3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw...

4
Ons Krantje december 2015 Dit krantje is opgesteld door de HURA en uitgegeven in samenwerking met Ons Dak Driemaandelijks jdschriſt : maart-juni-september-december P915754 Maastrichtersteenweg 31 - 3680 Maaseik huurdersadviesraad In dit nummer: 01] Haal de kerstsfeer in huis 02] uw huurwoning kopen? Het kan! 02] Pim van Blerk loopt stage bij Ons Dak 03] bewoners betrekken bij nieuwbouw 03] Woon gezond, verlucht voldoende 04] Hoe zit dat nu met de brandverzekering? Haal de kerstsfeer in huis Freddy Leyssen is huurder van een nieuwe woning in Neeroeteren. Hij kijkt elk jaar uit naar kerstmis. Zijn aanloop naar de eindejaarsfeesten start eind november. Met hulp van twee nichten tovert hij zijn living om tot een kerstdorp. Freddy schuimt elk jaar een aantal kerstmarkten af om zijn collece uit te breiden. “De kerstboom en kerstversiering maken mijn woning warm en gezellig. Hoe meer versiering hoe mooier.” Freddy woont in een aangepaste woning van Ons Dak. Met een beetje hulp kan hij goed alleen wonen. Hij houdt niet van slzien. Freddy is lang vrijwilliger geweest bij Patro Eisden en is nog steeds hevige fan van de club. “Ik heb er alles ge- daan behalve voetballen: de kleedkamers gepoetst, de was weggebracht, het gras afgedaan.” Al acht jaar op rij gaat hij naar Lourdes. En elk jaar zoekt hij de sneeuw op in Oostenrijk. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar vanwege het hele Ons Dak-team. Let op! Ons Dak is gesloten vanaf vrijdag 25 december 2015. Maandag 4 januari 2016 staan we weer voor u klaar.

Transcript of 3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw...

Page 1: 3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook

4

Contactgegevens Maastrichtersteenweg 31, 3680 Maaseik E-mail: [email protected] Openingsuren: maandag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12u, maandagavond van 16u tot 18u Telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u Woensdag en vrijdag van 9u tot 12u Vragen van technische aard, koop technische dienst 089 51 84 01 Kandidaat-huurders huuradministratie 089 51 84 02 Vragen over huurprijs, huurdersdossier huuradministratie 089 51 84 03 Vragen over leefbaarheid, participatie dienst bewonerscontacten 089 51 84 04 Bezoek ook onze website op www.onsdak.be

Hoe zit dat nu met de brandverzekering?

Ons Dak zoekt het voor u uit. Huurders kunnen bij Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook de huurders-aansprakelijkheid. De inboedel wordt niet door Ons Dak verzekerd. Let op: Je moet zelf de inboedel (meubels, kledij, apparaten,…) verzekeren. Een brandverzekering dekt schade aan de woning ontstaan door brand, storm, water, natuurrampen, enz. Glasbraak is ook opgenomen in de polis. De brandverzekering via Ons Dak dekt ook jouw aansprakelijkheid ten opzichte van anderen. Als er bij jou in de woning brand ontstaat, kan die over-slaan naar de buren. Dan ben jij aansprakelijk en sta je in voor hun schadevergoeding. De brandverzeke-

ring dekt deze schade ook als de brand ontstaan is door een fout van jou. Veel huurders hebben reeds een brandverzekering via Ons Dak afgesloten. Je kan dit nakijken in de be-rekening van je huurprijs die je midden december van Ons Dak ontvangen hebt. Indien 1,72 euro in je berekening is opgenomen langs de term ‘BRANDVERZ AFST VERH’ ben je een verzekerd via Ons Dak. Heb je interesse in een brandverzekering via Ons Dak? Vul onderstaand strookje in en bezorg het aan Ons Dak of stuur een mailtje met je gegevens naar Esther Geerkens via [email protected]. Wacht op bevestiging van Ons Dak voor je je eigen polis aanpast.

Ja, ik wil een brandverzekering met huurdersaansprakelijk afsluiten via Ons Dak Naam:________________________________________________________________

Adres:________________________________________________________________

Ons Krantje december 2015

Dit krantje is opgesteld door de HURA en uitgegeven in samenwerking met Ons Dak Driemaandelijks tijdschrift : maart-juni-september-december P915754

Maastrichtersteenweg 31 - 3680 Maaseik huurdersadviesraad

In dit nummer: 01] Haal de kerstsfeer in huis 02] uw huurwoning kopen? Het kan! 02] Pim van Blerk loopt stage bij Ons Dak

03] bewoners betrekken bij nieuwbouw 03] Woon gezond, verlucht voldoende 04] Hoe zit dat nu met de brandverzekering?

