Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

32
Reizen & cursuen winter-voorjaar 2012 * Winterbergsportkamp * Sneeuwschoentochten * IJsklimmen * Toerlanglaufen * Toerskiën * Freeride * Rotsklimmen * Vreemde voettochten Afwieling en sfr in het winterbergsportkamp Toerskiën reiken nꜳr n smeelꝏs wie top bergsport

description

Ook in de winter wil de NKBV jou als lid alle mogelijke ingangen bieden om je passie voor de bergsport uit te oefenen. We hebben dit jaar een gevarieerder en uitgebreider winterprogramma dan ooit samengesteld. Met een winterbergsportkamp en tal van cursussen en georganiseerde reizen op het gebied van sneeuwschoenlopen, toerlanglaufen, toerskiën en ijsklimmen. De drempel is laag; je kunt op elk gewenst niveau instappen. En wil je rotsklimmen in de winter of een bijzondere wandeltocht maken? Speciaal daarvoor wijken we uit naar zonniger oorden in Spanje, Marokko en Jordanië. Zoals je van ons gewend bent hebben we niet alleen oog voor de schoonheid van de bergen en het genot van de bergsport, maar ook voor de veiligheid daarvan. Al onze cursussen en tochten worden begeleid door ervaren gidsen en instructeurs.

Transcript of Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

Page 1: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

Reizen & cursussen

winter-voorjaar 2012

*Winterbergsportkamp

*Sneeuwschoentochten

*IJsklimmen

*Toerlanglaufen

*Toerskiën

*Freeride

*Rotsklimmen

*Vreemde voettochten

Afwisseling en sfeer in het winterbergsportkamp

Toerskiën reiken naar een smetteloos witte top

bergsport

Page 2: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

reizen & cursussen 2012 | 3

Page 3: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

reizen & cursussen 2012 | 3

extra dimensieBergsport en sneeuw en ijs. Waarschijnlijk denk je dan in eerste instantie aan een mooie zomerse tocht die je leidt over gletsjers en sneeuwvelden naar een - hoogalpiene - top. Veel leden zullen er ook dit jaar op uitgetrokken zijn in de Alpen, al dan niet op weg geholpen door een van onze cursussen uit het zomerprogramma.

Maar een witte wereld en bergsport gaan ook uitstekend samen in de winter. Je kunt evengoed naar een top, maar dan op sneeuwschoenen of op toerskie’s. Overnachten in hutten op hoogte? Waarom niet? Het is kleinschaliger en minder massaal dan in het hoogseizoen. De ongerepte natuur voor jezelf; het maakt de beleving des te groter.

Ook in de winter wil de NKBV jou als lid alle mogelijke ingangen bieden om je passie voor de bergsport uit te oefenen. We hebben dit jaar een gevarieerder en uitgebreider winterprogram-ma dan ooit samengesteld. Met een winterbergsportkamp en tal van cursussen en georgani-seerde reizen op het gebied van sneeuwschoenlopen, toerlanglaufen, toerskiën en ijsklimmen. De drempel is laag; je kunt op elk gewenst niveau instappen.

En wil je rotsklimmen in de winter of een bijzondere wandeltocht maken? Speciaal daarvoor wijken we uit naar zonniger oorden in Spanje, Marokko en Jordanië. Zoals je van ons gewend bent hebben we niet alleen oog voor de schoonheid van de bergen en het genot van de bergsport, maar ook voor de veiligheid daarvan. Al onze cursussen en tochten worden begeleid door ervaren gidsen en instructeurs.

Bergsport is ook een wintersport. Je ervaart het zelf als je langs een onaangetaste berghelling naar beneden skiet, door een verlaten berglandschap van hut naar hut langlauft of een bevroren waterval beklimt.

Ik wens je veel bergsportplezier. Ook deze winter.

Robin Baks, directeur Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

©H

an W

oute

rs

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 4: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

>>> colofon >>> colofon >>> colofon >>> inhoud <<< inhoud <<< inhoud <<<

4 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 5

COLOFONReizen en cursussen, winter-voorjaar 2012 is een uitgave van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Het programma wordt uitgevoerd door NKBV-Zomerprogramma B.V, een dochteronder-neming van de NKBV. Bij het toerskiën is een deel van het aanbod tot stand gekomen met de Nederlandse Ski Vereniging via het samenwerkingsverband skitoeren.nl.

BUREAU NKBVBezoekadresHouttuinlaan 16-A3447 GM Woerden

PostadresPostbus 2253440 AE Woerden

Tel 0348 - 409 521Fax 0348 - 409 [email protected]

DisclaimerAlle prijzen die in deze brochure worden vermeld, zijn realistisch, maar wel onder voorbehoud van actuele ontwikkelingen. Kijk op www.nkbv.nl voor de meest recente tarieven.

kijk voor meer informa

tie

en boekingen op www.nk

bv.nl

©2012 Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De NKBV en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

Concept, productie en advertentie-exploitatieManagementMedia BVwww.managementmedia.nl

FotografieMet dank aan alle fotografen die hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze winterbrochure.

Foto coverRogier van Rijn

EindredactieBerlijn Teksten

Ontwerp en vormgevingEdith van de Giessen (studio ManagementMedia)

Page 5: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

>>> colofon >>> colofon >>> colofon >>> inhoud <<< inhoud <<< inhoud <<<

©R

ogie

r va

n R

ijn

4 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 5

INhOud

* Winterbergsportkamp 6

* Sneeuwschoentochten 8

* IJsklimmen 14

* Toerlanglaufen 17

* Toerskiën 18 • T-I, T-II, T-III 18 • Crashcursus 19 • Opstapweek 20 • Combiweek 20 • Standplaatstochten 21 • Rondtouren 22 • Ski-Alpien 23 • Trektochten 24 • Freeride 25

* Lawinekunde 26

* rotsklimmen 27

* Vreemde voettochten 28

Uitgebreide informatie op www.nkbv.nlOp de website vind je aanvullende informatie over de reizen uit deze brochure. Zo staat er het dag tot dagprogramma vermeld en kan je de materiaallijst raadplegen. Het bevat algemene informatie over alpiene techniek, veiligheid en risico’s alsmede natuurlijk de inschrijfvoorwaarden en reis- en verzekeringsvoorwaarden. In de webshop kun je kaart-materiaal en boeken bestellen, via het prikbord leg je contact met tochtgenoten. Of lees alvast informatie over het gebied van je keuze. Voorpret kan niet vroeg genoeg beginnen!

kijk voor meer informa

tie

en boekingen op www.nk

bv.nl

Page 6: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

6 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 7

Wintersporten voor

een zeer voordelig

e prijs

©H

an W

oute

rs

Page 7: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

6 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 7

Wintersportliefhebbers die samen hun wintersportvakantie vorm willen geven; het succesvolle zomerbergsportkamp heeft een vervolg gekregen in de winter. Een week lang gezelligheid en afwisseling. Wat wordt het vandaag? Sneeuw- schoenlopen, toerskiën, wandelen of gewoon skiën…

WINTERBERGSPORTKAMP

Kandersteg, ZwitserlandSamen wintersporten vanuit Villa ForeeGeen camping (zoals in de zomer), maar het sfeervolle Villa Foree in Kandersteg, Zwitserland, is het uitgangspunt voor dit wintersportbergkamp. Je bevindt je middenin een rijke wintersportlocatie, omgeven door skigebieden (groot en klein), watervallen (speciaal voor de ijsklimmers), 55 kilometer aan geprepareerde wandelpaden en ongekende mogelijkheden voor het maken van sneeuwschoen-wandelingen en skitoeren. Voor je het weet ben je lekker winters actief; samen met andere deelnemers die jouw interesse delen. En dat ook nog eens voor een uiterst voordelige prijs. Het kamp is met name geschikt voor gezinnen met een brede wintersportsmaak. Het streven is om het te laten begeleiden door een coördinator en tourski-instructeur.

