Boskamp en Willems Advocaten Recht en krom februari 2011

2
EIGEN SCHULD, DIKKE BULT? Winter, gladheid en uitglijders, ze zijn bijna niet los van elkaar te zien. Stel, u maakt al dan niet op de fiets, te voet of met de auto een uitglijder vanwege een (te) glad wegdek. Als gevolg hiervan heeft u (letsel)schade. Kunt u deze schade dan verhalen op de gemeente, als wegbeheerder? De gemeente kán aansprakelijk zijn voor de schade die voortvloeit uit ongelukken door een glad wegdek. De gemeente is dan echter niet aansprakelijk op grond van wegbeheerderaansprakelijkheid, maar op grond van onrechtmatige daad. De wegbeheerderaansprakelijkheid is een risicoaansprakelijkheid en doet zich in beginsel voor als de openbare weg niet in goede staat verkeert. Met andere woorden: als de openbare weg een gebrek oplevert. De gemeente moet namelijk in staan voor de goede staat van de openbare wegen. Vandaar de risicoaansprakelijkheid. De vraag is of een glad wegdek een gebrek aan de openbare weg oplevert. Uit de rechtspraak vloeit voort dat dit niet het geval is. IJzel, ijs of sneeuw op het wegdek, levert geen gebrek aan het wegdek op. Dit betekent dat er geen beroep gedaan kan worden op de risicoaansprakelijkheid van de gemeente. Wel kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade op grond van onrechtmatige daad. De gemeente is aansprakelijk als blijkt dat zij onvoldoende zorg heeft betracht of nalatig is geweest bij het voorkomen of opheffen van de gladheid. Daarbij is van belang dat niet van de gemeente verwacht kan en mag worden dat ze direct na het ontstaan van de gladheid op alle wegen strooit. Het beleid van de gemeente ter zake de gladheidbestrijding wordt vaak neergelegd in een zogenaamd beleidsplan “Gladheidbestrijding”. Dit beleidsplan geeft aan op welke wijze gestrooid moet

Transcript of Boskamp en Willems Advocaten Recht en krom februari 2011

Page 1: Boskamp en Willems Advocaten  Recht en krom februari 2011

EIGEN SCHULD, DIKKE BULT?

Winter, gladheid en uitglijders, ze zijn bijna niet los van elkaar te zien.

Stel, u maakt al dan niet op de fiets, te voet of met de auto een uitglijder vanwege een (te) glad wegdek. Als gevolg hiervan heeft u (letsel)schade. Kunt u deze schade dan verhalen op de gemeente, als wegbeheerder?

De gemeente kán aansprakelijk zijn voor de schade die voortvloeit uit ongelukken door een glad wegdek. De gemeente is dan echter niet aansprakelijk op grond van wegbeheerderaansprakelijkheid, maar op grond van onrechtmatige daad.

De wegbeheerderaansprakelijkheid is een risicoaansprakelijkheid en doet zich in beginsel voor als de openbare weg niet in goede staat verkeert. Met andere woorden: als de openbare weg een gebrek oplevert. De gemeente moet namelijk in staan voor de goede staat van de openbare wegen. Vandaar de risicoaansprakelijkheid. De vraag is of een glad wegdek een gebrek aan de openbare weg oplevert. Uit de rechtspraak vloeit voort dat dit niet het geval is. IJzel, ijs of sneeuw op het wegdek, levert geen gebrek aan het wegdek op. Dit betekent dat er geen beroep gedaan kan worden op de risicoaansprakelijkheid van de gemeente.

Wel kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade op grond van onrechtmatige daad. De gemeente is aansprakelijk als blijkt dat zij onvoldoende zorg heeft betracht of nalatig is geweest bij het voorkomen of opheffen van de gladheid. Daarbij is van belang dat niet van de gemeente verwacht kan en mag worden dat ze direct na het ontstaan van de gladheid op alle wegen strooit.

Het beleid van de gemeente ter zake de gladheidbestrijding wordt vaak neergelegd in een zogenaamd beleidsplan “Gladheidbestrijding”. Dit beleidsplan geeft aan op welke wijze gestrooid moet worden en welke keuzes gemaakt worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt in primaire wegen, secundaire wegen met daarbij de in- en uitritten van de ziekenhuizen, politiebureaus en brandweerkazernes en tot slot de overige straten, rustige woonwijken en misschien zelfs nog de parkeerplaatsen. Ook het al dan niet plaatsen van waarschuwingsborden of langdurige gladheid door aanhoudend winterweer kan van belang zijn om aan te tonen dat de gemeente nalatig is geweest in het nemen van maatregelen.

Toch is voorzichtigheid geboden. Gedragingen van een onvoorzichtige weggebruiker kunnen namelijk leiden tot een vermindering van de schadevergoeding vanwege een eigen

Page 2: Boskamp en Willems Advocaten  Recht en krom februari 2011

aandeel in het geheel. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de gemeente geen verwijt gemaakt kan worden en dat er dus sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Voorkomen is dus nog altijd beter dan genezen!

Indien u meer wilt weten over het aansprakelijkheidsrecht, neem dan contact op met:

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN -UW SUCCES ONZE UITDAGING-

mw. mr. A.K. Creusensectie Schade en Aansprakelijkheid Dr. Holtroplaan 42, EindhovenT 040 2501414 F 040 2501450 www.boskampwillems.nl