Box@blok nr 1, 2013

40
Relaties@Blok Checklist examens Participatie Sport@Blok Kleurplaat Reizen na de examens Eten@Blok

description

Box@blok nr 1, 2013

Transcript of Box@blok nr 1, 2013

Page 1: Box@blok nr 1, 2013

Relaties@Blok

Checklist examens

Participatie

Sport@Blok

Kleurplaat

Reizen na de examens

Eten@Blok

Page 2: Box@blok nr 1, 2013

Een ploegsport

Het academiejaar is bijna halfweg, we zijn allemaal in onze boeken gevlogen en doen ons best om die eerste 4 lesmaanden succesvol af te ronden met goede examens. Examens hebben op ons allen een ander effect. Sommigen slapen de komende maand overdag en blokken ’s nachts, sommigen eten twee maal zoveel als anders, anderen genieten juist van acht uur slaap en een goede regelmaat. Iedereen van ons komt de komende periode op zijn manier door. Met BOX@BLOK willen we jullie helpen deze dertig dagen te overbruggen.

Voor mij persoonlijk is dit de periode om te blokken, maar ook om in de spiegel te kijken en om even stil te staan bij mijn persoonlijke examenvraag: ‘Wat hebben we met de Hogeschool Gent Studentenraad dit semester bereikt?’ Dan kwam de schrik, wat hebben we bereikt, hebben we iets bereikt? Wacht, even rustig worden,… Zoals bij elke moeilijke examenvraag, rustig de gedachten ordenen en nog eens proberen… Hebben we iets bereikt?’

Wat een vraag?! Natuurlijk hebben we allemaal samen iets bereikt! Wij als studenten, wij als studentenvertegenwoordigers, wij als HGSR. We zijn gegroeid en als studentenraad vooruit gegaan. We hebben en zullen blijven wegen op het onderwijs en examenreglement, op kwalitatieve studentenvoorzieningen, op een eerlijk parkeerbeleid, op voldoende beurzen voor Erasmusstudenten,…

Maar er zijn ook plannen! Zo verhuizen er verschillende opleidingen. Het is onze zorg om er zeker van te zijn dat er voor iedereen plaats is binnen de nieuwe gebouwen. Op Campus Schoonmeersen wordt het ondertussen al problematisch. We willen en moeten ons de komende maanden als studentenvertegenwoordigers dan ook blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de stem van de student binnen het beleid blijft weerklinken.

Met dit boekje kom je te weten hoe je succesvol de examens doorkomt, maar je vindt ook heel wat informatie over studentenvertegenwoordiging. Als je op het einde van dit boekje denkt: ‘wat heb ik nu gelezen?’ leg dit boekje dan naast je neer, kijk voor je en zie de cursus liggen die je het laatste half uur eigenlijk had moeten lezen.

Aan allen succes tijdens deze examenperiode!

Met vriendelijke groet

Bram RoelantVoorzitter van de Hogeschool Gent Studentenraadwww.hgsr.be

Voorwoord

Page 3: Box@blok nr 1, 2013

Inhoudstafel

Relaties@blok

Checklist examen

Sport@blok

Participatie

Tip van de werkgroep ICT

“Stilte ajb, er wordt gewerkt!”

Eten@blok

Opdracht

Participatie

Ondernemerstest!

StuderenZonderPep@blok

Eten@blok

Boxmagazine

Cultuur

Eten@blok

Participatie

Moppen voor bij 't blokken

Eten@blok

Wat als je examenresultaten

tegenvallen?

Studiebegeleiding

Reizen na de examens

Kleurplaat!

Noodlijnen

Sudoku

4

6

7

8

9

10 – 11

12

13

14

15 – 16

17 – 18

19

20 – 21

22

24

25 – 26

27

28

29

30 – 31

32 – 33

34

36 – 37

38

Ω Het Gentse dialect is een bijzonder pittig taaltje, doorspekt met tal van sappige uitdrukkingen en rake typeringen.Doorheen het magazine vind je een kleine greep uit de Gentse taalrijkdom…

Page 4: Box@blok nr 1, 2013

Relaties@BLOK

www.HiStranger.be

Iedereen kent het wel. De examens naderen, de studenten zitten met hun neus in de boeken, er wordt veel tijd op het bureau of in de bibliotheek gespendeerd, enzovoort. Tijdens de blok en de examens reageren de meeste studenten anders dan ge-woonlijk. Er zijn heel wat frustraties omdat net dat ene hoofdstuk maar niet in ons overvolle hoofd wil blijven en daarbovenop veel minder of geen tijd om elkaar eens te zien.Daarom is de blokperiode nogal een gevaarlijke periode voor onze studenten met een relatie. En geloof me, het zou niet de eerste relatie zijn die door stommiteiten stuk gaat tijdens de examens, neem het maar aan van iemand met ervaring op dat vlak! Daarom heb ik voor jullie een aantal kleine tips, tips waar ik me zelf aan probeer te houden.

• Slaap voldoende tijdens de blok en de examens. Slaap beïnvloedt aanzienlijk ons humeur en onze emoties en is in een relatie dus van uiterst groot belang. Met een tekort aan slaap, kunnen emoties hoog oplaaien… en daar beginnen meestal de problemen al.

• Eet gezond, gevarieerd en voldoende. Verander ook niet plots je volledige eetpatroon. Dit kan een nefaste invloed hebben op het blokken, onrechtstreeks dus ook op het humeur en dus ook op je relatie!

• Bijt op je tanden. In mijn ogen een gouden tip die vele relaties zou kunnen ‘redden’. Studenten reageren soms wat kordater of wat grof in deze periode. Vermijd dit door eerst een halve seconde na te denken over wat je wilt zeggen. Als je vriend of vriendin iets tegen jou zegt,

denk ook eerst eens na over wat hij of zij nu precies bedoelt. En als het je niet echt aanstaat, bijt gewoon wat op de tanden. Mensen onder stress en druk zeggen nu eenmaal andere dingen dan gewoonlijk of dan ze echt bedoelen.

• Let ook goed op met sms-berichtjes. Gevoelens en emoties zijn niet altijd gemakkelijk uit te drukken via deze weg. Denk daarom altijd goed na over hoe je iets formuleert, stel je in de plaats van je vriend of vriendin.

Uiteraard zijn er ook de studenten en studentes die nog niet het geluk hebben gehad om de liefde van hun leven (of Friend with Benefits of wat dan ook) te ontmoeten. Ik heb één boodschap naar hen toe: breng eens een bezoekje aan HiStranger.be. Met een beetje geduld ben je tegen het einde van de examens niet meer single.HiStranger.be startte vorig jaar nog als een proefproject en in ondertussen totaal vernieuwd en al uitgegroeid tot een to¤e bezigheid van duizenden studenten per dag. Blokken is niet altijd even leuk, en daarom kan het héél soms eens tof zijn om te checken wat je medestudenten zo allemaal over elkaar te vertellen hebben, of om zelf eens een stap in de goede richting te zetten.Sam Verschueren en Matts Devriendt, de twee informatici die dit project realiseerden en volledig zelf op poten stelden, studeren zelf ook nog aan onze HoGent.

Gaëtan van den Bulcke

4

Page 5: Box@blok nr 1, 2013

In den entrak komt d’ ouvreuse mee frisco’s rond.- Tijdens de pauze komt een hostess met ijslolly’s rond.

