DABS · 2019-09-26 · kwartet Vocal Spectrum dat vorig jaar maart ook in Nederland heeft...

8
Whale City Sound uit Zaandam is in de Europese korencompetitie, op 28 mei in Brighton, bij de eerste tien geëindigd. Bij de kwartetten staan nu drie Nederlandse deelnemers in de top-tien van Europa, Radio Times, Unlimited en Done Deal. De conclusie uit deze conventie mag zijn dat Nederland in Europa goed meekomt met de rest. Dat was enkele jaren geleden nog niet het geval. Er deden maar liefst 35 koren mee voor de Europese titel. Kampioen werd de Britse winnaar van vorig jaar The Cambridge Chord Company, als tweede noteerde de jury Cotton Town Chorus dat met glans eerste was geworden bij de Britse competitie dit weekeinde. Opmerkelijk was de deelname van Israël met een koor van ruim twintig man. Met drie koren en drie kwartetten was Nederland het best vertegenwoordigd van alle deelnemende buitenlanders. De Nederlanders deden het over de hele linie niet slecht. Whale City Sound eindigde zelfs twee plaatsen hoger dan het Erste Kölner Barbershop Chor dat vorig jaar in Dortmund nog boven de Zaanse club uit kwam. Opvallend was ook dat Lake Dictrict Sound uit Maarssen (vierde in de competitie van vorig jaar) het Eindhovense Southern Comfort Barber Mates (derde) voorbij streefde, zij het met zeer klein verschil. Alle deelnemende Nederlanders kwamen tevreden van het podium af. Harry Lemmens van Lake District Sound: ‘Alles wat erin zat, is eruit gekomen.’ Dirigent Michiel Bekker van Southern Comfort Barber Mates: ‘Het koor heeft goed gepresteerd. Hartstikke goed om hier op Europees niveau te kunnen staan. We doen niet onder voor vele Engelse koren.’ Martijn Hoeksema had een kanttekening bij het tweede nummer, Stepping Out, waarin hij aan het begin een steekje liet vallen. Maar overigens was de stemming bij de Zaankanters ook niet kapot te krijgen. Bij de kwartetten eindigde Radio Times op een mooie vijfde plek in de Europese competitie. Unlimited kwam Vervolg op pagina 2 • • 1 • • Nederlanders presteren goed in Europa UITGAVE VAN DUTCH ASSOCIATION OF BARBERSHOP SINGERS DABS tunes UITGAVE JUNI 2005 NUMMER 2 De Japanse dirigent Yasuo Hirose en zin vrouw Masako op vakantie in Emmen waar ze enkele kwartetten een coaching gaven. Zie het verslag op pagina 5. Massed singing op het strand van Brighton

Transcript of DABS · 2019-09-26 · kwartet Vocal Spectrum dat vorig jaar maart ook in Nederland heeft...

Whale City Sound uit Zaandam is inde Europese korencompetitie, op 28mei in Brighton, bij de eerste tiengeëindigd. Bij de kwartetten staannu drie Nederlandse deelnemers inde top-tien van Europa, Radio Times,Unlimited en Done Deal. De conclusieuit deze conventie mag zijn datNederland in Europa goed meekomtmet de rest. Dat was enkele jarengeleden nog niet het geval.

Er deden maar liefst 35 koren meevoor de Europese titel. Kampioen werdde Britse winnaar van vorig jaar TheCambridge Chord Company, als tweedenoteerde de jury Cotton Town Chorusdat met glans eerste was geworden bijde Britse competitie dit weekeinde.Opmerkelijk was de deelname vanIsraël met een koor van ruim twintigman.

Met drie koren en drie kwartetten wasNederland het best vertegenwoordigdvan alle deelnemende buitenlanders. DeNederlanders deden het over de helelinie niet slecht. Whale City Soundeindigde zelfs twee plaatsen hoger dan

het Erste Kölner Barbershop Chor datvorig jaar in Dortmund nog boven deZaanse club uit kwam. Opvallend wasook dat Lake Dictrict Sound uitMaarssen (vierde in de competitie vanvorig jaar) het Eindhovense SouthernComfort Barber Mates (derde) voorbijstreefde, zij het met zeer klein verschil.

