Bedrijf & Milieu december 2013

4
1 December 2013 Bedrijf & Milieu bevat informatie over regelgeving en duurzaamheid voor ondernemers in de regio Holland Rijnland Bedrijf & Milieu Zoeterwoude stimuleert energie- besparing bij agrarische bedrijven Inhoud van dit nummer – p.1 Zoeterwoude stimuleert energiebesparing bij agrarische bedrijven / Bedrijf en Milieu gaat digitaal – p.2 Controles koppelen aan naleefgedrag / Stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop – p.3 Verplichte registratie glastuinbouwbedrijven makkelijker / Probeer de e-fiets of de e-scooter / Maakt uw bedrijf gebruik van een gesloten bodemenergiesysteem? – p. 4 Goed bezig: Olympia Sport and Health uit Noordwijk Bedrijf & Milieu gaat digitaal Dit is de laatste papieren versie van Bedrijf & Milieu. De nieuwsbrief blijft weliswaar bestaan, maar dan in digitale vorm. Hierdoor kan de Omgevingsdienst in de toekomst sneller op de actualiteit inspelen. Wilt u Bedrijf & Milieu blijven ontvangen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via www.odwh.nl/nieuwsbrief. Agrariërs uit de gemeente Zoeterwoude kunnen een finan- cieel steuntje in de rug krijgen om hun bedrijfsvoering energie- zuiniger te maken. Zo kunnen zij een gratis energiescan aanvra- gen en is er sinds oktober subsidie beschik- baar voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Joost Wesselingh, één van de agrariërs die als pilot een energiescan uit liet voeren, vertelt: ‘Zo’n energiescan helpt je bij de bewustwor- ding en geeft inzicht in de knelpunten van je bedrijf. Ik was geïnteresseerd om het energie- gebruik van mijn agrarisch bedrijf tegen het licht te houden. Als je weet waar je staat als bedrijf, kan je ook betere beslissingen nemen om energie te besparen. Energiekosten zijn toch blijvende en stijgende kosten.’ ‘Uit onze energiescan kwam naar voren dat mijn bedrijf acht procent meer verbruikt dan berekend. Zo’n scan controleert en vergelijkt jouw bedrijfscijfers met kengetallen (gemid- delde praktijkcijfers). Het is belangrijk je eigen kengetallen helder te hebben’ ‘Naar aanleiding van de scan zijn er binnen mijn bedrijf een aantal zaken aangepast. Zo zijn de melkkoeltank, ventilatoren en voerinstallaties opnieuw afgesteld. Bepaalde werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het mest- mixen zijn verschoven naar een later tijdstip en lopen nu via het nachttarief. Ook heb ik een nieuwe melkinstallatie aangeschaft, met de nieuwste techniek. Daar probeer ik echt het maximale rendement uit te halen. Dit gebeurt door de energie die vrij komt bij het koelen van de melk, te (her)gebruiken voor het opwarmen van het reinigingswater. Meer informatie over de energiescan, de sub- sidieregeling en de voorwaarden is te vinden op www.duurzaamzoeterwoude.nl. Bedrijf & Milieu vanaf 2014 digitaal

description

Bedrijf & Milieu bevat informatie over regelgeving en duurzaamheid voor ondernemers in de regio Holland Rijnland

Transcript of Bedrijf & Milieu december 2013

Page 1: Bedrijf & Milieu december 2013

1

December 2013

Bedrijf & Milieu bevat informatie overregelgeving en duurzaamheid voorondernemers in de regio Holland Rijnland

Bedrijf & Milieu

Zoeterwoude stimuleert energie-besparing bij agrarische bedrijven

Inhoud van dit nummer – p.1 Zoeterwoude stimuleert energiebesparing bij agrarische bedrijven / Bedrijf en Milieu gaat digitaal – p.2 Controles koppelen aan naleefgedrag / Stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop – p.3 Verplichte registratie glastuinbouwbedrijven makkelijker / Probeer de e-fiets of de e-scooter / Maakt uw bedrijf gebruik van een gesloten bodemenergiesysteem? – p. 4 Goed bezig: Olympia Sport and Health uit Noordwijk

Bedrijf & Milieu gaat digitaal

Dit is de laatste papieren versie van Bedrijf & Milieu.

De nieuwsbrief blijft weliswaar bestaan, maar dan in digitale vorm. Hierdoor kan de Omgevingsdienst in de toekomst sneller op de actualiteit inspelen.

Wilt u Bedrijf & Milieu blijven ontvangen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via www.odwh.nl/nieuwsbrief. Agrariërs uit de gemeente

Zoeterwoude kunnen een finan­cieel steuntje in de rug krijgen om hun bedrijfsvoering energie­zuiniger te maken.

