2012 CARA Brochure NLrijgeschikt jij ook? • Als je als kandidaat (zowel aanvrager als houder) voor...

2
RIJGESCHIKT JIJ OOK? Als je als kandidaat (zowel aanvrager als houder) voor een rijbewijs met een verminderde functionele vaardigheid niet naar het CARA komt voor een rij- geschiktheidsonderzoek en een valse verklaring aflegt over je medische toe- stand, dan riskeer je een gevangenis- straf en een geldboete; de rechter kan bovendien een verval van het recht tot sturen uitspreken. Als je rijgeschikt bent bevonden onder bepaalde voorwaarden of beperkingen en je laat na je rijbewijs te laten aanpas- sen zoals de wet dat voorschrijft, dan kan je eveneens voormelde straffen en boetes oplopen. Als je blijft rijden met een niet aangepast rijbewijs, dan betekent dat hetzelfde als rijden zonder (geldig) rijbewijs. Bijeenongeval,waarvoorjeaansprakelijk bent, kan je verzekeringsmaatschappij in dat geval de aan het slachtoffer vergoede schade geheel of gedeeltelijk van je terugvorderen, wat je duur te staan kan komen. Wat kan er gebeuren als je niet naar het CARA komt? Neem daarom contact op met het CARA, zodat je terug veilig een motor- voertuig kan besturen! Alle diensten zijn kosteloos. Het adres van het hoofdbureau is: CARA Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel Tel. 02/244 15 52 Fax 02/244 15 92 E-mail: [email protected] Internet: www.bivv.be In elke provincie zijn afspraakplaatsen voorzien die op geregelde tijdstippen bezocht worden. Neem hiervoor contact op met het hoofdbureau. Herstelonderzoeken Ben je van het recht tot sturen vervallen verklaard en moet je medische en/of psy- chologische herstelonderzoeken doen, neem dan contact op met het BIVV. De afdeling ”Herstelonderzoeken” is erkend door de FOD als bevoegde instelling. In elke provincie zijn er vestigingen. Bel naar 02/244 14 20 voor verdere info. Driver Improvement Voor ernstige overtredingen kan men de rechtbank vragen om een cursus te vol- gen als alternatief voor een boete. Deze vormingen worden door het BIVV geor - ganiseerd in alle gerechtelijke arrondis- sementen van België. Meer info: Internet www.bivv.be/di Tel. 02/240 06 54 Verantwoordelijke uitgever: K. Genoe, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel - D/2012/0779/7

Transcript of 2012 CARA Brochure NLrijgeschikt jij ook? • Als je als kandidaat (zowel aanvrager als houder) voor...

Page 1: 2012 CARA Brochure NLrijgeschikt jij ook? • Als je als kandidaat (zowel aanvrager als houder) voor een rijbewijs met een verminderde functionele vaardigheid niet naar het CARA komt

rijgeschikt

jij ook?• Als je als kandidaat (zowel aanvrageralshouder) vooreen rijbewijsmeteenverminderde functionele vaardigheidniet naar hetCARA komt voor een rij-geschiktheidsonderzoek en een valseverklaringaflegtover jemedische toe-stand, dan riskeer je een gevangenis-strafeneengeldboete;de rechterkanbovendieneenvervalvanhet recht totsturenuitspreken.

• Als je rijgeschiktbentbevondenonderbepaalde voorwaarden of beperkingenenjelaatnajerijbewijstelatenaanpas-sen zoals dewet dat voorschrijft, dankan jeeveneensvoormeldestraffenenboetesoplopen.

• Alsjeblijftrijdenmeteennietaangepastrijbewijs,danbetekentdathetzelfdealsrijdenzonder(geldig)rijbewijs.

Bijeenongeval,waarvoorjeaansprakelijkbent, kan je verzekeringsmaatschappijin dat geval de aan het slachtoffervergoedeschadegeheelofgedeeltelijkvan je terugvorderen, wat je duur testaankankomen.

Wat kan er gebeurenals je niet naar het CARA komt?

Neem daarom contact op met het CARA, zodat je terug veilig een motor-voertuig kan besturen!

Alle diensten zijn kosteloos.

Het adres van het hoofdbureau is: CARA Haachtsesteenweg1405,1130BrusselTel. 02/244 15 52Fax02/2441592E-mail:[email protected]:www.bivv.be

In elke provincie zijn afspraakplaatsenvoorzien die op geregelde tijdstippenbezocht worden. Neem hiervoor contactopmethethoofdbureau.

