2011 in vogelvlucht

9
Stichting voor Toekomstige Generaties 2011 IN VOGELVLUCHT © Dann

description

Jaarverslag 2011 - Stichting voor Toekomstige Generaties

Transcript of 2011 in vogelvlucht

Page 1: 2011 in vogelvlucht

Stichtingvoor

Toekomstige Generaties

2011IN VOGELVLUCHT

© Dann

Page 2: 2011 in vogelvlucht

3

Een l

eefbare wereld doorgeven

Een beknopte wegwijzer doorheen de activiteiten van de Stichting

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt originele initiatieven die duurzame oplossingen voorstellen en op die manier goed zijn voor de wereld en de mensen. De Stichting zorgt ervoor dat deze initiatieven beter bekend raken bij het grote publiek en biedt ze begeleiding, financiering en werktuigen. Ze stimuleert ook het ontluiken van nieuwe denk- en productievormen.

Hoofdkantoor : Rue des Brasseurs, 182 • 5000 NAMEN • BELGIË • Tél. +32 (0)81 22 60 62 Kantoor : De Fiennesstraat 77 • 1070 BRUSSEL • BELGIË • Tel. +32 (0)2 880 88 68

[email protected] • www.stg.be

edit

oDe Arabische lentes en de Beweging van de Indignado’s hebben er ons in 2011 aan herinnerd dat de burgers de basis van onze democratische samenleving vormen.

De Stichting voor Toekomstige Generaties is ervan overtuigd dat een duur-zame toekomst ondenkbaar is zonder de inbreng van onze medeburgers. Deze moeten inspraak hebben in de opbouw van een gemeenschappelijke toekomst en worden daarom uitgenodigd om voorstellen te doen, te debatteren en beslis-singen te nemen. In 2011 heeft onze stichting dit soort burgerinitiatieven met bijzondere interesse gesteund en gestimuleerd.

Dat was, midden in een eindeloze politieke crisis, ook de reden van het engage-ment van de Stichting aan de zijde van de burgers van de G1000 – een verbinte-nis die in 2012 wordt vervolgd. Natuurlijk zullen deze burgers niet alle proble-men waarmee onze maatschappij wordt geconfronteerd, kunnen oplossen, maar de beweging is alvast in gang gebracht. Een eerste, vitale stap werd gezet en er komen er nog meer. Wij volgen alles uiteraard op de voet.

Aan de vooravond van een nieuwe Aardetop, 20 jaar na Rio, wil de Stichting ook de stem van jonge Belgen aan de wereldleiders laten horen. In het kader van de projectoproep “Generatie Rio” biedt de STG vorming en ondersteuning aan tientallen jongeren, die momenteel zelf bedachte, duurzame projecten in hun woonwijk uitvoeren. Hun concrete projecten en boodschappen zullen in videoclips worden getoond aan de verschillende Belgische delegaties die in juni 2012 naar Rio trekken.

Tenslotte, burgers betrekken bij de herdefiniëring van de voorwaarden om waardig en welvarend ouder te worden, ook anno 2030, is één van de nieuwe uitdagingen die de Stichting lanceert.

Maar 2011 was nog veel meer: er was de enorme belangstelling voor de eerste HERA Awards, die in academische kringen werden uitgereikt; een doorgetrok-ken ondersteuning van de gemeenten met een Agenda 21 ; en een aanstekelijk enthousiasme rond de genomineerden van de Grote Prijs 2011 en de boerderij Nos Pilifs, de laureaat !

Erkenning geven aan mensen die zich in het dagelijkse leven inzetten en het woord bieden aan al wie wil bijdragen tot een wereld waar ook plaats is voor de toekomstige generaties : dat is de rol die de Stichting vandaag speelt en die ze wil blijven spelen in de toekomst... dankzij u allemaal. Dank u wel!

