Op de bres voor Bronbeek, folder 2016

2
Op de bres voor Bronbeek Stichting vrienden van Bronbeek, www.vriendenvanbronbeek.nl Kumpulan Bronbeek Sinds 1992 heeft het Reünie- en Congres- centrum Kumpulan met zijn Indisch restaurant en accommodatie voor bijeenkomsten een eigen rol op Bronbeek. Het verleent faciliteiten voor uiteenlopende ontmoetingen en activiteiten, zoals herdenkingen, boek- presentaties, uitstapjes, familiefestiviteiten, Indische buffetten. Bovendien is het een geliefd trefpunt voor veteranen en andere doelgroepen, zoals museumbezoekers en Indische groeperingen. Er is ruimte voor bijeenkomsten en congressen van 25 tot 450 personen. Herdenken en gedenken Vanaf het begin van de jaren negentig van de 20 ste eeuw zijn er op Bronbeek meer monu- menten bijgekomen, zodat de betekenis voor herdenken en gedenken sterk kon toenemen. Het landgoed kent inmiddels bijzondere monumenten die herinneren aan wat de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog in Indië heeft aangericht: het monument Japanse Vrouwenkampen, het monument Japanse Jongenskampen, het monument Japanse Zeetransporten 1942- 1945, het monument Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorweg, het monument Strafkamp Dampit, het monument Nederlands-Indië Arnhem, het monument voor het Indisch Verzet en het monument strafgevangenis Glodok. Op 31 mei 2001 is een monument in gebruik genomen ter nagedachtenis van het personeel van de Koninklijke Landmacht, dat in actieve dienst is overleden. Onze Stichting Vrienden van Bronbeek spant zich in voor activiteiten en versterking van haar organisatie. Zij doet ook een beroep op u. Ons verzoek: meld u aan als vriend en zoek met ons mee naar nieuwe vrienden, die misschien al in uw directe omgeving te vinden zijn. Voor een minimale bijdrage van € 15,- per jaar bent u vriend van een bijzondere instelling. Automatisch vriend worden is mogelijk door de bijdrage over te maken op: ING Bank IBAN nummer NL 89 INGB 0000 0009 40 t.n.v. de penningmeester van de Stichting Vrienden van Bronbeek te Arnhem. Geïnteresseerden kunnen ook de bijgevoegde antwoordkaart invullen en opsturen naar de donateurs-administratie van de Stichting Vrienden van Bronbeek: Rauwland 68; 7491 KL Delden. Vervolgens ontvangt u een acceptgirokaart. We zoeken méér vrienden Informatie Donateuradministratie: Stichting Vrienden van Bronbeek; Rauwland 68; 7491 KL Delden; telefoon 074 - 376 30 50; ING Bank IBAN nummer NL 89 INGB 0000 0009 40 t.n.v. de penningmeester Stichting Vrienden van Bronbeek. Website: www.vriendenvanbronbeek.nl E-mailadres: [email protected] Vrienden hebben op vertoon van hun jaar- kaart gratis toegang tot Museum Bronbeek. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door invulling en verzending van de bijgevoegde antwoordkaart (postzegel niet nodig). Zie: We zoeken méér vrienden. Kumpulan Bronbeek telefoon 026 - 364 92 94 website www.kumpulan.nl fax 026 - 362 94 65 e-mailadres [email protected] KTOMM Bronbeek Velperweg 147 6824 MB Arnhem telefoon 026 - 376 35 55 BRON.003-05 Gewijzigde Folder.indd 1-3 09-02-16 12:10

description

Op de bres voor Bronbeek, folder 2016

Transcript of Op de bres voor Bronbeek, folder 2016

  • Op de bres voor Bronbeek

    Stichting vrienden van Bronbeek, www.vriendenvanbronbeek.nl

    Kumpulan BronbeekSinds 1992 heeft het Renie- en Congres-centrum Kumpulan met zijn Indisch restaurant en accommodatie voor bijeenkomsten een eigen rol op Bronbeek. Het verleent faciliteiten voor uiteenlopende ontmoetingen en activiteiten, zoals herdenkingen, boek-presentaties, uitstapjes, familiefestiviteiten, Indische buffetten. Bovendien is het een geliefd trefpunt voor veteranen en andere doelgroepen, zoals museumbezoekers en Indische groeperingen. Er is ruimte voor bijeenkomsten en congressen van 25 tot 450 personen.

