Boazeloarke 2015/01

20
Jong en Geëngageerd: souschef Bart Hoornaert JEUGDDIENST: BLOK@BIB CULTUURSHOT: BEIAARDIER FLORIAN COSAERT TALENT VAN OLLIER: CHLOÉ VANHOECKE EN LAURA BOUDEWYN nummer 1 - jaargang 4 - januari/februari 2015 ‘t LOARKE WEET HET ALTIJD BETER ! BOAZE

description

 

Transcript of Boazeloarke 2015/01

Page 1: Boazeloarke 2015/01

Jong en Geëngageerd:

souschef Bart HoornaertJEUGDDIENST: BLOK@BIBCULTUURSHOT: BEIAARDIER FLORIAN COSAERTTALENT VAN OLLIER: CHLOÉ VANHOECKE EN LAURA BOUDEWYN

num

mer

1 -

jaar

gang

4 -

janu

ari/f

ebru

ari 2

015

‘tLOARKEW E E T H E T A LT I J D B E T E R !

BOAZE

Page 2: Boazeloarke 2015/01

INHOUD

inhoud

Column: Goede voornemens voor ’t nieuwe jaar 2

IJsberen: Coline Crombez 3

Jeugddienst: Blok@bib 4

Jeugddienst: animatoren gezocht 5

Jong en Geëngageerd:souschef Bart Hoornaert 6

Da ga weg en da komt were: Lynn Windels 8

Talent van Ollier: Chloé Van-hoecke en Laura Boudewyn 10

Vis op ’t droge: miniondernemingen in Izegemse scholen 12

Cultuurshot: beiaardier Florian Cosaert 14

CAW: Drinken met mate(n)? 16

Millenniumkids: Korneel Demuyck en Andres Vandenbrocuke 18

Fuivelaar 19

WERKTEN MEE AAN DIT NUMMER: Evelyn Vandeputte, Maarten Vanhauwere, Klaas Allosserie, Guillian Maertens, Dries Dehaudt, Elien Vandevoorde, Chloe Vandewalle, Delphine Deneir, Marjoke Werbrouck, Nikolaas Notredame, Lore Vandecasteele, Francine Lambertvormgeving: aaivzz

Dag beste Boazeloars.

Allereerst wil ik van start gaan met under allemaal een gelukkig Nieuwjaar te wensen! Nu dat we dat achter de rug hebben, pakt maar allemaal een groot glas tomatensap en giet het maar bin-nen, zodat undere kater wat rapper verdwijnt. En ge moet niet zeggen dat ge er geen hebt, want ‘k ben ook jong geweest.

Nu goed, une nouvelle année gaat toope met goede voornemens é, ook voor de Cyriel. ’t Is altijd geestig om enkele doelstellingen te stellen voor uzelf, kwestie van jezelven een bikke te motive-ren. Ewel mijn eerste voornemen is om de kerstkilootjes er weer af te krijgen si. ‘k Ga dagelijks een wandelingske maken om die kalorietjes rapper te verbranden. Ten tweede had ik gepeist om iets meer van mijn pensioen te gebruiken om de economie te stimuleren, ma wel just de horeca aj mie snapt. En mijn madam zei ook dat ik moet proberen om minder te vloeken, maja dat zal godverdikke niet simpel zijn.

Tot slot heb ik nog een laatste doelstelling gesteld voor mezel-ven, maar ‘k wil daarvoor een dealke sluiten met under. Ik zou wel ne keer durven om in de Leest lessen te gaan volgen vo te leren werken met ne computere. En azo ak gepeist vo ton af en toe op Feesboek te kijken bij ’t Boazeloarke om under goede voornemens te lezen, dus moej gieder da daar ton wel opzetten é! Deal? Allé, ‘k verlang al om iets van under te horen en alvast veel geluk dermee.Geniet van 2015 Boazeloars!

Cyriel Boazeloare

JEUGD

IZEGEMDIENST

2

Goede voornemens voor ’t nieuwe jaar

Page 3: Boazeloarke 2015/01

Coline Crombez is 11 jaar oud en nu al twee jaar lid van de Izegemse ijsberen. Ze is de dochter van Koen Crombez en Sharon Vandendriessche. Ze heeft nog een jongere zus, Elise (9). “In november 2012 waren we aan zee en ik zag mensen die aan het ijsberen waren”, aldus Coline. “Ik wou dat ook graag eens doen. Mijn vader kent Jan Dierickx Vissers, die al jaren lid is van de ijsberen. Hij belde Jan eens en vroeg hem wat de minimum-leeftijd was. Hij zei dat het geen probleem was dat ik het ijsberen eens probeerde. Ik trok naar een training en was meteen verkocht. In het begin was ik een héél klein beetje bang om te gaan. Het was ook wat eng dat ik er eigenlijk niemand kende. Maar ze hebben me heel goed opgevangen.”

In september start het seizoen van de ijsberen. Eerst gaan ze nog gewoon het water in en vanaf oktober gebeurt het met opwar-

ming. Een training van de ijsberen ziet er als volgt uit: “Normaal ben ik altijd een beetje vroeger aan-wezig op de training, dus wacht ik eerst wat op de anderen van de ijsberen (lacht). Eerst geven we elkaar een knuffel, voor we ons klaarmaken. Om warm te krijgen, gaan we eerst wat lopen op de piste, doen we wat oefeningen aan het fitnesspark aan de leest en stretchen we. Als we warm genoeg hebben, kunnen we drie keer in het water gaan. Dat voelt echt goed na die opwarming. Ik ben de jongste van het team, maar dat is geen probleem. Ik word echt goed opgevangen door trainster Jocelyne Dierickx Vissers en mijn teamgenoten.”

Coline is ook nog lid van de zwemclub en gaat dansen in de Izegemse dansacademie. Als we vragen waarom iemand lid moet worden van de ijsberen, krijgen we vlug een antwoord: “Het is echt een leuke groep met

3IJSBEREN

een toffe sfeer We zijn echt een vriendenbende. We zijn lief voor elkaar, maar er wordt soms ook wel wat geplaagd. Achteraf nog iets drinken in de cafetaria is ook leuk, vooral voor de oudere (lacht). Met de Kerstmarkt duiken we ook in het water, maar dan naast de grote kerk en in een opblaasbaar zwembad. Er is we-kelijks activiteit, maar nu kan ik spijtig genoeg wat minder gaan. Ik doe mijn plechtige communie en heb soms catechese gevolgd door een misviering. Gaan ijsberen is toch heel wat leuker”, besluit Coline Crombez.

