Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop...

15
Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel versie 5.2

Transcript of Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop...

Page 1: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Beschrijving LA5 Systeembeheer

Algemeen

Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel

versie 5.2

Page 2: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

1

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

Lodder Applicaties B.V.

2Inleiding

3Eerste keer opstarten

4Beheren administraties

61Kopieren rechten

7Beheren groepen

10Beheren gebruikers

12Gebruikersrechten exporteren

13Raadplegen huidige sessies

14Raadplegen huidige locks

Page 3: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

2

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

1Inleiding

Bij het opstarten van het Lodder 5-Startscherm moet u inloggen. De inloggegevens die u gebruiktzijn niet gekoppeld aan het inloggen op uw computer, maar moet u apart opgeven.

Binnen de applicatie LA5 Systeembeheer kunt u deze inloggegevens aanmaken en kunt u ondermeer de volgende taken uitvoeren:.

Het registreren van administraties voor gebruik binnen het startscherm. Het beheren van gebruikersprofielen op basis van groepen en/of individuele gebruikers. Binneneen profiel kan worden vastgelegd van welke pakketten en welke menukeuzes gebruikgemaakt kan worden. Het beheren van de actieve gebruikerssessies

Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Dezeknop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Page 4: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

3

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

2Eerste keer opstarten

Zodra de module Rechtensysteem de eerste keer wordt gebruikt wordt er om een aantalgegevens gevraagd. Deze gegevens worden gebruikt om de eerste gebruiker(s) en de eerstegebruikersgroep aan te maken. Met behulp van deze gegevens kan vervolgens worden ingelogd.

Bij het opstarten van het Startscherm wordt (indien er geen gebruikers bekend zijn) het volgendescherm getoond.

Afbeelding 1

In dit scherm wordt de inlogcode voorgesteld aan de huidige gebruiker op windows. In het veld [Naam] kunt u de volledige naam opgeven. De velden [Telefoonnummer] en [E-mailadres] zijnniet verplicht, maar deze worden voorgesteld bij het aanmaken van een melding vanuit hetstartscherm. Hierdoor kunt u eenvoudiger een melding aanmaken.

De gebruiker die hier wordt ingevoerd kan direct inloggen door het invoeren van de opgegeveninlogcode en wachtwoord. Alle gebruikers die op deze manier worden aangemaakt hebbendezelfde (volledige) rechten. Via de knop [Systeembeheer] in het Startscherm kunnen dezerechten worden aangepast. Zie hiervoor de hoofdstukken "Beheren groepen" en "Beherengebruikers".

Naast de gebruiker die de eerste keer wordt aangemaakt is er nog een standaardgebruikeraanwezig. Deze gebruiker met de inlogcode SYSTEEM heeft standaard geen wachtwoord.Wij raden u aan om een wachtwoord in te stellen.

Page 5: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

4

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

3Beheren administraties

Na het opstarten van Systeembeheer komt u in het volgende scherm. Dit scherm toont deadministraties, de gebruikers en de gebruikersgroepen.

Afbeelding 2

Bovenaan in de lijst ziet u de administraties staan, gekenmerkt door .

Voor het bewerken van een administratie klikt u op een administratie en vervolgens op [Eigenschappen], of geeft u een dubbelklik op de administratienaam.Voor het aanmaken van een nieuwe administratie klikt u op [Nieuw] en vervolgens op [Nieuweadministratie].

Afbeelding 3

Zowel bij het bewerken van een bestaande administratie als het aanmaken van een nieuweadministratie verschijnt het volgende scherm.

Page 6: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

5

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

Afbeelding 4

Binnen dit scherm kunt u de administratienaam (in het veld [Naam]) opgeven en een [Groep]waartoe deze administratie behoort. Deze groep wordt gebruikt in het startscherm om deadministraties bij elkaar te zetten.Het serienummer is de identificatie van de administratie, het serienummer wordt door LodderApplicaties in de database ingesteld. U vindt het serienummer van een administratie door in eenapplicatie te dubbelklikken op het veld [Licentiehouder].

De [Alias] is een korte naam voor deze administratie. Deze naam wordt gebruikt voor hetbijhouden van de instellingen. De velden [Database servernaam], [Database naam],[MSLoader] en [Data dir] geven de koppeling met de database aan en de locatie waarop diversebestanden worden opgeslagen. Veelal zullen deze velden door Lodder worden aangepast.

Het veld [Salesys] kunt u, indien u over de applicatie Salesys 5 beschikt en Salesys 5 in dezeadministratie wordt gebruikt, vullen met de directory van het startvenster van Salesys 5. Als uSalesys 5 vanuit het Startscherm wilt opstarten moet dit veld gevuld worden.

Page 7: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

6

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

3.1Kopieren rechten

Als u de rechten voor de groepen en gebruikers al heeft ingesteld en u maakt een nieuweadministratie aan, dan kunt u de ingestelde rechten overnemen.

