Bivakboekje 2012

7
Nog meer bivakinformatie, ideeën en tips: chiro.be/bivak. Ga zeker een kijkje nemen! NEEM ME MEE OP BIVAK! ]fotos: paul bert - www.paulbert.be & chiro koka[

description

De praktische handleiding om je bivak te organiseren.

Transcript of Bivakboekje 2012

1

Nog meer bivakinformatie, ideeën en tips:

chiro.be/bivak. Ga zeker een kijkje nemen!

Neem me mee op bivak!

]foto

s: pa

ul be

rt - w

ww.

paul

bert.

be &

chiro

koka

[

2 3

Bivakpermanentie Voor en na, maar vooral tijdens het bivak kun je wel eens met een noodsituatie geconfronteerd worden: een dubbele boeking van de bivakplaats, een conflict met de gemeente of de eigenaar van het bivakhuis, problemen met de busmaatschappij, een conflict in de leidingsploeg, brand, een ernstig ongeval (eventueel met hulpdiensten), zedenfeiten, enz.Tijdens de bivakperiode – van 1 juli tot 31 augustus – voorzien wij permanentie om jullie te helpen bij noodsituaties. Je kunt ons bereiken op 03-231 07 95.

1. Veilig en gezond op kamp Wat Vind je in deze map?

Veilig en gezond op kamp p. 2

Belangrijk om te weten p. 4

Wat zegt de wetgeving? p. 6

ga eens anders op bivak! p. 8

Bivakacties: prijzen te winnen! p. 9

Boeken over bivak p. 11

Stilstaan op bivak p. 12

Voor ernstige noodsituaties zoals serieuze ongevallen en brand zijn we ook ’s nachts en in het weekend bereikbaar. Het antwoordapparaat neemt je boodschap op en seint ze binnen de vijf minuten door naar de permanentieverantwoordelijke. Die neemt zo snel mogelijk met jou contact op. Enkel dringende vragen worden binnen het kwartier beantwoord. Met niet-dringende situaties of informatieve vragen wacht je best tot de volgende werkdag, daar hoef je niemand voor wakker te bellen. Ook verzekeringsvragen kunnen wachten tot de eerstkomende werkdag.

is er een verpleegkundige in de tent? eHBO en medicatie Op BivakOp elk bivak wordt er wel iemand ziek. En dan? Je kunt toch niet voor elke hoofdpijn naar de dokter gaan? Snel een pijnstiller geven dan maar?Nee: je mag geen medicatie toedienen, ook niet als het geneesmiddel zonder voorschrift te verkrijgen is. Enkel een dokter of de ouders kunnen die beslissing nemen. Als het kind allergisch reageert op de medicatie kunnen jullie als leiding immers aansprakelijk gesteld worden.

Bederf je zOmerkamp niet!Een voedselvergiftiging op bivak, je mag er niet aan denken! Gelukkig kun je dat gemakkelijk vermijden. Bij dit bivakpakket vind je de brochure ‘Bederf je zomerkamp niet’ van het Federaal Voedselagentschap. Bezorg deze aan je kookploeg! Meer informatie krijg je door te mailen naar [email protected] of telefoneren naar het gratis nummer 0800 13 550.

De belangrijkste regelgeving Over de Bivakkeuken even op een rijtje: ✖ Erkende bivakplaatsen worden geïnspecteerd op basishygiëne door het Federaal Agentschap voor

de Veiligheid van de Voedselketen. ✖ Een ‘veldkeuken’ hoeft geen vergunning voor te leggen, maar ook hier wordt uiteraard verwacht

dat er aandacht is voor hygiëne. Je draagt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de kinderen voor wie je kookt!

✖ Kook je in een tent, vraag dan vooraf toestemming aan de eigenaar om vuur te maken. Zorg dat dat veilig gebeurt.

✖ In professionele grootkeukens is het verboden om te koken in aluminium potten omdat er (ongezonde) schilfertjes aluminium kunnen loskomen. Die normen gelden gelukkig niet voor bivakkeukens, want het alternatief – inoxen kookpotten – is erg duur en zelfs onbetaalbaar voor de meeste Chirogroepen. Tien dagen per jaar voedsel eten dat bereid is in aluminium potten is absoluut geen probleem!

✖ Een voedselvergiftiging is een ongeluk en valt dus onder de verzekering. Neem een ongevallenverklaring mee als je een arts bezoekt. De groene briefjes voor de mutualiteit geef je aan de ouders van de getroffen leden. Zo kunnen zij alvast een deel terugbetaald krijgen. De rest van het bedrag stort de verzekering nadien terug.

