2011 N3 DANS.MAGAZINE

36
September 2011 - Driemaandelijkse uitgave van Danspunt - Afgiftekantoor Gent X - P209281 MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dansagenda okt/nov/dec 2011 België - Belgique P.B - P.P. Gent X BC 2341 jrg 10 N 3 | BODY DYNAMICS | | LET’S GO URBAN | | ARMEENSE DANS | | DANS EN GEZONDE VOEDING | | JETONS DE BAL | | WHAT NXT? |

description

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans

Transcript of 2011 N3 DANS.MAGAZINE

Page 1: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

September 2011 - Driemaandelijkse uitgave van Danspunt - Afgiftekantoor Gent X - P209281

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dansagenda okt/nov/dec 2011

België - BelgiqueP.B - P.P.

Gent XBC 2341

jrg 10N 3

| BODY DYNAMICS || LET’S GO URBAN || ARMEENSE DANS || DANS EN GEZONDE VOEDING || JETONS DE BAL || WHAT NXT? |

Page 2: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

INHOUDD

AN

S.02

PODIUM

Foto cover: Az-Art (Gent) – Dance.Unlimited 2011 (Schoten) ©Vera Cammaer Dans.magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Dans-punt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeen-schap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans. Eindedactie: Katrien JorisDirectie: Ton SchipperRedactiemedewerkers: Lut Firlefyn, Sihame El Kaouakibi, Morwenna Buysse, Cindy Monier, Raf Van Dyck en Renard Regis. Lay-out: [email protected], DilbeekDruk: Geers Offset – OostakkerOplage: 13.750 ex.VU: Piet Walravens – p.a. Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent

Abonnementen: 12 euro voor 4 nummers/jaar Dans.Magazine wordt gratis verspreid onder alle leden van Danspunt vzw. Wil jij ook dit tijdschrift gratis thuis ontvangen, aarzel dan niet en word lid van Danspunt! Of doe iemand een lidmaatschap cadeau.Lidgeld individuele leden: 10 euro per jaar, lidgeld groepen: 45 euro per jaar. Over te maken op rekeningnummer 001-3517404-66 van Danspunt. Adverteren: alle info op www.danspunt.be > Dans.MagazineMeer info: Danspunt, Abrahamstraat 13 , 9000 Gent, [email protected], www.danspunt.be

ARMEENsE DANs P. 27DANs EN gEzONDE VOEDINg P. 28-29JEtONs DE bAL P. 30WHAt NXt? LOOPbAANbEgELEIDINg DANsERs P. 32-33

ACtUEEL P. 3COACH IN DE KIJKER P. 11DANs.KORtINgEN P. 12-16DANs MEt DANsPUNt P. 17-22DANs.KALENDER P. 23-25NIEUWs P. 6, 7, 10, 34OPROEPEN P. 31

bODy DyNAMICs P. 4-5LEt’s gO URbAN P. 8-9VLAggEN EN CO P. 26

FOCUs

Page 3: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

03DA

NS.

ACtUEEL

Lang zullen ze leven!Neen, het is nog enkele maanden te vroeg om de kaarsjes uit te blazen op onze verjaardagstaart (nvdr: Danspunt wordt volgend

jaar 10 jaar, maar daarover horen jullie binnenkort ongetwijfeld meer).We willen eigenlijk de ontelbare vrijwilligers in alle dansscho-len, -groepen, … nog eens in de bloemetjes zetten. Zoals je in de vorige magazines dit jaar al kon lezen is 2011 namelijk uit-geroepen tot het Europese jaar van het vrijwilligerswerk.

Geen opendeurdag, voorstelling, stage, workshop, … is nog mogelijk zonder de inzet van ontelbare (dans)vrijwilligers. Ve-le werkingen van dansgroepen steunen volledig op vrijwilli-gers. Die vrijwilligers geven daarvoor hun vrije tijd op, en ze doen het nog gratis ook.

‘Zonder vrijwilligers zou het leven een pak minder aangenaam zijn’, zegt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt voor Vrij-willigerswerk heel terecht. ‘Zij houden de boel draaiende.’

Elke vrijwilliger mag fier zijn op haar of zijn prestatie, welke taak hij of zij ook vervult.

Het enige dat we dus kunnen zeggen is: “Doe zo voort!” en “Wees dankbaar voor hun inzet!”

Keerzijde van de medaille is dat de vrijwilligers zo nu en dan ook onder druk komen te staan. Ze moeten mee zijn met alle nieuwe wetgevingen, nieuwe communicatietrends, …. Het leidt vaak tot onnodige stress, want vrijwilligers concentreren zich liever op de activiteit zelf die hen bezighoudt.

We horen het dan ook vaak van onze achterban: Wat moet je doen om als vereniging in orde te zijn met de vrijwilligerswet? Hoe zit het met onkostenvergoedingen? Hoe communiceer ik best naar de buitenwereld? Hoe kan ik fondsen werven?

Wat staat er in de vzw-wetgeving? Hoe organiseer ik de boekhouding voor mijn vereniging? Hoe motiveer ik mijn bestuur?Waar moet ik mee rekening houden als ik een evenement organiseer?…

Allemaal vragen waar iedere vereniging wel eens mee te ma-ken krijgt en die door verschillende ondersteuningsorganen uit de doeken gedaan worden, hetzij via hun website, hetzij via infosessies of kortlopende cursussen.

We geven jullie daarom graag enkele nuttige links mee:• www.vrijwilligersweb.be: Vlaams Steunpunt Vrijwilligers-

werk (algemene info)• www.vrijwilligerswerk.be: neem zeker een kijkje bij de in-

fo-items en onder het luik vorming• www.vlaanderen.be/vrijwilligers: vrijwilligerswerk Vlaam-

se gemeenschap• www.organisator.be: draaiboek voor het organiseren van

evenementen.• www.kunstenloket.be: informatie en advies over zakelijke

en juridische aspecten.• Extra tip: iedere provincie heeft ook een steunpunt voor

vrijwilligers. Check dus zeker de site van je provincie voor meer informatie. Voor de Oost-Vlamingen onder jullie is er de Vrijwilligersacademie Oost-Vlaanderen (samenwerking provincie en Vormingplus). Als vrijwilliger kan je er deelne-men aan infosessies, cursussen en trainingen die inspelen op behoeften die je bij de uitvoering van je vrijwilligerswerk kan ondervinden. Meer info: www.vormingplus.be (-> doorklikken naar de Oost-Vlaamse Vormingpluscentra)

zit je toch nog met vragen? Neem gerust contact op met de medewerkers van Danspunt ([email protected] of 09 269 45 30). We helpen je graag verder!

Page 4: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

PODIUMD

AN

S.04

BODY DYNAMICSMet en voor de top van de amateurdans uit Nederland en VlaanderenDansgroepen uit Nederland en Vlaanderen herscheppen van 7 tot 9 oktober het CC Berchem in een danscentrum!

Body Dynamics wil het beste op ama-teurdansgebied uit de (eur)regio la-ten zien én ervoor zorgen dat de kwa-liteit van dansproducties met amateurs steeds beter wordt. Ieder jaar nemen twee geselecteerde amateurdansgezelschappen uit Ne-derland en Vlaanderen deel.

Een ontmoeting tussen dansmakers en amateurdansersTijdens de driedaagse krijgen de dan-sers de kans om dansproducties te presenteren, de dialoog over de ont-wikkeling van amateurdans aan te gaan, samen te dansen in workshops en ideeën en werkwijzen uit te wisse-len onder artistieke begeleiding van Filip Van Huffel.

De deelnemende gezelschappen krij-gen ook de kans om samen te werken met het beroepsgezelschap van Filip, Retina Dance Company. Dit is een he-dendaags dansgezelschap bestaande uit 3 mannen en 3 vrouwen.

Op 4 september 2011 vond het voortra-ject plaats, waar Filip de dansers ma-teriaal aanleerde en een eerste ken-nismaking plaatsvond in de keuken van de dance company.

Tussen 4 september en 7 oktober 2011 brengt Filip iedere groep een bezoekje in zijn/haar eigen thuishaven.

In het weekend van 7, 8 en 9 oktober 2011 vindt de apotheose plaats en ko-men de deelnemende groepen naar Berchem. Er is een programma met workshops en voorstellingen.

Het publiek kan op zondagnamiddag 9 oktober genieten van het internatio-naal dansspektakel, waar het vooraf ontwikkelde dansmateriaal samenge-bracht wordt en het eindresultaat van de kruisbestuiving te zien zal zijn.

Het is een happening om naar uit te zien, voor alle deelnemers én voor het publiek!

Body Dynamics is een initiatief van Danspunt en haar Nederlandse colle-ga-organisaties Kunstbalie Brabant en Huis voor de Kunsten Limburg. Het vindt jaarlijks plaats, afwisselend in Nederland en Vlaanderen. Voor deze zevende editie slaan Danspunt en CC Berchem de handen in elkaar en ont-vangen ze samen met Filip Van Huffel en Retina Dance Company de top van de amateurdanswereld.

Zin om de wisselwerking tussen Retina Dance Company en de geselecteerde amateurgezelschappente bewonderen?Afspraak zondag 9 oktober 2011 om 16 uur in CC Berchem.Alle praktische info op pagina 17

Compagnie Arlekino ©Joke Van den Heuvel

Page 5: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

PODIUM 05DA

NS.BODY DYNAMICS

Met en voor de top van de amateurdans uit Nederland en Vlaanderen

FILIP VAN HUFFELFilip Van Huffel startte met dansen op 19 jarige leeftijd na een hedendaagse dansworkshop in zijn geboortestad Sint-Niklaas. Hij volgde nadien inten-sieve klassieke dans bij Pjotr Nardelli (Mudra-Brussel) en verschillende he-dendaagse dansworkshops in België, Nederland en Frankrijk. Hij danste o.a. bij Fafu Dance Theatre (Frey Faust) in Düsseldorf, Duitsland, Claudio Bernar-do (Brussel), Compagnie Thor (Brussel), Marie De Corte (Antwerpen) en vertrok in 1993 naar Londen om te dansen bij Random Dance Company. In 1996 richtte hij Retina op en sindsdien creëerde hij 12 werken en 1 dansfilm voor BBC en had hij voorstellingen in Vlaanderen, Engeland, Portugal, Schotland, Frank-rijk, Duitsland, Italië, Venezuela en In-dia. Filip wordt ook regelmatig gevraagd als gastchoreograaf en docent. Zo werkte hij o.a. aan het Londense South Bank Centre, het geïntegreerde dansge-zelschap Stopgap, het hedendaagse Bharata Natyam gezelschap Shobana Jeyasingh Dance Company, X-ida in Linz, Oostenrijk, Dance Beyond Borders in Hamburg en de postgraduaatoplei-dingen Edge in The Place, Londen en Verve in NSCD, Leeds.

REtINA DANCE COMPANyRetina is een ambitieus hedendaags dansgezelschap onder de artistieke lei-ding van Filip Van Huffel. Het dansge-zelschap stelt dansvoorstellingen op verschillende levels voor: van theater-voorstellingen tot grootse dans-events aangepast aan een bepaalde setting of plaats, multi-media projecten en een groot gamma van toegankelijke en edu-catieve projecten. Filip Van Huffel, die zowel werkzaam is in Engeland (Not-tingham) als België (Berchem), heeft een werk-methodologie ontworpen die de nadruk legt op de pure beweging, net datgene wat uniek is aan Retina. De unieke dubbele nationaliteit van het ge-zelschap heeft geresulteerd in uitge-breide ondersteuning en invloed van zo-wel België als Engeland en zorgt voor een echte Europese aanpak en kijk.

gEsELECtEERDE gROEPEN Compagnie Arlekino (Hove, Ambassa-deur Hedendaagse Dans 2011-2012)Compagnie Arlekino is opgericht in sep-tember 2010. De dansers maken deel uit van Dansstudio Arlekino i.s.m. MA’GO!. De dansers volgen lessen en workshops klassieke dans en modern/hedendaag-se dans en werken met verschillende

hedendaagse choreografen. De Com-pagnie staat onder artistieke leiding van Cathy Baelemans.

Oiterpe (Drongen, Ambassadeur Hedendaagse Dans 2011-2012)Compagnie Oiterpe bestaat uit dansgra-ge jonge volwassenen die enkele jaren moderne jazz-dans volgden bij Oiterpe. Sinds september 2010 geeft Kristin Daemers hen les hedendaagse dans. Om hun blik op dans te verruimen, orga-niseert Oiterpe voor haar dansers gere-geld workshops en lessen performance, moderne of hedendaagse dans.

Kunstencentrum Jerusalem (Venray, NL) KCJ bestaat uit een groep jonge dansers van 14 t/m 16 jaar. De dansers volgen klassieke, jazz en moderne dans trai-ningen. De groep staat onder leiding van Myrna van Rens.

Purple (Kunstencentrum Meander,boxmeer, NL)Productiegroep Purple is 8 jaar geleden opgericht. De dansers volgen eens per week een techniekles. Daarnaast repe-teren ze eens per week voor hun cho-reografieën. Vanuit de Meander zijn Kim Burgers (modern) en Renee van den Heuvel (streetdance/hiphop) de dansmakers. Daarnaast werkt Purple ook met dansmakers van buitenaf.

Meer info: www.dansstudio-arlekino.be • www.oiterpe.be • www.kunstencentrumjerusalem.nl www.kunstencentrummeander.nl • www.retinadance.com

Oiterpe ©Joke Van den Heuvel

Page 6: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

NIEUWsD

AN

S.06

Tiensesteenweg 257 • 3360 Lovenjoel • Belgium✆ +32 (0)473/29.48.51 • Fax +32 (0)16/72.05.73 • e-mail: [email protected]

één bon per klant

Niet cumuleerbaar met andere of dezelfde actiesEnkel geldig voor particuliere aankopen in de winkel te Lovenjoel

minimum aankoop 50 €geldig tot en met 30/06/2012

één bon per klant

Niet cumuleerbaar met andere of dezelfde actiesEnkel geldig voor particuliere aankopen in de winkel te Lovenjoel

minimum aankoop 80 €geldig tot en met 30/06/2012

O P E N I N G S U R E N maandag gesloten dinsdag 10u tot 18u woensdag 14u tot 17u30 donderdag 10u tot 18u vrijdag gesloten zaterdag 10u tot 15u

Inge Van Emelen

© S

G-D

ESIG

N.B

E

Adv.A5 RITMIK Danspunt.indd 2 23/08/11 12:27

In Nederland werd in 2008 vanuit de Stichting Interfolklore Contacten de Volksdanscarrousel opgericht met als doel het organiseren van (kader)bij-scholingen, kaderdansdagen en eventu-eel nieuwe opleidingen.

Uit een enquête bleek dat, als er nu niets gebeurt, over 5 jaar het aantal les-gevers voor 55-plussers gehalveerd is en dat er over 10 jaar nauwelijks meer lesgevers te vinden zijn.

Daarom heeft Kunstfactor dans op-dracht gegeven aan Volksdanscarrou-sel om een landelijke MBvO-opleiding Dans voor Senioren te organiseren.Dansen in het kader van ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ (MBvO) bestaat al zeer lang. Vroeger was dit voornamelijk volksdansen, maar de laatste jaren werden ook country line-dance, rounds en gezelschapsdans opgenomen in het programma. MBvO legt de nadruk op actieve ontspanning, op zelfstandigheid en initiatief van de deelnemers, op het bevorderen van sociale contacten, ….

Het is de bedoeling dat docenten met een MBvO-diploma garant staan voor kwalitatief goede en veilige lessen in een ongedwongen, prettige sfeer.In 2010 behaalden de eerste 18 afgestu-deerden hun diploma en in 2012 start alweer een nieuwe opleiding.

Tijdens de opleiding worden de cursis-ten voorbereid op het leidinggeven aan groepen ouderen die dans beoefenen overeenkomstig de uitgangspunten van het MBvO. Met ouderen bedoelen ze hoofdzakelijk de leeftijdsgroep van 55 tot 85 jarigen.

Naast de eigen dansvaardigheid en het lesgeven komen ook de maatschappe-lijke en de gezondheidsaspecten van de ouderen aan bod.

De totale opleiding bestaat uit 140 uur opleiding verdeeld over 3 modules en daarnaast 20 lessen stage in twee MB-vO-groepen (ieder 10 lessen).

Meer informatie en inschrijven (vóór 1 november 2011): www.volksdanscarrousel.nl

MEER bEWEgEN VOOR OUDERENOPLEIDINg tOt DOCENt MbVO-DANs IN UtRECHt (NL)

©Willy Dee©Willy Dee

Page 7: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

FILMNIEUWs 07FILMNIEUWsDansliefhebbers kunnen hun hart ophalen. In het najaar staan er weer heel wat dansfilms geprogrammeerd in de zalen!

FLAMENCO, FLAMENCO

Muziek is de maat der dingen in de we-reld van Carlos Saura, en dus is het niet verwonderlijk dat vijftien jaar na Fla-menco, Saura met een nieuwe film uit-pakt over die Spaanse dans, Flamenco, Flamenco. In een oud treinstation in Sevilla laat hij ettelijke sterren (Sara Baras, José Mi-guel Carmona, Montse Cortés) dansen tussen schilderijen. Zo’n 300 perfor-mers (zowel traditionele als nieuwe ge-neratie) passeren de revue.Het is een ongewone en minimalistische setting die wonderwel past bij de ver-schillende nummers. Flamenco, Fla-menco is geen didactische film, als toe-schouwer word je ondergedompeld in de wereld van de passionele flamenco, om er als herboren uit te voorschijn te komen. Een feest waarin passie en emotie vertaald worden in zang, bewe-ging en muziek en de ideale opwarmer voor een vurig flamencoweekend!