Het ijsberen vindt plaats op zondag tussen 10 en 12 uur tijdens de periode van september tot juni. Er wordt samengekomen om 10 uur in de inkomhal van het Sport- en Recreatiecentrum De Krekel. Probeer het eens uit!

Klaas Allosserie

JONGE IJSBEER IN IZEGEMColine Crombez zwemt bij de Izegemse ijsberen. Een ongewone hobby voor een elf-jarig meisje, maar Coline amuseert zich uitstekend bij het team. Naast het koude water trotseren, doet ze nog aan heel wat sporten.

Page 4: Boazeloarke 2015/01

Sinds mei vorig jaar kunnen stu-denten voor een symbolisch hart onder de riem tijdens de blokperio-des echter terecht bij de Izegemse bibliotheek, waar de plaatselijke jeugddienst samen met de biblio-theek het project Blok@Bib opstart. Om studenten hoger onderwijs nog beter te kunnen steunen tijdens deze lastige periodes opent de bib haar deuren extra vroeg. Bovendien worden de blokkende jongeren nu en dan ook getrakteerd op een klei-ne verrassing, waardoor het blokken toch wat aangenamer wordt.

Jonas Lybeer, student Sport-management aan de Vives Hogeschool in Brugge, kwam zo’n drie jaar terug voor het eerst in

de bib studeren. “Toen was het er nog vrij rustig; met slechts een vijftal studenten hadden we de volledige bibliotheek voor onszelf. Nu merk je echter dat het studeren in groep aan populariteit gewonnen heeft en vind je op een gewone dag tijdens de blokperio-des gemakkelijk vier keer zo veel studenten terug. Toch blijft het er nog steeds rustig en kalm, wat voor mij een prioriteit is om goed te kunnen studeren,” aldus Jonas.

Voor Louis Ghekiere, student Business Management aan Vives in Kortrijk, is het al de derde blokperiode in de Izegemse bib. “Ik kies er voor om te studeren in de bibliotheek omdat het fijn

is om tijdens je pauzes wat bij te praten met vrienden, maar vooral ook omdat het zien van andere studerende jongeren je zelf ook helpt bij het blokken van je eigen cursussen,” aldus de student Business Management.

Net als bij Louis is het ook voor Ruben Deblauwe, student Transnational and Global Perspec-tives aan de KU Leuven, de derde blokperiode in de bibliotheek. “Ik ben graag thuis tijdens de exa-mens – mama maakt nu eenmaal altijd lekker eten klaar – maar ik heb het wel nodig om andere mensen naast mij te hebben die ook afzien. De bibliotheek is dus een logische en leuke keuze. De

4

BLOK @ BIBTraditiegetrouw staan december en januari volledig in het teken van feest-dagen, warmte en gezelligheid, maar voor studenten zit dat toch wel even anders. Die laatste maand van het oude jaar en die eerste maand van het nieuwe brengen voor hen nu eenmaal ook wat anders met zich mee. Juist ja, examens… Urenlang blokken, slaaptekort, vreetbuiten, noem maar op; elke student zal er zichzelf wel in herkennen.

Page 5: Boazeloarke 2015/01

pauzes zijn er overigens ook altijd fijn; gezellig koffietjes drinken op de Grote Markt,” aldus Ruben.

Over het initiatief van de Jeugd-dienst en de Izegemse bibliotheek zijn alle studenten het trouwens eens: voor herhaling vatbaar! “Ik was er persoonlijk niet altijd voor-stander van omdat het soms wat te rumoerig was, maar het is wel bijzonder aangenaam om tijdens het blokken nu en dan een kleine snack aangeboden te krijgen,” stelt Louis. “De leukste verrassing eruit kiezen is moeilijk, maar het ijsje tij-dens de warme najaarsblokperiode en het lekkere stukje taart werden bijvoorbeeld enorm geapprecieerd,” vult Jonas aan. Ook Ruben is voor-stander van het initiatief. “Voor mij was het toppunt toch wel de massage tijdens de herexamens in augustus. Dat mag trouwens best nog eens opnieuw gedaan worden,” besluit de student.

Guillian Maertens

• van 15/12 tem 16/01• In de Leeszaal en Plantijnzaal

in Bibliotheek Izegem (ingang lang de Wolvenstraat = glazen deuren kant station)

• Openingsuren december: van 8u tot 20u• Openingsuren januari: van 8u tot 19u (pauze

tussen 12 en 14u)• Woensdag tot 17 uur• Gesloten op 25/12, 26/12,

1/01 en 2/01• Gesloten vanaf 16u op

24/12 en 31/12 • Gesloten vanaf 12u op 5/1

Geen speelpleinwerking zonder animatoren en dus zoekt de Izegemse jeugddienst nieuwe gezichten om het animato-renteam te vervolledigen! Ben je graag met kinderen bezig, ben je sociaal aangelegd en daarbovenop ook nog eens supercreatief? Neem dan zeker contact op met Liesbeth van de Jeugddienst via Facebook of via www.jeugd.izegem.be. Voor verdere vrijblijvende info kan je ook altijd het ani-matorenboekje van de jeugddienst even doornemen.

SPEELPLEINWERKING? De speelpleinwerkingen aan het JOC en die in de Graaf de Montblanclaan in Emelgem zijn er voor alle kinderen tussen 3 en 12 jaar en werken met een open speelaanbod. De kinderen zijn met andere woorden vrij om te kiezen of ze deelnemen aan de activiteiten of liever aan de slag gaan in een van de speelhoeken. Doorheen de vakantieperiode organiseert de speelpleinwerking ook verschillende uitstappen en activiteiten zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de kinderboerderij, een pretpark, het zwembad, het kindertheater,…

BABBELOE?Babbeloe is een kleine vakantiewerking op maat van kinderen met een beperking. Dit gaat door in de lokalen van Chiro St.Jan naast speelplein Lavendelstraat te Kachtem en is bedoeld voor kinderen met een beperking tussen 5 en 14 jaar.

