2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar...

28
Overzicht kerststallen Beveren wandelen langs kerststallen kalender kerstactiviteiten 20 december 2014 - 6 januari 2015 2014

Transcript of 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar...

Page 1: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Overzicht kerststallen Beveren

wandelen langs kerststallen

kalender kerstactiviteiten

20 december 2014 - 6 januari 2015

2014

Page 2: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

KERSTSTALLEN EN VERWIJZINGEN NAAR KERSTMIS IN BEVERENBeveren Grote Markt P. Steenssensstraat: aan de kerk Heiveldstraat 94 Hoek D. Van Beverenlaan / Oude Zandstraat Kloosterstraat 82 Oude Zandstraat 98 Vrasenestraat 47

Doel Ouden Doel-dijk 13

Haasdonk Heirbaan 9 P. Verwilghenplein 25 + naast gemeentehuis

Kallo Gemeenteplein Kruisdijklaan 22 Melseledijk 62

Kieldrecht Marktplein

Melsele Appelstraat 27 Burggravenstraat 74 Boomgaardstraat 2 Brielstraat 83 Dambrugstraat 44 Gaverlandwegel 23 Gentstraat 54 Kerkplein Mispellaan 15 Moerbeienlaan 19 Parmastraat 43 Spoorweglaan 176 Gaverlandstraat 111 en kapel Gaverland Grote Baan 249 Hoek Eikenlaan – Hazenhof Hugo Verriestlaan 8 IJzerstraat 15 Kalishoekstraat 115 Keizer Karelstraat 1, 43 en speelplein Sint-Elisabethstraat 11 en 62 (school) Trepelandstraat (Halve Maan)

Vrasene Hoek Kerkstraat – Brugstraat Brandstraat 90

Page 3: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

KERSTMIS IN BEVEREN

Van 21 december 2014 tot 6 januari 2015 (Driekoningen) kan u verschillende kerststallen en –taferelen bewonderen in de deelgemeenten van Beveren. In de periode tussen Kerst en Driekoningen ligt overal het Kindje Jezus in het kribbetje en vinden de meeste activiteiten plaats.

De dorpskerken tonen tijdens deze periode hun kerststal. Jammer genoeg zijn deze kerken niet altijd open door de risico’s voor diefstal en vandalisme. Meestal kunt u een half uur voor of na de eucharistievieringen de kerkgebou-wen bezoeken (zie rubriek eucharistievieringen). De kapel van Gaverland is open vanaf 8 uur tot zonsondergang.

In de deelgemeenten Beveren en Melsele werden routes uitgewerkt om te wandelen of te fietsen. De wegbeschrijving van de routes is zo opgevat dat u begin- en eindpunt zelf bepaalt. Er werd ook een plannetje van de routes toegevoegd.Door de feeërieke verlichting in tuinen en aan woningen, zijn deze tochten aan te bevelen bij valavond. Kom daarom op zondag 21 en 28 december om 18 uur naar het Kerkplein in Melsele om deel te nemen aan een sfeervolle avondwandeling.

Een overzicht van de andere kerstactiviteiten vindt u achteraan in de brochure.

Voor het verzamelen van de gegevens in deze brochure, werd beroep gedaan op verschillende personen en instanties. Mochten er fouten of tekortkomingen vastgesteld worden, kan dit steeds gemeld worden bij de dienst toerisme.

We wensen u alvast een aangename tochten zalige kerstdagen!

Page 4: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

KERSTSTALLEN IN BEVEREN

Verder in deze brochure vindt u enkele routes langs kerststallen in Beveren en Melsele. Van de kerststallen en verwijzingen naar Kerstmis die buiten deze routes liggen, volgt hierna een opsomming per deelgemeente. Dit geeft u de mogelijkheid om zelf op pad te gaan. Meestal kan u terecht in het centrum van de deelgemeente. De plannetjes helpen u om alles te vinden: de aangeduide nummers komen overeen met de nummers in de beschrijving.

BEVEREN

1. Pastoor Steenssensstraat (kerk O.-L-.V. van Bijstand) In het portaal van de kerk staan nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen.

DOEL

2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte van het PolderMAS, het museum van de Scheldepolder- geschiedenis, staat vanaf 7 december een kerststal. Op zondag is het museum open van 14 tot 18 uur en kan u er een drankje of een heerlijke soep nuttigen.