BYTES & BOOKS @gebouw D – Campus SchoonmeersenIn samenwerking met :

• de HoGent Studentenraad

• de directie Studentenvoorzieningen

Openleercentrum campus Schoonmeersen - 444 blokplaatsen

Toegankelijk voor alle Gentse studenten

Page 6: Box@blok nr 1, 2013

Voor al onze vergeetachtige studenten, stress doet immers vergeten, maakten wij een handige checklist. Je hebt vanaf nu geen enkele reden meer om nog te laat op je examen te komen.

∏ The day before: zet je wekker op het juiste uur!

∏ Leg je examenoutfit klaar en kruip tijdig in je bed.

∏ Sta onmiddellijk op bij de eerste ringtoon.

∏ Verwissel nachtkledij voor sportkledij.

∏ Ga een half uurtje lopen in de frisse ochtenddauw.

∏ Verwissel sportkledij voor douche-outfit.

∏ Neem een verfrissende douche en eindig alleszins met een ijskoude straal water.

∏ Stimuleer de bloedsomloop: gebruik een ruwe handdoek om je af te drogen .

(De afwasborstel is ook oké).

∏ Ontbijt. Start met vers fruit, een stevige boterham met, drank naar keuze

(neen, geen alcohol of pep).

∏ Poets je tanden.

∏ Al naargelang het examen en het geslacht ga je verder: scheren, beetje make-up,

gel, haarlak, …

∏ Doe je examenoutfit aan. Doe aan wat klaarligt. Neen, je kiest niet rap iets anders.

∏ Controleer in welk lokaal én op welke campus het examen doorgaat.

Handige checklist! Klaar voor de start.Wat te doen vóór je vertrekt naar je examen…

Laatste controle van de vereiste examentools:

• studentenkaart/identiteitskaart• in te dienen taak (indien nodig)• een stylo• een reserve stylo• nog een reserve stylo• een latje • Tip-ex

• rekenmachine (indien nodig)• boek (indien open-boek examen,

wetboek, woordenboek, …)• f lesje water• huissleutels• gezond verstand

Checklist Examen

Kimberly Devriendt

6

Page 7: Box@blok nr 1, 2013

Concentratie = je focussen op wat je doet, ongeacht externe (en soms interne) afleidingen. Dit is essentieel voor een blokkende student. Helaas laat concentratie het soms afweten en natuurlijk op cruciale momenten. Sport kan helpen bij het verhogen van de concentratie.Concentratie is het enige wat een student nodig heeft tijdens de blok (behalve eten, drank en slaap natuur-lijk). Helaas verkeren we niet constant in opperste staat van concentratie. Er zijn vele factoren die ervoor zorgen dat je je concentratie verliest. Sporten kan daar enkele van verhelpen. Een kleine opsomming.

Studenten hebben vaak last van nek- en rugpijn door lang in dezelfde houding te zitten tijdens het studeren. Door regelmatig te sporten versterk je je spieren en heb je minder last van nek- en rugpijn. Sporten versterkt ook je immuunsysteem, waardoor je al niet kan afgeleid worden door die vervelende snotneus tijdens het studeren. Bovendien verbetert sport je vermogen tot nadenken en productiviteit. Ga eens een half uurtje lopen. Het maakt je hoofd leeg, zodat je verfrist opnieuw kan beginnen werken. Dit zorgt ervoor dat je concentratie beter wordt.Een goede nachtrust is onontbeerlijk voor een goede concentratie. Sporten verbetert je slaap omdat je spieren minder gespan-nen zijn. Hierdoor kan je makkelijker ontspannen gedurende de nacht. Je valt sneller in slaap en je zal ook dieper slapen.

Door dit alles zal je veel frisser wakker worden, klaar voor een nieuwe blokdag! Sport echter niet net voor het slapen gaan, want de adrenaline van de inspanning zorgt er dan voor dat je niet kan slapen.Sporten geeft je ook meer energie, het vermindert je (blok)stress en het maakt je blij. Allemaal elementen die ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren en dus beter studeren.

Kortom: heel veel redenen om ’s ochtends toch een half uurtje te gaan lopen of fietsen. Velen onder jullie gaan zeggen dat ze dit niet graag doen en liever een uurtje langer slapen.Onthoud dan dat vrijen ook een vorm van sport is. Dus als je niet graag loopt of fietst, is vrijen misschien voor jou een optie?

Kimberly Devriendt

Sport@BLOK

Eee moat, ge zijt er toch nie mee oan 't rammelen hé?- U bent toch niet met mijn voeten aan het spelen, hé? 7

Page 8: Box@blok nr 1, 2013

De Hogeschool Gent Studentenraad (HGSR) is de enige, echte, erkende, o¤iciële studentenraad van de Hogeschool Gent. Het is een overlegplatform, adviesorgaan en uitvalsbasis en ondersteunt bovendien tal van projecten, zowel binnen als buiten de hogeschool.

Naast de vergaderingen, wordt er ook tijd gemaakt voor ontspanning.Er is een verscheidenheid aan activiteiten zoals het dessertbu¤et, een spelletjesavond, kerstmarkt, teambuildingsweekend, enz.

Alle informatie en contactgegevens vind je ook terug op www.hgsr.be of via onze Facebook ‘HGSR’.

Hogeschool Gent StudentenraadStudent in actie!

Heb je interesse voor één aspect van onze werking?Wil je meer inspraak in de Hogeschool Gent in al haar facetten?Wil je graag constructief meewerken aan het beleid van de Hogeschool Gent?Laat dan NU jouw stem horen in het beleid van je faculteit en dat van de HoGent.Diverse topics komen aan bod: onderwijs, studentenvoorzieningen, ICT, communi-catie, infrastructuur, internationalisering, BOX, kwaliteitszorg, bibliotheek, Gentse Associatie Studentenraad, StuGent, Vlaamse Vereniging van Studenten, ...

www.hgsr.be

facebook Ω HGSR

[email protected]

PARTICIPATIEHGSR

HGSR Facebookpagina

Steekt eugazetse moar in de boate-Stop uw krant maar in de brievenbus

8

Page 9: Box@blok nr 1, 2013

Aan alle studenten die tijdens de blokperiode of gedurende het jaar op één van onze campussen gebruik maken van een eigen laptop en graag iets willen printen: dit kan vanop je eigen laptop.

Hoe ga je te werk om de printers toe te voegen aan je PC?

• Via de ‘start’ knop van je windows besturingssysteem kies je ‘uitvoeren’. • Tik de volgende locatie in: \\srvpr002.edu.ads.hogent.be\• je krijgt een pop-up: vul je gebruikersnaam in.• Opgelet: begin met EDU\, daaronder je paswoord. • Je krijgt een overzicht van alle printers binnen de Hogeschool Gent. • Kies de printer die je op je laptop wil installeren en maak een verbinding (rechts klikken). • Bijvoorbeeld: wil je de printers van de bib in de D blok van campus Schoonmeersen

toevoegen kies dan voor de SM_D_(kleurenprinter of gewone printer). • Na de installatie kan je een printopdracht verzenden en vervolgens heb je 24u de tijd om

op één van de printers op het eerste of tweede verdiep van de bib je printopdracht te gaan afdrukken met behulp van je studentenkaart.

Voilà! Op deze manier bespaar je heel wat tijd, je hoeft immers niet te wachten tot een computer vrijkomt.

Jens Antjon

TIP van de werkgroep ICT:!