Regie: Carlos Saura Cast: Sara Baras, José Miguel Carmo-na, Montse Cortés, Paco de Lucía, Far-ruquito Genre: Documentaire, Muziek, Dans Lengte: 90 minutenLand: Spanje (2010)Originele taal: Spaans (Nederlandse on-dertitels)

www.flamencoflamenco.beVanaf 14 september in de zalen

bODy LANgUAgE

De eerste dansfilm van de lage landen!In Body Language staan de vijf beste danscrews van Nederland klaar om voor een wedstrijd naar New York te vertrekken, wanneer hun subsidie wordt ingetrokken. De reis lijkt definitief niet door te gaan. Vijf diehards, allen uit to-taal verschillende danscrews, besluiten als enige op eigen houtje te gaan. Pas in New York beseffen ze wat ze hebben ge-daan. Ze zitten zonder geld, zonder plan en zonder eigen crew. Ze zijn natuurlijk gekomen om te dansen, dus er zit maar een ding op... De choreografie is in handen van Roy Julen, bekend als hoofdchoreograaf van het Tv-programma So You Think You Can Dance en de cast bestaat uit meer-dere bekenden uit de Nederlandse en internationale danswereld. De opnames vonden plaats in New York, Buenos Ai-res en Amsterdam.

Regie: Joe Dante Cast: Sigourney Korper, Boris Schreurs, Ruben Solognier, Ingrid Jansen, Loren-zo van Velzen Bottazzi en Floris BosveldGenre: Drama, Muziek, DansLand: Nederland (2011)Originele taal : Nederlands

www.bodylanguagedefilm.nlVanaf 5 oktober in de zalen

FOOtLOOsE

Fans van de dansfilm ‘Footloose’ mogen blij zijn. Paramount Pictures maakte een remake van de klassieker uit 1984. Ren MacCormack (Kenny Wormald) ver-huist van Boston naar het zuidelijke plaatsje Bomont, waar het een stuk saaier is dan in de grote stad. Nadat er in Bomont een tragisch ongeluk plaats-vond, waarbij vijf jongeren na een avond stappen om het leven kwamen, heeft gemeenteraadslid en dominee Shaw Moore (Dennis Quaid) harde muziek en dansen verboden. Ren trekt zich niets aan van deze regels en tijdens een van de feestjes wordt hij ook nog verliefd op Ariel (Julianne Hough), de dochter van dominee Shaw Moore...

Regie: Kenny Ortega Cast: Kenny Wormald, Julianne Hough en Dennis QuaidGenre: Drama, Muziek, Dans Land: Verenigde Staten (2010)Originele taal: Engels (Nederlandse ondertitels)

www.footloosemovie.comVanaf begin november in de zalen

WEEtJE:Footloose-regisseur Kenny Ortega gaat zich ook werpen op de remake van Dirty Dancing!Hij was in 1987 choreograaf van de oor-spronkelijke film, maar zal nu de regie voor zijn rekening nemen. Wel nog even wachten tot 2013!

Page 8: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

PODIUMD

AN

S.08

LET’S GO URBANDit gaat veel verder dan hangjongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding geven!MEt MEDEWERKINg VAN sIHAME EL KAOUAKIbI

Op 1 februari 2009 gaven coördinatrice Sihame El Kaouakibi en de stad Ant-werpen het startschot voor Let’s Go Urban (LGU).

Het aantal jongeren dat de weg naar LGU heeft gevonden was groter dan verwacht, want meer dan 2 jaar later hebben maar liefst 550 jongeren zich aangemeld. Dat bewijst dat er nood was aan een dergelijke urbanopleiding die gelijke kansen biedt aan iedereen.

Wat begon als een waardevol sociaal artistiek initiatief evolueert nu verder tot een professionele urbanopleiding.

Jonas – breakdancer bij LgU

Page 9: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

PODIUM 09DA

NS.

Let’s Go Urban is een allround urbandanceopleiding in België en richt zich naar alle jongeren, zonder onderscheid tussen de 6 en 30 jaar. Autochtone Vlamingen staan er naast moslims en joden, meisjes naast jongens, arm naast rijk, …. De diversiteit wordt aangewend als een verrijking i.p.v. een struikelblok. Wekelijks worden tot 20 diverse workshops aangeboden in drie Antwerpse jeugdcentra. Professionele docenten zorgen dat alle dansstijlen uit de urbanscène aan bod komen: lockin, poppin, tetris, breakdance, new jack, hype streetdance/hip-hop, new style/hiphop lyrical, new street style, ragga, krum-ping, jabbawockeezstyle en housedance. Daarnaast is er nog een aanbod klassiek ballet, jazz, jazzrock, hedendaags/mo-dern, MJ, acrobatie, experimentele choreografie, freestyle, battle, improvisatie en theorie in didactiek voor lesgevers om de urbandance naar een hoger niveau te tillen.

Sihame El Kaouakibi heeft de afgelopen jaren duidelijk niet stil gezeten. Ze is naast bezieler van dit project, ook nog part-time onderwijzeres, heeft een eigen zaak, volgde een masteroplei-ding Onderwijskude en is daarnaast ook een begenadigd dan-seres en urbanchoreografe.

“Met LGU willen we jongeren de kans geven, en waar nodig begeleiden, om iets leuks te doen met dat waar ze het beste in zijn. En dat is de straatcultuur waarmee ze zijn opgegroeid. Niet de cultuur van geweld, verveling en vandalisme. Wel die van muziek, dans en kunst. Want ook dat is de taal van de straat.”

Sihame gelooft erg in de opvoedkundige taak van het project. Haar sleutelbegrippen zijn: preventief, professioneel, respect afdwingen en vertrouwen geven. “Ik leer jongeren hoe ze doel-stellingen kunnen bereiken. Als je iets wilt worden, moet je ervoor vechten!”

Zo stonden haar hiphoppers al op het podium tijdens Night of The Proms in binnen- en buitenland, maakten ze samen met de Vlaamse Opera een succesvolle ‘urban opera’, …“Talentdoorstroming is voor LGU een belangrijk doel, gericht op een duurzame ontwikkeling voor de danser (of artiest in het algemeen) zelf, maar ook voor de urbanscène en de artistieke wereld in het algemeen. Het merendeel van de dansers, do-centen, choreografen, … binnen de urbanscène heeft namelijk geen dansscholing of erkend certificaat. We willen daarom een alternatief bieden. Concreet geven we dansers die zich willen professionaliseren, een individueel competentietraject dat hen de mogelijkheid biedt om via coaching hun competen-ties verder te ontwikkelen. Sommigen stromen zo door naar de professionele wereld als danser, als lesgever, als organisa-tor, …. Op die manier helpen we niet alleen de jongeren verdere stappen te ondernemen, maar versterken we ook de sector.”

tOEKOMstPLANNENSihame zit boordevol ambitieuze plannen voor LGU. Haar masterplan zou moeten leiden tot een eerste multidisciplinair urban center in België (urban arts en sports), de erkenning van een urban dansgezelschap onder het kunstendecreet en een implementatie van de urbanarts in het reguliere kunston-derwijs. Mooie plannen waar ze met hart en ziel haar schou-ders onder zal zetten!

2011 zien ze bij LGU als een belangrijk scharnierjaar in hun werking om bovenstaande doelen te kunnen bereiken. Aller-eerst staat er eind oktober een nieuwe productie op poten, tot stand gekomen met coaching van binnen en buiten de scène. Daarnaast organiseren ze eind oktober ook een heus weeken-devent: ‘Out of the box’, een artistieke danscompetitie in de Arenbergschouwburg. Op deze manier wil LGU professionalisme stimuleren en mee-werken aan een positieve profilering van de urbanscène.

bezoek de site van LgU: www.letsgourban.be

Out of the box: za 29 en zo 30 oktober 2011 in de Arenberg-schouwburg en de bourla in Antwerpen. Meer informatie: www.outofthebox-badc.comzie ook pagina 17

OUt OF tHE bOX10 Belgische dansgroepen nemen het tegen elkaar op voor de titel en de hoofdprijs: 3.000 euro waarmee ze een project op maat krijgen, vertaald in logistieke en ar-tistieke ondersteuning.

De oproep is gericht naar dansgroepen uit de urbanscè-ne, die zelfstandig goed bezig zijn, maar geen langeter-mijnvisie of professionele omkadering hebben.

Deelnemers: O.a. onze ambassadeur urban dance 2011 Az-Art (Gent), Crazy Alliance (Charleroi), Etnic’s Crew (Luik), Ille-galstyle (Namen), Kabouska (Gent), NFA (Limburg), Re-ality Check (Limburg) en Team Shmetta (Antwerpen).

Page 10: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

10 NIEUWs15DE EDItIE VAN HEt NEW PRAgUE DANCE FEstIVALHet ‘New Prague Dance Festival’ is geen onbekende voor de betere amateurdansgroe-pen. Elk jaar (begin juli) kunnen dans-groepen van over heel de wereld Praag verkennen tijdens dit prachtig georganiseerd 7-daags festival. Naast dagelijkse workshops, krijgt elke gezelschap ook een aantal kansen om in een professioneel theater haar mooiste choreografieën te tonen. Ook dit jaar mogen we met trots melden dat de Vlamingen weer hun beste beentje hebben voorgezet en met enkele prijzen naar huis mochten. Vijf Vlaamse groepen namen er deel en in totaal schreven ze 10 titels op hun palmares! • 2de prijs Klassieke dans: Dansstudio Balletschool Edwina

Verdingh (Hasselt)• 2de prijs Moderne en hedendaagse dans: Cie Tros vzw (Wervik)• Prijs Danstalent: Wolf Govaerts van Danscie Vigelandt

- Ballet- en dansschool Niké (Zoersel)• 2de prijs Danspedagogie: Dansstudio Balletschool Edwina

Verdingh (Hasselt)• 2de prijs ‘Dance Flower-Bud’: Danscie Vigelandt - Ballet-

en dansschool Niké (Zoersel)• Prijs Nieuw Podium: Cie Ph/fase - Gestellae Ballet (Gistel)• 2de prijs Danstheater: Danscie Vigelandt - Ballet- en dans-

school Niké (Zoersel)• 3de prijs Danskostuums: SAMWD (Lier)• 1ste prijs ‘Dancing Hand’ (opkomend talent): Cie Tros vzw

(Wervik)• 2de prijs ‘Dancing Hand’ (opkomend talent): SAMWD (Lier)Danspunt wil langs deze weg de groepen feliciteren en aan-moedigen om zo door te gaan!Meer info over het festival: www.praguedancefestival.cz

JARIgEN

• Capriool (Centrum voor Oude Dans) is een unieke dans-groep die Middeleeuwse en Renaissance hofdansen perfect reconstrueert. De vzw wil historische dans nieuw leven in-blazen en wijdt zich zowel aan vroegmiddeleeuwse, Bour-gondische als vroeg-Italiaanse Renaissancedansen.

Op 26 november vieren ze hun 20 jarig bestaan in het Augus-tijnenklooster in Gent met een laatmiddeleeuws banket met muziek, dans en animatie. (www.capriool.be)

• Zondag 11 december organiseert Frisse Folk in de Pianofa-briek in Brussel een feesteditie van ‘Bal & Basta’ ter gelegen-heid van 10 jaar Frisse Folk. De organisatie werd opgericht door Koen Dhondt en verzorgt dansstages, bals en dansiniti-aties in binnen- en buitenland en wekelijkse folkdanslessen op verschillende plaatsen in België. (www.frissefolk.be)

Viert jouw dansgroep of -school binnenkort zijn zoveeljarig bestaan? Of ken je een groep die binnenkort een jubileum viert? Mail het ons via [email protected]. Of er nu een groots evenement wordt opgezet of een feest voor interne kring. We zetten dansgroepen en -scholen die aangesloten zijn graag in de kijker op onze website en in ons magazine.

Amateurdans op het podium!Dit najaar verleent Danspunt weer een podium aan heel wat amateurdansgroepen.Naast Dance.Kicks, onze wedstrijd urban dance, op 5 november in het Entrepot in Brugge, zetten we ook een podium klaar voor de andere dansgenres:

Plankenkoorts – 16 oktober 2011 in zinnema in AnderlechtNa het succes van de eerste editie kunnen groepen Vlaamse volksdans, folklore-dans en werelddans het beste van zichzelf geven op het podium van Zinnema. Na afloop van het optreden, krijgen de groepen een evaluatieverslag met tips en hints door professionele choreografen en dansleiders.De avond wordt afgesloten met een optreden van Reuzegom, ambassadeur Folklo-redans 2007.

Dance.Unlimited – 20 november 2011 in het cultuurcentrum van HasseltGroepen klassieke en hedendaagse dans, urban dance en moderne dans tonen er hun beste danspassen aan het publiek. Net als bij Plankenkoorts krijgen ze tips van professionele choreografen. Naast de deelnemende groepen zie je er ook enkele Ambassadeurs van de Amateurdans aan het werk, o.a. Dansstudio Hilde Goyens uit Kessel-Lo (Amb. moderne dans 2011), Danscompagnie Arlekino uit Hove (Amb. he-dendaagse dans 2011) en Cosmo Dance Company uit Hasselt (Amb. Urban dance 2008)

DANCEKICKSURBAN DANCE COMPETITION

5 NOVEMBER 2011 // ENTREPOT

HET ENTREPOT EN DANSPUNT PRESENTEREN

Cie tros ©NPDF

Page 11: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

11COACH

Coach in de kijker KATLEEN RENSWARM AANbEVOLEN VOOR DANsWEDstRIJDEN EN -VOORstELLINgEN

KORtE bIOgRAFIEKatleen studeerde aan het Hoger Insti-tuut voor Dans (Lier) en volgde stages o.a. in de school van Rosella Hightower te Cannes en in het balletcentrum te Wolfsegg.

Ze danste ondermeer bij ‘Company Eu-regio Dans’ in Heerlen en in verschei-dene opera’s en musicals(De Koninklijke Muntschouwburg, De Vlaamse Opera , Opéra Royal de Wallo-nie, KBvV). Daarnaast werkte ze mee aan heel wat freelance projecten waaronder Theater Froe Froe (Bosman & de vijand, KJT), KVS ( Feuillet d’album ), LOSStheater Maastricht (Sheepless in Seatle), Cross

over project in Japan met I Fiaminghi (danssolo ‘Hildegard Von Bingen’) , ....

Ze toerde daarenboven in binnen- en buitenland bij verscheidene producties als regie- en productieassistente

Momenteel is Katleen zaakvoerder van TheCast. Dit bedrijf levert eigen concep-tuele animatie, performances, theatrale installaties, kostuumfiguren, speciale creaturen, balletten en cross over acts voor allerlei events, producties & hap-penings. Katleen staat er in voor het uit-denken en uitwerken van deze concep-ten met oog voor detail, artistieke en theatrale input, vorm en inhoud.

COACHINg MEt KAtLEEN RENsspecialiteit: Beoordeling en bijsturen van een stuk/voorstelling in zijn geheel, alle aspecten uitpuren en op elkaar afstemmen tot de essentie (make-up, kostumering, sceno-grafie, dramaturgie).

Coaching door Katleen:Beoordeling en bijsturing van een stuk/voorstelling: inhoud en verhaallijn ver-sus choreografie, scenografie (compo-sitie en ruimtegebruik), theatrale as-pecten en regie (opbouw van het stuk, expressie, stijlgebruik, uitpuren van de choreo), kostumering en make up. Wer-ken naar de essentie van het stuk en choreografen en performers hierbij be-geleiden en adviseren.

Doelgroep: jongeren, volwassenen, jong-senioren en senioren - alle dansniveaus die een totaalvoorstelling creëren.

INtEREssE?Meer informatie via [email protected],t. 09 269 45 34.

DANsPUNt EN COACHINgDanspunt wil de artistieke kwaliteit van de amateurdans in Vlaanderen en Brussel bevorderen, en komt daarom financieel tussen in de artis-tieke coaching. Alle aangesloten groepen kunnen genieten van maxi-mum 200 euro tussenkomst per jaar voor minimum 4 uur en maximum 10 uur artistieke begeleiding (met een maximum van 50 euro per uur). Katleen vraagt 50 euro per uur. Je betaalt zelf de vervoerskosten (0,30 euro/km) vanuit De Pinte.

Page 12: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

KORtINgEND

AN

S.12

DAVIs FREEMAN & RANDOM sCREAMINVEstMENtInvestment laat de toeschouwer rond-dwalen in het morele doolhof van onze cultuur, en nodigt het publiek uit om hun waarden in vraag te stellen. Het is een dansvoorstelling, een theatervoorstel-ling, en wellicht ook gewoon reclame voor de loterij zelf. (Engels gesproken)Do 27 en vr 28 oktober 2011, om 20.30 uur6 euro voor Danspuntleden

FLORENtINA HOLzINgER & VINCENt RIEbEEK KEIN APPLAUs FüR sCHEIssELiefde, seks, geilheid, tederheid, en dat door twee performers die elkaar voort-durend in het vizier houden. Kein Ap-plaus für Scheisse is geen vaststaande voorstelling: de volgorde van scènes verandert, nieuwe elementen worden toegevoegd, andere verdwijnen. Het uit-eindelijke resultaat is een portret van een generatie, een ongrijpbare menge-ling van dans, trashy pop, theater, acro-batie en performance. (Engels gespro-ken)Do 17 en vr 18 oktober 2011, om 20.30 uur6 euro voor Danspuntleden

COMPAgNIE CAtERINA & CARLOttA sAgNA AD VItAM & tOURLOUROUDanseres en choreografe Carlotta Sag-na, die lange tijd deel uitmaakte van Jan Lauwers’ Needcompany, maakt tegen-woordig eigen voorstellingen met het gezelschap dat ze oprichtte met haar zus Caterina. In CAMPO krijgt u op één avond twee korte voorstellingen van Carlotta te zien: Ad Vitam en Tourlourou. Beide voorstellingen zijn van uitzonder-lijk fragiele schoonheid, en zullen u ge-garandeerd van uw existentiële sokken blazen.Vr 9 en za 10 december 2011, om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden

Je Dans.pas is veel geld waard!

bEURssCHOUW-bURg FLORENtINA HöLzINgER & VINCENt RIEbEEKKEIN APPLAUs FüR sCHEIssELiefde, seks, geilheid, tederheid, en dat door twee performers die elkaar voort-durend in het vizier houden. Het duo Florentina Holzinger en Vincent Riebeek hun act ademt de sfeer van de exube-rante performances en bodyart van de jaren zeventig, waarbij de grenzen van het lichaam tot het uiterste worden ver-kend, maar staat tegelijk met twee voe-ten in de hedendaagse popcultuur.Vr 28 en za 29 oktober 2011 om 20.10 uur8,5 euro (vvk) / 10 euro (adk) voor Danspuntleden

© Nellie de Boer

A. Ortsstraat 20-28, 1000 brussel t. 02 550 03 50, www.beursschouwburg.be

CAMPOCHARLOttE VANDEN EyNDEsHAPELEssCharlotte vertrekt van zuiver fysieke, vormelijke en vooral dynamische aspec-ten van beweging. Ze gaat op zoek naar een soort ‘vormeloosheid’, naar een chaotische en ongrijpbare ‘vorm die geen vorm is’. Do 13 en vr 14 oktober 2011 om 20.30 uur6 euro voor Danspuntleden

Op vertoon van je Dans.pas krijg je korting op de dansvoorstellingen en performances in sommige huizen, waaronder de Beursschouwburg, Campo, Cultuurcentrum Hasselt, Cultuurcentrum De Adelberg (nieuw!), De Kopergietery, De Roma, het Kaaitheater, Monty, Music Hall, de Warande en het Zuiderpershuis. Je kan er de komende maanden naar volgende voorstellingen.