Haal de kerstsfeer in huis

Freddy Leyssen is huurder van een nieuwe woning in Neeroeteren. Hij kijkt elk jaar uit naar kerstmis. Zijn aanloop naar de eindejaarsfeesten start eind november. Met hulp van twee nichten tovert hij zijn living om tot een kerstdorp. Freddy schuimt elk jaar een aantal kerstmarkten af om zijn collectie uit te breiden.

“De kerstboom en kerstversiering maken mijn woning warm en gezellig. Hoe meer versiering hoe mooier.” Freddy woont in een aangepaste woning van Ons Dak. Met een beetje hulp kan hij goed alleen wonen. Hij houdt niet van stilzitten. Freddy is lang vrijwilliger geweest bij Patro Eisden en is nog steeds hevige fan van de club. “Ik heb er alles ge-daan behalve voetballen: de kleedkamers gepoetst, de was weggebracht, het gras afgedaan.” Al acht jaar op rij gaat hij naar Lourdes. En elk jaar zoekt hij de sneeuw op in Oostenrijk.

Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar vanwege het hele Ons Dak-team. Let op! Ons Dak is gesloten vanaf vrijdag 25 december 2015. Maandag 4 januari 2016 staan we weer voor u klaar.

Page 2: 3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook

2

Wanneer een huurhuis de leeftijd van 15 jaar bereikt, kan de huurder het huis kopen. Dit bepaalt de wet. Appartementen of huizen met gezamenlij-ke ruimtes zoals een ondergrondse garage zijn niet te koop.

Nancy en haar gezin verhuisden in 2008 naar een huurhuis van Ons Dak. In 2012 besloot het gezin de woning van te kopen. Nancy vertelt dat ze niet lang moesten nadenken om de knoop door te hakken. Ze betaalden bijna de maximale huurprijs. De socia-le lening bij Landwaarts kost het gezin 70 euro meer per maand dan de huurprijs. Bovendien ligt de verkoopprijs die Ons Dak vooropstelt lager dan de voorkoopprijs op de private markt. “Ons Dak stelde een lagere prijs voor dan de schatter van Landwaarts.”

Als eigenaar kan je zelf aanpassingen uitvoeren in de woning. Dit kan in een huurhuis niet zomaar. Het gezin heeft de keuken uitgebreid en wil een andere tuinafscheiding plaatsen.

Nancy en haar gezin zijn trotse eigenaar van de woning. “Een eigen huis in een rustige omgeving in de buurt van de school, dat is belangrijk voor ons.”

‘We betalen maandelijks iets meer. Maar we betalen ons eigen huis af, dat maakt ons trots.’

Uw huurhuis kopen? Het kan!

Heb jij interesse om je huurwoning te kopen? Neem contact op met Leen Craeghs (089/51 84 01) om na te gaan of je de woning kan kopen.

Pim van Blerk loopt stage bij Ons Dak

Mijn naam is Pim van Blerk. Ik ben 21 jaar en woon in Wessem in Nederland. Aan de Zuyd Hogeschool in Sittard volg ik de studie Social Work.

‘Van september 2015 tot juni 2016 loop ik stage bij de dienst bewoners-contacten.’

Ik heb voor een stage bij Ons Dak gekozen omdat de taken zeer divers zijn en ik veel contacten kan leggen met huurders. Dit maakt mijn stage uitda-gend en erg boeiend.

Ik organiseer samen met Noke bewonersvergade-ringen. Deze bijeenkomsten zijn gezellig en nuttig. Bewoners leren elkaar en Ons Dak kennen, drinken samen een tas koffie, praten over het dagelijkse leven in hun wooncomplex en stellen vragen aan Ons Dak.

Na elke vergadering blijven dezelfde vragen nazinderen: waarom komen sommige bewoners niet naar de vergadering? Hoe kan Ons Dak meer

bewoners betrekken? Ik heb besloten om op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen.

Hiervoor heb ik jouw hulp nodig. Ik ben op zoek naar een aantal bewoners die samen met mij de bewo-nersvergaderingen nieuw leven willen inblazen. Wat kan beter? Wat kan an-ders?

