Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

16
Altijd Geslaagd Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem September 2016 – juni 2017 Inschrijven vanaf 13 juni 2016

description

 

Transcript of Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

Page 1: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

1

Altijd GeslaagdBekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem

September 2016 – juni 2017

Inschrijven vanaf 13 juni 2016

Page 2: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

Bekkevoort

Heemkring BekkevoortErfgoedraad

Cultuurraad

SportdienstGezinsbond

www.scherpenheuvel-zichem.be

www.bekkevoort.be

www.vormingplusob.be

Vormingplus Oost-Brabant organiseert cursussen, workshops, lezingen, uitstappen en projecten.

Je vindt de driemaandelijkse Vormingpluskrant met het aanbod in heel Oost-Brabant in GC den egger of in de bibliotheken van Averbode en Bekkevoort. Of vraag jouw exemplaar bij Vormingplus ([email protected], 016 52 59 00).

Page 3: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

3

SportdienstGezinsbond

Altijd GeslaagdBekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem

Leuk leren, dichtbij huis. Een combinatie van vorming en vrije tijd. Interessant, nuttig en prettig tegelijk. In je buurt vind je cursussen, lezingen en workshops. Met een wagonnetje als logo. Want Bekkevoort, Scherpenheuvel-Zichem en Vorming-plus Oost-Brabant koppelen hun wagons aan elkaar. Een uitnodiging om mee op de trein te springen en jezelf te verrijken. Met kennis, vaardigheden en een pak nieuwe vrienden.

Instappen!

Page 4: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

4

Het Belgische politieke systeem: hoe zit het weer in elkaar? Katleen Avermaete

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 25 (€ 19 - reductieprijs*)

Opgericht in 1830 is ons land tot een uiterst complexe structuur geëvolueerd. We kennen verschillende be-stuursniveaus: federale overheid, gewesten en gemeenschappen, gemeentes, Europese instellingen en inter-nationale groeperingen. België is een democratisch land waarin volksvertegenwoordigers de wetten maken. Om als kiesgerechtigde de juiste keuze te maken, is het belangrijk het systeem goed te kennen. In deze cursus leer je hoe regelgeving in ons land tot stand komt, hoe het systeem in elkaar zit en wat op welke manier en op welk niveau wordt beslist. Je krijgt ook zicht op de democratische beperkingen van het systeem en hoe de impact van de Belgische politiek op ons dagelijks leven steeds verkleint.

Samenleving - Levensvisies / cursusWoensdag 28/09, 5 en 12/10/2016 van 19.30u tot 21.30u

De opkomst van IS en het kalifaat Gino Schallenbergh

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 7

De Islamitische Staat riep in 2014 een nieuw kalifaat in het leven in Irak. Sindsdien stond de groep voortdurend in de aandacht. IS kende snelle militaire successen die iedereen met verstomming sloegen. Het kalifaat heeft een grote aantrekkingskracht op jonge geradicaliseerde moslims uit heel de wereld. Ook vanuit Europa en België trokken vele jihadisten naar het Midden-Oosten. Europa is op verschillende manieren betrokken bij de oorlog. In deze lezing bespreken we de opkomst en ideologie van IS en gaan we na wat de geopolitieke implicaties van de strijd met IS zijn.

Deze lezing betaal je ter plaatse. Reserveren doe je via de inschrijvingspunten.

Samenleving - Levensvisies / lezingDonderdag 8/09/2016 van 19u tot 21u

Naaien voor dummies Iris Stas

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 112 (€ 84 - reductieprijs*)

Wil je al lang leren naaien, maar heb je geen zin om daarvoor jaren opleiding te volgen? Dan is deze lessenreeks iets voor jou. In 8 praktische lessen ont-dek je de basis van naaitechnieken, maak je kennis met verschillende stoffen en leer je een patroon lezen. Zo ga je op het einde van de reeks naar huis met een zakje met en zonder rits, een kussensloop en een eerste eenvoudig kledingstuk.

