ASW cursusaanbod 2011

20
Resultaat met bewoners Website bouwen Energie thuis Effectief vergaderen en onderhandelen Onderhandelen Basiscuru Wonen en Leefbaarhe Digitaal emengd beheer Service- kosten reenkomst bereiken Innovatieve Innovatie oplossingen dmv brainstorm CURSUSAANBOD 2011

description

Cursus aanbod ASW voor bewoners(organisaties). Cursussen met individuele inschrijving en maatwerk specifiek gericht op de wensen van u en uw achterban.

Transcript of ASW cursusaanbod 2011

Page 1: ASW cursusaanbod 2011

Resultaat met bewoners

Website bouwen Energie

thuisEffectief vergaderen en onderhandelen

Onderhandelen

Basiscurus Wonen en

Leefbaarheid

Digitaal

Gemengd beheer

Service -kosten

overeenkomst bereiken

Innovatieve

Innovatie oplossingen dmv

brainstorm

C u r s u s a a n b o d 2 0 1 1

Page 2: ASW cursusaanbod 2011

2

ASW

Nieuwezijds Voorburgwal 32

1012 RZ Amsterdam

020-5230130

[email protected]

www.steunpuntwonen.nl

COLOFONRedactie: Pieter De Stefano

Grafische vormgeving: Studio Pollmann, Amsterdam

Fotografie: Gert-Jan Odijk, Lex Draijer, Jan Mast, Arnold Paalvast, Bas Baltus

Drukwerk: Slimdruk

Page 3: ASW cursusaanbod 2011

3

Het ASW werkt al meer dan 20 jaar succes-vol aan de ondersteuning van bewoners-participatie in de regio Amsterdam. Juist vanwege deze ruime ervaring is het ASW uw partner voor cursussen over bewoners-participatie en alles wat daarbij komt kijken.

Het ASW werkt met professionele trainers die uit de praktijk afkomstig zijn. Onze trainers weten zelf hoe het is om een bewonerscom-missie op te zetten, te onderhandelen met corporaties of buurtbewoners bij activiteiten te betrekken. Ons cursusaanbod is daarom altijd relevant, op maat en zorgt ervoor dat u nog meer resultaat met bewoners boekt.

Er zijn diverse mogelijkheden: u kunt als koepel of bewoners commissie een gehele cursus boeken. Nieuw is de reeks cursussen met

een open inschrijving. Voor deze cursussen hoeven de deelnemers niet allemaal bij dezelfde verhuurder te huren, maar kunnen individueel worden aangemeld. Zo kan uw achterban het hele jaar door op een laag drempelige manier zeer betaalbare cursussen volgen.

Tot slot is er de mogelijkheid om contact met ons op te nemen voor een cursus die niet standaard in ons pakket zit. Meestal kunnen wij u een passend aanbod doen.

Voor meer informatie of aanmeldingen kunt u mailen naar [email protected] met de naam van de betreffende cursus in het onderwerp.

Petra van der Meulen

welkOm

Page 4: ASW cursusaanbod 2011

4

Individuele cursussen6 Achterban: wat moet (kunt) u ermee?

7 Effectief vergaderen en onderhandelen

8 Website bouwen

9 Digitaal doelgroep bereiken

10 Introductie creatief denken

11 Nieuwe bewonerscommissie

12 Kalender met cursusdata

Groepscursussen14 Basiscurus Wonen en Leefbaarheid

15 Energie in huis

16 De brainstorm: innovatieve oplossingen

17 Servicekosten

18 Gemengd beheer: huurder & VvE

19 Overlegwet / Samenwerkingsovereenkomst

InhOud

Page 5: ASW cursusaanbod 2011

Open inschrijvingBij deze cursussen kunnen deelnemers individueel worden aangemeld, men hoeft niet bij dezelfde verhuurder te huren. Als huurdersorganisatie heeft u zo de mogelijkheid om het hele jaar door uw achterban aan cursussen te laten deelnemen. Laagdrempelig en betaalbaar!

5

Page 6: ASW cursusaanbod 2011

Achterban: wat moet (kunt) u ermee?Een bewonerscommissie doet haar werk uiteindelijk natuurlijk voor de bewoners van het complex. De bewoners vormen de achterban en worden vertegenwoordigd door de bewonerscommissie. Soms is het onduidelijk wat de mogelijkheden met de achterban zijn. Hoe weet u bijvoorbeeld wat die achterban wil? En wat als de helft iets heel anders wil dan de anderen?

Wettelijk moet een bewonerscommissie de achterban informeren en betrekken. Het is

belangrijk de achterban niet alleen te infor-meren, maar ook te achterhalen wat er leeft in uw complex. U heeft als commissie een aantal plichten naar uw achterban, daar gaat deze cursus in één avond op in.

