2012 N1 DANS.MAGAZINE

36
Dans. België - Belgique P.B - P.P. Gent X BC 2341 TANGO BIGBANG VENDULA HOW2DANCE HET WORDT ZOMER MIJN KUNST IS TOP TOPCULTUURSCHOOL INSPRIRATIEGIDS LOKAAL AK-BELEID MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN FEBRUARI 2012 - JRG 11 / N 1 - DRIEMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DANSPUNT - AFGIFTEKANTOOR GENT X - P209281 DANSAGENDA APR/MEI/JUN 2012

description

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans

Transcript of 2012 N1 DANS.MAGAZINE

Page 1: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

Dans. België - BelgiqueP.B - P.P.Gent X

BC 2341

Tango

BigBang

Vendula

How2dance

HeT wordT Zomer

mijn KunsT is Top

TopculTuurscHool

inspriraTiegids loKaal aK-Beleid

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN

fEBRuARI 2012 - JRG 11 / N 1 - DRIEMAANDELIJkSE uItGAVE VAN DANSPuNt - AfGIftEkANtOOR GENt X - P209281

DANSAGENDA APR/MEI/JuN 2012

Page 2: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

Foto cover: Villa Dansa (Dance.Impact 2010) ©Joke Van den Heuvel

Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende discipli-naire organisatie voor amateurdans.

Eindredactie: Katrien JorisDirectie: Ton SchipperRedactiemedewerkers: Lut Firlefyn, Naomi Pattyn, Katrien Joris, Heidi Saerens, Maya Sapera en medewerkers van Forum voor Amateurkunsten, Vrijstaat-O., Dharts en Cultuur-net Vlaanderen.Lay-out: www.heartwork.beDruk: Geers Offset – OostakkerOplage: 16.000 ex.VU: Piet Walravens – p.a. Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent

Abonnementen: 12 euro voor 4 nummers/jaar Dans.Magazine wordt gratis verspreid onder alle leden van Danspunt vzw. Wil jij ook dit tijdschrift gratis thuis ontvangen, aarzel dan niet en word lid van Danspunt! Of doe iemand een lidmaatschap cadeau.Alle info over het Danspuntlidmaatschap: www.danspunt.be

Adverteren: alle info op www.danspunt.be > Dans.Magazine

Meer info: Danspunt, Abrahamstraat 13 , 9000 Gent, [email protected], www.danspunt.be

mijn KunsT is Top

4-5

BigBang

8-9

Tango

10

How2dance

12-13

dance.ViBes 2012: Verslag14

Vendula

16-17

TopculTuurscHool

18

dansand

19

HeT wordT Zomer…

20-21

inspiraTief-gids loKaal

amaTeurKunsTenBeleid

24-25

Voorwoord

3

danspunT is nieuwsgierig7

coacH in de KijKer

11

dansweeTjes

6- 7, 15

dans.KorTingen

22-23

agenda

dans.eVenemenTen

26-27

agenda

dans.Vorming

28-29

agenda

dans.leden

30-35

Dans.

2

Page 3: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

ActueelOoit bij stilgestaan vanwaar het woord “dansen” komt?

Ik in ieder geval niet tot ik eind vorig jaar op een vrijdagavond vanuit mijn luie zetel lag te kijken naar een programma van Pieter Embrechts over de Nederlandse taal.

Hierbij het fragment voor zij die het gemist hebben:

“Dansen is een perfect Nederlands woord, maar heeft de halve wereld afgereisd alvorens in onze taal te belanden. Vandaag achterhalen we waar dansen vandaan komt.

Van de zesde tot de negende eeuw heersten de Franken over het grootste deel van Europa. Dansen komt van het oud-Franki-sche woord danson wat trekken betekende.

De Germaanse Franken heersten in die tijd ook over Gallië, maar ze namen de veel prestigieuzere Gallo-Romeinse cultuur en taal graag over. Het Frankisch had echter op zijn beurt ook invloed op het Gallo-Romaans of het huidige Frans. Bijvoorbeeld met woorden als bordeel, baron, moeras en danson. Danson werd verfranst tot danser.

In een Frans gedicht uit de twaalfde eeuw dook danser op in een andere betekenis. En wel in een heel speciale vorm van aan elkaar trekken, namelijk dansen. Danser werd bij ons dansen en keerde dus via een Gallo-Romaanse omweg terug naar het Nederlands. Nu weet u hoe het woord dansen tot bij ons is geraakt!”

Volgende keer als je aan het dansen slaat, weet dan dat er achter het woord een hele geschiedenis schuil gaat! Om nog maar te zwijgen van de geschiedenis die achter de dans zelf schuilgaat!

Katrien JorisStafmedewerker communicatie Danspunt

Fragment uit Tv-uitzending van ‘Man over woord’ van 16 decem-ber 2011 ‘Man over woord’ is een zesdelige reeks die op zoek gaat naar de schoonheid en de geheimen van onze taal. Met Pieter Embrechts. Een productie van Het televisiehuis voor Canvas 2011.

3

Betekenis ‘ dansen ’

U heeft gezocht op het woord: dansen.

dans de; m -en 1 ritmische beweging vh lichaam op de maat vd muziek; geheel van figuren die men dansend doorloopt: de ~ ontspringen aan een gevaar ontkomen 2 het muziekstuk

dan·sen danste, h gedanst 1 zich ritmisch bewegen op de maat vd muziek 2 (vrolijk) springen en huppelen

Bron: Van Dale

Page 4: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

4

Sofie in volksdanstenue en Bjorn aan het lockenWe gingen aanbellen bij Sofie Vanhoorebeeck en Bjorn Loykens en waren benieuwd naar hun ervaringen.

Met welk dansgenre ben je te zien in ‘MKIT’? S: Volksdans B: Locking

Hoe kwamen de makers van ‘MKIT’ bij jou terecht?S: Ze zijn gaan aankloppen bij de groep waar ik volksdans, De Boezeroenen. De produc-tie koos samen met mijn danslerares voor mij. B: Ze hebben mij rechtstreeks gecontacteerd en ik heb onmiddellijk ‘ja’ gezegd! Ik vind het een enorme eer. Ik weet niet precies waarom ze net mij gekozen hebben, maar misschien omdat ik nog maar 13 jaar ben en in een crew zit voor + 16.

Samen met welke BV kwam Adriaan dansen? S: Arne Focketyn, zoon van Frank en acteur uit Vaneigens (Man bijt Hond) en De 5e boog (Ketnet).B: Sofie Van Moll, vroegere Ketnetwrapster, zangeres, actrice en presentatrice.

Hoe brachten ze het er vanaf?S: Ze deden het allebei heel goed.B: Ze deden het heel goed, maar het was natuurlijk niet perfect. Adriaan had wel een streepje voor, want hij heeft vroeger nog dansles gevolgd. Hij pikte het dus wat sneller op.

Hoe was het om les te geven aan volwassenen en dan nog eens met al die came-ra’s in de buurt? S: Ik vond het raar om zo aan volwassenen les te geven, maar met de camera’s had ik geen probleem.B: Het lesgeven viel goed mee. Ik zit ook samen met volwassenen in een crew en daar wisselen we ook vaak danspasjes uit. Ik heb al enkele keren met camera’s gewerkt, maar het was toch weer even wennen.

Wanneer zijn jullie met dansenbegonnen? S: Toen ik 3 jaar was. B: Rond mijn 5 jaar ongeveer.

Hoeveel uur per week dansen jullie?S: 2,5 uur per weekB: Meestal 8 tot 10 uur per week.

Waarom heb je voor deze dansstijl gekozen en hoe zou je ze omschrijven? S: Mijn zus doet ook aan volksdansen en ik wou haar graag vergezellen. Volksdansen zijn eigenlijk oude dansen en je mag dan ook de kledij van vroeger aantrekken.B: Ik doe het gewoon heel graag, je kan er echt in losgaan en je inleven. Het heeft boven-dien wat Amerikaans. Bij locking moet je op een bepaalde manier, een beetje ‘funky’, je lichaam gebruiken.

Op Ketnet speelt sinds kort het nieuwe programma ‘Mijn kunst is top!’ (MKIT). Adriaan Van den Hoof daagt elke aflevering een bekende Vlaming uit om een nieuwe soort kunst te ontdek-ken. Na een artistieke stoomcur-sus van een jonge leermeester nemen Adriaan en de BV het tel-kens tegen elkaar op in de pas geleerde kunst, onder het toe-ziend oog van hun mentor.

Natuurlijk mag DANS niet in het rijtje van 18 kunstdisciplines ont-breken. Tijdens de afleveringen komen maar liefst drie dansgen-res aan bod: locking, volksdans en klassiek ballet!

mijnkunst is top!door Naomi Pattyn

© p

rod

uct

ieh

uis

deM

ense

n

© p

rod

uct

ieh

uis

deM

ense

n

Page 5: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

5

Beoefenen jullie nog anderedansstijlen?S: Ik doe ook nog ballet in de sporthal van Runkst.B: Ik volg ook nog house, hip hop en tot voor kort latin. Ik heb ook een eigen dansstijl ontworpen, namelijk urban latin. Zit de danspassie in je familie? S: Ja, mijn zus, tante, nicht en neef doen ook volksdans.B: Mijn mama en oma kunnen supergoed dansen en hebben veel gevoel voor ritme. Ik denk dus dat ik de microbe van hen heb meegekregen.

Naar wie kijken jullie op in de ,danswereld? S: Naar de dansers van ‘So you think you can dance’, vooral naar Nina Plantefeve (winnares 2011). B: Eigenlijk naar veel personen, maar vooral naar Youssef El Kaouakibi. Ook naar Youssefs zus, Sihame (oprichtster Let’s go Urban), want door haar ben ik in Let’s go Urban beginnen dansen en krijg ik vele kansen. Natuurlijk kijk ik ook enorm op naar mijn mama, want zij geeft me de mogelijkheid om te dansen!

Wil je later van dansen je beroep maken? S: Voor mij is het eerder een hobby.B: Het is zeker mijn bedoeling, ik heb ook mijn eigen stijl ontwor-pen en ik hoop echt dansleraar te worden en later misschien een eigen dansschool op te richten.

Hebben jullie al grote optredens achter de rug? S: Ieder jaar doen wij twee optredens en soms komen er nog extra bij. Wij dansen voorlopig enkel in België, maar als ik ouder ben mag ik misschien naar het buitenland.B: Ik heb al in het stadhuis van Antwerpen opgetreden, ook op Laundry day en we mogen met de hele crew binnenkort optre-den in het Antwerps sportpaleis.

Waarom moeten andere jongeren jouw dansstijl aanleren? S: Het is heel plezant en bovendien zit ik ook in een leuke en fijne groep dansers!B: Het is echt de beste dans en super leuk!

Intussen bereidt het Forum voor Amateurkunsten, samen met Ketnet en Cultuurnet, op zondag 15 april 2012 een groots evenement voor in domein Destelheide (Dworp). Optredens, workshops, initiaties en een infomarkt dom-pelen 6 tot 12-jarigen, hun ouders en broers en zussen onder in de boeiende wereld van kunstbeoefening. Een datum om nu al te noteren dus.

Alle info:www.amateurkunsten.bewww.ketnet.be

© p

rod

uct

ieh

uis

deM

ense

n

Mijn kunst is top! loopt vanaf maandag 27 februari tot 7 april. Het wordt uitgezonden op Ketnet de maandag en de donder-dag om 18.30 uur (ook om 19 en 8.35 uur) en een compilatie-aflevering op zaterdag en zondag om 9.45 uur.

Mijn kunst is top! is ook online helemaal mee te beleven (weetjes, bloopers, …) en te herbekijken, op www.Ketnet.be en op het Mijn kunst is top!-webplatform www.UiTmetVlieg.be/mijnkunstistop

minisTer op BalleTlesDaarnaast mocht ook Loïs Martens haar klassieke balletpasjes aanleren aan Adriaan en Bartel Van Riet (avonturier en presen-tator, programma’s Expeditie X-Treem en Groenland).

Zij kreeg tijdens de les hoog bezoek van niemand minder dan minister van jeugd Pascal Smet. Hij financiert een groot deel van het programma en wou eens een opname van dichtbij meemaken. En dat werd wel heel dichtbij, want hij werd prompt mee aan het dansen gezet!

U gaf met plezier middelen aan Ketnet voor dit program-ma. Waarom?Ik vind het erg belangrijk dat kinderen opgroeien met kunst en cultuur. Sommige kinderen krijgen stimulansen van thuis uit, anderen helaas niet. Daarom wil ik dat ook deze kinderen de prikkels krijgen om met creativiteit in contact te komen.

Wat vond u van de dansles?Fascinerend en leuk! Loïs liet me samen met Adriaan en Bartel enkele oefeningen doen en ze legde minutieus uit wat, wan-neer en hoe. Leerrijk, maar moeilijk!

Danst u zelf ook?Af en toe op een feestje, maar ik kijk liever naar dans. Ik hou heel veel van hedendaagse dansvoorstellingen, Ik kan enorm gefascineerd raken door de beweeglijkheid van het lichaam, door de structuren die quasi vanzelf ontstaan vanuit een groep bewegende personen. Tegelijk de fysieke kracht en de schoonheid, maar ook de intensiteit van een dansvoorstelling, die, althans in mijn geval, dieper snijdt dan de meeste theater-voorstellingen. Het kruipt veel meer onder je huid en het laat tegelijk veel ruimte om als toeschouwer zelf je eigen verhaal te maken.

Page 6: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

Dansweetjes

the ultimate Dance Battle is terug

Na een succesvol eerste seizoen startte begin maart 2012 een nieuwe reeks van de zinderende dansshow ‘The Ultimate Dance Battle’ bij RTL 5 en VTM. Artistiek leider en bedenker van dit spectaculaire dansreality-programma Dan Karaty daagt wederom vijf choreografen in verschillende dansstijlen uit om met hun nog te vormen groepen de strijd met elkaar aan te gaan.

De sterchoreografen van dienst: De 27-jarige Hiphopper Vincent Vianen, bekend van het populaire dansprogramma So You Think You Can Dance, die gewerkt heeft met grootheden als Usher en Kelis; de 38-jarige Vlaamse Jazz-specialist Michel Froget (o.a. Dans Center Move, Aalst) die de choreografie heeft gedaan van Belle Perez tijdens Eurosong 2006; de 26-jarige Modern choreograaf Min Hee Bervoets (o.a. Dansstudio Arlekino, Retina Dance Com-pany, dé Kunsthumaniora), winnaar van de “The Power of Imagi-nation”, een prijs voor choreografisch talent; de 45-jarige Thom Stuart, met specialiteit Ballet en artistiek leider van De Dutch Don’t Dance Division en de 38-jarige Latin choreograaf met Moderne skills Jaakko Toivonen, die het dansgezelschap Compagnie Koorts runt en gastchoreograaf is bij Scapino Ballet Rotterdam. Stuk voor stuk professionals, die hun sporen in de danswereld ruimschoots hebben verdiend, gaan met elkaar de strijd aan in het nieuwe seizoen van The Ultimate Dance Battle!

Het niveau van de dansers die zich voor dit seizoen hebben aangemeld, is ongekend hoog. Na zware auditierondes kreeg alleen de crème de la crème van deze dansers toegang tot de slopende Dance Camp-rondes. De choreografen hebben onder-tussen hun eigen dreamteam samengesteld om de pittige op-drachten, gegeven door Dan Karaty, tot een goed einde te bren-gen. Doen ze dit niet, dan lopen ze de kans dat er een danser uit hun team wordt geruild door het winnende team. Uiteindelijk bereiken alle vijf de teams de liveshows. Daar strijden ze tegen elkaar met maar één doel voor ogen: het winnen van ‘The Ulti-mate Dance Battle’ 2012. De winnende choreograaf gaat naar huis met het prijzengeld van maar liefst 25.000 euro en elke danser uit dit winnende team wint 5000 euro.

Binnenkort in de bioscoop: streetDance 2 Met de Antwerpse Sam Revell (Bboy Sambo)!

Vervolg op de Britse danshit StreetDance (2009) met nieuwe acteurs, een ander verhaal, maar wederom spectaculaire dance-moves van hoog niveau. In eye-popping 3D! De stoere dansfilm speelt zich af in diverse grote steden in Europa en vertelt het verhaal van de atletisch gebouwde streetdancer Ash (Falk Hent-schell), die op zoek gaat naar de beste dansers van de wereld om een dancecrew samen te stellen. Hij wil revanche nemen op de Amerikaanse groep Invincible en gaat samen met zijn maatje Eddie (George Sampson), die we kennen uit het eerste deel, een indrukwekkende crew samenstellen. Ze weten onder andere de bloedmooie Eva (Sofia Boutella, vaste achtergronddanser van Madonna) te strikken, ook de Belgische prijswinnende Bboy Samuel Ravell van Team Shmetta heeft een rol in de film als ‘Tino’. Hij maakt deel uit van Ash zijn dancecrew. Let the battle begin!