Materiaalkosten niet inbegrepen. Je koopt zelf je stoffen aan. Meebrengen: een (geleende) naaimachine en de handleiding, 1 meter dunne katoenen stof (voor de kussensloop), bijpassende stikzijde, lintmeter, kopspelden, stofkrijt, stofschaar, lange lat, potlood, tornmesje, klein scherp schaartje, papier en pen voor notities. Heb je geen naaimachine? Stuur een mailtje naar [email protected].

Kunst - Crea / workshopDinsdag 6, 13, 20, 27/09 en 4, 11, 18, 25/10/2016 van 10u tot 13u

Page 5: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

5

Koken met restjes Marc Stroobants

Ontmoetingscentrum Het Laer Brabantsebaan 74

Zichem€ 44 (€ 33 - reductieprijs*)

Kan je van wortelpuree een soepje maken? Of hoe verwerk je die bloemkool van de dag voordien? Na deze reeks gooi je geen eten meer weg. Je gaat namelijk creatief aan de slag met overschotjes. Je tovert op één twee drie een voorgerecht. Je maakt variaties met dezelfde ingrediënten. Je leert wel-ke recepten het meest geschikt zijn om telkens iets anders in te verwerken. Verras je tafelgenoten en eet nooit meer twee keer hetzelfde. Restjesdag? De lekkerste dag!

Ingrediënten € 12 inbegrepen. Meebrengen: snijplankje, mes, keukenhanddoek en eventueel een schort.

Kunst - Crea / cursusDonderdag 20 en 27/10/2016 van 10u tot 13u

Succesvol solliciteren voor jongvolwassenen Nathalie Peeters

Bibliotheek Scherpenheuvel-ZichemWestelsebaan 134

3271 Averbode€ 17 (€ 13 - reductieprijs*)

Jezelf aantrekkelijk voorstellen voor een werkgever, ook al heb je nog niet veel ervaring: daar draait het om. Deze praktische cursus brengt je sterker aan de startlijn. Wij overlopen samen de sollicitatieproce-dure. Jij krijgt een model van sollicitatiebrief en CV mee waarmee je jouw opleiding, vaardigheden en kwalificaties duidelijk en gemakkelijk weergeeft. Je leert de STAR-methode gebruiken als voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Dit gesprek oefen je tenslotte in een rollenspel. Niets te verliezen, enkel te winnen. Toch?

Persoon - Relaties / cursusDinsdag 18/10/2016 van 13.30u tot 16.30u

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 49 (€ 37 - reductieprijs*)

Digitaal fotograferen met de reflexcamera Eric Van Aerschot

Wil je jezelf iets meer verdiepen in de digitale fotografie? Wil je de moge-lijkheden van je digitale reflexcamera en toebehoren beter leren kennen? Dan is deze cursus iets voor jou. Vooral beginnende fotografieliefhebbers zullen heel wat opsteken. Je begint met de theoretische basis. Je leert alles over focus, diafragma, sluitertijd, ISO-waarden, ... Je krijgt ook een initiatie in het werken met natuurlijk licht en flitslicht. Daarna gaan we samen het cursuslokaal uit om praktijkoefeningen te doen.

Syllabus € 7 inbegrepen. Meebrengen: je digitale reflexcamera en je handleiding.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusWoensdag 5, 12,19, 26/10 en zaterdag 15/10/2016 van 10u tot 13u

Page 6: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

6

Beheer je foto’s in de cloud en bewerk ze met Photoshop Express Ilse Depré

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 29 (€ 22 - reductieprijs*)

In deze cursus leer je hoe je met Google Photo’s en Flickr.com foto’s online kan bewaren en ordenen. Ze bijwerken en verfraaien kan dan weer met Adobe Photoshop Express; een heel gebruiksvriendelijke app die zowel in Windows als op Android-toestellen en Mac’s werkt.