Na afloop van de cursus bent u als lid van een bewonerscommissie beter in staat om de belangen van uw achterban om te zetten in werkbare voorstellen vanuit de bewo-nerscommissie. En weet u de bewoners beter te betrekken bij uw werk.

Data:28 april18 juli27 oktober

Kosten:€ 75 (één avond)

Aanmelden:[email protected]

6

Page 7: ASW cursusaanbod 2011

7

effectief vergaderen en onderhandelenVergaderen is niemands hobby, maar is wel een zeer belangrijk onderdeel van het werk van actieve bewoners. Om een vergadering zo effectief mogelijk te laten verlopen, moet het doel van tevoren helder zijn. Moeten er beslissingen worden genomen of wordt er informatie gedeeld? Daarnaast zijn er ver-schillende formele rollen in een vergadering: de voorzitter en de notulist bijvoorbeeld. Maar er zijn ook informele rollen: de één is actiever dan de ander, communicatiestijlen verschillen en kunnen soms zelfs botsen.

In deze cursus van drie avonden gaan we

uitgebreid in op de theorie èn de praktijk van effectief vergaderen en onderhandelen. Tijdens de eerste twee avonden behandelen we verschillende vormen van vergaderen en tips en trucs om vergaderingen zo effec-tief mogelijk te maken. Tijdens de derde avond gaan we in op een specifieke vorm van vergaderen: onderhandelen. Hoe komen twee partijen met tegengestelde belangen tot een besluit? En hoe haalt u daar zelf het meeste uit? Tijdens deze cursus wordt de theorie regelmatig afgewisseld met actieve momenten, om zo het vergaderen en onder-handelen ook in de praktijk te leren.

Data:12, 19 en 26 mei3, 10 en 17 november

Kosten:€ 219 (drie avonden)

Aanmelden:[email protected]

Page 8: ASW cursusaanbod 2011

Website bouwenInternet is tegenwoordig één van de belang-rijkste communicatiemiddelen. Een goede website is dan ook waardevol voor uw organisatie.

Of het nou gaat om het informeren van leden en andere geïnteresseerden, het activeren van de achterban of het werven van deelnemers: via een website gaat dat allemaal veel makkelijker. Maar het bouwen van een website lijkt voor de meesten nog steeds een moeilijke klus. Voor het zelf bouwen ontbreekt vaak de kennis en uit besteden is duur en lastig. Het ASW

biedt via de cursus Website bouwen hier de oplossing voor.

In twee avonden leert u via de op maat gemaakte ASW software in een hand-omdraai een eigen website bouwen. Voor kennis van het bouwen van websites is niet noodzakelijk, het kunnen omgaan met computers wel.

Data:16 en 23 mei24 nov. en 1 dec.

Kosten:€ 149 (twee avonden cursus)+€ 370 (gebruiks kosten software plus één jaar hosting van de website)=€ 519 (totaalpakket: twee avonden cursus, gebruiks­kosten software, één jaar hosting van de website)

Aanmelden:[email protected]

8

Page 9: ASW cursusaanbod 2011

9

digitaal doelgroep bereikenFacebook, Hyves, Twitter – het zijn allemaal manieren om interactief in contact te staan met uw achterban. Naast een goede website blijven de mogelijkheden om met social media uw achterban te bereiken groeien.

Maar wat zijn de verschillen en overeen-komsten tussen Facebook, Hyves en Twitter? Wat communiceert u via het ene kanaal en wat via het andere? En welke doelgroepen gebruiken wat? Wist u bijvoorbeeld dat jongeren veelal gebruik maken van Facebook, maar dat Hyves steeds populairder wordt onder 55-plussers?

Tijdens een lezing van één avond krijgt u een overzicht van de verschillende manieren om digitaal uw doelgroep te bereiken. Met voorbeelden uit de praktijk van Facebook, Hyves en Twitter laten we zien wat de diverse mogelijkheden zijn.

Na afloop van deze avond kunt u intekenen op de diverse vervolgworkshops waarin u zelf direct aan de slag gaat met één van de social media. U kunt zich voor één workshop inschrijven, maar natuurlijk ook voor meerdere!

Data:Lezing:31 maart, 30 juni, 29 september

Facebook:7 april, 6 juli, 6 oktober

Hyves:12 april, 7 juli, 12 oktober

Twitter:19 april, 13 juli, 13 oktober

Kosten:Gratis (lezing)€ 75 (per workshop van één avond)

Aanmelden:[email protected]

Page 10: ASW cursusaanbod 2011

Introductie creatief denkenVaak bedenken we voor bepaalde problemen steeds dezelfde oplossingen omdat het niet lukt om op een andere manier tegen een probleem aan te kijken. Dit komt doordat onze hersenen hun kracht halen uit vaste patronen. Hierdoor kunnen we veel op de automatische piloot doen. We hoeven immers niet na te denken hoe we moeten fietsen of lopen. Maar hierdoor zitten we ook soms bij het bedenken van oplossingen vast in bepaalde denkpatronen. Creatief denken doorbreekt

deze denkpatronen en zorgt voor nieuwe, nuttige ideeën.

