Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

16
BACK BITE VOOR DE SLUITING VAN ALLE SLACHTHUIZEN Ledenmagazine nr. 28 - Januari 2016

description

Het Bite Back ledenmagazine dat verscheen in januari 2016.

Transcript of Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

Page 1: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

BACKBITE

VOOR DE SLUITING VAN ALLE SLACHTHUIZEN

Ledenmagazine nr. 28 - Januari 2016

Page 2: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

2

Woordje van de voorzitter

Mijn eerste voorwoord als kersverse voorzitter begin ik graag met mijn voorganger te bedanken voor haar

jarenlange onvoorwaardelijke inzet. Marianne Huiberts, mede-oprichtster van onze organisatie, was niet alleen meer

dan 10 jaren lang coördinator van alle campagnes en acties, maar ook de drijvende kracht achter de schermen. We zullen haar creatieve inbreng zeker missen, en het nieuwe bestuur wenst haar dan ook het allerbeste bij haar nieuwe uitdagingen.

Ook al zijn we een kleine vrijwilligersorganisatie, toch werken we voortdurend aan professionalisering. Sinds september 2015 beschikken we zo over een klein kantoortje in Hasselt, waardoor we efficiënter kunnen werken. Alle administratie is gecentraliseerd, vrijwilligers kunnen er vergaderen en meehelpen aan de dagelijkse werking, we kunnen mensen ontvangen, er zullen kleine workshops gehouden worden, …

Het jaar 2015 zal ook ingaan als het jaar waarin we de regionale groepen verder uitbouwden. Dankzij de organisatoren van deze regionale groepen die ook op zichzelf acties en campagnes voeren, telden we vorig jaar niet minder dan 100 activiteiten: een gemiddelde van bijna 2 per week.

Dankzij jullie steun als trouwe leden konden we deze groei verwezenlijken, en we hopen dan ook ten zeerste dat we op jullie waardevolle steun zullen mogen blijven rekenen. De Bite Back familie is trouwens serieus uitgebreid in 2015. We eindigden dit jaar met meer dan 600 leden, een stijging van 20 percent.

Het gaat dus goed, maar we krijgen ook tegenwind. Jullie weten dat de varkensboeren een rechtszaak aanspanden tegen ons in het kader van het undercoveronderzoek Varkensleed in Vlaanderen. Normaal gezien moesten we voorkomen in oktober, maar de zaak werd uitgesteld tot 15 maart 2016. Volgens onze advocaat is dit geen slecht teken. Deze zaak zal ons echter nog handenvol geld kosten. Wij als klokkenluiders dreigen gestraft te worden om de waarheid naar buiten te brengen, wat dieren meemaken in de intensieve veehouderij, maar het zal ons zeker niet tegenhouden. We houden jullie zeker op de hoogte!

Voor de dieren,Benjamin Loison

PS Je kan je op onze website biteback.org ook inschrijven op onze digitale nieuwsbrief en ons volgen op Facebook, Twitter, en Instagram.

Colofon

Bite Back vzwRunkstersteenweg 963500 HasseltBelgiëTel. +32486 601 666

Rekeningnummer:BE15 0014 0806 4730BIC GEBABEBB

Stichting Bite BackPrinses Margrietlaan 2123708 ZN ZeistNederlandTel. +31 6 3413 2082

Rekeningnummer:NL71 TRIO 0390 979 376BIC TRIONL2U

[email protected]

Hoofdredactie:Benjamin LoisonRalph Kelleners

Foto’s:Bite Back, Daisy Dirickx

Verantw. uitgever: Ralph KellenersRunkstersteenweg 963500 Hasselt

Gedrukt:1.000 exemplaren

Page 3: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

3

Benjamin Loison, voorzitter

Benjamin is mede-oprichter van Bite Back en deed al sinds 2003 dienst als secretaris en penningmeester. Hij was dan ook de uitgelezen per-soon om Marianne op te volgen als voorzitter. Zijn jarenlange ervaring en kennis en een gezonde interesse in social media zorgen ervoor dat Bite Back onder zijn deskundige leiding zal blijven groeien.