Oplossing? Wat kun je als leiding doen?De individuele medische fiche! Op de nieuwe versie (te vinden op de Chirowebsite) kunnen ouders je de toestemming geven om een pijnstiller toe te dienen wanneer nodig. Je mag die medicatie dan geven als het kind ziek wordt. Als er andere medicatie nodig is, ook voor hoofdpijn of buikpijn, moet je altijd een arts en/of apotheker contacteren.Medeleiding kan jou als EHBO-verantwoordelijke wel naar één bepaald geneesmiddel vragen. Als dat medicijn in de EHBO-koffer aanwezig is, mogen zij dat innemen. Dan vraagt je medeleiding namelijk naar een middel dat ze kennen, dus kent hij of zij ook de mogelijke nevenwerkingen.

te onthouden: ✖ Zorg ervoor dat je van iedereen een

ingevulde medische fiche bij hebt op bivak (formulier te vinden op de website).

✖ Geef kinderen alleen medicatie die op de medische fiche vermeld staat.

✖ Is het kind ziek en denk je dat er andere medicatie nodig is, raadpleeg dan altijd een arts en/of apotheker. Dat geldt ook voor medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen

veilig Op Bivak!

Neem zeker mee op bivak: de veiligheidsfiches!

Mis je er een?

Print ze dan af op chiro.be/veiligheid of vraag ze

aan via [email protected].

✖ Te voet

✖ Verkeer

✖ Fietsers

✖ Tochtactiviteiten

✖ Alcohol en drugs

✖ Vuur ✖ Water ✖ Hoogte

✖ Seksualiteit

✖ Rustverstoorders in de natuur

✖ Inbraakpreventie

✖ Voedselveiligheid

✖ Privacy

✖ Elektriciteit

luizencOntrOle Op Bivak? Breng Ouders Op de HOOgte! In scholen mogen leerkrachten geen luizencontrole houden zonder de toestemming van de ouders. Alleen verpleegkundigen van het CLB mogen dat, zij zijn namelijk bevoegd voor de preventieve gezondheidszorg op de school.

Voor leiding van jeugdbewegingen bestaan er niet zulke duidelijke richtlijnen, maar als we de redenering van het onderwijs doortrekken, moet je ook toestemming van de ouders vragen.

Als jullie telkens veel last hebben van luizen op bivak en jullie houden controles, dan raden we aan om de ouders hiervan op voorhand op de hoogte brengen. Zet bijvoorbeeld in het kampboekje dat kinderen gecontroleerd kunnen worden op luizen en dat je – wanneer nodig – ook een behandeling start. Zorg dat ze kunnen reageren als ze hier niet mee akkoord gaan. Door niet te reageren, geven ze eigenlijk aan dat ze akkoord gaan met jullie voorstel.

algemeen OprOepnummer vOOr tandartsen van WacHt: 0903-399 69 ✖ Enkel voor dringende gevallen! ✖ Eén oproepnummer voor heel vlaanderen ✖ Bereikbaar op zater-, zon- en feestdagen tussen 9 uur en 18 uur. ✖ Via het centrale nummer 0903-39 96 9 word je doorverbonden met de dichtstbijzijnde tandarts van

wacht. Het callcenter informeert naar het postnummer van de oproeper. Geef dus het postnummer van je bivakplaats op, niet van je thuisadres!

✖ Het tarief bedraagt 1,50 euro per minuut. ✖ De behandelde patiënten krijgen een verslag van de behandeling mee voor hun huistandarts. ✖ De interventies tijdens een wachtdienst zijn niet gratis, neem dus geld mee.

4 5

2. Belangrijk om te Weten Bivakverzekeringen: cHirO.Be/verzekeringen

✖ Extra aansluitingen: zorg dat elk lid aangesloten is voor jullie op bivak vertrekken. Dat kan via de GAP-website: https://gap.chiro.be. Zo is iedereen verzekerd voor elke snee of breuk die ze op bivak oplopen!

✖ Zorg ook voor de mensen die geen lid zijn, zoals de kookploeg en hun kinderen. Dat kan via de verzekering voor een beperkte periode voor ‘personen vreemd aan de groep’. Daarvoor vind je het formulier op de website.

✖ Een tijdelijke omniumverzekering voor de auto’s kun je online in orde brengen. ✖ Ongevallenaangifteformulieren voor binnen- en buitenland vind je ook op chiro.be/verzekeringen.

Print er genoeg af, je wilt niet zonder vallen.