Dat en es op gienen blèwe stien gevalle- Dat zal ik niet licht vergeten

9

Page 10: Box@blok nr 1, 2013

Stilte ajb, er wordt gewerkt!De werkgroepen van de HGSR

Het werken met werkgroepen is van cruciaal belang om de studen-tenraad optimaal te laten renderen: voorbereiden en opvolgen dossiers, standpunten innemen, wervend werken naar nieuwe leden, contact met achterban...De zes werkgroepen behartigen elk een specifiek thema: internationaal, communicatie, ICT, ecologie, extern (GAST, StuGent, VVS), kwaliteit en onderwijs. Heb je interesse in één van de topics? Neem contact op met de voorzitter van de werkgroep.

CommunicatieVerzorgt een heldere communicatie tussen de HGSR en de studenten aan HoGent. Primaire doelstelling: de bekendheid van de HGSR te vergroten en de student te informeren. Maar er is natuurlijk veel meer: evenementen en acties, intensieve samenwerking met Boxmagazine - het digitaal studentenblad van de HoGent, facebook, twitter…

Ecologie De werkgroep ecologie viseert het “ecologisch” studeren aan de HoGent. Ze ziet erop toe dat de HoGent een ecologisch verantwoord beleid voert, dat tegelijkertijd ook een voorbeeldfunctie meegeeft.

ExternBouwt de brug tussen de HGSR en de externe vergaderingen. Hierdoor krijgt de HGSR een stem op associatie- , stads- en Vlaams niveau. Belangrijk is ook een vlotte terugkoppeling vanuit de

externe vergaderingen naar de HGSR. Belangrijkste vergaderingen: StuGent (studentenoverleg Stad Gent), GAST (Gentse Associatie studentenraad) en VVS (Vlaamse Vereniging voor studenten).

ICTVolgt de werking op van alles wat met ICT te maken heeft binnen HoGent en dat is heel wat. De werkgroep evalueerde bijvoorbeeld het VPN systeem, het aantal computers in de bib’s en misschien wel het meest gebruikte systeem binnen HoGent “Chamilo”.

InternationaliseringBehartigt de belangen van studenten met een buitenlandse ervaring, zowel voor de uitgaande als de inkomende studenten. Ze buigen zich over allerhande dossiers, gaande van voldoende beurzen voor Erasmusstudenten, over uitbouw van een buddy-systeem tot het bekijken van contracten die uitgaande studenten.

Kwaliteit en onderwijs Deliberaties, wat is kwalitatief onderwijs, studiefiches, wat mag onderwijs kosten? Het is soms zeer vanzelfsprekend en soms zeer complex. Maar wat er besproken wordt is steeds enorm belangrijk voor de studenten, het diploma, de opleidingen, …

10

Page 11: Box@blok nr 1, 2013

Contact:

Communicatie Ω [email protected]

Ecologie Ω [email protected]

Extern Ω [email protected]

ICT Ω [email protected]

Internationalisering Ω [email protected]

Kwaliteit en onderwijs Ω [email protected]

VVSDe Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) is de overkoepelende organisatie van de studentenraden verbonden aan de instellingen van hoger onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap. VVS vertegenwoordigt de mening van de studenten aan deze instellingen over onderwijs, onderwijs gerelateerde en actuele zaken. VVS streeft naar de democratisering van het onderwijs en plaatst het verdedigen van de rechten van studenten en potentiële studenten hierin centraal. Dit betreft een levendige vergadering waar elke studentenraad hun eigen belangen probeert te verdedigen wat leidt tot interessante discussies.Ook hier stuurt de HGSR maandelijks een ploeg van vertegenwoordigers naartoe zodat ook op Vlaams niveau de stem van de HoGent student weerklinkt.

GASTDe Gentse Associatie Studentenraad (GAST) is de studentenvertegen woordiging bij de Associatie Universiteit Gent. Deze denktank over de verschillende instellingen heen dient als ref lectiekamer om aan visieverbreding te doen. Binnen de associatie vind je naast HoGent ook Arteveldehogeschool, Universiteit Gent en Howest terug. In deze studentenraad worden problemen aangekaart op associ-atieniveau en worden dossiers voorbereid die in de VVS worden naar voorgebracht.De GAST organiseert een debat eind maart, volg de info op www.hgsr.be of facebook HGSR!

Sarah Tuytschaever

11

Page 12: Box@blok nr 1, 2013

Bereiding – voor 4 personen

1. Verdeel alle slablaadjes over 4 schaaltjes

2. Beleg de sneetjes stokbrood met de plakjes geitenkaas

3. Grill ze tot de kaas begint te smelten (of plaats ze in de microgolf)

4. Meng de mayonaise, mosterd en water in een kommetje tot een egale massa om een

dressing te maken en kruid met peper

5. Giet de dressing over de slaatjes

6. Snijd de toastjes met kaas doormidden en schik op elke salade 3 halve toastjes.

Eten@BLOK

Bij het blokken hoort natuurlijk gezond eten! Mens sana in corpore sano! De meeste studenten koken niet graag tijdens het blokken, hoewel dit wel een goede manier van ontspannen is. Daarom hebben we hier wat simpele receptjes voor jullie uitgezocht die snel klaar zijn en gemakkelijk klaar te maken. Eten gaan afhalen kan eens leuk zijn, maar gezond is het meestal niet, en goedkoop nog minder! En dat is voor de meesten onder ons wel een cruciale factor! Smakelijk!

• 1 kleine krop ijsbergsla, in

stukjes gesneden

• enkele radicchioblaadjes

(paarse sla), in stukjes

gesneden

• 6 sneetjes stokbrood

• 125 gram geitenkaas, in

plakjes

• 4 el mayonaise

• 1 el mosterd

• 1 el water

• peper

Lauwwarme salade met geitenkaas

12

Page 13: Box@blok nr 1, 2013

Verbind deze punten met 4 rechte lijnen zonder je potlood op te heffen in 1 doorlopende beweging.

Em

ilie

Ser

vaes

Opdracht

Page 14: Box@blok nr 1, 2013

In 2001 werd het overlegorgaan Studenten-overleg of StuGent opgericht. StuGent is het overlegorgaan tussen de het stadsbe-stuur, de studentenvertegenwoordigers, de studentenvoorzieningen van universiteit en hogescholen. Via StuGent wil de stad Gent de integratie van de studenten in Gent bevorderen en hen een stem geven in de uitwerking van het beleid. Dit overleg wordt ongeveer 5x per jaar georganiseerd. Dat er in dit overleg niet alleen gepraat wordt, bewijzen de talrijke gerealiseerde initiatieven zoals kot@gent, TUMULT.FM, student en mobiliteit, doopreglement.

Het Huis van de student was één van de verzuchtingen in een open brief naar het stadsbestuur van het Faculteitenkonvent in het voorjaar van 2008. Op 20 november 2009 is Het Huis van de student geopend. Ook het onthaal en registratie van onze buitenlandse studenten werd aangekaart via StuGent. Vijf jaar later hebben we een Engelse website en een eigen studenten-loket in Het Huis van de student. StuGent is uitgegroeid tot een crea tief en dynamisch orgaan, van waaruit talrijke initiatieven worden opgezet, waar studenten een klankbord vinden voor hun verzuchtingen en waar ook het stadsbestuur kan terugkoppelen naar zijn studenten.

StuGent

PARTICIPATIE

Em

ilie

Ser

vaes

14

Page 15: Box@blok nr 1, 2013

De grote ondernemerstest !

