2016 06 23 christoffel nieuws 8

34
Christoffel Nieuws Sociaal cultureel maatschappelijk nieuws voor de Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap Landelijke RK Parochie voor Binnenschippers-, Circus- en Kermisgemeenschap en het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC). Bezoekadres: Waalhaven 1k, 6541 AG Nijmegen. Postadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen. T: +31(0)24 - 377 75 75 E: [email protected] of [email protected] I: www.kscc.nl of www.ipc-ccw.org Colofon Christoffel Nieuws is een digitale uitgave van de landelijke parochie voor de binnenvaart, circus- en kermisgemeenschap en verschijnt elke twee weken en zes keer per jaar met een uitgebreid themanummer.. Christoffel Nieuws is een familiemagazine voor de trekkende bevolking. Uitgever/Hoofdredactie: B.E.M. van Welzenes sdb. Directeur LKSCC en Landelijk Aalmoezenier Redactie: B.E.M. van Welzenes, sdb Tonny van der Veeken, Hans Wester Redactieadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen T: +31(0)24- 377 75 75 E: [email protected] W: www.kscc.nl Advertenties: Uw (gewijzigde) advertenties kunt u toestu- ren naar [email protected] Christoffels Nieuws heeft een advertentiebe- leid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de geplaatste advertenties berust ech- ter bij de adverteerder. Verantwoordelijkheid: Christoffel Nieuws is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van het gebruik van informatie verkregen uit Christoffel Nieuws. De inhoudelijke verantwoordelijkheid ligt bij de auteur van het aangeleverde arti- kel of rubriek. Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden overge- nomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Inhoud o.a.: Pag: Van de bestuurs- en directietafel 2 Laatste Soos met…. 5 Schippersvereniging Sterreschans 7 Column van Sina 8 Audiëntie Paus - fotocollage 9 Geld geven aan ANBI-stichtingen 12 Bijdrage Stg. Abri, Consument en rente 14 Nieuws/Agenda Sterreschans 15 Scheepvaartberichten 17 Column Sam 18 Koken met Riet 19 Onze jarigen / misintenties 21 Wandelnieuws 22 Voor wie luidde de Klok 24 Windkanter - Corvee 29 Agenda’s KSCC’s 31 Agenda Vierdaagse KSCC Nijmegen 32 Belangrijke telefoonnummers 33 Nummer 8 - 23 juni 2016 - Jaargang 1

description

Christoffel Nieuws is een digitale uitgave van de landelijke R.K. parochie voor de Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap.

Transcript of 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Page 1: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel NieuwsSociaal cultureel maatschappelijk nieuws voor de

Binnenvaart-, Circus- en Kermisgemeenschap

Landelijke RK Parochie voor Binnenschippers-, Circus- en Kermisgemeenschap en het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC).Bezoekadres: Waalhaven 1k, 6541 AG Nijmegen. Postadres: Postbus 390, 6500 AJ Nijmegen.T: +31(0)24 - 377 75 75 E: [email protected] of [email protected] I: www.kscc.nl of www.ipc-ccw.org

ColofonChristoffel Nieuws is een digitale uitgave vande landelijke parochie voor de binnenvaart,circus- en kermisgemeenschap en verschijntelke twee weken en zes keer per jaar meteen uitgebreid themanummer..Christoffel Nieuws is een familiemagazinevoor de trekkende bevolking.

Uitgever/Hoofdredactie:B.E.M. van Welzenes sdb.Directeur LKSCC en Landelijk Aalmoezenier

Redactie:B.E.M. van Welzenes, sdbTonny van der Veeken, Hans Wester

Redactieadres:Postbus 390, 6500 AJ NijmegenT: +31(0)24- 377 75 75E: [email protected]: www.kscc.nl

Advertenties:Uw (gewijzigde) advertenties kunt u toestu-ren naar [email protected]

Christoffels Nieuws heeft een advertentiebe-leid. De verantwoordelijkheid voor de inhoudvan de geplaatste advertenties berust ech-ter bij de adverteerder.

Verantwoordelijkheid:Christoffel Nieuws is niet aansprakelijk voordirecte of indirecte schade, van welke aarddan ook, die het gevolg is van het gebruikvan informatie verkregen uit ChristoffelNieuws. De inhoudelijke verantwoordelijkheidligt bij de auteur van het aangeleverde arti-kel of rubriek.

Copyright:Niets uit deze uitgave mag worden overge-nomen zonder schriftelijke toestemming vande uitgever.

Inhoud o.a.: Pag:

Van de bestuurs- en directietafel 2Laatste Soos met…. 5Schippersvereniging Sterreschans 7Column van Sina 8Audiëntie Paus - fotocollage 9Geld geven aan ANBI-stichtingen 12Bijdrage Stg. Abri, Consument en rente 14Nieuws/Agenda Sterreschans 15Scheepvaartberichten 17Column Sam 18Koken met Riet 19Onze jarigen / misintenties 21Wandelnieuws 22Voor wie luidde de Klok 24Windkanter - Corvee 29Agenda’s KSCC’s 31Agenda Vierdaagse KSCC Nijmegen 32Belangrijke telefoonnummers 33

Nummer 8 - 23 juni 2016 - Jaargang 1

Page 2: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 2

1986

VAN DE BESTUURS-EN DIRECTIETAFEL Audiëntie Paus Franciscus

De Paus nodigde de kermis- en circuswereld uit alle windstre-ken uit voor een audiëntie op 16 juni.

Aan deze audiëntie ging ene hele voorbereiding vooraf.Het coördinatiepunt was gevestigd in het officium del Migranten inde wijk Trastevere in Rome.De aankondiging kwam begin van dit jaar, gericht aan het FORUM,een platvorm voor pastores van alle christelijke kerken werkzaam inde kermis- en circuswereld in een brief van Kardinaal A. Vegliò.Vervolgend vroeg Mgr. A, Hurkmans ons in een brief deze uitnodi-ging met alle kermis- en circusmensen te delen en een groep te vor-men voor een pelgrimage naar Rome met als hoofddoel deaudiëntie en de tocht door de heilige deur die alleen maar open isin een heilig jaar: dat is dus dit jaar, het jaar ver barmhartigheid.In april was er op ons initiatief ene voorbereidend gesprek in Rome.Een verslagje hebt u kunnen lezen in Christoffel Nieuws. Achteraf blijkdit gesprek voor de Nederlandse delegatie erg nuttig te zijn ge-weest.

De medewerkers van het parochiebureau hebben alle technischezaken geregeld: eerst het voorstel om er een groepsreis van te ma-ken. Deze ging niet door omdat de deelnemers verschillende aan-komst- en vertrektijden hadden: deze audiëntie viel in hethoogseizoen van de kermis en circus. En wat denkt u van het verwer-ken van alle gegevens: paspoort of ID kaarten nummers, het makenvan badges, de communicatie met de deelnemers en met Romeetc. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend: het is een hele klus.

In het coördinatiecentrum in Rome steeg met de dag ook de span-ning. Dit kwam ook door een zeer late verandering van programma.Mocht het uitgangspunt geweest zijn: de hele donderdag staat inhet teken van de audiëntie, nu kwam er nog een pontificale Hoog-mis bij in de kathedraal van de Maria kerk in Trastevere.Al met al was alles goed geregeld: badges, sjaaltjes (oranje) petjesmet logo’s, etc.

De Nederlandse groep bestond uit 38 deelnemers. En iedereen hader zin in: kermis exploitanten, medewerkers van de rijdende school,etc.

We hadden echt een hele fijne maar ook gezellige groep: mensendie het serieuze en het aangename zeer goed konden verbinden.Samen hebben wij genoten, gelachen gegeten en samen waren wijdiep onder de indruk van ‘onze‘ Paus.

En donderdagmorgen was het vroeg appel: afgesproken bij caféSan Pietro vlak voor de st. Pieter om 7.00 uur present te zijn. En jahoor, we waren compleet. Na het uiteiken van de entreekaartenkonden wij om half acht vertrekken in een bonte en kleurrijke stoetmet muziek en acts naar de paus Paulus de VL zaal in het Vaticaan.De security vol in actie.

Dus iedereen moest door de poortjes – nu u kent dit wel- en alle attri-buten van minireuzenrad, minidraaimolen, vaandels en noem maarop door de scans en de poortjes.

Page 3: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 3

Ondertussen werden Willemien Kars Eckelboom en Manuelade Poorten geïnterviewd in een live radio programma. Helaas heb-ben wij niemand ontmoet van de KRO.