Op Bivak naar Het BuitenlandKijk op chiro.be/bivak voor meer tips en info!Belangrijk:

✖ Zorg dat je ongevalsaangiften voor het buitenland bij je hebt. ✖ Voor elk minderjarig lid heb je toestemming nodig van de ouders om het mee naar het buitenland te

nemen. Formulieren hiervoor vind je op de site.

tenten Bij de uitleendienst kampeermateriaal ✖ Vergeet je toezeggingsformulier niet! Zonder krijg je je tenten niet mee. ✖ Zorg dat je het uitleenreglement gelezen hebt! Kijk snel op sociaalcultureel.be/jeugd/uldk voor alle

informatie. ✖ Tel je tenten goed! De uitleendienst laat je telkens een document ondertekenen met hoeveel tenten je

ophaalt of terugbrengt. dat document is de basis voor je factuur en bij conflicten! Laat één iemand dus alleen maar tellen terwijl je tenten laadt of lost.

✖ Deze zomer zullen er meer controles gebeuren, voornamelijk om te kijken of de tenten wel gebruikt worden: je tenten moeten opgesteld zijn en juist gebruikt worden. Die tenten zijn slaapgelegenheid, er moeten dus bedden in staan.

✖ voorkom een boete en help andere groepen uit de nood: annuleer je teveel aan tenten! Voor 1 juni kan dat kosteloos. Elk jaar kunnen nog een 20-tal groepen geholpen worden door de annuleringen van andere. Als jullie tenten kregen van Defensie en je hebt die niet nodig, of niet zoveel, annuleer die dan ook.

Help, Wij HeBBen geen tenten vOOr Ons Bivak! Geen paniek! Er zijn nog mogelijkheden:

✖ Informeer via de jeugdraad bij (jeugd)verenigingen uit de buurt of je tenten kunt lenen. Het is altijd handiger om ze daar op te halen dan het hele land door te moeten rijden voor twee of drie tenten.

✖ Vraag een lijst op van Chirogroepen uit je verbond die eigen tenten hebben én verhuren. Als je daar niets in vindt, kun je ook nog de rest van Vlaanderen krijgen. Aanvragen doe je via [email protected].

✖ BIM Outdoor is een organisatie die onder andere tenten verhuurt aan jeugdbewegingen. Je vindt alle info op bimoutdoor.be. Uiteraard zijn die prijzen wel hoger dan die van de uitleendienst.

✖ Je kunt een zoekertje op het Chiroforum zetten: chiroforum.be.

✖ Hou ook Dubbelpunt in de gaten, bij Chiro-info vind je soms groepen die hun tenten te huur aanbieden.

Probeer volgend jaar zo snel mogelijk jullie aanvraag te doen bij de uitleendienst. Dat kan vanaf 1 oktober. Je leest hierover alles in De Mix van september!

verzekering tenten Op BivakAls je tenten huurt van Defensie ben je verplicht om ze te verzekeren! Je moet het bewijs daarvan meene-men naar de kazerne voor je de tenten mee krijgt. Bij tenten van de uitleendienst of van een andere groep is het niet verplicht maar wel zeker aan te raden om ze te verzekeren. Bij een spel of slecht weer kun je snel schade oplopen, en daar krijg je na je bivak de rekening voor gepresenteerd. Elk jaar zijn er groepen met brand- of stormschade die één of meerdere tenten moeten terugbetalen aan de eigenaar. En tenten zijn niet goedkoop, dus vaak gaat het daarbij om hoge bedragen. Je kunt nu online een verzekering afsluiten bij de Chiro voor tenten die je huurt. Meer informatie over de risico’s, de opties van de verzekering en de tarieven vind je op chiro.be/bivak.

cOnflicten met je Bivakeigenaar, een verHaal met tWee kantenOok zo’n ambetante bivakeigenaar die elke dag komt klagen? Een gepeperde rekening achteraf voor energie of afval? Onterecht uiteraard, want het was prachtig weer!Er zijn er inderdaad die van (Chiro)groepen durven te profiteren, maar weet dat de meeste bivakeigenaars wel goede bedoelingen hebben. Kijk dus ook in eigen boezem. Ligt jullie bivakplaats in een woongebied? Dan zijn kanonschoten misschien niet de beste manier om jullie leden wakker te maken. Als je kunt betalen voor de schoonmaak, getuigt het toch van respect om de boel wél opgeruimd en proper achter te laten.Heb je vragen over afval, aarzel dan niet om je eigenaar om raad te vragen.Honderdduizend conflicten tussen groepen en eigenaars kunnen voorkomen worden door open communica-tie en een gezonde houding aan beide kanten.Geraken jullie er toch niet uit, contacteer dan tijdens de kantooruren het nationaal Chirosecretariaat op 03-231 07 95.

merci – Bedankt – auf WiederseHen!Elke zomervakantie trekken meer dan 250 000 kinderen en jongeren naar de groenste stukjes van ons land. Bij het bivak in de natuur horen een bonte kampvuuravond, een nachtspel, een durftocht met opdrachten in het dorp en een tweedaagse. En voor de gezelligheid gaat er natuurlijk een geluidsinstal-latie mee op kamp. Het kan geen kwaad om even stil te staan bij de gastvrijheid van de buurtbewoners, en vooraf eens na te denken over hoe zij jullie ‘doortocht’ door hun dorp ervaren.Bedank jullie buren, steek een kaartje bij hen in de brievenbus! Je vindt ze bij deze bivakmap.