Beantwoord onderstaande vragen, tel je punten op en kijk of jij de volgende Steve Jobs, Oprah, Steven Spielberg of Coco Chanel wordt!

1. Werken voor een baas vind ik…

a. Heerlijk! Moet ik zelf niet denken!

b. Normaal, heb ik geen problemen mee.

c. Geen probleem, zolang ik die baas maar ben!

2. Wanneer ik een probleem tegenkom…

a. Denk ik na hoe ik het creatief kan oplossen.

b. Zoek ik een logische verklaring en los het op.

c. Kruip ik in een hoekje om zachtjes te wenen.

4. Nieuwe mensen ontmoeten, vind ik…

a. Geweldig! Netwerken: heerlijk! Babbelen en drinken, dat is mijn natuur!

Ja, vul gerust nog eens bij!

b. Leuk, ook al gaat het niet altijd even vlot.

c. Why can’t they just leave us alone!?! G-G-G-Gollum!

3. Later kijk ik vooral uit naar een job…

a. Die zekerheid biedt en waar ik stipt om 17h weg ben.

b. Die zwaar is, maar wel afwisseling, vrijheid en spanning biedt.

c. Waar ik m’n passie kan uitoefenen, ook al verdien ik weinig.

15

Page 16: Box@blok nr 1, 2013

-200 tot -120: We wensen je veel plezier daar in je grot!-119 tot 0: Helaas! Een groot ondernemer zal je nooit worden…1 tot 60: Jaja! Er zit een stille ondernemer in jou verscholen!61 tot 140: Hallo CEO! Jij hebt alles om het te maken als topondernemer!

BOOTCAMP - Goed nieuws voor al wie hierboven een ondernemend talent bleek te zijn! Tussen 5 en 8 februari organiseert het Centrum voor Ondernemen een Bootcamp op een geheime locatie in België! Leer hoe je beter kan onderhandelen, presenteren, brainstormen, enz. Uiteraard ontbreken de avondactiviteiten ook niet!

Meer info [email protected]/centrumvoorondernemen

1.a: -50b: 0c: 30

2.a: 30b: 20c: -30

3.a: -30

b: 40

c: 50

4.a: 30

b: 10

c: -99

Hij es zijn geld aan’t tellen- Gezegd van iemand die in het publiek spreekt en even de draad kwijt is.

16

Page 17: Box@blok nr 1, 2013

Studeren is niet altijd de meest boeiende bezigheid. Soms kan het saai-gehalte zelfs zo hoog zijn dat je ervan in slaap valt. Could be!Sommige studenten proberen dan middeltjes te zoeken om langer wakker te blijven om zich beter te kunnen concentreren. Voor deze studenten heb ik een duidelijke boodschap: doe het niet!

Je hoort veel zotte verhalen van studenten die geneesmiddelen of vitamines beginnen te slikken tijdens het blokken en de examens. Ze zouden in staat zijn om zich uren aan een stuk te concentreren en wakker te blijven. Eén ding is zeker: deze verhaaltjes worden altijd sterk overdreven en uiteraard worden de nevene¤ecten van deze middeltjes nooit vermeld.

Middeltjes zoals Captagon of Rilatine, iedereen kent ze wel, maar hoe werken ze? Ze bevatten sto¤en die gelijken op adrenaline en noradrenaline. Deze sto¤en worden normaal gezien al op natuurlijke wijze door ons lichaam aangemaakt in bijvoorbeeld stresssituaties. Op extreem korte termijn wordt alle energie in ons lichaam opgebruikt door de kunstmatig toegevoegde sto¤en, met als gevolg dat het licht midden in de blok, of nog erger, tijdens de examens, wel eens durft

uit te gaan. Andere veel voorkomende neven e¤ecten zijn hartkloppingen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, paniek-aanvallen, black-outs, … Dus zowat alles wat je in deze periode kan missen als kiespijn.

Ook ca¤eïne wordt veel gebruikt tijdens het blokken. Helaas is dat ook niet altijd de op lossing. Dit werkt enkel op zeer korte termijn en maakt je absoluut niet slimmer. Gebruik het dus sowieso met mate. Nog een probleem met ca¤eïne is dat je alsmaar meer nodig hebt om dat korte momentje van betere concentratie op te wekken om je lichaam de ca¤eïne gewoon wordt. Hoe meer je er dus drinkt, hoe meer je er dus nodig zal hebben. Voeg daar nog eens het risico op hartproblemen aan toe, en het plaatje is compleet. Dikke afrader dus die energy drinks en ko¤ie!

Niet te vergeten zijn natuurlijk de slaap- en kalmeringsmiddelen (ook wel benzo-diazepines genoemd). Deze middeltjes mag je nooit plots beginnen gebruiken tijdens de blok- of examen periode. Op relatief korte termijn kunnen ze zeer verslavend beginnen te werken en ze lossen helemaal je problemen niet op. Blijf daar dus van af en raadpleeg eerst een arts vooraleer te beginnen slikken. Ω

StuderenZonderPep@BLOK

‘t Es overal gien kirmesse woar dat er een voantsen uitsteekt-Schijn bedriegt.

17

Page 18: Box@blok nr 1, 2013

Korte noot over Raad van Bestuur

De HoGent wordt geleid door vele organen, en op de hoogste tak van de organenboom (ook wel organigram genoemd) zetelen het bestuurs-college (BC) en de raad van bestuur (RvB). In de RvB, niet het BC, kan je verkozen worden als student, verkiezingen zijn elke twee jaar. Dit jaar zetelen Koen, Tamara en ikzelf in deze raad, en kort samengevat: het is heel interessant en saai tegelijk. Op dit niveau passeren dossiers van een grootorde die je nietig doen voelen (tientallen miljoenen begroting bijvoorbeeld) en toch “kleine” zaken die hier echt moeten passeren (aanstelling hoofddocenten). Kortom, dit is waar je moet zijn als je voor een vertrouwde omgeving toch eens wilt meemaken wat een grote instelling doet draaien.

Joren Guillaume

In tegenstelling tot alle niet-werkende middeltjes, zijn er natuurlijk dingen die wel zouden werken. Slaap voldoende tijdens de blok periode en de examens. Je concentratie en langetermijn geheugen zijn sowieso veel beter als je goed uitgeslapen bent.Studenten die eens stevig van bil gaan voor een examen zouden veel meer ontspannen zijn dan de niet-vrijende studenten. Seks wordt dus zeker niet afgeraden. Let wel op dat je er niet

mee overdrijft want seks kan best wel vermoeiend zijn, en vermoeid beginnen blokken is sowieso geen goed idee. En uiteraard, vrij veilig! Want liggen piekeren over je onveilige vrijpartij van de avond ervoor komt het leren natuurlijk ook niet echt ten goede!