    Herdenken en gedenkenVanaf het begin van de jaren negentig van de 20ste eeuw zijn er op Bronbeek meer monu-menten bijgekomen, zodat de betekenis voor herdenken en gedenken sterk kon toenemen. Het landgoed kent inmiddels bijzondere monumenten die herinneren aan wat de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog in Indi heeft aangericht: het monument Japanse Vrouwenkampen, het monument Japanse Jongenskampen, het monument Japanse Zeetransporten 1942- 1945, het monument Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorweg, het monument Strafkamp Dampit, het monument Nederlands-IndiArnhem, het monument voor het Indisch Verzet en het monument strafgevangenis Glodok. Op 31 mei 2001 is een monument in gebruik genomen ter nagedachtenis van het personeel van de Koninklijke Landmacht, dat in actieve dienst is overleden.

    Onze Stichting Vrienden van Bronbeek spant zich in voor activiteiten en versterking van haar organisatie. Zij doet ook een beroep op u. Ons verzoek: meld u aan als vriend en zoek met ons mee naar nieuwe vrienden, die misschien al in uw directe omgeving te vinden zijn. Voor een minimale bijdrage van 15,- per jaar bent u vriend van een bijzondere instelling.

    Automatisch vriend worden is mogelijk door de bijdrage over te maken op: ING Bank IBAN nummer NL 89 INGB 0000 0009 40 t.n.v. de penningmeester van de Stichting Vrienden van Bronbeek te Arnhem. Genteresseerden kunnen ook de bijgevoegde antwoordkaart invullen en opsturen naar de donateurs-administratie van de Stichting Vrienden van Bronbeek: Rauwland 68; 7491 KL Delden. Vervolgens ontvangt u een acceptgirokaart.

    We zoeken mr vrienden

    InformatieDonateuradministratie: Stichting Vrienden van Bronbeek; Rauwland 68; 7491 KL Delden; telefoon 074 - 376 30 50; ING Bank IBAN nummer NL 89 INGB 0000 0009 40 t.n.v. de penningmeester Stichting Vrienden van Bronbeek.

    Website: www.vriendenvanbronbeek.nlE-mailadres: [email protected]

    Vrienden hebben op vertoon van hun jaar-kaart gratis toegang tot Museum Bronbeek. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door invulling en verzending van de bijgevoegde antwoordkaart (postzegel niet nodig). Zie: We zoeken mr vrienden.

    Kumpulan Bronbeektelefoon 026 - 364 92 94website www.kumpulan.nlfax 026 - 362 94 65e-mailadres [email protected]

    KTOMM BronbeekVelperweg 1476824 MB Arnhemtelefoon 026 - 376 35 55

    BRON.003-05 Gewijzigde Folder.indd 1-3 09-02-16 12:10

  • Doelen van de stichting Het ondersteunen van de functie van Bronbeek als woon- en verzorgingscentrum voor oud-militairen en veteranen;

    Het promoten van Bronbeek als uniek Kennis- en Herinneringscentrum voor Nederlands-Indi en Indonesi;

    Het bijdragen van de verdere ontwikkeling van Bronbeek tot musea-educatief centrum en aan verrijking van haar museumcollectie;

    Het scheppen van een band tussen allen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij of belangstelling hebben voor Bronbeek en zijn inwoners, door onder andere de uitgave van het driemaal per jaar verschijnende Bronbeekbulletin en het organiseren van een jaarlijkse vriendendag op Bronbeek, meestal in de tweede helft van augustus of kort daarna.

    Het bijdragen tot de bescherming en behoud van het karakter van het landgoed Bronbeek en de daarop gelegen monumenten en gebouwen.

    De Stichting Vrienden van Bronbeek is present met allerlei gewaardeerde activi-teiten, zoals bijvoorbeeld: een jaarlijkse bootreis, een wekelijkse bingoavond, bezoeken aan bewoners.

