2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

84
CIJFERWERK HOEVEEL BUITENLANDSE FILIALEN TELLEN ONZE BEDRIJVEN? EURO BRUTO + GSM-VERGOEDING HET LOON VAN DE ARTISTIEK LEIDER VAN VZW DEMOCRAZY Ondernemen vanop de schoolbanken “We leren meer van onze boekhouder dan op school” Olivier en Grégory Maes, studenten met een eigen computerbedrijf ALPRO, DUURZAAM ONDERNEMEN VAN BRAZILIË TOT WEVELGEM CAMPUSSPECIAL 3.500 DOSSIER MILIEU EN ENERGIE

description

Student wordt zakenman Terwijl de meeste studenten hun vrije tijd doden met lanterfanten en uitgaan, stoppen Jef, Laurens, Roeland, Niels, Thomas, Olivier en Grégory al hun energie in een eigen bedrijf. Omdat ondernemen hen in het bloed zit? Of omdat ze een centje willen bijverdienen?

Transcript of 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Page 1: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

CIJFERWERK HOEVEEL BUITENLANDSE FILIALEN TELLEN ONZE BEDRIJVEN?

EURO BRUTO + GSM-VERGOEDINGHET LOON VAN DE ARTISTIEK LEIDER VAN VZW DEMOCRAZY

Ondernemen vanop de schoolbanken

“We leren meer van onze boekhouder

dan op school” Olivier en Grégory Maes, studenten met

een eigen computerbedrijf

ALPRO, DUURZAAM ONDERNEMEN VAN BRAZILIË TOT WEVELGEM

CAMPUSSPECIAL

3.500DOSSIER MILIEU EN ENERGIE

Page 2: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Lid

van

Fede

rgon

: VG

.490

/B -

W.R

S.16

4

OIP_260x370_06.06.09-outline.ind1 1 03-06-2009 12:10:56

Page 3: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Terwijl autoreus General Motors maandag een gerechtelijk akkoord aanvroeg in New York, nam Rudi Kennes, ABVV-hoofdafgevaardigde van Opel Antwerpen,deel aan een Europese ondernemingsraad van Opel Europa, dat ondertussen overgenomen was door het Canadees-Oostenrijkse Magna.

5.30 uur. Opstaan. Ik check meteen mijn e-mails. GeneralMotors (GM) vraagt rond de middag Chapter 11 aan. DeOpel-vestiging in Antwerpen is gesloten op deze feestdag,ik werk van thuis uit. Om 6 uur ontbijt ik.

9.00 uur. In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikte deDuitse regering een akkoord over de overname van GM-dochter Opel door het Canadees-Oostenrijkse Magna. Ik neem nu via telefoonconferentie deel aan een Europeseondernemingsraad van werknemerszijde. 25 vakbondsver-tegenwoordigers uit alle landen met Opel-vestigingen bellen in. Als ondervoorzitter van de Europese onderne-mingsraad ben ik bij bijna elke onderhandeling betrokken. We overleggen anderhalf uur over hoe we er zo snel moge-lijk een Europees dossier van kunnen maken zonder deconcurrentieregels te overtreden. En we maken afsprakenom begin volgende week Eurocommissarissen Neelie Kroes,Günther Verheugen en Vladimir Spidla te ontmoeten.

11.00 uur. Ik geef feedback aan het kabinet Vandenbroucke

over de ondernemingsraad. Daarna maak ik een ABVV-nieuwsbrief die ik naar 500 mensen doorstuur,vooral vakbondsmilitanten. Nadien zet ik die ook opwww.gmworkersblog.com

13.00 uur. Na de persconferentie van president Obamabegint de telefoon onophoudelijk te rinkelen. ATV, VRT,VTM en Reuters TV komen bij mij thuis over de vloer.Omdat er enkele palmbomen in mijn tuin staan, gekscheerteen journalist ‘Rudi, zit je in Spanje vandaag?’ We werkennu vier jaar non-stop in een crisissfeer, maar mijn relatiemet de pers is heel goed. Alleen jammer dat de mediahui-zen niet telkens dezelfde journalist sturen. Als je eerst moetuitleggen dat een auto vier wielen heeft…

15.00 uur. Ik krijg de hele middag bezorgde telefoonsvan Opel-werknemers en bruggepensioneerden die vrezenvoor hun loon of brugpensioen. Magna nam nu wel deEuropese poot van GM over, maar werknemers kunnendie nieuwe holding niet direct plaatsen en panikeren snel.

Ik informeer ook mijn secretaris en denationale voorzitter en geef nog radioin-terviews aan Q-Music en VRT. Eenmaalje een netwerk hebt opgebouwd, weetiedereen je te vinden. Tussendoor ver-poos ik even met vrouwlief in de tuin.Kinderen hebben we niet, ik heb al 2.700kinderen bij Opel.

20.00 uur. Ik overleg met onze vakbonds-collega’s in de VS en Canada. Volgendeweek vindt het eerste ‘manufacturingcommittee’ met vertegenwoordigers vanGM én Magna plaats. Ik bekijk nog hetpersoverzicht, beantwoord vragen op onzeblog en kijk naar Phara waar autokennerVic Heylen te gast is.

24.00 uur. De pc gaat uit, ik kruip in bed.tekst Sam De Kegel | foto Isabel Pousset D

DE MAANDAG VAN

Rudi Kennes,ABVV-frontman Opel Antwerpen en ondervoorzitter van de Europese ondernemingsraad

001_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:44 Pagina 1

Page 4: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Vacature biedt u het ruimste en meest kwalitatieverekruteringsaanbod en de beste carrière-info.Surf naar vacature.com, zoek tussen de 11.788 nieuwejobs van 1.372 ondernemingen en vind dé job diehet best bij u past.

Beste Guy,Jean-Lucen Kris,

veel succes zondag.En als het niet lukt,is er nog altijdVacature.

Erkend Bureau Vacature VG. 1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

002_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:17 Pagina 2

Page 5: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

03VACATURE 6 JUNI 2009INHOUD

01 De maandag van Rudi Kennes, ABVV-frontman OpelAntwerpen en ondervoorzitter van de Europeseondernemingsraad D 04 Muizenissen, De salaris-watcher, Werk en recht, De globetrotter D 06Publieke opinie D 08 Coverstory: 3x ondernemenvanop de schoolbanken D 14 Cijferwerk: Hoeveelbuitenlandse filialen tellen onze bedrijven? D16 Succestapes: De Belgische dames achter modelabel Bruno Antognini D 20 Werkvloer:De resultaten uit het collega-onderzoek D 22Testbatterij, De zenzoeker, Salariscijfer D 23Bien cuit D 24 Dossier milieu en energie: Alpro,duurzaam in Wevelgem én Brazilië D 26Vacature.com D 27 Column An Olaerts D 80Sluitertijd

Vacature van de week:

Electrical designteam leader bij OIP

08 Coverstory

Student wordt zakenmanTerwijl de meeste studenten hun vrije tijd doden metlanterfanten en uitgaan, stoppen Jef, Laurens, Roeland,Niels, Thomas, Olivier en Grégory al hun energie in eeneigen bedrijf. Omdat ondernemen hen in het bloed zit?Of omdat ze een centje willen bijverdienen?

20 Werkvloer

Uw collega: copain of concurrent?1 op 5 werknemers had al een relatie op het werk, 1 op10 noemt zijn baas een vriend, 78 procent vindt team-buildings leuk en 1 op 4 wil liever andere collega’s.1.313 Vlamingen klappen uit de biecht over hun kantoorkompanen.

24 Dossier milieu en energie

Verdient uw bedrijf de milieuprijs 2009? Al bijna 20 jaar bekroont de Belgische milieuprijs bedrij-ven die innovatie, economisch succes en duurzaambeleid weten te combineren. Alpro was de voorbije jarenprijsbeest van dienst. Hoe dat komt, leggen de West-Vlamingen u persoonlijk uit.

27 Column An Olaerts

Hr-managers en taalfoutenKrijgt u een brief in de bus met de mededeling dat uwkandidatuur niet werd weerhouden, kraai dan niet tesnel victorie. Veel kans dat de hr-manager bedoelt datu niet naar de volgende ronde gaat. U kunt niet meervolgen? Geen nood, in het land van An Olaerts vindt utekst en uitleg.

COVERBEELD: GRIET DEKONINCK

Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

08

de

beste carrières in dit magazine

182

Ontdek ook de

11.788jobs op

vacature.com 20

24 27

003_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:38 Pagina 3

Page 6: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

START

D Naam: Eric Smout D Beroep: Artistiek leider en coördinator Democrazy (Gent) D Woonplaats: Gent D

Burgerlijke staat: Samenwonend, met vier kinderen D Bruto maandsalaris: 3.500 euro D Extralegale voor-

delen: Gsm-vergoeding D Sparen: Neen D

U wil tien collega’s op hetzelfde

moment rond één vergadertafel krij-

gen, maar u walgt van eindeloos over-

en-weer-getelefoneer? Vertrouw dan

uw zorgen toe aan www.meeting-

wizard.com. Deze online secretaresse

stuurt een uitnodiging met datavoor-

stellen, verzamelt de reacties, zendt

een bevestiging, en klaar! D

Werkweek van 70 uur“Democrazy is een Gentse vzw die op verschillende loca-ties in het Gentse concerten organiseert. Ik ben eindver-antwoordelijke voor de globale werking van Democrazy:naast het artistieke ga ik ook over personeelszaken en houik de financiën in het oog. Er werken vijf mensen in loon-dienst, maar daarnaast doen we beroep op meer danzeventig vrijwilligers en stagiairs. Zonder hen zou onzewerking niet kunnen bestaan. Mijn werkdag begint rond 9uur: dan zet ik thuis mijn laptop aan om mails door tenemen. Tussen 10 en 18 uur werk ik op kantoor, twee àdrie keer per week ben ik ook 's avonds of in het weekendop concerten of vergaderingen. Voor de culturele sectorheb ik een relatief goed loon, maar het is wel hard werken.Werkweken van zeventig uur zijn geen uitzondering.”

Enige kostwinner“Ik ben gescheiden en betaal elke maand 700 euro alimentatie voor mijn twee oudste kinderen. Zes jaar

geleden heb ik met mijn nieuwe vriendin een huisgekocht in Gent. Een rijhuis dat we compleet verbouwdhebben: het was een bouwval, maar nu is het een gerief-lijke stadswoning. Voor de aankoop en verbouwing hebben we een lening afgesloten die ons 900 euro per maand kost. Mijn vriendin is thuisgebleven vooronze kinderen, de jongste is nu drie maanden. Zij werk-te voordien als zelfstandige, dus kan ze nu geen beroepdoen op een of ander vervangingsinkomen. Ik ben deenige kostwinner.”

Autodelen“De lening die ik aangegaan ben voor mijn auto, eenMazda 5, kost maandelijks 350 euro. Maar daarvan recu-pereer ik een deel omdat ik meedoe aan Dégage, een vzwvoor autodelen. Twee à drie keer per week doen andereleden van Dégage een beroep op mijn auto: zij betaleneen bedrag per kilometer die ze met mijn auto rijden.”tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset D

“Elke maand 700 euro alimentatie”

DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

MEER INTERESSANTE LINKS VINDT U OP

9 vacature.com/muizenissen

004_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:07 Pagina 4

Page 7: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

05VACATURE 6 JUNI 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

GLOBETROTTER praat met expats in België

“Ik ben niet bang om hier ziek te worden”

“Eind juni vorig jaar haalde ik mijn diploma‘commodity science’ aan de Universiteit vanKrakow. Omdat ik graag naar het buitenlandwou, klopte ik aan bij studentenorganisatieAIESEC. Daar vertelden ze me dat Alcatel-Lucent een trainee zocht voor het hr-team inBelgië. Ik solliciteerde en kreeg een contractvan een jaar aangeboden. Samen met tweecollega’s organiseerde ik onze deelname aanenkele jobbeurzen in februari en maart. Nuscreen ik de binnenkomende cv’s.”“Dat er in Belgë heel wat nationaliteitenrondlopen, stelde me gerust. Ik ging ervanuit dat ik me makkelijk zou kunnen integre-ren. Bovendien wist ik dat bijna iedereen hierminstens een paar woorden Engels spreekt.Voor alle administratieve rompslomp hoefdeik dus geen hulplijn in te schakelen. Over hetalgemeen vind ik dit land goed georgani-seerd. Ik ben bijvoorbeeld niet bang om ziekte worden: ik weet dat ik door de beste spe-cialisten zou verzorgd worden. Ook hetopenbaar vervoer loopt op wieltjes.”