Villa Foree beschikt over 2-, 4-, 6- en 8-persoonskamers, een grote keuken met alle mogelijke apparatuur, een eetzaal en een ontspanningsruimte. De bedoeling is dat elk gezin een eigen slaapvertrek heeft; de overige vertrekken worden gedeeld. Voor ontbijt, lunch en diner zorg je zelf of samen met andere deelne-mers. Graag boeken vóór 10 november. Rond deze datum valt de beslissing of het bergsportkamp doorgaat.

aantal deeln.: 25 – 60periode: 19 febr. – 28 febr.25 febr. – 3 maartprijs: € 165 prijs kind: € 144 (5 t/m 17 jaar), gratis voor kinderen t/m 4 jaar incl.: 7 overnachtingen in Villa Foree, per gezin een kamer

©H

an W

oute

rs

©H

an W

oute

rs

©H

an W

oute

rs

©H

an W

oute

rs

Page 8: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

8 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 9

sneeuwschoentocht

vanuit een wellness hotel

aantal deeln.: n.v.t. (op basis van

inschrijving)

periode:

21 jan. – 28 jan.

10 maart – 17 maart

31 maart – 7 april

prijs: € 616

toeslag éénpersoonskamer € 70

incl.: Oostenrijkse bergwandelgids,

7x halfpension, 5x lunch, gebruik

van zwembad, sauna’s en een

massage, materiaalhuur, transfers

Wandelen in winters landschap in het middel- of hooggebergte onder een prachtig blauwe hemel in glinsterende poedersneeuw, ver weg van de bewoonde wereld. Het enige dat je hoort is het knisperen van de sneeuw onder je sneeuwschoenen…

SNeeuWSChOEN

TOChTEN

©W

obke

Hoo

ites

We onderscheiden twee soorten sneeuwschoentochten:

* Zonder cursus vanuit een pension of (wellness) hotel Vanuit je accommodatie maak je prachtige, zorgeloze tochten. Het leren van technieken of lawinekkunde staat niet voorop.

* Met cursus vanuit een berghut Naast het maken van tochten wordt er ook aandacht besteed aan lawinekunde, weerkunde, tochtplanning, reddingstechnieken en het werken met lawinepieps. Het is een voordeel als je al alpiene ervaring hebt.

Karwendel, OostenrijkAlles inbegrepen in de KarwendelAls gast van een viersterren hotel maak je sneeuwschoenwande-lingen door de rustige dalen van de Karwendel. Gemiddelde tochtduur: vier tot zes uur. De volle skipistes zie je alleen van afstand. Genieten is deze week het parool, daarom is bijna alles inbegrepen. Wanneer je niet gaat wandelen, kun je gebruikma-ken van het zwembad of de verschillende sauna’s. Het hotel ligt vlakbij een skilift en langlaufloipes.

Page 9: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

8 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 9

Sneeuwschoentocht vanuit een wellness hotelaantal deeln.: 12periode: 30 jan. – 3 febr.27 febr. – 2 maart prijs: € 745 incl.: Duitse berggids, 4x halfpension, lunchpakket, materiaalhuur, kabelbaan

Allgäuer Alpen, DuitslandOptimale inspanning en ontspanning Je verblijft in het luxe Waldhotel am Christlessee, gelegen in een beschermd natuurgebied. De week begint rustig. De eerste wandel-dag zal er niet veel worden gestegen of gedaald. Zo kun je wennen aan het lopen op sneeuwschoenen en zal de gids het omgaan met lawinepieps uitleggen. De overige dagen worden er flinke tochten gemaakt. Op het programma staan het Stillachtal, maar ook de Hörnertocht. Hierbij beklimmen we drie ‘Hörner’ achter elkaar: de Rangiswanger Horn (1616m) de Sigiswanger Horn (1527m) en de Ofterschwanger Horn (1406m). De laatste dag start je direct vanuit het hotel en maak je een prachtige tocht naar Gerstruben.

Mala Fatra, SlowakijeOngerepte sieraad in gastvrij land Indrukwekkende rotsmassieven en ravijnen afgewisseld met uitgestrekte dennenbossen; de Mala Fatra (Kleine Fatra), een klein en ongerept middelgebergte in het noordwesten van Slowakije, is een van de mooiste berggebieden van het land. Hier trek je de sneeuw-schoenen aan vanuit een comfortabel hotel in Terchova. De wande- lingen leiden je door bossen en heuvelachtig terrein, langs kloven en over bergkammen. De te overbruggen hoogtemeters liggen tussen de 300 en 600 meter, met een uitschieter van ongeveer 1300 meter. Onderweg laat je je in berghutten en uitspanningen de traditionele maaltijden en Slowaakse gastvrijheid goed smaken.

Gsiesertal en Drei Zinnen, Süd-Tirol, ItaliëRuig en glooiend tegelijkEen sneeuwschoenweek met contrasten; je verkent zowel de ruige Dolomieten als het glooiende landschap van het Gsiesertal. Een van de hoogtepunten? De indrukkwekkende tocht onderlangs de noordwanden van de Dreizinnen. In het Gsiesertal staan onder meer het Kalksteinjöchl (2349m) en de Hoher Mann (2593m) op het menu. Je standplaats voor deze week is de gerenoveerde boerderij ‘Ausserharmhof’, aangenaam gelegen tussen restaurants waar de streekspecialiteiten gul worden uitgeserveerd.

sneeuwschoenen uit, sauna invvv

sneeuwschoentocht vanuit een hotelaantal deeln.: 8periode: 21 jan. – 28 jan.4 febr. – 11 febr.prijs: € 650 toeslag eenpersoonskamer: € 95 incl.: Slowaakse gids, 7x halfpension, wandelkaart, materiaalhuur, transfers

sneeuwschoentocht vanuit een pension aantal deeln.: 8periode:29 jan. – 4 febr.19 febr. – 25 febr.prijs: € 840incl.: Südtiroler berggids, 6x halfpension, materiaalhuur, transfers

©N

ic L

impe

r

Kijk voor meer informatie en boekingen op www.nkbv.nl

Page 10: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

10 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 11

met de ene sneeuws

choen in duitsland

en de andere in oo

stenrijk

©G

eert

Ven

nix

Haute Alpes, Frankrijk Langs vestingen en fortenSenioren binnen de NKBV hebben een mooi vooruitzicht met deze reis. Op de Frans-Italiaanse grens van de Hautes Alpes liggen her en der verspreid diverse verlaten forten, soms boven de 2000 en verstopt op een bergkam. Je gaat in je eigen tempo op zoek naar het rijke vestingverleden in deze streek. Startpunt van de week is een chambre d’hôtes in de nabijheid van Briançon, een bergstadje dat ook al bekend is vanwege zijn fortificaties (Unesco werelderf-goed). De laatste twee dagen ga je via de Montgenèvre pas de grens over naar Italië. Je slaapt op 2125m in de Mautino hut. Vanaf daar volgt op de laatste dag een schitterende afdaling.