Alle deelnemende Nederlanderskwamen tevreden van het podium af.Harry Lemmens van Lake DistrictSound: ‘Alles wat erin zat, is eruitgekomen.’ Dirigent Michiel Bekker vanSouthern Comfort Barber Mates: ‘Hetkoor heeft goed gepresteerd. Hartstikkegoed om hier op Europees niveau tekunnen staan. We doen niet onder voorvele Engelse koren.’ Martijn Hoeksemahad een kanttekening bij het tweedenummer, Stepping Out, waarin hij aanhet begin een steekje liet vallen. Maaroverigens was de stemming bij deZaankanters ook niet kapot te krijgen.

Bij de kwartetten eindigde RadioTimes op een mooie vijfde plek in deEuropese competitie. Unlimited kwam

Vervolg op pagina 2

• • 1 • •

Nederlanders presteren goed in Europa

U I T G AV E VA N D U T C H A S S O C I A T I O N O F B A R B E R S H O P S I N G E R S

DABStunes UITGAVE JUNI 2005NUMMER 2

De Japanse dirigent YasuoHirose en zin vrouw Masako op vakantie in Emmen waar ze enkele kwartetten eencoaching gaven. Zie het verslagop pagina 5.

Massed singing op het strand van Brighton

Vervolg van pagina 1

als achtste uit de bus. ‘We hebben goedgezongen, zonder zenuwen.’ Daarmeekwamen ze boven Done Deal uit(negende), waarvan de leden ookzeiden goed gezongen te hebben, ‘maareen beetje gespannen’. Hun stille hoophet puntje verschil van de conventie inZaandam goed te maken, ging in rookop.

Opmerkelijk was dat de Engels/Amerikaanse jury een Zweeds kwartetde hoogste score toekende. Absolutwerd de Europese kampioen.

Er waren veel Nederlanders naarBrighton gekomen, niet alleen de driedeelnemende koren en kwartetten metenige aanhang. Maar ook de mannenvan SoundProof en 4Again lieten zichzien en horen in de ontvangsthal en defoyers van Brighton Centre.

De Europese/Britse conventie besloegvier dagen, van vrijdag tot en metmaandagochtend. De hoogtepuntenwaren uiteraard de competities waarin36 koren en 25 kwartetten optraden.Speciale gast was onder meer hetkwartet Vocal Spectrum dat vorig jaarmaart ook in Nederland heeft opgetredenin het programma van The Ambassadorsof Harmony in Leiden.

Buitenlandse koren waren onderandere The Helsingborg Barberboys uitZweden (zevende plek), Erster KölnerBarnershop Chor uit Duitsland (twaalfde)en The 12 Tones Barbershop Chorus uitIsraël (dertigste).

Bij de koren viel in het algemeen teconstateren dat het repertoire aan debehoudende kant was. Niet geheelonlogisch omdat iedereen voor de puntenging, maar mocht zich vernieuwingvoordoen in barbershop, dan werd dattijdens de competitie niet duidelijk.

Voor tenor Willard Bekkers vanRadio Times was Brighton ‘zijn laatstefeestje’. Hij heeft aangekondigd ermeeop te houden. Bass Luc Schoute eerderop HarmoNed: ‘Zijn we elkaar beu, iser onenigheid? Nee, helemaal niet zelfs.

Voor Willard is de tijd gekomen omweer eens iets anders te doen. Veel-zijdig als hij is, blijft hij zijn muzikalehorizon verkennen en verbreden. Ookzijn dagen bevatten slechts 24 uur, datbetekent dus keuzes maken. In ditgeval betekent dat voor hem als actiefzanger afscheid nemen van de barber-shopstijl.‘

‘Maar voor het kwartet is er geensprake van stoppen’, verzekeren leadMario Lamers en Luc Schoute. ‘Weweten nog niet wat we gaan doen. Maarwe zijn te veel besmet met het barber-shopvirus om zomaar op te houden.’

• • 2 • •

Dabs-Tunes 2/05

Bestuur Voorzitter Toon de VosLoopheuvel 25685 BD [email protected]

Secretaris Lenhard van BallegooijenIt Bûthûs 89005 RV Wergea058-215 83 [email protected]

PenningmeesterVacature

Lid Mart Vegelien, pr-officerWaterradmolen 511703 PC Heerhugowaard072-571 19 [email protected]

LidVacature

MuziekbibliotheekLeo SeelKoningsdiep 391509 WB Zaandam075 616 54 [email protected]

DABS-tunesHoofdredacteur Jacques de Jongzie boven in deze kolom

DABS tunesis een uitgave van de

Dutch Association

of Barbershop Singers DABS

ISSN-nummer 1567-1127

Redactie-adres:

Jacques de Jong

Houtmarkt 53

2011 AL Haarlem

Telefoon 023 533 47 52

e-mail: [email protected]

DABS-tunes zoekt

eindredacteurJacques de Jong die de DABS-tunes vanaf januari 1993 heeft verzorgd, heeft te kennen gegeven per 1 oktober

daarmee op te houden. Tijd voor iemand met frisse ideeën, vindt hij.