ROsALbA tORREs gUERRERO, LUCAs RACAssE & LEs bALLEts C DE LA bPéNOMbRE Pénombre geeft op zeer poëtische wijze gestalte aan fantasmen en fantomen en biedt een inkijk in een wereld van vrou-welijke geheimen. Deze voorstelling ontstond uit de ontmoeting tussen dan-seres Rosalba Torres Guerrero en illus-trator-videokunstenaar Lucas Racasse. Do 15, vr 16 en za 17 december 2011, om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden

© Sara Judice De Menezes

CAMPO-Nieuwpoort, Nieuwpoort 31-35, 9000 gentt. 09 223 00 00, www.campo.nu

CULtUUR-CENtRUMDE ADELbERg (NIEUW!)RADICAL HEARts, Pé VERMEERsCH & JAN MICHIELs MAKINg tHE sKIEs MOVEDans met onverwachte wendingen, soms met de tinteling van erotiek en grap, maar altijd met de precisie van het rituele en ambachtelijke meesterschap. Dat is ook eigen aan Jan Michiels’ uit-voeringen, gekend om hun subtiliteit en diepgang.Vr 21 oktober 2011 om 20.15 uur9 euro voor Danspuntleden

Page 13: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

KORtINgEN 13IsH MONtEVERDIsH, A HIPHOP bREAK-DANCE OPERAISH laat in MonteverdISH zien dat hip-hop en opera perfect samen gaan en laat breakdance, hiphop, beatbox en dubstep samensmelten met opera en klassieke muziek. ISH transformeert de opera l’Incoronazione di Poppea van componist Claude Monteverdi tot een ei-gen, uniek, hedendaags stuk. Het ver-haal is dan ook van alle tijden en zit vol heftige ontwikkelingen, waarin het stre-ven naar macht samenvalt met de kracht van de liefde.za 3 december 2011 om 20.15 uur9 euro voor Danspuntleden

Adelbergpark 1, 3920 Lommelt. 011 55 35 11, www.ccdeadelberg.be

CULtUUR-CENtRUM HAssELt MOLDAVIë & FAbULEUsbLAUWE stORM (6+)Blauwe storm is een uitgepuurde dans-voorstelling waarbij je onmogelijk stil kan blijven zitten! Choreograaf van dienst is Randi De Vlieghe, winnaar Vlaamse Cultuurprijs voor jeugdtheater 2009.za 1 oktober 2011 om 15 uur6,5 euro voor Danspuntleden

NEVsKI PROsPEKtHOP (4+)Hop is een fysieke theaterbeleving die zich afspeelt voor, tussen en boven het publiek, die start bij het binnenwande-len van het gebouw en pas stopt als u weer op de stoep staat.zo 16 oktober 2011 om 14 en 16 uur 6,5 euro voor Danspuntleden

COMPAgNIE FLAK / JOsé NAVAs & CLAIRE CHEVALLIERDIPtyCHDiptych legt de focus op de dynamiek tussen lichaam, beweging en ruimte en toont andermaal Navas’ hedendaagse danstaal waarin hij organische soepel-

heid combineert met een virtuoze tech-niek en waarbij de bewegingen eerder klassiek geïnspireerd zijn.za 5 november 2011 om 20 uur (gratis inleiding om 19.15 uur)19,5 euro voor Danspuntleden

©Valérie Simmons

FRICtIEs #3 FEstIVAL VOOR AVONtURIERsMEt:

UgO DEHAEsWOMENNa het succes van het duet Couple-like uit 2006 en het magische Forces uit 2008 brengt Ugo Dehaes nu acht vrou-welijke dansers samen voor Women.Vr 25 november 2011 om 19.30 uur

ALbERt QUEsADAsOLO ON bACH & gLENNDe choreografie ontstond in nauwe sa-menhang met de soundtrack: opnames van de Goldberg variaties door Glenn Gould en diens eigen commentaar daar-op over zijn manier van spelen. Die di-recte interactie mondde uit in deze bij-zondere solo.Vr 25 november 2011 om 20.45 uur

NICOLE bEUtLER1: sONgs1: songs is een soloperformance als een concert, een oefening voor een zingend li-chaam. Eén voor één, lied na lied, beli-chaamt de performer tragische vrouwelij-ke personages uit de theatergeschiedenis. za 26 november 2011 om 19 uur

Dagticket: 16 euro / Weekendticket 25 euro voor Danspuntleden

NEDERLANDs DANs tHEAtER IICACtI: ALEXANDER EKMAN, JIRI KyLIáN & KEN OssOLAHet NDT II, in 1978 binnen het Neder-lands Dans Theater opgericht voor jong aanstormend talent, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende dansgezelschappen ter wereld. Cacti is een uiteenlopend drieluik mét live muziek van Holland Symfonia. Op het programma choreografieën van Alexan-

der Ekman, Jirí Kylián en Ken Ossola.Di 29 november 2011 om 20 uur in Maastricht (vertrek om 19 uur in Hasselt en gratis inleiding op de bus)18 euro voor Danspuntleden

As PALAVRAs / CLAUDIO bERNARDO & bALé DO tEAtRO CAstRO ALVEsNO COAçãO DE tEMPEstADEDe Braziliaanse choreograaf Claudio Bernardo creëerde naar aanleiding van europalia.brasil een nieuwe dansvoor-stelling gebaseerd op The tempest van William Shakespeare.Wo 7 december 2011 om 20.15 uur in Luik (vertrek om 19.15 uur in Hasselt en gratis inleiding op de bus)19 euro voor Danspuntleden

DE stILtEVOgELKIND (4+)Vogelkind is een tedere dansvoorstel-ling over een magische ontmoeting tus-sen een vogel en een kind dat uitgeno-digd wordt mee te vliegen naar een fantasierijke wereld waarin vogel en kind kunnen spelen, dansen en vliegen. Met en zonder vleugels! za 10 december 2011 om 15 uur 6,5 euro voor Danspuntleden

©Croon - Briaire

ULtIMA VEz / WIM VANDEKEybUsOEDIPUs / bêt NOIREen uitmuntende cast van veertien dan-sers en acteurs en muzikant Roland Van Campenhout brengt de bekende mythe in een beeldschone, poëtische en ‘kind-lijke’ (dixit Jan Decorte) taal.Do 15 december 2011 om 20 uur (gratis inleiding om 19.15 uur)19,5 euro voor Danspuntleden

Page 14: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

14 KORtINgENbALLEt sINt-PEtERsbURgDE NOtENKRAKERVoorstelling gebaseerd op de choreo-grafie van Ivanov, die virtuoze danspar-tijen, emotie en muziek samenbracht tot een meeslepend romantisch ballet dat perfect aansluit bij de feestperiode.Vr 30 december 2011 om 20 uur 29,5 euro voor Danspuntleden

Kunstlaan 5, 3500 Hasseltt. 011 22 99 31, www.ccha.be

DE KOPERgIEtERyDe Kopergietery had bij het ter perse gaan van dit magazine, geen dansvoor-stellingen met korting voor Danspuntle-den, maar kijk op www.danspunt.be voor een up-to-date overzicht.

blekerijstraat 50, 9000 gentt. 09 233 70 00, www.kopergietery.be8 euro/voorstelling voor Danspuntle-den (6 euro -18j)

(DANsEN IN) DE ROMA5 JAAR RADIO MODERN MEt RAy gELAtO & HIs gIANtsRadio Modern bestaat vijf jaar en dat vieren ze met heel erg veel toeters en bellen. Ze nodigen o.a. al hun favoriete dansleraars uit om u alle hoeken van de dansvloer te laten zien: tapdansen met Fred Academy, de ShimSham revue in de versie van Sophie Monheim en een wilde boogie woogie demo van The Thunderbirds. za 1 oktober 2011 om 20.30 uur 11 euro vvk voor Danspuntleden (enkel geldig in voorverkoop, niet aan de avondkassa, met een maximum van 2 tickets per Danspuntlid)

tANgONACHt MEt LAs MALENAs EN sEbAstIáN ARIEL JIMéNEz & MARíA INés bOgADO

Voor het achtste jaar op rij presenteren Kattendijk Tango en De Roma u een avond vol tangogenot, deze keer van het tango sextet Las Malenas. Op de scène

van de Roma én tijdens de milonga danst voor u het Argentijnse danskoppel Sebastián Ariel Jiménez & María Inés Bogado. De wereldkampioenen ‘tango de salon’ van 2010 live in De Roma!za 29 oktober 2011 om 20.30 uur 17 euro vvk voor Danspuntleden (enkel geldig in voorverkoop, niet aan de avondkassa, met een maximum van 2 tickets per Danspuntlid)

bALLROOM & tHE bALLROOM OR-CHEstRACeremoniemeester Manou Kersting, demokoppel en dansleraars Ellen en Peter Ekkart (Sterren op de Dansvloer) en dj’s Bitz en Ritz zorgen samen met The ballroom Orchestra voor een span-nende mix waar vooral uitbundig en vro-lijk feesten voorop staat.Vr 16 december 2011 om 20 uur 11 euro vvk voor Danspuntleden (enkel geldig in voorverkoop, niet aan de avondkassa, met een maximum van 2 tickets per Danspuntlid)

turnhoutsebaan 286, borgerhoutt. 03 292 97 40, www.deroma.be

KAAItHEAtERMEg stUARt/DAMAgED gOODsVIOLEtIn Violet keert Meg Stuart terug naar beweging als de eerste drijfveer van haar werk en paart zij abstractie aan het persoonlijke in een alchemie van zintui-gen. Een ensemble van vijf dansers be-geeft steekt de scène over als was die een mentaal landschap. Violet is een wervelstorm, waarvan de energie zowel de dans als de verbeelding oppookt.Do 29, vr 30 september en za 1 okto-ber 2011 om 20.30 uur in Kaaitheater12 euro voor Danspuntleden

©Chris Van der Burght

ROsAs & gRAINDELAVOIXCEsENA19 dansers en zangers staan samen op de vloer, en tasten de grenzen van hun kunnen af. Dansers zingen en zangers dansen, in dialoog met de 14e-eeuwse weerbarstige partituren van de Ars Subtilior.

za 12, zo 13, di 15 en wo 16 november 2011 om 20 uur (zo om 15 uur) in De Munt20 euro voor Danspuntleden (beperkt aantal tickets via Kaaitheater zelf)

zItA sWOON gROUP / ROsAsDANCINg WItH tHE sOUND HObbyIst Een meesterlijke dialoog tussen muziek en dans. Rosas-danser Simon Mayer maakt een avontuurlijke danstrip door-heen de kosmopolitische muziekwereld van de band rond Stef Kamil Carlens.Wo 16 november 2011 om 20.30 uur in Kaaitheater20 euro voor Danspuntleden

DANIEL LINEHANzOMbIE APORIA Zombie Aporia lijkt qua vorm op een rockconcert. Choreograaf en danser Daniel Linehan stelt vragen bij de relatie tussen dans en muziek en onderzoekt hoe emotie de expressie bepaalt en of het ook anders kan? Is het de muziek die tot dansen aanzet, of kan dans ook de muziek sturen? Do 17 en vr 18 november 2011 om 20.30 uur in Kaaistudio’s10 euro voor Danspuntleden

LIA RODRIgUEsCREAtION 2011 Creation 2011 is een stuk voor elf dan-sers waarin de relaties tussen groep en individu wordt uitgediept met de per-soonlijke verhalen van de dansers als uitgangspunt: van de kleine dagelijkse voorvallen tot de grote en wilde dromen en verlangens. Di 22 en wo 23 november 2011 om 20.30 uur in Kaaitheater12 euro voor Danspuntleden

bENJAMIN VANDEWALLE & ERKI DE VRIEs, WE gO bIRDWAtCHINg Choreograaf Benjamin Vandewalle en beeldend kunstenaar Erki De Vries nodi-gen het publiek uit om plaats te nemen in een bijzondere, bewegende installatie die dienst doet als observatieplek. Danser, ruimte en publiek worden deel van een choreografie die hun onderlinge verhou-ding voortdurend herbepaalt. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt...Wo 14 en do 15 december 2011 op verschillende tijdstippen in Kaaistudio’s10 euro voor Danspuntleden

ELEANOR bAUER / gOOD MOVEA DANCE FOR tHE NEWEst AgE Het publiek neemt plaats aan drie zijden van een gelijkzijdige driehoek. In het

Page 15: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

15KORtINgENmidden circuleren zes dansers. Een briljante choreografie rond drieledige paradigma’s uit wetenschap, filosofie of kunst. Vr 16, za 17 en zo 18 december 2011 om 20.30 uur (zo om 15 uur) in Kaai-theater10 euro voor Danspuntleden

©Bart Grietens

bENJAMIN VANDEWALLE & ERKI DE VRIEs, WE gOONE / zERO (meer info: zie Monty)za 17 en zo 18 december 2011 om 20.30 uur in Kaaistudio’s10 euro voor Danspuntleden

Kaaitheater, sainctelettesquare 20, 1000 brusselKaaistudio’s, Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 brusselt. 02 201 59 59, www.kaaitheater.be

MONtyPEtRUs / sERVICE tO OtHERs RObO A gOgO (tHE tRILOgy OF tHE END I)In een vorig artistiek leven maakte Geert Bové furore als Wayn Traub. In 2009 ver-kocht hij die artiestennaam en nu keert hij terug als Petrus. Robo a gogo is een eigentijdse remix van de Apocalyps: Pe-trus maakt er een wervelende perfor-mance van met een rapster, 3 volauto-matische robots, 4 Filippijnse gogodanseressen en de Chinese wereld-kampioen scratchen DJ Wordy!za 8 en zo 9 oktober 2011 om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

AMPERDANs 5 - INtERNAtIONAAL DANs- EN PERFORMANCEFEstIVALeen organisatie van Monty en WPzimmer Zie www.monty.beDo 27, vr 28 en za 29 oktober 2011

bENJAMIN VANDEWALLE & ERKI DE VRIEs, WE gOONE / zERO In One / Zero bespelen en ontregelen Benjamin Vandewalle en Erki De Vries opnieuw de grondslagen van onze waar-neming. Dit keer focussen ze op de ma-nier waarop we tijd en beweging ervaren en maken zij een eigenzinnige montage van twee lichamen in een ruimte. Wo 9 & do 10 november 2011 om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

HIt tHE stAgE #29JOOst II sICKENgA, PEtER sAVEL, ELLEs gRzybEK EN MICHAEL LAzIC Sickenga maakt typografische anima-ties waarin letters personages worden, woorden beeld en zinnen decor.Could we fly together is een solo van Pe-ter Savel (ex-PARTS) geïnspireerd op het beroemde kortverhaal Een verslag voor een academie van Franz Kafka. Elles Grzybek en Michael Lazic vormen samen cie M.E.S.S.. Tijdens HTS#29 zet Grzybek het getal pi om in dans.Di 22 november 2011 om 20.30 uur6 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

NACERA bELAzA LE tEMPs sCELLé (IKV MOUssEM FEstIVAL)De Algerijnse danseres en choreografe Nacera Belaza is bezig aan een bijzon-der parcours. Ze danst al sinds haar kindertijd, maar haar werk werd in haar thuisland verboden wegens te verleide-lijk. Sinds 1996 leidt ze in Frankrijk haar eigen gezelschap, en in 2008 brak ze de-finitief door in het internationale dans-circuit met Le Cri.Vr 25 november 2011 om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

© Laurent Philippe

0090 KUNstENFEstIVALDit najaar brengt het kunstenfestival 0090 opnieuw een verrassende selectie van wat broeit en bloeit in de Turkse kunst-scène. In Monty kan je gaan kijken naar werk van Begüm Erciyas, Taldans, Meg Stuart – Damaged Goods en Ayse Orhon. Het volledige programma vind je op www.0090.be en in de festivalbrochure van 0090Do 1 en vr 2 december om 20.30 uur en za 3 december 2011 om 20.30 en 21.00 uur9 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

MARC VANRUNXtzEItZeit, een duet van Eva Kamala Roden-burg en Igor Shyshko, gaat over de men-selijke eenzaamheid en nietigheid in het universum, en over tijd, ruimte, duur, af-stand, stilte, volume, gradatie, gewicht-loosheid,...Vr 9 en za 10 december 2011om 20.30 uur9 euro voor Danspuntleden (of 30 euro voor een strippenkaart voor 5 voor-stellingen naar keuze)

Montignystraat 3, 2018 Antwerpent. 03 238 91 81, www.monty.be

MUsIC HALLLEgENDARy CLAssICsDE sCHONE sLAAPstER

In de klassieke dansvoorstelling Doorn-roosje of De Schone Slaapster neemt Marc Krone je mee in dit wonderlijke sprookje, vol met goede en slechte feeën. De dansers van het Ballet van het Natio-nale Opera - en Ballettheater van Oekra-ine dansen de voorstelling. Ongewoon, geestig en met schitterende muziek!Helemaal in het Nederlands, voor kin-deren vanaf 6 jaar.