sneeuwschoentocht vanuit een

chambre d’hôtes en berghut

aantal deeln.: 8

periode:11 maart – 16 maart

prijs: € 770

incl.: Nederlandse mountain leader,

5x halfpension, lawine-uitrusting,

transfers

Nagelfluhkette, DuitslandSamengeperste fun in bijzonder gebied Tussen Duitsland en Oostenrijk ligt ‘Nagelfluhkette’. Nog tamelijk onbekend, maar wel het eerste grensoverschrijdende natuurpark tussen beide landen. De Nagelfluhkette dankt haar bijzondere uitstraling aan de ronde, samengeperste stenen waaruit het is samengesteld. Met hoogteverschillen van bijna 1400 meter is dit gebied zeer afwisselend. Ver weg van loipes en skipistes maak je sneeuwschoentochten van vier tot zes uur van hut naar hut. Je beklimt de Himmeleck (1487m), Rindalphorn (1822m), Grossen Ochsenkopf (1662m) en de hoogste top van het gebied, de Hochgrat (1832m).

4-daagse sneeuwschoentocht

langs berghutten

aantal deelnemers: 12

periode: 26 jan. – 29 jan.

9 febr. – 12 febr.

8 maart – 11 maart

prijs: € 445

incl.: Duitse berggids, 3x halfpen-

sion, materiaalhuur, transfers

50+

Page 11: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

10 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 11

met de ene sneeuws

choen in duitsland

en de andere in oo

stenrijk

sneeuwschoentocht langs berghutten en pensionsaantal deeln.: 12periode: 15 jan. – 20 jan.5 febr. – 10 febr. 11 maart – 16 maartprijs: € 825incl.: Duitse berggids, 5x halfpen-sion, transfers, lawine-uitrusting

sneeuwschoentocht langs berghutten en gîtesaantal deeln.: 8periode: 8 jan. – 14 jan.26 febr. – 3 maartprijs: € 865incl.: Nederlandse mountain leader, 6x halfpension, lawine-uitrusting

Van Oberstdorf (D) naar Südtirol (I)Grenzeloos genietenEen internationale en transalpiene ervaring. In zes dagen doorkruis je vier landen en zes berggebieden. Een pittige uitdaging met dagetappes van drie tot zeven uur en behoorlijk wat hoogtemeters. Je begint in Duitsland in het Kleinwalsertal van de Allgäuer Alpen. Via de Oostenrijkse Lechtaler Alpen, de Zwitserse Montafon, de Oostenrijkse Silvretta en het Zwitserse Engadin zet je koers naar Taufers in Südtirol, Italië. Aan het eind van deze afwisselende tocht word je met de bus teruggebracht naar het startpunt Oberstdorf. Je overnacht in berghutten en pensions.

Ecrins, FrankrijkRelatief sneeuw- en zonzekerHet Parc National des Ecrins is een van de wildste berggebieden van Frankrijk. Deze streek aan de zuidkant van de Alpen is bekend om de vele zonnige dagen per jaar in combinatie met de goede sneeuwzekerheid in de winter. Sneeuwschoentochten van zes tot acht uur staan op het programma, afgewisseld met oefeningen in oriëntatie en tochtplanning. In authentieke berghutten en gîtes word je aan het eind van de dag verwend met goede Franse maaltijden en een warme douche. De tochtleiding is in handen van Anne van Galen, gediplomeerd mountain leader. Omdat je tussentijds ook het dal weer even aandoet, is het niet nodig met een al te zware rugzak te lopen.

kans op een lekker zonnetje vvvv

©Globo Alpin

©N

ic L

impe

r

©G

eert

Ven

nix

Page 12: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

12 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 13

sneeuwschoentocht langs

berghuttenaantal deeln: 8periode: 12 febr. – 18 febr.

4 maart – 10 maart

prijs: € 850incl.: Südtiroler berggids,

6x halfpension, materiaalhuur

sneeuwschoentocht & cursus

vanuit pension en berghut

aantal deeln.: 6periode:4 maart – 10 maart18 maart – 24 maartprijs: € 920 incl.: Oostenrijkse berggids,

6x halfpension, materiaalhuur

Dolomieten, ItaliëRust, ruimte en de Italiaanse keukenHet Fanes-Sennes Natuurpark in Italië strekt zich uit tussen steile, soms loodrechte bergwanden met spitse toppen. In het park geen skiliften, wel rust, ruimte en genoeg sneeuw om een onvergetelijke sneeuwschoentocht te maken langs berghutten. Bovendien word je elke keer weer verrast door de mooiste vergezichten. Startpunt van de tocht is de Plätzwiese. Door de maagdelijke sneeuw baan je je een weg richting Dürrenstein (2839m). Verder worden deze week de Monte Taè, de Lavinores (2460m), Monte Sella di Sennes (2787m) en de Monte Muro (2458m) ‘veroverd’. Dagtochten van vijf tot zeven uur, en elke avond staat je een dampende Italiaanse maaltijd te wachten.

Glockner, OostenrijkEen speelterrein met louter drieduizendersEen tocht op hoogte. Tegen de achtergrond van de Grossglockner (3798m), de hoogste berg van Oostenrijk, is het vergletsjerde gebied van de Hohe Tauern jouw ‘speelterrein’. De eerste dagen loop je vanuit het Lucknerhaus (1920m) in het Ködnitztal. De vierde dag maak je een doorsteek naar de Stüdlhütte op 2801 meter, dé springplank naar de beklimming van de omringende drieduizenders. Het aantal hoogtemeters dat wordt afgelegd ligt tussen de 750 en 1200 meter en de duur van de tochten varieert van vijf tot acht uur. Je leert omgaan met lawinepieps en sonde, oefent je bergreddingstech-nieken en gaat aan het touw over de winterse gletsjer.

Blauw aanlopen in de Silvrettaaaaa

speelterrein de hoh

e tauern

©Mieke Scharloo

©N

ic L

impe

r

©R

ogie

r van

Rijn

Page 13: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

12 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 13

Ötztaler Alpen, OostenrijkVergletsjerd en uitnodigendDe Ötztaler Alpen, het omvangrijkste vergletsjerde gebied van de Oost-Alpen, zijn ideaal voor het maken van sneeuwschoentochten. Het terrein en de te beklimmen toppen zijn prettig glooiend. De op 2766 meter hoogte gelegen Vernagthütte, vrijwel geheel van hout gebouwd, is het uitgangspunt voor alle tochten. Looptijd: vijf tot acht uur per dag. Tijdens deze week leer je ook om een lawinebe-richt te lezen en lawinegevaar te herkennen. Het zoeken met lawinepieps wordt geoefend alsmede tochtplanning, weerkunde en reddingstechnieken. Geplande tochten zijn: Fluchtkogel (3500m), Hochvernagtspitze (3530m), Schwarzwandspitze (3467m), Brandenburgerhaus (3272m) en Taschachhochjoch (3335m).

sneeuwschoentocht & cursus vanuit een berghutaantal deeln.: 6 periode: 11 maart – 17 maart25 maart – 31 maartprijs: € 910incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension, materiaalhuur

sneeuwschoentocht & cursus vanuit berghuttenaantal deeln.: 6periode: 18 maart – 24 maart22 april – 28 aprilprijs: € 940incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension, materiaalhuur

Silvretta, OostenrijkEen blauwe wereld aan je voetenHet Silvrettagebergte op de grens van Zwitserland en Oostenrijk is een woest berglandschap met meerdere toppen boven de 3000 meter en een groot aantal gletsjers (vooral aan de zuidzijde, ook wel de ‘blauwe Silvretta’ genoemd). Je start in de Heidelbergerhütte (2264m), die vanuit Ischgl wordt bereikt. Vanuit de hut maak je een tocht naar het Zahnjoch (2947m) of beklim je de Piz Davo Sasse (2791m). Halverwege de week loop je via het Kronenjoch naar de Jamtalhütte, waar de Gamsspitze (3114m), de Dreiländerspitze (3197m) en de Hintere Jamspitze (3156m) op je staan te wachten.

