2016 05 12 christoffel nieuws 5

29
Landelijke RK Parochie voor Binnenschippers-, Circus- en Kermisgemeenschap en het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC). Bezoekadres: Waalhaven 1k, 6541 AG Nijmegen. Postadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen. T: +31(0)24 - 377 75 75 E: [email protected] of [email protected] I: www.kscc.nl of www.ipc-ccw.org Colofon Christoffel Nieuws is een digitale uitgave van de landelijke parochie voor de binnenvaart, circus- en kermisgemeenschap en verschijnt elke twee weken en zes keer per jaar met een uitgebreid themanummer.. Christoffel Nieuws is een familiemagazine voor de trekkende bevolking. Uitgever/Hoofdredactie: B.E.M. van Welzenes sdb. Directeur LKSCC en Landelijk Aalmoezenier Redactie: B.E.M. van Welzenes, sdb Tonny van der Veeken, Hans Wester Redactieadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen T: +31(0)24- 377 75 75 E: [email protected] W: www.kscc.nl Advertenties: Uw (gewijzigde) advertenties kunt u toesturen naar [email protected] Christoffels Nieuws heeft een advertentiebeleid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de geplaatste advertenties berust echter bij de adverteerder. Verantwoordelijkheid: Christoffel Nieuws is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van het gebruik van informatie verkregen uit Christoffel Nieuws. De inhoudelijke verantwoordelijkheid ligt bij de auteur van het aangeleverde artikel of rubriek. Christoffel Nieuws Sociaal cultureel maatschappelijk nieuws voor de Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap Inhoud o.a.: Pag: Van de bestuurs- en directietafel 2 Voorstelling Toverbaltheater fotocollage 5 Speciale uitnodiging vormelingen 6 Binnenvaartbeurs Maritime Industry 7 IVR Congres in Krakau 7 Onze jarigen 8 Wandelnieuws 10 Voor wie luidde de klok? 11 Opknap/schoonmaakbeurt kerkschip Nijm. 13/14 Misintenties/ onze zieke 15 Mgr. Hurkmans neemt afscheid 17 Driedaagse kerstreis naar Düsseldorf 19 Agenda KSCC’s ‘Het Zuiden’en ‘Nijmegen’ 20 Eerste communie Milan en Jade fotocollage 21 Dubbel doop en inzegening ‘Pascale’ en ‘Linjad’ 22 Nieuwe voorzitter Stichting Binnenvaartmuseum 23 Koninklijke onderscheiding Toon Kooren 24 Agenda’s KSCC’s ‘Rotterdam’en ‘Zwijndrecht’ 27 Belangrijke telefoonnummers 28/29 Nummer 5 - 12 mei 2016 - Jaargang 1

description

 

Transcript of 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Page 1: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel NieuwsSociaal cultureel maatschappelijk nieuws voor deBinnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap

Landelijke RK Parochie voor Binnenschippers-, Circus- en Kermisgemeenschap en het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC).Bezoekadres: Waalhaven 1k, 6541 AG Nijmegen. Postadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen.T: +31(0)24 - 377 75 75 E: [email protected] of [email protected] I: www.kscc.nl of www.ipc-ccw.org

ColofonChristoffel Nieuws is een digitale uitgave van delandelijke parochie voor de binnenvaart, circus-en kermisgemeenschap en verschijnt elke tweeweken en zes keer per jaar met een uitgebreidthemanummer..Christoffel Nieuws is een familiemagazine voor detrekkende bevolking.

Uitgever/Hoofdredactie:B.E.M. van Welzenes sdb.Directeur LKSCC en Landelijk Aalmoezenier

Redactie:B.E.M. van Welzenes, sdbTonny van der Veeken, Hans Wester

Redactieadres:Postbus 390, 6500 AJ NijmegenT: +31(0)24- 377 75 75

E: [email protected]: www.kscc.nl

Advertenties:Uw (gewijzigde) advertenties kunt u toesturennaar [email protected]

Christoffels Nieuws heeft een advertentiebeleid.De verantwoordelijkheid voor de inhoud van degeplaatste advertenties berust echter bij deadverteerder.

Verantwoordelijkheid:Christoffel Nieuws is niet aansprakelijk voor directeof indirecte schade, van welke aard dan ook, diehet gevolg is van het gebruik van informatieverkregen uit Christoffel Nieuws. De inhoudelijkeverantwoordelijkheid ligt bij de auteur van hetaangeleverde artikel of rubriek.

Christoffel NieuwsSociaal cultureel maatschappelijk nieuws voor deBinnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap

Inhoud o.a.: Pag:

Van de bestuurs- en directietafel 2Voorstelling Toverbaltheater fotocollage 5Speciale uitnodiging vormelingen 6Binnenvaartbeurs Maritime Industry 7IVR Congres in Krakau 7Onze jarigen 8Wandelnieuws 10Voor wie luidde de klok? 11Opknap/schoonmaakbeurt kerkschip Nijm. 13/14Misintenties/ onze zieke 15Mgr. Hurkmans neemt afscheid 17Driedaagse kerstreis naar Düsseldorf 19Agenda KSCC’s ‘Het Zuiden’en ‘Nijmegen’ 20Eerste communie Milan en Jade fotocollage 21Dubbel doop en inzegening ‘Pascale’ en ‘Linjad’ 22Nieuwe voorzitter Stichting Binnenvaartmuseum 23Koninklijke onderscheiding Toon Kooren 24Agenda’s KSCC’s ‘Rotterdam’en ‘Zwijndrecht’ 27Belangrijke telefoonnummers 28/29

Nummer 5 - 12 mei 2016 - Jaargang 1

Page 2: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 2

Van de bestuurs-en directie-tafel

Feestelijke opening en inzegening van het KSCC

Schipperscentrum 40 jaar geleden.