HudO’s en afval: denk OOk aan de natuur! Hudo’s

✖ Niet naast een beek of andere waterwegen ✖ Gebruik geen bleekwater, maar eerder zand om

geurtjes te lijf te gaan ✖ Maak gebruik van ecoproducten om schoon te

maken (Ecover e.d.)

afvalOok op kamp sorteer je het afval zo goed mogelijk. Informeer vooraf bij de kampuitbater of bij de ge-meentelijke jeugddienst of milieudienst hoe het pre-cies zit met de afvalophaling. Waar koop je de juiste vuilniszakken aan? Op welke dag moet je welke vuilniszak op straat zetten? Of wordt er met afvalcon-tainers gewerkt? Moet je zelf naar het containerpark, en waar is het dichtstbijzijnde? In de provincie Luxemburg gelden doorgedreven sorteerregels en moet je het afval zelf naar het containerpark brengen. Plastic flessen moeten bijvoorbeeld ook per kleur gesorteerd worden. De plaatselijke intercommunale verspreidt posters als ‘sorteerwijzer’.

Meer informatie vind je op www.opkamp.be/pagina/milieuvriendelijk-op-kamp.

✖ Sorteer correct! ✖ Zoek vooraf op hoe de sortering en ophaling

gebeurt in het dorp waar jullie op kamp gaan ✖ Voorkom zoveel mogelijk afval, ook in je

spel- en knutselmateriaal ✖ Frituurvet hoort in het containerpark ✖ Maak geen keukenafvalputten]fo

to: p

aul b

ert -

ww

w.pa

ulbe

rt.be

[

6 7

vertrek Op je gemak Op Bivak: met een gOed HuurcOntract Op zakElke zomer zijn er groepen die discussies hebben met de bivakeigenaar over al dan niet gemaakte afspraken. Bij problemen val je altijd terug op het huurcontract. Zorg dus dat je een degelijk exemplaar in je handen hebt.Enkele tips voor volgend jaar:

✖ Stel ALTIJD een schriftelijke huurovereenkomst op, ook voor een gewone weide. ✖ Een degelijk huurcontract vermeldt minstens de datums, de prijs, en de rechten en plichten van beide

partijen. ✖ Ook handig om te weten is wat je als groep verplicht bent als je annuleert, hoeveel de energiekosten

bedragen, enz. ✖ Teken nooit een contract voor je de bivakplaats gezien hebt! ✖ Gebruik eventueel het modelhuurcontract op chiro.be/bivak om je bivakplaats vast te leggen. Daar vind

je ook modelcontracten in het Frans en het Duits.

Vragen kun je stellen via [email protected].

3. Belangrijke regelgeVinggeen Bivak zOnder kampvuur

Vergeet je aanvraag niet!

✖ Vuur maken in of vlak bij een bos (binnen een straal van 100 m) is in Vlaanderen bij wet verboden. Voor een kampvuur kun je wel een uitzondering krijgen, maar dan moet je minstens 35 dagen voor je bivak een toelating aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat kan online via steunpuntjeugd.be/bosennatuur.

✖ Vraag bij je bivakgemeente vooraf na of hier een politie- of brandweerreglement voor is, contacteer hiervoor de jeugddienst of je kampuitbater.

✖ Maak hierover ook afspraken met de bivakeigenaar. ✖ Op bivak bel je nog eens met de lokale boswachter. Die vertelt je of er op dat moment geen te groot

risico op bosbranden bestaat. Tijdens te lange droogteperiodes is vuur maken immers voor iedereen verboden. Zijn of haar gegevens vind je op natuurenbosspel.be.

Hoe zorg je voor een geweldig maar toch veilig kampvuur. Lees de tips & tricks op steunpuntjeugd.be/jeugd-toerisme/bos-en-milieu.

de BOOm in!Op bivak in vlaanderen?

✖ Je mag vrij spelen in elke speelzone in Vlaanderen! Check snel op natuurenbosspel.be of er één in de buurt van jouw bivakplaats ligt.

✖ Je mag altijd spelen op de paadjes. ✖ Wil je meer en ligt er geen speelbos in de buurt, vraag dan minstens 14 dagen voor het bivak

toestemming via steunpuntjeugd.be/bos-en-natuur/machtiging-aanvragen.

