Bewonersblad voor de locaties van Marga Klompé in regio ...€¦ · Dag, ik ben Annet Wijma, 52...

of 21 /21
De Hoge Weide bestaat 25 jaar! Vakantie in eigen huis De mooiste weerspreuken en gezegden De Weidewijzer Bewonersblad voor de locaties van Marga Klompé in regio Lochem Zomer 2019

Embed Size (px)

Transcript of Bewonersblad voor de locaties van Marga Klompé in regio ...€¦ · Dag, ik ben Annet Wijma, 52...

 • De Weidewijzer | 1

  De Hoge Weide bestaat 25 jaar!

  Vakantie in eigen huis

  De mooiste weerspreuken en gezegden

  De WeidewijzerBewonersblad voor de locaties van Marga Klompé in regio Lochem

  Zomer 2019

 • De Weidewijzer | 32 | De Weidewijzer

  De WeidewijzerDit informatiebulletin verschijnt viermaal per jaar. Het wordt uitgebracht door en voor bewoners van De Hoge Weide en ’t Talma en bezoekers van het dagcentrum van de regio Lochem en Laren van Marga Klompé.

  De redactie bestaat uit:mevrouw Dinie Elburg, vrijwilligermevrouw Joke Roenhorst, ziekenverzorgendemevrouw Gerrianne Luiten, centrale activiteitenbegeleidingmevrouw Carla de la Haye, coördinator welzijn

  Redactieadres:Zwiepseweg 1077241 GR LOCHEM0573 - 289600

  Ook kunt u de kopij mailen naar [email protected] of [email protected]

  Reacties en kopij:Kopij bestemd voor het volgende nummer, dat in september 2019 verschijnt, dient vóór 1 augustus bij de redactie binnen te zijn.

  De redactie behoudt zich het rechtvoor ingezonden kopij in te korten,te wijzigen of niet te plaatsen.

  Ampsen

  Nettelhorst

  Velhorst

  ‘t Talma

  DagcentrumDe Heest/

  Het Hazelte

  Enk

  Langen

  Zwiep

  ThuiszorgMarga Klompé

  LarenLochem

  Regio Lochem en Larenjuni 2019vijfentwintigste jaargangnummer 109

  Voorwoord Raad van Bestuur

  In de ochtend als ik naar het werk rij, merk ik aan alles dat de zomer

  voor de deur staat. Vogels die fluiten, de zon die al vroeg opkomt,

  de aangename temperatuur. Tijdens de autorit van een half uur die

  ik naar Groenlo maak, geniet ik van het groene landschap en de

  bloemen die in bloei staan.

  Het is ook een moment van bezinning. Het eerste half jaar van

  2019 zit erop. Stonden we voldoende voor u klaar? Hebben we

  samen mooie momenten kunnen beleven? Als ik het medewerkers-

  magazine Marga open sla, zie ik hele mooie momenten

  langskomen. Een glunderende meneer Holzken uit Aalten die

  een ritje maakt in zijn lievelingsauto, een rode Ferrari. Mevrouw

  Visser uit Lichtenvoorde die zichtbaar geniet van het gitaarspel van

  zorgcollega Dick. Meneer Boerman uit Groenlo die samen met zijn

  vrouw onverwachts zijn verjaardag viert. Als ik dat zie, ben ik trots.

  Trots op onze zorgcollega’s en vrijwilligers. Trots op onze mooie

  organisatie en onze lieve bewoners. Laat de zomer maar komen!

  Ad Smeets

  bestuurder

 • De Weidewijzer | 54 | De Weidewijzer

  Beste mensen,

  Voor u ligt alweer de zomereditie van De Weidewijzer 2019. Alweer ja, want wat vliegt de tijd! Voor mijn gevoel was het nog maar kort geleden dat ik schreef over de gezellige wintertijd, Sinterklaas, Kerstmis, etc. En nu kan ik schrijven over de dagen die weer langer zijn, de mensen die weer heerlijk naar buiten trekken en de warmere temperaturen. Ook dit jaargetijde heeft zeker weten zijn charme!

  In De Hoge Weide gaan we wederom kalm aan richting de zomer. Zoals altijd zijn we ons alweer langzaam maar zeker aan het voorbereiden op het jaarlijkse Kinder Vakantie Festijn! Ik begreep van mijn collega Carla, dat het dit jaar voor de 10e keer in De Hoge Weide plaats zal vinden! Dat mag in mijn ogen dus wel gerekend worden als een groot succes!

  In deze Weidewijzer vind u o.a. wat informatie over de feestweek die er in september zal plaatsvinden, ontspanningsnieuws, het rooster en heel wat puzzels.

  Ook zal er in deze editie uw Achterhoeks dialect op de proef gesteld worden. Hoe goed kunt u dialect praten? Een grappig feit is dat ik in deze regio moest wennen aan het dialectwoord ‘wille’, ofwel: wij. Waar ik vandaan kom, zeggen we: ‘Wi’j’.

  Hemelsbreed nog geen 30 kilometer van elkaar vandaan, maar toch een groot verschil in bepaalde woorden. Ik zou zeggen: succes met de puzzels!

  Ik wens u, namens de gehele redactie, een fijne, zonnige zomerperiode toe met veel leesplezier in deze Weidewijzer.

  Gerrianne Luiten

  In het nieuwe jaar starten de protestantse kerken van Barchem, Laren en Lochem een nieuw initiatief. Eén keer in de twee maanden zal er een kerkmiddag plaats vinden in de vergaderzaal.De volgende keer is op donderdag 20 juni. De volgende keren bent u uitgenodigd op de derde donderdag van augustus en december. Deze kerkmiddagen worden vermeld op de activiteitenkalender.

  De kerkmiddag is steeds van 15.00 uur tot 16.30 uur en wordt altijd geleid door twee voorgangers uit de bovengenoemde drie kerken. Steeds staat er een bepaald thema centraal, waar op een creatieve wijze aandacht aan geschonken wordt. In ieder geval is er genoeg ruimte om heerlijk te zingen.

  Met het organiseren van deze middag blijven de kerken van Barchem, Laren en Lochem volop present in De Hoge Weide. Een presentie die denk ik meer dan welkom is.

  Iedereen is van harte welkom op de kerkmiddag om 14.30 uur in de vergaderzaal op 20 juni.De leiding is dan in handen van mevrouw Jacqueline van Dop en de heer Jan Leijenhorst.

  Met hartelijke groet,Henri Knol, geestelijk verzorger De Hoge Weide

  Van de redactie Kerkmiddag in De Hoge Weide

  Diensten Het Hazelte:Vrijdag 7 juni: Jacqueline van DopVrijdag 5 juli: Henri Knol Vrijdag 6 september: Jacqueline van Dop Vrijdag 4 oktober: Henri Knol (Viering Heilig Avondmaal)Vrijdag 1 november: Jacqueline van DopVrijdag 6 december: Henri Knol

  De diensten zijn steeds in het Hazelte en beginnen om 16.15 uur.

 • De Weidewijzer | 76 | De Weidewijzer

  25Mevr. M.C. Gerrits-Biljardt (voorzitter) familie cliënt afdeling Velhorst 06-20804291 [email protected]

  De heer W.H. Mooijman (vice-voorzitter) contactpersoon afdeling Velhorst0573-254708 [email protected]

  De heer H. Kamminga contactpersoon aafdeling VelhorstMevr. G. Brinkman -IJsselstijn contactpersoon ‘t TalmaDe heer W. van Hall familie cliënt ’t TalmaMevr. R. Haarman-Zieverink contactpersoon ‘t TalmaDe heer G. Voshart familie cliënt afdeling NettelhorstMevr. H.S. Vlasblom-Breur contactpersoon afdeling Ampsen

  De heer J. Nijman contactpersoon0573-401912 [email protected] Mevr. G. Stuve cliënt afdeling ZwiepMevr. S. Kunne familie cliënt afdeling LangenMevr. B. Schoot familie cliënt afdeling ZwiepDe heer G. Groenouwe contactpersoon Mevr. L. Visschers familie cliënt dagcentrum

  LEDEN CLIËNTENRAAD verpleeghuis De Hoge Weide

  per mei 2019

  LEDEN CLIËNTENRAAD woonzorgcentrum De Hoge Weide

  per mei 2019

  Bureau Ondersteuning CliëntenradenZiekenhuisstraat 14, 7141 AN Groenlo0544-474100 toestel [email protected] of [email protected]

  De Hoge Weide bestaat op 2 juni 2019, 25 jaar. We willen een feestweek organiseren om dit te vieren in de periode van 15 tot en met 23 september. Thema: reis om de wereld. Elke afdeling geeft zelf invulling aan dit feest en aan dit thema. Op 2 juni is er wel voor iedereen een gebakje bij de koffie.

  Met vriendelijke groet,Carla de la Haye

  De Hoge Weide bestaat 25 jaar!