Guillian Maertens

5JEUGDDIENST

Word animator!

BLOK @ BIB

Page 6: Boazeloarke 2015/01

De Michelinsterren zijn uitgedeeld, de GaultMillau-scores gegeven. In beide gidsen komt het Izegemse La Durée opnieuw goed uit de verf. En laat er daar nu toch wel geëngageerde jonge Izegemse kok achter het fornuis staan.

BART HOORNAERT STAAT MEE ACHTER DE POTTEN IN LA DURÉE

6

Page 7: Boazeloarke 2015/01

7JONG EN GEËNGAGEERD

Bart Hoornaert (24) uit Kachtem is souschef in La Durée en heeft een passie voor koken en alles wat er ook maar iets mee te maken heeft. “Ik ben deels door het thuisfront in de culinaire wereld terecht gekomen. Mijn ouders baten al jaar en dag Feestzaal Hoornaert uit, dus dat heeft zeker meegespeeld. Al heb-ben mijn ouders mij nooit in die richting geduwd. Toen ik in het middelbaar van allerlei oplei-dingen kon proeven, sprong het koken er bij mij toch echt uit.”

En toen kwam je bij La Durée terecht.“Als leerling van Hotelschool Spermalie liep ik ook stage in La Durée en daar ben ik blijven hangen. In het begin was ik er verantwoordelijk voor de amuses en zo na verloop van tijd opge-schoven richting voorgerechten, desserts, de warme kant… om uiteindelijk te eindigen als sous-chef. Daardoor heb ik ook alles wat onder de knie. Dat is ook nodig als je ergens anders aan de slag wil gaan, of in een ander deel moet bijspringen.”

Nog geen behoefte om andere oorden op te zoeken?“Ondertussen werk ik al vijf jaar in La Durée en ben ik bijna één jaar souschef. En ik leer er geluk-kig nog steeds bij. Eens je het gevoel hebt dat je stil blijft staan, dan trek je ook best ergens anders heen. Maar zo lang ik

mij hier kan bijschaven, blijf ik er maar al te graag werken.”

Dat werd ook duidelijk toen je tweede werd bij de Prijs Prosper Montagné waarbij gezocht wordt naar de beste kok van België. Hoe ging dat in zijn werk?“Het begon bij het inzenden van ons gerecht. Daarvoor kregen we drie vaste producten waarmee we aan de slag moesten. Er zat wel een adder onder het gras, zo moest je alles wat je vooraf op papier gezet had, tijdens de wed-strijd effectief gaan gebruiken. Bij het bekendmaken van de uitslag, weet je niet meteen hoe te reageren. In eerste instantie was ik wel wat ontgoocheld, want de titel ontglipte me op een haar na. Maar langs de andere kant moet je wel trots zijn op hetgeen je bereikt hebt.”

En wat brengt de iets verdere toekomst?“Waar ik na mijn avontuur in La Durée beland, dat is nu nog een groot vraagteken. Er is wel een grote kans dat ik thuis de zaken verder ga doen. Het is ook een buitenkans, want de zaken draaien goed, dus het zou dom zijn om dat gewoon te negeren. Mijn droom is echter wel om nog een brasserie of restaurant er bij te kunnen doen. Om zo ook mijn creatieve ei wat kwijt te kunnen.”

Dries Dehaudt

BART HOORNAERT STAAT MEE ACHTER DE POTTEN IN LA DURÉE

Page 8: Boazeloarke 2015/01

In deze tweedelige reeks laten we twee meiden met Izegemse roots aan het woord die hun liefde achtervolgden tot in het verre Westen. Lynn Windels (25) en Michelle Maes (23) volgden de liefde van hun leven en wonen momenteel in Canada. In deel één vertelt Lynn over de romance die haar leven veranderde.

8

GRENZELOOS VERLIEFD:

JE GROTE LIEFDE ACHTERNA

na hun stop in Ieper. We zijn in contact gebleven via Facebook. We waren echt constant met el-kaar aan het praten. Hij vertelde over zijn ervaringen in Europa en liet af en toe eens vallen dat hij erg onder de indruk was dat hij mij heeft leren kennen. Toen zei ik – eigenlijk niet heel serieus –

tour. In die pub zijn we aan de praat geraakt. Toen ik wegging, hebben we contactinformatie uitgewisseld.”

En toen hebben jullie verder contact gelegd via internet?Lynn: “Inderdaad, James was nog in Europa aan het rondtrekken

Hoe is het verhaal van de verre liefde voor jou begonnen?Lynn: “Wij hebben elkaar in België leren kennen. Ik was in Ieper met vriendinnen iets gaan drinken. James (32), mijn huidige verloofde, was daar met het British Columbia Regiment. Zij waren bezig met een battlefield

Page 9: Boazeloarke 2015/01

9DA GOA WEG EN DA KOMT (NIE) WERE

dat hij eens terug zou moeten komen naar België om wat meer tijd met elkaar door te brengen. Dat heeft hij serieus genomen, in plaats van naar Londen te gaan, heeft hij een ticket Brus-sel geboekt. James is hier een aantal dagen geweest en toen zijn wij een relatie begonnen. Het was puur, liefde op het eerste gezicht.”

AFSCHEIDMaar dan moest hij terug naar Canada ?Lynn: “Het afscheid viel ons zwaar. Hij was niet zo lang geble-ven, vier dagen, maar het was zo leuk dat het zo niet kon eindigen. We wisten natuurlijk niet wat er ons te wachten stond. Onze-kerheid over de afstand, maar we wilden beiden verder met onze relatie. James zijn woorden waren ‘This is not the end, but just the beginning.’ En daarna bleef ik verward achter op de luchthaven.”