Hiervoor is de kopieerfunctie beschikbaar. Deze functie gebruikt u als volgt:

1. In het overzichtsscherm selecteert u de administratie waarvan u de rechten wilt kopiëren;2. Vervolgens klikt u op de knop [Kopieer rechten];3. U selecteert de administratie waarnaar de rechten gekopieerd moeten worden;4. U klikt op de knop [Plak rechten].

Page 8: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

7

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

4Beheren groepen

Voor het beheer van gebruikersprofielen is het handig om te werken met gebruikersgroepen. Aangebruikersgroepen kunt u rechten koppelen. Per menukeuze en soms per tabblad of individueel veld kunt u kiezen uit de volgende opties:

Geen toegang Het gekozen menu-item is niet toegankelijk.Alleen lezen Het gekozen menu-item is alleen te raadplegen. Deze keuze is alleen

mogelijk in mutatieschermen en raadpleegschermen. Voor import- enexportfuncties, journaliseren en rapporten is dit recht niet van toepassing.

Volledige toegang Het gekozen menu-item is volledig toegankelijk. Bij raadpleegschermenblijft het scherm een raadpleegscherm en kan er niet gemuteerd worden.

Een gebruiker kan aan meerdere groepen gekoppeld worden. Hierdoor kunt u gebruikersgroepenaanmaken per functiegebied in de applicaties. Bijvoorbeeld [Verkoop] en [FinancieleAdministratie]. Deze groepen kunt u de rechten geven die ze nodig hebben. Als iemand zowel lidis van de groep Financiele Administratie als van de groep Verkoop, dan geldt het hoogste rechtwat gevonden wordt. Tegelijk met het aanmaken van de eerste gebruiker wordt ook de gebruikersgroep "Iedereen"aangemaakt. Deze gebruikersgroep heeft standaard alle rechten. Via Systeembeheer kunt u dezegroep de rechten geven die iedereen minimaal nodig heeft.

Om een gebruikersgroep aan te maken klikt u op de knop [Nieuw] en vervolgens op [Nieuwegroep]. Hierna krijgt u het volgende scherm.

Afbeelding 5

Op het eerste tabblad geeft u de groeps[Naam] in. Op het tweede tabblad kunt u de [Leden] vande groep selecteren uit de aanwezige gebruikers.

Page 9: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

8

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

Afbeelding 6

Door middel van de knop [<] verplaatst u een gebruiker uit de categorie [Niet leden] naar decategorie [Leden]. De knop [>] doet precies het tegenovergestelde en verplaatst een gebruikernaar de categorie [Niet leden]. De knoppen [<<] en [>>] verplaatsen alle gebruikers naar decategorie [Leden] respectievelijk [Niet leden].

Het laatste tabblad is het tabblad [Rechten]. Op dit tabblad kunt u de rechten in de boomstructuuropzoeken en aanpassen.

Page 10: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

9

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

Afbeelding 7

Voor het muteren van een bestaande gebruikersgroep geeft u een dubbelklik op degebruikersgroep of selecteert u de gebruikersgroep en klikt u op [Eigenschappen]. U krijgthetzelfde scherm te zien als bij het aanmaken van een nieuwe groep.

Page 11: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

10

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

5Beheren gebruikers

Nadat u de benodigde groepen heeft gemaakt, kunt u de gebruikers gaan aanmaken. Het aanmaken van een gebruiker start u via de knop [Nieuw] en vervolgens [Nieuwe gebruiker].Het wijzigen van een bestaande gebruiker kan door een dubbelklik op de gebruiker of door degebruiker te selecteren en te kiezen voor [Eigenschappen].

Zowel bij het bewerken als bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker verschijnt het volgendescherm.

Afbeelding 8

Op het eerste tabblad staan de [Naam], de [Inlogcode] en het [E-mailadres] vermeld. Deinlogcode wordt in het inlogscherm van de applicaties gebruikt. Met het vinkje bij [Inloggentoegestaan] kunt u aangeven dat deze gebruiker de applicaties mag gebruiken. Zodra u dit vinkjeverwijdert, kan de gebruiker niet meer inloggen. Hierdoor kunt u tijdelijk iemand de toegangblokkeren zonder alle rechten aan te passen.In het veld [Niveau] geeft u aan wat voor soort gebruiker dit is, u heeft de keuze uit:

Administrateur Deze gebruiker heeft extra rechten binnen de financiele administratie.Normale gebruiker Deze gebruiker heeft normale rechten.Systeembeheerder Deze gebruiker mag de applicatie Systeembeheer opstarten en rechten

toekennen.

Met de knop [Wachtwoord] kunt u een (nieuw) wachtwoord opgeven voor de gebruiker.

Page 12: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

11

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

Het tweede tabblad toont een overzicht van de [Groepen] waar de gebruiker [Lid van] is en waarde gebruiker [Geen lid van] is. U kunt de groepen door middel van de knoppen [<], [>], [<<] en[>>] verplaatsen naar de andere lijst, waarbij [<] en [>] er slechts 1 verplaatsen en [<<] en [>>]alle groepen verplaatsen.