  Het programma zal er globaal als volgt uitzien:

  Zondag 15 september:Ampsen en Nettelhorst vieren feest

  Maandag 16 september: Opening feestweek, voor genodigden

  Dinsdag 17 september: Oud Hollandse spelen in het Grandcafé, Zwiep, Enk en Velhorst vieren feest

  Woensdag 18 september: Dagcentrum viert feest in het Grandcafé

  Donderdag 19 september: Thuiszorg viert feest in het Grandcafé, Langen viert feest op de afdeling

  Vrijdag 20 september: Vrijwilligersfeest in het Grandcafé

  Zaterdag 21 september: Personeelsfeest

  Maandag 23 september: Circus Alexander

 • De Weidewijzer | 98 | De Weidewijzer

  Een kort, inspirerend verhaal over waarom je beter je eigen pad kunt volgen en bewandelen.

  Een prachtig inzicht.

  Op een dag gingen vader en zoon met een ezel op pad. Vader wilde lopen en zette zijn zoon op de rug van de ezel. Zo gingen zij op weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: “Zie daar de wereld op zijn kop”. Die gezonde jongen zit rustig op de ezel, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt. De jongen hoorde dit, schaamde zich en stapte af. Hij wilde dat zijn vader verder op de ezel zou rijden. Zo liepen ze voort.

  Even later hoorden ze: “Moet je dat zien. Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op de ezel zit en zijn kind laat lopen”. Na dit verwijt zei de zoon: ‘Kom, laten we samen op de ezel rijden.’ Zo vervolgden ze hun weg tot zij mensen tegenkwamen die zeiden: ‘Kijk, dat arme beest. Zijn rug zakt door onder het gewicht van hen beiden,

  wat een dierenbeulen.’ Daarop zei de jongen: ‘Laten we allebei te voet gaan, dan kan niemand ons nog verwijten maken.’Zo liepen ze verder achter hun ezel.

  Tot voorbijgangers commentaar leverden: ‘Zie deze dwazen. Ze lopen in de bran-dende zon en geen van beiden denkt eraan op de ezel te gaan zitten.’Vader richtte zich tot zijn zoon en zei: ‘Tja, mijn zoon, hoe je je ook gedraagt, op- en aanmerkingen zullen er altijd in overvloed zijn.

  Volg daarom altijd wat je eigen hart je ingeeft.’

  Je eigen pad volgenAnnet WijmaDag, ik ben Annet Wijma, 52 jaar. Getrouwd met Dick en we hebben een zoon en dochter van 12 en 17 jaar. Ik ben ruim 25 jaar werkzaam bij Bloemenatelier Han Fokkink en voor ons taxibedrijf rijd ik dit jaar elke ochtend en middag kinderen van huis naar school en vice versa.Op dit moment werk ik een jaar als vrijwilliger in De Hoge Weide. Door Jo ten Broeke ben ik bij het bloemschikken gekomen. Zij heeft dit bijna 20 jaar (!) gedaan. Ik zag Jo gezellig keuvelen met de bewoners. “Dat wil ik ook,” dacht ik. Praten over van alles en nog wat: over de tuin van vroeger, wat er toen gezaaid en gepoot werd.

  Jo is nu gestopt en samen met Dinie Teeuwen en Bea Stegeman zijn we twee ochtenden op afdeling Velhorst en een ochtend op afdeling de Enk.

  De prachtige bloemstukjes worden meestal in de huiskamer gezet. Door bewoner, bezoekers en personeel wordt dit erg gewaardeerd. De ruimte wordt opgefleurd en daar zijn heel wat genoeglijke uurtjes aan vooraf gegaan.

  De pen geef ik door aan Maaike van der Lubbe.

  Vrijwilliger in beeld

 • De Weidewijzer | 1110 | De Weidewijzer

  Neem nu het filharmonisch orkest Dat is ongetwijfeld op zijn best

  Als er niet te veel vreemde capriolenKomen uit die grote bak Violen

  De alom geroemde tour de FranceKent onderweg een mooie ambiance

  Omdat de bermen voor de fietsvirtuozenVol staan met enthousiaste Klaprozen

  Ten tijden van de grote kruistochtenWaren het de christenen die vochten

  Zij kliefden de vijand bijkans middendoorZo trok elke missie weer zijn Ridderspoor

  De matroos zei voor zijn eerste reisjeTegen zijn pas verworven meisje

  Ik hou het niet meer van liefdesverdrietMaar ik moet echt gaan: Vergeet-mij-niet

  De tijd zat de strenge vorst bepaald niet meeEn vroeg hoe laat het was aan de schone feeDie zwaaide driemaal met haar toverstokje

  En de tijd was af te lezen op een Sneeuwklokje

  Al het haar wordt minder, dof of grijsDat voorkomt men voor geen enkele prijs

  Zelfs wit haar is niet ongewoonMen noemt dat dan ook wel Zilverschoon

  Zo zijn er nog veel meer bloemenGewoon te veel om op te noemen

  Van Waterlelie, Zeepkruid tot SeringIets voor een volgende bloemlezing?

  Bron: www.1001 gedichten.nl

  Bloemlezing

  Dit jaar organiseren we voor de 10e keer weer het jaarlijkse kindervakantie festijn.

  20 juli tot en met 30 augustusVoor kinderen van medewerkersvan De Hoge Weide.

  Er worden gezellige activiteiten georganiseerd, samen met de bewoners.

 • De Weidewijzer | 1312 | De Weidewijzer

  Naam: Irma Alefs

  Antwoord op de vraag in de vorige pen: Wat vind jij het mooist aan de ouderenzorg?Het mooiste aan de ouderzorg vind ik de boeiende levensverhalen van mensen: iedereen heeft een ander, uniek verhaal. Soms mooie, maar dikwijls trieste verhalen. Wat brengt mensen zo al naar de mooie Achterhoek? Ik vind het telkens weer een mooie uitdaging om mensen in hun laatste levensjaren naar wens en tevredenheid te verzorgen. Zodat ze met hun beperkingen en soms eenzaamheid toch van een optimaal leven kunnen genieten.

  Werk/vrijwilligerswerk: Inmiddels werk ik 28 jaar bij Marga Klompé. Via Winterswijk, Groenlo, Lichtenvoorde ben ik nu uiteindelijk in Lochem beland.In oktober 2017 ben ik gestart met de nieuwe PEGL (praktijk gerichte leerroute) tot verpleegkundige die, zoals het er naar uitziet, in juni afgerond zal worden.Naast dit geweldige werk en de leuke opleiding, run ik samen met mijn partner een rundveebedrijf waarin mijn taken vooral de boekhouding, huis en tuin zijn.

  Afdeling: Langen

  In huis…: De Hoge Weide

  Hobby’s:Sporten, muziek luisteren

  Sport: Spinning, power, steps, fietsen

  Eten/ koken: Ik vind koken niet erg om te doen, maar om telkens weer te bedenken wat ik moet koken, dat is nog wel eens lastig.

  Als u meer vrije tijd had dan…: … zou ik meer tijd vrijmaken om met vriendinnen wat leuks te doen en minimaal vier keer per week naar de sportschool gaan.Zodra ik mijn diploma heb wil ik eerst een midweek samen met ons gezin ergens naar toe, tijd en aandacht voor elkaar.

  Laatste vakantie…: … was twee dagen naar de Hollandse kust.Met een boerderij is het lastig om weg te gaan. Je moet deskundige vervanging regelen om de dieren te verzorgen en de boerderij te runnen. Toen de kids nog klein waren zijn we elk jaar een week all-inclusive naar het buitenland op vakantie geweest, omdat wij beide naast de boerderij een parttime baan hebben en daardoor de rust pakten om samen met het gezin te zijn. Als je thuis blijft, dan blijf je aan het werk.

  Favoriete muziek: Within Temptation (zeven keer live gezien), U2,Whitesnake

  Favoriete TV programma: The Good Doctor, Topdokters

  (Levens)motto: Geniet van alles en iedereen die het goed bedoeld.

  Wat houdt u momenteel bezig?: Momenteel houd mijn examenfase mij bezig. Het einde is in zicht: ik ben met de laatste producten bezig. Vind het ook wel spannend waar ik straks ga werken. Mijn voorkeuren zijn: revalidatie, ELV, terminale thuiszorg en somatiek. Het ziet er naar uit dat ik voorlopig wel op afdeling Langen blijf, daar ben ik ook blij mee, zeker als het gecombineerd wordt met de coördinerende diensten.

  Goed nieuws deze maand (in De Hoge Weide): De gastvrouwen zijn geïmplementeerd op de afdelingen. Aan wie geeft u de pen door: Marlijn Baak (Wijkverpleegkundige TMK).

  Ik stel haar de volgende vraag: Wat maakt voor jou de thuiszorg boeiend?