Regie: Max Giwa, Dania Pasquini Cast: Sofia Boutella, Niek Traa, George Sampson, Delphine Nguyen, Tom Conti, Sam Revell Genre: Drama, Muziek & DansLengte: Land: Verenigd KoninkrijkOriginele taal: Engels (Nederlandse ondertitels)Geplande release: 9 mei 2012

6

Frag

men

t u

it St

reet

dan

ce 2

, met

Sam

tw

eed

e va

n li

nks

Page 7: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

Danspunt is nieuwsgierig…

niet Alleen DAnspunt is Dit jAAr jArig…

• Begin januari vierde de Dans-“Ruh” (Gent) haar 15de verjaardag met een multicultureel feest waarop dansen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet ontbraken.

• Sy Dansstudio, de dansstudio van Sylvie Van Hulle in Maldegem, mag 5 kaarsjes uitblazen. Ze brengen op 14 en 15 april de dansvoor-stelling ‘4 Elements’ in CC Den Hoogen Pad in Adegem.

• Kunstgroep Alkuone viert dit jaar haar 55-jarig bestaan met het grootst opgezette vlaggenspektakel ‘Vendula’ (zie pagina 16-17)

• Op 1 mei 2012 vindt in Duffel een meiboomplanting plaats, georganiseerd door de jubilerende volkskunstgroepen Scheldemeeuwen (Antwerpen – 40 jaar), Pallieterke (Lier - 35 jaar) en De Moeffeleer (Duffel - 40 jaar).

• De voorlopig enige topcultuurschool in Vlaanderen, Koninklijke Balletschool Antwerpen, biedt al 60 jaar lang een optimale dansopleiding aan. Op 29 juni aanstaande staat er een groot gala gepland ter ere van hun verjaardag.

7

Nieuwsgierig als we zijn vragen we een figuur uit dedanswereld naar zijn/haar danservaringen.

We leggen deze keer ons oor te luisteren bij Maya Sapera. Maya maakte al heel jong haar debuut in Bharata Natyam (Indische tempel-dans). Als danseres, choreografe en lerares gespecialiseerd in de Indische, Noord-Afrikaanse en Oriëntaalse dans veroverde ze aanzien in binnen- en buitenland. In 2003 richtte ze Gori KaDance op, de eerste Belgische Bollywoodgroep.

Favoriete dansgenre? Ik heb verschillende favoriete dansgenres. Ik ben het bekendst geworden met Bollywood, maar ik doe even graag Kalbeliya (Indi-sche zigeunerdans) Bharata Natyam, Kathak en Oriëntaalse dans. Indische zigeunerdans doe ik samen met mijn levenspartner Maha-bub Khan, die een supermuzikant is. Bharata Natyam doe ik sinds ik 6 ben. Jetty Roels is 20 jaar mijn lerares geweest. Kathak heb ik eerder laat ontdekt zo’n 5 jaar geleden nu, met Shila Mehta. Ik ben op dit moment ook erg op zoek naar mijn “eigen Indische dans”. Ik heb dat onder de noemer hedendaags Indische dans geplaatst.

Laatste professionele dansvoorstelling? De laatste voorstellingen die ik heb gezien waren tijdens het Decem-ber Dance Festival Desh van Akram Khan, Vistaar van Madhavi en Arushi Mudgal (in de Odissi dansstijl), en dan een dubbele voorstel-ling van Priyadarsini Govind (Bharata Natyam – zij is een godin op het gebied van expressie) en Aditi Mangaldas (Kathak).

Laatste amateurdansvoorstelling? Plankenkoorts van Danspunt

Favoriete choreograaf aller tijden? Een favoriete choreograaf heb ik niet, maar er zijn wel mensen waar ik enorm naar opkijk: Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui (ik hou van het etnische aspect in hun creaties), Alain Platel (ik bewonder zijn manier van werken, hij weet het beste uit elke danser te halen), Priyadarsini Govind (Bharata Natyam) zij weet expressie op podium te zetten), Shijit Nambiar (Bharata Natyam - hij is jong verfrissend dynamisch en lyrisch), Kumudini Lakhia (zij is een oudere dame die heel vernieuwende en frisse choreo’s maakt, een plezier om haar als lerares te hebben ook trouwens - lachen gegarandeerd)

Favoriete dansnummer of -muziek? Op dit moment Mahadeva van Anushka Shankar. Het is verfrissend, krachtig en inspirerend.

Priyadarsini Govind, volgens Maya “een godin op het gebied van expressie”

Page 8: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

8

Bezieler van het event St’f (Stefaan Ferrest) ziet meer en meer groepen en dansers jaar na jaar terugkeren en steeds weer verbeteren, lesgevers die uitzwermen over verschillende dansscholen, … stuk voor stuk elementen die aangeven dat BigBang zijn doel allesbehalve voorbijschiet!

‘Netwerken’ is volgens St’f het toverwoord achter BigBang. Je moet als danser, lesgever rondtrekken en je ogen openen voor wat er gebeurt in de danswereld. Wil je als danser of groep blijven groeien, mag je niet louter en alleen regionaal blijven trappelen. Je moet informatie opsnuiven van andere dansers, clubs en van meerdere stijlen proeven in je dansloop-baan. “BigBang wil het netwerken bevorderen. Het is een open wedstrijd waar we mensen uit de scene workshops laten geven, laten jureren en betere groepen uit België en andere landen uitnodigen om anderen te inspireren.”

Midden mei tovert het team van NoAid (No8) het Entrepot in Brugge weer om tot het walhalla van de hiphop. BigBang groei-de de afgelopen jaren immers uit tot het grootste streetdance event van België, met meer dan 100 deelnemende groepen uit binnen- en buitenland.

Page 9: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

9

BigBang Big mamaBigbang Streetdancers Unite is een organisatie waar iedereen 4 dagen lang kan genieten van alle streetdance stijlen, verschillende groepen, de hiphop sfeer, ...

programma 2012Donderdag 17 mei:Internationale workshops begeleid door gerenommeer-de internationale dansdocenten. Vrijdag 18 mei:Internationale workshops + Battles 1vs1 in de dansgenres House, Krump, Locking, Popping en Hiphop. Zaterdag 19 mei:Teamwedstrijden voor de categorieën Junior en Adult + solo & duo wedstrijden voor mini’s en cadets. Zondag 20 mei:Teamwedstrijden voor de categorieën Mini en Cadet + solo & duo wedstrijden voor juniors en adults.

meer info: www.streetdancers.org

Zie ook pagina 26 & 28

wie is sT’f?St’F Ferrest is choreograaf/coach/instructor voor street-dance in het algemeen. Hij werkte samen met verschillende artiesten, maakte choreografieën voor verschillende video-clips en deed producties voor onder andere Coca Cola, Ice tea, Chrysler en Chröge. Bovendien werkte hij mee aan een theaterproductie van P.A.R.T.S. Met zijn groep JSDP, waarvan hij 8 jaar trainer was, werd hij tientallen keren Belgisch kampi-oen, 6 keer Europees kampioen en 3 keer wereldkampioen. Deze successen haalt hij opnieuw met No8. Ze behaalden verscheidene titels, waaronder het Europees kampioenschap voor de seniors, en het wereldkampioenschap bij de juniors. Sinds eind vorig jaar heeft hij besloten om niet meer als vaste trainer van NoAid te fungeren. NoAid blijft bestaan als groep voor het uitvoeren van opdrachten en de oorspronkelijke dansers van de groep vormen vanaf nu ‘The Legacy Crew’ o.l.v. Kamilla Vilhelmsen en Kenneth Cardeynaels. St’f legt zijn focus vanaf 2012 bij Hiphop Unite en zal daarnaast blijven werken als freelance danser, lesgever, trainer, coach, jurylid, ….

sTreeTdance, HipHop, urBan dance, … één poT naT?Ook St’f constateert dat er internationaal meerdere benamingen gebruikt of anders gebruikt worden. Dat is niet alleen vervelend voor dansers, lesgever, groepen, … om juiste etiketten te gebrui-ken, maar ook verwarrend voor het publiek.

St’f vat het zo samen: “Hiphop is een straatcultuur met verschil-lende pijlers, waarvan streetdance er één is, naast graffiti, MC en DJ. Hiphop is dus in se geen dans.

Streetdance is dat wel, het is de verzamelnaam van dansvormen die niet ontwikkeld zijn in dansinstituten maar op straat, in clubs, op school, …. Vroeger werd de naam breakdance (bboying) gebruikt omdat de straatdansers vooral tijdens de breaks van de muziek (breakbeats, scratchen, mix) hun kunnen lieten zien. Eerst was dit allemaal rechtstaand, waardoor de verwarring met street-dance nu groot is. Tegenwoordig is breakdance totaal iets anders geworden en wordt het ook als een aparte stijl aanzien (power-moves, spinning, footwork, freezes). Streetdance is de verzamel-naam van meerdere dansstijlen, die aan populariteit winnen: popping, locking, house, wacking, tutting, tetris, new-jack, slides, electric boogie, …“

Urban dance is volgens St’f gewoon een modernere naam die ooit gelanceerd werd. Streetdance omvat eigenlijk alles. Tegen-woordig wordt er ook veel gepraat over lyrical en new style. Volgens St’f kan je lyrical niet echt een stijl noemen. Het gaat eigenlijk gewoon over het verwoorden van tekst door middel van beweging, emotie of gevoel in een bepaalde stijl. Dit kan zowel in jazz-, moderne, klassieke dans, streetdance, …. New style is voor hem meer een commerciële zet om iets wat al jaren bezig is een nieuwe naam te geven. Nergens krijg je namelijk een formulering die sluitend is, iedereen praat er over, maar niemand kan precies omschrijven wat het is. Zowel in België als in andere landen blijft dit probleem de kop opsteken.

sTreeTdance is HipDoor TV-programma’s als So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle is streetdance meer en meer een echte danshype geworden. Dansscholen kunnen de vraag soms niet meer aan, wedstrijden schieten als paddenstoelen uit de grond, …. St’f juicht de aandacht die het genre krijgt toe. Het grote publiek ontdekt welk niveau er in ons land rondloopt en beseft meer en meer dat dansen enorm complex is en veel inzet en doorzettings-vermogen vergt. Natuurlijk heeft de medaille ook een keerzijde: dansers krijgen dan wel meer aanbiedingen, maar vaak werken ze als choreograaf, lesgever of jurylid zonder enige vorm van ervaring. Een goede danser is totaal iets anders dan een goede lesgever, goede choreograaf of goed jurylid. Natuurlijk ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij de organisatoren en mag men niet iedere danser over dezelfde kam scheren.

Daarnaast merkt St’f op dat de vraagprijzen tegenwoordig de pan uitswingen! St’f staat achter het idee voor het invoeren van een minimum en maximum vraagprijs, zodat het verschil tussen een goede, een minder goede of een slechte lesgever minder groot is en organisatoren voor dat beetje prijsverschil toch een goede lesgever kunnen betalen.

St’f blijft hameren op het verhogen van de kwaliteit en het niveau van de dansers en groepen in België en dat kan alleen maar als men de hoofden bij elkaar steekt en aan hetzelfde zeel trekt. Er heerst momenteel te veel versnippering binnen het genre (ver-schillende Belgische kampioenschappen, meerdere federaties, …).

St’f gaat zich daarom in de toekomst meer en meer toeleggen op ‘Hiphop Unite’ een overkoepelende instantie voor streetdance om de belangen voor streetdansers te verdedigen. NoAid zal St’f dus als vaste trainer moeten missen, maar Bigbang kan en wil hij niet loslaten

Page 10: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

10

Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie. Hij ontstond eind 19de eeuw in de havenkroegen en bordelen aan de oevers van de Rio de la Plata (Buenos Aires in Argentinië en Montevi-deo in Uruguay), als een uitlaatklep voor de armen, waarvan velen immigrant waren. Er woonden Afrikanen, Italianen, Duitsers, Nederlanders en Spanjaarden. De teksten van tangoliederen gaan dan ook vaak over het verleden en het heim-wee van deze immigranten. Omdat op die plekken voornamelijk mannen kwamen, oefenden zij in eerste instantie met elkaar. De tango kwam uit een wereld van prosti-tutie en gangsters en werd door de paus zelfs in de ban geslagen, toch kon deze dans er zich aan onttrekken en uitgroeien tot een zeer gerespecteerde dansuiting, die niet lang daarna over heel de wereld gedanst werd. een zeer gerespecteerde dansuiting, die niet lang daarna over heel de wereld gedanst werd. Tegenwoordig kan je bijna in elke stad naar één of andere milonga (tangosalon) en practica (oefen-avond) om te proeven en te genieten van tango in al haar vormen.

al scHrijdend oVerde grondDe Argentijnse tango kent veel dansstijlen en uitingsvormen. Toch hebben allen de basiselementen gemeen die het een Argentijnse tango maken.Typisch aan de tango is het benen- en voetenwerk en de specifieke omarming. Het is de kunst van het verleiden, een

“el tango no estáen los pies, está enelcorazón!”

In BelgIë:Wie in België tango wil beoefenen kan terecht bij heel wat dansgroe-pen en -scholen. Heb je interesse? Bel of mail naar Danspunt en we helpen je graag met je zoektocht naar een gepaste dansgroep.

Kijk ook op www.tango.be voor meer info over lessen, concerten, festivals, shows, …

dans vol emotie, uitdaging, verlangen, beheersing, tederheid, …. Het is een sa-menspel van leiden en volgen en aanvoe-len van de partner. Niet voor niets noemt men de tango ook wel eens: de geschie-denis van de liefde in drie minuten. Binnen de tango zijn er een groot aantal lichaamsbewegingen/basisfiguren waar-mee gevarieerd wordt, zoals de ocho (voorwaarts en achterwaarts), sandwich (ofwel “mordida” op z’n Argentijns), giro, sacada, entrada, boleo, barrida of arrastre, colgada, gancho, volcada, molinete, …. De passen en figuren dienen als een houvast in de wisselwerking tussen de danspart-ners. De man leidt, de vrouw doet wat ze voelt, volgt de partner of als hij haar de ruimte geeft maakt zij haar eigen variaties. Geen enkele Argentijnse tango is bijgevolg aan een andere gelijk, het is een dans van improvisatie.

De stijl van de tango verschilt naargelang de streek en het tijdperk waarin hij ont-stond. Hij ontwikkelde zich naargelang de cultuur van de bevolking en naargelang de mode van de tijd.

Een strikte indeling is niet te maken maar we kunnen wel een aantal stijlen van elkaar onderscheiden: Tango Argentino, Tango Canyengue, Tango Salon, Tango Milonguero, Tango Nuevo, Show Tango (fantasia), Ballroom Tango (afgemeten ritme en meer verplaatsingen in de ruimte), Tango Grillero, Neo-Tango en de Finse Tango.

Deze verschillende tangostijlen worden gedanst op verschillende soorten muziek: tango, wals, Milonga (welke een sneller tempo heeft) en Tango Electronico.

muZieKHet instrument dat de tangomuziek zijn melancholieke karakter geeft is de bando-neon, een verkleinde versie van de accor-deon die door de Duitsers meegenomen werd naar Zuid-Amerika. Een klassiek tango-orkest (orquesta tipica) bestaat doorgaans uit de volgende instrumenten: bandoneon, piano, viool (vaak meerdere), cello en contrabas. Tegenwoordig wordt het vaak aangevuld met drums en elektri-sche gitaar (electro-tango). De tangomuziek is echter heel verschei-den en evolueert voortdurend. Heden-daagse artiesten en componisten combi-neren met invloeden uit de electro-, hiphop- en zelfs technomuziek.

Samen met de muziek blijft ook de dans tot op heden evolueren en vernieuwen. Maar over één ding lijkt iedereen, waar ook ter wereld, het eens; de tango is en blijft een spannende, sensuele en harmo-nische interactie tussen twee mensen en de ziel van de muziek.

Bronnen: o.a. www.tango.startje.be, www.wikipedia.org, www.tangopassie.nl, www.danskaravaan-educatief.nlMet dank aan Koen D’Hous (Planeet Mars, Gent) voor het nalezen.

(*) “Tango zit niet in je voeten, maar in je hart!”

door Katrien Joris

Tegenwoordig is er in veel steden in Europa, Amerika en Azië een tangocultuur te vinden en de aantrekkingskracht van de Argentijnse tango groeit nog elke dag. Tangomeesters uit Argentinië trekken de wereld rond en fantastische tan-goshows staan op onze podia. De Argentijnse tango wordt beschouwd als de enige echte “authentieke” tango.

Page 11: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

11

Coach in de kijker

jennifer regidorWarm aanbevolen voor hedendaagse dans en voor Dance.Impact

KorTe BiografieJennifer volgde haar studies dans aan het Hoger Instituut voor Dans (specialisatie hedendaagse dans) en vulde deze aan met de opleiding bij P.A.R.T.S. in Brussel. Ze was danseres in choreografieën van o.a. Aimé de Lignière, Michou Swennen, Marie De Corte, Roberto Olivan (Rosas), Gabriella Koutchoumova, Anabel Schellekens, …. Ze werkte mee aan binnen- en buitenlandse dansprojecten in samenwerking met verschillende choreografen en groepen zoals P.A.R.T.S. (Anne Teresa De Keersmae-ker), Cie. Aimé de Lignière, Cie. Arcoballo, Roberto Olivan, …. In 2008 werkte ze mee aan de Frans-Spaanse film “Les derniers jours du monde” in een choreografie van Roberto Olivan. Sinds 2006 zit Jennifer ook als jury bij Dance.Kicks.