Meebrengen: eventueel foto’s op cd-rom of USB-stick.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 22 en 29/11/2016 van 19u tot 21u

Fairtrade kookworkshop Tine Becuwe

Zaal De Hemmekes Ernest Claesstraat 34 bus C

Zichem€ 26 (€ 20 - reductieprijs*)

Tine toont dat het kan: lekker en ecologisch koken én eten. Bij de aan-koop van producten zet ze eerlijke handel voorop. Ze koopt dan ook veel producten bij de Wereldwinkel. We gaan aan de slag met (vaak vergeten) seizoensgroenten van ecologische teelt en vullen aan met Zuiderse Fair Trade-producten. Deze avond eten we lekker en puur plantaardig. Maar je krijgt ook tips om een lekker stukje vlees of vis te verwerken in de recep-ten. Daarna proeven natuurlijk, met een Fair Trade-drankje erbij.

Ingrediënten € 8 inbegrepen. Meebrengen: snijplank, keukenmesje, keuken-handdoek, schort.

Samenleving - Levensvisies / workshopDinsdag 15/11/2016 van 19u tot 22u

Workshop mindfullness Leni Cellini

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 15 (€ 11 - reductieprijs*)

Wil je leren leven in het huidige moment? Genieten van kleine dingen? Bij mindfullness - of aandachtstraining - werk je aan de vaardigheid om in het hier en nu te leven. Je leert te genieten en niet af te dwalen naar andere momenten, gevoelens en gedachten. Je kijkt op een nieuwe manier en met meer aandacht naar situaties en gaat anders in het leven staan. Daardoor word je meer bestand tegen stress, depressie en burn-out. Mindfull-ness is geschikt voor iedereen, ook voor jou!

Gezondheid - Zorg / cursusVrijdag 21/10/2016 van 14u tot 16.30u

Page 7: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

7

‘Still Alice’ Katja Van Goethem

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 5 – Voor deze activiteit moet je reserveren.

Je betaalt ter plaatse.

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld. Ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verlie-zen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Met een nabespreking door Katja Van Goethem, educatief medewerkster van MEMO vzw, expertise centrum dementie Vlaams-Brabant.

In samenwerking met Memo vzw.

Gezondheid - Zorg / lezingDinsdag 24/01/2017 van 19.30 tot 22u

Lekkere aperitieven maken Piet Arickx

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 16 (€ 12 - reductieprijs*)

Ook altijd op zoek naar originele aperitieven om je gasten te verrassen? Ga op zoek naar alternatieve aperitieven. Je krijgt achtergrondinformatie aangevuld met praktijk. Je maakt en-kele aperitieven uit kruiden en gaat aan de slag met recep-ten. Laat je zintuigen je leiden om zelf een lekkere aperitief te maken.

Ingrediënten aperitieven inbegrepen.

Kunst - Crea / cursusvrijdag 20/01/2017 van 18.30u tot 21.30u

Een frivool halssnoer haken Sieglinde Duchateau

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 27 (€ 20 - reductieprijs*)

Tijdens deze workshop verwerk je verschillende maten van kralen tot een frivool geheel. Het is handig om al wat ervaring met ha-ken te hebben, want je gaat aan de slag met metaaldraad. Een ongebruikelijke techniek die wel leidt tot mooie resultaten. Eens je ermee weg bent, kan je eindeloos gaan experimenteren en ver-schillende variaties maken.

Materiaalkosten € 10 inbegrepen. Meebrengen: haakpen nr 2,3 of 4. Je moet de basis haaksteek kennen.

In samenwerking met www.3abool.net.

Kunst - Crea / workshopZaterdag 26/11/2016 van 10u tot 13u

Page 8: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

8

Onderdompeling in de wereld van dementie Katja Van Goethem

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 17 (€ 13 - reductieprijs*)

Werken met mensen met dementie en op een goede manier met hen omgaan, veronderstelt een goed inzicht in wat dementie precies is en wat het doet met de persoon die er aan lijdt. Wat zijn symptomen van dementie? Wat zijn oorzaken en corresponderende vormen van dementie? Hoe verloopt een door-snee dementieproces? Hoe beleven mensen hun ziekte? Hoe ga je om met mensen met dementie in de verschillende fasen? De “onderdompeling in de wereld van dementie” probeert je dit doorleefd inzicht bij te brengen. De vorming wordt gegeven door Katja Van Goethem, dementie-expert van het regionaal expertisecentrum dementie Memo in Leuven.

