Bornkrant februari 2016

24
1 Voorwoord Als u deze Bornkrant krijgt is het jaar 2016 alweer een maand oud. Het afgelopen jaar was behoorlijk heftig. Ik denk dan met name aan de vele vluchtelingen die Europa instroomden. Ook ons land bekommerde zich over een groot aantal van deze mensen die onder erbarmelijke omstandigheden huis en haard verlieten. In Europa hopen zij een betere toekomst en veiligheid te vinden. Veel vrijwilligers in Zutphen hielpen om deze droom te verwezenlijken. Ook velen maken zich zorgen over hoe deze massa mensen met een andere cultuur zich zullen inpassen in ons land. Ook wij Nederlanders hebben hoop. Hoop dat we nu echt uit de crisis raken, hoop op een goede gezondheid en u kunt vast zelf nog een aantal zaken bedenken. Zelf hoop ik dat de temperatuur niet al te veel zal dalen, want tot mijn grote vreugde zie ik nog steeds bloemen in mijn tuin. Ook heb ik al voorjaarsbollen zien bloeien. Met deze Bornkrant hoopt de redactie u veel vreugde te schenken. Met rubrieken als De kunst van de spotvogel, aangifte inkomstenbelasting, hobby’s, eetcafé Waterkracht en nog veel meer is er weer veel variatie en we wensen u dan ook veel leesplezier. De redactie De narcissen volop in bloei op de Martinetsingel

Transcript of Bornkrant februari 2016

Page 1: Bornkrant februari 2016

1

VoorwoordAls u deze Bornkrant krijgt is het jaar 2016 alweer een maand oud.Het afgelopen jaar was behoorlijk heftig. Ik denk dan met name aan de vele vluchtelingen die Europa instroomden. Ook ons land bekommerde zich over een groot aantal van deze mensen die onder erbarmelijke omstandigheden huis en haard verlieten. In Europa hopen zij een betere toekomst en veiligheid te vinden. Veel vrijwilligers in Zutphen hielpen om deze droom te verwezenlijken. Ook velen maken zich zorgen over hoe deze massa mensen met een andere cultuur zich zullen inpassen in ons land.

Ook wij Nederlanders hebben hoop. Hoop dat we nu echt uit de crisis raken, hoop op een goede gezondheid en u kunt vast zelf nog een aantal zaken bedenken. Zelf hoop ik dat de temperatuur niet al te veel zal dalen, want tot mijn grote vreugde zie ik nog steeds bloemen in mijn tuin.Ook heb ik al voorjaarsbollen zien bloeien.

Met deze Bornkrant hoopt de redactie u veel vreugde te schenken.Met rubrieken als De kunst van de spotvogel, aangifte inkomstenbelasting, hobby’s, eetcafé Waterkracht en nog veel meer is er weer veel variatie en we wensen u dan ook veel leesplezier.

De redactie

▼ De narcissen volop in bloei op de Martinetsingel

Page 2: Bornkrant februari 2016

Cursus Vrijwilligerscentrale Zutphen februari 2016HELP, IK MOET MIJNORGANISATIE PRESENTEREN!

Staat u wel eens op een beurs, markt, bijeenkomst? En vraagt u zich af hoe u uw tafel inricht en hoe u zich wilt presenteren? Dan is deze avond een aanrader. Naast theorie over het presenteren van je organisatie met aspecten zoals compositie, kleur, tekst en materiaal richten we die avond ook een tafel in, waarbij iedereen de mogelijkheid heeft zijn/haar visie er in te verwerken.

De avond wordt verzorgd door Petra Fokkema (etaleur) in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale.

Dinsdag 9 februari 2016, 19.30 – 22.00 uurLocatie: De Born, Oude Bornhof 47A Zutphen

Opgeven vóór 8 februari 2016

EHBO: EERSTE HULP BIJ ONGELUKKEN

Een avond waarin iedereen praktisch aan de gang gaat met de eerste levensreddende handelingen o.a. stabiele zijligging, reanimatie met AED. De avond wordt gegeven door het Rode Kruis Zutphen.Aan de avond is geen certificaat verbonden.

Datum: donderdag 25 februari 19.30 – 22.00 uurLocatie: De Born, Oude Bornhof 47A, Zutphen

Opgeven vóór 23 februari 2016

U kunt zich opgeven voor een cursus [email protected]

of

Vrijwilligerscentrale: nr. 0575-596 296, bereikbaarmaandag t/m donderdag van 9.00-15.00 uur en

vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

2

Mantelzorgsalonfebruari – WeHelpen.nlZoekt u een helpende hand maar vind het moeilijk iemand te vinden? Met Wehelpen.nl kunt u aangeven waar u hulp bij kunt gebruiken. Ook kunt u samen met bekenden via de website zorgen voor een ander. Wehelpen.nl wil helpen vanzelfsprekend maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een digitaal platform.Het digitale platform, een soort prikbord, vereenvoudigt het vinden van mensen met een hulpvraag en het aanbod van individuele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Iedereen kan zich aanmelden op het platform, een profiel aanmaken en hulp aanbieden of vragen. U kunt hierbij denken aan het zoeken van iemand die uw hond kan uitlaten of met u naar het ziekenhuis rijdt. Een account aanmaken is gemakkelijk: u heeft alleen een e-mailadres nodig, waarna u een aantal gegevens invult over uzelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Daarna kunt u gelijk gaan om hulp vragen of een hulpnetwerk aanmaken.

Wehelpen is gratis en voor iedereen vanaf 16 jaar. U kunt hierbij ook zelf aangeven op welke tijdstippen, hoe vaak en waarmee u wilt helpen of hulp nodig hebt. WeHelpen maakt het makkelijk om hulp te vragen, aan te bieden en te organiseren. Hiermee willen we elkaar helpen weer vanzelfsprekend maken en mensen motiveren om iets voor een ander te betekenen. Meer info op www.wehelpen.nl

De mantelzorgsalon is 25 februari van 10.00-11.30 uur in locatie Waterkracht, aanmelden niet noodzakelijk, toegang gratis.

Korte terugkoppeling inspiratiebijeenkomst en vragenlijst mantelzorgwaardering. Op 30 september 2015 is er een inspiratie-bijeenkomst geweest in Grand Café de Kas met mantelzorgers en zorgprofessionals die met mantelzorgers samenwerken. Tijdens deze bijeenkomst kwamen de knelpunten en suggesties (voor verbetering) naar voren, die de gemeente meeneemt in hun te vormen beleid voor 2016 en verder.

advertentie advertentie

Page 3: Bornkrant februari 2016

3

Eetcafé WaterkrachtRuys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen

In MFC Waterkracht kunt u regelmatig terecht voor een warme maaltijd. Tegen een redelijke vergoeding eet u gezamenlijk met andere gasten aan tafel. Aanmelden is nodig en dit kan door te bellen naar Rinie Teunissen, tel. 526 436 of mobiel 06 3043 4967.De gasten worden om 16.45 uur verwacht bij Waterkracht.

Hebt u belangstelling? Noteer alvast de geplande eetcafés februari 2016.dinsdag 2 februari, vrijdag 12 februari, vrijdag 19 februari 2016

De gasten kunnen kiezen uit 3 data per maand, maar opgeven kan voor2 keer per maand.

▼ Waterkracht gevelbord

Besteding donatie St. Vriendenvan de Born in 2015Stichting Vrienden van de Born was een stichting die kleinschalig activiteiten/voorzieningen voor ouderen financieel ondersteunde. Deze stichting is in 2013 opgeheven en heeft het resterende vermogen geschonken aan Perspectief Zutphen. Daarbij is bepaald dat deze gelden zullen worden aangewend voor activiteiten/voorzieningen van Perspectief die ten goede komen aan ouderen. Verder is afgesproken dat er eenmaal per jaar in De Bornkrant wordt gemeld welke bedragen er zijn besteed.

In 2014 is er een bedrag van € 5.000 gebruikt om een deel van de productiekosten van De Bornkrant te betalen. Met dit bedrag kon dus in 2015 de Bornkrant gemaakt blijven worden. Ook voor 2016 zal een deel van het geld worden gebruikt om de kosten van De Bornkrant te kunnen betalen.

Van alles te doen in de MartinetORGANISATIES SLAAN HANDEN INEEN

In de Martinet aan de Martinetsingel (schuin tegenover de ABN AMRO in de binnenstad) is van alles te doen. Zozijn, Buurtservice en GGNet werken onder één vlag samen om diverse activiteiten in en voor de wijk aan te bieden. Zoveel mogelijk met de wijkbewoners zelf. Iedereen uit de wijk is van harte welkom, aanmelden is niet nodig.

Al geruime tijd werken medewerkers van Buurtservice samen met cliënten van Zozijn in de binnenstad. Zij houden o.a. de buurt schoon en brengen kranten rond. Daarbij is er dus nu een activiteitenprogramma voor wijkbewoners gekomen. Denk hierbij aan 3D kaarten maken op de woensdagmiddag en de woensdagavond een kookgroep. Daarnaast zijn er enkele bewoners van de Martinet, die op de donderdagochtend graag gebruik maken van de ruimte om samen koffie te drinken. Ook andere professionals haken aan zoals de wijkverpleegkundige die op donderdag een inloopmiddag heeft etc.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is dit programma niet specifiek gericht op dementerende ouderen. Uiteraard is er voor hen wel ene plek binnen dit gezamenlijke programma.Wanneer er buurtbewoners zijn, die ideeën hebben voor nieuwe activiteiten, er is nog ruimte. U kunt in dat geval contact opnemen met Stephan Hondelink, tel . 06-30121491.

Ingrid ten HovePR Functionaris ▼ Entree gebouw Martinet

Gesponsord door

advertentie

Page 4: Bornkrant februari 2016

4

De inleverdata kopij 2016U kunt de kopij voor de Bornkrant in 2016 inzenden naar: [email protected] de volgende data:

4 februari 201610 maart 20167 april 20165 mei 20164 augustus 20168 september 20166 oktober 201610 november 2016

De Bornkrant wordt aan het eind van de maand afgeleverd door de drukkerij en daarna verspreid.De redactie beslist in de redactievergadering of een tekst/foto geplaatst kan worden en of er aanpassingen nodig zijn. Tekst in Word en foto apart als bijlage aanleveren in JPEG bestand

De tekst moet worden ingeleverd met uw naam en adres/ telefoonnummer of e-mailadres. Wilt u liever uw naam niet onder een inzending, dat is mogelijk, uw gegevens blijven dan alleen bekend bij de redactie. De redactie gaat hier vertrouwelijk mee om.