François OstVoorzit ter van de Stichting voor Toekomstige Generaties

Benoît DerenneDirecteur van de Stichting voor Toekomstige Generaties

Page 3: 2011 in vogelvlucht

5

Nos Pilifs, de duurzame onderneming van het jaar !De juryleden waren onder de indruk van de aanpak van Benoît Ceysens, directeur van Nos Pilifs, de laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2011. Bovendien kreeg de boerderij ook erkenning van de 38.000 surfers die hun stem uitbrachten op de website van de Stichting. Nos Pilifs levert het concrete bewijs dat een echte ondernemersvisie perfect te com-bineren is met respect voor mens en milieu en participatief bestuur. De boerderij wijdt zich al 28 jaar aan “groene” beroepsactiviteiten, die werk bieden aan 120 mensen met een handicap. Voldoende reden om in het bijzijn van 150 genodigden het befaamde bronzen beeldje, symbool van een sterk engagement ten overstaan van de Toekomstige Generaties, in ontvangst te mogen nemen. “We waren meteen weg van Nos Pilifs”, aldus de juryleden. Ze gaven toe onder de indruk te zijn van de ondernemers-

Nos Pilifs wint Grote Prijs

Een hecht team: de Boerderij Nos Pilifs, laureaat van de editie 2011 – © Pilifs

4 Al vijf jaar lang beloont de Grote Prijs voor Toekom-stige Generaties duurzame initiatieven in België. Op 15 juni 2011 schaarde de Boerderij Nos Pilifs iedereen achter zich.

geest van dit sociaal georiënteerde initiatief, dat met zijn activiteiten maar liefst 60% van zijn financiële noden dekt.

Schijnwerpers op de finalisten Naast Nos Pilifs waren nog drie andere initiatieven genomineerd voor de Grote Prijs : de vereniging ACW–Limburg, die door hun samenaankopen 10.000 Limburgse gezinnen de gelegenheid gaf om hun woning tegen een voordelige prijs te isoleren ; Quelque Chose À Faire, dat jonge volwassenen uit Charleroi die geen plaats vinden op de arbeidsmarkt  een vorming in ecologisch bouwen aanbiedt ; en de Voedselteams, die mensen groepeert om samen voedingsmiddelen aan te kopen bij lokale boeren en zo korte-ketenlandbouw stimuleert. Hoewel deze initiatieven een verscheidenheid aan sectoren vertegenwoordigen, hebben ze allemaal gemeen dat ze zich dag na dag inzetten voor het welzijn van de Toekomstige Generaties.

De vier genomineerden voor de Grote Prijs werden beloond met een videoclip, een brochure, waarin hun activiteiten vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling worden belicht en uitvoerige aan-dacht in de media. Die media-aandacht werd nog versterkt door een partnership met MO*/ Mondiaal Magazine langs Nederlandstalige zijde en het webplatform Tous au vert langs de Franstalige kant.

Naambekendheid verzekerd !

Omringd door Minister Evelyne Huytebroeck, de leden van de jury en de partners, en de vier genomineerden van de Grote Prijs 2011.

Ontdek de videoportretten van de finalisten op

www.gp-toekomstigegeneraties.beWEB

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Page 4: 2011 in vogelvlucht

6

De provincies zijn er ook bij ! Elk jaar dingen twaalf kandidaten – één per provin-cie en twee voor Brussel – naar de Grote Prijs. Om de beste initiatieven op te sporen, moedigt de Stichting de provincies aan om op provinciaal niveau duurzame projecten te steunen. In drie jaar werden vier provinci-ale prijzen in het leven geroepen : de Godefroid voor Duurzame Ontwikkeling in de provincie Luxemburg, de Prijs voor Duurzame Ontwikkeling van de provincie Namen, de Incidences Prijs van de provincie Waals-Bra-bant en de splinternieuwe Horizonprijs van de provin-cie Henegouwen. De provinciale laureaten worden door de Stichting erkend en automatisch opgenomen in de officiële selectie van de Grote Prijs.

Agenda’s 21 : drie nieuwe partners ! In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dit jaar twee OCMW’s en een gemeente met een lokale Agenda 21 begonnen. Drie nieuwe instanties dus die zich engage-ren voor concrete acties ten gunste van duurzame ont-wikkeling, aangepast aan de plaatselijke realiteit. Net als bij de 19 anderen biedt de Stichting methodologische steun tijdens thematische workshops en vergaderingen, die georganiseerd worden in samenwerking met de Ver-eniging van de Stad en de Gemeenten van Brussel.

7

Generatie Rio : de nieuwe projectenoproep van de Stichting, speciaal voor jongeren

Gaan er in juni 2012 jonge Belgen van amper 16 tot 25 jaar naar de volgende Top van de Aarde ? In zekere zin, ja !