“Mijn vriend komt uit Tunesië en werkt alstrainee bij StatoilHydro in Mechelen. Hijlogeert in dezelfde straat als ik; ik leerde hem

tijdens mijn eerste week in België kennen. Inmijn vrije tijd trek ik er graag op uit metvrienden. Sinds september maakte ik al vijf-tien citytrips, waarvan acht in België. Gent isvoorlopig mijn favoriete stad: het is er heelromantisch om rond te lopen. Vorige zondagbezocht ik een verre tante in Luik. Ik wisteigenlijk niet dat ik hier familie had, het wasmijn moeder die erachter kwam.”“Met Kerstmis was ik in Polen, over enkeleweken keer ik nog eens terug. Heimwee hebik niet. Tijdens mijn studies woonde ik alniet meer bij mijn ouders, in die zin is er dusniet zoveel veranderd. Het enige wat ik echtmis, is de Poolse keuken. In mijn buurt zijner allerlei restaurants, alleen een lekkere Poolheb ik nog niet gevonden. Gelukkig zijn erwel enkele Poolse winkels waar ik mond-voorraad kan inslaan.”“Mijn contract werd onlangs met zes maan-den verlengd, tot februari 2010. Daarna wilik graag in België blijven werken. Hopelijkwoedt de crisis tegen dan iets minder hard.Bij Alcatel-Lucent krijg ik op dit momentNederlandse les, dat zou mijn zoektocht naareen nieuwe job moeten vergemakkelijken.”tekst Hermien Vanoost | foto Tiny Bogaerts D

Wat als uw salaris niet betaald wordt?

Uw werkgever betaalt uw salaris te laat of zelfs niet. Watkan u doen? In grotere ondernemingen gebeurt dit heelzelden, maar zeker in deze moeilijke tijden hebben klei-nere bedrijven af en toe cashproblemen. Die kunnensoms voor een vertraagde uitbetaling zorgen.

Hoe lang kan u dit als werknemer tolereren? “Dikwijlszegt het arbeidsreglement of de cao wanneer de werkge-ver het loon ten laatste moet betalen”, zegt SofieBontinck, advocaat bij het bureau Laga. Bijvoorbeeld,indien het reglement zeven werkdagen na de maand aangeeft, moet het salaris voor mei uiterlijk op dinsdag 9 juni betaald zijn (want zaterdag telt als werkdag). “In de meeste arbeidsovereenkomsten is die termijn kor-ter. Indien er niets geregeld is, moet uiterlijk de vierdewerkdag nadien het salaris uitbetaald zijn.”

Indien het de spuigaten uitloopt, adviseert Sofie Bontinckom allereerst de personeelsverantwoordelijke aan te spre-ken: “Probeer het eerst in der minne op te lossen. Dit is niet het moment om uw arbeidsrelatie onnodig teverstoren.” Lukt dat niet, dan kan u een aangetekendschrijven sturen. Blijft uw salaris systematisch te laat arriveren, dan kan ude sociale inspectie waarschuwen. “Velen kiezen voor dezeformule. Want de klacht blijft anoniem. De inspecteurszullen de zaak opentrekken naar het hele personeel. Stotenze op problemen, dan kunnen ze een boete uitschrijven.”Soms wijst het laat betalen op een naderend faillissement.Daarom laten sommige rechtbanken toe dat een werkge-ver zijn betalingen spreidt. “Maar dat is een uitzondering”,weet Sofie Bontinck.

U heeft het recht als werknemer het niet-uitbetalen vanuw salaris te zien als het verbreken van het arbeidscon-tract. “U dient de werkgever dan mee te delen dat u datbeschouwt als een verbreking van de arbeidsrelatie doorde werkgever. U zal dan wel een sterk dossier moetenkunnen voorleggen dat aantoont dat de werkgever in defout ging. Zo’n dossier moet bewijzen dat er al maandengeen loon op de rekening komt. Er kunnen aanmaningenin zitten om te betalen (mails en liefst ook aangeteken-de brieven) die onbeantwoord bleven, enzovoort.”Desnoods kan een werknemer zijn werkgever voor derechter dagen. “Maar dan kiest u wel voor een regelrech-te confrontatie”, waarschuwt Sofie Bontinck. “ Het laat-tijdig of niet-uitbetalen van het salaris druist niet alleenin tegen de contractuele verplichtingen van de werkgever,het is bovendien een misdrijf. Maar om dat voor derechtbank te winnen, moet de werknemer een degelijkdossier voorleggen. Daarom is zo’n procedure zeldzaam.Het vorderen van achterstallig loon is een procedure diewij wel veel tegenkomen naar aanleiding van een ontslagen dus nadat de arbeidsrelatie beëindigd werd.” tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/rechtBarbara Grzech, Poolse hr-trainee bij Alcatel-Lucent: “Mijn contract werd verlengd totfebruari 2010. Daarna wil ik graag in België blijven werken.”

D Naam: Barbara Grzech D Leeftijd: 25 D Afkomstig uit: Mielec, Polen

D Woont in: Antwerpen D Beroep: Hr-trainee bij Alcatel-Lucent

005_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:36 Pagina 5

Page 8: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

PUBLIEKE OPINIE

Sinterklaas bestaat. Je zou het bijna geloven,met alle beloften van onze politieke partijen.Minder registratierechten op een woning, eendubbele jobkorting of extra kinderbijslag: elkepartij heeft zijn fetisj. Meestal cadeautjes die weons niet kunnen permitteren, laat staan dat zeeen structurele oplossing bieden voor het eco-nomische stormweer waarin we ons bevinden. Eén van die lokkertjes spant de kroon. Groen!stelt voor om de doorholmaatschappij een halttoe te roepen. Dat willen ze doen door iedereendie dat wil een 32-uren werkweek te geven, métbehoud van sociale rechten uiteraard. Eenbasisloon moet daarbovenop het loonverliescompenseren. Het is hallucinant dat men de kiezer vandaagnog zulke beloftes durft doen. We weten dat inVlaanderen maar 66 op 100 mensen op actieveleeftijd aan het werk zijn, en dat we dat cijferdringend naar minstens 70 procent moetenopkrikken. De vergrijzing hangt als een zwaardvan Damocles boven ons hoofd. We weten niethoe we in de toekomst de pensioenen zullenbetalen. Het is duidelijk dat méér mensen lan-ger zullen moeten werken, of we kunnen onzehuidige welvaart vergeten. En dan durft men de mensen die wel nog aande slag zijn, beloven dat ze niet alleen mindermoeten werken, maar ook nog betaald zullenworden om thuis te blijven. Los van de haalbaarheid en betaalbaarheid,moeten we ook rekening houden met eenderde factor. Vandaag hoorde ik hoe eenBelgisch bedrijf er twee jaar over doet om eenhoogtechnologische fabriek op poten te zetten,en dat het moet concurreren met Aziaten diedezelfde klus klaren op twee à drie maanden.We concurreren in Vlaanderen met landen waarde economie non-stop doordraait, dag ennacht. Wie al eens in Azië was, weet dat je daargeen verschil merkt tussen week en weekend.Koreanen kloppen werkweken van vijftig uur.In Australië en Nieuw-Zeeland duurt eengemiddelde werkweek bijna 44 uur. En wijzouden onze verouderende bevolkinggeld toestoppen om thuis te blijven? Beleidsmakers die mensen zoiets durvenwijsmaken, maken zich schuldig aanbedrog van het ergste soort. Ze leggen nietalleen een hypotheek op onze welvaart, maarook op de toekomst van de volgende generaties.Hopelijk herinnert elke kiezer zich morgen inhet stemhokje dat Sinterklaas niet bestaat. D

Doorholmaatschappij

STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

anderen zijn nieuwe wetten gestemd, maar ze wordenlang niet allemaal geïmplementeerd. Grootschaligeacties om mensenrechten van slachtoffers te beschermenen mensenhandelaars te vervolgen zijn nodig.Ook de autoriteiten in Dubai moeten hun houding wijzigen. In één geval werd niet de dader maar hetslachtoffer gearresteerd en gedeporteerd naar haar thuis-land. Voor het slachtoffer is dat natuurlijk een ramp. Dat zou niet mogen gebeuren in een land dat zichzelfuitgeroepen heeft tot regionale leider in de strijd tegenmensenhandel. Waarom is alle pracht en praal van een land zo vaak ver-gezeld van uitbuiting? Alsof elke grootmacht groeit opde rug van slaven. Het probleem van mensenhandel istrouwens niet beperkt tot de seksindustrie van Dubai.Denk maar aan de uitbuiting in de bouwnijverheid. Men schat dat er 300.000 migrantenarbeiders aan hetwerk zijn voor 3.000 bedrijven. Er zijn werkgevers diehun personeel ronduit uitbuiten. Het zelfmoordcijferonder Indiase arbeiders is dramatisch gestegen en er zijngevallen bekend van ingehouden lonen en documentendie worden achtergehouden. Merkwaardig dat Dubai ende VAE spreken over vooruitgang in hun strijd tegen demensenhandel terwijl er slechts twintig rechtszaken enzes veroordelingen waren in 2008. D

Nvdr: We vroegen ook aan drie bedrijven die investeren in Dubaien er Belgisch personeel tewerkstellen, om te reageren op het cover-verhaal van vorige week. Geen enkel bedrijf wou reageren.

‘Sekstrip op kosten van de baas’, lazenwe vorige week in Vacature. Dit verontrustende artikel over busi-nessprostitutie in Dubai bevestigdenogmaals onze vermoedens en eerderegetuigenissen. Stop The Traffik is een wereldwijdebeweging tegen mensenhandel. Sinds2006 voeren we campagne tegen men-senhandel en uitbuiting in Dubai via ons Business Travellers againstHuman Trafficking project (BTAHT).Zowel mensenhandelaars als hotel-ketens willen graag winst maken envergroten die blijkbaar door samen tewerken. We geven individuele zaken-reizigers informatie over het probleemen een mogelijkheid om te rapporterenvia de website www.businesstravellers.org.Zo kan er druk gezet worden om mis-dadigers te vervolgen. Daarnaast zoueen bedrijf ook de garantie moeten krijgen van een hotel dat de ethischecode daadwerkelijk wordt nageleefd. Ook vanuit Brussel schreven Euro-parlementsleden in 2006 een brief naarde autoriteiten in Dubai om te vragendat meer actie zou ondernomen worden om mensenhandel te stoppen. Als antwoord hierop en onder druk van

“Het probleem van mensen-handel in Dubai is nietbeperkt tot de seksindustrie.”NIELS VANDEREYKEN, ONDERDIRECTEUR STOP THE TRAFFIK BELGIË

006_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:09 Pagina 6

Page 9: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

9%

69%

22%

07VACATURE 6 JUNI 2009

Reactie op coververhaal ‘Dubai, Mekka van businessprostitutie’ van 30 mei

Ook mensenhandel in Belgische seksindustrie

Proficiat voor het uitstekende artikel overmensenhandel in Dubai, gepubliceerd inVacature van vorige week. In België is hetonderwerp mensenhandel uit de mediabe-langstelling alhoewel er aanwijzingen zijndat er ook hier een groot aantal mensen uit-gebuit worden in de seksindustrie. Een arti-kel hierover zou het beleid misschien aan-zetten om nieuwe acties te ondernemen.Naam en adres bij de redactie bekend D