Heb jij ooit een bewonersvergadering bijgewoond? Vind jij het jammer dat sommige buren niet mee rond de tafel zitten? Stuur mij een mailtje met je gegevens. We komen in het voorjaar een aantal keren samen om ideeën te verzamelen.

[email protected]

De technische dienst van Ons Dak ontvangt wel-eens meldingen van vocht in de woning. Bewoners oordelen dat er vocht van buiten komt. Met de juis-te meettoestellen gaat de technische dienst opzoek naar de oorzaak van het probleem. Vaak komthet vocht van binnen de woning.

Tijdens het dagelijks leven komt er ongeveer 15 liter water in de lucht per dag. We noemen ditwaterdamp. Waterdamp is afkomstig van mensen, huisdieren, planten, koken, of de was binnen te drogen. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Wanneer je ‘s avonds de verwarming lager zet, koelt de lucht af. Hetvocht in de lucht slaat neer op ramen of in eenhoek van de kamer. Vaak ontstaan er zwarte spik-kels op de muur. Dit is schimmel.

Voorkom schimmel door goed te ventileren, ook in de winterperiode. Zet een raam open na het koken of het douchen. Verlucht de slaapkamer ‘s morgens minstens 30 minuten. Het vocht kan naar buiten, frisse lucht vult de ruimte. Heb je ventilatieroostersin de ramen? Laat ze altijd openstaan.

Verluchten kan voor warmteverlies zorgen. De ruimte koelt een beetje af. Maar gezonde lucht in de woning is belangrijk, voor je eigen gezondheid en die van je woning. Vochtige lucht is moeilijk teverwarmen. Gezonde, droge lucht verwarmt gemakkelijker en vraagt minder energiekosten.

Woon gezond, verlucht voldoende

Bewoners betrekken bij nieuwbouw

Ons Dak heeft plannen om tien nieuwe senioren-woningen te bouwen in de wijk in Molenbeersel, Kinrooi. De tien woningen worden verspreid overdrie locaties in de wijk.

Het bouwteam staat er niet alleen voor. Een aantal bewoners van de wijk denken mee na over het nieuwe project. Waar moeten de ontwerpers reke-ning mee houden? Hoe informeert Ons Dak de rest

van de wijk over deze nieuwbouw?

De eerste ontwerpen zijn nog niet klaar. Toch heeftOns Dak de betrokken bewoners al een eerste keer uitgenodigd voor een overleg. Het doel is om buurtbewoners vanaf de start actief te betrekkenbij de nieuwbouw in hun buurt. De bewoners kun-nen concrete tips en advies geven. Zij kennen de wijk het beste.

Zet regelmatig een raam open, ook in de winterperiode. Zo kan het vocht in de lucht naar buiten.

“Ons Dak biedt senioren de mogelijkheid om in de wijk te blijven wo-nen”

“Buurtbewoners kunnen concrete tips en advies geven over de nieuw-bouw.”

Molenbeersel

Page 3: 3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook

2

Wanneer een huurhuis de leeftijd van 15 jaar bereikt, kan de huurder het huis kopen. Dit bepaaltde wet. Appartementen of huizen met gezamenlij-ke ruimtes zoals een ondergrondse garage zijn niet te koop.

Nancy en haar gezin verhuisden in 2008 naar eenhuurhuis van Ons Dak. In 2012 besloot het gezin de woning van te kopen. Nancy vertelt dat ze niet lang moesten nadenken om de knoop door te hakken. Ze betaalden bijna de maximale huurprijs. De socia-le lening bij Landwaarts kost het gezin 70 euromeer per maand dan de huurprijs. Bovendien ligtde verkoopprijs die Ons Dak vooropstelt lager dande voorkoopprijs op de private markt. “Ons Dakstelde een lagere prijs voor dan de schatter vanLandwaarts.”

Als eigenaar kan je zelf aanpassingen uitvoeren in de woning. Dit kan in een huurhuis niet zomaar. Het gezin heeft de keuken uitgebreid en wil eenandere tuinafscheiding plaatsen.

Nancy en haar gezin zijn trotse eigenaar van de woning. “Een eigen huis in een rustige omgeving in de buurt van de school, dat is belangrijk voor ons.”

‘We betalen maandelijks iets meer.Maar we betalen ons eigen huis af, datmaakt ons trots.’