Velen van u herinneren zich het grote feest op de 2de Pinksterdag1976 van de opening en inzegening van het eerste KSCCschipperscentrum, het voormalige schippersinternaat prinsesMargriet, dat in Zwolle heeft gelegen. Het had tot vrijdag voor defeestelijke opening, 2de Pinksterdag, geregend geregend engeregend. We gingen er vanuit dat het noodscenarioaangesproken moest worden. Met de inmiddels overledenwethouder Herman van Montfoort en oud deken Vollebregt werd dital besproken. En –het is bijna niet te geloven- terwijl we hiermeebezig waren hield de regen op en…ja… de zon brak door, detemperatuur steeg in de loop van de volgende dagen totongekende hoogte. Het feest vond plaats onder een stralende zon.Honderden mensen hebben uit binnen en buitenland genoten vande opening.

De Opening van het 2de KSCC schippers centrum vond ook ondereen stralende zon plaats. De inzegening werd verricht door deaanwezige aalmoezeniers. De feestelijke opening werd verricht doorde toenmalige minister president Ruud Lubbers. Het wasverkiezingstijd. De secretaris van de minister president hadaangegeven dat de heer Lubbers weinig tijd had. Dat klopt. Hijmoest naar een CDA verkiezingsbijeenkomst in Venlo.Maar tot ons grote plezier nam hij en zijn vrouw ruimschoots de tijdom alles te bekijken en te genieten van een verkoelend drankje.Burgemeester Frans Hermsen was toen gastheer voor de overheid.

Burgemeester Frans Hermsen was voorzitter van desociale commissie voor binnenschippers. Hij vond hetsociaal maatschappelijke en culturele werk voor debinnenvaart zeer belangrijk. Wij herinneren ons nogde grote problemen in de binnenvaart: beurzen welof niet sluiten, de nodige actie en demonstraties ennegatieve landelijke pers de problemen die hetgezinsbedrijf kende. Onder een gezinsbedrijf werd verstaan eenbedrijf in ons geval het schip- waar gewerkt gewoond en geleefdworden. U kunt de tekst terug vinden in de diverse rapport diehierover rond 1983 zijn verschenen. Het KSCC en AMVV en COS

Een dag na de opening zijn de vrijwilligers met het jacht van Frans enMarie Mooren een dagje uit geweest. Een dag om nooit tevergeten.

Het oude KSCC schip

1986

Page 3: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 3

hebben zich hard gemaakt voor het behouden van het sociaalmaatschappelijk en culturele werk voor de varenden.Bezuiniging volgde op bezuiniging, tot dat in 2004 de subsidiehelemaal naar nul werd gereduceerd. De Kerk mocht deze taakmooi overnemen. Wij lieten de politiek het sociaal maatschappelijkwerk voor onze ogen opblazen. De uitspraak van een CDA politicusklinkt nog in mijn oren: er worden nieuwe schepen gebouwd, devloot vernieuwt zich dus…….zijn er geen problemen meer.De tijd is veranderd, de maatschappij is veranderd. En jammergenoeg heeft leiding van de kerk de maatschappelijke ontwikkelingniet begrepen en kabbelde voort met het gezicht naar binnengericht.

Is de ontkerkelijking te stoppen?Neen, maar daar moet ook geenenergie in gestopt worden. Jammergenoeg heeft veel pastoraat werkbureau vormen aangenomen:spreekuur, automatischbeantwoording, Voicemail etc.Daar is allemaal niets mis mee. Ookniet met het feit dat priesters, diaken

of pastorale werkers een vrije dag hebben en met vakantie gaan.Maar voorkomen moet worden dat het alleen maar een goedgeoliede technische organisatie wordt, vanuit de computer geleid.U kent de spreuk van don Bosco: presentie is preventie. Gelukkig zijner heel veel pastores die deze spreuk hoog in het vaandel hebbenstaan, Deze houding werpt hopelijk vruchten af. Wij hebben wel eenlange adem nog.

In 2006 is de officiële personele parochie opgericht voor kermiscircus en binnenvaart. Kardinaal Simonis, maar vooral Bisschop vanLuyn sdb hebben zich hiervoor ingezet. De oprichting is verwoord ineen decreet.Heel veel vrijwilligers zetten nu hun schouders onder de parochie.Met de kracht van de heilige Geest en de inspiratie van don Boscoen de betrokkenheid van u als gemeenschap wensen wij het KSCCen de parochie een goede toekomst.Welkom in de vieringen op 1ste en2de Pinksterdag om 11.00 uur.Het KSCC parochiekoor verzorgthet muzikale gedeelte op 1Pinksterdag.Op 2de Pinksterdag zal Boy met zijnzanggroep enkel liederen zingen.Van harte welkom

Volaan Vooruit in Gods en donBosco’s Naam.