De winnaars en de oplossingvan de kerstpuzzel 2015De zin die de oplossing van de kerstpuzzel vormde:

Een prettige kersttijd en alle goeds het komend jaar

Onder de goede inzendingen per e-mail of per post heeft de redactie na loting de prijs 2 bioscoopbonnen toegekend aan:

Mevr. L. van Lenthe,Verdistraat 139, 7204 PW Zutphen

Dhr. B. Mouthaan,de Moesmate 271, 7206 AV Zutphen

Mevr. A. Vink,Mgr. Nolenstraat 5, 7204 LK Zutphen

De winnaars hebben de prijs intussen ontvangen.

BereikbaarheidDienst Telefoonnummer Bereikbaarheid

Sociaal werk 0575 - 519 613 toets 0

maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur

Vrijwilligerscentrale Zutphen

0575 596 296 maandag t/m donderdag 09.00 – 15.00 uurvrijdag 09.00 -13.00 uur

Buurtservice 0575 570 454 maandag t/m donderdag 08.30 – 12.30 uur

Buurtbemiddeling 0575 519 613 toets 1, dan 1

maandag t/m donderdag 09.00 – 13.00 uur

VVE Peuterwerk 0575 519 613 toets 1, dan 2

maandag t/m donderdag 09.00 – 13.00 uur

Page 5: Bornkrant februari 2016

5

Stg.Sociaal Fonds St. WalburgisDe Stichting Sociaal Fonds Sint Walburgis heeft besloten een vrijwillige bijdrage te verstrekken aan de Bornkrant ter waarde van € 500,-.

De gezamenlijke redactie is zeer blij met deze toezegging.

Ik weet hetWAT KUNT U DOEN BIJ SLAPELOOSHEID

• Leg natte doeken om de kuiten

• Een warm voetbad helpt ook

• Leg een natte doek op de ogen

• Eet voor het slapen een lepel honing

• Een appeltje helpt ook

• Wie ‘s avonds niet slapen kan,moet ‘s middags gen rust nemen.

Ik weet hetBLOEMEN

• leg een ouderwetse cent in een vaas om afgesneden bloemen in een vaas langer fris te houden.

• Bloemen in een knoopsgat blijven langer vers als de steel eventjes met een vlammetje afgebrand is.

• Als een vaas voor een deel met zand is gevuld, staat hij steviger en valt nooit om.

• Zet op een zomerdag een emmer koud water in de kamer, dan blijft de kamer koel en de planten drogen minder uit.

Grijze luchten, wit tapijtvlokken die zachtjes dwarrelen

een witte deken spreidt.Het is winter dat de mens verblijdt.

Ik ontwaar de contourenvan een kale boom.

Een eend waggelt sloot waarts,een reiger staart sloom

aandachtig naar de harde vlakte,zonder een enkel geluid.

Ik zie de mooiste bloemen bij mijop de ruit.

Adem slaat om in wolken,vrieskou benevelt de blik,

vlokjes vertolken mijn gedachten,het verhaal van de winter en ik.

Winter

Page 6: Bornkrant februari 2016

De zithoek: Dit is de hoek tussen de zitting en de rugleuning. Deze moet niet te groot en niet te klein zijn, omdat u anders onderuit zakt in de stoel of erg voorover gaat zitten. Bij een passieve stoel is de zithoek vaak wat groter dan bij een actieve stoel.De bekleding: Deze moet vuurbestendig en niet ontvlambaar zijn. Verder kunt u kiezen uit bekleding van leer, kunststof of stof. Kunststof is gemakkelijker te reinigen, maar voelt bij warm weer plakkerig aan. Stof ademt beter, maar is moeilijker te reinigen. De kussens van de stoel moeten niet te zacht zijn, omdat u dan erg wegzakt in de stoel, wat het overeind komen moeilijk maakt.De poten: Een stoel staat meestal op 4 poten. Deze moeten stabiel zijn, zodat de stoel niet wiebelt. Een goede stoel is dus voor iedereen anders! Bij “het zitten” is niet alleen de stoel belangrijk, maar ook de tafel. Beter gezegd: de verhouding tussen stoel en tafel. Zit u op een eetkamerstoel, dan moet er voldoende beenruimte onder de tafel zijn als u bij de tafel wilt zitten en u moet in een juiste houding bij de tafel kunnen “werken”. De tafel moet dus niet te hoog of te laag zijn. Zit u op een fauteuil die iets hoger is (bijvoorbeeld een seniorenfauteuil), dan is het gemakkelijker als ook de salontafel iets hoger is, zodat u niet zo hoeft te bukken om iets op tafel te leggen of iets van tafel te pakken.

Het is belangrijk dat u goed zit. Waarom?Als u niet goed zit:• wordt u eerder moe• kunt u handelingen minder goed doen, bv. eten aan tafel• kunt u last krijgen van diverse klachten, bv. een stijve

nek, rugklachten, slapende benen, pijnlijke billen.

Om de kans op klachten, als gevolg van verkeerd zitten te verminderen, willen wij u een aantal tips geven, waar u op moet letten bij het zitten in een stoel.Hierbij is het van belang dat u zich realiseert dat elke stoel anders zit. Er zijn twee soorten stoelen te onderscheiden, namelijk “actieve” en “passieve” stoelen. Deze vragen elk een andere zithouding. U kunt “actief zitten” op bijvoorbeeld een eetkamerstoel of een bureaustoel. U zit dan in de goede houding om actief te zijn en handelingen te kunnen verrichten.En u kunt “passief zitten” in bijvoorbeeld een luie stoel zoals een fauteuil. Hierin kunt u lekker uitrusten, praten, tv-kijken.Voor beide soorten zithoudingen en stoelen geldt echter dat zij het lichaam op de juiste wijze moeten ondersteunen om klachten te voorkomen.

De volgende aspecten zijn belangrijk om goed te zitten:De rugleuning: Deze moet de rug goed ondersteunen en moet niet te recht staan, maar ook niet te ver achterover, want dan kunt u erg moeilijk uit de stoel opstaan. Een extra lange rugleuning ondersteunt ook de schouders en het hoofd.De armleuningen: De armen moeten goed ondersteund worden om geen schouder- of nekklachten te krijgen. Uw schouders moeten niet opgetrokken zijn of afhangen. De juiste hoogte van de armleuning bereikt u als de armen in een hoek van 90 graden met rechte schouders op de armleuningen steunen. De armleuningen moeten niet te ver opzij zitten. Als dit het geval is, zult u scheef gaan zitten, om in elk geval één arm op de leuning te kunnen leggen. De zithoogte: De zitting moet niet te hoog en niet te laag zijn, omdat daardoor een verkeerde houding ontstaat. De juiste zithoogte bereikt u wanneer uw knieën met een hoek van 90 graden gebogen zijn en uw voeten plat op de grond kunnen staan. Een platte hand moet tussen de bovenkant van de zitting en uw bovenbeen geschoven kunnen worden. Er moet dus ongeveer 1 cm ruimte zijn tussen de zitting en de bovenbenen.De zitdiepte: Een te diepe zitting heeft als gevolg dat u onderuitgezakt gaat zitten. De juiste zitdiepte bereikt u als uw lichaam goed achterin de stoel zit en er nog een platte hand horizontaal tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting geplaatst kan worden. Er moet dus ongeveer 5 cm ruimte zijn tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte.

HANDIG ZELFSTANDIG Aflevering 14:

Zitten deel 1

Dit is de eerste aflevering van “Handig Zelfstandig” over het onderwerp “Zitten”. En wel: “Wat is goed zitten en waarom is dit belangrijk?”

66

▼ Opstaan goed of fout ▼ Zitten goed of fout

Passieve stoel ▲

▼ Actieve stoel

Page 7: Bornkrant februari 2016

7

Programma Alzheimer café ZutphenHet Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor patiënten, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden.

Met vragen over dementie kunt u terecht bij het Alzheimer Café. De gasten praten met elkaar over hun ervaringen m.b.t. dementie.Iedereen is van harte welkom. U hoeft zich niet aan te melden en de toegang is gratis. Iedere maand heeft het Alzheimer Café een ander thema. Datum: 17 februari 2016Thema: Ik heb dementie, wat nu?

Voor welke keuzes komt u te staan wanneer de diagnose dementie is gesteld?Welke invloed heeft de ziekte op uw dagelijkse leven en dat van uw naasten?

Het Alzheimer café in Zutphen vindt plaats op elke derde woensdag van de maand tussen 19.00 en 21.00 uur.

Locatie:Bruin Café “de Buren”, De Singel Lunette, Coehoornsingel 3, 7201 AA Zutphen.

Informatie over het Alzheimer Café in Zutphen:mevrouw Carla Brands, telefoon: 06-46 54 01 41e-mail: [email protected]: www.alzheimer-nederland.nl/zutphen

Rijbewijskeuringen 2016Rijbewijskeuring voor 75+ plussers in Vorden of bij Sutfene. Bent u 75 jaar of ouder dan moet u zich voor een nieuw rijbewijs eens in de vijf jaar laten keuren.

Het CBR raadt aan, om tenminste drie maanden vóór de vervaldatum van het huidige rijbewijs, actie te ondernemen voor de verkrijging van een nieuw exemplaar.

Tip: Laat uw ogen meten voor u gekeurd wordt, bv. door een opticien. Neem uw bril of contactlenzen mee.

Tip: Zorg voor een formulier “eigen verklaring”,bij de gemeente te verkrijgen.

Tip: Neem ochtendurine mee.Tip: Neem uw huidige rijbewijs mee.

Rijbewijskeuring in VordenDe ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB in Vor-den e.o. bieden deze keuring voor leden tegen een laag tarief aan van € 25,-. U rekent rechtstreeks af bij de arts. De keuring vindt plaats op zaterdag vanaf 11.30 uur.

