2014_4 G3W magazine

5
I Mensen van Gaza – Gezondheid is geen koopwaar V.U. W. De Ceukelaire, Haachtsestwg 53, 1210 Brussel samen sterk voor gezondheid GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD WWW.G3W.BE Driemaandelijks magazine van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) december 2014 – januari – februari 2015 PB-PP BELGIE(N) - BELGIQUE bpost BRUSSEL-X P-915304

description

driemaandelijks magazine van Geneeskunde voor de Derde Wereld - december 2014 - januari - februari 2015

Transcript of 2014_4 G3W magazine

Page 1: 2014_4 G3W magazine

H E T G A A T V O O R U I T !

Begin oktober waren Maria Theresa Lauron en Maitet Ledesma van onze Filipijnse partnerorganisatie IBON te gast in België. In Brussel, Namen en Louvain-la-Neuve deelden deze ze hun expertise en ervaring over klimaatverandering met een publiek van enthousiaste studenten.Elk jaar sterven er meer dan 150.000 mensen wereldwijd als gevolg van de klimaatverandering, die vooral voelbaar is in het Zuiden. De Filipijnse gasten vertelden hoe na de tyfoon Haiyan vele Filipino’s kozen voor een bestaan als ‘klimaatvluchteling’ in het buitenland. In eigen land waren ze door de regering verdreven van de kustgebieden omdat ze te onveilig zouden zijn. Bedrijven kregen nochtans wel toelating om te bouwen in deze kustzones. Ook in de Filipijnen zelf is er groeiend bewustzijn van de klimaatproblematiek. Vele studenten wilden zich na afl oop van de infoavonden graag aansluiten om samen met G3W in het project “Climate Express” te stappen. In het najaar van 2015 gaan we samen naar Parijs om er druk te zetten op de VN-Conferentie over Klimaatverandering. http://nl.climate-express.eu

Mensen van Gaza Elisabeth en Céline, twee jonge artsen, waren in september op medische missie in Gaza voor G3W. Gedurende twee weken werkten ze in het Al-Awda-ziekenhuis, bij onze partnerorganisatie Union of Health Work Committees, en bezochten ze sleutelpersonen en -organisaties. Céline hield een blog bij met foto’s en verhalen. De vriendelijke, gastvrije Palestijnsen hebben haar diep geraakt.

De coverfoto van dit magazine is gemaakt door Céline. “Het is een gezin dat in de overblijfselen van hun vernielde huis in Beit Hanoun woont. Ze konden een tijdje in een VN-school verblijven, maar moesten er vertrekken omdat de school opnieuw openging. Ze konden nergens meer heen. Ondanks dit alles nodigden ze me toch uit in hun huis voor een kop thee.” g3w.be/blog/mensen-van-gaza

IN

DE K

IJK

ER

BELGISCHE STUDENTEN MOBILISEREN ZICH VOOR HET KLIMAAT

Om de afvalberg een halt toe te roepen en in te zetten op duurzaamheid, sloegen G3W en ManiFiesta de handen in elkaar. G3W zorgde voor herbruikbare bekers voor heel het festival.De bezoekers betaalden één euro borg voor de bekers bij het bestellen van een drankje.

Ze konden hun gebruikte beker “schenken aan het goede doel: G3W”. Zo verzamelden we maar liefst 3.662 euro. Dank aan alle mensen die hun beker schonken en aan de vele G3W-vrijwilligers die van onze actie een groot succes maakten!

M E E R D A N 1 0 0 0 W O O R D E N

Studenten luisteren geboeid naar de uiteenzetting over de klimaatproblematiek.

Maria Theresa Lauron

“Schenk je beker” actie op ManiFiesta groot succes

Mensen van Gaza – Gezondheid is geen koopwaar

V.

U.

W.