Uw huurhuis kopen? Het kan!

Heb jij interesse om je huurwoning te kopen? Neem contact op met Leen Craeghs (089/51 84 01) om na te gaan of je de woning kan kopen.

Pim van Blerk loopt stage bij Ons Dak

Mijn naam is Pim van Blerk. Ik ben 21 jaar en woonin Wessem in Nederland. Aan de Zuyd Hogeschool in Sittard volg ik de studie Social Work.

‘Van september 2015 tot juni 2016loop ik stage bij de dienst bewoners-contacten.’

Ik heb voor een stage bij Ons Dak gekozen omdat de taken zeer divers zijn en ik veel contacten kan leggen met huurders. Dit maakt mijn stage uitda-gend en erg boeiend.

Ik organiseer samen met Noke bewonersvergade-ringen. Deze bijeenkomsten zijn gezellig en nuttig. Bewoners leren elkaar en Ons Dak kennen, drinkensamen een tas koffie, praten over het dagelijkse leven in hun wooncomplex en stellen vragen aan Ons Dak.

Na elke vergadering blijven dezelfde vragen nazinderen: waarom komen sommige bewoners niet naar de vergadering? Hoe kan Ons Dak meer

bewoners betrekken? Ik heb besloten om op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen.

Hiervoor heb ik jouw hulp nodig. Ik ben op zoek naareen aantal bewoners die samen met mij de bewo-nersvergaderingen nieuw leven willen inblazen. Wat kan beter? Wat kan an-ders?

Heb jij ooit een bewonersvergadering bijgewoond? Vind jij het jammer dat sommige buren niet mee rond de tafel zitten? Stuur mij een mailtje met je gegevens. We komen in het voorjaar een aantal keren samen om ideeën te verzamelen.

[email protected]

3

De technische dienst van Ons Dak ontvangt wel-eens meldingen van vocht in de woning. Bewoners oordelen dat er vocht van buiten komt. Met de juis-te meettoestellen gaat de technische dienst op zoek naar de oorzaak van het probleem. Vaak komt het vocht van binnen de woning.

Tijdens het dagelijks leven komt er ongeveer 15 liter water in de lucht per dag. We noemen dit waterdamp. Waterdamp is afkomstig van mensen, huisdieren, planten, koken, of de was binnen te drogen. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Wanneer je ‘s avonds de verwarming lager zet, koelt de lucht af. Het vocht in de lucht slaat neer op ramen of in een hoek van de kamer. Vaak ontstaan er zwarte spik-kels op de muur. Dit is schimmel.

Voorkom schimmel door goed te ventileren, ook in de winterperiode. Zet een raam open na het koken of het douchen. Verlucht de slaapkamer ‘s morgens minstens 30 minuten. Het vocht kan naar buiten, frisse lucht vult de ruimte. Heb je ventilatieroosters in de ramen? Laat ze altijd openstaan.

Verluchten kan voor warmteverlies zorgen. De ruimte koelt een beetje af. Maar gezonde lucht in de woning is belangrijk, voor je eigen gezondheid en die van je woning. Vochtige lucht is moeilijk te verwarmen. Gezonde, droge lucht verwarmt gemakkelijker en vraagt minder energiekosten.

Woon gezond, verlucht voldoende

Bewoners betrekken bij nieuwbouw

Ons Dak heeft plannen om tien nieuwe senioren-woningen te bouwen in de wijk in Molenbeersel, Kinrooi. De tien woningen worden verspreid over drie locaties in de wijk.

Het bouwteam staat er niet alleen voor. Een aantal bewoners van de wijk denken mee na over het nieuwe project. Waar moeten de ontwerpers reke-ning mee houden? Hoe informeert Ons Dak de rest

van de wijk over deze nieuwbouw?

De eerste ontwerpen zijn nog niet klaar. Toch heeft Ons Dak de betrokken bewoners al een eerste keer uitgenodigd voor een overleg. Het doel is om buurtbewoners vanaf de start actief te betrekken bij de nieuwbouw in hun buurt. De bewoners kun-nen concrete tips en advies geven. Zij kennen de wijk het beste.

Zet regelmatig een raam open, ook in de winterperiode. Zo kan het vocht in de lucht naar buiten.

“Ons Dak biedt senioren de mogelijkheid om in de wijk te blijven wo-nen”

“Buurtbewoners kunnen concrete tips en advies geven over de nieuw-bouw.”

