2014 - Bedrijfsbezoek 22 maart

2
Onze jaarlijkse bedrijfsbezoekdag ging deze maal door op zaterdag 22 maart 2014. Om 09:00 was iedereen aanwezig en kon onze autocar met vaste bestuurder Geert zijn weg aanvatten richting eerste bedrijf, “de oude kaasmakerij” in Passendale. Om 10:00 kwamen we aan en kon onze rondleiding onmiddellijk starten. De groep werd in twee verdeeld en de enen deden de rondleiding in de normale richting, terwijl de anderen op het einde begonnen en naar het begin toegingen. De rondleiding gaf een zicht op hoe het er vroeger aan toeging in deze eerste kaasmakerij van de gekende “Passendale” kazen. Heden ten dage heeft deze locatie echter niets meer te maken met de kaasmakerij die is opgericht door Romain Donck en Germaine Spruytte. De familie Donck vluchtte tijdens de 1° WO naar Normandië en daar leerde Romain kaas maken bij een plaatselijke boer. Toen hij na de oorlog terug naar Vlaanderen kwam en er geen werk vond, begon hij op zijn eigen boerderijtje met het maken van kaas. Deze boerderij werd al vlug te klein ingevolge het grote succes van zijn kaas. Hij heeft dan aan de overzijde van de weg een nieuw gebouw gezet, de huidige “oude kaasmakerij”. Tijdens de rondleiding werd het ganse proces van het kaasmaken uitgelegd en aan de hand van de oude instrumenten die daarvoor in de loop der tijden gebruikt werden kregen we een goed beeld van hoe arbeidsintensief deze stiel was om tot een goed resultaat te komen. Na de rondleiding hadden we een kaasdegustatie van vier verschillende kazen die door de groep waartoe Passendale nu behoort worden geproduceerd. Na deze degustatie met bijpassend biertje konden we overgaan tot het middagmaal met zalmfilet of kippenfilet. Om 13:30 zetten we onze reis verder naar het tweed bedrijf, de “Lukkenfabriek” van Jules Destrooper in Lo. Daar kregen we tijdens de rondleiding een zeer deskundige uitleg, niet alleen van hoe het bedrijf ontstond, maar ook van hoe het er aan toeging in de streek gedurende de 1° WO.

Transcript of 2014 - Bedrijfsbezoek 22 maart

Page 1: 2014 - Bedrijfsbezoek  22 maart

Onze jaarlijkse bedrijfsbezoekdag ging deze maal door op zaterdag 22 maart 2014.

Om 09:00 was iedereen aanwezig en kon onze autocar met vaste bestuurder Geert zijn weg aanvatten richting eerste bedrijf, “de oude kaasmakerij” in Passendale.

Om 10:00 kwamen we aan en kon onze rondleiding onmiddellijk starten. De groep werd in twee verdeeld en de enen deden de rondleiding in de normale richting, terwijl de anderen op het einde begonnen en naar het begin toegingen.

De rondleiding gaf een zicht op hoe het er vroeger aan toeging in deze eerste kaasmakerij van de gekende “Passendale” kazen. Heden ten dage heeft deze locatie echter niets meer te maken met de kaasmakerij die is opgericht door Romain Donck en Germaine Spruytte.

De familie Donck vluchtte tijdens de 1° WO naar Normandië en daar leerde Romain kaas maken bij een plaatselijke boer. Toen hij na de oorlog terug naar Vlaanderen kwam en er geen werk vond, begon hij op zijn eigen boerderijtje met het maken van kaas. Deze boerderij werd al vlug te klein ingevolge het grote succes van zijn kaas. Hij heeft dan aan de overzijde van de weg een nieuw gebouw gezet, de huidige “oude kaasmakerij”.

Tijdens de rondleiding werd het ganse proces van het kaasmaken uitgelegd en aan de hand van de oude instrumenten die daarvoor in de loop der tijden gebruikt werden kregen we een goed beeld van hoe arbeidsintensief deze stiel was om tot een goed resultaat te komen.

Na de rondleiding hadden we een kaasdegustatie van vier verschillende kazen die door de groep waartoe Passendale nu behoort worden geproduceerd. Na deze degustatie met bijpassend biertje konden we overgaan tot het middagmaal met zalmfilet of kippenfilet.

Om 13:30 zetten we onze reis verder naar het tweed bedrijf, de “Lukkenfabriek” van Jules Destrooper in Lo.

Daar kregen we tijdens de rondleiding een zeer deskundige uitleg, niet alleen van hoe het bedrijf ontstond, maar ook van hoe het er aan toeging in de streek gedurende de 1° WO.

Momenteel worden naast de gekende “Lukken” nog 22 andere koekjes gemaakt en tegen einde 2014 zouden er nog eens 14 nieuwe soorten bijkomen.

Er werd ons ook uitgelegd vanwaar de naam “Lukken” komt. Dit heeft alles te maken met nieuwjaar en elkaar “geluk wensen” waarbij geluk in de volksmond werd ingekort naar “luk of lukken”.

Er werd ons een uitgebreide degustatie van het assortiment , met bijhorende koffie / thee / water, aangeboden. Daarna had iedereen nog de mogelijkheid om zijn aankopen te doen in de fabriekswinkel.

Omstreeks 16:00, na een drukke maar gezellige dag zijn we dan terug richting Jabbeke gereden in de goede handen van onze autocar bestuurder Geert.