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

VORIGE WEEK vroegen we welke trendsonze arbeidsmarkt de volgende vijf jaar hetmeest zullen beïnvloeden.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D Ja D Nee

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/pollU De definitieve doorbraak

van sociale media, genreFacebook en LinkedIn

U Flexibel werken: werknemers kiezenzelf waar en wanneer ze werken

Reactie op artikel ‘Betaalt een MBA zichterug?’ van 30 mei

MBA, enkel voor m/vmet werkervaringEen MBA is in eerste instantie belangrijk voorjezelf: je leert zeker iets bij, maar je moet nietverwachten dat die leerschool zich meteen incenten zal omzetten.Ik vind het trouwens geen goed idee om eenMBA aan te bieden aan pas afgestudeerdenzonder enige jobervaring. In combinatie met een aantal jaren werkervaring kan heteen win-win zijn voor zowel werknemer als werkgever. Herman, via de website D

DEEL 3: MELOTTE, ’S WERELDS EERSTE DIGITALE FABRIEK VIOOLVIRTUOOS VADIM REPIN,HOE DE KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD ZIJN CARRIÈRE MAAKTE

O O GDE SUCCESTAPES 1.620 + HOSPITALISATIEVERZEKERING

HET LOON VAN EEN ARCHEOLOOGEURO NETTO

Hoe luxehotels en sjeiks munt slaan uit

businessprostitutie

Sekstripop kosten van de baas

Undercover in Dubai

REGIOREEKS

BEDRIJVEN DIE EEN BOCHT VAN 180° MAKEN

“Mensen vandaageen 32-urenwerkweek beloven, isbedrog van hetergste soort.”

Beïnvloedt de economische crisis uw stemgedrag indie mate dat u zondag voor een andere partij stemtdan u gewoon bent?

Marian Kin,hoofdredacteurVacature

U Opmars van de groene economie: wievoor een groene job kiest, zit gebeiteld

007_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:31 Pagina 7

Page 10: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

COVERSTORY

3x ondernemenvanop de schoolbanken

Uren besteedden Grégory en Olivier Maes aan hun favorietehobby's: het ineenknutselen van pc's, het draaien van filmpjesen het ontwerpen van websites voor vrienden. Tot bij beidenhet plan begon te rijpen om het voortaan professioneel aan tepakken en hun hobby's te laten renderen. Grégory: "We inves-teerden er veel tijd in en verdienden er niets aan. Onze papa iszelf een ondernemer. Hij moedigde ons aan om met eenbedrijfje te starten. 'Jullie zullen er veel uit leren', zei hij. Hijheeft gelijk gekregen." Grégory en Olivier zijn pas twintig en zitten in hun tweedebachelor. Ze studeren allebei aan de Hogeschool Gent: Grégoryhandelswetenschappen en Olivier industrieel ingenieur infor-matica. Op 27 april 2008 schraapten ze al hun spaarcentenvoor het startkapitaal bijeen en gingen ze officieel met GO-media bvba van start. "Onze onderneming steunt op drie pij-lers", zegt Olivier. "We ontwikkelen websites en zorgen voor debijhorende hosting en diensten, daarnaast maken we ookvideoproducties en verkopen we hard- en software. We profile-ren ons als partner in media en it, zowel on- als offline. Denaam GO-media hebben we samen bedacht: met de G vanGrégory en de O van Olivier."Wie is de ceo van GO-media? Grégory: "Niemand, we zijnevenwaardige zaakvoerders. Er is geen hiërarchie. Wij hebbenhet grote voordeel dat we een tweeling zijn; dat maakt onsenorm complementair. We zijn twee-eiig, wat wil zeggen datwe bijna letterlijk vóór onze geboorte in twee gedeeld zijn. Watde ene mist, heeft de andere in overvloed."

Olivier: "Ik ben vooral een krak in alles wat technisch is.Daarom ook studeer ik informatica." Grégory: "En ik ben voor-al goed in verkoop. Ze zeggen dat ik een grote babbelaar ben.(lacht) Ik ontferm me ook over de boekhouding en de admini-stratie omdat dat perfect aansluit bij mijn studies handelsweten-schappen." Olivier: "Het allergrootste voordeel is dat we alsbroers kwaad op elkaar kunnen zijn. Na tien minuten zijn dieconflictjes vergeten en vergeven. Dat is waarschijnlijk mindervanzelfsprekend als je met andere mensen moet samenwerken."

Mond-tot-mondreclameOverdag zitten Grégory en Olivier op school. Hun avonden,weekends en vakanties staan volledig in het teken van de zaak.Blijft er nog tijd over om te studeren? Grégory: "We proberendaar een goed evenwicht in te vinden. Tijdens blokperiodes enexamens staat de zaak op non-actief. We communiceren datheel duidelijk aan onze klanten. In de zomervakantie concen-treren we ons helemaal op GO-media, in de hoop natuurlijkdat we geen tweede zittijd hebben. De maand juli zit trouwensal vrij vol, vooral met opdrachten voor het creëren van websi-tes. Tijdens het academiejaar maken we tussen de lessen doorwebsites, verbeteren we teksten, draaien we video's… Gisterenhebben we vijftig dvd's geprint, met de bijhorende hoes. Daarwaren we een hele avond zoet mee."Gebrek aan werk hebben de gebroeders Maes niet, wat niet wilzeggen dat beide jonge zaakvoerders bakken geld verdienen.Olivier: "Voorlopig keren we onszelf geen loon uit, want dan

TWEELINGBROERS OLIVIER EN GRÉGORY, STUDENTEN EN ZAAKVOERDERS VAN COMPUTER- EN WEBDESIGNBEDRIJF GO-MEDIA

1"In onze familie is bijna iedereen zelfstandige"

2 Het aantal startende ondernemers in ons land blijft dramatisch laag. Nauwelijks drie procent van de beroepsbevolking heeftde voorbije drie jaar een eigen onderneming opgericht. In Europa doet bijna niemand slechter. Weinig Vlamingen mogen hetondernemerschap dan als een aantrekkelijke carrièrekeuze beschouwen, er zijn ook opvallende uitzonderingen op de regel,zoals de student-ondernemers. Vacature zocht hen op.

008_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:53 Pagina 8

Page 11: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Grégory (l.) naast zijn tweelingbroer Olivier, zaakvoerders GO-media: “Ik vind eerlijk gezegd dat mijn opleiding han-delswetenschappen vaak te academisch is. Ik heb tot hiertoe meer gehad aan de adviezen van boekhouders en juristen.”

09VACATURE 6 JUNI 2009

verliezen onze ouders het recht op kindergeld. GO-mediamoet nog verder uitgebouwd worden en wij zullen nog weleen paar jaar voltijds studeren." Grégory: "De zaak is nufinancieel gezond. Maar binnenkort investeren we in eenzware server en dat zal een flinke hap uit ons budget weg-nemen. We draaien nu op een virtuele server. We willenonze eigen apparatuur waar we volledige controle over heb-ben. Dat kost veel geld, maar op termijn zal die server ren-deren. Dat ding spookt nu al dagen door mijn hoofd: 'Oei, aldie kosten…' We zullen flink uit onze pijp moeten komenom hem zo hard mogelijk te laten draaien."Hoe komen de klanten bij GO-media terecht? Olivier:"Vooral via mond-tot-mondreclame. Af en toe krijgen we eentelefoontje van iemand die onze site op het internet gezienheeft." Grégory: "We merken dat de website vaak geraad-pleegd wordt. Soms bellen mensen of mailen ze. Dat vinden

we oké, want zo kunnen we hen persoonlijk advies geven."GO-media heeft ook een webshop met een flink uitge-bouwde hardwarecatalogus. "De verkoop via de webshopgeeft nog niet wat we ervan verwacht hadden", zegt Olivier."Maar dat is geen ramp. We hebben geen voorraad en hard-ware verkopen is niet echt onze corebusiness. We zijn voor-al gepassioneerd bezig met websites en video. We lettenerop dat we onze eigenheid niet verliezen en dat we geenkopie worden van andere ondernemingen. Al houden wewel goed in de gaten wat de concurrentie doet. Je bent alsondernemer niet goed bezig als je daar geen oog voor hebt.Persoonlijke begeleiding, flexibiliteit en eerlijkheid voerenwe hoog in het vaandel. En we hebben marktconforme prij-zen. Want het is niet altijd vanzelfsprekend om als tweestudenten bij een potentiële nieuwe klant binnen te stap-pen. Al nemen de meeste bedrijven ons redelijk ernstig."

Ondernemen is Grégory en Olivier met depaplepel ingegeven. Olivier: "In onze fami-lie is bijna iedereen zelfstandige. We zijn erin opgegroeid. We weten dat het niet altijdeven leuk is en dat het soms hard kan zijn.Maar ondernemen zit ons in het bloed."Helpt het ondernemerschap Grégory enOlivier bij hun studies? Grégory: "Ik voeldat ik door de onderneming voor een aan-tal vakken voorloop. Over de BTW weet iknu al dingen die we pas volgend jaar zul-len zien. Anderzijds hoor ik ook zaken inde lessen waarvan ik denk: dat is interes-sant voor ons bedrijf. Voor we de zaakopgestart hadden, vroeg ik me vaak in deles af: 'Wat moet ik hiermee aanvangen?' Ikhad toen geen voeling met de praktijk, nuwel. Ik vind eerlijk gezegd dat mijn oplei-ding handelswetenschappen vaak te acade-misch is. Ik heb tot hiertoe meer gehad aande adviezen van boekhouders en juristen."

JobstudentHoe zien de gebroeders Maes de toe-komst van GO-media? Olivier: "Wehopen om na onze studies voltijds voorons bedrijf te kunnen werken. Ons grotevoordeel is nu dat we rustig ons klanten-bestand kunnen uitbouwen."Willen ze later ook met personeel wer-ken? Grégory: "Dat zijn verre toekomst-plannen. In de vakantie nemen we vooracht dagen een vriend als jobstudent indienst. Ik heb al eens berekend wat onsdat gaat kosten. Ons orderboek zal flinkgevuld moeten zijn."tekst Jan Stevens | foto Griet Dekoninck D q

009_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:53 Pagina 9

Page 12: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

De examens staan voor de deur, maar bij jeugdvrienden JefRamaekers (22) en Laurens Vanderspikken (23) is geen spoor-tje stress te bespeuren. Jef zit in zijn laatste jaar handelsingeni-eur aan de universiteit Hasselt. Laurens werkt in Leuven eenmaster-na-master in fiscaal recht af nadat hij eerst een diplomaToegepaste Economische Wetenschappen heeft behaald. Jef is deknapste kop van de twee. Zijn eerste twee jaar rondde hij af metgrote onderscheiding. De twee volgende haalde hij “gewoononderscheiding”, maar hij dikte zijn cv op een ander vlak extraaan. In het derde jaar richtte hij namelijk samen met Laurens eenmarktonderzoeksbureau op dat vandaag bestaat onder de naamVSR Consulting. “We zijn begonnen dankzij een initiatief aan deuniversiteit van Hasselt, de nv ondernemingstalent”, legt Jef uit.Dat is een samenwerking tussen LRM (de Limburgse investe-ringsmaatschappij, nvdr), Dexia en de universiteit. Zij geven stu-denten de kans om een businessplan te schrijven. Als dat plangoedgekeurd wordt, krijgen de studenten een startkapitaal vanmaximaal 25.000 euro waarvan zij 1 procent en de nv onderne-mingstalent 99 procent in handen heeft. Is je onderneming suc-cesvol, dan kun je de nv uitkopen. Draait het bedrijfje uit op eenfaillissement, dan is het verlies voor rekening van de nv en nietvan de student. Je krijgt dus de kansen en niet de risico’s.”