Zo kunnen zij een gratis energiescan aanvra­gen en is er sinds oktober subsidie beschik­baar voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Joost Wesselingh, één van de agrariërs die als pilot een energiescan uit liet voeren, vertelt: ‘Zo’n energiescan helpt je bij de bewustwor­ding en geeft inzicht in de knelpunten van je bedrijf. Ik was geïnteresseerd om het energie­gebruik van mijn agrarisch bedrijf tegen het licht te houden. Als je weet waar je staat als bedrijf, kan je ook betere beslissingen nemen om energie te besparen. Energiekosten zijn toch blijvende en stijgende kosten.’

‘Uit onze energiescan kwam naar voren dat mijn bedrijf acht procent meer verbruikt dan

berekend. Zo’n scan controleert en vergelijkt jouw bedrijfscijfers met kengetallen (gemid­delde praktijkcijfers). Het is belangrijk je eigen kengetallen helder te hebben’

‘Naar aanleiding van de scan zijn er binnen mijn bedrijf een aantal zaken aangepast. Zo zijn de melkkoeltank, ventilatoren en voerinstallaties opnieuw afgesteld. Bepaalde werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het mest­mixen zijn verschoven naar een later tijdstip en lopen nu via het nachttarief. Ook heb ik een nieuwe melkinstallatie aangeschaft, met de nieuwste techniek. Daar probeer ik echt het maximale rendement uit te halen. Dit gebeurt door de energie die vrij komt bij het koelen van de melk, te (her)gebruiken voor het opwarmen van het reinigingswater.

Meer informatie over de energiescan, de sub­sidieregeling en de voorwaarden is te vinden op www.duurzaamzoeterwoude.nl.

Bedrijf & Milieuvanaf 2014

digitaal

Page 2: Bedrijf & Milieu december 2013

2

Controles koppelen aan naleefgedrag

Informatiegestuurd handhaven wordt in de toekomst steeds belangrijker.

Door informatie uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen kunnen we gerichter zoeken naar risicogevallen en ontstaat in­zicht in het naleefgedrag. Op basis daarvan bepaalt de Omgevingsdienst of er bij een bedrijf meer of juist minder toezicht ge­houden moet worden. Bedrijven die de wet­ en regelgeving goed naleven krijgen dus minder controles, bedrijven die het minder goed doen juist meer.

Samenwerking overhedenMet informatiegestuurd handhaven wordt, afhankelijk van het onderwerp, informatie uitgewisseld of samengewerkt met de Basis­registratie. Daarin zijn onder andere de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en de Basisregistratie Voertuigen opgenomen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is hier verantwoordelijk voor.

Proef op de somOnlangs nam de Omgevingsdienst de proef op de som en analyseerde de beschikbare gegevens van garagebedrijven in Leiden. Op basis hiervan werden 9 van de 76 bedrij­ven gecontroleerd. Bij vijf bedrijven (56%) constateerde de dienst overtredingen. Het gemiddelde aantal garagebedrijven met overtredingen in 2013 is 20%. Het informa­tiegerichte toezicht bracht de dienst dus bij de bedrijven die het minder goed op orde hadden.

In de toekomst gaat de Omgevingsdienst steeds vaker controles doen op basis van de gegevens van andere overheidsinstanties. Het betekent ook dat de toezichtslast voor bedrijven met een aantoonbaar goed naleef­gedrag verlaagd kan worden.

Meer informatieWilt u meer informatie over informatiege­stuurd handhaven? Neem dan contact op met de heer R. Stuut van de Omgevings­dienst via 071­4083404 of [email protected]

Zuid­Holland is één van de tien provincies waar sinds 1 juli de stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop is open­gesteld.

De regeling houdt in dat agrarische onder­nemers subsidie kunnen ontvangen als zij asbestdaken verwijderen en op de nieuwe daken zonnepanelen plaatsen.

De subsidieregeling Asbest eraf zonnepane­len erop ziet er als volgt uit:• De subsidie is bestemd voor agrarische

bedrijven (minimale standaardopbrengst € 25.000).

• U ontvangt € 3,– subsidie per m2 asbestdak. • De sanering moet gepaard gaan met

terugplaatsing van zonnepanelen met een vermogen van ten minste vijftien kilo­Watt­Piek (ongeveer zestig panelen).

• Het te saneren asbestdak heeft een mini­mumoppervlakte van 400 m2.

• U ontvangt maximaal € 7.500 subsidie. • Sanering van asbestdaken van gebouwen

met een nevenfunctie mag, mits binnen het bouwblok.

