65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je...

10
Publiciteit

Transcript of 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je...

Page 1: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit

Page 2: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 1 |

Vereniging bekendmaken

Wat? Je kunt de vereniging op verschillende manieren bekendmaken. Doorloop hiervoor onderstaande stappen.

Wat wil je vertellen?Als je de vereniging voorstelt, beantwoord dan in vijf zinnen deze vragen:

■ Wie zijn jullie? ■ Waarom bestaat de vereniging? ■ Welke waarden vinden jullie belangrijk?■ Welke activiteiten organiseren jullie?■ Wat maakt jullie vereniging uniek en aantrekkelijk?

Deze zinnen vormen de basis voor al je communicatie. Antwoord hiermee als iemand vraagt wat jullie troeven zijn. Je kunt die antwoorden ook gebruiken om subsidies of sponsoring te vragen.

Hoe?

Mondeling voorstellenOverleg met het bestuur over de werkingsprincipes van de vereniging. Het is belangrijk dat iedereen goed weet waar de vereniging voor staat. Probeer daarom kort en bondig te formuleren wat je wilt vertellen.

Bespreek en oefen deze uitgangspunten goed met de andere vrijwilligers.

Schriftelijk voorstellen

Wat?Maak een kleine voorstellingsfolder van je vereniging. Onderstaande informatie is belangrijk als je je vereniging voorstelt.

Naam van de vereniging

Een baselineDit is een kernachtige zin waarin je het belangrijkste van je vereniging samenvat.

Een beeldZoek een goede foto of illustratie die duidelijk weergeeft wat jullie doen.

Een korte tekst Deze tekst geeft een antwoord op de vijf vragen die we hierboven opsommen.

Page 3: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 2 |

Een activiteit bekendmaken

Wat? Om een activiteit bekend te maken, moet je deze vragen beantwoorden:

■ Wat organiseer je?■ Wanneer? Datum en uur?■ Waar? (zaal, straat, huisnummer, postcode, stad)■ Wie organiseert de activiteit? Logo?■ Wat staat er op het programma?■ Hoeveel bedraagt de toegangsprijs?■ Inschrijven nodig? ■ Waar krijg je meer info?■ Naam en adres vereniging.

Al deze informatie moet in een flyer een folder of op een affiche staan.

Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt uitnodigen.

Hoe? Als je vereniging een activiteit organiseert voor leden of bekenden, kun je dit op verschillende manieren bekendmaken:

■ mondeling; ■ via mail;■ met een aankondiging via Facebook of andere sociale media;■ met een berichtje op de website;■ met een aankondiging in het ledenblad;■ met een sms’je;■ met een leuke schriftelijke uitnodiging.

Als je een activiteit organiseert voor een breed publiek, maak je de dat op een andere manier bekend: ■ met een mail naar je brede contactadressenlijst;■ met een aankondiging in plaatselijke kranten (bijvoorbeeld De Nieuwe Antwerpenaar);■ met een berichtje op de website;■ met een evenementenpagina op Facebook of andere sociale media;■ met affiches en flyers.

Page 4: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 3 |

Een affiche opstellen

Wat?Met een goede affiche breng je veel mensen op de hoogte van je activiteit. Een aantrekkelijke affiche bestaat uit een ‘sprekend beeld’ en de belangrijkste informatie. De affiche toont wat er op het programma staat of wie het publiek is. Het beeld moet de mensen die je wilt bereiken nieuwsgierig maken.

Zet deze informatie op de affiche: ■ Wat organiseer je?■ Wanneer? Datum en uur?■ Waar? (zaal, straat, huisnummer, postcode, stad)■ Wie organiseert de activiteit? Logo?■ Wat staat er op het programma?■ Hoeveel bedraagt de toegangsprijs?■ Inschrijven nodig? ■ Waar krijg je meer info?■ Naam en adres vereniging;■ Sponsorlogo’s;■ Verantwoordelijke uitgever.

Als je naar een (vrijwillige) ontwerper stapt, moet je volgende zaken weten:■ Welk formaat wil je gebruiken?■ Welke stijl moet de affiche uitstralen? Hoe veel kleuren wil je gebruiken?■ Wanneer bezorg je de correcte tekst en het beeldmateriaal?

Kijk voor meer informatie in de bijlage.