  De Pen

 • De Weidewijzer | 1514 | De Weidewijzer

  JUNI• Wat Sint-Medardus 1 juni, geeft droog

  of nat, zes weken duurt het dit of dat.• Heeft Sint-Magriet 10 juni geen

  zonneschijn, dan zal het een natte zomer zijn.

  • Regen op Sint-Barnabas 11 juni, dan zwemt de oogst in de waterplas.

  • Regen met Sint-Veith 1 juni, dan regen het zes weken in de tijd.

  • Het weer van Sint-Jan 24 juni, houdt dertig dagen aan.

  • Is juni nat en guur, dan wordt alles slecht en duur.

  • In juni dondergevaar, dan is het een vruchtbaar jaar.

  • Wie nu zijn vel niet brandt, staat straks als een bleekscheet op het strand.

  • Als de noordenwind in juni staat, komt het onweer veel te laat.

  • Boeren maaien nu hun grasjes, stedelingen pakken hun terrasjes.

  • In juni te veel regen in de nok, schaadt de bij en de bonenstok.

  • Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

  • Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.

  • Blaast juni uit de noorderkant, verwacht veel koren op het land.

  • Donderweer in juni maakt het koren dik.• Zware onweers baren dikke korenaren.• Juniweer meer droog dan nat, vult met

  goede wijn het vat.• Op juni komt het aan, of de oogst zal

  bestaan.• Als het koud en nat in juni is, dan is het

  heel het jaar ook mis.• Hoort ge in juni de donder kraken, dan

  maken de boeren goede zaken.• In juni koude en een regenvlaag, ziet

  het boerke niet zo graag.• Zo heet het is in juni, zo koud het is in

  december.• Is de zomeravond mistig, dan is het

  weer met gaven kwistig.• Met Sint-Jan de wind uit het noorden,

  het goede weer is geboren

  JULI• Als juli u niet ligt te heten, dan zal gans

  augustus u zweten.• De eerste juli kil en wak, brengt veel

  koren in de zak.• Geeft Margriet geen zonneschijn, het

  hooi zal licht bedorven zijn.• Is juli heet en droog, dan houdt de

  winter kwaad betoog.• Is juli regenachtig, dan is augustus

  twijfelachtig.• In juli veel zonnebrand, wenst een ieder

  op het land.• Is Jacobs warm, bevriezen met Kerstmis

  rijk en arm.• Juli louter zonneschijn, dan krijgen we

  zeker gouden wijn.

  De mooiste weerspreuken

  en gezegden

  • Juli helder en klaar, heet altijd een goed jaar.

  • In juli moet gebraden, wat in september moet geladen

  • Ook een warmtefront, maakt het wel eens te bont

  • Juli broeierige dagen, wordt gevolgd door donderslagen

  • Is juli voor bijen goed, boer kan dan maar hebben goede moed

  • Prijkt juli in hete gloed, dan zijn in het najaar de vruchten goed

  • Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen

  • Is in juli de ochtend rood, ‘s avonds verkeert het weer in nood

  • Brengt juli hete gloed, dan is september goed

  • Als juli druppelen gaat, het geen blaadje droog laat

  • Als de merel ruit vroeg in de zommer, wordt de winter kwel en kommer

  • Niet te koel, niet te nat, en niet te droog, vult de schuren hoog.

  • Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

  • Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer erg klein maar fijn.

  • Gaat juni goed voorbij, dan is men in juli nog blij.

  • Dut de reagen op 2 juli plagen, dan reagent ‘t nog 40 dagen.

  • Reagen op St.Godelieve, zal o’w zes wekke gerieve!

  • Sint Margriet is een pisgriet!• Sint Margriet, 30 dagen regen…of niet!• ‘s Nachts regen en daags de zon, dat

  vult de schuur, zak en ton.• Mist na regen brengt geen zegen.• Brengt de regen op juli èèn, de hele

  maand gaat erbij heen.• Regent Sint Magdaleen, dan regent het

  dagen achtereen.• Geeft juli bijzonnen, dan vult september

  vele regentonnen.

  Nieuws vanuit het internetcaféBeste allemaal,Het aantal bezoekers van het internetcafé is het laatste jaar sterk afgenomen. Daarom komen de huidige ochtenden/middagen per 1 juni te vervallen. We hebben besloten om vanaf 1 september tot en met 31 december een pilot te starten met een inloopmiddag voor vragen over computer, tablet of telefoon.

  Elke donderdagmiddag zullen er twee vrijwilligers aanwezig zijn van 13.30 tot 15.30 uur om uw vragen te beantwoorden. Na 31 december gaan we bekijken aan de hand van het aantal bezoekers, hoe we verder invulling gaan geven aan het internetcafé.

  Van 1 juni tot en met 31 augustus is het internet café gesloten in verband met vakanties. Uw abonnement wordt vanaf 1 juni stopgezet. Voor vragen hierover kunt u terecht bij Carla de la Haye, tel. 0573-289619 of mobiel 06-23201815.

  Wij bedanken u hartelijk voor uw belangstelling en wensen u een fijne zomer.

  Vrijwilligers internetcaféCarla de la Haye

 • De Weidewijzer | 1716 | De Weidewijzer

  RolschaatsenIn de lente pakte je je rolschaatsen weer uit de kast. Simpele dingen waren het: twee riempjes, een metalen verbindingsstuk en wielen die binnen de kortste keren vierkant werden. Met een riem of veter bond je de rolschaatsen zo strak mogelijk om je schoenen heen. En racen maar! Herinnert u het zich nog?

  Elastiek twistenIn het voorjaar op het schoolplein: een lang elastiek, twee meisjes die het elastiek om hun benen uit elkaar hielden, de anderen maakten er de mooiste bewegingen mee. Wanneer deden we dat voor het laatst? Veel te lang geleden! Herinnert u het zich nog?

  Knikkeren En opeens was het weer zover: knikkeren op het schoolplein. Eerst een pot maken, dan met je wijsvinger achter je duim schieten. Wie de laatste knikker in de pot krijgt, heeft gewonnen en mag alle knikkers houden. Bomvol zaten je broekzakken dan met bonken, megabonken en superbonken. Of je moest zonder al die fijne knikkers naar huis. Half huilend en blut.

  Hinkelen Eerst op straat met krijt een hinkelbaan tekenen, die in genummerde vakken was verdeeld. Daarna op één been in het eerste vak springen en hinkelen naar alle volgende vakken. Een variant was: een steentje gooien en naar het vak hinkelen waar het steentje lag. Hinkelen was wel leuk, maar ook een beetje saai. Heel lang volhouden, deed je het niet.

  Touwtjespringen Je kon alleen touwtjespringen, maar véél leuker was om met zoveel mogelijk meisjes (of deden de jongens ook mee?) in een lang touw te springen. We zongen er een onzinrijmpje bij: “In spin, de bocht gaat in, uit spuit, de bocht gaat uit”. Met een lopende beweging inspringen en er weer uit duiken, of met z’n allen springen. Tot het touw onherroepelijk tegen iemand zijn benen aankwam. Overnieuw maar weer!

  Stoepranden Toen de straten nog niet bomvol met geparkeerde auto’s stonden, was dit een heel alledaags spel. Stoepranden werd gespeeld met een bal op een straat met rechte trottoirbanden. De deelnemers staan op de stoep aan weerszijden van de straat. Wie aan de beurt is probeert de bal (meestal een voetbal) precies op de rand aan de overkant te gooien. Stoepranden. Wie weet het nog?

  Buiten spelen “Zakdoekje leggen, niemand zeggen / ik heb de hele dag gewerkt / twee paar schoenen heb ik afgewerkt / één van stof en één van leer / hier leg ik mijn zakdoekje neer.” Met je ogen dicht in de kring zitten. Razendsnel achteromkijken als het liedje stopte. Lag de zakdoek bij jou? Als dat het geval was, moest je - stikkend van de lach - proberen of je de zakdoekenlegger kon tikken. Meestal mislukte dat, en was je zelf de klos. Altijd spannend en altijd dolle pret.

  Pijltjes schietenDoor krachtig in een lange pvc-buis te blazen schoot je papieren pijlen zo ver mogelijk weg. De pijlen draaide je van langwerpige stroken krantenpapier. Met beetje speeksel plakte je de punt. Het pijlen schieten gebeurde meestal illegaal, want je vader en moeder waren er niet blij mee. Zo’n pijltje kon hard aankomen en behoorlijk (oog)letsel veroorzaken. Au! Wie weet het nog?

  Steltlopen met conservenblikjes Steltlopen was leuk, maar bijna niemand had echte stelten. Dus verzonnen onze moeders een list. Mijn moeder was er héél handig in: van twee conservenblikjes maakte ze stelten. Gaten boren, touw erdoorheen en klaar was Kees. Je zakte er wel vrij snel doorheen, dus dan moesten er weer erwten en bonen uit blik gegeten worden, voor een nieuwe voorraad conservenblikken.