“Ons plan was dadelijk goedgekeurd”, vult Laurens aan. “Wewilden marktonderzoek doen waarbij we studenten inscha-kelen als enquêteurs. De meeste bureaus werken samen metzelfstandige ondervragers. Omdat wij met studenten werkendie goedkoper zijn, kunnen we ruim onder de prijs gaan.Aanvankelijk werkten we in opdracht van grote bureaus,maar omdat we na enige tijd het gevoel hadden telkens hetvuile werk te moeten opknappen, zijn we de onderzoekenvolledig zelf gaan doen. We voeren zelf de gesprekken met deklant, stellen de vragenlijsten op, nemen de enquêtes af enverwerken die. We voeren bijvoorbeeld onderzoek naar klant-tevredenheid, staan starters bij die een nieuw product in demarkt willen zetten of evalueren interne onderzoeken vanbedrijven. Onze klantenlijst is vertrouwelijk, maar we heb-ben zowel opdrachten uit de retail als uit de zorgsector en erzitten een aantal gouvernementele organisaties tussen. Jef:“Er zijn niet veel marktonderzoeksbureaus in Limburg.Bovendien zijn we klein en dus werken we alle onderzoekenvolledig zelf af. In grotere bureaus heb je een groep planning,een groep die de enquêtes opstelt, een it-groep,... Wij doenalles en zijn bijgevolg van alles op de hoogte. Op die maniergaat er geen informatie verloren.”

2 “Als we straks afstuderen, hebben we al 4 jaar ervaring”

STUDENTEN JEF, LAURENS EN JANNES RUNNEN MARKTONDERZOEKSBUREAU VSR CONSULTING

010_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:53 Pagina 10

Page 13: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

q

Laurens (r.) is student en runt samen met Jef (l.) en Jannes (niet op de foto) een marktonderzoeksbureau: “Aanvankelijk werkten we inopdracht van grote bureaus, maar omdat we telkens het vuile werk moesten opknappen, begonnen we de onderzoeken volledig zelf te doen.”

Het duo betrok een derde vriend in het verhaal, JannesSchepers (23). Hij is industrieel ingenieur en zijn niet-eco-nomische achtergrond is een verrijking voor het bedrijf. Zokwam het bedrijf ook aan zijn naam: VSR consulting:Vanderspikken, Schepers, Ramaekers. Niet meteen demeest catchy bedrijfsnaam, geeft Laurens toe. “Als je zelfniet zo creatief bent in dat soort dingen, moet je een bureauinschakelen om een aantrekkelijke naam te bedenken.Alleen heb je daar als beginners en als studenten de centenniet voor.”

Omzet: 80.000 euroMet een omzet van om en bij de 80.000 euro begint de stu-dentenonderneming aardig te lopen. De winst bedraagt zo’nvijftien procent en die wordt geherinvesteerd. De drie zaak-voerders keren zichzelf nog geen wedde uit. Laurens: “Hetzou zot zijn om onszelf een loon te betalen. Op lange ter-mijn kunnen we beter reserves opbouwen om te investeren.We gebruiken natuurlijk wel de faciliteiten van het bedrijf,hebben een computer en een gsm, maar echt iets verdienendoen we nog niet.” Voorlopig is dat nog niet echt nodig ook.De ouders bekostigen de studies nog altijd in het geval van

Laurens zolang hij geslaagd is. En bij Jef? “Die kan onmo-gelijk niet geslaagd zijn”, springt Laurens in. “Hij moetenkel opdagen.” De vrienden lachen. Ze zijn duidelijk goedop elkaar ingespeeld. Ze kennen elkaar dan ook al tien jaar,van toen ze samen voetbalden. Is dat niet moeilijk, eenbedrijf runnen met vrienden? “Het is niet altijd gemakke-lijk”, zegt Laurens, “maar we werken goed samen. Het isbelangrijk om rechtuit te zijn. Als ik vind dat iets niet goedis, dan zeg ik dat gewoon.”

Ze zeggen dat ze alledrie evenveel baas zijn. Toch noemtJef Laurens de natuurlijke leider. “Ik denk dat hij hetmeest stuurt. Mochten we ooit een ceo moeten kiezen,dan zou hij dat wellicht zijn. Ik ontferm mij meer overhet financiële, Laurens over het marketingverhaal enJannes houdt zich iets meer bezig met het personeel.”Dat personeel bestaat uit medestudenten die een centwillen bijverdienen door op straat of van deur tot deurenquêtes af te nemen. Jef: “Soms als ik ga stappen inDiepenbeek, kom ik studenten tegen met wie we proble-men hebben gehad en die niet langer voor ons mochtenwerken. Dat is wel een beetje vervelend.”

Nu ze ervan geproefd hebben om baaste zijn, zien ze het niet zitten om nogergens in loondienst te beginnen. “Hetis vooral professor Ghislain Houben dieons warm heeft gemaakt voor hetondernemerschap. Het is fijn om jeeigen baas te zijn. Om niemand te heb-ben die je zegt wat je moet doen.” Jef:“Als wij straks afgestudeerd zijn, heb-ben we al vier jaar ervaring. Het is eenvoordeel om jong als zelfstandige tebeginnen. Als je kinderen hebt bijvoor-beeld, zoek je meer zekerheid en die hebje als ondernemer niet altijd.” Maarvoorlopig spelen ze zelf ook nog opzeker. Zo weerhoudt hun eigen bedrijfhen er niet van een diploma te behalen.“Je wil altijd iets hebben om op terug tevallen als het fout loopt”, besluitLaurens en hij nipt nog eens smakelijkvan zijn pint. Als een echte student. tekst Evy Ballegeer | foto Griet Dekoninck D

011_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:54 Pagina 11

Page 14: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

COVERSTORY

praktische kantjes van het vak. Omgekeerd vormt onsaanbod een interessante aanvulling op hun wagenpark,dat vooral uit grotere wagens en bestelwagens bestaat.”

Bij de oprichting van hun bvba moesten Roeland, Nielsen Thomas het minimum startkapitaal van 20.000 eurobij elkaar schrapen. “Daarvoor hebben we al onze spaar-centen samen gelegd”, klinkt het. “De auto’s zelf leasenwe via een afbetalingsplan bij de banken. Dat klinktallemaal bijzonder ingewikkeld, maar eigenlijk volstaathet om een optelsommetje te maken van het maande-lijkse leasingbedrag, de onderhoudskosten en hier endaar nog wat vaste kosten. In functie daarvan bepalenwe dan de huurprijs van elke wagen. In tegenstelling totonze concurrenten moeten wij geen personeel betalen.En natuurlijk hebben we geen eigen kantoor, ook dat isflink wat geld uitgespaard. Daardoor zijn we vandaagzonder meer de goedkoopste speler op de markt.” Enhun cliënteel? Dat is even divers als hip: van bedrijvendie een inloopwagen nodig hebben voor een werknemertot collega-studenten die samen enkele dagen willenuitwaaien aan zee. En hier in Gent rijdt MuziekcentrumDe Bijloke bijvoorbeeld een jaar lang met een van onzewagens rond, onder de slogan ‘cultuur en ecologie gaanhand in hand’. Ook bedrijven die bekommerd zijn omhun groen imago, of die zelf investeren in groene tech-nologie vinden ons almaar vlotter. Zo wil nu ook Fiat,vandaag min of meer koploper op vlak van aardgaswa-gens, graag een samenwerkingsverband met ons aan-gaan. We rollen dus min of meer van het ene in hetandere avontuur, zonder dat we daar zelf overdrevenveel moeite voor moeten doen.”

WaterstofMilieuvriendelijke wagens, dat bekt natuurlijk goed bijeen jong publiek, maar bij Ecorental hebben ze er ookeffectief hun businessmodel rond uitgebouwd. “OnzeMini Coopers diesel – die vliegen hier echt de deur uit -zitten in de allerlaagste klasse op vlak van CO2-uitstoot.Dat vertaalt zich uiteraard ook op fiscaal vlak. Ook bijde keuze van al onze andere modellen gaan we conse-quent voor de meest ecologische, kleine en zuinigsteversie. Bovendien rijdt drie vierde van ons wagenparknu al op aardgas. Dat is een nieuwe veelbelovende tech-nologie – niet te verwarren met LPG – die stukkenmilieuvriendelijker én goedkoper is dan wagens op

benzine of diesel. Gedaan met zwavel- of roetuitstoot enheel wat minder CO2-uitstoot. Intussen houden we ooknauwgezet andere trends in de gaten: zodra wagens opwaterstof marktconform zouden worden, zullen we onsook op die markt storten.”“Eenmaal per week, op zaterdag, besteden we een heledag aan de boekhouding en de administratieve opvol-ging van het bedrijf, waarna we samen de auto’s was-sen, de website bijwerken en desnoods ook nog watecologiepremies aanvragen (lacht). Al bij al valt decombinatie met onze studies dus best mee, al is datnu tijdens de examenperiode natuurlijk net iets lasti-ger. Toch doen we intussen een pak ervaring op methet runnen van een bedrijf, en dat komt ons tijdensonze opleiding ten goede. Je krijgt het ondernemenecht wel in de vingers, en ik weet nu al zeker dat iklater nooit een gewone 9 to 5-baan zal doen. Ik doenu eenmaal graag mijn eigen ding.”

Hij is amper negentien, maar Roeland doet ons zijn ver-haal met zoveel branie en flegma dat het lijkt alsof hij aljarenlang een bedrijf runt. “Mijn ouders zijn allebei zelf-standig, dat heeft ongetwijfeld wat geholpen (lacht). Wehebben ook het geluk gehad dat ons initiatief van bij hetbegin op flink wat media-aandacht kon rekenen.Omwille van het ecologische aspect – (trots) op dat vlakwaren we echt wel pionier in België – maar ook omdatwe ons vaak anders opstelden dan de concurrentie. Zoverhuren we onze wagens ook aan jongeren die noggeen 21 zijn. Dat doet geen enkele concurrent ons na, enzijn onze prijzen echt wel de allerlaagste op de Belgischemarkt. Voor 25 euro per dag rij je bij ons weg met eennieuwe Fiat Panda, 200 kilometer inbegrepen.”

In 2008 boekte Ecorental een jaaromzet van 75.000euro. Voor 2009 mikt het ondernemende trio op150.000 euro. Een meer dan stevige groei, maarRoeland begint er niet bij te zweven. “Alle winst wordtvoorlopig netjes opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd. Wekeren onszelf nog niets uit. En om heel eerlijk te zijn: ikdenk ook niet dat we momenteel al goed genoeg boerenom daar met ons drietjes van te leven. Nu, we zien welhoe de zaken verder lopen. Als er volgend jaar opnieuwenkele wagens bijkomen, kunnen we misschien aan onseerste personeelslid beginnen denken.” tekst Filip Michiels | foto Griet Dekoninck D

Ze hadden weinig of niets met auto’s. Envan economie hadden ze al helemaal geenkaas gegeten. “Aanvankelijk was hetgewoon de bedoeling een zuiver virtueelbedrijfje op te starten, om zo de doffe theo-rie uit onze cursussen in praktijk om te zet-ten”, vertelt Roeland (19) wanneer we hemtegen het lijf lopen in het hartje van deGentse studentenbuurt. Zijn zwarte sweater met groene Ecorental-opdruk laatweinig aan de verbeelding over: met de mar-keting lijkt het in ieder geval snor te zitten.