Hoe ging het verder ?Lynn: “Ik kon die gedachten niet echt loslaten. We waren verliefd. Via Facebook en Skype hebben we contact gehouden en een vlucht naar Canada geregeld. Hij was ervan overtuigd dat ik eerst zijn stad, familie en vrienden moest zien, voor ik hem volledig kon vertrouwen. Veertien dagen nadat hij in België geweest was, ben ik naar Canada vertrokken. Ik was ongelofelijk zenuwachtig voor die eerste reis! Hij stond mij op te wachten toen ik toekwam, met een roos in zijn handen! Dat was zeer romantisch. Ik voelde

toen ook dat hij nerveus was. Nu moeten we erom lachen, maar het blijft een mooi moment. Ik ben toen tien dagen gebleven en die zijn immens goed verlopen! Onze band kwam hechter, alles was zo natuurlijk en helemaal niet stijfjes! Canada is ook echt een prachtig land.”

DE VOLGENDE STAPHoe ging het verder toen je terug naar België moest ?Lynn: “We wisten niet wat de volgende stap zou zijn. James had wel al laten vallen dat hij ons zeer serieus nam en dat hij absoluut naar België terug wou komen. We hebben elkaar achtergelaten met zeer veel pijn in het hart. Na een maand is James opnieuw naar België gekomen. Hij is dan veer-tien dagen bij ons gebleven. Toen hebben mijn ouders hem ook echt goed leren kennen. Iedereen kwam goed overeen, ze hadden er zelf pijn van toen hij vertrok!”

Wanneer hebben jullie een de-finitieve beslissing gemaakt ?Lynn: “In februari 2013 ben ik voor een jaar vertrokken. Het was een jaar om te proberen. James heeft altijd gezegd als ik het niet kon, hij het wou proberen om te immigreren naar België. Dat jaar is soms goed en soms slecht verlopen. Hier besefte ik dat mijn vorig leven niet meer telde: Belgisch diploma niet aanvaard, rijbewijs opnieuw doen, andere taal, niet gemak-kelijk werk vinden, etc. Het was een grotere aanpassing dan ik gedacht had. Ik heb ook veel van het land verkend in dat eerste

jaar. Ik sta nu nog versteld van al de dingen die ik heb mogen zien, daar ben ik heel dankbaar voor. In mei 2014 ben ik terug gekomen naar België, op dat moment was mijn aanvraag tot permanent resident al verstuurd. Toen ik een week thuis was, werd die goed-gekeurd! Op 29 juni 2014 ben ik opnieuw vertrokken als perma-nent resident naar Canada.”

En het leven nu ?Lynn: “Het ziet er heel wat beter uit dan mijn eerste jaar hier. We zijn verhuisd naar een betere woonplaats. Ondertussen werd mijn diploma goedgekeurd en ben ik hier registered clinical counsellor. Ik doe vrijwilligers werk, een job naast psychologie, heb gewerkt als psycholoog op de universiteit van British Colum-bia,… Sinds ik permanent resident ben zijn er veel dingen veranderd. Ik ben zelf mijn pad aan het zoeken, maar doe het momenteel niet slecht. Alles komt wel op zijn pootjes terecht!”

Benieuwd naar meer ?Lynn blogt!:lynnincanada.wordpress.com

Elien Vandevoorde

Lees ook zeker de volgende edi-tie van ‘t Boazeloarke! Daarin kom je alles te weten over het verhaal van Michelle Maes. Zij verhuisde net zoals Lynn naar Canada voor de liefde van haar leven, toch zijn beide verhalen heel verschillend! Curieus? Volgende keer meer!

Page 10: Boazeloarke 2015/01

Dat Izegem en omstreken heel wat talent huisvest is al lang geen geheim meer. Ook deze keer stelt ’t Boazeloarke jullie met veel plezier twee van die talenten voor. Zowel Chloé als Laura kunnen al hun creativiteit kwijt in hun tekeningen. Laura neemt daar bovendien ook nog eens schilderen bij.

10

Twee tekentalenten aan het woord

baar dat ik besloot om een jaar tekenacademie te volgen. Dat was heel verhelderend: ik leerde er veel nieuwe materialen en technieken kennen.

Hoe reagee rden de mensen in je omgeving? Ik ben begonnen met op mijn Facebook-pagina de map “Après moi le déluge” aan te maken

LAURA BOUDEWYNHoe ben je begonnen met schilderen/tekenen? Eigenlijk was er voor mij geen specifiek moment, dat is eerder gaandeweg gekomen. Ik knutsel al van kleins af aan graag en aangezien mijn mama kleu-terleidster is, heb ik altijd alle mogelijkheden gehad. Het was echter pas in het zesde middel-

waarin ik mijn schilderijen en tekeningen beginnen posten. Ik kreeg daar al gauw zeer leuke reacties op en nu, enkele jaren later, is dit nog steeds zo. Het is in ieder geval een zeer leuke medium: mensen kunnen mijn werk en de evolutie erin volgen en er ook direct op reageren.

En wat doe je met je schilde-rijen/tekeningen? Mijn kamer is mijn chaotische “atelier”. Hier hangen veel van mijn tekeningen op en boven-dien hangen ook enkele van mijn schilderijen op in huis. Af en toe geef ik ook wel eens een tekening weg als verjaardags-cadeau, tenminste als ik zeker weet dat die persoon er blij mee zou zijn. Zomaar weggeven durf ik echter niet zo goed, want er is natuurlijk altijd de kans dat die persoon wat ik gemaakt heb helemaal niet mooi vindt. Ik heb trouwens ook al enkele teke-ningen verkocht, wat natuurlijk een fantastisch gevoel is. Mijn tekeningen in een kadertje bij iemand anders aan de muur, het went nooit helemaal!

Page 11: Boazeloarke 2015/01

11TALENT VAN OLLIER

Heb je nog bijzondere plannen in de toekomst? Mijn grote droom is om eens een tentoonstelling te geven. Ik hoop daar in de toekomst dan ook werk van te maken. Lukt dat me, zou ik al heel tevreden zijn. Daarna zien we wel!

Tips voor anderen die zich ook wel eens zouden willen wagen aan wat jij doet? Sowieso niet te veel luisteren naar anderen die zeggen hoe je moet tekenen of schilderen. Er is namelijk geen juiste of foute manier. Teken dus wat en vooral hoe je het zelf wil, zo creëer je je eigen stijl en blijft het leuk.