De keuringsdata voor de eerste helft van 2016:20 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei, 18 juniDe keuringsarts is dr. J. van Remmen.

Locatie: Dorpscentum Kultuurhuus, nabij de kerk in Vorden. U kunt zich aanmelden telefonisch bij mevr. Sophie de Vries, Burg. Galleestraat 57. (ANBO- Vorden) Tel. 0575-55 08 06. Graag bellen tussen 11.00 en 17.00 uur. Afwisselend treden leden van de ANBO of PCOB op als gastheer-/vrouw.

Sutfene Rijbewijskeuring voor 75+Iedere 2e dinsdag van de maand biedt Sutfene 75-plussers uit Zutphen en omgeving rijbewijs-keuringen aan. De kosten voor deze keuringbedragen € 30,00 inclusief BTW.

De keuringen worden gehouden in De Lunette aan de Coehoornsingel 3, 7201 AA in Zutphen. Voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met Behandelcentrum Sutfene, telefoon: 0575-594 171. Voor algemene informatie Dhr. Crijns, arts- specia-list ouderengeneeskunde, telefoon: 06 23 055 689.

advertentie

Het opstaan en gaan zittenAls het opstaan uit de stoel u regelmatig moeite kost, kunnen de volgende tips u misschien helpen:

• Ga eerst goed voor op de zitting van de stoel zitten (de rug vrij van de rugleuning), zet uw voeten stevig op de grond (één voet iets meer naar voren en de voeten ongeveer 30 cm uit elkaar), leg de handen voor op de armleuningen of op uw knieën, brenguw neus boven de knieën en duw u zelf omhoog.

• Kijk of de stoel niet te laag is, kies liever voor een wat hogere stoel (pas op, niet té hoog).

• Kies voor een stoel met rechte en lange armleuningen.

Tot zover deze “Handig Zelfstandig” over het zitten. In de volgende aflevering van “Handig Zelfstandig” gaan we verder met dit onderwerp, namelijk mogelijke aanpassingen van stoelen.

Hebt u vragen over uw eigen stoel(en) of zithouding, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een ergotherapeut van Sutfene, via telefoonnummer 0575-594171. Ook in 2016 wordt ergotherapie weer vergoed via de basisverzekering tot een maximum van 10 uur.

Page 8: Bornkrant februari 2016

8

De ontmoetingsplek die het Longfonds(voorheen Astma Fonds) organiseert voor long-patiënten, hun omgeving en zorgverleners.

Datum bijeenkomst: 17 februari 2016.Locatie: Het Bornhof, Hobbema-kade 246, 7204 TB in Zutphen.

De bijeenkomst is van 14.00 – 16.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur.

De deelname is gratis. Ook het parkeren is gratis.

Onderwerp van deze bijeen-komst: Kan ik voor mezelf zor-gen? Durf ik mijn omgeving om hulp vragen?

Lidmaatschap van het Longfonds is niet verplicht. Meer informatie krijgt u via: [email protected] of u kunt bellen tel. 06 209 448 81.

Vriendelijk verzoeken wij om tijdens deze bijeenkomst geen geurtjes te gebruiken.

8

Liedjes van vroegerWat heeft deze nieuwe rubriek veel leuke reacties opgeleverd! Onze lezers doken in hun boekenkasten om hun liedjesboeken op te zoeken. Vervol-gens belden ze mij op om te vertellen wat de regels zijn die ik miste .Maar dat niet alleen, ze zongen die regels voor me en ik zong mee.Ook vroegen ze of ik nog andere oude liedjes kende. En zo zongen we, door de telefoon, samen Vogeltje, wiet, wiet, Wim zat zo hard te werken enIk droomde gisteren van een ventje en zijn buikje was van koek. Liedjes die ik van mijn grootmoeder leerde, kwamen weer boven. U snapt, dit samen zingen met lieve mensen die ik niet ken was een feestje. Van twee dames kreeg ik het aanbod om bij hun thuis hun oude liedjesboeken te komen bekijken. Daar zal ik graag gebruik van maken. Helaas ben ik het telefoon-nummer van mevrouw Rozien kwijt geraakt en ik hoop dat ze mij nog een keer wil bellen.

Hebt u vragen over liedjes, die u niet meer helemaal kent, stuur gerust uw vraag naar de Bornkrant en wij proberen een antwoord te vinden.En… misschien kunnen we wel een oude liedjeskoortje krijgen.

Rijvaardigheidheids-ritten 50+Veilig Verkeer Nederland, afd. Zutphen-Warnsveld, organiseert in samenwerking met Pearle Opti-ciens en Beter Horen, de jaarlijkse seniorenritten op vrijdag 18 maart 2016, vanuit het Zorgcentrum “Het Bornhof”,Hobbemakade 246 te Zutphen.)

De deelnemers maken met een rijadviseur in hun eigen auto een rit door de stad en omgeving en worden onderweg geconfronteerd met verschillende verkeerssituaties .De deskundige bijrijder let onder

meer op rijstijl, kijktechniek, in- en uitvoegen, snelheid en gedrag bij kruisingen.

Terug bij het zorgcentrum wordt besproken welke onderdelen van de rijvaardigheid kunnen worden verbeterd. Na afloop kunnen de senioren hun gezicht en hoorvermogen laten tes-ten door medewerkers van Pearle Opticiens en Beter Horen.

De avond tevoren op donderdag 17 maart 2016 vindt in genoemd zorgcentrum een voorlichtingsavond plaats, waarin alvast verkeerssi-tuaties, verkeersregels en tekens worden toegelicht.

Wilt U op vrijdag18 maart 2016 de rijvaardigheid, gehoor en gezichts-vermogen laten testen dan is dit daar mogelijk. Aanmelden kan tot

20 februari, de kosten zijn 20,-.per persoon. Met vriendelijke groeten,H. van Haaren bestuurslid VVNtel. 0575 511993

Kinderliedjes van vroeger

LongpuntZutphen

Page 9: Bornkrant februari 2016

9

advertentie

zie... lach en leef

Kiest u voor de Polbeek?

Dan kiest u voor een bruisende woonomgeving en hulp bij u aan huis met een van oorsprong humanistische signatuur.

Wij zijn een leefgemeenschap waar ieder mens ertoe doet.

Onze belofte is: zie…lach en leef.

Telefoon: 0575-49 84 98

advertentie

Geheugenspreekuur in Locatie De Born in ZutphenOp de tweede woensdagmiddag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur kunt u terecht op het geheugen-spreekuur in locatie de Born, aan de Oude Bornhof 47a in Zutphen.U bent 55 jaar of ouder en woont u in de gemeente Zutphen dan is dit spreekuur er om uw vragen over geheugen en andere klachten zoals piekeren, concen-tratieproblemen of somberheid aan te kaarten.

Het geheugenspreekuur heeft de deskundigheid om een eerst inschatting te maken wat de oorzaak is van uw geheugenklachten en of verder hulp wenselijk is. U heeft geen verwijzing van een huisarts nodig. In een persoonlijk gesprek worden uw vragen beantwoord door een deskundige. Het hoeven niet vragen te zijn die u zelf aangaan, maar ook over partner of ouders kunnen van toepassing zijn. Bij diegene die het aangaat wordt een kleine geheu-gentest afgenomen.

Tot slot volgt een vrijblijvend advies en de bezoeker krijgt een boekje met geheugentips mee.Het geheugenspreekuur is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Debby Keurntjes, telefoon: 088-9334495.

Mijn hobby: beschilderenvan eierenIn 1990 ben ik aquarelles-sen gaan volgen en denk dat dit de basis voor m’n latere hobby is geweest, nu al meer dan 20 jaar geleden.

In die tijd kwam er iemand regelmatig met eieren langs en op een dag had hij ganzeneieren bij zich. Die waren om op te eten, maar dat sprak mij niet aan. Heb ze uitgeblazen om te beschilderen. Voor m’n gevoel lukte dit vrij goed...heb dit eerste ei nog steeds. Hoorde daarna van een groep eierenbewerkers “Reurei” nabij Ruurlo en ben gaan kijken. Na een aantal jaren gevraagd of ik mee mocht doen. Werd toegelaten, na toestemming van de ballotage commissie en sindsdien is het een erg uit de hand gelopen hobby geworden. Maar net als bij veel hobby’s is de jongere generatie met heel andere dingen bezig en sterft deze tech-niek bijna uit…. dat is jammer.Voordat men aan het schilderen toekomt, gaat ere een intensieve voorbereiding aan vooraf want rein-heid is belangrijk.

Ik koop diverse soorten eieren: ganzen-, eenden-, krielkipeitjes (de laatste zijn moeilijk te krijgen).Alle eieren moeten uitgeblazen en ontsmet worden. Alleen aan de onderkant zit een gaatje want de inhoud wordt met onderdruk eruit geblazen en blijft ‘t ei aan de bovenkant gaaf. De ei eren worden meestal een jaar bewaard, dit i.v.m. de hardheid van de schaal. Voor gebruik wordt de schaal vetvrij gemaakt alvorens men er op kan tekenen en de aquarelverf kan worden aangebracht. Als laatste wordt het 3x afgelakt. Bloemmotieven worden zonder voorbeeld (uit het hoofd) getekend., bij vogels/dieren gebruik ik voor-beelden o.a. die ik nateken.

Wilt u meer weten over deze hobby dan kunt u op de website van het “Reurei” ijken. Hierop zijn heel mooie eieren te zien en iedereen heeft een eigen stijl.Willemien Voskamp, [email protected]

Indien er mensen zijn die weten waar men krielki-peitjes kan kopen dan hoor ik dat graag.

U kunt de Paaseierenmarkt “Reurei” bezoeken op zaterdag 13 en zondag 14 februari van 10.00 tot 17.00 uur in museumherberg Erve Kots, Eimers 4 in Lievelde. Entree € 3,-. per persoon.

Beschilderd ei

Page 10: Bornkrant februari 2016

10

Zutphense musea

Dit jaar krijgt Zutphen een nieuw museum in een gebouw aan de Kuiperstraat met een toegang op het ’s Gravenhof. Na een voormalig Wijnhuis en een dito Landbouwwinterschool nu in een pand dat o.a. het Bakkers Weeshuis heeft gehuisvest. Heel mooi met een schitterende tuin en schelpenkoepel aan het ’s Gravenhof.

