2015-04 nieuwsbrief PCOB april

4
Voorzitter: PCOB, gemeenschappelijk actief Dhr. P. de Bakker =========================== Vlasstraat 32 De PCOB is er van en voor senioren, Tel.: 451818 die vanuit het protestants christelijke [email protected] gedachtegoed opkomen voor de positie van ouderen in de maatschappij. Secretaris: Als één van de grotere maatschappelijke Mevr. L.E. van Loo organisaties is de PCOB zowel op lande- Sav. Lohmanstraat 79 lijk,provinciaal als lokaal niveau actief. Tel.: 452552 Via de honderden afdelingen zijn we een [email protected] belangrijke gesprekspartner voor diverse instanties, overheden, overlegorganen Penningmeester: en politieke partijen. Dhr. J. Bosgieter De seniorenorganisatie is vooral actief Dr. H. Colijnstraat 13 op het terrein van gezondheid, wonen, Tel.: 451688 welzijn, financiën, identiteit en vervoer. [email protected] Algemene leden: Mevr. J. Hoogstad Dorpsstraat 18 Tel.: 452816 Contributie: [email protected] echtparen € 50.00 individuele leden € 30.00 Mevr. N. Warning RABOBANK nummer: Dr.W.Dreesstraat 3 NL 71 RABO 0360 5368 16 Tel.: 452691 [email protected] Vergaderruimte: Welkomkerk Mevr. G.A. Bijlsma Repelstraat 7 Tel.: 451494 Nieuw Lid: [email protected] Naam: Dhr. M.W. van ’t Hof Adres: Ben Goerionstraat 44 Tel.: 451245 Naam partner: [email protected] Nieuwsbrief Afdeling Zuidland April 2015

description

Nieuwsbrief PCOB

Transcript of 2015-04 nieuwsbrief PCOB april

Page 1: 2015-04 nieuwsbrief PCOB april

Voorzitter: PCOB, gemeenschappelijk actief Dhr. P. de Bakker =========================== Vlasstraat 32 De PCOB is er van en voor senioren, Tel.: 451818 die vanuit het protestants christelijke [email protected] gedachtegoed opkomen voor de positie van ouderen in de maatschappij. Secretaris: Als één van de grotere maatschappelijke Mevr. L.E. van Loo organisaties is de PCOB zowel op lande- Sav. Lohmanstraat 79 lijk,provinciaal als lokaal niveau actief. Tel.: 452552 Via de honderden afdelingen zijn we een [email protected] belangrijke gesprekspartner voor diverse instanties, overheden, overlegorganen Penningmeester: en politieke partijen. Dhr. J. Bosgieter De seniorenorganisatie is vooral actief Dr. H. Colijnstraat 13 op het terrein van gezondheid, wonen, Tel.: 451688 welzijn, financiën, identiteit en vervoer. [email protected] Algemene leden: Mevr. J. Hoogstad Dorpsstraat 18 Tel.: 452816 Contributie: [email protected] echtparen € 50.00 individuele leden € 30.00 Mevr. N. Warning RABOBANK nummer: Dr.W.Dreesstraat 3 NL 71 RABO 0360 5368 16 Tel.: 452691 [email protected] Vergaderruimte: Welkomkerk Mevr. G.A. Bijlsma Repelstraat 7 Tel.: 451494 Nieuw Lid: [email protected] Naam: Dhr. M.W. van ’t Hof Adres: Ben Goerionstraat 44 Tel.: 451245 Naam partner: [email protected]

Nieuwsbrief

Afdeling Zuidland

April 2015

Page 2: 2015-04 nieuwsbrief PCOB april

Emmaüsgangers

Laat ons tot zijn gedachtenis nu samen eten, Kléopas, en vieren dat hij bij ons is

zoals hij het die avond was.

Wij samen, maar niet meer alleen sinds wij, onder ons eigen dak, door onze warme tranen heen

het brood herkenden dat hij brak

Het was zijn lichaam en zijn bloed, het was zijn lijden en zijn dood, het was zijn liefde in overvloed en Gods genade levensgroot.

Kom, leg het brood op tafel neer

tussen ons in en bid met mij, en, Kléopas, hij is hier weer,

onvergelijkelijk nabij.

Terwijl ons hart weer in ons brandt, genezen van ons diepst gemis, zitten wij samen, hand in hand,

en vieren zijn verrijzenis.