CHLOÉ VANHOECKE Wanneer ben je begonnen met tekenen en hoe kwam dit?Toen ik in het lager zat, was mijn favoriete tijdsbesteding altijd tekenen of een andere creatieve bezigheid. Mijn favoriete moment van de hele schoolweek was dan ook de vrijdagnamiddag, wanneer we met de klas iets knutselden. Mijn ouders wilden mij dan ook inschrijven in de kunstacademie, maar er liep wel altijd iets mis. In het vijfde leerjaar lukte het eindelijk wel en ik ben er tot in het vierde middelbaar mee doorgegaan. Al gauw bleek dat ik goed was in waarnemingsteken, maar dat vond ik eigenlijk niet zo fijn om te doen. Ik tekende liever zaken uit m’n hoofd, uit m’n eigen fantasie. Uiteindelijk ben ik dat waarnemingstekenen toch meer gaan appreciëren en ben ik mij ook beginnen wagen aan portretten.

Hoe reageerden mensen in je omgeving?Mijn ouders hadden er in ieder geval niks op tegen, want in plaats van met een Playstation of Game Boy bezig te zijn, hield ik me bezig met potlood en papier. Ik probeer dan ook steeds men-sen te inspireren om hetzelfde attitude aan te nemen. Zo ben ik heel trots op mijn 10-jarig nichtje: zij tekent ook supergraag en kijkt dus enorm naar mij op. Het is dan ook heel leuk om te zien dat ook zij liever bezig is met tekenen dan met haar tablet.

Wat doe je met je tekeningen? Zelf ophangen, cadeau doen, verkopen, tentoon stellen…?Ik heb nog nooit een tekening verkocht, eerlijk gezegd vind ik het nogal vreemd om daar geld voor te vragen. Sommige mensen stellen het wel eens voor, maar ik zal dat wellicht nooit zien zitten. Het gebeurt wel eens dat ik een portret maak van iemand voor zijn/haar verjaardag, ie-dereen krijgt wel graag zo’n persoonlijk cadeau. De tekening waar ik het meest tevreden over ben, staat uitgestald in mijn kamer.

Heb je nog bijzon-dere plannen in de toekomst ermee?Ik zou misschien nog grafisch ontwerp in bijberoep willen doen, daar kan ik mijn pas-sie voor tekenen ook

in verwerken. Nu is het af en toe wel moeilijk om tijd te vinden om een tekening te maken, aange-zien school en privéleven zoveel tijd innemen en een tekening uiteraard niet meteen af is.

Tips voor mensen die zich ook wel eens zouden wagen aan wat jij doet?Vooral veel geduld hebben en veel oefenen. Niet meteen tevreden zijn met wat je al hebt staan. Als je het na een uurtje beu bent, laat het dan even links liggen en doe er dan een andere keer aan door, maar probeer het niet in een haast af te werken.

Lore Declerck

Page 12: Boazeloarke 2015/01

De leerlingen van de derde graad

uit Prizma Campus IdP en Prizma

campus College kiezen of maken

zelf hun eigen producten of dien-sten en vervolgens beheren ze hun

Vlajo Minionderneming volgens de

handleiding. Ze voeren een boek-houding, doen marktonderzoek,

organiseren verkoopmomenten,

houden aandeelhoudersvergade-ringen enzoverder. De nadruk ligt

op het doen en ervaring opdoen!

De beweging Jonge Onderne-mingen ontstond in 1919 in

de Verenigde Staten. In België

bestaat ze sedert 1997. Het is

de bedoeling van de beweging

om jongeren nuttige ervaring te

laten opdoen, vooraleer ze in het

echte bedrijfsleven stappen. Dat

daartoe zin voor initiatief en ver-antwoordelijkheid dient te worden

aangewakkerd, is evident…

PACHETTO

CUERPO SANOCuerpo Sano is de minionderne-ming van Prizma Campus College

te Izegem. Dit jaar staan gezond-

heid en het lichaam centraal! Ze

verkopen onder andere uiterlijke

lichaamsverzorging zoals body-lotion- of butter, maar ook water,

smoothies en fruitsalades om de

innerlijke mens gezond te houden.Pachetto de minionderneming

van Prizma Campus IdP, eveneens

in Izegem. Zij verkopen verschil-lende soorten pakketjes, aange-past aan de verschillende actuele

feestdagen of andere festivitei-ten. Ook hebben ze basis HIS en

HERS pakketten, die verschillende

hebbedingetjes en handigheidjes

bevatten.

12

IZEGEMSE MINI-ONDERNEMINGEN Een minionderneming heeft als doel studerende jongeren vertrouwd te maken

met en klaar te stomen voor het ondernemerschap. Ze probeert hun de onder-nemingszin te geven om later een eigen zaak op te starten.

Page 13: Boazeloarke 2015/01

13VIS OP ’T DROGE

CHLOE AAN HET

WOORD OVER

MINI-ONDERNEMING

PANCHETTOWelke kwaliteiten moet je bezitten om een goede gedele-geerd bestuurder te worden?Je moet een beetje een ‘gang-maker’ zijn, goed knopen kunnen doorhakken, kunnen motiveren terwijl je eerlijk blijft (niet zeggen dat iets schitterend is als het beter kan), met iedereen van je team even goed kunnen omgaan en ook een beetje een organisa-torische aanleg hebben.

Wat zijn de belangrijkste taken van een GB?Je moet leiding kunnen geven aan je teamleden, ervoor zorgen dat het eerder opgestelde business-plan goed uitgevoerd wordt, verschillende vergaderingen organiseren en ook leiden, ervoor zorgen dat alle verschillende departementen goed met elkaar communiceren en hun afspraken nakomen, eindverantwoordelijk zijn voor de samenstellingen van de beheerrapporten en ook op zoek gaan naar de ideale ‘droomcoach’ voor de onderne-ming en het contact met Vlajo gedurende het mini-jaar goed te onderhouden.

Hoe ben je GB geworden?Wij met onze klas (7 Kantoorad-ministratie en gegevensbeheer) hebben allemaal een blaadje gekregen met verschillende kwaliteiten op opgesomd, en de

bedoeling was dat je kwaliteiten uitkoos waar jij aan voldeed en die dan matchte aan een functie binnen de minionderneming. Ik kwam uit de test als leider, dus ben ik maar direct voor de hoogst mogelijke positie gegaan.