Page 5: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

HAASDONK

3. Pastoor Verwilghenplein Naast het oude gemeentehuis staat een eenvoudige kerststal met panelen geschilderd door de Haasdonkse kunstenaar Alfons Van Meirvenne.

4. Pastoor Verwilghenplein 25 (Woonzorgcentrum De Linde) In de inkom staat een kerststal die De Linde gekregen heeft van oud-bewoner Germaine Kusé. Open van 8 uur tot 19.30 uur. De cafetaria is open van 14 uur tot 16.30 uur.

5. Heirbaan 9 De kerststal wordt reeds 20 jaar geplaatst door enkele buren. Het dak van de stal is bedekt met oude Boomse pannen, zodat het beeld van een oude schuur verkregen wordt. De stal staat er van 6 december tot Driekoningen; vanaf zaterdag 20 december zitten er levende dieren in de stal.

Page 6: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

KALLO

6. Gemeenteplein Kerststal gemaakt door leerlingen van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Beveren. De beelden werden door een leerkracht van de gemeentelijke basisschool Kallo gemaakt.

7. Kruisdijklaan 22 Stalletje van de familie Casteleyn - De Smit. De beelden zijn van Italiaanse makelij.

8. Melseledijk 62 Elk jaar, en telkens anders, is de zijgevel van de familie Duym rijkelijk versierd.

KIELDRECHT

9. Marktplein Gesjorde kerststal opgebouwd door de scouts, voor de ingang van de kerk. De beelden werden geschilderd door de groepsleiding.

Page 7: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

MELSELE

10. Parmastraat 43 Kerststal opgebouwd door het wijkco-mité Poenjaard.

11. Trepelandstraat (visput Halve Maan) De kerststal is ontworpen en gemaakt door Danny Rooms, in samenwerking met Kamiel De Roeck. Gebouwd op het water. In de weekends 13-14, 20-21, 27-28 december en 3-4 januari kan u vanaf 13 uur terecht in de kantine voor een hapje en een drankje.

VRASENE

12. Brugstraat Kerststal naast de kerk wordt sinds 1995 geplaatst door OKRA en mede-werkers. De stal, de beelden (O.-L.- Vrouw, Jozef en kindje) en de kledij werden ontworpen en gemaakt door leden van OKRA. In 1996 werden twee herders bijgemaakt. Bovenop de stal prijkt een verlichte kerstster, die vroeger aangebracht werd op de kerktoren.

13. Brandstraat 90 Kerststal van de familie De Bock, die zowel de stal als de beeldjes zelf maakte.

Page 8: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

WANDELEN LANGSKERSTSTALLEN IN BEVEREN (5,5 km)

Rekening houdend met de openingsuren van de winkelgaanderij en de winkels, kan deze wandeling best gedaan worden op een namiddag (behalve maandag). Op zondagen 21 en 28 december kan de kerstwandeling gecombineerd worden met de koopzondagen tot een gezellig dagje uit in centrum Beveren.

We vertrekken op de Grote Markt en gaan naar de achterkant van de kerk.

Grote MarktGemeentelijke kerststal gemaakt door leerlingen van het Gemeentelijk Technisch Instituut in 2001. In 2002 maakte Jo Bocklandt (Hamme) in opdracht van het gemeentebestuur een nieuw kindje Jezus in polyester. Later werden ook de andere plaasteren beelden (os, ezel en de levensgrote beelden van Jozef en Maria) vernieuwd in polyester.

We vervolgen onze weg via de Kloosterstraat.

Kloosterstraat 82Achter het raam van de woning van de familie Laureys, staat een kersttafereel in reliëf uit porselein (waarschijnlijk van begin jaren 1950).

We keren terug, gaan rechts in de Kallobaan en dan de eerste links, Beuken- hoflaan. Op ’t einde steken we de Kasteeldreef over aan het zebrapad en volgen naar rechts. Even verder links in de Bankwegel en dan rechts in het smallere paadje dat ons naar de Europalaan brengt. Oversteken en rechtdoor in Bankwegel- hof. Steeds rechtdoor blijven volgen tot het einde en naar links in de Van Craenen- broeckstraat. Eerste rechts, Heiveldstraat.

Heiveldstraat 94 (hoek met Donkerstraat)Kerststal met beelden van een firma uit Duitsland. De beide woningen zijn omgeven met rijkelijke versiering aangebracht door de families Vael - Hille en Van de Walle. De familie Vael - Hille is bereid om voor een kleine attentie te zorgen voor wie in groep een bezoekje brengt. Het is wel nodig enkele dagen vooraf te verwittigen op het telefoon-nummer 03 775 39 24.

