5 topics in het kader van het Sustainability Congres 2013

3
SiSo Nederland | Versterkerstraat 4A | 1322 AP Almere | 036 546 45 35 | [email protected] | www.siso.nl #1 #2 5 topics in het kader van het Sustainability Congres 21 november te Rotterdam Klant-leverancier relatie door de circulaire economie meer gericht op loyaliteit en leveringskwaliteit De producent heeft er anno nu belang bij een goede dienst te leveren door producten te gebruiken die kwalitatief hoogwaardig gemakkelijk te recyclen zijn zodat minimaal onderhoud nodig is en de uurprijs natuurlijk laag blijft. Producenten behouden het eigendom van gebruiksproducten en klanten betalen voor het gebruik ervan en niet voor het bezit. Omdat de prestatie van het product de waarde bepaalt, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extreem belangrijk voor de producent. De traditionele klant-leverancier relatie verkrijgt door toedoen van de circulaire economie een nieuwe dimensie gericht op loyaliteit en leveringskwaliteit. Waar liggen de kansen voor circulaire economie? Door in de keten intensief samen te werken, zijn bedrijven beter bestand tegen onvoorziene macro-economische factoren zoals sterk fluctuerende grondstoffenprijzen en afnemende leveringszekerheid. In de industriële sector neemt het aantal banen wereldwijd af, maar juist in de logistieke sector en montage markt kunnen er veel banen gecreëerd worden dankzij de circulaire economie. Klik hier voor meer info over dit topic De circulaire economie is de enige structurele economische groei van de toekomst Er is een TNO-onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Mansveld benut het als één van de bouwstenen voor ‘Van Afval naar Grondstof’. Met dit programma geeft de staatssecretaris invulling aan de kabinetsambitie voor Groene Groei. Kern van het programma is een optimaal gebruik van grondstoffen door het voorkómen van afval en het afval dat toch ontstaat beter te scheiden en te recyclen. Vertaald naar een mogelijke banengroei wordt er gesproken van 54.000 banen. Daarnaast is er volgens TNO nog een aantal spin-off kansen voor de Nederlandse economie te benoemen, bijvoorbeeld op het gebied van een sterkere kennispositie. Klik hier voor meer info over dit topic

Transcript of 5 topics in het kader van het Sustainability Congres 2013

Page 1: 5 topics in het kader van het Sustainability Congres 2013

SiSo Nederland | Versterkerstraat 4A | 1322 AP Almere | 036 546 45 35 | [email protected] | www.siso.nl

#1

#2

5 topics in het kader van het Sustainability Congres 21 november te Rotterdam

Klant-leverancier relatie door de circulaire economie meer gericht op loyaliteit en leveringskwaliteit

De producent heeft er anno nu belang bij een goede dienst te leveren door producten te gebruiken die kwalitatief hoogwaardig gemakkelijk te recyclen zijn zodat minimaal onderhoud nodig is en de uurprijs natuurlijk laag blijft.

Producenten behouden het eigendom van gebruiksproducten en klanten betalen voor het gebruik ervan en niet voor het bezit. Omdat de prestatie van het product de waarde bepaalt, wordt het leveren van de juiste kwaliteit extreem belangrijk voor de producent.

De traditionele klant-leverancier relatie verkrijgt door toedoen van de circulaire economie een nieuwe dimensie gericht op loyaliteit en leveringskwaliteit.

Waar liggen de kansen voor circulaire economie?• Door in de keten intensief samen te werken, zijn bedrijven beter bestand tegen onvoorziene macro-economische factoren zoals sterk fluctuerende grondstoffenprijzen en afnemende leveringszekerheid.• In de industriële sector neemt het aantal banen wereldwijd af, maar juist in de logistieke sector en montage markt kunnen er veel banen gecreëerd worden dankzij de circulaire economie.

Klik hier voor meer info over dit topic

De circulaire economie is de enige structurele economische groei van de toekomst

Er is een TNO-onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Mansveld benut het als één van de bouwstenen voor ‘Van Afval naar Grondstof’. Met dit programma geeft de staatssecretaris invulling aan de kabinetsambitie voor Groene Groei. Kern van het programma is een optimaal gebruik van grondstoffen door het voorkómen van afval en het afval dat toch ontstaat beter te scheiden en te recyclen.

