2014 SV 00321 - Schriftelijke vraag van raadslid Anke Van ...€¦ · 1. Het antwoord op de...

11
Schriftelijke vraag 2014_SV_00321 - Schriftelijke vraag van raadslid Anke Van dermeersch: Wapens, drugs en criminaliteit in en rondom Antwerpse scholen Schriftelijke vraag Indiener(s): Anke Van dermeersch Gericht aan: Bart De Wever Tijdstip van indienen: 18 september 2014 15:30 Toelichting: Scholen, ouders, leerlingen, leraren, politie en het stadsbestuur moeten streven naar het bannen van geweld, wapens en drugs in en rondom school. De afgesloten protocolovereenkomsten moeten geëvalueerd worden en indien nodig bijgestuurd worden. Daarom deze vragen: 1) Is er een samenwerking tussen de Antwerpse scholen met de preventiediensten van de lokale politie? Zo ja, hoe werkt dit en met welke scholen? Hoe evalueert de schepen deze samenwerking? Als er scholen niet samenwerken, waarom niet? 2) Wat wordt er momenteel concreet gedaan (projecten, aantal, plaatsen en prioriteiten) om te zorgen voor een veilige schoolomgeving voor elk van de in Antwerpen gevestigde scholen? 3) Hoe evalueert de schepen de afgesloten protocolovereenkomsten? Welke dienen bijgestuurd te worden? Hoe en wanneer voor elk van de desbetreffende scholen graag. 4) Hoeveel criminele feiten werden er afgelopen jaar geregistreerd in Antwerpse scholen? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven. 5) Hoeveel criminele feiten werden er in 1 kilometer rond Antwerpse scholen afgelopen jaar geregistreerd? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven. Anke Van dermeersch Gemeenteraadslid Antwoord 1 / 11 Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen [email protected]

Transcript of 2014 SV 00321 - Schriftelijke vraag van raadslid Anke Van ...€¦ · 1. Het antwoord op de...

Schriftelijke vraag

2014_SV_00321 - Schriftelijke vraag van raadslid Anke Vandermeersch: Wapens, drugs en criminaliteit in en rondom Antwerpsescholen

Schriftelijke vraag

Indiener(s):Anke Van dermeersch

Gericht aan:Bart De Wever

Tijdstip van indienen:18 september 2014 15:30

Toelichting:Scholen, ouders, leerlingen, leraren, politie en het stadsbestuur moeten streven naar het bannenvan geweld, wapens en drugs in en rondom school. De afgesloten protocolovereenkomstenmoeten geëvalueerd worden en indien nodig bijgestuurd worden.

Daarom deze vragen:

1) Is er een samenwerking tussen de Antwerpse scholen met de preventiediensten van de lokalepolitie? Zo ja, hoe werkt dit en met welke scholen? Hoe evalueert de schepen deze samenwerking?Als er scholen niet samenwerken, waarom niet?

2) Wat wordt er momenteel concreet gedaan (projecten, aantal, plaatsen en prioriteiten) om tezorgen voor een veilige schoolomgeving voor elk van de in Antwerpen gevestigde scholen?

3) Hoe evalueert de schepen de afgesloten protocolovereenkomsten? Welke dienen bijgestuurd teworden? Hoe en wanneer voor elk van de desbetreffende scholen graag.

4) Hoeveel criminele feiten werden er afgelopen jaar geregistreerd in Antwerpse scholen? Graageen overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridischgevolg dat hieraan werd gegeven.

5) Hoeveel criminele feiten werden er in 1 kilometer rond Antwerpse scholen afgelopen jaargeregistreerd? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feitenevenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven.

Anke Van dermeerschGemeenteraadslid

Antwoord

1 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

1.

Het antwoord op de schriftelijke vraag van raadslid Anke Van dermeersch (2014_SV_00321) werdper post (en digitaal via mail) verstuurd op 17 oktober 2014. Als bijlage vindt u een afschrift.

Bijlage(n)

20141018_SV_321.pdf

2 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

Kabinet burgemeester Alle briefwisseling te richten aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt I, 2000 Antwerpen I.