Oprichting stichting Bite Back

Alex was al langer vragende partij om van Bite Back Nederland een officiële stichting te maken. Op 31 juli 2015 was het dan eindelijk zover en werd de Stichting Bite Back opgericht in het Nederlandse Sittard. Na het ondertekenen van de akte brachten we een kleine drink uit op het toekomstige succes van de stichting. In het bestuur neemt Alex de taken waar als voorzitter, Benjamin als secretaris, en Ralph als penningmeester.

Maak kennis met het nieuwe bestuur

Ralph Kelleners, secretaris en penningmeester

Ralph startte in 2006 als activist bij Bite Back. Na enkele jaren intensief actie voeren, begon hij Benjamin en Marianne bij te staan achter de schermen en werd hij coördinator bij Bite Back Nationaal. Hij stond aan de wieg van het project Heerlijk Plantaardig en is de drijfveer achter de professionalisatie van de vzw.

Alex Romijn, bestuurslid

Alex is al van in het begin de coördinator van Bite Back Nederland. Als bezige bij op het gebied van dierenrechten was hij ook actief bij o.a. de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, de Partij voor de Dieren, en Viva Las Vega’s. Hij is tevens de voorzitter van Stichting Bite Back in Nederland.

Page 4: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

4

Begin juni werden er in de media beelden getoond van het slachthuis Porc Meat in Zele. Een voorbijganger filmde met zijn smartphone hoe een varken dat niet kon lopen eerst van de vrachtwagen werd gerold en hoe medewerkers van het slachthuis het dier daarna met een heftruck probeerden te vervoeren. Samen met dierenrechtenorganisatie Animal Rights voerden we actie voor het slachthuis.

“Het valt niet vaak voor dat een varken niet meer kan stappen”, aldus directeur Laurent Dehennin in Het Nieuwsblad. Beelden uit ons undercover onderzoek Varkensleed in Vlaanderen toonden echter verschillende dieren met pootwonden en zelfs kreupele dieren. Daarnaast stellen we ook een verontrustende groei vast van het gemiddeld aantal dieren per varkensbedrijf. Volgens het Landbouwrapport 2014, gepubliceerd door het Departement Landbouw & Visserij, zijn het gemiddeld aantal varkens per gespecialiseerd varkensbedrijf gestegen van 1.284 in 2004 naar maar liefst 1.848 in 2013. We stellen ons dan ook terecht de vraag hoe een varkensboer met zoveel dieren in de noden en behoeften kan voorzien van ieder individueel dier.

In actie

Op 24 juni voerden we samen met dierenrechtenorganisatie Animal Rights actie voor het in opspraak gekomen slachthuis in Zele. Met een twintigtal activisten wachtten we de vrachtwagens die de dieren transporteerden op. De varkens, die op weg naar hun eindbestemming vaak voor de eerste maal in hun leven het zonlicht voelden op hun gehavende lichaam, kregen als laatste blijk van mededogen water aangereikt. •

Voor de sluiting van alle slachthuizen

Page 5: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

5

Vleesbakjes in Brussel, Leuven, Gent, en Charleroi

Daags voor Werelddierendag voerden we in vier steden tegelijk actie. Activisten, gehuld in niets aan de verbeelding overlatende spierpakken, lagen urenlang in grote vleesschalen. Net zoals dode dieren in de winkel werden deze “menselijke lappen vlees” in cellofaan verpakt, compleet met etiket ‘100% mensenvlees’ en barcode. Op die manier kaartten we niet alleen de uitbuiting van dieren in de vleesindustrie aan, maar ook de behandeling van het dier als een levensloos product, en het massaal vroegtijdig doden van 56 miljard dieren in slachthuizen wereldwijd. En in dat cijfer worden vissen en andere zeedieren nog niet eens meegerekend. Aan de infostands werden ook veganistische hapjes aangeboden om voorbijgangers meteen ook een alternatief aan te bieden. •