DABS zoekt nu een of meer medewerkers die kennis hebben vanbarbershop, en die niet alleen enige vaardigheid hebben met

schrijven maar die ook met het internet overweg kunnen.

Gegadigden gelieven zich te melden bijvoorzitter Toon de Vos, telefoon 0499 332772

of per e-mail [email protected]

Willard Bekkers op de conventie inBrighton, zijn ‘laatste feestje’.

Met Luc Schoute heeft het DABS-bestuur er een oude rot bij gekregen.Hij begon in Zeeland in 1981 al kwartette zingen, ruim voordat het Vlissingsekoor Flushing Boy Barber Friends(later Coastline Chorus) werd opgerichten ruim voordat DABS van de grondkwam (1987). Hij viel in voor Robvan der Meule die toen bass zong.Later zong Luc Schoute in talrijkegelegenheidskwartetten, zoals metSpecial Delivery op de oprichtings-vergadering van DABS. Tot voor kortzong hij in kampioenskwartet RadioTimes waarvan de tenor Willard Bekkers

heeft aangegeven te willen stoppen.Hij heeft ook talrijke cursussen

gegeven, vooral over Interpretatie, toende beoordeling van barbershop nog vijfcategorieën besloeg in plaats van dedrie van tegenwoordig.

Luc Schoute is van plan zich vooralte wijden aan kwaliteitsverbetering vanbarbershop. Daarbij hoopt hij ook jon-geren te betrekken – die dan weer vande ouderen kunnen leren. Ook internatio-naal wil hij zich meer oriënteren op ver-betering van de kwaliteit in Nederland.Hij is ook al betrokken bij het organiserenvan het harmony college in november.

Na zestig jaar heeft de BarbershopHarmony Society zich een nieuw logoaangemeten dat symbool staat vooreen nieuwe tijd in barbershop.Eerder al had de Society haar naamveranderd. The Society for thePreservation and Encouragement ofBarbershop Quartet Singing komtnog slechts voor in zeer officiëlestukken. Maar in het dagelijks levenmag iedereen de vereenvoudigdenaam gebruiken. En het logo.

‘Dit nieuwe logo is een prachtige,sierlijke uitdrukking van wie wij zijn:zangers van harmony in vier partijen,’merkte Society-president Rob Hopkinsop. ‘De afbeelding doet denken aan eenkwartet, maar het kan ook vier mannen

voorstellen naast elkaar in een koor. ‘De profielen hebben alle vier een

andere kleur. ‘Dat refereert eraan datonze leden uit alle lagen van debevolking komen, en toch de essentiëleelementen van het zingen delen:kameraadschap, plezier, geestelijkeverrijking en creativiteit.

De laatste jaren heeft de Society het

aantal barbershopzangers in Amerikaalleen maar zien verminderen. Volgenshet bestuur is het logo een startpunt omnieuwe energie te steken in de externeactiviteiten van de stichting. Hetpubliek moet een levendig beeldkrijgen van de unieke sound en deervaring van barbershopzingen. ‘Ditnieuwe logo is geen op zichzelf staandestap die het tij zal keren. Maar het is debeste en een noodzakelijke stap.’ lichthet bestuur toe. De volgende zet is eenagressief ledenwervingsplan; dan volgteen strak ‘media-relations’ plan en eennieuwe marketing-aanpak.

De Society is ervan overtuigd degoede weg te zijn ingeslagen naar groeien bloei in de toekomst.

Sinds het vertrek van MebiusLanghout zoekt DABS een nieuwepenningmeester. Op de algemene leden-vergadering van 9 april nam Langhoutafscheid van het bestuur om privé meerruimte te krijgen. Hij heeft vijf jaar definanciën van DABS bestierd, naarvolle tevredenheid, zoals ook blijkt uitde tekst van de oorkonde die hij vanvoorzitter Toon de Vos kreeg uitgereikt.Daarmee werd hij benoemd tot erelid.

‘Deze onderscheiding wordt hemtoegekend wegens zijn onvermoeibareinzet en zijn grote verdiensten.

