2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

24
Trends volgens KPMG Calvijn Business School 2014 www.workforfun.nu

description

KPMG trends

Transcript of 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Page 1: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Trends volgens KPMG

Calvijn Business School 2014 www.workforfun.nu

Page 2: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Zelfreinigende objecten

De Technische Universiteit Eindhoven heeft een speciale coating ontwikkeld die zelfreinigend en vuilafstotend werkt. De nieuwe toepassing is bruikbaar voor auto’s, smartphones, contactlenzen, zonnepanelen en zelfs schepen en vliegtuigen.

http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/17-07-2012-nooit-meer-autowassen-dankzij-nieuwe-coatingtechnologie/

Page 3: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Nooit meer taalproblemen

Google en onderzoeksinstituut DARPA van de Amerikaanse defensie werken er al jaren aan: instant vertaalsoftware. Zodat gesproken woord – of een email of chat – direct wordt vertaald in willekeurig welke andere taal.

http://www.sri.com/work/projects/broad-operational-language-technology-bolt-program

Page 4: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Opkomst van 3D-printing

Rond 1995 begon de massa te ruiken aan internet. We wisten dat het groot ging worden, maar we hadden geen idee hoe. 3D-printing verkeert nu in dezelfde fase. Tandartsen maken er hun kronen al mee en pioniers openen 3D-printshops waar iedereen zijn design kan laten maken. Kan 3D-printing de lopende band productie van de 21e eeuw worden? Heeft Windows straks een ‘Make’ knop op elke computer? Gaan we ontwerpen kopen – die we vervolgens zelf produceren – in plaats van producten? En wat heeft dat voor gevolgen voor de logistieke sectoren?

http://techcrunch.com/2012/10/09/wireds-chris-anderson-todays-maker-movement-is-the-new-industrial-revolution-tctv/

Page 5: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Consument wordt energieproducent

Het is niet de vraag of, maar wanneer, we overgaan op duurzame energie. Ook de winnende technologieën zijn nog niet zeker. Het kan ook uit onverwachte hoek komen: het Wageningse bedrijf Plant-e kan bijvoorbeeld al energie opwekken uit planten. Het lijkt onvermijdelijk dat de consument zelf een grote rol gaat spelen in de opwekking van energie en in huizen gaat wonen die per saldo geen energie kosten maar opleveren. Met zonnepanelen, warmtekrachtkoppelingen en vele andere zaken. Iedereen wordt dus een energieproducent (een prosumer).

http://www.kpmg.com/NL/nl/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/PDF/Energy-and-Natural-Resources/Nieuwe-Energiewereld-Nieuwe-Businessmodellen.pdf

Page 6: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

De opkomst van de custowner

De binding van consumenten met een product wordt belangrijker. Zij willen een product niet alleen passief kunnen gebruiken, maar er ook in investeren, bijvoor-beeld middels crowdfunding. Zodat ze er zowel emotioneel als financieel een band mee hebben. Een mooi voorbeeld is WakaWaka, een lampje dat oplaadbaar is met zonnepanelen en ook fungeert als oplader voor mobiele telefoons. Wie er een koopt – bijvoorbeeld door de verdere ontwikkeling ervan te financieren met crowdfunding – draagt ook bij aan een goedkope uitrol in onder meer Afrika waar dit eenvoudige product voorziet in basisbehoeften in rurale gebieden.

http://www.trendwatching.com/trends/minitrends/#custowners

Page 7: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Alles wordt een game

Serious games rukken in de breedte op en maken van veel serieuze zaken een leuk spel. Games kunnen helpen om de files te verminderen, het onderwijs te verbeteren of beter om te gaan met suikerziekte en spelen ook nog eens in op gemeenschapszin. GymPact is bijvoorbeeld een ‘pact’ over hoe vaak mensen naar de sportschool gaan en wat de boete bedraagt als zij verzaken. Wie zijn doelen haalt krijgt een beloning. Wie faalt moet betalen aan de GymPact-community. Dergelijke concepten komen op een breed terrein op.

http://www.frankwatching.com/archive/2010/11/29/gamif ication-de-heil ige-graal-voor-verbintenis-met-je-gebruikers/

Page 8: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Het einde van het password komt eraan

Een password is geen goed middel om data te beveiligen. En feitelijk ook een hopeloos ouderwets concept. Het wachtwoord zal worden vervangen door herkenning van de unieke kenmerken van een gezicht, stem of iris.