Bite Back wil stadsvarkentjes redden, het Spilvarken vertikt ‘t

Bite Back en de actiegroep Red De Gentse Stadsvarkentjes zakten af naar Gentbrugge om er de varkens weg te halen zodat deze niet gedood zouden worden. Tijdens het vorige Spilvarken project werden de varkentjes, ondanks beloftes, toch geslacht. Daarom werd er nu voorgesteld de dieren van het project over te nemen en hen een liefdevolle thuis te bezorgen. Het Spilvarken ging hier echter niet op in en prefereerde de varkentjes toch te slachten. We namen op een serene manier afscheid van de drie dieren maar laten het er niet bij. Zo waren vertegenwoordigers van Bite Back en Red De Gentse Stadsvarkentjes aanwezig op de voorstelling van het Spilvarken project in Antwerpen zodat meteen onze stem gehoord werd vooraleer er vergelijkbare projecten opgestart worden. •

Page 6: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

6

Alles begon met het verschijnen van een verdachte website online: Delicious Dogs (www.delicious-dogs.be) beweerde hondenvlees op de Belgische markt te lanceren. Het ging in het bijzonder om bordercollieworst, poedelpaté en teckelfilet, van humaan geslachte honden met vrije uitloop. De verontwaardiging bij het publiek was groot: Delicious Dogs kreeg honderden boze e-mails en er werd een facebookpagina en een online petitie gestart die in een mum van tijd bijna 2000 handtekeningen verzamelde.De onthulling volgde een week later: activisten van Bite Back deden zich voor als een promotieteam van Delicious Dogs en boden voorbijgangers op de Antwerpse Meir gratis proevertjes aan van hondenvlees. Op deze manier gingen de activisten in gesprek met het publiek om consumenten te laten nadenken over het eten van vlees. De bordercollieworstjes en poedelpaté waren in werkelijkheid volledig plantaardig. De reacties waren uiteenlopend: meestal verontwaardigd, velen weigerden te proeven, maar sommige

nieuwsgierigen wilden het toch wel eens proberen. Na de uitleg van het promoteam over de ware aard van de actie was bijna iedereen het er over eens dat het een ludieke actie was en duidelijk aanzette tot nadenken. •

Bite Back veroorzaakt controverse met hondenvleesstunt

Delicious dogs

Page 7: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

7

Bite Back op festivals en evenementen

Naast onze infostands in de Belgische winkelstraten is Bite Back ook steeds te vinden op allerlei festivals en evenementen. Zo informeerden we het publiek op de Gentse Feesten, waar we nieuwe leden meteen één van de heerlijke Just Like Your Mom burgers konden aanbieden. Daarnaast waren onze activisten ook te vinden op Vegfest in Utrecht, Viva Las Vega’s in Amsterdam, het 2de Salon du Bien Être Animal in Quiévrain, Manifiesta, Ottertrotter, Brakrock, en bezocht ons Heerlijk Plantaardig team het Fair Festival in Gent. •

Weet wie je eet

Onze vegan outreach campagne ‘Weet wie je eet’ blijft onvermoeid doorgaan. Aan de hand van infostandjes, vaak met indrukwekkende formaties of plantaardige lekkernijen, blijven we het publiek informeren over de wantoestanden in de intensieve veehouderij. Zo waren we de afgelopen maanden te vinden in Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, Charleroi, en Roeselare. Dankzij onze lokale groepen zijn onze infostands ongeveer ieder weekend wel ergens te vinden in de Belgische winkelstraten. •

Page 8: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

8

In augustus toerde Jake Conroy door Europa met de lezing ‘From activist to terrorist’. In deze lezing vertelde hij over zijn eigen ervaringen met activisme en hoe de overheid in de Verenigde Staten het activisme probeert te onderdrukken door steeds vaker de stempel terrorisme te gebruiken. Jake belandde voor de zeer succesvolle SHAC campagne zelfs in de gevangenis. Reden genoeg om hem enkele vragen te stellen