Businessplan?“Ikzelf zit nu in mijn tweede jaar handels-ingenieur, Niels (19) en Thomas (19)studeren Toegepaste Economische Weten-schappen. Maar toen we aan onze studiesbegonnen, was economie echt wel Chineesvoor ons.” Van het een kwam het ander enna enkele maanden brainstormen was het drietal het erover eens dat een echtbedrijf toch veel spannender zou zijn.“Aanvankelijk hadden we geen flauw ideewelke richting we nu precies uitwilden.Het moest een bedrijfje worden dat metonze studies te combineren viel. Een win-kel of iets dergelijks was dus uitgesloten.Uiteindelijk kwamen we uit bij een ver-huurbedrijfje dat grotendeels via het netgerund zou kunnen worden. En die ecolo-gische auto’s, tja, dat klonk sympathiek enoogde behoorlijk studentikoos. Een echtbusinessplan hebben we nooit gemaakt,en van megawinsten hebben we nooitgedroomd, maar eens we de eerste zesauto’s konden verhuren, ging het plotsallemaal bijzonder snel.”

Om het hele zaakje ook nog enigszinswerkbaar te houden, werkt het drietal alvan in het prille begin nauw samen met eengroter autoverhuurbedrijf in Anzegem. “Inruil voor een maandelijkse vergoeding was-sen zij de auto’s en stomen ze die klaar voornieuwe klanten. Zij leren ons ook de

ECONOMIESTUDENTEN ROELAND, NIELS EN THOMAS RICHTTEN AUTOVERHUURBEDRIJF ECORENTAL OP

3 “Een businessplan hebben we nooit gemaakt”

012_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:54 Pagina 12

Page 15: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Roeland (l.), student handelsingenieur, samen met de andere oprichters van Ecorental: “Als er volgend jaaropnieuw enkele wagens bijkomen, kunnen we misschien aan ons eerste personeelslid beginnen denken.”

13VACATURE 6 JUNI 2009

Van student-ondernemer tot succesvolle zakenman, 3 schoolvoorbeelden

1) De Antwerpse stu-denten economie JanVereecke (foto) en JanVan Esbroeck starttenin 1985 met de aller-

eerste editie van the Night of theProms in het Sportpaleis in Antwerpen.Met de medewerking van tientallenstudenten-vrijwilligers stampte hettweetal vanuit een schamel kantoortjevan 20 vierkante meter de eerste Nightof the Proms uit de grond. Met hetnodige lef werden sponsors gezocht engevonden die mee het financiële risicovan het evenement hielpen dragen.Vandaag lokken de nationale en inter-nationale edities van Night of theProms honderdduizenden bezoekersen runnen de twee Jannen een succes-vol productiebedrijf.

2) De studenten infor-matica Toon Coppens -(foto) en LorenzBogaert koesterdenrond de millennium-

wissel grootse plannen om met eensocialenetwerksite voor jongeren vanstart te gaan. In 2001 hadden ze vol-doende geld bijeen gesprokkeld omhun eerste servers aan te kopen. Anno2009 telt hun bedrijf Netlog meer dan100 werknemers en is het actief in 25 landen.

3) Op zijn vijftiende aldroomde Jan Caertsvan zijn eigen radio-zender. Als studentstapte hij naar de rec-

tor van de VUB om geld te vragen vooreen studentenzender. Hij kreeg200.000 euro, kocht apparatuur enbegon uit te zenden. FM Brussel wasgeboren. De zender groeide snel uit totde nationale zender 4FM. Jan Caertswerd ceo. Na de verkoop van 4FM zochtCaerts als ondernemer en zakenmanandere wegen op. (JS)

DROOMDE U ALS STUDENT VAN EEN EIGEN ONDERNEMING

9 vacature.com/eigenzaak

013_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 18:54 Pagina 13

Page 16: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Belgische banken goed vertegenwoordigd in buitenland

CIJFERWERK

Twee op honderd Belgische ondernemingen heb-ben filialen in het buitenland. Via de BELMOFI-databank bracht Hilde Spinnewyn van hetPlanbureau dit kluwen in kaart. Ze telde 17.876filialen: “Het aantal is tussen 1995 en 2005 bijnaverdubbeld (+94%). Ieder jaar namen gemiddeldvijf op honderd nieuwe Belgische ondernemingende beslissing om in het buitenland te investeren.Als klein land behoort België in veertien landenzelfs tot de top tien van buitenlandse investe-ringslanden.”

De Belgische bedrijven verkiezen vooral Europaals vestigingsplaats: de helft van de nieuwe filia-len komt er bij in de vier buurlanden. Frankrijkrijft bijna een kwart (21%) binnen. Buiten Europastaan de Belgen sterk in Australië, Canada, Japan,Marokko, Peru, de VS en Zuid-Afrika.

De grootste terugval stelt Hilde Spinnewyn vastin Afrika. Het aantal Belgische vestigingen gingvooral achteruit in Tunesië, tien jaar geleden eengeliefd investeringsland, en natuurlijk in Congo.tekst Erik Verreet | infografiek Kingcoma.com D

1. Fortis 1.1322. KBC 4103. Solvay 3394. Inbev 3275. Dexia 2406. SCR Sibelco 2027. D’Ieteren 1918. Suez/Electrabel 1869. Lhoist 184

10. Etex Groep 159

AANTAL FILIALEN IN BUITENLAND

(GEBASEERD OP CIJFERS VOOR 2005)

In Roemenië groeit het aantal Belgische filialen het snelst

1. Roemenië 192. Nederlandse Antillen 183. Zweden 174. China 135. Australië 136. Mexico 127. Verenigd Koninkrijk 118. Turkije 119. Zuid-Afrika 1010. Brazilië 10

(PLANBUREAU, INTERNATIONALISERING VAN DE BELGISCHE ECONOMIE, DECEMBER 2008)

GEMIDDELDE JAARLIJKSE TOENAME VAN AANTAL FILIALEN

Totaal aantal Belgischefilialen in Noord-Amerika

Belgische bedrijven tellen 17.876

buitenlandse filialen

1.503

Totaal aantal Belgischefilialen in Zuid-Amerika485

TOP 10 SNELSTE GROEIERS

014_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 20:00 Pagina 14

Page 17: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

15VACATURE 6 JUNI 2009

Top 10 aantal Belgische filialen in Amerika

1. Verenigde Staten 1.0492. Brazilië 1653. Canada 1594. Mexico 1165. Nederlandse Antillen 1046. Argentinië 597. Chili 548. Kaaimaneilanden 529. Britse Maagdeneilanden 4810. Uruguay 25

(GEBASEERD OP CIJFERS VOOR 2005)

Top 10 aantal Belgische filialen in Afrika

1. Zuid-Afrika 792. Tunesië 683. Congo 584. Marokko 495. Liberia 296. Ivoorkust 237. Mauritius 218. Nigeria 219. Algerije 1910. Egypte 19

(GEBASEERD OP CIJFERS VOOR 2005)

Top 10 aantal Belgische filialen in Azië en Oceanië

1. China 3032. Australië 1523. Rusland 1374. Hongkong 1355. Singapore 1016. Japan 897. Turkije 868. India 709. Thailand 6310. Zuid-Korea 44

(GEBASEERD OP CIJFERS VOOR 2005)

Top 10 aantal Belgische filialen in Europa

1. Frankrijk 3.6792. Nederland 2.7493. Duitsland 1.2664. Verenigd Koninkrijk 1.2075. Luxemburg 1.1656. Spanje 5897. Italië 5228. Polen 3979. Zwitserland 29210. Tsjechië 281

(GEBASEERD OP CIJFERS VOOR 2005)

1-100 filialen

100-200 filialen

200-500 filialen

500-1.000 filialen

> 1.000 filialen

LegendeAANTAL VESTIGINGEN VAN BELGISCHE BEDRIJVEN

Totaal aantal Belgischefilialen in Europa13.922

Totaal aantal Belgischefilialen in Afrika507

Totaal aantal Belgischefilialen in Azië1.270

Totaal aantal Belgischefilialen in Oceanië189

015_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:04 Pagina 15

Page 18: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

SUCCESTAPES

De Belgische damesachter modelabel

Bruno Antogninizoiets niet noemen. Maar het is pas na aandringen datze instemt voor een interview, samen met haar dochter,Sophie Renard (40). Ze wachten ons op op wijlen de Boelwerf in Temse. Daarligt het nieuwe hoofdkantoor van Bruno Antognini:strak, zen en met zicht op de Schelde. Suzy Cordeelwerkt er niet alleen, ze woont er ook. “Ik kan mijn bedrijfinderdaad moeilijk loslaten. Dat ik me hier moeilijkerzou kunnen ontspannen, wist ik op voorhand”, zegt ze.Maar verder maalt ze er niet om. Bruno Antognini, daargaat het om. Bij het tegenwoordig veelbesproken even-wicht tussen werk en privé heeft ze nog nooit stilgestaan.“Het evenwicht is voor iedereen anders”, zegt ze. “Ik ver-lang heus niet van mijn mensen dat ze allemaal door-werken tot na vijf uur. Maar zelf tel ik mijn uren niet. Ikdenk dat het zo hoort. Als je niet gepassioneerd met jebedrijf bezig bent, haal je het niet. Zolang ik het graagdoe, ga ik door. Ik kan me geen pensioen voorstellen.”

Suzy Cordeel is de oudste dochter uit een gezin met driekinderen. Ze is opgegroeid in Sint-Niklaas. MoederCordeel was een modiste met een hoedenwinkeltje. VaderCordeel was een aannemer. Echt grote dromen had Suzyniet. “Zo was dat vroeger als je handel volgde bij deUrsulinen”, vertelt ze. Na haar studies ging ze gewoonwerken in het bedrijf van haar vader. “Dat ik in de bouw-nijverheid zou gaan, lag voor de hand. Tot ik de vader vanSophie leerde kennen. Hij was een textielingenieur.

Hij had een fabriek waar breigoed werd gemaakt. Ik maak-te mijn kleren weliswaar allemaal zelf, maar breien heb iknooit gekund, maar een bezwaar was dat blijkbaar niet.(lacht) Ik ben in de moderichting opgeschoven, iets wateigenlijk mijn hele leven al in me zat. Mijn twee broershebben nadien het bouwbedrijf van mijn vader overgeno-men. Vorige week hebben we nog samen Nieuwjaargevierd. Het was natuurlijk al eerder gepland, maar erkwam altijd iets tussen. Ik kom uit een ondernemersfami-lie. Vooruit en nooit gedaan, zo gaat dat bij ons. We wil-len allemaal iets bereiken. Ieder op zijn manier. Mijnbroers appreciëren wat ik doe, maar van mode hebben zegeen verstand. Het is een andere wereld.”

Terwijl Suzy Cordeel en Sophie Renard druk doende zijnmet de Russische thema's van de wintercollectie envoorts uitkijken naar de eerste stoffen en designs voor delente van 2010, bouwen de gebroeders Cordeel eenfabriek in Tilburg, een koffiesilo in Zeebrugge en eengerechtsgebouw in Hasselt.

Italiaans mysterieTerug naar 1976, de tijd dat er in de fabrieken van Sint-Niklaas nog gebreid en genaaid werd. Het is het jaar vanBruno Antognini. Na haar echtscheiding nam SuzyCordeel noodgedwongen afscheid van haar man en zijnbreifabriek en richtte ze haar eigen groothandel in breigoedop. Aan de precieze omstandigheden wil ze weinig

Bruno Antognini is al meer dan dertigjaar een Belgisch modemerk, maar datweet bijna niemand. Voortrekker isSuzy Cordeel, maar dat is nog veel min-der bekend. Omdat ze nooit interviewsgeeft. Ze heeft namelijk zaken te bestie-ren: vijftien eigen winkels, bijna hon-derd verkooppunten en ieder seizoenmeer dan 300 nieuwe ontwerpen.