Op bivak in Wallonië?vraag voor 1 mei een toelating aan bij het Waalse Bosbeheer. Daarvoor stuur je het aanvraagformulier op naar de plaatselijke bosadministratie. Je vond dat formulier in De Mix van maart of op chiro.be/bivak bij Administratie.Meer info hierover in De Mix van maart en op de Chirowebsite!

Op bivak in het Brussels gewest? ✖ In de natuurreservaten mag je de paden niet verlaten. Je mag ook nooit op de ruiter- en

fietspaden spelen. Voor de rest mag je gerust het bos intrekken! ✖ In het Zoniënwoud zijn sinds kort ook speelzones afgebakend. Doe je een bosspel, ga dan naar

één van die speelzones. ✖ Meer info vind je op jeunesnatuurlijk.be!

de belangrijkste zaken die je moet weten om te spelen in het groen lees je in de brochure ‘de boom in!’. Je vindt ze op steunpuntjeugd.be/bosennatuur. Je kan ook een papieren versie aanvra-gen.

alcOHOl en -16-jarigen. Wat zegt de Wetgeving?

-16-jarigen Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden. Het gaat over alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., zoals bier en wijn. -18-jarigenSterkedrank mag je niet verkopen, schenken of aanbieden, ook alcopops zoals Bacardi Breezer horen daarbij.

Meer informatie nodig?chiro.be/drugswww.drugsinbeweging.be

Ouders Betalen minder Belastingen dOOr Het Bivak! OfteWel: fiscale attestenSinds 2005 kunnen ouders voor kinderen jonger dan 12 jaar de kosten voor een bivak van hun belastingen aftrekken. De ouders moeten wel een bewijs hebben, en daarvoor komen ze naar jou.Het is de taak van de gemeente – meestal de jeugddienst – om de nodige attesten aan je Chirogroep te bezorgen. Je moet die attesten dus niet zelf maken, maar wel zelf invullen. Vraag ze aan de jeugddienst, vul ze in en bezorg ze aan de ouders. Informeer je dus bij de jeugddienst hoe dit in jouw gemeente gebeurt! Op chiro.be/fiscaalattest vind je een voorbeeld van een ingevuld attest en alle nodige informatie!

laWaaiHinderZingen en lawaai maken is leuk en hoort bij op bivak gaan, maar voor de omwonenden is dat natuurlijk min-der prettig. Zij hebben de hele zomer kamperende buren, met het bijbehorende lawaai. Ligt je bivakplaats in een woonwijk, dan hou je best rekening met een aantal reglementen en aanbevelingen.

✖ Vraag de toestemming aan de gemeente voor activiteiten met veel lawaai, zeker als ze tussen 22 uur en 7 uur plaatsvinden, zoals een kampvuuravond. Het is namelijk strafbaar om de rust van omwonenden te verstoren. Jullie activiteit kan stilgelegd worden en via politiereglementen kan de verstoring van de nachtrust ook beboet worden.

✖ Een muziekinstallatie is voor veel groepen onmisbaar op bivak, maar daarom hoeft er niet dag en nacht luide muziek te zijn. Hou het bij specifieke momenten waarop je bijvoorbeeld verzamelen blaast, en voor die spelen waarbij muziek echt onmisbaar is.

✖ Tips voor je muziek(installatie): ✖ Vermijd zeer lage bastonen (onder 130 hertz) ✖ Voorzie voldoende luidsprekers (op die manier dragen geluidsgolven minder ver) ✖ Zet de boxen niet in de richting van bossen, natuurgebieden en omwonenden.

Nog meer lezen? Kijk op respectopkamp.be bij tips & tricks.

8 9

4. doen op BiVakgrOenten, fruit en aardappelen: recHtstreeks van Bij de BOer!

Een tip: sleur je voorraad aardappelen, groenten en fruit niet van thuis mee en hou meer plaats in de vrachtwagen voor leukere spullen! Kijk vooraf op www.fermweb.be voor de adressen van de land- en tuinbouwers in de buurt van je bivakplaats. Beter voor het milieu, minder verpakking, en vaak zelfs goedkoper dan in de winkel. Sommigen staan ook open voor een boerderijbezoek (leuk met de ribbels of speelclubbers) of laten de rakwi’s zelf de kersen plukken.

kOken Op kamp In de receptendatabank van Jeugdwerknet vind je heel wat interessante recepten voor de bivakkeuken. Eén van de leuke snufjes is een boodschappenlijstje van al je benodigdheden, aangepast aan het aantal deelnemers. Je kunt zelf recepten toevoegen en daarna je hoeveelheden uitrekenen. Een volledig kampmenu samenstellen en invoegen betekent ook dat je meteen een lijst krijgt met alle nodige ingrediënten!doorgeven aan je kookploeg dus!Meer informatie op jeugdwerknet.be/kokenopkamp/recepten.

speel een (natuurvriendelijk) BOsspel Op natuurenbosspel.be vind je tips om een spel op een natuurvriendelijke manier in elkaar te steken. Je kunt er ook een massa kant-en-klare bos- en natuurspelen downloaden. Neem ze gerust klakkeloos over, maar beter nog: doe er je eigen creatieve zin mee!

kamp4nature Op bivak geniet je van het leven in de natuur. Je kunt ook iets terugdoen voor de natuur, en deze zomer werk maken van een echt natuurvriendelijk bivak. Op kamp4nature.be vind je een schat aan tips en suggesties. Ze zijn bruikbaar op het spelterrein, in de keuken, in de leidingstent, op de wasplaats, enzovoort.

