Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en...

18
Alfa - college Meer informatie? www.alfa-college.nl 0800-235 825 368 (0800-beltalent) Alfa-college, de school van je toekomst! Het Alfa-college verzorgt mbo-opleidingen en cursussen in Emmen, Hardenberg en Hoogeveen. >> Kijk op onze website voor meer informatie. Roelof FEB2011 PRIMEUR Onderwijs- minister geeft college op RvEC Leerlingen over hun dromen Hippe Roelof Emigreren naar Australië Roelofs droom: leerlingen vertellen over hun toekomstdromen Wie is Roelof? oud-leerling wordt schoenmaker Roelof op excursie Waarom zou je docent willen worden?

Transcript of Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en...

Page 1: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

Alfa

- colleg

e

Me

er in

form

atie

?

ww

w.a

lfa-colleg

e.nl

0800-235 825 368 (0800-beltalent)

Alfa-college, de school van je toekom

st!H

et Alfa-co

llege verzo

rgt m

bo

-op

leidin

gen

en cu

rsussen

in

Emm

en, H

arden

berg

en H

oo

geveen

.

>>

Kijk o

p o

nze w

ebsite vo

or m

eer info

rmatie.

RoelofFEB2011

PRIMEUROnderwijs-

minister geeft college

op RvEC

Leerlingen over hun dromen Hippe RoelofEmigreren naar Australië Roelofs droom:

leerlingen vertellen over hun toekomstdromen

Wie is Roelof? oud-leerling wordt

schoenmaker Roelof op excursie Waarom zou je

docent willen worden?

Page 2: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 3

4 Wie is Roelof: Renee Vlietstra

5 De droom van Melissa Zwiep en Sarianne van der Molen

6 Werkende Roelof: Colin van der Veen

8 Hippe Roelof: trends op school

12 Reporter Roelof over het Klooster van Sinterklaas

14 De droom van Melanie Ottens

15 Succesvolle leerloopbaan

20 Wie is Van Echten: docenten stellen zich voor

22 Roelofs nieuwe school: tijdelijk nieuw onderdak voor Lwoo2

en vmbo voertuigentechniek

24 Tips van Roelof

25 De droom van Amanda ten Cate

26 Roelofs kamer: de kamer van Marceline Zanting

27 Wie is Roelof: Chiel Bouwhuis

28 Roelof test: Wat wil jij worden?

31 Wie is Roelof: Jannet Broer

32 Roelof op excursie

34 Informatiepagina en colofon

14 18

INHOUDVoor jullie ligt alweer de tweede editie van het glossy leerlingenmagazine de Roelof. Met dit magazine laten scholieren van alle locaties zien wat er gebeurt op het RvEC.

Je leest alles over excursies, activiteiten en gebeurtenissen op onze locaties. En je leert dingen over klasgenoten, vrienden of andere bekenden die je nooit geweten hebt. Wie wordt er bijvoorbeeld tegen­woordig nog schoenmaker? Waarom zou je willen emigreren naar Australië of vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika? En ooit begrepen waarom iemand docent wil worden? Je komt erachter in dit magazine.

Alle artikelen zijn tot stand gekomen door de enthousiaste inzet van een redactie van ruim 25 leerlingen van alle locaties van onze school. Zij hebben de afgelopen weken meegewerkt aan dit blad door met pen, papier en camera op pad te gaan. Ze doen verslag van de activiteiten op school, spotten de nieuwste mode en gadgets en voelen de docenten eens stevig aan de tand. Ook gaan ze in gesprek met klas genoten over hun soms verrassende dromen en hobby’s. Samen laten ze zien wat voor leuke school we hebben.

Als hoofdredacteur ben ik erg trots op het resultaat. De samenwerking met de leer­lingen verliep goed. Ik wil alle leerlingen die hebben meegewerkt dan ook bedanken voor hun enthousiasme en inzet. Jullie hebben er weer een schitterend blad van gemaakt en ik hoop dit ook in de toekomst weer met jullie te mogen doen. Alle overige leerlingen wens ik natuurlijk heel veel leesplezier.

Martin Wering, hoofdredacteur

Welkom6

25

16

31 27

Page 3: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 54 Roelof februari 2011

Roelofs droom

Renee Vlietstra

Naam: Renee VlietstraKlas: 3T2Locatie: Park Dwingeland

Leeftijd: 14 jaarHobby: volleybal

Wie is Roelof

Wij hebben gehoord dat jij binnenkort iets leuks gaat doen. Klopt dat?

“Ja, dat klopt. We gaan met school een week naar Italië, naar Sicilië. We zitten daar van 4 tot 14 april. In totaal gaan we met 22 leerlingen en 3 docenten.”

Wauw, leuk hoor. Maar waarom?

“Het is een internationale uitwisseling. In april vorig jaar is er een groep leerlingen bij ons geweest. Nu is het onze beurt om die kant op te gaan.”

Leuk! Wat gaan jullie daar doen?

“We zitten in gastgezinnen. Ik logeer bij Saro Amaddio, die in Nederland ook bij ons logeerde. Hij is even oud als ik en heeft nog een broertje van 9 en woont samen met zijn ouders en opa en oma. Vervolgens gaan we net als toen in Nederland allerlei leuke activiteiten doen om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen. Ik weet het programma nog niet precies, maar we gaan in ieder geval naar Palermo, de vulkaan de Etna en we moeten een presentatie in het Engels houden.”

Wat hebben jullie in Nederland allemaal gedaan?

“We hebben toen een week lang allerlei leuke activiteiten gedaan met de Italiaanse leerlingen.

We zijn naar Groningen geweest om de Martinitoren te beklim­men, hebben Kamp Westerbork bezocht en hunebedden bekeken. We zijn ook nog naar Amsterdam geweest en hebben daar gewinkeld. Zo leerden de Sicilianen wat wij hier verkopen en leerden ze onze cultuur een beetje kennen. Verder kregen we op school nog workshops klompen schilderen en volks­dansen. Het was een druk programma, maar echt heel leuk.”

Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Sicilië?

“Ten eerste is het daar heel lekker weer en de mensen zijn erg gastvrij. Iedereen stelt zich netjes voor en is heel open. Ze zorgen daar echt goed voor je. De Italiaanse leerlingen vonden het heel raar dat wij zo veel fietsen.”

Konden jij en de Italiaanse leerlingen wel goed praten?

“Dat was soms best moeilijk, want sommige leerlingen konden niet echt goed Engels. Maar daarom gebruikten we soms gewoon de vertaalmachine op internet. Ik ken al wel een paar Italiaanse woordjes. Luna is maan, Stella is ster en Soleil is zon.”

Heb je er al zin in?

“Ja, heel veel. Ik houd van warm weer en van Italiaans eten. Toen zij hier waren was het ook heel gezellig. Een leuke groep en iedereen kon goed met elkaar opschieten. Het wordt vast heel leuk.”

De droom van Melissa Zwiep en

Sarianne van der MolenZe leerden elkaar kennen op locatie Park Dwingeland van het Roelof van Echten College. “Aan het einde van het eerste jaar kwamen we erachter dat we Australië allebei een mooi land vonden.” Sindsdien zijn ze dol op het land van de Aussies en de kangoeroes.

“Het lijkt ons een super mooi land met mooie natuur, uitzichten en heel veel soorten dieren. Ook denken we dat de mensen heel vriendelijk zijn. We zijn er natuurlijk nog nooit geweest, maar we hopen dat het nog mooier is dan we vooraf denken.”

Sarianne wil daar architect worden en Melissa dierenarts. “Onder de lessen economie hebben we al grote plannen bedacht. We willen een eigen huis ont-werpen en daarbij dan ook dieren gaan verzorgen, vooral koala’s en kangoeroes. Zo vullen we elkaar mooi aan. Het wordt wel goed plannen en organiseren en natuurlijk moeten we eerst heel veel sparen. Naar Australië vliegen is niet echt goedkoop. Maar we denken dat het ons gaat lukken en dat we het erg leuk hebben als we er eenmaal zijn.”

