2010 Het Magische Licht - Jan G. Marque Voor Bres Magazine 264

2
"Magus Lux Lucis," het magische licht. Boslandschap met Burchtruïne. Olieverf op linnen. 100 x 80 cm. Jan G. Marque 2008 Het magische licht. Magus Lux Lucis, Latijn voor magisch licht, is de naam die ik gegeven heb aan het proces dat ten grondslag ligt aan mijn werk. Het te schilderen licht wordt in mijn gedachten omgezet in verf en iedere kleur – behalve wit en zwart - wordt op mijn palet samengesteld uit minimaal twee tot hooguit zeven verschillende kleuren. Eenmaal gemengd zijn de originele pigmenten voor het oog niet meer te onderscheiden. Zo kan een groen, ook paars, rood, oranje, geel en zelfs wit bevatten en toch groen ogen. Zodra het schilderij wordt opgezet in meerdere lagen, komen de penseelstreken tot leven en zal het gedurende de dag veranderen van kleur. 1

description

Het schilderkundige geheim achter het werk van de schrijver en kunstschilder Jan G. Marque.In het kort uiteengezet in een publicatie in het landelijke magazine BRES.

Transcript of 2010 Het Magische Licht - Jan G. Marque Voor Bres Magazine 264

Page 1: 2010 Het Magische Licht - Jan G. Marque Voor Bres Magazine 264

"Magus Lux Lucis," het magische licht.

Boslandschap met Burchtruïne.Olieverf op linnen.

100 x 80 cm.Jan G. Marque 2008

Het magische licht.

Magus Lux Lucis, Latijn voor magisch licht, is de naam die ik gegeven heb aan het proces dat ten grondslag ligt aan mijn werk. Het te schilderen licht wordt in mijn gedachten omgezet in verf en iedere kleur – behalve wit en zwart - wordt op mijn palet samengesteld uit minimaal twee tot hooguit zeven verschillende kleuren. Eenmaal gemengd zijn de originele pigmenten voor het oog niet meer te onderscheiden. Zo kan een groen, ook paars, rood, oranje, geel en zelfs wit bevatten en toch groen ogen. Zodra het schilderij wordt opgezet in meerdere lagen, komen de penseelstreken tot leven en zal het gedurende de dag veranderen van kleur.

Zo zal het landschap bij het krieken van de dag vooral zijn groene kleuren laten zien, maar gloeien als goud bij zonsondergang.

Het is het schilderen met licht volgens de Koninklijke Kunst.

Jan G. Marque

1

Page 2: 2010 Het Magische Licht - Jan G. Marque Voor Bres Magazine 264

Bron: BRES Magazine; nummer 264 Oktober/ November 2010

2