Het archief van de stad Zutphen is tot 1866 gevestigd in het Stadhuis en wordt dan overgebracht naar het Wijnhuis. In 1877 wordt voor het eerst gesproken over een museum maar dat stelt nog niet veel voor, één vitrine, en is onderdeel van het archief. Er worden ijverig stukken verzameld en op 6 juli 1903 kan een museum geopend worden in het Wijnhuis met de ingang aan de Lange Hofstraat. Die dag werd in Zutphen een vergadering gehouden van de Nederlandsche Oudheidkundige Bond. Na de ontvangst van dat gezelschap op het stadhuis en voor het begin van de vergadering in de BuitenSociëteit wordt de Oudheidkamer van Zutphen en de Graafschap in hun aanwezigheid geopend. De volgende dag, een zondag is het publiek welkom. Een proef met gratis openstelling op zaterdag en zondag wordt ijlings weer ongedaan wordt gemaakt. De toeloop is zo groot dat de ruiten van de vitrines groot gevaar lopen en de commissieleden ” ‘s zondags in het zweet huns aanschijns trachtten de toegang te regelen en zover mogelijk trachten toezicht te houden”. Bij de brand van de Wijnhuistoren in 1920 loopt het museum veel schade op. Onder andere doordat de klokken van het carillon door het dak vallen. Toch kan het museum in 1924 weer verder.

In 1940 worden, uit voorzorg, de meest kostbare en onvervangbare stukken uit het museum gehaald en op een door het gemeentebestuur aangewezen plaats opgeslagen.Bij de bevrijding in april 1945 verbranden de nog aanwezige stukken. Tussen de toenmalige Landbouwwinterschool en de Dupo wordt in het begin van de jaren vijftig een nieuw gebouw neergezet voor het archief met depotruimten. Museumstukken die in 1940 elders waren ondergebracht, worden daar ook opgeslagen. In 1957 verhuist de al sinds begin 1900 daar gevestigde Landbouwwinterschool naar een nieuw gebouw achter de watertoren en kan een

lang gekoesterde wens in vervulling gaan een ruim museum. Het wordt in de zomer van 1961 geopend.

De mooi aangelegde tuin aan de Rosmolensteeg, in de volksmond Dupo, wordt geschonken door de Vrienden van het Museum en is ontworpen door de tuinarchitect mevr. J. Stam- Dresselhuys. Het was naar mijn mening een heel mooi ingericht museum met stijlkamers, de werkkamer van de dichter A.C.W. Staring en beneden een voorbeeld van een keuken.Midden jaren tachtig vindt een hele rigoureuze restauratie plaats. Van binnen werd het hele gebouw gestript. Ik ben daar toen een keer wezen kijken. Overal lag puin, ruiten waren gesprongen en het rook er naar puinstof. Mijn gedachten vlogen terug naar 1945. We woonden er in de buurt en zonder moeite kon je de Landbouwwinterschool in. Deuren en ramen waren stuk. We speelden wel in die puinhoop. Toen zag en rook het er precies hetzelfde.

Van deze verbouwing werd gebruik gemaakt om het museum totaal anders in te richten minder stad en streek gebonden. Gelukkig is het de laatste jaren weer een meer Stedelijk museum geworden. Nu gaat het verhuizen naar het oudste deel van de stad en wordt samengevoegd met het Henriëtte Polak museum aan de Zaadmarkt dat in 1975 is geopend in het voormalige kantongerecht en daar een heel ander soort collectie herbergt. Eerst in een deel van het pand en in 1977 volgde een uitbreiding. De basis van de collectie werd gelegd door mevr. H.A. Polak – Schwarz, die in 1893 in Zutphen is geboren. Het gebouw “de Wildeman” heeft in de loop der eeuwen allerlei bestemmingen gehad. Zo was het o.a. een herberg. In het pand is ook een schuilkapel gevestigd geweest in de tijd dat de Rooms Katholieken, na de inval door prins Maurits, alleen in het geheim hun diensten mochten houden. Hoewel de beide musea al lang onder één directie staan ben ik heel benieuwd / nieuwsgierig hoe het nieuwe geheel er uit gaat zien. Hopelijk voert de stadsgeschiedenis de boventoon.

Jan Kreijenbroek

▲ Museum Lange Hofstraat

▼ Stedelijk Museum kelder

Page 11: Bornkrant februari 2016

11

RegionaalArchief ZutphenPer 1 januari 2016 is er een wijziging in de openingstijden van de studiezaal. U kunt vanaf nu iedere dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur terecht aan de Spiegelstraat 13-17, 7201 KA in Zutphen.Tijdens de openingstijden kunt u in de studiezaal terecht voor genealogisch onderzoek, historisch onderzoek, bouwtekeningen en documentatie over historische onderwerpen. Er is altijd een medewerker aanwezig die uw vragen kan beantwoorden.Op de website van het archief: www.regionaalarchiefzutphen.nl vindt u steeds meer gedigitaliseerde historische stukken van de gemeente Zutphen, Brummen, Lochem. Vrijwilligers zijn dagelijks bezig het archief nog beter toegankelijk te maken door te werken aan transcripties en indexen. Hebt u een vraag dan kunt u deze altijd mailen en tijdens kantooruren zijn wij van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op 0575-512157.

▼ Studiezaal

MUSEUM MOREMUSEUM VOOR MODERN REALISME

Hoofdstraat 28 in Gorssel [email protected]

“Ferdinand Erfmann Nederlands beste naïef”vanaf 30 januari 2016 t/m 29 mei 2016

Een unieke overzichtstentoonstelling over leven en werk van Ferdinand Erfmann (1901-1968). Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder. Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde Erfmann bewonderend af. Erfmanns artistieke erfenis, een wereld bevolkt door prachtige mythische figuren, zal te zien zijn in Museum MORE.

Ferdinand Erfmanns naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde, volgens artistiek directeur Ype Koopmans. ”Hij verdient het om voluit in de aandacht te staan bij een breed publiek”. Dit wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven. Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen. Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht faalde hij om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af. Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef Erfmann hardnekkig geloven in zijn eigen “onverkoopbaarheid”. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame

vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.

De werken voor de tentoonstelling zijn afkomstig uit collectie van Museum MORE en museale en particuliere bruikleengevers waaronder Stichting Mokum, Stedelijk Museum Amsterdam, Nederlands Theaterinstituut, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kunstuitleen Rotterdam, Bonnefantenmuseum, Frans Hals Museum; Stedelijk Museum Schiedam; Dordrechts Museum en Museum Arnhem.

4hetlevenHoudt u van theater, film of musea? En is het voor u niet gemakkelijk om een activiteit buiten de deur te ondernemen?Dan zou 4hetleven wel eens iets voor u kunnen zijn.4hetleven organiseert culturele activiteiten voor oudere/senioren onder het motto: “samen uit, samen genieten.”

Hebt u interesse? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch,via e-mail of de website. U kunt

vrijblijvend informatie aanvragen over activiteiten bij u in de buurt.

Wilt u met ons mee? Dan kunt u zich per activiteit aanmelden. Per deelname betaalt u de genoemde arrangementsprijs uit het activiteitenprogramma.De arrangementsprijs bestaat uit de kosten voor uw toegangsbewijs, uw consumpties, uw vervoer en uw bespreekkosten.

Gebruikt u een rollator? Ook dan kunt u met ons mee.4hetleven is een goede

doelenorganisatie, die wordt gesteund door de gemeenten, donateurs, bedrijven en fondsen, zodat de kosten voor de realisatie van de activiteiten zo laag mogelijk blijven.

U kunt ons bereiken:Tel. 035- 5245 156 (dagelijks tussen 09.00 en 12.00 uur)[email protected]

Ons adres: Vier het leven, Regentesselaan 20-26, 1217 EG Hilversum

Dame

Sporters

Page 12: Bornkrant februari 2016

12

CinemajesticDreef 8 7202 AG Zutphen Tel. [email protected] www.cinemajestic.nl

VIP middagCinemajestic introduceert in samenwerking met Perspectief Zutphen speciale filmvertoningen voor ouderen. Een ontspannen compleet verzorgde middag uit, naar een mooie film. Komt u ook elke derde of vierde donderdagmiddag van de maand om 14:00 uur? Als u de bioscoop wilt bellen, dan kan dat na 19:30 uur elke avond.

Hoe ziet de VIP middag eruit?De rode loper is voor u uitgerold en u kunt genieten van een ontspannen middagje zonder gehaast. Geen schreeuwende kinderen in de zaal of gehaaste druktemakers achter u in de rij. Voor maar € 6,50 per persoon, bent u voorzien van een middagje ontspanning in een sfeervolle omgeving. Inbegrepen in de prijs is een gratis kopje koffie of thee, iets lekkers voor erbij en het filmkaartje. Elke derde donderdag van de maand om 14:00 uur bent u van harte welkom bij servicebioscoop Cinemajestic. Wij zijn op die middag vanaf 13:30 uur geopend en u kunt op dat moment al genieten van een kopje koffie of thee.

Wat mag u uiteraard van ons verwachten?Wij verzorgen een compleet middagje uit voor u. Wij bieden u service in de zaal aan. Met één druk op de serviceknop, wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. Hiernaast zullen wij het geluidsniveau van de film aanpassen, wij zullen zo zacht als technisch mogelijk, de voorstelling vertonen.

Programma 201618 februari 2016 Hallo Bungalow17 maart 2016 Knielen op een bed violen21 april 2016 Secret in the Eyes19 mei 2016 Rokjesdag

Filmbeschrijving: Hallo Bungalow

In het suffe vakantiepark De Lusthove werken drie vrouwen die hun leven meer dan zat zijn. Ze besluiten de criminele parkmanager te chanteren om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een ander leven. Hun baas blijkt een geducht tegenstander. Hij schakelt het team low-budget huurmoordenaars in om zijn anonieme chanteerders te vinden. Onze drie heldinnen zullen alles op alles moeten zetten om dit te overleven, terwijl ze tegelijkertijd middenin het hoogseizoen zitten.