Gaëtan van den Bulcke

18

Page 19: Box@blok nr 1, 2013

Bereiding – voor 4 personen

1. Beboter de bakvorm en besprenkel met bloem (zo kleeft het deeg niet)

2. Rol het deeg uit in de vorm

3. Verwarm de oven op 180° C

4. Leg een stuk bakpapier op het deeg met daarin droge peulvruchten/droge stukjes pasta

5. Zet de taartvorm 10 min. in de oven (het bakpapier met peulvruchten/pasta voorkomt dat

het deeg zal rijzen)

6. Haal de taartvorm eruit en laat rusten

7. Snij de prei in julienne (fijne, korte reepjes)

8. Stoof de prei aan en bak de spekblokjes

9. Verwarm de oven voor op 200° C

10.Klop de 3 eieren los, voeg de room eraan toe en breng op smaak met zout en peper

11. Bedek het deeg met de prei en spekblokjes en giet het eiermengsel erover

12. Strooi de gruyèrekaas over de quiche

13. Bak de quiche 30 min. in de oven. De quiche is klaar als de bovenlaag goudkleurig is

14. Haal de quiche zo vlug mogelijk uit de taartvorm (anders wordt de taartbodem week)

• kruimeldeeg/bladerdeeg

(naar keuze)

• bloem

• boter

• 3 eieren

• 1 flesje volle room (20 cl)

• peper en zout

• 3 preistengels

• 250 gram spekblokjes

• gruyèrekaas

Quiche

Eten@BLOK

Tip: Studenten met een drukke examen week kunnen dit gerecht maken voordien als ze even tijd heb-ben (voor 4 personen!). Met minder dan 1/4 heb je meestal genoeg gegeten (het is vrij zwaar door de room), de rest kan je bewaren in de koelkast en als je het de dag nadien opwarmt kan je er nog van eten. Het bewaart tot 2 dagen!

Wist je trouwens dat je veel tijd en geld kan besparen als kotstudent door met 4 vrienden af te spreken om beurtelings te koken?

19

Page 20: Box@blok nr 1, 2013

BOXMAGAZINE IS VOORTAAN BOXMAGAZINE.BE

Sinds dit accademiejaar is boxmagazine niet langer te vinden in de alom gekende boxmagazine standjes die op de verschillende campussen van HoGent terug te vinden waren. Vanaf dit jaar zijn er nog maar twee papieren versies waarvan je nu één aan het lezen bent. Alle andere artikels verschijnen op onze website waardoor we veel sneller en uitgebreider het nieuws van HoGent en de Stad Gent tot bij jullie kunnen brengen.

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe artikels? Like onze facebookpage dan @Boxmagazine of volg ons op twitter #Boxhgsr.

In het 2e semester zal boxmagazine tevens uitpakken met een iPhone en Android app zodat jullie eender waar ons kunnen volgen.

MEER LEZEN... Surf naar www.boxmagazine.be20

Page 21: Box@blok nr 1, 2013

BOXMAGAZINE.BE ZOEKT REDACTIELEDEN & HUISCARTOONIST!

Boxmagazine is het digitaal studentenblad van de Hogeschool Gent, een leuk, informatief magazine voor en door studenten, daarom zoeken we constant naar nieuwe redactieleden. Ben jij ambitieus, nieuwsgierig en gewoon een leuk mens? Vervoeg ons team, een kweekvijver van talent. Je krijgt intensieve begeleiding en een kans om te laten zien wat je in huis hebt. Ben je student en wil je ervaring op doen of verder met je talent? Laat dan snel van je horen en vermeld wat je jezelf ziet doen bij ons. Je kandidatuur wordt altijd nagelezen en je krijgt altijd een reactie. Dus: wacht niet langer en stuur ons een mailtje!

Mailen kan naar [email protected] (t.a.v. personeelszaken) of gebruik het formulier op onze site.

LAAT VAN JE HOREN!

Surf naar www.boxmagazine.be/werken-bij-ons21

Page 22: Box@blok nr 1, 2013

CULTUUR

Iris Jiang

De student kan soms wel eens verkeerdelijk denken dat cultuur opdoen ook een vorm van studeren is. Bijgevolg bestaat het onderdeel cultuur tijdens de blok en de examens maar al te vaak uitsluitend uit Amerikaanse cultuur en eindigen we een dag studeren met een aflevering van Gossip Girl of How I met your mother, zeg maar. Gelukkig heeft het leven ons veel meer te bieden dan een lege downloadlimiet op het einde van de maand. Box@blok bied je enkele culturele alternatieven aan!

TUMULT – mediaplatform van cultuur- en onderwijspartners van de stad GentFilm, podium, tekst, muziek, kunsten en erfgoed. Rond deze zes pijlers is dé cultuursite van de Gentse student gebouwd. Er is plek voor grote evenementen maar even goed voor kleinschalige producties. Daarnaast geven ze regelmatig gratis tickets weg en gooien ze met kor tingen voor tentoonstelling tot optreden. Ontplooiing van eigen talenten kan door de wedstrijden die ze in de kijker zetten.

Wist je dat je als Gentse student alle musea binnen kunt voor slechts 1 euro bij vertoon van je studentenkaart?Ook opera ligt in het budgetbereik aangezien je vanaf een half uur voor begin van een voorstelling de resterende tickets kunt opkopen voor slechts 8 euro.

Beweeg die benen!Je benen bewegen zonder oververmoeid te geraken? Optioneel nog mooie, onbekende delen van Gent ontdekken? Wie dacht dat wandelen voor oud-bejaarde mensen was heeft het goed mis. Trommel wat vrienden op en verken Gent! Op www.langsvlaamsewegen.be vind je verschillende wandelroutes in Vlaanderen. In Gent heb je bijvoorbeeld de 2.2 km lange Rabotwandeling, waarbij je onder andere de Begijnenwoningen en 4(!) verschillende kerken passeert.

KortfilmsEen alternatief voor de langspeelfilms – te lang tijdens de examens – en de series– die climaxen op het einde van de serie zijn voor niets goed – is de kortfilm. Deze volwaardige films duren maximum 40 minuten, al vind je er ook van 5 minuten lang. Ga eens naar www.filmsshort.com of www.thesmalls.com om er een paar te ontdekken.

Om naar uit te kijkenOp 21,22 en 23 februari vindt ‘Ciné Privé’ weer plaats, dit idyllisch filmfestival gaat door aan de serres van de Universitaire plantentuin en biedt een garderobe aan van kort-, langspeelfilms, documentaires en animatiefilms. Op donderdag 21 februari studentenspecial! Je wordt binnen de muren van de plantentuin meegenomen op een reis doorheen een Tuin van Eden, vol film, muziek, theater en multimediale geneugten. Waaghalzen kunnen zich ook inschrijven voor een bloedstollend stadsspel. Meer info? www.cineprive.be

22

Page 23: Box@blok nr 1, 2013

FILM FESTIVALOP LOCATIE

www.cineprive.beMEER INFO, PROGRAMMA EN TICKETS:

V.U. L I E V EN D E C A LU W E, S TA D HU I S , B OT ER M A R K T 1, 9 0 0 0 G EN T — V R I J VA N Z E G EL A R T. 19 8 — O N T W ER P: R O NN Y EN J O HN Y.B E

21 T/m 23FEBRUARI

2013

SERRES PLANTENTUIN

UGENTLate night special

21/222u

GENTINFO: 09 210 10 10

#cineprive2013

Page 24: Box@blok nr 1, 2013

• zout en peper• 450 gram spaghetti• 25 gram boter• 225 gram spek,

fijngesneden• 4 eieren• 5 el room• versgeraspte parmezaansekaas

Spaghetti Carbonara

Eten@BLOK

Bereiding – voor 4 personen

1. Kook de pasta beetgaar

2. Verhit de boter in een braadpan

3. Voeg het spek toe en bak het knapperig

4. Hou de pasta en het spek warm

5. Klop de eieren, room en 2 el Parmezaanse kaas in een kom

6. Breng op smaak met zout en peper

7. Voeg de pasta bij de gebakken spek

8. Voeg het eimengsel toe

9. Meng alles tot het ei begint te stollen

10. Serveer in een kom en voeg nog Parmezaanse kaas toe naar eigen smaak

24

Page 25: Box@blok nr 1, 2013

Participatiecommissie = facultaire studentenraad

David van der Rol werkt als personeelslid voor de participatiecom-missies en de facultaire studentenraden. Hij biedt, aangepast op maat, de nodige inhoudelijke, administratieve en logistieke ondersteuning . De facultaire studenten-raden zijn steeds op zoek naar nieuw bloed, studenten die hun stem willen laten horen. David maakt hen wegwijs in de brede waaier van mogelijkheden van studentenparticipatie. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan je studentenraad of wens je een probleem, suggestie of bedenking aan te halen?