1986

1986

Page 4: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 4

Page 5: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 5

Het bezoek en voorstelling in het Toverbaltheater maakte van de Soos met… dinsdagmiddag 26 april een groot succes.

Foto’s: Tonny van der Veeken

Page 6: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 6

Een speciale uitnodiging de

vormeling van 2015.

Vorige jaar hebben jullie hetsacrament van het H. Vormselontvangen. Jullie hebt toen een hartjemet jullie naam gehangen op defamilie Naamplank INGONA.2de Pinksterdag 16 mei in de heilige Miszal jullie dit hartje overhandigd worden.Het herinnert jou en ons weer aan ditmooie feest.Van harte welkom.

Page 7: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 7

Woensdag donderdag en vrijdag 24, 25, 26 meivindt de binnenvaart beurs Maritime Industry plaatsin de evenementen HAL Gorinchem.

Veel scheepvaartbedrijven zijn op deze beursvertegenwoordigd. Natuurlijk zijn er ookaanpalende organisatie aanwezig Kon BLNSchuttevaer, CBRB, Vereniging Binnenvaart,huisvesting schippersjeugd.

Het KSCC en het RK pastoraat zullen niet via eenaparte stand aanwezig zijn, Het pastorale team Josvan Dongen en ondergetekende zullen persoonlijkdoor de beurs gaan en u ontmoeten.

Deze is een unieke gelegenheid te netwerken enhet belang van het KSCC en pastoraal uit te stralen.

Op 26 mei vindt er een seminar plaatsgeorganiseerd dor Koninklijke BLN Schuttevaer:actualiteiten in de binnenvaart in de binnenvaart.

IVR Congres in Krakau 12 en 13 mei

Het is goed om aandacht te besteden aan dit congres. Het gaatover technische zaken. Goed en interessant om nar te luisteren.Maar voor ons als KSCC is het belangrijk aanwezig te zijn: het is eengeweldig internationaal netwerk aan technische deskundigheid waar het KSCC het nodigeprofijt van heeft, maar waar het KSCC en de parochie ook de nodige expertise kunnen inbrengen.Diverse keren heeft het KSCC een bemiddelende rol gespeeld. Door goed met elkaar tespreken en naar elkaar te luisteren, waarin juist de sociale component belangrijk was is ervaak een goed resultaat behaald. Dit jaar zullen wij niet vertegenwoordigd zijn.

Page 8: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 8

ONZE JARIGEN ……

Heinz Valk m/s “Kim”; Mandy van Thiel; Loraine van Meegen.Hans Jacobs van Pandora; Annemiek Bosman-Nuy, “Tonny”; JoepNuy.Patricia Broeken; Berdina van Megen-Burgers.Elwin Buil; Marietje v.d. Wijgaart-Derksen m/s “Jasmijn”; Sjaan Blom;Rosalie Heijmen.Rens van Dodewaard, m/s "Felix"; Kevin en Kim Stobbelaar.Hans Vermeeren; John Lischer; dhr. Frans de Vroedt.Yvonne Bruins-Theunissen; Iris Jansen; Mick Wigman.Rosemarie Sep; Ali Stevens-Danser m/s “Theo-Hendrik”; mevr. TinyJanssen; Johan Bosman.Floris Storm en Joost Storm; Christy Bouman “Sailing Home”; Naomide Zwart; George Sep; Ben van Tol.Rene Derksen; Theo Scholten.Dhr. Ger Vermeeren; Tjakko Hoeve; dhr. Dennis den Haan; Eva vanKlooster.Marco van Megen; Daniel van de Hoeven; Stefanie Bruins; MartinOome; John Bosman.Landelijk aalmoezenier B.E.M. van Welzenes; Juliet¬te Wendt; dhr.Jan Roest, directeur Rijdende school; Martika Roelofs; Axel Helminken Falco Helmink; Marijke van Loon.Erwin Bouwman; Caroline Janssen-Schüttler.Dhr. Willy Verberck; dhr. Jan Suykerbuyk; Toine Willemsen; ErwinBosman m/s “Ingona”.Karin van Dongen, v/h “Najade”; Luuk Brandt.

13-0514-05

15-0516-05

17-0518-0519-0520-05

21-05

22-0523-05

24-05

25-05

26-0527-05

28-05

Facebook

In de week van 24 april tot 30 april is het digitale Familiemagazineonline gezet. Men raakt er al aan gewend. Een mail informeert u datChristoffel Nieuws online is geplaatst, U klikt de www.kscc.nl aan envindt onder Christoffel Nieuws de laatste uitgave.

Het op facebook plaatsen van dit nieuws blijkt in een behoefte tevoorzien. 390 Keer heeft men Christoffel Nieuws op facebookgevonden. Benieuwd ben ik hoe het met twitter gesteld is.Momenteel wordt ook bekeken of het Christoffel Nieuws opInstagram geplaatst kan worden.

Advertentie plaatsen.

Iets kopen of verkopen? Berichtjes of, marktplaatsberichten kunt ugratis in christoffelnieuws plaatsen. Foto’s voorzien van naam en eentekst zijn ook welkom. U kunt ze sturen aan [email protected]

Page 9: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 9

Page 10: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 10

Beste wandelvriendinnen en -vrienden,

Voor wat het waard is: het koele weer zorgde voor een langerehoudbaarheid van de kleuren van de bloesem en de bloemen diehet landschap en de omgeving tekenen. Dat bewonderen moet aleen enorme uitdaging zijn. En dat kan dan weer uitstekend wordengecombineerd met een fiets- of wandeltocht, ook als inmiddels detemperatuur zich al weer op een hoger niveau beweegt.