Blauw aanlopen in de Silvrettaaaaa

©N

ic L

impe

r

Kijk voor meer informatie en boekingen op www.nkbv.nl

Page 14: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

14 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 15

IJSKLImmEN

Stubaier Alpen, OostenrijkEen eldorado voor beginnersDe Stubaier Alpen zijn met zijn ontelbare watervallen een eldorado voor beginnende ijsklimmers. Het gezellige pension ligt strategisch bij enkele fraaie exemplaren, en zonodig kan uitgeweken worden naar watervallen in andere gebieden. Het cursusprogramma bestaat onder meer uit stijgijzertechnieken, het plaatsen van de ijsbijlen, zekeringstechnieken en standplaats-bouw in ijs. Het streven is dat je aan het eind van de cursus één of meerdere touwlengtes kunt voorklimmen.

basiscursus ijsklimmen

aantal deeln.: 8, max. 4 per gids

periode: 22 jan. – 28 jan.29 jan. – 4 febr.12 febr. – 18 febr.19 febr. – 25 febr.prijs: € 790 incl.: Oostenrijkse berggids,

6x halfpension, materiaalhuur

Klimmen in winterse omstandigheden; het kan. En hoe! Wat is er spannender dan het ‘overwinnen’ van een bevroren waterval? Stijgijzers en ijsbijlen in de aanslag. Uiterste concentratie, kracht en techniek gewenst. Een overwinning op de natuur en op jezelf...

waarom makkelijk d

oen

als het moeilijk ka

n?

©Ar

ie H

edde

ma

©Ar

ie H

edde

ma

©R

ogie

r va

n R

ijn

©R

ogie

r va

n R

ijn

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 15: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

14 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 15

gevorderdencursus ijsklimmenaantal deeln.: 8, max 4 per gidsperiode: 5 febr. – 11 febr.prijs: € 745incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension

masterclass ijsklimmenaantal deeln.: 6, max 3 per gidsperiode: 5 febr. – 11 febr.prijs: € 855 incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension

Stubaier Alpen, OostenrijkMet grote stappen vooruitgaanAl eerder in ijs geklommen, maar wil je nu je techniek verbeteren? Kies dan voor de gevorderdencursus ijsklimmen. Elke dag ga je samen met een berggids op zoek naar uitdagende routes. Tijdens deze cursus ligt de nadruk vooral op het voorklimmen van routes. Je techniek gaat snel vooruit tijdens het (na-)klimmen van moeilijke watervallen. Natuurlijk worden alle (reddings)technieken opgefrist en zal er aandacht worden besteed aan terugtochtmethodes.

Ötztaler Alpen, OostenrijkDe puntjes op de i zettenVoor de gevorderde ijsklimmer die de puntjes op de i wil zetten, is de masterclass ijsklimmen in het Ötztal een uitkomst. Op de eerste dag worden alle technieken herhaald. Vervolgens ga je flink aan de slag in pittige routes van meerdere touwlengtes, waarbij je ook je techniek verder fijn slijpt. De gradering van de te beklimmen routes loopt van WI 4+ tot een touwlengte WI 6- in de Burgsteinfall. Als afsluiting van een intensieve week beklim je de Kriseilbachfall in Tumpen, 6 touwlengtes in WI 4+.

waarom makkelijk d

oen

als het moeilijk ka

n?

Kijk voor meer informatie

en boekingen op www.nkbv.nl

Page 16: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

reizen & cursussen 2012 | 17

Page 17: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

reizen & cursussen 2012 | 17

meer poolhazen dan mensen zien vvvvv

Trekken door landschappen waar de mens nog weinig of geen invloed heeft gehad. Knusse hutten, zonder elektriciteit en stromend water. Terug naar het ritme en de eenvoud van de natuur. Kijk, hoe sierlijk daar een rendier door de sneeuw loopt…

TOERLANGLAuFEN

Urho Kekkonen Nationaal Park, FinlandOp de grens van West en OostVoorzien van proviand voor 8 dagen gaat deze langlauftrek-king ver buiten de standaard routes in dit klassieke Finse toerlanglaufgebied. Op zoek naar rendieren, vossen en het Noorderlicht. Je overnacht in eenvoudige en idyllisch gelegen houten hutten (soms met traditionele houtsauna)! De tocht leidt van het Kiilopää Wildernis Center aan de rand van het Urho Kekkonen Nationaal Park naar de Russische grens bij Raja Jooseppi, ver boven de Poolcirkel op 68 graden NB. Een tocht voor toerlanglaufers met ervaring in het skiën met rugzak buiten de loipe. Een goede conditie is essentieel vanwege de dagafstanden en de te verwachten diepe sneeuw in het verlaten oostelijke parkdeel.

langlauftrekking langs huttenaantal deeln.: 6leeftijd voor deelname: vanaf 18 jaarperiode:16 maart – 25 maarttochtleider: Paul Römkenstelefoon: 0318-623955 of 06-24344839email: [email protected]: € 1.195

incl.: NKBV-tochtleider, vlucht, lokaal vervoer, accommodatie, alle maaltijden tijdens de trektochtdagen

Kijk voor meer informati

e

en boekingen op www.nkbv

.nl

©Al

exan

der

Gro

en

Page 18: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

18 | reizen & cursussen 2012

Divers en aantrekkelijk aanbodDe NKBV heeft een traject ontwikkeld waarmee je in drie stappen het toerskiën helemaal machtig wordt (T-I, T-II, T-II). Maar er zijn ook heel veel andere manieren om van de verschillende facetten van deze aantrekkelijke tak van wintersport te genieten. Daarvoor heeft de NKBV de handen ineengeslagen met de Nederlandse Ski Vereniging. Het resultaat: een mooi divers aanbod, van een opstapweek en rondtouren tot ultiem freeriden.

TOERSKIËNVer weg van de gebaande pistes naar ongenaakbare witte toppen reiken en in maagdelijke poedersneeuw afdalen. Toerskiën is niet zomaar een sportactiviteit, het is een vrijgeleide naar optimale winterbeleving. Een zijn met de natuur, voelen dat je leeft…

Hoe word je een volleerd toerskiër? De winterse bergen veroveren in drie stappen...