De

Ceuk

elai

re,

Haa

chts

estw

g 53

, 12

10 B

russ

el

samen sterkvoor gezondheidGENEESKUNDE VOORDE DERDE WERELDWWW.G3W.BE

Driemaandelijks magazine van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)december 2014 – januari – februari 2015

N O T E E R A LV A S T B E D A N K T E N M E R C I

9 december – BrusselStop The Killings actie n.a.v. de Internationale Mensenrechtendag www.stopthekillings.be

18 tot 24 december Music for Life – zet een actie op voor G3W!www.g3w.be/music-for-life

19 december – Brussel Actie tegen TTIP & TISAwww.g3w.be/agenda

1 januariStart inschrijvingen 20km door Brussel met G3W. Interesse? Mail naar [email protected]

13-15 en 28 maart – Brusselvormingscyclus G3W: “Empowerment voor het recht op gezondheid”

… aan Jo en Michel die voorhun 30ste huwelijksverjaardag geencadeautjes wilden maar een centjevroegen voor G3W.

… aan de vele G3W-vrijwilligersdie van onze actie op ManiFiesta eengroot succes maakten.

… aan de ouders van baby Lexdie geen cadeautjes wilden maarvrienden en familie vroegen eenbijdrage te storten voor het werk vanonze Filipijnse partner CHD.

… aan de lopers in Brussel enLuik die tijdens de (halve) marathonen de 10 km hun beste beentjehebben voorgezet onder het motto‘Run 4 Gaza’.

… aan de vele mensen dieinitiatieven namen voor de Unionof Health Work Committees in Gaza:intal-groepen in Brussel, Charleroi,Gent en Turnhout, GROS Hoeilaart,het Solidariteitskoor Sapukay uitMerelbeke, Benefi et in Kortrijk, PVDAGenk, PVDA Brussel, de praktijkenvan Geneeskunde voor het Volk,een groep Mechelse studenten, StadGent, Stad Ieper.

… aan Jolien, die stage deed bijEtoile du Sud (EDS) in Congo en bijhaar thuiskomst een spaghetti-avondorganiseerde voor haar vrienden.De opbrengst gaat naar EDS.

… Aan de GROS van Hoeilaartdie tijdens het Wereldfeest eenrepaircafé organiseerde en een vrijebijdrage vroeg voor G3W.

… Aan Christine, die voor haarpensioen liever geen cadeautjeskreeg maar een centje voor G3W.

PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE

bpost

BRUSSEL-XP-915304

Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (G3W)Haachtsesteenweg 53 | 1210 Brusseltel. 02/209 23 65 | [email protected] | www.g3w.berekeningnr. BE15 0010 4517 8030www.facebook.com/G3W.BE

foto

: Sab

in N

ijs

Page 2: 2014_4 G3W magazine

Begin dit jaar maakte onze Cubaanse partner een participatieve diagnose van de belangrijkste gezondheidspro-

blemen in de gemeente Guanabacoa. En er waren er nogal wat! Behalve de onge-zonde woningen, de belabberde toestand van de wijk in het algemeen en de moei-lijke toegang tot water, ging het over het roken, alcoholgebruik, familiaal geweld, zelfmoord,… Het waren de problemen van geestelijke gezondheid die de gemeenschap in de eerste plaats wou aanpakken.

Deze zelfdiagnose zette de gemeentelijke verantwoordelijken voor de volksgezond-heid ertoe aan om iedereen die een rol speelt in de lokale volksgezondheid samen te brengen in een workshop rond het pro-bleem van familiaal geweld. Tijdens deze workshop werden alle risicofactoren in kaart gebracht, zowel op het niveau van het gezin als in de gemeenschap.

De deelnemers dachten samen na over de manier waarop ze de geestelijke gezond-heid konden verbeteren in de verschillende sectoren van Guanabacoa. Paula Lomba, psychiater en directrice van het lokale centrum voor geestelijke gezondheid, on-derstreepte dat de geestelijke gezondheid geen zaak is tussen arts en patiënt maar een kwestie die de hele gemeenschap aan-belangt. Er werd een actieplan opgesteld om samen geweld te voorkomen door in te grijpen op de leefomgeving.

Het resultaat was verbluffend. Of het nu ging om projecten ter verbetering van het milieu, een dansgroep, een gezamenlijke miniboerderij of het opsmukken van een vi-deolokaal, jong en minder jong werkte zij aan zij en de stoersten werkten samen met de meest kwetsbaren. Samen sterker, zegt men dan!