Door de projectenoproep Generatie Rio kregen tientallen jongeren de kans om zelfbedachte, duurzame projecten uit te voeren in hun woon-wijk. Deze worden via een videoboodschap aan de wereldleiders voor-gesteld op de top voor duurzame ontwikkeling Rio+20, twintig jaar na de Top van Rio in 1992. Oproep aan de leidersOm hun project te laten slagen kregen de jongeren, die allemaal verbonden zijn aan een jeugd- of buurthuis, van de Stichting een vorming. Hierin ze leerden hoe ze duurzame ontwikkeling in hun projecten kunnen integreren. Het resultaat is enorm diversi : theater, groene brigades, een collectieve moestuin, een minionderneming met bijenkorven en andere, al even aanlokkelijke initiatieven! Met deze acties wil een generatie die tijdens de eerste Top van de Aarde in Rio geboren werd, de bewoners van hun wijk bewust maken van duurzame ontwikkeling.

Jongeren van het buurthuis Casablanca (Leuven) voor het “uurwerk van de duurzame ontwikkeling”, gemaakt tijdens de vorming die ze van de Stichting kregen.

Alle informatie over de provinciale prijzen en hun

laureaten via www.stg.be/provincialeprijzenWEB

Bekijk de video op www.agenda-iris-21.be WEB WEB

GENERATIE RIO .be

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Surf naar de pagina www.generationrio.be om dit verstrekkende project van nabij te leren kennen.

Page 5: 2011 in vogelvlucht

9 Ontdek de laureaten, de genomineerde werken, de wetenschappelijke posters

en de samenvatting van de debatten op www.stg.be/heraWEB

HERA Awards : de première !Op 8 december werd de academische wereld in de bloemetjes gezet bij de eerste uitreiking van de HERA Awards. In het bijzijn van meer dan 100 genodigden kenden de Stichting en haar partners aan Charles-Hu-bert Born de eerste Doctoral Thesis Award for Future Generations toe voor zijn thesis, die territoriumplanning en behoud van de biodiversiteit combineert. De prijs heeft een waarde van 7.500 €. Dezelfde avond wer-den vier jonge architecten genomineerd voor de Master Thesis Award for Future Generations in duurzame architectuur voor de kwaliteit van hun eindwerk. De avond werd afgesloten met een debat over het belang van wetenschappelijk onderzoek dat een antwoord biedt op “duurzame” overheidsbestellingen. 16 onderzoekscentra mochten tegelijk hun werk voorstellen in een postersessie, vanuit de transversale invalshoek van duurzame ontwikkeling.

HERA bekroont een brein ten dienste van een duurzame samenleving

De laureaat en de genomineerden voor de Doctoral Thesis Award for Future Generations. Marie Cors (jury) & André de Herde (vertegenwoordiger van Valérie Mahaut)

Charles-Hubert Born (laureaat) & Nadine Gouzée (voorzitster van de jury)

Véronique de Halleux (jury), Patrick Meyfroidt.

De HERA-prijzen belonen doctoraatstheses en eind-werken die de principes van duurzame ontwikkeling integreren. Het originele initiatief moedigt studenten en onderzoekers aan om transversale, innoverende oplossingen te ontwikkelen voor actuele problemen.

8

Afspraak met de kandidaten voor 2012 !Tot onze grote vreugde, bracht deze eerste editie een vloedgolf van enthousiasme teweeg onder de onderzoekers. De Stichting ontving meer dan 20 doctoraatsthesissen en 15 eindwerken in architectuur. Na dit succes lanceren we in 2012 een nieuwe oproep voor kandidaturen. Onze ambitie is om met HERA geleidelijk aan een uitgebreid prijzengamma op te bouwen en steeds meer disciplines te bekronen.

Foundation 3.0De Stichting en haar partners gaan voluit voor het idee om « duurzaamheid » te implementeren in alle facetten van het métier « een Stichting beheren » : van kapitaalsbeheer over projecten tot de toekenning van fondsen. Het principe : een groep van Stichtingen delen hun experimenten en innoverende ervaringen om daarvan te leren. De lancering van dit nieuwe initiatief is voorzien voor de lente van 2012.

