Artikel Brabant Breed Maart 2012

2
| BRABANTBREED GERECHTSDEURWAARDERS 36 S ingle Euro Payments Area kortweg SEPA (http://ow. ly/8VIKy) moet bijdragen aan één Europese Economische Eenheid. Een invoering van gelijkwaardig betalingsverkeer die internationale barrières moet wegnemen en zo de Europese economie makkelijker kan laten groeien tot een van de sterkste economieën ter wereld. Hoewel Nederland relatief gezien een klein land is, behoren wij Nederlanders wel tot de 20 grootste economieën van de wereld en zijn wij het derde grootste exportland op het gebied van land- en tuinbouwproducten. De invoering van SEPA zal dan ook met name op onze economie een grote impact hebben. EENHEID GELIJKWAARDIG BETALINGSVERKEER, ZOWEL BinnenLanDs, aLs GRensOVeRsChRijDenD ÉÉn euROPese eCOnOMisChe SEPA in het kort Europese banken zijn al zichtbaar druk bezig met de ontwikkeling van een uniforme betaalmarkt. Innovatie en efficiency zijn daarbij belangrijke speerpunten. Denk maar aan bijvoor- beeld de Europese overschrijvingen en incasso’s, het ‘nieuwe’ pinnen en duidelijkere prijzen. Allemaal ontwik- kelingen in het kader van SEPA. SEPA & De ondernemer De (detail-)handel zal in eerste instantie de voordelen gaan merken. Vanuit alle SEPA-landen kunnen we namelijk gelden ontvangen op één betaalrekening en vanaf die rekening met Europese betaalproducten euro’s overboeken naar rekeningen in alle SEPA-landen, in binnen- en buitenland. Met een oppervlakte van 41.526 km² mogen we Nederland met recht een klein land noemen. Een klein land dat betrokken is bij misschien wel de grootste economische ontwikkeling van Europa. We staan aan de vooravond van de invoering van één Europese betaalmarkt. Deze invoering moet in 2014 gereed zijn. De invoering van SEPA. Enkele gevolgen invoering SEPA voor de ondernemer: Aanpassing van (brief)papier; Omnummeren bankrekeningnum- mers: zowel klant als leverancier; Vervangen pinautomaat; Wat regelt uw bank wel en wat niet; Wijziging in machtigingen automatische incasso; Verdwijning acceptgiro; Informeer ook tijdig naar extra kosten voor de overgang. TIP

description

Artikel over één europese economische eenheid en de ontwikkelingen daaromtrent.

Transcript of Artikel Brabant Breed Maart 2012

Page 1: Artikel Brabant Breed Maart 2012

| brabantbreed gerechtsdeurwaarders 36

s ingle euro Payments area kortweg sePa (http://ow.ly/8viky) moet bijdragen aan

één europese economische eenheid. een invoering van gelijkwaardig betalingsverkeer die internationale barrières moet wegnemen en zo de europese economie makkelijker kan laten groeien tot een van de sterkste economieën ter wereld.

Hoewel nederland relatief gezien een klein land is, behoren wij nederlanders wel tot de 20 grootste economieën van de wereld en zijn wij het derde grootste exportland op het gebied van land- en tuinbouwproducten. de invoering van sePa zal dan ook met name op onze economie een grote impact hebben.

eenheidGeLiJkWaardiG betaLinGsverkeer,

zoWeL BinnenLanDs, aLs GRensOVeRsChRijDenD

ÉÉn euROPese eCOnOMisChe

sePa in het korteuropese banken zijn al zichtbaar druk bezig met de ontwikkeling van een uniforme betaalmarkt. innovatie en efficiency zijn daarbij belangrijke speerpunten. denk maar aan bijvoor-beeld de europese overschrijvingen en incasso’s, het ‘nieuwe’ pinnen en duidelijkere prijzen. allemaal ontwik-kelingen in het kader van sePa.

sePa & de ondernemerde (detail-)handel zal in eerste instantie de voordelen gaan merken. vanuit alle sePa-landen kunnen we namelijk gelden ontvangen op één betaalrekening en vanaf die rekening met europese betaalproducten euro’s overboeken naar rekeningen in alle sePa-landen, in binnen- en buitenland.

met een oppervlakte van 41.526 km² mogen we nederland met recht een klein land noemen. een klein land dat betrokken is bij misschien wel de grootste economische ontwikkeling van europa. we staan aan de vooravond van de invoering van één europese betaalmarkt. deze invoering moet in 2014 gereed zijn. de invoering van sepa.

enkele gevolgen invoering sePa voor

de ondernemer:

aanpassing van (brief)papier;

omnummeren bankrekeningnum-

mers: zowel klant als leverancier;

vervangen pinautomaat;

Wat regelt uw bank wel en wat niet;

Wijziging in machtigingen

automatische incasso;

verdwijning acceptgiro;

informeer ook tijdig naar extra

kosten voor de overgang.

tiP

Page 2: Artikel Brabant Breed Maart 2012

brabantbreed | 37gerechtsdeurwaarders

Met deze procedure worden de kosten van grensoverschrijdende zaken over geldvorderingen vereenvoudigd en verminderd.