In samenwerking met Memo vzw.

Gezondheid - Zorg / cursusDinsdag 21/02/2017 van 19.30 tot 22u

Gitaar spelen voor beginners Tom Logist

Fanfare Bekkevoort Halensebaan 88

Bekkevoort€ 65 (€ 49 - reductieprijs*)

Heb je altijd al interesse gehad voor de solo’s van Jimmy Hendrix, maar ben je er zelf nog nooit aan durven beginnen? Kom dan naar deze workshop ‘gitaar voor beginners’. Je leert er de basisak-koorden op een vlotte manier te gebruiken, jezelf en anderen te begeleiden en pop- en rockliedjes spelen.

Meebrengen: je eigen (geleende) klassieke of akoestische gitaar. Een basismodel is voldoende om de beginselen te kunnen oefenen.

In samenwerking met Fanfare De Eendracht Molenbeek-Wersbeek.

Kunst - Crea / workshopDinsdag 7, 14, 21/02, 7, 14 en 21/03/2017 van 19.30 tot 21.30

De Amerikaanse verkiezingen: terugblik en gevolgen Bart Kerremans

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 7

Op 8 november 2016 zijn het de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De campagne en de voorverkiezingen zijn volop aan de gang. In februari 2017 kennen we het resultaat. Maar wat moeten we daar dan mee? We bekijken eerst het Amerikaanse kiessysteem en de effecten ervan op de campagnes. We analyseren de kandidaten in detail, hun aanhang en de elementen die de uiteindelijke overwinning bepaalden. Die kunnen ons immers veel vertellen over het beleid dat we van de nieuwe president kunnen verwachten. Maar ook de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres passeren de revue. Een president is immers gedoemd om met het Congres samen te werken om zijn/haar gekoesterde plannen waar te maken. Wat valt van een dergelij-ke samenwerking te verwachten en welk beleid komt er vermoedelijk uit voort? Het belooft een boeiende avond te worden waarin we zowel achter- als vooruit kijken. Bart Kerremans is hoogleraar internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de KULeuven.

Samenleving - Levensvisies / lezingDonderdag 2/02/2017 van 20u tot 22u

Page 9: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

9

Voor elke tuin een geschikte kip Frans Smets

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 10 (€ 8 - reductieprijs*)

Kippen zijn bijzonder nuttige diertjes voor je huis en tuin. Ze ver-werken je groente-, tuin- en keukenafval en zorgen bovendien voor lekkere eitjes. Maar hoe hou je op een gezonde manier kippen en hoeveel plaats heb je daarvoor nodig? En welk kippenras is het meest geschikt voor jouw situatie? Gezond kippen houden kan je in één les leren, met begeleiding van een erkende Velt-lesgever. Enige voorkennis van kakelen of kraaien is niet nodig.

Meebrengen: pen en papier.

In samenwerking met Velt.

Milieu - Natuur / cursusWoensdag 5/04/2017 van 14u tot 16.30u

Yoga-initiatie Paul Hillaert

Turnzaal gemeentelijke basisschool Staatsbaan 181

Bekkevoort€ 12 (€ 9 - reductieprijs*)

In deze yoga-initiatie maak je kennis met enkele asa-na’s of yogahoudingen. Daarnaast is er aandacht voor de ademhaling, concentratie en relaxatie. In yoga trachten we immers lichaam, ademhaling en het men-tale aspect te verweven en in harmonie te brengen. Kom het proberen en ontdek wat yoga voor jou kan betekenen!