Sinds 1999 leidt ze haar eigen danscom-pagnie Lune (www.danscompagnielune.be). Door reeds langer dan 12 intensieve jaren met danscompagnie Lune te wer-ken, heeft Jennifer haar eigen kwaliteiten als choreografe ten volle kunnen ontdek-ken en aanscherpen. Met een niet te stuiten passie voor dans, beeld en muziek, brengt ze uiteenlopend werk met een

telkens vernieuwende artistieke kwaliteit, maar toch een duidelijke eigen stempel.. Zonder elitaire franjes kiest Lune voor nieuwe “eigen-zinnige” danslijnen. Lune wil verwonderen. Dat deden ze de afgelopen jaren met verschillende hoogstaande producties en projecten, zoals “Peau”, “Menzaïek” en vorig seizoen “LMNt” (El-Em-En-t) i.s.m. met de bekende DJ BUSCEMI.

Verscheidene producties stonden al in menig cultuurcentrum in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. Als choreografe won ze de eerste KBC-prijs voor jong danstalent te Brussel, een 2de prijs op het Concours International de choreographies te La Louvière en in 2006 en 2009 werd ze met Lune ambassadeur van heden-daagse dans in Vlaanderen. De laatste jaren mengt ze hedendaagse dans steeds meer met andere kunstvormen o.a. percussie, zang, videokunst. Met “Rent” i.s.m. de Leuvense Musicalcompagnie Mithe won ze in 2010 de “Euripidesprijs”, prijs voor beste Leuvense theaterproductie.Hun nieuwste Lune- dansproductie “Alter Ego” gaat op 21 maart 2012 in première in CC De Borre in Bierbeek.

Haar eigen dansmateriaal evolueert nog steeds en wordt vooral gekenmerkt door de muzikaliteit, flow en dynamiek waarbij ze het partnerwerk en grondwerk niet schuwt.

Jennifer was in het verleden reeds dans-docente in het Stedelijk Conservatorium Leuven, in Dansstudio Hilde Goyens en bij Artforum en Wisper. Momenteel geeft ze les in de Kunsthumaniora te Wilrijk, in de nieuwe danshumaniora KA Redingenhof te Leuven en bij Danscentrum Aike Raes in Heverlee. In haar eigen dansstudio Zenit organiseert ze workshops met verschil-lende internationale gastdocenten.

coacHing meT jenniferSpecialiteit: danstechniek en choreogra-fie, genre hedendaagse, moderne, jazz en klassieke dans.

Coaching door Jennifer:workshops, stages, begeleiding, coaching choreografie.

Doelgroep: alle leeftijden - zowel begin-nende, ervaren, als onervaren dansers en dansdocenten.

[email protected], T. 09 269 45 34.

danspunT en coacHing

Danspunt wil de artistieke kwaliteit van de amateurdans in Vlaanderen en Brussel bevorderen, en komt daarom financieel tussen in de artistieke coaching. Alle aangesloten groepen kunnen genieten van maximum 200 euro tussenkomst per jaar voor minimum 4 uur en maximum 10 uur artistieke begelei-ding (met een maximum van 50 euro per uur). Jennifer vraagt 50 euro per uur. Je betaalt zelf de vervoerskosten vanuit Kessel-Lo.

© www.lemmert.be

Page 12: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

12

How todance?Heidi Saerens (24 jaar) klopte vorig jaar aan bij Danspunt om te mo-gen snuisteren in ons documentatiecentrum in het kader van haar eindwerk. Haar missie: een zo ruim mogelijk publiek leren dansen aan de hand van een gebruiksvriendelijke danshandleiding.

Ondertussen is Heidi afgestudeerd in Cross Media Ontwerp (Professio-nele Bachelor Grafische en Digitale Media Arteveldehogeschool Gent) en zijn we zeer benieuwd naar de resultaten van haar onderzoek.

Heidi danst het liefst balfolk en zette ondertussen haar eerste stappen in de wereld van de tango. Nadat ze enkele vrienden had meegenomen naar een boombal en ze enkele weken later op een feestje hun aangeleerde danspassen wilden bovenhalen, ontstond er een discussie over hoe het nu weer precies moest. Een probleem waar vele begin-nende dansers hun hoofd wel eens over breken.

De oplossing van Heidi: waarom niet na afloop van een dansinitiatie aan de deelne-mers een ‘handleiding’ meegeven met daarin de algemene basispas? Op die manier kunnen deelnemers thuis oefenen, herhalen, discussies met hun partner vermijden en kunnen sommigen mis-schien wel hun drempelvrees of twijfel overwinnen.

Het idee voor haar eindwerk was geboren! Iedereen kent wel de ergernissen met betrekking tot handleidingen: ze zijn onduidelijk, langdradig of slecht geïllus-treerd. Heidi zag het dan ook als een uitdaging om een gebruiksvriendelijke handleiding te creëren voor een begin-nende danser.

dans op papierHeidi dook voor haar onderzoek eerst in de geschiedenis van de dansannotatie. Al duizenden jaren wordt taal vastgelegd in geschreven tekst door middel van het alfa-bet en overal ter wereld wordt hetzelfde notenschrift gehanteerd voor muziek. Bij dans daarentegen heb je te maken met een bewegende vorm in tijd en in drie dimensies, die dynamisch in alle richtingen wijzigt. Het is een hele uitdaging om zoiets ruimtelijk vast te leggen op papier. Vaak ontwikkelen dansers en choreografen daarom hun eigen taal, op hun eigen manier. Een echte wereldwijde danstaal bestaat niet. Daarvoor is dans misschien wel té ongrijpbaar.

Niettegenstaande zijn er door de jaren en over dansgenres heen verschillende pogingen ondernomen tot het opstellen van een universele dansannotatie. De ene poging al succesvoller dan de andere... Velen kennen bijvoorbeeld de labannota-tie, waarbij er als het ware van beneden naar boven gelopen wordt over een platliggend blad met aan de linkerkant van de middenlijn de bewegingen die de linkerkant van het lichaam uitvoert en aan de rechterkant de bewegingen die de rechterkant uitvoert. Het moeilijkste is echter de analyse van de beweging.

Dans met mij

Page 13: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

13

Daarnaast heb je ook het Benesh-systeem, waarbij dezelfde analyse als bij Laban gemaakt wordt, maar de manier van opschrijven verschilt. Beide methodes worden nog steeds gebruikt, maar vergen heel wat voorkennis.

Sommige dansgenres opteren daarom voor het gebruik van videobeelden, maar ook daar komt men voor problemen te staan: spiegelbeeld, juiste invalshoek, ….Met de komst van de computer dacht men veel problemen te kunnen oplossen, maar ook systemen als DOM (met anima-tiefiguurtje) en het succesvollere Lifeform (choreograferen buiten het lichaam) konden niet overal doorbreken.

De ontwikkeling van nieuwe danstalen staat echter niet stil. Ook in 2006 probeer-de de Nederlandse Simone van Wijk met het eenvoudige computerprogramma iDance een simpelere en meer visuele danstaal te ontwikkelen, maar tot nu toe is enkel een probeerversie beschikbaar.

In recreatieve boeken die hoofdzakelijk geschreven zijn om mensen een dans aan te leren vind je een combinatie van voetdi-agrammen (instructies aan de hand van lijntekeningen), foto’s en tekst. In boeken die bedoeld zijn voor lesgevers (om aan anderen een dans aan te leren) wordt hoofdzakelijk met tekst gewerkt, eventueel aangevuld met figuren die enkel dienen voor de verduidelijking van de uitgangspo-

sitie of danshouding. De meer professio-nele boeken vergen dan weer de nodige voorkennis (vb. Laban).

ZoeKTocHT naar de BesTe manierOp basis van haar doelgroep (beginnende dansers) besloot Heidi na haar literatuurstu-die, drie methodieken verder te bestude-ren: foto’s, illustraties en voetdiagrammen. Ze werkte de basispas Hanterdro (Bre-toense reidans) uit volgens de drie methodieken.

In samenwerking met usability-expert Peter Gevaerts stelde Heidi een gebruikers-test op. Ze schotelde proefpersonen verschillende schema’s voor, maakte een videoanalyse van het ‘leerproces’ en vroeg achteraf naar hun bevindingen. Bij de eerste testfase scoorden het voetdia-gram en de illustraties het best. Deze methoden werden daarop verder bijge-stuurd en aan een tweede testgroep voorgeschoteld.

geTeKende VoeTenHet voetdiagram (zie afbeelding) bleek uiteindelijk het meest succesvolle en geschikte instrument te zijn om begin-nende dansers passen aan te leren. De methode heeft als voordeel twee soorten informatie te bevatten: enerzijds de positie en de volgorde van de te plaatsen voeten en anderzijds de gewichtsverdeling bij het plaatsen van de voeten.

Basispas Hanterdro

wil je Heidi conTacTeren?

Mail naar [email protected] Wie het volledige onderzoek wil lezen kan terecht in onze Dans.Bib of kan een digitale versie van dit eindwerk downloaden via www.heidisaerens.be

De methode biedt volgens Heidi tal van mogelijkheden om verwerkt te worden in brochures en cursussen, voor het uitwis-selen van dansmateriaal tussen docenten, als promomateriaal bij dansinitiaties, ….

Heidi beklemtoont wel dat haar onder-zoek een ‘neverending story’ is: de me-thode blijft voor verbetering vatbaar en er zijn steeds voldoende testfases nodig. Sommige genres vragen een specifieke aanpak en kunnen door gebruikerstesten geoptimaliseerd worden.

Page 14: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

14

Acht groepen doorstonden de preselectie en lieten het publiek genieten van een avondje topdans om duimen en vingers bij af te likken!

DanceAction uit Leuven mocht de avond openen met het originele ‘(No) Light‘ (choreografie Jesse Grossen) en legde de lat onmiddellijk hoog met een prachtig gebruik van het decor en een afgewerkt concept. Sy Dansstudio (Maldegem) bracht met ‘1,2,3...’ (choreografie Sylvie Van Hulle, Sien Trenson, Justine Van Hoegae-rden) mooie beelden tot stand door de combinatie van stoelen en dansers. In ‘Love heels’ (choreografie Leen Bridts & Matthias Cornelis) van Het DansAteljee uit Kontich passeerden verschillende emoties de revue, met verve gebracht door de hooggehakte danseressen en de zelfzekere mannelijke dansers. Met ‘She’ (choreografie Kathy Nagels) trok Dance@cademy (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) de kaart van de vriendschap met een sterk uitgewerkte verhaallijn en mooie muziek-keuze. Showteam Balletschool Ann-Sophie De-weer (Eeklo) speelde een thuismatch en bracht met ‘Super(hu)man’ (choreografie

Lizzy De Lobel) originele en verrassende dansvariaties. De dansers van Deadline Dance uit Overijse gaven zich ten volle in ‘Case of the ex’ (choreografie Ilse Vander-linden) met een knap staaltje van timing en muzikaliteit. Met ‘Civilization?’ (choreo-grafie Gwen Hamerlynck) brachten de dansers van Danshuis De Ingang (Gent) een mooie en integere artistieke prestatie. Vol passie en met veel kracht sloten de dansers van Gestellae Ballet (Gistel) het rijtje deelnemers af met ‘Passion for Dance’ (choreografie Brenda Beauprez, Agnetha Deman & Davy Dereepere).

In het kader van 10 jaar Danspunt kon het publiek tijdens de juryberaadslaging genieten van de creatie ‘Halve Maan’ (choreografie van Jolanda Luijten en muziek van Mathias Van de Wiele), het resultaat van de samenwerking tussen Danspunt en collega-steunpunt Muziek-mozaïek. Als klap op de vuurpijl sloot mede-organisator S-pression de avond af met de première van de nieuwste choreo-grafie van Sara Mussche ‘What is love?’, ter

gelegenheid van deze vijfde editie van Dance.Vibes.

De jury had ondertussen voldoende tijd om tot een beslissing te komen! Peter Kongs, Guy Pauwels, Reena De Wit, Claire Paniez werden op het podium geroepen en Katleen Rens, voorzitster van de jury, feliciteerde de groepen met hun prestaties en belichtte kort enkele positieve punten van iedere choreografie. Koen Loete, burgemeester van Eeklo, bracht uiteinde-lijk het verlossende verdict: niet één maar twee dansgroepen mogen zich dit jaar de ambassadeur van de moderne dans noemen: DanceAction uit Leuven en Danshuis De Ingang uit Gent.

De nieuwe ambassadeurs winnen 500 euro, te besteden aan de voorbereiding van hun volgende productie of festivaldeelname. Ze zullen bovendien door Danspunt uitgeno-digd worden om deel te nemen aan binnen- en buitenlandse optredens en festivals, waar ze Vlaanderen op een kwalitatieve wijze mogen vertegenwoordigen.

Proficiat aan alle dansers, choreografen en sympathisanten voor alweer een geslaagd evenement!

Dance.Vibes 2012De vijfde editie was weer een schot in de roos!door Katrien Joris

Op zaterdag 3 maart vond in een uitverkocht CC De Herbakker in Eeklo de jubileumeditie van Dance.Vi-bes plaats, de wedstrijd in moderne dans voor amateurdansgroepen uit Vlaanderen en Brussel.

Dance.Vibes is een initiatief van Danspunt in samenwerking met dansschool S-Pression. De volgende editie vindt plaats op 2 maart 2013 in Eeklo.

Dan

shu

is D

e In

gan

g ©

Maa

rten

Mar

chau

Page 15: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

15

Onlangs verscheen er een tweede cd met muziek voor de Engelse contradansen van Philippe Callens. Na Red Star Line is er nu Seasons of Invention. Deze nieuwe cd is weer een publicatie van en een samenwer-kingsproject tussen de Amerikaanse orkesten A Joyful Noise (Daniel Beerbohm - fluiten en klarinet, Barbara Greenberg - vi-ool en altviool, Kathy Talvitie - piano), Hold The Mustard (dezelfde drie met Paul Prestopino - tokkelinstrumenten en mond-harmonica) en hemzelf. Op de cd staan vijftien Engelse contradan-sen, waarvan totnogtoe slechts één dans was gepubliceerd. Twaalf ervan zijn dan-sen nieuw samengesteld door Philippe tij-dens de periode 2002-2010:• ThePharmacist’sPleasure• Spring in Sebastopol (n.a.v. het bal in

2004 dat hij daar leidde)• The Marple Bridge Rose (op een melodie

van Jonathan Jensen uit Baltimore, USA)• Summer in Morland

• Noisette• Somerset Square (geschreven n.a.v. een

online veiling van Halsway Manor, National centre for the folk arts)

• Winter in Brasstown (n.a.v. de wintercursus waar hij lesgaf)

• Simone’s Semicentury (voor de 50ste verjaardag van collega-dansleidster Simone Verheyen)

• The Merry Musicologist• Mr. Stapledon’s New Hornpipe (ter ere van

de Engelse muzikant John Stapledon)• The New Attic (dans voor Hilde Dewael-

heyns en Luc Vermeiren, op een melo-die van Mik Lammers)

• Autumn in Amherst (op een melodie van Kathy Talvitie, pianiste van de orkesten Hold The Mustard en A Joyful Noise)

De overige drie dansen zijn vroegachttien-de-eeuwse dansen gepubliceerd in Londen die door Philippe werden gereconstrueerd:• The Busie Body (Essex, 1710)• Manage the Miser (Walsh, 1706)• A Trip to Blenheim (Walsh, 1713)

De opnames hebben alle de juiste dans-lengte en het gewenste tempo. De instru-mentatie is zeer gevarieerd en de mooie arrangementen zorgen ervoor dat de cd eveneens een prettige luistercd is.Bij de cd hoort bovendien een boek met daarin de bijhorende dansbeschrijvingen, achtergrondinformatie en notenschrift (uitgave van AADS). Je kan het boek en de cd bestellen bij de auteur via [email protected] cd: 18 euro - Prijs boek: 8 euro.

Er is ook een exemplaar van het boek en de cd beschikbaar in het documen-tatiecentrum van Danspunt vzw.

nieuw!seasons of invention english Country DancesCd en boek van Philippe Callens

Dan

shu

is D

e In

gan

g ©

Maa

rten

Mar

chau

Page 16: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

16

Alkuone, ongetwijfeld één van de grootste vendeliersgroepen van Vlaanderen, zal eind mei de Grote Markt van Aalst terugkatapulteren naar het verleden. Ze willen met Vendula het grootste vlaggenspekta-kel ter wereld organiseren in een historisch en traditioneel kader.