Anke Van dermeersch pia Grote Markt 1 2000 Antwerpen

uw bericht van 18 september 2014

uw kenmerk ons kenmerk SV 2014 00321

datum 18 oktober 2014

telefoon 033388200

KB _ [email protected]

fax 033388228

GSM vragen naar

Schriftelijke vraag omtrent wapens, drugs en criminaliteit in en rondom Antwerpse scholen

Geacht raadslid

Op 18 september 2014 stelde u mij een schriftelijke vraag omtrent wapens, drugs en criminaliteit in en rondom Antwerpse scholen.

De concrete vragen waren de volgende:

1. Is er een samenwerking tussen de Antwerpse scholen met de preventiediensten van de lokale politie? Zo ja, hoe werkt dit en met welke scholen? Hoe evalueert de schepen deze samenwerking? Als er scholen niet samenwerken, waarom niet?

2. Wat wordt er momenteel concreet gedaan (projecten, aantal, plaatsen en prioriteiten) om te zorgen voor een veilige schoolomgeving voor elk van de in Antwerpen gevestigde scholen?

3. Hoe evalueert de schepen de afgesloten protocolovereenkomsten? Welke dienen bijgestuurd te worden? Hoe en wanneer voor elk van de desbetreffende scholen graag.

4. Hoeveel criminele feiten werden er afgelopenjaar geregistreerd in Antwerpse scholen? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven.

5. Hoeveel criminele feiten werden er in 1 kilometer rond Antwerpse scholen afgelopenjaar geregistreerd? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven.

Ik kan u als volgt antwoorden:

1. Is er een samenwerking tussen de Antwerpse scholen met de preventiediensten van de lokale politie? Zo ja, hoe werkt dit en met welke scholen? Hoe evalueert de schepen deze samenwerking'! Als er scholen niet samenwerken, waarom niet'!

Alle scholen kunnen vrijwillig een beroep doen op de preventiedienst voor ondersteuning op verschillende vlakken. Verder werkt de politie ook nauw samen met scholen via 'School aan de Beurt' en het 'Scholenprotocol' (zie verder). Ook de wijkwerking werkt veelvuldig samen met de scholen om bepaalde veiligheids- of overlastkwesties aan te pakken.

3 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

De scholen kunnen beroep doen op de preventiedienst voor ondersteuning door middel van het project 'Tweesprong', een project dat jongeren het belang van juiste keuzes maken, helpt te ontdekken.

Hieronder de ingeschreven scholen voor meerdere dagen en met verschillende groepen voor het huidige schooljaar.

School Aantllln+lk

De Beeldekens 14 SIBSO Stuivenberg 16 SISO Deurne (16I1n+2Ik) 18 SISO Deurne (16I1n+2Ik) 18 SISO Deurne (16I1n+2Ik) 18 SISO Deurne (16I1n+2Ik) 18

SIBSO Stuivenberg 16 SIBSO Stuivenberg 15 SIBSO Stuivenberg 14 SIBSO Stuivenberg 18 Leonardo Lye Sito 7 (15I1n+2Ik) 17 Leonardo Lye Sito 7 (15I1n+2Ik) 17 Sint Godelieve 16 Sint Godelieve 16

Leonardo Lye Sito 7 (121In+2Ik) 14 Leonardo Lye Sito 7 (12I1n+2Ik) 14 Leonardo Lye Sito 7 (12I1n+2Ik) 14 Sint Godelieve 16 De Beeldekens 14 Sint Godelieve 16 Sint Godelieve 16 Leonardo Lye Sito 7 (12I1n+2Ik) 14 De Beeldekens 14 Sint Godelieve 16 De Beeldekens 14

De Beeldekens 14 Leonardo Lye Q Okan Leonardo Lye Q Okan Leonardo Lye Q Okan

Spectrum Borgerhout 12 Spectrum Borgerhout 12

4 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

Tweesprong Voorjaar 2015 School Aantllln+lk Atheneum Hoboken 12 Atheneum Hoboken 11 Atheneum Hoboken 11 Atheneum Hoboken 5 Atheneum Hoboken 8 Atheneum Hoboken 11 Spectrum Borgerhout 12

Stedelijk lyceum Meir Stedelijk lyceum Meir

Leonardo Lyc Q Okan Leonardo Lyc Q Okan Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16 Stedelijk Lyceum Q 16