Afbeelding 9

Het derde tabblad toont de aanwezige [Administraties] in twee groepen, de eerste lijst toont deadministraties waarin de gebruiker mag werken. De tweede lijst toont de voor deze gebruikerverboden administraties. Ook hier kunt u met de knoppen [<], [>], [<<] en [>>] de administratiesverplaatsen.

Het vierde tabblad toont de rechten die de gebruiker heeft. Het toekennen van de rechten werktop dezelfde manier als bij groepen, met één uitzondering: U kunt kiezen voor [Volgens groep],wat inhoudt dat de rechten voor die keuze afhangen van de groep. Stelt u bij een gebruiker ietsanders in dan [Volgens groep], dan heeft dat voorrang boven alle groepsinstellingen. Wijadviseren u om zo min mogelijk individuele rechten te gebruiken en te werken met groepen. Bijhet toevoegen van gebruikers werkt dat eenvoudiger.

Zoals eerder is vermeld is er één gebruiker standaard in de applicatie aanwezig, dat is degebruiker beheerder. Wij adviseren u om deze gebruiker te voorzien van een wachtwoordof om de rechten van deze gebruiker bij te stellen.

Page 13: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

12

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

6Gebruikersrechten exporteren

Om een overzicht te krijgen van de effectieve rechten die ingesteld zijn, is de keuze [Gebruikersrechten raadplegen] beschikbaar.

Na het opstarten van de keuze krijgt u een overzicht van de gebruikers en de rechten die zijningesteld.

Afbeelding 10

In dit scherm zijn twee mogelijkheden om de rechten te raadplegen. De eerste is door in hetbovenste grid op een regel te klikken en vervolgens op [Ophalen gebruikersrechten] te klikken.Het onderste grid wordt dan gevuld met de effectieve rechten die de gebruiker heeft. De tweede methode is door het aanvinken van één of meerdere gebruikers en dan de knop[Rechten exporteren naar Excel] aan te klikken. Hierna wordt een Excel-bestand gevuld met derechten van de gekozen gebruikers, waarbij voor iedere gebruiker een apart werkblad wordttoegevoegd.

Page 14: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

13

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

7Raadplegen huidige sessies

Zodra u inlogt in een applicatie wordt dit in de database geregistreerd in een sessielijst. Zodra ude applicatie afsluit wordt dit in de sessielijst verwerkt. In uw licentiebestand staat vermeldhoeveel gelijktijdige sessies zijn toegestaan. U verbruikt 1 sessie per gebruiker per pc. Wanneeréén gebruiker op één pc op één administratie is ingelogd, wordt dat als één sessie geregistreerd.Logt één gebruiker vanaf één pc in op twee verschillende administraties, dan blijft dat één sessie.Loggen twee verschillende gebruikers op dezelfde pc op dezelfde administratie in, dan zijn hettwee sessies. Hetzelfde geldt voor het opstarten door twee gebruikers op twee verschillende pc's.

Om te zien welke applicaties zijn opgestart kunt u de menukeuze [Sessies raadplegen]gebruiken. In dit scherm ziet u de actuele sessielijst. In deze lijst worden de sessie die verlopenzijn met een blauwe achtergrond getoond. Hieraan kunt u zien dat deze sessie eigenlijk uit dezelijst verdwenen zouden moeten zijn. Als de pc vastloopt kan dit optreden. Door middel van deknop [Verwijderen] kunt u deze regels uit de sessie lijst halen. In dit scherm worden ook de aantal openstaande pakketten en het aantal openstaande sessiesgetoond.

Afbeelding 11

Als u bij het inloggen de melding "Maximaal aantal sessies bereikt" krijgt, dan heeft u op datmoment het maximaal aantal sessies bereikt. U kunt dit oplossen door het sluiten van deapplicaties op een pc of door het opschonen van de sessielijst. Het laatste werkt alleen als ereerder problemen zijn geweest met het vastlopen of verkeerd afsluiten van de pc en/of applicatie.

Page 15: Algemeen · 2016. 12. 7. · Systeembeheer kunt u opstarten vanuit het Startscherm via de knop [Systeembeheer]. Deze knop is alleen beschikbaar als u beschikt over voldoende rechten.

Lodder Applicaties B.V.

14

Beschrijving LA5 Systeembeheer Algemeen

8Raadplegen huidige locks

De module Rechtensysteem zorgt ervoor dat u met meerdere gebruikers tegelijk kunt werken.Om te zorgen dat er geen conflicten ontstaan bij het opslaan van gegevens wordt er geregistreerdwelke gegevens worden bewerkt. Het kan voorkomen dat, wanneer de applicatie niet correctwordt afgesloten, bepaalde gegevens niet bewerkt kunnen worden omdat het systeem denkt datze al bewerkt worden. In dit laatste geval kunt u via Systeembeheer de lijst met actuelebewerkingen aanpassen of opschonen.

Na het opstarten van de menukeuze [Locks opheffen] kunt u via de knop [Verwijderen]onterechte registraties verwijderen.

Afbeelding 12

Deze functie is alleen bedoeld om op te schonen in geval van een onjuiste registratie.Wanneer u een registratie verwijdert, terwijl deze terecht in de lijst stond, kan dat fouten inde database opleveren.