Page 16: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

KORtINgEND

AN

S.16

Wo 19 oktober 2011 om 20.30 uur12 euro (vvk) en 15 euro (adk) voor Danspuntleden

sUtRA DANCE COMPANy (INDIAsE DANs)KLAssIEKE ODIssI UIt MALEIsIëOnder begeleiding van tabla’s en sitar dansen Ramli Ibrahim en January Low de odissi, een van de zeven belangrijk-ste klassieke Indiase dansvormen. Bei-den zijn dansers van het Maleisische Sutra Dance Company. za 29 oktober 2011 om 20.30 uur 12 euro (vvk) en 15 euro (adk) voor Danspuntleden

Waalse Kaai 14, Antwerpent. 03 248 01 00, www.zuiderpershuis.be

EXtRAMOsCOW CIty bALLEt FEstIVAL 2011

In het Koninklijk Circus in Brussel

ROMEO & JULIABallet van Sergei Prokofiev. Do 1 december 2011, om 20 uur

HEt zWANENMEERHet Zwanenmeer, op de wereldberoem-de muziek van de Russische componist Tchaikovsky en in een choreografie van Marius Petipa, is één van de wereldwijd meest gedanste pareltjes uit het klas-sieke repertoire. za 3 december 2011, om 15 en 20 uur

DE NOtENKRAKERDe Notenkraker behoort tot één van die magische werken waarvan iedereen wel al heeft horen spreken maar nog niet de kans heeft gehad om het werk te zien op het podium. zo 4 december 2011 om 15 uur

Verschillende voordeeltarieven voor Danspuntleden en groepen (min. 20 personen). Voor gedetailleerde info zie www.danspunt.be

gRUPO CORPO (bRAzILIë)PARAbELO & ONQOtôGrupo Corpo is het wereldberoemde dansgezelschap uit Brazilië dat klas-sieke techniek combineert met een mo-derne interpretatie van populaire Brazi-liaanse dansvormen. Het gezelschap is zelden te zien in België, maar met ‘Pa-rabelo’ (1997) en ‘Onqotô’ (2005) krijg je de unieke kans om meteen twee top-voorstellingen uit hun repertoire te zien.Wo 30 november 2011 om 20.15 uur18 euro voor Danspuntleden

©José Luiz Pederneiras

sHALALA / ERNA ôMARsDôttIR (bELgIë/IJsLAND)We saw monsters (Belgische première)‘We saw monsters’ is een poëtisch voor-stelling waarin Erna Ómarsdóttir dans, zang, muziek en beeldende kunst ge-bruikt om de horror in religie, mythes, films en het echte leven te tonen. Wo 14 december 2011 om 20.15 uur12 euro voor Danspuntleden

Warandestraat 42, 2300 turnhout t. 014 41 69 91, www.warande.be

z U I D E R P E R s -HUIsMIROtO + HEDENDAAgsE MAsKER-DANsIndonesische maskers met een verhaalVier dansers brengen traditionele en hedendaagse Indonesische maskerdan-sen. In het eerste deel brengt elke dan-ser solo een traditionele maskerdans uit zijn regio. Na de pauze wordt de he-dendaagse choreografie ‘Di Blakan / Behind’ gebracht door de vier dansers.Vr 7 oktober 2011 om 20.30 uur 12 euro (vvk) en 15 euro (adk) voor Danspuntleden

FAsO DANsE tHéâtRE (HEDENDAAg-sE DANs)KOHKUMA 7°sUD ‘Kohkuma 7°Sud’ zoekt door middel van dans, muziek en video naar het innerlijke van de mens, naar de agressie die in ie-der van ons schuilt, naar onze angsten.

Wo 26 oktober 2011, om 15 uur - Capi-tole gent, graaf van Vlaanderenplein 5, gentticketprijzen: vanaf 29 euro (cat. 3) tot 44 euro (golden seat), exclusief reservatiekosten 3 euro – en verzen-dingskosten. Danspuntleden krijgen een KORtINg VAN 10%

De korting geldt op de ticketprijzen (excl. reservatie- en verzendingskos-ten). Niet geldig op reeds eerder aangekochte tickets. Niet op online reservaties.Voor individuele reservaties: 0900 / 69 900 (sherpa) - codewoord DANs-PUNtVoor groepen (vanaf 10 personen): Music Hall, benoit Declercq op t. 03 229 18 28 of via [email protected]

CULtUUR-CENtRUM DE WARANDE MARC VANRUNXtEXtRACtIONDanser en choreograaf Marc Vanrunxt is een vaste waarde in het Vlaamse danslandschap. ‘Extraction’ is een her-neming van zijn solo ’Private Collection’ uit 1998 die hij nu overschildert en uit-puurt, en die drie keer met telkens klei-ne variaties wordt uitgevoerd.Do 13 oktober 2011 om 20.15 uur10 euro voor Danspuntleden

©Raymond Mallentje

UgO DEHAEsWOMEN‘Women’ is een heel fysieke dansvoor-stelling met acht danseressen. Choreo-graaf Ugo Dehaes toont vanuit zijn man-nelijk gezichtspunt verschillende facetten van vrouwen in een groep. De-haes laat ook zijn danseressen van der-tig, veertig en vijftig jaar, met hun eigen persoonlijkheid, een vrouwelijke invul-ling geven aan de choreografie.Do 10 november 2011 om 20.15 uur10 euro voor Danspuntleden

KIJK VOOR EXtRA KORtINgEN EN VOORDELEN

OP WWW.DANsPUNt.bE

Page 17: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DANs MEt DANsPUNt 17DA

NS.

DANSPUNT EVENEMENTEN

OPtREDENs, FEstIVALs EN WEDstRIJDEN

bODy DyNAMICsbody Dynamics is een grensoverschrijdend dansfestival waarin professionele dansers, choreografen en amateur-dansers elkaar ontmoeten.Het is een samenwerkingsverband van Centrum voor Ama-teurkunst Noord-Brabant, Danspunt Brabant, Huis voor de Kunsten Limburg en Danspunt. Elk jaar valt een andere part-ner de beurt om de top van de amateurdanswereld te ontvan-gen. Voor deze zevende editie, met Danspunt als gastheer, werken geselecteerde topamateurgroepen uit Brabant, Vlaan-deren en Limburg in een kort traject samen met het profes-sioneel hedendaags dansgezelschap Retina Dance Company en choreograaf/artistiek leider Filip Van Huffel. Tijdens het toonmoment van Body Dynamics brengen de dan-sers een combinatie van eigen werk en een gezamenlijke Re-tina Dance choreografie, resulterend uit het traject.Datum: zo 9 oktober 2011, om 16 uurPlaats: CC berchem, Driekoningenstraat 126, 2600 berchembijdrage: 6 euro vvk, 8 euro adk Reservatie: 03 286 88 20 of www.ccberchem.beMeer info: www.danspunt.bezie ook pagina 4-5

2DE EDItIE PLANKENKOORtsNa het succes van de eerste editie, staat er dit najaar alweer een nieuwe editie van Plankenkoorts op het programma.Plankenkoorts is geen wedstrijd, maar biedt groepen Vlaamse volksdans, internationale folklore- en werelddans wel de mo-gelijkheid om hun ding te doen op een professioneel podium! Ze kunnen zo meer podium en/of productie-ervaring opdoen, een voorstelling uittesten of gewoon laten zien wat hun groep te bieden heeft. Elke groep krijgt 15 minuten om het beste te geven van zichzelf .De deelnemende groepen vind je op www.danspunt.be. De avond wordt in stijl afgesloten met een gastoptreden van onze Ambassadeur folkloredans 2007: Reuzegom uit Leuven.Datum: zo 16 oktober 2011, om 18 uurPlaats: zinnema (Vlaams huis voor amateurkunsten in brussel), Veeweidestraat 24-26, 1070 Anderlechtbijdrage: Danspuntleden 6 euro (op vertoon lidkaart); niet-leden 8 euro. Code: P11/30Organisatie: Danspunt i.s.m. zinnema

OUt OF tHE bOXbelgiums Artistic Dance CompetitionOp dit event zullen 10 Belgische dansgroepen het tegen elkaar opnemen voor de titel en de hoofdprijs van 3.000 euro.Op zaterdag vindt het eerste deel van de wedstrijd plaats en ’s avonds om 20 uur volgt een artistiek avondprogramma in de Bourla, waar Merzouki’s dancecompany Cie Käfig hun pro-ductie ‘Boxe Box’ brengen (14 euro).

Op zondag geven de 5 beste crews nog eens het beste van zichzelf. Nadien is het uitkijken naar de première van ‘Cinde-rella, an urban fairy tale’ door de dansers van Let’s Go Urban. De avond en het festival worden afgesloten met de bekendma-king van de winnaars, gevolgd door een heuse afterparty!Data: za 29 en zo 30 oktober 2011Plaats: Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpenbijdrage: 5 euro (1 dag) en 8 euro (2 dagen)Reservatie: [email protected]: Let’s go Urban met de steun van Danspunt vzwMeer info en volledige programma: www.outofthebox-badc.com

MOMENt FEstIVALNieuw hedendaags dansfestival in Brussel met van 1 tot 5 november verschillende voorstellingen, initiaties, een choreo-grafieworkshop (gesloten), een dansstage, fototentoonstel-ling, … (zie ook p. 22)Het festival wil ontmoeting en uitwisseling tot stand brengen tussen amateurs en professionele dansers rond dezelfde pas-sie. Daarenboven wil het hedendaagse dans laten ontdekken door een groter publiek. Op 4 en 5 november zijn er avondoptredens waar zowel ama-teurs als professionelen de scène delen om hun creaties te tonen. Voor en na de optredens kan u nog genieten van ver-schillende randactiviteiten en staan de choreografen het pu-bliek te woord.Data avondoptredens: vr 4 en za 5 november 2011 Plaats: Cultureel Centrum Cité Culture, Robijnstraat, 1020 brusselbijdrage voorstelling: Danspuntleden 10 euro vvk of 12 euro adk; niet-leden 12 euro vvk en 14 euro adkbijdrage 2 voorstellingen: Danspuntleden 16 euro vvk of 19 euro adk; niet-leden 19 euro vvk en 22 euro adkReservatie: [email protected]: Cultuurcentrum Cité Culture en belg’art vzw met o.a. de steun van Danspunt vzwMeer info: www.belgart.be

DANCE.KICKsDance.Kicks is onze jaarlijkse wedstrijd in hiphop, funk, streetdance, breakdance en andere urbandancevormen. De deelnemende groepen vind je op www.danspunt.be. Uit deze deelnemers selecteert een jury de ambassadeur voor de ur-ban dance 2011-2012. Datum: za 5 november 2011, 19 uur Plaats: Het Entrepot, binnenweg 4, 8000 bruggebijdrage: Danspuntleden 5 euro (op vertoon lidkaart); niet-leden 7 euro. Code P11/26Organisatie: Danspunt i.s.m. Het Entrepot

Page 18: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

DANs MEt DANsPUNt18DANCE.UNLIMItEDDance.Unlimited reist door Vlaanderen! Voor deze zevende editie trekken we naar Limburg, waar het Cultuurcentrum in Hasselt en Cosmo Dance Company ons met open armen ont-vangen. Dance.Unlimited biedt een podium aan groepen hedendaagse dans, urban dance en moderne dans. Ideaal om podiumerva-ring op te doen. Of om een voorstelling te testen voor een pu-bliek of als je een wedstrijd in het vooruitzicht hebt. Of ge-woonweg om eens te laten zien wat jullie kunnen. Elke deelnemende groep brengt een choreografie van maximum 5 minuten, zodat er een gevarieerd en wervelend dansspektakel ontstaat.Daarna volgen de sublieme dansoptredens van enkele Am-bassadeurs van de Amateurdans: Dansstudio Hilde Goyens uit Kessel-Lo (Amb. moderne dans 2011), Danscompagnie Arle-kino uit Hove (Amb. hedendaagse dans 2011) en Cosmo Dance Company uit Hasselt (Amb. Urban dance 2008). Datum: zo 20 november 2011, om 15 uurPlaats: Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt bijdrage: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euro. Code: P11/27Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Cosmo Dance Company

zelf mee organiseren?Danspunt zoekt partners die Dance.Unlimited mee in hun gemeente willen organiseren.geïnteresseerd? Neem contact op met [email protected] of t. 09 269 45 37

bALs, DANsFEEstEN EN DANsDAgEN

PLUsDANstREFFEN Het plusdanstreffen is een contactdag voor senioren die graag volksdansen. Er is samendans en demonstratie voorzien evenals het aanleren van ‘nieuwe’ dansen.Elke senior is welkom zowel danser als toeschouwer.Datum: za 5 november 2011, van 10 tot 16 uurPlaats: Dienstencentrum, schoolstraat 44, 2970 schildebijdrage: Danspuntleden 4,5 euro (vooraf inschrijven en be-talen) of 5 euro (adk); niet-leden 6 euro. Code: P11/25

sENIORENbAL Week van de senioren - gentOok dit jaar trekken we voor het Seniorenbal naar de prestigi-euze Gentse Opera, waar de Lully- en Redoutezaal opnieuw het decor vormen. In de Lullyzaal is er plaats voor een groots klassiek ensemble de ‘Freddy Couchéband’ dat tango’s, wal-sen en marsen zal brengen. De Redoutezaal zal in de beste danstraditie onder handen genomen worden door gerenom-meerde dansleraars. Je mag twee swingende initiaties ver-wachten (discoswing en solo- en partner Latin) met tussen-door Koen D’hous als Dj. Trek dus alvast je dansschoenen aan!Datum: dinsdag 22 november 2011, van 14 tot 18 uurPlaats: Vlaamse Opera, schouwburgstraat, 9000 gentbijdrage: 3 euroOrganisatie: seniorendienst stad gent, De Vlaamse Opera en Danspunt vzwtickets: 09 266 70 40 of via [email protected] info: seniorendienst stad gent , t. 09-269 60 88 of www.gent.be/senioren

sOLIDANzASolidanza is er voor jong en oud, ervaren dansers en enthou-siaste beginners, mensen met en zonder rolstoel, .... Iedereen die wil dansen voor mensen met een handicap is welkom. En dit jaar is Solidanza er in drie steden, drie dagen lang!Terwijl je danst, steun je het goede doel. De volledige op-brengst van Solidanza gaat naar Handicap International, een ngo die zich inzet voor mensen met een handicap in het Zui-den.Wil je je uitleven tijdens een goede oude T-dansant, op salsa, wals, tango, rock, .... Of laat je je liever verrassen door het unieke concept van ‘Bal Moderne’? Of een muziekquiz, zegt dat je wel wat? Dit jaar kan het allemaal!We nodigen je net als de voorbije jaren uit om een dansuitda-ging aan te gaan en je daarvoor te laten sponsoren door vrien-den en familie. Dansen met zwemvliezen? Om de minuut ver-anderen van danspartner? Laat niets je te veel zijn! Maar uiteraard kan je ook gewoon een toegangskaartje kopen en genieten van de uitzonderlijke sfeer.Programma:Vr 25 november 2011 om 20 uur in le belvédère, Namen (Hedendaagse muziekquiz) za 26 november 2011 om 14 uur in théatre de Namur, Namen (t-dansant)zo 27 november 2011 om 14 uur in Vooruit, gent (t-dansant)za 3 december 2011 om 14 uur (t-dansant) en om 20 uur (bal Moderne) in bOzAR, brusselOrganisatie: Handicap International met de steun van Dans-punt vzwMeer info: www.solidanza.be

VOORUItbLIK Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

DANCE.VIbEsWie volgt K-creation (Sint-Genesius-Rode) en Dansgroep Hil-de Goyens (Leuven) op als ambassadeur moderne dans? za 3 maart in Eeklozie pagina 31

DANCE.UNLIMItEDEen gevarieerd en spetterend dansevenement in hedendaag-se dans, jazzdans en andere moderne dans, urban dance, …zo 1 april in Leuven

DANCE.IMPACtWie volgt Danscompagnie Arlekino (Hove) en Oiterpe (Dron-gen) op als ambassadeur hedendaagse dans? zo 22 april 2012 in bornemzie pagina 31

Meer info over publieksgerichte activiteiten: [email protected], t. 09 269 45 33 en [email protected], t. 09 269 45 37.

Page 19: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

DANs MEt DANsPUNt 19

Danspunt wil al haar activiteiten zo vlot mogelijk laten verlopen. Daarom is het belangrijk dat wij vooraf weten hoeveel deelnemers er zijn. gelieve daarom op voorhand in te schrijven voor al onze vormingsactiviteiten en hou hierbij rekening met de opgegeven afsluitingsdag. Indien er onvoldoende inschrijvingen zijn, kan Danspunt de activiteit uitstellen en/of afgelasten.

DANSPUNT VORMINGSACTIVITEITEN

WORKsHOPsErvaar zelf een methodiek of techniek

stUDIEDAg JAzzDanscentrum Aike Raes en Danspunt organiseren voor het eerst een studiedag jazz voor (toekomstige) dansdocenten en gevorderde dansers. Docenten van dienst zijn Laurent Flament, Dheeraj Asarfi, Mikael Mholin, Peter Kongs, Robin Verkempinck en Laura Creyns.Elke docent geeft een les met bewegingsmateriaal op A/B ni-veau (beginners/halfgevorderden) en een les op B/C niveau (halfgevorderden/gevorderden), waardoor je zelf kan differen-tiëren naar niveaus in je eigen danslessen voor jongeren en volwassenen. Tijdens de studiedag krijg je de kans drie lessen te volgen van telkens 1u30. De dag wordt afgesloten met een uurtje puur di-dactiek van Robin Verkempinck.Je kan kiezen om één, twee lessen of de volledige dag te volgen.