Over wandelen en 4-Daagse gesproken kan worden gemeld dat opwww.ksccvierdaagse.nl een opgave voor de verzorging kan wordengedaan door hen die aan de 100ste versie van het Nijmeegseinternationale evenement deelneemt. In 2015 was de bijdrage vaneen deelnemer € 35,00. Dankzij andere financiële ondersteuning vanonder andere sponsors wordt de hoogte op dit niveau vastgesteld.Een kleine wijziging is altijd mogelijk. Wat in ieder geval ook wijzigt isde situering rondom de rustposten. Nu in 2016 eenmalig 55 km in hetparcours is opgenomen buigt de top van het verzorgersteam zichover een goede invulling. In een later stadium zal dit wordenvastgesteld.

Voor het op peil houden of uitbouw van de conditie worden devolgende wandeltochten aangekondigd:

15 mei Elstars Pinkstertocht in Elst1e Pinksterdag Wandelvereniging Elstars Keuze-afstanden: 7,5-15-25-40 km Startplaats: sportpark de Pas De Pas 1-3 6662 BK Elst Starttijd: 07.00 uur – 13.00 uur 06-18194595

www.elstars.org [email protected]

16 mei Pinkstertocht in Milsbeek2e Pinksterdag Wandelsportvereniging Milsbeek Keuze-afstanden: 2,5-6-12-20-28-42 km Startplaats: ‘t Trefpunt Kerkstraat 31 6596 AK Milsbeek Starttijd: 07.00 uur – 14.00 uur 0485-322325

www.wsvmilsbeek.nl [email protected]

22 mei Drie Provinciën Wandeltocht in Malden Stg. Malden Wandelt Keuze-afstanden: 5-10-20-25-30-40 km Startplaats: Austria Sport Rijksweg 209 6581 EK Malden Starttijd: 07.00 uur – 13.00 uur 06-23289388

www.maldenwandelt.nl [email protected]

Op www.wandel.nl staan altijd georganiseerde wandeltochten.Een hartelijke groet en veel wandelplezier,

Henry Mooren

Page 11: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 11

VOORWIELUIDDEDEKLOK?

Christoffel Nieuws

Binnenvaartgemeenschap

OVERLEDEN:

06-05-2016: Elisabeth Pietertje (Betsy) de Korte - Okker.Weduwe van Pieter Willem Jacob de Korte. In deleeftijd van 76 jaar.Correspondentieadressen:Rosita de Korte: Postbus 362, 3330 AJ ZwijndrechtSimon de Korte: Postbus 334, 3330 AH Zwijndrecht

06-05-2016: Zuster ANDREA KETELAAR. Overleden in de leeftijd van 95jaar.Correspondentieadres: Huize Mater MisericordiaeKloosterstraat 10, 5038 VP Tilburg.

08-05-2016: WIL VAN DE VEN. Echtgenoot van Marianne van de Ven -Draaisma. Op de leeftijd van 58 jjar.Correspondentieadres: De Haaghe 74, 6641 JD Beuningen.

09-05-2016: Waltraud Karolina Katharina (Wally) Geurtjes - Zingel.Weduwe van Franziskus Adam Geutjes. Op de leeftijd van 78 jaar.De uitvaartdienst wordt gehouden op dinsdag 17 mei om 12.30 uurin de H. Antonius van Padua kerk in Millingen a/d/ Rijn.Correspondentieadres: Moutlaan 36, 6681 GZ Bemmel.

Page 12: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 12

Page 13: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 13

Het KSCC Kerkschip

werd de afgelopen tijd

aan de buitenkant

stevig onder handen

genomen.

Page 14: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 14

Ook de binnenkant werd

daarbij niet vergeten.

Page 15: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 15

MISINTENTIES ZONDAG 15 MEI 2016

1e PinksterdagDhr. Wil van de Ven, George Wendt, dhr. Jan Lelie oud-koorleider,mw. Paulina Wams-van Steen, v/h Dieu Donné, dhr. J. Hoefnagels,dhr. C. Fijneman, dhr. Jan Kruisinga, ouders Kersten-van Laak.

MISINTENTIES MAANDAG 16 MEI 2016

2e PinksterdagPeter Blom en Piet Gradussen, mw. Nancy Rensen-van den Brink,voor ouders van Laak - Snijders, ouders Verschuren - Hoornick, dhr.Johan van Zijl, fam. Joosten v/h ms. Constatine, dhr. J. Sep.

- Voor een bijzondere intentie- Voor de overledenen van onze schippersgemeenschap- Voor moed en kracht voor allen die pastoraal werk doen.

MISINTENTIES ZONDAG 22 MEI 2016

Wil van de Ven, mw. M. van Os-Appelboom en Henk Appelboom,dhr. Herman van Laak, dhr. Thijs Jegen bestuurslid landelijk KSCC,ouders van Bon-Leygraaf en Hetty van Bon Reijmers, ouders Bom-Buurman, ouders Pruyn-Reyman, ouders Brom Cornelissen en dhr. F.Brom, ouders de Bot-Neff.