Senioren en precariteit : een helse combinatieArmoede bij senioren is een steeds groter wordend probleem. Door de vergrijzing van onze bevol-king, de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en de herschikking van het economische even-wicht ten gunste van de groeilanden, bestaat de kans dat de armoede binnen de groep senioren nog toeneemt. Deze enorme uitdaging vereisen innoverende voorstellen voor de reorganisatie van de solidariteit, die vandaag bijna onbestaand is. Daarom lanceert de Stichting binnenkort “scena-rioworkshops” over dit thema. Het doel is om zonder taboes een duurzaam scenario uit te werken, dat welzijn en waardigheid moet brengen voor alle senioren van onze samenleving. Afspraak in 2012 voor de eerste resultaten !

De genomineerden voor de Master’s Thesis Award for Future Generations – Architectuur. V.l.n.r.: Benoît Derenne (Stichting), Bernard Deprez (vertegenwoordiger van Pauline Feron), Emilie Gentges, Thierry Belenger (in naam van Philippe Rotthier, partner), Charlotte Pierson, Clothilde Wyts.

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

NA AMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Page 6: 2011 in vogelvlucht

11

Het burgeroverleg van de G1000Op 11 november trokken honderden mensen naar Tour&Taxis om er samen deel te nemen aan een fan-tastisch experiment dat de democratie nieuw leven wil inblazen. Terugblik op een buitengewone dag.

De burgertopOp 10 juni, op het moment dat België het tweede jaar van de diepste politieke crisis van zijn bestaan inzette, lieten 27 burgers uit de drie taal-gemeenschappen weten dat ze de burgers aan het woord wilden laten over de toekomst van het land. Vijf maanden later, op 11 november, gin-gen maar liefst 704 burgers op de oproep in. Ze gingen in groepen van tien rond de tafel zitten in het gebouw van Tour&Taxis en debatteerden tien uur lang over sociale zekerheid, de financiële crisis en immigratie. Het was het eerste hoogtepunt van de G1000. Belgische en internatio-nale waarnemers, tolken en journalisten waren in grote getale aanwezig op deze burgertop, een in België nooit eerder gezien experiment rond deliberatieve democratie. De top werd bovendien verrijkt met spontane initiatieven, zoals de organisatie van gedecentraliseerde versies van de G1000 en de mogelijkheid om van thuis uit ook zelf live deel te nemen aan de debatten en de stemmingen.

Het burgeravontuur is nog niet overDe Stichting, met een jarenlange ervaring in “participatory governance’” bood ondersteuning en een juridisch kader aan dit initiatief. De G1000 is

100% van en voor de burgers en kwam tot stand dankzij de financiering van privéschenkers. Maar het avontuur is nog lang niet over : 32 burgers hebben aanvaard om de thema’s van 11 november 2011 verder uit te die-pen. Op 11 november 2012, presenteren zij concrete voorstellen aan hun medeburgers en aan de politiek verantwoordelijken van ons land.

investeren in burgerparticipatieDe G1000 creëerde een instantie om de democratie in België in vraag te stellen. Voor de eerste keer kregen de burgers de kans om op zo’n grote schaal en over de taalgrenzen heen hun stem te laten horen, gemeen-schappelijke prioriteiten te formuleren en een nieuwe manier te vinden om een democratie mogelijk te maken op basis van wederzijds overleg. In volle politieke crisis toonden gewone burgers dat ze in staat zijn om op een serene manier bruggen te slaan tussen politici en maatschappij. Een stap naar een nieuwe vorm van deliberatieve democratie ?

Foto’s G1000 : www.dann.be

Verkrijg de kit via de website van de Stichting www.stg.beWEB

Duik in het hart van de G1000 en ontdek de reportage van Euronews op www.fgf.be/g1000. Voor meer info : www.g1000.orgWEB

De duurzaamheidskit

10

Wilt u dat uw project duurzaam is? Gebruik de Kit voor eerste hulp bij duurzame ontwikkeling. De kit is gratis en biedt u de basistips om maatregelen met het oog op duurzaamheid te ontwerpen en uit te voeren, of om de duurzaamheid van uw project te evalueren.

Meer dan 700 mensen waren aanwezig in Tour & Taxis voor een experiment, dat de democratie nieuw leven wil inblazen. – © Dann Op 11 november debatteerden de burgers tien uur lang over de toekomst van het land. – © Dann

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

NA AMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Page 7: 2011 in vogelvlucht

1312

Dank…Aan als onze schenkers. Elke schenking aan de Stichting leidt een dub-bel leven : 75% van het bedrag wordt overgeheveld naar concrete projec-ten, de overige 25% wordt aan ons kapitaal toegevoegd. Zo kan het jaren-lang interesten genereren, die op hun beurt dienen voor de financiering van diverse projecten. Aan onze vrijwilligers, onze juryleden. De tijd die ze voor ons ter beschikking stellen, is van grote waarde!.Aan onze partners. Hun vertrouwen in de keuzes van de Stichting ver-hoogt onze slagkracht, noodzakelijk voor een diepgaande transitie van onze maatschappij.