“We hebben zelfs al een liedje geschre-ven over Australië. Het refrein gaat als volgt:

Australië, Australië, Au, Au

Australië, Australië, Au Au

Australië ik hou van jou

We zullen naar Australië gaan

Samen of alleen, we gaan erheen

We gaan erheen oh oh oh!”

Page 4: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 76 Roelof februari 2011

Werkende Roelof

Colin van der Veen“Als schoenmaker kun je van niets weer iets maken. Dat geeft echt een kick!”

Zijn inschrijving voor een groenopleiding op De Groene Welle in Zwolle was bijna rond toen Colin van der Veen (17), oud-leerling van het praktijkonderwijs, een dagje ging meelopen met zijn oom Marco in Petstra’s Hakkenbar in Meppel. Meteen sloeg de vonk over en Colin wist het zeker: hij wilde schoenmaker worden.

Bijna twee jaar later werkt Colin daar nog en volgt hij de BBL­opleiding Schoen­herstellers in Utrecht. “De opleiding is erg leuk, je krijgt er vaktheorie en leert de basis van schoenreparatie. Maar het leukste is het werken in de winkel. De praktijk is toch anders. Je moet omgaan met klanten en krijgt speciale vragen die niet uit het boekje komen. Daarnaast zijn de schoenen vaak belopen en gebruikt. Ik heb al veel geleerd in die korte tijd.”

Snelservice

Een van de moeilijkste dingen van zijn baan is de snelheid. “We zijn namelijk snelservice. Dat betekent dat we klanten soms in een kwartier proberen te helpen. Zeker als beginner is dat lastig. Je kunt wel een schoen repareren, maar om dat ook nog eens snel te doen, is toch iets anders. Tegenwoordig gaat dit al veel beter, op sommige dagen sta ik al alleen in de winkel.”

De samenwerking met zijn oom verloopt super, vertelt Colin. “Een reparatie bestaat uit verschillende onderdelen die we onder elkaar verdelen. Als we bijvoorbeeld van meerdere schoenen de hak moeten ver­vangen dan schuurt mijn oom de hakken, zodat ze mooi vlak worden. Vervolgens zet ik de nieuwe hak eronder en plaats ze bij de afwerkmachine. Tegen die tijd is mijn oom klaar met schuren en kan hij ze verder afwerken. Zo werken we niet alleen nauwkeurig, maar ook snel. We zijn een goed team.”

Niets wordt weer iets

Het leukste aan zijn werk vindt Colin dat hij soms schoenen binnen krijgt die er niet meer uitzien en die na een half uurtje weer als nieuw zijn. “Helemaal als het druk is, ben je continu aan het repareren. Als na een tijdje alle schoenen klaar zijn, dan geeft dat echt een kick. Soms zijn onze klanten ook echt verbaasd over het resultaat.”

“Daarnaast is het ook afwisselend werk”, vervolgt Colin. “Je weet nooit wat de dag brengt. Iedere klant heeft weer een andere vraag of reparatie. Dan is er weer een hak stuk en vervolgens moet je weer een zool repareren of een rits vervangen. Het leuke is dat alles wat je doet, perfect moet zijn. Je kunt in een paar minuten van niets weer iets maken, maar je kunt een schoen ook in één seconde helemaal verpesten. Daar­naast ben je ook bezig met het prijzen van de schoenen of het verkopen van naam­bordjes, klompen en sloffen.”

Lange stofjas

Als Colin aan mensen vertelt dat hij schoenmaker is, krijgt hij vaak leuke reacties. “Mensen zijn eerst verbaasd, maar vinden het daarna wel leuk. Zo vaak hoor je ook niet meer dat iemand schoenmaker wordt, al helemaal niet van iemand van 17. Mensen hebben bij het vak schoenmaker vaak nog het beeld van een oud mannetje in een stofjas. Maar dat klopt helemaal niet, in ieder geval niet bij ons. Mensen komen vaak dure schoenen bij ons brengen, wij vinden dat je er dan ook een beetje netjes bij moet lopen. Bij ons dus geen stofjas, maar een net overhemd.”

Binnen een

half uurt

je

zijn ze weer a

ls nieuw!

Page 5: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

8 Roelof februari 2011 februari 2011 Roelof 9

Danique

Priscilla

Jannet

Melissa

Aysha

SharonLisette

Hippe RoelofHippe Roelof

Welke telefoons, tassen en wintermode zijn hot?

De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van Vloten, Priscilla Kamps, Jannet Broer,

Melissa Sok, Aysha Salarbux, Lisette de la Rie, Sharon Loopers en last but not least Nienke Boer, die

helaas niet op de foto staat.

Leerlingen van de vmbo­afdeling Mode & Commercie van locatie Griendtsveenweg gingen voor deze editie op pad met hun camera om trends te spotten op het Roelof van Echten College. Ze onder­zochten welke telefoons, tassen en wintermode op dit moment hot zijn op school.

Dit is de Samsung Star in een mooie roze

versie. Het quertytoetsenbord is ideaal om

lekker snel te sms’en.

De Smartphone is helemaal in.

Wereldwijd steeg de verkoop van

het aantal smartphones met maar

liefst 27 procent.

Ook de ouderwetse Nokia is nog veel

in omloop. Het ziet er niet uit,

maar ze zijn oersterk.

Dé gadget van 2010 is

natuurlijk de iPad. Enige

nadeel: hij is te groot om

mee te bellen.

De iPhone is ook onder leer-

lingen erg in opkomst. Toch

komt het model rechts nog het

meeste voor.

Tip voor de eigenaar van

deze telefoon: wees er

eens zuinig op. Of moet

ie soms kapot, zodat je

een iPhone kunt kopen?

Telefoons

Page 6: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 1110 Roelof februari 2011

Hippe Roelof

Het Adidasvest is deze

winter helemaal hot

onder de meiden.

Uiteraard mogen de welbekende

streepjes op de mouw niet ontbreken.

Een vest is sportief en

toch lekker warm.

Ook bij de jongens is een vest in de

mode. De zakken voor zijn erg handig

om je handjes warm te houden. Bij

meiden kan een vest ook goed over een

leuk truitje.

Ook een (leren) jasje kan goed over een truitje. Dat is

weer leuk te combineren met een mooie sjaal.

Bij de jongens is het

Adidasvest trouwens ook

helemaal hot!

Leuk kleurrijk vest naar

Amerikaans model.

Een tas mag best een beetje

kleur hebben en er moet vooral

veel in kunnen. Make-up,

telefoon, lipgloss etc.

Ook een dierenprint

scoort erg goed deze

winter.

En de jongens… ach ja, die

houden het graag simpel.

Een greep uit het tassenaanbod op

locatie Julianastraat…

Deze tas is erg handig,

hij dient namelijk ook als

fietstas.

Wintermode

Tassen

Page 7: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 1312 Roelof februari 2011

Het Klooster van Sinterklaas

Reporter RoelofReporter Roelof

Het bevalt Sinterklaas maar goed in Hoogeveen. Ieder jaar slaat hij zijn kamp op in het Klooster van Sinterklaas, in het oude glasmuseum in Hoogeveen. Honderden kinderen bezoeken het klooster om een kijkje te nemen in het onderkomen van de Sint. Ze mogen alle prachtige kamers van de Sint en zijn Pieten bekijken. Net als in voorgaande jaren werden ook afgelopen december weer leerlingen van het Roelof van Echten College ingezet als Zwarte Piet. De leerlingen van het praktijkonderwijs doen verslag.

Metamorfose

Om ingezet te worden als Zwarte Piet moesten we een spoedcursus volgen. Iedereen krijgt een taak die bij hem of haar past. Iedere Piet heeft daarvoor een eigen afdeling in het Klooster. Bij binnenkomst worden de kinderen ontvangen door de verschillende Pieten, die mooie dans­jes doen om de wachtende kinderen te vermaken. De rondleiding wordt verzorgd door de Rondleid Pieten. De spoedcursus eindigt natuurlijk met een metamorfose. We worden geschminkt, krijgen een pruik op en een mooi Pietenpak aan. We zijn er helemaal klaar voor!

Laatste instructies

Als Zwarte Piet ontmoet je nog eens beroemde personen! Hier krijgen we onze laatste instructies van René Karst, een bekende zanger uit Hoogeveen en een van de oprichters van het Klooster. We zetten nog even de laatste puntjes op de i voordat we de eerste kinderen ontvangen.