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/11/ff-mat-honan-password-hacker/all/

Page 9: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Voelen met de smartphone

IBM meent dat de smartphone van nu nog maar in de kinderschoenen staat. Want in de toekomst zal het ook mogelijk zijn dat u dingen aan kunt raken met uw mobieltje. Zodat u onder meer kunt voelen hoe een leren tas in een webshop voelt. Dat zou volgens IBM binnen vijf jaar mogelijk zijn door gebruik van haptische, infrarode en drukgevoelige technologieën. Terzijde: het mobieltje is over een paar jaar ook totaal flexibel, want Samsung heeft nu al een techniek in handen voor flexibele touchscreen schermen.

http://ibmresearchnews.blogspot.nl/2012/12/ibm-5-in-5-2012-touch.html

Page 10: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Cashless society

Nu al betalen mensen gemiddeld niet meer dan een paar procent van hun uitgaven met contant geld. En dat gaat de komende tien jaar nog veel minder worden, want de mogelijkheden om (kleine) bedragen te voldoen middels een mobiele telefoon of ander elektronisch middel zijn straks alomtegenwoordig. De cashless society is dan ook dichterbij dan menigeen denkt.

http://www.cashlessbetalen.nl/

Page 11: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Meer virtuele handen aan het bed

Informatietechnologie draagt bij aan een nieuwe manier van werken in de zorg. De handen aan het bed zullen straks vooral virtuele handen zijn, maar ook de rolverdeling tussen patiënt en zorgverlener verandert. De houding van de (steeds beter geïnformeerde) patiënt verschuift van een passieve naar een actieve.

De rol van de professional verschuift van autoriteit in de richting van partnership en wordt ingevuld middels informatietechnologie. Een rode lijn is dat de zorgklant niet langer het lijdend voorwerp is, maar het leidend voorwerp.

http://www.kpmg.com/global/en/issuesandinsights/articlespublications/accelerating-innovation/pages/three-concepts-sustainable-ehealth.aspx

Page 12: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Crowdsourcing R&D

Automaker Fiat bracht in 2009 de Mio, een nieuw concept car uit. Dat is geen schokkend nieuws, want dat gebeurt wel vaker. Bijzonder was echter dat deze concept car werd ontwikkeld door de ideeën af te tappen bij circa 10.000 mensen in 160 landen. De ‘crowd’ bleek zeer waardevolle suggesties te kunnen genereren en levert daarmee een bijdrage aan de R&D van Fiat. Het is de volgende stap in open innovatie, waarin innovatie niet binnen de muren van de onderneming plaatsvindt, maar in nauwe samenwerking met de omgeving.

http://www.inc.com/guides/201109/how-to-crowdsource-your-resarch-and-development.html

Page 13: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Afval heeft waarde Wanneer we onze enorme afvalbergen als iets van waarde gaan zien, ontstaan er ongekende mogelijkheden. De combinatie van voortschrijdende technologie en een veranderende tijdgeest maakt steeds meer mogelijk. Mooi voorbeeld: een Nederlandse ondernemer verwerkt de schier eindeloze bergen residuhout die ontstaan bij Zuid Amerikaanse houtzagerijen tot pellets waarmee hier zwembaden, scholen en campings energie besparen met hun houtgestookte ketel. Ander voorbeeld: het bedrijf Mestpartners zet speciale mestverwerkings-installaties neer bij varkensboeren die de mest kunnen scheiden in loosbaar water en waardevolle stoffen als fosfaat en kalium. Dat leidt tot winst voor het milieu en is ook goed voor de winst van de boeren die kunnen besparen op de kosten. Wie anders naar afval kijkt ziet kansen. http://mestpartners.nl/

Page 14: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Social Commerce: de kracht van samen