Spectrumschool Deurne 13 Spectrumschool Deurne 13 Leonardo Lyc Sito 7 (lslIn+2Ik) 15 Leonardo Lyc Sito 7 (lslIn+2Ik) 15 Stella Maris (16I1n+2Ik) 18 Stella Maris (16I1n+2Ik) 18 Stella Maris (16I1n+2Ik) 18 Stella Maris (20Iln+2Ik) 22 Stella Maris (16I1n+2Ik) 18 Spectrumschool Deurne 13 Spectrumschool Deurne 13 Spectrumschool Deurne 13 Sint Ursula 16 Sint Ursula 16

5 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

2. Wat wordt er momenteel concreet gedaan (projecten, aantal, plaatsen en prioriteiten) om te zorgen voor een veilige schoolomgeving voor elk van de in Antwerpen gevestigde scholen?

In het kader van 'School aan de Beurt' werken Antwerpse scholen samen met stedelijke diensten, politie en andere partners om de leefkwaliteit in en rond de school te verbeteren. Samen gaan ze voor een aangename, veilige schoolomgeving met sociaalvaardige leerlingen. Extra aandacht gaat hierbij uit naar de aanpak van geweld en asociaal gedrag.

School aan de Beurt bevraagt leerkrachten, leerlingen en buurtbewoners en brengt pijnpunten in en rond de school in kaart, geclusterd rond volgende thema's: gezellig, hersteld, proper, sociaalvaardig en veilig. Daarnaast worden scholensites (locaties waar leerlingenstromen van meerdere scholen samenkomen) afgebakend om in overleg met schooldirecties, politie, buurtregie, De Lijn, etc. gezamenlijk in te zetten op uitdagingen die zich voordoen.

School aan de Beurt zoekt en betrekt partners (bv. bewonersgroepen, buurtsport en culturele organisaties) om de problemen in de school en in de schoolomgeving samen aan. te pakken. In de school werken leerkrachten en leerlingen actief aan verantwoordelijkheid, respect en burgerzin. School aan de Beurt ondersteunt in dat verband trainingen over weerbaarheid, conflicthantering en sociale vaardigheden.

Daarnaast zet het onderwijsbeleid van de Stad schoolspotters in die toezicht houden op leerlingen­ stromen tussen openbaar vervoer en de school. Er wordt op de vastgelegde sites hetzij dagelijks, hetzij sporadisch op vraag van de school gespot.

Sites: Site Deurne Oost

Spectrumschool, Sint-Godelieve, (op vraag) SIBSO Ertbrugge (vast)

Site Deurne Noord Scheppersinstituut, KA Deurne (op vraag) SISO (op vraag)

Site Kasteel SIBSO Begijnenvest, Sint-Norbertus, Sint-Lievens, Sint-Lutgardis (vast)

Site 7de Olympiade Leonardo Lyceum SITOS, Pestalozzi, Pius X (vast)

Site Merksem Groenendaalcollege, Stella Maris, Sint-Elisabeth (op vraag)

Site Eilandje SISA Cadixstraat TNA Londenstraat

6 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

3. Hoe evalueert de schepen de afgesloten protocolovereenkomsten? Welke dienen bijgestuurd te worden? Hoe en wanneer voor elk van de desbetreffende scholen graag.

Het scholenprotocol is een initiatief van het jeugd- en gezinsparket. Zij voeren ook de regie inzake deze materie. Het scholenprotocol is dus geen stedelijke bevoegdheid. De stad sloot omwille van het belang van deze problematiek, wel een convenant af met het parket; op basis van deze convenant stelt de stad 1 VTE ter beschikking om als coördinator en aanspreekpunt voor de scholen te fungeren.

De protocolovereenkomst geeft secundaire scholen de mogelijkheid om als misdrijf omschreven feiten waarvoor geen onmiddellijke politionele tussenkomst via 101 noodzakelijk is toch snel te melden aan politie en parket. Scholen geven in de digitale melding ook aan welke stappen ze zelf al ondernomen hebben om de situatie aan te pakken of om het gedrag van de jongere(n) te remediëren. Hierdoor hebben politie en parket niet enkel een beter zicht op de feiten die zich in en rond de protocolscholen voordoen (scholen zouden in het verleden veel van de feiten waarschijnlijk niet hebben gemeld), maar verwerven zo ook inzicht in de aanpak van de scholen an sich. Het parket geeft feedback aan de scholen m.b.t. de opvolging van het dossier. Deze vorm van samenwerking verhoogt het wederzijds vertrouwen tussen de drie actoren en maakt het mogelijk om samen op zoek te gaan naar een aangepaste en gefaseerde aanpak van zowel fenomenen als van individuele jongeren.