Dagindeling:zaal 1 zaal 2 zaal 3 zaal 4

9.30-10 uur Onthaal en verwelkoming

10-11.30 uur Laura A/B Peter A/B Dheeraj B/C LaurantB/C

11.30-12 uur Pauze

12-13.30 uur Mikael B/C Dheeraj A/B Laurant A/B

13.30-14 uur Pauze

14-15.30 uur Laura B/C Peter B/C Mikael A/B Robin A/B

15.30-16.30 uur Didactiek

16.30-17 uur Evaluatie en afronding

Datum: zo 16 oktober 2011, van 10 tot 17 uurPlaats: Danscentrum Aike Raes, Hollestraat 31, 3001 Leuvenbijdrage volledige dag: Danspuntleden 50 euro; niet-leden 60 euro bijdrage per les: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 euro bijdrage voor 2 lessen: Danspuntleden 40 euro; niet-leden 50 euro gelieve bij je inschrijving te vermelden welke les(sen) je wilt volgen. !!! De plaatsen per zaal en tijdstip zijn beperkt, wees er dus snel bij.Inschrijven en betalen voor 1 oktober 2011. Code: V11/23Organisatie: Danspunt i.s.m. Aike Raes

VERVOLgWORKsHOP sCHMINKtECHNIEKEN: VAN ONtWERP NAAR UItVOERINgmet Jean-Paul PolletNa het succes van onze workshop waarin je de basistechnieken opmaak aangeleerd kreeg, wordt het tijd voor een verdieping.In deze nieuwe en praktische vervolgworkshop leer je alles om van een ontwerp naar uitvoering te gaan.Er worden verschillende elementen aangeleerd: hoe begin je aan de make-up voor een dansproductie in een bepaald the-ma? Hoe maak je zelf een ontwerp? Hoe leer je werken naar dat ontwerp?De rode draad van de vervolgworkshop is het stap voor stap aanleren hoe je werkt aan een schminkuitvoering vanuit een ontwerp.Jean-Paul is leraar make-up aan het PIHS te Gent, docent gri-metechnieken aan ‘ Het Perspectief’ (Centrum voor Volwas-senenonderwijs), gastprofessor theatergrime aan het depar-tement drama van de Hogeschool Gent, docent en projectbegeleider bij Opendoek Antwerpen. Jean-Paul staat al 40 jaar in het vak en weet op een boeiende manier zijn ervaring te delen en te doceren. Hij werkte voor allerlei producties, zo-wel voor theater als televisie. Auteur van het vakboek ‘Thea-tergrime 1 ‘.Aangezien het om een vervolgworkshop gaat, richten we ons tot deelnemers met ervaring opmaaktechnieken of die in het verleden de Basisworkshop Schminktechnieken van Dans-punt volgden. Je betaalt ter plaatse 20 euro voor gebruik van materiaal en gereedschappen voor de 2 dagen. Deze work-shop is beperkt tot 14 deelnemers. Datum: za 22 oktober en zo 23 oktober 2011 van 10 tot 17 uurPlaats: Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 gentbijdrage: Danspuntleden 34 euro; niet-leden 44 euro (excl. 20 euro voor materiaal)Inschrijven en betalen voor 8 oktober 2011. Code: V11/08

Page 20: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

20 DANs MEt DANsPUNtHOE EEN DANsLEIDER LEIDEN KAN…Een cursusdag voor dansleiders die hun didactische vaardig-heden en methodisch handelen willen bijscholen of heropfris-sen. Onderstaande workshops zijn samen of apart te volgen.Deze cursusdag is een perfecte aanvulling op het traject Vlaamse folkloredans, maar ook (toekomstige) dansleiders en gevorderde dansers uit zowel Vlaamse als Internationale fol-klore zullen heel wat opsteken van deze cursusdag.De volledige cursusdag bestaat uit twee delen, je kan inschrij-ven voor de aparte delen of voor de volledige dag.DEEL 1: HOE LEID IK MIJN gROEP? (van 10 tot 13 uur) Een workshop didactiek/methodiek folkloredans met Geert PauwelsDEEL 2: HOE LEID IK MIJN DANsPARtNER? (van 14 tot 17 uur)Een workshop rond danshouding, leiden en volgen binnen fol-koredans met Katrien Van CraenenbroeckDatum: zo 20 november 2011 van 10 tot 17 uurPlaats: Cultureel ontmoetingscentrum sint-Andries costA, sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen.bijdrage volledige dag: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 eurobijdrage halve dag: Danspuntleden 12,50 euro; niet-leden 22,50 euroInschrijven en betalen voor 5 november 2011. Code: V11/31a (voormiddag) en V11/31b (namiddag)

stUDIEDAg HEDENDAAgsE DANstECHNIEKEN 3de editie (i.s.m. Artesis)Voor deze derde editie hebben we opnieuw vier specialisten in hun vak samengebracht voor een studiedag rond Graham, Li-mon en Cunningham. Zij laten je kennismaken met de bron van kracht en het gebruik van ademhaling binnen de drie spe-cifieke technieken. Dit is immers heel typerend en verschil-lend bij de verschillende stijlen.De dag begint met een gezamenlijke opwarming, begeleid door de Engelstalige Natalie gordon. In deze opwarming zal zij de essentie van de drie technieken verwerken en benoemen zodat je kan kennismaken met de verschillende basisprinci-pes of je geheugen kan opfrissen.Nadien krijg je, verspreid over de dag, drie workshops (telkens 1,5 uur) aangeboden, één uit elke techniek, rond het gebruik van ademhaling en de bron van kracht binnen deze techniek:Limòn met Michou swennen, Cunningham met Chantal yzer-mans en Graham met Lieve Mertens (o.v.).Deze studiedag richt zich naar gevorderde dansers en dans-docenten.Meer info over de verschillende technieken en specialisten op onze site.Datum: zo 27 november 2011 van 9 tot 17 uurLocatie: De singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. bijdrage: Danspuntleden 40 euro, niet-leden 50 euroInschrijven en betalen voor 14 november 2011. Code: V11/26Organisatie: Danspunt i.s.m. Artesis

WORKsHOP DANs EN gEzONDE VOEDINg: EEN MOOIE PAs-DE-DEUX!met Raf Van DyckAls lesgever ben je vaak uren na elkaar aan de slag met dans-les geven aan verschillende groepen en op verschillende ni-veaus. Dit vergt zowel een fysieke als mentale inspanning. Je lijf is je werkinstrument. En dat houd je best zo gezond moge-

lijk! Maar ook je geest is voortdurend aan het werk op vlak van concentratie, aandachtig zijn, beroep doen op je geheugen, be-trokkenheid naar je deelnemers, ... Als danser word je evenzeer fysiek en mentaal belast. Als je meerdere uren per week traint, of je oefent voor een voorstel-ling of wedstrijd dan heeft je lichaam ‘voeding’ nodig, liefst gezonde voeding.Maar wat is gezonde voeding? Hoe gezond ga jij om met voe-ding? Hoe belangrijk is het kilootje meer of minder voor jou?Met deze vragen gaat Raf van Dyck met jou op een interactieve manier aan de slag. Je leert wat gezonde voeding is voor jou als dansdocent en/of als danser. Je krijgt zicht op je eigen voe-dingspatroon en je leert het belang kennen van een evenwich-tig levensritme om als danser/docent op een fysiek en men-taal gezonde manier te presteren.Raf van Dyck is licentiaat Lichamelijke Opvoeding, licentiaat Voedings- en Dieetleer. Hij gradueerde in de Voedings- en Di-eetkunde. Hij werkt als sportdiëtist aan de Topsport ABC Leu-ven (Katholieke Universiteit Leuven) waar hij (top)atleten be-geleidt op vlak van voeding, supplementatie en lichaamssamenstelling in functie van de Olympische Spelen te Londen. Hij is tevens docent aan het VTS/Bloso. Raf was zelf actief als competitietumbler en danste enkele jaren Modern Jazz bij Pro Arte onder leiding van Jac Delsing.Datum: za 3 december 2011 van 14u tot 16.30uPlaats: Huis van de sport, boomgaardstraat 22, 2600 berchem bijdrage: Danspuntleden 17 euro; niet-leden 27 euroInschrijven en betalen voor 19 november 2011. Code: V11/27zie ook pagina 28-29

ANALysE VAN DANs EN DANsbEsCHRIJVINgEN met Lieven DemuynckEen praktijkgerichte workshop waarin je leert een dansbe-schrijving (partituur, tekst, tekeningen,...) te analyseren, te hanteren en te vertalen naar dansers toe. Aan de hand van een aantal stappen leer je inzicht te verwerven in de structuur van een dans en een dansbeschrijving efficiënt te gebruiken. stap 1: leidraad voor de analyse van een muziekpartituur ifv een volksdans, geconcretiseerd in praktische oefeningenstap 2: leidraad voor de analyse van de tekst, inzicht verwer-ven in de dans, memoriseren,… geconcretiseerd in praktische oefeningenstap 3: hoe vertaal ik een dansbeschrijving naar dansers toe? Aan de hand van praktische voorbeelden worden technisch complexe dansbeschrijvingen naar duidelijke dansinstructies “vertaald”.stap 4: Tips om de communicatie en de samenwerking tussen de dansleiding en de muzikant(en) vlot te laten verlopen.stap 5: Tips om aspecten van de dansbeschrijving (bv danste-kening, beeldmateriaal, enz) als didactisch hulpmiddel te ge-bruiken.Je gaat ook zelf aan de slag door middel van individuele oefe-ningen en groepsoefeningen onder begeleiding van de docent. Er wordt met diverse soorten Vlaamse volksdans gewerkt als voorbeeld.De begeleiding is in handen van Lieven Demuynck, geassis-teerd door Lisa Demuynck.Lieven heeft sedert 1969 ervaring als danser en later als dansleider in de Vlaamse volksdans. Hij nam de dansleiding op zich van de groep Tijl Uilenspiegel te Kortrijk en Canteclaer

Page 21: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

21DANs MEt DANsPUNtte Zwevegem. Sedert 1982 is hij lid van het danscollege van de VVKB. Lieven is lid van de werkgroep Vlaamse volksdans die mee nadenkt over de opleiding dansdocent en die mee aan de basis ligt van het Traject Vlaamse folkloredans waarin hij ook les geeft. Lieven wordt voor deze sessies bijgestaan door Lisa Demuynck voor het gedeelte muziekleer. Anita Verbrugghen zorgt voor de muzikale ondersteuning.Datum: za 10 december 2011 en za 17 maart 2012 telkens van 10 tot 13uPlaats: Polariteit, Verkortingstraat 55, 9040 sint-Amands-bergbijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 euroInschrijven en betalen voor 28 november 2011. Code: V11/21.a

WORKsHOP MUzIEK KNIPPEN EN PLAKKEN - AUDACItymet Kim Van stichelZelf een eigen nummer samenstellen op basis van bestaande muzieknummers? Of een eigen nummer samenstellen op ba-sis van samples? Een cd voor jouw optreden waarbij alle num-mers elkaar netjes opvolgen? Je wilt een nummer gebruiken voor een nieuwe choreografie, maar liefst zonder dat verve-lend muzikale tussenstuk? Na de workshop muziek knippen en plakken kan je het allemaal! Je maakt kennis met het soft-wareprogramma Audacity. Dit programma is gratis en werkt op elke computer (pc en mac). Na een theoretische inleiding over het programma kan je zelf aan de slag. Breng gerust wat cd’s mee om te oefenen (eventueel cd’s om jouw muziekstukje te branden). Komen onder andere aan bod tijdens de work-shop: knippen, plakken & kopiëren; effecten: fade in, fade out, ...; normaliseren: click track, ...Na afloop krijg je het softwareprogramma op cd-rom en een schriftelijke syllabus. Let op: een basis computervaardigheid is vereist!Gelieve zelf oortjes of een headset te voorzien.Kim Van stichel is leraar informatica. In zijn privéleven is hij ook muzikant. Door deze hobby kent hij de knepen van het vak. Hij slijt vele uren in muziekstudio’s om zelf muziek te ‘maken’. Voor je het weet, neemt hij je mee in de wereld van het down-loaden, zoeken van samples op het internet op een legale ver-antwoorde manier!Deze workshop is beperkt tot 15 deelnemers.Datum: zo 11 december 2011 van 10 tot 16 uurPlaats: Katholieke hogeschool Leuven, departement ge-zondheidszorg en technologie, Herestraat 49, 3000 Leuvenbijdrage: Danspuntleden 35 euro; niet-leden 45 euroInschrijven en betalen voor 26 november 2011. Code: V11/30

KADERDAgEN EN WEEKENDsRepertoirevernieuwing en -uitbreiding binnen een dans-genre

KADERDAg PLUsDANsENEr worden dansen aangeleerd waarbij de praktijk en de theo-rie door elkaar lopen: Sommerspiele, Trommelvalsen, La Faira de Strada, Schöneberger, Landskrona, Spinnzadl, A trip to Bavaria, Ijswals, Officirsko Kolo, Lunden Reinlender, Vals Agur Hazahav, Windmill Quadrille en Take me home.Deze kaderdag is bedoeld voor ervaren dansers en dansdo-centen.Datum: za 1 oktober 2011, van 10u-16uPlaats: De Wip, speelhofdreef 4, 2970 schildebijdrage: Danspuntleden 8 euro; niet-leden 12 euroInschrijven en betalen vóór 15 september 2011. Code: V11/22

tRAJECt VLAAMsE FOLKLOREDANsEen danstechnische verdieping en uitbreiding van je dans-repertoire.Zeven dansdagen (van februari 2011 tot maart 2012) met tradi-tionele en nieuwe Vlaamse dansen, verspreid over een volle-dig jaar.Tijdens dit traject krijg je dansen aangeleerd die je helpen om je danstechnisch te verdiepen, nog eens stil te staan bij de juiste uitvoering van de passen en je repertoire uit te breiden met nieuwe dansen die voor het eerst uitgegeven worden.Dit traject is bedoeld voor geïnteresseerden uit de Vlaamse folkloredans. Bovendien is het een ideale manier om je dans-technisch voor te bereiden op de opleiding tot dansdocent die in 2013 opnieuw van start zal gaan.Het traject werd als geheel aangeboden, maar er kan ook ge-kozen worden om één of meerdere dansdagen apart te volgen.

Eerstvolgende dansdag:tRAJECtDAg 5 met docenten Harry Reyntjens en geert Pauwels en muzikant Eddy buyckEen heel gevarieerde dag met creaties en traditionele ele-menten: Klompenmazurka (de allereerste creatie van Harry Reyntjens op muziek van componist Armand Preud’homme), Kadril van Kampenhout (een traditionele reidans uit Noord-Brabant. Buitenbeentje onder de kadrils: doorheen de ge-schiedenis zijn er twee variaties en is er bijgevolg ook enige verwarring ontstaan), Jan Pirrewit (de enige traditionele ge-meenschapsdans met een walsfiguur - zowel de traditionele als een nieuw gecreëerde en technisch uitdagende figuur van deze dans komen aan bod), Verleidingswals (een podiumge-richte creatie met enkele walsfiguren, o.a. gebaseerd op figu-ren van Renaat Van Craenenbroeck) en Bierflesjeswals (een behendigheidsdans met walsfiguren rond en tussen vier bier-flesjes, o.a. gebaseerd op figuren van Renaat Van Craenen-broeck)Datum: zo 9 oktober 2011, van 10 tot 17 uurPlaats: Planeet Mars, Land van Waaslaan 78, 9000 gent bijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 euro. Code V11/06e

Het instituut voor Vlaamse volkskunst (IVV) werkt mee aan dit traject en biedt ter plaatse de door hen uitgebrachte bundels met dansbeschrijvingen tegen een sterk verlaagde prijs aan.Meer info over het volledige traject: www.danspunt.be

Page 22: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

22 DANs MEt DANsPUNtPLUsDANsWEEKENDDit weekend voor volksdansende plussers is reeds jaar en dag een vaste waarde in ons aanbod. Dit jaar zal het er echter een beetje anders uitzien. Het wordt een Herfstweekend waarbij ook min-vijftigplussers van harte welkom zijn.Je leert er Vlaamse en andere volksdansen aan of frist ze op. Op het programma staan verder nog samendans en –zangmo-menten. Dit jaar wordt de Luciaverkiezing vervangen door een ontspannende wandeling aan zee. Voor de samendansmo-menten wordt geput uit de lange lijst van plusdansen die ook regelmatig aan bod komen op de plusdanstreffens, onder het motto ‘Voor elk wat wils’.Datum: vr 25 (vanaf 17 uur ontvangst, om 19 uur maaltijd en om 20 uur start samendans) tot zo 27 december 2011 (17.30 uur, na avondeten) Plaats: De barkentijn, Albert I laan 126, 8620 Nieuwpoort bijdrage 1: cursus + maaltijden en overnachting: Danspunt-leden 126 euro, niet-leden 136 eurobijdrage 2: idem 1 met éénpersoonskamer (beperkt aantal beschikbaar): Danspuntleden 146 euro, niet leden 156 euro bijdrage 3: enkel cursus: Danspuntleden 16 euro, niet-leden 26 euroInschrijven en betalen voor 22 oktober. Code: V11/25

sAMENWERKINg MEt DP-LEDEN

MOMENt FEstIVALNieuw hedendaags dansfestival in Brussel met voorstellin-gen, initiaties, een choreografieworkshop (gesloten), een dansstage, fototentoonstelling, …De hedendaagse dansstage is zowel toegankelijk voor ama-teurs als voor professionelen. Twee niveaus worden voorge-steld: een les voor beginners/half gevorderden en een andere voor half gevorderden/gevorderden. Bedoeling is om heden-daagse dans op verschillende manieren te benaderen, de sta-ge wordt elke dag door een ander docent begeleid.Op 4 en 5 november worden er initiaties hedendaagse dans voorzien in aanloop naar de avondoptredens. (zie ook p.17)Data dansstage: di 1 tot do 3 november 2011, telkens van 13 tot 14.30 uur (beginners en half gevorder-den) en van 14.30 tot 16 uur (half gevorderden en gevorder-den)Plaats: Cultureel Centrum Cité Culture, Robijnstraat, 1020 brusselPrijs dansstage (3 x 1.30 uur): Danspuntleden 30 euro; niet-leden 38 euro Combi dansstage en 2 voorstellingen: 45 euro vvk en 48 euro adk Reservatie: [email protected]: Cultuurcentrum Cité Culture en belg’art vzw met o.a. de steun van Danspunt vzwMeer info: www.belgart.be