ONZE ZIEKEN

Dhr. Joop DerksenBEUNINGEN, STREKEL 9, 6641 XK.Mevr. Dien Hollemans-van NeijenhofSCHIJNDEL, SALVIAHOF 29, 5482 PK.Dhr. Gerard LeensenNIJMEGEN, VRIENDSCHAPSLAAN 11, 6544 AL.

ZIEKEN AAN BOORD / THUIS HERSTELLEND

Mevr. Claartje KerstenNIJMEGEN, BREEHOFSTRAAT 44, 1 HOOG, 6542 RB.Mevr. J. Kerkhof-SepNIJMEGEN, DOMMER VAN POLDERSVELDTWEG 23c, 6521 NC.Ton RenningsROERMOND, ROERZICHT 16, 6041 XX.Dhr. Alex SijbrandaDORDRECHT, PRATTENBURG 45, 3328 WC.Winanda de Ruyter-BaijensRIDDERKERK, LINGESTRAAT 58, 2987 CG.Mevr. Graat-LutjensROERMOND, BROEKHIN-ZUID 13, 6042 EA.Mevr. Marja StraathofROTTERDAM, KERMISTERREIN SCHIEHAVEN.

IN HET VERPLEEG/VERZORGINGSHUIS

Mevr. Meering-Metzler (Verpleeghuis Kalorama)BEEK-UBBERGEN, NIEUWE HOLLEWEG 12, 6573 DX.Mevr. Ria van Megen, Oranje Nassau Oord, Kamer 16POSTADRES: POSTBUS 9002, 6870 GC RENKUM.Mevr. Henny de Graauw-Mutsaers (kamer B2. 13)TILBURG, VERPLEEGHUIS JOANNES ZWIJSEN,BURG. BROKXLAAN 1407, 5041 RR.Mevr. Ineke GeutjesMILSBEEK, POTTENBAKKER 36, 6596 GB.

Als u bij een zieke op bezoek wilt gaan, neem dan eerstcontact op met de familie. De zieke kan even rust willen

hebben

Page 16: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 16

Page 17: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 17

Zondagavond waren Buba & Sharon van de circusfamilie Freiwaldop de TV in NPO3 om 19.30 in het programma “Zapp echt gebeurd”.Het is de moeite waard om dit programma nog eens terug te halen.U krijgt een heel mooi beeld van hoe de familie niet alleen voor deolifant Buba zorgt, maar ook van hoe ze van elkaar houden.

In een mailtje is de familie en heel bijzonder Sharon alle goedsgewenst.

Buba & Sharon op TV

MGR. HURKMANS NEEMT AFSCHEID

Omdat zaterdag 14 mei Mgr.Hurkmans afscheid neemt alsbisschop van den Bosch, stopt hij ookals referent in debisschoppenconferentie van deparochie.Wie de nieuwe referent wordt zalbepaald worden wanneer hetbisschoppen college weer compleetis.

Het is nog wachten op de nieuwe bisschop vanGroningen/Leeuwarden.

Zaterdag 14 mei vindt de eucharistieviering uitdankbaarheid plaats in de Kathedrale basiliekvan sint Jan Evangelist in den Bosch aan deParade om 11.00 uur.

Tevens zal de nieuwe bisschop van den BoschMgr. G. de Korte bezit nemen van debisschopszetel.

VPRO-Programma ‘De Hokjesman’ bezoekt ‘deReiziger’.

Aanstaande vrijdag 13 mei zendt de VPRO hetprogramma “De Hokjesman’ uit die met nameaandacht heeft voor ‘de reiziger’. Het is op ditmoment nog niet duidelijk hoeveel aandachtaan de kermis c.q. circus wordt geboden. Deuitzending begint om 21.10 uur op NPO 2.

Page 18: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 18

Page 19: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 19

Binnenvaartsoos Zwijndrecht organiseert op 7,8 en 9december een kerstreis naar Düsseldorf. Degeorganiseerde busreizen naar de Duitsekerstmarkten zijn de afgelopen jaren zeer succesvolgebleken, maar zo vond de organisatie, het is tijdvoor wat anders. Wat variatie op zijn tijd kan geenkwaad. Vandaar dat er een driedaagse reis isgeorganiseerd met het cruiseschip “Swiss Pearl”.

Iedereen (dus niet alleen ‘Zwijndrecht’) kan zich aanmelden voordeze reis dus wees er snel bij, want vol is vol.

Het programma is als volgt:

Woensdag 7 december:Om 14.00 uur inschepen aan de Rijnkade in Arnhem.Het schip vertrekt om 16.00 uur richting Düsseldorf. ’sAvonds wordt een driegangen diner geserveerd.Donderdag 8 december:’s Morgens aankomst in Düsseldorf. Na het ontbijt staathet u vrij om de KERSTMARKTEN te bezoeken. ’sMiddags wordt er aan boord een lunch geserveerd en ’s avondsweer een driegangen diner. Zo rond 22.00 uur zal de “Swiss Pearl”weer vertrekken richting Arnhem.Vrijdag 9 december:’s Morgens aankomst in Arnhem en na een ontbijt om9.00 uur wordt het schip weer verlaten.

Deze reis kost per persoon:Een tweepersoonshut benedendek € 155,- (Hoofddek)Een tweepersoonshut bovendek € 170,-(Promenadedek)ER ZIJN GEEN ÉÉNPERSOONSHUTTEN BESCHIKBAAR!!!

