2014 N4 DANS.MAGAZINE

36
Dans. MICHAELA DEPRINCE OP EIGEN TENEN IN PORTUGAL INTERVIEW MET ROY JULEN LAMBAZOUK BIANCA DE JONG DANSIMPROVISATIE DOCENTENOPLEIDING STREETDANCE MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN DECEMBER 2014 - JRG 13 / N 4 - DRIEMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DANSPUNT - AFGIFTEKANTOOR GENT X - P209281 DANSAGENDA JAN/FEB/MRT 2015

description

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw.

Transcript of 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Page 1: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Dans.

MICHAELA DEPRINCE

OP EIGEN TENEN IN PORTUGAL

INTERVIEW MET ROY JULEN LAMBAZOUK BIANCA DE JONG

DANSIMPROVISATIE

DOCENTENOPLEIDING STREETDANCE

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN

DECEMBER 2014 - JRG 13 / N 4 - DRIEMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DANSPUNT - AFGIFTEKANTOOR GENT X - P209281

DANSAGENDA JAN/FEB/MRT 2015

Page 2: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Foto cover: Balletschool An Van den Broeck uit Destelbergen (Dance.Classix 2014) ©Vera Cammaer

Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans.

Eindredactie: Katrien Joris Directie: Ton SchipperRedactiemedewerkers: Sara Verhaert, Eveline Janssens, Caroline D’Haese, Naomi Pattyn, Monica Bermudez, Peter Royers, Claudia Verplanke, Maarten Van Winckel, Christel Vande Velde, Lut Firlefyn, Ton Schipper en Katrien Joris

Lay-out: www.heartwork.beDruk: Geers Offset – OostakkerOplage: 12.500 ex.VU: Piet Walravens – p.a. Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent

Abonnementen: 10 euro voor 4 nummers/jaar Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen in de danswereld en krijg je als abonnee bovendien korting op onze vormingsactiviteiten en Opleiding Dansdocent. Daarnaast geniet je ook van een reductie op dansvoorstellingen en performances in verschillende Vlaamse cultuurhuizen en ontvang je tweemaal per jaar kortingsbonnen van Brantano.Lidgeld groepen: 50 euro per jaar. Over te maken op rekeningnummer 001-3517404-66 van Danspunt.

Adverteren: alle info op www.danspunt.be/adverteren

Meer info: Danspunt, Abrahamstraat 13, 9000 Gent, [email protected], www.danspunt.be

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in de danswereld:

www.danspunt.be

www.facebook.com/danspunt

www.twitter.com/danspunt

MICHAELA DEPRINCE: ZE NOE-

MEN ME DUIVELSKIND

P. 4-5

INTERVIEW MET ROY JULENP. 8-9

VERSLAG DANCE.KICKSP. 10

JOLIEN VAN OPSTAL OP EIGEN

TENEN IN PORTUGAL

P. 12-13

LAMBAZOUK

P. 14

TANATSFESTIVAL

P. 15

BIANCA DE JONG & OPLEIDING

DANSDOCENT

P. 16-17

VERSLAG DANCE.CLASSIXP. 18

DANSIMPROVISATIE

P. 20-21

DOCENTENOPLEIDING

STREETDANCE

P. 22-23

VOORWOORD

P. 3

DANSPUNT IS NIEUWSGIERIG P. 7

COACH IN DE KIJKER

P. 11

DANSWEETJES

P. 6-7

DANSPUNTNIEUWS P. 19

DANS.KORTINGEN

P. 24-25

AGENDA DANS.EVENEMENTEN P. 26-27

OPROEP WEDSTRIJDENP. 27

AGENDA DANS.VORMINGP. 28-31

AGENDA DANS.LEDENP. 32-34

INFO DANSONDERWIJSP. 34

DANS IN DE PERS

P. 35

Dans.

2

Je kan vanaf nu Dans.Magazine ook lezen op je tablet,

computer,…! Je vindt zowel het huidige tijdschrift als al de

voorgaande edities op www.danspunt.be/magazine

Page 3: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

3

Een nieuw jaar een nieuwe structuur Even stilstaan bij de verwezenlijkingen en gebeurtenissen van het voorbije jaar; samen vooruitblikken op wat komen gaat, plannen maken en goede voornemens uiten,… het hoort bij elke jaarwisseling. En het ene jaar gaat dat al wat makkelijker dan het andere.

Over wat 2014 voor amateurdans heeft betekend, mogen we zeker niet klagen: Vlaanderen danst meer dan ooit tevoren en andere landen benijden ons artistiek niveau en onze danstalenten.

Danstalent krijgt alle kansen, en dat verdient het ook! Het verheugt ons dat we het voorbije jaar dat talent opnieuw hebben kunnen stimuleren via cursussen en onze opleiding dansdocent; dat we het konden detecteren en belonen via onze wedstrijden; dat we onze “Ambassadeurs” de kans konden geven om hun kunnen te tonen op festivalpodia tot ver in het buitenland en zo Vlaanderen mee op de Europese danskaart konden zetten.

Als goede intentie voor 2015 zouden we dus kunnen zeggen: “Laten we minstens op die manier verder doen in 2015! En, daar waar het mogelijk is, zelfs beter!”. Ook al staat onze gemeenschap in deze tijden helaas voor grote uitdagingen en ontsnapt ook de culturele sector niet aan de budgettaire logica.

Om jullie nog beter te dienen, passen we in 2015 daarom onze ledenstructuur aan (zie ook pagina 19). Dansgroepen, -scho-len, -gezelschappen, … kunnen nog steeds lid worden van Danspunt en genieten van de vele voordelen (coaching, eventuele verzekering, info & advies, …). Ze hoeven ons echter geen ledenlijsten meer te bezorgen (tenzij voor de verzekering), waardoor de administratieve rompslomp zowel voor de groepen als voor Danspunt tot een minimum beperkt wordt.

Individuele dansers of dansliefhebbers kunnen daarentegen geen lid meer worden van Danspunt. Ze kunnen zich wel gratis registreren op onze website en aangeven of ze al dan niet een voordelig abonnement op Dans.Magazine wen-sen (met bijhorende voordelen) en/of via onze digitale mailing op de hoogte gehouden willen worden van onze activi-teiten, projecten, ….

Op die manier hopen we onze werking en dienstverlening te optimaliseren, zodat we ons nog meer kunnen toeleggen op dans in Vlaanderen.

Danspunt zet sinds haar oprichting in 2002 in op zowel de behoeften en de noden, als op de uitdagingen van de tijd, met als belangrijkste focus: het bevorde-ren van de artistieke ontwikkeling en omkadering van amateurdans in Vlaanderen en Brussel. Daarbij trachten we de beschikbare competenties en inzetbare expertises zo ruim mogelijk te delen, ook met hen die een extra duwtje in de rug best kunnen gebruiken, al dan niet omdat ze het om de ene of andere reden wat moeilijker hebben om aanslui-ting te vinden.

Speciaal voor hen voeren we vanaf 2015 een nog laagdrempeliger prijsbeleid: studenten, mensen met een vervangings-inkomen of met een verhoogde tege-moetkoming van het ziekenfonds, genie-ten vanaf nu een extra korting op de normale prijs van onze vormingsactivitei-ten. Ouders met kinderen jonger dan 10 jaar zullen hun kroost gratis kunnen laten meegenieten van onze danswedstrijden en voorstellingen, want: “Jong geleerd, is…!”.

Voor onze informerende opdracht volgen we uiteraard de technologische evolutie op de voet. Sociale media als Facebook en Twitter scheppen de mogelijkheid om kort op de bal te spelen en dansnieuws snel te verspreiden. De Dans.App bundelt al het dans-moois dat internet te bieden heeft onder één enkele knop. En onze website is een veel geconsulteerde online infotheek en databank, waar je antwoor-den vindt op al je vragen over amateurdans.

Dit vertrouwde Dans.Magazine heeft van zijn kant dan weer de rol om dieper in te gaan op sectoraal nieuws, trends, praktijk-voorbeelden en projecten. De rijk gevulde kalender, achteraan het blad, biedt je in één oogopslag een duidelijk overzicht van de activiteiten die zowel onze leden als wijzelf voor jou in petto hebben.

Maar intussen is ook drukwerk onderhe-vig aan een heftige evolutie. Aan de ene

kant zijn er de ecologische aspecten, die eenieder van ons ertoe aanzetten om zuiniger om te springen met papier, aan de andere kant zijn er de digitale mogelijk-heden die zich aan duizelingwekkende snelheid verspreiden.

Aan deze ontwikkelingen wil Danspunt niet voorbijgaan. Het Dans.Magazine is reeds geruime tijd ook digitaal beschik-baar via onze website. Steeds méér dansliefhebbers maken daar gratis en gretig gebruik van, net zoals van de mogelijkheid om via mailings gratis en regelmatig op de hoogte gehouden te worden van onze activiteiten.

Vanaf 2015 koppelen we de verspreiding van gedrukte exemplaren aan een abon-nement. Voor verantwoordelijken en lesgevers is het abonnement inbegrepen in het lidgeld van hun dansgroep, -gezel-schap of -school. Als amateurdanser of geïnteresseerde kan je zelf een voordelig jaarabonnement nemen op de gedrukte versie van het Dans.Magazine en je geniet dan tevens van heel wat extra voordelen: kortingen op de cursussen van Danspunt, kortingen op de professionele dansvoor-stellingen in theaters en cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel, tweemaal per jaar kortingsacties voor Danspuntabonnees bij Brantano, ….

Dankzij deze structurele aanpassin-gen zijn we ervan overtuigd, dat Danspunt haar dienstverlening vanaf 2015 nog beter zal kunnen afstemmen op en toegankelijker maken voor alle amateurdansers in Vlaanderen en Brussel.

We verwelkomen je graag als abonnee of als geregistreerde, maar vooral als danser/-liefhebber op één van de vele, boeiende Danspuntactiviteiten die 2015 te bieden heeft.

We wensen je een schitterend en vooral een blij en dansant nieuw jaar!

Ton SchipperDirecteur Danspunt

Page 4: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

4

door Sara Verhaert

Ze noemen me duivelskindHet verhaal van een oorlogswees die ballerina werd

Vandaag is ze een beloftevolle jonge balletdanseres bij het Nationale Ballet in Nederland. In haar kindertijd danste Michaela DePrince op blote voeten op een aar-den weg in het West-Afrikaanse Sierra Leone. Een Amerikaans echtpaar gaf het ‘dui-velskind’ een tweede kans in het leven. Een transformatie van het lelijke eendje tot een betoverende Zwarte Zwaan uit het Zwanenmeer.

Haar recent verschenen biografie ‘Ze noemden me een duivelskind’ is een bitterzoet verhaal dat je stil, hoopvol en ontroerd achterlaat. Want gruwel heeft ze gezien, oorlog heeft ze meegemaakt, littekens heeft ze voldoende - maar Michaela DePrince jaagt ondanks alles haar eigen dromen na.

Michaela DePrince groeit op als Mabinty Bangura in het West-Afrikaanse Sierra Leone. In 1991 breekt in dat land een burgeroorlog uit. Scholen blijven gesloten, het alledaagse leven valt stil. Michaela is drie jaar oud wanneer de oorlog naar het dorp komt waar ze samen met haar vader en moeder opgroeit. De burgeroorlog in Sierra Leone maakt naar schat-ting 50.000 slachtoffers, waaronder de familie van Michaela. “Overal waar je keek, zag je mensen sterven. Zonder enige reden. Mijn vader werd doodgeschoten door de rebellen. We hadden geld nodig, maar er was niemand die ons geld kon geven. Mijn moeder gaf me zoveel mogelijk te eten, maar zij at zelf niets. Dus ze ging dood aan de honger.” getuigde Michaela in één van haar eerste interviews in 2011.

Net als duizenden andere kinderen, komt Michaela als oorlogswees in een kindertehuis terecht. De situatie is er uitzichtloos. Door een aangeboren huidziekte heeft Michaela een gevlekte huid, met witte stippen op haar gezicht en lichaam. Ze krijgt de bijnaam ‘duivelskind’ en is altijd de laatste in de rij bij het uitdelen van eten, speelgoed, …. En toch gebeurt in dezelfde periode iets wat Michaela’s leven zal veranderen: ze vindt een oud, verfomfaaid tijdschrift met een ballerina op de cover.

“Ik zag allemaal glanzende bladzijden met foto’s van witte mensen. Ik moest door mijn oogharen turen om ze te kunnen zien, want ik was bijna verblind door het stof. Ik greep Mabinty Suma en samen renden we naar een boom om dekking te zoeken.

‘Kijk! Zo zien witte mensen eruit,’ zei ik terwijl ik haar het flapperende tijdschrift liet zien. ‘Waarom hebben ze van die gekke kleren aan?’ vroeg ze kort gieche-lend terwijl ze het vlak voor haar ogen hield. Ik keek naar de omslag. Een witte vrouw in een heel kort, glinsterend roze rokje dat wijd uitstond. Ze droeg ook roze schoentjes die eruit zagen alsof ze ge-maakt waren van de zijden stof die ik ooit op de markt had gezien, en ze stond ermee boven op haar tenen. ‘Is dat niet een rare manier van lopen?’ vroeg Mabinty Suma. ‘Hm, misschien is ze aan het dansen,’ zei ik. ‘Dansen! Op de punt van je tenen? Dat kan toch niet!’ riep ze uit. ‘Jawel hoor. Ik geloof dat ik dat wel zou kunnen als ik gewoon mijn best doe,’ zei ik. Toen sprong ik overeind en ging boven op mijn blote tenen staan. Ik viel terug op mijn hakken en draaide vol plezier rond, ondanks de wind die in mijn gezicht prikte en in mijn open mond waaide.”

NIEUW LEVENNiet veel later zet het weesmeisje uit Sierra Leone haar eerste stap naar een nieuw en beter leven. Een Amerikaans echtpaar adopteert Michaela, nadat ze eerder al door twaalf andere gezinnen is afgewezen omwille van haar gevlekte huid. In Amerika is de jonge Michaela vastbesloten om haar droom waar te maken en ballerina te worden. Maar op het toneel krijgt de jonge danseres steeds meer af te rekenen met jaloezie en het schoonheidsideaal. Waar ze vroeger uitgesloten werd door haar huidziekte, vormt in de balletwereld haar zwarte huidskleur de grootste uitdaging.

“Ik begon me af te vragen waarom ik op grond van mijn huidskleur geen balletdanseres zou kunnen worden. Mijn onzekerheid nam toe toen ik hoorde wat mensen over zwarte ballerina’s zeiden. Tijdens een repetitie zei een van de moeders die ons bege-leidde: ‘Zwarte meisjes zouden niet moeten ballet-dansen. Ze zijn te atletisch. Ze zouden klassiek ballet

Page 5: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

5

Samen met haar moeder Elaine DePrince schreef Michaela haar levensverhaal neer in het boek ‘Ze noemden me duivelskind’, een inspirerend verhaal van hoe een jonge danseres zich ondanks vele littekens een weg naar de top zoekt.

‘Ze noemden me duivelskind’ van Michaele DePrince en Elaine DePrince - Uitgeverij Mistral - 2014, 1ste druk - ISBN 978 90 488 2087 0 - paperback - 256p. 17,50 euro

aan de witte meisjes moeten overlaten. Op een keer zei iemand in de balletwereld die ik hoog had zitten, tegen mijn moeder: ‘We vinden het zonde om veel tijd, geld en moeite aan de zwarte meisjes te verspillen. Als ze in de puberteit komen, krijgen ze dikke dijen en billen, en dan kunnen ze niet meer balletdansen.”

Later krijgt Michaela zelfs in professionele gezelschappen te horen dat er geen plaats is voor een zwarte danseres.

“Ik bereidde me voor op De Notenkraker en oefende alles tot het perfect was. Enkele weken voor de voorstelling hoorde ik dat ik de rol niet meer mocht dansen. Omdat Amerika niet klaar was voor een zwarte danseres in de hoofdrol. Ik stond toen plots op het punt om met ballet te stoppen.”

Maar opgeven doet ze niet. In 2011 krijgt de danseres een rol in First Position, een documentaire die zes jongeren volgt die een plaats willen veroveren in een bekend balletgezelschap. Het betekent voor haar een internationale doorbraak: ze studeert af bij het American Ballet Theatre en gaat aan de slag bij het Dance Theatre of Harlem. Toch is Michaela’s droom nog niet helemaal waargemaakt. Ze doet auditie voor het internationaal gerenommeerde Nationale Ballet in Nederland – waar ze wordt toegelaten tot de Junior Company. In 2014 neemt het Ballet haar op in het gezelschap.

“Die avond stond ik voor de spiegel de Zwarte Zwaan te dansen. Mijn armen en benen wisten wat ze moesten doen. Daar hoefde ik niet op te letten. Ik focuste me op mijn gezicht, vooral op mijn ogen. Mijn gezicht veranderde voor mijn ogen. Mijn neusgaten sperden zich open, mijn ogen trokken samen, en ik besefte dat ik naar Odile keek. Bij mijn volgende voorstelling werd ik eindelijk, na honderden uren oefenen voor die rol, de Zwarte Zwaan.”

Page 6: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

DansweetjesDANSCENTRUM PIROUETTE TANEC, TANEC, … 2014Op vraag van Danspunt mocht Danscentrum Pirouette, onze ambassa-deur moderne dans, van 24 tot en met 27 oktober in Tsjechië gaan dansen. Ze mochten ons land verte-genwoordigen op het Tanec, tanec, … festival in Jablonec Nad Nissou, een stad in het Noorden van Tsjechië. Tanec, tanec … is een landelijk hedendaags dansfestival met internatio-naal karakter. Vanuit heel Tsjechië werden groepen geselecteerd en de win-naar van het festival mag Tsjechië vertegenwoordi-gen in o.a. België (Dance.Impact) en Kroatië. Pirouette mocht het festival openen en werd na afloop overdonderd met een warm applaus en ontzettend positieve reacties. Als gastgroep konden ze overdag genieten van verscheidene workshops (improvisatie, body setting, …) en ‘s avonds de optredens moderne dans van de verschillende Tsjechische groepen meepikken. Lise Alexander, choreografe van Pirouette kijkt terug op een fantastische tijd: “Het was een unieke kans om te mogen dansen in het prachtige theater Mestske divadlo. Ook de organisatie, belichting, geluid, … waren tot in de puntjes verzorgd. Het was een geweldig avontuur om nooit te vergeten.”Meer info: www.dancepirouette.be

6

DIEP VERDWAALDEnkele weken geleden is een nieuw project van Danspunt, Passerelle en C-Mine van start gegaan in Genk. Met de oude mijngebouwen als achtergrond gaat choreografe Judith Clijsters 5 weekends aan de slag met een enthousiaste groep jongeren die geen ervaring hebben in hedendaagse dans. Judith werkt met hen rond het thema ‘pesten’ en zal dans als middel gebruiken om de groep een eigen stem te geven. Hierbij gaat ze anders te werk dan bij een gewone dansles. Ze reikt de dansers, die allemaal tussen 12 en 16 jaar zijn, een dansvocabula-rium aan waarna ze zelf op ontdekking kunnen gaan. Een interview met Judith en enkele jongeren over het pro-ject en hun werkwijze vind je terug in het volgende magazine.