Tijdens deze cursus van één avond leert u een aantal technieken om los te komen van vaste denkpatronen. Naast het aanleren van deze technieken, oefent u ook direct om deze in de praktijk te brengen. Zodat u meteen van start kunt om op een andere manier tegen problemen aan te kijken en met nieuwe oplossingen te komen.

Data:4 april15 december

Kosten:€ 75 (één avond)

Aanmelden:[email protected]

10

Page 11: ASW cursusaanbod 2011

11

nieuwe bewonerscommissieBij het lid zijn van een bewonerscommissie komt een heleboel kijken. Als u start met een nieuwe bewonerscommissie, dan ziet u soms door de bomen het bos niet meer. Wat zijn precies uw rechten en plichten? Hoe komt u aan informatie en hoe bereikt u uw achterban? Wat doet de bewonerscommissie en welke onderwerpen moeten onder de aandacht van de koepel worden gebracht?

In deze praktische cursus van twee avonden komen de volgende onderwerpen aan bod:

Eerste avond – commissiewerk in het algemeen:• het oprichten van een commissie• het stellen van doelen• het maken van een stappenplan• de taakverdeling binnen een

bewonerscommissie

Tweede avond – de mogelijkheden van de commissie:• uw rechten en plichten• het recht op informatie, advies en

instemming• actief uitvoering geven aan de

samenwerkingsovereenkomst

Data:9 en 16 juni15 en 22 september

Kosten:€ 149 (twee avonden)

Aanmelden:[email protected]

Page 12: ASW cursusaanbod 2011

12

MAArt

31 Lezing digitaal doelgroep bereiken

April

4 Introductie creatief denken

7 Workshop Facebook

12 Workshop Hyves

19 Workshop Twitter

28 Achterban, wat moet

(kunt) u ermee?

Mei

12, 19 en 26 Effectief vergaderen

en onderhandelen

16 en 23 Website bouwen

Juni

9 en 16 Nieuwe bewonerscommissie

30 Lezing digitaal doelgroep bereiken

Juli

6 Workshop Facebook

7 Workshop Hyves

13 Workshop Twitter

18 Achterban, wat moet

(kunt) u ermee?

septeMber

15 en 22 Nieuwe bewonerscommissie

29 Lezing Digitaal doelgroep bereiken

OKtOber

6 Workshop Facebook

12 Workshop Hyves

13 Workshop Twitter

27 Achterban, wat moet

(kunt) u ermee?

nOveMber

3, 10 en 17 Effectief vergaderen

en onderhandelen

24 en 1 december Website bouwen

DeceMber

15 Introductie creatief denken

CursuskALeNdeR

Page 13: ASW cursusaanbod 2011

13

Inschrijving per groepDeze cursussen worden alleen per groep aangeboden. Op deze manier kunnen we de inhoud van de cursus in samenspraak helemaal op maat maken. Vanzelfsprekend zijn ook de cursusdata en de groepsgrootte flexibel.

Wilt u een op maat gemaakte offerte voor één van deze cursussen? Mail dan naar [email protected].

13

Page 14: ASW cursusaanbod 2011

basiscursus Wonen en LeefbaarheidTijdens deze cursus leert u hoe u via de Basiscursus Wonen en Leefbaarheid een bepaalde groep bewoners actief kunt betrekken bij hun complex. Het gaat hier met name om buurtbewoners die nog niet actief zijn in bijvoorbeeld een bewonerscommissie.

Het ASW heeft hiervoor een succesvolle methodiek ontwikkeld: de Basiscursus Wonen en Leefbaarheid. Deze methode is de afgelopen jaren succesvol toegepast in onder andere Osdorp en Noord en heeft ervoor gezorgd dat in deze gevallen

vrouwen actief zijn gaan deelnemen aan het leven in de buurt.

De Basiscursus kan voor verschillende doelgroepen worden ingezet, bijvoorbeeld voor vrouwen, jongeren of ouderen. Het ASW kan namens u via de Basiscursus vaak moeilijk te bereiken groepen uit uw achterban activeren. Deze cursus wordt in samenspraak geheel op maat gemaakt.

14

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 15: ASW cursusaanbod 2011

15

energie in huisDe laatste jaren zijn energiekosten een steeds groter deel van de maandelijkse kosten gaan uitmaken. Om de energie-kosten terug te dringen èn om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot, biedt het ASW succesvol het project Energie in Huis.