De prijzen zijn inclusief twee overnachtingen; tweemaal ontbijtbuffet; éénmaal lunch; twee maaldriegangen diner en de toeristenbelasting. De drankis voor eigen rekening.

Er is géén annuleringsverzekering inbegrepen. Dereisorganisatie is lid van de StichtingGarantiefondsen Reisgelden (SGR).

Wegens het beperkt aantal hutten wordt verzochtzo snel mogelijk doch uiterlijk vóór 1 september te boeken.De betaling kan worden voldaan op:

NL49INGB0793511615 onder omschrijving ‘Kerstmarkt2016 BVS’.Uiterste betalingstermijn is: 1 oktober!!!

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort ofidentiteitsbewijs. (Een rijbewijs is in Duitsland geengeldig legitimatiebewijs).

U kunt zich per e-mail of telefoon aanmelden bijGijsbert Reijmers e-mail: [email protected] of06-10951090. Bij vermelding de naam, adres en

telefoonnummer opgeven van elk persoon die wil meegaan als ookeen e-mailadres en telefoonnummer van het ‘thuisfront’. Geeft uook duidelijk aan of u een hut op het hoofd- of promenadedek wilt

boeken en of u gebruik wilt maken van hetbusvervoer Zwijndrecht-Arnhem en visa-versa.

Op de KSCC centra in Zwijndrecht en Nijmegenliggen ook papieren aanmeldstrookjes waarmee ukunt boeken.

“SWISS PEARL”

Driedaagse kerstreis percruiseboot naar Düsseldorf

Page 20: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

AGENDA KSCC HET ZUIDEN 2016Zondag 10.30 uur Woord- Communiedienst. Na de dienst is een bestuurslid aanwezig. Bibliotheek geopend.Woensdag 14.00 uur Handwerken, kaarten. Bibliotheek geopend.

EXTRAZondag 15 mei 10.30 uur Viering Eerste PinksterdagMaandag 16 mei 14.30 uur Tweede Pinksterdag. Fietstocht opstappen café Boelaars in RaamsdonkveerDonderdag 26 mei 08.30 uur Dagtocht Antwerpen. Kijk voor informatie op: http://www.kscc.nl/volledige-dagtocht-naar-antwerpen-op-26-mei/

Contactpersoon voor Het Zuiden: Cor van der Veeken, telefoon: 0162-68 79 30, e-mail: [email protected]

AGENDA KSCC NIJMEGEN april-mei 2016Spreekuur directeur/aalmoezenier zondags na de eucharistieviering en/of telefonische afspraak

Zondag 11.00 uur EucharistievieringMaandag 10.30 uur StafvergaderingDinsdag 10.30 uur KSCC gymnastiekWoensdag 10.30 uur Repetitie WaalkanterskoorDonderdag 15.30 uur Verzorgen Christoffel Nieuws (even weken)

19.00 uur Repetitie KSCC koorVrijdag 10.00 uur Bloemschikken voor de kerkviering

EXTRA

Zondag 15 mei 11.00 uur 1E Pinksterdagviering m.m.v. van het KSCC koor en Boy en Friends

Maandag 16 mei 11.00 uur 2E Pinksterdagviering

Donderdag 19 mei 19.00 uur Kon. BLN/Schuttevaervergadering afd. Gelderland

Maandag 23 mei 17.30 uur Vergadering A.C.M./VvE.

Woensdag 25 mei 15.00 uur Bespreking KVO-TPN West

19.00 uur Instuif verjaardag aalmoezenier B.E.M. Van Welzenes sdb

Maandag 6 juni 10.30 uur Coördinatie- en beheerdersvergadering

Dinsdag 28 juni 10.00 uur Laatste KSCC gymnastiek van het seizoenContactpersoon voor Nijmegen: Lea Blom, telefoon 024-377 75 75, e-mail: [email protected]

Page 21: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 21

Op Hemelvaartdag 5 mei ontvingen Milan Verlaan en Jade van Gilsde Eerste Communie. De eerste gang naar de eucharistie werd in

het bijzijn van de familie gevierd.

Page 22: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 22

Dubbele doop van mts ‘Pascale’ en hybride schip ‘Linjad’

Op vrijdag 13 mei is er een dubbele doop en inhuldiging dooraalmoezenier Van Welzenes van mts ‘Pascale’ en hybride schip‘Linjad’. De inhuldiging vindt plaats bij Het Pomphuis – de ArkSiberiastraat z/n Antwerpen, België.

Linjad

Pascale

Page 23: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 23

Nieuwe voorzitter Stichting BinnenvaartmuseumTijdens een feestelijke avond op zaterdag 30 april werd in De Spil te Maasbracht devoorzittershamer van de Stichting Binnenvaartmuseum Maasbracht overgedragen door scheidendvoorzitter Roelof. Fransbergen (r) aan de nieuwe voorzitter Nico van Lent (l) voorheen ms ‘Maja’.

Binnen de fleurige regio Maasgouw verwonderthet de bewoners niet langer wanneer er eenopvallende activiteit aangekondigd wordt van-uit Maasbracht. De dynamiek van dezescheepvaartgemeenschap, enthousiast eneendrachtig gedragen vanuit de hele bevol-king, verleent deze kern eeuwenlang een indu-strieel karakter. Haast on-Limburgs nuchter enzakelijk bouwde Maasbracht een imago op,waarmee het bekendheid verwierf – zelfs totver in Europa! Die populariteit verdienden alleinwoners, aangevoerd door krachtige leidersdie voortdurend de koers uitzetten en knoktenvoor iedere centimeter succes.