Social shopping is dé toekomst als het gaat om (online) shoppen. Het koppelt het gevoel van gezelligheid, vrijheid en vrienden aan het koopproces. Shoppen is straks dan ook vooral een niet te serieuze aangelegenheid. Hoe de online shops van de toekomst eruit zien is nog niet duidelijk. Maar het is vrijwel zeker dat er speelelementen (gamification) en sociale elementen (Facebook) in zitten. De recente samenwerking tussen eBay en Facebook is een niet te missen signaal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Social_commerce

Page 15: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Verven zonder water

Nike is begonnen met het verven van textiel zonder het gebruik van water en past daarbij de innovatieve, duurzame technologie van het Nederlandse DyeCoo toe. Op dit moment is er gemiddeld 100 tot 150 liter water nodig om één kg textiel te kleuren en veel water komt vervuild met chemicaliën in het milieu rondom de fabrieken terecht, voornamelijk in Azië.

Voorlopig kan alleen polyester gekleurd worden met deze technologie – gebaseerd op superkritisch CO2 – maar ook katoen en synthetische stoffen zullen snel tot de mogelijkheden behoren.

http://www.dyecoo.com/

Page 16: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

De opkomst van Cradle to Cradle

“The waste, pollution, crude products and other negative effects are not the results of corporations doing something morally wrong. They are the consequence of outdated and unintelligent design.” Dit is het basisidee van Cradle to Cradle grondleggers William McDonough and Michael Braungart.

Het concept gaat uit van gesloten ketens waarin geen afval ontstaat. We staan nog aan het begin van een fascinerende zoektocht op dat gebied. In Hoofddorp wordt bijvoorbeeld gebouwd aan een fullservice kantorenpark volgens de Cradle to Cradle (C2C) filosofie. En tapijtfabrikant Desso is een voorloper op dit gebied.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cradle-to-cradle_design

Page 17: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Het verschil tussen robots en mensen wordt kleiner

Robotica belooft al jarenlang een aardverschuiving in fabrieken en logistieke centra te veroorzaken, maar staat relatief nog steeds in de kinderschoenen. Dat kon de komende jaren wel eens gaan veranderen nu er betaalbare robots op de markt komen die niet alleen in staat zijn om geprogrammeerde taken betrouwbaar uit te voeren, maar ook in staat zijn tot interactie met mensen. Baxter (zie http://www.rethinkrobotics.com/index.php/products/baxter/ ) zoekt daarbij zelfs daadwerkelijk oogcontact en kan door collega’s op de werkvloer worden getraind, simpelweg door hem aan de hand mee te nemen. Een van de effecten zou kunnen zijn dat productie weer kleinschaliger en lokaler wordt. Volgens sommige experts zullen we rond 2020 allemaal een huisrobot hebben zoals we nu een computer hebben.

http://www.wired.com/gadgetlab/2012/12/ff-robots-will-take-our-jobs/

Page 18: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Verkopers worden afgeschaft

De klassieke verkoper heeft zijn beste tijd gehad. Commodity producten – die naar hun aard niet onderscheidend zijn – worden vrijwel alleen nog online aan-geschaft, zowel door bedrijven als door consumenten. En voor producten of diensten die wel onderscheidend zijn is het expertmodel van toepassing: de koper komt dan samen met een inhoudelijke expert – niet met een verkoper – tot een maatwerk keuze. Verkopers zijn in dat proces niet langer nodig.

http://www.mt.nl/397/72196/b2b-marketing/9-trends-in-b2b-marketing-en-sales.html

Page 19: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Radicale transparantie

Er zijn (bijna) geen geheimen meer. Wikileaks – geleid door Julian Assange – was wat dat betreft een mooi sign of the times. De om zich heen grijpende radicale transparantie stelt bedrijven voor een dilemma. Ze willen graag de informatiestroom over zichzelf beheersen, maar dat is nauwelijks nog mogelijk. De Amerikaanse publicist Clive Thompson spreekt in dit verband van de see-through-CEO en pleit ervoor dat de enige zinvolle strategie is om volstrekt open te zijn en vooral veel mee te discussiëren op sociale media. Reageren op incidenten is immers vaak weinig effectief. Bovendien: mensen prikken steeds vaker feilloos door PR-praat heen of negeren het simpelweg. Authenticiteit en betrouwbaarheid worden dan ook steeds belangrijker: bedrijven moeten dan ook een verhaal hebben over het wat en waarom van hun activiteiten.