Er waren zo’n 4.000 mensen dus u begrijpt dat dit niet in 5 minutenafgewikkeld was. Zo kwamen we in de grote Paus Paulus 6 aula. Ie-dere groep werd naar reserveerde plaatsen begeleid.

Vooraf aan de audiëntie was er een heel feestspektakel samenge-steld: artiesten presenteerden zich, over onderwijs werd gesprokenen er trad ook een pater salesiaan van don Bosco op, illusionist op.En dan, ja dan komt de Paus. Het geluid zwelt aan, fotoapparatendraaien op volle toeren, handen die reiken, mensen op de stoel engroep: leve de Paus…. Voor in de aula is een geweldig podium. Devorige Pausen kwamen via dit podium in de aula, maar neen, dezepaus komt van achter uit de zaal via een heel lang middenpad han-denschuddend zegenend en kussen, lachend ontspannen als eengewoon mensen naar voren. Dan neemt hij plaats. Applaus Ieder-een is razend enthousiast: ik voelde me weer even echt katholiek, zeiiemand.

Na een welkomstwoord door kardinaal A. Vegliò, hoofd van het Offi-cium del Migrantes, nam de Paus het woord: hij sprak gewone men-selijke taal. “U doet goed werk, u biedt mensen die u niet kentvreugde, ga er mee door. Laat het evangelie een bron van inspiratiezijn voor u.”Daarna zijn er nog enkel optredens: de paus geniet zichtbaar.

Iedereen mag hem een hand geven, voor iedereen heeft hij een

goed woord: kort en hartelijk.Daarna daalt hij de trappen af en gaat eerst naar de zieken: hij om-helst en bemoedigt hen.En zo kwam hij ook bij ons:

Na mij te hebben voorgesteld als secretaris generaal van het FORUMvroeg ik hem in Nederland goede pastorale en sociale bisschoppente benoemen, in de sfeer van bisschop G.de Korte: hij luisterde zeergeïnteresseerd. Toen de vice-secretaris van het FORUM, domineeKatharina zich voorstelde bevestigde hij het belang van de oecume-ne: het was echt een persoonlijke ontmoeting face to face.

In een brief in het Italiaans danken wij de Paus voor zijn ontvangst(zie elders in Christoffel Nieuws).

Als geschenk hebben wij hem overhandigd het boek ‘Mensen vande Reis’ namens de Rijdende School, een eeuwig durende kalendervanuit ons pastoraat, een ingelijste foto van Frans Stuy uit Amster-dam en een beertje van een van de pelgrims.Na nog een hele rij mensen gegroet te hebben sluit de Paus de au-diëntie met zijn pauselijke zegen en wenst hij iedereen een goede

Page 4: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 4

voortgang van de pelgrimstocht door de heilige Deur de st. Pieter in.Daarmee eindigt de pelgrimstocht.De Heilige Deur de st. Pieter roepen verbazing en verwondering op.Natuurlijk aandacht voor de heilige Johannes Bosco die hoog bovenst. Petrus prijkt en de beeltenis van Maria Mazzarello, de stichteresvan de zusters van don Bosco.Rond 16.00 uur verlieten wij de basiliek, smachtend naar een kopjekoffie een broodje.‘Wat was dit indrukwekkend’, ‘ik heb tijd nodig om dit te verwerken’.‘Dit had ik niet willen missen’‘Wat een man zeg’, ‘ik voelde me weer echt katholiek’Met elkaar is dit tot een hele mooie, ontspannende, bezinnende engezellige pelgrimage geworden. Daarvoor dank.

B.E.M. Van Welzenes, sdb.

Geen extra activiteiten gedu-rende de zomervakantie.

In de periode van 23 juli tot en met4 september (schoolvakantie) zijn ergeen extra activiteiten op het KSCC-Nijmegen.

De parochie en het kantoor blijvenopen en zijn telefonisch bereikbaar.

Page 5: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 5

Laatste SOOS met …. van dit seizoen

Een korte terugblik op de KSCC Soos met …. van dinsdag 14 junijongst leden. Met een high tea en een gezellige bingo met bruikbareprijzen werd de Soos dit jaar afgesloten.

Op de volgende pagina treft u een fotoreportage aan: foto’s zeg-gen meer dan woorden doen.

Tijdens deze Slot-Soos werd Riet Derksen in het zonnetje gezet. Zij waslange tijd lid van de werkgroep die eerst ‘dienstencentrum’ heetteen nu ‘Soos met…. ‘.

Met een prachtig pakket met bruikbare materialen, pakjes gewonethee en hartelijke woorden van dank en een verdiend applaus werdafscheid van haar genomen.

Eerstvolgende Soos met… is op dinsdag 6 september 2016.Millingse Schippersvereniging Sint Nicolaas

Donderdag 23 juni was de laatste Soos van de Millingse Schippers-vereniging st. Nicolaas.

De Soos in Zwijndrecht heeft ook de Millingse schippersverenigingSt. Nicolaas geïnspireerd een Soos te organiseren. In Millingen is eendiversiteit aan verenigingen waar schippers lid van zijn. Is het niet debiljartvereniging, dan toch wel voetbal, de harmonie of de kaart-club: er is altijd wat te doen. Maar voor de schippers valt de Soosook in goede smaak. Hij wordt gehouden in de zaal van de Kastanjeaan de Heerbaan: het trefpunt van de MSV schippersvereniging.

Wanneer u daar een bezoekje brengt, kunt u een grote vitrinekastbewonderen waarin trofeeën staan die in de loop der jaren ge-schonken zijn door schippersverenigingen in binnen- en buitenland.De Soos werd afgesloten met een gezellige middag en een goeddiner. Daar is Millingen goed in.

De eerstvolgende Soosmiddag in Millingen is 29 september 2016.

Page 6: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 6

Foto’s: Gemma Raats

Laatste KSCC-Nijmegen Soos met… High Tea van dit seizoen

Op dinsdagmiddag 14 juni was het de laatste KSCC-Nijmegen Soos met… van dit seizoen. Voor de start van de bingo werd afscheid ge-nomen van Riet Derksen die samen met haar man Bernard naar Sleeuwijk verhuisd zijn. Riet werd bedankt voor haar jarenlange inzet

voor Soos met… en haar werd een presentje aangeboden.Na enkele rondjes bingo werd de middag afgesloten met high tea.

Page 7: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 7

Ook de schippersvereniging Sterreschans Doornenburg kent eenSoosprogramma. Hun programma vindt u in deze uitgave van Chris-toffelnieuws. U kunt het programma ook vinden op de website vande schippersvereniging Sterreschans.Een programmapunt halen wij er uit: de jaarlijkse heilige Mis in Door-nenburg.Deze vindt plaats op zondag 3 juli om 15.00 uur in de parochiekerk st.Martinus.Wanneer het weer goed is vindt dit gebeuren plaats op de weidetegenover het Hotel/Restaurant Rijnzicht aan de Rijndijk in Doornen-burg. Zang en muziek worden verzorgd door gemengd koor Exo-therm uit Huissen.

Overige activiteitenVoor de Soosactiviteiten in Zwijndrecht, Maasbracht, Millingen aande Rijn en Doornenburg geldt dat u altijd welkom bent. Opwww.kscc.nl vindt u alle programma’s.

Page 8: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 8

Door Sina Leeuwestein

De telefoon gaat en Alex zijnmoeder ziet dat er van boordgebeld wordt. Als ze detelefoon opneemt, hoort zevan Alex dat ze inGelsenkirchen liggen telossen. En Alex vertelt, dattoen ze de auto aan de walwilden zetten (Susan wildeboodschappen gaan doen)de autokraan niet werkte.“Gelukkig heb ik samen metJaro de matroos”, zo vertelthij, “vlug gevonden waar hetaan lag. Maar nu ma, heb ikeen onderdeel nodig wat zebij de machinefabriek hebben waar wealtijd repareren. Wilt u dat halen en het danbij ons aan boord komen brengen? Dieboodschappen zijn niet zo’n probleem ma,die kunnen we hier ook wel met de fietshalen maar het is zo weer vrijdag en danmoeten we toch de kinderen van hetinternaat ophalen.”Alex zijn moeder schiet in de lach en zegt“joh, dat hoef je toch niet te vragen datdoe ik toch gewoon, mijn auto staat voorde deur en zover is het niet rijden naarGelsenkirchen”. Alex vertelt waar ze in dehaven liggen en dat hij naar de

machinefabriek belt en door geeft dat zijnmoeder het onderdeel ophaalt en zogezegd zo gedaan. Als zijn moeder detelefoon neer legt, roept ze “Penny, kom opjoh, we moeten wat bij Alex en Susan gaanbrengen en jij moet dan eerst nog evenuitgelaten worden”. Even later gaat Alex zijnmoeder - met Penny op de achterbank -naar de machinefabriek om het onderdeelvoor de autokraan op te halen. Op hetkantoor weten ze ervan en ze roepen eenmonteur die het onderdeel achter in deauto legt. Het is buiten de filetijd en ze rijdenlekker vlot naar Gelsenkirchen. Alex zijn

moeder weet goed de weg naar dehaven, want ze hebben zelf ook vaakgenoeg in Gelsenkirchen in de havengelegen. Gelukkig kan ze vlak bij hetschip parkeren en Alex en Jaro, dieop het roefdek bezig zijn, komen zijnmoeder en Penny aan boord helpen.Penny holt gelijk als hij aan boordgezet wordt naar achterop naar deroefdeur en Alex zegt lachend; “moetu kijken ma, Penny weet nog altijd deweg aan boord, hij is nog steeds eenechte scheepshond”. Susan doet dedeur open en Chilly de hond van Alexen Susan komt hem tegemoet hollen.Samen schieten ze gelijk de roef innaar de waterbakken die Susan alvoor hen neer gezet heeft. Even later

nadat Susan, Alex en hun moeder elkaarbegroet hebben, zitten ze met elkaar aande koffie en dan willen de honden allebeinaar buiten, Alex doet de deur open enPenny schiet als eerste helemaal naarachterop, Alex zijn moeder lacht en zegt;“kinders moet je nu zien, Penny zoekteenzelfde plekje als toen hij een puppy was,waar wij hem leerden om een hoopje tedoen en te plassen”. “Ja, ma” zegt Alex; “ikzei het straks al, Penny is nog altijd eenechte scheepshond, al woont hij nu al eenhele tijd aan de wal.”

Penny is nog altijd een scheepshondCOLUMNVANSINA

Page 9: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 9

Afgelopen dagen reisden een aantal prominente figuren uit de kermis- encircuswereld naar Rome af om op donderdag 16 juni op audiëntie te gaanbij paus Franciscus in Vaticaanstad. De kerkleider nodigde hen uit in het ka-der van het jubileumjaar van de barmhartigheid.

Vanuit het kermis- en circuspastoraat ging ondergetekende eveneens dereis aan, vergezeld van een welgemeend schrijven, gericht aan zijne heilig-heid.

Graag deel ik de inhoud van deze brief met u vanuit de gedachte en hoopdat het jaar van de barmhartigheid ook in uw leven iets moois mag bren-gen.

Een vriendelijke groet,Bernhard van Welzenes sdb

Voor een fotocollage zie volgende pagina’s en www.kscc.nl/

Zijne heiligheid paus Franciscus,

Nijmegen – The Netherlands, 16 juni 2016

Heiligheid,

Dank voor uw initiatief om de kermis en circuswereld te ontvan-gen tijdens een bijzondere gelegenheid van het jaar van Barm-hartigheid.Wij hebben ons verheugd op deze bijzondere ontmoeting metu.

Als secretaris generaal van het FORUM, een platvorm voor pas-tores van alle christelijke kerken, Rooms katholiek, Protestant,Orthodox en Anglicaans, die pastoraal sociaal werken voor de-ze gemeenschap mag ik u schrijven dat wij zeer blij zijn met uals Paus: U bent een pastorale sociale Paus, met een gezondeuitstraling van het evangelie in een gemeenschap van mensenvan goede wil met en begrijpelijke vorm van communicatie enheel bijzonder met een oog voor mensen van goede wil.In alle bescheidenheid stel ik u heiligheid de volgende vraag:wilt u in uw benoemingsbeleid heel bijzonder de bisschoppenscreenen op hun pastorale sociale en communicatieve hou-ding en op een stijl van leiding geven aan hun priesters, diakensen pastoraal werkenden. Het moeten echt Herders zijn die hunkudde leiden en zich laten leiden door hun kudde: Mens tussende Mensen.

In Nederland zijn we blij met de onlangs benoemde bisschopMgr.G.de Korte van het bisdom ’s-Hertogenbosch: Hij weetwaarvoor hij staat, hij is een bruggenbouwer, en weet zich ver-antwoordelijk voor het uitdragen van de sociale leer van de RK

Op audiëntie bij paus Franciscus

Page 10: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 10

Er is ook een filmpje te zienop Nu.nl waar PausFranciscusw de tijger aait.KLIK HIER

Fotocollage audiëntie bij paus Franciscus

Foto’s:Fotoservice L’ORVaticaanstad Meer foto’s kijk op

www.kscc.nl

Page 11: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 11

Fotocollage audiëntie bij paus Franciscus

Voor meer foto’s zie

www.kscc.nl

Page 12: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 12

U kunt de vele verzoeken om stichtingen te steunen, geld te gevenaan hulporganisaties en bijdragen te leveren aan ‘het goede doel’niet ontlopen. Dat is niet altijd leuk, maar weet dat de behoefte aanhulp wereldwijd en ook dichtbij zeer groot kan zijn. In dit artikelprobeer ik weer te geven hoe uw gift of uw bijdrage fiscaal kanworden verwerkt.

Als iemand zegt: ‘de belasting betaalt mee’, dan zeg ik: ‘helaas, debelasting doet niets’. Maar laten we bij het begin beginnen.

U besluit een stichting, een vereniging of een organisatie met eenfinanciële bijdrage te steunen. U vindt de doelstelling goed,bijvoorbeeld het sociale en pastorale werk van het KatholiekSchipperswerk.

Er wordt in 2016 € 250,00 overgemaakt en uw gevoel is goed. Debelastingambtenaar weethier nog niets van, omdat uuw belastingaangifte van2016 pas afhandelt in hetvoorjaar van 2017. Dan ziet upas of u die € 250,00 kuntaftrekken van uwverzamelinkomen.

Dat het aftrekken van giftenniet zomaar gaat, zal dansnel blijken. Indien deontvangende instelling of stichting (bijvoorbeeld het KSW) een ANBI-verklaring heeft dan geldt het overgemaakte bedrag als aftrekpost.

ANBI staat overigens voor Algemeen Nut Beogende Instelling.

Afhankelijk van de hoogte van het inkomen zijn er verschillendeschijven met percentages.

Stel dat het verzamelinkomen € 25.000,00 is danbetaalt u ongeveer € 4.100,00 belasting(inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen).

Dat is 16,5 % en van de € 250,00 aan het KSW kan € 41,00 met deinkomstenbelasting worden verrekend.

Samengevat is het zo dat u € 250,00 aan het KSW doneert en dat u €41,00 minder aan belasting betaalt.

Als de ontvangende instelling geen ANBI of SBBI (Sociaal BelangBehartigende Instelling) verklaring heeft kan het bedrag door degever niet worden verrekend met de Belastingdienst.

Als het verzamelinkomen hoger is dan de genoemde € 25.000,00 zalhet voordeel voor de belastingbetaler iets hoger uitvallen. Maaromdat het totaal van de giften per jaar minimaal 1 % van hetjaarlijkse verzamelinkomen moet zijn, zal de bijdrage dus navenantook hoger moeten zijn dan € 250,00.

lees verder volgende pagina →

Geld geven en hoe de Belastingdienst kan helpen

Aangifte 2016

Page 13: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 13

Periodieke schenkingen

Als u periodiek schenkt vervaltdeze norm van 1 %, maar moeter een schriftelijke overeenkomstzijn die minstens voor vijf jaarvaststaat. Nadere informatieen/of de betreffende formulierenhiervoor kunt u opvragen bij hetsecretariaat van het KSCC (024-33777575 of per mail [email protected])

Al onze stichtingen zijn aangemerkt als een ANBI instelling, t.w.:● Katholiek Sociaal Cultureel Centrum Nijmegen ANBI cultuur –

2014● KSW_Katholiek Schipperswerk Nijmegen – ANBI – 2014● Landelijk Katholiek Sociaal Cultureel Centrum Nijmegen ANBI

-2014● Landelijke R.K. Parochie voor Binnenschippers, Kermis- en Cir-

cusexploitanten ANBI – 2014● Stg Steunfonds RK Schipperspastoraat_ANBI 2014● Stichting-Steunfonds-R K -Kermis-en-Circuspastoraat – ANBI –

2014● Stg Sociaal Pastoraal Fonds Kermisgemeenshap- ANBI 2014

Voor meer informatie kunt u ook kijken op onze website klik hier.

of bij de belastingdienst, klik hier.

Geld geven is altijd goed en het kan u belastingvoordeel opleveren.

Henry Mooren

AANGEBODEN

Rectificatie i.v.m. onjuist telefoonnummerWie heeft er belangstelling voor 10 jaargangenvan het verenigingsblad van Vereniging De Bin-nenvaart?Af te halen bij mij in Lochem, of eventueel ophet KSCC-centrum in Nijmegen.

Vriendelijke groet van Christa StevensTel 06-55860692

Advertentie plaatsen?Iets kopen of verkopen? Berichtjes of marktplaatsberichten kunt ugratis in Christoffel Nieuws plaatsen. Foto’s voorzien van naam eneen tekst zijn ook welkom. U kunt ze sturen aan: [email protected]

Page 14: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 14

FINANCIËN

De hypotheekrente blijft maar dalen. Niemand verwacht dat derente het komende jaar zal gaan stijgen omdat de EuropeseCentrale Bank in ieder geval tot september 2016 geld in deeconomie pompt. Dat houdt de rentelaag. Een goed moment dus om eensnaar uw hypotheek te kijken, ook als deeinddatum van de rentevaste periodenog niet in zicht is.De rentepercentages zijn enorm naarelkaar toegegroeid. Er zit bij de meestebanken weinig verschil meer tussen eenjaar en vijf jaar rentevast. Het verschiltussen de langere renteperiodes is ookkleiner geworden. Tussen 5 en 20 zat in2014 vaak nog twee procentpunt, verschilis nu fors teruggelopen.De rente bij een korte rentevaste periode(tot vijf jaar) is nu relatief hoog. Dat isgunstig voor de klant die zijnhypotheekcontract openbreekt want debank gebruikt deze rente vaak om deboeterente te berekenen. Hoe hoger derente voor de resterende looptijd van derentevaste periode, hoe hoger deboeterente. Of u er vervolgens voor kiestde nieuwe rente 5, 10 of 20 jaar vast tezetten, maakt niet uit. De boeterente isaltijd hetzelfde. Vraag de bank eens wathet kost om uw contract open te breken.U betaalt dan een boete die mogelijkhoger is dan wat u de komende jaren aan rente bespaart.

De consument en zijn renteDoor Wim Onderdelinden

Maar het voordeel is dat u deze boete – de bank spreekt lievervan ‘vergoedingsrente’- kunt aftrekken voor de belasting. Deadministratiekosten van de bank mag u optellen bij het aftrekbare

bedrag.

De boete wordt beïnvloed door:●de restant looptijd van het lopende contract●de restant hoofdsom van de lening●het verschil tussen het huidige renteniveauen●het lopende contract.

Veel mensen schrikken (terecht) van dehoogte van de uiteindelijke boete. Om ditleed te verzachten kan in de meeste gevallendeze boete worden verdisconteerd in denieuwe te betalen rente. Die nieuwe rente isdan uiteraard hoger dan de huidigemarktrente maar nog altijd (veel) lager dande oude rente die u nu betaalt.

Dat de leencapaciteit (fors) toeneemt doorde lage rentestanden, is evident.Iedere bank wijst er vervolgens wel (terecht)op dat in de gaten moet worden gehoudendat aan het einde van de nieuwe looptijd derente weer (fors) hoger kan zijn met allemogelijke gevolgen van dien…..

www.stichtingabri.nl

Page 15: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 15

NIEUWS / AGENDA / ACTIVITEITEN

Schippersmis zondag 3 juliOp zondag 3 juli a.s. is de traditioneleSchippersmis. Dit jaar in de Sint Martinuskerk in Doornenburg, om15.00 uur. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door hetgemengd koor Exotherm uit Huissen(www.exothermhuissen.nl). En uiteraardvoorgegaan door aalmoezenier B.E.M. vanWelzenes sdb

FietstochtOp 14 juli gaan we weer fietsen. Gert Janssenzal weer een mooie route uitzetten. Mocht het weer niet goed zijnde veertiende, dan gaan we 21 juli.

In het laatste weekend van juli 2016 is het zover: van 29 t/m 31 julizullen 200 Historische schepen voor een prachtig spektakel zorgen.De landelijke vereniging “Het Historisch Bedrijfsvaartuig” houdt danhaar jaarlijkse erfgoedmanifestatie en dit keer zijn de schepen tegast in Vreeswijk. Onder auspiciën van de Museumwerf Vreeswijkzullen prachtig gerestaureerde en nog volledig varende en zeilendetjalken, klippers, aken, luxe motoren en andere voormaligebedrijfsvaartuigen de wateren in Vreeswijk vullen. De manifestatie iseen evenement dat jaarlijks een grote publieke belangstelling genieten dat is geen wonder: VreeswijkVolVaart zal in 2016 voor hetVarend Erfgoed het grootste evenement zijn dat in Nederland wordtgeorganiseerd!

Op vrijdag 29 juli willen we naar ‘VreeswijkVolVaart’(www.vreeswijkvolvaart.nl) in Vreeswijk gaan. De bedoeling is, datwe ruim voor 14.00 uur in Vreeswijk zijn, zodat het binnenschuttenvan de historische schepen in de Koninginnesluis kunnen zien.

Nadere informatie volgt over de fietstochten Vreeswijk

Website SterreschansOok willen we jullie wijzen op de websitevan onze vereniging:www.schippersverenigingsterreschans.nlHier staat o.a. een agenda op met alleactiviteiten.

Tot slot wil ik de leden die de contributie voor dit jaar nog nietbetaald hebben vragen om dit a.u.b. te doen door overschrijvingvan € 25,00 op IBAN nummer NL78 RBRB 0982 4272 39, t.n.v.T.M.F. de Beijer-Dekkers.

Met vriendelijke groet,namens het bestuur,

Page 16: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 16

Page 17: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 17

14 juni 2016, persbericht RWSRijkswaterstaat informeert de scheep-vaart met scheepvaartberichten overbijzondere omstandigheden op en rondde vaarweg. Bijvoorbeeld over strem-mingen of aangepaste bediening van sluizen en bruggen door in-cidenten of werkzaamheden. Zo kunnen beroeps- enrecreatieschippers rekening houden met vertraging op de reis vanA naar B.

“De meeste schippers kennen wel de scheepvaartberichtgeving via Te-letekst op pagina 721 en 722. Wat echter niet altijd bekend is, is dat veelscheepvaartberichten al veel eerder beschikbaar zijn”, aldus HarmBruins Slot van de Waterkamer van Rijkswaterstaat. “Schippers kunnenhier hun voordeel mee doen met de voorbereiding van hun reizen. Bo-vendien is het mogelijk scheepvaartberichtgeving op maat te ontvan-gen”.

1 loketScheepvaartberichtgeving is verplicht. Elke vaarwegbeheerder mag zelfbepalen hoe ze vaarweggebruikers informeert over afwijkende omstan-digheden. Het is ondoenlijk voor schippers om de actuele berichten bijte houden als elke vaarwegbeheerder dit via een eigen kanaal zou pu-bliceren. Daarom publiceert Rijkswaterstaat al sinds de jaren 50 alle be-richten via 1 loket vanuit de Waterkamer. Niet alleen schippers inNederland gebruiken de scheepvaartberichten, maar ook schippers inhet buitenland. In totaal nemen 33 landen deel aan het Europese vaar-wegennetwerk. De berichten zijn in meer dan 20 talen beschikbaar.

20.000 berichtenAlle vaarwegbeheerders samen brengen bijna 10.000 berichten over deNederlandse vaarwegen uit. Daar komen nog 10.000 vertaalde buiten-landse berichten bij. Al met al zijn er dagelijks ca. 1500 berichten nu of inde toekomst geldig.

NOS Teletekst

Veel schippers gebruiken NOS Tele-tekst pagina’s 721 en 722. Hierstaan berichten over stremmingen,geen bediening, oponthoud en be-perkingen in maximale afmetingenvan vaartuigen. Beperkingen dielanger duren dan 2 uur wordenvanaf 2 weken voor de startdatumop Teletekst gepubliceerd, korter-durende beperkingen 1 week vante voren.

Berichten raadplegen en ontvan-genScheepvaartberichten zijn echterop meer manieren te raadplegen.Harm Bruins Slot: “Op de websitewww.vaarweginformatie.nl staanalle scheepvaartberichten, ook deberichten van werkzaamhedenover een paar weken. Bij onver-wachte storingen publiceren webinnen 1 uur, maar meestal ge-beurt dit sneller. Bezoekers kunnenop deze site zoeken op gebied ofop soort beperking. Ook is het mo-gelijk om –gratis- abonnementen tenemen op alle scheepvaartberich-ten per standaardgebied, een zelfgekozen gebied of een route. Dezekunt u dan per e-mail toegestuurdkrijgen.”

Op de website Vaarweginformatiezijn naast scheepvaartberichten

Met scheepvaartberichten geïnformeerd over het water ook waterstanden, seizoeninforma-tie en marifoonweerberichten tevinden. Een belangrijke bron vaninformatie dus voor de reisvoorbe-reiding!

Page 18: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 18

Dames en heren,Mesdammes et messieurs.Ik ben in de wijn.Door de immer aanhoudende vakantiedagenvan mijn baasjes ben ik in de Franse wijn geraakt.Al maandenlang toeren we door het Franselandschap. Tientallen, zo niet honderden wijnrou-tes, heb ik achter in de kofferbak gelegen. Kijkenen snuiven!Langzamerhand heb ik het patroon van geuren,het bouquet, het terroir leren kennen, herkennenen waarderen. Er is geen hond die zo goed kanruiken als ik. Als ik mijn neus door het open auto-raam schuif kan ik eigenlijk het landschap al voorme zien. Ik ruik de grondsoort. Ik voel de glooiingvan het landschap aan. Wat ligt het zuiden, watis de beste helling voor wat voor druif.Noem mij een druivenras en ik vertel u waar enhoe de beste hellingen daarvoor te vinden zijn.Hoe?Door te proeven, proeven en nog eens proeven!Wijn in mijn drinkbak in combinatie met de bijho-rende druiven. Daarna laat mijn baasje me uit inhet betreffende terrior.Wroeten en snuiven in de grond en natuurlijkeven een plas.Meesterlijke investering want het is niet goed-koop.

Al vrij snel was ik in staat aan te wijzen welke wijnuit welke streek kwam, of het een goed wijnjaarwas geweest en of de wijnmaker zijn vak be-heerste.Als de ober de wijnkaart bracht, bepaalde ik dekeuze. Ik proefde voor en aan de stand van mijnoren kon mijn baasje zien of de wijn ok was.In het begin zag ik dat iedereen in het restaurantverwonderd hun wenkbrauwen optrokken.Het verhaal doet de ronde en ik zie dat iedereenwacht tot ik mijn keuze maak.Eindelijk erkenning!!SAM

Afpersing Veka na inbraak in computer (15-06-2016)Scheepsbouwer Veka in Werkendam is slachtoffer geworden van

een zogeheten ‘hack’. Een inbraak in hun computersysteem. Of

de hackers iets hebben kunnen vinden is niet bekend, maar ze

proberen nu wel om de onderneming en bestuurder en

aandeelhouder Peter Versluis te chanteren. Ze dreigen om allerlei

gevoelige of incorrecte informatie over hem of zijn familie naar

buiten te brengen.

Het bedrijf heeft er voor gekozen om niet in te gaan op de eisen

en heeft daartoe zelf de afpersing wereldkundig gemaakt. Peter

Versluis plaatste een bericht over deze zaak op zijn

Facebookpagina. Doel is om iedereen te laten weten niet alles te

geloven wat over het bedrijf of de familie op internet verschijnt.

De onderneming heeft aangifte gedaan bij de politie.

Page 19: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 19

KOKEN METRIET

Lauwe pastasalade metgerookte zalm

Ingrediënten:300 gr vlinderpasta,150 gr gerookte zalmfilet,250 gr cherrytomaatjes,3 bosuitjes, 100 gr roomkaas,1 el kappertjes, halve citroen,1 el verse of 1 tl gedroogde dille,peper en zout.

Bereiding:Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking ineen ruime pan met een beetje zout.

Halveer ondertussen de cherrytomaatjes, snij de bosuitjes inkleine ringetjes en de gerookte zalm in stukjes.Giet de pasta af en laat het goed uitlekken.Doe de pasta in een kom en laat het wat afkoelen.

Roer vervolgens de roomkaas door de lauwe pasta, voegdaarna de tomaatjes, de kappertjes, de bosuitjes en de zalmtoe.Knijp boven de kom een halve citroen uit zodat het sap zichmengt met de pasta.

Breng het gerecht op smaak met zout en peper en een beetjeverse of gedroogde dille.

Een paar lekkere zomerse salades

Door Riet Pols

Pasta a la Maria

Ingrediënten:1 salamiworst,200 gr cherrytomaatjes,2 bollen buffelmozzarella,handje verse basilicum,1 pak fucilli tricolore,300 gr magere spekjes,75 gr rucola.

Bereiding:Snijd de salamiworst in blokjes, halveer de cherrytomaatjes, snijde mozzarella in kleine partjes en scheur de basilicum in kleinestukjes.

Kook de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking enbak ondertussen de spekreepjes knapperig in de pan.

Bak de salamiblokjes kort met de spekreepjes mee. Zet hetvuur zacht en voeg de gekookte fusilli, de tomaatjes en de ba-silicum toe en schep alles goed om in de pan.

Voeg de mozzarellapartjes net voordat je de pasta opdienttoe aan het geheel en schep alles nogmaals goed om.

Laat je gasten zelf een handje rucola op hun bord met pastadoen.

Page 20: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 20

HOOG WATER

Regen regen en nog eens regen. Gevolg veel water inde rivieren en soms stremmingen voor de rivierscheep-vaart. Mensen die hun stacaravan dicht aan de oevervan de rivier hadden staan moesten deze toch ver-plaatsen om geen natte voeten te halen.

De waterstand in Nijmegen schommelde rond de 10meter, dat betekent dat de hoogwaterbrug niet ge-plaatst hoefde te worden bij ons schipperscentrum. Me-dewerkers van de gemeente die hekken enwaarschuwingsborden plaatsten, zeiden: “De schipperszetten hun auto gewoon op de kade voor het KSCCcentrum neer, dat betekent dat het water niet op dekade komt.” En zo was het. Maar wanneer er iets zougebeuren, wil de gemeente niet aansprakelijk gesteldkunnen worden.

Jaarvergadering

Vrijdag 24 juni jaarvergadering van KoninklijkeBLN Schuttevaer in Hotel Vianen. In de nieuws-brief staat de volgende tekst over deze verga-dering:

“Bestuur en medewerkers kijken er naar uit u teontmoeten. Wij blikken dan graag samen met u terug en kijken vooruit”.Een ledenvergadering is een rijkdom van een vereniging: uw stem wordt gewogen en over-wogen: dus telt.U bent welkom en ook introducés zijn van harte uitgenodigd.

Page 21: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 21

ONZE JARIGEN ……

Dhr. Pascal Boon, dhr. AlexanderBouwens; Niels Janssen; dhr.Theo Roelofs.Ria v/d Wijgaart-Burgers.Dhr. Jan de Jong; mevr. ChristaStevens, m/s “Petronella”; mevr.Marie Mooren - Broekmeulen;mevr. Yvonne Meering; Angelo Eleveld; Vivian v/d Wijgaart.Gerda Vermeeren-Dombeek.Mevr. Riet Wennekes-Buil, m/s “Laurina”.Dhr. Sammy Koks; Roxanna Brands, m/s “Christiaan”; Ingrid van Oy-en, van m/s “Belvedere”; Annie Bos-Heijmen; Dennis Peters.Annie Sep-Tonissen; Rik van Megen.Ilona van Lammeren; Johan Wennekes.Michel Hompus; Lucia Zijlmans; Eline Bosman, m/s ‘Vigila’; GabriëllaWams, m/s ‘Erculano’; Roland van der Staay.Cora Baijens-Bosman.José Wennekes; Marc van Lent; Zr. Mathea.Christiaan Geerts; Sandria Verschuren; dhr. Ad Rensen.Wim Wanders; Ria Robben-Repkes; Angela van der Staay; mevr.Annie Lischer; Marc Brinkhoff.Mevr. Schimmel-Hertz; Gerard jr. Verstappen.Theo Tonissen; Carinda Suykerbuyk; dhr. Piet Schwering; DemyJanssen; dhr. Johnny Wessels; Ria Martens-Lischer.Dhr. Jeroen Leensen; M. Oomens; mevr. Ellen Pelser-Froon; WillianeVissers.Bart Bosman; Lotte Brevoord; Joanita Klarenbeek-Huibers; Jan vande Wijgaart.Reina van Weel v/h ‘Reina’; Frans Thonissen; Isa Boekhorst.Marianne van Lent; Ria Lentjes gastvrouw KSCC Nijmegen; HennyBroeders, m/s Ingona; dhr. Ton Smits.Marlies van Megen; Wilma Wennekes.Anja van Erp-Derksen; Sylvester Pols.

24-06

25-0626-06

27-0628-0629-06

30-0601-0702-07

03-0704-0706-0707-07

08-0709-07

10-07

11-07

12-0713-07

MISINTENTIES ZONDAG 26 juni 2016

Voor ouders van Angelen van den Heuvel, pater M. Verhaegheschippersaalmoezenier, voor mw. Riet Lentjes-Nuy v/h “Omega”,ouders Peters "De Thuishaven", voor mw. Femmy Lagarde-Lenten,mw. Ineke van Oijen-Schuldink, George Wendt en dhr. Aloys Wendt,mw. J. de Beijer-Franssen, overledenen van de familie de Louw, ou-ders de Louw, Peter de Louw, dhr. Geraerts, ouders de Bot-Neff,Mieke Zandee

MISINTENTIES ZONDAG 3 JUlI 2016

Dhr. Gerrie van Zoest, dhr. Piet van Megen, ouders Buil-Wennekes,ouders Heijmen-van Ophuizen, ouders van der Zande-Kessel, oudersSchüttler-van Laak v/h “Wormatia”, voor overledenen uit de fam.Joosten "Constantine", ouders Leensen-Berendts en Marian, PatrickVerlaan en Nico Verlaan v/h ms. ‘Francisca’.

VAKANTIEGROETEN VAN…

Hydra Griekenland: van Willy en GonnyJoosten

Het IVR is verhuisd naar:Vasteland 783011 BN RotterdamHet postbusnummer is komen te vervallen.

Page 22: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 22

Schilderwerk KSCC schipperscentrum

Ons Centrum ziet er weer spik en span uit: geboend, geschuurden geverfd. Het kan er weer even tegen.Dank aan de sponsoren van de verf en alle materialen die nodigzijn. Het brengt verlichting in de financiën. We zijn hen er zeerdankbaar voor.

Ons werk draait op de inzet van vrijwilligers. Het is allemaal nietvanzelfsprekend: daarom extra dankbaar aan iedereen die zichvoor de gemeenschap inzet.

Peter Wanders en Ton Smits zijn drukin de weer met schilderen.

Beste wandelvriendinnen en -vrienden,

Apparatuur kan er voor zorgen dat mensen zich bewusterzijn van hun gedrag ten aanzien van hun eigen gezondheid en

conditie. Zelfs tijdens de slaap kan een toestel meten of je het alle-maal wel goed doet. Steeds meer wordt er gemeld dat we niet hoe-ven te wachten tot een bezoek aan de arts of tot er daadwerkelijkeen klacht is, maar dat we ons lichaam zelf kunnen volgen en er mis-schien wel naar kunnen handelen door een ander eetpatroon tehanteren, door meer te bewegen of door meer nachtrust te nemen.De vraag is dan of we meer luisteren en handelen naar de cijfers ophet schermpje dan naar ons lichaam of het goede woord van eendeskundige. En als verandering van een leefpatroon beter is, wordtdat dan ook gedaan? Of te wel, is de wil sterk genoeg?

Waar in ieder geval wel een wil voor nodig is, is het goed volbrengenvan een meerdaagse wandeltocht met grote afstanden. In Neder-land, maar ook daarbuiten, worden er steeds meer georganiseerd.Dat varieert van de bekende Avondvierdaagsen met een keuze-af-stand tot aan de Vierdaagse in Marbella. Maar het is logisch datveel mensen zich richten op Apeldoorn en nog meer op Nijmegen.

Niet alleen wandelaars, maar ook mensen die zich (vrijwillig) beschik-baar stellen om van het wandelfestijn een grote happening te ma-ken. Vanuit het coördinatieteam van de KSCC-verzorging komenactieve geluiden om alle onderdelen goed geregeld te krijgen. Hetgaat dan in ieder geval om mensen, om voertuigen en onder ande-re om de indeling langs de vier wandelparcoursen.

Om de meer dan honderd aangemelde Vierdaagselopers van eennatje en een droogje, van een pleister en van aandacht te voorzienmoet er veel worden georganiseerd en omdat er dit jaar een af-stand (55 km) bijkomt is er besloten om een auto meer in te zetten.Dat heeft een bescheiden consequentie voor het bedrag dat deKSCC-wandelaars mogen betalen voor de verzorging.

WANDEL-NIEUWS

Page 23: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 23

Er wordt in 2016 € 37,50 gevraagd en de betaling kan worden ge-daan op maandag 18 juli op het KSCC-Schipperscentrum als rond16.00 uur de informatie- en ontmoetingsbijeenkomst plaats vindt.

Over veertien dagen volgt er weer meer nieuws.

Voor een ieder zijn er o.a. de volgende georganiseerde wandel-tochten zijn:

26 juni        15e Mariken van Nieumeghentocht in Nijmegen                      WIOS ‘81                              Keuze-afstanden: 5-10-15-20-30-40 km                              Startplaats:  kantine voetbalclub

De Trekvogels Luciaweg 25, 6523 NK Nijmegen                              Starttijd: 07.00 uur – 15.00 uur 06-48403731

www.wios81.nl e-mail: [email protected]

3 juli Dorpentocht in Ewijk  EHBO-vereniging Ewijk-Winssen                              Keuze-afstanden: 5-10-15-25-40 km                              Startplaats: de ouwe Deeg                              Hoogstraat 9, 6644 BS Ewijk                              Starttijd: 06.30 uur – 12.00 uur                              06-23994762

www.ehbo-vereniging-ewijk-winssen.nl

Op www.wandel.nl staan altijd georganiseerde wandeltochten, ookin andere delen van Nederland.

Een hartelijke groet en veel wandelplezier,

Henry Mooren

Page 24: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 24

BINNENVAART

HUWELIJK:

15-07-2016: FILIPE DA SILVA en ELLY VAN DE WIIGAERT gaan trouwenin het Kerkje van Leur. Corr.adres: De Ververt 1271, 6605 AE WIJCHEN.

OVERLEDEN:

08-06-2016: ANNA MARIA (MARIETJE) MÖTTER-VAN SCHÖLL. Weduwevan Hendrikus Joseph Mötter, in de leeftijd van 88 jaar. De uitvaart-plechtigheid heeft plaatsgevonden op 14 juni in de parochiekerkMaria en Johannes onder het Kruis te Hoogvliet. Correspondentie-adres: Doortocht 8, 2914 KA NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL.

ONZE ZIEKEN:

Dhr. Joop DerksenBEUNINGEN, STREKEL 9, 6641 XK.Dhr. Theo FortuinWIJCHEN, VINKSTRAAT 7, 6601 BWRosita van WijkWEERT, EINDHOVENSEWEG 39, 6002 TB.Dhr. Gerard LeensenNIJMEGEN, VRIENDSCHAPSLAAN 11, 6544 AL.Jos Joosten uit CuijkZIEKENHUIS IN ANTWERPEN

ZIEKEN AAN BOORD / THUIS HERSTELLEND

Ton RenningsROERMOND, ROERZICHT 16, 6041 XX.Dhr. Alex SijbrandaDORDRECHT, PRATTENBURG 45, 3328 WC.Winanda de Ruyter-BaijensRIDDERKERK, LINGESTRAAT 58, 2987 CG.Mevr. Marja StraathofROTTERDAM, KERMISTERREIN SCHIEHAVEN.

VOORWIELUIDDEDEKLOK?

Christoffel Nieuws

Page 25: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 25

IN HET VERPLEEG / VERZORGINGSHUIS

Mevr. Ria van Megen, Oranje Nassau Oord, Kamer 16POSTADRES: POSTBUS 9002, 6870 GC RENKUM.Mevr. Henny de Graauw-Mutsaers (kamer B2. 13)TILBURG, VERPLEEGHUIS JOANNES ZWIJSEN,BURG. BROKXLAAN 1407, 5041 RR.Mevr. Ineke GeutjesMILSBEEK, POTTENBAKKER 36, 6596 GB.Dhr. Jan van Vliet (4e etage)NIEUWKOOP, DE VERBINDING 108, 2421 EX

VOORWIELUIDDEDEKLOK?

Als u bij een zieke op bezoek wilt gaan, neem dan eerstcontact op met de familie. De zieke kan even rust willen

Een

goedgekeurd

reddingsvest

dragen

redt

levens ReddingsvestTitanic

Om in de agenda tenoteren

De opening van het nieuweKSCC activiteitenjaar is op

Dinsdag 6 september!

Page 26: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 26

Page 27: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 27

De 100ste Vierdaagse Nijmegen nadert

Meer dan 100 Vierdaagse lopers uit de binnenvaart hebben zichaangemeld voor de KSCC vierdaagse verzorging.Het verzorgingsteam bereidt zich nu perfect voor op dit grootse in-ternationale wandel evenement in Nijmegen; Omdat er een specia-le 55 km route is gevormd is er extra aandacht voor hen die dezeroute lopen. Daarom worden er in plaats van 4 KSCC verzorgingsbus-sen 5 bussen ingezet. De financiële bijdrage wordt omdat er meer-kosten zijn dit jaar eenmalig met €2,50 verhoogd: van €35,00 naar €37,50. (zie ook artikel Wandelnieuws van Henry Mooren).

Natuurlijk zullen er onder ons zijn die ’s-avonds de Vierdaagse in destad lopen.Kortom het wordt een hele happening en een mooie feestweekvoor Nijmegen en de regio.Wanneer u met uw pleziervaartuig in de Waalhaven wilt liggen: melddit bij de havenmeester.

Page 28: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 28

Sophie Hilger

van ms Kavenga

las een klein

verhaaltje voor

tijdens de viering

van afgelopen

zondag.

Doop en inzegening

“Monika Deymann”

Rederij Deymann kondigt aan: Op 1 juli wordt het nieuwe container-schip “Monika Deymann” gedoopt en ingezegend aan de werf vanTeamCo Shipyard BV in Heusden.De bouw van het 135 meter lange en 14,2 meter brede schip naderthiermee haar einde.

De ontvangst begint om 15.00 uur. De doop begint om 16.00 uur enwordt gedaan door Monika Deymann. De inzegening wordt ver-zorgd door de paters Sievers en Van Welzenes.

Page 29: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 29

WINDKANTER door Corvee

De katholieke vastenmaand ligt weer eenpoos achter ons maar ik kan me niet herinnerendat onze Nederlandse media daar ook maar enigeaandacht aan hebben besteed. Carnaval natuur-lijk wel. De Ramadan daarentegen, de vasten-maand van onze moslimbroeders, wordt uitgebreidaangekondigd en de betekenis ervan uitgelegdvia de media. Wat een succes voor onze moslim-vrienden. Hieraan kun je ook zien hoe ver onzechristelijke traditionele gebruiken uit het gezichts-veld en belangstelling van de massa zijn verdwe-nen.

De afbrokkeling van het traditionele christendom isniet van vandaag maar is zeker zo’n 200 jaar gele-den al in gang gekomen en heeft alles te makenmet de voortschrijdende wetenschap en de gees-telijke ontwikkeling van de mensen. De beeldvor-ming van ons christendom van nu was en is nog zoverweven met 2000 jaar geleden dat we van af-schuw zouden schrikken als we Jezus zouden af-beelden, gekleed in een modern kostuum ofzomerse outfit. Dat betekent dat we Jezus nietplaatsen in het heden maar in Hem een historischfiguur blijven zien van 2000 jaar terug. Maar als Hijnu op de wereld zou komen in moderne kledij zouzijn Boodschap precies dezelfde zijn, direct toepas-baar in onze moderne wereld.

Verkrampt in de tradities heeft de katholieke kerk,maar ook andere christelijke kerken, echter ver-zuimd Zijn Boodschap te vertalen naar het hedenmet zijn andere kijk op de schepping, het leven enhet leven na de dood. De hooglopende disputendie hier uit volgden, en het zijn er veel geweest,vloeiden voort uit het halsstarrig vasthouden aanzaken die in de Oude Testament duizenden jarengeleden werden opgeschreven vanuit de moresen kennis van die tijd.

De juiste betekenissen ervan werden door Jezustoen al ter discussie gesteld en met begrijpelijkemetaforen uitgelegd tijdens zijn gesprekken in desynagogen met de Schriftgeleerden uit die tijd of inhet open veld. Als voorbeeld Zijn kijk op naastenlief-de, barmhartigheid en vergevingsgezindheid te-genover het ‘oog om oog, tand om tand’ en dehardvochtigheid tegenover andersdenkenden enmensen van een ander ras of geaardheid in deOude Testament. Het stenigen of het met molen-stenen om de nek verdrinken van zogenaamdezondaars werd toen nog noodzakelijk geacht enwaarin latere christenen en hun leiders te lang eenvrijbrief zagen voor moordpartijen op Joden, kettersen anders gelovigen of het voeren van een ‘heiligeoorlog’.

De hoofdzaken van Zijn Boodschap werden voorveel christenen in de loop van de jaren daardoorbijzaken, mede doordat kerkleiders en voorgangersvooral de nadruk gingen leggen op erediensten enwereldlijke macht. Helaas hebben veel mensenook nu nog niet door dat de Boodschap van Jezusna 2000 jaar, met veel vallen en opstaan, toch de

basis is geworden van wetgeving in bijna de gehe-le beschaafde wereld, ingevoerd door politici diemisschien niet kerkelijk waren maar zijn ware Bood-schap wel hadden begrepen.

Wat een succes voor die ene Man, een succes datuit handen genomen is van de christelijke kerkendoor de scheiding van Kerk en Staat. De fout is ge-weest dat de kerken Zijn succes alleen afspiegel-den aan het aantal zogenaamde ‘volgelingen’,daarbij de zogenaamde ‘ongelovigen’ buitenslui-tend, ook al leefden en leven deze mensen ookgeheel volgens Jezus voorbeeld in hun persoonlijkleven en in de zorg voor de medemens.

Door het vasthouden aan tradities uit het verledenwordt ook Rome tegenwoordig onder een ver-grootglas gelegd. De manier, waarop de prelatenin Rome en elders zich nog steeds uitdossen inweelderige middeleeuwse kledij, roept bij heel watkatholieken irritatie op en draagt niet bij tot debeeldvorming van een moderne en sobere wereld-kerk.

Hetzelfde geldt voor de daar heersende ‘mannenonder elkaar cultuur’, waaronder figuren die dooronze huidige Paus Franciscus werden betiteld alscarrièremakers, afgeschermd van de invloed vande helft van de gelovigen, de vrouwen. Emancipa-tie is daar een vreemd woord terwijl het juist de da-mes zijn geweest die de ware Boodschap wel in depraktijk hebben gebracht: ’Zorg en naastenliefde’.Over het verplicht celibaat zullen we het maar niethebben, ook iets uit een vervlogen tijd. Blijkbaar lie-ver geen priesters, lege of gesloten kerken of hetontbreken van hulpverleners in tijden van gewenstegeestelijke bijstand, dan het invoeren van een keu-zevrijheid voor priesters tussen een wel of niet celi-batair leven.

We hebben geen goede PR en hou zo de zaakmaar overeind.

Leesboekje voor de kinderen uit 1880. Onderwerp: Oude Tes-tament. ‘De eerste mensen Adam en Eva worden uit het Para-dijs gejaagd’.

Page 30: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 30

Haring happen

De Hollandse Nieuwe is er weer.Tijdens de Wandelgang op 16 juni in Rotterdam vielen zij goed in desmaak, zo te zien op de foto’s op de website van de sociëteit Wan-delgang.

Bekijk de foto’s op de website van De Wandelgang: Klik hier.

En ze zijn verrukkelijk.

Op dinsdag 21 juni was de 19de Haringparty in het stadhuis in Nijme-gen.Een vaatje haring werd verkocht voor goede doelen: informatie enles aan iedereen van AED en de zorg voor de mensen die op straatleven.De vis werd geleverd door Peter van de Laar.Kwaliteit staat men hem in het vaandel.Hij heeft zijn zaak winkelcentrum Dukenburg Zwanenveld 80-206538 TA Nijmegen.Maar de nieuwe haring bij Hennie Maassen van de viskraam Kronen-burgerpark - is weer dichterbij de Waalhaven - is ook zeer goed.

Eindexamen

Donderdag 16 juni: een belangrijke dagvoor de eindexaminandi.Ze hoorden of ze wel of niet geslaagd warenvoor hun eindexamen, of dat ze in aanmerking kwamen voor eenherexamen.Proficiat voor hen die geslaagd zijn. Boekentas aan de vlaggen-mast: laat iedereen maar meegenieten dat je geslaagd bent.Mocht je in aanmerking komen voor een herexamen: blokken,blokken en je redt het.Wanneer je gezakt bent en je hebt er hard voor gewerkt: jammer.Maar je bent nog jong. Gebruik het volgende jaar als herkansing.

AGENDA KSCC ROTTERDAM juni-juli 2016

Zondag 11.00uur

Viering in de kapel, daarna gezellig samenzijn metkoffie en tijd voor informatie.

Zaterdag Elke 2e zaterdag van de maand fotoruilbeurs.

EXTRA

Zondag 3 juli Slot van ons activiteiten-jaar met een gezelligeBBQ

Zondag 10 juli 13.00uur

Na de eucharistieviering afscheid van de zustersLaetitia,Adriënne en Mathea

Woensdag 13juli

10.30uur Laatste keer Waalkanters van het seizoen

Zondag 31 juli 11.00uur

Allerlaatste eucharistieviering op het KSCC, metdaarna een gezellig samenzijn.

Contactpersoon voor Rotterdam: Zuster Laetitia, telefoon 010-436 73 00, e-mail:[email protected]

Page 31: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 31

AGENDA KSCC HET ZUIDEN 2016

Zondag 10.30uur

Woord- Communiedienst. Na de dienst is een be-stuurslid aanwezig. Bibliotheek geopend.

Woensdag 14.00uur Handwerken, kaarten. Bibliotheek geopend.

EXTRAGedurende de vakantieperiode geen extra activiteiten.Contactpersoon voor Het Zuiden: Cor van der Veeken, telefoon: 0162-68 79 30, e-mail:[email protected]

AGENDA KSCC NIJMEGEN juni-juli 2016Spreekuur directeur/aalmoezenier zondags na de eucharistieviering en/of telefonische afspraak

Zondag 11.00 uur EucharistievieringMaandag 10.30 uur StafvergaderingDinsdag 10.30 uur KSCC gymnastiekWoensdag 10.30 uur Repetitie WaalkanterskoorDonderdag 15.30 uur Verzorgen Christoffel Nieuws (om de 14 dagen)

19.00 uur Repetitie KSCC koorVrijdag 10.00 uur Bloemschikken voor de kerkviering

EXTRA van en rondom KSCC-Nijmegen

Dinsdag 28 juni 10.00 uur Laatste KSCC gymnastiek van het seizoen

Zondag 3 juli 15.00 uur Schippers H. Mis in de St. Martinuskerk in Doornenburg

Donderdag 7 juli 19.30 uur Schuttevaervergadering afd. Gelderland

Zaterdag 16 juli Start zomerfeesten in Nijmegen

Dinsdag 19 juli 04.00 uur Start wandelvierdaagse in Nijmegen

Vrijdag 22 juli 19.00 uur Einde wandelvierdaagse en lintjes uitreiking op het KSCC voor KSCC-wandelaars

Van 23 juli tot en met 4 september (schoolvakantie) zijn er geen extra activiteiten op het KSCC.Contactpersoon voor Nijmegen: Lea Bom, telefoon 024-377 75 75, e-mail: [email protected]

AGENDA KSCC ZWIJNDRECHT 2016

Za 22 okt 20.00uur Najaarsbal.

7-9 decem-ber Kerstcruise met m.p.s. “Swiss Pearl” naar Düsseldorf.

Vrijdag 16 de-cember Kerstbal. In het Postiljon Hotel Dordrecht.

Meer info: http://everyoneweb.com/schipperssoosContactpersoon voor Zwijndrecht: Wilma Vissers, telefoon 06-15 06 35 39, e-mail:[email protected]

Page 32: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 32

AGENDA 100STE VIERDAAGSE WEEK

Zondag 17 juli 11.00 uur Eucharistieviering op het KSCC Nijmegen

Opening 4-daagse week

22.30 uur Vuurwekspektakel

“Waal in Vlammen” aan de Waalkade

Maandag 18 juli 16.00 uur Informatiebijeenkomst 4-daagse wandelaars

en verzorgers van het KSCC Nijmegen

Dinsdag 19 juli Start 100ste Nijmeegse Wandel 4-daagse

Vrijdag 22 juli 11.00 uur Intocht 4-daagse over ‘Via Gladiola’

19.00 uur Blarenbal en uitreiking KSCC 4-daagse

medailles

Zondag 24 juli 11.00 uur Eucharistieviering op het KSCC Nijmegen

Sluiting 4-daagse week

Page 33: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 33

DOKTOREN: NIJMEGENHuisartsenpraktijk Medisch Oud-WestMarialaan 250 024-3774651Huisartsenpraktijk ’t Weeshuis Begijnen-straat 29 024-3228380Huisartsenpost Nijmegen (bij C.W.Z.)Weg door Jonkerbos 108 0900 – 8880Tandheelkunde 024-3773670

ZIEKENHUIZEN: NIJMEGENU.M.C. Sint Radboud G. Grootepleinzuid 10 6525 GA 024-3611111Canisius-Wilhelmina Weg door Jonker-bos 100 6532 SZ 024-3657657

KLINIEKSint Maartenskliniek Hengstdal 3,6574 NA 024-3659911

ZIEKENHUIS: ARNHEMRijnstate Arnhem Wagnerstraat 556574 NA 026-3788888

APOTHEKENPOST: NIJMEGENC.W.Z. Post 024-3658544St. Radboud post 024-3619191

INTERNATEN:St. Nicolaas internaat Volsellastraat 36515 DX Nijmegen 024-3593500E: [email protected] Meander 030-6580060

BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS

BINNENVAART:Bureau Telematica 010-2060606L.O.V.T. Nieuwegein Industrieweg 1b, 3433NL 06-23225399

ORGANISATIES:BLN–Kon.Schuttevaer 078-7820565Censis Barendrecht 0180-691420A.S.V. Rotterdam 010-4148585CBRB Vasteland 78 R’dam 010-7989800Schuttevaer Gelderlan 06-51439451E: [email protected]. Rotterdam 010-4116070

Voor vragen aan de Rijksoverheid (Postbus 51) 1400

DIVERSE TELEFOONNUMMERS:Gem. Nijmegen Bijzondere DoelgroepenMariënburg 30 024-3299396Bureau voor Rechtshulp 0900-8020B.V.B. 010-4129151Slachtofferhulpdienst 0900 - 0101Thuiszorg Zuid – Gelderland ZZG Zorggroep 024-3665777S.A.W. Opleidingen 06-22525998Telefonische hulpdienst 0900 - 0767

Havendienst 024-3292696Rijksverkeersinspectie 026-3528911R.W.S. Gelderland 026-3688911

Rijkswaterstaat D.K.R. Nijmegen Maas 024-3717700Sluis Weurt 024-3775670Verkeerspost Tiel 0344-619672Verkeerspost RWS Nijm. 024-3435610Gemeentehuis Nijmegen

024-14024KSCC Rotterdam 010-4130030KSCC ‘t Zuiden 0162-521782

ALARMNUMMER: 1 1 2Politie (meldkamer) 0900-8844Meld Misdaad Anoniem 0800-7000Brandweer 024-3297599GGD Nijmegen 024-3297297Politie te Water 024-3739700

Volg het KSCC op:

Page 34: 2016 06 23 christoffel nieuws 8

Christoffel Nieuws pagina 34

—-------------------------------------------------------COÖRDINATIEGROEP:

Bloemschikken R. Kuyten - JoostenReisjes G. Valk / C. PeperkampFotografie G. Brugman / A. ValentijnKerkkoor / Waalkanters G. VerschurenSoos met…(ziekenzorg) H. LeensenSoos met … G. Janssen-RaatsP.W.A. Coördinator D. van Zijl-BuilP.W.A. Administratie L. BomKosters-ploeg B. DerksenGymnastiek J. HoksOnderhoud binnen K. VerhoefOnderhoud buiten G. VerschurenKerkbalans / Gezinsbijdrage

H. Mooren—-------------------------------------------------------

K.S.C.C.:ING NL47 INGB 0001.16.23.01Rabobank NL04 RABO 013.58.79.523

K.S.W.:ING NL25 INGB 0003.04.68.25Pastoraat:Rabobank NL34 RABO 013.58.74.327

K.S.C.C. SCHIPPERSCENTRUMNIJMEGEN

Directeur:Aalmoezenier B. van Welzenes,sdb

(+31) 024 - 3777575Noodgeval Mobiel

(+31) 6 – 55 35 6666Fax (+31) 024 – 3788201Email: [email protected]: www.kscc.nl

Stafleden: (+31) 024 - 3777575Tonny van der Veeken

BestuursmedewerksterRia Lentjes GastvrouwLea Bom KantoormedewerksterGwendy van Raaij KantoormedewerksterHans Wester KantoormedewerkerZuster Vincentia Zieken begeleiding (+31) 024 – 3234568

Om in de agenda tenoteren

De opening van het nieuweKSCC activiteitenjaar is op

Dinsdag 6 september!

Colofon

Aan dit nummer werkte mee:

Lea Bom, Sina Leeuwestein, Riet Pols,Cor van der Veeken, John Verhees,Stichting ABRI, Henry Mooren,