Meebrengen: yogamatje, kampeermatje of grote hand-doek.

Gezondheid - Zorg / workshopDonderdag 23/03/2017 van 20u tot 21.30u

Digitaal fietstochten uitstippelen Ilse Depré

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 13 (€ 10 - reductieprijs*)

Op het internet vind je heel wat leuke fietsroutes. We bekijken routes in alle Vlaamse provincies met alles erop en eraan: waar je kan starten en je wagen kan achterlaten, de ideale plek om even bij te tanken, bezienswaardigheden enzovoort. Je kan uitgewerk-te fietsroutes volgen of zelf een route uitstippelen. Deze vorming verloopt op het ritme van senioren.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 7/03/2017 van 09.30u tot 12.30u

Page 10: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

10

Haal meer uit je Android tablet Ilse Depré

Bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem Westelsebaan 134

Averbode€ 27 (€ 21 - reductieprijs*)

Heb je recent een tablet gekocht? En wil je er meer mee doen dan surfen op het internet? Dan is deze spoedcursus iets voor jou. In deze twee sessies krijg je tips voor het eenvoudiger bedienen van het aanraakscherm en het beheer van je agenda en je e-mail. We tonen je de beste ‘vrije tijd’-apps van het moment en installeren ze samen. We bekijken ook of de tablet een laptop volledig kan vervangen.

Meebrengen: je tablet met Android besturingssysteem. Bij twijfel, gelieve je verkoper te contacteren. Om apps te kunnen installeren, heb je een e-mailadres nodig waarop je via een browser (bijvoorbeeld Google Chrome) kan inloggen. Breng dus je logingevens mee.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 2 en 9/05/2017 van 13.30u tot 16.30u

Initiatie juwelen met zilverklei Petra Warmerdam

De Keyt (zaal) Kerkendijk 4 Messelbroek

€ 34 (€ 26 - reductieprijs*)

Wil je graag je eigen zilveren juweel maken? Met Art Clay Silver kan het. Dit boetseerbaar zilver kneed en rol je als een blokje klei. Je maakt op drie uur tijd je eigen zilveren oor-bellen, van ontwerp tot en met het polijsten. Na deze workshop kan je pronken met een uniek setje!

Alle materiaal en zilverklei € 18 inbegrepen.

Kunst - Crea / workshopZaterdag 22/04/2017 van 10u tot 13u

Bezoek aan de Beraat moskee van Diest Zeki Baytemur

Beraat Moskee Diest Vervoortplaats 17

Diest€ 13 (€ 10 - reductieprijs*)

Heb jij al eens een moskee bezocht? Wil je weten hoe het er aan de binnenkant uitziet en wat er precies gebeurt? Dan is dit bezoek iets voor jou. Onder begeleiding van een gids leren we de verschillende delen van het moskeegebouw kennen. Want een moskee is niet alleen een gebedsplaats, ze vervult eveneens een belangrijke sociale rol, als ontmoetingsplaats voor geloofsgeno-ten, en neemt vaak ook culturele en educatieve functies op zich. Uiteraard is er volop ruimte voor vragen.

Thee/koffie en koekjes inbegrepen.

Motief vzw.

Samenleving - Levensvisies / uitstapDonderdag 20/04/2017 van 13u tot 15u

Page 11: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

11

Kleur en Stijl Elke Coeimans

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 39 (€ 29 - reductieprijs*)

Imago is meer dan uiterlijke vormgeving. Je eigen persoonlijke ken-merken kennen en begrijpen geeft verruiming en inzicht. Impulsivi-teit en de daaruit vloeiende gevolgen worden vervangen door kennis over wat en wie je bent. Je werkt met elkaar om tot een persoonlijke analyse te komen. Je leert de psychologie en de filosofie kennen achter kleur, stijl, visagie en lichaamstaal en hoe je die kan toepas-sen op je eigen uitstraling.

Meebrengen: een kledingstuk dat qua kleur en stijl goed past, een kledingstuk dat een miskoop is en je meest gebruikte make-up.