Een van de huidige ‘aanjagers’ is Roelof Frans-bergen: afstammeling uit de binnenvaartsec-tor, die – eenmaal neergestreken inMaasbracht – zijn stempel drukte op transport,handel en recreatie. Maar méér nog zijn maat-schappelijke en sociale betrokkenheid toondebinnen zijn uitgebreide (inter)nationale netwerk.Fransbergen (1952): “Ik werd in Alkmaar gebo-ren, reisde vervolgens op het schip van mijn va-der het hele land door totdat ik naar schoolmoest. Daarvoor ging mijn moeder in Maas-bracht wonen. Als zestienjarige ging ik als zelf-standig schipper varen tot 1985, toen mijndochter heimwee kreeg op het internaat. Ikheb mijn schip verkocht en opende in ons dorpeen bevrachtingskantoor. In de loop der jarengroeide dat uit, met een eigen transportvloot.

De bekroning van onze Groep Fransbergenvormde in 2007 de overname van de rederijStiphout in Maastricht, die dagelijks rondvaar-ten verzorgt in ons land en België. Uiteindelijkheb ik in 2010 het hele bedrijf overgedaan aanmijn twee zoons en dochter, die binnen huneigen perspectief succes boeken met interna-tionale transporten. Onze groep exploiteert ookde passantenhaven, alsmede 4 fiets/voetverenin Zuid-Limburg”.

Dat wil niet zeggen dat Fransbergen sindsdienzijn activiteiten op een laag pitje gezet heeft.De laatste jaren heeft het Maas Binnenvaart-museum hem veel energie gekost, maar uitein-delijk toch het resultaat gebracht waarvoor hijzo onvermoeibaar knokte. Op de huidige loca-tie – perfect uitzicht op de nooitrustende haven– trekt het een groeiend aantal bezoekers. Diekunnen genieten van de permanente expositie,actuele beelden in de filmzaal boven en des-gewenst de plaatselijke cuisine met een voor-delig arrangement.

“Ik kijk met trots terug op de spannende perio-de, waarin ik vocht voor het museum dat doorde gemeente als kansloos werd beschouwd engesloten zou worden. Gelukkig heb ik wethou-der Jessie Smeets-Palmen en in haar spoor deraad kunnen overtuigen dat ons museum zon-der subsidie blijft voortbestaan in het voormali-ge ABN-complex. In 2010 werd ik voorzitter en

tijdens een drukbezocht feest jongstleden aprilheb ik de hamer overgedragen aan Nico vanLent. Het bestuur heeft mij wel gevraagd omcommunicatie met gemeente en andere auto-riteiten te blijven behartigen, alsook de sponso-ren.” Met genoegen kijkt Fransbergen terug openkele hoogtepunten: in 2013 verwelkomde hijons Koningspaar op m.s. Jekervallei en bestuur-de het schip tijdens een rondvaart door Maas-tricht.

Tot slot spreekt hij uit, dat hij als voorzitter vanstichting Vrienden van Dr Engelsoord meer tijdgaat steken in het welzijn van onze ouderen,om activiteiten te ontplooien voor mensen meteen smalle beurs, maar zeker de doelgroep dieaan het vereenzamen is. Opgewekt: “Daar-naast ben ik voorzitter van de stichting "Nooit-Volmaakt" met de nostalgische Tjalk daterenduit 1889, de exploitatie van de Gouverneur vanLimburg, en beschermheer van de KoninklijkeHarmonie. Wie weet dient er zich wel weer eenvolgende uitdaging aan waarin ik mijn energieopnieuw kwijt kan”.Willem van den Heuvel

Page 24: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 24

Koninklijke onderscheiding

voor de heer Toon Kooren –

tankvaart Kooren

Het KSCC feliciteert de heer ToonKooren met zijn koninklijkeonderscheiding uit handen vanBurgemeester Aboutaleb vanRotterdam.

Page 25: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 25

Page 26: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 26

‘Vroeg in de benen’. De dauwtrappers op Hemelvaartdag 5 mei j.l.

Richard Wanders speelde mee op in ‘Die Lustige Witwe”.Een uitvoering van op 8 april j.l. Van de muziekschool in Tilburg.

Page 27: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

AGENDA KSCC ROTTERDAM 2016

Zondag 11.00 uur Viering in de kapel, daarna gezellig samenzijn met koffie en tijdvoor informatie.

Zaterdag Elke 2e zaterdag van de maand fotoruilbeurs.EXTRA

Zondag 15 mei 11.00 uur PINKSTERFEEST, Eucharistieviering

Zondag 22 mei 11.00 uur Eucharistieviering in het teken van ‘Maria Sterre der Zee’.Daarna gezellig samenzijn en afsluiting met een buffet.

Zondag 29 mei Sacrementsdag

Zondag 3 juli Slot van ons activiteiten-jaar met een BBQ

Zondag 10 juli Na de eucharistieviering uitzwaaien van de zusters.

Zondag 31 juli 11.00 uur Allerlaatste eucharistieviering op het KSCC, met daarna eengezellig samenzijn.