Filmtheater LuxorAdres: Houtmarkt 64, 7201 KM in Zutphen

In het filmtheater kunt u genieten van kwaliteitsfilms.De toegangsprijs is € 9.-. en voor een jeugdfilm tot 14 jaar € 6,50.

U kunt pinnen, contant betalen of met een filmbon of bioscoopbon.Reserveren kan via de website of per telefoon tijdens de openingstijden van de kassa.Luxor is telefonisch bereikbaar vanaf een uur voor de aanvang van een voorstelling.

U kunt het best tijdens de voorstelling bellen u vermijdt dan de eventuele drukte aan de kassa.

De online verkoopservice sluit vijf kwartier voor aanvang van de voorstelling. U kunt telefonisch informeren of er nog kaarten beschikbaar zijn.

Komt u eens kijken en wilt u ‘s avonds de deur niet meer uit. Op dinsdagmiddag kunt u ook genieten van een film. Het theatercafé is open een uur voor, tijdens en na afloop van de voorstelling.

Voor het filmaanbod van de maand Kijk op de website: www.luxorzutphen.nl ofinformeer per telefoon: 0575-513 750.

Filmtheater Luxor

Page 13: Bornkrant februari 2016

GezegdeHoud ook in de herfst van je levenhet lentegevoel overeind.

Bas van der Ven

De kunst van de spotvogel

Zijn grote bekendheid, heeft de spotlijster te danken aan het feit dat hij geluiden van dieren en mensen bedrieglijk weet na te bootsen. Bij ons in de buurt heb ik eens een zingend mannetje geobserveerd. Zoals gewoonlijk vormden de lokroep en het gezang van het Amerikaanse winterkoninkje bijna het vierde deel van zijn lied. Het begon met het gezang van genoemde vogel en ging daarna op meesterlijke wijze in de lokroep van de purperzwaluw over. Toen schreeuwde de grappenmaker plotseling als een torenvalk, vloog op van de dorre tak waarop hij tot dusver had gezeten, en imiteerde tijdens zijn vlucht de lokroep van de tweekleurige mees en de zwarte lijster.

Hij streek op een schutting neer, waar hij met hangende vleugels en omhoog geheven staart overheen balanceerde, terwijl hij onderwijl achtereenvolgens zong als een vliegenvanger, een geelborstje, een tangara en de lokroep van de zwartkoppige boomklever liet horen. Daarop vloog hij naar een braamstruik, plukte een paar bramen, riep vervolgens als de goudspecht en een kwartel, bespeurde opeens een kat die aan de voet van een boomstronk rondsloop en schreeuwde naar hem. Nadat de kat de vlucht had genomen, keerde hij lustig zingend naar de afgebroken tak van de boom terug en begon met frisse moed opnieuw aan zijn lied.

Volgens Wilson is het geluid van de spotvogel vol en sterk en tot elke modulatie in staat. Zijn stemregister omvat zowel de lichte en zachte tonen van de zanglijster als het woeste gekrijs van de gier en alle denkbare vogelgeluiden daartussen. De spotvogel volgt in ritme en accentuering trouw de zanger wiens lied hij stal, terwijl hij dit laatste, wat

liefelijkheid en voordracht betreft, gewoonlijk nog overtreft. In de bossen van zijn vaderland kan geen andere vogel met hem wedijveren. Zijn repertoire is ongelofelijk gevarieerd. Hij zingt korte en welluidende melodieën van twee tot zes tonen, die met veel elan en snelheid opwellen en soms vol enthousiasme een uur achter elkaar weerklinken. Vaak denkt de luisteraar dat hij een aantal vogels hoort die zich voor een gemeenschappelijke zang hebben verenigd. Die ene zanger houdt niet alleen de jager, maar ook andere vogels voor de gek.

De liederen wisselen al naar gelang de plaats van uitvoering. In het bos bootst de spotlijster de bosvogels na, en in de nabijheid van de boerderij vult hij zijn gezang aan met de klanken die rond de boerderij hoorbaar zijn. Dan wordt niet alleen het gekraai van de haan, het gekakel van kippen, het gesnater van ganzen, het gekwaak van eenden, het gemiauw van de kat, het geblaf van de hond en het geknor van het varken geïmiteerd, maar ook wordt het piepen van een deur, het knarsen van een windwijzer, het scherpen van een zaag, het klepperen van molenwieken en nog honderden andere geluiden met verbluffende nauwkeurigheid weergegeven. Soms veroorzaakt de olijkerd een hevige consternatie en verwarring onder de huisdieren. Hij wekt de slapende hond met precies hetzelfde fluitje als zijn baas, zodat het dier haastig opspringt om zijn meester te zoeken. Klokhennen brengt hij tot wanhoop door het piepen van een angstig kuiken volmaakt te imiteren.

Vreesachtig pluimvee jaagt hij met de bloeddorstige kreet van de roofvogel de stuipen op het lijf en hij bedot de verliefde kater door de tedere uitnodigingen van minzieke poezen getrouw te herhalen. Gevangen spotvogels verliezen niets van hun begaafdheid, maar leren er in tegendeel nog allerlei andere tonen, klanken en geluiden bij, die ze vaak op de grappigste wijze door hun bekende succesnummers mengen.

Uit: De mooiste verhalen van Brehm bewerkt door Theodor Etzel

13

advertentie

W W W . T V H N O T A R I S S E N . N L

Tap & van Hoff Notarissen - Lochem Marinus Naefflaan 16 7241 GD Lochem T (0573) 298 398 E [email protected]

Tap & van Hoff Notarissen - Doetinchem Keppelseweg 25 7001 CE Doetinchem T (0314) 369 869 E [email protected]

advertentie

Page 14: Bornkrant februari 2016

14

U ontvangt in de maanden januari/februari 2016 een WITTE envelop met daarin een machtigingscode.

NADRUKKELIJK verzoeken wij u deze goed te bewaren; zonder deze code is aangifte niet mogelijk.

U kunt, nadat U de machtigingscode hebt ontvangen, een afspraak maken met een van de belastinginvullers, echter NIET eerder dan NA ->>> 15 februari 2016.

De uiterste inleverdatum is gelijk aan die van vorig jaar: 1 mei 2016.

Nieuwe klanten dienen eerst deze machtigingscode telefonisch aan te vragen bij de belastingdienst: 088 1236 555 (houdt uw BSN-nummer bij de hand).

Verzamelt u inmiddels de gegevens over 2015: (jaaropgaven, bankoverzichten van 1-1-2015, W.O.Z.-waarde van uw aanslag 2015, hypotheekgegevens, giften, ziektekosten, gegevens Zorg- en Huurtoeslag, aanslagen Inkomstenbelasting, en uw ledenpas etc. etc.).

Bovendien is de kopie van uw aangifte IB 2014 erg

handig voor de invullers.

De belastinginvulhulpen werken in principe voor de leden van de ouderenbonden; deelop vergoeding bedraagt € 12,-. per adres. (Condities: eenvoudige aangifte en inkomen van maximaal € 35.000.-. c.q.€ 50.000.-. resp. alleenstaanden c.q. gehuwden/samenwonenden).

De belastinginvullers:

Herma van den Berg 0575 524 651Elly Bertholet 0575 516 365Hans Ester 0575 523 913Jan Geerdink 0575 526 663

(geen nieuwe klanten)Hans Kroes 0575 519 080Cor Molenwijk 0575 517 119

De heer van der Meijden is vertrokken naar het zuiden van het land. De aangiftes van de heer van der Meijden zullen worden overgenomen door Herma van den Berg en Hans Ester. Mevrouw Herma van den Berg is een nieuwe belastingvuller.

Namens hen: Cor Molenwijk.

Voor alle Toeslagen-ontvangers betekent het dat zij vanaf volgend jaar al geen papieren versie meer ontvangen. Berichten over Toeslagen worden dan alleen nog digitaal ontvangen via mijnoverheid.nl

Aangezien Mijntoeslagen.nl al 2 jaar actief is, zal de dienst Toeslagen vanaf 2016 geen papieren toeslagen meer verzenden. Kortom, iedereen die een toeslag ontvangt, krijgt die alleen nog maar in mijnoverheid.nl (of mijntoeslagen.nl).

Nu aan de slag: Kijk naar de volgende punten en tracht e.e.a. z.s.m. te realiseren.

• Heeft u een computer etc. en een e-mailadres en DIGID, en ingeschreven bij Mijnoverheid.nl?Zo ja, alles OK.

• Geen e-mailadres maar wel een computer etc.: maak eerst een e-mailadres in orde.Vervolgens vraagt u een Digid-code aan en meldt u vervolgens aan bij Mijn Overheid.nl

• Heeft u geen computer etc..Informeer dan s.v.p. bij uw kinderen, eventueel kleinkinderen of een goede bekende, of die bereid zijn om uw e-mail-verkeer te ontvangen en de binnengekomen berichten aan u door te geven.

• Denk aan beiden dus man en vrouw.

(Computer etc. staat voor+ desktop, laptop, tablet etc.)

Namens de belastinginvulhulpen,Cor Molenwijk

Aangifte Inkomstenbelasting 2015

Blauwe envelop verdwijntDE BELASTINGDIENST GAAT DIGITAAL

Page 15: Bornkrant februari 2016

15

Radio Kerkplein Radio Kerkplein is een gevarieerd programma van gesprekken en muziek.

Elke zondag op de kabel 93.1, radio via FM 106.1 of Berkelstroom.nl

Met de volgende onderwerpen:10.02 uur: Kerkelijk nieuws10.08 uur: Kinderverhaal10.20 uur: Geestelijke muziek10.45 uur: Plusminus: een overdenking,

gedicht of kort verhaal11.02 uur: Kerkelijk nieuws11.08 uur: Klassieke muziek11.20 uur: Gesprek over een actueel onderwerp12.02 uur: Kerkdienst.