Mebius Langhout was gedurende vijfjaar penningmeester voor DABS. Hijoefende zijn functie uit met grote zorg-vuldigheid, betrokken als hij was bij hetwel en wee van barbershoppendNederland. Altijd bereid een aanvaard-baar risico te lopen bij evenementenwaarvan de financiële afloop niet

helemaal te voorspellen viel. Zakelijkgenoeg om zijn club te behoeden voorblunders. Duidelijk en precies in zijnverantwoording.

Daarbij maakte hij zijn plek in hetbestuur des te aangenamer met eensubtiel gevoel voor humor.’

Langhout zal —omdat zich tot nu toegeen nieuwe penningmeester heeftgemeld— nog wel op de financiënpassen. DABS is echter dringend opzoek naar een opvolger.

Naast de financieel-boekhoudkundigezaken wordt van de penningmeesterook beleidsinhoudelijke inbreng gevraagdin het bestuur. Visie op de toekomst vanonze organisatie en op de vraag hoefinanciën en kwaliteit elkaar kunnenversterken, lijken ons van belang omdeze functie te kunnen invullen.

Geboden wordt een positieve, inspi-rerende werkomgeving.

Kandidaten kunnen zich melden bijde voorzitter en/of secretaris. Bijhen kun je ook terecht voor meer infor-matie.

• • 3 • •

Dabs-Tunes 2/05

Luc Schoute, doorgewinterde barbershopper

Mebius Langhout, zorgvuldige penningmeester

Mebius Langhout ontvangt de oor-konde bij zijn erelidmaatschap uithanden van voorzitter Toon de Vos.

Nieuw logo symbool van vernieuwing bij Society

• • 4 • •

Dabs-Tunes 2/05

BeeldenuitBrighton

Bij de foto’sLinksboven: Martijn Hoeksema voert

Whale City Sound aan tijdens de

After Show Glow.

Hiernaast: De Nederlandse Bea Visser,

medewerkster bij de conventie-

organisatie, zingt in een kraskwartet

met twee mannen van het

Amerikaanse kwartet Vocal Spectrum.

Linksonder: het winnende Zweedse

kwartet Absolut.

Rechtsonder: Toine Hendirckx

(Unlimited) en Piet Obbema (Granny’s

Pride) repeteren voor optreden in een

kraskwartet

Zoo’n Sound in Emmen heeftbegin mei bezoek gehad van eengroep Japanners, barbershoppers.Gerrit van de Peppel vertelt hier-onder hoe dat is gekomen. En hoehij en zijn koor met bewonderingen verbazing achterbleven na eenwel heel bijzondere coaching.

Ook het land van de rijzende zonkent een barbershop-community.Weliswaar een kleine groep die

voornamelijk is gevormd rond enkeleuniversiteiten in de streek tussen Tokioen Kobe, maar ook een fanatiekegemeenschap! Eén van de stuwendekrachten achter die activiteiten is YasuoHirose, een fanaat van de bovenste plank.

Yasuo leidde enkele koren alsmuziekdocent op verschillende univer-siteiten toen hij in 1996 voor het eerstbarbershop hoorde. In het kader van eenuitwisseling van zangkunsten met eenpaar Amerikaanse universiteiten washet kampioenskwartet Marquis naarJapan gekomen. Een collega had Marquisin de USA gehoord en vond dit zo ‘ver-nieuwend’ dat hij hen naar Japan regelde.Het klonk geheel anders dan waarYasuo tot dan mee gewerkt had, maar altoen hij dit kwartet zijn eerste songhoorde zingen, was hij tot tranen toegeroerd en stond voor hem vast: ditwilde hij ook.

Het begon met de koren. Daar intro-duceerde hij enkele barbershopsongs enook de zangers (louter muziekstuden-ten) waren erg onder de indruk. Binnenafzienbare tijd hadden al zijn koren bar-bershopsongs in hun repertoire enYasuo vond het best, want hij wasinmiddels helemaal om. De barbershop-akkoorden hadden zich in zijn kop enlijf genesteld en wilden er niet meer uit.

Korte tijd later vormden zich ook deeerste kwartetten, weer met Yasuo voorop.Eerst in een mannenkwartet, Four Rosesgenaamd, en later ook met het mixed-quartet Kaleidoscope, waar zijn vrouwMasako, inmiddels ook helemaal barber-shop-minded, de tenorpartij zingt. Naastal die activiteiten is hij ook nog voorzit-ter van de Japanse barbershop society.

