Ex Drummer). Vijf koorleden zijn ook van de partij.

donderdag 19 februari 2015UITVERKOCHT

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected], www.cckapellen.be

i

Het Gevolg - Petrus en den Doodendraad

woensdag 14 januari 2015UITVERKOCHT

Een tragische lovestory op de grens waar ooit den draad stond, die dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken, die een verloving tot een vierjarig bestaan veroordeelde. Jo De Meyere (Petrus) heeft geen introductie nodig. Sofi e Palmers (Marie) ken je onder meer van Cie De Koe, Skagen, Het Paleis, Het Gevolg, De helaasheid der dingen en Zuidfl ank.

gemeentelijke cultuurdienst, 03 660 67 50, [email protected]

i

Page 20: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

202020

LEZEN & CO

Bibliotheek

doorlopendtijdens openingsurenDorpsplein 15 & Ertbrandstraat 239

i

Dat de verhalen over De Groote Oorlog allerlei verschijnings-vormen kennen, kan je ervaren in de bib. Misschien denk je meteen aan de klassieke romans Im Westen nichts Neues of A farewell to arms? Die staan inderdaad bij ons in de rekken en blijven zeer het lezen waard. Maar wist je dat er ook een heleboel strips over WOI in de bib aanwezig zijn? En dat de beklijvende fi lm Un long dimanche de fi ançailles gebaseerd is op de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot? De poëzie die soldaten in de loopgraven schreven, is dan weer prachtig vertaald en bewerkt door Tom Lanoye. En wie geïnteresseerd is in een reis langs de frontlijn, kan de documentaire Ten Oorlog bekijken. Kortom, met de bib herdenk je de Eerste Wereldoorlog op de manier die jou het meeste aanspreekt.

bibliotheek, Dorpsplein 15, 03 660 66 90, [email protected]

Page 21: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

21

BOEK

Cappellen in den Grooten Oorlog

Heemkring Hoghescote geeft ter gelegenheid van 100 jaar Groote Oorlog een uniek boek uit van ruim 320 bladzijden, formaat 170 x 240 mm, genaaid en met harde kaft. Het unieke naslagwerk Cappellen in den Grooten Oorlog – goed voor drie jaar speurwerk, schrijven en herschrijven – is toegespitst op het leven in Kapellen (en het geïsoleerde Putte) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Auteurs zijn Marc Brans, Jan Ingelbrecht, Ludo Mertens, Patrick Seiffermann en Roger Van den Bleeken. Dit boek hoort thuis in elke Kapelse boekenkast! Heemkring Hoghescote verkoopt het boek in zijn lokaal in het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen, Essenhoutstraat 59 (nabij het Marktplein). Kostprijs: € 28. Ontvang je het boek liever per post, dan komt daar € 5 extra bij per boek.

€ 28

[email protected]

i

Page 22: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

22

INFORMATIE

Heemkringen

doorlopend

De Kapelse heemkringen Hoghescote en Hobonia beschikken over heel wat historisch materiaal, ook over de wereldoorlogen in Kapellen, Putte en Hoogboom. Iedereen die dat wil, kan uitvoerig gebruikmaken van dat materiaal, om een antwoord te vinden op een vraag, voor onderzoek, om… Beide heemkringen leggen hun materiaal ook ter inzage. De juiste data kom je te weten via onderstaande coördinaten.

Hobonia, Bauwinlaan 1, 03 664 18 88, [email protected], www.hobonia.be

Hoghescote, Essenhoutstraat 59, 03 605 79 89, [email protected] www.heemkring-hoghescote.be

i

Page 23: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

23

BOEK

Oorlogsgeweld in de Noordertuin

De Noordertuin van Antwerpen, bestaande uit de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel, wordt niet alleen gekenmerkt door veel groen, maar ook – en vooral – door heel wat militair erfgoed. Niet verwonderlijk als je weet dat de militaire geschiedenis van deze regio teruggaat tot 1820. Het boek Oorlogsgeweld in de Noordertuin wil een gids zijn bij een bezoek aan dit militaire erfgoed. Lees meer over forten, domeinen, kazernes, begraafplaatsen, monumenten, spoorlijnen, bunkers, loopgraven, … Of waardevolle natuurgebieden als het Mastenbos, het Groot en het Klein Schietveld en de Antitankgracht. Het boek telt 84 A5-pagina’s, is genaaid en heeft een harde kaft. Oorlogsgeweld in de Noordertuin is te koop bij de Noordertuin van Antwerpen. Kostprijs: € 6.