Hoe?■ Spreek een vrijwilliger aan die kennis heeft van lay-out. ■ Als je geen vrijwilliger vindt, kun je iemand inhuren. Je zoekt het best in je buurt.

De richtprijzen zijn 10 euro per A4-pagina, of 50 euro per uur.■ Ga met dat ontwerp naar een drukker of kopieercentrum.

Wanneer? ■ Affiches hang je twee tot vier weken voor de activiteit op. Flyers kun je nog langer op voorhand

verspreiden. Houd er rekening mee dat het productieproces minstens een maand duurt. Reken dus goed uit wanneer je moet beginnen. Verzamel alle informatie ruim op voorhand.Het duurt één of twee weken om een affiche te ontwerpen. Het duurt een dag of twee om af te drukken: thuis, in het buurtsecretariaat of in een

kopieerwinkel.Het duurt twee tot vijf werkdagen om het ontwerp te drukken in een (digitale) drukkerij.Rekruteer enkele vrijwilligers om de affiches of flyers te verspreiden.

Page 5: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 4 |

Bijlage:

Als je een affiche of een flyer laat drukken, stellen drukkers al snel moeilijke vragen. Hieronder vind je ze terug. Bespreek ze op voorhand met je werkgroepje.

Wat wil je?■ Aantal exemplaren? ■ Zwart-wit- of kleurenprint? ■ Formaat?

A6 = 10,5 x 14,8 cmA5 = 14,8 x 21 cmA4 = 21 x 29,7 cmA3 = 29,7 x 42 cmA2 = 42 x 59,4 cmA1 = 59,4 x 84,1 cmA0 = 84,1 x 118,9 cm

■ Gewicht van het papier (uitgedrukt in gram per vierkante meter)?krant = 60 grambrief = 90 gramaffiche = 135 gramflyer = 135 tot 400 gramvisitekaartje = 280 tot 350 gram

■ Mat of glanzend papier?■ Rillen of plooien?

▪ Rillen is een vouwlijn klaarmaken, maar nog niet vouwen.▪ Plooien is dubbelvouwen.

Page 6: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 5 |

Promotie via de kanalen van de stad Antwerpen

De Nieuwe Antwerpenaar

Wat? Het stadsmagazine van de stad Antwerpen publiceert om de twee weken een overzicht van activiteiten in Antwerpen. Je vereniging kan hier een activiteit in aankondigen. Hoe? Door de nodige informatie te registreren in de UIT-databank op het internet. De publicatie op deze website én in De Nieuwe Antwerpenaar is gratis. Ook kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s gebruiken informatie uit deze databank. Zorg dat je tekstje kort en bondig blijft.

Voorbeeld: Borgerhart 2010 TENTOONSTELLING | Borgerhart is een forum voor beeldende kunstenaars en artiesten om aan te tonen dat er ook een positieve wind waait door Borgerhout. De deelnemers worden bekendgemaakt via een uitgebreide brochure, de website van het district en De Roma. In de foyer vindt de groepstentoonstelling plaats met alle deelnemende kunstenaars. Die wordt op vrijdagavond feestelijk geopend. ■ 3/9 om 20 uur, 4/6 en 5/9 van 11 tot 18 uur■ tel. 03 292 97 40, www.deroma.be

Hoe? Registreer je activiteit op www.uitdatabank.be. Op deze site wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Meer info: [email protected].

Wanneer?Om in aanmerking te komen voor publicatie in De Nieuwe Antwerpenaar, registreer je je activiteit acht weken op voorhand op www.uitdatabank.be.

Tip De Nieuwe Antwerpenaar telt ook acht districtpagina’s. Je activiteit kan in de districtskalender worden opgenomen als de informatie minstens vier weken voor de publicatiedatum beschikbaar is. Neem hiervoor contact op met de cultuurantenne van je district.

Page 7: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 6 |

Promotie via de plakzuilen

Wat? De stad en je district hebben borden en zuilen waar je vereniging haar activiteiten kan aankondigen. Je hebt vooraf geen toestemming nodig om affiches te plakken. Plakken mag tussen 7 en 22 uur.

Hoe? ■ Vermeld op elke affiche de verantwoordelijke uitgever.■ Op de borden mogen de aangeplakte affiches niet groter zijn dan 60 op 42cm. ■ Op de zuilen mogen de aangeplakte affiches niet groter zijn dan 84 op 60cm. ■ Per activiteit mag je maximum 2m² van een bord of infozuil beplakken.