Het stel heeft vanaf die tijd ook geenUSA-conventie meer gemist. Ze zijndaar vaste —en welkome— gasten. Zehebben er ook veel vrienden gemaakt.

Intussen hebben zij ook diverse top-kwartetten naar Japan gehaald, naar hunbarbershop-festivals. Naast Marquiszijn Acoustix, Nightlife, The BluegrassStudent Union en The Gas House Gangbij hen te gast geweest. Zij hebben veelpersoonlijk contact met die zangers.Het aller-, allerlaatste optreden van TheGas House Gang was op het Japansesongfestival, oktober 2005.

Yasuo heeft conservatoriumgedaan. Daarrna heeft hij op deKwansei Gakuin University

muziekwetenschappen gestudeerd. Oponder meer dezelfde universiteit doceerthij nu muziek. Masako, zijn vrouw, heefthetzelfde conservatorium doorlopen en isdaarna operazang gaan studeren inItalië, naast een studie Italiaans. Ook zijdoceert (zang) en verdient verder haar yensmet zelf zingen. Het moge duidelijk zijndat muziek eruit puilt bij dit koppel.

Na een vraag om muziek, door Yasuo,op Internet waar ik op reageerde heb-ben wij aardig contact met elkaargekregen het laatste jaar. Veel muziekuitgewisseld, over muziek gesproken enzeker ook veel van elkaars land engewoonten geleerd. Deze week zijn zijop vakantie in Nederland geweest enhebben vier dagen bij ons in Emmendoorgebracht. We hebben hen veel latenzien van Nederland en we hebben veelgezongen! Wát een leuke mensen!

Op zondag hadden we een soort contact-zing-middag/avond georgani-seerd, waarbij het ons aardig en nuttig

leek hen met wat mensen uit deNederlandse organisatie te latenkennismaken. Helaas was er niemandvan de DABS te bekennen, ondanks deoproep op Harmoned en persoonlijkeuitnodigingen. Jammer hoor! Wél dankaan Radio Times, die wilden komenzingen, maar daar gooiden de ontstokenstembanden van Mario roet in het eten.Ook erg jammer, vooral voor Mariomaar ook voor ons!

Desondanks hebben we er met deEmmense kwartetten, met wat aanvul-ling, van onder andere Hans Bruines uitEde die zij in Japan ontmoet hadden,een schitterend barbershopfeestje vangemaakt.

Wat hebben we veel geleerd inkorte tijd van deze mensen!Ongelooflijk wát een talent!

Zij zingen voor hen totaal onbekendesongs (voorbeeld: The canals of Amster-dam) zonder enige voorbereidingnaadloos. Ongeacht welke partij! Encorrigeren al zingend de andere partijenals die een foutje maken. Hans melddedat al die muziekstudenten in het koorwaar hij in Japan te gast was, dat doen.Dá’s mooi mekkeluk! Ik heb nog nooitzo’n effectieve coaching meegemaakt!

Yasuo en Masako zijn bijzonderemensen. Ongelooflijk gedreven, oneindigvoorkomend en aardig en hopelijkkunnen wij binnen afzienbare tijd ophun uitnodiging ingaan om naar Japante komen. Ik verheug me al op hetverslagje dat ik dáárvan mag schrijven!

Gerrit van de Peppel

• • 5 • •

Dabs-Tunes 2/05

Japans barbershopfeestje in Emmen

Yasuo Hirose en zijn vrouw Masako samen met Ron Spliet en Rensevan der Heide van het kwartet Dolmen 4.

Ik heb het gevoel met dit koor nogin de kinderschoenen te staan’,mijmert dirigent Jos van Ekeris aan

de koffie voor het begin van de repetitie.Sinds enkele jaren zijn The MidlandHarmonizers duidelijk aan een opmarsbezig. Lange tijd hingen ze onder aande middenmoot van mannenkoren,intussen zijn ze stilaan opgeklommennaar de subtop.

Een duidelijk teken van hun vooruit-gang was de uitslag van de conventievorig jaar, zesde, pal achter VocalChallenge. Met een prijs als meestvooruitgegaan koor. Een nog duidelijkersignaal is dat de club op 2 juli meedoetin de finale (mannenkoren lichtemuziek) van het Nederlands KoorFestival in Musis Sacrum, Arnhem.