Van de bouw naar de breinaaldenDat vrouwen met ondernemersbloedzeldzaam zijn, is best mogelijk. AlleenSuzy Cordeel (67) heeft geen tijd omzich erover te verbazen. Zo krijgt zegeregeld uitnodigingen voor lezingen enmeer uitleg in allerlei businessclubs.Tenslotte wil iedereen graag weten hoeze het doet. Maar Suzy Cordeel gaat ernooit op in. Ze wil niet uitpakken. Zeheeft andere dingen aan haar hoofd. Enze werkt liever gewoon door, achter deschermen en in stilte. Ook voor eeninterview met Vacature loopt ze nietwarm. Nochtans heeft ze onlangs haarvijftiende winkel geopend: 150 vierkan-te meter Bruno Antognini op een A-locatie in Luik. Een klein succes kun je

2 Haar twee jongere broers staan aan het hoofd van bouwreus Cordeel. Zelf timmert ze al sinds 1976 aanhaar eigen modemerk: Bruno Antognini. Dit is een zeldzaam portret van Suzy Cordeel.

q

Sophie Renard (l.) aan de slag in het bedrijf van haar moeder Suzy Cordeel (r.): “We werken samen met China, Portugal, Polenen Tunesië. We gaan overal kijken. Vooral bij gehaakte spulletjes komen er kinderen aan te pas, daar wil ik niets van weten.”

Hoe Suzy Cordeel van een magazijn vol truien een trendy modemerk maakte

016_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:04 Pagina 16

Page 19: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

017_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:41 Pagina 17

Page 20: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

SUCCESTAPES

woorden besteden. Niet dat het eenpijnlijke affaire is. Suzy Cordeel isgewoon een doordrijver. Er is maar éénrichting en die gaat vooruit. Maar vooréén keer wil ze wel terugkijken. “Hetmagazijn dat ik toen had, is in niets tevergelijken met wat Bruno Antognininu is. Toen waren uniseks truien despecialiteit. In alle kleuren, ook inlamswol, precies als Benetton, maardan van Bruno Antognini. De naamwas vlug gekozen. Toen ik in Italië opzoek was naar fabrikanten zag ik hemstaan op een raam. Bruno Antognini isblijkbaar een muzikant. Niet dat hetveel uitmaakte. Zolang het Italiaansklonk en een beetje mysterieus was,was het al lang goed. Verder strekte demarketing niet. Nu vind ik het somsjammer dat iedereen denkt dat we eenbuitenlands merk zijn, terwijl we puurBelgisch zijn.”De zaken gingen niet slecht bij BrunoAntognini. Zes keer per jaar ging SuzyCordeel naar Italië voor andere truienen nieuwe collecties. Terug thuis werk-te ze aan een bureautje in haar maga-zijn. Haar dochter herinnert het zichnog. “In de schoolvakanties reed ik opmijn fiets door het magazijn en pastealle truien”, vertelt Sophie Renard.Het is pas in de jaren tachtig dat hetbij Bruno Antognini mis dreigde te

q lopen. “De tijd van uniseks truien was voorbij. Demode veranderde. Je kon het voelen aan de markt.Truien waren voor of dames of voor heren. Daardoorwerd ik verplicht om te kiezen voor één van de twee.Uiteindelijk zijn het de dames geworden.”

Intussen heeft dochter Sophie Renard de rangen vanBruno Antognini vervoegd. Waar haar moeder vroegerzes keer per jaar op prospectie naar Italië ging, reistSophie Renard nu de wereld rond, op zoek naar fabri-kanten. “De Italiaanse ambiance van toen is er niet meerbij”, zegt Suzy Cordeel. “En in Sint-Niklaas staan geenfabrieken meer. We werken nu vooral samen met China,Portugal, Polen en Tunesië. Maar we gaan overal kijken.” Sophie Renard weet wat haar moeder bedoelt, ze heefthet gezien en ze heeft alle goedkope voorstellen gewei-gerd. “Vooral bij gehaakte spulletjes komen er kinderenaan te pas. Ze zitten te werken naast hun moeder en hungrootmoeder, maar daar wil ik niets van weten. Tweedebelangrijk punt is krijgen wat we bestellen. Een koerierdie langskomt met een nieuwe levering is een spannendmoment. Een doos uitpakken zorgt altijd voor stress.Vanmorgen hebben we nog een lading ceintuurs uit Italiëteruggestuurd. De kleur was niet wat we gevraagd had-den. Het moet juist zijn. Alleen perfect is goed genoegvoor onze klanten. Daarom passen we ook de hele col-lectie voor we in productie gaan. We zijn er dagenlangmee bezig.” Als je weet dat Bruno Antognini goed is voor twee col-lecties per jaar, plus twee collecties per tussenseizoen,weet je dat zoiets een hels karwei is. Bovendien is erook nog By Soto, het jongste modemerk van BrunoAntognini, eveneens goed voor twee collecties en twee

tussenseizoenen per jaar. In totaal gaan de collectiesieder seizoen vlot over de 300 modellen heen, model-len die allemaal door moeder en dochter persoonlijkworden gekeurd.

Drie mannenDe omzet van Bruno Antognini bedraagt 5,5 miljoeneuro per jaar; 40 procent komt uit de groothandel en60 procent uit eigen winkels. Hiervoor hebben zeamper 32 mensen in dienst, bijna allemaal vrouwen.Per ongeluk, want een vrouwenbastion willen ze bijBruno Antognini niet worden genoemd. “Er werkenhier wel mannen”, zegt Suzy Cordeel. Maar als zebegint te tellen blijken het er maar drie te zijn. Gino,de boekhouder. Tommy Fjordside, de Deense ontwer-per die samen met Sophie alle collecties ontwerpt. EnPeter Smet, de echtgenoot van Sophie en daarmeetevens de schoonzoon van Suzy Cordeel. Ze lacht: “Hijwerkt hier al twintig jaar, langer dan mijn dochter. Hijis onze commercial manager. Ik ben ‘ons ma’. En blijk-baar lukt het ons goed om samen te werken.”

Suzy Cordeel zelf is verantwoordelijk voor de vijftienwinkels van Bruno Antognini. De eerste brand storesgingen open in Brugge en Gent in 1992. “Om hetimago van ons product te ondersteunen en om voelingte hebben met de consument”, zegt ze. Verder wil zebenadrukken dat de eigen winkels niet het summumzijn van Bruno Antognini. Service is het summum.Zowel in de brand stores als in de boetieks. “Het lijktmisschien een delicaat evenwicht, maar dat is het niet.De multimerkenwinkels hebben dezelfde prioriteit alsde flagship stores.”

“Mensen zien die stukken van Bruno Antognini dragen,

dat is het grootste plezier.”SUZY CORDEEL, BREIN ACHTER MODELABEL BRUNO ANTOGNINI

018_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:05 Pagina 18

Page 21: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

19VACATURE 6 JUNI 2009

Keizerin van de jurk

Gewoonlijk is Suzy Cordeel erg bedachtzaam

in haar formuleringen, maar over Diane von

Furstenberg hoeft ze niet na te denken.

Diane von Furstenberg is de vrouw naar wie ze

opkijkt. Von Furstenberg werd geboren in 1946

in Brussel, begon te ontwerpen in 1970 en

had tegen 1976 al miljoenen jurken verkocht.

Tegenwoordig woont ze in New York, waar ze aan

het hoofd staat van haar eigen luxemerk. “Ik heb niet

alleen bewondering voor haar collecties”, zegt Suzy

Cordeel. “Ze is een vrouw met pit en ze leidt een

wereldwijd imperium. Ik kijk naar haar op en

ik voel me verwant, ook al kun je me niet

met haar vergelijken.”

En dan nu de crisis. “Die is er voor iedereen”, zegtSuzy Cordeel. “Ook ik kan hem niet wegcijferen.Vergeleken met wat ik in de jaren zeventig hebgezien, vind ik de ommezwaai van nu tamelijkdrastisch. Maar dat wil nog niet zeggen dat je moetzitten kniezen. Je moet er zelf wat aan doen.Optimisme is voor mij de belangrijkste eigenschapvan een ondernemer. Hoe zou hij anders ooit risi-co's durven nemen of investeringen durven doen?Bovendien moet hij ervoor zorgen dat hij de men-sen rondom in dat positivisme meetrekt. Eenbedrijf is namelijk meer dan alleen cijfers. De men-sen tellen ook. Daarom hou ik beide in de gaten.Bruno Antognini heeft zijn succes te danken aan degezamenlijke inzet van mensen. Daarom ben ik ookgeen harde baas. Een luisterend oor hebben is veelbelangrijker. Voor de rest moet je niets achter onssucces zoeken. En geluk al helemaal niet. Bij BrunoAntognini begint het allemaal met een sterke col-lectie. Een mooie collectie maken, daar genieten wijvan. En daarna mensen zien die stukken van BrunoAntognini dragen, dat is het grootste plezier.Binnenkort beginnen we zelfs weer aan export. Wehebben het eerder geprobeerd hoor. Het is stilgeval-len omdat we niet de juiste mensen hadden.Gelukkig leer je uit mislukkingen. Dus nu doen wehet voorzichtig, in Nederland, Frankrijk enDenemarken. En we werken aan onze marketing encommunicatie. Voortaan hebben we een professio-neel persbureau. Zij hebben ons overtuigd om tocheen interview te geven. Ze hebben ons doen gelovendat we minder bescheiden moeten zijn.” (lacht)tekst An Olaerts | foto Lies Willaert D

Hoewel velen denken dat Bruno Antognini een buitenlands modemerk is, is het puur Belgisch. De omzet bedraagt 5,5 miljoen euro per jaar; 40 procent komt uit de groothandel en 60 procent uit eigen winkels.

019_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:05 Pagina 19

Page 22: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

2 Wat denkt u over die man of vrouw waar u veertig uren per week naar moet staren? Drukt de Vlaming zijn collega’sinnig tegen de borst? Of houdt hij ze angstvallig van zijn eiland? 1.313 collega’s, waarvan evenveel mannen als vrouwen, klappen uit de biecht in Vacatures Collega Onderzoek. Dit zijn de tien opmerkelijkste resultaten.

WERKVLOER

1 op 4 werknemers

Vacatures Collega Onderzoek

D 1.313 werknemers (49% mannen,

51% vrouwen) vulden de online collega-enquête

van Vacature in.

D 56% van de deelnemers heeft

een uitvoerende functie.

D 79% is tussen 25 en 44 jaar.

020_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:08 Pagina 20

Page 23: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

21VACATURE 6 JUNI 2009

9 op 10 werknemers zijn tevreden over hun collega’s

-34-jarigenOntevreden

89%

Tevreden

11%

35-44 jarigenOntevreden

84%

Tevreden

16%

45-plussersOntevreden

77%

Tevreden

23%

De helft gaat in zijn vrije tijd op stap met zijn collega’s

Mannen

46%

54%

Vrouwen

57%

43%

1 op 4 werknemers wil liever andere collega’s

-34-jarigen35-44 jarigen

45-plussers30%

34%

26%

Wilt u graag andere collega’s?

1 op 10 werknemers beschouwt zijn directe baas als een vriend

MannenVrouwen 8%

15%

Rekent u uw baas tot uw vriendenkring?

Oneerlijkheid en verantwoordelijkheidontlopen = grootste ergernissen

kan beter samenwerken met collega’s met wie het ook persoon-lijk klikt

OneerlijkheidVerantwoordelijkheid ontlopen

Vleien bij leidinggevendeHaantjesgedrag

Gebrekkige vakkennis

29%29%

23%23%

19%

Wat ergert u het meest?

78% van de werknemers vindt teambuildings leuk

1 op 5 werknemers had al een relatie op het werk

ManagersUitvoerenden 15%

21%

Had u al een relatie op het werk?