  Welke buitenspelletjes waren úw favoriet?

  Bron: Plus Magazine, Lenny Langerveld

  Buiten spelen was vroeger de normaalste zaak van

  de wereld. Op het schoolplein, op straat of op de

  stoep. Met andere kinderen uit de buurt en liefst tot

  ‘s avonds laat. Maar wat deden we dan ook al weer?

  Nen prachtig gedicht van Georg Frieman oet Eanske.

  Mien wicht

  Mien wicht, as wi-j straks haand in haand

  Op stroat doar loopt zo stier en krom

  En nauwelijks nog veuroet kunt kommen,

  Dan ploat oons wal den oalderdom.

  Mien wicht, as wi-j straks dan zo oald

  En meu bint en zo ofgedoan,

  Loat oons dan toch tevreaden wean,

  Ondaanks dat’t lief nich meer wil goan.

  Mien wicht, as wi-j straks mettertied

  Hoast niks meer kunt oonthoalden,

  Dan brech dat oonzen leaftied met.

  Dat he’j wal vaker met dee oalden.

  Mien wicht, as wi-j straks op het lest

  In zo’n verzoargingshoes bit zet;

  Loa’w hoppen dan nog met oons beiden,

  Dan vaalt het leaven doar vast wal met.

  Mien wicht,

  As ik now oaverdeank

  hoo’t straks met oons zal goan wallicht,

  weet, wat der dan ook mag gebeuren,

  dow bis en blifs toch aait mien wicht..!

  Georg Frieman, Enschede

 • De Weidewijzer | 1918 | De Weidewijzer

  daar de activiteitenbegeleidster en was bezoekvrijwilligster. Dat laatste doet ze nog steeds, ze is een luisterend voor een van de bewoonsters.

  Marianne heeft vroeger jaren als schoenen-verkoopster gewerkt in de schoenenzaak van haar vader en van haar broer. “Soms herkennen de bewoners mij nog van vroeger en dan noemen ze me nog steeds juffrouw Swaters”, zegt ze met een glimlach.

  Op mijn vraag aan beiden wat het vrijwilligerswerk nu zo bijzonder maakt zegt Rikie: “Het geeft voldoening, je haalt een stukje eenzaamheid bij de bewoners weg”.Marianne zegt: “Weet je, als ik dan naar huis fiets dan realiseer ik me elke keer dat ik gewoon naar huis mag fietsen, maar dat de bewoners die vrijheid niet meer hebben”.

  Ook deze keer weer een mooi verhaal van twee mooie mensen. Is vrijwilligerswerk ook wat voor u? Neem gerust eens contact met me op. [email protected] telefoon 06-10026700

  Vrijwilligers in de kijker

  Elke dinsdagochtend is er een zangactiviteit in De Hoge Weide.Bezoekers van het dagcentrum en bewoners van De Hoge Weide komen in het Grand Café bij elkaar om onder begeleiding samen te zingen. Om beurten komen de heer en mevrouw Van Poppel (piano) of mevrouw Boesveld of Bolink (accordeon) om de muziek te begeleiden.

  Wekelijks zijn Rikie Morgenstern (links op de foto) en Marianne Kromkamp (rechts op de foto) aanwezig om de bewoners van afdeling Velhorst op te halen en te begeleiden bij de zang. Dat ze beiden al zo lang actief zijn bij deze activiteit heeft te maken met het plezier wat ze er in hebben. Zingen vinden veel mensen leuk, vertelt Rikie. Of ze zingen mee, of ze tikken mee op de maat. “Soms moeten bewoners wat gestimuleerd worden om mee te gaan”, zegt Marianne. “Maar als ze er zijn zingen ze bijna allemaal mee. En als het afgelopen is vinden ze het jammer”.

  Rikie woont in Barchem is al 18 jaar vrijwilligster in De Hoge Weide. Ze vertelt dat ze begonnen is nadat haar vader binnen De Hoge Weide kwam wonen. Wij hadden het niet zo druk meer op de boerderij en ik wilde wel iets om handen hebben. Ik wilde er gewoon voor de mensen zijn. Zo ben ik begonnen bij de zangactiviteit en hielp ik met activiteiten op de afdeling. Toen het Station in Barchem werd geopend ben ik daar ook vrijwilligster geworden en ben ik gestopt met het vrijwilligerswerk op de afdeling.

  Marianne is geboren en getogen in Lochem en heeft een opleiding tot verpleegster gevolgd. Deze kon ze helaas niet afmaken. Ze heeft lange tijd voor haar ernstige zieke moeder en broer gezorgd. Nadat zij overleden waren heeft ze zich ruim 13 jaar geleden aangemeld bij De Hoge Weide als vrijwilligster. Haar hart ligt toch bij het zorgen en dan vooral voor de bewoners die de aandacht zo nodig hebben. “Iedereen wil toch dat stukje aandacht en liefde”, zegt Marianne.Marianne heeft ook jaren op afdeling Verwolde vrijwilligerswerk gedaan. Afdeling Verwolde was een tijdelijke afdeling en gesetteld in de barak naast De Hoge Weide, waar nu een huisartsenpraktijk zit. Marianne ondersteunde

  Marianne Kromkamp en Rikie Morgenstern

  Vakantieliedje Wat is vandaag de zomer mooi!Ik ruik het lekker, geurig hooibijeengezet aan hopen.De lucht maakt me zo wonderloom,zo lekker lui, met wat gedroom….de dag is mild en open.

  ’t Is alles ijl; het loof hangt stil,met eventjes wat bladgetrilwaar een vogel zit te wiegen;die zingt daar zo een wiegenliedvoor al die jongen, die nog niet,het nest uit kunnen vliegen.

  Ik lig hier maar zo stil wat neer,en ik begeer vandaag niet meer,dan zo te zijn: een dromer!‘k Wil als het veulen in de weien met de vogels even blijgenieten van de zomer! Ernst Groenevelt

  Uit: Het klokkenspel 1952

 • De Weidewijzer | 2120 | De Weidewijzer

  • Blijkbaar hebben we vandaag nog niet genoeg geleerd, we moeten morgen weer terug

  • Het brein is als een parachute, het werkt alleen als het open staat

  • School is een lange onderbreking van de vakantie

  • Onze leraar heeft nergens verstand van, hij vraagt het constant aan ons

  • Van iedereen kun je wat leren, van de meeste hoe het niet moet

  • Ik ben geen nerd, ik ben alleen slimmer dan jij

  • Een middelmatige leraar vertelt, een goede leraar legt uit, de betere leraar demonstreert en de beste leraar inspireert.

  • Op school volg je eerst de lessen en dan krijg je een test, in het leven krijg je eerst een test en dan volgen de lessen....

  • Delen is vermenigvuldigen

  • In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel

  • Misschien ben ik wel heel intelligent, ik weet alleen niet wat dat betekent

  • Een diploma geeft aan wat je geleerd hebt, maar niet wat je kunt

  • Afkijken is niet stout, het is gewoon teamwork

  • Een docent helpt je met het oplossen van problemen die je zonder hen helemaal niet had gehad

  • Leraren zijn net baby’s: Als ze niet genoeg aandacht krijgen, gaan ze schreeuwen

  • Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet. Hoe meer ik weet, des te meer ik vergeet. Waarom zou ik dan leren?

  • Verschil tussen gratis en voor niks. Ik heb gratis op school gezeten en jij voor niks

  • Ik ben nooit te oud om te leren, dus ik zal wel 1.000 jaar oud worden

  • Ze zeggen dat leren niet slecht is voor je gezondheid, maar ik neem geen risico’s

  • Stil zijn in de klas, andere kinderen willen ook slapen

  • School = moeten, moeten = dwang, dwang =arbeid, kinderarbeid is verboden dus hoef je niet naar school

  • Bij vlagen ben ik geniaal, alleen is het nu windstil.

  • Examens: Van examens krijg je uitslag.

  • Een goede buur is het halve proefwerk.

  • Kijk naar jezelf en niet naar een ander, behalve bij een proefwerk.

  Spreuken over school

  Beter HorenBeter Horen in Lochem kan worden gebeld voor het maken van een afspraak: 0800 0200159 (serviceafdeling). Cliënten hoeven voor de afspraak niet naar de winkel; de audicien komt gewoon aan huis.

  BibliotheekMaandag 15.30 - 16.30 uur, op de 1e verdieping.

  BloemenverkoopPlaats: Marga’s Grand CaféDonderdagmiddag: 14.30 - 16.30 uur.

  FysiotherapieOpeningstijden: werkdagen van 8.00 - 16.30 uur.

  Geestelijke verzorging Maandag en vrijdag telefoon: 2614.

  Groenteboer DerksDonderdag 13.30 uur, voor, bij de hoofdingang.