EEN DUEt UIt DE KAUKAsUs!Kaderdag Kaukasisch - Armeense dansenmet Maurits en tineke van geel Maurits en Tineke presenteren samen een programma met dansen uit Armenië en andere Kaukasische landen (Ossetië, Dagestan, Georgië,...). Elk in hun eigen stijl nemen zij jou mee op een dansante reis in de cultuur van deze volkeren. Armeense dansen kenmerken zich door een kring of rijvorm en kunnen variëren van lyrisch en gracieus tot krachtig en mannelijk. Naast gemengde dansen zijn er vrouwen- en man-nendansen. Net als bij Armeense dansen is de muziek uit an-dere Kaukasische landen vaak een sterk punt van dit reper-toire. De heftige emoties van de volkeren in de Kaukasus vertalen zich in dansen die vaak gepaard gaan met armbewe-gingen.tineke van geel is sinds 1975 actief als dansdocent en cho-reograaf zowel in eigen land als in het buitenland. Zij speciali-seerde zich in Armeense dansen en volgde lessen aan de Cho-reografenschool en aan het Pedagogisch Instituut in Yerevan en trainde met diverse amateurgroepen. Daarnaast deed ze uitgebreid veldonderzoek. Tineke staat bekend als een uitste-kende pedagoog, temperamentvol en vrolijk en tegelijkertijd voelt men haar diepe verbondenheid met het Armeense volk en cultuur in de achtergrondinformatie die zij aanbiedt in haar lessen. Maurits van geel is sinds 1975 actief als dansdocent en cho-reograaf. Maurits was gastdocent aan de Dansacademie te Rotterdam en consulent dans in Amsterdam. Van 1989 tot 2011 werkte hij als artistiek directeur van het Internationaal Dans-theater te Amsterdam. Een belangrijk deel van zijn werk be-stond uit dansonderzoek. Zo leerde hij de dansen uit de Kauk-asus kennen.Voor dansdocenten en dansers folklore met enige danserva-ring en kennis van de basispassen.Datum: za 26 november 2011 van 10 tot 17uPlaats: buurtcentrum Dampoort sint-Amandsberg, Door-nakkerstraat 54, 9040 sint-Amandsbergbijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 23 euroInschrijven en betalen voor 14 november 2011. Code: V11/29Organisatie Danspunt vzw i.s.m. goe FolkMeer info over Armeense dans: zie pagina 10

VOORUItbLIK Meer info binnenkort op www.danspunt.be en in het vol-gende Dans.Magazine

tRAJECtDAgEN VLAAMsE FOLKLOREDANsDag 6: zo 12 februari in sint-gillis-WaasDag 7: zo 11 maart 2012 in gent

DIDACtIEK HEDENDAAgsE DANsdi 6 en 13 maart 2012 (voormiddagen) in sint-Niklaas (ov)

WORKsHOP KLEUtERDANs met Anne-Lore baeckeland zondag 25 maart 2012 in gent

Meer info over vorming: [email protected], t. 09 269 45 34 en [email protected], t. 09 269 45 38.

Page 23: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

23KALENDER

DANSKALENDER

OKtObER NOVEMbER DECEMbER JANUARI FEbRUARI ANDERE

sURF NAAR WWW.DANsKALENDER.bE VOOR EEN UP-tO-DAtE KALENDER

bALs, DANsFEEstEN EN DANsDAgEN

bALLEt

zA 26/11/2011 Aan het Hof van Koning Nobel Capriool vzw, centrum voor oude dans nodigt uit op haar twintig jarig bestaan 1991- 2011 op een laatmiddeleeuws en begin RenaissancebanketVanaf 19 uur in het Augustijnenklooster, Academiestraat, 9000 Gent Info: https://sites.google.com/site/caprioolgent, Helena [email protected], 0497 45 69 36

MEERDERE DANsgENREs

zA 01, 08, 15, 22, 29/10; 12, 19, 26/11; 03/12/2011

gratis dansavond in Move Dancecenter Elke zaterdag van 20.45 tot 24 uur behalve op feestdagen en in schoolvakanties MOVE, Wijngaardveld 6, 9300 AALST - Info: www.move-dancecenter.com

stIJLDANs

zA 22/10/2011 4de Oldtime bal Georganiseerd door Little-Texas Rieme met verkiezing mooist geklede oldtime koppelOm 20 uur in Zaal Café Parking, Smishoekstraat, 9042 Sint-Kruiswinkel Info: www.everyoneweb.com/little-texas-rieme, [email protected], 0475 46 43 80

VOLKsDANs

zA 08/10/2011 Volksdansinstuif Dansplezier sint-Paulus Instuif Internationaal en Israëlisch met verzoekjesVan 20 tot 24 uur in Dansplezier St Paulus, Botermelkstraat 63, 9300 Aalst - Info: [email protected]

zA 08/10/2011 Folkbal met gironef, I Fratelli tarzanelli en Jeff Caresse Een organisatie van Tanats vzw - MaliVanaf 19.30 uur in Zaal De Ruiter, Piljoenstraat, 8800 Roeselare - Info: www.tanats.be, [email protected], 0487 64 09 81

zA 15/10/2011 39ste Volksdansfeest scheldemeeuwen Om 20 uur in CC Ter Schelde, Fromentinstraat, Antwerpen Linkeroever Info: [email protected]

zO 16/10/2011 bal & basta van vzw Frisse Folk Met Duo Absynthe (Fr) & Toctoctoc (Fr) in De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis (Brussel) - Info: www.frissefolk.be, 0474 78 58 03 of Skype: koendhondt

zA 29/10/2011 Volksdansinstuif tanats vzw Op basis van verzoekjesVanaf 19.30 uur in Zaal Pagode, Gitsestraat 287, 8800 Roeselare - Info: www.tanats.be, [email protected], 0487 64 09 81

zA 05/11/2011 Volksdansbal ’t Havermeuleke Van 20 tot 24 uur in Heilig Drievuldigheidscollege, Oude Markt 28, 3000 LeuvenToegangsprijs: 3 euro - Info: www.havermeuleke.be, [email protected] (Wim Lamens)

DO 10/11/2011 bal XL met snaarmaarwaar (CD-voorstelling), bifòlc (It) Bal XL van vzw Frisse Folk met initiatie door Koen & BifòlcOm 20 uur in De Maalbeek, Hoornstraat 97, 1040 Etterbeek - Info: www.frissefolk.be, 0474 78 58 03 of Skype: koendhondt

zA 19/11/2011 Internationale Volksdansinstuif salmagundi - ’t Pioentje Aanvang 20 uur (deuren 19.30 uur) in het Cultuurhuis Leliëndaal, Leibeekstraat 2, Hombeek - Info: bij Chris Dockx via [email protected] of 0476 54 50 98

VR 25/11/2011 Vrije Dansavond Iedereen welkom, geen danskennis vereist, variatie van Vlaamse en internationale dansen (> 14 jaar) Van 20 tot 22 uur in Zaal Poermolen, Paardekerkhof 1a, 9990 Maldegem - Info: www.klopperdans.eu, [email protected]

zA 26/11/2011 thé Dansant Farandole Instuif voor senioren in het Gildenhuis, Kleine Wolvenstraat 57, 1070 Anderlecht (nabij het Bizet Plein) Info: www.farandoledanderlecht.be, [email protected]

zA 03/12/2011 Jaarlijks volksdansfeest Korneel Gezellige samendans met Vlaamse en andere Europese dansen, begeleid op muziek door Dissonant Van 20 tot 24 uur in de Oude Stadsfeestzaal Merodestraat 28, 2800 Mechelen - Info: [email protected]

zA 03/12/2011 Volksdansinstuif met verzoekjes Tot een week vooraf kan je per persoon twee verzoekjes opgeven via [email protected] 20 tot 24 uur in Vernieuwde Zaal Zonnig leven, Vanderstraetenstraat 198, 1600 Sint-Pieters-Leeuw - Info: www.tirkedi.be

zO 11/12/2011 bal & basta! van vzw Frisse Folk Feesteditie ter gelegenheid van 10 jaar Frisse Folk met Naragonia Quartet (CD-voorstel-ling), Duo Brotto-Lopez (Fr) & Amorroma Quartet in De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis (Brussel) Info: www.frissefolk.be, 0474 78 58 03 of Skype: koendhondt

WERELDDANs

zO 16/10; 20/11; 18/12/2011

tangosalon Met traditionele muziek en de vernieuwende keuze van DJ Koen D’Hous.Vanaf 17 tot 23 uur in Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 Gent - Info: www.planeetmars.be, [email protected]

zO 23/10/2011 buikdans-salon voor moeders en dochters Voor meisjes en vrouwen van alle leeftijden met verkleedpartij, dansles en vrij dansen. Ten voordele van 11.11.11. Van 14 tot 17 uur in Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65, 2100 Deurne (Antwerpen) Info: www.buikdans.net

Page 24: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

KALENDERD

AN

S.24

DANsVOORstELLINgEN EN OPtREDENs

MODERNE EN HEDENDAAgsE DANs

VR 07, zA 08 & zO 09/10/2011

Dancing Dreams Samenwerking van Incar Dansspektakel met Faluintjestheater v.z.w. Incar brengt verschillende dansen onder begeleiding van livemuziekIn Cultureel Centrum De Biekorf, Stationsstraat 23, 9280 Lebbeke - Info: www.incar-dansspektakel.be

VR 14/10/2011 Reflexxions Optreden van Incar Dansspektakel met hun huidig programma reflexxionsIn Cultureel Centrum Belgica, Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde - Info: www.incar-dansspektakel.be

zO 13, zA 26/11/2011; 19/02/2012

Dansproject 11 Met Danscompagnie Lune (Leuven), CIE-IT (Brugge), Dansatelier Impuls (Geel), Kinemusikei (Antwerpen) en Junior Company (Bornem) en een gastoptreden (ov) van Caroline Le Noane (F)13 november van 19 tot 21.30 uur in Theater C.C. Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem (www.terpsichore.be)26 november in de 30CC, Minnepoort op 26 in Leuven (www.danscompagnielune.be)19 februari 2012 om 19 uur in CC de Werft, Werft 32, 2440 Geel (www.dansatelierimpuls.be)

VOLKsDANs

zO 27/11/2011 Optreden: 55 jaar Die boose - “tour de Dance” Van 16 tot 22 uur in De Leest - Cultuurhuis, Sint-Jorisstraat 62, 8770 IzegemTickets zijn te verkrijgen vanaf 1 september bij de leden van Die Boose, en telefonisch of per e-mail via Marc Therry: 051 30 91 88 of [email protected] - Info: members.multimania.nl/dieboose/

WERELDDANs

zA 01 & 29/10 & 18 t.e.m. 20/11/2011 & 16 t.e.m. 18/12/2011

Flamenco live dansvoorstelling01/10 van 21 tot 23 uur: Arte Y Compas met Susana Vazques, Miguel Muñoz29/10 van 21 tot 23 uur: Zarzamora met Irene Alvarez18/11 en 19/11 om 21 uur; 20/11 om 15 uur: Flamenco del Sur met Compañia de Pilar Ogalla16/12 en 17/12 om 21 uur; 18/12 om 15 uur: Fiestas Navideñas met Compañia Fernando MorenoIn Pena Al Andalus vzw, Vostermanstraat 1, 2000 Antwerpen - Info: www.alandalus.be, [email protected]

zA 08 & zO 09/10/2011

tweedaagse dansstage : Pontos en Kreta Griekse dansstage “Pontos ontmoet Kreta” met Nikos Zournatzidis en Mairy MarkakiZaterdag 8 oktober van 14.30 tot 18.30 uur met aansluitend avondfeest en zondag 9 oktober van 10.30 tot 17 uur In Cultureel Centrum ’t Aambeeld Aartselaar, Della Faillelaan 34, 2630 AartselaarVooraf inschrijven tot 1 oktober via de website www.kalitsa.be - Info: [email protected], 0475 63 10 91 (Kalitsa Pantazis)

zA 08, 15, 22/10; 05, 12, 26/11; 03, 10/12/2011

Flamenco dansvoorstelling8 oktober: Camino Flamenco o.l.v. Lauta Aguado / 15 oktober: Nina Perez en Lara “Las Canasteras” / 22 oktober: Jaleo Fla-menco / 5 november: Camino Flamenco o.l.v. Laura Aguafo. / 12 november: Nina Perez en Lara - “Las Canasteras” / 26 novem-ber: Luz De España / 3 december: Camino Flamenco o.l.v. Laura Aguado / 10 december: Andalucia Baila. Info: www.alandalus.be, [email protected]

DANsCURsUssEN EN WORKsHOPs

MEERDERE DANsgENREs

zA 01/10/2011 Elfenschool met elfendans en elfenzang Tijdens deze basiscursus leer je alle dansen van het elfentheaterVan 13 tot 16 uur in Den Tip, Van Den Hautelei 79, 2100 Deurne - Info: www.elfentheater.be

zA 01/10/2011 Erotic Workout: gratis proefles Sensuele fitness en erotische dans voor vrouwen (www.zintua.net)Van 11 tot 13 uur in Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65, 2100 Deurne (Antwerpen) - Info: www.buikdans.net

zA 01/10/2011 Dance Incentive Intensieve workshop voor amateurdansers met ervaringVan 10 tot 17 uur in Droomatelier, Huickstraat 6, 9190 Stekene - Info: [email protected]

zA 01 en zO 02/10/2011

5 Ritmes: Letting go in a heartbeat! Deze Heartbeat is bedoeld voor wie de Ritmes al danst. Vooraf inschrijven.Van 10.30 tot 17.30 uur in ECEJ, Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle - Info: www.danshetleven.be, [email protected]

MA 03/10/2011 Dans en expressie voor vrouwen De workshops gaan door op maandagnamiddag van 12:30 tot 14 uur (groep 1) en van 14 tot 15.30 uur (groep 2). Op maandag 5 (proefles),12, 19, 26 september; 3, 10, 17, 24 oktober, 7, 14, 21, 28 november in het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen - Info en inschrijvingen: [email protected] of 0487 47 94 37

MA 03/10/2011 5 Ritmes: reeks WAVEs on the rocks Wave na wave om nog meer het medicijn van elk ritme te kunnen genietenVan 20 tot 22 uur in ES-centrum, Destelbergenstraat 149, 9040 Gent - Info: www.danshetleven.be, [email protected]

zO 09/10 & 06/11/2011

Erotic Workout deLuxe Sensuele figuurtraining en krachtige erotische dans voor vrouwen van alle leeftijden en maten.Van 14 tot 18 uur in Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65, 2100 Deurne (Antwerpen) Info: www.zintua.net en www.buikdans.net

zA 15 & zO 16/10/2011

Dansworkshop skinner Releasing technique Danstechniek die helpt om moeiteloos en efficiënt te bewegen.Van 14.30 tot 16.30 uur in Studio De Linde, De Lindeplein, 9 , 1070 Anderlecht Info: http://skinnerreleasingworkshopbrussels.blogspot.com, [email protected]

MA 21/11/2011 5RItMEs Reeks: Inner WavesVan 20 tot 22 uur in ES-centrum, Destelbergenstraat 149, 9040 Gent - Info : [email protected], 0476 89 80 06

MODERNE EN HEDENDAAgsE DANs

zO 09, 16/10; 20, 2711/2011

Michael Iongbloed HipHop Lyrical Jazz Workshop Deze finalist van SYTYCD 2009 leert jou de knepen van het vak op gebied van HipHop en Lyrical Jazz. Niveau: Gevorderd - Info: www.DanceReaction.be (bij GastChoreografen)

WO 26/10/2011 tot VR 28/10/2011

bartenieff Fundamentals 3-daagse training26 (19.30 uur) , 27 en 28 oktober (17.30 uur) in Studio voor Mindfulness en Moderne dans, Duitse Poort 13 A, Maastricht Info: www.tridance.nl

Page 25: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

KALENDER 25DA

NS.

stIJLDANsEN

DI 04, 11, 18 & 25/10/2011

Proeflessen Clogging TapdansvariatieVan 19.30 tot 21.30 uur in danslokaal Cloverleaf Clogging Club, Scheibeekstraat 33 te 2020 Antwerpen Info: [email protected], 03 238 68 85 of 0479 39 03 27 (de avond zelf)

DI 04/10/2011 Koppeldans voor 50+Iedere dinsdag van 14 tot 15 uur voor dansers zonder ervaring en van 15 tot 16 uur voor dansers, met ervaring In Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 Gent - Info: www.planeetmars.be, [email protected]

VOLKsDANs

DO 06/10/2011 start nieuwe dansgroep Israëlische dans - HamayimElke donderdagavond vanaf 6 oktober (behalve in de schoolvakanties) van 20 tot 22.30 uur in zZmogh vzw (labo 2), Engelbert Van Arenbergstraat 43, 9040 St.Amandsberg - Info: [email protected], 0472 34 88 12

zA 08/10/2011 Dagcursus Israëlische dansen Onder leiding van Rik Knaepen en CoVan 10 tot 17 uur in Dansplezier St Paulus, Botermelkstraat 63, 9300 Aalst - Info: [email protected]