Ontdek België met de treinMet de trein op kamp? Voordeliger dan je denkt, en bovendien milieuvriendelijk. Speciaal voor jongeren en voor groepen heeft NMBS Mobility een aantal formules, we zetten ze even op een rijtje: go pass 1/go pass 10GO PASS 1: ideaal voor wie jonger dan 26 jaar is en geen 10 ritten in één keer wil kopen. Met een Go Pass 1 maak je één enkele reis in heel België voor € 6,50. Enkel te koop op nmbs.be.GO PASS 10: Je trekt er graag en vaak tussenuit, alleen of met vrienden? Met een Go Pass 10 kun je 10 keer gaan en staan waar je maar wilt. Op tweedaagse met de aspi’s kun je vandaag naar Oostende trekken en morgen in Dinant gaan kamperen, voor maar € 5 per rit. En nog milieuvriendelijk op de koop toe. Te koop in het station: aan het loket of aan de ticketautomaat.

grOepsreizen, met gratis vOOrBeHOuden zetels! Wil je eropuit met een groep van meer dan 15 personen? Dan heeft NMBS Mobility het groepstarief en de B-Dagtrips voor jullie klaar. Hou er wel rekening mee dat je altijd genoeg op voorhand moet reserveren. Dat is gratis en het kan op nmbs.be (online aanvraagformulier), per e-mail naar [email protected] of op 02-528 28 28 (alle dagen van 7 tot 21.30 uur).GROEPSTARIEF: iedereen, maakt niet uit hoe klein of groot je bent, betaalt maximaal € 4,80 van de kust tot hartje Ardennen. B-DAGTRIPS VOOR GROEPEN: Supervoordelige all-informules voor onvergetelijke avonturen! Of je nu gaat voor een dagje dierenplezier, sensatie of kajakken. Ontdek het volledige aanbod in de brochure ‘Beleef en Ontdek’ in het station of kijk op nmbs.be

knisperen!Voor Van Dale is “knisperen” een nieuw woord,maar in heel wat aspiploegen is het een vast onderdeel van het bivakprogramma!

Wat is knisperen?Twee of zelfs meerdere aspiploegen spreken af op bivak en doen er samen een activiteit. De leiding nam vooraf contact op om af te spreken en voor te bereiden, de korpsen zijn (toevallig) in elkaars buurt op bivak.

Hoe knisperen?Je vult het inschrijvingsformulier in op de website: www.chiro.be/knisperen. Je krijgt dan van ons een lijst met groepen die bij jou in de buurt op bivak gaan. (Die gegevens ontvangen we via de bivakaangifte. Zorg je er mee voor dat die van jouw groep bezorgd wordt?)Met de lijst in de hand contacteer jij die leiding en spreek je af over de Knisper: gezamenlijke voorbereiding, een tweedaagse tocht, hoe de aspi’s mee inschakelen, enzovoort.

5. BiVakactieS en –initiatieVen mOnsieur Ou madame camp Op BezOek Ga je op bivak naar Wallonië, dan kun je een ‘Monsieur/Madame Camp’ tegen het lijf lopen. Verschillende Waalse gemeenten stellen iemand aan voor de communicatie tussen de gemeente en de kamperende jeugdverenigingen. Die personen (meestal jobstudenten) kunnen zowel informatie opvragen bij de kamperende groep (duur verblijf, aantal deelnemers, contactgegevens, enz.) als jou alle nodige informatie geven (dokter van wacht, afvalregeling, enz.). Ook op het einde van het bivak komt hij of zij nog eens langs, om te vragen hoe het bivak geweest is. Ze zijn herkenbaar aan hun T-shirt en petje met het logo van Well’Camp.

Op steunpuntjeugd.be/op-kamp-in-wallonie/actie-well-camp vind je een lijstje van de gemeenten die komende zomer een Monsieur of Madame Camp op pad sturen.

respect Op kamp Waar je ook op bivak gaat, je bent altijd ergens ‘te gast’. En je bent niet alleen. Elke zomer trekken zo’n 250 000 jongeren in ons land eropuit. Sommige dorpjes worden echt overspoeld door uitbundig jong geweld.