Molenbeersel

Page 4: 3680 Maaseik Ons Krantje - Home | Ons Dak Krantje...Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook

4

Contactgegevens

Maastrichtersteenweg 31, 3680 Maaseik E-mail: [email protected] Openingsuren: maandag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12u, maandagavond van 16u tot 18u

Telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u Woensdag en vrijdag van 9u tot 12u

Vragen van technische aard, koop technische dienst 089 51 84 01 Kandidaat-huurders huuradministratie 089 51 84 02 Vragen over huurprijs, huurdersdossier huuradministratie 089 51 84 03 Vragen over leefbaarheid, participatie dienst bewonerscontacten 089 51 84 04

Bezoek ook onze website op www.onsdak.be

Hoe zit dat nu met de brandverzekering?

Ons Dak zoekt het voor u uit. Huurders kunnen bij Ons Dak een brandverzekering voor het gebouw afsluiten aan het voordelig tarief van 1,72 euro per maand. Deze verzekering dekt ook de huurders-aansprakelijkheid. De inboedel wordt niet door Ons Dak verzekerd. Let op: Je moet zelf de inboedel (meubels, kledij, apparaten,…) verzekeren.

Een brandverzekering dekt schade aan de woning ontstaan door brand, storm, water, natuurrampen, enz. Glasbraak is ook opgenomen in de polis.

De brandverzekering via Ons Dak dekt ook jouw aansprakelijkheid ten opzichte van anderen. Als er bij jou in de woning brand ontstaat, kan die over-slaan naar de buren. Dan ben jij aansprakelijk en sta je in voor hun schadevergoeding. De brandverzeke-

ring dekt deze schade ook als de brand ontstaan is door een fout van jou.

Veel huurders hebben reeds een brandverzekering via Ons Dak afgesloten. Je kan dit nakijken in de be-rekening van je huurprijs die je midden december van Ons Dak ontvangen hebt. Indien 1,72 euro in je berekening is opgenomen langs de term ‘BRANDVERZ AFST VERH’ ben je een verzekerd via Ons Dak.

Heb je interesse in een brandverzekering via Ons Dak? Vul onderstaand strookje in en bezorg het aan Ons Dak of stuur een mailtje met je gegevens naar Esther Geerkens via [email protected]. Wacht op bevestiging van Ons Dak voor je je eigen polis aanpast.

Ja, ik wil een brandverzekering met huurdersaansprakelijk afsluiten via Ons Dak

Naam:________________________________________________________________

Adres:________________________________________________________________

Ons Krantje december 2015

Dit krantje is opgesteld door de HURA en uitgegeven in samenwerking met Ons Dak Driemaandelijks tijdschrift : maart-juni-september-december P915754

Maastrichtersteenweg 31 - 3680 Maaseik huurdersadviesraad

In dit nummer:

01] Haal de kerstsfeer in huis

02] uw huurwoning kopen? Het kan!

02] Pim van Blerk loopt stage bij Ons Dak

03] bewoners betrekken bij nieuwbouw

03] Woon gezond, verlucht voldoende

04] Hoe zit dat nu met de brandverzekering?

Haal de kerstsfeer in huis

Freddy Leyssen is huurder van een nieuwe woning in Neeroeteren. Hij kijkt elk jaar uit naar kerstmis. Zijn aanloop naar de eindejaarsfeesten start eind november. Met hulp van twee nichten tovert hij zijn living om tot een kerstdorp. Freddy schuimt elk jaar een aantal kerstmarkten af om zijn collectie uit te breiden.

“De kerstboom en kerstversiering maken mijn woning warm en gezellig. Hoe meer versiering hoe mooier.”

Freddy woont in een aangepaste woning van Ons Dak. Met een beetje hulp kan hij goed alleen wonen. Hij houdt niet van stilzitten. Freddy is lang vrijwilliger geweest bij Patro Eisden en is nog steeds hevige fan van de club. “Ik heb er alles ge-daan behalve voetballen: de kleedkamers gepoetst, de was weggebracht, het gras afgedaan.” Al acht jaar op rij gaat hij naar Lourdes. En elk jaar zoekt hij de sneeuw op in Oostenrijk.

Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar vanwege het hele Ons Dak-team.

Let op! Ons Dak is gesloten vanaf vrijdag 25 december 2015. Maandag 4 januari 2016 staan we weer voor u klaar.