Het kapitaal van de Stichting werd niet getroffen door de financiële crisis. Lees hier waarom.Sinds haar oprichting heeft de Stichting ervoor gekozen om een deel van haar kapitaal te investeren onder de vorm van directe participatie in onder-nemingen die zich op een betekenisvolle manier engageren op het gebied van duurzame ontwikkeling. De Stichting is aandeelhouder van 13 econo-mische initiatieven die actief zijn in de sectoren energie, voeding, financiën, eerlijke handel en de bouw.

De Stichting is een goede raadgeverDe Stichting adviseert binnen een institutioneel kader een aantal initiatieven Dit is met name het geval voor de beheerraad van de coöperatieve Max Havelaar (fair trade label) of de groep voor strategische sturing van de cam-pagne Testament.be.• De Stichting is een actief lid van het Réseau Financement Alternatif, met wie

ze de actie «Gouden Daad » voert. • De Stichting is ook aanwezig in de werking van het Collège Régional de

Prospective Wallonne, een initiatief van het Institut Jules Destrée. • De Stichting is stichtend lid van het Belgisch Netwerk van Stichtingen

en lid van het European Foundation Center (platform van in Europa actieve stichtingen), van Kauri vzw, een vereniging die zich inzet voor de uitwisseling tussen de economische wereld en de ngo’s, van Argus vzw, een vereniging die voor een duurzame, milieuvriendelijke samenleving zorgt en van het « Platform voor de Burgerdienst ».

2011 in enkele cijfers Uitgaven voor een duurzame wereld in stijgende lijn. Het aantal pro-jecten dat door de Stichting voor Toekomstige Generaties gesteund wordt, neemt elk jaar toe. In vergelijking met 2010, zijn de geïnvesteerde midde-len met meer dan 50 % gestegen. Ongetwijfeld een van de gevolgen van onze steun aan het burgerinitiatief G1000. In 2011 was 88 % van de uitgaven rechtstreeks gerelateerd aan de realisatie van de missie van de Stichting .Middelen uit zeer diverse bronnen. In 2011 kwam de financiering van de Stichting voor twee derde uit giften van particulieren en uit sponso-ring van bedrijven en stichtingen van openbaar nut of private stichtingen. Het resterende derde deel van de financiering werd verkregen uit over-heidsfondsen voor specifieke projecten. Enkel de werkgelegenheidssteun (3,3 %) is een terugkerende financieringsbron.

Een gouden daad Bezit u effecten met een geringe waarde en kost het u geld ze te houden of te verkopen ? Met de operatie Een gouden daad kunt u dit slapend geld in een nuttige schenking omvormen en ons hel-pen onze projecten uit te voeren.

Ontdek hoe het werkt op www.goudendaad.beWEB

NAAMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

NA AMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Popularisatie van DO – Grote Prijs

19%

Financiering & begeleidingFutureSmile

4% Financiering & begeleiding

HERA 14%

Financiering & begeleidingandere initiatieven

6%

Uitrusting van duurzame initiatieven

5%

Uitrusting van burgersG1000

40%

Fondswerving & communicatie5%

R&D en evaluatie1%

Beheer6% UITGAVEN 2011

(668.000 EUROS)

BEKNOPT OVERZICHT PER DEELDOMEIN

Financiële producten1%

Schenkingen van privépersonen

39%

Mecenaat van particulieren of bedrijven10%

Stichtingen13%

Nationale Loterij 2%

Overheid op projectbasis32%

Tewerstellingssteun3%

*Schenkingen aan kapitaal niet afgetrokken

INKOMSTEN 2011 (680.000 EUROS*)

BEKNOPT OVERZICHT

Page 8: 2011 in vogelvlucht

14

Hoe kunt u de Stichting helpen ? De Stichting voor Toekomstige Generaties heeft nood aan een verschei-denheid van inkomsten. Ze is daarom op zoek naar financiële steun, van mensen die streven naar duurzame ontwikkeling.