WERELDDANs

MA 03, WO 05/10/2011

Koemba voor 50+Iedere woensdag vanaf 5 oktober t/m 22 december van 14 tot 15.30 uur Koemba voor 50+Iedere maandag vanaf 3 oktober t/m 19 december van 10.30 tot 11.30 uur Koemba voor 50+In Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 Gent - Info: www.planeetmars.be, [email protected]

DI 04/10/2011 tango Atelier in gent Mensen van elk niveau en leeftijd zijn welkom. Je kan ook zonder partner deelnemen.Van 20 tot 21.30 uur in de Kioskzaal Stedelijke Jeugddienst, Kammerstraat 10, 9000 Gent Info: www.tangoatelier.be, [email protected], 09 220 73 40

WO 05/10/2011 beginnerscursus griekse dans Nieuwe initiatie traditionele Griekse dans voor beginners elke woensdag tot 21 december 2011Van 19.30 tot 20.30 uur in Turnzaal Scheppersinstituut Mechelen, Melaan 16, 2800 Mechelen Info: www.kalitsa.be, [email protected], 0477 52 81 24 (Bie vander Veken)

WO 05, zA 08 & DI 11/10/2011

buikdans Start nieuwe lessenreeks.5 oktober in Heverlee (De Klare Bron, Jules Vandenbemptlaan 14): Eenheidsniveau voor beginners en gevorderden.8 oktober in Turnhout (Sportcomplex Heilig Graf, Baron F. du Fourstraat): 2 niveaus (basis: 10 uur, gevorderden: 11.30 uur)11 oktober in Deurne (Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65): Verschillende niveaus - Info: www.buikdans.net

zA 15/10/2011 stage tangurka van vzw Frisse Folk Door Koen & tangodanseres Caroline met live muziek. Inschrijven vanaf eind juli.Om 18uur in De Maalbeek, Hoornstraat 97, 1040 Etterbeek - Info: www.frissefolk.be, 0474 78 58 03, Skype: koendhondt

zO 16/10, 20/11 & 18/12/2011

Argentijnse tangolessen voor beginners Na de lessen kan je gratis aansluiten op het tangosalon.Van 14 tot 17 uur in Planeet Mars, Land van Waaslaan 76, Sint-Amandsberg - Inschrijven: www.wisper.be.

zO 16/10/2011 Workshop MilongaVan 14.15 tot 16.15 uur (beginners) en 16.30 tot 18.30 uur (half gevorderden) in Polariteit vzw, Verkortingstraat 55, 9040 Sint-Amandsberg (Gent) - Info: www.polariteit.be

zO 23/10/2011 Workshop tangowalsVan 14.15 tot 16.15 uur (beginners) en 16.30 tot 18.30 uur (half gevorderden) in Polariteit vzw, Verkortingstraat 55, 9040 Sint-Amandsberg (Gent) - Info: www.polariteit.be

MA 24 & DI 25/10/2011

buikdanscursussen met samyraMaandag van 18 tot 19.15 uur (niveau 1a), van 19.15 tot 20.30 uur (niveau 3) en van 20.30 tot 21.45 uur (niveau X - fusion met at-tributen) in De kopergietery Blekerijstraat 50,GentDinsdag van 18 tot 19.30 uur (niveau 1b), van 19.15 tot 20.30 uur (niveau 2) en van 20.30 tot 21.45 uur (niveau 1c) in theater Excess Maaltebrugstraat 286, Gent - Info: [email protected]

zO 27/11/2011 Marokkaanse dansen Workshop o.l.v. Annick Baillieul - Thema: Marokkaanse Shaabi en Berberdans.Van 14 tot 18 uur in Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65, 2100 Deurne (Antwerpen) - Info: www.buikdans.net

ANDERE DANsACtIVItEItEN

18/12/2011 Open deur – buikdanssalon Buikdans-avond met demo, initiatieles, begeleid en vrij dansen.Van 19 tot 23 uur in Amana Dance Theatre, August Van de Wielelei 65, 2100 Deurne (Antwerpen) - Info: www.buikdans.net

VAKANtIEstAgEs

MA 31/10; WO 02/11/2011

Herfststages flamenco o.l.v. Ana RamonMa en di: van 18.30 tot 19.30 uur - Theorie van Flamenco en basis handklappen / van 19.45 tot 20.45 uur - Initiatie ballet gericht op flamenco / van 21 tot 22 uur - Latin/rumba mixWo en do: 18.30 tot 19.30 uur - Initiatie buikdansen / van 19.45 tot 20.45 uur - Castagnetten met ervaring / van 21 tot 22 uur - Ini-tiatie castagnetten leren spelen - Info en inschrijvingen: www.alandalus.be, [email protected]

VR 04, zA 05 & zO 06/11/2011

Flamencoherfststages Met gastdocente Natalia Meiriño uit SevillaVideo van Natalia: http://www.youtube.com/watch?v=JCvoEm_WFjg&feature=youtu.beInschrijven: www.losflamencos.be, [email protected], 0488 45 57 71

ben jij of je groep lid van Danspunt, voeg dan zelf je activiteiten toe aan de Dans.kalender. Registreer je op www.danspunt.be, log in, klik op ‘Mijn agendapunten’ en voeg je activiteit toe.

Page 26: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

PODIUMD

AN

S.26

Al van oudsher worden vlaggen gebruikt in dans en beweging. Nu nog steeds beoefenen er heel wat groepen het klassieke vendelen op trombegeleiding of andere volksmuziek. Maar daarnaast zijn er ook meer en meer groepen geëvolueerd naar vende-len of dansen met vlaggen op moderne muziek en daarenboven bestaan er ook groepen die technieken uit het vendelen gebruiken om er hedendaagse choreo-grafieën mee te maken.

Om de technieken van het gebruik van een vlag/vaandel goed onder de knie te krijgen is echter heel wat oefening no-dig. Om jullie de mogelijkheid te bieden technieken, ervaringen, methodes en inbreng van mensen buiten je eigen groep te leren, biedt Danspunt coaching aan voor haar leden.

Via artistieke en technische coaching willen we onze leden stimuleren om op artistiek en technisch vlak te groeien. Danspunt biedt daarom een financiële tussenkomst in het honorarium van een externe dansleraar, choreograaf of an-dere deskundige. Elke aangesloten groep of gezelschap kan rekenen op een tussenkomst van maximum 200 euro voor minimum 4 uur en maximum 10 uur artistieke of technische begeleiding.

De artistieke/technische coaching gebeurt• in functie van de voorbereiding van

een publieksgerichte activiteit, zoals een optreden of een dansproductie, om een nieuw programma aan te le-ren of het gekende programma verder te perfectioneren.

• of om een nieuwe impuls te geven aan je artistieke bezigheden.

We kunnen enkele coaches voor vlaggen/vendelen aanbevelen.Herman buylJe kan op Herman beroep doen voor de begeleiding en/of het aanleren van cho-reografieën met vlaggen op zowel klas-sieke als moderne muziek. Dit alles in een hedendaagse context.

Philip bogmanWil je je klassieke vendeltechnieken verbeteren, dan kan je op Philip beroep doen. Hij kan technieken aanleren en verbeteren bij zowel beginnende als ge-vorderde vendeliers. Verder kan je hem inschakelen voor de begeleiding en/of het aanleren van vendelnummers op zo-wel trombegeleiding als moderne en volksmuziek. Dit alles op een eigentijd-se manier.

Jules Van gestelBen je vendeldocent en wil je zelf ook eens gecoacht worden, dan is Jules de ideale coach. Hij heeft reeds 25 jaar in-ternationale ervaring met muziek- en korpsvendelen.

Uiteraard mag je ook altijd zelf een coach voorstellen of ons contacteren voor bijkomend advies.

!!! OPROEP !!!!Om ons vormingsaanbod voor mensen die vlaggen als attribuut gebruiken in/bij hun dans zo goed mogelijk op jullie eigen noden af te stemmen proberen we mo-menteel in kaart te brengen wie in Vlaanderen en brussel met vlaggen bezig is. Dus ben je zelf vendelier of zitten er in je groep vendeliers? Dans je hedendaagse dans, maar gebruik je daarin ook vlaggen? Dansen jullie (soms) met vlaggen of an-dere attributen? Laat het ons weten (groepsnaam, adres van de groep en contact-persoon) via [email protected] of via 09 269 45 38.

Vlaggen en co

© Kunstgroep Mistral

Page 27: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

FOCUs 27DA

NS.Armeense dans DOOR CINDy MONIER

Armenië heeft in de loop der jaren een sterke culturele identiteit ontwikkeld. Hoewel deze identiteit sterk beïnvloed werd door ver-schillende volkeren, resulteerde dit in een rijke gevarieerde folklo-re, met veel aandacht voor symboliek.

De Armeense dans neemt vele vormen aan. Er is geen sprake van een uniforme ‘Armeense stijl’. Enerzijds worden vele dansen in korte rijtjes of in kring ge-danst, waarbij men zich vaak vasthoudt bij de pinken. Soms zien we ook korte rijtjes waarbij de dansers heel dicht bij elkaar staan met de armen ingehaakt, een formatie als een muur. Deze dansen symboliseren vaak de defensieve hou-ding van een steeds onderdrukt volk. Anderzijds bestaan er ook vele Armeen-se dansen die los van mekaar gedanst worden. Denk hierbij aan rustige vrou-wendansen met sierlijke en elegante arm- en handbewegingen, die meestal een symbolische oorsprong hebben.

Armeense dans en muziek was vaak een middel om de emotionele beleving van oorlog, verlies, afzien en pijn te uiten. Vele dansen symboliseren de strijd voor hun eigen leven en vrijheid.

In de oorspronkelijke Armeense dansen wordt bijna nooit een onderscheid ge-maakt tussen mannen- en vrouwendan-sen. De dansers staan dicht tegen el-kaar, waardoor ze steeds kleine passen uitvoeren. Dit gaat gepaard met korte en krachtige bewegingen.

De Armeense volksdans werd sterk be-invloed door diverse stammen en volke-ren die voet gezet hebben op Armeens grondgebied. Hoewel het Armeense volk zich sterk verzet tegen elke Turkse invloed, kon deze toch niet vermeden worden. Meestal komt deze invloed tot uiting in grote opvallende bewegingen en stoere mannendansen. Zo hebben we bijvoorbeeld de schouderbewegingen uit de streek rond de Zwarte Zee, die de bewegingen van de vissen symboliseren. Een ander voorbeeld is de Assyrische invloed. Assyriërs hadden eeuwenlang geen vaderland, maar toch behielden ze hun eigen cultuur. In sommige dansen stampen ze met kleine passen op de vloer als teken dat ze deze grond opei-sen. Bij elke stap die ze zetten bevesti-gen ze steeds weer dat ze hier staan en zijn als persoon, als Assyriër. Ze maak-

ten hun eigen vaderland dat ontstond eens ze begonnen te dansen, hier en nu.

Veel elementen uit de Armeense cultuur komen terug in de volksdansen: in lied-teksten, dansbenamingen of -bewegin-gen. Een paar voorbeelden:

“Matsoun Deri Wer Tarin” (Ik maak yo-ghurt klaar, zij namen het mee naar bo-ven) - De naam is afkomstig van een liedje dat de gastvrijheid bezingt. Het was de gewoonte de gasten yoghurt te serveren om ze welkom te heten. “Shurghkerdan Aghchiek” (dansend, schitterend meisje) - Bij feestelijke gele-genheden waren de jurken van de meis-jes versierd met munten die schitterden. “Kochari” is een herdersdans en ver-wijst naar het verplaatsen van de schaapskuddes. In sommige Kocharis vinden we bewegingen terug die het zo-genaamde ‘bokken’ reflecteren. Men gelooft dat de oorsprong van de dans to-temisch van aard is, daterend uit de tijd dat de mens dieren aanbad.

De volksdans in Armenië heeft een sterk theatergerichte ontwikkeling doorge-maakt. Men zoekt naar choreografieën met spectaculair voetenwerk en stileert de oorspronkelijke dansvorm tot een theaterproduct. Na verloop van tijd is de theaterfolklore steeds verder verwij-derd van de bron.

Niet alle Armeense dansgroepen volgen deze tendens. Er zijn ook folkloristische amateursdansgroepen die de dorps-dansen min of meer ‘puur’ presenteren met en minimum aan choreografie en met een groot aandeel voor volksliede-ren naast de begeleiding van zurna (een rechte schalmei) en dehol (een soort trom). Zij dragen regionale folklorekos-tuums en de muzikanten staan tussen de dansers en zijn een duidelijk onder-deel van de presentatie in tegenstelling tot de theatergerichte begeleidingsor-kesten. Bovengenoemde groepen kun-nen gerust elkaars tegenpolen worden genoemd in inzichten, presentatie en aankleding.

In de jaren ’40 en ’50 werden, vooral in Amerika, heel wat nieuwe dansen ge-creëerd door Armeense gemeenschap-pen. Hiermee werden dansen vervan-gen die verloren raakten. Ze combineerden traditionele en nieuwe passen met oudere Armeense muziek. Deze nieuwere dansen worden gedanst op een willekeurig muziekstuk. Het rit-me en de accenten bepalen welke dans je kan dansen. Zo heb je de basispassen en kun je als danser eindeloos variëren binnen hetzelfde ritme. Het gevoel krijgt de bovenhand op structuur.

In belgië:Wie in België Armeense dansen wil beoefenen kan terecht bij heel wat dansgroepen en instuiven. Meestal dans je er niet alleen Ar-meense dansen, maar kan je er kennismaken met een waaier aan internationale folkloredansen.Heb je interesse? Bel of mail naar Danspunt en we helpen je graag met je zoektocht naar een gepaste dansgroep.

EEN DUEt UIt DE KAUKAsUs! Cursus Kaukasisch-Armeense dansen o.l.v. Maurits en tinneke van geelzaterdag 26 november 2011 van 10 tot 17 uur zie pagina 22

barekamutiun ©www.lemmert.be

Page 28: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

FOCUsD

AN

S.28

Een mooie pas-de-deux!Dansen en gezonde voedingMEt MEDEWERKINg VAN RAF VAN DyCK

Concentratie, uithouding, geheugen, kracht, lenigheid, … allemaal aspecten waar iedere danser, lesge-ver, choreograaf dagelijks mee te maken krijgt tijdens repetities, voorstellingen of lessen.Iedere danser heeft een uitgebreide technische bagage, een uitmuntende choreografie en een ruime portie inlevingsvermogen nodig. Training wordt dus hoog in het vaandel gedragen, maar het is alsdanser geen overbodige luxe om ook even stil te staan bij wat je eet. Je lichaam is je werkinstrument en dat houd je best zo gezond mogelijk!

JUIstE HOEVEELHEID ENERgIE, bOUWstOFFEN EN bEsCHERM-stOFFENTijdens training wordt energie geput uit de reserves in het lichaam en zijn de spieren, gewrichten en het immuunstel-sel onderhevig aan afbraak en stress. Door het eten van een gezonde en aan-gepaste voeding kan de danseres of danser de juiste hoeveelheid energie, bouwstoffen en beschermstoffen opne-men zodat hij/zij beschikt over een goe-de voedingsstatus met als gevolg een goed trainingsrendement en mooie dansprestaties. Het is dus van belang voldoende kennis en inzicht te hebben in gezonde voeding en in de fysieke vereis-ten van dans.

IDEALE LICHAAMssAMENstELLINgVoeding is niet alleen belangrijk om de dansprestatie op zich te verbeteren, ze heeft ook een grote impact op de sa-menstelling van het lichaam en het ui-terlijk van de danseres of danser. Tij-dens optredens wordt niet alleen de dansprestatie beoordeeld, maar ook het uiterlijk van de danseres of danser speelt een rol. Voeding bepaalt dus niet alleen de voedingsstatus maar ook de lichaamssamenstelling. Bereken eerst je ideale lichaamssamenstelling en be-kijk op basis daarvan wat gezonde en ongezonde manieren zijn om gewicht te verliezen of winnen.

VOEDINgsPRObLEMENVoeding heeft ook een belangrijke psy-chologische functie. Eten geeft je een goed of slecht gevoel, het verbindt en scheidt mensen. In dans hangt een posi-tie dikwijls ook af van het uiterlijk, zodat het nastreven van een laag gewicht een gezond voedingspatroon en een gezon-de mentale toestand kan ondermijnen.

Page 29: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

FOCUs 29DA

NS.

WEbtIPs:www.vigez.be (Vlaams Instituut voor gezond-heidspromotie en ziektepreventie)

www.gezondsporten.be(Initiatief van de Vlaamse Overheid)

www.voedingscentrum.nl(Eerlijk over eten)

www.starttoeat.be(Evenwichtig leren eten)

Vraag en antwoord:Is EtEN VóóR EN NA HEt DANsEN WEL gEzOND?Raf: “Voor je gaat dansen mag je gerust eten, je moet er gewoon opletten dat het niet op de maag ligt. Na het dan-sen is het ook belangrijk dat je iets eet omdat het zorgt voor een beter herstel.”

MAg JE IEts EtEN tIJDENs HEt DANsEN? Raf: “Als de les of repetitie korter is dan 1,5 uur, eet je best niets, maar als het langer duurt, kan je zeker iets eten. gezonde tussendoortjes: stuk fruit, droge koek, rijstwafel, peperkoek, banaan, gedroogd fruit.”

WAt DRINK IK HEt bEst EN HOEVEEL? Raf: “Water is het beste, zowel overdag als tijdens het dansen. Je drinkt best tussen 1 en 2 liter water per dag (water, thee, soep). Als je langer dan 2 uur danst, worden sportdranken interessant omdat ze een beetje suiker aanleveren en hierdoor dans je beter. Kies wel voor een dorstlesser (vb. Aquarius) en drink hiervan maximaal 250 ml per uur.”