Rondleiding

De eerste kinderen komen binnen. Wij mogen ze rondleiden door het klooster. We laten ze alles zien: de fotokamer, inpak­kamer, testkamer en de Pietenschool. Daarna kunnen de kinderen nog even lekker dansen op de dreunende beats van Disco Piet. Natuurlijk op het einde de kamer van Sinterklaas! De kinderen mogen zelfs even in de grote kluis van de Sint kijken en zien waar Amerigo slaapt. Alle kinderen vinden het ontzettend leuk. Alle Pieten natuurlijk ook.

Ambulancekamer

In de ambulancekamer kunnen de kin­deren een kijkje nemen in onze super moderne Ambulance Pietenwagen. En deze staat er niet alleen voor de show. De Ambulance Pieten staan 24 uur per dag gereed voor noodgevallen, bijvoorbeeld als er ’s nachts een Piet van het dak valt. Gelukkig hebben de Ambulance Pieten het niet zo druk gehad dit jaar.

Voetballen tegen Spanje

We geven het liever niet toe, maar er was dit jaar toch ook sprake van enige revanche gevoelens. Na de verloren WK­finale, konden de kinderen in het kloos­ter een klein beetje wraak nemen. Deze kinderen wisten namelijk wel hoe je een Spaanse doelman moet verslaan. Hier kan het Nederlands voetbalelftal nog wat van leren.

Volgend jaar weer!

Aan het eind van de dag gaan we natuur­lijk nog even met elkaar op de foto. Het was superleuk om samen als Zwarte Piet voor Sinterklaas te werken. Volgend jaar houden we ons weer aanbevolen!

Page 8: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

14 Roelof februari 2011 februari 2011 Roelof 15

Kun je uitleggen wat de avondschool is?

“Iedere dinsdag kunnen oud­leerlingen nog terecht op school op de avondschool. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij je opleiding, je kunt er huiswerk maken of andere vragen stellen.”

En wat kom jij doen?

“Ik volg de BBL­opleiding Verkoopmedewerker. Tijdens de avondschool kom ik huis­werk maken en ik kan hier vragen stellen als ik ergens niet uit kom. En ik kom hier ook voor een stukje gezelligheid, je kunt hier altijd even je verhaal kwijt.”

Kan dat dan niet op je huidige school?

“Jawel, ook wel. Het verschil is alleen dat ze op de avondschool echt even de tijd voor je nemen. Hier komt mijn jobcoach gewoon even een kwartier bij me zitten om dingen uit te leggen. Dat geeft echt een prettig gevoel. Ik kom in principe iedere dinsdag.”

Wat is het verschil met jobcoaching?

“De jobcoach helpt je op de werkplek. Na mijn school hier kreeg ik uiteindelijk een baan bij Scapino. Nu komt meneer Koster, mijn jobcoach, wekelijks langs om te kijken hoe het gaat. Als je bijvoorbeeld ergens mee zit, dan stimuleert hij je om toch goed aan het werk te blijven. Hij is ook een soort tussenpersoon. Soms praat hij met mij, maar ook met mijn baas of collega’s. Ook als zij vinden dat ik iets beter kan doen, maar het moeilijk vinden om dat tegen mij te zeggen, kunnen ze bij hem terecht. Hij praat vervolgens weer met mij. Zo gaat iedereen met plezier naar het werk.”

Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind. Dat is het belangrijkste doel op het Roelof van Echten College. Dat betekent dat leerlingen bij ons de mogelijkheid krijgen om het onderwijs te volgen dat past bij hun interesses en talenten. Dat maakt naar school gaan leuker en daardoor wordt de kans dat je je diploma haalt groter. Daarnaast zorgen we ervoor dat je gemakkelijker doorstroomt naar je volgende opleiding of naar werk. Dat doen we voor alle leerlingen. Of je nu op het praktijkonderwijs zit, de havo of het vmbo. In deze rubriek vertelt een aantal leerlingen en docenten over hun ervaringen.

SUCCESVOLLE LEERLOOPBAAN

Naam: Robin Zinger

Leeftijd: 20 jaar

Werkt bij: Scapino

Project: avondschool & jobcoaching

Robin: “Je kunt hier altijd even je verhaal kwijt”

Roelofs droom

De droom van Melanie OttensAl vanaf dat ze heel erg klein was, is ze verliefd op Afrika. Melanie Ottens zit in 4 mavo op locatie Julianastraat, maar als het aan haar ligt zit ze over niet al te lange tijd op het Afrikaanse continent, bij voorkeur in Zuid-Afrika. Wat ze daar wil doen? Vrijwilligerswerk.

“In Afrika zijn heel veel mensen die alles kwijt zijn. Ik wil mensen graag helpen om weer een bestaan op te bouwen. Ik zou het erg leuk vinden om ook met kinderen te werken. Er zijn genoeg (kerkelijke) organisaties die actief zijn op dit gebied, misschien dat ik daar bij kan aansluiten.

Hoewel ze altijd al iets heeft gehad met Afrika, ontstond haar droom na een indrukwekkend gesprek met een vriend. “Hij heeft daar vrijwilligerswerk gedaan. Hij vertelde me hoe hij zijn geloof heeft gevonden. Toen hij daar was wilde hij samen met een collega en de plaatse-lijke kinderen een spel spelen op het veld in een dorp. Maar omdat het daar zo gevaarlijk was, was er geen kind in de buurt te bekennen. Toen ging hij een stukje verderop samen met een collega zitten bidden. Ze vroegen God om enge-len te sturen die bescherming konden bieden aan de kinderen. Toen ze terug-kwamen bij het veld waren er opeens wel allemaal kinderen.”

“Ik vind dit echt een mooi verhaal, het heeft me op een rare manier heel erg geboeid. Sindsdien weet ik zeker dat ik ook naar Afrika wil om daar mensen te helpen. Ik denk dat ik eerst naar Zuid-Afrika wil, omdat andere landen te gevaarlijk zijn. Na de mavo ga ik eerst een opleiding doen tot doktersassistent. Dan heb ik alvast een beetje medische kennis. Daarna hoop ik mijn droom uit te laten komen.”

Page 9: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 1716 Roelof februari 2011

Sinds 1999 zet het praktijkonderwijs iedere dinsdagavond haar deuren open voor oud­leerlingen. Wim Koster draait al vanaf het begin mee. De avondschool is een groot succes. “Leerlingen weten ons al 10 jaar te vinden op de dinsdagavond, bijvoorbeeld om te leren hoe je omgaat met geld, huiswerkplanning, VCA­trainingen enzovoort. Op de avondschool krijgen leerlingen ook de kans om hun heftruckcertificaat te halen. Ze krijgen theorieles en worden intensief voorbereid op het examen. Soms omdat ze hulp of ondersteuning nodig hebben, maar vaak ook om ons te laten weten hoe het met ze gaat of om hun eerste auto te laten zien. Voor ons als docenten is dat natuurlijk geweldig, daar doen we het uiteindelijk voor.”

Kunnen jullie uitleggen wat VM2 is?

Thomas: “VM2 is een nieuwe opleiding waarbij we in drie jaar een vmbo­bb diploma verzorging halen én een diploma mbo­niveau 2. Binnenkort moeten we kiezen tussen de mbo­opleidingen facilitair medewerker en helpende zorg/welzijn omdat we daar meteen mee verder gaan. Wij gaan allebei door voor helpende. Daar doen we dan één in plaats van twee jaar over.” Dan hebben we twee diploma’s in drie jaar.

Hoe ziet die opleiding eruit?

Melissa: “Tijdens de lessen wordt in het VM2 meteen al veel aandacht besteed aan het mbo­deel van de opleiding. Na het examen vmbo krijgen we niet meteen vakantie, maar gaan we gewoon naar school voor lessen, wat kleine projecten en toetsen om te weten hoe we er op dat moment voor staan, waar we goed in zijn en waar we nog aan moeten werken.” Thomas: “Na de zomervakantie duurt de opleiding dan nog één jaar. De lessen daar­voor volgen we nog op onze oude school aan de Griendtsveenweg. We krijgen wel ook les van docenten van het mbo. Zo kunnen we langzaam wennen aan het mbo.”