Kunst - Crea / cursusZaterdag 13, 20 en 27/05/2017 van 09.30u tot 12u

Veilig kopen op het Internet Peije Van Klooster

Bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem Westelsebaan 134

Averbode€ 14 (€ 11 - reductieprijs*)

Internet lijkt vaak één reusachtige winkel. Je kan een hele massa dingen kopen en betalen. Je krijgt een demo en uitleg over de verschillende mogelijkheden die er zijn en hoe ze werken. Na-tuurlijk wordt er ook gepraat over veiligheid en over wat je beter wél of niet kan doen.

Dit is een demo. Je werkt niet zelf op een pc of tablet.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 9/05/2017 van 13u tot 16u

Aan de slag met Windows 10 Peije Van Klooster

Bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem Westelsebaan 134

Averbode€ 29 (€ 22 - reductieprijs*)

Windows 10 brengt de sterke punten van Windows 7 en 8 bij elkaar. We gaan samen aan de slag met de nagel-nieuwe browser ‘Microsoft Edge’ en ontdekken gaandeweg wat er allemaal nieuw en anders is aan deze upgrade. Natuurlijk installeren we ook apps en komt het werken met virtuele bureaubladen en Onedrive (bestanden in de ‘cloud’) aan bod.

Je werkt op je eigen laptop of op een pc van Vormingplus. Gebruik je je eigen laptop, dan moet Windows 10 al geïnstal-leerd zijn.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 9 en 16/05/2017 van 09u tot 12u

Page 12: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

12

Belgische kunst in het museum van Elsene Tamara Ingels

Museum van Elsene Jean Van Volsemstraat 71

Elsene€ 21 (€ 16 - reductieprijs*)

Wil je kennismaken met Belgische klassiekers in de schilder- en beeldhouwkunst? Het Museum van Elsene biedt jou een snel overzicht. Deze rondleiding met gids start met klassieke taferelen in de 16e eeuw. Je wandelt door de tijd, via de 19e eeuw en de belle Epoque, naar de goed gevulde 20e eeuw. Je rijgt de ‘ismen’ aan elkaar en bekijkt werk van meesters als Toulouse-Lautrec, Picasso en Miro. Maar dit museum is vooral gekend voor haar werk van eigen bodem: Ensor, Spilliaert, Delvaux, Magritte, Broodthaers. Een indrukwekkende collectie op zo’n bescheiden oppervlakte.

Inbegrepen: toegang tot het museum en rondleiding door onze eigen lesgever. Afspraak om 13u50 aan de ingang van het museum: Jean Van Volsemstraat 71, 1050 Elsene (Brussel)

Kunst - Crea / uitstapVrijdag 19/05/2017 van 14u tot 17u

Geweldloos verzet tussen ouders en kinderen Katrien Vanbrabant

Zaal De Hemmekes Ernest Claesstraat 34 bus C

Zichem€ 7

Steeds meer ouders en hulpverleners ervaren moeilijkheden bij de aanpak van ernstig probleemgedrag bij (hun) opgroeiende kinderen. Geweld, druggebruik, computermisbruik of schoolweigering maken ouders wanhopig. Ze slagen er niet meer in om duidelijke grenzen te stellen en bij overtreding consequent te reageren. Ouders én hulpver-leners dreigen vast te raken in verschillende vormen van escalaties. Dreigen, eisen, straffen, preken, enz. worden afgewisseld met toege-ven om de lieve vrede te bewaren. De principes van geweldloos verzet worden toegelicht aan de hand van theorie en praktijk.

In samenwerking met Kinderen Centraal.