http://www.wired.com/wired/archive/15.04/wired40_ceo.html

Page 20: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Urban Farming

Deze zomer werd het grootste Urban Farming Dak van Europa geopend op een kantorencomplex langs de A10. Werknemers eten daar groente en fruit van eigen dak. Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze concepten mainstream gaan, zeker nu ook stapelbare teelt mogelijk is in leegstaande hallen en op zeer efficiënte en duurzame wijze met LED-licht. Voedselproductie in de stad – op braakliggend terrein, in kassen op daken of in leegstaande kantoorpanden – heeft dan ook de toekomst. In Singapore is de eerste commerciële verticale boerderij gestart die dagelijks een halve ton groente produceert en de afhankelijkheid van andere landen verkleint. En dit past bij de global citizen die de wereld steeds meer ziet als een dorp maar tegelijkertijd ook hecht aan thuiskomen en dan weer op zoek gaat naar lokale wortels. Aldus trendwatchers.

http://www.priva.nl/nl/ontdek-priva/inspiratie/2012/urban-farming/http://skygreens.appsfly.com/

Page 21: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Vleesvervangers

3,5 miljoen Nederlanders willen minimaal één dag in de week geen vlees eten. Slechts 20% doet dat daadwerkelijk. Dat claimt Beeter, die een scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen op de markt brengt. Het product laat zich op dezelfde wijze verkleinen, vervormen, marineren, bereiden en presen-teren, maar plantaardig meel en water zijn de enige ingrediënten. Het product past in een bredere trend die de komende jaren waarschijnlijk aan kracht zal winnen. Zo is ‘kees’ een gezonde kaasvariant met 60% minder verzadigd vet en 30% minder zout, doordat de verzadigde melkvetten zijn vervangen door gezonde plantaardige oliën, zodat kees rijk is aan onverzadigde vetzuren.

http://www.beeter.nl/

http://keesmakers.nl/

Page 22: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Kinderen betrekken bij ontwerp speeltuin

Sustainable Playgrounds is een speelconcept voor buiten waar kinderen spelenderwijs leren wat energie is en bewust worden gemaakt dat energie niet zomaar uit het stopcontact komt. Met opgewekte energie door zon, wind en beweging kunnen kinderen (interactieve) spellen spelen. De speelconcepten worden duurzaam geproduceerd, bestaan uit low-impact materialen en maken gebruik van duurzame energie. Daarnaast wordt het concept gekenmerkt door het betrekken van kinderen bij het ontwerpproces met de website splay.nl. Daar kunnen kinderen zelf filmpjes en tekeningen insturen en stemmen op ideeën en locaties om aan te geven wat waar beter kan.

http://www.splay.nl/

Page 23: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

Self-tracking

Self-tracking is het verzamelen van data over jezelf, onder meer met als doel je gezondheid te monitoren en te verbeteren. Volgens cijfers van Pew Research heeft 43% van de Amerikaanse burgers met een smartphone inmiddels een specifieke healthcare app voor tracking van voeding, beweging, slaap of andere zaken. In de toekomst zullen we allerlei sensorsystemen zien om data te verzamelen. Niet alleen middels onze telefoon, maar bijvoorbeeld ook ingebouwd in shirts. De mens wordt daarmee een ander soort – en beter geïnformeerde – patiënt. En de dokter wordt een ander soort dokter, die mede gebruik zal gaan maken van de verzamelde data.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantified_Self

Page 24: 2014 calvijn-trends-kpmg-nov14

KPMG Meer info

André Oude Weernink Partner KPMG tel: +31 (0)38 467 4739 e-mail: [email protected]

Ernst Groenteman Partner KPMG tel: + 31 (0)20 656 7482 e-mail: [email protected]

Olaf Leurs Partner KPMG Meijburg & Co tel: +31 (076) 523 7514 e-mail: [email protected]