• Het is toegestaan de zonnepanelen op een ander dak dan het gesaneerde dak te plaatsen, op voorwaarde dat dit gebouw zich op het bouwblok uit de aanvraag bevindt.

Stimuleringsregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop

Wettelijke eisenVoor het verwijderen van asbest zijn wette­lijke eisen vastgesteld. Met een asbestinven­tarisatie moet volgens de beoordelingsricht­lijn SC540 de aanwezigheid en hoeveelheid van asbest worden bepaald. Nadat het voornemen tot saneren aan de gemeente is gemeld en akkoord bevonden, moeten de asbesthoudende dakplaten door een gecer­tificeerd bedrijf worden verwijderd.

Voor vragen en informatie over de rege­ling en het aanvragen van subsidie kunt u terecht op www.asbestvanhetdak.nl.

Page 3: Bedrijf & Milieu december 2013

3

Verplichte registratie glastuin-bouwbedrijven makkelijkerIn het verleden was de verplichte registratie van de kunstmest­stoffen stikstof en fosfor niet eenvoudig. Ook was het nut van deze registratie onduidelijk, waar­door dit onvoldoende gebeurde. Op www.uo­glastuinbouw.nl is de registratie vereenvoudigd en daarmee voor iedereen toegan­kelijk.

Noodzaak van de jaarlijkse registratieDe normen voor de emissie van stikstof en fosfor worden tot 2018 ieder jaar strenger. Doet u geen jaarlijkse registratie via de web­site, dan heeft u geen zicht op de geldende normen waaraan uw tuinbouwbedrijf moet voldoen.

Maakt uw bedrijf gebruik van een gesloten bodemenergiesysteem?

Probeer de e-fiets of de e-scooter

Op 1 juli 2013 is het Wijzigings­besluit Bodemenergiesystemen in werking getreden en moeten eigenaren van nieuwe gesloten bodemenergiesystemen zich melden bij de Omgevingsdienst.

Daarvoor golden er geen wettelijk ver­plichtingen voor gesloten bodemenergie­systemen. De Omgevingsdienst roept u op bodemenergiesystemen die voor 1 juli 2013 zijn aangelegd alsnog te melden.

Gesloten bodemenergiesystemenBodemenergie heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een veel toegepaste ener­giebesparende techniek voor het koelen en verwarmen van gebouwen. Één van de manieren om dit te doen, is met een geslo­ten bodemenergiesysteem, ook wel warmte­pomp of bodemwarmtewisselaar genoemd. Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit kunststof buizen in de grond. De buizen werken als warmtewisselaar. Door geleiding wordt warmte of koude onttrokken aan de bodem en afgegeven aan het gebouw.

Elektrisch fietsen en ­ scooteren is leuk, snel, gemakkelijk en ideaal voor woon­werkverkeer. Met de fiets sta je nooit in de file. Bovendien ben je meteen in beweging, lekker in de bui­tenlucht én het is beter voor het milieu.

Een kilometer fietsen in plaats van autorij­den scheelt ongeveer 70 gram CO2­uitstoot. Daarnaast is reizen met de fiets of scooter ook voordeliger dan met de auto.

ProbeerpoolDe mobiliteitsmakelaar van Leiden en Alphen aan den Rijn biedt bedrijven uit de regio met minimaal honderd werknemers de mogelijkheid aan om een probeerpool van elektrische fietsen en scooters in huis te halen. Uw werknemers kunnen dan een maand lang gratis vijf elektrische fietsen en –scooters uitproberen, en bepalen of elektrisch fietsen interessant voor ze is. De probeerpool wordt door provincie Zuid­ Holland ondersteund vanuit het Program­ma Beter Benutten, dat is opgezet om de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van stedelijke regio’s te verbeteren.

Meer informatie Wilt u meer informatie over een probeer­pool bij uw bedrijf? Neem dan contact op met mobiliteitsmakelaar Bas Witte via mobiliteitsmakelaar@bereikbaar­leiden.nl of 06­25482125.

Melden bestaande systemenBodemenergiesystemen kunnen elkaar ne­gatief beïnvloeden als ze te dicht bij elkaar zijn aangelegd. Door een bestaand systeem te melden, ontstaat inzicht in waar alle systemen liggen. Hierdoor kan bij de aanleg van nieuwe systemen rekening gehouden worden met bestaande systemen. Het kan namelijk voorkomen dat een nieuw systeem niet mag worden aangelegd, omdat het de werking van een bestaand systeem ver­stoort. Melden van een bestaand gesloten bodemenergiesysteem bij uw bedrijf doet u via de Activiteitenbesluit Internet Module op http://aim.vrom.nl.

Meer informatieWilt u meer informatie over het melden van bodemenergiesystemen? Neem dan contact op met de heer R. van der Voort van de Omgevingsdienst via 071­4083222 of [email protected].