  Hoge Weide KoorOefenavond vrijdag van 18.45 - 19.45 uur,in Marga’s Grand Café.

  Marga’s Grand CaféMaandag tot en met vrijdag 8.30 - 18.00 uurZaterdag en zondag 9.00 - 18.00 uur.

  InternetcaféMaandag 10.00 - 12.00 uur, woensdag en donderdag 14.00 - 16.00 uur. Marga’s Grand Café. Contactpersoon: Carla de la Haye telefoon: 2619.

  KapperDaniëlle en LeidyOp afspraak telefoon: 0573289617/ 2617, op de 1e verdieping.

  KerktelevisieZondagmorgen vanaf 10.00 uur in De Wenge.

  PedicureRietje Koeslag en Margaret TiedemanOp afspraak, telefoonnummer via de verzorging.

  SchoonheidsspecialisteNicolet KruisheerAfspraak maken: telefoon: 0573 255815.

  ServicemeldpuntDagelijks bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uurTelefoon 0573289600/ 2600

  Geld opnemenU kunt op maandag en donderdag geld opnemen bij het Servicemeldpunt van 9.15 tot 13.30 uur. U kunt het servicemeldpunt vinden in het kantoor bij de achteruitgang

  Spel-o-theek Maandag/dinsdag/donderdag 9.00 - 16.00 uurContactpersonen: Gerrianne Luiten en Carla de la Haye telefoon: 2611/ 2619Kantoor bij achteruitgang.

  UitbureauMaandag/dinsdag/donderdag 9.00 - 16.00 uurContactpersonen: Gerrianne Luiten en Carla de la Haye telefoon: 2611/ 2619Kantoor bij achteruitgang.

  VisboerDe visboer komt wekelijks de bezorging afleveren op de donderdag. U kunt bij verzorging informeren hoe u een visje kunt bestellen.

  Work OudPlaats: oefenzaal afdeling fysiotherapie De Hoge WeideWanneer: maandag, dinsdag en donderdag van 16.00 uur tot 17.00 uur

  Openingstijden en bereikbaarheid

 • De Weidewijzer | 2322 | De Weidewijzer

  “Vakantie in eigen huis”? Wat is dat en waar denk je dan aan. Afdeling Langen organiseerde het van 14 mei tot en met 17 mei al voor de derde keer. Vakantie houden is leuk, maar erg vermoeiend. Als je aan onze bewoners vraagt: “Zou je het leuk vinden om nog eens een keer op vakantie te gaan”?

  Dan krijg je een antwoordt als: “ Ja, dat vind ik wel leuk, maar ik kan het niet meer. Ik hou het niet vol. Ik ben daar te oud voor”. Toen kwam een collega op het idee, om een vakantie in eigen huis te houden.

  Wat houdt dat dan in?

  We gaan overdag leuke dingen doen, en ‘s nachts slapen we in ons eigen bed. En omdat het zo vermoeiend is, hebben we dit jaar één dag ingekort.

  We begonnen op dinsdagochtend om 9.00 uur met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Met heerlijke broodjes, croissants, eitje, yoghurt, smoothies en nog veel meer. Daarna een lekkere kop koffie met iets lekkers erbij.

  Dan komt de harmonicamuziek en speelt en zingt leuke oud Hollandse liedjes. In de pauze een borrel en dan weer verder.Daarna de warme maaltijd, rusten en dan de theatergroep “Mooi Weer” met het theater: “Aan de keukentafel”, met allemaal leuke herinneringen van vroeger. Hoe het op school was, en de televisieprogramma’s uit die tijd. We mochten allemaal mee doen en raden welk programma het was. Zo kreeg een ieder ook een bijnaam, bijvoorbeeld mevrouw Blaadjes, de heer Hip of de heer Breedstreep. Dit was meer omdat het theater geen namen konden onthouden. Geen probleem, want………. Wat hebben we genoten.

  Hierna de gezamenlijke broodmaaltijd en dan………. naar bed, om morgenvroeg weer op tijd aanwezig te zijn. De nachtzuster vond er deze week niks aan, zij had het zo rustig. De mensen slapen als rozen.

  Dan woensdagmorgen weer om 9.00 uur beneden voor het ontbijt. Daarna de koffie en wat lekkers. Om half elf kwam het zanggroepje: “De vrolijke snaar”. Zij zongen gezellige liedjes die we vroeger op school leerden, en die we allemaal mee konden zingen. In de pauze een borrel en daarna waren onze stemmen weer goed gesmeerd om nog een paar leuke liedjes

  te zingen. Het was erg gezellig en we zongen als “sijsjes”.Om 12.00 uur kwam Joke Holtslag en zij heeft voor iedereen pannenkoeken gebakken met appel en spek. Oh, wat was dat heerlijk smullen. Daar konden we weer lekker op rusten. Na het middagdutje en de thee kwam Joke Holtslag weer om dia ‘s te laten zien, van haar roofvogelopvang. En vertelde hoe zij deze dieren verzorgde en ook dat ze met sommige dieren naar de dokter moest, hoe ze een gebroken pootje spalkte van een vogel die uit het nest was gevallen.Het was een erg interessante middag en er werd aandachtig geluisterd, want het was muisstil. Na afloop werden er veel vragen gesteld en kwam er een leuke discussie op gang.

  Daarna was het weer tijd voor de broodmaaltijd en in de avond kwam het zangkoor “Schouder aan Schouder” uit Ruurlo en hebben we weer uit volle borst meegezongen.

  Donderdagmorgen mochten we heerlijk uitslapen, en dat was ook wel nodig want we waren bekaf. Ik vond het wel lekker dat ik mocht uitslapen. Om 11.00 uur hadden we dan een brunch met soep vooraf en daarna een saucijzenbroodje en/of een mini pizza. Daarna nog roerbak ei en al die andere lekkere dingen.

  Vakantie in eigen huis

 • De Weidewijzer | 2524 | De Weidewijzer

  ‘t Olde Wief binnen haal’n

  Tegenwoordig gebeurt de oogst met grote machines en is veel minder mankracht nodig dan vroeger. Het is moeilijk voor te stellen hoe hard er vroeger op het land gewerkt moest worden en met hoeveel mensen dat gebeurde. De gebruiken die bij de oogst horen verdwijnen ook steeds meer naar de achtergrond. De boer, boerin, meiden, knechten, inhuurkrachten, kinderen, alles en iedereen hielp vroeger mee om de oogst goed binnen te halen op warme zomerdagen onder de brandende zon. Juist omdat er zoveel inzet was, vond men ook altijd wel een gelegenheid voor een viering in kleine kring na afloop. Meestal hoorde daar wel “foezel” bij, een goede borrel voor de mansleu en likeur of zoete wijn voor de vrouwleu. Het binden was vrouwluuwark.

  Vóór Sint Jaopik, de patroonheilige van de roggeoogst (25 juli), moest de rogge van het land zijn. Vaak werd het ook later, afhankelijk van het weer. Rogge maaien met de zicht was zwaar werk, dat deden de mannen. De vrouwen waren de bind-sters, zij bonden de gemaaide rogge tot garven. Een goede bindster kan twee maaiers bijhouden. Acht garven worden schuin rechtop tegen elkaar gezet en tot één “garst” (schoof) gebonden. De akker staat er uiteindelijk vol mee en dat is een

  schitterend gezicht dat voldoening geeft. De rogge blijft een aantal dagen op het land staan zodat alles goed kan drogen. Met paard en wagen worden de garven vervolgens naar de boerderij gebracht en daar op de deelzolder of onder de “bargkappe” opgeborgen. Het Olde wief werd prachtig versierd. De laatste en extra grote garve van de roggeakker werd het “OLDE WIEF” genoemd. Van de laatste halmen op de akker maakten de bindsters een grote en stevige garve. Het olde wief werd vervolgens prachtig versierd met groene takken, bessen en bloemen. Lijsterbes bijvoorbeeld was erg geschikt om de garve te versieren. Soms kreeg het olde wief ook nog een “brunte” omgeknoopt, een blauwe schort. In optocht werd deze garve dan meege-dragen naar de boerderij. Daar werd het olde wief aan de boerin aangeboden. Zij bracht dan een dronk uit op de oogst, waarna een eet- en drinkfestijn volgde met het olde wief als middelpunt.

  Ina Brethouwer/www.eenwagenvolverhalen.nl

  In de middag hadden we even rust. Degene die erg moe waren mochten op de kamer verblijven of in bed, en voor de anderen was er een spelletje of gezellig samen kletsen, met een kopje thee of een borrel erbij.