Waarom kiezen jullie hiervoor?

Melissa: “Ik vind het leuk om mensen te helpen en beter te maken. Ik loop nu ook stage op een zorgboerderij en heb dat ook al gedaan in een verzorgingshuis. Dat vind ik heel erg leuk.” Thomas: “Ik heb dat ook gedaan. Mensen zijn echt dankbaar dat je er bent, zelfs de mopperkonten. Dat maakt het werk echt leuk.”

Wat vinden jullie ervan dat dit kan bij ons op school?

Melissa: “Ik ben blij dat het versneld kan. Dat scheelt weer een jaar. Ik wil daarna graag verder leren voor verzorgende (niveau 3) en daarna voor verpleegkundige (niveau 4).” Thomas: “Ik vind het wel prettig dat ik nog een jaartje op mijn oude school kan blijven. Je kent hier de docenten en het gebouw. In dat jaar leer je dan alvast de docenten kennen van het mbo. Zo kun je langzaam wennen aan je nieuwe school.”

Esther: “Door dit soort projecten ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent”

Thomas: “Met VM2 halen we 2 diploma’s in 3 jaar”

Succesvolle leerloopbaan

Naam: Wim Koster

Functie: jobcoach/stagebegeleider

Locatie: Nicolaas Beetsstraat

Naam: Madelon Kelly & Esther Jansen

Leeftijd: beiden 15 jaar

Klas: 4MC4

Locatie: Griendtsveenweg

Project: Mode in Bedrijf

Naam: Thomas Westerbeek & Melissa Scholling

Leeftijd: beiden 16 jaar

Klas: 4VZ1

Project: VM2

Naam: Arnoud de Koning

Functie: teamcoördinator

Locatie: Griendtsveenweg

Kunnen jullie uitleggen wat Mode in Bedrijf is?

Esther: “Dat is een project waarin een aantal bedrijven samen met onze school en het Alfa­college wat kleinere projecten bedenken voor leerlingen van Mode & Commercie.”

Kun je een voorbeeld geven?

Esther: “Ik moest bijvoorbeeld een lampionnen knutsel­middag organiseren voor de Hema. Daarbij had ik de leiding. Dat betekent dat ik alles moest regelen.” Madelon: “Ik was ook projectleider bij de Hema. Alleen organi­seerde ik een Sinterklaasmiddag.”

Wat vonden jullie daarvan?

Madelon: “Het is leuk om leiding te geven. Je voelt jezelf toch een beetje professioneel. We werden daarbij begeleid door twee begeleiders van de Hema. Daar kon ik goed mee opschieten.” Esther: “Ik vond het ook leuk dat je alles zelf mocht regelen en mensen mocht aansturen. Het leuke is dat je het voor een bedrijf doet. Het is dus echt en geen spelletje met klasgenoten.”

Hoe reageerde de Hema na afloop?

Madelon: “Ze vonden dat ik het goed deed en dat ik wist wat ik wou. Ik wil later graag iets doen met frontoffice manage­ment in een hotel. Dat was leuk om te horen.”

Heb je ook echt iets aan dit project?

Esther: “Ik weet nog niet zo goed wat ik later wil gaan doen. Door dit soort projecten ontdek je een beetje wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Nu weet ik in ieder geval dat ik dit soort werk best leuk vindt.

Gaan jullie nog meer van dit soort projecten doen?

“We hebben 7 april een modeshow in de Tamboer. Dan showen we zelfgemaakte kleding, maar ook van winkels in Hoogeveen. Iedereen mag komen kijken.”

“Het Roelof van Echten College wil ervoor zorgen dat je als leer­ling een goede en overwogen keuze kunt maken voor je vervolg­opleiding of baan in de toekomst. We willen dat je als leerling alvast kennis maakt met vervolgopleidingen en bedrijven om zo te ontdekken waar je goed in bent en wat jij leuk vindt. Daarnaast praten we ook veel met vervolgopleidingen en bedrijven over onze lessen, waarin we onze kennis en ervaring delen. Samen zorgen we ervoor dat jij die dingen leert die je nodig hebt om een echte vakman of vakvrouw te worden. Kortom, jouw talenten worden volop benut binnen de beroepsrichting die bij jou past!”

Page 10: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 1918 Roelof februari 2011

Inge: “Ik vind het goed dat we alvast met projecten van het hbo oefenen”

Manon: “Naar school gaan wordt leuker”

Succesvolle leerloopbaan

Naam: Inge Onvlee

Leeftijd: 17 jaar

5H1: klas

Locatie: Julianastraat

Project: Schakelpropedeuse

Naam: Manon Assen

Leeftijd: 12 jaar

Klas: 1B2

Locatie: Julianastraat

Stroom: sportstroom

Naam: Pidi Reitsma

Functie: coördinator onderbouw

Locatie: Julianastraat

Succesvolle leerloopbaan

Jij doet mee aan een project van de Schakelpropedeuse. Kun je daar iets over vertellen?

“In de schakelpropedeuse werken we aan de hbo­module Mondelinge Communicatie. Daarin oefenen we aan onze vaardigheden om te presenteren. Met allerlei oefeningen leren we hoe je een Powerpointpresentatie maakt, hoe je ervoor zorgt dat je boodschap over­komt en krijgen we tips hoe je er ontspannen bijstaat.”

Kun je een voorbeeld geven van een oefening?

“Thuis moeten we een presentatie houden voor een spiegel en dit op video opnemen. We moeten dat dan doen door de stem van Donald Duck na te doen. Zo leer je om met verschillende stemmen iets te vertellen en wat het verschil is in hoe het overkomt.”

Heb je daar iets aan denk je?

“Ik wil hierna de PABO gaan doen, dus ik denk dat je dan ook wel zulke oefeningen krijgt. Ook dan moet je leren om jezelf te presenteren. Voor leerlingen die iets anders gaan studeren, zaten er andere oefeningen bij. Dan moest je bijvoorbeeld een tekening met allerlei driehoeken, vierkanten en cirkels zo duidelijk omschrijven dat de rest van de klas het kon tekenen.”

Wat is uiteindelijk het doel?

“We sluiten het project af met een presentatie. Daarin presenteren we een reclamecampagne voor een bedrijf. Er zijn dan ook echt mensen van dat bedrijf aanwezig. Als we een 7,5 of hoger halen krijgen we alvast 3 studiepunten voor het hbo.”

Dat is handig.

“Ja, inderdaad. Ik vind het sowieso wel goed dat we alvast met projecten van het hbo oefenen. Je moet daar toch leren hoe je moet samenwerken en presenteren.”

Jij zit in de Sportstroom van het Stromenland. Kun je uitleggen wat dat is?

“Dat betekent dat je kunt kiezen voor een stroom die je leuk vindt. Je krijgt dan extra vakken van de dingen waar je van houdt. Ik heb nu bijvoorbeeld 5 uur gym per week. Dat is 2 uur meer dan andere leerlingen, maar die hebben weer extra uren van bijvoorbeeld tekenen of techniek.”

Waarom koos jij voor de sportstroom?

“Ik houd heel erg van sport. In de sportstroom ga je echt dieper de sportwereld in. We krijgen niet alleen de normale sporten, maar we gaan bijvoorbeeld ook waterskiën, bowlen of acrogymmen. In de hogere jaren kun je dan ook kiezen voor Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM). Dan krijg je ook theorie over sportblessures en moet je af en toe toernooien organise­ren of scheidsrechter spelen. Dat lijkt me ook heel leuk.”

Wat vind jij ervan dat je mag kiezen?

“Dat vond ik wel prettig. Naar school gaan wordt toch iets leuker. Je hebt namelijk altijd iets om naar uit te kijken.”

“Op het Roelof van Echten College willen we graag dat leerlingen met plezier naar school gaan. In de onderbouw van de havo/vwo­brugklassen kunnen leerlingen daarom kiezen voor een stroom uit het Stromenland. Er zijn vijf stromen: sport, kunst, technasium, gymnasium en de reguliere stroom.