Vendula Jongleren met grote en middelgrote vlaggen

Met Vendula, Alkuones Gildenfeest wil Kunstgroep Alkuone het vlaggen-zwaaien bekendmaken aan een breder publiek. Vendelen/vlaggen-zwaaien heeft de laatste decennia in eigen land een minder positieve bijklank gekregen. Toch zijn alle beoefenaars van het vendelzwaaien er van overtuigd dat deze historisch gegroeide discipline een unicum is in de internationale folklorewereld. Naast de talrijke Italiaanse groepen van sbandiatori (vlaggenzwaaiers), de groepen in Duitsland (fahnenschwin-gers) en Nederland is Vlaanderen de bakermat van de vendelkunst. Met de grote vlaggen (2x2m) trekken Vlaam-se vendeliersgroepen de hele wereld rond en oogsten ze enorm veel succes met de traditionele en specta-culaire vlaggenshows. Nu is het aan Alkuone om enkele buitenlandse groepen én de vendeliersgroepen uit Vlaanderen een podium te geven op de Aalsterse Grote Markt.

Toeschouwers kunnen op 26 en 27 mei 2012 kennismaken met de traditie van het vendelzwaaien. Maar niet alleen de traditionele vlaggenbewe-gingen zullen aan bod komen, ook de

meer spectaculaire bewegingen en worpen. In het Frans spreken ze trouwens van “jongleurs de drapeaux” en dat is wat heel wat vendeliersgroe-pen doen: jongleren met grote en minder grote vlaggen.Daarnaast zal men ook vele comple-mentaire (volks)kunstdisciplines aan het werk kunnen zien, zoals muziek, steltenlopen, dans, theater, historische spektakels, …, naast proeverijen en volksspelen.Een historisch feest om u tegen te zeggen met op zondag een grootse finale met alle deelnemende groepen uit binnen- en buitenland.

wieKen, BreeKworp, plaTTe acHT,Knieworp, … Het vendelzwaaien is een historische en traditionele kunst uit onze streek, die we blijvend moeten koesteren en levend houden. Danspunt zet daarom mee haar schouders onder het vendelierstornooi dat Alkuone tijdens Vendula organiseert.

Groepen of individuele vendeliers kunnen in verschillende disciplines deelnemen aan demonstratiewedstrijden

en maken kans op prachtige prijzen. Een jury, samengesteld uit experts en artiesten, zal de opgevoerde spekta-kels beoordelen.

de disciplines Zijn: Traditionele vendelreeks: een groep brengt een reeks van vlaggen-bewegingen op muziek. Spektakelvendelen met kleine groep: maximum 4 vendeliers brengen een spectaculair vendelnum-mer met originele bewegingen en worpen. Individueel vlaggenspel: 1 of 2 vlaggenzwaaiers voeren een individu-eel vlaggenspel op. Hoogwerpen: individuele vendeliers proberen hun vlag zo hoog mogelijk te gooien (en terug op te vangen). Met een ingenieus meetsysteem dat aan het Aalsterse Belfort is bevestigd wordt de lat hoger en hoger gelegd. Voor het vendelierstornooi zullen de deelnemende groepen hun beste en mooiste vlaggenspektakels brengen. Zo zal het publiek tijdens Vendula een prachtig overzicht krijgen van wat binnen- en buitenlandse vendeliers-groepen te bieden hebben. Dat belooft dus een spektakel te worden dat je moet gezien hebben!

Afspraak zaterdag 26 en zondag 27 mei 2012 op de Grote Markt van Aalst. Gratis evenement.Programma, reglement vendelierstornooi en meer info:www.alkuone.be

Page 17: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

17

KoninKlijKe KunsTgroep alKuone Alkuone is al 55 jaar een artistiek begrip in Aalst. Jongens en meisjes volgen er dans- en vlaggenles bij een dynamisch team van lesgevers en choreografen. Het is een groep met een passie voor choreografie en vendelen. Van het traditioneel acrobatisch vendelen tot de mo-derne expressie met de kleine vlag. Bij de dans is er de laatste jaren ook een overgang van choreografische dans naar meer expressieve bewegingsvormen.

Een echte showgroep dus en dat weten ook de buitenlandse festivalorganisatoren: van China tot Amerika, van Qatar tot San Marino, … op heel wat historische en folkloristische evenementen zijn ze van de partij. Met hun Gildenfeest Vendula willen ze dit jaar het vlaggenzwaaien in Vlaanderen extra in de kijker zetten!

Meer info: www.alkuone.be

Page 18: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

18

BalleT als eersTe disciplineMinister van Onderwijs Pascal Smet zag ballet als eerste discipline die nood heeft aan dergelijk statuut: “De Koninklijke Balletschool Antwerpen heeft al een lange geschiedenis en is dus eigenlijk een topcultuurschool ‘avant la lettre’. Ballet is nu eenmaal een kunstvorm waarbij de fysieke vorming van de dansers best op zo jong mogelijke leeftijd start. Dat geldt in zekere mate ook voor muziek, maar is minder dwingend bij de andere kunstdisci-plines. Hoe dan ook: ‘oefening baart kunst’. Hoe vroeger je in contact komt met eender welke kunstvorm, des te beter het is voor je verdere ontwikkeling. Dat geldt voor dans, maar gaat ook op voor de andere kunstdisciplines.”

Met de titel topcultuurschool wil de minis-ter de Balletschool de ruimte bieden om enerzijds de artistieke kwaliteit van haar opleiding te versterken, maar tegelijk ook een goede algemene vorming te kunnen aanbieden aan de leerlingen die er les volgen.

Of er nog topcultuurscholen zullen volgen hangt af van verschillende factoren. Minister Smet: “Maximale ontwikkelings-kansen bieden aan getalenteerde kinde-ren en jongeren, dat is mijn voornaamste drijfveer. Om die talenten tijdig op te sporen en de best mogelijke omstandig-heden aan te bieden om een professio-nele artistieke carrière voor te bereiden. Of dat via het model van topcultuurscholen moet verlopen, is nog geen uitgemaakte zaak. Ik zie het voorlopig meer als een samenspel van verschillende factoren. De leerkrachten moeten in staat zijn om zulke toptalenten te detecteren, de school moet in staat zijn om dat talent een aangepast programma aan te bieden, er moeten kunstenaars of kunstinstellingen bereid gevonden worden om zulke talenten te begeleiden enzovoort. Het is een aaneen-

De verkiezingskoorts in steden en gemeenten stijgt stilaan. In okto-ber 2012 trekken duizenden inwoners weer naar het stemhokje om er hun politieke voorkeur te uiten. Dit alles tegen de achtergrond van een veranderende bestuurlijke context. Steden en gemeenten zullen in de toekomst namelijk nog autonomer kunnen beslissen over de accenten in hun gemeentelijk beleid. Wie ‘cultuur’ hoog op de agenda wil houden, zal zich nu meer dan ooit kenbaar moeten maken en in-put geven voor het wenselijk beleid.

schakeling van factoren en daarvoor zoeken we momenteel nog de juiste omkadering. Wat telt zijn die talenten en hoe er behoedzaam mee om te gaan.”

KoninKlijKe BalleT-scHool anTwerpenDe Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA) ontvangt de titel van topcultuur-school met plezier in het jaar van haar zestigjarig bestaan. De school functio-neerde tot vorig jaar nog onder het statuut van een doorsnee secundaire school. Met het nieuwe cultuurstatuut krijgt ze de erkenning en omkade-ring die ze nodig heeft om internationaal verder aan de weg te timmeren. Het laat toe een flexibeler beleid naar leerlingen en leer-krachten te voeren, wat broodnodig is in een mondiale discipline als ballet. De leerlingen krijgen een betere garan-tie op doorstroming naar de professionele danswe-reld en de KBA kan sneller inspelen op de evoluties op danstechnologisch vlak. Tegelijk zal de stedelijke ballet-school strengere selectiecriteria kunnen toepassen om de kwaliteit van de uitstroom te verhogen en zich te concen-treren op de toptalenten. Net zoals in de topsport-scholen nu reeds het geval is, kunnen leerlingen veertig dagen per jaar gewettigd afwezig blijven om deel te nemen aan internationale stages en wedstrijden. Anderzijds is het cultuur-statuut een verrijking voor het aantrekken van ervaringsdeskundige docenten voor specifieke

vaardigheden. Zo kunnen bijvoor-beeld choreografen makkelijker als gast-docent aangetrokken worden.

De KBA ziet nu de kans haar reputatie van internationaal gerenommeerde ballet-school op een hoger niveau te tillen.

Visie en gescHiedenis De Koninklijke Balletschool Antwerpen werd in 1951 gesticht door Jeanne Bra-bants. Zij richtte in 1969 het Ballet van Vlaanderen op. Dankzij de harde inzet en ijver van Jeanne Brabants is de stedelijke school gaandeweg uitgegroeid naar een internationaal gerenommeerde dans-school. Doel is jonge dansers te vormen, met een sterke klassieke basis, die echter ook het moderne repertoire met al zijn specifieke vereisten aankunnen. De KBA bevindt zich momenteel nog aan de Maria Pijpelinckxstraat in Antwerpen. Er stude-ren momenteel een honderdtal leerlingen. Edo Wijnen, winnaar van een gouden medaille tijdens de balletwedstrijd Youth American Grand Prix in New York in 2010, is maar één van de toptalenten die afstu-deerde aan de KBA.

meer info:www.koninklijke-balletschool-

antwerpen.be

Bron: www.antwerpen.be en interview met minister Pascal

Smet

eerste topcultuurschoolKoninklijke Balletschool Vlaanderen

Gal

a K

BA

20

11 ©

Evy

Dev

ries

e

Page 19: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

19

Dansand!

Voor de derde maal al brengen het organi-serende kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaai-theater) het beste uit de actuele dans-scene naar Oostende. Er is plaats voor in-situ creaties, geadapteerde voorstellin-gen en dansimprovisaties.

Staan alvast op het programma: Needcompany met ‘25 moves’ (of: een unieke en eenmalige avond met dans en muziek, refererend aan werk uit de voor-bije 25 jaar), creaties en afstudeerprojecten van PARTS-studenten en Benjamin Vande-walle met ‘Birdwatching 4x4’ (een locatie-versie van zijn eerder bejubelde voorstel-ling ‘Birdwatching’).

En net zoals de vorige edities maakt Dansand! ook nu weer plaats voor partici-patieve momenten:

worKsHop meT ToonmomenT (Quan Bui ngoc)Danser Quan Bui Ngoc is op zoek naar 5 gevorderde amateurdansers om aan te sluiten in een workshop met 8 andere dansers/performers. Voor Dansand! ontwikkelt hij een intensieve workshop van 2 weken waarin hij werkt rond één specifiek thema (‘La douleur extrème devient la violence’). Quan brengt geen concreet voorbereide choreografie aan, maar werkt vanuit experiment en improvi-satie. Dit gebeurt de eerste werkweek in de studio van les Ballets C de la B. Daarna daagt Quan de groep uit in Oostende om het gecreëerde materiaal te vertalen naar de context van de openbare ruimte in

zand, op het strand en op de dijk. Op de laatste dag (zondag 1 juli) van Dansand! volgt een publiek toonmoment.

Praktische info: Week 1: 18 juni t.e.m. 22 juni (10u - 17u) in studio les Ballets C de la B, Bijlokekaai Gent Week 2: 25 juni t.e.m. 1 juli bij Vrijstaat O. festivalcentrum van Dansand, Oostende (met mogelijkheid tot residentie)

Wil je meedoen? Ervaren fysieke dansers dienen voor 12 april 2012 een kandidaat-stelling met motivatie en cv te sturen naar [email protected]. Vooral de motivatie (meer dan de danstechnische ervaring) speelt een doorslaggevende rol.

urBan meeTingpoinTTijdens Dansand! hebben ook jongeren de kans om initiaties te volgen in street-dance, de dansstijl bij uitstek die ontstaan is in de publieke en openbare ruimte. Op zaterdag- en zondagmiddag geven ervaren urban dancers (zoals St’f Ferrest, zie ook pagina 8-9) een workshop ‘All-round Streetdance’, met focus op de initiatie van stijlen als girly, wacking, hip-hop, newjack, ... Een publiek toonmoment is niet uitgesloten. Later op de avond kunnen de deelnemers hun begeleider zelf aan het werk zien in een choreografie met andere urban dancers uit Vlaanderen en Brussel.

laBo ‘dans aan Zee’ (Kinderen 8+)Onder begeleiding van choreografe en danseres Leen Dewilde (Passerelle vzw, 4 Hoog) kunnen kinderen vanaf 8 jaar twee

volle dagen (zaterdag en zondag van 10u tot 16u) aan de slag rond hedendaagse dans en de koppeling met het strand. De creativiteit van de kinderen krijgt hier speciale aandacht dankzij spannende improvisatiesessies. Dit tweedaagse labo mondt uit in een kort toonmoment voor ouders en publiek op zondag 1 juli om 16 uur.Dit labo kadert in de labowerking van mu-zee-um Oostende. Inschrijvingen via www.mu-zee-um.be.

omKadering ‘TêTe a TêTe’ - maria clara Vil-la loBos (Kinderen 5+)De jongste dansers kunnen een korte voorstelling van choreografe Maria Clara Villa Lobos bekijken (op zaterdag- en zondagmiddag) waarrond zij een omkade-ring krijgen van de choreografe zelf. Twee figuren met grote hoofden zoeken zich dansend en spelend een weg op de dijk en het strand. Maar hoe komt zo’n voor-stelling eigenlijk tot stand?

Dansen op enrond het strand

door Vrijstaat O.

Dansen met het zand en creëren op het strand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans op het strand van Oostende (28 juni - 1 juli).

Dansand! 2010 - ‘Faun’ van Sidi Larbi Cherkaoui ©Tine Declerck

Dansand! Van 28 juni tot en met 1 juli 2012 op de festivalsite/strand van Oostende.

Een organisatie van Kunstencen-trum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Danspunt vzw.

Voor tickets en informatie over deze voorstellingen en het volle-dige programma: hou de site www.dansand.be in het oog. Zie ook pagina 27

Page 20: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

20

Het wordt zomer …Hoewel het weer er nog niet helemaal naar is, is de zomer niet meer veraf! Tijd om op zoek te gaan naar een leuke dansstage of dansant zomerfestival. We proberen je hier alvast wat op weg te helpen met de voorbereiding van je vakantieperiode.

ZomerdanssTages in Binnen- enBuiTenlandJe zomervakantie combineren met een dansstage in binnen- of buitenland? Geen probleem, keuze te over! Check onze lede-nagenda (pagina 33 of www.danspunt.be) voor een overzicht van de vakantiestages die onze leden op poten zetten. Hieronder alvast enkele tips voor stages/workshops die zeker de moeite waard zijn

BelgiscHe organisaTies

WiSPER: verschillende dansstages (hedendaagse dans, tango, swingrock, afrodans, …) in binnen- en buitenland in juli en augus-tusInfo: www.wisper.be

Carte Blanche: Afrikaanse dans (21 juli tot 28 juli in Ibiza) en zomerfestival met verschillende workshops (juli in Antwerpen)Info: www.carte-blanche.be

Académie Internationale d’Eté de Wallonnie (AKDT): workshops traditionele dans en muziek (1 tot 8 juli en 8 tot 15 juli in Neufchâteau)Info: www.akdt.be

Danspunt organiseert deze zomer voor het eerst een zomer-stage voor docenten klassiek, jazz, hedendaags en modern. Data: 25-28 augustus 2012 (je kan inschrijven voor de hele stage of voor een dag)

Locatie: dé Kunsthumaniora, Campus Wilrijk (Parkschool Ieperman), Kerkelei 43, 2610 WilrijkMeer info binnenkort op www.danspunt.be

BuiTenlandse organisaTies

Croatian Summer Salsa Festival: Salsa workshops (19 tot 24 juni in Kroatië)Info: www.crosalsafestival.com

Offjazz Summer Dance Workshop 2012: jazzdance, Afrikaanse dans, tapdans, klassiek en modern ballet (in juli en augustus in Frankrijk)Info: www.offjazz.com

Butoh dans (verschillende perioden in juli en augustus in Dene-marken)Info: www.nordicbutoh.dkSDK Europe: Street dance meeting met meer dan 300 work-shops (1 tot 8 juli in Tsjechië)Info: www.sdkeurope.com

Kontakt Budapest Festival: Internationaal dansimprovisatiefes-tival (2 tot 8 juli in Hongarije)Info: www.kontaktbudapest.hu

World Dance Movement: workshops in verschillende dansgen-res met internationale lesgevers en studenten (8 tot 29 juli in Italië)Info: www.worlddancemovement.com

SIBA 2012: intensieve ballet zomerworkshops (8 juli tot 5 augus-tus en 8 tot 24 augustus in Oostenrijk)Info: www.sibaacademy.com

Impulstanz Festival: Internationaal dansfestival met verschil-lende dansworkshops (15 juli tot 11 augustus in Oostenrijk)Info: www.impulstanz.com

Summer school: balletlessen, workshops en trainingen in klassieke techniek (15 juli tot 22 augustus in Nederland)Info: www.summerschooldenhaag.nl

Laban Summer School: workshops in verschillende dansgenres (16 tot 27 juli in Groot-Brittannië)Info: www.trinitylaban.ac.uk

Doe Dans 2012: workshops internationale dans (31 augustus tot 2 september in Nederland)Info: www.doedans.wordpress.com

Urban dance camp 2012: jaarlijks international workshopevent urban dance (21 juli tot 21 augustus in Duitsland)Info: www.urbandance.eu/camp

Heb je zelf nog een interessante stage ontdekt, laat het ons weten, dan vullen we ons lijstje op www.danspunt.be verder aan.