Contactpersoon voor Rotterdam: Zuster Laetitia, telefoon 010-436 73 00, e-mail: [email protected]

AGENDA KSCC ZWIJNDRECHT 2016Dinsdag 17 mei 14.00 uur Soosdag. Julia Internaat

Dinsdag 7 juni 14.00 uur Soosdag. Julia Internaat

Zaterdag 22oktober

20.00 uur Najaarsbal.

7-9 december Kerstcruise met m.p.s. “Swiss Pearl” naar Düsseldorf.Vrijdag 16december

Kerstbal. In het Postiljon Hotel Dordrecht.

Meer info: http://everyoneweb.com/schipperssoos

Contactpersoon voor Zwijndrecht: Wilma Vissers, telefoon 06-15 06 35 39, e-mail: [email protected]

Page 28: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 28

DOKTOREN: NIJMEGENHuisartsenpraktijk Medisch Oud-WestMarialaan 250 024-3774651Huisartsenpraktijk ’t WeeshuisBegijnenstraat 29 024-3228380Huisartsenpost Nijmegen (bij C.W.Z.)Weg door Jonkerbos 108 0900 – 8880Tandheelkunde 024-3773670

ZIEKENHUIZEN: NIJMEGENU.M.C. Sint Radboud G. Grootepleinzuid 10 6525 GA 024-3611111Canisius-Wilhelmina Weg doorJonkerbos 100 6532 SZ 024-3657657

KLINIEKSint Maartenskliniek Hengstdal 3,6574 NA 024-3659911

ZIEKENHUIS: ARNHEMRijnstate Arnhem Wagnerstraat 556574 NA 026-3788888

APOTHEKENPOST: NIJMEGENC.W.Z. Post 024-3658544St. Radboud post 024-3619191

INTERNATEN:St. Nicolaas internaat Volsellastraat 36515 DX Nijmegen 024-3593500E: [email protected] Meander 030-6580060

BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS

BINNENVAART:Bureau Telematica 010-2060606L.O.V.T. Nieuwegein Industrieweg 1b, 3433NL 06-23225399

ORGANISATIES:BLN–Kon.Schuttevaer 078-7820565Censis Barendrecht 0180-691420A.S.V. Rotterdam 010-4148585CBRB Vasteland 78 R’dam

010-7989800Schuttevaer Gelderlan 06-51439451E: [email protected]. Rotterdam 010-4116070

Voor vragen aan de Rijksoverheid (Postbus 51) 1400

DIVERSE TELEFOONNUMMERS:Gem. Nijmegen Bijzondere DoelgroepenMariënburg 30

024-3299396Bureau voor Rechtshulp 0900-8020B.V.B. 010-4129151Slachtofferhulpdienst 0900 - 0101Thuiszorg Zuid – Gelderland ZZG Zorggroep 024-3665777S.A.W. Opleidingen 06-22525998Telefonische hulpdienst 0900 - 0767

Havendienst 024-3292696Rijksverkeersinspectie 026-3528911R.W.S. Gelderland 026-3688911

Rijkswaterstaat D.K.R. Nijmegen Maas 024-3717700Sluis Weurt 024-3775670Verkeerspost Tiel 0344-619672Verkeerspost RWS Nijm. 024-3435610Gemeentehuis Nijmegen 024-14024KSCC Rotterdam 010-4130030KSCC ‘t Zuiden 0162-521782

ALARMNUMMER: 1 1 2Politie (meldkamer) 0900-8844Meld Misdaad Anoniem 0800-7000Brandweer 024-3297599GGD Nijmegen 024-3297297Politie te Water 024-3739700

Volg het KSCC op:

Page 29: 2016 05 12 christoffel nieuws 5

Christoffel Nieuws pagina 29

—-------------------------------------------------------COÖRDINATIEGROEP:

Bloemschikken R. Kuyten - JoostenReisjes G. Valk / C. PeperkampFotografie G. Brugman / A. ValentijnKerkkoor / Waalkanters

G. VerschurenSoos met…(ziekenzorg) H. LeensenSoos met … G. Janssen-RaatsP.W.A. Coördinator D. van Zijl-BuilP.W.A. Administratie L. BomKosters-ploeg B. DerksenGymnastiek J. HoksOnderhoud binnen K. VerhoefOnderhoud buiten G. VerschurenKerkbalans / Gezinsbijdrage

H. Mooren—-------------------------------------------------------

K.S.C.C.:ING NL47 INGB 0001.16.23.01Rabobank NL04 RABO 013.58.79.523

K.S.W.:ING NL25 INGB 0003.04.68.25Pastoraat:Rabobank NL34 RABO 013.58.74.327

K.S.C.C. SCHIPPERSCENTRUMNIJMEGEN

Directeur:Aalmoezenier B. van Welzenes,sdb

(+31) 024 - 3777575Noodgeval Mobiel

(+31) 6 – 55 35 6666Fax (+31) 024 – 3788201Email: [email protected]: www.kscc.nl

Stafleden: (+31) 024 - 3777575Tonny van der Veeken

BestuursmedewerksterRia Lentjes GastvrouwLea Bom KantoormedewerksterGwendy van Raaij KantoormedewerksterHans Wester KantoormedewerkerZuster Vincentia Zieken begeleiding (+31) 024 – 3234568