    Op een historisch landgoed aan de rand van Arnhem staat het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, tussen de Veluwe en het IJsseldal. Twee voorname architectonische scheppingen springen onmiddellijk in t oog: het paleisje, nu commandantswoning, staat fi er voor een breed gebouw met hoge boogvensters, eertijds het Koloniaal Militair Invalidenhuis. Het complex en zijn omgeving stralen onmiskenbaar een landelijk karakter uit en zijn echte verrassingen in de stedelijke omgeving van dit deel van Nederland.Binnen en buiten herinnert veel aan de geschiedenis en traditie. Maar heden en toekomst tellen functioneel mee. Het tehuis van toen is uitgegroeid tot een woon- en zorgcentrum van deze tijd en kan gastvrijheid bieden aan 50 bewoners, mensen met een

    lange staat van dienst in de krijgsmacht. Zij kunnen genieten van hun pensioen in een gemeenschap, waar rekening wordt gehouden met wat ze hebben meegemaakt. Bronbeek is in de uitoefening van die taak bijzonder, het dagelijkse ritme is aangepast aan hun behoeften en wensen. In de jaren tachtig an de 20ste eeuw is het voortbestaan van Bronbeek ter discussie gesteld. Er was toen zelfs een plan voor sluiting. Daartegen rees krachtig verzet. Talloze vrienden uit alle lagen van de bevolking schoten te hulp. Met succes. Het tehuis en museum bleven open. De actiegroep die destijds Bronbeek onder-steuning gaf, staat ook tegenwoordig voor Bronbeek op de bres. Het is de Stichting Vrienden van Bronbeek, opgericht in 1983, die toekomstgerichte activiteiten ontplooit.

    In t kortBronbeek als landgoed is in de 19e eeuw gesticht. Koning Willem III schonk het in 1859 aan de Staat voor de bouw van een Koloniaal Militair Invalidenhuis. De naam verwijst naar bronnen op het landgoed. Sinds 19 september 1969 is Bronbeek een tehuis voor alleenstaande oud-militairen en veteranen uit alle onderdelen van de krijgsmacht, met uitzondering van offi cieren. Voor aspirantbewoners is er elk kwartaal een voorlichtingsdag.

    Huidige situatieBronbeek, offi cieel daterend van 19 februari 1863, gaat met zijn tijd mee. Er zijn talloze moderniseringen gerealiseerd, een ontwik-keling die voortgaat: Bronbeek wenst een instituut te zijn met draagvlak en perspectief. Het Indisch Herinnering Centrum is ook op het landgoed Bronbeek gevestigd.

    TehuisEr zijn moderne woonunits en ontmoetings-ruimten ontstaan. Ook beschikt Bronbeek over een verpleegafdeling. Verder is de recreatieruimte uitgerust met een eigentijdse leestafel en computers met beeldschermen, zodat de bewoners zich multimediaal kunnen informeren. Een aparte, eigen sfeer is weer te proeven in de Indische zaal.

    Museum BronbeekJong en oud kunnen genieten van een museum, waar naast een vaste opstelling ook regelmatig actuele wisselexpositie te zien zijn. Een ondergronds depot biedt ruimte aan de grote collectie, die voor het nageslacht bewaard moet blijven: circa 40.000 museum-stukken, zoals geteld begin 21ste eeuw.

    Beeld van het KNILMuseum Bronbeek geeft onder meer een beeld van de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, het KNIL (1830-1950), dat ook buiten zijn monument heeft. De verzameling monster-kanonnen is wereldberoemd. Ook zijn voorwerpen uit het vroegere Nederlands-Indi te aanschouwen en is het mogelijk - desgewenst in gezelschap van een gids - een kennismaking te onder-gaan met de Indonesische cultuur.

    BibliotheekBronbeek heeft een bibliotheek en kennis-centrum, waar bezoekers - op afspraak - welkom zijn en informatie kunnen opvragen. De collectie bestaat uit boeken, tijdschriften, brochures en ook ander materiaal over Nederlands-Indi. De nadruk ligt op het militaire aspect van de geschiedenis. Er is er veel te vinden over het KNIL.

    BRON.003-05 Gewijzigde Folder.indd 4-6 09-02-16 12:10

    2016-02-09T12:13:24+0100Preflight Ticket Signature