I N T U S S E N B I J O N Z E P A R T N E R S

DE TOEGANG TOT WATERMIJNINDUSTRIE BEMOEILIJKT

“M ijn naam is Eric Isolo Yav en ik ben coördinator bij de Congolese organisatie Etoile du Sud. Ik woon al heel mijn leven in Lubumbashi. De stad betaalt al jaren een hoge prijs voor de praktijken van de mijnindustrie. Deze activiteit verbruikt

en vervuilt enorme hoeveelheden water. Dat bemoeilijkt de toegang tot drinkbaar water voor de mensen van de regio.

Dagelijks zie ik in mijn leven en werk hoe triest het gesteld is met de toegang tot drinkbaar water. Volgens de laatste statistieken heeft slechts 26% van de bevolking van Katanga toegang tot leidingwater. De resterende 74% moet zich tevreden stellen met water uit - vaak verou-derde - waterputten, die moeilijk toegankelijk zijn en waarvan de kwaliteit bedenkelijk is.

Ik herinner me dat er in de jaren ‘90 in Lubumbashi geen noemenswaardige problemen waren met drinkwater. Nu kun je het elke dag voelen: de druk in de huizen is steeds lager en we zitten vaak urenlang zonder water – wat vroeger nooit het geval was. We moeten water spa-ren en opslaan om dagelijks te kunnen koken en ons te wassen. Er is ook watervervuiling, omdat de mijnbouw het gebruikte water rechtstreeks in de stadskanalen loost, zonder het te zuiveren. We zien de dode vissen drijven. Het gebrek aan zuiver water zorgt ook voor ziekten zoals diarree en de “vuile handen”-ziekte (zoals cholera genoemd wordt). Dat brengt niet alleen de gezondheid van de mensen in gevaar, maar de behandeling kost ook geld.

Om hiertegen te vechten is het belangrijk om de mensen te sensibiliseren, te organiseren en te mobiliseren. We maken hier de komende maanden echt werk van. We moeten de overheid blijven wijzen op de gevaren van deze schadelijke mijnbouwactiviteiten.”

CONGO:

LEEFOMGEVING EN GEESTELIJKE GEZONDHEID SAMEN VOOR EEN BETERE CUBA:

F O C U S

strategie is dan ter plaatse investeren in het opleiden van gezondheidswerkers. Enerzijds kan dit de werkgelegenheid in rijke landen in gevaar brengen. Anderzijds kan het verlies van gezondheidswerkers aan deze “brain drain” fragiele gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden zelfs geheel doen instorten.

TTIP en TISA zullen ook de prijzen van geneesmiddelen drastisch doen stijgen via een verregaande bescherming van patenten op geneesmiddelen. Hierdoor zullen vele mensen in ontwikkelingslanden zich geen essentiële geneesmiddelen kunnen veroorloven. Wetende dat in ontwikkelingslanden 25 tot 66 percent van de gezondheidsuitgaven gaan naar de aankoop van geneesmiddelen, is de prijs van geneesmiddelen er een cruciale factor.

Akkoorden die ook het voedsel op jouw bord rakenDaar waar TISA je vooral zal raken via de openbare dienstverlening, kan TTIP ook je gezondheid aantasten via, bijvoorbeeld, je voeding. De grootste industriële lobby voor TTIP is immers de voedings- en landbouwindustrie, waaronder de multinational Monsanto. Verschillende producten van Monsanto zijn in Europa echter verboden om gezondheidsredenen, zoals het herbicide Lasso, omdat boeren die het gebruikten vergiftigd werden. Ook het groeihormoon Bovilac, dat bij mensen

GEZONDHEID IS GEEN KOOPWAARDOOR NATALIE VAN GIJSEL, MEDEWERKSTER CAMPAGNE EN BELEID

” “Het grootste risico van TISA en TTIP voor de gezondheidszorg bestaat in de creatie van een

gezondheidssysteem met twee snelheden.”

De Europese Commissie onderhandelt momenteel over enkele verregaande handels- en investeringsakkoorden die

schadelijke neveneffecten kunnen hebben voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Het gaat om het zogenaamde TISA, een wereldwijd akkoord over handel in diensten waaronder ook gezondheidszorg, en TTIP, het transatlantisch handels- en investeringspact met de Verenigde Staten. G3W houdt de onderhandelingen nauwlettend in het oog en wil van onze politici dat ze geen akkoorden sluiten die het recht op gezondheid kunnen schaden.