  Om 17.00 uur hadden we het diner. De tafels waren mooi gedekt, met een prachtige menukaart gemaakt door Willeke. Een heerlijk verzorgd en lekker diner bereid door Alex en opgediend door Wilma. Een heerlijke sorbet na en we konden er weer even tegen aan. Na het diner kregen we een kop koffie en gingen we gezamenlijk “Swiebertje” kijken, wat was dit leuk om na zoveel jaren die malle serie weer eens te zien. Het was weer muisstil en een ieder genoot. We hadden geen tijd om een borrel te drinken. Om 21.15 uur ging een ieder naar zijn eigen bed.

  Vrijdagmorgen weer ontbijt om 9.00 uur met daarna de koffie en een gedicht. Ook nog een borrel en daarna het warme eten. Na het eten kwam er nog een toneelstukje gespeeld door collega’s en het heette: “De Huisknecht”.Daarna was er de afsluiting van een geweldige vakantieweek waarvoor ik vrijwilligers, mantelzorgers, andere familie en collega’s wil bedanken die meegeholpen hebben om er weer een geweldige week van te maken. Ook de keuken en het Grand Café wil ik nogmaals bedanken voor de hulp. Maar vooral wil ik Gera en Marion bedanken die alle vier dagen hebben mee geholpen en ook nog moeder hebben gewassen. Maar ook Frans die geholpen heeft, waar hij kon, en ook zelf mocht en kon genieten van deze dagen.

  GEWELDIG en BEDANKT

  Namens afdeling Langen,Joke Roenhorst

 • De Weidewijzer | 2726 | De Weidewijzer

  Bent u:*65+*geïnteresseerd in bewegen onder deskundige begeleiding?En beweegt u niet zo gemakkelijk meer als vroeger?Dan is Work oud! misschien iets voor u!

  Gezondheid is een groot goed. Fitheid verhoogt de kwaliteit van leven. Sporten heeft ook op hogere leeftijd gunstige effecten. Ook voor ouderen is het belang-rijk om veel te bewegen want:

  Rust roest!

  De afdeling fysiotherapie van De Hoge Weide heeft een beweegprogramma ontwikkeld voor mensen die een sport-school mijden. Misschien omdat u een sportschool te hoog gegrepen vindt, of omdat u beperkt bent in uw bewegings-vrijheid. Dan is dit programma wellicht geknipt voor u.

  Ook wanneer u rolstoelafhankelijk bent kunt u onder deskundige begeleiding op een voor u aangepast programma komen trainen. U zult ervaren dat u baat hebt bij het trainen en daarom bent u van harte welkom bij Work oud!

  Plaats:Oefenzaal afdeling fysiotherapie De Hoge Weide

  Wanneer:Maandag, dinsdag en donderdag van 16.00 uur tot 17.00 uur.

  U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen!

  Workoud!

  • Bewoners van De Hoge Weide van de afde-lingen Velhorst, Ampsen, Nettelhorst en bewoners van het woonzorgcentrum … kunnen gratis gebruik maken van ontspan-ningsmiddagen en avonden die worden georganiseerd door organisatiebureau “Het Punt”.

  • Aanleunbewoners en bezoekers/familie van buitenaf hebben een toegangsbewijs nodig om deel te kunnen nemen aan een ontspan-ningsmiddag of avond in het Grand Café.

  • Een toegangsbewijs geeft toegang voor het optreden/concert en is voor een ontspan-ningsmiddag inclusief één glaasje sap en een hapje.

  • Aanleunbewoners en bezoekers kunnen bij aanvang van de ontspanningsmiddag/avond een toegangsbewijs kopen voor €3,50 per keer.

  • Aanleunbewoners kunnen ook een lidmaat-schap afsluiten bij G. Luiten voor €5,- per maand. Bij iedere ontspanningsmiddag of avond dienen zij hun lidmaatschapskaart mee te nemen.

  • In het Grand Café op de avond/middag zelf is er gelegenheid een toegangsbewijs te kopen. De desbetreffende activiteitenbege-leider loopt rond, maar u mag uiteraard ook betalen bij de counter.

  • Toegangskaarten zijn alleen bedoeld voor de maandelijkse ontspanningsmiddagen en avonden in het Grand Café, dus niet voor overige centrale activiteiten.

  Voor meer informatie en afsluiten van een lidmaatschap kunt u terecht bij:

  Gerrianne Luiten, organisatiebureau ‘t Punt [email protected] of telefoon: 289600

  Toegang ontspanningsmiddag/avond in het Grand Café

 • De Weidewijzer | 2928 | De Weidewijzer

  Diekske vertelt dat haar ouders in De Hoge Weide woonden en dat ze gevraagd zijn om vrijwilligster te worden door vorige vrijwilligerscoördinator Fenny. Wij kenden Fenny goed en dan wil je dat ook wel doen. Dat is dit jaar alweer 18 jaar geleden. Diekske is begonnen met koffie schenken en dat doet ze nog steeds.Natuurlijk is er in de jaren best wat veranderd, maar het koffie schenken is gebleven. Gemiddeld drie keer in de maand komt Diekske naar De Hoge Weide. Ze is er meestal rond 6 uur. Ze haalt bewoners op, schenkt koffie en maakt een praatje. Dit doet ze samen met een groep van 12 vrijwilligers. Op het moment komen er elke avond ongeveer 18 bewoners koffie drinken in het Grand Café. We zitten met ons allen aan de stamtafel. De meeste bewoners komen zelf, sommige bewoners halen we op. Je bent nooit alleen met het koffie schenken, twee vrijwilligers komen elke avond koffie schenken.Behalve het koffie schenken is het praatje ook belangrijk. Wij zijn jaren ook nog vrijwilliger geweest bij de fietsvierdaagse in Laren en als ik daar dan over vertel dan zie je de herkenbaarheid en interesse van de bewoners.En als ik er weer ben, dan hoor ik vaak: “Diekske, wat fijn dat je er ook weer bent vanavond.

  Johan vertelt dat hij in 2007 op dezelfde manier begonnen is. Fenny heeft mij ook gevraagd en zo ben ik in 2007 begonnen als bezoekvrijwilliger.Johan is elke woensdagochtend op afdeling Nettelhorst te vinden, hij gaat dan wandelen met één van de bewoners. Als het slecht weer is, dan kom ik ook en dan ga ik koffie drinken met de bewoner waar ik voor kom. In al die jaren heeft hij heel wat voetstappen rondom De Hoge Weide gezet. En zoals hij zelf zegt heeft hij ook veel mooie gesprekken gehad. “Dit kan nog

  wel eens wisselend zijn”, vertelt Johan, “want ik doe vrijwilligerswerk op een afdeling waar de bewoners geheugenproblemen hebben”.Ook Johan heeft in de jaren dat hij vrijwilligers-werk doet veel veranderingen mee gemaakt. Maar het blijft leuk werk. Op mijn vraag wat er niet verandert is, zegt Johan dat hij met regelmaat nog wel even de banden van de rolstoelen op moet pompen, maar dat hij daar inmiddels erg handig in is geworden.

  Diekske en JohanWat maakt het vrijwilligerswerk nu zo bijzonder?Ze geven beiden aan dat het zoveel voldoening geeft. Johan zegt dat hij altijd de mooie momenten onthoud. Hij kent veel bewoners, dus als ik dan op de afdeling loop dan maak ik graag nog even een praatje met een oude bekende. En ja, als het in het dialect kan, graag. Het is maar een kleine moeite om mensen gelukkig te maken.

  Diekske en Johan zijn twee van die mooie mensen die vrijwilligerswerk doen binnen De Hoge Weide. Denkt u na dit verhaal er ook over om vrijwilligerswerk te komen doen?U bent van harte welkom.

  Tot 1 juni hebben we nog een leuke actie. Bakker Dick ten Broeke geeft een tegoedbon voor kaneelcake weg aan alle nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden.

  Truus Eitens, [email protected], tel. 06-10026700

  Vrijwilligers in de kijker

  Diekske en Johan Smale uit Exel

  Sponsordag Duofiets

 • De Weidewijzer | 3130 | De Weidewijzer

  Juli

  Dinsdag 9 juli 14:30-16:00 uur Bingo Marga’s Grand Café

  Donderdag 25 juli 15:00-16:00 uur Muziek op aanvraag Serre

  Zondag 28 juli 15:00-16:00 uur Muziek bij de thee, …………………..

  Marga’s Grand Café

  Augustus

  Dinsdag 13 augustus 14.30-16.00 uur Bingo Marga’s Grand Café

  Zondag 25 augustus 15.00-16.00 uur Muziek bij de thee; Marga’s Grand Café

  September

  Donderdag 12 september 3 tochten Huifkartocht

  Dinsdag 10 september 14:30-16:00 uur Bingo Marga’s Grand Café

  Woensdag 4 september 19:00-20:30 uur Hollands Glorie – Smartlappenkoor

  Marga’s Grand Café

  Donderdag 19 september 19:00-20:30 uur Gezelligheidskoor “Tranen met Tuiten”

  Marga’s Grand Café

  Donderdag 26 september 15:00-16:00 uur Muziek op aanvraag Serre

  Maandag 23 september HELE DAG Circus! In de Zorg Buiten, grasveld

  Woensdag 25 september 14:30 – 16:00 uur Verkoop kleding; Blauw mode

  Marga’s Grand Café

  Zondag 29 september 15:00 – 16:00 uur Muziek bij de thee; …………………..