Zondag 7 februari

Plusminus: Rotonde, gepresenteerd door Tirza Noppers

Gesprek: door David NijhuisKerkdienst: Het Lichtpunt, Gereformeerde

Kerk Vrijgemaakt of Christelijk Gereformeerde Kerk

Zondag 14 februari

Plusminus: Op verhaal komen door Martha TerwelGesprek: over de “40-dagen-tijd” met mw. Marga

Peters van de parochie 12 HH ApostelenKerkdienst: Baptistengemeente. Ds. P. Wijchers

Zondag 21 februari

Plusminus: Kleine luyden in de Bijbel, door Gerard v.d. Brug. Aflevering: Hosea

Gesprek: met Riemer v.d. Meulen over zijnbijzonder huiskoor.

Kerkdienst: Leger des Heils

Zondag 28 februari

Plusminus: Column van Ton van Ingen SchenauGesprek: met Dick Reesink. Hij is (weer) naar Kiev

(Oekraïne) geweest waar de Chr. Geref. Kerk van Zutphen een project heeft voor een kindertehuis.

Kerkdienst: Katholieke Parochie Baak. Pastor Spekkink

De programma’s zijn nog tot een week na uitzending te beluisteren op www.B-FM.nl

Er is mij gevraagd om iets over mijn hobby te vertellen, het maken van mixed media schilderijen, labels en kaarten. In het Nederlands betekent het: gemengde techniek.

Je werkt met verschillende materialen en technieken over en naast elkaar, elke laag moet goed droog zijn voordat de volgende laag wordt aangebracht.

Zelf werk ik graag met stukjes mooi papier, deze plak ik op en daar overheen maak ik met bv. een sjabloon en structuurpasta verhogingen, ik stempel met mooie afbeeldingen en watervaste inkt en gebruik acrylverf en inktspray voor accenten.

Vaak voeg ik embellishments (versierselen) toe, zoals bloemen, vlinders of hartjes van stof, hout of metaal of dingen uit de oude knopenbus van mijn moeder, wie kent de knopenbus nu niet?

Ook verwerk ik regelmatig spreuken, uitspraken (bv. Nelson Mandela) of kreten op de doeken.

De “peeled paint” techniek is ook erg leuk om te doen, kost wel wat veel verf, maar wordt mooi. Je plakt een mooie afbeelding op canvas en brengt er in verticale strepen vaseline op aan, je bedekt de mooiste gedeelten, dus die je wilt behouden, met vaseline. Dan verf je het geheel met een kleur acrylverf, als het droog is, poets je de verf met bv. keukenrolpapier weg van de plaatsen die met vaseline zijn bedekt.

Hierna weer een laagje vaseline op de gedeelten, die je wilt behouden en daarover weer een laag verf in een andere kleur en poetsen als het droog is.

Na twee of drie lagen heb je een eindresultaat. Je kunt dan nog wat summiere accenten aanbrengen. Het schilderij heeft nu een afgebladderd aanzicht gekregen.

Al met al een heerlijke hobby, alles mag en niets moet!

Vriendelijke groet,

Ragnhild Verschure- van Vondel

Mijn hobbyMIXED MEDIA (GEMENGDE TECHNIEK)

Page 16: Bornkrant februari 2016

16

geheven op een goed,gezond 2016. Zie de bij behorende foto’s. Secretaris Loderus.

De eerste dinsdag in het nieuwe jaar werd de Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht. Theo Engelen was weer aanwezig, dankte voor de vele kaarten, reacties tijdens zijn ziekte en herdacht met een minuut stilte alle leden die ons in 2015 ontvielen. In ‘n terugblik memoreerde hij de belangrijke hoogtepunten o.a. de busreis naar Münster en Renkum en de forse groei met 64 nieuwe leden. Hij dankte de activiteitencommissie en de overige bestuursleden die door hun werk hier mede aan hebben bijgedragen. De Voorzitter eindigde met iedereen een Zalig en bovenal gezond 2016 toe te wensen. Daarna werd het een dolle boel door Michel Coenen, die met zijn bekende Hollandse liedjes de stemming er goed in bracht en de talloze aanwezigen enthousiasmeerde tot een polonaise . Het glas werd

10 November genoten we van het dameskoor ”Op eigen wiese” onder leiding van de vrolijke Rianne Legebeke. 24 november hadden we plezier bij het rad van fortuin. Bestuurslid Jacques van der Pal bestuurde als een volleerde stalmeester het reuzenrad en verraste de prijswinnaars met de royaal aanwezige cadeaus. 2 december gingen we met de bus naar de kerstmarkten in de stad Münster. 8 december kregen we Sinterklaas op bezoek. Voor de KBO nog even teruggekomen uit Spanje.15 december vierden we met Pastor Jaap van Kranenburg “Op weg naar Kerstmis” in de St. Jan. 22 december kwamen een tiental dames samen om kerststukjes te maken. Met veel creativiteit onder leiding van Lia van der Hoeven deed men zijn best om met een mooi kerststukje huiswaarts te gaan.

e-mail: [email protected]: www.kbogelderland.nl, regio’s en Afdelingen, Z, (Zutphen)Bankrekeningnummer: NL29 INGB 0000 6021 59Kvk.nummer08158894

Katholieke belangen Organisatie voor Seniorenafdeling Zutphen en omstrekenSecretariaat: dhr. A.F.A. Loderus, Heeckerenlaan 16, 7203 BC ZutphenTel. 0575-515280

Bericht van uw bestuurPlastic doppenactie KBO Zutphen is op 31 december 2015 gestopt met het inzamelen. Mocht u nog doppen hebben dan kunt u deze nog eenmaal brengen naar de heer Engelen, van Suchtelenstraat 43. De landelijke actie gaat gewoon door. Wilt u ook deze actie blijven steunen, dan kunt u ,uw ingezamelde voorraad blijven afleveren bij de heer F.J.M. Mulschleger, wonende aan de Stuurmanstraat 14 in Zutphen. Tel.0575-540335. Iedereen die afgelopen jaar meegewerkt heeft aan het inzamelen zeggen wij heel hartelijk dank! Het resultaat mag er zijn. In 2015 is er voor een 40.000kg.aan doppen ingezameld. Het KNGF geleide honden kan hiervoor 2 honden opleiden.

De WMO, PGB en de thuiszorgUw belangen zullen ook in dit nieuwe jaar onze prioriteit hebben bij onze contacten bij de centrale overheid via de Unie KBO, en in gesprekken met

de provincie en de gemeentelijke overheid. In de volgende editie van de Bornkrant komen we terug op onze besprekingen met het plaatselijke sociaalbureau “Het plein”. Na vele protesten vooral van de senioren zal dit jaar de blauwe envelop nog niet verdwijnen. Wel wordt uw ouderentoeslag op uw belastingheffing over uw vermogen geschrapt. Dit kan invloed hebben op uw recht op huur en zorgtoeslag. Uw KBO belastingadviseur kan u, dankzij uw lidmaatschap hierbij informeren. Let op: Niet leden kunnen dit jaar niet meer gebruik maken van deze service.

De KBO en de PCOB hebben besloten samen verder te willen gaan. Hiermede zijn zij verreweg de grootste seniorenvereniging en daar kan Den Haag toch moeilijk omheen. Jammer dat onze landelijke zustervereniging de ANBO een andere weg is ingeslagen. Zeker in deze tijd is samen optrekken,juist voor de belangenbehartiging van ons senioren van het grootste belang. Wij roepen de plaatselijke ANBO vrienden op de vruchtbare samenwerking voort te zetten. F.L.

Terugblik op de herfstactiviteiten 2015 ende Nieuwjaarsbijeenkomst 2016

Kerststukjes maken

Page 17: Bornkrant februari 2016

17

Kerstmarkt Münster 3 december 2015Met dank aan de organisatie hebben we een fijne gezellige reis naar de Kerstmarkt in Münster gemaakt. Met een volle bus vertrokken wij om 13.00 uur vanuit Zutphen en waren om 15.00 uur in Münster. Daar aangekomen zijn we met z’n allen naar café Marktplatz gegaan om onze dorstige keeltjes te lessen. Want er werd wat ”afgekletst” in de bus. Om 16.00 uur konden we op eigen gelegenheid de 5 Kerstmarkten gaan bekijken, maar ook de gezellige binnenstad met zijn mooi verlichte gevels en etalages. Om19.30 uur kwamen we weer bij elkaar op de Domplatz en gingen gezamenlijk weer terug naar de bus. Om 20.00 uur zeiden we Münster vaarwel en na een vlotte reis waren we om 21.30 uur weer bij de St. Jan. Kortom een dag waar we allen met veel genoegen en dankbaarheid op mogen terugkijken. Een medereiziger N.L.

Waarom kiezen voor het lidmaatschap van de KBO Zutphen-Warnsveld?01. U bent dan lid van de grootste seniorenorganisatie de

Unie KBO Nederland

02. U bent dus verzekerd van de beste belangenbehartiging en lobby in ”Den Haag”.

03. U krijgt zo nodig gratis juridisch advies van bekwame specialistenbij de Unie KBO. Ned.

04. U kunt gebruik maken van de vereniging ouderenadvisering “de VOA”.

05. U ontvangt 10 maal per jaar “Magazine Nestor” waar vele tipsen voordelen staan.

06. U kunt deelnemen aan het KBO panel en de KBO Loterij.

07. U kunt gebruik maken van de wel zeer voordelige collectieve zorgverzekering.

08. U profiteert van een stevige korting op de kosten van de rijbewijskeuring.

09. U kunt voordelig gebruikmaken van een onzer bekwame en vertrouwde belastinginvullers.

10. U ontvangt 10 keer per jaar de Zutphense Bornkrant met onsactuele nieuws.

11. U bent tevens lid van de club met een actief bestuur en met hetmeest veelzijdige programma.

12. U verdient hiermede Uw jaarlijkse contributie 2016, van €28,-dubbel en dwars terug.

Uw KBOpas isgeld waardBij Liesbeth bloemen op de Brink krijgt u 5% korting op uw aankopen en bij alle Mediq apotheken krijgt u op artikelen in de vrije verkoop ook 5% korting.