In elke stroom besteed je een aantal uren per week extra aan het vak dat een leerling leuk vindt. Iedere leerling gaat dus evenveel naar school, alleen de verdeling is iets anders. Daardoor ga je niet alleen met plezier naar school, als je iets leuk vindt ben je vaak ook bereid om beter je best te doen. De kans op goede school­resultaten wordt dan groter.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat je goed presteert nadat je bij ons van school bent. We willen je daarom goed voorbereiden op je vervolgopleiding. Een voorbeeld daarvan is de Schakel­propedeuse. Door op de havo al aan een hbo­module te werken, kun je niet alleen studiepunten verdienen, maar wen je ook alvast aan de manier van werken op het hbo. De overgang wordt dan gemakkelijker en de kans dat een leerling een diploma haalt groter.”

Page 11: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 2120 Roelof februari 2011

Wie is Van EchtenWie is Van Echten

Docent: mevrouw De Jong Vak: Duits Locatie: Julianastraat

Mevrouw De Jong is een echt talenmens en geeft nu al heel wat jaren Duits. “Ik vind het erg leuk met jonge mensen te werken en tegelijker tijd iets mee te geven waar ze wat van leren en later ook wat aan hebben”, vertelt mevrouw De Jong. Ze houdt ook erg van humor; van grapjes maken en leuke sarcastische opmerkingen tijdens haar lessen. “Ik hou wel van een beetje plagen, ik zoek dan wel de leer-lingen uit waarvan ik weet dat ze het wel leuk vinden.” Ook probeert ze door de lessen wat minder strak te laten verlopen het wat leuker te maken voor de leerlingen.

Mevrouw De Jong vindt dat de docent professioneel moet zijn op zijn of haar vakgebied. “Je moet goed met de verschillen tussen leerlin-

gen kunnen omgaan, oog hebben voor de individuele leerling en je moet natuurlijk goed kunnen uitleggen.” Iets wat ze nooit zal vergeten? “Mevrouw Kooi kwam een leerling van mij tegen van vroeger. Die leerling wilde mij de groeten doen. Ik had haar schijnbaar een keer ergens mee geholpen of met haar gepraat. Dat vind ik nou zo leuk, dat leerlingen zich je na 6 jaar nog herinneren. Het is dus goed om af en toe gewoon even met de leerlingen te praten.”

Docent: meneer Veldhuis Vak: Nederlands Locatie: Park Dwingeland

Meneer Veldhuis is begonnen als leraar basisonderwijs. Na 22 jaar vond hij het tijd voor iets anders en nu werkt hij alweer 10 jaar op locatie Park Dwingeland als docent Neder-lands, geschiedenis en ISP.

Als hij niet voor de klas staat, is hij graag kunstzinnig bezig. “In mijn vrije tijd maak ik zelf schaakspellen en schilder die dan in. Daarnaast geniet ik graag van de natuur van ons prachtige Nederland en ben ik actief als volleybaltrainer.” Op de lagere school wist meneer Veldhuis al dat hij het onderwijs in wilde. Ook boswachter worden leek hem erg leuk. “Toen ik nog op de basisschool werkte, ging ik tijdens de kamp-weken altijd met groep 7/8 de bossen in. Geweldig vond ik dat!”

Meneer Veldhuis is een erg enthousiaste leraar. “Het is een fantastisch beroep! Misschien wel het leukste wat er is, ik voel me helemaal thuis als docent hier op Park Dwingeland! Elke dag is anders als docent. Je geeft je eigen draai aan de lessen en gooit er zo af en toe wat ‘jus over’ voor de smaak. In het onderwijs ben je elke dag opnieuw aan het leren, elke dag doe je ook weer nieuwe ervaringen op.”

Een van zijn leukste herinneringen tot nu toe: “Twee jaar geleden met het afscheid van de examenklas stonden er meisjes met tranen in de ogen, omdat ze het zo moeilijk vonden om afscheid te nemen van deze school en alles erom heen. Een ander leuk moment was op het eindexamenfeest waar ik van leerlingen een medaille kreeg waarop stond: ‘De leukste docent’. Waardering van leerlingen stel ik erg op prijs, zelf deel ik ook graag complimenten uit als ik trots ben op mijn leerlingen!”

Docent: mevrouw Bakker Vak: wiskunde Locatie: Griendtsveenweg - LWOO2

Mevrouw Bakker is niet alleen wiskundedocente. Ze geeft ook natuurkunde, maatschappijleer, godsdienst en mentorlessen. Ze vindt het onderwijs zo leuk, omdat je leerlingen kunt begeleiden. Wiskunde was en is het leukste vak en lag haar altijd al het beste, vandaar de keuze om docente wiskunde te worden. Lesgeven op het LWOO2 is helemaal haar ding. “Je werkt met kleine klassen en kent de leerlingen zo beter.”

Ze zegt dat ze niet zozeer een ‘vakmens’ is, maar dat het haar vooral gaat om de leerlingen. “Het is belangrijk om als docent vakkennis, geduld, humor en creativiteit te hebben. Ik zou niets willen veranderen, ik ben heel tevreden met mijn beroep. Er hangt een leuke sfeer en ik heb leuke collega’s. Het enige dat ik misschien nog zou willen, is iets meer doen aan leerlingenbegeleiding.”

Op de vraag wat het leukste moment is dat ze ooit heeft meegemaakt tijdens haar lessen antwoordt ze: ‘Vroeger heb ik ook wel eens koken gegeven. Op het recept stond toen: mix de sla. Er was toen een jongen die de mixer pakte, en de sla ging mixen. Wat heb ik gelachen haha!”

Docent: mevrouw Vos Vak: wiskunde Locatie: Griendtsveenweg

Mevrouw Vos geeft wiskunde aan de leerlingen van locatie Griendtsveenweg. Per toeval is zij docent geworden. Na de mavo heeft ze voor de opleiding MTS, elektrotechniek, gekozen. Daarna is ze naar het hbo gegaan en heeft ze de docentenopleiding gevolgd. Mevrouw Vos vertelt ons: “Ik vind lesgeven erg leuk, je werkt name-lijk met leerlingen en dan is iedere dag weer anders. Lesgeven is ook erg handig: ’s ochtends kun je namelijk gemakkelijk je ochtendhumeur kwijt aan de leerlingen haha.”

De capaciteiten die je als docent moet hebben, zijn volgens mevrouw Vos: flexibiliteit, inlevingsvermogen, geduld en je moet dingen natuurlijk duidelijk kunnen uitleggen. “Een van de belangrijkste dingen is dat je geen

machtsgevoel moet hebben. De drempel om bij mij te komen, moet niet te hoog zijn voor de leerlingen”, vertelt mevrouw Vos.

Of ze iets zou veranderen als ze opnieuw haar opleiding/beroep zou mogen kiezen? “Nee, ik zou helemaal niets veranderen. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin in dit soort onderwijs.” Haar leukste moment ooit op de Griendtsveenweg? “Ik heb ooit door de gang gerend met een condoom gevuld met water, achter mevrouw Reinders aan. Tja, dat waren nog eens leuke tijden, toen kon dat nog.”

mevrouw Vos

mevrouw Bakker

mevrouw De Jong

meneer Veldhuis

Page 12: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

22 Roelof februari 2011 februari 2011 Roelof 23

Roelofs nieuwe schoolRoelofs nieuwe school

Ons nieuwe opleidingscentrum vanaf de

buitenkant. Hier leren we alles om later

door te leren voor opleidingen richting

voertuigentechniek, transport & logistiek.

We werken met moderne apparaten,

gereedschappen en voertuigen in een

nieuw gebouw. We gaan hier opdrachten

uitvoeren voor echte bedrijven uit de regio.

Onze school staat naast locatie

Griendtsveenweg. Op zich een mooi

gebouw, maar soms missen we ons oude

schooltje aan de Voltastraat ook wel.

Alle lokalen zijn nieuw. De kale muren

hebben we hier en daar al versierd. De

stoelen zijn heel geschikt om op twee

poten te zitten.

En natuurlijk hebben we het heel gezellig.

En voor iedereen nog een quizvraag: wie

zit er verstopt onder deze jas?