In bijvoorbeeld Amsterdam-Zuidoost organiseert het ASW kleinschalige bijeenkomsten bij mensen thuis. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen buurtbewoners praktische tips over hoe zij energie kunnen besparen en krijgen zij de Energiebox uitgereikt. De kracht van het project zit in de betrokkenheid van buurtbewoners:

zij organiseren zelf de bijeenkomst en zorgen voor de deelnemers.Het ASW kan ook bij uw achterban dit project inzetten, om hen zo te helpen gebruikersgedrag te veranderen en energie te besparen.

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 16: ASW cursusaanbod 2011

de brainstorm: innovatieve oplossingenHeeft uw commissie of bestuur een probleem waar u met logisch nadenken geen oplossing voor kunt vinden? Een door het ASW gefaciliteerde brainstorm is dan de uitkomst.

Afhankelijk van uw groepsgrootte en het probleem gaat u onder begeleiding van één of twee begeleiders aan de slag. In een eerste, korte sessie van één tot twee uur wordt door de meest direct betrokkenen een scherpe startvraag geformuleerd. Hierna volgt de eigenlijke brainstormsessie met alle betrokkenen en eventueel enkele

frisse buitenstaanders. Deze brainstorm duurt vier tot zes uur. In deze tijd worden zeer veel ideeën bedacht – soms wel honderden. Vervolgens worden al deze ideeën door middel van speciale technieken gefilterd. Van de overgebleven ideeën worden er twee tot vier uitgewerkt tot een concept waarmee u daadwerkelijk aan de slag kunt.

16

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 17: ASW cursusaanbod 2011

17

ServicekostenIn deze op maat gemaakte cursus wordt in samenwerking met de betreffende koepel gekeken naar wat servicekosten zijn, hoe deze worden afgerekend, op welke informatie u in ieder geval recht heeft en wat u kunt doen wanneer er iets niet klopt.

Tijdens de eerste bijeenkomst wordt vooral de wet- en regelgeving behandeld. Ook worden de vragen van de bewoners-commissie(s) geïnventariseerd. Tijdens de tweede bijeenkomst komen specifieke vragen aan bod en wordt er stilgestaan bij wat een bewonerscommissie in zo’n situatie kan doen. Tot slot wordt de afrekening van de servicekosten uitgebreid toegelicht en is

er aandacht voor hoe u zo’n afrekening het best kunt bespreken met de corporatie.

Een goed moment om deze cursus te volgen is ongeveer één maand voordat de afrekening in de commissie besproken wordt. Uiteraard kan de cursus ook op ieder ander moment van het jaar gegeven worden.

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 18: ASW cursusaanbod 2011

Gemengd beheer: huurder & VveWanneer een complex uit zowel koop-woningen als huurwoningen bestaat, dan is er sprake van gemengd beheer. In een complex met gemengd beheer heeft u te maken met zowel huurrecht als appartementsrecht. Dit kan soms botsen. Met name de verhuurder zit hierdoor soms in een benarde situatie. Wie bepaalt bijvoorbeeld het onderhoud van het pand? En de servicekosten? Is dat de verhuurder of de VvE?

In deze cursus wordt uitgebreid stil-gestaan bij de rechten en de plichten

van zowel de huurders als de eigenaren. Ook wordt de rol van de corporatie in deze situatie besproken. Deze cursus wordt in overleg naar uw specifieke situatie ingericht.

18

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 19: ASW cursusaanbod 2011

19

Overlegwet/samenwerkings­overeenkomstInformatierecht, adviesrecht, instemmings-recht? Welke rechten heeft een bewoners-commissie bij welk onderwerp? En hoe maakt u gebruik van dat recht? En wat als de corporatie de informatie niet geeft, of uw advies van tafel wordt geveegd?

In deze cursus gaan we in op uw rechten en plichten die voortkomen uit de wet op het overleg tussen huurders en verhuurder, de Overlegwet (2009). In deze versie van de Overlegwet hebben bewonerscommissies meer rechten dan voorheen. Allereerst wordt de wet kort toegelicht. Daarna wordt

door middel van praktische opdrachten handen en voeten gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen uw koepel en corporatie. Ook leert u welke zaken door huurders zelf kunnen worden opgepakt, voor welke problemen u bij de koepel aan de bel trekt en wanneer u als bewonerscommissie aan de slag gaat.

Datum:In overleg

Offerte? [email protected]

Page 20: ASW cursusaanbod 2011

Resultaat met bewoners

Nieuwezijds Voorburgwal 32

1012 RZ Amsterdam

www.steunpuntwonen.nl

t 020 ‒ 52 30 130

F 020 ‒ 63 82 976

[email protected]