  Marga’s Grand Café

  (Datums onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk)

  Voor het actuele rooster en/of wijzigingen, kunt u het maandrooster aanhouden. Deze krijgt u ongeveer twee weken voor aanvang van de volgende maand aangereikt. Tevens zijn deze roosters te verkrijgen bij Organisatiebureau ‘Het Punt’.

  Ontspanningsrooster Juli, augustus en september 2019

  Ontspanningsnieuws

  De maand mei is weer voorbij en dat betekent dat het ontspanningsseizoen ook alweer bijna is afgelopen.

  We hebben weer veel optredens gehad van allerlei uiteenlopende groepen. Zowel zang-koren, muziekverenigingen, maar ook indi-viduele muzikanten hebben hun talenten ten gehore gebracht. Bewoners van De Hoge Weide en ’t Talma komen naar de optredens maar ook steeds meer bezoekers van buiten De Hoge Weide hebben belangstelling voor de ontspannings activiteiten. Tegen een kleine vergoeding is dit uiteraard mogelijk.

  In juni staan er uiteraard nog weer verschillende optredens gepland. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Wandelen op Wielen van 12 tot en met 15 juni. Op het moment dat deze Weidewijzer uit is, is dit evenement helaas alweer voorbij, dus ik kan in deze editie alleen maar hopen dat alles goed verlopen is.

  In juni staat, naast de optredens van het Shanty-koor en alle gasten van Wandelen op Wielen, ook een andere ontspanningsactiviteit op het programma: het uitstapje naar zee! Het zal er om spannen of deze reeds geweest is als deze editie van de Weidewijzer uit komt, echter zijn alle voorbereiden al wel afgerond. Wat een animo voor een dagje Scheveningen! Geweldig, hier krijg ik nou energie van!

  Hoewel de ontspanningsactiviteiten in de maanden juli en augustus stil liggen gaat de bingo en muziek bij de thee in het Grand Café gewoon de hele zomer door.

  Op donderdag 12 september zullen wij weer een huifkartocht organiseren voor bewoners van De Hoge Weide. Met een huifkar kunt u vanaf de hoofdingang een ritje maken in de omgeving. Wij hebben deze dag zowel een “gewone” huifkar als een huifkar speciaal voor rolstoelen tot onze beschikking. Vanaf augustus zullen wij de opgave brieven verspreiden. Nadere informatie over deze activiteit volgt.

  Van zondag 15 september tot en met maandag 23 september is er de hele week feest in De Hoge Weide, ter ere van het 25 jarige bestaan! Meer informatie volgt hierover in de komende maanden. Ik kan nog niet veel over de inhoud zeggen, behalve dat u mag noteren dat op maandag 23 september het Circus Sijm weer naar De Hoge Weide komt!!

  Namens organisatiebureau “Het Punt” wens ik u een hele fijne en zonnige zomerperiode toe en zie ik u graag vanaf september weer bij de ontspanningsactiviteiten.

  Met vriendelijke groet, Gerrianne Luiten

 • De Weidewijzer | 3332 | De Weidewijzer

  NatuurlijkInsectenhotels Ze zijn steeds meer in omloop: de insectenhotels! In allerlei vormen, kleuren en maten kun je de leuke hotelletjes kopen voor de bijen en wespen. De biodiversiteit is in gevaar. Biodiversiteit betekent de variatie aan verschillende soorten planten, insecten en dieren in een bepaald gebied. Hoe groter de variatie des te beter het is. Solitair levende bijen en wespen vinden moeilijk een onderkomen om hun eitjes af te zetten en dus is het moeilijk voor ze om hun jongen groot te brengen. We kunnen ze een handje helpen en maken daarom nestgelegenheid voor ze en dat noemen we een insecten-hotel. Met een insectenhotel lok je insecten die nuttig kunnen zijn voor de bestuiving van bloemen. Ook eten ze blad-luizen op.

  Solitaire bijen en wespen Solitaire bijen en wespen zijn kleine nuttige insecten. Sommige soorten bouwen urnvor-mige nesten van modder of klei. Soms zie je wel meerdere nesten naast elkaar gebouwd. Er zijn ook soorten die in een holle stengel hun eitjes leggen. Deze insecten maken geen deel uit van een volk maar leven alleen. Na de paring zoekt een wijfje een gangetje. Dat maakt ze soms eerst schoon. Dan legt ze er voedsel in. Metselbijen verzamelen nectar en

  stuifmeel en leggen dit in de nestgang. De pottenbakkers-wesp vangt luizen of andere kleine insecten. Deze worden verlamd maar blijven wel leven. Bij deze voedselvoorraad worden daarna de eitjes afgezet. Na elk eitje wordt het kamertje dicht gemaakt, zodat de larve rustig kan verpoppen. Ervoor komt een nieuw broed kamertje. Dan wordt het gangetje dicht-gemetseld met een speeksel en klei. Als de larfjes uit hun eitje komen, hebben ze gelijk voldoende voedsel om te groeien.

  Steken ze? Alle vrouwelijke solitaire bijen kunnen steken, maar ze doen dat eigenlijk niet want ze hebben een heel kleine angel, die niet door de huid gaat. Mannetjes hebben geen angel. Wilde bijen steken bijna nooit omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen.

  Als je meer bijen in je tuin hebt, worden de bloemen vaker bezocht en ook beter bestoven. Je kunt er zeker van zijn dat er weer zaden en vruchten zullen groeien. De solitaire wespen helpen je ook in de strijd tegen de bladluizen en schadelijke larfjes. Ze zijn in alle opzichten heel nuttig en belangrijk. Om bijen en andere nuttige insecten in de tuin te krijgen moet je ook zorgen voor een natuurlijke tuin met een grote variatie aan bloeiende plantensoorten.

  (bron: https://westland.groei.nl

  KorenbloemenIk zie nog het roggeveld,

  waar langs ik liep naar school.Over het smalle weggetje,

  het korenveld......waar zich menig korenbloem verschool.

  Ik plukte dikke bossen,met prachtig blauwe kleur.

  En als ik eraan denk,dan ruik ik nog hun geur.

  Ik mocht ze daar niet plukken,de rogge werd vertrapt.

  En ik moet eerlijk zeggen,de boer heeft mij vaak gesnapt.

  Ik kon het toch niet laten,en plukte telkens weer.

  Ik denk dat hij dat ook begreep,Want met een glimlach,

  keek hij op mij neer.

  Dinie Elburg

 • De Weidewijzer | 3534 | De Weidewijzer

  Vakantie

  In de Lente Weidewijzer stond een Lentequiz.Het waren geen makkelijke vragen, maar wij hebben gelukkig een goed antwoord mogen ontvangen.

  De juiste antwoorden staan hieronder:

  1. In welke maand leggen alle vogels een ei, volgens het gezegde? Antwoord: mei

  2. Wat is een hyacint? Antwoord: een bloem(bol)

  3. Hoeveel lammetjes krijgt een schaap doorgaans het vaakst? Antwoord: twee

  4. Welke boom heeft een witte schors? Antwoord: een berk

  5. Hoe heet de periode waarin mannelijke zoogdieren de vrouwtjes proberen te versieren? Antwoord: Bronsttijd

  6. Hoe noemt men een mannetjesvos? Antwoord: een rekel

  7. Hoeveel vleugels heeft een vlinder? Antwoord: vier

  8. Wat is de naam van een mannetjesbij? Antwoord: dar

  9. Is de hazelaar een boom of een struik? Antwoord: struik

  10. Wat is een ‘Suskewiet’? Antwoord: een Vink (zangvogel)

  De winnaar van deze quiz:

  Bewoners afdeling Velhorst, Weggelhorst

  Gefeliciteerd! U mag uw prijs afhalen bij Organisatiebureau ’t Punt.

  U ziet dat er in deze Weidewijzer weer een nieuwe prijspuzzel staat. Dit keer een woordzoeker.

  Veel puzzel plezier!

  ✂Vόόr 1 augustus inleveren bij organisatiebureau “Het Punt” (kantoorruimte richting de achteruitgang).

  Oplossing prijspuzzel (‘Woordzoeker Vakantie’) juni 2019:

  Naam:

  Afdeling:

  Prijs-puzzelStreep de woorden weg en vind de oplossing!