€ 6

Noordertuin van Antwerpen, www.noordertuin.bei

BRASSCHAATBRECHT

ESSENKALMTHOUT

KAPELLENSTABROEK

WUUSTWEZEL

1 1

Militair erfgoed in de Noordertuin van Antwerpen

Oorlogsgeweld in de Noordertuin

MIL

ITAI

R ER

FGO

ED IN

DE

NO

ORD

ERTU

IN

Korte inhoud

Page 24: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

INFORMATIE

Monumenten & co

Kapellen telt heel wat militair erfgoed, zowel van de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je de locaties van die monumenten, relicten en restanten.

Treurende moedermonument voor de gesneuvelden, Christiaan Pallemansstraat, tegenover ’t Oud-Gemeentehuis

monument gesneuveldenVincent Mercierplein, aan de Sint-Dionysiuskerk

monument baron OsySint-Jozefkerk, Hoogboomsteenweg

erepark oud-strijdersbegraafplaats Centrum, Heidestraat

erepark oud-strijdersbegraafplaats Hoogboom, Hoogboomsteenweg, achter Sint-Jozefkerk

Fort van KapellenFortsteenweg

Fort ErtbrandOude Galgenstraat

voormalige kazerne Cdt. BauwinFedasil, Kazerneweg 35Basisschool De Platanen, Bauwinlaan 1

Antitankgrachtonderdoor Ertbrandstraat, Oude Galgenstraat, Kalmthoutsesteenweg, Georges Spelierlaan, Heidestraat-Noord, Heidestraat-Zuid

Page 25: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

militaire spoorlijnFortsteenweg 37, zie ook pagina 6

Houwitser M108geschutstoren kanon, Heidestraat-Fortsteenweg

MastenbosKalmthoutsesteenweg-Oude Galgenstraat, zie ook pagina 7

bunkerso.m. in Mastenbos, De Uitlegger (Heidestraat-Zuid), Klein Schietveld (Heidestraat-Zuid) en langs de Oude Galgenstraat

gemeentelijke dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 84, [email protected]

i

Page 26: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

26

INFORMATIE

Gemeente Kapellen

doorlopendtijdens openingsuren

Bij de gemeente Kapellen kan je terecht met allerlei Kapelse vragen, ook over de wereldoorlogen. Als je andere plannen of ideeën hebt dan die die in deze brochure vermeld staan, kan je bij ons terecht. Denk maar aan bv. een gidsbeurt over het monument der gesneuvelden aan het begin van de Christiaan Pallemansstraat of meer informatie over het erepark met oorlogsslachtoffers op de begraafplaats. Kortom, we zoeken graag mee naar antwoorden op (Kapelse) vragen met betrekking tot 100 jaar Groote Oorlog. Daarvoor contacteer je best de dienst Toerisme.

gemeentelijke dienst Toerisme, Antwerpsesteenweg 130, 03 660 66 84, [email protected].

i

tijdens openingsuren

Page 27: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

2727272727

EVENEMENT

Poppy

De gemeente organiseert in het voorjaar 2015 een project waarbij kinderen van Kapelse kleuter- en lagere scholen teksten en tekeningen maken over en rond oorlog. Die wil de gemeente dan bundelen in een grote klaproos op het Dorpsplein. Daarrond wordt ook een evenement opgezet. Verder wordt ook gedacht aan een echte tentoonstelling met de schrijfsels en illustraties. Dit project wordt momenteel nog uitgewerkt. Wie hieromtrent ideeën of suggesties heeft, mag die altijd bezorgen aan de gemeentelijke dienst Toerisme.

voorjaar 2015Dorpspleinbasisscholen

gemeentelijke dienst Toerisme, 03 660 66 84, [email protected]

i

VER

WA

CH

T

Page 28: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

Duitsche telegrafen vernietigen

Op 2 augustus 1914 om 8 ure ’s morgens werd ik gelast de

Commandant Gevers der Gendarmerie te vergezellen en de Duitsche

schepen aan te wijzen voorzien van draadloze telegraaf, waar aan elk dezer

kabienen een gendarm geplaatst werd, doch ziende dat daarvoor te veel

manschappen gevergd werden, ging de Commandant dit berichten aan

den Generalen Staf, die onmiddellijk een offi cier van de genie gelastte deze

toestellen buiten gebruik te stellen en te vernietigen.