Bite Back - Hoe is alles voor jou begonnen? Kwam je uit een gezin met veel aandacht voor dieren of was er een speciale gebeurtenis die ervoor zorgde dat je veganist en activist werd? Jake Conroy - Het is jammer genoeg niet echt een spannend verhaal. De meeste van mijn politieke overtuigingen en zelfs mijn veganistisch dieet kwamen er door muziek. Ik ben opgegroeid in een blanke middenklasse gemeenschap en was als kind reeds geïnteresseerd in de strijd voor mensenrechten. Ik las vaak over Martin Luther King Jr. en Rosa Parks maar je vond heel weinig over de meer radicale strekkingen in die beweging. Op mijn 13de begon ik naar hip hop te luisteren en ontdekte ik Public Enemy. Op hun album ‘Fear of a black planet’ hadden ze het over Malcolm X en de Black Panther

Party en ik werd er letterlijk door omver geblazen. Toen ik wat ouder werd, luisterde ik naar punkrock en hardcore muziek en dierenrechten waren een heel belangrijk thema in die scene in de jaren ‘90. Ik begon meer en meer te lezen en werd veganist zonder eigenlijk andere veganisten te kennen. Dankzij de hardcore scene realiseerde ik me ook dat mijn veganisme meer moest zijn dan gewoon een dieet en dus werd ik actief bij het North-West Animal Rights Network in Seattle Washington. Daarna begon ik mijn eigen campagnes op te zetten en die bal bleef rollen tot de dag van vandaag. BB - Hoe geraakte je betrokken bij SHAC? JC - De SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty) campagne begon in Engeland in 1999-2000 en het labo waartegen

Page 9: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

9

geprotesteerd werd (Huntingdon Life Sciences) besloot om al zijn financiën naar de VS te verhuizen. In 2001 startte ik met 3 of 4 andere activisten de SHAC USA campagne. BB - Kan je onze lezers wat meer vertellen over HLS? JC - Huntingdon Life Sciences is een commercieel onderzoekslabo. Dat betekent dat het geen nieuwe producten creëert. Ze worden door andere bedrijven ingehuurd om hun producten te testen op dieren en nemen alles aan waar ze geld aan kunnen verdienen. Ze testen pesticides, geneesmiddelen, viagra, en producten zoals Baycol, een middel tegen cholesterol dat 180 mensen gedood heeft toen het op de markt verscheen. Ze testen schoonmaakproducten, kleurstoffen, enz. en alles werd op dieren getest. Ze doden ongeveer 500 dieren per dag, 180.000 dieren per jaar en er zitten op ieder gegeven moment ongeveer 72.000 dieren in hun kooien. BB - Denk je dat SHAC vernieuwend was aangezien er niet enkel bij het labo geprotesteerd werd, maar ook bij hun leveranciers en klanten? JC - Het was een strategie die nog niet eerder geprobeerd was. We zagen voorbeelden ervan in de anti-apartheid strijd in Zuid-Afrika waar mensen banken begonnen te boycotten die het systeem daar in stand hielden. Voor SHAC wilden we dus niet enkel bij het labo zelf protesteren want zij zijn de dierenrechtenactivisten gewend. We wilden ook al de bedrijven targetten die het labo nodig had om te blijven bestaan. HLS had bijvoorbeeld verzekeringen nodig, maar het verzekeringskantoor had duizenden contracten en dus niet meteen het labo nodig om te blijven bestaan. En dus gingen we ook protesteren bij het verzekeringskantoor, bij de banken die

hen leningen bezorgden, bij hun internet provider, de beurs, de catering, het bedrijf dat er toiletpapier leverde en we kregen meer en meer bedrijven zover om hun contracten met HLS op te zeggen. Dit werkte veel beter dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Dankzij onze aanpak ging het bedrijf meerdere malen failliet en hun aandelen, die aan het begin van de campagne $30 waard waren, kelderden in de richting van enkele centiemen. Het was echt een voorbeeld van DIY activisme en op kleine schaal werken en toch grootse resultaten behalen. En van niet te moeten wachten tot grote bedrijven of de overheid dingen implementeren. BB - Maar er kwam reactie van de overheid. Ze hielpen HLS financieel en er volgde repressie ten opzichte van de SHAC activisten.JC - Toen geen enkele bank of verzekeringsmakelaar nog met hen wilde werken, gaf de Engelse overheid HLS een federale bankrekening en verzekeringspolis zodat ze konden blijven bestaan hetgeen volgens mij de eerste keer was dat zoiets gebeurde en sindsdien ook niet meer gebeurd is. En tegelijkertijd zei de lobby van de farmaceutische industrie tegen de overheid: Als jullie die activisten niet aanpakken, dan verhuizen wij onze miljoenen omzet draaiende bedrijven naar andere landen. En aangezien de overheid uiteraard luistert als het om geld gaat, begonnen ze de activisten in Engeland en de VS aan te pakken. Ze dachten dat als ze de leiders van de campagne konden treffen, dat de beweging dan zonder hoofd snel zou uitsterven. Ze wilden op die manier mensen bang maken en intimideren om niet langer deel te nemen aan SHAC acties uit schrik om als extremist of terrorist veroordeeld te worden. •Lees het vervolg in ons volgend magazine!