Verregaande liberaliseringZowel TTIP als TISA wil de dienstensectoren liberaliseren. In mensentaal betekent dit dat publieke dienstverleners in sectoren zoals openbaar vervoer, gezondheidszorg of onderwijs de concurrentie moeten aangaan met commerciële leveranciers.

Publieke dienstverleners bevinden zich echter in geen goede positie om die competitie aan te gaan. Ze hanteren een andere logica dan de commerciële sector omdat ze ook instaan voor de zorgverlening

aan mensen met grote noden en weinig koopkracht, zoals armen, ouderen of werklozen. De commerciële sector, daarentegen, is er om winst te garanderen voor de aandeelhouders en dus is het motto van de dienstverlening: betaal en dan krijg je service.

Het grootste risico van TISA en TTIP voor de gezondheidszorg bestaat in de creatie van een gezondheidssysteem met twee snelheden. Met name particuliere, hoogtechnologische en gespecialiseerde zorg voor diegenen die het zich kunnen veroorloven en eenvoudige openbare gezondheidszorg voor de minder gegoeden. Afhankelijk van je vermogen zal je dus al dan niet toegang hebben tot kwalitatieve gezondheidszorg. En dat terwijl toch iedereen evenveel recht heeft op een goede gezondheid, ongeacht status of afkomst!

Negatieve impact op gezondheid in het ZuidenBeide akkoorden zouden de import van gezondheidswerkers uit ontwikkelingslanden vergemakkelijken, wat vaak een goedkopere

borst-, darm- en prostaatkanker veroorzaakt, is nergens toegestaan met uitzondering van de Verenigde Staten. Maar via TTIP willen machtige bedrijfslobby’s deze beschermende regelgevingen “harmoniseren” tussen Europa en de Verenigde Staten en dus beperken tot een minimum.

Weinig transparante onderhandelingenBeide akkoorden worden in het geheim onderhandeld. Rapporten worden na de onderhandelingen slechts deels vrijgegeven voor inzage voor het grote publiek en zijn dan zwaar gecensureerd. De Europese Commissie gaat aan de andere kant wel op zoek naar adviezen van commerciële bedrijfslobby’s.

G3W ijvert voor een politiek die het welzijn van mensen boven dat van winstbejag stelt. G3W zal dan ook op 19 december aanwezig zijn op de mobilisatie van de D19-20 Alliantie om de onderhandelingen van TISA en TTIP aan te klagen.Meer info: www.d19-20.be

foto

: Luz

D.M

onte

ro E

spue

la

Ook in het Zuiden zal men de gevolgen van deze akkoorden voelen.

De inwoners van Guanabacoa bepaalden zelf welke problemen ze wilden aanpakken.

Page 3: 2014_4 G3W magazine

Begin dit jaar maakte onze Cubaanse partner een participatieve diagnose van de belangrijkste gezondheidspro-

blemen in de gemeente Guanabacoa. En er waren er nogal wat! Behalve de onge-zonde woningen, de belabberde toestand van de wijk in het algemeen en de moei-lijke toegang tot water, ging het over het roken, alcoholgebruik, familiaal geweld, zelfmoord,… Het waren de problemen van geestelijke gezondheid die de gemeenschap in de eerste plaats wou aanpakken.

Deze zelfdiagnose zette de gemeentelijke verantwoordelijken voor de volksgezond-heid ertoe aan om iedereen die een rol speelt in de lokale volksgezondheid samen te brengen in een workshop rond het pro-bleem van familiaal geweld. Tijdens deze workshop werden alle risicofactoren in kaart gebracht, zowel op het niveau van het gezin als in de gemeenschap.

De deelnemers dachten samen na over de manier waarop ze de geestelijke gezond-heid konden verbeteren in de verschillende sectoren van Guanabacoa. Paula Lomba, psychiater en directrice van het lokale centrum voor geestelijke gezondheid, on-derstreepte dat de geestelijke gezondheid geen zaak is tussen arts en patiënt maar een kwestie die de hele gemeenschap aan-belangt. Er werd een actieplan opgesteld om samen geweld te voorkomen door in te grijpen op de leefomgeving.