Voor foto’s en informatie over het toonmoment (23/12) hou je best onze Facebookpagina in de gaten!

‘FOR THOSE’ ULA SICKLE, CC DE GROTE POST & KLEIN VERHAAL MAKEN WAT MOOIS IN OOSTENDEAfgelopen maanden sleutelde choreografe Ula Sickle samen met kleinVerhaal aan een dansperformance met jonge Oostendenaars. Het jeugdige gezelschap bestaat uit een mix van verschillende achtergronden, culturen en subculturen, allen verbonden door de passie voor dans.For Those focust op de individuele creativiteit van de dansers,

hun persoonlijke geschiedenis, hun bewegingen en de spannin-gen die dit binnen een collectief proces teweegbrengt. Die broeierige dynamiek wordt vertaald in een choreografie - solo versus harmonie, solo versus contrapunt. For Those gaat over dans als populaire expressie, als eigentijdse taal die ons een gezicht geeft, vertelt over wie we zijn en waar we naartoe gaan.Het eindresultaat is een prachtige dansvoorstelling die je kan bewonderen op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2015, respectievelijk om 20.30 uur en 15 uur in CC De Grote Post in Oostende. Tickets en meer info: www.degrotepost.be en www.kleinverhaal.be

JARIGENDansgroep Tirkedi uit Sint-Pieters-Leeuw vierde afgelopen najaar zijn 20-jarig bestaan met een spetterende dansinstuif.

In Gent mag Danshuis De Ingang ondertussen al 10 kaarsjes uitblazen. Ze plannen heel wat feestactiviteiten tijdens hun ver-jaarjaar, zoals een flashmob, een Li Li Hop Weekend (23, 24 & 25/01), een verjaardagsfuif, … Meer info: www.de-ingang.be

Dansgroep Gaïda (Gent) viert zijn 25ste verjaardag met een instuif ‘Dansen uit de Balkan’ op 28/03. Meer info: www.gaidagent.be

De Griekse dansgroep Kalitsa (Kapa vzw) uit Aartselaar heeft ondertussen ook al 25 jaar op de teller staan. Op 8 maart staat er alvast een Griekse dansdag op het programma. Meer info: www.kalitsa.be

Peña Al Andalus pakt ter ere van haar 30-jarig bestaan uit met een groot flamencofestival op 7 en 8 februari in Antwerpen. Meer info: www.alandalus.be

Nog een verjaardag te vieren? Laat het ons weten via [email protected]

©M

aart

en M

arch

au

Page 7: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

7

Favoriete dansgenre? Mijn eerste liefde is flamenco. Toen ik bij toeval van een flamenco-optreden mocht proeven tijdens het Sfinksfestival, was ik compleet verkocht. De muziek en dans met hun expressieve kracht en diepte bleven meteen plakken. Het duurde dan ook niet lang tot ik zelf de stap zette om te dansen. Nu zo’n 10 jaar na mijn eerste zapateados, is dansen nog altijd één van mijn passies. Geleidelijk aan ben ik heel wat andere genres, dan flamenco, gaan verkennen. In korte workshops of langere lessenreeksen zijn er vele werelden voor me openge-gaan, ook dankzij Danspunt. Van heden-daagse dans tot bodydrumming, van oriëntaalse dans tot contactimprovisatie, van bewegingstheater tot lindy hop, …. Dansen in zovele vormen heeft me als persoon enorm doen groeien en ik kan niet meer zonder. Het is dan ook heel fijn dat ik als Danspuntmedewerker mijn passie nu kan combineren met mijn ervaring in het vormingswerk!

Wat was de laatste professionele dansvoorstelling die je hebt gezien?Tomatito, flamencogitarist en levende legende kwam in oktober naar De Roma. De focus lag vooral op het muzikale, met danseres Paloma Fantova als kers op de taart. Een flamencodanser ondersteunt steeds de muziek met zapateados (je voeten als volwaardig percussie-instru-

ment), palmas (klappen) en vingerknippen. Haar inbreng was ijzersterk en heeft de zaal gewoon omvergeblazen.

Wat was de laatste amateurdansvoor-stelling die je hebt gezien?Dit najaar zag ik Murga’s uit heel Vlaanderen optreden tijdens de jaarlijkse Kick-off in Gent. Een murgagroep maakt een straatspektakel met 4 disciplines: muziek, dans, theater en grime/kostuum. Het kwam overgewaaid vanuit Zuid-Amerika en heeft zich ondertussen ook in Europa verspreid. Iedereen is welkom om in te stappen en kan zijn eigen inbreng hebben. Elke groep heeft zijn eigen karakter en zowat alles wordt zelf ge-maakt: muziek, choreo’s, verhaallijn, kostuums en grime. Het heeft een sterke sociaal-culturele inslag en wil het plezier van muziek en dans bij zoveel mogelijk mensen brengen.

Zelf dans ik bij Lamourgaga, één van de Antwerpse murga’s. In 2014 maakten we de show ‘Lamortgaga’, bevolkt door bruiden van waanzin en dood. Drukke agenda’s maken het spijtig genoeg moei-lijk voor Lamourgaga om wekelijks te blijven repeteren, want je hebt telkens genoeg mensen nodig van elke discipline: blazers, percussie, dans, .... Vanaf 2015 repeteren we op het ritme van de optre-dens, want de aanvragen blijven binnenkomen.

Murga’s zijn steeds op zoek naar mensen die graag samen willen dansen, musice-ren, creëren. Neem zeker eens een kijkje op www.murga.be voor groepen in jouw buurt!

Wie is je favoriete choreograaf/danslei-der aller tijden?Ultima Vez / Wim Vandekeybus maakte een blijvende indruk met ‘Blush’. Recenter zag ik ook ‘Babel’ van Sidi Larbi Cherkaoui, een prachtige ervaring!

Wat is je favoriete dansnummer of muziek?Alles wat ruikt naar rythm & soul.

Eind november viel de Gentse vzw Maya Sapera Dance Company in de prijzen tijdens ‘Bellydancer of the World’ in Duisburg (Duitsland). Het is een jaarlijks terugkerende prestigieuze danswedstrijd voor oriëntaalse dans en de grootste in dit dansgenre in Europa. Buikdansers van over de hele wereld nemen het hier in verschillende categorieën tegen elkaar op.In 2011 mocht Maya Sapera de eerste prijs in ontvangst nemen voor haar solo-act en in 2012 voor een choreografie uitgevoerd door haar leerlingengroep ‘Masala Dance’. Dit jaar keerde ze terug met haar profes-sionele dansgroep – en met succes.Met de Bollywood dansgroep Gori KaDance en een Indiaas folkloreduet sleepte ze maar liefst tweemaal de eerste prijs in de wacht. Maya en haar danseres-

MAYA SAPERA DANCE COMPANY GAAT MET PRIJZEN AAN DE HAAL8TH CONTEST ‘BELLYDANCER OF THE WORLD’

sen Aaricia, Babette, Elise, Karen en Yuka kunnen hun geluk niet op. “We kijken er al naar uit om volgend jaar onze titel te verdedigen!” vertelt Aaricia.

De choreografe en danseres Maya Sapera ontpopte zich reeds op jonge leeftijd tot een autoriteit in de Indische en oriëntaalse dans. Ze was de eerste om in België een Bollywood dansgroep op te richten en stichtte in 2011 de Maya Sapera Dance Company vzw, een koepelorganisatie voor Indische en oriëntaalse dans- en muziek-projecten. De Gentse danscompagnie schitterde dit jaar o.a. op het podium van Couleur Café, tijdens het dansfestival Brussel Danst! en haalde vorig jaar met Yamuna de halve finale van het VTM programma Belgium’s Got Talent.

Danspunt is nieuwsgierig…Sinds begin oktober 2014 versterkt Ellen Sijmons het Danspunt-team. Ze organiseert de vormingsactivi-teiten en combineert haar hart voor dans met haar ervaring als vormingswerker in een breed kunstedu-catief spectrum. Als amateurdanser verkent ze bovendien graag verschillende genres. Nieuwsgierig als we zijn vragen we haar naar haar danservaringen.

Lamourgaga ©Serge Meeters

Page 8: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

8

“Dans is de basis om gelukkig te worden!”Interview met Roy Julen door Naomi Pattyn

Na het grote succes in zeven landen met zijn eigen dansfilm ’Body Language (2011)’ en het mogen aanleren van zijn danspassen aan internationale artiesten als Jason Derulo, heeft choreograaf en multitalent Roy Julen nu zijn eigen theatershow. Het grote publiek heeft Roy omarmd als de sympathieke hoofdchoreo-graaf en creative producer van het dansprogramma ‘So You Think You Can Dance’. Ook in de rol als assis-tent-regisseur en presentator van de SYTYCD-theatertour heeft Nederland en België hem leren kennen.

Eind november onderbrak hij even de repetities voor het tv-programma ‘Dansdate’ om Danspunt te woord te staan.

Op welke leeftijd ben je beginnen dansen? Roy: “Ik ben eigenlijk vrij laat beginnen dansen, pas op mijn 11 jaar. Ik kon geen maat houden en ik begon hiphop te dansen zoals ik zag in de videoclips op televisie. Dans zit zeker niet in de familie. Mijn mama is wel creatief (modeontwerp-ster), maar mijn papa (politieagent) hele-maal niet.”

Wanneer heb je jouw eerste choreo-grafie gemaakt voor anderen?Roy: “Op mijn 18de maakte ik mijn eerste videoclip: ‘Sat-R-Day’ en die werd meteen uitgezonden op muziekzenderTMF (Nederland).”

Je hebt afgelopen najaar ook choreo-grafieën gemaakt voor ‘Dansdate’ (dansprogramma op vtm met bekende koppels). O.a. hiphop voor Josje & Kevin en modern voor Sean & Allison. Hoe was het om met ongeschoolde dansers te werken? Roy: “Het was heel moeilijk en vergde ook een andere aanpak. Ze kennen bijvoor-beeld geen dansbenamingen, waardoor je de choreografie anders moet gaan uitleg-gen. Ik greep dan terug naar dagelijkse bezigheden zoals stofzuigen, afwassen, … om bewegingen te verduidelijken. Ze hebben ook een lijf waar ze bij wijze van spreken alleen mee lopen en nu moesten ze er andere bewegingen mee maken. Kevin had echt aanleg om te dansen en zijn pluspunt was ook dat hij zich als acteur goed kan inleven. Josje heeft wel een dansachtergrond. Ze had zelfs al eens dansles van mij gekregen. Sean is als zanger dan weer zeer muzikaal wat ook een voordeel was om mee aan de slag te gaan. Ik kan natuurlijk niet toveren, maar

iedereen kan dansen, zij het op een verschillend niveau.”

Hoe sta je tegenover amateurdans?Roy: “Zeer positief! Op Instagram (foto-applicatie, n.v.d.r.) like ik bijvoorbeeld heel veel foto’s van dansende amateurs omdat ik hen op die manier wil motiveren en stimuleren. Door te dansen durf je jezelf bloot te geven, schaamte te overwinnen, … je wordt zelfzeker en volgens mij is dans een basis om gelukkig te worden.”

Binnenkort komt er ook weer een nieuw seizoen aan van SYTYCD! Sta je opnieuw in voor een aantal (groeps)choreografieën? Roy: “Zeker en vast! We zijn nu met de pré-audities bezig: het selecteren van mensen die we op de audities uitnodigen. Ook dit jaar zit er aardig wat talent tussen, dus ik kan al niet meer wachten om eraan te beginnen! Ik zal vooral de groepscho-reo’s maken, overzie de choreo’s van de andere choreografen, … ik heb dus aardig wat werk met het organiseren en stroom-lijnen van de show. Misschien maak ik nog eens een choreografie voor een duo, maar dat staat nog niet vast.”

Welke danser van de voorbije seizoe-nen van SYTYCD is je het meest bijgebleven?Roy: “Dit is een moeilijk vraag. We hebben al zoveel seizoenen met zoveel goede dansers achter de rug. Als ik dan toch iemand zou moeten kiezen, kies ik Frederic. Zijn duo met Vivian op het liedje van Jessy J. heeft me heel erg verrast en hij heeft een grote ontwikkeling doorge-maakt als danser. Jurylid Ish verwoordde het toen mooi: het is alsof je naar een film kijkt, iedereen wordt meegenomen in het verhaal.”

Na 6 jaar stond je nog eens zelf op een podium tijdens het tv-programma ‘The Voice van Vlaanderen’ (optreden van

Laura). Gaan we je in de toekomst nog meer zelf zien dansen of was dit eenmalig?Roy: “Dat was geweldig om te doen! Het was eigenlijk best wel grappig, normaal geef ik de dansers instructies maar nu moest ik als choreograaf zelf meedansen. Iedereen ging er automatisch vanuit dat het mij makkelijk af zou gaan, maar ik had toch veel zenuwen. Het was een heel fijn gevoel. Nu ik hier na jaren weer van geproefd heb, doe ik in de toekomst misschien nog wel zoiets. We zien wel.”

Je bent ook gevraagd om een choreo-grafie te maken voor het Scapino Ballet Rotterdam. Hoe heb je dat ervaren??Roy: “Heel goed! Ik was erg onder de indruk dat de artistieke leider van het Scapino Ballet zo’n vertrouwen in mij had. SYTYCD draagt daar natuurlijk aan bij. Het is dankzij het programma dat ik nu zo dingen kan doen en daar ben ik heel dankbaar voor. Het is ook leuk dat het stuk internationaal hoge toppen scheert. Ik kreeg al felicitaties uit het verre Zweden.”

Wie inspireert je en waar haal je je inspiratie vandaan?Roy: “Mia Michaels (Amerikaanse choreo-grafe) en Wade Robson (Australische danser en choreograaf) zijn mijn twee grootste inspiratiebronnen. Ze werken, als jurylid en choreograaf, ook mee aan de Amerikaanse edities van SYTYCD. Ik heb hen allebei ontmoet en hun filosofie inspireert me enorm. Ik wil mezelf mentaal blijven verrijken en hierdoor geïnspireerd raken om creatief te blijven.”

Welke choreografie is je de afgelopen jaren het meest bijgebleven en vooral waarom? Roy: “Ik heb er zoveel gemaakt! Waarschijnlijk meer dan 1000, waaronder ook musicals en videoclips. Ik streef er steeds naar om van elke choreografie mijn mooiste te maken. Bijgevolg ben ik nooit

Page 9: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

9

100% tevreden en wil ik elke keer weer een stapje dichter bij dé mooiste choreo-grafie komen.”

Je film ‘Body Language’ (2011) was een schot in de roos! Hoe was het om een film te maken? Roy: “Ik schreef het scenario al in 2004 en heb het in 2011 laten herschrijven. Op zich was dat al een moeilijke opdracht voor mij want ik ben van origine geen schrijver maar had blijkbaar wel aanleg. Maar ik vond het vooral heel leuk om mijn ge-dachten eens niet in choreografie maar op papier te uiten. Als je iets leuk vindt zie je minder snel obstakels die je kunnen weerhouden. Het was zeker niet makkelijk om te doen, maar ik heb er op en top van genoten!”

Volgend jaar kom je naar Vlaanderen met je nieuwe dansproductie ‘The Fabulous Sneakerboyz’. Kan je ons al wat meer vertellen? Roy: “Het gaat over vijf jonge mannen met verschillende karaktereigenschappen, (vrouwenversierder, verlegen, materialist, mama’s kindje en beste vriend gehalte) die

laten zien hoe zij over vrouwen en de liefde denken. Het centrale onderwerp is de liefde, waar Iedereen constant mee bezig is (komt de ware ooit voor mij, …). We zoeken aan de hand van sneakers een verklaring voor het gedrag van de man. De schoenen zouden volgens de komiek, de snea-kerexpert in de show, moeten aange-ven wie de juiste man in de liefde is. Volgens de komiek zijn mannen met Nike air jordans bijvoorbeeld vrouwen-versierders. Mannen met Vans zijn dan weer verlegen jongens. Maar klopt deze theorie ook… Het is een groot spektakel met veel hiphop, breakdance, moderne dans en veel humor. De dansers zijn ondertussen bekend maar ik ga nog niets verklappen.”

Tot slot, wat mogen we je nog toewensen?Roy: “Een goede gezondheid, veel geluk en als het kan succes in mijn carrière.”

Dat wensen je van harte toe!

The fabulous SNEAKERBOYZ gaat over 5 jongens die worstelen met hun gevoelens in de liefde. Begrijp jij jon-gens ook nog steeds niet? Misschien kan jij je type vinden aan de hand van zijn sneakers? Hier krijg je antwoord op al je vragen? Veel spectaculaire en emotionele dans gecombineerd met de humor van een cabaretier? The fabulous SNEAKER-BOYZ is een avond om nog lang over na te praten met je vrienden en vriendinnen.

Zondag 26 april 2015 om 15 uur in Stadsschouwburg Antwerpen Zaterdag 30 mei om 20 uur in Capitole Gent

Lezers van Dans.Magazine krijgen 10 % korting en groepen kunnen genieten van speciale voorwaarden.Meer info: www.danspunt.be/extraatjes

www.sneakerboyztour.nl

Page 10: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

10

Acht groepen doorstonden afgelopen maand de preselectie en toonden in Tielt hun beste moves aan publiek en jury.Dansschool & Showteam Dance@cademy (O.-L.-V.-Waver) trok deze tiende editie van Dance.Kicks op gang met de choreografie ‘Pendamonium’ van Sebastian Bruce, Maurice & Jens Van Noten. Ze sleepten met hun kleding, muziek en inleving het publiek mee in de wereld van het geesten oproepen en alle gevolgen vandien. De dansers van Urbance van Fit & Jong uit Heusden-Zolder brachten met ‘Music makes us lose control’ (choreografie: Dorien Put) een zeer gevarieerde voor-stelling met een ode aan de dans in al haar vormen. Met ‘Thorn’ van Jocelyn Joosten ver-telde J+ dance crew (Brugge) een zichtbaar en begrijpend verhaal, zonder in clichés te vallen en met visueel leuke accenten. DanceAction uit Leuven toonde met ‘Inner Power’ (choreografie van Gerrit Deschuyter, Wampa & Danko) dat je nooit mag opgeven en moet blijven doorzetten. De dansers maakten er een echte show van met een krachtig einde. Choreografen Yves Ruth en Kim Vanhaelen van K-Creation (Sint-Genesius-Rode) stelden met ‘Human after all’ onze prestatiegerichte maat-schappij aan de kaak. Een choreo met zeer interessante steps, mooie effecten en sterke accenten. Mad Hatters Dance Company uit Mol bracht ons met ‘Too cool for school’ (choreografie: Cleo Vanlommel) terug naar de klas, waar er een strijd heerst tussen leerkrachten en leerlingen. De fun bij de dansers droop van het podium en werkte zeer aanstekelijk.