Page 10: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

10

De activisten vroegen aan de EU om haar eigen wetten te volgen. De Europese wetgeving verbiedt immers het commerciële gebruik van zeezoogdieren, maar maakt een uitzondering voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.De actievoerders zijn echter van mening dat het opsluiten en conditioneren van dolfijnen hun gedrag en natuurlijke instincten zodanig beïnvloedt dat ze geen bijdrage meer kunnen leveren in die zin. Op het grasveld aan de voet van het Atomium vormden de actievoerders samen een gigantische dolfijn van 25 op 12 meter en het woord FREE.Na deze formatie werden er speeches gehouden door vertegenwoordigers van verschillende internationale dolfijnorganisaties vanuit Italië, Nederland en Hong Kong. •

Voor vermaak zonder dieren

Op zaterdag 27 juni verzamelden 350 dierenvrienden naar aanleiding van de derde internationale demo Europe: Close Dolphinaria! aan de voet van het Atomium in Brussel met de vraag aan de Europese Unie om op termijn alle dolfinaria te sluiten. Er kwamen mensen uit Ierland, Tsjechië, Duitsland, Nederland, Frankrijk en zelfs Hong Kong.

Page 11: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

11

Chris Dusauchoit steunt Bite Back

In augustus konden we op de actie bij het Boudewijn Seapark naast de aanwezigheid van een zestigtal activisten ook rekenen op de steun van bekende dierenliefhebber Chris Dusauchoit. Het Brugse dolfinarium komt de laatste tijd meer en meer in de media en niet in al te positieve zin. Na het verbod van het schepencollege van Herent (op initiatief van Maarten Forceville) om met de speelpleinwerking naar het dolfinarium te gaan, schreef Boudewijn Seapark een bitsige open brief ter verantwoording aan de schepen. Reactie hierop bleef niet lang uit: zes dierenrechtenorganisaties en verschillende bekende Vlamingen (Tom Waes, Axel Daeseleire, Chris Dusauchoit, Pol Goossen en Guy Swinnen) weerlegden in een nieuwe open brief elk argument dat het dolfinarium opriep ter verdediging.“Ik heb al eens een Bulgaars weeshuis waar wantoestanden plaatsvonden gesloten, en zal dit ook met dit dolfinarium doen”, aldus Dusauchoit.

Nieuwe dolfijnen in Boudewijn Seapark

Na de geboorte van babydolfijn Moana in het Boudewijn Seapark eind juli kwam het dolfinarium in september met een nieuwe aankondiging: wederom is er een kalfje geboren. Bite Back is erg ongerust over het welzijn van de dolfijnen, waarvan het aantal in dit veel te krappe bassin nu al oploopt tot 9 (!) dolfijnen.De veel te krappe huisvesting voor de dieren was al onrustbarend, met een toename van 2 dolfijntjes wordt de situatie onhoudbaar. De vigerende wet wat betreft de minimumafmetingen die nodig zijn

voor het huisvesten van dolfijnen in een dolfinarium rekent een kalfje niet als extra dolfijn zolang het afhankelijk is van zijn/haar moeder. In praktijk komt het er echter op neer dat de dolfijnen die al zo goed als geen bewegingsvrijheid hebben, nog serieus inboeten qua ruimte. De moeders met jongen zitten voorlopig geïsoleerd in een kraambassin. Maar vroeg of laat worden ze samengevoegd met de groep, en de frustratie en stress bij de dolfijnen die hun oorzaak onder andere kennen in het gebrek aan ruimte kan leiden tot catastrofale gevolgen. Op termijn is het heel waarschijnlijk dat er door de geboortes weer dolfijnen zullen overgeplaatst worden, en zo worden er weer dolfijnen die elkaar soms al heel lang kenden of familieleden, uit elkaar getrokken met alle traumatische ervaringen die daaraan verbonden zijn. •