FACTOR - Geassocieerde faculteit Handelswetenschappen en bestuurskunde Ik ben Matthias Vermès, masterstudent bestuurskunde en voorzitter van FACTOR, de studentenraad van de ge associeerde faculteit handelswetenschappen en bestuurskunde. FACTOR wordt jaar na jaar actiever. Elk jaar organiseren we meerdere activiteiten voor de studenten. In het eerste semester organiseerden we verschillende infoavonden over diverse onderwerpen. Tijdens het tweede semester zijn we van plan om meer ludieke activiteiten te organiseren.

Het hoeft niet altijd even serieus te zijn.Persoonlijk vind ik het belangrijk om de inkanteling van onze faculteit in de universitaire structuren in goede banen te leiden, daar sta ik als voorzitter voor garant. Interesse? [email protected]

FBO - Faculteit Bedrijf en Organisatie Ik ben Kimberly Devriendt, voorzitter van FBO Studentenraad en laatstejaars-studente bedrijfsmanagement, afstudeerrichting rechtspraktijk. Wij vertegenwoordigen alle studenten binnen de faculteit en proberen hun rechten te waarborgen. Wij kaarten alle problemen (aangebracht door de studenten) aan bij het bestuur van de faculteit. Als studenten iets willen betekenen en veranderen aan onze school moeten ze zeker deelnemen aan onze vergaderingen, want daar is de plaats dat het mogelijk is!

25

Page 26: Box@blok nr 1, 2013

FNT - Faculteit Natuur en TechniekHallo, ik ben Lynn De Weirdt en ik zetel al 2 jaar in de Hogeschool Gent studentenraad en ik ben al 3 jaar lid van de participatiecommissie, de opleidings-commissie en tevens ook de faculteitsraad. Ik ben het ‘communicatiepunt’ voor de studenten met problemen. Problemen worden daadwerkelijk aangepakt. Vandaar dat ik de medestudenten, alsook de toekomstige studenten aanraadt om lid te worden.Zo kan je  actief deel nemen aan het verbeteren van de studiekwaliteit, de stu-dieomgeving en zovele andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat het aangenaam studeren wordt aan de Hogeschool Gent.

ISIS - Geassocieerde faculteit Toegepaste ingenieurswetenschappenIk ben Joren Guillaume, voorzitter van ISIS. Als voorzitter van ISIS draai ik nu voor het tweede jaar mee. We hebben nu een goed team dat snel kan werken. Maar de studentenraad is een manier om niet alleen je eigen ervaringen te delen maar ook om een betere opleiding achter te laten voor je medestudenten. Je vecht voor kwaliteit, voor die kleine problemen waar anderen steeds over klagen, voor iets dat beter kan, al hoeft het niet per se. Samen staan we sterker dan alleen, en liefst spreken we in naam van de hele faculteit, daarom is iedereen welkom en zelfs nodig, jouw stem telt.

SIVIL - Faculteit Mens en WelzijnIk ben Andreas, de voorzitter van SIVIL. Wanneer we met de studenten van SIVIL samen komen op de campus Schoonmeersen, Vesalius of Ledeganck, vergaderen we niet zomaar. Ieder is gedreven door eenzelfde passie. En dat is ten eerste het studeren aan onze faculteit aangenamer proberen maken voor de student, de rechten van de student ver dedigen en inspraak is onze leuze! Verder zijn we een to¤e geëngageerde bende die daarbuiten zeker ook plezier durft maken! Heb je interesse of vragen, ga dan eens kijken onze nieuwe site www.sivil.beb,b,n;b

Contact:

David van der Rol Ω [email protected]

FACTOR Ω [email protected]

FBO Ω [email protected]

FNT Ω [email protected]

ISIS Ω [email protected]

SIVIL Ω [email protected]

KASK Ω [email protected]

VETO Ω [email protected]

GHB Ω [email protected]

26

Page 27: Box@blok nr 1, 2013

Tijdens de blokperiode is een gezonde dosis humor altijd een leuke afwisseling. Waarom dan geen humor uit eigen huis? De mensen van Moppen voor bij ’t Blokken zorgen dage lijks voor een streepje humor op het net.Moppen voor bij ’t Blokken is een enthou siaste groep studenten van de HoGent met een missie om op hun Facebook pagina de wereld te be kijken met een humoristische blik.

Moppen voor bij 't Blokken

Emilie Servaes

Wie feest drinkt bier, wie "leert" zit hier!

Waarschuwing: Tekorten, onvoldoendes en grote buizen wegens te

veel tijd spenderen op deze site is op eigen risico.De HGSR noch de makers zijn aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen (of fraude op enige wijze).!

Op zoek naar de geschikte ontspanning?

check: www.facebook.comΩ Moppen voor bij 't Blokken

27

Page 28: Box@blok nr 1, 2013

• 75 gram mozzarella,

uitgelekt,

dunne plakjes

• 150 gram tomaten

• zout en peper

• 16 basilicumblaadjes

• 125 ml extra vergine olijfolie

Tomaten met Mozzarella

Eten@BLOK

Bereiding – voor 4 personen

1. Schik de plakjes Mozzarella en tomaat op het bord

2. Strooi er wat zout over

3. Strooi er wat basilicumblaadjes over

4. Sprenkel de olijfolie er op

5. Breng op smaak met wat peper

6. Steek het eventueel eventjes in een voorverwarmde oven totdat de schelletjes Mozzarella

lichtjes beginnen te smelten. Zowel koud als warm is dit zeer lekker!

28

Page 29: Box@blok nr 1, 2013

Sommigen onder jullie zullen het fenomeen wel al kennen: examenresultaten die (ver) beneden de verwachtingen liggen. Zit je met de handen in het haar? Wat kan je doen? Wij overlopen voor jullie de mogelijkheden.

Optie 1: Neem je studiemethode onder de loep en stuur bij waar nodig.

Je tegenvallende examenresultaten kunnen het resultaat zijn van een verkeerde studiemethode. Heel wat studenten gebruiken een studiemethode die niet bij hen past. Velen beginnen te laat met studeren. Het principe is natuurlijk dat je tijdens het jaar alles bijhoudt zodat je tegen de examens enkel nog moet herhalen. Heb je een auditief of een visueel geheugen? Op basis daarvan bepaal je je studiemethode.Studeer je liever helemaal alleen in je kamer? Of heb je nood aan blokkende medestudenten rond je en trek je naar de gezamenlijke bloklocaties of bibliotheken? Sommigen vatten hun cursus samen, anderen studeren rechtstreeks vanuit hun boek. Er bestaat geen studiemethode die voor iedereen goed is. Elke student moet zijn eigen weg vinden hierin. De studie- en traject begeleiders van jouw faculteit kunnen je wel proberen op weg te helpen hiermee. Als je dus met vragen zit over studie methodes, aarzel niet om hen te contacteren!