WANDELEN

Dorpswandeling

De toeristische dienst van de gemeente Kapellen werkt aan een dorpswandeling die leidt langs Kapelse plekken met een ‘oorlogsverleden’. Bedoeling is dat groepen aan de hand van een infopakket en/of app ter plekke worden gegidst. Daarover later meer.

voorjaar 2015

gemeentelijke dienst Toerisme, 03 660 66 84, [email protected]

i

VER

WA

CH

T

Page 29: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

29

VER

WA

CH

TLEZEN

De oversteek

De bibliotheek nodigt het vijfde leerjaar uit voor een leesproject (schooljaar 2015-2016). Alle leerlingen lezen hetzelfde boek over WOI: De oversteek van Koen D’Haene. Zij gaan met de klas één grote creatieve uitdaging aan. En het eindigt met een gezamenlijke activiteit tijdens de Jeugdboekenweek 2016: een uitstap naar het Loopgravenpad of een theatervoorstelling over het boek. De bib hoort graag van leerkrachten van Kapelse vijfde leerjaren of hiervoor interesse is.

schooljaar 2015-2016na afspraken5de leerjaargratis

bibliotheek, Dorpsplein 15, 03 660 66 90, [email protected]

i

Page 30: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

303030

LEZEN

Welk boek?

De bibliotheek wil in het schooljaar 2015-2016 een leesproject voor het vijfde of zesde middelbaar organiseren. Inclusief uitdagingen op een leesblog. Gedacht wordt aan volgende titels Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans, Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en Post voor Mevrouw Bromley van Stefan Brijs. De bib hoort graag van leerkrachten van Kapelse vijfde en zesde middelbare klassen of er interesse is voor dit leesproject.

schooljaar 2015-2016na afspraken5de/6de middelbaargratis

bibliotheek, Dorpsplein 15, 03 660 66 90, [email protected]

i

VER

WA

CH

T

Page 31: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

31

COLOFONDeze brochure werd gemaakt door de diensten Toerisme en Informatie

van de gemeente Kapellen.

meer informatie

gemeentelijke dienst Toerisme

Antwerpsesteenweg 130

03 660 66 84

[email protected]

www.cappellen14-18.be

foto’s & illustraties

© Gemeente Kapellen, Heemkring Hoghescote, Kempens Landschap,

Herman De Meulenaere, Frans Hoelen, Margot Tilborghs, Agentschap

Natuur en Bos, Koninklijk Legermuseum, Noordertuin van Antwerpen

verantwoordelijk uitgever

College van burgemeester en schepenen

Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen

HEB JE ZELF EEN IDEE?

Organiseer je zelf – individueel of met een vereniging – iets rond De Groote Oorlog? De gemeente wil de verschillende activiteiten graag op elkaar afstemmen en eventueel samenwerkingsverbanden tot stand brengen. De gemeente maakt ook graag extra promotie via haar informatiekanalen. Neem gerust contact op via [email protected].

onderschriften bij oude foto’s

pagina’s 1 & 31: Duitsers bewaken het spoor in het station van Kapellen, 14.1.18.

pagina 4: Soepbedeling in zaal Onze Kring in de Engelselei.

pagina 18: De grens in Putte is afgesloten met prikkeldraad, 1914.

pagina 21 (foto): Garde Civique of Burgerwacht, in de huidige Oude Kerkstraat.

pagina 21 (kaart): Duitse kaart over de versterkingen van het Belgische leger.

Page 32: Brochure 'Cappellen 14-18' (oktober 2014-februari 2015)

WWW.CAPPELLEN14-18.BE

Café

Welzijn en sociale economie

dank

Alle activiteiten in deze brochure worden georganiseerd door of in

samenwerking met de gemeente Kapellen. Met dank aan volgende partners: