2015 ouderbrochure

24
gids voor ouders | 2015 lwoo | vmbo | havo | atheneum | gymnasium

description

 

Transcript of 2015 ouderbrochure

Page 1: 2015 ouderbrochure

gids voor ouders | 2015

lwoo | vmbo | havo | atheneum | gymnasium

Page 2: 2015 ouderbrochure
Page 3: 2015 ouderbrochure

gids voor ouders | 2015

Page 4: 2015 ouderbrochure

Colofon

© Maaswaal College 2015Gids voor ouders

Coördinatie, tekst en eindredactieMaaswaal College

RedactieCaroline van Amerongen / Ingrid Spanjers

VormgevingDe Stijlkamer / Hans Davids

FotografieYellow Art Fotografie

DrukwerkDrukkerij De Kleijn

Page 5: 2015 ouderbrochure

Een nieuwe wereld | dicht bij huis

InleidingOver een half jaar sluit uw zoon of dochter de basisschoolperiode af. Uw kind gaat verder in de nieuwe wereld van het voortgezet onderwijs.

In deze brochure vertellen we u hoe uw kind zijn weg vindt op het Maaswaal College. Voor uw zoon of dochter is het Maaswaal College nieuw en spannend. Tegelijkertijd is onze school dichtbij en snel een vertrouwde plek.

We bieden een compleet onderwijsaanbod: gymnasium, atheneum, havo of vmbo-t, -g,-k,-b (inclusief lwoo). Als UNESCO-school richten we ons onderwijs in op vier pijlers. We hebben veel aandacht voor kennis en vaardigheden (learning to know, learning to do), maar ook voor samenleven en samenwerken (learning to live together). Daarnaast staan we stil bij de ontwikkeling om te worden wie je wilt en kunt zijn (learning to be). Kortom, wij bieden solide en prikkelend onderwijs aan, waarmee uw kind goed voorbereid is op de toekomst.

Wij vangen uw zoon of dochter op en zijn nauw betrokken bij zijn of haar weg naar een passend diploma. We leren uw kind goed kennen en we hebben direct contact met u als we ervaren dat er iets aan de hand is. Want wie zich prettig en veilig voelt, leert het meest.

We nodigen u samen met uw kind van harte uit voor de Open Dag op zaterdag 7 februari 2015. Tussen 10.00 en 15.00 uur zetten wij samen met u en uw kind de eerste stap naar de nieuwe wereld. Een uitdagende wereld die begint in één van de brugklassen van het Maaswaal College.

5

Henk Keijman | rector Maaswaal CollegeWij vinden het belangrijk dat onze leerlingen leren, zichzelf ontwikkelen en hun talenten ontdekken. Zo kunnen zij onze school verlaten met een mooi diploma op zak, vol zelfvertrouwen en klaar voor hun toekomst.

Page 6: 2015 ouderbrochure

KernwaardenWij laten ons graag aanspreken op onze kernwaarden: nabij, vertrouwd, solide, betrokken en prikkelend. Deze waarden zijn richtinggevend voor ons handelen. Met de inzet van digitale middelen streven we ernaar het onderwijs te versterken: meer verschillende werkvormen, maatwerk voor de leerlingen en aansluiten bij nieuwe vaardigheden. Na geslaagde pilots in het schooljaar 2014-2015 maken alle leerlingen uit de eerste twee leerjaren vanaf het schooljaar 2015-2016 geregeld gebruik van een eigen laptop (voor actuele informatie: zie onze website).

Samen maken we schoolWij werken vanuit het motto: ‘samen maken we school’. Leerling en docent, maar ook docenten onderling, werken samen in een plezierige sfeer. Hierdoor is leren en werken leuk. Pubers leren van de dingen die ze overal meemaken: thuis, op school, in het dorp, bij de sport en met vrienden. Als Wijchense middelbare school halen we de wereld de school in met gastlessen, beroepenvoorlichting, maatschappelijke stages en beroepsstages. Zo leert uw kind steeds meer hoe het werkt in het echte leven.

Ouders en school ‘Samen school maken’ doen we ook graag in samenwerking met u. Wij kunnen ons als school beter ontwikkelen als u meedenkt of meehelpt. Daarvoor zijn verschillende invullingen mogelijk. En zo leren we van elkaar. De school kan zeker niet zonder uw betrokkenheid.

6

Kennismaken?√ U en uw kind zijn op de volgende dagen van harte welkom:

√ 19 en 20 januari 2015: Voorlichtingsavonden met presentaties van beide locaties,

locatie Veenseweg

√ 4 februari 2015: Open lesavond, locatie Veenseweg

√ 5 februari 2015: Open lesavond, locatie Oosterweg

√ 5 februari 2015: Tafeltjesavond voor ouders met een specifieke hulpvraag, locatie Oosterweg

√ 7 februari 2015: Open dag op beide locaties van het Maaswaal College

Bezoek onze website voor de meest actuele informatie.

Page 7: 2015 ouderbrochure

UNESCO-school: Wijchen verbinden met wereldthema’s Als UNESCO-school besteden we in en buiten de lessen aandacht aan thema’s als vrede en mensenrechten, wereldburgerschap, intercultureel leren en duurzame ontwikkeling. In ons onderwijs verankeren wij de four pillars of education van UNESCO: learning to know, to do, to live together en to be.

De juiste richting bepalenUw kind krijgt een advies van de leerkracht van groep acht. Dit is gebaseerd op jarenlange observaties, ervaringen, rapporten en wordt in de meeste gevallen bevestigd door de Cito-score. Het basisschooladvies is richtinggevend bij plaatsing van uw kind op onze school. Het Maaswaal College heeft twee locaties, met elk een eigen aanbod en karakter.

Locatie Oosterweg is er voor leerlingen met een basisschooladvies: √ lwoo (alle leerwegen)√ vmbo-basis en -kader (vmbo-b, vmbo-k en vmbo-k/t) √ vmbo-theoretische leerweg (vmbo-t)√ vmbo-t/havo (met lessen op t-niveau en verrijkingsstof op havoniveau!)

Locatie Veenseweg is voor leerlingen met een advies: √ vmbo-t/havo (met lessen op havoniveau!)√ havo√ havo/vwo √ vwo.

Als een leerling doorstroomt van de Oosterweg naar de Veenseweg of andersom, dan zorgen de medewerkers voor een goede overdracht. De aansluiting tussen de leerprogramma’s is goed geregeld.

Maud van Beek | leerling OosterwegJe zit hier op school met kinderen in de klas die op hetzelfde niveau leren als jij. Dat is prettig.

7

Page 8: 2015 ouderbrochure

Kiezen voor het Maaswaal College

Aanmelden U maakt met uw kind de keuze voor een school voor voortgezet onderwijs. √ U kunt uw kind aanmelden voor het Maaswaal College tot zondag 1 maart 2015. √ De leerkracht van groep acht heeft het aanmeldingsformulier klaarliggen. √ Van zaterdag 7 februari tot zondag 1 maart 2015 kunt u het aanmeldingsformulier afgeven op één van onze locaties of opsturen naar: Postbus 444, 6600 AK  Wijchen.

Uw zoon of dochter mag bij plaatsing de naam noemen van iemand bijwie hij of zij graag in de klas wil komen. We plaatsen uw kind als dat mogelijkis ook bij klasgenoten uit groep acht. Zo kunnen ze samen naar school fietsen.

LwooVoor het lwoo heeft uw kind een beschikking van de regionale verwijzingscommissie nodig. De leerkracht van groep acht kan u hierover verder informeren.

Justian de Graaf | leerling Veenseweg Een nieuwe school, nieuwe mensen, nieuwe lessen: een nieuwe stap!

8

Page 9: 2015 ouderbrochure

De nieuwe wereld inOp woensdag 3 juni 2015 komt uw zoon of dochter op de locatie een middag kennismaken met zijn/haar nieuwe klas en de mentor. De leerkracht van groep acht heeft het leerling-dossier van uw kind dan al persoonlijk aan ons overgedragen. De mentor is voor u het eerste aanspreekpunt; u kunt met al uw vragen bij hem of haar terecht. In september 2015 is er een informatieavond voor brugklasouders, waar u zelf kennis maakt met de mentor.

Introductieperiode Het schooljaar begint met een introductie waarbij kennismaking met de nieuwe school, de nieuwe vakken en de klas centraal staat. Het is een belangrijke investering in een veilige groep. Tijdens de wekelijkse mentorles ontwikkelt uw kind leervaardigheden, leert hij/zij eigen keuzes te maken en om te gaan met anderen. De leerlingen zijn op die manier snel op de hoogte van praktische schoolzaken.

Betrokken professionalsOp onze beide locaties staan professionals klaar om uw kind te begeleiden en te scholen. Het zijn mensen met hart voor hun werk. De lessen zijn steeds meer maatwerk, waarbij uw kind geregeld zelf kiest hoe het leert. De docent is ook een coach die zijn vakkennis combineert met de begeleiding van de leerlingen. Er ontstaat vertrouwen, waardoor uw kind school ervaart als een leuke, veilige plek om te leren. Ook de onderwijsondersteuners zoals de conciërge, de onderwijsassistent of de orthopedagoog zijn belangrijke mensen voor uw kind. Ze kennen uw zoon of dochter en helpen waar nodig.

Willeke Kersten | docent en mentorHet Maaswaal College is echt eenWijchense school. Veel leerlingen kom je ook in het dorp tegen. Leuk om ze eens op een andere manierte zien.

9

Page 10: 2015 ouderbrochure

Extra begeleiding Als uw kind meer zorg nodig heeft dan de mentor en het docententeam kunnen bieden, is het in goede handen. We bieden die zorg op basis van het advies van de orthopedagoog en de zorgcoördinator. Op onze site staat het volledige zorgplan. We bieden op beide locaties extra hulp zoals:√ faciliteiten voor leerlingen met dyslexie en dyscalculie, √ faalangstreductietraining,√ training sociale vaardigheden,√ hulp bij studie- en beroepskeuze door de decaan, √ individuele hulp bij gehoor- of spraakproblemen, en √ begeleiding bij studieaanpak of planningsproblemen.

Meer informatie? In deze gids geven we u alle verdere informatie per locatie. Op onze website www.maaswaalcollege.nl vindt u onze schoolgids. Deze gids geeft u een beeld van onze visie, ideeën en werkwijzen. Ook vindt u hier veel praktische informatie over o.a. schoolboeken, ouderbijdrage, ziekmelding, vakanties en lestijden. De website geeft u daarnaast veel actuele informatie over de school. Op scholenopdekaart.nl kunt u scholen voor voortgezet onderwijs op verschillende onderwerpen met elkaar vergelijken.Wilt u een dagelijks kijkje nemen in onze school? Volg het Maaswaal College op Social Media.

Petra Soyer | orthopedagoog VeensewegBij leerlingen met dyslexie bekijk ik, samen met hen, wat nodig is om zo goed mogelijk te functioneren op school. Daar hoort verlengde tijd bij tijdens een toets, maar bijvoorbeeld ook tips voor het leren.

10

Page 11: 2015 ouderbrochure

Locatie Oosterweg | een eigen domein in een nieuwe wereld

Onze school biedt ruimte aan vijf ruime domeinen voor de verschillende groepen leerlingen. Aan de Oosterweg kan uw zoon of dochter terecht voor een complete vmbo-opleiding, eventueel met leerwegondersteuning (lwoo).

TrotsWij zijn trots op ons vmbo, op de leerlingen en op het gebouw. We zien dat de leerlingen er met plezier leren en werken en dat onze school een wezenlijke plek inneemt in hun leven. Na een mooie tijd op de Oosterweg zijn leerlingen in staat deze periode succesvol af te sluiten met het behalen van een diploma.

11

Page 12: 2015 ouderbrochure

De highlights van de Oosterweg √ UNESCO-school√ Complete vmbo-opleidingen op een moderne, veilige en goed bereikbare locatie in Wijchen√ Regelmatig gebruik van ICT om aan te sluiten bij de leerbehoeften van de leerling √ Coachingsuren voor individuele begeleiding tussen mentor en leerling√ Leerlingen werken veelal in hun eigen domein, waar extra begeleiding in de lessen mogelijk is dankzij de kleine groepen √ Vakoverstijgende projecten binnen en buiten de school√ Lessen van 45 minuten√ Uitstekende sportfaciliteiten√ ‘Leren door doen’ in vmbo-k/b√ Vmbo-t plus: een extra theorievak of Dienstverlening en Producten als zevende vak√ Toegang tot resultaten en absentiegegevens van de leerling via het Leerlingen- en Ouderportaal van de website√ Veel contact met u als ouders: per e-mail, rapporten, ouderavonden, het groene boekje (zie ook pagina 17)√ Excursies, voorstellingen en workshops voor leerlingen van alle jaarlagen√ Internationale reizen in de bovenbouw

12

Annelies van Gellecum | docent en mentor Voor leerlingen is het leuk als er een goede balans is tussen theoretische en praktische lessen. Nikki Schamp | leerling Oosterweg Je hoeft maar één ding te vragen aan de mentor en hij lost het meteen op. Hij is gewoon heel aardig.

Page 13: 2015 ouderbrochure

Domein: de vertrouwde wereldWij gaan ervan uit dat onze leerlingen het best leren in een kleinschalige omgeving waar ze iedereen kennen en iedereen hen kent. Het domein is die plek: een soort schooltje in de school. Een eigen wereld waar elke groep leerlingen op eigen wijze les krijgt. Echt maatwerk dus. De ruimte is hun eigen domein en voelt veilig. Daar krijgen ze alle theorielessen, dat is hun plek, daar staat hun kluisje. Uw kind maakt deel uit van een groep van 25 leerlingen (16 in het lwoo). In het domein zijn ongeveer 200 leerlingen actief.

√ Leerruimtes zijn ingericht met spullen die uw kind prikkelen om te willen leren. Voor de beroepsgerichte leerwegen staan er alle benodigde materialen en apparatuur. √ Elk domein heeft een eigen kleine groep docenten die samen de meeste vakken geven. Deze opzet geeft de leerlingen duidelijkheid en rust. √ Elk domein heeft voor zijn groep leerlingen verschillende lokalen én een leerplein waarop veel gelegenheid is om met computers te werken.

Er zijn vijf domeinen: √ onderbouw lwoo en vmbo-k/b√ bovenbouw vmbo-k/b, sector Zorg & Welzijn√ bovenbouw vmbo-k/b, sector Dienstverlening en Commercie√ onderbouw vmbo-t en vmbo-t/k √ bovenbouw vmbo-t plus

LwooIn de onderbouw lwoo begeleiden we de leerlingen intensief in klassen van ongeveer zestien leerlingen. Een klein docententeam heeft extra tijd en materialen om te werken met deze leerlingen. Een orthopedagoog of logopedist biedt ondersteuning waar nodig. Dit maakt het mogelijk dat ook deze leerlingen een vmbo-diploma halen.

13

Page 14: 2015 ouderbrochure

Vmbo-kb Na de basisvorming in de onderbouw kader/basis stromen de leerlingen door naar het beroepsgerichte bovenbouwdomein vmbo-kader/basis. Vanaf schooljaar 2015-2016 gaan we van start met vernieuwde praktijkvakken in de bovenbouw vmbo (leerjaar 3). Leerlingen kunnen dan kiezen voor het beroepsgerichte bovenbouwdomein Zorg & Welzijn of Dienstverlening & Producten. De ruimtes van deze domeinen zijn goed en modern ingericht om leerlingen voor te bereiden op het werken in één van de beroepsprofielen. Naast het werken in hun eigen profiel, krijgen de leerlingen ook de mogelijkheid om profieloverstijgende keuzes te maken. In het tweede leerjaar krijgen ouders en leerlingen voorlichting over de profielen en keuzevakken.

Vmbo-t plus Voor het vmbo-t is een aparte plaats in het gebouw gereserveerd met twee domeinen. Deze zijn ingericht om meer theoretisch te leren. Het vmbo-t is vergelijkbaar met de mavo. Het bereidt uw kind voor op het hoogste niveau mbo of de havo. Het vmbo-t heet bij ons ‘vmbo-t plus’. Dat betekent dat alle leerlingen een extra examenvak hebben. Met een extra theorievak of het vak Dienstverlening en Producten zijn ze dan nog beter voorbereid op de havo of het mbo.

Jasper van Kempen | leerling OosterwegIk vind de domeinen wel handig, omdat je anders steeds van de ene naar de andere kant van het gebouw moet.

14

Page 15: 2015 ouderbrochure

De weg naar een diploma In de brugklas laten we uw zoon of dochter toe met een advies vmbo-basis tot en met vmbo-theoretisch, indien nodig met lwoo. Er zijn daarvoor vier dakpanklassen: √ lwoo, √ vmbo-kb, √ vmbo-tk en √ vmbo-t (zie *schema op pagina 16). Met een havo/vmbo-t-advies kunt u uw kind aanmelden bij de locatie Oosterweg of op de locatie Veenseweg. Op de locatie Oosterweg bieden we onderwijs op vmbo-t-niveau, met verrijkingsstof op havo-niveau. Jaarlijks krijgt ongeveer tien procent van deze leerlingen de kans door te stromen naar twee havo. Op de Veenseweg geven we in de vmbo-t/havo-klassen les op havo-niveau.

In het derde jaar kiest uw kind voor een beroepsrichting. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg maakt de leerling een keus tussen de domeinen:√ Zorg & Welzijn√ Dienstverlening & Producten.

Leerlingen in de theoretische leerweg volgen, naast de theorievakken, ook het vak Dienstverlening en Producten.

Met een afgeronde vmbo-opleiding ligt de weg open naar een van de vele richtingen op het mbo. Na het vmbo-t kan uw zoon of dochter ook doorstromen naar 4 havo op de locatie Veenseweg.

15

Juliette Wijngaards | locatiedirecteur vmboIk ervaar het als voorrecht om op het vmbo te werken. Onze leerlingen kunnen zoveel! We zorgen er samen voor dat dit gezien, gestimuleerd en ontwikkeld wordt. Met een goed diploma en een rugzak vol vaardigheden gaan ze van school. Er is niets mooiers dan bijdragen aan dat proces.

Page 16: 2015 ouderbrochure

• Lwoo-leerlingen stromen door naar leerjaar 3 en 4. Daar volgen zij onderwijs in de

basis-, kader- of (gemengd)theoretische klassen, maar met individuele lwoo-begeleiding.

•• In het vmbo-t is ook diplomering in de gemengde leerweg mogelijk:

met vijf theorievakken en Dienstverlening en Producten.

Andere werelden verkennenWe willen de nieuwsgierigheid van uw zoon of dochter prikkelen. Dat doen we tijdens de lessen, maar ook daarbuiten. We laten uw kind graag nieuwe, leuke ervaringen opdoen. Zo is er o.a. Maaswaal Plus. Hier kiest uw kind voor een activiteit die hij of zij leuk vindt, zoals sportactiviteiten, creatieve activiteiten of ICT. Verder ontdekt uw kind de wereld tijdens excursies, stages, internationale trips en gastlessen van deskundige vakmensen uit Wijchen en omgeving. En natuurlijk is er een feest op z’n tijd.

16

roc niveau 2 roc niveau 3, 4roc

niveau 4 /havo

4 b 4 k 4 t**

3 b 3 k 3 t

2 b 2 k 2 t

1 kb 1 tk 1 t**

2lwoo*

1lwoo

b = basisberoepsgerichte

leerweg

k = kaderberoepsgerichte

leerweg

t = theoretische leerweg

lwoo = leerwegondersteunend

onderwijs

Page 17: 2015 ouderbrochure

17

Betrokken in begeleiding Door onze betrokkenheid en begeleiding geven we onze leerlingen zekerheid, vertrouwen en houvast. Dat is belangrijk, ook bij grote veranderingen als de overstap van groep acht naar de brugklas. In de brugklas zijn er wekelijks SOM-lessen. SOM staat voor de combinatie van studieles, oriëntatie op studie en beroep en het mentoruur.

De mentor begeleidt uw kind in en buiten de les en helpt het met kiezen, ontwikkelen van leervaardigheden en omgaan met anderen. Op het rooster staat wekelijks een vast coachingsuur ingepland. Tijdens dit uur is er gelegenheid voor individuele begeleiding.

CommunicatieWe hebben samen de verantwoordelijkheid voor de vorming en opleiding van uw zoon of dochter. Als we als school en ouders daar samen goed over praten, is dat positief voor het leren en werken van uw kind. Het eerste aanspreekpunt daarvoor is de mentor.

Met het groene boekje houden wij u wekelijks op de hoogte van de voortgang en het wel en wee van uw kind (in leerjaar 1 en 2). Via het Ouderportaal op onze website heeft u toegang tot resultaten en absentiegegevens van uw zoon of dochter. Daarnaast ontvangt u schoolnieuws en informatie over de geplande schoolactiviteiten, in de meeste gevallen per e-mail. Volg het Maaswaal College ook op Social Media.

Vragen? Hebt u voor of na de Open Dag vragen, neemt u dan contact op met: Dhr. G. Dekkers, afdelingsleider vmbo-t en t/k: T: 024-648 72 72, E: [email protected] Mevr. J. Kok-Straatman, afdelingsleider lwoo en vmbo-k/b: T: 024-648 72 72, E: [email protected]

Page 18: 2015 ouderbrochure

Locatie Veenseweg | een wereld aan mogelijkheden

De havo/vwo-locatie Veenseweg van het Maaswaal College is de aangewezen plek voor kinderen die het leuk vinden om dingen te onderzoeken en veel te leren. Wij zijn trots op de prestaties en talenten van onze leerlingen, maar ook op de prettige, veilige sfeer in ons gebouw. We vinden het belangrijk dat uw zoon of dochter zich helemaal op zijn gemak voelt. Want wie goed in zijn vel zit, heeft oog voor nieuwe werelden, ontdekt en leert het meest én met veel plezier. De vraag is steeds weer opnieuw: wat heeft uw zoon of dochter nodig om zich verder te ontwikkelen? Als leren leuk is en het lekker loopt, is uw kind des te meer gemotiveerd om door te gaan in het hbo of aan een universiteit.

De highlights van de Veenseweg√ UNESCO-school√ Complete opleiding havo, atheneum en gymnasium op een vertrouwde, goed bereikbare locatie in Wijchen√ Regelmatig gebruik van ICT om aan te sluiten bij de leerbehoeften van de leerling √ Veel contacttijd en verschillende manieren van werken in vaklessen van 60 minuten, P-tijd (vaardighedenonderwijs, twee lesuren per week) en Maaswaal Plus √ Eén middag in de week P-tijd: accent op het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, plannen, onderzoeken, presenteren en reflecteren√ Wetenschapsoriëntatie in de onderbouwklassen vwo: werken aan wetenschappelijke vaardigheden en een onderzoekende houding√ Veel persoonlijke aandacht door de mentor√ Uitstekende sportfaciliteiten√ Eigen toegang tot resultaten en absentiegegevens van de leerling via het Leerlingen- en Ouderportaal van de website√ Excursies, voorstellingen en workshops voor leerlingen van alle jaarlagen√ Internationale reizen in de bovenbouw

Vera van Wees | leerling VeensewegTijdens de P-tijd werk je in groepjes aan een onderwerp. Later presenteer je dit aan de klas. Ook het samenwerken is hierbij erg belangrijk.

18

Page 19: 2015 ouderbrochure

Ons onderwijs: lessen, P-tijd en Maaswaal PlusWe begeleiden uw zoon of dochter in zijn persoonlijke ontwikkeling naar zelfstandigheid. In het voortgezet onderwijs ontdekt uw kind steeds beter wie hij is en welke keuzes bij hem passen. Daarom vinden we het belangrijk dat elke leerling de kans krijgt talenten optimaal te ontplooien. Daarbij gaat het om de groei in kennis, vaardigheden, samen leren en weten wie je bent. In de praktijk ziet dit er als volgt uit:√ de lessen duren 60 minuten, dit geeft de docent ruimte om de stof op verschillende manieren aan te bieden. Uw kind maakt zich de stof sneller eigen wanneer de werkvorm past bij zijn persoonlijke leerstijl. √ tijdens de wekelijkse projecttijd (P-tijd) duikt uw kind meestal in groepjes gedurende enkele weken in een onderwerp. Naast de inhoud staan van klas 1 tot en met 6 verschillende vaardigheden centraal als plannen, samenwerken, onderzoeken, presenteren én reflecteren.√ uw kind krijgt de kans te kiezen uit het gevarieerde Maaswaal Plus- aanbod. Dit zijn activiteiten op technisch, sportief, cultureel en maatschappelijk gebied. Zo ontdekt uw zoon of dochter nog andere manieren om zich te ontplooien.

Steeds zelfstandigerOns onderwijs is zo ingericht dat kinderen steeds zelfstandiger gaan leren en werken. Naarmate uw zoon of dochter ouder wordt, neemt de complexiteit toe en krijgt uw kind steeds meer bagage en vrijheid om zelfstandig een opdracht aan te pakken. De docenten houden uiteraard nog steeds het overzicht en helpen uw kind weer op weg, als hij of zij even vastloopt.

19

Jelle Hermens | docent en mentorLeesvaardigheid is bij Engels een belangrijkonderdeel. Om een tekst goed te begrijpen hebje je kennis van de wereld nodig en je moet ook woorden blijven leren. Een eigen wordfile maken is een mooi hulpmiddel. En het internet biedt veel mogelijkheden om te oefenen met lezen.

Page 20: 2015 ouderbrochure

De weg naar een diploma Uw zoon of dochter komt met een advies vwo, havo/vwo, havo of vmbo-t/havo in een van onze brugklassen: √ brugklas havo/vmbo-t (lessen op havo-niveau)√ brugklas havo√ brugklas vwo/havo√ brugklas vwoHet advies van de basisschool is bepalend bij de plaatsing, meestal wordt dit advies bevestigd door de Cito-score.

Op niveau werken en toetsenIn een vwo/havo-brugklas krijgen leerlingen proefwerken en overhoringen op twee niveaus. In de havo/vmbo-t-brugklas en de brugklas havo werken we op havoniveau. Het tempo ligt wat lager dan in de vwo/havo-klas en we bieden de leerlingen meer structuur. Zo ontstaat een duidelijk beeld van het onderwijstype dat het best past bij uw kind. Is dat na een jaar nog niet helemaal duidelijk, dan krijgt uw kind de kans door te stromen naar de tweede klas van het hogere niveau.

Tweede jaarIn leerjaar twee komt uw kind in een van de volgende klassen: √ gymnasium√ atheneum√ havo, of √ het domein vmbo-t plus van de locatie Oosterweg. Soms maken we een 2 vwo/havo-klas, afhankelijk van de verdeling van de adviezen aan het einde van de brugklas.

20

Etha Schoemaker-Konings | locatiedirecteur havo/vwoAls UNESCO-school willen we onze leerlingen uitdrukkelijk aan het denken zetten over de wereld: zij moeten straks vraagstukken gaan oplossen op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijke samenhang en vrede.

Page 21: 2015 ouderbrochure

Tweede fase Na drie jaar onderbouw stroomt uw kind door naar de tweede fase. In de vierde klas kiest uw zoon of dochter een profiel dat zijn of haar interesse aangeeft voor een vervolgopleiding aan een hbo-instelling of een universiteit.

GymnasiumNieuwsgierige leerlingen zijn op hun plek in het gymnasium. Daar ontdekken zij nieuwe werelden vanuit de klassieke cultuur van de Grieken en de Romeinen. Door bezig te zijn met de klassieke talen, Grieks en Latijn, krijgt uw zoon of dochter extra gevoel voor taal en tekst. De grondige oriëntatie op de klassieke cultuur helpt om de wereld van vandaag beter te begrijpen. Ook logisch en probleemoplossend denken zijn belangrijk. Als voorbereiding op het gymnasium maken leerlingen in de vwo-brugklas wekelijks één lesuur kennis met klassieke culturele vorming en de klassieke talen. Je kunt op het Maaswaal College daardoor een bewuste keuze maken voor het gymnasium. Dat maakt deze groep leerlingen enthousiast en gemotiveerd.

De begeleidingSoms wordt gezegd dat kinderen die op havo- en vwo-niveau werken, er zo wel komen. Dat is volgens ons maar deels waar. Wij vinden het belangrijk om goed te kijken wat uw kind nodig heeft, omdat het kind zo meer bereikt in zijn ontwikkeling. Door de juiste mate van begeleiding ontstaan succeservaringen, waardoor uw kind zelfvertrouwen opbouwt en gemotiveerd blijft om door te leren. Met de mentor als spil in de begeleiding en de wekelijkse studielessen leggen we hiervoor een basis. In de brugklas is er buiten de les extra hulp voor onder andere leesvaardigheid en rekenvaardigheid, naast andere vormen van begeleiding (zie pagina 10).

21

Renée Müskens | docent en mentorMet de ‘dode talen’ Latijn en Grieks kun je heel wat bereiken: door vertalen leer je logisch en probleemoplossend denken. Iets wat je goed kunt gebruiken bij alle vakken en alle vervolgopleidingen.

Page 22: 2015 ouderbrochure

22

CommunicatieWe volgen de ontwikkeling van uw kind op de voet en we rapporteren u over zijn prestaties en gedrag. Vier keer per jaar ontvangt u een rapport en naar aanleiding van drie rapporten kunt u mentor en docenten spreken tijdens de ouderavond.Het Ouderportaal op onze website geeft u toegang tot resultaten en absentiegegevens van uw kind. Daarnaast ontvangt u schoolnieuws en informatie over de geplande schoolactiviteiten, in de meeste gevallen per e-mail.U kunt met vragen en opmerkingen altijd contact opnemen met de mentor. Volg ons ook op social media.

Vragen? Hebt u voor of na de Open Dag vragen, neemt u dan contact op met:

Mevr. B. Broekhoff, afdelingsleider brugklassen Veenseweg: T: 024-648 71 20, E: [email protected]

Page 23: 2015 ouderbrochure

23

Page 24: 2015 ouderbrochure

Postbus 4446600 AK Wijchen

www.maaswaalcollege.nlE: [email protected]

Locatie OosterwegOosterweg 1896602 HL WijchenT: (024) 648 72 72

Locatie VeensewegVeenseweg 186603 AN WijchenT: (024) 648 71 20

lwoo | vmbo | havo | atheneum | gymnasium