‘Dat is niet alleen belangrijk voordit koor, maar ook voor het heleNederlandse barbershoppen’, vindt voor-zitter Jan Voskes. ‘Ja, want hoe pro-moot je barbershop, is steeds de vraag.En tijdens dit festival zijn er zo veelandere zangers die nu ook horen watbarbershop is. Niet iedereen vindt het

misschien even mooi. Maar ze vindenhet op zijn minst verbazend, vanwegede klank, maar ook omdat onzebewegingen en mimiek heel anders zijndan van andere koren. Bijzonderekleding hebben we ook, die anderenstaan allemaal in het zwart met muziek-boeken erbij. En het afterglowen is voorvelen een bijzonder verschijnsel.Daarop krijgen we ook veel reacties.’

‘We werken met groot enthousiasmenaar de finale toe. We krijgen specialecoachings. Voor de Presentatie is jury-lid Pru van de Bilt enkele kerengeweest. Van de SNK komt half junicomponist en dirigent Jetse Bremer onsnog eens coachen. Dit is goed voor ons

koor, het brengt ons allemaal dichter bijelkaar.’

Voskes: ‘Eigenlijk zijn we ditavontuur alleen maar begonnen om opte treden in de voorronden, gewoon omeens buiten het barbershopwereldje tetreden. Het bleek dat we daar grotewaardering kregen – en dat heeft onseen enorme kick gegeven.’

De groei bij het koor zit er nu zo’ndrie jaar in, vertelt secretaris Gerardvan Laar, in maart uitgeroepen totDABS’ Barbershopper of the Year. Wehouden hem op terwijl hij juist zouhelpen bij het neerzetten van de risers.

De vooruitgang viel ongeveer samenmet het bewind van dirigent Jos vanEkeris, een doorgewinterde barbershop-per. Maar de eerlijkheid gebiedt VanLaar te zeggen dat de groei ook is tedanken aan een verbeterde kwaliteitvan de zangers en het toegenomen aan-tal leden. Ze zingen nu met dertig man.

Penningmeester Hans van Loenenvult aan dat de groei in het ledentalvooral het gevolg is van de vele op-tredens. ‘We hebben wel eens een openrepetitie gehouden’, vertelt hij, ‘maardie leverden nooit nieuwe leden op.’

Gerard van Laar als nieuwe barber-shopper van het jaar kan eigenlijk

symbool staan voor de stemming inhet koor. Hij maakt zich al twintig jaarverdienstelijk als manusje-van-alles.Hij staat wegens zijn onderscheidinguitgebreid beschreven in de plaatselijkekrant. ‘We zijn eigenlijk één grotefamilie’, bevestigt Jan Voskes, ‘onder-ling hebben we een grote samenhang.’

Het repertoire is afgestemd opwat het publiek graag hoort.Dirigent Jos van Ekeris: ‘Ik

zoek liedjes die het publiek aanspreken– en die het koor dus ook leuk vindt.Nummers als Summertime, SentimentalJourney en Bananaboat Song zijnmisschien muzikaal niet al te moeilijkmaar ze scoren wel bij het publiek.Daarmee treden we op. En voor debarbershop conventie neem ik nummersom helemaal uit te spitten op alleaspecten die een barbershop-jury vraagt.’

Uitdrukkelijk geen uitstapjes naarclose harmony. Van Ekeris: ‘Ik benpurist genoeg om bij de barbershopstijlte blijven.’

Hoewel… tijdens de repetitie laat hetkoor een nummer horen dat duidelijkRussisch klinkt. Het is ook Russisch.‘Dat zingen we ook op de finale van hetKoorfestival, voor de afwisseling.’

Jacques de Jong

• • 6 • •

Dabs-Tunes 2/05

Op 2 juli naar finale van koorfestival

Midland Harmonizers plotseling in de groei

Jos van Ekeris voor het koor tijdens een repetitie.

Voorzitter Jan Voskens:

‘We zijn eigenlijkeen grote familie’

Op 2 juli doen de Midland

Harmonizers mee aan de finale

van het Nederlands Koorfestival in

Musis Sacrum te Arnhem. Tot hun

eigen verrassing behaalden ze in

maart de halve finale. Daarover

een verslag van Jos Horeman.

Al vroeg uit de veren op 19 maart omdeel te nemen aan de halve finale vanhet Nederlands Koorfestival. Van Edenaar Oudenbosch is toch 135 kilometer— en als je verkeerd rijdt, veel meer.Wanneer je de vrouwen van twee baritones eropuit stuurt om een restaurant te zoeken, dan weet je geheiddat het goed zit. En dat zaten wij, inHet Vrolijke Schaap. Een voorafje van gerookte zalm of Italiaanse tomaten-soep, een hoofdgerecht van tongfilet ofentrecôte en een ijspalet met bavaroistoe. De uitbater kon 27 hongerigemagen wel te eten geven en de wijnwas ook niet verkeerd. Kortom, wijhebben de spanning er flink af gegeten.