KBO-Activiteitenkalender van 2 februari tot en met 22 maart 2016

Dinsdag 2 febr. 14.00 uur Inloopmiddag, kaarten, dammen en andere bezigheden.Dinsdag 9 febr. 14.00 uur Carnaval theateroptreden met muziek van John ter Weyden.Dinsdag 16 febr. 14.00 uur Inloopmiddag , kaarten, dammen en andere bezigheden.Dinsdag 23 febr. 14.00 uur C. Blokhuis vertelt van zijn fietstocht naar Santiago de CompostellaDinsdag 1 mrt. 14.00 uur Inloopmiddag, kaarten, dammen en andere bezigheden.Dinsdag 8 mrt. 14.00 uur Algemene ledenvergadering met het financiële jaaroverzicht.Dinsdag 15 mrt. 14.00 uur Inloopmiddag, kaarten, dammen en andere bezigheden.Dinsdag 22 mrt. 14.00 uur “Op weg naar Pasenviering” met G.A. J. v. Kranenburg in St. Elisabeth.

Al onze activiteiten vinden plaats in Huize St. Elisabeth, Geweldigershoek 39 Zutphen.Activiteitencommissie: Hanneke Geurtsen. Tel.0575-522954 of Email: [email protected]

Zie ook verder onze website: www.kbogelderland.nl Kies vervolgens afdelingen en dan Zutphen. Iedere dinsdagmiddag uitgezonderd op de inloopmiddagen, is het gratis parkeren op het kerkplein.

Page 18: Bornkrant februari 2016

18

Protestants Christelijke Ouderen Bondafdeling Zutphen-Warnsveld

Secretariaat: dhr. H.H. de KlerkKarel Doormanstraat 50-44, 7204 JL ZutphenTelefoon 0575-525681E-mail: [email protected]

klik op >> activiteiten in de regio >>gelderland >>afdeling Zutphen-Warnsveld

Seniorenorganisaties KBO en PCOBgaan samenDe twee seniorenorganisaties KBO en PCOB willen samen de toekomst in als dé grote seniorenorganisatie van Nederland. Door onder één noemer namens twee ledenverenigingen de belangen te behartigen, kan KBO-PCOB straks spreken namens circa 300.000 ouderen. Dat draagt bij aan een stevige positie van ouderen. Ook als gesprekspartner voor diverse invloedrijke partijen staan we samen sterker als alleen.Omdat nu nog geen sprake is van een samengaan van beide verenigingen, blijven de PCOB-afdelingen functioneren zoals zij doen. Afdelingsbesturen en vrijwilligers kunnen blijven rekenen op de ondersteuning vanuit het verenigingsbureau zoals zij die gewend zijn. Verder blijven Statuten, Huishoudelijk Reglement, Model Afdelingsreglement en de daaruit voortvloeiende procedures, werkwijzen en systemen

gehandhaafd. Dat geldt ook voor het vaststellen en incasseren van contributie en betalen van afdracht.

Ledenvergadering (zie ook bijgevoegde agenda)Donderdag 25 februari 2015 is onze jaarlijkse ledenvergadering (zie hierna), waarin de Jaarrekening 2015 wordt gepresenteerd. Onze penningmeester dhr. H.H.J. (Hans) Kroes is volgens ons reglement aftredend, maar hij heeft zich gelukkig herkiesbaar gesteld en het bestuur hoopt dat onze leden daar mee instemmen. Mocht U een tegenkandidaat willen inbrengen, dan kunt u die naam (met zijn/haar toestemming) melden bij de secretaris. Na de pauze zal dhr. A. Hoogerwerf, oud-geneesheer-directeur van Sutfene een lezing verzorgen over nieuwe inzichten in en ontwikkelingen op het gebied van dementie, vergeetachtigheid en geheugen, met als thema: Ik ben verdwaald. (zie hierna).

Nieuws van en voor de afdeling PCOB Zutphen-Warnsveld

Bijeenkomsten februari t/m april 2016. *)

Donderdag 28 januari 2016“Expeditie Spitsbergen” Presentatie: Martin Idema uit Velp

Donderdag 25 februari 2016LEDENVERGADERING (goedkeuring Jaarrekening 2015; info KBO-PCOB)met lezing door: dr. A. Hogerwerf, oud-geneesheer-directeur van Sutfene.Thema: Ik ben verdwaald’ (met nieuwe inzichten in en ontwikkelingen

op het gebied van dementie, vergeetachtigheid en geheugen).Dinsdag 22 maart 2016 “PASEN”Liturgie: Mevr. P. den Dulk uit DoetinchemAansluitend “BROODMAALTIJD”

Donderdag 28 april 2016“OV Chipkaart en vervoer” Ouderen vertrouwd maken met het openbaar vervoer in

Nederland en de daarbij behorende OV-chipkaart. Presentatie: Dhr. H. de Klerk uit Zutphen en dhr. Bert Nouwen uit Schalkhaar

*) De bijeenkomsten worden gehouden in Gemeentecentrum “De Eekschuur”, Bonendaal 2, Warnsveld.aanvang: 14.30 uur; zaal open 14.00 uur.

Hebt u zelf geen vervoer dan kunt u: - in Zutphen contact opnemen met Hans Kroes (tel. 519080) - in Warnsveld/Leesten met Ina Nijenhuis (tel. 525418)Nadere informatie over bijeenkomsten bij: Nettie Brouwer (tel. 526518).

Page 19: Bornkrant februari 2016

1919

PROGRAMMA 2016 (in vogelvlucht: reserveer de data)

Donderdag 28 januari 2016 “Expeditie Spitsbergen” Presentatie: Martin Idema uit VelpDonderdag 25 februari 2016 “ Ledenvergadering” met lezing door: dhr. A. Hoogerwerf,

Thema: Ik ben verdwaald’ Dinsdag 22 maart 2016 “ PASEN” Liturgie: Mevr. P. den Dulk uit Doetinchem

Aansluitend “BROODMAALTIJD”Donderdag 28 april 2016 “OV Chipkaart en vervoer” Presentatie: Dhr. H. de Klerk uit Zutphen Donderdag 26 mei 2016 “Ach, lieve tijd” Presentatie: dhr. H. Weenink, BarchemDinsdag 14 juni 2016 Koffiedrinken bij Gerda (onder voorbehoud)

10.00 – 12.00 uur (nader bericht volgt)Donderdag 21 juli 2016 Fietstocht (onder voorbehoud)

13.30- 18.00 uur (nader bericht volgt)Donderdag 18 augustus Bustocht (onder voorbehoud) hele dag (nader bericht volgt)Donderdag 22 september “Wandelen in het boerenland” Presentatie: Stichting I.V.N.Donderdag 27 oktober “Openbaringen” Presentatie: Dhr. Jan Leijenhorst, BarchemDonderdag 24 november “ Project Burkina Fasso” in Afrika

Dhr. André Oldenkamp, WarnsveldDinsdag 20 december 2016 KERSTVIERING

Klaas Brouwer, voorzitter

Verslag van de bijeenkomstvan 26 november 2015. SILENT WORLD(Stille wereld)

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een korte ledenvergadering gehouden. Na de opening door de voorzitter presenteerde de penningmeester de begroting voor 2016 en de voorgestelde contributie voor 2016. De vergadering keurde de begroting en de contributie 2016 (€ 35,-. voor individuele leden en €55,50 voor samenlevingsverbanden) goed. De voorzitter maakte melding van de samenwerking tussen de KBO en de PCOB. Voorlopig alleen op bestuursniveau en de samenvoeging van de landelijke bureaus, voor de afdelingen verandert er vooralsnog niets. Het programma voor de bijeenkomsten 2016 is gereed en zal in de ledenvergadering van februari 2016 worden gepresenteerd. Daarna kreeg mevrouw Karin Brethouwer het woord. Geassisteerd door de heer Wim van der Voort begon zij haar lezing met het tonen van de uitrusting die een duiker (m/v) nodig heeft. En dat is heel veel. Beiden zijn lid van duikteam Silent World te Aalten, een vereniging die sinds 1975 bestaat met eigen clubhuis.

Na de pauze liet de heer Van der Voort prachtige dia’s zien van de onderwaterwereld. Eerst van het Grevelingenmeer in Zeeland, daarna van die van de zee van Indonesië. Het verschil: in de Grevelingen kun je niet zo heel diep wat zien, terwijl je op 30 meter diepte in Indonesië de prachtigste vissen, krabben, kreeften en dergelijke kunt waarnemen. Zij die deze middag niet aanwezig waren, hebben iets moois van de schepping gemist.

Henk de Klerk, secretaris

Verslag van de Kerstviering op 22 december 2015

De dagvoorzitter, Gerda Wonnink, heette de vele aanwezigen van harte welkom op deze kerstbijeenkomst in de Eekschuur. Een apart woord van welkom was er voor de heren Kloosterboer en Leugemors die op orgel en mondharmonica het muzikale deel van deze middag op zich zullen nemen en ook de zang zullen begeleiden.Er zij twee huwelijksjubilea te melden, de heer en mevrouw Langenkamp die 60 jaar waren getrouwd en het echtpaar Smeerdijk dat binnenkort 50 jaar getrouwd zal zijn. Het overlijden van de heer Dick Heinen werd met een ogenblik stilte herdacht.De kerstviering met als thema Verwachting vond plaats volgens een liturgie samengesteld door de dames Gerda Wonnink, Meta Nieuwenhuis en Nettie Brouwer.In de zevenarmige kandelaar werd onder het uitspreken van een gedicht of spreuk telkens een kaars aangestoken. De lezing van Lucas 2:1-20 werd afgewisseld met zang, muziek en gedichten.Na de pauze werd er weer gezongen en las Gerda Wonnink een in deze tijd zeer toepasselijk verhaal voor. Het ging over een sociaal voelend echtpaar dat met kerst iets goeds wilde doen. Na uitgebreid overleg zou de vrouw de straatkrantenverkoper uit het winkelcentrum uitnodigen. De man zou hem wel in de gaten houden! Manuel, de krantenverkoper, zegt in gebrekkig Nederlands dat hij heel goed de betekenis van kerstfeest kent.Na het zingen van Ere zij God worden de samenstellers van de Kerstliturgie en de beide musici heel hartelijk bedankt voor hun inzet. De zeer geslaagde bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Lili Uildriks

Page 20: Bornkrant februari 2016

20

Secretariaat: Afdeling Zutphen/Warnsveld

Mevrouw H.J. Faber-MeijerVan Nagellplein 6, 7231 KD Warnsveldtelefoon: 0575-529649, e-mail: [email protected]/zutphen-warnsveld

De beste wensenvoor 2016

Namens de (oud-) bestuursleden van de afdeling Zutphen/Warnsveld: Iet Faber, Elly Bertholet,Carla Mak, Gerda Severin, Els van ’t Zand,

Ank Petermann en ondergetekende,

wens ik u allen een voorspoedig,maar vooral gezond 2016 toe!