Als je respect hebt voor elkaar, voor de natuur en voor de buren maak je er zonder twijfel een topevenement van. Zo bouw je met je groep aan een positief imago voor jeugdkampen en zorg je ervoor dat ook de groepen die na jou komen nog op bivak kunnen gaan in de ongerepte natuur. En met open armen ontvangen worden in het dorp.

Breng je zelf respect op, dan krijg je snel ook respect terug.

]foto

: chi

ro ko

kasta

velo

t[

10 11

Op de website respectopkamp.be ontdek je drie aandachtspunten om rekening te houden met je kampburen, maar denk gerust zelf ook verder na. Respecteer de natuur, de plaatselijke cultuur en gewoonten, de lokale overheden, enz. Ook gemeenten doen trouwens heel veel inspanningen om jeugdgroepen en terreineigenaars beter te informeren.

Ga zeker eens een kijkje nemen op respectopkamp.be.

toon respect op kamp en maak kans op een prachtige prijs. Respect op kamp? ’t Zal wel zijn! Maak je eigen respectfilmpje en toon dat je respect geeft en vraagt als je deze zomer op bivak gaat.

Onze jury geeft een waardebon van 500 euro weg. Wie de publieksprijs wint, krijgt een bon van 150 euro. Met die bons kun je terecht in de winkels van de jeugdbewegingen die meewerken aan deze campagne.

dé kampfOtO van 2012 Vergeet je fototoestel niet en laad je gsm nog eens goed op! Jeugdwerknet gaat namelijk weer op zoek naar ‘Dé Kampfoto. Neem foto’s op bivak en post vanaf 1 augustus je drie beste op jeugdwerknet.be. Win zo de titel ‘dé kampfoto 2012’ en prachtige prijzen! Op 1 oktober zijn de winnaars bekend.

kOOp Waals vOedsel, en krijg Het terugBetaald!Ga je deze zomer (21 juni - 21 september 2012) op kamp in Wallonië, dan kun je een beroep doen op voedselsubsidies via de actie BonApp’ au Camp van APAQ-W, het Waals agentschap ter promotie van een kwaliteitsvolle landbouw.

Wanneer je tijdens het kamp producten van Waalse herkomst aankoopt, krijg je € 6 per deelnemer (inclusief begeleiding), met een maximum van € 600 per bivak. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen en vóór het bivak het inschrijvingsformulier invullen. Meer info hierover en over hoe je je geld terugkrijgt, vind je op steunpuntjeugd.be/op-kamp-in-wallonie/actie-bonapp-au-camp.

stuur je kampverslag in en Win!Hou notities bij of prent je de belevenissen van op je bivak in België of in het buitenland goed in je geheugen. Vul na het kamp het formulier in en maak kans op één van de prijzen! Iedereen krijgt een gratis digitaal lidmaatschap en heeft zo toegang tot alle ledeninfo van Wegwijzer. Daarnaast trekt een onschuldige kinderhand 20 winnaars, zij krijgen elk 25 euro

kampproviand.

Wegwijzer helpt Chirogroepen met buitenlandse plannen gratis en voor niks op weg met informatie over transport, overnachting, wildkamperen, toeristische info, enzovoort. Vragen? Stuur een mailtje naar [email protected].

Als er na het ter perse gaan van deze Bivakmap nog interessante acties uit de lucht komen vallen, vinden jullie die in De Mix van juli of op de website!

6. BiVakpuBlicatieSHet BivakBOek

Nuttige informatie en een heleboel spelideeën voor op kamp! Als je het nog niet hebt, haast je dan naar De Banier! Met de kortingbon die je bij dit bivakpakket vindt, betaal je maar € 5 voor al die geheugensteuntjes en leuke ideeën!

lOslOpend Wild deel 1: spelregels voor de organisatie van een jeugdkamp In dit boek staan alle regels die een rol spelen bij het organiseren van een jeugdkamp of jeugdvakantie. Het omvat een volledig overzicht van de rechten en plichten van de kampverantwoordelijke en geeft n tips om veilig en milieubewust op bivak te gaan. Het boek start bij de prille voorbereiding en eindigt bij de herinnering aan een geslaagd kamp. Een must op de boekenplank van jeugdleiding die er graag opuit trekt.Uiteraard te koop in jouw Chirowinkel!

deel 2: milieuvriendelijk en energiezuinig op jeugdkampDat boek is uit publicatie, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer bestaat. het wordt momenteel herwerkt tot 15 fiches ‘duurzaam op kamp’; meer info in de

dubbelpunt van juni en de mix van juli. Een greep uit het aanbod: ✖ Zelf een zonnedouche maken ✖ Koken op houtvuren ✖ Bosvriendelijke schuilhutten en kampen ✖ Zelf een zonneboiler maken

de BOOm in! Een kampvuur stoken nabij een bos. Vlottentocht op de beek. Vrij spelen in bossen en natuurgebieden. Stuk voor stuk onvergetelijke belevenissen voor avontuurlijke Chirogroepen! Maar voor de leiding is het niet altijd makkelijk om de voortdurend veranderende regels en wetgeving te kennen. De beknopte brochure ‘De boom in!’ zet de meest relevante regelgeving voor spelen in bos en natuur op een blaadje, zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië en Brussel. Je kunt ze downloaden en aanvragen op steunpuntjeugd.be/bosennatuur.