Wij waren het na afloop wel eenssamen, dat het een geweldige ervaringis om tussen zoveel verschillendezangstijlen ‘ons barbershop’ te mogenlaten horen en zien. En dat we über-haupt daar al mochten staan, was aleen grote eer. In Arnhem waren we aldoor de voorronde gekomen en hier inOudenbosch zouden we wel zien hoever we kwamen. Het was kennelijk eenstrenge jury, want onze conculega’s uit

Nieuwegein (Heart of Holland Chorus)die vóór ons zongen, mochten nietdoor naar de halve finale, dus voor onswas het ook wel afgelopen inOudenbosch, dachten we.We mochten tien nummers zingen binnen een half uur en we hebben ermaar acht gezongen, bang als we warenom de tijd te overschrijden. Daar kreegje namelijk aftrekpunten voor. Wijzongen van 16.00 tot 16.30 uur en dejury uitslag volgde om 23.00 uur.

Vandaar die uitgelaten stemming inHet Vrolijke Schaap. Dit hadden wijtenminste weer meegemaakt. Metgeweldig veel plezier gezongen en hetpubliek klapte niet alleen uit beleefdheid.

Onze verbazing was dan ook groottoen juryvoorzitter John Damsma onsals eerste koor noemde dat op zaterdag2 juli 2005 naar de finale mag inMusis Sacrum in Arnhem.Wij zullen onze bescheidenheid maarin Oudenbosch laten en helemaal gaanvoor de hoogste plaats. We laten onzedames weer het restaurant uitzoeken,dat is wel zeker.

En oh ja, u moet niet alles geloven water in advertenties staat. Er hebben weldegelijk valse noten geklonken in HetVrolijke Schaap. We kregen wel tienprocent korting.

Jos Horeman, lid Midland Harmonizers

Uit een reeks kandidaten isGerard van Laar van deMidland Harmonizers uit Edenaar voren gekomen als Barber-shopper of the Year 2004. Het isiemand die —niet geheel stil-zwijgend— voortdurend bezigis met zijn koor, trouwens ookmet zijn kwartet Special 4,waarin hij de bass zingt.

Hij kreeg op de algemeneledenvergadering van 9 april eenoorkonde aangeboden met devolgende tekst:

‘Gerard zet zich al bijna 20jaar in voor de MidlandHarmonizers. Hij zoekt steedsnaar praktische manieren om de

vereniging te helpen, bijvoor-beeld op de rommelmarkt vanKoninginnedag, met het ophalenen verkopen van oud papier, of met het organiseren vanverlotingen en het regelen vanprijzen. Bovendien wijst hij bijdie activiteiten geregeld zijnhalve familie aan als vrijwilliger.

Gerard heeft sinds enige tijdzelfs de functie van secretarisop zich genomen, terwijl hetbesturen toch ‘niet zijn hobby’ is.’

Van Laar bleek compleetverrast te zijn. Terwijl hijgewoonlijk niet om een woordjeverlegen is, kon hij alleen maareen ‘dankjewel’ uitbrengen.

• • 7 • •

Dabs-Tunes 2/05

Uitgelaten in Het Vrolijke Schaap

Gerard van Laar barbershopper van het jaar

Gerard van Laar krijgt de oorkonde Barbershopperof the Year uit handen van voorzitter Toon de Vos.

The Midland Harmonizers in Oudenbosch

11 juniJubileumshow Sir Hugo’s WorthySingersCultureel centrum De SchakelHeerhugowaard. Gastkoor: The RhineSingers

2 juliFinale Nederlands Koor FestivalMusis Sacrum, ArnhemThe Midland Harmonizers behoren totde finalisten bij de lichte muziek.Zie ook pagina 6 en 7.

14 tm 16 juli 2005Eerste Internationaal KorenfestivalWenen, OostenrijkHet vrouwenkoor Harmony fromHolland treedt hier op.

23 en 24 september 2005Barbershop Festival ’s HertogenboschHet grootste evenement op het gebiedvan barbershopzingen. Vrijwel geheelbarbershoppend Nederland is te vindenop dit evenement in de Bossche binnen-stad.

21 tm 23 oktoberLABBS conventieBournemouth, Engeland.