Vertaald naar een mogelijke banengroei wordt er gesproken van 54.000 banen. Daarnaast is er volgens TNO nog een aantal spin-off kansen voor de Nederlandse economie te benoemen, bijvoorbeeld op het gebied van een sterkere kennispositie.

Klik hier voor meer info over dit topic

Page 2: 5 topics in het kader van het Sustainability Congres 2013

SiSo Nederland | Versterkerstraat 4A | 1322 AP Almere | 036 546 45 35 | [email protected] | www.siso.nl

#3

#4

De circulaire economie van ICT-producten gaat mondiale conflicten tegen

Grondstoffen zoals metalen en olie vormen een onmisbare schakel in de wereldwijde economie. Deze zijn onmisbaar voor grote industrieën zoals de ICT-hardware. Het wordt steeds duidelijker dat we verantwoord dienen om te gaan met deze grondstoffen.

Het zet de circulaire economie waarin ICT-producten worden gerecycled, afval niet bestaat en grondstoffen niet worden uitgeput nog meer in een actueel daglicht. Een niet belangrijk doemscenario is echter dat grondstoffen ooit op zullen raken of in exclusieve handen komen van een continent of land.

Een gevaarlijke ontwikkeling bijvoorbeeld is dat grondstoffen niet eerlijk verdeeld zijn over de wereld. Zo is Europa sterk afhankelijk van China voor de levering van grondstoffen mede omdat China toegang heeft tot de rijke grondstofvoorraden van Afrika zoals edel en metaal. Een verontrustende ontwikkeling voor de mondiale ICT productie industrie waar nog vele internationale politieke debatten aan gewijd zullen worden.

Klik hier voor meer info over dit topic

Circulaire economie in de ICT-waardeketen is het antwoord op de explosieve mondiale groei van E-waste

Zeer grote, voor Nederland overtollige, ICT-stromen afkomstig van overheid en bedrijfsleven worden via zogenaamde grijze stromen onder de noemer “donatie” geëxporteerd naar ontwikkelingslanden.

Waar in de Nederlandse havens de controles hebben verscherpt, worden de containers met gebruikte hardware nu uit naam van diverse NGO’s via havens als Antwerpen (nagenoeg geen controle) geëxporteerd.

Steeds vaker bereiken ons schrijnende beelden van ICT apparatuur die na export niet meer bruikbaar is voor herinzet.

Er is 1 gedegen oplossing: Geen overtollige hardware naar ontwikkelingsgebieden exporteren, maar herinzetbare apparatuur uitsluitend verkopen in landen waar professionele lokale recycling aanwezig is.

Klik hier voor meer info over dit topic

Page 3: 5 topics in het kader van het Sustainability Congres 2013

SiSo Nederland | Versterkerstraat 4A | 1322 AP Almere | 036 546 45 35 | [email protected] | www.siso.nl

#5 Als Fairphone slaagt in de markt zullen bestaande grote producenten hun business model structureel anders moeten inrichten.

Sinds de introductie van de FairPhone weten we iets over de grondstoffen koper, kobalt en coltan en weten we welke rol de mijnen in Congo in de telecomproductie spelen. Zo zitten er in een mobiele telefoon wel dertig soorten metalen, waaronder koper, kobalt, coltan, tin, goud, nikkel en wolfraam. Bovendien weten we dat de arbeidsomstandigheden van de werknemers in de mijnen beklagenswaardig zijn.

Tijd voor verandering, dachten de oprichters van FairPhone. Zij willen het volledig anders doen door duurzaamheid te creëren bij de bron van het productieproces. Daar waar de zwakste schakel is, willen zij verbeteringen doorvoeren. Bijvoorbeeld door een smartphone te leveren die wordt gewonnen in een gebied in Congo waar geen gewapende strijd woedt of door een coöperatie voor arbeiders in de coltanmijnen op te zetten waar een schone en eerlijke productie wordt nagestreefd.

Klik hier voor meer info over dit topic