Wat mag zeker niet?■ Je mag geen affiches onleesbaar maken, besmeuren of afscheuren.■ Je mag jouw affiches niet over andere plakken als die activiteiten aankondigen die nog niet

voorbij zijn. ■ Je mag geen affiches plakken op borden die speciaal geplaatst worden in verkiezingsperiodes. Op

deze borden mogen enkel verkiezingsaffiches geplakt worden.

Wie wild plakt, kan bij een eerste overtreding een boete krijgen van maximaal 250 euro (150 euro voor 16- tot 18-jarigen)..Bij een tweede overtreding bedraagt de geldboete minstens het dubbele en bij een derde overtreding minstens het driedubbele. De aanplakker draait ook op voor de kosten om fout geplakte affiches te verwijderen.

Tip Affiches die een activiteit aankondigen, mag je ook aanplakken op de gevel en afsluitingen van de lokalen waar de activiteit plaatsvindt. Deze affiches moet je uiterlijk één week na de activiteit verwijderen.

Als bijlage vind je een lijst met de verschillende plakplaatsen in Antwerpen.

Page 8: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 7 |

Bijlage: aanplakborden in Antwerpen

District Antwerpen

2000 2018

Nationalestraat - Lange VlierstraatMechelsepleinFrankrijklei - BlauwtorenpleinLeopoldplaats - MechelsesteenwegAmerikalei - VrièrestraatSint-Jansvlietplein - voetgangerstunnelWapper - De SlegteGroenplaats - uitgang metro - fietsenstallingKammenstraat - OudaanJezusstraat - Lange NieuwstraatFrans Halsplein Ossenmarkt (2x) Varkensmarkt Blindenstraat - Mutsaardstraat Rigastraat - Napelsstraat Koeikensgracht - Entrepotplaats Stadswaag

DageraadplaatsRubenslei - Quinten Matsijslei (skatepark)Brialmontlei - MercatorstraatLange Leemstraat - CuperusstraatBritselei - AnselmostraatBrederodestraat - BelegstraatAmerikalei – MontignystraatDesguinlei – PIVAMechelsesteenweg - K. Elisabethlaan(inkom Harmoniepark)

2020 2030

Emiel Vloorsstraat - zijde Kolonel SilvertopstraatCamille Huysmanslaan - Jan De Voslei (zijde Kiel)

Noorderlaan - Tampicoplein (parking KBC)Leo Baekelandstraat - F. VerbieststraatNoorderlaan – Groenendaallaan (Metropolis)

2060 2050

Sint-Jansplein - hoek VondelstraatVan Kerckhovenstraat - Gasstraat (betonnen buis)Kerkstraat (aan het plein)Lange Beeldekensstraat - Pothoekstraat

Blancefloerlaan - tramhalte HalewijnFrederik Van Eedenplein - voetgangerstunnel Stuivenbergplein (betonnen buis)

District Berchem achter Berchem Station

In drukke winkelstraten staan infozuilen waarop lokale verenigingen kunnen afficheren. Om hier te plakken, moet je bij het district een aanvraag indienen. Het gaat om volgende plaatsen:

Berchemstadionstraat Borsbeekbrug Diksmuidelaan Driekoningenstraat

Fruithoflaan Gitschotelei Statiestraat Strijdhoflaan

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo Berendrecht ZandvlietTongerlostraat (naast bibliotheek MarktpleinSolftplaats Derde WegMonnikenhofstraat (ter hoogte van Predikherenbos) BremstraatMonnikenhofstraat - Krommeweg AntwerpsebaanKleine Bredestraat (aan de Middenschool) LilloAntwerpsebaan Parking

Page 9: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 8 |

District Borgerhout

Noordersingel (tussen brug Statielei en Buurtspoorweglei)Koxplein Maarschalk Montgomeryplein

District Deurne

Jan Peetersstraat - Jan Brockhovenstraat Franck Craeybeckxlaan – Sint-Pauluspad Boekenberglei (terminus tram 8 en 11) Ter Heydelaan (aan hondenwei) Bosuilplein (aan speelplein) Meyersstraat (aan speelplein Ten Eekhovelei (aan speelplein) Van den Hautelei (aan ontmoetingscentrum Den Tip) Tweegezusterslaan (aan de jeugddienst)