HerstelonderzoekenBen je vanhet recht tot sturen vervallenverklaardenmoetjemedischeen/ofpsy-chologische herstelonderzoeken doen,neem dan contact op met het BIVV. Deafdeling ”Herstelonderzoeken” is erkenddoor de FOD als bevoegde instelling. Inelkeprovinciezijnervestigingen.Belnaar02/2441420voorverdereinfo.

Driver ImprovementVoor ernstige overtredingen kanmen derechtbank vragen om een cursus te vol-gen als alternatief voor een boete. Dezevormingen worden door het BIVV geor-ganiseerd in alle gerechtelijke arrondis-sementenvanBelgië.

Meerinfo:Internetwww.bivv.be/diTel.02/2400654 Ve

rant

woo

rdel

ijke

uitg

ever

: K. G

enoe

, Haa

chts

este

enw

eg 1

405,

113

0 Br

usse

l - D

/20

12/

0779

/7

Page 2: 2012 CARA Brochure NLrijgeschikt jij ook? • Als je als kandidaat (zowel aanvrager als houder) voor een rijbewijs met een verminderde functionele vaardigheid niet naar het CARA komt

maar... dooreenaangeborenof verworvenletsel, ziekte, een ongeval of enig andereoorzaak is er een mogelijke verminderingvan je functionele vaardigheden, die eeninvloedkunnenhebbenophetveiligbestu-renvaneenmotorvoertuig.

Dezeverminderdefunctionelevaardighedenkunnen het gevolg zijn van een aantas-ting van het musculo-skeletaal systeem,een aandoening van het centraal of peri-feer zenuwstelsel of elke andere aandoe-ning,waardooreenbeperkingontstaatvande motorische controle, de waarneming,het gedrag en het beoordelingsvermogen,een vermindering van het gezichtsveld, of-scherpte…

Metanderewoorden,jehebteenverminder-de functionele vaardigheid die een invloedkanhebbenophetbesturenvaneenbrom-fiets,motorfiets,auto,vrachtwagenofbus.

Indatgevalneemjezelfcontactopmet jeartsdiejeeventueelzaldoorverwijzennaarhet CARA, een afdeling van het BelgischInstituutvoordeVerkeersveiligheid.

Het CARA beschikt over een team vanspecialisten om je rijgeschiktheid na tegaan.

• DeartsenvanhetCARAonderzoekenof je als bestuurder van een motor-voertuigwaarvooreenrijbewijsvandecategorieA3,A,B,B+EofGvereistis,beantwoordt aan de medische mini-mumnormen die de wet voorschrijft(K.B.23maart1998).

• Als je een cognitief probleem hebt(bijvoorbeeld aandachts- en concen-tratiestoornissen, gedragsstoornissen,moeilijkheden met het inschatten vanafstanden, snelheden en verkeerssi-tuaties, verouderingsverschijnselen,...)danhoortookeenneuropsychologischonderzoektotdeprocedure.

• De aanpassingsdeskundigen van hetCARAbekijkenofjeeventueelbepaal-deaanpassingennodighebtomveiligeenmotorvoertuigtekunnenbesturen.

Wat doet het CARA?Je moet nog starten met je rijopleiding,

Je bent reeds geslaagd voor je theorie-examen,

Je hebt reeds een voorlopig rijbewijs,

Of je hebt reeds een rijbewijs,

Zijn alle bevindingen gunstig, dan krijgjehetrijgeschiktheidsattestdat jenodighebtomjevoorlopigrijbewijsaantevra-gen, om je ingeleverde rijbewijs terug tebekomen of om de geldigheidsduur vanje rijbewijs teverlengen.Voor rijbewijzenvandecategorieA3,A,B,B+EofGmagenkel een arts of de arts van het CARAeenrijgeschiktheidsattestafleveren.

Het CARA beschikt verder over aange-paste lesauto’sdiejeautorijschoolgratis kan gebruiken voor de praktijkopleidingofom je te latenwennenaandenieuwerijwijze.

Ben je kandidaat of houder van een rij-bewijs van groep 2 (categorieC,D of Bbezoldigdvervoer)enhebjeeenfunctie-stoornis,danzalhetCARAhettechnischadviesterbeschikkingstellenvandekeu-rende arts.HetCARAbeschikt ookovereenaangepastelesvrachtwagen.

Het CARA maakt je tevens wegwijs inde administratieve procedures voor hetbehalen of opnieuw verkrijgen van je rij-bewijs, eventuele aanpassingen aan jevoertuig, financiële tussenkomsten, rol-stoelberging, autokeuring, gordeldrachtenz.