©Maarten Marchau

Page 21: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

21

Zomeracademie 2012Naar jaarlijkse gewoonte zet Danspunt ook dit jaar haar schou-ders weer onder De Zomeracademie.

De Zomeracademie is een artistiek gebeuren voor volwassenen die zich tijdens de zomer intensief willen bijscholen in een kunst-discipline. In alle ateliers staan experiment en onderzoek centraal: hedendaagse dans, songwriting, mediakunst, kostuumontwerp, sounddesign, poëzie schrijven, animatiefilm, beeld & beeldtaal, zang & muziektheater, schrijven om te bloggen, spelen en vertel-len en tot slot theater maken .

De Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief aan de slag wil, artistiek wil bijtanken, educatieve inspiratie of gewoon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen ...

Atelier hedendaagse dans (in coproductie met Danspunt) ‘Hoe kom ik tot een danscreatie?’ is de onderzoeksvraag die in deze workshop centraal staat. We starten met opwarming-, impro-visatie- en associatieoefeningen om uiteindelijk op zoek te gaan naar datgene wat we al dansend zelf willen creëren.We doen dit in groep of individueel en gebruiken de andere dansers als mede-uitvoerders, medechoreografen en/of publiek, dit alles om onszelf te bevragen en te stimuleren op onze zoek-tocht naar de zeggingskracht van dans. De insteek van Juliana is zeer fysiek en komt uit de hedendaagse dans, ze schuwt ook de uitwijking naar het acrobatische niet.

Juliana Neves is enkele jaren verbonden aan Les Ballets C de la B en danste in diverse producties van Alain Platel, ze heeft ook een circus achtergrond en werkte in het verleden enkele jaren in de vaste ploeg van Cirque du Soleil. (www.lesballetscdela.be)

De voertaal van dit atelier is Engels.

wil je deelnemen?Data: van ma 16 juli om 10.30 uur tot zo 22 juli 2012 om 14 uurPlaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Bijdrage: Danspuntleden 405 euro; niet-leden 425 euro, 395 euro voor jeugdwerkers met attest erkend jeugdwerk (prijs incl. verblijf, maaltijden en workshops). Betalen met opleidingscheques is jammer genoeg niet mogelijk.Inschrijven: via [email protected] of 02 380 39 15 (Lies Jacob, dharts). Het inschrijvingsformulier vind je op de website van de zomeracademie.Organisatie: Dharts en de Veerman, i.s.m. ondermeer Danspunt, Aifoon en Creatief Schrijven meer info: Surf snel naar www.zomeracademie.be om Juliana zelf aan het woord te horen en om meer informatie over de andere artistieke ateliers terug te vinden!

ZomerfesTiValsTegenwoordig kan je heel de zomer lang, wel elke dag één of ander festivalletje bezoeken in België of daarbuiten. Het aanbod blijft ieder jaar maar groeien, dus keuze te over en zeker voor elk wat wils: folklore, salsa en merengue, hedendaagse dans, techno, ... . Op www.danspunt.be vind je een uitgebreid overzicht van de festivals waar dans centraal staat of die een dansant karakter hebben. Neem je agenda er dus bij en plan alvast je zomer!In het volgende Dans.Magazine zetten we enkele leuke dansfesti-vals in de kijker!

© Wannes Nimmegeers

Page 22: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

22

07/04/2012CultuurCentrum Hasselt‘Aatt enen tionon’ van Boris Charmatz

19/04/2012De WaranDe turnHout‘Far’ van Wayne McGregor/Random Dance

12 & 13/04/2012BeurssCHouWBurg Brussel‘As It Fell’ (Première) van Marisa Cabal & Stav Yeini

12 & 13/04/2012KaaitHeater Brussel (stuDio’s)‘Exit’ van Kris Verdonck/A Two Dogs Company & Alix Eynaudi

12, 13 & 14/04/2012BeurssCHouWBurg Brussel‘Still Animals’ (Première) van Tuur Marinus

13/04/2012BeurssCHouWBurg BrusselMatineevoorstelling ‘As It Fell’ van Marisa Cabal & Stav Yeini & ‘Still Animals’ van Tuur Marinus.

13 & 14/04/2012BeurssCHouWBurg Brussel‘Dominos and Butterflies’ van Franziska Aigner, Fabián Barba, Marisa Cabal, Tuur Marinus, en Gabriel Schenker

17 & 18/04/2012KaaitHeater Brussel (stuDio’s)‘Untitled 4’ van Christine De Smedt / les ballets C de la B

20/04/2012CultuurCentrum aDelBerglommel‘Adelo Campallo’ (flamencodans)

20 & 21/04/2012monty antWerpen‘Slow Sports’ van Albert Quesada

20 & 21/04/2012BeurssCHouWBurg Brussel‘Don Kiewicz & Sancho Waniec’ van Agata Maszkiewicz

20 & 21/04/2012KaaitHeater Brussel (stuDio’s)‘Untried Untested’ van Kate McIntosh

Op vertoon van je Dans.pas krijg je korting op de dansvoorstellingen en performances in sommige huizen, waaronder de Beursschouwburg, Campo, Cultuurcentrum Hasselt, Cultuurcentrum De Adel-berg, Cultuurcentrum de Velinx (nieuw!), Cultuur-centrum de Warande, De Kopergietery, De Roma, het Kaaitheater, Monty, Music Hall en het Zuider-pershuis.

Je kan er de komende maanden naar volgende voorstellingen:

Je Dans.pas is veel gelD waarD!

Still Animals (Beursschouwburg 12, 13 & 14/04) ©Anna van Kooij

Page 23: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

23

24/05/2012CultuurCentrumHasselt‘InTimE’ van Compagnie Pál Frenák

24/05/2012monty antwerpen‘Hit The Stage #32’

25/05/2012De roma BorgerHoutAntwerp Tango Festival presents Ensemble Hyperion

21/05/2012monty antwerpen# 6 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met ZWERM, Salva San-chis, Georgia Vardarou, Etienne Guilloteau, Igor Shyshko en Koenraad de Dobbeleer

Vanaf 13/06 t.e.m. 12/08antwerpen‘Corteo’ van Cirque du Soleil(!!! ook korting voor groepen vanaf 12 personen)

14/06/2012KaaitHeater Brussel(stuDio’s)‘A Talk’ van Jolika Sudermann & Alma Söderberg

20 & 21/06/2012KaaitHeater Brussel(stuDio’s)‘New Works # 1’ van PARTS

22 & 23/06/2012KaaitHeater Brussel(stuDio’s)‘New Works # 2’ van PARTS

26 & 27/06/2012KaaitHeater Brussel(stuDio’s)‘New Works # 3’ van PARTS

21/04/2012CultuurCentrum Hasselt‘Far’ van Random Dance Company/Wayne McGregor

23/04/2012monty antwerpen# 4 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met Lise Vachon, Marie De Corte

24/04/2012monty antwerpen‘Hit The Stage #31’

25, 26, 27, 28 & 29/04/2012KaaitHeater Brussel ‘Drumming’ van Rosas & Ictus

27/04/2012KoninKlijK CirCus Brussel‘De verleiding van Eva’ door Pietragalla

03/05/2012ZuiderpersHuisantwerpenFlamencodans volgens het boekje met Leonor Leal

04/05/2012CultuurCentrumHasselt‘Heroïne & A Mary Wigman dance evening’ van Arco Renz & Fabián Barba

04, 05, 06 & 07/05/2012KaaitHeater Brussel ‘Tentative Assembly (the tent piece)’ van Eleanor Bauer / Good Move

06/05/2012KoperGietery Gent(in openluCHt!)‘Buurman op vakantie’ van Andreas Denk/Plan-D

06/05/2012de warande turnHout‘ZOO doen ze de dingen’ (6+) van fABULEUS/HetPaleis

08/05/2012CultuurCentrumHasselt‘2. repulsion & Holistic strata’ van S20 / Hiroaki Umeda

11/05/2012de roma BorGerHoutRadio Modern deluxe met The Mighty Quiffs

12/05/2012monty antwerpen‘New Works # 1, 2,3 & 4’ van PARTS

21/05/2012monty antwerpen# 5 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met Igor Shyshko

MEER INFO, EXTRA KORTINGEN EN VOORDELEN:

WWW.DANSPUNT.BE

De verzending van de nieuwe lidkaarten laat op zich wachten door de vertragingen met het nieuwe ledensysteem/website, daarom zullen onze kortingpartners dit voorjaar de oude lidkaar-ten (2011) nog aanvaarden zodat jullie van de voordelen kunnen blijven genieten. Ondervind je toch nog problemen, laat het ons weten via [email protected] of 09 269 45 30.

Page 24: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

24

‘De kunstzinnige vingerafdruk van je gemeente’

inspiratiegids lokaal amateurkunstenbeleid.Drie jaar lang doorkruisten het Forum voor Amateurkunsten en vzw Repetitieruimtes het Vlaam-se land. Enerzijds om via screenings meer voeling te krij-gen met het lokale veld waarin amateurkunstenaars hun hobby beoefenen, anderzijds om de deelnemende gemeenten vanuit een helikopterzicht tips en aan-bevelingen te geven. Uit deze 45 bezoeken vloeide de publicatie “De kunstzinnige vingerafdruk van je gemeente” voort, een in-spiratiegids voor lokaal amateur-kunstenbeleid.

Deze 128 pagina’s tellende uitgave begint met duiding en uitleg bij de ‘trajectbegelei-ding lokaal amateurkunstenbeleid’. Vervol-gens zoomen de auteurs in op het profiel van de deelnemende gemeenten, staan ze stil bij de bevindingen uit de praktijk (eerst algemeen, vervolgens in detail) en gaan ze uitgebreid in op alle mogelijke facetten van ondersteuningsmaatregelen voor amateurkunstenaars. Aan het meer theoretisch gedeelte koppelen ze niet alleen voorbeelden maar ook tools die toelaten om het heft onmiddellijk in handen te nemen. Tot slot geven ze aan op welke manier de landelijk erkende amateurkunstenorganisaties een rol kunnen spelen.

Als smaakmaker enkele elementen uit het boek: • Per 1.000 inwoners is er ongeveer één

amateurkunstenvereniging actief.• Niet alle amateurkunstenaars zijn

geïnteresseerd om met hun werk naar buiten te komen. Toch kan het cultuur-beleid ook voor hen iets betekenen.

Tip: Zie deze gids als een leidraad of ‘Memorandum’ in de voorbereiding van partijpolitieke program-ma’s en/of het uitschrijven van het strategisch meer-jarenplan.

• Gemeenten krijgen van hun lokale amateurkunstenaars het meest vragen over infrastructuur, subsidies en logistiek.

• Een opmerkelijk vastgeroeste term in subsidiereglementen is ‘amateuristische kunstbeoefening’.

• Het kan geen kwaad om de expliciete ondersteuningsvormen voor amateur-kunsten nog meer in de verf te zetten.

Page 25: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen. Het zijn kwaliteitslabels die het werk van de laureaten erkenning geven en tegelijk een stimulans betekenen voor de ver-schillende cultuursectoren die hiervoor in aanmerking komen. Op 28 april 2012 is het eindelijk zover. Dan zal Vlaams minis-ter van Cultuur Joke Schauvliege voor het eerst in de geschiedenis de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateur-kunsten uitreiken.

Zaterdag 28 april wordt een hoogdag voor de amateurkunstensector. Niet alleen is het verzamelen geblazen voor de eerste prijsuitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten; de laatste zaterdag van april is traditioneel ook het startschot van de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten.

Omdat de amateurkunstensector een creatieve sector bij uitstek is, maakt ze van de gelegenheid gebruik om in Tienen voor een select publiek een staalkaart van kwaliteitsvolle amateurkunsten te brengen. In een regie van vzw Sacred Places en naar het ixdee van het Forum voor Amateurkunsten zien we een danspro-ject met live-jazzband, een harmonie met meer dan zestig muzikanten, een kunstin-stallatie, een dj, straffe teksten, multimediaal werk, koorzang, een toneelgemeente uitgelicht, en als kers op de taart: de bekendmaking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten. Aan deze prijs hangt een bedrag van 12.500 euro vast. Benieuwd wie de begeerde titel voor het eerst in de wacht sleept…

Een datum om naar uit te kijken dus. Zeker omdat het muzi-kaal erfgoedfeest “Met Toeters en Bellen” ook die dag plaatsvindt in het centrum van Tienen. Iedereen kan er vanaf 13 uur op meer dan 15 bijzondere locaties genieten van harmonies, fanfares, koren, folkgroepen, pop- en rockbands tijdens het Feest van de Folk, de Yamaha Educational Days en het Doppler rockfestival die gelinkt zijn aan het Vlaams-Brabantse erfgoedfeest. Om 17 uur komen alle genres samen aan bod in een spetterend slotspektakel op de Grote Markt en nadien zijn er nog tal van avondconcerten.

25

nieuw:prijs van de Vlaamsegemeenschap voorAmateurkunsten!• Amateurkunstenaars mag en kan je niet

vatten onder een cultuurbeleid voor volwassenen alleen. Het jeugdbeleid heeft hier ook een belangrijke rol in.

• Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid is meer dan het op een hoop gooien van verschillende diensten.

Met deze publicatie willen ze steden en gemeenten aanzetten om even stil te staan bij hun amateurkunstenbeleid. Daarom ontving elke Vlaamse gemeente in de eerste helft van maart één gratis exemplaar. De uitgave is speciaal geschre-ven voor cultuurprofessionals, jeugdcon-sulenten en lokale beleidsvoerders. Uiter-aard kunnen ook amateurkunstenaars en -verenigingen, adviesraden, provinciale besturen en Vlaamse actoren er iets van opsteken.

Je kan de pdf van het boek downloa-den op www.amateurkunsten.beGeïnteresseerden die een gedrukt exemplaar wensen, kunnen dit ver-krijgen door 3 postzegels toe te sturen naar Forum voor Amateurkun-sten, Abrahamstraat 13, 9000 Gent.

De verkiezingskoorts in steden en ge-meenten stijgt stilaan. In oktober 2012 trekken miljoenen inwoners naar het stemhokje om er hun politieke voorkeur te uiten. Dit alles tegen de achtergrond van een veranderende bestuurlijke context. Steden en gemeenten zullen in de toe-komst namelijk nog autonomer kunnen beslissen over de accenten in hun ge-meentelijk beleid. Wie ‘cultuur’ hoog op de agenda wil houden, zal zich nu meer dan ooit kenbaar moeten maken en input geven voor het wenselijk beleid.

Begin 2012 organiseerden het Forum voor Amateurkunsten, FOV en FARO in samen-werking met de provincies een trefmo-ment, voor lokale cultuurprofessionals, middenveld en beleidsmakers.De trefdagen zijn intussen achter de rug en de belangstelling was bijzonder hoog. Er kwamen bovendien heel wat tips en tricks naar boven over hoe men nu best verder moet. Voor sfeerbeelden, versla-gen, powerpoints en ander bruikbaar materiaal verwijzen we door naar www.amateurkunsten.be

Page 26: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

26

Agenda

Dans.evenementen

DAnCe.unlimiteDDance.Unlimited reist door Vlaanderen! Na eerdere succesvolle edities in Eeklo, Lier, Aalst, Moorsele, Schoten en Hasselt is het nu de beurt aan Leuven. Dance.Unlimited biedt een podium aan groepen hedendaagse dans, urban dance en moderne dans. Ideaal om meer po-dium en/of productie-ervaring op te doen, een voorstelling uit te testen of gewoon te laten zien wat hun groep te bieden heeft. Deelnemende groepen: Dansstudio Crazy Moves (Hasselt-Tessenderlo-Westerlo), Danswijzer (Mariakerke), Impuls Dance Crew (Geel), Dance N Motion – Terpsichore (Bornem), Beloftes (Meerhout), HiphopAd-dicts (Kontich), SAMWD Lier, Ballet Beve-ren, Danshuis De Ingang (Gent) en Body Fit (Poperinge).

Daarna zijn er de sublieme dansoptredens van enkele Ambassadeurs van de Ama-teurdans: S-Pression (Eeklo, amb. Urban dance 2011), Junior Company Terpsichore (Bornem, amb. Hedendaagse dans 2010) en DanceAction (Leuven, amb. Moderne dans 2010).Datum: zo 1 april 2012, om 15 uurPlaats: 30CC Cultuurcentrum Leuven - Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 LeuvenBijdrage: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euro. Code: P12/02Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Dance-Action

nACHt VAn De liefDeNoche de AmorLaat je verrassen, bekoren, verleiden, … op de volgende Nacht van de Liefde op Paaszondag 8 april 2012 in de Oude Vismijn (Gent)!

Op dit multidisciplinair dansfestijn kan je genieten van dansinitiaties en optredens waarbij de klemtoon wordt gelegd op de Latijns-Amerikaanse dans (vnl. Argentijnse tango en salsa).