Page 9: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte
Page 10: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

We keren terug en voorbij de Van Craenebroeckstraat volgen we de Leon Labytstraat naar rechts. Aan verkeerslichten oversteken en rechtdoor in Klapperstraat. Vierde straat links (Vogelenzang ) en op ’t einde rechts in de wegel die uitkomt in de Bijlstraat. Links afslaan tot de Oude Zandstraat.

Oude Zandstraat 98 (Woonzorgcentrum De Notelaar)De kerstbeelden die opgesteld staan in de cafetaria, komen uit de vroegere kapel. Ze werden in 2012 gerestaureerd door wijlen de heer Hugo Verbraec-ken (WZC De Linde Haasdonk).Open van 9 uur tot 17.30 uur. In de cafetaria kan iets verbruikt worden van 14 uur tot 16.30 uur.

We vervolgen onze weg in de Oude Zandstraat tot aan de verkeerslichten, op de hoek met de Diederik Van Beverenlaan.

Hoek Diederik Van Beverenlaan / Oude ZandstraatDe moderne kerstbeeldengroep werd vanaf 1971 opgesteld in de groen-strook die naast de rijbaan lag op de Grote Markt in Beveren. De uitvoering van de groep werd aangepast aan de toenmalige plaats van opstelling. De kerstfiguren zijn driezijdig, zodat ze zowel vanuit de richting Antwerpen als vanuit de richting Sint-Niklaas, als van op het marktplein zelf, konden beke-ken worden. De figuren werden gemaakt door een leerling van de Stedelijke Academie te Sint-Niklaas, op vraag van leraar Georges Staes van Beveren. Later werd deze groep kerstbeelden naar zijn huidige standplaats overgebracht. De beelden werden gerestaureerd door de gemeentelijke grafische dienst.

We gaan links in de Diederik Van Beverenlaan. Op ’t einde rechts in de Donkvijverstraat en via de parking van Colruyt naar Gaanderij De Bever.

Vrasenestraat 47 (in Gaanderij De Bever)In de etalage van het kopiecenter staat een kerststal, gemaakt door de gebroeders Marc en Dirk, met gerecycleerde wegwerppaletten. De beelden zijn van Italiaanse makelij.

We gaan de gaanderij uit en volgen de Vrasenestraat naar rechts. Zo komen we terug op de Grote Markt.

Page 11: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

WANDELEN LANGS KERSTSTALLEN IN MELSELE

Er werden 2 routes uitgestippeld waar zoveel mogelijk kerststallen te zien zijn: route noord en route zuid.

ROUTE NOORD (6,5 km)We vertrekken aan de KWB-kerststal op het Kerkplein.

KerkpleinDe kerststal naast de kerk is ontworpen door Peter Van Esbroeck en werd gemaakt uit oude elektriciteitspalen en schorshout. De stal wordt al vele ja-ren geplaatst door de KWB en is al verschillende keren aangepast. In 2013 werden nieuwe beelden geplaatst.Het kindje in terracotta en de hoofden van Maria en Jozef zijn gemaakt door Cecile Hennissen. De kleding is verzorgd door de vereniging Femma van Melsele.

In de O.-L.-V.-Hemelvaartkerk (openingsuren zie rubriek eucharistievierin-gen) is in het Sint-Jozefkoor een klassieke kerststal te bezichtigen.

We gaan naar de Sint-Elisabethstraat, gelegen achter de kerk.

Page 12: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Sint-Elisabethstraat 11In de etalage van schoenmaker Frans staat een polyester kerststal van ontwerper en maker Fons Rooms uit Melsele.

Sint-Elisabethstraat 34Jan Holvoet plaatste een kersttafereel in de etalage met als achtergrond de kerk van Melsele, geschilderd door Pietje Van De Velde. Deze schilderij dien-de als achtergrond bij toneeluitvoeringen door de Reynaertkring. De beelden van papier-maché zijn uit het einde van de jaren veertig.

Bijna op het einde nemen we de wegel links van de ingang van de kleuterschool.

Sint-Elisabethstraat 62Achter het hek van de kleuterschool staat een kerststal waarvoor inspira-tie gehaald werd bij de figuren van Dick Bruna. Ontworpen en gemaakt door Marleen Bogaert, Annemie Weemaes en Theo Weemaes.