Wees concreet en doe een gebaar...• Door een schenking: stort op het rekeningnummer 523-0403053-93 (IBAN : BE98 5230 4030 5393 – BIC : TRIOBEBB) van de Stichting voor Toekomstige Generaties

• Door een maandelijkse of jaarlijkse permanente opdracht via uw bankinstelling

• Door een testament op te stellen of een legaat te vermaken ten gunste van de Stichting. De Stichting neemt actief deel aan de campagne “Testament.be”.

U kunt ook een fonds op naam aanleggen binnen de Stichting.

De verantwoordelijken van de Stichting vertellen u graag meer over deze mogelijkheden.

Elke schenking van 40 euro of meer is fiscaal aftrekbaar.

De Stichting en haar partners

De jury’s 2011 van de Stichting

GROTE PRIJS VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES• Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Minister van Milieu en de overheidsdienst Leefmilieu Brussel / BIM• Cera• Lampiris• Operatie Een Gouden Daad• Vlaanderen : Minister-President van de Vlaamse Regering en Departement Algemeen Regeringsbeleid • Wallonie : Minister van Milieu en de Overheidsdienst Wallonië, DG Milieu – Directie Sensibilisering voor het Leefmilieu

DE PROVINCIALE PRIJZEN VOOR DUURZAME ONTWIKKELING • Federale Staat: Federaal Minister van Duurzame Ontwikkeling en Programmatorische Overheidsdienst Duurzame ontwikkeling • Nationale Loterij• Provincie Luxemburg• Provincie Namen• Provincie Waals-Brabant• vzw Godefroid• Wallonie : Minister van Milieu en de Overheidsdienst Wallonië, DG Milieu – Directie Sensibilisering voor het Leefmilieu

FUTURE SMILE – GENERATIE RIO• Alsthom• Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Minister van Milieu en de overheidsdienst Leefmilieu Brussel / BIM• Nationale Loterij via de Federaal Minister van Duurzame Ontwikkeling• VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie)• Wallonië : Minister van Duurzame Ontwikkeling

AGENDA IRIS 21• Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Minister van Milieu en de overheidsdienst Leefmilieu Brussel / BIM

GROTE PRIJS VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES EXPERTENJURYRelinde Baeten (Ecopower), Sabine Denis (Business & Society),

Bert De Wel (ACV), Jean-Pierre Goor (Koning Boudewijn Stichting),

Dirk Leroy (Sustenuto), Philippe Mertens (AVCB), Sophie Sokolowsli

(PODDO), Karoline Van den Brande (KUL).

JURY GROTE PRIJSBernard Mazijn (UGent-Voorzitter), Francis Blake (Derbigum),

Corinne Boulangier (RTBF), Michaël Bremans (Ecover), Lily Deforce

(Max Havelaar), David Van Reybrouck (Schrijver), Arnaud Zacharie

(CNCD/11.11.11).

SENIOREN, PRECARITEIT & DUURZAME ONTWIKKELING• Cera• Entente Jolimontoise• PartenaMut• Stichting Chimay-Wartoise

EERSTE HULP BIJ DUURZAME ONTWIKKELING • Federale Staat : Federaal Minister van Duurzame Ontwikkeling en Programmatorische Overheidsdienst Duurzame ontwikkeling• Fondation de France• PartenaMut• Stichting Chimay-Wartoise• Wallonië : Minister van Ambtenarenzaken en Duurzame Ontwikkeling

HERA• De Stichting Philippe Rotthier voor de Architectuur• Federatie Wallonië-Brussel: Minister van Onderzoek en Minister van Hoger Onderwijs• Het Agentschap voor Economische Stimulering (ASE) – Wallonië• Wallonië : de Minister van Onderzoek en Duurzame Ontwikkeling

STICHTING 3.0• Joseph Rowntree Charitable Trust (UK)• Stichting Charles Léopold Mayer (FR-CH)

SABA• Derbigum

G1000• Talrijke burgers, ondernemingen, culturele en sociale instellingen, Belgische en buitenlandse stichtingen van openbaar nut

GLOBAAL MECENAAT• Invest Minguet Gestion• Stichting Evens

HERA – DOCTORAL THESIS AWARDNadine Gouzée (Federaal Planbureau – Voorzitster), Thierry Jacques

(MOC), Véronique de Halleux (ULB), Marie Cors (IEW), Olivier de

Schutter (Verenigde Naties), Benoît Coppée (Investsud), Pierre‐Jean

Lorens (Gewestraad Nord-Pas de Calais), Monique Sys (Universiteit

Antwerpen).