Handsome Three is een nieuw, begin-nend barbershopkwartet,voortgekomenuit het koor The Gents’MainportBarbershopsingers Rotterdam. HandsomeThree bestaat uit vier enthousiastezangers met enkele jaren barbershopervaring in het koor. Aangestoken doorandere kwartetten, onder meer tijdenshet Barbershop Song Festival 2004,ontstond het idee om samen serieus aande gang te gaan. De leden zijn: leadArjen Veenema, tenor John Blad, bassHans Verwoerd en baritone CeesEsbach. Sinds begin 2005 zijn ze aanhet repeteren, mede onder begeleidingvan musical coach Tatjana Mitrokhina,onder het motto: a thing worth doing isa thing worth doing well.

New Harvest Singerskampioen bij HHOp de Holland Harmony conventievan begin april is het koor The NewHarvest Singers uit Geldermalsen alseerste geëindigd met 889 punten.Bij de kwartetten werden Harvey’sAngels de kampioenen met 818 punten.

Bij de koren werd Sound Waves uitHellevoetsluit tweede met 881 pun-ten, The Rhine Singers uit Utrecht–kampioen tot dan toe— werdenderde me 840 punten.Bij de kwartetten eindigde Aqua-draat als tweede met 768 punten enSalt & Pepper werd derde met 765punten. Dit laatste kwartet ontvingook de DABS-trofee als most impro-ved kwartet.

Nelleke van Oevelenvoorzitter HollandHarmonyTijdens de bijeenkomst van de Raadvan Afgevaardigden van HollandHarmony heeft Corrie van Muilwijkafscheid genomen als voorzitter en zijis nu vice-voorzitter. Nelleke vanOevelen is de nieuwe voorzitter enThea van Bergen heeft het secretariaatovergenomen. Cobie Hogervorst blijftpenningmeester. Tijdens dezelfde bij-eenkomst is Ineke van Riet Paap tot lidvan verdienste benoemd vanwege haarjarenlange inzet voor HollandHarmony.

‘Bakker Jan de Groot in’s-Hertogenbosch heeft z’n ordervoor 24 september al binnen. 1350Bossche bollen. Voor bij de wel-komstkoffie op zaterdagmorgen,’vertelt Paul Fikkers van deDuketown Barbershop Singers overhun eerste-lustrum-feestje: hetBarber-shop Ontmoetings Festival in’s-Hertogenbosch op 23 en 24 sep-tember.

‘De organisatie ligt volledig onderstoom. Met meer dan veertig koren enkwartetten lijkt de inschrijvingnagenoeg overbooked en terwijl nogsteeds aanvragen binnenkomen, groeitde zekerheid van een fantastisch bar-bershopfestival. Vorige week op deinternationale conventie in Brightongaven nog twee buitenlandse koren hungroene licht voor deelname. Het ErsterKölner Barbershop Chor uitDuitsland maakt zijn opwachting inNederland evenals The Chess ValleyBarbershop Singers die ook wel als

The Knights of Harmony door hetleven gaan.’

‘Naast alle koor- en kwartetkampioenenvan de conventies in Zaandam enVeldhoven zullen er in Den Bosch ookeen aantal primeurs te zien zijn, zowel

een welkom als een afscheid’, vervolgtFikkers. ‘Met pijn in het barbershophartzullen we Radio Times meemaken inwat vermoedelijk hun zwanenzang zal

zijn. Maar ook een geboorte is op komsten wel het eerste optreden en dus depremière van Dutch Connection datonder leiding van Peter Iseger met eenformatie van vijftig man het zaterdag-festival zal openen.

Wel krijgt barbershoppend Nederlanddie dag een bijzondere muzikale groetuit onverwachte hoek. Wat vroegerTaptoe Delft en Taptoe Breda was, ismet ingang van het weekend na hetBarbershop Ontmoetings Festival voor-taan Taptoe ’s-Hertogenbosch. Tergelegenheid van het 15-jarig bestaanvan de Duketown Barbershop Singersen tevens het eerste lustrum van hetBarbershop Ontmoetingsfestival in DenBosch echter, komt de taptoe-organisatieop zaterdagmiddag met een specialeaubade in de vorm van een korte street-parade van dertig korpsen door DenBosch. Een zeer originele en gewaar-deerde muzikale felicitatie.

Inlichtingen: 0485 575587. e-mail:[email protected]

• • 8 • •

Dabs-Tunes 2/05

1350 Bossche bollen bij lustrum festival

AgendaErbij en eraf