  BAGAGEBANDBARBEQUENBUITENLANDCARAVANHOTELKOFFERREIZENSTRANDTAALTENTVAKANTIEVOUWWAGENVRIJETIJDZEE ZONZONNEBADEN ZONNEBRILZWEMBAD

  D Z V D Z R E F F O K

  J Z O N N E B A D E N

  I Z U A E D E T A A L

  T W W B Z T N O V M E

  E E W E I T N A K A V

  J M A G E R R E R V A

  I B G A R A K Z T T A

  R A E G C H O T E L S

  V D N A L N E T I U B

  L I R B E N N O Z N T

  I E N E U Q E B R A B

 • De Weidewijzer | 3736 | De Weidewijzer

  Na het succes van vorig jaar, iedereen vond toen de Ontmoetingsdag Medezeggenschap voor herhaling vatbaar, is op 24 april 2019 deze dag opnieuw georganiseerd in Groenlo. Zo’n 50 leden hadden zich opgegeven om aanwezig te zijn bij deze bijzondere dag. Dit was wat minder dan vorig jaar. De organisatie had er niet bij stil gestaan dat deze dag in een schoolvakantie viel.

  De ochtend werd gestart, onder het genot van een kop koffie/thee met wat lekkers, door de voorzitter van de CCR, de heer Fred Stortelers, die een korte uitleg over de ontwikkelingen binnen de medezeggenschap en Marga Klompé heeft gegeven.

  Per lokale cliëntenraad was er een tafelindeling gemaakt waar iedereen plaats aan had genomen, bij binnenkomst had men een envelop gekregen, die na de koffie geopend mocht worden, met daarin een tafelnummer waar men mocht gaan plaatsnemen. Zo werden de diverse lokale cliëntenraadsleden verspreid door de zaal en kon men ongedwongen kennis met elkaar maken.

  De gespreksleider aan elke tafel had van Trudy Storteboom (B.O.C.) een aantal vragen gekregen om aan de leden voor te leggen. En na een kennismakingsronde met de mensen aan tafel werd er veel informatie uitgewisseld.

  De stellingen waren: Successen en doelen waar we ons voor in willen zetten.

  Doelen: • Hoe krijgen we meer cliëntenraadsleden, hoe

  maken we dit werk aantrekkelijk.• Thuiszorg staat hoog op de agenda van de

  CCR. Cliënten zijn moeilijk te bereiken doordat Thuiszorgcliënten heel erg verspreid wonen en in het kader van de privacy ook moeilijk te benaderen zijn.

  • Familieberaden moeten vier keer per jaar gehouden worden, maar veel locaties hebben daar moeite mee.

  • Belevingsgerichte zorg is een item waar meer aandacht aan besteed zou moeten worden.

  • Rookbeleid is ook een aandachtspunt.• Dagbesteding Lochem, maar daar wordt op

  locatie aan gewerkt.

  Successen:• Het interview over de laatste zorg en alles

  wat daarbij komt kijken. Wat er binnen Marga Klompé, in overleg, allemaal mogelijk is.

  • Er zijn ondertussen heel wat gastvrouwen begonnen op kleinschalig wonen. Dit is positief ervaren, hopen dat dit op de langere termijn zo mag blijven en dat er meer tijd en aandacht voor de cliënt is.

  • Op lokaal niveau zijn ook allerlei successen geboekt, die wij niet allemaal specifiek vermelden.

  • Tijdens de hitte van vorige zomer, is er door Marga Klompé goed ingesprongen op de situatie (zonweringen, airco’s).

  Voor alle onderwerpen geldt: we blijven de vinger aan de pols houden. Als cliëntenraad moet je soms wel een lange adem/geduld hebben voordat dingen geregeld zijn. Maar… soms is het ook heel snel geregeld.

  Daarna was het woord aan mevrouw Marika Biacsis van het NCZ die over de nieuwe wet WMCZ kwam vertellen. Taaie stof, maar op een duidelijke manier verwoord. De Medezeggenschap voor de Cliëntenraad wijzigt op diverse punten. Er is voor ons nog een boel werk aan de winkel!

  Na het ochtendprogramma stond er een heerlijke lunch voor iedereen klaar en bleef men gezellig aan de tafel zitten waar men met de nummering was ingedeeld. Er werd nog lekker na gekeuveld over verschillende onderwerpen. Er is toen ook gebleken dat sommige problemen op verschillende locaties toch hetzelfde zijn.In het middagprogramma kwamen Anne Stokkers en Hans Onstenk met een presentatie over Eten en Drinken.

  Eten is een hoogtepunt voor bewoners. Zien eten, doet eten. Kwaliteit en smaak zijn belangrijk.

  Raad van Bestuur, Marcel Duvigneau, was hierna ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Hier werd gretig gebruik van gemaakt door de aanwezigen.

  Deze dag is als zeer nuttig ervaren door de diverse leden van de lokale raden, maar ook zeker door de leden van de CCR. Dus zeker voor herhaling vatbaar en het was leuk om iedereen weer opnieuw te ontmoeten.

  Centrale Cliëntenraad ontmoet de lokale cliëntenraden op 24 april 2019

 • De Weidewijzer | 3938 | De Weidewijzer

  HuisdierenZoek de woorden en streep ze door!

  vriendschaphamsterpapegaai

  schildpadhondverzorgen

  katratkonijn

  dierenartsparkietfret

  poes goudviscavia

  De zomer komt eraan. Lekkere, lange, lichte dagen. Lome avonden. Velen trekken er weer op uit. Ze nemen even afstand van hun dagelijks leven. Even de wereld van een andere kant bekijken kan een mens zo goed doen. Wat een geluk dat door toenemende financiële mogelijkheden in onze woonlocaties nu ook meer mogelijk is om de wereld even op een andere wijze te beleven. Als geestelijk verzorger bracht mij dit al naar het MORE museum in Ruurlo en de mooiste kerk van Gelderland in Wichmond. Even doorbreken we onze dagelijkse sleur en genieten we van de schoonheid van het leven. Tegelijk heeft deze periode voor veel bewoners natuurlijk ook nadelen. Als achterblijver gunnen ze hun naasten een fijne en mooie vakantie, maar tegelijk kijken ze reikhalzend uit naar de thuiskomt van hun geliefden. Tijdens hun afwezigheid voel je soms nog sterker hoezeer je met elkaar verbonden bent. En terwijl de reiziger verbinding probeert te maken met onbekende mensen en onbekende streken, merkt de achterblijver op hoezeer hij of zij zich verbonden voelt met hen die genieten van hun vakantie.

  Twee overzijden worden via een nieuwe brug met elkaar in verbinding gebracht. Via de nieuwe brug maken ze als het ware contact met elkaar. Hoe mooi is dat. Hoe bijzonder wanneer de ene mens merkt dat hij/zij contact heeft met de andere. Altijd weer is dit denk ik ergens een wonder, een cadeau van het leven. En behalve dat we ons verbonden voelen met onze naasten kunnen we dit ook voelen bij onze overleden dierbaren. De dichter moet in het hoge gras in één keer denken aan zijn overleden moeder. Alsof hij opnieuw naar haar verlangt; alsof hij opnieuw haar stem hoort en via zijn mijmeren in het gras opnieuw met haar in verbinding treedt.

  Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.Zo wens ik een ieder een fijne zomer toe. De achter-blijvers in hun stoel: heb het goed met je mijmer-momenten. En ieder die op reis gaat, alvast welkom thuis.

  Met hartelijke groet,mede namens de andere geestelijk verzorgers,Henri Knol

  ZomerIemand die ook op zoek was naar verbinding en gevoel had voor schoonheid was denk ik de dichter Martinus Nijhoff (1894-1953). Hij schonk ons het gedicht:

  De moeder de vrouw

  Ik ging naar Bommel om de brug te zien.Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijdendie elkaar vroeger schenen te vermijden,worden weer buren. Een minuut of tiendat ik daar lag, in ‘t gras, mijn thee gedronken,mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd-laat mij daar midden uit de oneindigheideen stem vernemen dat mijn oren klonken.

  Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoerkwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.Zij was alleen aan dek, zij stond bij ‘t roer,en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.

  G P E S Z S E L Q B C E Y R V D P

  R A N Y G C C O K K V I P K E I A

  L R F E I O H H U A A K A L R E P

  P K S K K V Q O I T R W B O Z R E

  Z I G K Y R R W N L I U C Y O E G

  E E A P O E S I A D D L R K R N A

  Q T A H A M S T E R H P K B G A A

  V W G Q P H F D E N U J A V E R I

  O K I T U R I R C N D O Y D N T L

  D T H I T J E C E A L S O L H S I

  I X S X D Y M S G T V T C S A J L

  L C H W L Y O V O L K I V H J C O

  R N F U U K A C U R A X A E A V P

  O D O B V I I X D A E V Y U U P H

  Y Y J E A X E M V T E L K E Z R G

  K O N I J N I D I J W A U I Q A B

  E T P Q I J H Y S A E T W T W K N