Het resultaat was verbluffend. Of het nu ging om projecten ter verbetering van het milieu, een dansgroep, een gezamenlijke miniboerderij of het opsmukken van een vi-deolokaal, jong en minder jong werkte zij aan zij en de stoersten werkten samen met de meest kwetsbaren. Samen sterker, zegt men dan!

I N T U S S E N B I J O N Z E P A R T N E R S

DE TOEGANG TOT WATERMIJNINDUSTRIE BEMOEILIJKT

“M ijn naam is Eric Isolo Yav en ik ben coördinator bij de Congolese organisatie Etoile du Sud. Ik woon al heel mijn leven in Lubumbashi. De stad betaalt al jaren een hoge prijs voor de praktijken van de mijnindustrie. Deze activiteit verbruikt

en vervuilt enorme hoeveelheden water. Dat bemoeilijkt de toegang tot drinkbaar water voor de mensen van de regio.

Dagelijks zie ik in mijn leven en werk hoe triest het gesteld is met de toegang tot drinkbaar water. Volgens de laatste statistieken heeft slechts 26% van de bevolking van Katanga toegang tot leidingwater. De resterende 74% moet zich tevreden stellen met water uit - vaak verou-derde - waterputten, die moeilijk toegankelijk zijn en waarvan de kwaliteit bedenkelijk is.

Ik herinner me dat er in de jaren ‘90 in Lubumbashi geen noemenswaardige problemen waren met drinkwater. Nu kun je het elke dag voelen: de druk in de huizen is steeds lager en we zitten vaak urenlang zonder water – wat vroeger nooit het geval was. We moeten water spa-ren en opslaan om dagelijks te kunnen koken en ons te wassen. Er is ook watervervuiling, omdat de mijnbouw het gebruikte water rechtstreeks in de stadskanalen loost, zonder het te zuiveren. We zien de dode vissen drijven. Het gebrek aan zuiver water zorgt ook voor ziekten zoals diarree en de “vuile handen”-ziekte (zoals cholera genoemd wordt). Dat brengt niet alleen de gezondheid van de mensen in gevaar, maar de behandeling kost ook geld.

Om hiertegen te vechten is het belangrijk om de mensen te sensibiliseren, te organiseren en te mobiliseren. We maken hier de komende maanden echt werk van. We moeten de overheid blijven wijzen op de gevaren van deze schadelijke mijnbouwactiviteiten.”

CONGO:

LEEFOMGEVING EN GEESTELIJKE GEZONDHEID SAMEN VOOR EEN BETERE CUBA:

F O C U S

strategie is dan ter plaatse investeren in het opleiden van gezondheidswerkers. Enerzijds kan dit de werkgelegenheid in rijke landen in gevaar brengen. Anderzijds kan het verlies van gezondheidswerkers aan deze “brain drain” fragiele gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden zelfs geheel doen instorten.

TTIP en TISA zullen ook de prijzen van geneesmiddelen drastisch doen stijgen via een verregaande bescherming van patenten op geneesmiddelen. Hierdoor zullen vele mensen in ontwikkelingslanden zich geen essentiële geneesmiddelen kunnen veroorloven. Wetende dat in ontwikkelingslanden 25 tot 66 percent van de gezondheidsuitgaven gaan naar de aankoop van geneesmiddelen, is de prijs van geneesmiddelen er een cruciale factor.

Akkoorden die ook het voedsel op jouw bord rakenDaar waar TISA je vooral zal raken via de openbare dienstverlening, kan TTIP ook je gezondheid aantasten via, bijvoorbeeld, je voeding. De grootste industriële lobby voor TTIP is immers de voedings- en landbouwindustrie, waaronder de multinational Monsanto. Verschillende producten van Monsanto zijn in Europa echter verboden om gezondheidsredenen, zoals het herbicide Lasso, omdat boeren die het gebruikten vergiftigd werden. Ook het groeihormoon Bovilac, dat bij mensen

GEZONDHEID IS GEEN KOOPWAARDOOR NATALIE VAN GIJSEL, MEDEWERKSTER CAMPAGNE EN BELEID

” “Het grootste risico van TISA en TTIP voor de gezondheidszorg bestaat in de creatie van een

gezondheidssysteem met twee snelheden.”