Na 50 m in de wegel gaan we rechts in de wegel naast het kerkhof. We komen uit in de Burggravenstraat, die we links volgen.

Burggravenstraat 74In de tuin van Evelien, Matthijs en Lou zien we een kunstwerk naar een ontwerp van Jan Holvoet en gemaakt door Benny Van Campenhout en de Firma PIMA uit Sint-Gillis-Waas.

Op het einde links in de Kalishoekstraat.

Kalishoekstraat 115Deze kerststal is vroeger gemaakt door het personeel van café De Groene. Ideaal om een grappige foto te maken met de kinderen.

We nemen de eerste straat rechts, Jozef Van Hulstraat. Op het einde gaan we rechtdoor in de wegel en komen zo in de Rodenbachlaan, die we links volgen. We gaan in de eerste rechts en dan in de eerste links, Cyriel Buysselaan. Op het einde rechts in de Hugo Verriestlaan.

Hugo Verriestlaan 8In de tuin van kunstenaar Romain De Coninck staat een geschilderd kerstta-fereel, dat in 2012 werd aangevuld met een woonwagen en in 2013 met een accordeonist. Dit jaar wordt het tafereel verlicht met kaarslicht, naar aanlei-ding van toekomstige stroompannes.

Page 13: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Verder gaat het asfalt over in klinkers. We gaan rechtdoor in de wegel. Op het einde links en terug links in de Bergmolenstraat.

Bergmolenstraat 29/31Hier vinden we een oude beewegstatie van Gaverland ‘De opdracht in de Tempel’.Een andere statie ‘De Geboorte’ vinden we in de Bergmolenwegel (even verder rechts) aan het huis nummer 5/2.

De Bergmolenstraat verder rechts blijven volgen en op het einde rechtdoor in de Leeuwerikenlaan. De eerste rechts, Vlaamse Gaailaan en op het einde rechtdoor in de Heuvelmanswegel. Deze brengt ons in de Brielstraat die we links volgen.

Brielstraat 73Statie van de vroegere beeweg, ’Het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth’.

Brielstraat 83Kapelletje van de heilige Labre met binnenin een kerstgroep uit de jaren 1940/1950, gemaakt in gips door het atelier Bacecci (Luik). Afkomstig uit de collectie van Jan Holvoet.

Aan de verkeerslichten de drukke baan oversteken en de Dijkstraat links volgen. Rechts naast huisnummer 174 de Kapelwegel inslaan. Op het einde komen we aan de beeweg in de Gaverlandstraat.

GaverlandstraatOp de beeweg vinden we rozenkransbeelden van beeldhouwer Gerard Thienpont, daterend van 1962-1968. De blijde mysteries in de eerste vier staties verwijzen allemaal naar de kerkelijke kerstperiode.

In de kapel (alle dagen open tot 17 uur – zondag tot na mis van 17.30 uur) staat een kerststal uit papier-maché van rond de jaren 1950. Het tweede glasraam rechts achteraan toont de Geboorte.

Naast de kapel staat nog een statie van de vroegere beeweg: ‘de bood-schap van de Engel aan Maria’.

Wanneer we uit de kapel komen, gaan we naar rechts.

Gaverlandstraat 111 (speelplaats kleuterschool)Kerststal op maat van de kleuters, ontworpen en gemaakt door Louis Van de Vijver. Dochter Annemie Van de Vijver (beschildering) zorgde samen met Toon Baeckelandt voor deze unieke uitwerking.

We gaan in de eerste straat links, Gaverlandwegel.

Page 14: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Gaverlandwegel 23Kerststal met geschilderde houten figuren, ontworpen door meester Jo (leerkracht lagere school Kallo). Het kersttafereel wordt ieder jaar met groot enthousiasme en vele helpende han-den door de bewoners opgesteld.

Op het einde van de Gaverlandwegel gaan we rechts in de Dijkstraat. Let op: dit is een heel drukke baan zonder voetpad! Blijf uiterst rechts wandelen. Eerste straat rechts, Gaverlandstraat en de eerste links, Keizer Karelstraat. Kronkelende baan blijven volgen.

Keizer Karelstraat 1De rijkst versierde tuin van Melsele, maar zonder kerststal. De familie Ver-cauteren tovert elk jaar - met dezelfde attributen - een ander tafereel.

Keizer Karelstraat 43Bij de familie Smet staat traditiegetrouw een kerstkribbetje uit email.