Ötztal, OostenrijkEen stevige stap naar zelfstandigheidDeze cursus is een stevige stap naar je zelfstandige toerski- of toerboard-carrière. Vanuit een pension in het Oostenrijkse Ötztal ga je dagelijks op pad met een lokale berggids en een Nederlandse toerski-instructeur. Je traint vaardigheden zoals het lopen op vellen, pieps zoeken, afdalen in maagdelijke sneeuw, inschatten van lawinegevaar en oriëntatie in de winterse bergwereld. Als deelnemer word je zoveel mogelijk betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de tochten. ’s Avonds krijg je theorieles over zelfstandig toerskiën in het algemeen en lawinekunde in het bijzonder.

basiscursus toerskiën T-Iaantal deeln.: 9periode:28 jan. – 4 febr.11 febr. – 18 febr.prijs: € 900 incl.: Oostenrijkse berggids/

NKBV-instructeur, 7x halfpension, snowcard

CursussenT-I, T-II, T-III

Kijk voor meer infor

matie

en boekingen op www.

nkbv.nl

©R

ogie

r va

n R

ijn

reizen & cursussen 2012 | 19

Page 19: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

18 | reizen & cursussen 2012

Silvretta, Oostenrijk Lange, leerzame dagenHet Silvrettagebied is zowel één van de meest toegankelijke als meest aansprekende toerskigebieden van de Alpen. Vanuit de Heidelbergerhut trek je er dagelijks op uit. Onder leiding van een Oostenrijkse berggids en Nederlandse toerski-instructeur leer je om verantwoord tochten te maken, inclusief tochtplanning, sporen en het zoeken van meerdere slachtoffers tegelijk met lawinepieps. Ook lawinekunde en de basisprincipes van sneeuwkunde komen aan de orde. Planning en uitvoering van de tochten worden aan de deelnemers zelf overgelaten en de avonduren worden benut om de theorie te bespreken. Lange, maar leerzame dagen dus.

gevorderdencursus toerskiën T-IIaantal deeln.: 9periode: 4 maart – 9 maartprijs: € 820 incl.: Oostenrijkse berggids/NKBV-instructeur, 5x halfpension, snowcard

Ecrins, FrankrijkZelf meerdaagse tochten makenWinteralpinisten met ruime freeride en toerski-ervaring krijgen het laatste zetje om verantwoord zelfstandig meerdaagse tochten te maken in alpien terrein. De cursus Toerskiën-III bestaat uit stevige theorie/praktijkweek in Frankrijk. Je standplaats is hoofdzakelijk het bergchalet le Belvédère, bij het dorp St. Crépin, op de grens van de Ecrins en de Queyras. Maar er wordt ook in hutten overnacht. De Nederlandse berggids Martijn Schell laat zoveel mogelijk de touwleiding over aan de deelnemers.

vergevorderdencursus toerskiën T-IIIaantal deeln.: 9periode: 28 april – 5 meiprijs: € 1.075 incl.: Nederlandse berggids/NKBV-instructeur, 7x halfpension, cursusboek lawinekunde ‘Die weisse Gefahr’, snowcard

CRAShCuRSussENSnel de ins en outs van het toerskiën leren Speciaal voor de die-hards onder de alpinisten die ook in de winter van de bergen willen genieten, maar het skiën nog niet machtig zijn, zijn de ‘crashcursussen’ ontwikkeld. In korte tijd leer je de ins en outs van het toerskiën onder de voorwaarde dat je ervoor gaat en in de zomer al ervaring hebt opgedaan in de bergen (niveau C1). Je hebt een goed evenwichtsgevoel en gaat na de zoveelste valpartij weer vrolijk op de

latten staan. Er zijn drie cursussen: Crash I (voor het eerste begin), Crash II (als Crash I naar meer smaakt) en Crash III (als je echt een volleerd toer-skiër wil worden). Daarna lonken al die geweldige toerskitochten. Zie www.nkbv.nl voor meer informatie.

©R

ogie

r van

Rijn

©Lu

c B

uite

n

©S

kito

eren

com

mis

sie

reizen & cursussen 2012 | 19

Page 20: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

20 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 21

aantal deeln.: 6

periode: 3 maart – 9 maart

17 maart – 23 maart

prijs: € 1255

incl.: Oostenrijkse berggids,

6x halfpension

OPSTAPWeeK Je wilt wel eens wat anders dan telkens afdalen over die drukke pistes, maar een week toerskiën is weer het andere uiterste. Met een opstapweek combineer je het gemak van een lift met de opwinding van afdalen in ongebaand terrein…

Preda – Graubunden, ZwisterlandMakkelijk opstappenVer weg van auto’s en drukke wegen overnacht je in hotel Kulm in Preda (in de winter uitsluitend per trein te bereiken). De skigebieden liggen verspreid rond het mondaine Sankt Moritz in het Oberengadin. Maar belangrijker nog: in alle gebieden (Silvaplana, Diavolezza, Celerina, Lagalb en Bergün) vind je uitstekende liften en veel - overzichtelijke - afdaalmogelijkheden offpiste. Dat is nog eens makkelijk opstappen. Deze week richt zich op skiliefhebbers die met een berggids meer ervaring op willen doen.

COMBIWeeKDe ene dag schaaf je op de officiële piste aan je skitechniek, de andere dag maak je een toerskitocht. Grenzen tussen geprepareerd en ongeprepareerd vervagen, je kiest het beste uit beide werelden. En langzaam krijg je het toerskiën beter in de benen…

Gargellen – Montafon, OostenrijkEen uitgelezen combiplekGargellen ligt net boven de 1400 meter in een stil, sneeuwrijk zijdal van het Montafon. De liften op de Schafberg brengen je tot 2300 meter en ontsluiten een skigebied met weergaloze afdalingen én veel ongeprepa-reerde hellingen. Een uitgelezen plek voor een combiweek. De Riedkopf, het Madrisajoch (2612m) en de afwisselende, kleine Madrisa Rundtour beloven een spetterende tocht. Soms ga je eerst een stuk omhoog met de lift. Je overnacht in hotel Vergalden dat ook beschikt over een sauna.

aantal deeln.: 6

periode:

11 febr. – 17 febr.

25 febr. – 2 maart

10 maart – 16 maart

prijs: € 1085

incl.: Oostenrijkse berggids,

6x halfpension, huur ski’s

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 21: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

20 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 21

STANdPLaaTSTOChTEN Toeren zonder zware rugzak. Alle energie bewaren voor stijgen, dalen en genieten. Met een standplaatstocht opereer je vanuit een of meer vaste accommodaties, waar je ’s middags weer terugkeert. Dat is lekker licht door de bergen gaan…

Sankt Antönien – Rätikon, OostenrijkKlein dorp met grote mogelijkhedenSankt Antönien is een klein dorp met grote mogelijkheden voor toerskiën. De twee lokale liftjes mogen dan geen naam hebben, maar de talrijke, fraaie hellingen en de vele toppen, daar kom je uiteindelijk voor. En natuurlijk voor de gastvrijheid van de familie Overvoorde die het pension Bellawiese - je weekstandplaats - runt. Vanuit het dorp zijn alle bergen te ‘toppen’. De hoogteverschillen? Ongeveer 900 meter per dag.