In een afgeladen vol CC Het Gildhof in Tielt vond op zondag 9 november de 10de editie van Dance.Kicks plaats. Een deskundige jury zocht er naar de nieuwe ‘Ambassadeur urban dance 2014’. Het podium stond andermaal vol met danstechnisch goede en enthousiaste amateurdansers. De gegeerde titel en bijhoren-de 750 euro ging uiteindelijk naar J+ dance crew uit Brugge en ID-crew uit Geel kreeg een welverdiende eervolle vermelding.

Vlaams Urban dance talent op één podiumJ+ dance crew uit Brugge wint de 10de editie van Dance.Kicksdoor Katrien Joris

Jolanda Luijten maakt voor ID-Crew (Dansatelier Impuls uit Geel) ‘@work’, een boeiende voorstelling met leuke details en twists.Dansschool S-pression Meetjesland (Eeklo) mocht tenslotte het rijtje afslui-ten met ‘Bullshit’, in een choreografie van Sara Mussche. Ze dansten een leuke old-school-mix met veel variatie en krachtige scènes.

Na een spetterende performance van Urban Dance Floor (Geel), de ambassa-deur 2013, volgde een spontane battle on stage alvorens de jury uiteindelijk het verdict bracht. J+ dance crew mag zich een jaar lang ‘Ambassadeur voor urban dance in Vlaanderen’ noemen.

De jury was andermaal verbluft over het enorme niveau en de kwaliteit waarmee de deelnemende groepen op het po-dium staan. Ze kunnen niet anders concluderen dan dat het niveau jaar na jaar blijft stijgen! De groepen weten ook iedere keer weer een mooie combinatie van diverse stijlen te brengen.

‘De choreografe Jocelyn Joosten en de dansers van J+ dance crew werden geloofd voor hun toffe ideeën en podi-umgebruik. Met ‘Thorn’ gingen de dansers op het podium het gevecht aan

met hun ergste nachtmerrie die werke-lijkheid werd.Een eervolle vermelding ging naar ID-crew (Dansatelier Impuls) uit Geel. De choreografie ‘@work’ van Jolanda Luijten sprong er voor de jury uit op het vlak van originaliteit en artisticiteit.

De jury bestond uit: Patrick De Coninck (voorzitter), Steeve Austin, Karen Claerhout & Youssef El Kaouakibi. De nieuwe ambassadeurs winnen 750 euro, te besteden aan dansgerelateerde uitgaven. De groep zal bovendien door Danspunt uitgenodigd worden om deel te nemen aan binnen- en buitenlandse optredens en festivals, waar ze Vlaanderen op een kwalitatieve wijze mogen vertegenwoordigen.

Danspunt is bijzonder trots en wenst langs deze weg alle dansers, choreogra-fen en sympathisanten te feliciteren voor hun enthousiasme en inzet, die aan de basis liggen van deze prachtige staalkaart voor amateurdans in Vlaanderen! Dance.Kicks is een initiatief van Danspunt in samenwerking met Folle et Fou (Meulebeke).

©M

aart

en M

arch

au

Page 11: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Coach in de kijkerCaroline D’HaeseWarm aanbevolen voor improvisatie

KORTE BIOGRAFIECaroline D’Haese studeerde hedendaagse dans en choreografie aan de London Contemporary Dance School (UK), The California Institute of the Arts (USA) en het toenmalige Hoger Instituut voor Dans in Lier (nu in Antwerpen).Ze is actief als danseres, choreografe en docente in binnen- en buitenland. Ze verdiept zich nog steeds verder in improvisatie en danstechnieken en kon onder meer studeren met Steve Paxton, Chrysa Parkinson, Jérôme Bel, Thierry Bae, Anna Halprin en Julyen Hamilton, .… Ze maakte bij KC Netwerk haar eigen eerste solowerk (Elexir, 2004). en nam deel aan Facets 2006. Sindsdien is ze onophoude-lijk actief geweest zowel als choreografe in opdracht als met eigen werk.

Caroline kent grote affectie voor het coachen van jongeren en hun docenten in hun creatief parcours en wordt regelmatig gevraagd als jurylid en/of coach voor het werk van jonge makers.Sociaal-artistieke projecten met o.a. mensen met een verstande-lijke handicap (Cirquonstant op Cirk! 2010) en kansarmen (GUSTA 2010) gaat zij ook niet uit de weg in haar eeuwige zoektocht naar oprechte bewegingen en het verkleinen van de afstand tussen de taal van het lichaam en het raken van een publiek.

Danspunt en coachingDanspunt wil de artistieke kwaliteit van de amateurdans in Vlaanderen en Brussel bevorderen, en komt daarom financieel tussen in de artistieke coaching. Aangesloten groepen/gezelschappen/dansscholen met een aantoon-bare reguliere jaarwerking kunnen genieten van maxi-mum 200 euro tussenkomst per jaar met een maximum van 50 euro per uur artistieke begeleiding. Caroline vraagt 50 euro per uur. Je betaalt zelf de ver-voerskosten vanuit Lede.

Interesse?Meer informatie via [email protected], T. 09 269 45 34.

©Jo

ke V

an d

en H

euve

l

11

Deze boeiende multibeleving van de danswereld is steeds in een symbiotische relatie met het docentschap. De afgelopen 12 jaar verdiepte ze zich steeds verder in improvisatie en choreografie en ontwikkelde/assembleerde zij een filosofie en pedagogische inslag hieromtrent. Ze doceert als freelancer in verscheidene academies, geeft workshops (Danspunt, Zzmogh, Bal Moderne,..) en is nu toe aan haar negende jaar docente Improvisatie en Compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen (AP).

COACHING MET CAROLINESpecialiteit: Improvisatie + danstechniek en choreografie, genre hedendaagse dans

Inhoud coaching:• coachen van choreografieën naar bewegingsmateriaal,

opbouw, inleving, inhoud, muziek en/of scenografie (zowel voor vastgelegde stukken, als improvisatie op scène alsook op locatie)

• coachen van docenten om dansers creatiever/actiever in maakproces te betrekken

• coachen van het lespakket van een docent/dansgroep (techniek en improvisatie/choreografie lessen) met het oog op oefeningen afstemmen op doelgroep, eigen materiaal vanuit nieuwe en frisse standpunten geven en concrete nieuwe oefeningen op maat.

Doelgroep: alle leeftijden – voor beginnende, ervaren en onervaren dansers, dansdocenten en personen met een beperking

In het kader van de nieuwe ledenstructuur van Danspunt werd onze dienstverlening verfijnd.

Surf naar www.danspunt.be/coaching voor een overzicht van de voorwaarden.

©M

aart

en M

arch

au

Page 12: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

12

Op eigen tenen in PortugalJolien Van Opstal, oud-Ballerino leerling, volgt professionele opleiding in Lissabondoor Eveline Janssens

Jolien Van Opstal startte dit schooljaar met haar dansopleiding aan de Escola de Dança do Conservatório Nacional (EDCN) te Portugal. Ze volgde tot vorig jaar lessen on-der leiding van Magali Berael bij onze am-bassadeur klassieke dans Ballerino in Lembeek. Dans.Magazine polst in dit dub-belinterview naar het leven als danser in Lissabon en de lange weg die Jolien heeft afgelegd . De EDCN onder leiding van artis-tiek directeur Pedro Carneiro biedt een dansopleiding aan die studenten wil voor-bereiden op een leven als klassieke en mo-derne danser in combinatie met academi-sche studies.

Herinner je je eerste kennismaking met dans nog?Jolien: “Hm, ik was anderhalf. Mijn papa wou thuis met mij ronddansen, zoals een slow. Het eindigde met een tripje naar het ziekenhuis en een stortvloed aan tranen, want hij is erin geslaagd om mijn arm uit de kom te trekken. Daarna maakte ik als kleuter kennis met dans door de dansinitia-ties van Magali op school. Het duurde nog tot het derde leerjaar voor ik besloot om dansles te volgen. Ballet vormde voor mij een uitdaging: ik ben redelijk perfectionistisch en wil alles zo goed mogelijk uitvoeren. Met ballet is er altijd iets wat nog verbe-terd kan worden.”

Wanneer zag je dat Jolien potentieel had om verder te gaan met dansen?Magali: “Aan het einde van haar 4e middelbaar wilde Jolien graag naar de Balletschool (Koninklijke Balletschool Antwerpen, n.v.d.r.),

Page 13: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

13

Op eigen tenen in PortugalJolien Van Opstal, oud-Ballerino leerling, volgt professionele opleiding in Lissabon

maar haar ouders wilden dat ze ASO bleef volgen. Jolien combineerde dus haar twee laatste jaren Latijn-Wetenschappen met lessen bij Ballerino en extra lessen in Antwerpen of Brussel. Jolien was zeker niet het grootste talent in mijn les, maar wel de hardste werker. Jolien hunkerde duidelijk naar dansen. Ze stond als eerste op te warmen tijdens de les, werkte hard en was altijd heel ernstig.”

Is het verlangen naar een professio-nele carrière langzaam gegroeid of was er ergens een kantelmoment? Jolien: “Mijn deelname aan de Youth American Grand Prix in 2012 was door-slaggevend. Magali had mij op voorhand verteld dat ik niet in aanmerking kwam voor een prijs en er gewoon met volle teugen van moest genieten. Ik had niets te verliezen, dus ik kon mij volledig uitleven. Voor mij was dat het moment waarop ik me voor het eerst thuis voel-de op het podium. Ik hoorde daar en voelde een fantastische connectie met het publiek. Na mijn variatie stond ik in de coulissen te huilen van blijdschap en hysterisch op en neer te springen. Achteraf hoorde ik ook dat ik de top 12 gehaald had.”

Hoe verliep de selectieprocedure voor Portugal?Magali: “We namen vorig jaar voor de tweede keer deel aan de Youth American Grand Prix in Brussel, waar Jolien een 3e plaats wegkaapte. Ze kreeg meerdere beurzen van één jaar aangeboden, onder andere voor München en Portugal. Uiteindelijk koos ze voor de EDCN, omdat de insteek van de opleiding moderner is en de beurs ook meer kosten dekt.”Jolien: “Ik heb er naar uitgekeken om voltijds te kunnen gaan dansen. Op je 18e met een professionele opleiding starten is eigenlijk vrij laat, dus ik geniet met volle teugen van deze kans.”

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?Jolien: “Maandag en dinsdagvoormid-dag heb ik Portugese les, op woensdag, donderdag en vrijdag verplicht ik mezelf om vroeg op te staan om te studeren voor het vak van de opleiding kinesithe-rapie (VUB) dat ik heb opgenomen. Elke

dag is er van 12.15 tot 13.45 uur balletles, dan een lange middagpauze en dan anderhalf uur moderne les. Na de mo-derne les heb ik afwisselend klassiek repertoire, modern repertoire, composi-tie of pas de deux. Afhankelijk van de periode zijn er soms extra repetities tot 20.30 uur. Op zaterdag zijn er extra lessen modern of repetities van 10 tot 13 uur. Momenteel ben ik ook geselecteerd om de rol van de pop en één van de solisten in de Notenkraker te dansen, dus het is een drukke periode.”

Wat vind je het zwaarst aan je opleiding in Portugal?Jolien: “Het zwaarste is de combinatie van de vele lessen met het runnen van een eigen huishouden. Als ik om 21u thuiskom, heb ik vaak geen zin meer om te koken. Op zo’n momenten mis ik toch een mama die klaar staat met het eten als je thuiskomt. Maar voor de rest heb ik, in tegenstelling tot wat ik dacht, niet zo veel last van het gemis. Ik heb geen tijd om mijn familie en vrienden te missen.Vaak ervaar ik dat het mentaal zwaarder is dan lichamelijk. Je voelt natuurlijk wel de pijn en de vermoeidheid, maar de drukte en de combinatie van lessen, studie en op eigen benen staan vergt toch heel wat zelfstandigheid en alertheid.”

En hoe ervaar je het leven in Lissabon?Jolien: “De stad heeft mijn hart gestolen. Er hangt een heel bijzondere sfeer en ik voel me echt helemaal thuis in het appartement waar ik woon. Verder geniet ik van de zuiderse levensstijl: Portugezen nemen het niet zo nauw met uren en schema’s, alles is wat meer ontspannen. Het eten is ook heel lekker, veel verse vis, lekkere gebakjes en kleine bakkerijtjes. De taal is nog wel moeilijk, maar het feit dat ik Frans spreek, helpt wel.”

Wat vonden je ouders van de beslissing om een dansopleiding te gaan volgen?Jolien: “Mijn ouders zijn trots op me. Ik heb echt de beste ouders die ik me kan wensen: ze steunen mij volledig en staan open voor mijn beslissing om dit jaar te dansen. Voor volgend jaar is het voor mij belangrijk om de beste beslissing te nemen, eentje waar ik gelukkig mee

ben: ofwel verder dansen en professio-neel danser worden, ofwel verder studeren, want met mijn diploma mid-delbaar onderwijs kan ik alle kanten op.”

Hoe ervaar jij dit Portugese avontuur als lesgever?Magali: “Jolien is mijn eerste ‘Ballerino’ die ik zelf gevormd heb en uit handen geef aan een professionele opleiding. Ik ben vooral onder de indruk van de weg die ze heeft afgelegd: de combinatie van haar zware studies met een intensieve danstraining.”

Voor Ballerino is dat een heel belang-rijke troef, kwalitatieve lessen bieden aan dansers die voltijds onderwijs volgen.Magali: “Ja, zelf heb ik ook altijd mijn middelbaar onderwijs gecombineerd met lessen bij Pjotr Nardelli, en andere groten die mij sterk beïnvloed hebben. Tijdens mijn studies Leerkracht Lager Onderwijs in Brussel zette ik Ballerino op met het doel om de combinatie tussen voltijds onderwijs en een dege-lijke dansopleiding voor anderen moge-lijk te maken. We zijn een kleinschalige school met aandacht voor elke danser.”

Heb je nog tips voor toekomstige ‘Jolientjes’?Magali: “Talent is nodig, maar niet allesbepalend. Hard werken en doorzet-tingsvermogen maken een goede danser. Jolien heeft van het begin geleerd dat ze keihard moest werken en dat heeft haar vechtlust gevormd. Durf ook zeker je dromen na te jagen, al moet je daarvoor naar Portugal.”

Dans.Magazine wenst Jolien veel succes met haar opleiding en droomt met haar mee van een fantastische danscarrière.

MEER INFORMATIE OVER EDCN: WWW.EDCN.PT

MEER INFORMATIE OVER BALLERINO: WWW.BALLERINO.BE

Page 14: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

14

LAMBAZOUK: Passie, Sensualiteit, Connectie ...wint aan populariteit in Belgie. Energia! Door Monica Bermudez en Peter Royers

Lambazouk is een relatief jonge dansstijl die de laatste jaren over heel de wereld aan populariteit wint. De dans behoort tot 1 van de populairste latin dansen in Brazilië, net zoals de Forró en de Samba de Gafieira. Het is een sensuele energierijke partnerdans met dynamische en vloeiende bewegingen.

De bewegingen in de Lambazouk lopen harmonieus in mekaar en kenmerken zich door vloeiende golfbewegingen op de typische lambazoukbeat.

ONTSTAANLambazouk is afgeleid van de dans ‘Lambada’, de dans die eind jaren tachtig wereldberoemd werd naar aanleiding van de gelijk-namige song van de groep Kaoma.Het succes van de hit zorgde voor een opmars van Lambada-dansscholen en dansfilms.

In Porto Seguro, Bahia, gelegen in het prachtige tropische para-dijs van Noord-Oost Brazilië, heeft een Portugese ontdekkingsrei-ziger Brazilië ontdekt in 1500, én werd de Lambadadans geboren!

Lambada, met zijn tropische muziek en energieke dansers won heel snel aan populariteit in Brazilië en heel de wereld in de jaren 1980 en 1990 met groepen zoals Kaoma en Beto Barbosa. Kaoma reisde internationaal rond en bracht de vreugde van de Lambada met enorm veel succes naar Europa, Azië en Zuid-Amerika. Beroemde Kaoma dansers waren Chico & Roberta, en de broers Didi & Braz dos Santos.

Later begonnen de Lambadadansers te dansen op de tropische ritmes van Caribische en Angolese Zouk muziek. Vandaar dat de moderne dans bekend werd als Zouk Lambada (dansen van Lambada op Zouk muziek).

LAMBAZOUKVandaag zijn er twee belangrijke stijlen binnen de Zouk Lambada: de Rio de Janeiro-stijl en de Porto Seguro-stijl. Beide dansstijlen zijn geëvolueerd uit de oorspronkelijke Lambada van Porto Seguro.

De Porto Seguro stijl Zouk Lambada (ook bekend als ‘Lambazouk’) blijft trouw aan de originele Lambada geest, veel van de oorspron-kelijke Lambada bewegingen en combinaties zijn behouden. Deze dansstijl wordt op de typisch Caribische / tropische Zoukmuziek gedanst. De dans starten kan zowel op de 1 of de telling 3, kan zowel cirkelvormig als lineair worden gedanst en wordt geken-merkt door het gevoel van vrijheid, geluk en grote energie.

Verschillende meesters van de Porto Seguro stijl Zouk Lambada (LambaZouk) die internationaal onderwijzen en optreden, inspire-ren dansers wereldwijd. Onder deze meesters zijn onder andere Didi dos Santos, Braz dos Santos (van Kaoma), Josy Borges, Patricia Cruz en Bebe.

Het grootste en meest prestigieuze Zouk Lambada Congres in de wereld wordt om de 6 maanden gehouden in Porto Seguro, Brazilië: de geboorteplaats van de Lambada en één van de mooi-ste plekken op aarde!

Sedert 2005 is het aantal Lambazoukdansers alsmaar groter geworden en is er een uitgebreide internationale scene ontstaan van verschillende stijlen, muziekontwikkeling en congressen.

Vooral in Brazilië wordt op grote schaal door DJ’s muziek geremixt om op te dansen, uiteenlopend van bekende R&B tot new-ageach-tige muziek. Op congressen en door uitwisseling worden stijlen en techniek over diverse landen verspreid.

Vandaag de dag wordt vooral veel ‘Lambazouk’ gedanst in Brazilië, Nederland, Australië, Engeland, Spanje en ook in de Verenigde Staten, Israël, Zwitserland, Japan, Thailand, Duitsland, Polen, Frankrijk, Portugal, Denemarken en tevens in België.

Lambazouk is buitengewoon leuk om te dansen! Plezier verzekerd!ENERGIA LAMBAZOUK!

Meer informatie: www.lambazoukbelgium.com

©Lambazouk Belgium

Page 15: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

15

TanatsfestivalEen weekend vol internationale Dans en Muziek

13-15 maart 2015 – Malle (B)

Het Tanatsfestival is een doe-weekend voor internationale Dans en Muziek en ondertussen aan de 3de editie toe. Ben je geïnte-resseerd in werelddans, folk, bal-kandans? Dan is dit iets voor jou! Kom proeven van de vele dans-workshops. Doe mee! Ontdek de dansgezelschappen en choreo-grafieën. Geniet! Leef je uit tij-dens de workshop percussie. Laat van je horen! Zak zalig on-deruit bij de prachtige muziek. Droom weg! Het kan allemaal van 13 tot 15 maart 2015 in het Vormingscentrum te Malle.