Keizer Karelstraat – speelpleinVolledig nieuwe kerststal sinds 2013, opgesteld door de mensen van de wijk.

Langs de wegel van het speelplein gaan we terug naar de Keizer Karelstraat, komen terug voorbij nummer 43 en volgen dan rechtdoor, via het stukje wegel naar de Schoolstraat. Links volgen en de eerste straat rechts nemen, Dam-brugstraat. Let op bij het oversteken!

Dambrugstraat 44Hier mag je gerust de oprit opgaan om het kersttafereel van de familie Michielsen – Van Hove te bewonderen. Franky Thoen heeft een handje geholpen met het maken van het stalletje.

De straat helemaal volgen, kruispunt met Kalishoekstraat oversteken.

Dambrugstraat 3 AIn de Oxfam Wereldwinkel staan typische kerstbeeldjes en -stallen van over de hele wereld (o.a. Vietnam, Peru en Nepal) tentoongesteld. De beeldjes zijn uit de collectie van Jan Holvoet

Rechts afslaan en zo komen we terug op het Kerkplein waar deze ‘route noord’ eindigt.

Page 15: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte
Page 16: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

ROUTE ZUID (5 km)

We vertrekken aan de kerk en de KWB-kerststal op het Kerkplein. Met de rug naar de kerkdeur gaan we naar links. Voorbij het nieuwe Woonzorgcentrum Briels gaan we rechts.

HazaarddamIn de etalage van de voormalige Wereldwinkel staat een stal gemaakt door Jan Holvoet uit afvalhout.

Op het einde baan oversteken (let op voor drukke verkeer!).

Schoolstraat 16Op de parking van het café vinden we een kunstwerk van Leona Van Wauwe uit Melsele. Het betreft een geschilderd paneel; inspiratie vond Leona bij Rubens.

De parking verlaten naar rechts en aan verkeerslichten rechtsaf.

Grote Baan 249Aan de muur zien we een tafereel geschilderd door de Melseelse kunste-naar Romain De Coninck.

Aan het zebrapad steken we over en gaan in de IJzerstraat.

IJzerstraat 15Aan het raam vinden we een kersttafereel van de familie Brijs.

We nemen de tweede straat rechts, Eikenlaan en volgen deze tot op de hoek met Hazenhof.

Hoek Eikenlaan – HazenhofKerststal gemaakt en geplaatst door de wijkbewoners. Voor de figuren vond men inspiratie bij de figuren op de hoek Diederik Van Beverenlaan / Oude Zandstraat te Beveren. Voor volgend jaar zoekt het wijkcomité een nieuwe plaats voor deze kerst-stal omdat de grond bebouwd wordt.

We blijven Eikenlaan volgen en op het einde rechts in de Gentstraat.

Page 17: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Gentstraat 54De familie Van Strydonck heeft de voortuin omgetoverd tot een mooi kerstta-fereel. De beelden in de kerststal zijn van Italiaanse makelij.

Enkele huizen verder slaan we linksaf in de wegel, die we tot het einde vol-gen. Rechtsaf en opnieuw de eerste rechts.

Appelstraat 27Kerststal gemaakt door Paul Haentjens, met kerstfiguren geschilderd door zijn echtgenote Maria Schippers. Het opstellen van het geheel gebeurt elk jaar door de buren samen. Het is dan ook ‘de meest hartverwarmende kerststal van Beveren’: hij brengt mensen samen! Wie komt kijken mag steeds eens bin-nenspringen bij de bewoners, want mensen ontmoeten: ook dat is kerstmis!

We keren op onze stappen terug en gaan rechts in de Spoorweglaan.

Spoorweglaan 176In de voortuin vinden we een gedeelde creatie en realisatie: Jan Holvoet zorgde voor de beelden, Bert De Coninck voor de stal. De gebruikte ma-terialen zijn van hout en komen uit de werkplaats van Schrijnwerkerij De Coninck en Zoon.

We keren terug en nemen rechts de Pauwstraat.

Hoek Pauwstraat – BosbessenlaanIn de Boekenkast, geplaatst door de buurtbewoners en het comité WeZijnDerIesMeeBuiten vinden we een kerststal van Wilfried de Schepper.

We gaan verder links in de Kersenlaan en op ’t einde links in de Mispellaan. Eerste links.