Uit deze jaarlijkse registratie komt een aanbeveling voor uw huidige bedrijfs voering. Deze aanbeveling geeft u handvatten voor aanpassingen binnen uw bedrijf. De registra­tie moet jaarlijks voor 1 mei zijn ingediend over het voorgaande jaar. Door nu met regis­tratie te starten geeft het normeringssysteem u tot 2018 nog vier keer de mogelijkheid om uw bedrijfsvoering aan te passen.

De Omgevingsdienst houdt toezicht op de naleving van de registratieverplichting en toetst de inhoud van de registratie op juistheid.

Meer informatieWilt u meer informatie over de verplichte registratie tuinbouwbedrijven? Neem dan contact op met de heer P. Binnendijk van de Omgevingsdienst via 071–4083287 of [email protected].

Page 4: Bedrijf & Milieu december 2013

Goed bezig In deze rubriek aandacht voor organisatiesdie duurzaam ondernemen.

Uitgave van Milieucommunicatie Holland Rijnland, een samenwerking van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude en de Omgevingsdienst West­Holland | Ontwerp: Stern/Den Hartog & De Vries | Opmaak: www.samgobin.nl | Illustraties: Loek Weijts, Sam Gobin | Fotografie: HUM, Omgevingsdienst West­Holland | Eindredactie: Marianne Herijgens, Omgevingsdienst West­Holland, [email protected], Postbus 159, 2300 AD Leiden, tel. 071­4083600 | Oplage: 12.250 | www.odwh.nl

4

Houwaart: ‘Als je wilt innoveren moet je investeren. Mijn randvoorwaarde is wel een terugverdientijd van maximaal twee jaar. Langer vind ik niet interessant, want dan is het financieel niet rendabel. Je moet gezond zijn om te blijven innoveren.’

Het bedrijfspand van Olympia Sport and Health beschikt over een door het bedrijf zelf ontworpen gebouwbeheersysteem. Rasser legt uit: ‘Alle gebruiksfuncties in het gebouw worden centraal geregeld en afge­steld, nergens zul je een schakelaar vinden. Hierdoor brandt het licht niet onnodig en hoeft het personeel zich niet bezig te houden met het volume van de muziek. Temperatuur, luchtvochtigheid en het

Olympia Sport and Health uit Noordwijk

CO2­gehalte in de lesruimtes worden au­tomatisch bestuurd en het water in de dou­ches heeft altijd de ideale temperatuur. De douches zelf werken met sensoren, er komt geen kraan aan te pas. Overigens wordt het douchewater op een duurzame manier verwarmd. Op het dak van het gebouw staat een installatie met zogenaamde lighttubes die daglicht omzetten in warmte, waarmee het douchewater wordt verwarmd.’

Zo’n gebouwbeheersysteem levert méér dan alleen energiebesparing op, legt Houwaart uit. ‘In het sportcentrum worden per week 110 lessen gegeven, door zo’n 20 trainers. Het voorprogrammeren van alle gebruikers­functies levert ook rust en gemak op.

Hierdoor kan het personeel zich focussen op onze klanten en op de trainingen. Dat is ook winst.’

‘Maar we hebben nog meer’, zegt Rasser. ‘Nog een mooie manier om fors energie te besparen is het warmteterugwinsysteem waarmee afgezogen, warme lucht uit het gebouw de vers aangezogen koude buiten­lucht verwarmt. De energieslurpende airco en ouderwetse verwarming zijn daarmee verleden tijd.’

Duurzaamheid zit na al die jaren in het DNA van de organisatie. Alle kennis die bij Olympia Sport and Health is opgedaan, is in één keer geïmplementeerd in het tweede sportcentrum: Sport & Go. Ook daar is de maandelijkse kostenbesparing op de energielasten voelbaar. Houwaart: ‘De energienota is bij Sport & Go acht keer lager dan voorheen, door het gebruik van deze energiebesparende maatregelen. Alle duurzaamheidsinvesteringen hebben zich bij deze tweede sportschool al ruimschoots terugverdiend.’

Als je wilt innoveren moet je

investeren

Ton Rasser en Kees Houwaart van Olympia Sport and Health

Lighttubes

Zo duurzaam mogelijk, dat was het motto bij het betrekken van het nieuwe sportschoolcomplex in 2006. En in de jaren die volgden heb­ben Kees Houwaart Jr – manager van Olympia Sport and Health – en Tom Rasser – facility manager – niet stilgezeten. Ze bleven energie­zuinige systemen doorvoeren en nog steeds speuren ze op internet naar nieuwe ontwikkelingen en technieken.