Gezondheid - Zorg / lezingDonderdag 18/05/2017 van 20u tot 22u

Timemanagement voor spitsuurouders Marleen Jans

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 11 (€ 8 - reductieprijs*)

We zitten boordevol bruisende ideeën en gaan er enthousiast te-genaan… tot we niet meer kunnen. Negatieve gevoelens verlam-men ons, we krijgen allerhande klachten en stevenen af op een burn-out of depressie. Hoe kunnen we onze energie behouden of terugvinden in het drukke leven van ouder-zijn? Dat ontdek je in deze interactieve sessie. Je krijgt handige tips rond zelf-vertrouwen en time management en leert situaties niet meer als bedreigend te ervaren, maar te focussen op de kansen ervan. Dat leidt je naar positieve kracht, bruikbare oplossingen, meer rust en ontspanning.

Persoon - Relaties / lezingDinsdag 16/05/2017 van 19u tot 21u

Page 13: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

13

Compositieregels in de fotografie: een workshop Wout Debeuckelaer

Pastorij MolenbeekHalensebaan 76 bus 1Molenbeek-Wersbeek

€ 28 (€ 21 - reductieprijs*)

Zowel bij digitale als analoge fotografie is beeldcompositie heel be-langrijk. Een aantal trucs helpen je de compositie te verbeteren. In deze workshop leer je deze trucs kennen en toepassen. Je krijgt zicht op de technieken, je ontleedt geslaagde composities en gaat met die kennis aan de slag in kleine groepjes. Prachtige foto’s verzekerd!

Meebrengen: je eigen camera.

Kunst - Crea / workshopZaterdag 10 en 17/06/2017 van 14u tot 17u

Fairtrade wijn leren proeven Marc Van Seghbroeck

De Heerlijkheid Albertusplein 19 Scherpenheuvel

€ 22 (€ 17 - reductieprijs*)

Zuid-Afrika, Chili en Argentinië zijn landen waarvan de export van wijnen een grote bijdrage levert aan de verdere opbouw van het land. Maar soms heeft alleen de gegoede klasse hier baat bij. Oxfam Fairtrade tracht dit euvel op te lossen door wijnen, geproduceerd door lokale “kleine” wijnbouwers, te exporteren en te verkopen over de hele wereld. Zo komen de voordelen van de wijnbouw direct bij de lokale bevolking terecht. Tijdens deze avond vertelt Marc Van Seghbroeck over de wijnbouw in deze landen en proef je een aantal verrassende wijnen van Oxfam.

Wijnen € 8 inbegrepen.

Kunst - Crea / cursusVrijdag 9/06/2017 van 19.30u tot 22.30u

Haal meer uit je iPad Ilse Depré

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 29 (€ 22 - reductieprijs*)

Heb je recent een iPad aangeschaft? Wil je er meer mee doen dan enkel surfen op het internet? Dan is deze spoedcursus iets voor jou! Je krijgt tips voor het eenvoudiger bedienen van het aanraakscherm. We de-monstreren de mogelijkheden van agenda en e-mail. We tonen de beste ‘vrije tijd’ apps van het moment en installeren ze samen. Ook staan we stil bij de vraag of de tablet-pc een laptop volledig kan vervangen.

Om apps te kunnen installeren op een iPad heb je een apple-ID nodig. Breng de inloggegevens hiervoor mee naar de cursus. Je kan enkel deel- nemen als je over een eigen iPad beschikt.

Computer - Techniek - Wetenschap / cursusDinsdag 23 en 30/05/2017 van 19.30u tot 22.30u

Page 14: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

14

Make-up voor dagelijks gebruikEva Tossyn

GC den egger A. Nihoulstraat 74

Scherpenheuvel€ 32 (€ 24 - reductieprijs*)

Om er mooi uit te zien, moet je geen fotomodel zijn. Schoonheid zit in kleine dingen. De juiste make-up bij-voorbeeld. Net dat subtiele verschil waarmee je je omge-ving verbaast. Veel vrouwen hebben verschillende make-up producten in huis en weten nauwelijks hoe ze te gebrui-ken: hoeveelheid, zones in het gelaat, combinaties met kleurtinten… Deze cursus biedt nuttige, theoretische en praktische tips om een passende make-up te kiezen en aan te brengen voor dagelijks gebruik of speciale gele-genheden.