Optie 2: Verander van richting

Het kan zijn dat de door jou gekozen richting je eigenlijk niet ligt. Misschien is het eigenlijk niet zo interessant als je bij aanvang dacht. Denk er dan eens over na om te veranderen van studierichting. Doe een studiekeuzetest bij de facultaire studie- en trajectbegeleiding. Deze test zal jou zeggen welke richtingen het best aansluiten bij jouw interesses. Vergeet ook niet dat als je voor 15 maart uitschrijft bij je eerste richting je de studiepunten van het 2e semester volledig terug krijgt.

ConclusieJe hoeft echt niet meteen te wanhopen bij slechte examenresultaten. Er zijn altijd mogelijkheden om ze terug op te halen. Het is wel aan te raden om in februari al in te grijpen bij slechte examenresultaten en niet af te wachten tot 2e zittijd, want dan is het vaak al te laat. Bij vragen contacteer je facultaire trajectbegeleiding, zij zijn er om jou te helpen!

Kimberly Devriendt

zie volgende pagina voor informatie over

studiebegeleiding!

Wat als je examen resultaten tegenvallen?

29

Page 30: Box@blok nr 1, 2013

Sociale voorzieningen(vroegere Sovoreg)

Er worden groepstrainingen georgani-seerd voor studenten die worstelen met faalangst, uitstelgedrag en assertiviteit. Naast deze groepstrainingen blijft het ook mogelijk om individuele begeleiding op te starten, ook voor dieper liggende problematieken. En je kan er ook terecht met vragen omtrent financiële ondersteuning,kinderbijslag, studenten-arbeid, belastingen, onderhoudsplicht en aanvraag leef loon bij het OCMW, studeren met een werkloosheiduitkering, tijds krediet, educatief verlof en opleidingscheques. De afdeling Zorg van de dienst Sociale voorzieningen is ook tijdens de blok en de examens open:

Voskenslaan 38, tel 09 243 37 38 of [email protected] . Dinsdag tot en met vrijdag open van 13.00 tot 16.30, na afspraak.

Studiebegeleiding FNT, FBO, FMW

Vincent Willemyns• Tips & trucs, technieken, blokken,

af leggen examens• Preventie & controle over blok- en

examenstress + verhogen geheugen enconcentratie via:– Techniek relax-CD inclusief leidraad(te bekijken op Youtube)

– Techniek ‘start to breathe’(te bekijken op Youtube)

• Psychische & fysieke conditie• Plotse acute crisissituatie: advies,

begeleiding, doorverwijzing.

Na afspraak kan men in 30 min. beide technieken toegelicht krijgen; na examens is er follow-up & ook screening of sprake zou zijn van bv. faalangst of uitstelgedrag in kader van evt. doorverwijzing.

Vincent Willemyns: [email protected], lokaal D1.26 - 09 248 88 80

09 243 27 29

Relax-CD: studenten Hogent krijgen 17% reductie (normaal €10) bij Academia Press Wetenschappelijke UitgeverijSint-Kwintensberg 87 - B-9000 GentTel +32 9 225 57 57 [email protected]

Studiebegeleiding

In mijne slekkestekker zit er gien ballen ne mier- Ik heb geen centen meer

30

Page 31: Box@blok nr 1, 2013

Studiebegeleiding andere faculteiten/campussen

• Natuur en Techniek campus Melle:Véronique De Bleecker: 09 210 45 00Vé[email protected]

• Bedrijf en Organisatie – campus Aalst:Annelies Cuypers: 053 73 07 [email protected]

• School of Arts:– Drama:

Pascal Desimpelaere: 09/267.01.67 [email protected]

– Audiovisuele Kunsten, Interieur-vormgeving, Tebeac:Femke Neels: 09/267.01.83 [email protected]

– Muziek en Specifieke lerarenopleiding:Karen Van Petegem: 09/[email protected]

– Beeldende Kunsten,Landschaps- en Tuinarchitectuur,Landschapsontwikkeling: Annelies Vlaeminck: 09/[email protected]

• Toegepaste Ingenieurswetenschappen:– Studiemethodiek en studieplanning:

Toon Van Alboom : 09 242 42 [email protected]

– Studietrajectbegeleiding, studieplanningen examenplanning (2e zit):Melanie Bytebier: 09 242 26 [email protected]

• Toegepaste bio-ingenieurswetenschappen:

– Studiebegeleiding:Ann De Bodt: 09 242 42 [email protected]

– Studietrajectbegeleiding:BiekeLybeer: 09 242 26 [email protected]

• Toegepaste taalkunde:– Studiebegeleiding:

Annik De [email protected]

– Studietrajectbegeleiding:Anne Verwaeren: 09 224 97 [email protected]

• Handelswetenschappen en bestuurskunde: – Studiebegeleiding:

Lieven [email protected]

– Studietrajectbegeleiding:Annelies Roegiers: 09 242 26 [email protected]

31

Page 32: Box@blok nr 1, 2013

Na regen komt zonneschijn, of meestal toch. In dit geval komt er gewoonlijk sneeuw. Zoals vele studenten weten is er na al dat blokken niks leukers dan eens voluit te gaan op snowboard of skilatten. Hieronder vinden jullie enkele van onze favoriete sneeuwbestemmingen.

Algemene tip: een reisorganisatie (Skikot, Snowbite…) kan dan misschien iets duurder zijn dan zelf alles te boeken, maar geef toe: als alles (busreis, hotel, après-ski, skipas,…) voor jou wordt geregeld is het toch zovele malen gemakkelijker! Daarbovenop lossen de reisbegeleiders je problemen op of zoeken ze een oplossing voor jouw akkefietjes!

Onze favorieten

Val Thorens - Frankrijk

Volgens de meeste mensen het skigebied bij uitstek. Dit gigantische gebied, waar altijd wel iets te beleven valt, biedt tal van mogelijkheden. ‘s Ochtends wakker worden met de zon in je gezicht, je hotel zo goed als op of rechtstreeks aan de piste. Stevig ontbijtje en daarna maak je een grote skitocht (altijd leuker met vrienden natuurlijk) rond Les TroisVallées. Er is voor elk wat wils, zowel de beginners als de gevorderde skiërs, als ook de snowboarders komen hier aan hun trekken. Platte groene pistes of uitdagende Shitting my pants zwarte pistes, ze zijn er allemaal. Tegen het einde van de namiddag kan je gaan après-skiën in één van de vele bars. Als je met een organisatie reist kan het zelfs goed zijn dat je óp de piste de mogelijkheid krijgt om dik te feesten. Daarna gezellig (maar duur!) gaan eten in één van de vele restaurants. Dit natuurlijk als bodempje voor je aan het echte werk begint in de coole ondergrondse discotheek.

Tip: wanneer je je skipas koopt of bestelt, zorg er dan voor dat je er een hebt voor het volledige Les TroisVallées en niet alleen het gebied Val Thorens. Je zou niet de eerste zijn, jaja, ervaring, die in het dal zit en die de lift niet meer op mag omdat je skipas niet het volledige gebied omvat. Bovendien is het voor een sneeuwveteraan ook toffer om het hele gebied te kunnen uitkammen.

Reizen na de examens

Allé, ammezeerd ulder wel, moar mee manieren en zie damme gien klachten huren!