de europese betalingsbevelprocedure is enkel van toepassing op burgerlijke en handelszaken. belangrijk daarbij is dat de geldvordering onbetwist is. er mag dan ook tussen partijen geen onenigheid zijn over de geldvordering (bv. slecht geleverd werk, producten niet juist etc.).

indienen verzoek europees betalingsbevelHet verzoek om een europees betalings-bevel wordt ingediend door middel van een standaardformulier bij het gerecht van de bevoegde lidstaat. Welk gerecht bevoegd is, wordt geregeld bij de verordening ‘brussel i’ (http://ow.ly/8vGav). Wanneer de vordering bijvoorbeeld betrekking heeft op een overeenkomst met een natuurlijk persoon, de verweerder, en deze verweerder niet betaald, dan zijn meestal de gerechten van de lidstaat waar de verweerder woont bevoegd. Het gerecht waarbij een verzoek om een europees betalingsbevel is ingediend, onderzoekt zo spoedig mogelijk of aan de gestelde eisen voldaan is (grensoverschrijdend karakter, burgerlijke- en handelszaken, bevoegdheid van het aangezochte gerecht, en dergelijke) en of de vordering gegrond lijkt. indien de voorwaarden voor het indienen van een verzoek om een europees betalingsbevel zijn vervuld, vaardigt het gerecht zo spoedig mogelijk en normaliter binnen dertig dagen na de indiening van het verzoek een europees betalingsbevel uit.

Het europees betalingsbevel wordt uitsluitend op basis van de door eiser verstrekte informatie uitgevaardigd en niet door het gerecht geverifieerd. het is uitvoerbaar, tenzij verweerder bij het gerecht van oorsprong een verweer-schrift indient. verweer kan ingediend

worden binnen 30 dagen nadat er ‘kennis is genomen’ van het betalingsbevel. de ‘kennisneming’ is per lidstaat anders.

uitvoerbaar wil zeggen dat het betalingsbevel (= de titel) te execute-ren is conform de regelgeving van de betreffende lidstaat. executeren heeft hier een geheel andere betekenis dan iemand executeren. Het is gewoon het uitvoeren van een gerechtelijke titel door het aanwenden van alle middelen die daarvoor in de wet staan vermeld.

eén europese economische eenheid, kans of bedreiging?Met al deze europese ontwikkelingen wordt grensoverschrijdend handelen zogezegd vereenvoudigd. vereenvoudi-ging wil niet altijd zeggen dat het daarmee ook daadwerkelijk gemakke-lijker of sneller gaat. dat sePa voordelen biedt voor consumenten en bedrijven is nu al goed te merken in het dagelijks betalingsverkeer. Het europese betalingsbevel is eveneens een positieve ontwikkeling als het gaat om een europese economische eenheid, maar het is nog geen garantie dat gelden daadwerkelijk sneller en goedkoper geïncasseerd kunnen worden. niet alle europese landen hebben namelijk hetzelfde efficiënte rechtssysteem als nederland en omringende landen.

vanzelfsprekend is advies over europees handelen, evenals over europees betalingsverkeer geen overbodige luxe. in de huidige ‘instabiele’ economische markt is (juridisch) advies over grensoverschrij-dend incasseren misschien wel net zo belangrijk. Wij helpen u graag vrijblijvend.

de (detail-)handel met direct klant-contact kan zo op den duur steeds meer betaalpassen van consumenten uit andere sePa-landen accepteren.

We kunnen dankzij de europese overschrijvingen en incasso’s geld overmaken en ontvangen met één enkele rekening. de toenemende, grotere concurrentie op de europese betaalmarkt kan voor alle soorten ondernemingen voordelen bieden in de vorm van kostenbesparingen. zo zijn in duitsland de transactiekosten al met een factor 10 lager dan bij ons door de grotere markt daar. als ondernemer ontkomt u niet aan de overgang naar sePa. de eu heeft daar namelijk een richtlijn voor opgesteld die recentelijk ook in onze wet is opgenomen.

sePa & europees betalingsbevel“economische eenheid klinkt natuurlijk positief, maar hoe zit dat dan met wanbetalers in het buitenland”, denkt u wellicht? al sinds 2008 kennen we in alle europese lidstaten (m.u.v. denemarken) de procedure voor een europees betalingsbevel (http://ow.ly/8viWy).

carlo eussenGerechtsdeurwaarder [email protected]

twitter.com/ceussen

nl.linkedin.com/in/ceussen

aGC gerechtsdeurwaarders & incassostationsplein 915211 bM den boschtel: (073) 704 03 84www.agc-incasso.nl

voor een europees betalingsbevel is er

geen beperking in de hoogte van de

vordering. de vordering moet enkel

betrekking hebben op burgerlijke en

handelszaken en dient onbetwist te zijn.

tiP

eén europese economische eenheid,

kans of bedreiging?

DisCussie

discussieer mee via de linkedin groep van brabant onderneemt