District Ekeren District Hoboken

Parking Hof de Bist St.-Bernardsesteenweg (aan Don Bosco-kerk) Kruispunt Oude Landen - Prinshoeveweg Krijgsbaan (aan zwembad Sorghvliedt) Kristus Koningsplein Lageweg (aan de muziekschool) Kerk Mariaburg, van de Weyngaertplein Terminus tram 12 (St-Bernardsesteenweg) Groot Hagelkruis Ingang fort 8 (J. Leemanslaan) Kruispunt Kapelsesteenweg - Laar Veer naar Kruibeke (L. Bosschartlaan) Kruispunt Laar - Slaadweg - Oude Landen School Hendriklei Polderplein (H.Rosherstr.)Kruispunt Oude Baan - Herautenlaan - Hoogpadlaan Jeugddienst (Kapelstraat) Kruispunt De Beukelaerlaan - Donkweg Meunierplein Kruispunt Veltwijcklaan - Bist LelieplaatsStatiestraat (station) Kruispunt Driehoekstraat - Geestenspoor (bibliotheek) Oorderseweg (zwembad) Kruispunt Waterstraat - F. Pauwelsstraat (muziekschool) Kruispunt Kloosterstraat - Bilderdijk Kruispunt Puihoek - Schriek Kruispunt Schriek - Statiestraat (station Mariaburg) Kruispunt Schriek - Korte Bist Kruispunt Leugenberg - Klein Heiken

District Merksem

Fortje Merksem (op hoek van parking en brug)Op hoek van Bredabaan en Fortsteenweg Op hoek van Laaglandlaan en M. De Swaenstraat Op hoek van Victor Govaerslaan en Rietschoorvelden Op hoek Maantjessteenweg en Laarsebaan Op hoek Maantjessteenweg en Laaglandlaan Ringlaan, ter hoogte van De Middenschool Op hoek Bredabaan en Rerum Novarumlaan Victor Roosensplein

Page 10: 65117 Syllabus Vorming-verenigingen5 · 2012. 11. 21. · Denk goed na welke promotiematerialen je nodig hebt om je activiteit bekend te maken en wie je wilt ... Plakken mag tussen

Publiciteit | 9 |

Du Chastellei, ter hoogte van Sint-Lutgardisschool Distelhoek (hoek Sluitberg en Graanstraat) Op hoek Rode Loopstraat en Terlindenhofstraat (ingang Sportcomplex Rode Loop)Op hoek Nieuwdreef en Laarsebaan Op hoek Terlindenhofstraat en Speelpleinstraat Van Heybeeckstraat, ter hoogte van de Parkweg (aan het zwembad) Bredabaan, ter hoogte van Bouckenborghpark Sint-Franciscusplein Op hoek van Borrewaterstraat en Noordkaai Vuurkruisenlaan, ter hoogte van Stedelijke school Stella Marisstraat, ter hoogte van ingang Stella Maris school Op hoek van Gagelveldenstraat en Ullenshofstraat Bredabaan, ter hoogte van het Districtshuis Op hoek van Groenendaallaan en Lambrechtshoekenlaan Op hoek van Groenendaallaan en Ing. Menneslaan Op hoek van Minister Delbekelaan en Duivelshoek/Heirmansstraat

District Wilrijk

Hoek Doornstraat - Oudestraat (aan muziekacademie) Heistraat tegenover Jeugdcentrum Vizit Universiteitsplein (kruispunt Doornstraat - Krijgslaan) Plakzuil ter hoogte van de bibliotheek Boomsesteenweg, ter hoogte van de verbinding naar de Kleine Steenweg Frans Nagelsplein Hoek Krijgslaan - Boomsesteenweg Hoek Sint-Bavostraat - Steytelincklei Berkenveldplein (aan chalet) Kerk Pius X - Groenenborgerlaan Universiteit Antwerpen (campus Groenenborgerlaan) Oosterveldlaan (ter hoogte van Sint-Augustinus) Hoek Valkstraat - Boomsesteenweg Kerk Sint-Jan Evangelist (Valaardreef) Letterkundestraat - Pastoor Bauwenslaan Jeugdhuis Jong Valaar (Gebroeders De Wachterstraat) Michel Willemsplein Hoek Heistraat - Pierebeekstraat (aan basketbalplein)