Internationale dans en muziekOnder de term ‘internationale dans’ (ook wel volksdans, werelddans, folkloredans) verstaan we dansen met een etnisch-culturele basis. Dit dekt vele ladingen, van heel traditioneel tot nieuwe choreogra-fieën op hedendaagse (folk)muziek. Het Tantasfestival wil de beginnende danser doen kennismaken met alle aspecten van internationale dans. Daarnaast kan de gevorderde danser er nieuwe choreo-grafieën of dansstijlen ontdekken.

ProgrammaOp vrijdagavond opent de beste folkbal-groep van Vlaanderen en ver daarbuiten – Naragonia – het festival. Daarna strek-ken we de beentjes tijdens een instuif.

Zaterdag starten de workshops dans. Ook dit jaar kun je je laten verrassen door gekende en minder gekende dansstijlen. De docenten die dit jaar hun programma voorstellen zijn Jan Knoppers met dansen uit ‘Verwegistan’, Marc Bout met Hongaarse dans, Caspar Bik met Bulgaarse dans en Anke Baeten & Rik Knaepen met Israëlische dans. Tijdens de workshops percussie kun je je beste ritmes naar boven halen onder leiding van Jo Zanders.

Zaterdagavond begint met een initiatie exotische dans o.l.v. Jan Knoppers. Aansluitend vinden er dansoptredens plaats. Het Folklor Dansensemble Amersfoort brengt enkele choreogra-fieën in internationale stijl. Radost toont ons enkel exotische dansstukken. Senlima eindigt met een Russisch dansspektakel. Balorkest Turquasi speelt daarna live ten dans. Een instuif met livemuziek mag je gewoon niet missen!

Zondag worden de workshops verder gezet. Afsluitend dansen we allemaal samen en is er een toonmoment van het aangeleerde materiaal.

PRAKTISCH Datum: vr 13 tot zo 15 maart 2015Plaats: Vormingscentrum Malle, Smekenstraat 61, 2390 MalleBijdrage:Volledig weekend: 135 euro (incl. maaltijden en, overnachtingen) Danspuntabonnees betalen 125 euro.Zaterdag volledige dag: 70 euro (incl. maaltijden)Vrijdagavond: 6 euroZaterdagavond: 15 euroInschrijven op www.tanatsfestival.be (het aantal slaapplaatsen is beperkt)

Page 16: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

16

DANSDOCENT2013

2015

Plan–do–check–act!

OPLEIDING DANSDOCENT EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN

Om de 2 jaar start een opleiding voor lesgevers of lesgevers ‘in wording’ die aan de slag (willen) gaan in de amateurdans. De opleiding biedt hen de mogelijkheid om hun ervaring en danstechnische kennis pedagogisch-didactisch te onder-bouwen vanuit een artistieke invalshoek. In een reeks van opeenvolgende artikelen belichten we de inhoud, visie en concept van de opleiding tot dansdocent georganiseerd door Danspunt. In elk artikel komt een vak en/of lesgever aan bod.

In dit artikel geven we het woord aan Bianca de Jong, die het vak ‘specifieke didactiek’ geeft aan de docenten folkloredans.

Bianca de Jong is vooral bij ons folkore-publiek gekend voor haar cursussen Bulgaarse dans en haar bijhorend enthou-siasme, kennis en didactische aanpak.In het vak ‘specifieke didactiek’ binnen de opleiding dansdocent gaat ze dieper in op de didactiek van het lesgeven voor ge-structureerde dansvormen. Ze laat de deelnemers o.a. via microteaching alge-mene basisvaardigheden ervaren en oefenen die je als docent nodig hebt. Bianca gaf ook inhoudelijk advies bij de herstructurering van de opleiding dans-docent in 2010. Vanuit haar ervaring als hoofddocente in de Kaderopleiding van het vroegere LCA (Landelijk Centrum Amateurdans Nederland). Haar visie en input ligt mee aan de basis van het hui-dige concept en de inhoud van de opleiding.

We treffen Bianca na haar laatste oplei-dingssessie en vragen naar haar visie, ervaringen, … met lesgeven.

Je bent al jaren actief binnen de wereld van de Bulgaarse en internationale dans. Hoe en op welke leeftijd ben je zelf als lesgever begonnen?De volksdansleidster van onze groep was zwanger en moest afhaken voor een cursus die ze zou volgen. Ik mocht als 17-jarige haar plaats innemen op voor-waarde dat wat ik daar leerde, zou doorge-ven aan mijn eigen groep. Zo gezegd zo gedaan en ik ben onze groep dansen beginnen aanleren onder coaching van mijn toenmalige dansleiders.

Wat vond je zelf het moeilijkst als beginnend lesgever? Waar liep je tegenaan? Wat hielp jou dit te overbruggen?Ik vond het een beetje raar om als 17-jarige aan oudere dansers les te geven, maar ik wou gewoon vertellen wat ik geleerd had in de cursus. Ik heb vooral mijn stemge-bruik moeten leren doseren, maar het is niet dat ik echt problemen ondervond. Een gezonde dosis faalangst en onzeker-heid had ik wel en ik was daarenboven niet snel tevreden. Nu kan ik dat perfectio-nisme heel positief inzetten, maar mis-schien was dat wel het lastigste voor mij om te doen.

Page 17: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

17

Er was sowieso veel te ontwikkelen en ik blijf me nog steeds ontwikkelen, maar er was niets te overbruggen. Ik heb van jongs af aan altijd affiniteit gehad met overdracht.

Heb jijzelf rolmodellen van lesgevers (in binnen- en/of buitenland)?Ik heb op 19-jarige leeftijd de kaderoplei-ding in Nederland gevolgd. Dat was een tweejarige amateurdansopleiding met ongeveer 360 contacturen. Binnen die opleiding heeft Walter Roozendaal (Academie voor Expressie door Woord en Gebaar) enorm bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Hij leerde me om muziek en dans altijd met elkaar te verbinden. Walter was geen topdocent, noch een topdanser, maar met dit stukje uit de didactiek heeft hij bij mij het vuurtje aangestoken.

Daarnaast heeft collega-dansdocent Jan Knoppers me ook geïnspireerd. We hebben samen een aantal keer didactiek-cursussen in het buitenland opgezet en de voorbereidende gesprekken en samen-werking waren voor mij heel verrijkend.

En dan zijn er nog twee Israëlische dans-docenten (hoewel ik een uitgesproken liefhebber van Balkandansen) die me erg geïnspireerd hebben als het gaat om dans en danskwaliteit (uitvoeren van dans): Moshiko Halevy en Bonny Piha.

En last but not least: de mensen die me tijdens mijn studiereizen naar de Balkanlanden hebben ontvangen. Vooral hen ben ik eeuwig dankbaar, want een stukje van mijn lesgeven is liefde en passie en dat heb ik van hen. Gastvrijheid, gul-heid, … dat is voor mij de grootste bron van inspiratie en liefde voor de volksdans.

Je hebt de reputatie van een goeie lesgever te zijn, heel sterk op didac-tisch vlak. Hoe heb jij zelf jouw kennis en vaardigheden daaromtrent opgebouwd? Ik startte als 17-jarige met lesgeven in een heel veilige omgeving: twee dansleiders die me hielpen en coachten en ‘mijn’ groep. Dat was natuurlijk een godsge-schenk voor een beginnende lesgever. Daarnaast heeft het zeer gestructureerde werken van de kaderopleiding me ook veel bijgebracht. Ik heb me suf gereflec-teerd, voorbereid, geëvalueerd, … . Inmiddels ben ik ook opgeleid als orthope-dagoog en kinder- en jeugdpsycholoog en ook binnen mijn werk vind ik reflecteren belangrijk. Je bent nooit klaar met leren en het is een manier om je vaardigheden op te bouwen.

Ik kreeg ook een enorme boost in mijn ontwikkeling toen ik zelf als docent ging lesgeven in de kaderopleiding (twee keer in Nederland en drie keer in het buiten-

land). Ineens moest ik vertellen waarom ik vind dat bepaalde dingen op een bepaal-de manier kunnen (en soms moeten) aangepakt worden. Het feit dat ik met anderen in gesprek ging, maar ook ging overdragen hoe je iets kan aanleren, was voor mij een enorme sprong vooruit. Het is geweldig als iemand zegt: “ik vind het best wat jij zegt, maar ik denk daar anders over.” De wisselwerking, de voeding, de inspiratie, … is geweldig.

Ik ben qua persoonlijkheid bovendien heel gestructureerd. Ik kan spelen met de dans, maar ik weet precies waar ik naartoe wil. Mijn duidelijkheid maakt van mij een krachtige docent. Als ik voor mezelf niet helemaal duidelijk ben, dan gaat het bij de dansers ook een stuk minder goed. Een goede voorbereiding, een goede observa-tie tijdens de les, als lesgever inspelen op wat je ziet en er na afloop over reflecteren, is de manier waarop ik werk. Ik kan het eigenlijk samenvatten in volgend motto: plan–do–check–act. Dat is in feite wat ik altijd al gedaan heb.

Jezelf methodisch voorbereiden op hoe flexibel je kan zijn is bovendien van groot belang. Flexibiliteit is dus ook heel belang-rijk voor een lesgever.

Wat is jouw sterkte als lesgever?Zoals ik net al aangaf zitten het reflecteren en de ontwikkelingsgerichte houding al in mij, die heb ik gewoon van nature. Op die manier heb ik de voorbije 38 jaar mijn vaardigheden en kwaliteiten opgebouwd.Aan de ene kant kan ik bovendien heel sturend zijn en aan de andere kant kan ik mezelf zonder probleem op de hak nemen. Ik vind dat men vooral plezier moet hebben in het dansen en iets al dansend aanleren in relatie met de muziek.

Martha Graham zei ooit “leren te dansen middels te dansen of leren te leven mid-dels te leven, de principes zijn hetzelfde”. Dat probeer ik in de praktijk te brengen. Humor, enthousiasme, … dat hoort bij mijn expressieve en extraverte zelve en dat is mooi meegenomen als docent. Als ik lesgeef, ben ik dan ook op en top mezelf en zit ik in een flow.

Wat kenmerken jouw lessen didactiek in onze opleiding?Ik heb een duidelijk stramien: ik introdu-ceer eerst een stukje theorie, dan laat ik die theorie ervaren, dan reflecteren we er nog eens op en tenslotte gaan de deelne-mers het zelf ervaren.

Wat mij als docent kenmerkt is dat wat ik van anderen wil, ik zelf eerst geef. Vandaag hadden we bijvoorbeeld micro-teaching. Ik heb dus zelf eerst ‘een les’ gegeven en iedereen mocht mij nadien

evalueren, ook ikzelf. Dat kenmerkt mijn filosofie in lesgeven: wat jij van je dansers wil, zal je zelf ook moeten geven. Wil je dat ze zich blootgeven, dan geef je eerst jezelf bloot. Wil je dat ze enthousiast met je meeschreeuwen, zal je zelf altijd het hardst moeten schreeuwen. … We werken dus circulair.

Die structuur kenmerkt mijn lessen en daarnaast kenmerk ik mezelf. Mijn enthou-siasme, heb ik begrepen, is bijvoorbeeld heel belangrijk.

Jij geeft op internationaal vlak zowel cursussen dans als didactische bijscho-lingen. In welke landen word jij gevraagd? Voor methodiek/didactiek heb ik reeds les gegeven in Italië, Zwitserland, België, Nederland en sinds kort ook in Japan. Voor het aanleren van dansrepertoire is de lijst met landen ondertussen heel uitgebreid.

Wat kenmerkt het Belgisch/Vlaams publiek? Ikzelf ben een directe, extraverte Hollandse en dan is de Belg daarentegen toch wat zachter, bescheidener en rusti-ger. Als dansleider mag je je echter niet wegstoppen en moet je duidelijk het heft in handen nemen. Mensen willen veilig-heid en dat bied je door structuur.

Het publiek verschilt echter meer door de ervaring die ze al of niet meebrengen in de cursus, dan door hun oorsprong.

Wat is volgens jou het belang om docentenopleidingen te organiseren binnen het amateurdanscircuit?Ik vind dat amateurs, en zeker mensen die net beginnen met het beoefenen van dans/muziek, recht hebben op de beste docenten. Het is didactisch gesproken veel gemakkelijker om aan geoefende dansers les te geven, dan aan onervaren dansers. Bij professionals draait het vooral om het materiaal dat je aanleert. Bij beginners daarentegen is de manier waarop je je materiaal aanleert van groot belang. Amateurs beginnen vaak met liefde en plezier en de andere dingen (techniek, …) komen of komen niet. Daarom vind ik docentenopleidingen binnen het amateurdanscircuit zo belang-rijk, voor die stevige amateurdansbasis.

Dat je goed kan dansen, wil trouwens niet zeggen dat je ook les kan geven. Het is zoveel meer. Ik was een ruwe diamant en ik ben in de kaderopleiding aan alle kanten geslepen en er valt nog steeds wat bij te slijpen. Reflecteren is en blijft de boodschap!

Page 18: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

18

Dance Classix 2014, klassiek ten topdoor Claudia Verplanke

Op zondag 30 november 2014 vond in de Stadsschouwburg van Leuven voor de derde maal het festival Klassieke Dans plaats. Zeven amateurgroepen streden voor het kwaliteitslabel ‘Ambassadeur van de Klassieke dans’ die vorig jaar toegekend werd aan ‘Ballerino’ uit Lembeek. Ruim honderd dansers bewogen vol overgave op de muziek en brachten hun liefde voor dans over op het publiek. De diversiteit van de groepen liet zien dat klassieke dans gevarieerd en alles behalve stoffig is.

Jamcentrum uit Sleidinge zorgde met ‘Storm’ voor een sterke opening van de avond. Choreografe Isalie Van Heyste had mooie formaties bedacht die door de dansers correct werden gevormd. De dansers bewogen synchroon en visuali-seerden het voorbijrazende leven. Een waanzin die enkel door een storm kon worden ingetoomd. De muziek van Vivaldi zette het thema kracht bij.

Dansstudio Cadans uit Diepenbeek bracht het stuk ‘Emoticons: ups en downs’ in het voetlicht. De choreografie van Emmanuelle Cardito was eenvoudig maar werd zeer netjes afgewerkt. De verzorgde haren van de danseressen vervolmaakte het beeld. De scène met de hartslag maakte de dans leuk.

De openingsscène van het stuk ‘The Music Box’ van Danswijzer uit Mariakerke (Gent) was vertederend. Een schattig danseresje droomde over een ballerina, die op een muziekdoos elegant ronddraaide. Choreografe Karlien Lox wist op een crea-tieve wijze het stereotype beeld van een ballerina te veranderen door o.a. de danse-ressen in het zwart met paars te kleden. In het laatste gedeelte van de choreografie was een mooie partnering te zien.

Heel natuurlijk trad de Leuvense Balletakademie op voor het publiek. De opbouw van de muziek en de mooie belichting zorgden ervoor dat de dans ‘Bright Mind’ krachtig werd neergezet. Choreografe Sofie Verhoest hield met deze creatie het publiek een spiegel voor. In het eerste gedeelte werd de hectiek van het dagelijks leven goed weergegeven en deze ging vloeiend over naar het tweede en derde deel van het stuk: het thuiskomen en de ontspanning voor de volgende dag.

Het romantisch ‘l’histoire D’amour’ van choreografe Sara Mussche van Dansschool S-pression Meetjesland uit Eeklo werd met de juiste sfeer gebracht. De gevarieerde muziek, het decor en de kledij pasten perfect bij elkaar. Het gezel-schap was bovendien de enige met twee mannelijke dansers.

‘Balletschool An Van den Broeck’ uit Destelbergen straalde met het stuk ‘Noir et Blanc’ één en al klassieke dans uit. Ballerina’s, gekleed in zwarte en witte tutu’s, dansten expressief en vol energie. De techniek was van een hoog niveau. An Van den Broeck bracht met haar stuk de klassieke dans in elke vorm, punt en beweging tot uiting.

Aira Ensemble uit Leuven wist met ‘Balance’ een evenwichtig stuk te brengen met een sterke danstechniek en geraffi-neerde afwerking. Choreografe Goedele De Raeymaeker zette een impressief begin- en eindbeeld neer. Elf dansers bewogen met en balanceerden op lichtge-vende kubussen en gaven het publiek hiermee een inventieve kijk op de klas-sieke dans.

Ballerino, ambassadeur Klassieke Dans 2013, danste als afsluiter nog eenmaal de winnende choreografie ‘Désir de danser’.

Als dank gaf het publiek een oorverdo-vend applaus voor alle dansers en choreo-grafen die iedere minuut van hun vrije tijd hadden besteed aan het oefenen van hun voorstelling zodat iedereen er deze avond van kon genieten.

Voor de leden van de jury lag een zware taak om een winnaar te kiezen. De kwalitatieve choreografieën van deze avond moesten, volgens hen, zeker niet onderdoen voor die van professionals. Met trots schonk de jury de ambassadeurstitel aan Balletschool An Van den Broeck uit Destelbergen. De choreo-grafie ‘Noir et Blanc’ van choreografe An Van den Broeck was een op en top klassieke voorstelling met technisch sterke en expres-sieve dansers.

De jury bestond uit Tina Van Roy (voorzits-ter), Greet Boterman, Alain Honorez, Stefano Giuliani en Miho Akahane.

De nieuwe ambassadeurs winnen 750 euro, te besteden aan dansgerelateerde uitgaven. De groep zal bovendien door Danspunt uitgenodigd worden om deel te nemen aan binnen- en buitenlandse optredens en festivals, waar ze Vlaanderen op een kwalita-tieve wijze mogen vertegenwoordigen.Danspunt is bijzonder trots en wenst langs deze weg alle dansers, choreografen en sympathisanten dan ook te feliciteren voor hun enthousiasme en inzet, die aan de basis liggen van deze prachtige staalkaart voor amateurdans in Vlaanderen!

Dance.Classix is een initiatief van Danspunt in samenwerking met danscentrum Aike Raes.

©V

era

Cam

mae

r

Page 19: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

19

Als u zorgt voor het verbeteren van uw persoonlijk record...

...dan zorgt arena voor de rest. Sinds jaar en dag is arena vooraanstaand verzekeringspartner van talloze sportfederaties. Zo kan u gerust zijn dat u zelfs bij het beoefenen van uw favoriete sport kan rekenen op de steun van een deskundig team op die momenten dat het minder goed gaat.

Voor meer inlichtingen en advies surf naar www.arena-nv.be.

Lidmaatschap 2015Danspunt heeft haar ledenstructuur flink gewijzigd (zie onderstaande tabel), zodat we in de toekomst nog meer dansliefhebbers dan voorheen kunnen bereiken en artistiek inspireren.