32

Page 33: Box@blok nr 1, 2013

Les Menuires - Frankrijk

Wie het iets goedkoper wil, kan altijd naar Les Menuires. Dit kleine gebied, dat ook deel uitmaakt van Les Trois Vallées (zie Tip van Val Thorens), biedt net zoals Val Thorens tal van mogelijkheden maar is veel minder druk, ideaal voor studenten die het graag wat rustiger willen, maar toch een prachtig skigebied zoeken om de bergen in trekken. De lokale mensen zijn er ook zeer vriendelijk, dus als je daar een probleem hebt, helpen zij je met zeer veel plezier. Zelfs de skiërs en snowboarders lijken daar meer op hun gemak.

Tip: een beetje koud? Ga dan eens langs in La Chouette voor een Glühwein. Betaalbaar, lekker, én verwarmend!

Tip: als je toch graag eens als een gek wil feesten in plaats van op je gemakje iets te drinken, kan je altijd een taxi nemen naar Val Thorens. Deze twee liggen namelijk niet zo ver van elkaar. Als je in groep bent en mits wat onderhandelingen, valt er zeker wel iets redelijks te regelen!

Folgaria - Italië

Voor wie eens iets anders wil dan Frankrijk, kan natuurlijk ook Oostenrijk of Italië proberen. In Italië heb je bijvoorbeeld Folgaria. Dit minder grote gebied is zeker de moeite om eens te doen, maar geen meerdere keren. De beginners komen hier sowieso aan hun trekken, maar na een dikke week heb je het wel gezien. Niet echt aan te raden dus voor de zeer gevorderde skiërs of snowboarders die niet graag twee maal dezelfde piste onveilig maken. De discotheken en de après-ski zijn altijd fun en de Italianen weten zeker van aanpakken als het op feesten aankomt!

Tip: als je iets tofs wil doen, ga gewoon iets drinken tussen het skiën door! In de bergen vind je een aantal bergcafeetjes. Alles is wel zeer duur, dus niet ideaal als dagelijkse bezigheid, maar het is wel leuk om eens te doen!

Gaëtan van den Bulcke

33

Page 34: Box@blok nr 1, 2013

Deze voorbeeldige student heeft zijn examenchecklist ingevuld en kan even wegdromen naar be tere oorden, weet jij waar hij van droomt?Kleur deze kleurplaat, post je kunstwerk op de facebookpagina van Boxmagazine én like ons! Alle deelnemers krijgen een leuk gadget en de vijf mooiste/origi-neelste kleurplaten krijgen een prachtige sweater van HoGent!

WIN!

34

Page 35: Box@blok nr 1, 2013
Page 36: Box@blok nr 1, 2013

Persoonlijke hulpverlening (Sociale voorzieningen – vroeger Sovoreg)De afdeling Zorg van de dienst Sociale voorzieningen is ook tijdens de blok en examens open: Voskenslaan 38, tel 09 243 37 38 of [email protected] . Dinsdag tot en met vrijdag open van 13.00 tot 16.30dinsdag tot en met vrijdagvoormiddag na afspraak.

TeleblokAnoniem en gratis. Van 9 tot en met 30 januari 2013 elke dag bereikbaar van 18 uur tot 20.30 uur op het gratis en anoniem nummer 0800 13 14 4.Chatten kan op www.teleblok.be, elke dag tussen 18 en 23 uur.

Tele-onthaal – 106 Wanneer je het op bepaalde momenten in je leven moeilijk hebt, kan je bij de vrijwilligers van Tele-Onthaal terecht voor een gesprek. nummer 106 – 24 op 24 uur, 7 dagen op 7Bij Tele-Onthaal kan je elke avond én woensdag al vanaf 15.00u terecht voor een anoniem onlinegesprek, anoniem en strikt vertrouwelijk. www.tele-onthaal.be/nl/chatten/

Studentenartsen – Sint-Pietersnieuwstraat 25 - tel.: 09 264 70 20 consultaties voor- en namiddag: op afspraak– tel09 264 70 00 (kantooruren)Vrije consultaties: elke avond (behalve op vrijdag) van 17.00 tot 19.00 uurDokter nodig op weeknacht, feestdag of in het weekend? Centraal wachtnummer van de Stad Gent, 09 236 50 00www.huisartsenwachtposten.be/

Noodlijnen

36

Page 37: Box@blok nr 1, 2013

Eerste aanspreekpunt op je hogeschool:je studentensecretariaat of servicepunt!

Mens en WelzijnCampus Schoonmeersen (gebouw A) - 09 242 42 82Campus Ledeganck - 09 243 93 55Campus Vesalius - 09 321 21 24

Natuur en TechniekCampus Melle - Studentensecretariaat 09 210 45 00Campus Schoonmeersen - C-gebouw, lokaal C1.51 - 09 243 27 25

Bedrijf en organisatieCampus Schoonmeersen - B 0.10 - 09 242 42 15Campus Mercator - Gent lokaal G 2.04 – 09 224 94 24 (of 25 of 26)Campus Aalst - 053 73 07 06

School of artsMuziek en specifieke lerarenopleiding: Caroline Duprez 09 267.01.87Alle andere opleidingen: Roger Roelens 09 266.08.87

Toegepaste ingenieurswetenschappenStudentensecretariaat, lokaal C4.002: Ingrid De Rycke - 09 242 42 24

Toegepaste Bio-ingenieurswetenschappenStudentensecretariaat: Marijke Van Depitte – 09 242 42 74

Toegepaste TaalkundeStudentensecretariaat, lokaal B 0.11: Nadine De Neve 09 224 97 10.

Handelswetenschappen en BestuurskundeStudentensecretariaat, lokaal G.1.018 - [email protected] - 09/243.29.29

37

Page 38: Box@blok nr 1, 2013
Page 39: Box@blok nr 1, 2013

Oplage:3000 exemplaren gratis verspreid op alle campussen van de Hogeschool GentFinancieel: directie sociale voorzieningen Hogeschool Gent Box@blok is een speciale uitgave voor en door studenten waarin de redactie niet alleen examentips aanreikt maar ook het belang van studentenparticipatie wil onderstrepen.

Redactieploeg: Jens Antjon, Kimberly Devriendt, Mattias D’Haene, Koen Schurgers, Gaëtan van den Bulcke

Druk:CARTIM BVBA - Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge - tel: 09 210 49 73 

Grafische vormgeving:Mattias D’Haene

Cartoons:Emilie Servais

Medewerkers: Lynn De Weirdt, Joren Guillaume, Andreas Hooft, Iris Jiang, Moppen voor bij ’t Blokken, Bram Roelant, Sarah Tuytschaever, Tamara Vandecatseye, David van der Rol, Matthieu van der Sluis, Matthias Vermès, Ward Verwaeren

Met dank aan:Isabelle Claeys, Ilse Den Hond, Marijke De Keyser, Grégory Maes, Heidi Moels, Maaike Teirlinck, Marijke Van Depitte, Ann Vervaeke, Jean-Marie Werrebrouck, Vincent Willemyns

Coördinatie en eindverantwoordelijke:Gert Vandyck, hoofdmedewerker studentenraadHogeschool Gent - Algemene DirectieHGSR - Campus Schoonmeersen-Gebouw D-lokaal 0.07Valentin Vaerwyckweg 1 - 9000 Gent T + 32 (0)9 243 35 95 - M +32 (0)473 98 33 54 

VU:Hogeschool Gent Studentenraad – Valentin Vaerwyckweg 1 – 9000 Gent

Colofon

Page 40: Box@blok nr 1, 2013