De Europese Commissie onderhandelt momenteel over enkele verregaande handels- en investeringsakkoorden die

schadelijke neveneffecten kunnen hebben voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Het gaat om het zogenaamde TISA, een wereldwijd akkoord over handel in diensten waaronder ook gezondheidszorg, en TTIP, het transatlantisch handels- en investeringspact met de Verenigde Staten. G3W houdt de onderhandelingen nauwlettend in het oog en wil van onze politici dat ze geen akkoorden sluiten die het recht op gezondheid kunnen schaden.

Verregaande liberaliseringZowel TTIP als TISA wil de dienstensectoren liberaliseren. In mensentaal betekent dit dat publieke dienstverleners in sectoren zoals openbaar vervoer, gezondheidszorg of onderwijs de concurrentie moeten aangaan met commerciële leveranciers.

Publieke dienstverleners bevinden zich echter in geen goede positie om die competitie aan te gaan. Ze hanteren een andere logica dan de commerciële sector omdat ze ook instaan voor de zorgverlening

aan mensen met grote noden en weinig koopkracht, zoals armen, ouderen of werklozen. De commerciële sector, daarentegen, is er om winst te garanderen voor de aandeelhouders en dus is het motto van de dienstverlening: betaal en dan krijg je service.

Het grootste risico van TISA en TTIP voor de gezondheidszorg bestaat in de creatie van een gezondheidssysteem met twee snelheden. Met name particuliere, hoogtechnologische en gespecialiseerde zorg voor diegenen die het zich kunnen veroorloven en eenvoudige openbare gezondheidszorg voor de minder gegoeden. Afhankelijk van je vermogen zal je dus al dan niet toegang hebben tot kwalitatieve gezondheidszorg. En dat terwijl toch iedereen evenveel recht heeft op een goede gezondheid, ongeacht status of afkomst!

Negatieve impact op gezondheid in het ZuidenBeide akkoorden zouden de import van gezondheidswerkers uit ontwikkelingslanden vergemakkelijken, wat vaak een goedkopere

borst-, darm- en prostaatkanker veroorzaakt, is nergens toegestaan met uitzondering van de Verenigde Staten. Maar via TTIP willen machtige bedrijfslobby’s deze beschermende regelgevingen “harmoniseren” tussen Europa en de Verenigde Staten en dus beperken tot een minimum.

Weinig transparante onderhandelingenBeide akkoorden worden in het geheim onderhandeld. Rapporten worden na de onderhandelingen slechts deels vrijgegeven voor inzage voor het grote publiek en zijn dan zwaar gecensureerd. De Europese Commissie gaat aan de andere kant wel op zoek naar adviezen van commerciële bedrijfslobby’s.

G3W ijvert voor een politiek die het welzijn van mensen boven dat van winstbejag stelt. G3W zal dan ook op 19 december aanwezig zijn op de mobilisatie van de D19-20 Alliantie om de onderhandelingen van TISA en TTIP aan te klagen.Meer info: www.d19-20.be

foto

: Luz

D.M

onte

ro E

spue

la

Ook in het Zuiden zal men de gevolgen van deze akkoorden voelen.

De inwoners van Guanabacoa bepaalden zelf welke problemen ze wilden aanpakken.

Page 4: 2014_4 G3W magazine

H e t g a a t v o o r u i t !