HERA – MASTER THESIS AWARD – ARCHITECTUURJURY VAN EXPERTS Christian Capart (OCF Architects, UWA), Olivier Gillis (2moreO2

starter), Quentin Mortier (Groep Terre).

JURY VAN HERABéatrice Auxent (Raad voor Architectuur van het departement Nord, Rij-

sel- Voorzitster), Lucien Kroll (Atelier voor Urbanisme, Architectuur en

Informatica), Frédéric Ancion (Ethical Property), Sadok Boudoukhane

(Bati-Groupe), Charlotte Mikolajczak (La Libre Belgique).

ISBN : 978-2-930275-49-9Wettelijk depot : D-2012-8490-04

Een legaat ten gunste van de toekomstige generaties ? Een getuigenis.

Agnès is 67 jaar. Op pensioen en zonder kinderen, besliste ze om een legaat aan de Stichting voor Toekomstige Generaties na te laten

“Ik kom uit een familie van notarissen en juristen. Ik weet dus dat je niet moet wach-ten tot je op je sterfbed ligt om over je erfenis na te denken. En een nuttige schenking strookt met mijn levensfilosofie. Ik heb liever dat mijn kleine erfenis een goede zaak kan dienen, dan dat ze voor een groot deel in de staatskas verdwijnt. Toen ik de ver-antwoordelijken van de Stichting ontmoette, was ik meteen verkocht. Ik zat op één lijn met de projecten en de aanpak. Met de hulp van een derde heb ik mijn testament met de hand geschreven. Sindsdien voel ik me gerust. Ik kan morgen vertrekken. Alles is geregeld in perfecte harmonie met mijn overtuigingen.” (fragment uit interview, Le Soir, 10/2/2011)

NA AMBEKENDHEID GEVEN

BEGELEIDEN FINANCIEREN

VERSTERKEN

CIJFERS

DANKWOORD

Gedrukt op gerecycleerd papier Cyclus Print 130 g

Page 9: 2011 in vogelvlucht

De Stichting : wat er over ons wordt gezegd...

“Cera is al jarenlang een partner van de Stichting. We zijn een coöperatieve en als dusdanig lijkt het ons van primordiaal belang dat de geselecteerde projecten een maatschappelijke meerwaarde hebben en veel steun krijgen. De Stichting let hierop.”

Matthieu Vanhove, Directeur van Cera, partner van de Grote Prijs sinds 2008

“Een uitvinder is iemand die een schat vindt – hier, de schat van het gezond verstand. En dat betekent: met de anderen samenleven op een aarde waar evenwicht heerst, met het oog op een duurzame toekomst, maar vooral: een toekomst waar het aangenaam is om samen te leven. Daarom willen we aan de zijde van de Stichting met jongeren werken en bijdragen tot hun vorming om zo een betere wereld te bouwen.”

Philippe Rotthier, Stichting Philippe Rotthier voor de Architectuur HERA-partner sinds 2011

“Het is een groot voorrecht te mogen samenwerken met de Stichting voor Toekomstige Genera-ties, een stichting die idealisme met professionalisme combineert. Zonder de steun van de STG was de G1000 niet mogelijk geweest. Ik was onder de indruk van zoveel kwaliteit en integriteit.”

David Van Reybrouck, schrijver en één van de initiatiefnemers van de G1000

“Naar aanleiding van de enorme mediabelangstelling voor Nos Pilifs in 2011, nadat we de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties wonnen, zijn onze medewerkers trotser dan ooit hier te werken. De Prijs wekte immers de aandacht van de media voor onze onderneming en onze werkwijze… tot in Parijs, want de tv-zender M6 stuurde een team om een reportage te maken, die uitgezonden werd in heel Frankrijk, Zwitserland en België. Ik ben de Stichting heel dankbaar voor die kans om in de schijnwerpers te staan. Het is belangrijk erkend te worden als een onderneming die ook echt draait.”

Benoît Ceysens, directeur van de boerderij Nos Pilifs, Laureaat 2011 van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

www.stg.be

Rekeningnummer van de Stichting : 523-0403053-93 (IBAN : BE98 5230 4030 5393 – BIC : TRIOBEBB)