Dit jaar maakt Polariteit zelf een eigen danscreatie speciaal voor Nacht van de Liefde, onder de bezielende begeleiding

Data: 27 april tot en met 6 mei 2012Plaats: verschillende locaties in Vlaande-ren en BrusselGratis evenementenMeer info: nationale programmabro-chure of www.wak.be

‘met toeters enBellen’ – muzikAAlerfgoeDfeestOp zaterdag 28 april 2012 - bij de start van de Week voor de Amateurkunsten - vindt in Tienen en met de samenwerking van de stad het muziekfestival ‘Met Toeters en Bellen’ plaats. Met dit groots muzikaal erfgoedfeest wil de provincie Vlaams-Brabant haar publicatie over twee eeuwen populaire muziekcultuur in de provincie voorstellen.

Kom zeker die zaterdag vanaf 13 uur naar Tienen om te genieten van verrassende concertjes op meer dan 25 bijzondere speelplekken. Harmonies, fanfares, koren, folkgroepen, pop- en rockbands,... laten die dag het beste van zich horen. Zo’n 70-tal muziekgroepen van alle slag palmen de volledige stad in. Het Feest van de Folk (Muziekmozaïek), Yamaha Eductional Days (Vlamo) en Doppler (rockfestival Poppunt) maken voor de gelegenheid deel uit van Met Toeters en Bellen.

Om 17 uur komen alle genres aan bod in een spetterend slotspektakel op de Grote Markt en nadien zijn er nog tal van avond-concerten.

Ook de Danspuntcreatie Halve Maan staat die dag op het podium, in een choreogra-fie van Jolanda Luijten en met muziek van componist Mathias Van de Wiele. Datum: za 28 april 2012 vanaf 13 uurPlaats: Tienen - diverse locaties in het centrum Gratis evenementOrganisatie: Provincie Vlaams-Brabant, Stad Tienen, Forum voor AmateurkunstenMeer info: www.vlaamsbrabant.be/toeters

van Argentijnen Valeria Maside & Anibal Lautaro.Kom dansen, proeven, kijken, luisteren, ...! Datum: zo 8 april 2012, van 20 tot 03 uurPlaats: Oude Vismijn, Sint-Veerleplein 5, 9000 GentBijdrage: 20 euro vvk tot 30 maart (in alle Fnac-filialen of in de bar van Polari-teit, excl. eventuele reservatiekosten) / 25 euro vanaf 31 maart en adk Organisatie: Polariteit vzw (www.polari-teit.be) i.s.m. DanspuntMeer info (programma, wegbeschrij-ving, …): www.nochedeamor.be

DAnCe.impACtDance.Impact, het festival hedendaagse dans, is aan zijn achtste editie toe. Wie wordt dit jaar de ambassadeur van de hedendaagse amateurdans in Vlaanderen?Ze hebben de preselectie doorstaan en brengen op Dance.Impact een recente choreografie. Op het einde van de avond maakt de jury bekend welke groepen in 2012-2013 ambassadeur van de heden-daagse dans in Vlaanderen worden. Met dit kwaliteitslabel krijgen ze de kans om in binnen- en buitenland op te treden.Tijdens de juryberaadslaging is er een gastoptreden van Oiterpe (Drongen), ambassadeur hedendaagse dans 2011 en kan het publiek genieten van de nieuwe Danspuntcreatie ‘Halve Maan’ in een choreografie van Jolanda Luijten en componist Mathias Van de Wiele.Datum: zo 22 april 2012, om 18 uurPlaats: CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteen-weg 41, 2880 BornemBijdrage: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euro. Code: P12/05Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Terpsi-chore (www.terpsichore.be)

Week VAn DeAmAteurkunsten Van 27 april t.e.m. 6 mei, barst de Week van de Amateurkunsten (WAK) los en kan je in heel Vlaanderen en Brussel kunst beleven! Een week lang geven meer dan 170 steden en gemeenten exposure aan hun lokale kunstenaars.

Inschrijven voor één of meerder van deze activiteiten kan via [email protected] of T. 09 269 45 30. Je kan ook online inschrijven via www.danspunt.be > DP organiseert > Dansagenda’s Meer info over publieksgerichte activiteiten: [email protected], T. 09 269 45 33 en [email protected], T. 09 269 45 37

Page 27: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

27

BigBAng street-DAnCers uniteBig Mama Het is weer zover! Brugge wordt voor de 8ste maal het epicentrum van de hiphop, want ook dit jaar organiseert BigBang het grote Big-Mama dance festival! Geduren-de vier dagen kan je genieten van battles, workshops en wedstrijden waarin een grote mix van stijlen aan bod komt (house, krump, locking, popping en hiphop en zoveel meer).Topchoreografen en de beste teams uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zuid-Afrika, Tsjechië, Honga-rije, Engeland en Slovenië zullen opnieuw voor verbazing zorgen! Wil jij ook tonen wat je in je mars hebt? Neem alleen, in duo of in team deel en toon de wereld dat jij de beste bent! Als deelnemer ontvang je een gratis BigBang T-shirt en maak je tijdens de wedstrijden kans op één van de prijzen (Champions League Trophies, Biggest Crew Trophy en geldprijzen). Dus zorg dat je erbij bent!Datum: van do 17 tot en met zo 20 mei 2012Plaats: Het Entrepot, Binnenweg 4, 8000 BruggeBijdrage: de meeste activiteiten zijn gratis, de workshops (gratis voor deel-nemers aan de wedstrijden) kosten 10 euro/dag (4-5 workshops) of 15 euro/2 dagen (8-10 workshops) Organisatie: BigBang Streetdancers Unite i.s.m. Danspunt, Noaid, Provincie West-Vlaanderen, Jeugddienst Brugge en Het EntrepotInschrijven en info: www.streetdancers.org, [email protected] of T 0498 65 56 07 Zie ook pagina 8-9

plAnkenkoortsInschrijven kan nog tot 20 april!Met Plankenkoorts biedt Danspunt een podium aan volks-, folklore- en wereld-dansgroepen om meer podium en/of productie-ervaring op te doen, een voor-stelling uit te testen of gewoon te laten zien wat hun groep te bieden heeft. Tijdens vorige edities werd het publiek betoverd door prachtige buikdans, intense flamenco, zwoele salsa, tal van Afrikaanse ritmes, Russisch gestamp, Iers getap, oriëntaalse danspassen, Vlaamse danstra-dities, ….Verwacht je dus ook dit jaar aan een spetterend dansspektakel, met veel ritme, kleur en aanstekelijke muziek! Gastgroep Peña Al Andalus uit Antwerpen zet alvast de juiste toon!Het volledige programma wordt eind april bekend gemaakt.Datum: zo 20 mei 2012, om 18 uurPlaats: Scala, Dendermondsesteenweg 163-165, 9000 Gent (vlakbij Dampoort)

Bijdrage: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euroReservatie: Danspunt (Code: P12/13) of via Scala (09 228 87 20, [email protected] of www.scalaplatform.be

festiVAl mAïsHA“Maïsha” betekent in het Swahili “de wereld, het leven”. Een wereld om naar te luisteren en te ontdekken met dans en muziek. Festival Maïsha gaat dit jaar door op 25 en 26 mei 2012 in de Curo-hall in Anderlecht (vlak bij den abattoir). Het festival wil het grote diverse publiek laten kennismaken met de gebruiken, ritmes en tradities van verschillende culturen via muziek en dans. Dans en muziek is niet alleen vermaak, in heel wat landen zijn dansers, muzikanten en zangers levende legendes die symbool staan voor hun volk, voor hun cultuur. Op het programma staan volgende groepen: Tounga (Reggae, Afro, salsa), Czarna Gora (Poolse folklore), Odemba (Afrikaanse folklore africain), Truong Son (Vietnamese folklore), Somnakay (zigeu-ners muziek), Wanapi Indianation (Indische traditionele muziek uit Mexico). Verder zijn er nog workshops percussie, kinderanima-tie en een kleine wereldmarkt met eet-standjes en info. Data: 25 en 26 mei 2012 Plaats: Curo-hall, Ropsy Chaudronstraat 7 in Anderlecht (vlak bij station Brussel-Zuid)Bijdrage: 5 euroOrganisatie: een initiatief van vzw Monyama in samenwerking met Zin-nema, Danspunt vzw, KUUMBA vzw, FORA, gemeente Anderlecht, de Vlaamse Gemeenschaps-commissie en de Vlaamse Gemeenschap Voor meer info : www.festivalmaisha.be of www.zinnema.be

VenDulAAlkuone, ongetwijfeld één van de grootste vendeliersgroepen van Vlaanderen, zal eind mei de Grote Markt van Aalst terug-katapulteren naar het verleden. Ze willen met Vendula het grootste vlaggenspekta-kel ter wereld organiseren in een histo-risch en traditioneel kader.Op zaterdag kan het grote publiek genie-ten van een historische optocht met vlaggen, trommels, steltenlopers, histori-sche figuren, ... gevolgd door de intrede van Keizer Karel in het Aalsterse stadhuis. De avond wordt afgesloten met een concert van folkgroep Aedo en een fuif met traditionele muziek.Op zondag wordt het publiek verwend met verschillende vlaggenspektakels uit binnen- en buitenland, een vendelierstor-nooi, randanimatie in een historisch en traditioneel kader en als afsluiter een

grootse finale met alle deelnemende groepen.Een evenement om niet te missen!Data: 26 en 27 mei 2012 Plaats: op en rond de Grote Markt van AalstGratis evenementOrganisatie: Kunstgroep Alkuone vzw, i.s.m. Danspunt, Stad Aalst, CEFMH, Ommegang van BrusselVoor meer info : www.alkuone.beZie ook pagina 16-17

DAnsAnD 2012Dansen met het zand en op het zand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaag-se dans. Vier zomerse dagen lang danst, krult, glijdt en zweeft de internationale dansscène op en rond het strand van Oostende. Op de derde editie van Dansand! is er plaats voor creaties, geadapteerde voor-stellingen, live-muziek, gratis voorstelling in de openbare ruimte, workshops,... En dat allemaal met zicht op zee!Het volledige programma is beschikbaar vanaf midden april.Data: van 28 juni tot en met 1 juli 2012 Plaats: festivalsite/strand van OostendeInfo en reservatie tickets: Vrijstaat O., 059 26 51 27, [email protected]: Kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Dans-punt vzw Voor meer info: www.vrijstaat-o.beZie ook pagina 19

VooruitBlik Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

gentse feestenBAuDelopArkGratis Dansinitiaties 14 t.e.m. 23 juli 2012 in Gent CultuurmArkt VAnVlAAnDerenZo 26 augustus 2012 in Antwerpen

DAnCe.ClAssixZa 3 november 2012 in LeuvenDoe mee!!! Alle info, reglement, … weldra op www.danspunt.be

DAnCe.kiCksZa 17 november 2012 in BruggeDoe mee!!! Alle info, reglement, … weldra op www.danspunt.be

Page 28: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

28

Agenda

Dans.vorming

Cursussen

VerVolgWorksHopsCHminkteCHnieken Met Jean-Paul PolletIn deze workshop leer je alles om van een ontwerp naar uitvoering te gaan.Er worden verschillende elementen aangeleerd: hoe begin je aan de make-up voor een dansproductie in een bepaald thema? Hoe maak je zelf een ontwerp? Hoe leer je werken naar dat ontwerp?De rode draad van de vervolgworkshop is het stap voor stap aanleren hoe je werkt aan een schminkuitvoering vanuit een ontwerp.

Jean-Paul is leraar make-up aan het PIHS te Gent, docent grimetechnieken aan ‘ Het Perspectief’ (Centrum voor Volwassenen-onderwijs), gastprofessor theatergrime aan het departement drama van de Hogeschool Gent, docent en projectbege-leider bij Open Doek Antwerpen. Jean-Paul staat al 40 jaar in het vak en weet op een boeiende manier zijn ervaring te delen en te doceren. Hij werkte voor allerlei producties, zowel voor theater als televisie. Auteur van het vakboek ‘Theater-grime 1 ‘. Aangezien het om een vervolgworkshop gaat, richten we ons tot deelnemers met ervaring opmaaktechnieken of die in het verleden de Basisworkshop Schminktech-nieken van Danspunt volgden. Je betaalt ter plaatse 20 euro voor gebruik van materiaal en gereedschappen. Deze workshop is beperkt tot 14 deelnemers. Datum: zo 15 april 2012, van 9 tot 17 uurPlaats: Raadszaal, Danspunt vzw, Abra-hamstraat 13, 9000 GentBijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 euro (excl. 20 euro materiaal)Inschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code: V12/14

Hoe mAAk je mensenWArm Voor jeACtiViteiten?Goede promotie voor jouw activiteit Deze cursus richt zich tot dansdocenten, medewerkers uit dansscholen en iedereen die met promotekstjes deelnemers aan activiteiten wil werven, mensen wil overtui-gen om te komen dansen, in te schrijven voor een dans- of bewegingscursus, naar voorstellingen te komen kijken, ... De cursus richt zich vooral op schrijven van promotionele teksten. Hoe formuleer je helder en aantrekkelijk? Hoe lok je een ruim publiek naar je actie of activiteit? Hoe schrijf je een wervende brief, een flyer, een overtuigend verslag of een brochuretekst die mensen uitnodigt, motiveert en in beweging zet?

Op twee avonden ontdek je de principes van een doelgerichte, aantrekkelijke en wervende tekst.

Je gaat aan de slag met korte schrijfop-drachten en krijgt individuele feedback om je teksten pittiger en overtuigender te maken. Kortom, ontdek hoe uitdagend schrijven wel is. Hiervoor werk je met de eigen wervende, overtuigende of promoti-onele teksten.

In het tweede luik van de cursus krijg je een handleiding over het werken met de UiT-databank zodat je als Dans.lid je activiteiten op een vlotte manier in onze kalender kan aankondigen. Vanaf het voorjaar 2012 werken we immers samen met de UiT-databank om de activiteiten van onze leden te promoten.Om ervoor te zorgen dat je je niet al te ver moet verplaatsen, bieden we de cursus op drie locaties aan: Roeselare, Gent en Herentals.

In Roeselare en Gent is Yves Van Durme je docent. Yves is licentiaat Germaanse Filologie, studeerde o.a. pers- en commu-nicatiewetenschappen en is opgeleid bij

Creatief Schrijven tot schrijfdocent. Daar-naast was hij recensent theater en litera-tuur, programmamaker voor VRT- radio en presentator van ‘Volgeboekt’ op Klara. Momenteel is hij leraar literaire creatie aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze.

In Herentals is Erik Vanhee je docent. Hij studeerde af als licentiaat Germaanse Filologie en werkte 30 jaar als educatief medewerker op de Stichting-Lodewijk De Raet als drama- en taaldocent. Sinds 2004 werkt hij als medewerker vorming & opleiding bij Creatief Schrijven vzw, het steunpunt voor de niet-professio-nele schrijver in Vlaanderen en Brussel. Hij is hoofddocent in de opleidingen tot docent creatief schrijven en leidt sinds 2007 ook docenten zakelijk schrijven op.ROESELAREDatum: di 17 en 24 april 2012, van 19.30 tot 22.30 uurPlaats: De Spil, H. Spilleboutdreef 1, 8800 RoeselareBijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euroInschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code V12/16HERENTALSDatum: di 17 en 24 april 2012, van 19.30 tot 22.30 uurPlaats: Cultuurcentrum ’t Schaliken, Fundatiehuis, Begijnhof 27, 2200 HerentalsBijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euroInschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code V12/17GENTDatum: di 5 en 19 juni 2012, van 19.30 tot 22.30 uurPlaats: Vrije en middelbare Rudolf Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 GentBijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euroInschrijven en betalen voor 20 mei 2012. Code V12/18

Inschrijven voor één of meerder van deze activiteiten kan via [email protected] of T. 09 269 45 30. Je kan ook online inschrijven via www.danspunt.be > DP organiseert > Dansagenda’sMeer info over vormingsactiviteiten: [email protected], T. 09 269 45 34 en [email protected], T. 09 269 45 38

Page 29: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

29

muziek knippen en plAkken AuDACitymet Kim Van StichelZelf een eigen nummer samenstellen op basis van bestaande muzieknummers? Of een eigen nummer samenstellen op basis van samples? Een cd voor jouw optreden waarbij alle nummers elkaar netjes opvolgen? Je wilt een nummer gebruiken voor een nieuwe choreografie, maar liefst zonder dat vervelend muzikale tussenstuk? Na de workshop muziek knippen en plakken kan je het allemaal! Je maakt kennis met het softwareprogramma Audacity. Dit programma is gratis en werkt op elke computer (pc en mac). Na een theoretische inleiding over het programma kan je zelf aan de slag. Breng gerust wat cd’s mee om te oefenen (eventueel cd’s om jouw muziekstukje te branden). Komen onder andere aan bod tijdens de workshop: knippen, plakken & kopië-ren; effecten: fade in, fade out, ...; normaliseren: click track, ...Na afloop krijg je het softwareprogramma op cd-rom en een schriftelijke syllabus. Let op: een basis computervaardigheid is vereist!