In het oosten van het eiland ging ik tijdens de lunchpauze onder een boompje zitten en omdat we ook ons wapen schoon moesten maken ging ik aan de slag. Het uit elkaar nemen en schoonmaken was een fluitje van een cent maar bij het weer in elkaar zetten mis-te ik de zogenaamde opsluitpen tot trekkerhuis. U zult begrijpen,

dat als de vijand komt kan er zonder opsluitpen niet geschoten worden. Ik moest dus met het wapen naar de dienstdoende officier en legde het probleem uit. Deze was er niet blij mee want voor dat pennetje moest hij een paar formulieren in 5 voud invullen. Bij een volgende oefening op hetzelfde terrein kwam ik weer onder een boompje te zitten en viel mijn oog op een klein roestig pennetje. Het bleek de opsluitpen tot trekkerhuis te zijn. Met het pennetje ging ik naar de dienstdoende officier en vertelde mijn verhaal. De-ze verzocht mij er verder over te zwijgen en het pennetje zo ver mogelijk weg te gooien. Omdat het een bevel was heb ik het daar-om ook maar gedaan. Als u dus nog eens naar Curaçao gaat en u komt in dat gebied en u vindt daar een klein rond pennetje dan kent u het verhaal. M.W van ’t Hof.

Straks Event 2015 AHOY ROTTERDAM EEN NIEUW MOMENT RONDOM OUDER WORDEN

Vrijdag 10 en zaterdag 11 april 2015

Straks Event geeft kleur aan ouder worden Wonen, veiligheid, vitaliteit, zelfredzaamheid, domotica, vrije tijd, service en gemak, overheden, zorg, tuinideeën, nalatenschap, voeding, hulpmid-delen, ondersteuning, inclusief inspirerend rand-programma. WWW.STRAKSEVENT.NL

Page 3: 2015-04 nieuwsbrief PCOB april

Verder is er gesproken over het centrum Nieuwe Sluis waarvan de toekomst onzeker is. In de school van Oudenhoorn wil de woonstichting De Zes Kernen 8 appartementen realiseren. Het volgende overleg staat gepland voor 9 oktober 2015.

Een waar gebeurt verhaal. Het is 1959 als de toenmalige minister van Defensie mij oud en wijs genoeg vindt om s’lands wapenrok te gaan dragen. Hiervoor moet ik eerst naar een keuring in Rotterdam en later nog naar een 2 daagse keuring op een marine complex in Voorschoten. Na die 2 dagen kreeg ik te horen, dat ik ingedeeld was bij het Korps Mariniers en een opleiding moest gaan volgen in de Mari-nierskazerne in Doorn. Deze drilopleiding duurde 3 maanden waarna ik nog een maand een amfibische opleiding moest volgen op het eiland Texel. Elke dag op Texel was je doornat want had je geen landingen vanuit zee dan was er een oefening over land waarbij je veel voor een brede sloot kwam te staan en niet uit mocht wijken naar een dam of bruggetje verderop maar de kortste weg door de sloot moest ne-men. Gelukkig beschikte het opleidingscentrum over een droogkamer zodat de gewassen kleren de andere morgen droog waren. Na de opleiding op Texel werd ik uitgezonden naar de Nederland-se Antillen met als standplaats Curaçao. Vanwege de warmte was de werkdag van 7 tot 1300 uur maar tijdens oefeningen werkte je hele dagen. Tijdens zo’n oefening in een bijzonder onvriendelijk terrein (Het stond er n.l. vol met boom-blad- en bolcactussen)

Uitnodiging

Wij hopen bij elkaar te komen op dinsdag 21 april a.s. in de grote zaal van de Welkomkerk. Aanvang 14.00 uur “De Heiden moet er aan geloven”. Met dit thema belicht Huub Lems van het Zendingserfgoedhuis de geschiedenis van de Pro-testantse zending, Hij brengt een selectie mee van de voorwerpen die de vrijwilligers van het Zendingserfgoedhuis aan de Dorpsstraat te Zuidland heb-ben verzameld. U bent van harte welkom, zowel leden als belangstellenden.