Harry te Boekhorst

Belangrijke adressenVoor het contact opnemen met ANBO kunt u zich richten tot:

ANBO Verenigingsbureau, Postbus 2012, 3440 DA Woerden; tel. 0348-466666 of met

ANBO Regiokantoor, Oak building, Oude Apeldoornseweg 41, 7333 NR Apeldoorn; tel. 055-7370132

Sneeuwklokjes tussen de herfstbladeren

Page 21: Bornkrant februari 2016

21

In de vorige Bornkranten heb ik u geïnformeerd over de veranderingen binnen ANBO en wat dat voor ons als afdeling tot gevolg heeft.Na een aantal bijeenkomsten te hebben bijgewoond is e.e.a. steeds meer duidelijk geworden.Hieronder nogmaals samengevat:

• Afdelingsbesturen houden op te bestaan per 1 juli a.s. en kunnen worden omgevormd tot activiteitenteams. Het huidige bestuur ziet daar geen taak in voor haar en heeft het Verenigingsbureau schriftelijk aangegeven haar taken nu al neer te leggen. Wel blijven wij

Op vrijdagmiddag 27 november organiseerde het Bestuur voor de laatste keer een gezellige middag, ditmaal in ’t Nut en ter compensatie voor de afgelaste busreis.

Ruim 60 leden waren aanwezig en maakten er een hele leuke middag van met allereerst een prachtige

3D diapresentatie. Velen van ons hadden zoiets, met een 3D brilletje op, nog nooit meegemaakt. Een giraf kwam al meteen met zijn lange nek de zaal in! Je kon hem bijna aanraken!

Een prachtige show met kleurrijke dia’s van de Keukenhof en ons

mooie Gelderland volgde.In de pauze lieten velen zich een ouderwets advocaatje met slagroom goed smaken.

Na een gezellige bingo met mooie prijzen, door Ans Moekotte georganiseerd, ging een ieder rond 16.30 tevreden huiswaarts.

Gezellige middag vrijdag 27 november 2015

Onrust (slot)

ANBO bingo spelen

Page 22: Bornkrant februari 2016

22

Laatste Algemene LedenbijeenkomstZoals reeds eerder gememoreerd heeft het Bestuur de behoefte nog een maal bij elkaar te komen om een lange tijd van afdeling besturen waardig af te sluiten.

Deze informele bijeenkomst zal worden gehouden op donderdag 10 maart a.s. vanaf 14.00 uur in de zaal van ’t Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. U bent van harte welkom.

ADVERTENTIESANBO: Actie voor alle bestaande en nieuwe leden

Op vertoon van uw ANBO- pas krijgt u:

• Bij Liesbeth-The Greenroom, de Brink, Zutphen5% korting op al hun artikelen.

• Bij alle Mediq- apotheken in Zutphen en Warnsveld, 5% korting bij aanschaf van alle medicijnen die niet op recept verkrijgbaar zijn.

• Bakker van Zuylen bezorgt gratis bij een aankoop van €12,50.

• Repairhouse Stationsstraat 14, biedt u de volgende acties aan:

a. Veiligheidsprogramma Bullgard internet Securityvan €49,50 voor €34,95 en de installatiehiervan is gratis.

b. 5% korting op alle compatibele inkt. c. Bij aanschaf van een nieuwe computer/laptop is de

eerste APK gratis.

bereikbaar voor onze leden tot die tijd. Het staat ieder lid vrij zelf activiteiten te ontplooien en een begroting daarbij in te dienen bij het Regiokantoor in Apeldoorn. Indien gewenst zullen wij u daarbij ondersteunen. NB. De activiteiten dienen altijd kostendekkend te zijn!

• Verspreiding Bornkrant Voor 2016 en 2017 blijft de Bornkrant in ieder geval kosteloos beschikbaar voor ANBO leden.Aangezien wij geen beschikking meer hebben over het adressenbestand, kunnen wij u alleen een Bornkrant bezorgen indien u ons uw adres opgeeft. Verderop op deze ANBO pagina staat een invulformulier waarop u dit kunt aangeven en opsturen. Perspectief helpt ons met de verwerking hiervan. Verder zullen er stapeltjes Bornkranten liggen bij: Perspectief in de Born (Oude Bornhof 47a),Waterkracht (Ruys de Beerenbrouckstraat 106), het Warnshuus (Dreiumme 43), De Uitwijk (Brink 116) en Dienstencentrum Mulderskamp Mulderskamp 97). Hier kunt u maandelijks een uitgave afhalen.

• omdat wij veel belang hechten aan belangenbehartiging op lokaal niveau blijven

ondergetekende, Elly Bertholet en Carla Mak deel uitmaken van de SBO, waarin wij samenwerken met KBO en PCOB.

• ActiviteitenAns Moekotte (tel.0575 – 524148) is bereid gevonden om op eigen titel de bestaande activiteiten voort te zetten:1e dinsdag van de maand: bingo in nieuwe Bornhof; 14.00-16.00 uur; contactpersoon Betty Jebbink (tel. 0575 – 518069) – gratis entree.2e en 3e dinsdag van de maand: koersbal in ’t Warnshuus; 13.30-15.30 uur; entree = €1,75 p.p.4e dinsdag van de maand: bingo in ’t Warnshuus; 14.00-16.00 uur – gratis entree

• Vanaf de volgende Bornkrant zult u hierin geen

aparte ANBO pagina’s meer aantreffen.Mededelingen speciaal voor ANBO leden zult u elders in de Bornkrant kunnen vinden.

Harry te Boekhorst,

van der Capellenlaan 19, 7203 BL [email protected] 06-10412500

Spreuk

Het leven is een brongevuld met het zuiverste water.

Je dorst wordt gelest zodra je weet hoe je eruit kunt drinken

Confuius

Page 23: Bornkrant februari 2016

23

Ondergetekende, ANBO lid

Naam:

Adres:

Postcode/woonplaats:

Telefoon:

E-mail (indien van toepassing):

Wil graag de Bornkrant ontvangen op bovenstaand adres.

Deze strook opsturen naar Perspectief, Oude Bornhof 47a, Antwoordnummer 276, 7200 VB Zutphen, o.v.v. ANBO Bornkrant. (postzegel niet nodig)

uitknippen

uitknippen

Voorstonden

Page 24: Bornkrant februari 2016

Perspectief Zutphen is er voor álle inwoners van de Gemeente Zutphen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. In iedere wijk staat een team van sociaal werkers voor u klaar. Daarnaast bieden we diensten via de Vrijwilligerscentrale, Buurtservice en Buurtbemiddeling.

WijkenSociaal werk – 0575 519 613, toets 0

Heeft u een vraag, klein of groot. Dan kunt u altijd bij het sociaal wijkteam terecht. Hieronder vindt u een overzicht van onze locaties. Tevens werken de sociale wijkteams vanuit tijdelijke steunpunten, deze staan hieronder niet vermeld, maar zijn terug te vinden op de website. Op de locaties kunt u terecht voor algemene vragen over wonen, werk en welzijn. Of spreek de sociaal werker aan op straat, want meestal zijn zij in de buurt aan het werk. Natuurlijk kunt u ook bellen voor een vraag of afspraak. Of mail met [email protected]. Meer informatie over onder andere sociaal werk vindt u op www.perspectiefzutphen.nl.

Waterkwartier: Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106.Zuidwijken: De Uitwijk, Brink 116.Noordveen: Steunpunt Noordveen, Weg naar Laren 59.Warnsveld/Leesten: ’t Warnshuus, Dreiumme 43. Sociaal werk is in ieder geval aanwezig aan de

informatiebalie dinsdags van 10:45 tot 12:45 uurZorg-wooncentrum Den Bouw, Abersonplein 9 Warnsveld. Sociaal werk is aanwezig dinsdags van 10:45 tot 12:45 uur

Centrum / Hoven / Mars: Dienstencentrum Mulderskamp, Mulderskamp 97. De Born, Oude Bornhof 47a.

Zutphen/ WarnsveldVrijwilligerscentrale - 0575 596 296• Vacaturebank; vrijwilligerswerk vinden en aanbieden, deskundigheidsbevordering, advies• Mantelzorgondersteuning; ondersteuning door vrijwilligers, informatie en advies en lotgenotencontact• Ondersteunende diensten: Thuis Informatie Project (TIP), Mijn Woning OpMaat, Schuldpreventie,

MaaltijdserviceLocatie De Born, Oude Bornhof 47a. Geopend: maandag t/m donderdag van 09.00-15.00 uur en vrijdag van 09.00-13.00 uur. Meer informatie over ons aanbod vindt u op www.vrijwilligerscentrale-zutphen.nl.

Buurtservice - 0575 570 454Buurtservice is een voorziening in de wijk, die zich hard maakt voor het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Dit doet Buurtservice door middel van het aanbieden van diverse diensten tegen een bescheiden vergoeding. Denk hierbij aan: een boodschappendienst, tuinonderhoud, klussen, ondersteuning bij computervragen etc. Hoofdlocatie Het Ketelhuis, Mozartstraat 74. Geopend maandag t/m donderdag van 08.30-12.30 uur. Klussen aanmelden kan ook via de website www.perspectiefzutphen.nl/ buurtservice.

Buurtbemiddeling - 0575-596 232Wanneer mensen dicht op elkaar wonen, kunnen er ergernissen of conflicten ontstaan. Door elkaar te vermijden of juist te confronteren, kunnen spanningen oplopen. (Hoogoplopende) burenruzies liggen dan op de loer. Heeft u ruzie met uw buren? Om welke reden dan ook, maar wordt het tijd voor contact , schakel dan Buurtbemiddeling in. Het doel is er samen uit te komen.Bel of mail naar [email protected].