Begin oktober waren Maria Theresa Lauron en Maitet Ledesma van onze Filipijnse partnerorganisatie IBON te gast in België. In Brussel, Namen en Louvain-la-Neuve deelden deze ze hun expertise en ervaring over klimaatverandering met een publiek van enthousiaste studenten.Elk jaar sterven er meer dan 150.000 mensen wereldwijd als gevolg van de klimaatverandering, die vooral voelbaar is in het Zuiden. De Filipijnse gasten vertelden hoe na de tyfoon Haiyan vele Filipino’s kozen voor een bestaan als ‘klimaatvluchteling’ in het buitenland. In eigen land waren ze door de regering verdreven van de kustgebieden omdat ze te onveilig zouden zijn. Bedrijven kregen nochtans wel toelating om te bouwen in deze kustzones. Ook in de Filipijnen zelf is er groeiend bewustzijn van de klimaatproblematiek. Vele studenten wilden zich na afloop van de infoavonden graag aansluiten om samen met G3W in het project “Climate Express” te stappen. In het najaar van 2015 gaan we samen naar Parijs om er druk te zetten op de VN-Conferentie over Klimaatverandering. http://nl.climate-express.eu

Mensen van Gaza Elisabeth en Céline, twee jonge artsen, waren in september op medische missie in Gaza voor G3W. Gedurende twee weken werkten ze in het Al-Awda-ziekenhuis, bij onze partnerorganisatie Union of Health Work Committees, en bezochten ze sleutelpersonen en -organisaties. Céline hield een blog bij met foto’s en verhalen. De vriendelijke, gastvrije Palestijnsen hebben haar diep geraakt.

De coverfoto van dit magazine is gemaakt door Céline. “Het is een gezin dat in de overblijfselen van hun vernielde huis in Beit Hanoun woont. Ze konden een tijdje in een VN-school verblijven, maar moesten er vertrekken omdat de school opnieuw openging. Ze konden nergens meer heen. Ondanks dit alles nodigden ze me toch uit in hun huis voor een kop thee.” g3w.be/blog/mensen-van-gaza

in

de k

ijk

er

BelgiscHe studenten moBiliseren zicH voor Het klimaat

Om de afvalberg een halt toe te roepen en in te zetten op duurzaamheid, sloegen G3W en ManiFiesta de handen in elkaar. G3W zorgde voor herbruikbare bekers voor heel het festival.De bezoekers betaalden één euro borg voor de bekers bij het bestellen van een drankje.

Ze konden hun gebruikte beker “schenken aan het goede doel: G3W”. Zo verzamelden we maar liefst 3.662 euro. Dank aan alle mensen die hun beker schonken en aan de vele G3W-vrijwilligers die van onze actie een groot succes maakten!

m e e r d a n 1 0 0 0 w o o r d e n

Studenten luisteren geboeid naar de uiteenzetting over de klimaatproblematiek.

Maria Theresa Lauron

“Schenk je beker” actie op ManiFiesta groot succes

foto

: Sab

in N

ijs

Page 5: 2014_4 G3W magazine

H E T G A A T V O O R U I T !

Begin oktober waren Maria Theresa Lauron en Maitet Ledesma van onze Filipijnse partnerorganisatie IBON te gast in België. In Brussel, Namen en Louvain-la-Neuve deelden deze ze hun expertise en ervaring over klimaatverandering met een publiek van enthousiaste studenten.Elk jaar sterven er meer dan 150.000 mensen wereldwijd als gevolg van de klimaatverandering, die vooral voelbaar is in het Zuiden. De Filipijnse gasten vertelden hoe na de tyfoon Haiyan vele Filipino’s kozen voor een bestaan als ‘klimaatvluchteling’ in het buitenland. In eigen land waren ze door de regering verdreven van de kustgebieden omdat ze te onveilig zouden zijn. Bedrijven kregen nochtans wel toelating om te bouwen in deze kustzones. Ook in de Filipijnen zelf is er groeiend bewustzijn van de klimaatproblematiek. Vele studenten wilden zich na afl oop van de infoavonden graag aansluiten om samen met G3W in het project “Climate Express” te stappen. In het najaar van 2015 gaan we samen naar Parijs om er druk te zetten op de VN-Conferentie over Klimaatverandering. http://nl.climate-express.eu

Mensen van Gaza Elisabeth en Céline, twee jonge artsen, waren in september op medische missie in Gaza voor G3W. Gedurende twee weken werkten ze in het Al-Awda-ziekenhuis, bij onze partnerorganisatie Union of Health Work Committees, en bezochten ze sleutelpersonen en -organisaties. Céline hield een blog bij met foto’s en verhalen. De vriendelijke, gastvrije Palestijnsen hebben haar diep geraakt.