Materiaalkosten € 5 inbegrepen. Meebrengen: eigen make-up producten, borsteltjes, handdoek en tafelspiegeltje.

Kunst - Crea / cursusZaterdag 17 en 24/06/2017 van 10u tot 12.30u

Polyvalente zaal Bekkevoort Eugeen Coolsstraat 17a

Bekkevoort€ 44 (€ 33 - reductieprijs*)

Desserten met natuurlijk zoet Stijn Van Aerschot

In deze workshop leer je natuurlijke alternatieven ge-bruiken voor geraffineerde suiker. De eerste avond krijg je info over de werking van suiker in het lichaam en maak je kennis met alternatieven: honing, agave, palmsuiker, rijststroop, diksappen, kokosbloesemsuiker,... Daarnaast kom je meer te weten over veelgebruikte ingrediënten uit de natuurlijke keuken: granandranken, glutenvrije melen, agar agar, kokosvet... In de tweede les ga je aan de slag en maak je heerlijke nagerechten en zoete tus-sendoortjes.

Ingrediënten € 8 inbegrepen.

Kunst - Crea / cursusDinsdag 13/06/2017 van 19u tot 21u30 en 20/06/2017 van 19u tot 22.30u

Page 15: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

15

InschrijvenJe kan je inschrijven vanaf donderdag 13 juni 2016. Dit doe je best online op www.vormingplusob.be.Wie wil kan zich ook ter plaatse, telefonisch of via mail inschrijven:• GC den egger, August Nihoulstraat 74, Scherpenheuvel, 013 46 06 50, [email protected]. • Openbare bibliotheek Bekkevoort, Eugeen Coolstraat 17 A, 3460 Bekkevoort, 013 46 05 55,

[email protected] Vermeld steeds je naam, adres, telefoonnummer en mailadres. Je inschrijving is pas definitief na betaling (binnen de 7 dagen na inschrijving).

Meer info over het aanbod vind je op www.scherpenheuvel-zichem.be / www.denegger.be / www.bekkevoort.be / www.vormingplusob.be.

AnnulerenIndien je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je bent ingeschreven, laat je het ons zo snel mogelijk weten. Zo krijgen ook mensen op de wachtlijst de kans om deel te nemen.

Op de site van de verschillende partners (zie pagina 2) kan je de annulatieregeling raadplegen.

Opgelet: er is geen terugbetaling voor activiteiten met een prijs lager dan 8 euro.

Is er iets wat je tegenhoudt om je in te schrijven?Heb je iets extra’s nodig om het je makkelijker te maken om onze cursussen te volgen? Bijvoorbeeld een groter lettertype van de cursus, meer pauzes, een tolk gebarentaal, … Of moet je af en toe eens kunnen bewegen? Ben je bang dat het niveau te hoog zal liggen? Heb je last van een aandoening? Geef ons een seintje en samen zoeken we naar een oplossing (016 525 905 of [email protected]).Is het moeilijk om je op voorhand vrij te maken voor een activiteit? Ken je je uurrooster pas later? Heb je goede en slechte dagen, bijvoorbeeld door een ziekte? Laat het ons weten vóór je inschrijft.

* Altijd Geslaagd Noord-Hageland wil een betaalbare prijs aanbieden voor iedereen. We hanteren een standaard- en een reductietarief (25% vermindering op het standaardtarief indien

dit hoger is dan 8 euro). Krijg je een werkloosheid- of een ziekte-uitkering of val je onder het OMNIO-statuut? Dan betaal je het reductietarief. Dit duid je zelf aan bij je inschrijving.

Is het reductietarief nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact met ons op. We bepalen samen een redelijke prijs.

Page 16: Altijd Geslaagd Noord-Hageland september 2016 - juni 2017

16

v.u. Stadsbestuuur Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel

Altijd Geslaagd Bekkevoort-Scherpenheuvel-Zichem is een samenwerking van:

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.