Mispellaan 15Stal gebouwd door Julien De Dycker. Gevel en tuin zijn mooi versierd. Van 10 december tot 6 januari 2015 kan van 18 uur tot 20.30 uur een foto geno-men worden op de hof. Gratis voor groepjes indien vooraf verwittigd: jenevertje of glühwein (03 775 25 67).

We keren terug en volgen Mispellaan naar links. Vervolgens terug de eerste rechts, Moerbeienlaan.

Page 18: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Moerbeienlaan 19In de tuin van Jef Vereecken vinden we een zelfgemaakte kerststal. De beelden zijn waarschijnlijk van Italiaanse makelij.

Op ’t einde naar links, over het brugje en terug links in het pad. Einde pad links in de Spoorweglaan. De tweede rechts, Boomgaardstraat

Boomgaardstraat 2Jan plaatst dit jaar een zelfgemaakte kerststal van bomenhout, beelden van Zuid-Europese makelij.

We lopen de Boomgaardstraat verder uit en komen zo in de IJzerstraat, waar we rechts afslaan. De eerste rechts, Jozef Balstraat. Op het einde links en over het brugje. Pad rechts volgen om zo in Kerkenhoek en verder opnieuw in de Spoorweglaan te komen. Daar gaan we links. De N70 oversteken aan de verkeerslichten en zo terug naar het Kerkplein, waar deze tocht eindigt.

De brochure ‘Kerstmis in Beveren’ kwam tot stand met medewerking van Stijn De Vos, Nelis Hiel en Jan Holvoet.

Page 19: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

ACTIVITEITENKALENDERZaterdag 6 en zondag 7 december van 10 tot 17 uurBEVEREN - Koninklijk Atheneum, Donkvijverstraat 30MELSELE - OC Boerenpoort, St.-ElisabethstraatCadeaudagen Wereldwinkel.Tal van originele, eerlijke geschenkjes: van juwelen tot wijnduo’s, van pralines tot speelgoed. Met deze eerlijke producten worden ook de kleine producenten in het Zuiden blij.Met cafetaria en wijndegustatie!

Zondag 7 decemberHAASDONK - P.Verwilghenplein - 14 tot 20 uurKerstmarkt

HAASDONK - WZC De Linde - 14 tot 17 uurKerstmarkt met verkoop van smoutebollen, kerststukjes zelfgemaakt kerstgerief.

MELSELE - Kerkplein (aan bakker Van Hoorick) om 8 uurBEVEREN – Vesten 65 (aan Carrefour) om 8 uurSoep op de stoep: elk jaar maken vrijwilligers lekkere pompoensoep die verkocht wordt ten voordele van Welzijnszorg. Lekker, gezond en voor een goed doel!Organisatie: KWB Melsele

Vrijdag 12 decemberMELSELE - Basisschool De Toren (Schoolstraat)Kerstmarkt

MELSELE - PC Sabot (Grote Baan 209) om 20 uurMelsele zingt: KWB organiseert opnieuw een volkszangavond met een gevuld programma van liederen allerlei. De muzikale leiding ligt bij Paul Van de Voorde, die de zangers begeleidt met zijn accordeon.

Page 20: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Zaterdag 13 decemberKALLO - Gemeenteplein - van 16 tot 20 uurKerstmarktInfo: 0474 64 08 61

KIELDRECHT - Marktplein - van 16 tot 20 uurKerstmarktDe jonggivers van de scouts zorgen voor de opbouw van de kerststal. Tussen 10 en 17 uur wordt het frame gesjord en wordt er riet gehaald.Info: 0496 93 46 08

BEVEREN - WZC De Notelaar (Oude Zandstraat 98) – 10 tot 16 uurKerstmarktVerschillende kraampjes: juwelen, eigen werk, bloemstukjes, voedingswaren, kaarsen, standje van wereldwinkel, ….Cafetaria open voor pannenkoek, jenever, glühwein, …

Zondag 14 decemberMELSELE - Kerkplein - 14 tot 18 uurKerstmarkt ingericht door UNIZO.Info: 03 775 75 37

Opendeur nieuw woon- en zorgcentrum Briels met tentoonstelling van kerst-stallen.Om 17.30 uur: klank- en lichtspel op en rond ‘de nieuwen Briels’.