Waarom ben jij geschikt als GB?Ik ben een leider, maar zonder een tiran te zijn. Ik ga 1000% voor mijn vooropgestelde doelen, en ben goed in staat om mijn klasgenoten te motiveren om hetzelfde te doen.

Over welke realisatie van Pachetto ben je tot nu toe het meest trots?Op onze creaties voor de kerst-markten, kleine puntzakjes die net genoeg ingrediënten bevat-ten om 1 kop warme chocomelk

met marshmallows te maken. De puntzakjes zijn zodanig versierd dat ze er als rendiertjes uitzien, ideaal voor de feestdagen dus.

Welke moeilijkheden heb je tot nu toe ondervonden als GB?Het moeilijkste is je leiderspo-sitie achterwege laten als je de deur van het lokaal waar de mini in doorgaat achter je dicht doet. In dat lokaal ben ik Chloe, de ge-delegeerd bestuurder die over al-les de eindbeslissing heeft en die alles moet goedkeuren, terwijl ik in de andere lessen natuurlijk geen leider ben. Ook is het soms lastig om discussies binnen de mini niet verder te zetten in andere lessen, maar daar steken de leerkrachten meestal snel een stokje voor.

Page 14: Boazeloarke 2015/01

Izegem heeft er een nieuw talent bij. Florian Cosaert (21) is de nieuwe stads-beiaardier van Izegem. Hij bespeelt samen met zijn vader, Koen Cosaert, de Sint-Tillotoren. Daarmee is hij de jongste beiaardier die al een eigen toren heeft. “Ik ben een van de eersten van mijn generatie die ermee begonnen is, maar ondertussen zijn er zo’n 30 jongeren in België die beiaard spelen.”

14

“IK BEN VOORLOPIG DE JONGSTE STADSBEIAARDIER TER WERELD”

We zijn daar van stad naar stad getrokken via Pittsburgh en Denver om op de beiaard te spelen.”

Is de beiaardcultuur anders in de Verenigde Staten?Florian: “Ja toch wel. De beiaar-den zijn daar niet in het centrum van de stad zoals bij ons, maar veelal in universiteiten. Misschien dat de beiaard daar nog iets min-der populair is dan hier. Het zijn ook grotere beiaarden die je best met 2 personen bespeelt. Ter vergelijking, een klok hier in Ize-gem weegt 3 ton, die in New York 20 ton. Het klavier is ook groter,

ook concerten. Ik zit nu in mijn eerste jaar leerkracht Muzikale Opvoeding dus ik kan niet elke zaterdag spelen. Ik wissel wat af met mijn vader.”

Is je vader je grote voorbeeld?Florian: “Ja toch wel. Ik heb altijd les van hem gehad en ben altijd mee geweest naar concerten. Ik heb hem al heel veel horen spelen, maar ik denk nog elke keer opnieuw ‘wauw’. In mijn ogen zijn er maar weinig mensen die zo beiaard kun-nen spelen. We zijn twee jaar gele-den ook samen op concerttournee geweest in de Verenigde Staten.

Hoe ben je erop gekomen om beiaardier te worden?Florian Cosaert: “Dat is door mijn vader gekomen. Ik ben samen met hem stadsbeiaardier hier en hij heeft mij op jonge leeftijd daartoe aangezet. Mijn vader is sinds vier jaar directeur van de Beiaardschool in Mechelen, dat is een grote positie in de beiaard-wereld. Ik heb daar ook mijn opleiding als beiaardier gedaan en ben vorig jaar afgestudeerd. Dankzij hem ben ik dan hier aan de titel geraakt. Ik bespeel 1 à 2 keer in de maand de Sint-Tillotoren en in de zomer zijn er

Page 15: Boazeloarke 2015/01

15CULTUURSHOT

het is meer gemaakt voor 4 handen. We gaan komende zomer opnieuw op tournee in de VS. We krijgen regelmatig aanzoeken uit verschillende landen om te komen spelen. Er zijn ook veel beiaardiers in opleiding die voor een paar maanden naar de beiaardschool in Mechelen komen. De school telt zo’n 16 nationaliteiten. De beiaard is ontstaan in België en Nederland dus veel mensen zakken af naar België voor hun opleiding. Een medestudent die vorig jaar met mij afgestudeerd is, komt van Canada en heeft de opleiding die normaal 9 jaar duurt in 6 maanden afgerond.”

Is het een moeilijk instrument om te leren spelen?Florian: “Ja absoluut! Het klavier is ongeveer hetzelfde als een piano maar in plaats van toetsen zijn het staven. We bespelen de staven met de onderkant van onze pink door erop te slaan. Er zijn ook pedalen voor de laatste octaven, want dat is te zwaar om met de handen te spelen. Om dat instrument te kunnen spelen moet je een perfecte coördinatie tussen je handen en voeten hebben. En de techniek is ook niet zo simpel.”

Zijn er veel jongeren die dat instrument spelen?Florian: “We zijn toch met een hoopje. Ik ben één van de eersten van mijn generatie die ermee begonnen is, maar ondertussen zijn er zo’n 30 jongeren in België. De meeste mensen studeerden al orgel of piano en beginnen dan op latere leeftijd met de beiaard. In Roeselare is er een school die kinderen leert beiaard spelen. Ze

beginnen dan op de leeftijd van 6-8 jaar met het klavier want die kunnen nog niet aan de pedalen. Er zijn ook stilaan meer meisjes die de opleiding volgen. Vroeger was het instrument te zwaar voor vrouwen. Toen speelden de mannen zelfs met een lederen lap rond de pink om die te bescher-men, maar sinds het nieuwe systeem met veren ingevoerd is, zijn er meer vrouwen begonnen aan de opleiding.”

Ben je de jongste beiaardier van België?Florian: “Voorlopig ben ik wel-licht de jongste stadsbeiaardier van de wereld. We kennen nie-mand van mijn leeftijd die echt al stadsbeiaardier is en dus zijn eigen toren heeft.”