Ja, ik hou van teambuildings Nee, ik hou niet van teambuildings

-34-jarigen

84%

16%

35-44 jarigen

74%

26%

45-plussers

64%

36%

vindt dat er naeen teambuildingbeter samen-gewerkt wordt

42%

Roddelen is de meest voorkomende ergernis

RoddelenVerantwoordelijkheid ontlopen

Vleien bij leidinggevendeGebrekkige vakkennis

Deadlines niet respecterenHaantjesgedrag

Moeien met werkTe luid pratenOneerlijkheid

Bellen tijdens vergaderingen

79%81%

74%75%

72%73%

62%67%

42%60%

Waaraan hebt u zich afgelopenzes maanden geërgerd?

wil liever andere collega’s

WELKE RESULTATEN VERRASSEN U HET MEEST?

9 vacature.com/collega

83%

Nooit Af en toe

JAJA

JAJA

JA

JAJA

021_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:17 Pagina 21

Page 24: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

D WIE? Jürgen Schepers (38) D BURGERLIJKE STAAT? Getrouwd,

twee kinderen van zes en drie. D WERK? Geeft halftijds wiskunde in het

Heilig Hartinstituut in Hasselt en is half-tijds Education Technology Consultantvoor Texas Instruments. Dat houdt in dathij naar de Vlaamse scholen trekt omopleiding en training te geven rond nieu-we grafische rekentoestellen.

Glijdende uren of nine-to-five?“Als je wiskunde geeft moet je altijd wel iets voor-bereiden of verbeteren, en ik moet ’s avonds vaaknaar een leerlingen- of oudercontact. Ook de urenvoor Texas Instruments zijn glijdend. Ik woon nietcentraal in Vlaanderen en moet soms tot inWaregem rijden om training te geven. Het ismoeilijk te zeggen wanneer ik thuis zal zijn.”

Uitgaan of uitrusten?“Uitrusten. Ik doe jammer genoeg niet meer aansport en een pintje gaan drinken komt er ookniet vaak meer van. In het weekend probeer ikzoveel mogelijk met de kinderen bezig te zijn.

We gaan dan naar Plopsaland indoor, de voet-bal, de dansles, ...”

Poetsvrouw of handen uit de mouwen?“De tuin doe ik zelf, want dat vind ik heel ontspan-nend. De strijk en het poetsen besteden we uit.Gelukkig werkt mijn vrouw halftijds, zonder haarzou ik niet alles meer kunnen combineren.”

Fastfood of keukenprins?“We zouden graag elke dag vers willen koken,maar soms hebben we daar echt geen tijd voor.En de kinderen houden ook van fastfood, duskiezen we af en toe voor pizza, kebab ofMcDonald’s. Donderdag is altijd een heel drukkedag en dan eten de kinderen warm op school,zodat ze zeker vers gegeten hebben.”

De balans in euroD ABONNEMENT PLOPSALAND INDOOR:

260 euro/jaarD POETSVROUW: 140 euro/maandD DIENSTENCHEQUES VOOR DE STRIJK:

280 euro/jaar tekst Lore Callens | foto Lies Willaert D

Een onderzoeker met enkele jaren ervaring verdient een brutomaandsalaris van3.030 euro. De voorbije jaren nam de vraag naar researchers sterk toe. Indien zij ineen internationale omgeving meedraaien, verdienen ze zelfs tot 4.100 euro bruto.

ZENZOEKER polst naar de balans van werknemers

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

“Gelukkig werkt mijn vrouw halftijds”

TESTBATTERIJ legt BV’s op de rooster

€3.030

Wat heeft Fons Leroy uit dezetest geleerd? “Ik kan niet zonder stress. Het is een drijfveer, ikheb het nodig om goed te kunnen werken. Datis een overblijfsel van toen ik nog kabinetschefwas (Leroy was lange tijd (adjunct-)kabinets-chef van verschillende Vlaamse ministers vanWerk, nvdr). Maar belangrijk is dat ik het nietmeeneem naar huis of uitwerk op mijn mede-werkers. Dus ja, stressvolle momenten over-heersen op het werk, maar die hebben eenpositieve uitwerking op mij. Ik ben nooit slecht-gezind en die positieve, opgewekte houdingprobeer ik ook op mijn medewerkers over tebrengen. Bij bottom-up evaluaties komt altijdmijn gevoel voor humor naar voren. Bij dederde vraag, of ik veel pieker heb ik ‘neutraal’aangeklikt, omdat ik, zoals elke manager, altijdde twee tegelijk doe: ik pieker over de dingendie niet goed gaan, maar intussen ben ik al aanhet bijsturen in mijn hoofd. Volledig negatief ofpessimistisch wordt het nooit bij mij. Van nature ben ik nochtans niet echt een optimist,ik ben wel opgevoed met het idee dat je steedsmoet zoeken naar oplossingen en niet moetstilstaan bij de problemen.”“Ik ben een optimist, maar ook een realist. Datwist ik al. Mijn werk bestaat erin altijd alles oplange termijn en strategisch aan te pakken. Ikzet dromen uit en probeer idealen te benade-ren. Dat zijn uitdagingen en daarvoor heb jeeen flinke dosis optimisme nodig. Maar hetbetekent ook dat je gelooft in de potentiëlekrachten van de arbeidsmarkt, in de talentenvan mensen. En dat maakt van mij een realist.Iedereen kan namelijk iets betekenen.” tekst Marjorie Blomme | foto Griet Dekoninck D

Fons Leroy is gedelegeerd bestuurder bij deVlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling(VDAB). Hij testte op vacature.com hoeopgewekt hij is als manager. Uit stellingenals ‘Overheersen gelukkige momenten stressvolle momenten in het dagelijkswerk?’ en ‘Ik pieker bijna nooit en ik kijksteeds vooruit’ blijkt dat Fons Leroy een‘opgewekte manager’ is.

BENT U EEN OPGEWEKTE MANAGER?

9 vacature.com/opgewekt

Is Fons Leroyeen opgewektemanager?

022_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:10 Pagina 22

Page 25: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

23VACATURE 6 JUNI 2009

BOCCA D’OROVlaamse Kaai 65 - 3000 Antwerpen

03/248 88 84

LEZER HILDE: “Correcte kwaliteit, maar het prijskaartje isaan de hoge kant. Met een koffie, hoofd-en voorgerecht zit je toch aan 50 euro.

Dan moet het al heel goed zijn.”

REDACTEUR NICO: “Middelmatigheid op de tong, enerveren-de radiosaus in je oor. Een anonieme plek

in mijn culinaire hitparade.”

D Is er een lunchmenu? Een dubieuze stem in

krakkemikkig Italonederlands verzekerde ons voor-

af van wél. Blijkt dat ze voor bedrijfsgroepen een

lunchmenu regelen, anders ‘à la carte’. Soepen

van 6,5 tot 9,5 euro. Koude (tot 14 euro) en warme

voorgerechten (tot 17 euro). Deegwaren, vis en

vlees van 7,5 tot 29 euro.

D Snelheid bediening? Uitstekend. We klokken

af in 1 uur en 45 minuten voor twee gangen.

D Profesionele bediening? Correct zonder meer.

D Inrichting? Hilde: “Authentieke bakstenen

muur, authentiek houten plafond. Jammer van de

pragmatische tegelvloer en droge tafelaankleding,

de lijn is niet helemaal doorgetrokken.”

D Lekker eten? In visjargon: middenmoot.

D Goed voor uw gezondheid? Mocht ik Kathleen

Van Brempt zijn: genoeg lijnvriendelijke opties.

D Wijn voor ieders budget? Drie glazen huis-

wijn aan 3,5 euro, ofwel 18,5 euro voor een fles.

Verder amper een handvol halve flessen wit en

rood. Een schare Italiaanse en

Franse flessen tussen 22 en 53,5

euro.

D Parking? Normaal plaats zat recht-

over. Maar de Sinksenfoor gooit roet

in het eten. Geen florissante

periode voor de lokale horeca…

D Aanvaarden ze kredietkaarten?

Jawel, de gebruikelijke.

D Sluitingsdag? Zaterdagmiddag

en zondag D

D SCORE 13/20

een Italiaanse taloor aan de Sinksenfoor. Hildes eersteevaluatie, over haar bladerdeeg van Sint-Jakobsschelpen preisaus (17,5 euro), is even kort als lovend.“Helemaal niets op aan te merken.” Mijn rundscarpac-cio (12,5 euro) opent te royaal, het zoutvat werd te rij-kelijk gehanteerd. De halve fles wit Verdicchio deiCastelli di Jesi (16 euro) lost dan wel weer moeiteloosde verwachtingen in.

De wereld is van Ahlers, en Ahlers van de wereld. Hettelt vijftien kantoren in 35 landen. Razend interessantvoor een hr-manager, maar niet altijd evident. Hilde:“Chinezen draaien nogal eens rond de pot, ze hebbenmeer schroom dan Vlamingen.” Op vier domeinen legtAhlers zich toe: contractlogistiek (goederenopslag inmagazijnen), expeditie, scheepsagentuur (onder andereadministratie van schepen en zoeken van ladingen) enmaritieme dienstverlening (onder meer rekrutering entraining scheepsbemanning). 2009 is een feestjaar,

Ahlers viert haar honderdste verjaardag. Tien werkne-mers wereldwijd mogen in tien dagen een ander filiaalbezoeken. “Onze Belgische collega zit nu in hetRussische Sint-Petersburg (waar Ahlers magazijnenheeft, nvdr). De groep doet het in zijn geheel nog goedmaar de containertrafiek in de Antwerpse haven is flinkgedaald. We vragen iedereen om zich heel flexibel op testellen. Een 56-jarige vrouw in de expeditie neemt erbijvoorbeeld tijdelijk de vervanging van een zwangerecollega in de boekhouding bij.” Over naar mijn gegril-de tonijn. Die is omcirkeld door warme tomaat metwitte bonen, een coulis van venkel- en paprikasaus entagliatelle met fijne stukjes tomaat. Wederom voldoe-ning, wederom te royaal. Hilde is ditmaal minder kort,en minder lovend. “Mijn lichtgekruide gegrilde zwaard-vis haalt niet hetzelfde niveau als het voorgerecht. Deaubergines zijn veel te slap.” Afronden doen we meteen pittige Italiaanse koffie.tekst Nico Schoofs | foto Isabel Pousset D

GRATIS OP RESTAURANT MET EEN VACATUREREDACTEUR?

vacature.com/biencuitVOLGENDE WEEK: LUZINE, LEUVEN

Italiaanse taloor aan de Sinksenfoor

BIEN CUIT

2Bocca d’Oro, Antwerpen“We konden ook in ons restaurantPortview lunchen. Vanop de tiende ver-dieping heb je er een uniek zicht over deScheldekaaien.” Niet verwonderlijk datHilde Van Loon, hr-verantwoordelijkeBenelux bij de Antwerpse logistieke spe-ler Ahlers, zelden buitenshuis dineert.“De klanten zien in Portview soms letterlijk hun lading aan boord van eenschip gaan. Geweldig vinden ze dat.Werknemers en buitenstaanders hebbener de keuze uit Belgische gerechten of dewereldkeuken. De vrijgezellen zitten erdan ook elke middag (lacht).”Onbuigzaam als we zijn varen we in eenweidse bocht rondom Ahlers Portview.Om aan de Vlaamse Kaai, op de beganegrond, aan te meren bij Bocca d’Oro. Voor

023_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:21 Pagina 23

Page 26: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Alpro, duurzaam in Wevelgem én Brazilië

Je moet ze dezer dagen ver gaan zoe-ken, de bedrijven die op hun webstekniet uitpakken met hun groene verwe-zenlijkingen of duurzame engagemen-ten. Het verhaal van de drie P’s zegmaar: na People en Profit bleek plotsook de Planet niet langer van onderge-schikt belang. Om het kaf toch enigs-zins van het koren te scheiden, riep hetVBO al bijna twintig jaar geleden deBelgische milieuprijs in het leven. Eenonafhankelijke jury bekroont daarbijdrie Belgische bedrijven die erin slagenom innovatie, economisch succes enmilieuzorg of duurzaam beleid te com-bineren. Media-aandacht gegaran-deerd, en bovendien mogen de drielaureaten achteraf meedingen naar deEuropean Business Awards for the

Environment. Een milieuprijs op Europees niveau,uitgereikt door de Europese Commissie.

