Artikel SmartReading Goedele magazine 130822

2
113 Slim leren lezen Rennen, springen, vliegen, duiken … en stapels boeken wegwerken die stof liggen te vergaren. Wie komt er wél toe alle boeken te lezen die hij zou willen? Te midden van alle haast is SmartReading misschien een oplossing. Ik schraap mijn hersenen bijeen en ga in de leer bij Peter Plusquin. Een driedaagse cursus in domein De Heerlijckyt in het trage Geetbets. Fluks daarheen! soul TEKST: GOEDELE LIEKENS FOTO’S: KRIS JACOBS

description

Verslag van Goedele Liekens over de SmartReading Summer School. Verschenen in Goedele magazine in augustus 2012.

Transcript of Artikel SmartReading Goedele magazine 130822

Page 1: Artikel SmartReading Goedele magazine 130822

112 113113

Slim leren lezenRennen, springen, vliegen, duiken … en stapels boeken wegwerken die stof liggen te vergaren. Wie komt er wél toe alle boeken te lezen die hij zou willen? Te midden van alle haast is SmartReading misschien een oplossing. Ik schraap mijn hersenen bijeen en ga in de leer bij Peter Plusquin. Een driedaagse cursus in domein De Heerlijckyt in het trage Geetbets. Fluks daarheen!

soul

TEKST: GOEDELE LIEKENS FOTO’S: KRIS JACOBS

Page 2: Artikel SmartReading Goedele magazine 130822

114 115

Wat?De Rolls Royce van de snelleestrainingen om tot tien keer sneller te lezen.

Voor Wie?Iedereen die veel moet lezen, tijd wil besparen, kennis wil vergroten, beter wil onthouden of moeite heeft met lezen.

Belangrijkste techniekenLezen met je brein, turbolezen, doelgericht filteren, scannen, mindmappen (organisch trucje om gedachten en kennis te ordenen), meerdere regels tegelijk lezen.

MegatrucDoen-doel: een duidelijk doel stellen voor je begint te lezen. Wat wil je bereiken? Niet zomaar ‘ik wil meer weten over’ maar concreet ‘ik zie mezelf….’. Vandaar ‘sMart’:S - specifiek: hoe specifieker je DoenDoel, hoe sneller je leestM - meetbaar: meet je resultaat om te weten wanneer je doel bereikt isA - aanwijsbaar: maak een mentaal, levendig beeld van je doelR - realistisch: stel jezelf een hoog doel om beter gemotiveerd te zijnT - tijdgebonden: bepaal een deadline om naar je doel toe te werken

Op het appèl: 25 mensen van divers pluimage, van geitenwollensok tot zakenman. Bij de kennis-making moeten we een in kring onze voornaam

zeggen met een allitererend adjectief. Toch niet de zweve-rige toer op, a capella mantra’s scanderen of zo. Ik ben te nuchter voor een reis richting chakra’s! We lopen kriskras door elkaar en als de bel gaat, slaan we een praatje met Stille Sonja of Pientere Pieter. Oef, in de cursusruimte gaat het er traditioneler aan toe. Peter belooft ons in drie dagen sneller te leren lezen, beter te onthouden en meer plezier te beleven. Nadenken uit den boze, gewoon doen wat hij zegt.

De truc met De vingerVolgens de leestest ben ik een trage lezer (180 woorden/mi-nuut) maar ik scoor hoog op inhoud (72% van de tekst). Eerst leren we vastgeroeste leespatronen af als de ‘interne dialoog’: gesprek met jezelf tijdens het lezen. Peter geeft tips om dat luie lezen af te leren. Door ‘kinderachtig’ je vinger te gebruiken lees je gerichter en dubbel zo snel. Dan, het afle-ren van verklanken: in plaats van auditief lezen (als luidop lezen maar dan stil) visueel lezen. Dat drijft de snelheid op van 200 naar 1000 worden per minuut, en avant!

vOOruit met De geitAls je ‘turboleest’ verplicht je je grijze massa om het grotere geheel te zien en kun je zelfs uit een tekst vol fouten een ver-haal reconstrueren. Nog straffer: je vinger achterwaarts be-wegen en van rechts naar links lezen. Eerst zie je alleen Chi-nees, dan volgt de aha-erlebnis: it makes sense! Het werkt nog beter als je meerdere zinnen tegelijk leest. Je hersenen pikken dan een groot deel van de inhoud op.

en Dan DOenWe verspreiden ons met vlijtige vingertjes over het schitte-rende, inspirerende domein. Ik ben afgeleid door de strever voor mij. De interne dialoog steekt de kop op, de concen-tratie is zoek. Zit dat liederlijke leven daar voor iets tussen? Sneller! Ik moet mezelf forceren maar verorber toch twee boeken (450 pagina’s) op een middag. Als ik mijn ‘mind-map’ invul sta ik versteld van de opgedane kennis. Ook op

vragen van andere cursisten antwoord ik zonder ver-pinken. Ik haal ruimschoots de 72% van voordien, vijf keer zo snel! De laatste avond voel ik mij als een bloem-zak, uitgeput en met prikkende ogen. De tol van harde labeur. Of van vertoeven in goed gezelschap met wijn.

Sukkelen tOt het luktHet kost training om oude leesgewoontes af te leren en de concentratie is vermoeiend, maar SmartReading werkt. Mijn hersenen zijn slimmer dan ikzelf. Ik ga dat visueel lezen blijven oefenen maar niet bij een mooie roman. De ‘Ontdekking van de hemel’ lees je niet op een drafje. Da’s meer iets voor slow reading op een stiltestage.

“Nog straffer: van rechts naar links lezen. Eerst zie je alleen Chinees, dan volgt de aha-erlebnis:

it makes sense!”

SmartReading in een notendop

soul

Boek: SmartReading - lees een boek per uur, Peter Plusquin/Paul van der Velde, €24,99

Cursus: Global Edutainment, Noéstraat 19, 3360 Bier-beek, 016 75 03 12, [email protected], www.smartrading.be

Locatie: Heerlijckyt van Elsmeren, kasteel met leer- en ontmoetingscentrum, Weg op Halen 2, 3450 Geetbets, www.heerlijckyt.org