De protocolovereenkomst is een uniforme overeenkomst voor alle scholen die protocolscholen zijn. Eventuele bijsturingen na evaluatie zullen dus ook meteen voor alle protocolscholen gelden. De werking wordt jaarlijks geëvalueerd met de betrokken scholen, de politie en de betrokken parketmagistraten. De evaluatie wordt teruggekoppeld naar alle partners en wordt besproken in een stuurgroep met de procureur Jeugd.

Alle partners zijn positief over deze overeenkomst. Momenteel wordt gewerkt aan de optimalisering van de opvolging van de jongeren die via de protocolmeldingen in beeld komen. Vb. een school geeft in de melding aan dat de jongere als sanctie voor de gepleegde feiten definitief wordt uitgesloten. De jongere wordt vervolgens met het centraal meldpunt risicojongeren opgenomen zodat snel(ler) een nieuwe school kan gevonden worden.

Daarnaast werd er stadsbreed een overeenkomst gesloten met alle scholen over de procedure die gevolgd moet worden wanneer er sprake is van een vermoeden van wapenbezit of effectief bezit / gebruik. Deze procedure voorziet niet enkel in een model van aanpak maar maakt ook dat elke vorm van wapenbezit of gebruik aan de lokale politie wordt gemeld.

Voor vermoeden van drugbezit, effectief bezit en gebruik werd in het kader van de samen met de geestelijke gezondheidszorg Antwerpen (VAGGA), stedelijke diensten (AOB en SL) en het parket een procedure uitgewerkt die dit schooljaar zal uitgetest worden in de protocolscholen. Nadien kan in overleg met alle onderwijsnetten aan een stadsbrede uitrol worden gewerkt. Het stedelijk onderwijs hanteert vandaag al een uniforme procedure voor wapens en drugs zoals hierboven beschreven.

7 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

Hieronder de lijst van de protocolscholen

CDO Kegpunt CDONoord Don Bosco Hoboken JOMA KAHoboken Koca - emmaus (BOSB) KADeurne Koninklijk Lyceum Antwerpen KTA Kapellen L.L. campus Quellin L.L. Pestalozzi (Jan De voslei) L.L. Pierenberg L.L. SIT05 Notelaar L.L. SIT05 vn Olympiade Pius X BB Abdijstraat Pius X BB vn de Olympiadelaan Piva Remi Ouadens BSO Schçppersinstituut Deurne Shim Atelier Sibso Begijnenvest Sibso Ertbmgge Sibso Stuivenberg ~ Sint Agnesinstituut SintElisabeth Sint Gooelieve

Sint Jozefinstituut (BSO) Sint1utgardis Sint Norbertus SintUrsula Sint Willebrord-ft.F~miHe Stedelijk Lyceum Cacim§traat Stedelijk lyceum Confortalei Stedelijk lyceum Offerandestraat Stedelijk lyceum Olympiadelaan Spectmmschool Deurne Speetrumschool Borgerhout Stella Maris TNA afdeling CDO TNA Londenstraat Van Celst instituut(Sint-Looewijk) KTA - Wirixstraat 56 - 2845 Niel KTA - Jiyggeveldlaan 496 - 2100 Deurne KTA -Plantijn& Moretuslei 165 KA - Uitbreidingsstraat 246 KA - Rooseveltplaats 11 - 2000 Antwerpen KA Merksem - Melgesd.reef 113 COO Zuid Alternatief - 2660 Hoboken De Kunsthumaniora SintMaria SPlA - August Leyw!;g 3 - 2020 Antwerpen Sint Ledewijk

8 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

4. Hoeveel criminele feiten werden er afgelopen jaar geregistreerd in Antwerpse scholen? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven.