* Voor de lijst van de kortingpartners, zie pagina 24-25** Nieuwe coachingvoorwaarden op www.danspunt.be/coaching*** De verzekeringsvoorwaarden blijven in 2015 ongewijzigd. Meer info: www.danspunt.be/verzekeringMeer informatie over het lidmaatschap: www.danspunt.be/lidmaatschapJe registreren voor onze gratis mailing en/of een abonnement op Dans/Magazine nemen? Surf naar ikwil.danspunt.be of mail naar [email protected]

Dansgroepen -gezelschap-pen, -scholen

Dansers en dansliefhebbers

Lidmaatschap Abonnement Registratie op website

50 euro/jaar 10 euro/jaar Gratis

Gedrukt Dans.Magazine Inbegrepen voor verantwoor-delijken en dansdocenten

X -

Korting op cursussen en Opleiding Dansdocent X X -

Korting op dansvoorstellin-gen in verschillende cultuurhuizen*

X X -

Digitaal Dans.Magazine X X X

Digitale mailings X X X

Coaching** X - -

Verzekering*** Optioneel - -

Page 20: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

20©Jo

ke V

an d

en H

euve

l

Improvisatie is hot binnen de danswereld en dat hebben we geweten: onze sessie improvisatie met Caroline D’Haese tijdens de afgelopen zo-merstage was in een mum van tijd volzet. Binnen de opleiding dansdocent is improvisa-tie een vast item geworden in de didactiekles-sen met Truus Cavens. Meer en meer dansvoor-stellingen worden gemaakt op basis van improvisatie, … In het verleden werd improvisa-tie gebruikt om materiaal te verkrijgen, onder-zoek te doen of tot groepsvorming te komen, maar nu wordt improvisatie meer en meer er-kend als een volwaardige kunstvorm die in de aanwezigheid van publiek beoefend wordt.

“Niets ligt vast, stap in

het nu.”Een kijk op improvisatie

met dank aan Caroline D’Haese

Caroline D’Haese (docent tijdens de zomerstage en onze Coach in de Kijker, p. 11) kan honderduit vertellen over dansimprovisatie en probeert langs deze weg onze kijk op improvisatie te verruimen.

IMPROVISATIE…Improvisatie (voor dans maar ook in andere disciplines) ontstaat wanneer het moment van inspiratie (uitdaging/situatie/ontmoeting), creatie (reactie/beslissing/probleemop-

Page 21: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

21

IMPROVISATIE IS ALOMTEGENWOORDIG IN DE DANSWERELD

Meer en meer dansen bevatten tegenwoordig een improvisatie-element, maar er zijn ook artiesten die hun volledig onderzoek op improvisatie baseren en hiermee voorstellingen maken. Denk maar aan het werk van Thomas Hauert, William Forsythe, Cacao Bleu (improvisatie met kinderen), Anna Halprin, ….

Geloof ook niet dat improvisatie louter en allen binnen de hedendaagse danswereld wordt toegepast: streetdancebattles, trancedans, tango, buikdans, lindy hop, … allemaal op en top improvisatie!

lossend/verwerking) en uitvoering op hetzelfde moment gebeuren. Bij een gewone, vaste choreografie vallen deze drie fasen niet samen.

Eigenlijk kan je zeggen dat alle dansvor-men voorkomen uit een soort van impro-visatie. Elke dans ontstaat vanuit het doen, vanuit een zoeken. Pas wanneer het aanleren en doorgeven er aan te pas komt, worden technieklessen belangrijk.

Vandaag de dag hecht men veel belang aan authenticiteit en identiteit en wint improvisatie alsmaar meer terrein. Kwetsbaarheid, ergens geen antwoord op weten, zelfreflectie, het proberen leven in het nu, op een creatieve manier uitdagin-gen aangaan, … zijn allemaal thema’s van deze tijd. Improvisatie is daar een goede weerspiegeling van. Het spreekt dansers en dansdocenten aan en het traint hen in relevante skills die ook buiten de danswe-reld erg waardevol zijn.Het kan voor een danser een sterk middel zijn om meer kwaliteit te vinden in zijn bewegingen, zelfstandiger te worden, creatiever te denken, … en voor een dansdocent om lesmateriaal niet tot een routine te herleiden en meer in dialoog te treden met zijn/haar leerlingen over dans.

… PIONIERSImprovisatie heeft door de jaren heen een specifieke ontwikkeling doorgemaakt en kent vele pioniers of grondleggers. Zo heeft Isadora Duncan zich afgezet tegen de klassieke techniekcodes. Ze danste blootvoets, vrij en in openlucht. Merce Cunningham verzette zich dan weer tegen de autobiografische invloed van een choreograaf op een stuk en haalde het verhalende onderuit. Wat veel ruimte creëerde voor abstractie en mi-croverhalen die door het publiek en de performer samen ontdekt kunnen worden op het moment zelf. Steve Paxton en de Judson Dance Theatre haalden dans als elitaire kunstvorm van zijn sokkel en gaven hem terug aan de mensen van vlees en bloed. Op die manier kon dans ingezet worden als kunst om actuele en maatschappelijke relevante thema’s aan te snijden.

… TOEPASSENEr zijn verschillende redenen om met improvisatie aan de slag te gaan: > om vaardigheden te trainen (fysiek,

performance, compositie, ...)> in het kader van onderzoek (naar een

bestaande bewegingsstijl, naar een locatie/ thema/idee, om vocabulaire te ontwikkelen, om een atmosfeer uit te bouwen, om een concept uit een andere discipline te vertalen, ...)

> in het kader van een (onderdeel van een) voorstelling

> in het kader van therapie/zelfontplooiing

> als groepsvorming/-dynamiek> als opwarming

Afhankelijk van de reden en je eigen rol ga je op een andere manier te werk.Als danser begin je door stil te worden en te luisteren naar je binnenste om daarna een soort gelijkmatige alertheid en be-schikbaarheid naar je omgeving te ontwik-kelen. Bepaalde meditatie- en yogatech-nieken zijn een uitstekende ondersteuning om deze vaardigheden te trainen.Als lesgever kijk je samen met je dansers naar wat er bij hen leeft, wat er ontstaat, wat de beweegredenen zijn, wat bepaalde bewegingspatronen zijn, …. Nadien ga je op zoek naar hoe je hen kan stimuleren, vertrouwen geven om dingen uit te proberen, erover te communiceren en er op die manier weer zelf van te leren. Zo ontstaat er een circulair proces.

Iedere improvisatiedocent heeft oefenin-gen, methodieken om de verfijnde staat van het bewustzijn in de praktijk te trainen.Caroline werkt bijvoorbeeld per lessen-reeks met een thema, dat helpt om oefeningen te selecteren. Ze start de les met een soort mentale/fysieke opwar-ming, dan een exploratie solo-duet-groep en vervolgens een open improvisatiemo-ment om met de opdrachten vrijer aan de slag te gaan en/of een creatie-bekijk moment.

Ze groepeert de opdrachten rond bepaal-de improvisatievaardigheden zodat ze echt kan voortbouwen: vertrouw, wees alert, zie het totale plaatje, eerlijke eerlijk-heid, out-of-the-box-denken, de melodie van een beweging, graaf dieper, omarm je mislukkingen, hou het simpel, ken je geschiedenis & communiceer helder.

... MAKKELIJKER GEZEGD DAN GEDAANJe vertrekt als lesgever vaak vanuit een bepaalde traditie waarbij de docent het ultieme voorbeeld moest zijn. In het verle-den en voor bepaalde doeleinden heeft dit zeker zijn vruchten afgeworpen, maar als je nu naar het danswerkveld kijkt, ben je daar als kopie-expert niet zo veel mee. Een danser moet niet proberen een repetitiesucces te evenaren of een leer-kracht te imiteren, maar moet zelf met zijn/haar lichaam de beweging uitvoeren zodat die er fantastisch uitziet. Daar is een dosis zelfkennis en lichaamsbewustzijn voor nodig. Een leerkracht kan dat aanrei-ken door hiervoor ruimte te geven en zijn/haar verbeelding te stimuleren, ook bij het dansen van technieken.Hiervoor heb je als lesgever een aantal basistools nodig. Het begint uiteraard met de goesting om bij te sturen en zelf bij te

leren, wat ook altijd een bepaalde graad van kwetsbaarheid inhoudt. Dansers zien docenten vaker als iemand die hen coacht vanuit hun talenten voor wat ze op dat moment nodig hebben. Als je als docent jezelf zo kan bekijken geeft dat ook al meteen ruimte om wat te experimenteren met je eigen lessen. Motiverend werken, zelfkennis, flexibiliteit, … zijn dus belangrijke eigenschappen, maar die zijn van belang voor iedere docent.

… TIPSJe kan (en moet zelfs) binnen alle dans-genres met improvisatie aan de slag gaan.Neem als dansdocent eens de tijd om je opdrachten te herbekijken. Gebruik je bijvoorbeeld altijd dezelfde muziek? Staan je dansers altijd in dezelfde richting in de zaal? Duren je frases altijd even lang? Werk je niet teveel met de spiegel? Gebruik je verbeelding om passen aan te leren. Vind andere manieren om materiaal over te brengen naast het voordoen. Probeer eens zonder woorden of leer eerst het ritme al klappend aan. Schrijf de frase eens uit en laat je dansers het uitzoeken, .... Overleg ook steeds met collega’s en wissel opdrachten uit. Je hoeft geen ellenlange lijst aan oefeningen te hebben maar je moet vooral de vaardigheid ontwikkelen om een opdracht verder uit te bouwen. Doen ze het eerst alleen? Kan dat ook met twee? Of met de hele groep en vice versa. Kan dit ook ter plaatse, kan dit kleiner, met de helft van je lichaam, .... Kan ik een tussenopdracht verzinnen, ....

Inspiratie nodig? Grasduin eens in de literatuur m.b.t. improvisatie of surf op het internet (zoektermen ‘dance improvisa-tion’, ‘contact improvisation’, …) voor meer tips en tricks.

Page 22: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

22

“Passie en geduld”Docentenopleiding streetdanceInterview met Steeve Austin

Wie is Steeve Austin?Steeve: “Vele mensen kennen mij omdat ik even met mijn ‘kop’ op tv ben geweest als één van de choreografen van SYTYCD, maar dat is niet wat mij definieert. Ik ben een danser, choreograaf en lesgever en daarnaast ook een beetje ondernemer. Ik ben een creatieveling, mijn hoofd staat nooit stil! Ik heb door de jaren heen tientallen titels gewonnen in grote competities als danser, maar vooral als coach van verschillende teams. Ik geef les in binnen- en buitenland, ga jureren en organi-seer ook zelf workshops, evenementen en kampioenschappen. Al die ervaringen hebben me dingen bijgebracht en maken dat ik sta waar ik nu sta.”

Wanneer ben je beginnen dansen?Steeve: “Ik ben eigenlijk pas beginnen dansen rond mijn twaalfde. Ik kreeg een video van Michael Jackson in handen en analyseer-de die beeld per beeld. Ik veronderstel dat mijn eerste danspas de Moonwalk was en vandaaruit ben ik steeds meer moves in de hiphopstijl gaan aanleren. Ik ben eigenlijk altijd een autodidactiek geweest en pas op mijn 17de heb ik een eerste dansles gevolgd. Ik had op één of andere manier eigenlijk al vrij snel (18 jaar) de drang om zelf les te geven en te creëren. Ik heb hier en daar wel opleidingen gevolgd, maar binnen de hiphop was de keuze eerder beperkt. Ik heb tijdens een opleiding in de fitnesswereld wel een klein beetje kunnen proeven van didactiek en dat heeft me gestimuleerd om beter les te geven en stil te staan bij wat ik doe. Ik ontdekte dat dansles geven meer is dan voor een groep gaan staan is en enkele bewegingen tonen. Je moet structuur in je les brengen, je stem weten te gebruiken, …. Ik heb daarenboven het geluk gehad dat er iemand in mij ge-loofde, me gepusht heeft opleidingen te volgen en me 10 jaar geleden heeft voorgedragen als lesgever in de opleiding bij Adidas Street Dance in Frankrijk. Die kans heb ik met beide handen gegrepen en dat heeft me een enorme boost gegeven.”

Naar welke lesgevers kijk je zelf op?Steeve: “Heel veel lesgevers inspireren me! Wat mij vooral aan-trekt in een lesgever is de passie die ze hebben en het geduld om iets uit te leggen. Ik kijk vooral op naar Amerikanen, zoals Andye J. Zij is allround: ze is sympathiek, een goede choreografe, heeft

Afgelopen najaar sloegen Steeve Austin en Danspunt de handen in elkaar voor een interactie-ve 7-daagse opleiding waarin de didactiek van het lesgeven binnen streetdance centraal stond (dus geen dansopleiding). En met succes… want dit voorjaar wordt de formule, zij het in licht gewijzig-de vorm, herhaald. Tijd dus om Steeve aan de tand te voelen over zijn ideeën, ervaringen, ….

enorm veel muzikaliteit, kan iets overbrengen, …. Ook Kyle Hanagami (geniale choreografieën) en Shaun Evaristo horen in dit rijtje thuis. Je hebt als danser nu meer mogelijkheden dan vroe-ger om van verschillende mensen les te krijgen en ook YouTube biedt veel mogelijkheden voor dansers.”

Waarom wou je van start gaan met een docentenopleiding streetdance?Steeve: “Ik draai ondertussen al een lange tijd mee in de scene en ik heb het gevoel dat er een soort amateurisme blijft hangen in België. Er was tot nu toe ook geen stevige opleiding die specifiek gericht is naar streetdancers. Mijn persoonlijke visie verschilt misschien van die van anderen, maar ik hoop mensen te kunnen inspireren om beter les te geven, zodat er betere leerlingen uit voort komen, die op hun beurt dan weer dingen gaan doorgeven, … zodat je als het ware een domino-effect krijgt. Ik zou doodgraag zien dat de hiphopwereld in België net iets meer groeit en ik vond dat de tijd rijp was om met zo’n opleiding te starten.”

Waarom wou je samenwerken met Danspunt? Ik had contact met jullie i.v.m. de docentendag hiphop en we raakten verder aan de praat over de danswereld, …. Jullie toonden onmiddellijk veel dynamiek en enthousiasme. Ik werk bovendien graag samen met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Danspunt kon daarenboven instaan voor de administratieve aspecten die bij zo’n cursus komen kijken en jullie hebben ook een breed netwerk.”

Page 23: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

23

VOORJAAR2015

DANSCURSUSSEN

VOOR 18+HEDENDAAGS / DANSPRODUCTIE / BREAKDANCE

AFRIKAANS / CONTACTIMPRO / TANGO / ...

WWW.WISPER.BEI N F O E N I N S C H R I J V E N

Op welke ‘golflengte’ konden jullie elkaar vinden?Steeve: “Ik wou de mogelijkheid hebben om mij te uiten. Didactiek, persoonlijkheid en persoonlijke groei zijn belangrijke pijlers voor mij binnen een opleiding. Ook Danspunt hecht daar veel belang aan in haar vorming en de opleiding dansdocent.”

Waar leg je de focus op binnen de opleiding?Steeve: “Persoonlijkheid, didactiek, doelbe-wust werken en zelfontwikkeling. Ik wil mensen kunnen prikkelen, zien groeien, zelfzeker worden, ….”

De eerste editie is net achter de rug. Hoe heb je deze zelf ervaren?Steeve: “Het was ook voor mij terug even zoeken en bang afwachten, omdat het een tijdje geleden was dat ik de opleiding nog gegeven had. Ik moest weer struc-tuur krijgen in mijn gedachtegang. Door de jaren heen is er een evolutie in de dans zelf, maar ook in mij als persoon, …. Ik moest dus nieuwe dingen integreren, op een juiste en logische plaats in de struc-tuur van de lessen. In mijn ogen is alles echter goed verlopen. Het was een heel

receptieve groep, die duidelijk progressie heeft gemaakt. Iedereen heeft ongeveer twee keer les mogen geven en bij sommi-gen zie je dan na 7 dagen toch een totale ontplooiing tot een volwaardige lesgever. Soms zelfs dag en nacht verschil. Het didactische aspect is heel leuk, maar het is fantastisch als je bijvoorbeeld iemand tijdens het proces echt zelfzekerder ziet worden.”

Ga je dingen aanpassen naar de vol-gende editie?Steeve: “Ik ga misschien hier en daar het ritme een klein beetje aanpassen, maar ik denk dat ik het vrijwel op dezelfde manier zal aanpakken. Ik ga wat meer met video werken, zodat de deelnemers hun op-drachten thuis nog eens kunnen herbekij-ken en ook het feedbacksysteem ga ik wat meer benadrukken.”

Heb je tenslotte nog enkele essentiële tips voor streetdance lesgevers?Steeve: “Werk doelbewust (weet wat je wil bereiken), wees receptief en aandachtig voor wat de groep nodig heeft en volg de nodige bijscholing om te weten hoe je je boodschap naar buiten brengt en communiceert.”

Na afloop van de laatste opleidingsdag hadden we ook een gesprekje met enkele deelnemers. We vroegen Jantina, Nele en Sarina naar hun ervaringen en maakten volgende samenvatting:

“Steeve heeft enorm veel feeling om iets over te brengen. Hij weet je goed aan te pakken.”“Je leert jezelf kennen.”“Er is een verschil tussen weten en uitvoeren. Je leert door het zelf te doen.”“Een heel praktische opleiding.”“Je wordt goed bijgestuurd en krijgt veel didactische tips.”“Het is ontzettend leerrijk! Zowel op didactisch, als op persoonlijk vlak.”“Zelfs als gevorderde lesgever, leer je veel bij.”

Die laatste tip kunnen geïnteresseer-den dit voorjaar al in de praktijk omzetten:

Nieuwe editie Docentenopleiding Streetdance met Steeve Austin van 13 t/m 17/04/2015 en 27 & 28/06/2015 in Zinnema (Anderlecht). Meer info op pagina 30.

Page 24: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Op vertoon van je Dans.pas krijg je korting op de dansvoorstellingen en performances in sommige huizen, waaronder de Beursschouwburg, Buda, CAMPO, cultuurcentrum Beringen, cultuurcentrum De Adelberg, cultuurcentrum De Grote Post, cultuurcentrum De Velinx, cultuurcentrum De Warande, cultuurcentrum Hasselt, cultuurcentrum Zwaneberg, De Roma, Handelsbeurs, Kaaitheater, Kopergietery, Monty, Music Hall, Muziekcentrum Dranouter, Schouwburg Kortrijk en Vooruit.

Je kan er de volgende maanden naar volgende voorstellingen:

JE DANS.PAS IS VEEL GELD WAARD!

24

30/12/2014 - CCHA (Hasselt)‘Het zwanenmeer’ van Ballet Sint-Petersburg

30/12/2014 - De Roma (Borgerhout)De Veurleste: Discobaar A Moeder XXL

03/01/2015 - Music Hall (Stadsschouwburg Antwerpen)17/01/2015 - Music Hall (Capitole Gent)07/02/2015 - Music Hall (Ethias Arena Hasselt)15/02/2015 - Music Hall (Concertgebouw Brugge)‘Glass’ van Isabelle Beernaert

09 & 10/01/2015 - Kaaitheater (Brussel)‘Built to Last’ van Meg Stuart/Damaged Goods & Münchner Kammerspiele

11 & 12/01/2015 - CC De Warande (Turnhout)‘Dinska Bronska’ van MartHa!Tentatief

14/01/2015 - CCHA (Hasselt)‘Untitled_I will be there when you die’ van Alessandro Sciarroni

15/01/2015 - Vooruit (Gent)‘Opus Corpus’ van Chloé Moglia

15 & 16/01/2015 - Vooruit (Gent)‘Untitled_I will be there when you die’ van Alessandro Sciarroni

16 & 17/01/2015 - Monty (Antwerpen)‘Tragic by accident’ van Rob Fordeyn

17/01/2015 - De Roma (Borgerhout)Nieuwjaarsbal met De Lou Roman Band en Belle Perez, Günther Neefs, e.a.