Etna – Sicilië, ItaliëSkiën op de vulkaanDe Etna (3340m) is een actieve vulkaan en ligt erg zuidelijk in Italië, namelijk op het eiland Sicilië. Hier wintersporten lijkt ondenkbaar, maar dat is het niet. Beleef een unieke ervaring: toerskiën op de Etna. Deze tocht begint zaterdag op het vliegveld van Catania. Met een taxibusje rij je naar standplaats Nicolosi. Op zondag trek je vanuit het zuiden naar de top en op dinsdag vanuit het noorden. Op maandag ga je vanaf de oostkant naar de Pizzo Deneri. Na vier dagen Nicolosi keer je woensdag terug naar Catania. En waarom zou je dan niet de rest van Sicilië gaan ontdekken?

Amberger - Stubaier Alpen, OostenrijkPickel en stijgijzers meeEen middelzware tocht met een alpien karakter. Pickel en stijgijzers mee! De hele week verblijf je in de Amberger Hütte (2135m). En elke dag staan er weer aansprekende toppen op het programma, zoals de Kuhscheibe, Muschenspitze, Windacher Daunkogel en de Westlicher Daunkoge. De Schrankarkogel (3496m) is de hoogste top in de omgeving, een alpiene en skitechnische uitdaging. Net als de Hintere Daunkopf. Voor de slotdag is de Tonigenkogel gereserveerd. Hou ook hier rekening met een stuk klauteren.

aantal deeln.: 6periode: 25 febr. – 2 maartprijs: € 550incl.: Italiaanse berggids

aantal deeln.: 6periode: 14 jan. – 20 jan.28 jan. – 3 febr.prijs: € 620incl.: Oostenrijkse berggids

aantal deeln.: 6periode: 21 jan. – 27 jan.3 maart – 9 maart31 maart – 6 aprilprijs: € 520incl.: Oostenrijkse berggids

©Am

berg

er H

ütte

©S

kito

eren

com

mis

sie

Page 22: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

22 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 23

RONdTOuREN Zwerven door de bergen. Een ronde maken van hut naar hut en steeds weer verse sporen achterlaten in de sneeuw. Wie wil niet elke dag iets nieuws ontdekken? En lekker makkelijk: aan het einde van de tocht ben je weer terug bij het begin…

Tuxer Rundtour – Tuxer Voralpen, OostenrijkEen serie boven de 2700 meterVer boven het rumoer in de dalen is een tocht uitgestippeld die vanuit een drietal hutten een serie toppen tot even boven de 2700 meter aan elkaar koppelt. Vanuit Wattens wordt met auto of taxi naar de Lizumer Hütte gereden. Ligt er veel sneeuw, dan moeten de vellen onder de ski’s om in een uur of twee naar de hut te lopen. De volgende dag gaat het richting de Hippoldspitze. Op maandag wordt via de Torspitze (2663m) en het Hobar Joch afgedaald naar de sfeerrijke Weidener Hütte, startpunt voor dagtochten naar de Nafing Köpfl, de Hoher Kopf en de Hirzer. Over de Halsspitze en de Rastkogel zet je donderdag koers naar de Rastkogel Hütte (2117m). Op de laatste dag daal je af naar Innerst.

Valle Maira – Piemonte, ItaliëOp pad met de Sherpa-busHet Valle Maira zit al jaren in het programma en wordt geroemd door gidsen vanwege het bijzondere karakter van de tocht. Ondersteund door een zogeheten Sherpa-bus (om aan het einde van een afdaling bij het volgende dorp te komen) trek je door dit prachtige gebied, uniek door zijn afgelegen ligging en grote sneeuwzekerheid. Begin- en eindpunt is het Franse Larche. Het grootste deel van de tocht slingert zich op Italiaanse bodem door de bergen van Piemonte. Je trekt langs Chialvetta, Preit, Finello, Tolsanno, het beroemde klooster Sanctuaio di San Magno, Chiappi en San Giácomo. De toppen liggen rond de 2500 meter hoogte, de dorpen rond de 1500 meter. Een grensverleggende ervaring.

Met ski’s langs ee

n klooster

aantal deeln.: 6periode: 3 maart – 9 maartprijs: € 535incl.: Oostenrijkse berggids

aantal deeln.: 6periode: 11 febr. – 17 febr.prijs: € 550incl.: Engelse berggids

©S

kito

eren

com

mis

sie

Page 23: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

22 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 23

Pizzini-Branca – Ortler, ItaliëAfdalen via het KanonenrohrEen week toeren in het zuidelijke deel van de Ortler, waarbij je overnacht in twee hutten. Vanuit Rifugio Forni in Santa Caterina loop je in twee tot drie uur omhoog naar Rifugio Pizzini, een uitstekend uitgangspunt voor tochten naar de Cima della Minera, de Cime dei Forni, de Suldenspitze en naar de Cevedale (3769m). Via de Pasquale maak je de overgang naar Rifugio Branca. Ook daar zijn er meer mogelijkheden dan er dagen zijn: Palòn de la Mare, Monte Viòz, Punta Cadini, Punta San Matteo en de Pizzo Tresero (allemaal rond de 3600m). Als afsluitende tocht doe je de Cima San Giacomo met een afdaling door het zogeheten ‘Kanonenrohr’ terug naar de Rifugio Forni.

Piz Palü – Bernina, Zwitserland Voortgaan over een langgerekte kamEen weergaloze rondtocht over de toppen en langs de flanken van het indrukwek- kende Bernina-massief. Over imposante gletsjers worden enkele fameuze bergtoppen beklommen. Vanuit de Coaz hut zijn dat op zondag eerst Il Chapütschin of La Muongia. Op maandag volgt de oversteek via de Piz Sella naar de Rifugio Marinelli. Via de Bellavista - een langgerekte kam op 3800m - steek je vervolgens over naar de Marco e Rosa hut, vertrekpunt voor de tocht via de Piz Palü (3905m) naar de Bovalhut. Daarvandaan beklim je de Piz Morteratsch en de Piz Misaun (3248m) en keer je terug naar Pontresina.

SKI-ALPIEN

Ötztal, OostenrijkVeelzijdige wintersportlocatieAchterin het Ötztal zijn Sölden en Obergurgl veelzijdige wintersportlocaties. Een excellente omgeving om nu ook eens zelf kennis te maken met de wondere wereld van freeride en skitoeren. Je leert onder meer op vellen lopen en gaat ook een stuk omhoog (hoewel met mate). Op zondag worden de afspraken gemaakt waar je elkaar maandagochtend treft voor het begin van deze introductie. De gids zal ongeveer zes uur per dag met de groep actief zijn, in de regel vanaf 9.00 uur ’s morgens.

aantal deeln.: 12periode: 18 febr. – 24 febr.25 febr. – 2 maartprijs: € 510

incl.: Oostenrijkse berggids, huur ski’s

aantal deeln.: 6periode: 28 april – 4 meiprijs: € 655incl.: Oostenrijkse berggids

aantal deeln.: 6periode: 31 maart – 6 aprilprijs: € 560incl.: Oostenrijkse berggids

Het gezin is gespitst op de piste, en jij? Jij wilt het toerskiën wel eens uitproberen. Met de vierdaagse introductie Ski-Alpien kun je overdag je hart ophalen. En ’s avonds ben je gewoon weer met de familie samen in je eigen hotel of appartement…

©Rifugio Branca

©R

ogie

r van

Rijn

©R

ogie

r van

Rijn

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 24: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

24 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 25

TREKTOChTEN Geen rondje, maar een min of meer rechte lijn. Over passen en door dalen bestrijk je maximaal een gebied. Op sommige trektochten overbrug je dagelijks 1500 hoogte- meters (stijgen en dalen), andere tochten zijn lichter van aard. Aan jou de keuze…

Tour Soleil – Tessin, ZwitserlandEen stralende tochtDe Tour Soleil loopt aan de zuidkant van de Alpenkam tussen de Sint Gotthardpas en de Simplonpas. Dat betekent ook: een meer dan gemiddelde kans op zon. Ten zuiden van de hier nog erg jonge, smalle Rhône voert de route door een bijzonder en vrijwel onaangetast berggebied van Realp naar het Binntal over de Pizzo Lucendro (2692m) door het Val Bedretto en over de Blinnenhorn (de Corno Cieco). De Capanna Corno Gries en de Mittlebärg-hütte dienen als onderdak. In het nog zeer oorspronkelijke Binntal eindigt de tocht in Binn, bekend vanwege zijn vele houten huizen.