Met het linker apparaat kunnen we een

nieuwe band op een velg zetten. Met

het rechter apparaat kunnen we het

wiel uitbalanceren, zodat de auto ook

rechtdoor blijft rijden als je het stuur

loslaat.

Dit is de werkplaats van het Alfa-college.

Hier zijn meerdere bruggen en een APK-

straat voor vrachtwagens. Ook staat hier

een vermogenstestbank en is er een ruimte

voor motorfietsentechniek. Al op het vmbo

mogen we hier meekijken en soms zelfs

meehelpen. Vet gaaf!

Achter de werkplaatsen is een groot

magazijn dat beheerd wordt door

leerlingen van de mbo-opleiding transport

& logistiek. Als we onderdelen nodig

hebben, kunnen we die bij hen bestellen.

Zij zorgen er dan voor dat het bij onze

uitgiftebalie komt.

Boven zijn de leslokalen en onze kantine.

Iedereen gebruikt dezelfde kantine:

leerlingen, mbo-studenten en de leraren.

Net als in een echt bedrijf dus.

En misschien wel het mooiste: we hebben

een vet groot dakterras!

Dit is onze werkplaats. Vooraan onze brug.

Daar kunnen we een auto opzetten om

eraan te sleutelen. Daarachter zie je onze

uitgiftebalie, waar we onderdelen kunnen

afhalen. In de lokalen links hebben we een

diesel- en elektropracticum.

Voor de officiële opening van

onze nieuwe school moesten

we allemaal verhuisdozen

beschilderen. Samen vormden

ze een foto van onze oude school

die met de opening ‘gesloopt’

werd.

Binnen is een hele grote

hal. Met kerst hebben

we daar met alle

klassen het kerstontbijt

gehad. Oh, gezellig!

In onze kantine hebben

we een voetbaltafel.

Hebben we wat te doen in

de pauzes en tussenuren.

Wel handig is dat

we nu mooi gebruik

kunnen maken van

het technieklokaal

van locatie

Griendtsveenweg.

Het Roelof van Echten College krijgt de komende jaren twee nieuwe schoolgebouwen. De leerlingen van mavo, havo en vwo verhuizen naar het Bentinckspark, terwijl alle andere leerlingen een nieuwe school krijgen aan de Voltastraat. Naar verwachting zijn beide scholen in de zomer van 2014 klaar. De leerlingen van het lwoo2 en vmbo voertuigentechniek hebben echter een primeur. De leerlingen van het lwoo2 hebben tijdelijk een nieuw onderkomen op het terrein van locatie Griendtsveenweg. De vmbo’ers voertuigentechniek hebben in januari hun intrek genomen in het gloednieuwe opleidingscentrum voor (motor)voertuigentechniek, transport & logistiek. Voor dit nummer van de Roelof gingen ze met de camera op pad om jullie hun nieuwe school te laten zien.

De tijdelijke locatie van de Lwoo2-leerlingen

Gloednieuw opleidingscentrum voor (motor)voertuigentechniek, Transport & Logistiek

Page 13: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

24 Roelof februari 2011 februari 2011 Roelof 25

Roelofs droomTips van Roelof

In deze rubriek geven leerlingen van het Roelof van Echten College tips aan andere leerlingen. Deze keer staan de do’s en don’ts in het teken van proefwerken en tentamens. Doe er je voordeel mee.

Blader vlak voor het tentamen nog even door je boek en

aantekeningen.

Begin niet te vroeg, straks ben je de helft weer vergeten.

Goed eten voor je tentamen. Dan kun je beter nadenken.

Begin met het vak dat je het saaiste en/of het moeilijkste vindt en

doe daarna een vak dat je leuk en/of gemakkelijk vindt. Zo wissel

je het af en blijf je geconcentreerd.

Als je het antwoord op een vraag niet weet, ga dan eerst verder

met een andere vraag. Even later kom je er vast wel op.

Wees aanwezig in de lessen, dan onthoud je al heel

veel. Scheelt je de helft.

Ga naar de wc voor het proefwerk/tentamen begint. Als je nodig

moet, raffel je het af.

Drink niet te veel koffie of Red Bull ’s avonds. Dan kun je niet

slapen en ben je de volgende ochtend een dweil.

Begin op tijd te leren.

Neem genoeg rust tussendoor en leer niet uren achter elkaar

door, dat heeft toch geen zin.

Bij vakken als wiskunde en natuurkunde moet je iets snappen.

Maak je huiswerk, dan gaat het op tentamen ook wel goed.

Vind een manier waardoor leren leuker wordt. Ik maak altijd

samenvattingen, omdat ik dat leuk vind om te doen. Dan onthoud

je dingen ook beter.

De droom van Amanda ten CateAmanda ten Cate uit klas 4 vwo van locatie Julianastraat wil later graag docente Frans worden. “Ik vind het leuk om met jongeren en kinderen om te gaan en het lijkt me leuk om les te geven. Ik vind het leuk om iemand iets te leren en te helpen met bijvoorbeeld huiswerk of andere dingen. De leeftijdscategorie van de jongeren maakt me niet zoveel uit.

Ik denk dat je het leuk moet vinden om iemand iets te leren als je een goede docent wilt worden. Dat vind ik in ieder geval wel leuk. Daarnaast kan ik goed met kinderen opschieten en me goed in ze verplaatsen. Talen zijn altijd al mijn favoriete vakken geweest. Daarom heb ik nu ook Frans, Duits, Engels, Spaans en Nederlands. Vanaf de brugklas heb ik al de droom om docent Frans te worden. De klank en de manier waarop de Fransen spreken, vind ik erg mooi. Het is gewoon de mooiste taal die er is. Na het vwo wil ik Frans gaan studeren en daarna de lerarenopleiding Frans gaan doen. Dan haal ik mijn eerstegraads lesbevoegdheid en kan ik zowel in de onder- als bovenbouw lesgeven.”

Mevrouw Delasalle, Amanda’s huidige lerares Frans, vindt het leuk dat Amanda docent wil worden. “Gewoon geweldig! Ik kom zelf uit Frankrijk, dus ik vind het leuk dat ze ook het vak Frans wil geven. Ook ik had altijd al iets met jeugd, vond het altijd al leuk om met die groep te werken. Ik had vroeger goed contact met docenten en het leek me leuk om leraar te worden. Achteraf zou ik ook geen andere baan kiezen. Ik zou alleen wel direct doorstuderen voor een eerste-graads opleiding. Ik vind het een goed idee om daarvoor te gaan.”

Page 14: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 2726 Roelof februari 2011

Roelofs kamer

De kamer van Marceline Zanting

Foto’s van mijn oma en

mezelf toen ik nog klein

was.

Mijn bureau. Normaal is ie nooit zo

netjes. Ben speciaal voor de Roelof even

aan het opruimen geslagen.

Onmisbaar op mijn kamer is

natuurlijk mijn pc. ’s Avonds lekker

msn’en en hyven met mijn vrienden.

Dit is mijn hippe bloemetjesgordijn. Gelukkig heb ik nog screens

voor de ramen. Van een wit gordijn wordt het niet echt donker op

de kamer. Je wordt er wel vrolijk wakker van.

Wie is Roelof

Chiel Bouwhuis

Naam: Chiel Bouwhuis

Klas: 2H1

Locatie: Julianastraat

Leeftijd: 14 jaar

Passie: groene stroom

Wat heb jij met groene stroom?

“Mijn ouders hebben een boerderij. We wekken groene stroom op voor zo’n 4.000 huishoudens in de regio. Daarnaast hebben we ook nog zo’n 21.000 kippen. Dat was vroeger ons hoofd­doel, maar de laatste jaren richten we ons steeds meer op het produceren van groene stroom.”

Hoe werkt dat dan?

“We werken met plantaardige materialen, zoals maïs en plantaardige vetten. Het maïs slaan we op in een bult en de vetten in een put. Op het terrein hebben we dan een aantal vergisters, die elke dag gevuld worden met de maïs en de vet­ten. Daar worden ze verteerd door bacteriën. Daarbij komen gassen vrij. Die gassen worden vervolgens omgezet in biogas, dat als brandstof dient voor de motoren van de aggregaten. Die zorgen er op hun beurt weer voor dat er groene stroom geproduceerd wordt. Dat leveren wij weer af aan een energie­leverancier.”