Page 12: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

12

Op zaterdag 11 juli vierde het grootste veganistisch straatfestival van Duitsland, Vegan Street Day in Dortmund, haar tiende editie. Bite Back stond er met een uitgebreide info- en boekenstand. We vroegen ook aandacht voor de rechtszaak die tegen ons is aangespannen in verband met het undercoveronderzoek in de Vlaamse varkenssector en konden er op heel wat solidariteit en steun rekenen. •

In het kader van de World Day for the End of Speciesism was Bite Back met een delegatie van een tiental activisten in Genève aanwezig tijdens de Marche pour la Fin du Spécisme, omdat we ook geloven in solidariteit binnen de internationale dierenrechten- en dierenbevrijdingsbeweging. Samen met enkele honderden activisten voerden we actie en werd de term speciesisme uitgelegd in de lokale media. •

Zoals ieder jaar was Bite Back aanwezig op de International Animal Rights Conference 2015 in Luxemburg. Naast het volgen van lezingen hadden we er ook een zeer succesvolle Bite Back info- en boekenstand en mochten we er onze talrijke internationale vrienden opnieuw begroeten. Bite Back activist Stijn Bruers hield er ook een presentatie over alle voordelen van veganisme. •

Terwijl we eigenlijk met een delegatie van Bite Back activisten van een welverdiende vakantie genoten op het Vegan Summer Camp, vonden we toch nog een momentje om actie te voeren. In Saint-Vincent-de-Tyrosse werd er namelijk actie gevoerd tegen stierenvechten. Onze solidariteit werd ten zeerste op prijs gesteld. En de lokale activisten kenden Bite Back zelfs van onze actie aan het slachthuis in Zele. •

Bite Back internationaal

Page 13: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

13

In het kader van onze ‘Nadenken Voor Je Eet Bespaart Dierenleed’ campagne werden er in Den Haag en Utrecht infostands gedaan. Naast de infostand stonden activisten in een driehoeksformatie. Enkele activisten sensibiliseerden het voorbijwandelende publiek. Aan de infostand werd er ook heerlijk plantaardig gebak verkocht ten voordele van onze goede vrienden van Stichting Melief. •

Ook aan het Dolfinarium Harderwijk wordt iedere maand actie gevoerd door Stichting Bite Back in samenwerking met Dierbewustleven en Stop Dierenleed Nederland. De leefomstandigheden in gevangenschap zullen nooit toereikend zijn om dolfijnen in hun natuurlijke behoeften te voorzien. Via deze actie willen wij het publiek informeren waarom een dolfinariumvrij Nederland nodig is. •

In 2012 besloot de Nederlandse overheid tot een nertsenfokverbod met een overgangsregeling van 10 jaar. Na een rechtszaak van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders werd dat verbod vorig jaar echter buiten werking gesteld. De Nederlandse overheid ging in beroep en op 10 november besloot het nationaal gerechtshof van Den Haag dat het verbod wel degelijk rechtsgeldig is. Goed nieuws dus voor de zes miljoen nertsen die in Nederland ieder jaar gekweekt worden. Stichting Bite Back voerde samen met Stichting Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Dierbewustleven, Een DIER Een VRIEND en Stop Dierenleed Nederland actie bij het paleis van justitie in Den Haag om een stem voor de dieren te laten horen. •