21/01/2015 - De Roma (Borgerhout)‘T-dansant’ met dj Piet Keizer van Radio Minerva

22 & 23/01/2015 - Vooruit (Gent)‘69 positions’ van Mette Ingvartsen

23/01/2015 - CC De Adelberg (Lommel)‘ISHUES’ van ISH

23/01/2015 - Schouwburg Kortrijk‘Discografie’ van Marc Vanrunxt / Arco Renz

23, 24, 25, 28, 29, 30 & 31/01/2015 - Kaaitheater (Brussel)‘Golden Hours’ van Rosas

27/01/2015 - Monty (Antwerpen)Hit The Stage #46 met o.a. Jan Martens

29, 30, 31/01 & 01/02/2015 - CC De Warande (Turnhout)‘Black Yoga Screaming Cabinet’ van Shalala Erna Ómarsdottir (IJsland)

30/01/2015 - De Roma (Borgerhout)Marisol Valderrama & Guerrero Quartet - Raices y Alas

04/02/2015 - Monty (Antwerpen)‘The Workshop’ en ‘Still Animals’ van Tuur Marinus

05/02/2015 - CC Zwaneberg (Heist-op-den-Berg)‘What the body does not remember’ van Ultima Vez en Ictus (live)

05, 06 & 07/02/2015 - Vooruit (Gent)‘Talk to the Demon’ van Ultima Vez / Wim Vandekeybus

05, 06 & 07/02/2015 - CAMPO nieuwpoort (Gent)‘Ladycock’ van het KIP

06/02/2015 - Handelsbeurs (Gent)Adela Campallo

07/02/2015 - CC De Velinx (Tongeren)‘Attends, attends, attends...(pour mon père)’ van Jan Fabre/Troubleyn

07/02/2015 - CCHA (Hasselt)‘Play’ van Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman

08/02/2015 - De Roma (Borgerhout)De Bonanza’s - A tribute to the sixties

10/02/2015 - Schouwburg Kortrijk‘That’s it’ van Sabine Molenaar (NL)‘Alle Mooie Dinge Is Verdwene’ van Arnaud Rogard - Wit.h

10/02/2015 - Monty (Antwerpen)Hit The Stage #47 met Cie. Woest|

10 & 11/02/2015 - Vooruit (Gent)‘Suddenly everywhere is black with people’ van Marcelo Evelin / Demolition Inc.

11/02/2015 - Kaaitheater (Brussel)‘Sfumato’ van Rachid Ouramdane

13/02/2015 - CCHA (Hasselt)‘Variations S’ van Cas Public (Belgische première) i.h.k.v. Krokusfestival

14/02/2015 - CCHA (Hasselt)‘Juryen/De jury’ (6+) van Hege Haagenrud (Belgische première) i.h.k.v. Krokusfestival

Page 25: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

25

MEER INFO, EXTRA KORTINGEN EN VOORDELEN:

WWW.DANSPUNT.BE/DANSPAS-VOORDELEN

Let op: Dit voorjaar kan je nog op ver-toon van je Dans.pas van 2014 genieten van de kortingen. Vanaf het volgende Dans.Magazine gelden de kortingen enkel voor abonnees.

25

15/02/2015 - De Roma (Borgerhout)‘T-dansant’ met dj Piet Keizer van Radio Minerva

16-20/02/2015 - CC De Grote Post (Oostende)Dansworkshop Storm Opwaarts! (8 - 12 j.) met Passerelle

25/02/2015 - Vooruit (Gent)‘Adieu et Merci’ van Latifa Laâbissi

26 & 27/02/2015 - Kaaistudio’s (Brussel)‘Dance #2’ van Christine De Smedt & Eszter Salamon

27/02/2015 - CCHA (op locatie in Aken)Openingsvoorstelling Schrit_tmacher Festival

27/02/2015 - CC De Adelberg (Lommel)‘MODERNlive’ van Introdans

27/02/2015 - Monty (Antwerpen)‘Hullabaloo’ van David Hernandez

28/02 & 01/03/2015 - CC De Grote Post (Oostende)‘For those’ (werktitel) van Ula Sickle & Klein Verhaal

03/03/2015 - CC De Warande (Turnhout)Masterclass met José Navas (Canada)

04/03/2015 - CC De Warande (Turnhout)‘Personae’ van Compagnie Flak José Navas (Canada)

04/03/2015 - CC De Velinx (Tongeren)‘AH/HA’ van Voetvolk/Lisbeth Gruwez

06/03/2015 - Handelsbeurs (Gent)Gisela João

06/03/2015 - CC De Grote Post (Oostende)‘Light Solos’ van Ula Sickle, Yann Leguay

06 & 07/03/2015 - Kaaitheater (Brussel)‘Plateau Effect’ van Cullberg Ballet/Jefta van Dinther

07/03/2015 - CC De Grote Post (Oostende)‘AH/HA’ van Voetvolk/Lisbeth Gruwez

07/03/2015 - CCHA (Hasselt)‘Zwaluwzang/A swallow song’ (6+) van Krokusfestival & Theater Stap

10/03/2015 - CC Zwaneberg (Heist-op-den-Berg)‘dUb’ van fABULEUS en Karolien Verlinden / Tuning People

11/03/2015 - De Roma (Borgerhout)‘T-dansant’ met dj Piet Keizer van Radio Minerva

12 & 13/03/2015 - Vooruit (Gent)‘The Middle Ages’ van Andros Zins-Browne

12 & 13/03/2015 - Monty (Antwerpen)‘Real, So Real’ van Marc Vanrunxt

13/03/2015 - Kaaitheater (Brussel)‘Nothing that is Everything’ van Zita Swoon Group

13-22/03/2015 - KOPERGIETERY (Gent)‘Bab(b)el’ van KOPERGIETERY en kabinet k (6+)

20/03/2015 - CC De Grote Post (Oostende)‘Still standing you’ van Pieter Ampe & Guilherme Garrido / CAMPO

25/03/2015 - CCHA (Hasselt)‘House’ van Sharon Eyal & Gai Behar/L-E-V (Belgische première)

27/03/2015 - CC De Adelberg (Lommel)‘Nieuw’ van Conny Janssen Danst

28/03/2015 - Schouwburg Kortrijk‘House’ van L-E-V / Sharon Eyal & Gai Behar

28/03/2014 - Muziekcentrum DranouterBal Experience met Multidelta en Duo NoordWestWorkshops dans uit Zweden en de Balkan

31/03/2015 - CCHA (Hasselt)‘Giselle’ van Ekaterinburg Opera & Ballet Theater

26/04/2015 - D-Office (Stadsschouwburg Antwerpen)30/05/2015 - D-Office (Capitole Gent)‘The Fabulous Sneakerboyz’ van Roy JulenReserveer nu al de beste plaatsen met korting voor Danspuntleden!

Page 26: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

26

VOORUITBLIK Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

DE UITDAGINGIn De Uitdaging komen de ambassadeurs van de voorbije jaren samen in een uniek dansproject rond een centraal thema: De Groote OorlogZa 25 april 2015 in Aalst

Agenda

Dans.evenementen

DANCE.VIBES Dance.Vibes is onze jaarlijkse wedstrijd moderne dans. Deze 8ste editie van Dance.Vibes vindt naar goede gewoonte weer plaats in Eeklo. De deelnemende groepen (eind januari te vinden op www.danspunt.be) strijden om de titel Ambassadeur voor de moderne dans 2015-2016Datum: za 21 februari 2015, om 19 uurPlaats: Cultuurcentrum De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10, 9900 EekloTickets: 10 euro vvk, 12 euro adk - Reservatie via Danspunt met code P15/01Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Dansschool S-pression Meetjesland (www.s-pression.be)Inschrijven kan nog tot 11 januari 2015. Alle info en wed-strijdreglement op www.danspunt.be.Zie ook de oproep op de pagina hiernaast

PLUSDANSTREFFENHet plusdanstreffen is een contactdag voor senioren die graag volksdansen. Er is samendans en demonstratie voorzien evenals het aanleren van ‘nieuwe’ dansen. Elke senior is welkom, zowel danser als toeschouwer.Datum: za 21 maart 2015, van 14 tot 16 uurPlaats: Refter van het GTID (Gemeentelijk Technisch Instituut Duffel), Nieuwstraat, 2570 DuffelBijdrage: 5 euro vvk, 6 euro adk - Inschrijven en betalen via Danspunt met code P15/08

26

Danspunt heeft haar ledenstructuur flink gewijzigd (zie pagina 19), zodat we in de toekomst nog meer dansliefhebbers dan voorheen kunnen bereiken en artistiek inspireren.Als gevolg daarvan hanteren we nieuwe prijzen voor onze evenementen. Vanaf nu koop je je tickets vooraf aan voorverkoopprijs of de dag zelf aan kassaprijs. Kinderen jonger dan 10 jaar mogen de evenementen gratis bijwonen.

DANCE.IMPACTDance.Impact, het festival hedendaagse dans, is ondertussen aan zijn elfde editie toe. Wie gaat deze keer met de titel Ambassadeur hedendaagse dans lopen? Een overzicht van de geselecteerde groepen vind je vanaf eind februari op www.danspunt.beDatum: zo 22 maart 2015, om 19 uurPlaats: Cultuurcentrum De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende Tickets: 10 euro vvk, 12 euro adk - Reservatie via UiTLoket Oostende - T. 059 33 90 00 of [email protected]: Danspunt vzw i.s.m. Elevation DanceCademy (www.elevationdancecademy.be)Inschrijven kan nog tot 1 februari 2015. Alle info en wed-strijdreglement op www.danspunt.be. Zie ook de oproep op de pagina hiernaast

Page 27: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

27

Maak je nu al op voor onze wedstrijden in 2015! Afgelopen najaar konden we genieten van heel wat danstalent op Dance.Kicks (zie pagina 10) en Dance.Classix (zie pagina 18). Dit voorjaar is het de beurt aan de moderne en hedendaagse dansers om zicht te meten met anderen:

DANCE.VIBES Festival moderne dansZa 21 februari 2015 om 19 uur in Eeklo

Wie worden de nieuwe ambassadeurs moderne dans 2015? Ben jij actief in een amateurdanscompagnie uit Vlaanderen en Brussel die moderne dans brengt? Hebben jullie een publieks-voorstelling of willen jullie er graag één in elkaar steken? Grijp dan nu jullie kans om op een groot podium te staan! Doe mee aan de 8ste editie van Dance.Vibes op zaterdag 21 februari 2015 in Eeklo.Dance.Vibes staat open voor jazz, funky jazz, disco en andere gelijkaardige dansgenres.

De jury selecteert maximum 1 winnaar. Deze krijgt gedurende 1 jaar de titel van ‘ambassadeur moderne dans in Vlaanderen’ en volgende prijzen:- een dans.cheque t.w.v. 750 euro.- optredens in binnen- en/of buitenland, georganiseerd of onder-steund door Danspunt.

Daarnaast let de jury ook op originaliteit, vernieuwing en dans-technische aspecten en koppelt daar eventueel ook bijkomende prijzen aan.

Inschrijven vóór 11 januari 2015Meer informatie over het reglement, voorwaarden, ... vind je op www.danspunt.be/activiteiten/dancevibes

DANCE.IMPACTFestival hedendaagse dansZo 22 maart 2015 om 19 uur in Oostende

Dance.Impact is een festival hedendaagse dans. Ben jij actief in een amateurdanscompagnie uit Vlaanderen en Brussel die hedendaagse dans brengt? Hebben jullie een publieksvoorstel-ling of willen jullie er graag een in elkaar steken? Grijp dan nu jullie kans om op groot podium te staan! Doe mee aan de 11de editie van Dance.Impact op zondag 22 maart 2015 in Oostende.

Misschien ga je naar huis met de titel ‘ambassadeur heden-daagse dans in Vlaanderen’. De jury selecteert tijdens dit festival immers één danscompagnie die gedurende een jaar de titel krijgt. Dan wordt je dansgroep in 2015 regelmatig aangespro-ken om deel te nemen aan festivals en dansoptredens en krijgt ze een cheque van Danspunt ter waarde van 750 euro. Daarnaast let de jury ook op originaliteit, vernieuwing en dans-technische aspecten en koppelt daar eventueel ook bijkomende prijzen aan.

Inschrijven vóór 1 februari 2015Meer informatie over het reglement, voorwaarden, ... vind je op www.danspunt.be/activiteiten/danceimpact

Treed jij in de voetsporen van Danscentrum Pirouette (Alsemberg)? ©Maarten Marchau

Volg jij Retina Jongeren (Berchem) op als nieuwe ambassadeur? ©Joke Van den Heuvel

Page 28: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Agenda

Dans.vorming

CURSUSSENTRAJECT VLAAMSE FOLKLOREDANSAfgelopen najaar startte de derde editie van het traject Vlaamse folkloredans. Naast een danstechnische verdieping en uitbreiding van je dansrepertoire staan er in deze editie een aantal bijkomende aspecten centraal: de juiste passen, houdingen en terminologie, het lezen en interpreteren van dansbeschrijvingen en didactiek/methodiek.Dit traject is bedoeld voor mensen die in september 2015 willen starten met de opleiding tot dansdocent, maar ook wie reeds de opleiding volgde of gewoon interesse heeft om zich bij te scholen is van harte welkom.Op het programma: (uitgebreide informatie op www.danspunt.be)> Zondag 25 januari: Carrousel van ’t Zimmerplein/Suskewiet/

Wals van Hever/Bierflesjeswals met Nicole De Moor, Marc Willems en Nico Roose in Sint-Niklaas.

> Zondag 15 februari: didactiek en methodiek Vlaamse folklore (op een praktische en interactieve manier) met Geert Pauwels in Leuven.

> Zondag 15 maart: lezen en interpreteren van dansbeschrijvin-gen (op een praktische en interactieve manier) met Geert Pauwels in Leuven.

> Zondag 26 april: Bruiloftsdans van Achtel/Horlepiep/Bruiloftsdans van Harry/Kermisdans van Rupelmonde met Harry Reyntjens en Pit Ballin in Ekeren.

> Zondag 31 mei: Polka Salué/Zotte Kermis/Kegelaar van Diest/Molenaarsdans met Harry Reyntjens en Gert Laekeman in Sint-Niklaas.

Data: zo 25 januari, 15 februari, 15 maart, 26 april en 31 mei 2015, telkens van 10 tot 17 uurPlaats: Verschillende locaties in Vlaanderen (Sint-Niklaas, Leuven en Ekeren) Bijdrage: 30 euro / 20 euro / 15 euro Inschrijven en betalen 10 dagen voor de cursusdag. Codes: V14/22d (25 jan) - V14/22e (15 febr) - V14/22f (15 mrt) - V14/22g (26 apr) - V14/22h (31 mei)

CURSUSVOORMIDDAG PLUSDANSTijdens deze cursus worden dansen aangeleerd waarbij de praktijk en de theorie door elkaar lopen. Ben je dansdocent bij 50-plusdansers? Of ben je 50-plusser en gevorderde danser Vlaamse folkloredans? Wil je graag het dans-repertoire van de Plusgroepen uitbreiden en vernieuwing brengen?

Tijdens deze voormiddag passeren een 8-tal dansen de revue, afgestemd op plusdansers. We stellen de dansen op punt met uitgebreide aandacht voor de danstermen, passen en houdingen, waardoor verschillende groepen vlot samen kunnen dansen.Programma: Määrtgässler, Elisabeth, Aw Shucks, Camptown races, gay gordons, Schwarzerdner, La Tintin colonne & Schöneberger.Datum: za 7 februari 2015, van 10 tot 13 uurPlaats: Recreatiecentrum Itterbeek, Keperenbergstraat 37b, 1701 Itterbeek (Dilbeek)Bijdrage: 7 euro / 5 euro / 4 euroInschrijven en betalen voor 25 januari 2015. Codes: V15/11

DOCENTENDAG KLASSIEK: LENIGHEID EN PLACEMENTSchaaf je lesgeven bij op deze intensieve docentendag Klassiek. In de voormiddag staat lenigheid centraal. Hoe werk je met je leerlingen op een gezonde manier aan lenigheid? Hoe integreer je lenigheid als een basisonderdeel van elke les? Welke aanpak is specifiek voor kinderen en welke voor volwassenen? Tina Van Roy zorgt voor een ervaringsgerichte voormiddag: we gaan vooral zelf aan de slag en leggen daarbij de link naar theoretische en anatomische inzichten. In de namiddag focust Karlien Lox op placement aan de hand van twee voorbeeldlessen. Na elke les verbinden we de praktijk aan de theorie: we maken een analyse qua lesopbouw en methodiek, met oog voor varianten en aansluitende lesopbouw.De eerste voorbeeldles is gericht op volwassenen. Moet placement aan de barre geleerd worden? Wat leer je eerst aan? Wat zijn tips en tricks om de klassieke ballettechniek letselvrij aan te leren?De tweede les is gericht op kinderen van het lager onderwijs met aandacht voor placement. Kinderen “stilzetten” om te leren dansen is een beetje een paradox. De aandacht voor techniek kan ook hand in hand gaan met dansplezier.Deze docentendag is bedoeld voor dansers met leergierigheid naar klassiek ballet en dansdocenten klassiek ballet en pre-ballet.Tina Van Roy studeerde in 1991 af als danspedagoge aan het Hoger Instituut voor Dans te Ant werpen (nu AP Hogeschool). Momenteel is ze docente klassieke dans en coördinator dans aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier. Sinds 2001 geeft ze ook les aan de Kunsthumaniora, afdeling Hedendaagse dans, in Antwerpen. Zij is in het dagelijks leven verantwoordelijk voor de vorming van docenten Dans in het DKO en zetelt tevens in het Dagelijks Bestuur van Danspunt. Karlien Lox is dansdocente met een stevige basis in hedendaags

28

Danspunt heeft haar ledenstructuur flink gewijzigd (zie pagina 19), zodat we in de toe-komst nog meer dansliefhebbers dan voorheen kunnen bereiken en artistiek inspireren. Als gevolg daarvan hanteren we nieuwe prijzen voor onze vormingsactiviteiten: Er is een basisprijs, een abonneeprijs en een reductieprijs voor studenten, voor mensen met een vervangingsinkomen of voor mensen met een hogere tegemoetkoming van het ziekenfonds.