Geregistreerde criminali~eit in het onderwijs 01/09/2013 - 30/06/2014 (afgelopen schooljaar)

Gereregistreerde criminaliteit in het onderwijs 01/09/2013 -30/06/2014

Cumulative Frequency Percent Valid Percent Percent

Valid Verkrachting 2 ,3 ,3 ,3

Aanranding der 3 ,5 ,5 ,8 eerbaarheid Exhibitionisme 3 ,5 ,5 1,2

Mensenhandel 1 ,2 ,2 1,4

Opzettelijke slagen en 113 17,5 17,5 18,9 verwondingen

Drughandel 14 2,2 2,2 21,1

Drugsbezit 13 2,0 2,0 23,1

Oplichting 3 ,5 ,5 23,5

Heling 1 ,2 ,2 23,7

Huisdiefstal 3 ,5 ,5 24,1

Gebruiksdiefstal 1 ,2 ,2 24,3

Enkelvoudige of gewone 195 30,2 30,2 54,5 diefstal

Gauwdiefstal 9 1,4 1,4 55,9

Andere inbraken 80 12,4 12,4 68,3

Diefstal met geweld 1 ,2 ,2 68,4

Fietsdiefstal 59 9,1 9,1 77,6

Diefstal uit voertuig 3 ,5 ,5 78,0

Opzettelijke 4 ,6 ,6 78,6 brands tichting

Vandalisme 61 9,4 9,4 88,1

Verboden wapens 18 2,8 2,8 90,9

Sluikstort 1 ,2 ,2 91,0

Geluidshinder 1 ,2 ,2 91,2

Bedreigingen 53 8,2 8,2 99,4

Racisme 4 ,6 ,6 100,0

Total 646 100,0 100,0

., -fi STAD ANTWERPEN ," Kabinet burgemeester

KB Klantenmanazementéàstad. Antwernen. be

9 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

Volgende misdrijven komen het vaakst voor binnen het Antwerpse onderwijs: • Gewone diefstal (30%) • Opzettelijke slagen en verwondingen (18%) • Andere inbraken ('andere' zijn hier de inbraken die niet in een woning of handelspand werden

gepleegd, in dit geval scholen) (12%) • Vandalisme (9%) • Fietsdiefstal (9%)

Verdeling naar postcode

Criminaliteit in het Antwerpse Onderwijs 01/09/2013 - 30/06/2014

verdeling naar postcode

Frequency Percent

Valid 2000 140 21,7

2018 90 13,9

2100 90 13,9

2170 58 9,0

2660 52 8,0

2060 51 7,9

2020 47 7,3

2140 34 5,3

2600 26 4,0

2050 19 2,9

2610 16 2,5

2180 13 2,0

2030 5 ,8

2040 5 ,8

Total 646 100,0

Meer dan de helft (54%) van de op school geregistreerde feiten wordt gepleegd in het grootste district, namelijk Antwerpen. Het district Deurne komt op de tweede plaats.

~ STAD ANTWERPEN Kabinet burgemeester

KB Klantenmana!!ementla2stad.Antweroen. be

10 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]

Verdeling naar onderwijscategorie Criminaliteit in het Antwerpse onderwijs: verdeling naar

categorie

Frequency Percent

Valid Middelbare school - 141 21,8 algemeen onderwijs

Lagere school 121 18,7

Middelbare school - niet 113 17,5 nader bepaald

Middelbare school - 75 11,6 beroepsschool

Universiteit 60 9,3

Kleuterschool 37 5,7

Hoger onderwijs niet 36 5,6 universitair

Middelbare school - 30 4,6 technisch

Speelplaats (school) 18 2,8

Buitengewoon onderwijs 15 2,3

Total 646 100,0

De meerderheid van de feiten of 57% van de feiten werd gepleegd op een middelbare school. 19% werd op een lagere school gepleegd.

Opmerkingen: • De politionele databanken bevatten geen gegevens over het juridisch gevolg dat aan een feit

wordt gegeven. • De namen van de verschillende scholen zijn niet opgenomen in onze databanken.

5. Hoeveel criminele feiten werden er in 1 kilometer rond Antwerpse scholen afgelopen jaar geregistreerd? Graag een overzicht per school van de aard/de kwalificatie en het aantal feiten evenals het juridisch gevolg dat hieraan werd gegeven.

Deze vraag kan niet beantwoord worden: het is technisch onmogelijk om in de politionele databanken perimeters rond plaatsen te definiëren.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groeten

waarnemend burgemeester

~ I STAD ANTWERPEN Kabinet burgemeester

KB Klantenmanagementlalstad.Antweroen. be

11 / 11Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

[email protected]