Bite Back Nederland

Page 14: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

14

Omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen laten proeven van heerlijke plantaardige alternatieven een positieve manier is om hen bewuster te leren consumeren, lanceerden we met Bite Back begin augustus ons nieuw project Heerlijk Plantaardig. Heerlijk plantaardig is een verzameling van plantaardige recepten en tips voor iedereen die interesse heeft in de veganistische keuken. De website bestaat, naast in het Nederlands (www.heerlijkplantaardig.be), ook in het Frans (www.vegetalgenial.be) en in het Engels (www.compassionatecooking.org).Op de website vind je ondertussen al een vijftigtal recepten gaande van heel simpele gerechten als een spaghetti bolognese of een auberginelasagne, tot een carpaccio van vijgen en zelfs een heuse hazelnoot chocoladetaart. We werken ondertussen ook samen met enkele vegan bloggers en blogsters die hun recepten met ons delen en zullen in het komende jaar ook de nodige blogposts schrijven over gezondheid en voedingsleer in samenwerking met enkele dokters en diëtisten in ons team.Op de Heerlijk Plantaardig facebookpagina kan je ook allerlei leuke nieuwtjes volgen over vegan bekendheden en nieuwe producten die op de markt komen. •

Op woensdagavond 9 september stelde Bite Back activist Stijn Bruers zijn nieuwste boek ‘Weet Wie Je Eet’ voor in het Ecohuis in Antwerpen. Op een eigenzinnige en humoristische manier ontleedt en weerlegt hij in dit boek alle emotionele en rationele argumenten om voor vlees en dierlijke producten te kiezen. Hij toont aan dat het anders kan én moet. •

Bite Back lanceert Heerlijk Plantaardig

Page 15: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

15

Maar liefst 12 Bite Back activisten namen deel aan de Dodentocht in Bornem. Ze lieten zich per kilometer sponsoren op deze 100 kilometer durende trip. 10 van de 12 Bite Back’ers haalden de eindstreep! Als dat geen Plant Power is! We willen graag alle deelnemers, sponsors en supporters van over heel het land van harte bedanken. Jullie waren geweldig. •

December is zoals steeds het tijdstip voor de Warmste Week van Studio Brussel. Dit jaar was Bite Back één van de vele goede doelen. Er werd gebak en snoep verkocht en plaatjes aangevraagd ten voordele van Bite Back. En enkele van onze activisten en sympathisanten namen deel aan de Warmathon. We willen dan ook graag iedereen bedanken voor de steun! •

Op zaterdag 21 november organiseerden we in samenwerking met Sense een grote Burger Bash, met heerlijke vegan burgers, gebak, een tombola en vooral: fijn gezelschap! De opbrengst van het benefiet ging integraal naar het betalen van gerechtskosten van het Varkensleed Vlaanderen proces die Bite Back moet betalen. We willen graag Sense, alle aanwezigen, en zeker ook alle sponsors bedanken voor hun steun. Dierenrechten-activisme is geen misdaad! •

Page 16: Bite Back nieuwsbrief Januari 2016

Volgende keer...

• Jake Conroy interview deel 2• Mars voor de sluiting van alle

slachthuizen• Nieuws van de lokale groepen• Paasacties• Empty the tanks• en nog veel meer ...

Volg ons op

www.facebook.com/bitebackorg

www.twitter.com/bitebackorg

www.instagram.com/bitebackorg

www.youtube.com/bitebackorg

Het steunen van Bite Back met een maandelijkse of eenmalige donatie is één van de beste manieren om ons te helpen het lijden en de uitbuiting van dieren te beëindigen. We zijn een non-profitorganisatie en ontvangen geen subsidies. We zijn dus helemaal afhankelijk van de financiële steun van onze leden en donateurs.

Giften zijn welkom op rekeningnummer BE15 0014 0806 4730, BIC GEBABEBB

Agenda

26/03: Paasactie

27/03: Voor de sluiting van Boudewijn Seapark, voor het dolfinarium om 15.00 u

07/04: Langste Veggie tafel, Mechelen

24/04: Voor de sluiting van Boudewijn Seapark, voor het dolfinarium om 15.00 u

29-30/04: Groezrock, Meerhout

07/05: Empty The Tanks, Brugge

29/05: Voor de sluiting van Boudewijn Seapark, voor het dolfinarium om 15.00 u

12/06: Mars voor de Sluiting van alle Slachthuizen, Brussel

26/06: Voor de sluiting van Boudewijn Seapark, voor het dolfinarium om 15.00 u