Nieuw prijzen voor onze vormingsactiviteiten: basisprijs / abonneeprijs / reductieprijs (meer info bovenaan de pagina of op www.danspunt.be)

Page 29: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

29

klassiek ballet. Ze studeerde aan het SIB (Stedelijk Instituut voor Ballet) te Antwerpen en nadien in de Rijksleergangen voor Danspedagogie. Een gedreven honger naar expressie, bewe-gingskunst en observeren kreeg ook een uitweg in een universi-taire studie als licentiate in de Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde. In 1994 richtte ze Danswijzer op, een vereniging waar dansopleiding centraal staat. Door het volgen van binnen-landse en buitenlandse dansstages verrijkt ze tot op heden haar kennis op het vlak van beweging, motoriek, pedagogie en metho-diek. Sedert 2009 geeft ze haar kennis door als gastdocent ‘methodiek’ en ‘didactiek’ in de Opleiding Dansdocent van Danspunt en neemt ze er ook de rol als mentor op. Datum: zo 1 maart 2015, van 10 tot 17 uurPlaats: Stichting Klassieke Dans, Wegvoeringsstraat 111, 9100 Sint-NiklaasBijdrage: 50 euro / 40 euro / 35 euroInschrijven en betalen voor 16 februari 2015. Code V15/09

HOMEMADE2Danspunt en Dansgroep De Kadullen brengen HomeMade2 in primeur naar België.Met enthousiasme is het eerste HomeMade-programma in 2013 ontvangen en een vervolg kan dan ook niet uitblijven!Maurits, Tineke en Bianca hebben zich wederom door muziek laten inspireren. Op basis van hun uitgebreide ervaring in uiteen-lopende dansstijlen zijn zij er andermaal in geslaagd een interes-sant en gevarieerd programma te creëren. De dansen zijn een mix van diverse stijlen en moeilijkheidsgraad.Het programma is toegankelijk voor zowel beginners als gevor-derden en heeft vooral veel materiaal voor lesgevers internatio-nale folklore.Maurits van Geel is sinds 1975 als dansdocent en choreograaf Internationale Volksdans actief. Hij was gastdocent aan de Dansacademie in Rotterdam en consulent dans in Amsterdam. Van 1989 tot januari 2011 werkte hij als artistiek directeur van het Internationaal Danstheater in Amsterdam. Een belangrijk deel van zijn werk bestond uit dansonderzoek, waardoor hij de dansen uit de Kaukasus leerde kennen. Tineke van Geel is sinds 1975 actief als docent en choreograaf. Haar specialisatie is Armeense dansen. Zij volgde lessen aan de Choreografenschool en aan het Pedagogisch Instituut in Yerevan en trainde met diverse amateurgroepen. Daarnaast deed ze uitgebreid veldonderzoek. Ze heeft in 14 Europese landen les gegeven en was als gastdocent actief in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Taiwan, Singapore, Hong Kong en Japan. Tineke staat bekend als een uitstekende pedagoog, tempera-mentvol en vrolijk en tegelijkertijd voelt men haar diepe verbon-denheid met het Armeense volk en cultuur in de achtergrondin-formatie die zij aanbiedt in haar lessen. Bianca de Jong geeft reeds les sedert 1977 en behaalde in ’81 haar NEVO certificaat voor volksdansleider. Ze studeerde ortho-pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Bianca speciali-seerde zich in Bulgaarse dans maar geeft ook internationale dans zowel in Nederland als in het buitenland. Ze is hoofddocente geweest in de kaderopleiding van het LCA, ontwikkelde zelf een 1-jarige opleiding voor dansleiders in Zwitserland en verzorgde een reeks weekends methodiek/didactiek in Italië. Bianca is één van de docenten in de Opleiding Dansdocent van Danspunt.Didactisch materiaal ter plaatse te koop bij de docenten zelf. Datum: zo 8 maart 2015, van 10.30 tot 17 uurPlaats: Berghine, Dendermondsesteenweg 439, 9070 Destelbergen Bijdrage: 30 euro / 20 euro / 15 euroInschrijven en betalen voor 24 februari 2015. Code: V15/02Organisatie: Danspunt i.s.m. Dansgroep De Kadullen

TANATSFESTIVALFestival Internationale dans en muziek13 t/m 15 maart 2015 in MalleZie pagina 15

CURSUS MUZIEK KNIPPEN EN PLAKKEN - AUDACITYmet Kim Van StichelZelf een eigen nummer samenstellen op basis van bestaande muzieknummers? Of een eigen nummer samenstellen op basis van samples? Een cd voor jouw optreden waarbij alle nummers netjes opvolgen? Je wilt een nummer gebruiken voor een nieuwe choreografie, maar liefst zonder dat vervelende muzikale tussen-stuk? Na de workshop muziek knippen en plakken kan je het allemaal! Je maakt kennis met het softwareprogramma Audacity. Dit programma is gratis en werkt op elke computer (pc en mac). Na een theoretische inleiding over het programma kan je zelf aan de slag. Breng gerust wat materiaal mee om te oefenen (in MP3 of Wave-formaat).Op het programma staat o.a. knippen, plakken & kopiëren; effec-ten: fade in, fade out, ...; normaliseren: click track, ...Tijdens de cursus krijg je het softwareprogramma en enkele oefeningen op cd-rom en een schriftelijke syllabus om thuis verder te werken. Let op: enige computervaardigheid is vereist!Gelieve zelf oortjes of een headset te voorzien. Kim Van Stichel is leraar informatica. In zijn privéleven is hij ook muzikant. Door deze hobby kent hij de knepen van het vak. Hij slijt vele uren in muziekstudio’s om zelf muziek te ‘maken’. Voor je het weet, neemt hij je mee in de wereld van het downloaden, zoeken van samples op het internet op een legale en verantwoor-de manier.Deze workshop is beperkt tot 12 deelnemers.Datum: zo 15 maart 2015, van 10 tot 16 uurPlaats: Koninklijk Lyceum Gent, Kortrijksesteenweg 12, 9000 GentBijdrage: 35 euro / 25 euro / 20 euroInschrijven en betalen voor 3 maart 2015. Code: 15/07.

DOCENTENDAG JAZZ: MATT MATTOXTECHNIEK EN EMOTIES IN DANSJazz heeft vele gezichten en stromingen. Deze docentendag biedt een kennismaking met twee topics uit de Jazz. In de voor-middag leidt Hans Clippeleyr ons in in de techniek van Matt Mattox. In de namiddag duiken we met Laurent Flament in emoties in dans.Mattox was een belangrijke figuur in de evolutie van de jazzdans. Zijn techniek is bekend en zeer gerespecteerd in heel Europa. De bewegingsstijl van Mattox is eclectisch, met invloeden uit de stijl van Cole, moderne dans, etnische dans, flamenco, tap en zijn eigen balletopleiding. Het is gebaseerd op zijn persoonlijke overtuiging dat alle dansvormen inspiratie en expressie bijbren-gen. Mattox hechtte veel belang aan totale vrijheid in expressie en noemde zijn stijl dan ook ‘freestyle’.In de namiddag maakt Laurent Flament zijn opwachting om je mee te nemen in dansante expressie van emoties. Hoe breng je emoties in dans? Hoe zet je dansers aan om zich in te leven in een verhaal of een sfeer? Hoe bouw je dat op? Hoe krijg je hen zover zich open te stellen daarvoor?Deze cursus is bedoeld voor docenten Jazz.Hans Clippeleyr studeerde af als regentaat lichamelijke opvoe-

Nieuw prijzen voor onze vormingsactiviteiten: basisprijs / abonneeprijs / reductieprijs (meer info bovenaan pagina 28 of op www.danspunt.be)

Page 30: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

3030

ding en bleef zich nadien uitgebreid bijscholen. Zo haalde hij onder andere zijn diploma gespecialiseerd trainer in jazzdans. Ook op dansgebied volgde hij diverse stages en cursussen jazz en klassiek. Verder is hij actief als danslesgever, jurylid en zumba instructor.Laurent Flament volgde dansopleidingen in Luik, Amsterdam en New York. Hij nam deel aan verschillende internationale danswed-strijden en werkte als danser samen met topchoreografen zoals Bob Wilson, Bruno Agati, …. Ook als choreograaf heeft hij reeds een schitterend parcours afgelegd. Hij verzorgde de dans op evenementen voor bedrijven zoals ING, Porsche, Dexia en Coca-Cola. Ook het theater is voor hem gekend terrein. Hij werkte mee aan o.a. West Side Story, Sound of music. Verder was hij ook te zien op televisie in Dans Mondial, Tien om te zien, SYTYCD en The ultimate dance battle.Datum: zo 29 maart 2015, van 10 tot 17 uurPlaats: Arabesque, Van Erstenstraat 16a, 2100 Deurne (Studio 3) Bijdrage: 50 euro / 40 euro / 35 euroInschrijven en betalen voor 16 februari 2015. Code V15/10

DOCENTENOPLEIDING STREETDANCEMet Steeve AustinDanspunt slaat opnieuw de handen in elkaar met Steeve Austin voor een interactieve opleiding over de didactiek van het lesge-ven in streetdance. Hij focust zich op volgende pijlers:> Structuur van een les: Welke onderdelen vind je terug in een

les? Wat is het doel van elk onderdeel? Hoe bereik je resultaat?> Uitleggen van beweging: Hoe leer je choreografieën aan?

Welke opties heb je om beweging uit te leggen? Hoe hou je de aandacht en motivatie van je leerlingen hoog?

> Evaluatie: Hoe evalueer je leerlingen? Wat zijn de verschillende begeleidingsfasen in een dansles?

> Structuur van de muziek: Hoe tel je op muziek? Hoe is hiphop-muziek opgebouwd? Hoe vind je onbeperkte inspiratie in de muziek?

> Lichaamshouding? Wat is een goede lichaamshouding? Hoe gebruik je je lichaam als communicatiemiddel? Hoe verbeter je de lichaamshouding van je leerlingen?

> Lesvoorbereiding: Hoe plan je effectief een les? Wat als je planning niet werkt? Hoe schat je leerlingen beter in?

Tijdens het verloop van de opleiding word je uitgedaagd om aan elkaar les te geven, als lerende groep. Na de 5-daagse week integreer je je didactische skills in je eigen lessen. Eind juni volgt dan de finale met een weekend waarin de theorie en je eigen praktijkervaring aan elkaar worden gekoppeld. Zowel voor beginnende als ervaren lesgevers vanaf 16 jaar, je hebt zelf minstens 2 à 3 jaar danservaring opgebouwd.Steeve Austin heeft al bijna 20 jaar ervaring als professioneel danser en lesgever. Hij reist de wereld rond en leeft van en voor zijn passie. Hij won al tientallen titels in grote competities als danser, maar vooral als coach. Hij is bovendien choreograaf voor het televisieprogramma So You Think You Can Dance in België en Nederland. Daarnaast leidt hij meerdere projecten, geeft hij nog steeds les en organiseert hij evenementen. Voor deze opleiding combineert Steeve wat hij heeft geleerd uit opleidingen met zijn jarenlange ervaring als lesgever.Datum: ma 13 april t/m vr 17 april en za 27 & zo 28 juni 2015, telkens van 10 tot 17 uurPlaats: Zinnema, Veeweidestraat 24-26, 1070 AnderlechtBijdrage: 365 euro / 315 euro / 280 euroInschrijven en betalen voor 28 maart 2015. Code: V15/05Lees ook het interview met Steeve Austin op pagina 22-23

CURSUS BASIS SCHMINKTECHNIEKEN Met Jean-Paul PolletIn deze praktische workshop krijg je de basistechnieken opmaak aangeleerd in functie van een dansvoorstelling. Je wordt stap voor stap in deze technieken begeleid door Jean-Paul Pollet. De theorie leer je al doende. Je krijgt de kans op jezelf of op elkaar te oefenen. Het materiaal wordt door de docent meegebracht. De technieken spitsen zich in de eerste plaats toe op vrouwen. Zowel binnen theater als dans wordt make-up voor mannen vrij subtiel aangewend en zal hier minder aandacht aan besteed worden. Inhoud: doel van opmaak voor (dans)voorstellingen; materiaal-kennis (grondstoffen en gereedschappen); kiezen en aanbrengen van basistinten en fixatie daarvan; volledige opmaak ogen en mond; blushtechniek en kleurencombinaties leren ‘zien’.Jean-Paul is leraar make-up aan het PIHS te Gent, docent grime-technieken aan ‘ Het Perspectief’ (Centrum voor Volwassenenonderwijs), gastprofessor theatergrime aan het departement drama van de Hogeschool Gent, docent en project-begeleider bij Open Doek Antwerpen. Jean-Paul staat al 40 jaar in het vak en weet op een boeiende manier zijn ervaring te delen en te doceren. Hij werkte voor allerlei producties, zowel voor theater als televisie. Auteur van het vakboek ‘Theatergrime 1 ‘.Aangezien het om een basiscursus gaat, richten we ons tot deelnemers met weinig of geen ervaring in opmaaktechnieken. Je betaalt ter plaatse 20 euro voor gebruik van materiaal en gereedschappen voor de 2 dagen.Deze workshop is beperkt tot 16 deelnemers. Data: za 9 en zo 10 mei 2015, van 10 tot 17 uur Locatie: Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 GentBijdrage: 55 euro / 45 euro / 40 euro (excl. 25 euro voor materiaal dat je ter plaatste betaalt)Inschrijven en betalen voor 28 april 2015. Code: V15/06

INFOSESSIESINFOSESSIE ‘GEBRUIK VAN FACEBOOK VOOR EEN DANSSCHOOL/-GROEP’(wegens succes herhaald) met Rudy PietersHoe maak ik dat meer mensen de berichten op onze Facebook-pagina leuk vinden en erop reageren? Is het belangrijk dat veel mensen onze pagina leuk vinden? Hoe vaak moeten we iets op onze pagina zetten? En wanneer precies? En wat precies? Hoeveel mensen zien onze berichten echt? Hoe krijgt onze organisatie meer publiek via onze Facebookpagina? Kan ik ook een persoonlijk profiel of een groep gebruiken voor mijn dansvereniging? En hoe zit dat met foto’s die we op Facebook zetten? Moeten we de mensen die erop te zien zijn om toestemming vragen?Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze infosessie. De theorie blijft tot een minimum beperkt. Je krijgt vooral voor-beelden te zien van gelijkaardige organisaties, ook dansverenigingen.Rudy Pieters is communicatiecoach met een zwak voor digitale media. Hij geeft workshops en begeleidt cultuur-, sport-, jeugd-, overheids- en sociale organisaties. In een vorig leven was hij journalist voor Het Nieuwsblad, Knack, De Morgen en Radio 1. Daarna werd hij marketing manager bij Musea Brugge, richtte hij communicatiebureau Marketing en Cultuur op en ging hij lesge-ven bij Escala (Syntra). Vandaag is hij directeur van Publiek Centraal, dat organisaties en overheden traint en coacht, zowel online als offline, om hun publiek echt te bereiken.

Nieuw prijzen voor onze vormingsactiviteiten: basisprijs / abonneeprijs / reductieprijs (meer info bovenaan pagina 28 of op www.danspunt.be)

Page 31: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

31

Datum: ma 23 februari 2015, van 19 tot 22 uurLocatie: Konekt vzw, Lijnmolenstraat 153, 9040 Sint-Amandsberg (Gent)Bijdrage: 10 euro / 5 euro / 3 euroInschrijven en betalen voor 10 februari 2015. Code: V15/01+Datum: ma 19 oktober 2015, van 19 tot 22 uurLocatie: Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3010 Kessel-Lo (Leuven)Bijdrage: 10 euro / 5 euro / 3 euroInschrijven en betalen voor 6 oktober 2015. Code: V15/04

INFOSESSIE ‘STATUTEN VAN DANSDOCENTEN’Je bent actief als dansdocent in opdracht van een (dans)school, een groep of vereniging. Of je organiseert danslessen en je stelt anderen als docent tewerk. Dan sta je ongetwijfeld voor zakelijke keuzes.Geef je les als werknemer of als zelfstandige? Via een onkosten- of vrijwilligersvergoeding? Zijn het sporadische workshops, wekelijkse lessen of een combinatie van beide? En wat als je studeert, werkzoekend of gepensioneerd bent? Christine Nozaradan belicht zowel het standpunt van de docent als van de opdrachtgever. Ze beantwoordt al je vragen over de statuten van dansdocenten, over de sociaalrechterlijke en fiscale gevolgen en over specifieke situaties zoals vervangingsinkomen, ….Een aanrader voor Dansdocenten die in opdracht dansles geven en dansgroepen of -scholen die als opdrachtgever dansdocenten willen tewerkstellen.

VOORUITBLIK Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

ZOMERSTAGE voor docenten jazz, hedendaags, klassiek en/of modernZa 15, zo 16, za 22 en zo 23 augustus 2015 in de !Kunsthumaniora in WilrijkMeer info binnenkort op www.danspunt.be en in het volgende Dans.Magazine

Wat de huidige deelnemers denken over de opleiding.