Speel je ook nog andere in-strumenten?Florian: “Ja. Toen ik 4 jaar was, heeft mijn pa mij aangezet tot viool. Op mijn 8 jaar ben ik overgeschakeld op piano en op mijn 11 jaar heb ik elektrische gitaar erbij gedaan. Op die leeftijd vond ik dat cool, rock-‘n-roll. Toen ik in het 4de middelbaar zat ben ik gitaar beginnen volgen en hebben mijn leerkrachten mij vooral jazzmuziek bijgebracht. Daarna heb ik ook nog contrabas erbij genomen en daarmee veel concerten gespeeld. Ik wou dat instrument verder leren aan het conservatorium maar heb dat niet kunnen doen wegens rug-klachten. Ondertussen heb ik wel al die jazz leren kennen en heb ik dat verwerkt in mijn beiaardmu-ziek. Ik speel enorm graag barok en romantiek, maar ik speel ook heel graag jazz dus ik probeer dat

te combineren. Je kan dus effec-tief jazz spelen op een beiaard. Deze zomer was er zelfs een concert enkel met tangomuziek op de beiaard, dus dan waren er mensen op de markt aan het dansen op tangomuziek. Het is een heel open instrument.”

Heb je naast je studies en de beiaard nog tijd om iets te doen met vrienden?Florian: “Ja, toch wel. Ik zit op kot in Gent, dus tijdens de week kan ik geen beiaard spelen. Dan heb ik wel tijd om eens uit te gaan. De meeste van mijn vrienden zijn ook muzikanten, maar dan eerder drummers, gitaristen,… Ik ben met die mensen opgegroeid in de muziekopleiding in het mid-delbaar. Als we afspreken op kot dan spelen we altijd wat muziek samen, los van de beiaard. We hebben dat wel al eens kunnen combineren; mijn pa speelde een jazzconcert op de beiaard en liet bij een nummer een open einde. Toen heb ik met mijn jazzband het nummer verder gespeeld. Dat was enorm tof om te doen.”

Delphine Deneir

Page 16: Boazeloarke 2015/01

16

DRINKEN MET MATE(N)?

Page 17: Boazeloarke 2015/01

17CAW

In december en januari hebben we veel redenen om te feesten… De sint komt als je flink bent, de kerstman komt langs, we sluiten een oud jaar af en we beginnen een nieuw jaar… Een glaasje drinken hoort daar meestal bij. Maar al gauw wordt één glaasje twee, of drie of meer en wat als het teveel wordt? Soms wordt er ook een joint gerookt of neemt men een pilletje om te feesten.

Niet elk gebruik is ook meteen een probleemgebruik. Niet ieder-een die wel eens een glas alcohol drinkt, wordt daar automatisch afhankelijk, of verslaafd, van.En niet iedereen die af en toe een joint rookt, wordt verslaafd aan cannabis.

Omgekeerd kan je alcohol- of an-dere drugproblemen hebben zon-der verslaafd te zijn. Je hebt vaker conflicten met de mensen om je heen en je verliest soms goede vrienden. Of je rijdt onder invloed, en veroorzaakt zo een ongeval. Wie drugs gebruikt of vaak alco-hol drinkt, heeft meestal zelf niet door wanneer of in welke mate de drug de controle over zijn leven heeft overgenomen. Ook voor de omgeving is het soms moeilijk om uit te maken of iemand verslaafd is, omdat signalen vaak verborgen worden.

Wanneer ‘willen’ gebruiken verandert in ‘moeten’ gebruiken, kun je stellen dat je afhankelijk bent van alcohol en/of drugs. Je verliest de controle. Wie verslaafd is, is geen baas meer over zichzelf. Je hebt als het ware geen eigen, vrije keuze meer. De drug heeft de controle van jou overgenomen. Geestelijke afhan-kelijkheid speelt een grote rol: je

voelt de drang om te gebruiken. Daarnaast kan je ook last hebben van lichamelijke afhankelijkheid en ontstaat er gewenning. (= je lichaam functioneert enkel goed wanneer het in de roes van je verslaving is).

Meestal heb je niet meer genoeg aan 1 of 2 drankjes. Het lukt je niet meer om te stoppen. Het lukt je niet meer om je prettig te voelen zonder alcohol. Als je niet kunt drinken denk je er veel aan en heeft het vaak invloed op je stemming. Dit geldt nog sterker wanneer iemand drinkt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten.

Mogelijks is je lichaam ook ge-wend geraakt aan de alcohol. Zo kan je ontwenningsverschijnselen of afkickverschijnselen krijgen wanneer je stopt met drinken. Je gaat dan bijvoorbeeld zweten, slecht slapen, trillen en je kunt je angstig en gespannen voelen.

Alcohol met mate (met maten) kan geen kwaad, teveel alcohol kan wel ernstige gevolgen heb-ben.Na een avond drinken werkt het geheugen slechter. Concen-treren wordt daardoor moeilijker. Na een avond veel drinken kan je de volgende ochtend nog steeds

onder invloed zijn. Je hebt dan ook wel enige tijd nodig om vol-ledig te recupereren.

Onder invloed van alcohol durven we meer en doen we eerder dingen die we zonder alcohol niet zouden doen. Zo wordt er vaker onveilig gevrijd. De helft van de jongeren twijfelt of het wel zou lukken om onder invloed van alco-hol een condoom te gebruiken.De kans op ongelukken in het verkeer is ook merkelijk hoger wanneer je gedronken hebt. Laat je dus veilig thuisbrengen of wees bob.

Heb je hierrond nog vragen of wil je jouw verhaal kwijt?

Twijfel je of jijzelf of een vriend(in)/familielid met een verslavingspro-bleem zit? Probeer dan zeker eens een zelftest te doen. Je vindt een goede test op druglijn.be. Probeer ook te praten met vrienden of familie. Je kan ook altijd terecht bij het CAW, caw.be.

Je kan ons bereiken op 051/33.78.78Je kan ook terecht op de chat. Je kan zo anoniem je verhaal vertellen of je vraag stellen. In loggen doe je via jac.be/chat-met-een-hulpverlenerOf je kan ons mailen op [email protected]

Page 18: Boazeloarke 2015/01

MILLENNIUMKINDEREN:“Ik kan me geen wereld zonder internet meer voorstellen.”