De coverfoto van dit magazine is gemaakt door Céline. “Het is een gezin dat in de overblijfselen van hun vernielde huis in Beit Hanoun woont. Ze konden een tijdje in een VN-school verblijven, maar moesten er vertrekken omdat de school opnieuw openging. Ze konden nergens meer heen. Ondanks dit alles nodigden ze me toch uit in hun huis voor een kop thee.” g3w.be/blog/mensen-van-gaza

IN

DE K

IJK

ER

BELGISCHE STUDENTEN MOBILISEREN ZICH VOOR HET KLIMAAT

Om de afvalberg een halt toe te roepen en in te zetten op duurzaamheid, sloegen G3W en ManiFiesta de handen in elkaar. G3W zorgde voor herbruikbare bekers voor heel het festival.De bezoekers betaalden één euro borg voor de bekers bij het bestellen van een drankje.

Ze konden hun gebruikte beker “schenken aan het goede doel: G3W”. Zo verzamelden we maar liefst 3.662 euro. Dank aan alle mensen die hun beker schonken en aan de vele G3W-vrijwilligers die van onze actie een groot succes maakten!

M E E R D A N 1 0 0 0 W O O R D E N

Studenten luisteren geboeid naar de uiteenzetting over de klimaatproblematiek.

Maria Theresa Lauron

“Schenk je beker” actie op ManiFiesta groot succes

Mensen van Gaza – Gezondheid is geen koopwaar

V.

U.

W.

De

Ceuk

elai

re,

Haa

chts

estw

g 53

, 12

10 B

russ

el

samen sterkvoor gezondheidGENEESKUNDE VOORDE DERDE WERELDWWW.G3W.BE

Driemaandelijks magazine van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W)december 2014 – januari – februari 2015

N O T E E R A LV A S T B E D A N K T E N M E R C I

9 december – BrusselStop The Killings actie n.a.v. de Internationale Mensenrechtendag www.stopthekillings.be

18 tot 24 december Music for Life – zet een actie op voor G3W!www.g3w.be/music-for-life

19 december – Brussel Actie tegen TTIP & TISAwww.g3w.be/agenda

1 januariStart inschrijvingen 20km door Brussel met G3W. Interesse? Mail naar [email protected]

13-15 en 28 maart – Brusselvormingscyclus G3W: “Empowerment voor het recht op gezondheid”

… aan Jo en Michel die voorhun 30ste huwelijksverjaardag geencadeautjes wilden maar een centjevroegen voor G3W.

… aan de vele G3W-vrijwilligersdie van onze actie op ManiFiesta eengroot succes maakten.

… aan de ouders van baby Lexdie geen cadeautjes wilden maarvrienden en familie vroegen eenbijdrage te storten voor het werk vanonze Filipijnse partner CHD.

… aan de lopers in Brussel enLuik die tijdens de (halve) marathonen de 10 km hun beste beentjehebben voorgezet onder het motto‘Run 4 Gaza’.

… aan de vele mensen dieinitiatieven namen voor de Unionof Health Work Committees in Gaza:intal-groepen in Brussel, Charleroi,Gent en Turnhout, GROS Hoeilaart,het Solidariteitskoor Sapukay uitMerelbeke, Benefi et in Kortrijk, PVDAGenk, PVDA Brussel, de praktijkenvan Geneeskunde voor het Volk,een groep Mechelse studenten, StadGent, Stad Ieper.

… aan Jolien, die stage deed bijEtoile du Sud (EDS) in Congo en bijhaar thuiskomst een spaghetti-avondorganiseerde voor haar vrienden.De opbrengst gaat naar EDS.

… Aan de GROS van Hoeilaartdie tijdens het Wereldfeest eenrepaircafé organiseerde en een vrijebijdrage vroeg voor G3W.

… Aan Christine, die voor haarpensioen liever geen cadeautjeskreeg maar een centje voor G3W.

PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE

bpost

BRUSSEL-XP-915304

Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (G3W)Haachtsesteenweg 53 | 1210 Brusseltel. 02/209 23 65 | [email protected] | www.g3w.berekeningnr. BE15 0010 4517 8030www.facebook.com/G3W.BE

foto

: Sab

in N

ijs