Info: www.danspunt.be/opleiding-dansdocent en [email protected]

Christine Nozaradan is consulente bij Kunstenloket vzw (www.kunstenloket.be). Deze organisatie biedt informatie over de zakelijke kant van de creatieve (beroeps)praktijk. Je kan er terecht voor advies, documenten en brochures, infosessies, ….Datum: wo 18 maart 2015, van 19.30 tot 22 uurPlaats: Zaal Familia, Truweelstraat 138, 9100 Sint-NiklaasBijdrage: 10 euro / 5 euro / 3 euroInschrijven en betalen voor 9 maart 2015. Code V15/08

Meer weten over onze Opleiding Dansdocent? Kom naar de infosessie op donderdag 23 april 2015 vanaf 18 uur bij Danspunt, Abrahamstraat 13, 9000 Gent met getuigenissen van deelnemers aan de huidige editie van de opleiding

NIEUWE START OPLEIDING DANSDOCENT SEPTEMBER 2015

Page 32: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

32

Agenda

Dans.ledenVerschillende dansgenresZA 03/01/2015Dansdag Danscentrum MovereVerschillende danslessen voor kinderen en jongeren met o.a. choreografen Laurent Flamant en Redouan Hergelink.Van 10 tot 18.30 uur in de Sporthal, Lostraat 48A, 2220 Heist-op-den-BergInfo en inschrijvingen: www.danscentrummovere.be, [email protected], 0472 22 43 94

Dans- en bewegingsexpressieVANAF MA 05/01/2015Nia Energie-dansNia is fitness voor lichaam en ziel, een bruisende mix van dans, krijgskunst en lichaamsbewustzijn. Van 19 uur tot 20 uur in Sportcomplex Heilig Graf, Baron Frans du Fourstraat, 2300 TurnhoutInfo en inschrijvingen: www.amania.be, [email protected] , 0494 12 12 80

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansVANAF MA 05/012015Gratis danslessen bij Dansschool EncoreVoor kinderen vanaf 5 jaar, jongeren en volwassenen. Iedereen vindt zeker zijn/haar ding; van klassiek ballet, pointes, modern, jazzdans en kinderdans tot dance workout, hiphop en urban.Mater Salvatoris Instituut, Engelselei 6 & 23, 2950 KapellenInfo en inschrijvingen: www.dansschoolencore.be, [email protected], 0478 24 35 99

Wereld- en folkloredansVANAF MA 05/01/2015BuikdansHet Amana Dance Theatre neemt je mee voor een fascinerende, sensuele en feestelijke reis naar die andere cultuur, met aandacht voor gegronde techniek en bezield bewegen. Van 20.15 uur tot 21.45 uur in Sportcomplex Heilig Graf, Baron Frans du Fourstraat, 2300 TurnhoutInfo en inschrijvingen: www.buikdans.net, [email protected] , 0494 12 12 80

StijldansVANAF MA 05/01/2015Cursus Tapdans met Ronny CuytRonny’s stijl is uitdagend naar alle leeftij-den en prikkelt alle niveaus van tapdan-sers. Hij leerde tap toen hij zeven jaar oud was en werd reeds een eerste keer Europees kampioen op zijn tiende.Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen 6Info en inschrijvingen: www.carte-blanche.be, [email protected], 03 663 24 08

Wereld- en folkloredansVANAF DI 06/01/2015BuikdansHet Amana Dance Theatre neemt je mee voor een fascinerende, sensuele en feestelijke reis naar die andere cultuur, met aandacht voor gegronde techniek en bezield bewegen. Op dinsdag van 20.15 uur tot 21.45 uur (basis-doorstroming), op woensdag van 19 tot 20.30 uur (Maghrebdans) en op donderdag van 19 tot 22 uur (gevorder-den) in De Feniks, Deurneleitje 6, 2640 MortselInfo en inschrijvingen: www.buikdans.net, [email protected] , 0494 12 12 80

Dans- en bewegingsexpressieVANAF DI 06/01/2015Nia Energie-dansNia is fitness voor lichaam en ziel, een bruisende mix van dans, krijgskunst en lichaamsbewustzijn. Van 19 tot 20 uur in De Feniks, Deurneleitje 6, 2640 MortselInfo en inschrijvingen: www.amania.be, [email protected] , 0494 12 12 80

Wereld- en folkloredansDI 06/01/2015Open deur: Werelddansen voor 30+Open deur bij volksdansgroep Tanats-Hora Brugge. Met dansen uit de Balkan, Israël, en uit andere (Europese) landen, soms afgewisseld met meer exotisch materiaal! Als 30-plusser kom je gezellig dansen, terwijl je geniet van wereldmuziek. Van 19.15 uur tot 21.15 uur in POC st Willibrord, KK Theodoorstraat 6, 8200 Sint-Andries Info en inschrijvingen: www.tanats.be, [email protected] , 050 31 51 85

Dans- en bewegingsexpressieVANAF WO 07/01/2015Nia Energie-dansNia is fitness voor lichaam en ziel, een bruisende mix van dans, krijgskunst en lichaamsbewustzijn. Van 10.30 tot 11.30 uur in ‘t Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 BorgerhoutInfo en inschrijvingen: www.amania.be, [email protected] , 0494 12 12 80

Dans- en bewegingsexpressieVANAF DO 08/01/2015Biodanza namiddag-reeks + Info & proeflesBiodanzareeks, de ‘Dans van het Leven’ is een combinatie van muziek, beweging, emotie en contact. Woordeloos dansen op een lichaamsvriendelijke en plezierige manier. Van 14.15 tot 16.15 uur (info voor proevers om 14 uur) in Centrum Voelen, Sint-Annastraat 7, 9810 EkeInfo en inschrijvingen: www.bio-danza.be, [email protected] , 0496 51 15 16

Dans- en bewegingsexpressieVANAF VR 09/01/2015Nia Energie-dansNia is fitness voor lichaam en ziel, een bruisende mix van dans, krijgskunst en lichaamsbewustzijn. Van 12 tot 13 uur in ccBe, Driekoningenstraat 126, 2600 BerchemInfo en inschrijvingen: www.amania.be, [email protected] , 0494 12 12 80

StijldansVR 23, ZA 24 & ZO 25/01/2015Lili Hop weekend3 lesgevers duo’s uit Vilnius (Litouwen) geven 3 workshops aan 3 niveaus: Simona Pogosian & Mindaugas J. Bikauskas, Egle Regelskis & Martynas Stonys en Eglé Nemickaite & Arnas Razgunas. Het Lili Hop weekend is een weekend vol workshops (verschillende niveaus) en feestjes.Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Page 33: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Wereld- en folkloredansZA 24/01/2015Dansdag en instuif De RondeCursus Israëlisch dansen met ‘s avonds een Internationale instuifVan 10 tot 24 uur in de gemeentelijke feestzaal Everberg, Gemeentehuisstraat 11, 3078 EverbergInfo en inschrijvingen: www.deronde-leuven.be

Wereld- en folkloredansVR 06, ZA 07 & ZO 08/02/2015Flamenco Festival AntwerpenIntensieve dansworkshops met Farruquito voor verschillende niveaus.Dansvoorstelling van Farruquito (za van 20.30 uur en zo om 19 uur)Peña Al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Verschillende dansgenresZA 07/02/2015GitaneSuper dansfuif met dance kick off & dance contest door lesgevers van Danshuis De Ingang.Om 20.30 uur in de Balzaal Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 GentInfo: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Verschillende dansgenresZA 07 & ZO 08/02/2015Open Huis Weekend – De Ingang DanstAan het begin van de nieuwe lessenreek-sen kan je telkens een weekend lang gratis komen proeven van alle danslessen uit ons aanbod voor volwassenen en kinderen.Telkens van 14 tot 19 uur in Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansZA 07 & ZO 08/02/2015Flamenco Festival AntwerpenArte y Pureza - Dansvoorstelling van Farruquito en zijn gezelschap.Za om 20.30 uur en zo om 19 uur in het Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Wereld- en folkloredansZO 08/03/2015Griekse Dansdag Met o.a. een optreden van Dansgroep Kalitsa. Van 14 tot 22 uur in Cultureel Centrum ‘t Aambeeld, Della Faillelaan 2630 Aartselaar Info en reservatie: www.kalitsa.be, [email protected]

Wereld- en folkloredansMA 16 & DI 17/02/2015 Workshop Argentijnse Tango - IntroductieDeze workshop is bedoeld voor enthousi-aste beginners die willen weten wat tango echt is! In 2 lessen leer je de basispassen en enkele figuren, zodat je zelf volop kan gaan improviseren en je eigen tango maken. Van 19.45 tot 22.15 uur in Danshuis De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 GentInfo en inschrijvingen: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Verschillende dansgenresZA 21/02/2015L-Demo LeerlingendansvoorstellingL-Demo is de steeds weer verrassende dansvoorstelling met onze beste leerlin-gen. Een dansspektakel met een werve-lende, kleurrijke mix van stijlen!Theaterzaal Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 GentInfo: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

33

Page 34: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

34343434

SECUNDAIR ONDERWIJSKoninklijke Balletschool AntwerpenAudities en infomoment op 28/02 en 09/05/2015Meer info: www.stedelijkonderwijs.be/koninklijkeballetschoolantwerpen

Koninklijk Atheneum Beveren-WaasInfonamiddag op 07/02/2015 (14 tot 16 uur) - online inschrijven voor proefles dansOpendeurdag op 25/04/2015 (10 tot 17 uur)Meer info: www.kabeveren.net

Koninklijk Atheneum BoomOpendeurdag 09/05/2015Meer info: www.atheneumboom.be

Koninklijk Atheneum Redingenhof LeuvenMeer info: www.karedingenhof.be

KTA BruggeOpendeurdagen op 25 en 26/04/2015Audities op 01/02, 03/05, 28/06 en 30/08/2015 Meer info: www.ktabrugge.be/sport-specialisaties

MA DendermondeInfodag op 14/03/2015 Meer info: www.m-a-d.be

Sportinstituut VHSI BruggeInfoavonden op 29/01 (19 uur) en 01/07/2015 (17.30 tot 20 uur) Infodag op 25/04/2015 (9.30 tot 16.30 uur)Meer info: www.vhsi.be

KA2 Sport- en topsportschool HasseltOpendeurdagen op 15/03 en 09/05/2015Infoavond op 02/06/2015Meer info: www.topsportschoolhasselt.be

KA Sportschool Tessenderlo - Campus RusselbergOpendeurdag op 15/03/2015Meer info: www.russelberg.be

Sportschool MeulebekeMeer info: www.sportschool-meulebeke.be

De !Kunsthumaniora AntwerpenInfodag op 28/03/2015 (14 tot 18 uur)Audities op 18/04, 21/06 & 22/08/2015Meer info: www.kh-hedendaagsedans.be

Kunsthumaniora BrusselOpendeurdag 22/03/2015 (10 tot 14 uur)Meer info: www.kunsthumaniorabrussel.be

Provinciale Kunsthumaniora HasseltOpen kunstdagen op 25 en 26/04/2015 (14 tot 17 uur)Audities op 20/06 en 21/08/2015Meer info: www.kunsthumaniorahasselt.be

MUDA kunstencampus Gent-EvergemOpendeurdag op 10/05/2015 (vanaf 10 uur)Audities op 17 en 18/04, 01 en 02/07, 24 en 25/08/2015Meer info: www.muda.be

Koninklijke Balletschool AntwerpenAudities op 28/02 en 09/05/2015Meer info: www.koninklijke-balletschool-antwerpen.be

HOGER ONDERWIJSArtesis Plantijn Hogeschool - Koninklijk Conservatorium Antwerpen1ste auditie: 28/02 en 01/03/20132de auditie: 09/05 en 10/05/2015Meer info: www.ap.be/koninklijk-conserva-torium/opleidingen/dans

Performing Arts Research and Training Studios Brussel (P.A.R.T.S.)De volgende Training cyclus start in september 2016 en de audities zullen plaatsvinden in het voorjaar van 2016.Meer info: www.parts.be

Postgraduaat Instructor Dans Fedes Odisee Brussel/Dilbeek: Volgende opleidingscyclus start 23/01/2015 Gratis en vrijblijvende introductieles in Dilbeek: 09/01/2015 (19 tot 21 uur) Meer info: www.fedes.beVives Torhout: Volgende opleidingscy-clus start 10/2016Meer info: www.vives.bePXL Hasselt: Volgende opleidingscyclus start 10/2015Meer info: www.pxl.be

Opleiding Dansdocent DanspuntInfomoment 23/04/2015 (vanaf 18 uur)www.danspunt.be/opleiding-dansdocent

INFO- & OPENDEURDAGEN DANSONDERWIJS

Wereld- en folkloredansZA 07/03/2015CaledansiaEen wervelende dansshow die het publiek meeneemt op een reis langs de verschil-lende Keltische feestdagen, van Beltane tot Ostara. Van 20 tot 22.30 uur in Scala, Dendermondsesteenweg 163-165, 9000 GentInfo: Vlaams Caledonische Society vzw www.caledonian.be/caledansia

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdansZO 08/03/2015Dansproject 15 – Internationaal dansfestivalCompagnie Cocon, Junior Company, Impuls Company, Arlekino, Cie IT, Kinemusikei, e.a. met nieuwe creaties van choreografen Jennifer Regidor, Charlotte Vandezande, Natascha Pire, Kathy Vandenbergh, Katja Pire. Met gastoptre-dens van onder meer danscompagnie Lune.Om 19 uur in CC de borre, Speelpleinstraat 10, 3360 BierbeekInfo en reservatie: www.deborre.be

Wereld- en folkloredansZA 28/03/201525 jaar Gaïda Gent Instuif Dansen uit de Balkan met het trio ‘Petenitsa’ (Bulgaarse liederen), Gaïda Gent en Choronde Balkan (Bulgaarse dansen). Vanaf 18 uur feestelijke verwelkoming en vanaf 19.30 uur instuif in Feestzaal van de Rudolf Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 Gent Info: www.gaidagent.be

Verschillende dansgenresZA 28/03/2015VerjaardagsfuifEen superfuif met verrassende dansacts en meer! Art Cube, Wiedauwkaai 52 J, 9000 Gent Info: www.de-ingang.be, [email protected], 09 220 82 96

Wereld- en folkloredansZA 28 & ZO 29/03/2015Fiesta Flamenca DansrecitalEen wervelend dansspektakel waar alle aspecten van Flamenco aan bod komen, zowel de ingetogen als meer vrolijke stijlen, Flamenco fusión en Klassiek Spaanse dans.Za om 20.30 uur en zo om 15 uur in het Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 AntwerpenInfo en reservatie: www.alandalus.be, [email protected], 03 830 31 99

Page 35: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

3535

DANS IN DE PERSSOCIALE MEDIA - 12/09/2014DANSANTE LANCERING VAN WEEK VAN DE MOBILITEITMet een dansante persactie in 5 NMBS-stations (Antwerpen Centraal, Leuven, Brussel Centraal, Brugge en Gent) werd dit jaar de Week van de Mobiliteit (16 tot en met 22 september) afgetrapt.De choreografie was van de hand van Filip Van Huffel en de dansers van dienst waren de leerlingen hedendaagse dans van de !Kunsthumaniora Antwerpen.Bekijk het filmpje op www.youtube.com (titel ‘Week van de Mobiliteit dans’)

COBRA.BE – 25/09/2014STERDANSERS VAN MORGEN VERZAMELDEN IN ANTWERPEN The Genée International Ballet Competition is een danswedstrijd voor balletstudenten tussen 15 en 19 jaar oud. Ze wordt al sinds 1931 georganiseerd en hield eind september voor de eerste keer halt in Antwerpen. De wedstrijd mocht dit jaar 57 deelnemers uit 11 verschillende landen verwelkomen. Koningin Mathilde en Prinses Elisabeth waren te gast op de finale. Meer info: www.rad.org.uk/achieve/the-genee

VERSCHILLENDE MEDIA – 29/09/2014ANNE TERESA DE KEERSMAEKER ONTVANGT MEDAILLEDe Portugese regering heeft op maandag 29 september 2014 de medaille van Culturele Verdienste uitgereikt aan Belgisch choreo-grafe Anne Teresa de Keersmaeker. De choreografe wordt ge-roemd als een van ’s werelds belangrijkste namen op het vlak van hedendaagse dans, die, dankzij haar nauwe band met Portugal, bijdroeg tot een sterke verspreiding en verrijking van hedendaag-se dans in het land.

WWW.G-O.BE - 02/10/2014FILIP VAN HUFFEL NIEUWE COÖRDINATOR DE !KUNSTHUMANIORA Met Filip Van Huffel haalt de !Kunsthumaniora een coördinator in huis die z’n sporen in de hedendaagse dansscene ruim verdiend heeft. Filip is danser, choreograaf, docent en artistiek leider van Retina Dance Company. En nu dus ook ‘van de !Kunsthumaniora’. Met deze coördinator is de !Kunsthumaniora klaar om ook in de

toekomst de enige echte pre-professionele dansopleiding voor hedendaagse dans te blijven.Filip volgt Guy Pauwels op, die ondertussen mag genieten van een welverdiend pensioen.

NEDERLANDSE MEDIA – 07/10/2014OFF GROUND WINT DE PRIX ITALIADe korte dansfilm Off Ground heeft in Turijn de Prix Italia gewon-nen in de categorie Performing Arts. De film van regisseur Boudewijn Koole en choreograaf Jakop Ahlbom gaat over de relatie tussen een zoon en zijn stervende moeder. Volgens de jury is Off Ground een “poëtische korte film die gebruik maakt van muziek en stilte, beweging en visuele verrassingen om uitdagende emoties van het leven uit te drukken.”Bekijk de film op www.vimeo.com (titel ‘Off Ground’)

VERSCHILLENDE MEDIA – 15/11/2014AKI EN WIM 20 JAAR SAMENAl 20 jaar vormen Wim Vanlessen en Aki Saito een uniek danspaar. Een unicum omdat beiden al 20 jaar als danspartners onafscheidelijk op het hoogste niveau van de balletwereld mee-draaien maar ook omdat beiden al die jaren verbonden bleven bij één balletgezelschap, nl. Ballet Vlaanderen. Ze vierden triomfen in binnen- en buitenland en werden tot tweemaal toe uitgeroepen tot beste danspartners door Dance Europe. Dit uitzonderlijk gegeven werd uiteraard gevierd met de galavoor-stelling ‘Onegin’, waarbij Wim en Aki in de spotlights stonden. Onegin is immers een van de lievelingsballetten van dit unieke dansduo.

BOZAR.BE - 25/11/2014LANCERING ‘DRUMMING & RAIN’ Deze derde uitgave in de reeks ‘A Choreographer’s Score’ bevat een boek met interviews met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker door performance-theoretica en musicologe Bojana Cvejic, alsook twee dvd’s die een inzicht geven in de choreografie en het creatieproces van ‘Drumming’ (1998) en ‘Rain’ (2001). Meer info: www.rosas.be

TELEGRAAF.NL - 27/11/2014CAPOEIRA IS IMMATERIEEL ERFGOED De Braziliaanse vechtdans capoeira geniet vanaf nu een speciale beschermde status. De dans is door Unesco, de VN-afdeling die zich met cultuur bezighoudt, verheven tot immaterieel erfgoed.De dansvorm ontstond in de tijd van de slavernij. Afrikaanse slaven konden blijven trainen op hun vechtkunst, door deze te vermommen als een dans. Inmiddels is capoeira een “symbool geworden van de Braziliaanse identiteit”, aldus het Braziliaanse ministerie van Cultuur in een reactie.

KNACK.BE - 04/12/2014MEG STUART WINT Choreografe en danseres Meg Stuart werd woensdag 3 decem-ber 2014 in Montreal bekroond met de Grand Prix de la Dance Montréal 2014. Deze prijs (15.000 dollar) wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmun-tende dansartiest(e) wiens werk gedurende het afgelopen sei-zoen te zien was in Montreal.Na Anne Teresa De Keersmaeker (2012) is het met Meg Stuart de tweede keer dat deze eer te beurt valt aan een choreografe van een prominent Brussels-Vlaams dansgezelschap. Stuart, die in mei 2014 haar stuk Built to Last (2012) op het Festival TransAmériques (FTA) presenteerde, wordt door de jury beloond voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de dans.

Page 36: 2014 N4 DANS.MAGAZINE

Meer informatie:Danspunt

Abrahamstraat 139000 Gent

T. 09 269 45 30 [email protected]

www.danspunt.be

25/01 - Sint-Niklaas

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 4

07/02 - Itterbeek

Cursusvoormiddag Plusdans

15/02 - Leuven

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 5

21/02 - Eeklo

Dance.Vibes

23/02 – Sint-Amandsberg

Infosessie Facebook

01/03 - Sint-Niklaas

Docentendag Klassiek

08/03 - Destelbergen

HomeMade2

13-15/03 - Malle

Tanatsfestival

14/03 - Leuven

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 6

15/03 - Gent

Cursus Muziek knippen en plakken

18/03 - Sint-Niklaas

Infosessie Statuten van Dansdocenten

21/03 - Duffel

Plusdanstreffen

22/03 - Oostende

Dance.Impact

29/03 - Deurne

Docentendag Jazz

13-17/04 & 27-28/06 - Brussel

Lesgeversopleiding streetdance

25/04 - Aalst

De Uitdaging

26/04 - Ekeren

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 7

9-10/05 - Gent

Cursus Basis Schminktechnieken

31/05 - Sint-Niklaas

Traject Vlaamse folkloredans - Dag 8