KORNEEL DEMUYCK (11) ZIT IN HET 6E LEERJAAR. HIJ IS GEBOREN IN HET JAAR 2003

“Toen ik een kleutertje was, keek ik vaak naar de Teletub-bies of de zender BabyTV. Later keek ik meer naar Nickelodeon. Naar Ketnet heb ik bijna nooit gekeken, want dat spreekt me

niet echt aan. In de auto hebben we wel een tv waar we enkel Ketnet op kunnen ontvangen, dus tijdens lange autoritten keek ik er wel soms naar.”

En welke muziek is populair op school?Korneel: “Vroeger was One Direction echt populair, maar nu is dat al heel wat minder. Popmuziek zoals Katy Perry en Five Seconds of Summer is heel erg populair. In het be-gin van het lager waren liedjes van K3 en Mega Mindy en zo ook wel echt bekend.”

Heb jij al een gsm? Korneel: “Neen, zelf heb ik geen gsm, maar de meeste kinderen van mijn klas hebben dat wel. We zijn met 24 in de klas en ik

denk dat ongeveer 15 daarvan een gsm hebben. Ik krijg er een voor mijn plechtige communie dit schooljaar. We hebben thuis wel een tablet die ik in het weekend mag gebruiken. Daar speel ik vooral strategische spel-letjes op, zoals Clash of Clans. Dat doe ik samen met klasgeno-

ten, die ook in mijn ‘clan’ zitten, en daar praten we soms wel over op school. “

En Facebook?Korneel: “Ik mag nog geen Facebookprofiel hebben van mijn ouders. Meer dan de helft van de klas heeft wel Facebook, dat zijn dan vaak dezelfde die al een gsm hebben. Ik begrijp wel dat het nog niet mag, maar ik hoop dat ik voor mijn plechtige communie ook op Facebook mag. Op school praat de juf soms wel eens over dingen die op Facebook staan en die soms schokkend zijn, maar niet zo vaak.”

Zit je vaak op internet? Korneel: “Neen, ik gebruik de computer niet zo vaak. Meestal de woensdagnamiddag. Op school krijgen we soms wel huis-werk via Kweetet.be, dus moet ik wel vaak op de computer. Anders zit ik vaak op Youtube of spelletjes.nl. Tijdens de les zitten we niet vaak op de computer, maar de juf toont soms wel verbeteringen of filmpjes over geschiedenis via Youtube op groot scherm.

MILLENNIUM

Hoe zou het nog zijn met de Millenniumkinderen, geboren na 2000 en opge-groeid met het internet? Wij vroegen het aan Korneel (11) en Andres (14).

18

Page 19: Boazeloarke 2015/01

FUIVELAAR

MILLENNIUMKINDEREN:“Ik kan me geen wereld zonder internet meer voorstellen.”

ANDRES VANDENBROUCKE (14) ZIT IN HET 3E MIDDEL-BAAR. HIJ IS GEBOREN OP 1 JANUARI 2000 EN IS DUS EEN VAN DE EERSTE MILLEN-NIUMKINDEREN.

“Ik krijg wel veel commentaar op mijn geboortedatum. Ik vind het zelf ook wel leuk dat ik op die dag geboren ben.

Welke TV-programma’s be-keek je als kind? Andres: “Ik keek als kind vooral veel naar Ketnet, naar Samson & Gert en zo. Nu bekijk ik vooral JIMtv en TMF, voor de muziek. Ik hoor graag hardstyle en rap, zoals de meeste van mijn leeftijdsgeno-ten. Enkele bands die ik goed vind zijn MGK, Mark with a K en Kid Ink.

Heb jij een gsm? Andres: “Ja, ik heb een smart-phone. Die gebruik ik vooral om naar muziek te luisteren. Ik ge-bruik hem eigenlijk constant, ook voor Facebook en om te chatten met vrienden.”

Hoelang heb je al een Facebookprofiel?Andres: “Ik zit al zo’n 3-4 jaar op Facebook. In het begin moest ik wel liegen over mijn geboorteda-tum, want ik mocht officieel nog geen profiel aanmaken.

Vrijdag 30 januariJOC100-DAGEN FUIFOrg: JH De Tunne

Vrijdag 6 februariDe LeestTEN OORLOGARNOUT HOUBENOrg: vzw De Mast tvv FOS Jakketoes en Chiro Uilenspiegel

Vrijdag 13 februariJOCQUIZOrg: Handbal Izegem

Vrijdag 13 februariScoutsdreefAPRÈS-SKI PARTYOrg: Scouts en Gidsen Sint-Joris

Zaterdag 14 februariJOCCHIROMANCEOrg: Chirojongens Kachtem

Zaterdag 21 februariJOCAMERICAN RED CUP PARTYOrg: VKSJ

19FUIVELAARFUIVELA

AR

Zelf zet ik er weinig foto’s en film-pjes op, en ik heb ook mijn privacy-instellingen aangepast zodat enkel vrienden mijn foto’s kunnen zien. Daar heb ik wel over nagedacht. Ik snap wel dat er een leeftijdsgrens op Facebook staat, want soms staan er dingen op die niet echt geschikt zijn voor kinderen.”

Gebruik je vaak het internet in de klas? Andres: “Neen, dat gebeurt niet zo vaak. We hebben ook geen ICT-les. Voor PAV zitten we wel 2u per week in de computerklas om dingen op te zoeken. We leren ook tekenen op de computer, dat was wel allemaal nieuw voor mij. Maar in andere lessen gebruiken we de computer bijna nooit.”

Waarvoor gebruik jij het inter-net vooral? Anres: “Ik zit vaak op het inter-net, vooral om ’s avonds te sky-pen met klasgenoten of om te chatten op Facebook. En muziek beluisteren op Youtube natuurlijk. Via Facebook sturen we dan vaak links door naar goeie liedjes of grappige filmpjes. Ik kan me geen wereld zonder internet meer voorstellen.”

Marjoke Werbrouck

Page 20: Boazeloarke 2015/01

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Tijdens drie weekends in november werd er door middel van een cultuurwandeling, geschetst hoe het Izegems leven eraan toe ging tijdens de eerste wereldoorlog. Indien je dit gemist zou hebben kan je met deze foto’s van Francine Lambert alvast de sfeer opsnuiven.