En daar wil jij later mee verder?

“Ja, groene stroom heeft echt de toekomst. De Europese Unie heeft afgesproken dat in 2020 twintig procent van alle stroom groen geproduceerd moet worden. Het lijkt me leuk om later de techniek daarvoor verder te ontwikkelen.”

Hoe doet Nederland het op het gebied van groene stroom?

“We lopen best veel achter op landen als Duitsland en Oosten­rijk. Ik denk dat we rond de 100 bedrijven hebben in Neder­land die groene stroom produceren. Daarnaast zijn wij een van de weinige bedrijven die met biogas werken. Dat aantal neemt wel toe, maar het is ten opzichte van andere landen niet echt goed.

Hoe komt dat?

In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn ze een stuk verder met de techniek. Hun rendement is vaak groter, waardoor ook kleinere bedrijven groene stroom produceren. In Nederland doen vooral de grote bedrijven dat. In dat soort landen zijn er vaak ook veel gunstiger regelingen, zoals subsidies van de overheid.”

Wat ga jij later studeren?

“Ik weet het nog niet precies, maar de Hoge Landbouwschool in Dronten heeft een studierichting voor de productie van groene stroom. De technische opleidingen hebben daar nog niet echt iets voor. Ook daarin lopen we in Nederland achter.”

Page 15: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 2928 Roelof februari 2011

1 1

2

2

3

3

Als je nog geen idee hebt welke studies of welke beroepen goed bij je passen of in welke hoek je het beste kunt gaan zoeken naar opleidingen, dan kun je veel hebben aan een interessetest. Er zijn diverse gratis testen op internet te vinden. Sommige testen geven aan wat voor type mens je bent, andere geven een lijstje met beroepen of opleidingen die goed bij je zouden kunnen passen. Veel instellingen hebben een eigen interessetest op hun website staan. Vraag ook eens naar de mogelijkheden bij je decaan.

Wat wil jij worden? Wat past bij jou? Doe de test(s)!

Roelof test Roelof test

Studiekeuze TIPS

Laat je studiekeuze niet afhangen van een •test, gebruik de uitslag vooral om je te laten inspireren en om verder te denken.

Doe meerdere tests en vergelijk de uit-•slagen. Sla ze op of print ze uit om later nog eens terug te kunnen kijken.

Praat met anderen over je interesses, wat •vinden zij goed bij jou passen?

Let er bij de testen van de onderwijs-•instellingen op dat je de opleidingen ook bij andere instellingen kunt volgen. Vergelijk ze op bijvoorbeeld Studiekeuze123.nl

Als je een professionele test wilt, ga dan •naar een Adviesbureau voor Opleiding en Beroep of naar een loopbaanadviseur.

www.werk.nl> meer weten > kansen vergroten > test uzelf voor het juiste werk

Hoe werkt de test? Je krijgt elke keer (bij elkaar 39 keer) vier activiteiten te zien die je moet rangschikken van meest leuk naar minst leuk.

Wat is de uitslag? Van 25 interessegebieden wordt aangegeven in procenten hoeveel interesse je erin hebt.

www.randstad.nl> werknemers > test jezelf

Hoe werkt de test? Beantwoord vragen in een aantal categorieën: Wat vind je leuk om te doen? Wat kan je goed? Hoe zou je jezelf omschrijven? Herken je jezelf hierin? Kies het leukste beroep van de drie, wat vind je daarvan?

Wat is de uitslag? Je score is verdeeld over zes typen mensen. Daarna kun je door­klikken naar beroepen die bij dat type horen.

http://keuzetest.carrieretijger.nl

Hoe werkt de test? Je moet bij zestig activiteiten aangeven in hoeverre ze je aan­spreken.

Wat is de uitslag? Je krijgt een score op zes verschillende persoonlijkheids­typeringen, van praktisch tot conventioneel, met een uitleg. Beroeps­ en studieinteresses worden gekoppeld aan een combinatie van twee typeringen.

Meer interessante tests

Ook op de volgende websites vind je interessante tests. Op deze websites moet je wel je persoonlijke gegevens achterlaten om de uitslag te krijgen.

www.icares.nl • De uitslag laat zien welke opleidingen het beste bij jou passen en waar ze worden aangeboden. www.werksite.nl/studiekeuzetest • De uitslag is een score op zes interessegebieden, met vermel­ding van mogelijke opleidingen.www.werksite.nl/beroepskeuzetest • De uitslag is een lijst met beroepen die bij je passen.

https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/werknemer/ meer_weten/werktraject/testuzelfvoorhetjuistewerk

http://www.randstad.nl/content/home/werknemers/test-jezelf/interessetest

http://keuzetest.carrieretijger.nl

Met dank aan Werkplein Hoogeveen

Ben jij

ondernemend

of artistiek?

Onderzoekend

of praktisch?

Page 16: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

februari 2011 Roelof 31

MoneyMaker

Bedrijfsadres: Park Dwingeland Jonkheer de Jongestraat 15 7902 HA Hoogeveen

Aanbieding

Tas €2,50

Stresfiguur €1,-

Lianne, Angela, Jessie, Lisette, Monique en Marlot Marlot

Social Company

Bureauklok Photo Frame

Dit is een handig bureau klokje met en een pennenbakje en een mooi fotolijstje

Dit product kan je natuurlijk overal ge-bruiken , Op uw bureau op de keukenkast.

Er zitten verschillende dingen in voor elk moment van de dag.

Wat zit er nou in het product ?

Pennenbakje

Fotolijstje

Klokje

Wij zijn Social Company , we zijn een onderdeel van het Alfa-college en Roelof van Echten College voor de op-leiding Jong Onder-nemen.

Prijs: €5,-

www.social-company.webs.com

Krijtmok; Te Koop!! School opdracht!

p/s

€ 3.- 4 voor €10

Little Gadget Company

www.littlegadgetcompany.webs.com

Koop nu onze producten, want we hebben een aanbieding:

De tube uitknijpers kosten nu 4 voor €2,- i.p.v. 2 voor €2,- De kraanverlichting kost nu €7,99 het is vooral goed voor kinderen want dan kunnen ze het verschil tussen koud en heet water zien. De doucheverlichting kost nu €13,99 het is ook goed voor kinderen omdat ze het verschil kunnen zien tussen koud en heet water. Kijk voor meer informatie op de site die hier onder is aan-gegeven.

Jouw hobby is dansen. Vertel eens?

“Ik zit in een dansgroep van gymvereniging Olympia in Hoogeveen. Ik doe dat nu 5 jaar. Daarvan zit ik twee jaar bij de selectie.”

Wat voor soort dansen doen jullie dan?

“Officieel heet het jazzdansen, maar we doen eigenlijk van alles. We doen bijvoorbeeld ook streetdance, ballet en dingen die daar tussenin zitten.”

Hoe vaak train je per week?

“Twee keer per week. Eén keer gewoon en één keer voor de selectie.”

Wat is het verschil?

“Als je bij de selectie zit, kun je meedoen aan wedstrijden. Je zit dan in de D­ of C­groep. C is het hoogste, daar kun je verder mee komen. Als je een aantal wedstrijden wint, kun je bijvoor­beeld meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen.”

Heb jij dat ook al gedaan?

“Nee, nog niet. Ik zit ook pas twee jaar bij de selectie.

Wie is Roelof

Jannet Broer

Naam: Jannet Broer

Klas: 3MC4

Locatie: Griendtsveenweg

Leeftijd: 14 jaar

Hobby: dansen

Hoe ziet een training eruit?

“We beginnen meestal met een warming­up, om de spieren een beetje los te maken en in de stemming te komen. Daarna doen we altijd oefeningen om een bepaalde dans aan te leren. Soms zijn we ook heel gericht aan het voorbereiden voor wed­strijden of een optreden.”

Oh, jullie treden ook op?

“Af en toe. En we hebben ook wel eens een uitvoering van de gymvereniging.”

Wat vind je zo leuk aan deze sport?

“De optredens en uitvoeringen vind ik altijd heel leuk. Daar­naast is het een leuke afleiding. Met de selectietraining zijn we met ongeveer 15 meiden. Dat is ook heel gezellig.”