Gelieve zelf oortjes of een headset te voorzien.Kim Van Stichel is leraar informatica. In zijn privéleven is hij ook muzikant. Door deze hobby kent hij de knepen van het vak. Hij slijt vele uren in muziekstudio’s om zelf muziek te ‘maken’. Voor je het weet, neemt hij je mee in de wereld van het downloaden, zoeken van samples op het internet op een legale verantwoorde manier!Deze workshop is beperkt tot 12 deelnemers.Datum: zo 22 april 2012, van 10 tot 16 uurPlaats: Koninklijk Lyceum Gent, Kortrijksesteenweg 12, 9000 GentBijdrage: Danspuntleden 35 euro; niet-leden 45 euroInschrijven en betalen voor 7 april 2012. Code: V12/06

DAns-iDee-pAkket ‘interACtiefCHoreogrAfie spel’met Dirk DumonDanspunt wil je graag laten kennismaken met de Dans-idee-pak-ketten van Kunstbalie (zie www.kunstbalie.nl). We brengen via deze cursusdag het pakket onder begeleiding in praktijk. Een ideaal moment om te leren hoe je zelf met dit materiaal aan de slag kan gaan!

Als dansdocent word je ooit wel geconfronteerd met het creëren van een choreografie. Of je beoefent een dansstijl waarin je vaak korte choreografieën maakt als lesmateriaal. Misschien raakt de inspiratie wel eens uitgeput of zoek je naar een manier om jouw dansers meer te betrekken in een creatie? Dan kan dit ‘Spel’ een hulpbron zijn.

Tijdens deze cursus leer je dit spel stap voor stap te hanteren. De bouwstenen van het interactief choreografie spel zijn: dansmateri-aal creëren, interactief vormgeven van het dansmateriaal door dansers en publiek en “ instant performen”. Het spel kan op drie verschillende manieren gebruikt worden. Het spel als spel om de kwaliteit van de dansers te verbeteren, jezelf uit te dagen, de bevordering van de groepsgeest en veel meer. De tweede ma-nier is het spel als choreografisch instrument. Het kan hierbij op verschillende manieren bij een choreografisch proces ingezet worden. De laatste manier is het spel als instrument voor andere activiteiten zoals podiumeducatie, laten participeren van toe-schouwers, …

Dirk Dumon is docent en choreograaf in Vlaanderen en Neder-land. Hij werkt bij de Fontys Dansacademie Tilburg. Dirk is daar docent bij de afdeling danstheater en is artistiek leider van de bachelor choreografie opleiding. Projectmatig werkt hij als choreografiecoach voor Kunstbalie en Kunstfactor. In 2004 behaalde Dirk Dumon zijn Master Degree in Choreography aan de University of Leeds.

Deze cursus is gericht naar choreografen, dansdocenten en gevorderde dansers van diverse dansgenres. Plaatsen zijn be-perkt dus snel inschrijven is de boodschap. Datum: zo 29 april 2012, van 10.30 tot 15 uur (er is een pauze van een half uur voorzien)Plaats: De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentBijdrage: Danspuntleden 15 euro; niet-leden 30 euroInschrijven en betalen voor 15 april 2012. Code: V12/08

BigBAng streetDAnCers uniteDBig Mama : internationale workshopsBigBang s Big Mama opent weer zijn deuren voor alle dansers uit België en omstreken. BigBang wat intussen een statuut is gewor-den voor dansers uit de hiphop-scene, organiseert voor de 8ste keer dit knallend event. Vorige editie kwamen meer dan 100 crews deelnemen aan de Internationale workshops en wedstrij-den. Topchoreografen en de beste teams uit België, Neder-land, Zuid-Afrika, USA, Denemarken, Hongarije, Frankrijk, Slovenië, Engeland, Noorwegen, ... doen Brugge opnieuw daveren tussen 17 en 18 mei. Vier dagen locking, popping, krump, new-style, vogueing, tetris, boogaloo, hype, street, break, slow jam, en zoveel meer. Met op donderdag en vrijdag verschillende internationale workshops!Datum: van do 17 tot en vr 18 mei 2012 (event loopt van do 17 tot en met zo 20 mei 2012)Plaats: Het Entrepot, Binnenweg 4, 8000 BruggeBijdrage: de workshops kosten 10 euro/dag (4-5 workshops) of 15 euro/2 dagen (8-10 workshops), maar zijn gratis voor deel-nemers aan de wedstrijdenOrganisatie: BigBang Streetdancers Unite i.s.m. Danspunt, Noaid, Provincie West-Vlaanderen, Jeugddienst Brugge en Het EntrepotInschrijven en info: www.streetdancers.org, [email protected] of T 0498 65 56 07 Zie ook pagina 8-9

Page 30: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

303030

DAnsAnD 2012Dansen met het zand en op het zand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans. Vier zomerse dagen lang danst, krult, glijdt en zweeft de internationale dansscène op en rond het strand van Oostende.

Op de derde editie van Dansand! is er zoals steeds ook plaats voor workshops, initiaties, ... En dat allemaal met zicht op zee!Het volledige programma is beschikbaar vanaf midden april.Data: van 28 juni tot en met 1 juli 2012 Plaats: festivalsite/strand van OostendeInfo en reservatie tickets: Vrijstaat O., 059 26 51 27, [email protected]: Kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Danspunt vzw Voor meer info: www.vrijstaat-o.beZie ook pagina 19

De zomerACADemieWorksHop HeDenDAAgse DAns met Juliana NevesDe zomeracademie is een jaarlijks artistiek gebeuren voor vol-wassenen die zich tijdens de zomer intensief willen bijscholen in een kunstdiscipline. Voor dansers is er de workshop Hedendaag-se Dans met Juliana Neves.Data: van ma 16 tot zo 22 juli 2012Plaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Bijdrage: Danspuntleden 405 euro; niet-leden 425 euro (prijs incl. verblijf, maaltijden en workshops)Info en inschrijven: www.zomeracademie.be, [email protected], T. 02 380 39 15Organisatie: Dharts en de Veerman, i.s.m. Danspunt, Aifoon, Creatief Schrijven en Matrix Zie ook pagina 21

VooruitBlik Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

nieuW!zomerstAge VoorDoCenten klAssiek,jAzz, HeDenDAAgs enmoDern25-28 augustus 2012 (je kan inschrijven voor de hele stage of voor een dag)Meer info binnenkort op www.danspunt.be

Over ideale danspartners kunnen wij u niet adviseren, maar voor het ideale verzekeringspakket komt u best even langs bij Vanbreda Risk & Benefits.

Als makelaar volgen wij het verzekeringsdossier van veel dansateliers en -scholen op.

Meer informatie?Stuur een mailtje naar [email protected] bel 03 217 67 41.

www.vanbreda.be

Uw partner in verzekeringen

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

VRB_Ad_Danspunt_HR_2012.pdf 1 15/12/2011 10:09:14

Page 31: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

31

Agenda

Dans.leden

AprilDans- en bewegingsexpressieZo 01/04/2012Biodanza ~ Dans van het LevenGratis open kennismakingsles Van 14.30 tot 16.30 uur in De Blauwe Poort, Collegebaan 49a, MelleInfo: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, [email protected], 0496 51 15 16

Dans- en bewegingsexpressieZo 01/04/2012Cirkeldans ~ Meditation des TanzesGratis open kennismakingsles Van 10.00 tot 12.00 uur in De Blauwe Poort, Collegebaan 49a, MelleInfo: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, [email protected], 0496 51 15 16

Dans- en bewegingsexpressiedo 05/04/2012Vind je eigen beweging/dans!Van 19 tot 20.30 uur op 1, 15, 22, 29 maart; 5, 19, 26 april; 3, 10, 17 en 31 mei in Buurthuis Sint Amandsberg, Doornakkerstraat 54, Sint-AmandsbergInfo & inschrijven: [email protected], 0474 59 40 22

Wereld- en folkloredansVr 06 tot ma 09//04/2012Paasfeesten LeuvenVrijdagnamiddag: bijzondere voorstelling voor

senioren en hun kleinkinderen; zaterdagnamid-

dag: voorsmaakje in de stad voor het grote

publiek; zaterdagavond: volksdansbal met

Vlaamse en internationale volksdans. Maandag-

namiddag: festivalvertoning.

In De Rijschool in hartje Leuven in de Rij-schoolstraat Info: www.paasfeestenleuven.be

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansVr 06, Za 07, Zo 08, do 12, Vr 13, Za 14 & Zo 15/04/2012Another ShowOp vrijdag, zaterdag en donderdag telkens om 20 uur en op zaterdag en zondag telkens om 15 uur. Stadsschouwburg Sint-Niklaas. Info: www.clapaja.be

Wereld- en folkloredansZa 07//04/2012DoeDansDingGevarieerde instuif met zowel Vlaamse volks-

dans, internationale dans en folkbal

Om 20 uur in OC Ter Gulden Celle, Doornze-ledries 57, 9940 Evergem-DoornzeleInfo: www.sneyssens.be, [email protected]

Wereld- en folkloredansZa 07//04/2012Zook Bootcamp & PartyEtage Tropical, Industrieweg 150, 9030 GentInfo: www.etagetropical.be

Wereld- en folkloredansZo 08//04/2012; 13/05/2012; 10/06/2012SalsabarVan 19 tot 24 uur in Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 GentInfo: www.planeetmars.be

Dans- en bewegingsexpressieZo 08/04/20125 RITMES®: De Kracht van WETENJe hoofd leegmaken - voor ervaren dansers

Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, [email protected], 0476 89 80 06

Wereld- en folkloredansZa 14 & Zo 15//04/2012Celtic Fever 2012Compilatie van Ierse en Schotse dansen

14 april om 20 uur en 15 april om 15 uur in Cultuurzaal OCP, Polderbos 20, De Pinte.Info: www.celticfever.be, www.celticspirit-dancers.be

Wereld- en folkloredansZa 14/04/2012Volksdansbal VVKB De WeversVan 20 u tot 24 uur in de Ruime feestzaal in het Fort van Merksem, Fortsteenweg 120, 2170 MerksemInfo: [email protected], 0476 47 12 17

Urban danceZa 14 & Zo 15//04/2012Jailhouse14 april om 20 uur en 15 april om 14 en 19 uur in Scala Theaterplatform Gent, Dender-mondsesteenweg 163-165, 9000 GentTickets & reservatie via www.scalaplatform.be, 09 228 87 20Meer info: [email protected]

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZa 14 & Zo 15//04/20124 Elements14 april om 19 uur en 15 april om 15 uur in CC Den Hoogen Pad in AdegemInfo: www.sy-dansstudio.be, 0478 54 65 81

Dans- en bewegingsexpressiema 16/04/2012Biodanza ~ Dans van het LevenReeks op maandagavond 16, 23 april, 7, 14, 21 mei en 4, 11, 18, 25 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Steinerschool bewegingszaal kleuters, Kasteellaan 54, GentInfo: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, [email protected], 0496 51 15 16

Wereld- en folkloredansZa 21/04/2012Griekse avondGriekse volksdansgroep Zorbades

Vanaf 19 uur in Cultureel Centrum ‘Ter Schelde’, Fromentinstraat 4, 2050 Antwer-pen (Linkeroever)Info: www.zorbades.be

Dans- en bewegingsexpressieZa 21 & Zo 22/04/2012ElfenkunstfestivalWonderbaarlijke workshops, vele vurige

optredens en verbazingwekkende vertellingen.

Landcommanderij Alden Biesen, Kasteel-straat 6, 3740 BilzenWebsite: http://elfentheater.be/index.php/nl/elfenfestival

Wereld- en folkloredansZa 21 & Zo 22/04/2012Big Apple RoutineZaterdag van 11 tot 16.15 uur en zondag van 13 tot 16.15 uur in Planeet Mars, Land van Waaslaan 78, 9040 Sint-AmandsbergInfo: www.crazylegsdancing.blogspot.com

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZa 21/04/2012Opening nieuwe danszaal Break & DanceSpaghetti-avond vanaf 18 uur met dansfeest voor jong & oud (met oppas voor de klein-sten) in Gevaertsdreef 62, 9700 OudenaardeInfo & inschrijven: www.breakanddance.be

Dans- en bewegingsexpressieZo 22/04/2012; 27/05/2012; 24/06/20125 Ritmes®: OPEN WAVEVan 10.30 tot 12.30 uur (Onthaal: 10.15 uur! Wees op tijd!) in Dans- en Vormingscentrum Polariteit, Verkortingstraat 55, 9040 Sint-AmandsbergInfo: Anne Geerts, www.danshetleven.be, [email protected], 0476 89 80 06

31

Page 32: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

3232

Wereld- en folkloredansdi 24/04/2012Tango Atelier9 lessen telkens op dinsdag vanaf 24 april 2012 (van 20 tot 21.30 uur) in ‘Kioskzaal’ van de Stedelijke Jeugddienst, Kammerstraat 10, 9000 GentInfo: www.tangoatelier.be, [email protected], 09 220 73 40

Wereld- en folkloredansZo 29/04/2012; 27/05/2012; 24/06/2012TangosalonVanaf 17 uur met op 29 april om 16 uur gratis dansinitiatie in Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 GentInfo: www.planeetmars.be

meiWereld- en folkloredansdi 01/05/2012MeiboomplantingMet jubilerende volkskunstgroepen vkg Pallieterke – Lier (1977), vkg De Moeffeleer – Duffel (1972) en vkg Scheldemeeuwen – Ant-werpen L.O. (1972)Vanaf 13.30 uur in Domein De Locht, Lierse-steenweg, DuffelInfo: 015 31 61 97

Wereld- en folkloredanswo 02/05/2012Dansinitiatie Internationale folklore

Goe Folk organiseert in de Week van de

Amateurkunsten een gratis dansinitiatie.

Iedereen welkom!

Van 20 tot 22 uur in Turnzaal Sint-Paulus, Patijntjestraat 45, 9000 GentInfo: www.goefolk.be

Wereld- en folkloredansZa 05/05/2012Cursus Internationale dansO.l.v. Daniel Sandu

Van 10 tot 17 uur in zaal Ter Wilgen, DeinzeInternationale instuifVanaf 20 uur in zaal Ter Wilgen, DeinzeInfo: www.danseridoe.be, [email protected], 0485 31 71 59

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZa 05 & Zo 06/05/2012Er was eens…5 mei om 17 uur en 6 mei om 10.30 en 15.30 uur UITVERKOCHTTheater C.C. Ter Dilft, Sint-Amandsesteen-weg 41, 2880 BornemInfo: www.terpsichore.be

Wereld- en folkloredansZa 05/05/2012Cubaans feestMet Lisette Herrera & Vriendinnen

Om 18 uur in Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 GentInfo: www.etagetropical.be, [email protected]

Dans- en bewegingsexpressieZo 06/05/2012; 03/06/2012Cirkeldans ~ Meditation des Tanzes

Van 10 tot 12 uur in Centrum de Warande, Achterstraat 2, 9450 HaaltertInfo: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, [email protected], 0496 51 15 16

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdanswo 9, Vr 11, Za 12 & Zo 13/05/2012SpiegelsEen 250-tal dansers verschijnen, verdwijnen en

houden ons een spiegel voor i

Op woensdag om 17 uur, vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en zondag om 15 uur in het Dommelhof te Neerpelt Info: www.dedansdoos.be, [email protected]

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZa 12 & Zo 13/05/2012AIDA - Attention Interest Desire Action & buy12 mei om 17 uur en 13 mei om 13.30 uur en 17 uur in Theater C.C. Ter Dilft, Sint-Amandse-steenweg 41, 2880 BornemInfo: www.terpsichore.be

Wereld- en folkloredansZa 12/05/2012TangosalonEtage Tropical, Industrieweg 150, 9030 GentInfo: www.etagetropical.be, [email protected]

Dans- en bewegingsexpressieZo 13/05/20125 RITMES®: De Kracht van BEZIELEN/ZIENJe ziel opwekken - voor ervaren dansers

Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, [email protected], 0476 89 80 06

Wereld- en folkloredansZo 20/05/2012Meiboomplanting vkg ReynoutMet gastgroep uit Nederland.