Buiten Benen, een HandBOek vOOr natuurvriendelijk spelen Een boek dat je gewoon móét hebben! Boordevol kant-en-klare spelen in bos en natuur, weetjes over planten en dieren, originele kooktips, en doe-ideeën die inspiratie geven voor natuurvriendelijke activiteiten in de vier seizoenen.Te koop in de Banier voor € 5.

12

7. StilStaan op BiVakBezinning Of even stilvallen met je afdeling: spOOr zes zet je Op Het gOede spOOr Op bivak wil je wel eens stilvallen en verwonderd kijken naar wat je beleeft. Spoor ZeS helpt je op weg om er originele en zinderende momentjes van te maken.

tussend’OOrtjes 1 & 2De Tussend’Oortjes, dat zijn kant-en-klare wek-, tafel-, slot- en vergadermomentjes.Want ook op bivak zit het hem vaak in die kleine en krachtige momentjes die voor die extra sfeer zorgen.Het zijn zinderende momentjes waardoor je verwonderd raakt, waar je stil van wordt of waarmee je eens lekker hard kunt lachen. Ze blijven je meestal lang bij én ze maken de groep ook hechter.Tussend’Oortjes is te koop in de Banier voor € 4,50.

de wakkere bakker Verkleed als bakker (met een witte schort aan en veel bloem in je haar) kom je goedgemutst de kamer binnen. Je hebt een grote mand bij waarin lekkere koffiekoeken of croissants zitten. Deel ze maar aan iedereen uit!-> De bakker kan ook koffie of warme chocolademelk meenemen. Wat is er zaliger dan met deze geuren gewekt te worden?!

spelen met inHOud, actie én pit!Op zoek naar een actief spel over thema’s als Noord-Zuid of armoede in ons eigen landje?Spoor ZeS is je vaste leverancier!

voor +12-jarigen is het nog makkelijker. Onze spelen zijn kant-en-klaar en gratis te bestellen via [email protected], met vermelding van je Chirogroep. Doen! Je vindt een overzicht op chiro.be/spoorzes.

Winst Herverdelendoel: Zoveel mogelijk winst verzamelen. spel: Op de blokjes van een Jengatoren kleeft de begeleiding allemaal bedragen. Hierna wordt de toren opgebouwd en speel je een rondje Jenga. Het team dat de toren laat omvallen, verliest het spel. Hun winst wordt over de andere teams verdeeld. Alle blokken worden gedekt in het midden gelegd. Het team links van de verliezer begint, de ploegen komen in wijzerzin aan de beurt. Ze trekken elk een blok, tot de blokken allemaal verdeeld zijn. Wie de grootste winst verzamelde, wint het spel. materiaal: Jengaspel waarbij de blokjes allemaal een waarde meekrijgen.

de spiritkOfferGeen inspiratie voor je bezinning of een kort stilvalmoment? We bieden je een pak methodieken, teksten en andere input op chiro.be/spiritkoffer.

neerslagEen gevoelig boek om mee aan de slag te gaan en in te verdwalen, onmisbaar op bivak of tijdens het Chirojaar. Een (Chiro)boek vol met verhalen, anekdotes en doordenkertjes. En waar er ‘Chiro’ staat, kan even goed ‘onze groep’ of ‘onze leidingsploeg’ staan, dus je kunt het ook elders gebruiken.Neerslag is te koop in De Banier voor € 11,80.

Bivakviering Vieren, stilvallen, thematijd, bezinning, nadenkmoment, bivakmis. Hoe het ook heet in jullie Chirogroep: het bivak is een ideale tijd om met de groep en per afdeling tijd te nemen om te genieten van de vriendschap, te luisteren naar verhalen, samen te zingen en muziek te maken, aandacht te hebben voor de grote en kleine, vrolijke en droevige gebeurtenissen uit het voorbije Chirojaar.Inspiratie gezocht? Lees het aanbod over vieren in de Dubbelpunt van juni.Nog meer inspiratie nodig? Kijk op chiro.be/spiritkoffer of mail de nationale proost: [email protected].