VERREBROEK - Verheyenplein - 14 tot 18 uurKerstmarkt – organisatie KWB, Cultuurraad en FeestcomitéMet optreden ‘Koninklijke Fanfare Euterpia’, ‘Djembé’s make Music percussion’ en ‘Rocket 88 Rockabilly trio’.Info: 0478 33 34 77

Page 21: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Woensdag 17 december om 20 uurDOEL - O.-L.-VrouwekerkKerstconcert met volksmuziek en meer bekende nummers, door het muzikaal ensemble Loubistok (‘Liefdesdrank’) uit Lviv in West-Oekraïne. Het ensemble bestaat uit vijf dames die zingen en een instrument bespelen.Voorverkoop: Drukkerij Cleiren (Dorpsstraat 18, Kieldrecht) en Kleding De Rop (Grote Markt 17, Beveren) of via 0497 32 93 39.

Donderdag 18 december van 14 tot 16.30 uurKALLO - WZC Boeyé-Van Landeghem (Beverse Dijk)Kerstmarkt met o.a. verkoop van huisgemaakte kunstwerken en bloemstukken.

VRASENE - WZC Sint-Elisabeth (Oude Dorpsstraat 17)Kerstmarkt: leuke kraampjes met zelf gemaakt werk, mooie kerstcadeaus, lekkernijen, decoratie voor in de boom of op de feesttafel.Afsluiten met een appetijtelijk droogje of een hartverwarmend natje!

Zaterdag 20 decemberVRASENE – OC ’t Klooster (Brugstraat 9) – 19.30 uur Kerstevocatie: Spiritkoor Sint-Gillis-Waas o.l.v. Vicky Wilssens en kinderkoor Vrasene o.l.v. Marleen De Rudder brengen kerstliederen.Kerstvertelling door Marleen Wymeersch.

Zondag 21 decemberBEVERENKoopzondag: alle winkels in het centrum van Beveren zijn geopend. Glühwein of chocomelk voor de klanten. Bezoek van de Kerstman.Eindejaarsactie met meer dan 20 000 euro aan prijzen te winnen.Info: www.grootstewinkeldorp.be

DOEL – PolderMAS (Ouden Doel-dijk 13) – vanaf 14 uurSfeervolle inhuldiging van de kerststal.Info: 0488 48 44 33

Dinsdag 23 decemberBEVEREN – van 8 tot 13 uurEindejaarsmarkt: de Kerstman komt langs op de wekelijkse markt en deelt cadeaubonnen en snoep uit.

BEVEREN – JC Togenblik (Gravenplein) – 14 tot 17 uurKerstfuif voor kinderen van 6 tot 12 jaar - gratis

Page 22: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Woensdag 24 decemberMELSELE - Sint-Elisabethstraat (parking Ballonneke) – 17.30 uurHerderkesstoet: onder begeleiding van een accordeonist en verkleed als herdertje, naar de parochiekerk. Breng ook een lantaarntje (b.v. glazen potje met theelichtje) mee.Kinderen beelden het kerstverhaal uit, met intermezzo’s van kerstmuziek.Daarna biedt KWB-Melsele, aan de KWB-kerststal, voor de kinderen gratis warme chocolademelk aan, terwijl de volwassenen een glühwein kunnen kopen. Info: Jan Holvoet, tel. 03 775 38 08

Vrijdag 26 december van 16 uur tot 17.30 uurBEVEREN - Sint-MartinuskerkU zijt Wellekome: samenzang met gekende en minder gekende kerstliederen in samenwerking met het gemengd koor Acantus Beveren o.l.v. Godfried Van de Vyvere, in het kader van de nationale organisatie van het Davidsfonds.Info: Ria Smet - 03 775 34 49 - [email protected]

Zondag 28 december van 13 tot 18 uurBEVERENKoopzondag: alle winkels in het centrum van Beveren zijn geopend. Glühwein of chocomelk voor de klanten.Eindejaarsactie met meer dan 20 000 euro aan prijzen te winnen.Info: www.grootstewinkeldorp.be

Dinsdag 30 december van 8 tot 13 uurBEVEREN – van 8 tot 13 uurEindejaarsmarkt: de Kerstman komt langs op de wekelijkse markt en deelt cadeaubonnen en snoep uit.

Donderdag 1 januari van 1 tot 6 uurBEVEREN - JC Togenblik (Gravenplein)Nieuwjaarsfuif: al shakend laten we 2014 achter ons en stappen we met een glas cava in de hand 2015 binnen. Happy New Year!

Zaterdag 3 januariMELSELE - verzamelen Kerkplein om 13 uurSterzingen door Kring 12 en de drie koningen van KWB, ten voordele van de Melseelse dokters in Zambia en de mobiele school.