(Dit is een gezamenlijke advertentie van vmbo-leerlingen van het Roelof van Echten College die voor de module Jong Ondernemen een eigen bedrijf zijn gestart.)

Page 17: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

32 Roelof februari 2011 februari 2011 Roelof 33

Roelof op excursieRoelof op excursie

First Lego league

Leerlingen van de tweede klas Technasium

hebben zaterdag 27 november meegedaan

aan de regiofinale van de First Lego

League. De leerlingen bouwden en

programmeerden daarvoor een robot die

‘fouten in het lichaam’ kan repareren.

Project Park

Leerlingen van locatie Julianastraat (klas 3) denken

mee over de herinrichting van Park Dwingeland.

Ze moesten daarvoor eerst het gebied verkennen om

gegevens te verzamelen over wanneer verschillende

gebouwen zijn gebouwd, welk gebruik de verschillende

gebouwen hebben en wat goede en minder goede

kwaliteiten zijn van het gebied.

Helen Vreeswijk

Leerlingen van locatie Griendtsveenweg kregen

onlangs spannend bezoek. Misdaadschrijfster

Helen Vreeswijk bracht een bezoekje aan de school.

Ze liet onder meer zien hoe je vingerafdrukken

veilig stelt op een plaats delict, hoe je drugs test,

welke soorten pillen op grote feesten te verkrijgen

zijn en hoe je mogelijke daders afluistert en volgt.

Sneak preview

Ruim 200 leerlingen die vanaf januari les

krijgen in het nieuwe opleidingscentrum

voor voertuigentechniek, transport &

logistiek kregen in december samen met

hun ouders alvast een sneak preview van

hun nieuwe school aan De Stroom in

Hoogeveen.

Open Bedrijvendag

Tijdens de achtste editie van

de Open Bedrijvendag gingen

leerlingen van het Roelof van

Echten College op bezoek bij de

themapleinen Duurzaam Bouwen

en Duurzaam Produceren. Ze

ontdekten hier van alles over

beroepen en vervolgopleidingen

rondom deze thema’s.

MCD-run

Vmbo-leerlingen van de afdelingen Mode

& Commercie en Sport, Dienstverlening &

Veiligheid organiseerden in oktober 2010

een hardloopwedstrijd voor de (kinder)-

fysiotherapeuten van het Medisch

Centrum Dwingeloo. Ze ontwierpen onder

meer zelf een banner, zorgden voor de

beveiliging, catering en de inschrijvingen.

Het evenement was een groot succes.

Heb jij ook een leuke of bijzondere foto van

een excursie die je hebt gedaan?

Stuur hem naar [email protected] en

misschien sta jij wel in de volgende Roelof!

Page 18: Roelof 2011 concept... · 2011. 9. 27. · moeten een presentatie in het Engels houden. ... en wintermode zijn hot? De moderedactie van het Roelof van Echten College: Danique van

Noteer in je agenda:

maandag 28 februari vanaf 14.00 uur

Minister Marja van Bijsterveldt

februari 2011 Roelof 3534 Roelof februari 2011

Infopagina

ColofonRoelof is een uitgave van het Roelof van Echten College. Het leerlingenblad is bedoeld voor leerlingen van de school en wordt geproduceerd door een schoolbrede leerlingenredactie. Voor reacties en/of suggesties mail naar [email protected]

Roelof van Echten College Postbus 2152 7900BD HOOGEVEEN Tel: (0528) 358 658 Website: www.rvec.nl

Hoofdredacteur: Martin Wering

Leerlingredactie: Anniek Bikker Judith Bisschop Werner Boele Nienke Boer Jannet Broer Amanda ten Cate Priscilla Kamps Larenza Kruize Nicole Lichtendonk Sharon Loopers Sarianne van der Molen Jennifer Nijhuis Melanie Ottens Lisette de la Rie Aisha Salarbux Melissa Sok Danique van Vloten Tim Weekamp Michiel Wieldraaijer Marceline Zanting Melissa Zwiep en de leerlingen van klas 4a en 4b locatie Nicolaas Beetsstraat

Opmaak & vormgeving: BOP onderzoek en communicatie Druk: Scholma Druk Bedum

Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, brengt 28 februari 2011 een bezoek aan locatie Julianastraat. Ze komt daar college geven aan alle leerlingen uit de examenklassen. Aansluitend wordt er een politieke markt gehouden die officieel geopend wordt door de Commissaris van de Koningin, Jacques Tichelaar.

Het evenement wordt twee dagen vóór de provinciale statenverkiezingen gehouden en is een initiatief van een leerling van onze school, Roy Meijer. “Ik had niet zoveel zin om zo’n standaard profielwerkstuk te maken”, vertelt Roy.

Roy in actie tijdens een politieke bijeenkomst

“Toen kreeg ik dit uitdagende idee en dat vond de leraar ook goed. Het begon als een grapje en als iets kleins, maar dat we het voor elkaar zouden krijgen om de minister naar onze school te laten komen, dat had ik nooit gedacht! Dat is wel ontzettend gaaf!”

Statement

Het college van de minister begint om 14.00 uur en zal ongeveer drie kwartier duren. Aansluitend wordt de politieke jongerenmarkt geopend door de heer Tichelaar. De jongeren afdelingen van acht van de tien partijen in de tweede kamer zullen aanwezig zijn. Aan het eind van de middag doen we als school mee met de scholierenverkiezingen.

Roy: “Mensen zeggen vaak dat de politiek ver van jongeren afstaat. Volgens mij komt dit doordat mensen de ideologie van een partij over een samenleving niet meer zien. Dit wil ik juist weer centraal stellen op die politieke markt. Ik wil hiermee ook graag laten zien dat wanneer je echt graag iets wilt je vaak meer kunt bereiken dan je denkt.”

Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Infopagina

Minister Marja van Bijsterveld komt college geven op RvEC

Steek je neus in andermans zaken Ben jij nieuwsgierig? Vind je het leuk om te schrijven, foto’s te maken en overal van op de hoogte te zijn? Kortom, schuilt er ook een journalist in jou?

Werk dan mee aan de volgende editie van de Roelof en maak deel uit van de redactie. Als redacteur houd je interviews, maak je foto’s en denk je mee over de inhoud van dit magazine.

De volgende editie verschijnt volgend school-jaar. Dus zit je volgend jaar nog bij ons op school en is dit iets voor jou? Stuur een mail met je naam, klas, locatie en contactgegevens naar [email protected] Dan nemen wij contact met je op. Kom je volgend jaar nieuw bij ons op school? Natuurlijk kan je ook dan reageren.

Ouders vmbo Verzorging in de watten gelegdOuders van derdeklassers van de vmbo-afdeling Verzorging zijn onlangs eens goed in de watten gelegd. Op de Ouderverwendag werden ze getrakteerd op een compleet verzorgde middag, inclusief maaltijd, pedicure en haarverzorging.

De ouders bezochten de verwendag in twee groepen, één groep voor en één groep na het eten. Bij het uitgebreide diner kwamen beide groepen ouders samen om te genieten van heerlijke soep, pittige pizza’s, volop hapjes, drinken en warme gerech­ten. Kortom, een compleet verzorgde maaltijd met voor elk wat wils.

Coaching door leerlingen Alfa-college

Naast eten konden ouders zich heerlijk laten verwennen op het gebied van nagel­verzorging, hand­/armmassages en haarverzorging. Leerlingen hadden zich voorbe­reid op deze dag door mee te lopen met leerlingen van het Alfa­college. Daar kregen ze les van de mbo­studenten en hun docenten. Ook op de ouderverwendag waren de mbo­studenten aanwezig om aanwijzingen te geven en onze leerlingen te coachen.

Deze samenwerking werkte volgens de leerlingen erg goed! Ze leerden veel van de mbo­studenten en vonden het ook erg leuk dat ze bij iets oudere leerlingen konden zien wat ze allemaal leren op het mbo. Ouders waren na afloop erg enthousiast en gingen hele­maal relaxed, ontspannen en tot in de puntjes verzorgd weer naar huis.

Een geslaagde, leerzame dag die volgens de ouders zeker voor herhaling vatbaar is!