Medeleven

Mw. de Haas- van der Struijs, Oudweg 47, is thuis gekomen. We wensen haar sterkte bij het verdere herstel. Henk van Rij verblijft in de Grootenhoek te Hellevoetsluis. Veel sterkte voor deze bijzondere periode in zijn leven. Onze felicitaties gaan naar W. Overgaauw en W. Overgaauw- van Meurs voor hun 50 jarig huwelijk op 11 maart j.l. Voot allen de beste wensen en Gods nabijheid voor de toekomst. Verslag bijeenkomst 17 maart. De voorzitter open de vergadering met gebed. Er volgen enkele mededelingen over onze leden die in een ver-pleegtehuis verblijven en Mevr. de Haas mocht thuiskomen vanuit de Vierambachten. Er volgen nog enkele vergaderdata. Deze middag wordt verzorgd door de heer van Ketel uit Schipluiden. “Hoe vieren we vandaag aan de dag het Pesach “. Wij zingen als aanvangslied Lied 575 vers 1 en 6 en hij leest ons voor uit Exodus 12 vers 14-28 en Matheus 26 vers 17-19. Daarna volgen wij het ritueel van het joodse Pesachfeest.

Page 4: 2015-04 nieuwsbrief PCOB april

Onze tafels staan gedekt met witte servetten, waar tussen 3 vak-ken matzes liggen. Deze matzes staan symbool voor de priester, dienaren en het volk Israel. Zij vormen een eenheid. Het groene kruid – peterselie – wordt gedoopt in zout water wat verwijst naar de tranen van slavernij en het water van Schelfzee. Het bittere kruid – mierikswortel - herinnert aan de zware slaven-arbeid. Het zoet – de appel met wijn - verwijst naar de vrijheid. Een ongebroken kippenpootje verwijst naar het Pesachoffer dat gegeten werd en waarvan het bloed aan de deurpost werd gestreken. Het is gebrand als herinnering aan de verwoesting van Tempel. De heer van Ketel legt bij ieder symbool de betekenis uit en wij vie-ren het Pesachfeest dan ook letterlijk mee, met gebruikmaking van de symbolen. Tussen de viering door zongen wij nog enkele Lofzangen en een joods lied. Een indrukwekkende en interessante viering van het Paasfeest. Wij sluiten de middag af met het zingen van Lied 769 vers 1 en 6 waarna de heer van Ketel eindigt met dankgebed.

Informatie/ontspanningsmiddag woensdag 22 april 2015.

Deze middag wordt georganiseerd door het Samenwerkingsver-band Bernisse en wordt gehouden in Bernissesteyn. Het keukentafelgesprek in theorie, maar vooral praktijk! wordt be-licht door Arie Slob. Na de pauze geeft het dagorkest Voorne Putten een muzikale op-treden. Iedereen is van harte welkom Gehouden bijeenkomst Gemeente Nissewaard op 19 februari jl m.b.t. Participatiewet / Wet Tegenprestatie naar Vermogen (TnV)

De gemeente Nissewaard beoogt met de tegenprestatie een win-

win situatie te bereiken voor zowel de deelnemers als de maat-

schappelijke organisaties. Door uitvoering van de tegenprestatie

kunnen deelnemers en organisaties kennis delen, ervaring uitwis-

selen, vaardigheden ontwikkelen en activiteiten invullen bij de

maatschappelijke organisaties; alles in het belang van de (lokale)

samenleving.

Om zowel uitkeringsgerechtigden als maatschappelijke organisa-ties in de opstartfase van deze nieuwe wet ermee bekend te ma-ken en de uitkeringsgerechtigden een handje te helpen bij de start van het leveren van een tegenprestatie, organiseert de gemeente Nissewaard in de maand april 2015 “de maand van de tegenpres-tatie”. Om goed invulling te kunnen geven aan deze maand en de tijd daarna is de gemeente op zoek naar plekken waar uitkerings-gerechtigden activiteiten kunnen uitvoeren. Het gaat om activiteiten van slechts een aantal uren per dag tot maximaal 16 uur per week gedurende enkele weken tot maximaal 12 maanden. Overleg Woonstichting De Zes Kernen van 27 maart 2015. Aan de orde zijn gekomen: Huurverhoging 2015 en Projecten te weten: Hart van Zuidland. Intentieverklaring is getekend tussen Careyn, gemeente Nissewaard en De Zes Kernen. De ouderenorganisaties worden geïnformeerd en/of uitgenodigd bij het presenteren van de plannen.