Zondag 4 januari van 16 tot 18 uurBEVEREN - Grote MarktNieuwjaarsreceptie: het gemeentebestuur nodigt alle inwoners uit voor een gezellige drink met hapjes. Daarnaast kunt u ook meegenieten van muzikale animatie en een demonstratie ijssculpturen maken.

Page 23: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Zaterdag 10 januariVERREBROEK – terrein Chiro (Watermolendijk)Kerstboomverbranding

Zondag 11 januari om 11 uurBEVEREN – CC Ter VestenNieuwjaarsconcert: Orquesta Tanguedia, een virtuoos sextet, doorbreekt de grenzen van de muziekgenres en maakt opzwepende muziek die hart en ziel beroert. De musici van dit spetterende ensemble zijn geweldige muzikanten die nationaal en internationaal hun sporen verdienden.Info: 03 750 10 00

Page 24: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Wandel mee langs kerststallen in MelseleZondag 21 december: route Melsele zuid.Zondag 28 december: route Melsele noord.Vertrek om 18 uur aan de KWB kerststal op het kerkplein in Melsele.Onderweg enkele stopplaatsen met iets te eten en te drinken.

Page 25: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte
Page 26: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

EUCHARISTIEVIERINGEN KERSTMIS 2014

De kerken zijn een half uur voor de aanvang van de eucharistievieringen open. Een gelegenheid om de parochiale kerststallen, de glasramen en schilde-rijen met afbeeldingen van het kerstgebeuren te gaan bewonderen (niet storen tijdens de vieringen a.u.b.)

KERSTAVOND woensdag 24 december

16.30 uur: Sint-Michielskerk Kieldrecht18.00 uur: Sint-Petrus en Pauluskerk Kallo - gezinsviering18.30 uur: Sint-Jan Evangelistkerk Beveren24.00 uur: Sint-Jacobuskerk Haasdonk - met koor Pro Musica24.00 uur: Sint-Michielskerk Kieldrecht – met Sint-Gregoriuskoor24.00 uur: Sint-Martinuskerk Beveren - met koor Acantus

KERSTDAG donderdag 25 december

09.30 uur: O.-L.-Vrouwkerk Melsele - gezinsviering met koor ‘Melos’10.00 uur: Sint-Laurentiuskerk Verrebroek - gezinsviering met kinderkoor De Nachtegaaltjes10.30 uur: O.-L.-Vrouwkerk Beveren - met koor ‘Mater Dei’11.00 uur: Sint-Martinuskerk Beveren11.00 uur: Heilig Kruiskerk Vrasene - gezinsviering17.30 uur: Sint-Jacobuskerk Haasdonk - met jeugdensemble

2de KERSTDAG vrijdag 26 december

11.00 uur: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Doel11.00 uur: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Doel

Page 27: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

ZONDAGSVIERINGEN

Beveren Sint-Martinuszaterdag: 17 uurzondag: 11 uur

Beveren O.-L.-V. van Bijstandzondag: 10.30 uur

Beveren Sint-Jan Evangelistzondag: 09.30 uur

Haasdonk Sint-Jacobus de Meerderezondag: 9 uur

Kallo Sint-Petrus en Pauluszaterdag: 18.30 uur

Kieldrecht Sint-Michielzondag: 9 uur

Melsele O.-L.-Vrouw Hemelvaartzondag: 09.30 uur

Melsele Gaverlandzondag: 17.30 uur

Verrebroek Sint-Laurentiuszondag: 10 uur

Vrasene Heilig Kruiszondag: 11 uur

Melsele O.-L.-Vrouw Hemelvaart

Page 28: 2014 - Gemeente Beveren 2014.pdf · nieuwe beelden gemaakt door Gilbert Cornelis. Aan het altaar zijn witgeschilderde beelden te bezichtigen. DOEL 2. Ouden Doel-dijk 13 Ter hoogte

Verantwoordelijke uitgever: gemeente Beveren, Marc Van de Vijver, burgemeester, Stationsstraat 2, 9120 Beveren

Voor meer informatie:

DIENST TOERISMEGROTE MARKT 29120 BEVEREN

tel. 03 750 15 80fax 03 755 61 76

[email protected]

Openingsuren:

maandag tot vrijdag: 08.30 uur tot 12.30 uur 13.30 uur tot 17.00 uurzaterdag: 09.00 uur tot 12.00 uurGesloten van 25 tot 28 december 2014 en van 1 tot 4 januari 2015.