Is HEt bEtER OM VEEL KOOLHyDRAtEN tE EtEN ALs JE DANst/bEWEEgt?Raf: “Koolhydraten in brood, pasta, rijst, aardappelen zijn belangrijk om goed te kunnen dansen. grote hoeveelhe-den koolhydraten opnemen hoeft dan ook weer niet, om-dat je met dans niet zoveel energie verbruikt.”

Is EtEN NA 20 UUR WEL gEzOND? Raf: “Na 20 uur eten mag zeker, je moet alleen oppassen dat je niet teveel eet. Het is daarom belangrijk dat je over-dag regelmatig eet om ’s avonds geen honger of zin in eten te krijgen.”

tUssEN DE MAALtIJDEN DOOR EtEN Is ONgEzOND: WAAR OF NIEt? Raf: “Niet waar. Alleen moet het wel een tussendoortje blijven en mag het niet een volledige maaltijd zijn. Een goed tussendoortje is een stuk fruit, een boterham, een yoghurt, een droge koek, noten of gedroogd fruit, een soep met beschuit, ….”

10 voedings- en gezondheidstips1. Eet gevarieerd2. Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graan-

producten3. Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout4. Drink veel water en melkproducten5. Eet regelmatig, maar niet meer dan 5x per dag6. Neem voldoende ‘maal-tijd’7. Was steeds je handen voor je eet of eten bereidt8. Lees de verpakkingen9. Hou je gewicht op het juiste peil10. beweeg regelmatig

Bron: www.vigez.be

Voedingsstoornissen komen dikwijls voor in dans omdat zowel de lichamelij-ke als de mentale eisen hoog liggen. Een goed inzicht in eetstoornissen is bij-gevolg belangrijk voor dansleraars of choreografen om ten eerste er zelf niet de oorzaak van te zijn en ten tweede de indicaties van eetstoornissen te kunnen opvangen in geval van problemen. EEN gEzOND VOEDINgsPAtROONHet nastreven van een gezond voedings-patroon door dansers is dus belangrijk om optimaal te kunnen trainen en om een ideaal lichaamsgewicht te bekomen en te behouden. Als dansleraar, docent of choreograaf kan men een enorme positieve of nega-tieve invloed hebben op het voedingspa-troon van de danser of danseres. Daar-om is het belangrijk dat deze groep

personen een goed inzicht heeft in de samenstelling van voeding en de struc-tuur van een gezond voedingspatroon. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze zich baseren op correcte informatie en niet op voedingsfabels en dat ze de juis-te vaardigheden aan de dag leggen om gezonde voeding te promoten.

MEER WEtEN?Workshop ‘Dans en gezonde voeding: een mooie pas-de-deux!’ met Raf Van Dyck

zaterdag 3 december van 14 tot 16.30 uur in berchem

Meer info: pagina 20

Page 30: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

FOCUsD

AN

S.30

In het openbaar gaan dansen is geen fenomeen van alle tijden. Vóór de 18de eeuw werden bals alleen georganiseerd aan hoven of binnenskamers bij voorname fami-lies. Voor gewone burgers beperkte het dansen zich tot bijzondere gelegenheden, zoals een bruiloft. Pas in de loop van de 18de eeuw raakten publieke bals veelal in snel omgebouwde opera- of theaterzalen langzaam ingeburgerd. Het eerste publieke bal in Frankrijk (Bal de l’Opera) werd in 1715 ingericht.

Het dansen kwam natuurlijk op de eerste plaats tijdens zo’n bal, maar ook het eco-nomische luik was van belang. De uitbater of organisator moest zijn brood verdienen via de verkoop van drank en eten en via inkomsgelden of een betaling per dans. Voor dit laatste werden ‘jetons de bal’ in het leven geroepen, die dansers aan de kassa konden kopen. Deze penningen werden gemaakt van aluminium of brons, in diverse vormen (cirkel, diamant, achthoek, …) met verschillende uitsparingen om ze te iden-tificeren in het donker bij de aanraking. Op de voorkant van de munt staat de naam van het bal en op de achterzijde staat het opschrift “Bon pour une danse” (Goed voor een dans).De eigenaar van de danszaal betrad voor de start of tijdens iedere dans de dansvloer om de penningen van de danskoppels te recupereren.

Bibliografie: ‘Les jetons de bal’, L. Lariche, ACJM, 2006

Foto: Jean-Louis Forain, via Wikimedia Commons

Goed voor één dans! ‘Jetons de bal’Dans zit de mens al eeuwen in het bloed en dat werd afgelopen zomer nogmaals duidelijk in He-rentals waar ‘Jetons de Bal’ het voorwerp waren op een tentoon-stelling van de Kempische vereni-ging voormuntenverzamelaars (www.numismatica-herentals.be). We vroegen Renard Regis, voor-zitter van de vereniging ‘Les Nu-mismates de Bruxelles’ om een woordje uitleg.

MEt DANK AAN RENARD REgIs

Page 31: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

Word jij onze nieuwe Danspunt-Ambassadeur?Doe mee en schrijf nu in!!!Danspunt organiseert ook in 2012 wedstrijden voor amateurdansgezelschappen in een aantal dansgenres. Dit voor-jaar gaan we op zoek naar nieuwe ambassadeurs voor moderne en hedendaagse dans.

zin om met de titel ‘ambassadeur voor moderne/hedendaagse amateurdans in Vlaanderen’ naar huis te gaan?

Een onafhankelijke jury van experts selecteert tijdens ieder festival max. 2 dansgroepen die gedurende een jaar de titel krijgen. Dan wordt je dansgroep in 2012-2013 regelmatig aangesproken om deel te nemen aan binnen- en bui-tenlandse festivals en dansoptredens en krijgt ze een coaching van Danspunt ter waarde van 500 euro.

ben jij actief in een amateurdanscompagnie uit Vlaanderen of brussel ? Hebben jullie een publieksvoorstelling of willen jullie er graag een in elkaar steken?

Grijp dan nu jullie kans om op groot podium te staan!

DANCE.IMPACt 2012Festival hedendaagse dansDance.Impact, het festival hedendaagse dans, is aan zijn achtste editie toe. Amateurdanscompagnies hedendaagse dans uit Vlaande-ren en Brussel kunnen meedingen naar de titel.

schrijf je in voor 1 maart!

Datum: zo 22 april 2012, om 18 uurPlaats: Cultuurcentrum Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornemtickets: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euro. Code: P12/05Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Terpsichore www.terpsichore.be

DANCE.VIbEs 2012Festival moderne dansDanspunt organiseert in 2012 voor de vijfde keer dit festi-val voor moderne dans. Het staat open voor jazz, funky jazz, lyrische jazz en an-dere gelijkaardige genres.

schrijf je in voor 31 januari!

Datum: za 3 maart 2012, om 19 uurPlaats: Cultuurcentrum De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10, 9900 Eeklotickets: Danspuntleden 6 euro; niet-leden 8 euro. Code: P12/03Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. dansschool S-Pression www.s-pression.be

Meer info over de voorwaarden, reglementen, inschrijfmodaliteiten, … vind je op www.danspunt.be

Compagnie Arlekino ©Joke Van den HeuvelK-creation ©Vera Cammaer

OPROEP 31DA

NS.

Page 32: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

FOCUs32

CARRIÈREHULP VOOR DANSERSResultaten pilootproject ‘What NXT?’ Het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten startte in 2010 samen met Overleg Kunstenorganisaties (OkO) en de VDAB met een pilootproject rond loopbaanbegeleiding voor professionele dansers. Ondertussen hebben een aantal dansers het traject doorlopen en is een eerste evaluatie aan de orde.

Op tal van momenten kan je als danser geconfronteerd worden met vragen ten aanzien van je loopbaan die moeilijk alleen op te lossen zijn. Je hebt behoefte aan onderzoek en uitwisseling om duidelijkheid te krijgen hoe het nu verder moet.

VOORbEELDEN:

“Ik vind te weinig werk als professioneel danser” “Ik zoek een beter evenwicht tussen werk en privé” (door de komst van een kind, een combinatie van verschillende tijdelijke opdrachten, veranderingen in de privésituatie, …) “Ik weet niet hoe ik de ideeën die ik heb kan concretiseren” “Ik ben een andere richting ingeslagen, maar was dat wel de juiste keuze?” “Dansen is zodanig verbonden met mijn identiteit dat ik meer nadelen dan voordelen ondervind als ik mij zou heroriënteren”

Met het pilootproject ‘What NXT?’ is het de bedoeling dat dansers in eerste instantie na, maar ook tijdens hun danscarrière gecoacht worden in hun zoektocht naar een vervolg op of heroriëntering van hun loopbaan. Concreet werd bij VDAB één loop-baanbegeleider vrijgesteld om zich in te werken in de sector en een proefproject te initiëren.

Page 33: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

DA

NS.

FOCUs 33‘Vanuit de sector kregen we de vraag of we niets konden doen voor professionele dansers die zich vragen stellen bij het ver-dere verloop van hun carrière’, vertelt San Vanderputten van VDAB. ‘Die vragen duiken vroeg of laat sowieso op: op een be-paalde leeftijd krijgen dansers het moeilijker om fysiek aan hun jonge collega’s te tippen en merken dat ze uit de boot val-len. Moeten ze zich dan heroriënteren? Sommigen denken dan aan een job buiten de sector.’

Wat zijn nu de eerste resultaten van het project? “Zoveel dan-sers, zoveel wensen”, zegt Christa Criel van het Sociaal Fonds. “De situatie van iedere danser is anders. Sommigen zijn ge-baat met een korte, praktijkgerichte opleiding, anderen willen, juist nu het kan, een langdurige studie aanpakken en weer an-deren willen een eigen onderneming opzetten en dat combine-ren met één of meerdere cursussen.”

Afhankelijk van het profiel en de situatie van de danser wordt er gedurende het traject naar een oplossing gezocht. “We coa-chen hen in het creëren van een eigen netwerk, maar we zijn ook een kritisch klankbord om antwoorden te helpen zoeken op vragen over iemands artistieke identiteit of toekomst.”

Het is moeilijk inschatten hoeveel dansers er in België aan het werk zijn, maar de drie betrokken organisaties houden het op een 500-tal. “We kregen het afgelopen jaar vooral dertigers over de vloer,” zegt Vanderputten, “wat bewijst dat loopbaan-begeleiding of heroriëntering bij dansers geen fin-de-carriè-rebeslissing is. De meest voorkomende problemen zijn een gebrek aan werk, een moeilijk evenwicht tussen werk en ge-zin, vragen over de uitvoerbaarheid van artistieke ideeën of twijfels over de toekomst want ‘wat als voltijds dansen niet meer lukt?’” In het geval van heroriëntering hopen de meeste dansers op een job in de cultuursector.

De reacties van de deelnemers aan het pilootproject klinken alvast hoopvol. Naar hun mening werd de begeleiding gegeven binnen een duidelijk kader, op maat van iedere danser afzon-derlijk. Een traject duurde gemiddeld 6 à 12 maanden met af-spraken om de 3 à 4 weken. De deelnemers kregen een kri-tisch klankbord en zo meer inzicht in hun persoonlijk functioneren en hun kwaliteiten, waardoor ze gingen zoeken naar andere loopbaanperspectieven.

“Als danser voor een nieuwe wending kiezen is niet evident omdat het een beroep is dat nauw aansluit bij je identiteit. Maar met loopbaanbegeleiding proberen we deze mensen alle kansen aan te reiken. Nu is het afwachten hoe de sector op ‘What NXT?’ reageert en middelen zoeken om het te kunnen voortzetten.”

Meer info: www.podiumkunsten.be

Bron: Evaluatierapport ‘What NXT?’ en © 2011 Corelio

WAt Is LOOPbAAN-bEgELEIDINg?

Elke werknemer kan bij de VDAB of een ander loop-baancentrum terecht voor loopbaanbegeleiding. Het gaat om een coachingstraject waarbij je samen met je loopbaanbegeleider tijdens verschillende gesprekken uitzoekt wat je loopbaandoel is: wat motiveert je, welke jobs passen bij je .... Via oefeningen en opdrachten krijg je zicht op je kwaliteiten, competenties en wat je be-langrijk of minder belangrijk vindt in je loopbaan. De loopbaanbegeleider is geen adviseur, maar een coach: hij zoekt die oefeningen en vragen die het meest ge-schikt zijn om zijn cliënt vooruit te helpen in zijn traject. Eens je weet wat je precies wil, wordt dit loopbaandoel vertaald naar een persoonlijk ontwikkelingsplan. In dit plan wordt duidelijk omschreven welke stappen je moet ondernemen om je doel te bereiken. Het plan helpt je tot concrete acties over te gaan en het stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken. Zo staat niet alleen duidelijk op papier wat je wil, maar ook hoe je het kan bereiken.

Loopbaanbegeleiding is een betalende dienstverle-ning. Bij VDAB geldt een tarief van maximum 50 euro voor het hele traject. Je kan ook met opleidingsche-ques betalen, dan kost de loopbaanbegeleiding je nog maar 25 euro.

‘What NXT?’ is gebaseerd op deze bestaande loop-baanbegeleiding binnen VDAB, waar nodig aangepast aan de sectorspecifieke context. De loopbaanbegeleid-ster kon verder ook beroep doen op de expertise van een door de sector aangeduide ‘inhoudelijke begelei-der’. Verder werd de begeleiding in het kader van dit proefproject volledig gratis aangeboden.

Page 34: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

NIEUWsD

AN

S.34

WAK 2012. HOMEMADE. OOK JIJ KAN MEEDOEN!Ruim twee miljoen mensen in Vlaan-deren en Brussel geven zich in hun vrije tijd over aan hun artistieke pas-sie. Vanaf eind april worden hier 10 da-gen lang extra schijnwerpers op geplaatst in heel Vlaanderen en Brussel.

In 2012 vindt de WAK, de Week van de Amateurkun-sten, plaats van 27 april t.e.m. 6 mei. Het thema van deze editie is ‘Homemade’.

We zijn er zeker van dat jij, solo of samen met je vereniging, mooie projecten en fijne activiteiten kan opzetten, al dan niet geïnspireerd door dit thema.We dagen je uit: laat tijdens de WAK zien waar je mee bezig bent!

Meer info en inschrijven: www.wak.be

AMAtEURKUNstEN OP DE bOEKENbEURsHet Forum voor Amateurkunsten bundelt alle publicaties van de amateurkunstensector in een stand op de Boekenbeurs. Net als vorig jaar vind je ze in Hall 2, standnummer 218. Ga eens langs en neus rond in een uitgebreid aanbod van boe-ken, cd’s, zangbundels, kunsteducatieve pakketten, werk-mappen en gratis tijdschriften. Met enkele nieuwe publicaties is het zeker en vast de moeite waard om een dagje af te zakken naar Antwerpen! Bovendien is de stand attractief voor kinderen met een machine waar-mee de allerkleinsten zelf buttons kunnen maken.

VOORDEELTer gelegenheid van de 75ste editie van de Boekenbeurs biedt het Forum alle leden / geïnteresseerden van Danspunt een ex-clusieve korting van 10% in hun stand. Breng onderstaande kortingsbon dus zeker mee!

Een overzicht van alle publicaties van de amateurkunstensec-tor vind je op www.amateurkunsten.be/publications

De boekenbeurs vindt plaats van 31 oktober t.e.m. 11 no-vember in Antwerp Expo. Kom langs en geniet van de voor-delen!

Meer info: www.boekenbeurs.be en www.amateurkunsten.be

WWW.WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN.BE

HOMEMADE

27.4 T/M 6.52012

vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uk V

ersc

huer

enFo

rum

voo

r Am

ateu

rkun

sten

vzw

, Abr

aham

stra

at 13

, 900

0 G

ent

graf

isch

ont

wer

p: w

ww

.jane

nran

doal

d.be

Page 35: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

ONTDEK DE HERFST- EN WINTERCOLLECTIE

BIJ BRANTANOBekijk onze collectie op www.brantano.be

V.U

. Elis

abet

h Ve

rhae

ghe

- B

rant

ano

NV

Kw

adel

apst

raat

2 -

932

0 Er

emb

odeg

em.

Bij deze uitgave ontvangen jullie kortingbonnen van Brantano. Per aankoopschijf van e40 kan je een korting-bon gebruiken van e8. Geldig in alle Brantano winkels (in België/Luxemburg). Deze bonnen zijn geldig op de volledige collectie van Brantano. Meer info op de bon. Voor de adressenlijst van de winkels kunnen jullie terecht op de website van Brantano: www.brantano.be

Beste Dansers

M11.29.001AdvDansligaSwing.indd 1 4/08/11 14:55

Page 36: 2011 N3 DANS.MAGAZINE

01/10 – SchildeKaderdag Plusdansen

09/10 – Berchembody Dynamics

09/10 – Genttraject Vlaamse Folkloredans (dag 5)

16/10 – Leuvenstudiedag Jazz

16/10 – AnderlechtPlankenkoorts

22 & 23/10 – GentVervolgworkshop schminktechnieken

29 & 30/10 – AntwerpenOut of the box

31/10-5/11 – BrusselMoment Festival

05/11 – SchildePlusdanstreffen

05/11 – BruggeDance.Kicks

20/11 – AntwerpenHoe een dansleider leiden kan…

20/11 – HasseltDance.Unlimited

22/11 – Gentseniorenbal

25/11 – Namen26/11 – Namen27/11 – Gent03/12 – Brusselsolidanza

26/11 – Sint-AmandsbergEen duet uit de Kaukasus!

27/11 – Antwerpenstudiedag Hedendaagse Danstechnieken

03/12 – BerchemWorkshop Dans en gezonde Voeding

10/12 & 17/03 – Sint-AmandsbergAnalyse van dans en dansbeschrijvingen

11/12 – LeuvenWorkshop Muziek knippen en plakken - Audacity

25-27/12 – NieuwpoortPlusdansweekend

Meer informatie:DanspuntAbrahamstraat 139000 GentT. 09 269 45 30 [email protected]

Dans met Danspunt

www.danspunt.be