Haute Route - Walliser Alpen, Frankrijk/Zwitserland Klassieker in het toerskiënDe Haute Route van Chamonix naar Saas Fee is en blijft de klassieker van het toerskiën. Vanuit Argentière ga je omhoog en na een overnachting in de Refuge d’Argentière gaat de route via de Col du Chardonnet en het Fenêtre de Saleina naar Champex. Over cols met lange afdalingen en na overnach-tingen in de Cabane de Chanrion en de Cabane de Vignettes daal je af naar Zermatt. Via de Breithorn of Castor ga je naar de Monte Rosa Hütte. Over de Adlerpas en de Stralhorn kom je in de Britannia Hütte. De slotetappe gaat via de Alphubel naar Saas Fee. Let op, afwijkend van andere tochten start deze tocht op donderdag en eindigt vrijdag een week later.

Terug in de tijd i

n het Binntal

aantal deeln.: 6

periode: 23 maart – 30 maart

prijs: € 620

incl.: Oostenrijkse berggids

aantal deeln.: 6

periode:

3 mei – 12 mei

prijs: € 825

incl.: Oostenrijkse berggids

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 25: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

24 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 25

Andermatt - Urner Alpen, ZwitserlandAdem in en gaanEen vierdaagse met alleen maar freeriden. Kort en krachtig uit je dak gaan in freeride-paradijs Andermatt. Met trein en liften is het hele gebied van het Urserental (met Winterhorn, Gemsstock en Nätschen/Gütsch) perfect ontsloten. Je maakt veel hoogtemeters met de lift, dus zijn er veel meters om af te dalen. Er wordt in een hotel in Andermatt overnacht.

Klosters en Andermatt – Graubunden, ZwitserlandVan afdaling naar afdalingVan maandag tot vrijdag suis je tussen Klosters en Andermatt de mooiste offpiste hellingen af. Je begint met twee lange afdalingen vanaf de Weissfluh en overnacht de eerste dag bij het station in Langwies. Bij Arosa ga je omhoog en via Churwalden daal je af tot in het Rijndal naar Domat/Ems. Vanuit Flims kom je op de Piz Vorab. Na Panix en Birgels eindigt de woensdag in Disentis. Op donderdag kom je via de Piz Ault op de Oberalpstock (2,5 uur op vellen omhoog). De beloning voor dit stuk lopen is een prachtige afdaling door het Val Strem naar Sedrun. Na een afdaling van de Piz Pardatscha wordt vrijdag Andermatt bereikt. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van trein, bus en lift.

FReeRIdEJe hebt afdalen op ski’s, en je hebt freeride. Manoeuvreren op het scherpst van de snede, slim en snel langs natuurlijke obstakels. Een test voor je reactievermogen. Adrenalinestoot verzekerd. Zoeken naar de ideale neerwaartse lijn, dat is freeride…

Arlberg, OostenrijkVrij baan voor freeriders Vrij baan voor freeriders in wording. Leren buiten de piste te skiën in diepe sneeuw? Deze week legt een stevig fundament. Door het aanleren van bepaalde skitechnieken en videoanalyses krijg je snel plezier in het freeriden. Voorwaarde voor deelname is dat je een zwarte afdaling goed parallel af skiet. Daarnaast heb je een zodanige conditie dat je geen moeite hebt om een half uur omhoog te lopen. Uitvalsbasis is het hotel Klostertaler Hof, dat aan het begin van het Arlberg gebied ligt.

Kort en krachtig uit je dak gaan

aantal deeln.: 6periode: 14 jan. – 20 jan.11 febr. – 17 febr.10 maart – 16 maartprijs: € 1.255incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension, huur ski’s

aantal deeln.: 6periode: 21 jan. – 27 jan.18 febr. – 24 febr.prijs: € 550incl.: Oostenrijkse berggids, 6x halfpension, huur ski’s

aantal deeln.: 6periode: 31 jan. – 4 febr.10 april – 14 aprilprijs: € 945incl.: Oostenrijkse berggids, 4x halfpension, huur ski’s

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 26: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

26 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 27

Als je in de winter de bergen in gaat, dan wel veilig. Achter de schoonheid van het sneeuw-landschap gaat het gevaar van lawines schuil. De lokale situatie wordt professioneel scherp in de gaten gehouden én gecommuniceerd. Maar hoe lees je een lawinebericht?...

Basisprincipes van de lawinekundeLawineberichten lezen en analyserenDeze introductiecursus, die gegeven wordt op het NKBV bureau, biedt in twee avonden aan de hand van beeldmateriaal, theorie en kleine opdrachten inzicht in de belangrijkste principes van de lawinekunde. Na afloop ben je in staat om lawineberichten te lezen en analyseren. Wil je lawinekunde in de praktijk leren toepassen, dan is deelname aan een van de toerskicursussen of sneeuw-schoentochten de beste optie.

LAWINEKuNdEaantal deeln.: 10

periode: 29 nov. + 14 dec.

3 jan. + 17 jan.

7 febr. + 21 febr.

alle avonden zijn van 19.00 tot 22.00

uur op het NKBV bureau in Woerden

prijs: € 65incl.: instructie door NKBV

instructeur, snowcard, hand-outs

Kijk voor meer informatie en boekingen op www.nkbv.nl

©R

ogie

r va

n R

ijn

©R

ogie

r van

Rijn

©R

ogie

r van

Rijn

©R

ogie

r van

Rijn

Page 27: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

26 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 27

Je wilt graag, maar met koude vingers kom je niet ver. In de winter en in het voorjaar is rotsklimmen in onze omgeving nauwelijks mogelijk. Gelukkig is er een alternatief. Het Spaanse klimmekka Finestrat is deze periode gezegend met ideaal klimweer…

Finestrat, SpanjeEen rijkdom aan vast en ruw gesteenteFinestrat ligt in het Spaanse binnenland achter Benidorm. Je vindt er kalkmassieven, variërend in hoogte tussen de 45 en 600 meter. Het gesteente is ruw en vast waardoor er zowel behaakte als onbehaakte routes kunnen worden geklommen. Marc en Rowland Edwards leiden de cursus en delen cursisten ter plaatse in naar klimniveau. De nadruk van de cursus ligt op bewegingstechniek, zekeren, reddingstechnieken en het omgaan met nuts. Gevorder-den gaan intensief trainen op het afzekeren met nuts en het voorklimmen van routes. Er is één rustdag tijdens de cursus.