Om 11 uur in Sint-Elooistraat 15 te 9200 Grembergen (Dendermonde)Info: 0497 86 63 97

Wereld- en folkloredansVr 25 tot Zo 27/05/201211e Feria AndaluzaSpaans festival

In het Provinciaal Recreatiedomein “De Schorre” te Boom (Antwerpen) Schommelei 1 / 1, 2850 Boom.Info: www.alandalus.be, [email protected]

Wereld- en folkloredansZa 26/05/2012Frankie’s Shim Sham RoutineVan 14 tot 17.15 uur in Trefpunt vzw, Bij Sint-Jacobs 19, 9000 GentInfo: www.crazylegsdancing.blogspot.com

Wereld- en folkloredansZo 27/05/2012Al & Leon’s Shim ShamVan 14 tot 17.15 uur in Trefpunt vzw, Bij Sint-Jacobs 19, 9000 GentInfo: www.crazylegsdancing.blogspot.com

juniWereld- en folkloredansZo 10/06/2012Tim NashOptreden georganiseerd door Dancing Boots

Country Dancers

Vanaf 13.30 uur in Café De Wante, Gentstraat 238, 8770 Ingelmunster Info: www.danssheets.be

Dans- en bewegingsexpressieZo 10/06/20125 RITMES®: De Kracht van HELENJe wezen inlijven - voor ervaren dansers

Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, [email protected], 0476 89 80 06

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansVr 15, Za 16 & Zo 17/06/2012My VisionVoorstelling met Christ’OF

Vrijdag en zaterdag om 20 uur; zondag om 15 uur in Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, 9300 AalstInfo: www.move-dancecenter.com

Dans- en bewegingsexpressieZa 23/06/2012Biodanza ~ Dans van het LevenWorkshop

Van 10 tot 17 uur in De Blauwe Poort, Colle-gebaan 49a, MelleInfo: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, [email protected], 0496 51 15 16

Page 33: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

3333

VAkAntiestAgesBallet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 02 tot Vr 06/04/2012ma 02 tot Vr 06/07/2012ma 09 tot Vr 13/07/2012ma 20 tot Vr 24/08/2012Move DanskampenAlle kids tussen 3 en 12 jaar zijn welkom. Lessen van 9 tot 16u uur. Opvang van 7.30 tot 17.30 uur. Info: www.move-dancecenter.com

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 02 tot wo 04/04/2012Cosmo.Dance.Experience3 dagen van dancing en fun met workshops en

sleepovers voor jongeren vanaf 12 jaar

Dance Company Cosmo, Tulpinstraat 33, 3500 HasseltInfo: www.dansgroepcosmo.be, [email protected]

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 09 tot Vr 13/04/2012Paasstage 2012Voor dansers van 11 tot 14 jaar in de ! Kunst-humaniora DANS – Campus Wilrijk, Kerkelie 43, 2610 WilrijkInfo: www.khadans.be, [email protected], 03 827 11 18

Urban dancedi 10 tot Za 14/04/2012Streetart! De dansweek in de paasvakantieVoor jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar Van 9 tot 16 uur zijn er activiteiten voorzien. Er is gratis opvang van 8 tot 18 uur. Dance-Control Kuurne, Luit. Gen. Gérard-straat 34, 8520 KuurneInfo: www.dance-control.be, [email protected]

Wereld- en folkloredansma 25 tot do 28/06/2012ma 02 tot Vr 06/07/2012ma 23 tot Vr 27/07/2012ma 06 tot Vr 10/08/2012Zomerstages Peña al andalus25 t/m 28 juni: - Initiatie flamenco dans voor beginners (18.30 tot 19.30 uur met Lara) - Initiatie Bulerias (19.45 tot 20.45 uur met Nina Pérez) - Techniek en choreografie met de castagnet-ten (21 tot 22 uur met Ana Ramón)2 t/m 6 juli: Stages met gastdocente PILAR OGALLA uit Cadiz: - Stage flamenco dans nivel medio (18.30 tot 19.30 uur)

- Stage bulerias (19.45 tot 20.45 uur) - Stage flamenco dans nivel superior (21 tot 22 uur)23 t/m 27 juli (1 tot 4 jaar ervaring) in Spanje, Ayamonte6 t/m 10 augustus (meer dan 5 jaar ervaring) in Spanje, AyamonteInfo: Peña al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 Antwerpen-Zuid, www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99 (overdag) en 03 248 64 45 (na 18 uur)

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 09 tot Vr 13/07/2012Dansstage aan zee Een must voor jonge dansers vanaf 7 jaar tot …

die willen genieten van dans aan zee. Klassiek,

hedendaags, jazz, hiphop en tap.

Dansschool Defurne - Einsteinschool Go, Einsteinlaan 1, De HaanInfo: www.lierika.be, [email protected], 0479 68 96 60

Dans- en bewegingsexpressieZo 05 tot Za 11/08/2012Dansstage voor 55+ in het Zuiden van FrankrijkImproviseren en experimenteren in dans en

beweging met Koen D’Hous

Een partner die niet danst is ook welkom. Jij

danst wel maar je bent nog geen 55+, als je je

jong voelt mag je toch mee!

Info: www.planeetmars.be

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 13 tot Vr 17/08/2012ma 19 tot Vr 24/08/2012Internationale zomerdansstages TerpsichoreKinderdansstage: 13-17 augustus 2012 (8-12 jaar); jeugddansstage: 19-24 augustus 2012 (13-18 jaar) in C.C. Ter Dilft Bornem, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 BornemInfo & inschrijven: www.terpsichore.be, 03 288 47 49

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansma 13 tot Vr 17/08/2012Summerschool 2012voor dansers van 10 tot 15 jaar de ! Kunsthumaniora DANS, Campus Wilrijk, Kerkelie 43, 2610 WilrijkInfo: www.khadans.be, [email protected], 03 827 11 18

Wereld- en folkloredansZa 23/06/2012SalsapartyOm 20 uur in Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 GentInfo: www.etagetropical.be, [email protected]

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZo 24/06/2012Auditie de ! Kunsthumaniora DANSde ! Kunsthumaniora Antwerpen - Dans - Hedendaagse dans, Kerkelei 43, 2610 WilrijkInfo: www.khadans.be, [email protected]

Wereld- en folkloredansZo 27/06/2012Tranky Doo RoutineVan 13 tot 18 uur in zZmogh vzw, E. Van Arenbergstraat 43, 9040 Sint-AmandsbergInfo: www.crazylegsdancing.blogspot.com

Page 34: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

3434

DAnspunt enuitinVlAAnDerenHet volledige dansaanbod in Vlaanderen in één enkel overzicht: het was

totnogtoe een verre droom. Samen met de UiTinVlaanderen proberen

we dit op onze nieuwe website te verwezenlijken.

De dansagenda op onze site geeft je vanaf nu een overzicht van alles wat

er op het vlak van dans in Vlaanderen en Brussel te beleven is. Wil je weten

wat Danspunt organiseert? Heb je liever een overzicht van de activiteiten

van onze leden? Of wil je het volledige dansaanbod in Vlaanderen en

Brussel kennen? Je vindt het allemaal terug op de Danspuntwebsite!

Vanaf 1 april 2012 zal de UiTdatabank daarom de enige bron van informa-

tie zijn waaruit Danspunt zal putten om de activiteitenagenda’s van de

website en het Dans.Magazine samen te stellen. Hou hier dus zeker

rekening mee en geef je dansactiviteiten in via www.UiTdatabank.be.

Uiteraard zal je activiteit na correcte invoer ook worden gepubliceerd op

UiTmetVlieg.be, UiTinVlaanderen.be en op heel wat andere online en

gedrukte agenda’s. Geef dus één keer je activiteit in en zie ze op verschil-

lende plaatsen verschijnen!

De activiteiten die nu al aan Danspunt zijn doorgegeven, worden op dit

ogenblik door ons ingegeven in de UiTdatabank. Als je zelf iets wilt

ingeven, kijk dan altijd eerst of het er nog niet in staat!

Nieuwe activiteiten moeten jullie zelf tijdig ingeven in de UiTdatabank en

voorzien van een Danspunt-tag (zie hieronder), dan verschijnen ze zeker

in onze agenda’s.

Het is belangrijk dat je onderstaande invoerrichtlijnen goed naleeft. Zo

niet komt je activiteit niet in de agenda op www.danspunt.be terecht.

Vooral het toevoegen van de Danspunt-tag aan je activiteit is erg belang-

rijk (zie verder).

Hoe je acTiViTeiT inVoeren in de uiT-daTaBanK?Surf naar www.UiTdatabank.be en meld je aan. Je kan via het tabblad

‘Item Invoeren’ meteen aan de slag.

1. enkele tips voorafMaak voor elke activiteit een nieuw item aan. Geïnteresseerden kunnen

zo gemakkelijker je activiteiten terugvinden.

Je voert je activiteit best zo lang mogelijk op voorhand in. Als je nog niet

alle details weet kan je die later steeds aanvullen.

De invoer gebeurt in twee stappen. Eerst vul je de verplichte velden in en

sla je deze op, vervolgens kan je de velden invullen die niet verplicht zijn.

Tenslotte kan je ook nog een facebook-event koppelen of aanmaken.

2. Titel van je activiteitGeef hier de titel van je activiteit in. Vb. Argentijnse Tango. In de titel kan je

best niet vermelden dat het om een dansvoorstelling, workshop of

cursus gaat. Dit kan je verderop aanduiden en zal sowieso duidelijk zijn

op de Danspunt- en andere agenda’s.

3. waarSelecteer je locatie uit de lijst door enkele letters te typen en dan je

selectie te maken. als je ze niet terugvindt kan je gewoon de adresgege-

vens invullen. Opgelet: als je activiteit een uitstap, tocht of wandeling is,

voer dan het vertrekpunt in.

4. watJe kiest het type dat het best bij je activiteit past. Afhankelijk van het type

dat je kiest, kan je nog een subcategorie aanduiden.

5. wanneerGeef de datum en het start- en einduur in. Als je niet weet hoe lang je

activiteit duurt kan je het einduur openlaten. Je kan ook meerdere data of

periodes ingeven.

6. website, telefoon of emailGeef de contactgegevens in waarop mensen terecht kunnen voor meer

info.

7. leeftijdDuid aan dat het een activiteit is voor kinderen. Vul zeker een specifieke

leeftijd in.

8. Korte beschrijvingDe korte beschrijving is een wervende tekst van maximum 400 tekens.

Alle verplichte velden zijn nu ingevuld. Sla op en ga door om meer

informatie over je activiteit mee te geven (prijs, ticketinfo, foto, etc.).

9. link naar ticketsAls je gebruik maakt van een online ticketingsysteem kan je hier de URL

invullen waarop er tickets kunnen worden gekocht voor deze activiteit.

10. organisatorVul hier de naam van je organisatie in. Als je organisatie in het systeem zit

verschijnt ze automatisch nadat je enkele letters hebt getypt.

11. prijs Duid aan of je activiteit al dan niet gratis is. Zo neen geef je de richtprijs

(laagste toegangsprijs zonder speciale kortingen). Info over kortingen en

dergelijke kan je kwijt in het veld ‘extra prijsinformatie’.

12. afbeeldingVoeg zeker een afbeelding toe. Dat is goed voor de zichtbaarheid van je

activiteit op websites.

13. uitvoerderHier kan je de uitvoerders en/of artiesten invullen. Je kan indien gewenst

een rol meegeven.

14. Tags (trefwoorden)Hier kan je extra trefwoorden toevoegen om de vindbaarheid van je

activiteit te verhogen. Om in de Danspuntagenda te verschijnen dien je

hier de tag ‘Danspunt’ toe te voegen. Typ de eerste letters, de tag zal

vanzelf verschijnen.

15. ToegangsvoorwaardenJe kan de opties ‘enkel voor leden’ en ‘alleen op afspraak’ beter niet

aanduiden. Je activiteit zal dan niet verschijnen op UiTmetVlieg.be en

andere publiekskanalen. De activiteit wordt dan immers gezien als een

besloten aanbod.

Na het opslaan van je activiteit kan je onder het tabblad ‘Mijn Items’ alle

door jou ingevoerde activiteiten terugvinden. Erg handig als je nog

aanpassingen wil maken. Is je activiteit bijvoorbeeld volzet? Zet dit dan bij

in de titel.

Heb je nog vragen over het invoeren? Aarzel niet om de UiTdatabank te contacteren via [email protected]

Page 35: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

3535

DANS IN DE PERSVerschillende media - 29/11/2011Twee dansen op de unesco culTure-le -erfgoedlijsT ToegeVoegdEind november kwam het Intergouvernementele Comité van UNESCO bijeen in Bali en zijn er negentien nieuwe vormen van immaterieel cultureel erfgoed aan de lijst toegevoegd. Naast muziek, literatuur en rituelen zijn er nu ook twee dansen opgeno-men: de Samandans uit Atjeh, Indonesië en de Xoan zang en dans uit Vietnam. De Samandans, ook wel de dans van de 1000 handen, is een van de meest populaire dansen van Indonesië, en oorspronkelijk was het een dans die bij belangrijke gebeurtenissen werd opgevoerd. Xoan zang en dans komt voor in de provincie Phú Tho in Viet-nam. De Xoan wordt traditioneel opgevoerd in heilige plaatsen als tempels en tombes, en alleen in de lente. Meer info: www.unesco.org

Verschillende media - 15/12/2011gouden orde Van VerdiensTe Voor anne Teresa de KeersmaeKerDe Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, een van de grootste pioniers van de hedendaagse dans, werd op 14 december gelauwerd met de Gouden Orde van Verdienste van de Oostenrijkse deelstaat Wenen.

Verschillende media - 19/01/2012TopcHoreograaf rudi Van danTZig doodDe Nederlandse topchoreograaf en de voormalige balletdanser Rudi van Dantzig is op 78-jarige leeftijd overleden. Van Dantzig werd in het tweede deel van de 20e eeuw in een adem genoemd met Maurice Béjart. Van Dantzig maakte tijdens zijn carrière meer dan vijftig balletten. Verschillende van zijn choreografieën worden nog steeds opgevoerd.

Verschillende media - 25/01/2012sidi larBi cHerKaoui winT BriTse naTional dance awardSidi Larbi Cherkaoui werd in Londen vereerd met de ‘National Dance Award for Outstanding Male Performance’. De Hoboke-naar met Vlaams-Marokkaanse roots, werd al vaak gelauwerd als choreograaf, maar nooit eerder als danser. Sidi Larbi Cherkaoui werd onderscheiden voor zijn rol in ‘Dunas’, de voorstelling die hij samen met flamencodanseres Maria Pages maakte en danst.

de standaard – 09/02/2012we gaan massaal naar de dansles Aan de dansafdelingen van de Vlaamse kunstacademies schre-ven zich vorig jaar welgeteld 1.011 méér leerlingen in dan het jaar voordien. De oorzaak is niet ver te zoeken: de dansshows op televisie.Het is een indrukwekkend cijfer en de trend zet zich voort. Vlaanderen gaat dus massaal de dansvloer op. Of toch de meis-jes, want dansende jongens zijn nog steeds een uitzondering. Lees het volledige artikel van Pieter Janssens op www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GOT3LV7BM

dansmagazine nederland – 09/02/2012campagne ‘mag iK deZe dans Van u’ succesDe campagne ‘Mag ik deze dans van u?’, in augustus vorig jaar geïnitieerd door Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), heeft meer dan 1 miljoen 65-plussers bereikt door dansfeesten te organiseren. De cam-pagne is gestart om valincidenten te verminderen. In 500 ge-meenten zijn er 300 dansfeesten georganiseerd waarin 25.000 bejaarden de voetjes van de vloer hebben gehaald. Meer info: www.magikdezedansvanu.nl

Ketnet - 16/02/2012Kinderen dansen Tegen pesTenPesten is niet OK! En daar wilden Ketnetpresentatoren Charlotte en Brahim samen met heel Vlaanderen iets aan doen! Bijna 300.000 kinderen hebben tijdens de Week tegen Pesten in meer dan 2.000 Vlaamse scholen gedanst tegen pesten. Youtube staat ondertussen vol met filmpjes van kinderen die de Move dansen.

Koppen (eén) - 23/02/2012urBan dance is HipVoor veel jongeren is urban dance een manier van leven die hen helemaal heeft veranderd. Koppen volgde de dansgroep Let’s Go Urban tijdens een auditie en tijdens een optreden in het Antwerp-se sportpaleis. Eén van de geïnterviewde jongeren is Bjorn, amper 13 jaar en ook Belgisch kampioen latin en hiphop.Bekijk de reportage op www.een.be/koppenWist je dat het om dezelfde Bjorn gaat als Bjorn uit Mijn Kunst is Top (zie pagina 4)Wist je dat de bezielster en oprichtster van Let’s Go Urban, de Vlaams-Marokkaanse Sihame El Kaouakibi, begin dit jaar uitgeroe-pen werd tot Antwerpenaar van het jaar 2011.

Page 36: 2012 N1 DANS.MAGAZINE

01/04 – Leuven

dance.unlimited

08/04 – Gent

nacht van de liefde

15/04 – Mijn Kunst is Top

dworp

15/04 – Gent

Vervolworkshop schminktechnieken

17 & 24/04 – Roeselare

goede promotie voor je activiteit

17 & 24/04 – Herentals

goede promotie voor je activiteit

22/04 – Gent

muziek knippen en plakken - audacity

22/04 – Bornem

dance.impact

27/04 tot 06/05 – Week van de Amateurkunsten

Vlaanderen & Brussel

28/04 – Tienen

met Toeters en Bellen

29/04 – Gent

dans-idee-pakket: interactief choreografie spel

17 tot 20/05 – Brugge

BigBang Big mama

20/05 – Gent

plankenkoorts

25 & 26/05 – Anderlecht

festival maïsha

26 & 27/05 – Aalst

Vendula

05 & 19/06 – Gent

goede promotie voor je activiteit

28/06 tot 01/07 – Oostende

dansand 2012

16 tot 22/07 – Dworp

de Zomeracademie

25 tot 28/08 – Wilrijk

Zomerstage klassiek, jazz, hedendaags en modern

03/11 – Leuven

doe mee!!! dance.classix

17/11 – Brugge

doe mee!!! dance.Kicks

Meer informatie:Danspunt

Abrahamstraat 139000 Gent

T. 09 269 45 30 [email protected]