ASkV vluchtelingen ondersteuning

5
Op het moment is er zoveel te doen wat betreft het onderwerp vluchtelingen in Nederland. De vluchtelingen zijn hier naartoe gevlucht omdat het in eigen land te gevaarlijk is. Ik vind het heel belangrijk dat deze mensen op steun kunnen rekenen, die hun onzekere positie wat steviger maakt in ons koude kikkerlandje. ASKV is zo’n organisatie die daar zich voor inzet. ASKV is een organisatie die vooral actief bezig houdt met vluchtelingen in en rondom Amsterdam Ze hebben al veel betekend voor deze asielzoekers. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen de eigenbijdrage voor medicatie voor vluchtelingen af te schaven. Een ander voorbeeld is het Paspoort van Amsterdam. Dit paspoort zorgt ervoor dat mensen zonder verblijfsvergunning worden geïnformeerd over hun rechten en hulpverleners weten dat ze mensen mogen helpen zonder verblijfsvergunning zonder dat zij strafbaar zijn.

Transcript of ASkV vluchtelingen ondersteuning

Page 1: ASkV vluchtelingen ondersteuning

Op het moment is er zoveel te doen wat betreft het onderwerp vluchtelingen in Nederland. De vluchtelingen zijn hier naartoe gevlucht omdat het in eigen land te gevaarlijk is. Ik vind het heel belangrijk dat deze mensen op steun kunnen rekenen, die hun onzekere positie wat steviger maakt in ons koude kikkerlandje.

ASKV is zo’n organisatie die daar zich voor inzet. ASKV is een organisatie die vooral actief bezig houdt met vluchtelingen in en rondom Amsterdam Ze hebben al veel betekend voor deze asielzoekers. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen de eigenbijdrage voor medicatie voor vluchtelingen af te schaven. Een ander voorbeeld is het Paspoort van Amsterdam. Dit paspoort zorgt ervoor dat mensen zonder verblijfsvergunning worden geïnformeerd over hun rechten en hulpverleners weten dat ze mensen mogen helpen zonder verblijfsvergunning zonder dat zij strafbaar zijn.

Page 2: ASkV vluchtelingen ondersteuning

ASKV houdt zich bezig met uitgeproduceerde asielzoekers en strijden voor gelijke rechten voor deze mensen. Ze helpen de vluchtelingen op verschillende terreinen: onderdak vinden, middelen voor levensonderhoud en gezondheidszorg bieden. Wat ik zelf heel mooi vind is de focus die ze leggen op het zelf bemiddelen en het ontwikkelen van talenten en vaardigheden.

De visie die ze hanteren spreekt me aan en zie je ook terug in de projecten en campagnes die ze voeren: Veranderen door doen.

Een aantal voorbeelden van projecten zijn:

- Het LHBT- Project, wat zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (vaak wordt asiel aanvraag afgewezen, omdat LHBT-ers hun verhaal niet makkelijk kunnen vertellen Door ze hier in te ondersteunen lukt het na een tweede poging asielaanvragen wel vaak om een verblijfsvergunning te krijgen!)

- Ze geven Nederlandse les aan vluchtelingen.

- Het Creëren van een vangnet voor vluchtelingen, wat inhoudt dat ze het gat waar de reguliere hulpverlening ophoudt, dichten met een sterk sociaal netwerk. ASKV biedt hier ondersteuning in om een sterk sociaal netwerk op te bouwen wat fungeert als sociaal vangnet.

Page 3: ASkV vluchtelingen ondersteuning

Vrijwilligers en stagiaires

Deze organisatie heeft veel vacatures voor vrijwilligers;

- Vrijwilligers voor bijvoorbeeld het juridische team om rapporten en vluchteling verhalen samen met een advocaat te analyseren.

- Vrijwilligers voor maatschappelijk werk, het openen van deuren voor zorg van de vluchteling of gewoon om een leuke dag te hebben met de vluchteling als buddy, dat is ook mogelijk.

- Vrijwilligers voor het vertolken van gesprekken in het Arabisch, Somalisch, Russisch of Amhaars. Het opknappen van klusjes voor vluchtelingen of het helpen verhuizen van vluchtelingen.

- Vrijwilligers om mee te helpen met campagnes, het organiseren van publieksacties of politieke acties. ASKV gaat graag de confrontatie aan in hun campagnes en vrijwilligers zijn altijd welkom om hun ideeën en hulp daar in te gebruiken.

- Tenslotte zijn er voor de Nederlandse lessen ook vrijwilligers nodig.

Het is ook mogelijk om stage te lopen als cmv-er bij ASKV. Hierbij moet je vooral denken aan het organiseren van campagnes, projecten en vluchtelingen weg wijs maken in Nederland. Voor een 2e jaars of 3e jaar stagiaire is plaats bij ASKV, wanneer je affiniteit hebt met de doelgroep vluchtelingen. Het leuk vind om campagnes/acties te organiseren en van aanpakken weet, dus lef heeft.

.

CMV en ASKV

Als toekomstig cmv-er gaat mijn hartje sneller kloppen van ASKV . Veel competenties van een CMV-er kunnen ingezet worden in deze organisatie. Zoals het ondersteunen van de vluchteling in het creëren van een eigen sociaal netwerk waar hij/zij op kan rekenen wanneer dat nodig is. Planmatige

Deze organisatie inspireert mij heel erg voor het nest, op het moment zijn er in heel Nederland vluchtelingen die hulp nodig hebben in huisvesting, gezondheidzorg en middelen voor levensonderhoud. Hierbij kan het project “Het Nest” volgens mij inspiratie opdoen uit de manier waarop ASKV vluchtelingen benadert. CMV studenten zouden ze bijvoorbeeld kunnen helpen met het opbouwen van een sociaal netwerk hier en ze ‘welkom’ laten voelen in de wijk. MWD/SPH studenten kunnen ze helpen met Nederlandse lessen.

Page 4: ASkV vluchtelingen ondersteuning