rotsKLImmEn

Kijk voor meer infor

matie

en boekingen op www.

nkbv.nl

rotsklimmen voor beginners en gevorderdenaantal deeln.: 6, max. 3 per instructeurperiode: iedere week van za. t/m za.prijs: € 575 incl.: Engelse kliminstructeur, 7 overnachtingen in appartement, huur klimuitrustingdeelname-eis:beginnerscursus outdoor voorklimmen of adventure hebben gevolgd en 5a soepel kunnen naklimmen.

jezelf testenvvvvvin kalkvvvvv

©R

ogie

r va

n R

ijn

Page 28: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

28 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 29

VReeMdE

VOEttOChTENWadi Rum en Petra, JordaniëWoestijntocht naar fabelachtig Wadi Rum en PetraBereid je voor op bijzondere impressies in dit veiligste land van het Midden-Oosten. Samen met leeftijdgenoten en Bedoeïenen trek je door de prachtige woestijngebieden van het zuiden, inclusief de roze rotsmassieven van Wadi Rum. En passant beklim je de hoogste top van Jordanië op de grens met Saoedi-Arabië. Eindpunt is Petra. Deze fabelachtige Nabataeïsche stad uit de zesde eeuw voor Christus is uitgehouwen uit veelkleurige rotsen. In 1812 werd de stad liggend in een rotsgebied van ongeveer 3x3 kilometer ontdekt. Je bekijkt niet alleen de tempels en graftombes van de oude stad, maar avonturiert ook in de onwaarschijnlijke rotskloven in de omgeving. Na dit historische avontuur ga je met de bus van Petra weer naar Amman om vervolgens terug te vliegen naar Amsterdam.

kampeertrektocht met

bagagevervoer aantal deeln.: 10periode: 18 maart – 4 apr.kennismakingsdag: n.n.b.

tochtleider: Rob Regeer

telefoon: 0314-342618

email: [email protected]

prijs: € 1.925incl.: NKBV-tochtleider, vlucht,

lokaal vervoer, accommodatie,

alle maaltijden tijdens

de trektochtdagen

50+

©Je

lte

Hom

an

Page 29: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

28 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 29

Op de Europese Alpen raak je niet snel uitgekeken, maar daarbuiten is ook nog een wereld vol fascinerende natuur en cultuur. De NKBV neemt je mee naar bekende en minder bekende berggebieden die niet of nauwelijks ontsloten zijn. Sporen zetten in een omgeving waar weinigen je zijn voorgegaan. Een onvergetelijke ervaring…

Erg Chebbi, MarokkoVan geel zand naar roze rotsenDeze voettocht met nomadische begeleiders en kamelen voert onder meer langs golvende zandduinen en uitgestrekte steenvlaktes waar het zand door de wind de meest spectaculaire vormen aanneemt. Je overnacht op exotische locaties. Vertrekpunt is het dorp Merzouga. Van het gele zand van Erg Chebbi gaat het naar de roze rotsen van de Todra Kloof, een indrukwekkend natuurfenomeen met steile rotsen begroeid met groene palmen. Je overnacht hier in het knusse dorpje Tinerhir. Vervolgens rij je in een rustig tempo door het gigantische Atlas gebergte naar Marrakech. Stad van prachtige moskeeën, oude stadsmuren, brede boulevards met palmbomen en van een reusachtige overdekte ‘medina’ waar je uren kunt ronddwalen. Ter afsluiting geniet je uitgebreid van de heerlijke Marokkaanse keuken met zijn gastvrije bediening.

Een fabelachtige stadvvvvv uitgehouwen uit rotsvvvvv

kampeertrektocht met kamelenaantal deeln.: 10periode:5 april – 15 aprilkennismakingsdag: n.n.b.tochtleider: Jelte Homantelefoon: 0597-562400 of 06-24274694

email: [email protected]: € 1.125incl.: NKBV-tochtleider, vlucht, lokaal vervoer, accommodatie, alle maaltijden tijdens de trektochtdagen

Page 30: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

30 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 31

Jbel Sarhro, Marokko Voor de avontuurlijke reizigerWil je met de kerstvakantie sportief onthaasten, maar dan wel op een zonnige bestemming? Dan is het afgelegen Jbel Sarhro gebergte in het oostelijke Anti Atlas gebergte van Marokko een prima keus. Omdat je direct naar Quarzazate vliegt, maak je optimaal gebruik van de - dertien - dagen om te wandelen. De gids is goed bekend met het gebied, maar is bereid nieuwe routes uit te proberen. De gebrekkige toeristische infrastructuur dwingt tot een goede voorbereiding. Dat maakt deze reis des te aantrekkelijker voor de meer avontuurlijk ingestelde wandelaar. Je kampeert op mooie locaties en de Berbers koken elke dag in de vrije natuur vlakbij een waterbron. Reken overdag op zonnig weer met gemiddelde temperaturen van zo’n 20 graden Celsius. De meegebrachte bagage wordt vervoerd met pakezels.

Western Dessert, Egypte Een sprookje op de bodem van de oceaanHet lijkt op een Arabisch sprookje: met kamelen rondtrekken door de fascinerend mooie westelijke woestijn van Egypte. Je doorkruist gevarieerde heuvel- en berglandschappen met maagdelijke zandduinen en schitterende kristalgebieden. De beroemde ‘White Desert’ (National Parc) maakt onderdeel uit van je trip. Je loopt afwisselend op goed begaanbaar zand, soms wat rul, en over wat meer stenige gebieden. Geniet van fantastische uitzichten, zonsondergangen en de zuivere natuur op z’n best. Wellicht vind je nog wat fossielen van onder meer waterplanten en schelpen op deze oeroude bodem van de oceaan. De vakkundige gidsen wijzen je feilloos de weg. Een team Bedoeïenen is op de achtergrond aanwezig en zorgt voor smakelijke en verse maaltijden, water, kampvuur e.d. Voorafgaand aan deze wandeltocht bezoek je de wereldberoemde Piramiden van Gizeh en nog enkele highlights in Cairo.

sportief onthaasten tijd

ens de kerst

kampeertrektocht

met kamelenaantal deeln.: 10periode:3 maart – 16 maartkennismakingsdag: 11 febr.

tochtleider: Klaas Homan

telefoon: 059-7561564

email: [email protected]

prijs: € 2.095incl.: NKBV-tochtleider, vlucht,

lokaal vervoer, accommodatie,

alle maaltijden tijdens de

trektochtdagen

kampeertrektocht

met pakezelsaantal deeln.: 10periode:22 dec. – 7 jan.kennismakingsdag: 3 dec. 2011

tochtleider: Gerlof Homan

telefoon: 06-24205369

email: [email protected]

prijs: € 1.370 incl.: NKBV-tochtleider, vlucht,

lokaal vervoer, accommodatie,

alle maaltijden tijdens de

trektochtdagen

Kijk voor meer informati

e

en boekingen op www.nkbv

.nl

©R

ob B

lok

©Ro

b Re

geer

Page 31: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012

30 | reizen & cursussen 2012 reizen & cursussen 2012 | 31

Page 32: Bergsportreizen brochure winter/voorjaar 2012