Prijsbeest AlproHet West-Vlaamse Alpro, een van de snelst groeiendedochters uit de Vandemoortele-groep, was de voorbijejaren een vaste klant op de Belgische prijsuitreikingen.“En dat is geen toeval, maar eerder een logisch gevolgvan een strategie die wij al jarenlang consequent volgenen verder uitbouwen”, vertelt Filip Walraeve. Hij is bin-nen het sojaverwerkende bedrijf verantwoordelijk vooronder meer de aankoopstrategie en de energiecontrac-ten. “Onze corebusiness is het omzetten van plantaar-dige eiwitten in voeding. Op zich is dit al een duurza-mer en meer toekomstgericht proces dan wanneer jeeerst plantaardige eiwitten aan dieren voorschotelt endie dieren vervolgens in de voedselketen brengt. Als dewereldbevolking aan dit tempo blijft groeien, zullen weons voedsel sowieso een stuk efficiënter moeten produ-

ceren dan de voorbije decennia het geval was.”Vier jaar geleden besloot Alpro voor het eerst mee tedingen naar de Belgische milieuprijs, en het wasmeteen raak. “Zowat 25 procent van onze productenwordt vervaardigd op basis van biologisch geteelde, nietgenetisch gemanipuleerde sojabonen. De voornaamsteproductielanden daarvoor zijn Brazilië en China. Wehebben de voorbije jaren een bijzonder nauwe bandopgebouwd met de sojaboeren daar, niet in het minstomdat het hele productieproces van dichtbij opgevolgdmoet worden om de noodzakelijke certificering te beha-len. Geconfronteerd met de problemen en bekommer-nissen van de boeren in Brazilië, kwamen we op hetidee ook een aantal projecten op te zetten om hunwerk- en levensomstandigheden te verbeteren. Dat gaatvan de aankoop van tweedehands landbouwmachines –die hen financieel onafhankelijker moeten maken – totde aanleg van een aantal sanitaire voorzieningen diehun levenskwaliteit konden opkrikken.”

2 Van duurzame internationale samenwerking tot milieuvriendelijke wastechnieken en ‘groene’ spiegels: het erelijstje met nominaties voor de Belgische milieuprijs was de voorbije jaren even verrassend als divers. Dit jaar geeft organisator VBO de fakkel door aan denktank Business and Society, in de hoop meer kmo’s te lokken.

“Als de wereldbevolking aan dit tempo blijft groeien, zullen we ons voedsel sowieso efficiënter moeten produceren. ”FILIP WALRAVE VAN SOJAVERWERKEND BEDRIJF ALPRO

DOSSIERMILIEU & ENERGIE

Belgische milieuprijs bekroont bedrijven die innovatie, economisch succes en milieuzorg combineren

024_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:11 Pagina 24

Page 27: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Tegen 2020 wil Alpro dat zijn fabrieken volledig CO2-neutraal zijn.

25VACATURE 6 JUNI 2009

In 2007 viel Alpro opnieuw in de prijzen. Het bedrijfwerd toen genomineerd voor de structurele inbeddingvan duurzame ontwikkeling in de hele bedrijfsfiloso-fie. Duurzaamheid als officieel concept zeg maar. FilipWalraeve: “Dat vertaalde zich in de opvolging en coör-dinatie op directieniveau van een aantal doelstellingenop vlak van duurzaam ondernemen én van enkelebelangrijke eco-indicatoren. Bijvoorbeeld ons strevenom tegen 2020 volledig CO2-neutraal te zijn metonze fabrieken. Of de strategie om de hoeveelheidbedrijfsafval jaar na jaar te verminderen. Het ging hierdus niet langer om geïsoleerde projecten, maar om eenconcept dat volwaardig in de totale bedrijfsstrategiewerd ingebed en waar vandaag iemand op directie-niveau actief mee bezig is. En nee, in praktijk beteken-de dat niet echt een grote ommezwaai, maar we heb-ben wel ingezien dat we onze verwezenlijkingen vande voorbije jaren een stuk beter moesten vermarkten.Ecologisch ondernemen is vandaag uitgegroeid tot eenware hype, maar eigenlijk waren wij daar al flink watjaren mee bezig zonder het echt aan de grote klok tehangen. Dat is bij deze rechtgezet (lacht).”

Familiale wasserijTot en met de vorige editie was de Belgische milieu-prijs het troetelkindje van de grote werkgeversorgani-

saties: VBO, Voka en UWE (Union Wallonne desEntrepreneurs). Het laureatenlijstje kleurde dan ookopvallend vaak groot en industrieel: Umicore,Glaverbel, Sidmar (nu ArcelorMittal), Solvay, noemmaar op. Voor de editie 2009 besloot het VBO in zeete gaan met Business and Society, een netwerk rondmaatschappelijk verantwoord ondernemen. “Vanuit de vaststelling dat we als grote werkgeversor-ganisaties al twee decennia in min of meer dezelfdepoel van grote bedrijven aan het vissen waren, zijn weop zoek gegaan naar nieuwe partners”, vertelt BirgitFremault, adviseur milieu en energie bij het VBO.“Business and Society denkt niet alleen proactief rondmilieuvriendelijk en duurzaam ondernemen, hetspreekt deels ook een heel ander type bedrijven aan.Zeg maar de kmo’s, die zich vaak toch wat minderverwant voelen met het VBO en blijkbaar wat drem-pelvrees hadden om de concurrentie met de gigantenuit het Belgische bedrijfsleven aan te gaan. Terwijl wijnochtans vooral op zoek zijn naar inspirerende en

Jobs in milieu en energievindt u vanaf pagina 61

innovatieve projecten. Het moet dusniet noodzakelijk om een heel duur ofgroots opgezet initiatief gaan. Zo dien-den ooit al een school, een beschuttewerkplaats en een familiale wasserijeen project in. Meer nog, die wasserijviel enkele jaren terug in de prijzen.Daar staat natuurlijk tegenover datook de Colruyts of Volvo’s van dezewereld, die het eigenlijk al lang nietmeer moeten doen voor hun imago,bijna elke editie van de partij zijn.Gewoonweg omdat ze graag extra aan-dacht willen voor nieuwe producten ofprocessen die ze dan verder kunnencommercialiseren.” De voorbije edities mocht het VBOtelkens op een veertigtal inschrijvin-gen rekenen. Bedrijven die dit jaarnaar de Belgische prijs – en eventueelook volgend jaar naar de Europeseonderscheiding – willen meedingen,kunnen nog tot 15 augustus een pro-ject indienen.Meer info: www.businessandsociety.betekst Filip Michiels | foto Isabel Pousset D

025_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:11 Pagina 25

Page 28: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar flexibeleoplossingen om zoveel mogelijk mensen aan boord tehouden. Ze vragen hun werknemers om tijdkrediet opte nemen. Dit systeem laat u toe om tijdelijk minderte werken of uw werk tijdelijk te onderbreken zonderuw arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Beschermd tegen ontslagAls werknemer met tijdkrediet bent u beschermdtegen ontslag. Die ontslagbescherming gaat in vanafhet moment dat u uw werkgever schriftelijk op dehoogte brengt, en eindigt drie maanden na de eind-datum van het tijdkrediet. Indien uw werkgever utoch zou ontslaan om een reden die verband houdtmet uw tijdkrediet, is hij u een forfaitaire schade-vergoeding verschuldigd, gelijk aan uw loon voor zes maanden.

Drie formulesU kunt gebruikmaken van drie mogelijke formules.Bij volledig tijdkrediet onderbreekt u uw werk volledig voor een periode van minimum drie maanden. In uw hele loopbaan mag u maximum eenjaar voltijds tijdkrediet opnemen. Voor halftijds tijd-

Tijdkrediet: welke vergoeding krijgt u?

VACATURE.COM

UW VERGOEDING BEREKENEN?

9 vacature.com/tijdkrediet

krediet, een halftijdse onderbreking van uw werk,gelden dezelfde voorwaarden: maximum een jaar enminimum drie maanden. De laatste formule laat toe dat u tijdelijk vier vijfdegaat werken, maar geldt alleen voor werknemers meteen anciënniteit van minstens vijf jaar. U kiest zelfof u een dag of twee halve dagen per week opneemt,maar dient minstens zes maanden aan te vragen meteen maximum van vijf jaar voor heel uw loopbaan.

Speciale regeling voor vijftigplussersVanaf vijftig jaar, en op voorwaarde dat u al twintigjaar actief bent in de privésector en drie jaar bij uw huidige werkgever, kunt u een vijfde of halftijds tijd-krediet aanvragen zonder maximumbeperking. Ukunt dus genieten van een deeltijds werkregime totu met pensioen gaat.

Bereken online welke vergoeding u krijgtDe vergoeding die u krijgt is afhankelijk van de formule die u kiest, uw anciënniteit en het feit of u alleen woont of samenwoont. Op vacature.com/tijdkrediet vindt u een handige tool waarmee u hetprecieze nettobedrag kunt berekenen. foto Lies Willaert D

026_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:13 Pagina 26

Page 29: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

“Naar het landvan Weerwerktrek je niet om jete ontspannen”

27VACATURE 6 JUNI 2009COLUMN

An Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

Hier niet zo ver vandaan ligt een niet zo vrolijkland. Op het wapenschild staan vijf tranen eneen stille trom. De vlaggen hangen slap. Destraatstenen zijn hard. De bewoners krijgeniedere middag twijfel op hun bord. En eenvolkslied is er niet. Veel liever heft elkeen zijneigen klaagzang aan. Welkom in het Land vanWeerwerk. De poorten staan altijd open en er isbeddengoed met hopen. Waar ergens een baaseen deur dichtslaat, kriept in het Land vanWeerwerk een valluik open.

Het Land van Weerwerk heeft een hoofdstaddie erg vlot te bereiken is. In Betwienjops rij-den de bussen alle dagen. Aan het stationstaan iedere avond nieuwe mensen te draaien.Sommigen dragen bagage met ingedeuktewangen. Anderen zitten bij hun eigen pakkenneer. Nochtans is het Land van Weerwerkgeen oord voor vakantiegangers. Geen werkhebben is veel leger dan het woord lui ooit kanontspannen. Wie eerder in het Land vanWeerwerk is geweest, weet waarover ik spreek.Naar het Land van Weerwerk trek je niet omje te ontspannen.

afwijzingen had zij sinds ze in het Landvan Weerwerk verbleef, leren omgaan.Maar van het zinsdeel uw kandidatuurwerd jammer genoeg niet weerhouden sloe-gen bij haar de stoppen door. Niet weer-houden wil immers zeggen dat je wél gese-lecteerd bent. Alleen weten de meeste hr-managers dat niet. Tot Weerwerker nr.14082002 er op een avond definitief genoegvan had. De punten van haar hoektandenschoten door haar onderlip. Haar anders zofijn geëpileerde wenkbrauwen werden diken stug. Haar okselhaar groeide onder haarchemisier door naar haar slanke vingers.Haar ogen vlamden in het schemerlicht.Daarop deed zij haar regenjas aan, trok decapuchon diep over het hoofd en nam delaatste bus uit Betwienjops. Tegen de och-tend kwam zij terug thuis met een viezeregenjas, had zij de hr-manager met detaalfout in de keel gehapt. Met vele groetjesuit het Land van Weerwerk. D

De nieuwe Weerwerkers krijgen bij aankomstonmiddellijk een couponnetje in de knuistjesgedrukt. Ze moeten het daags nadien op het stad-huis gaan ruilen voor een pikhouweel. In het Landvan Weerwerk zit het schema zo strak als het vel vaneen cervela. 's Ochtends wordt er verplicht gegraven.Naar nieuwe puf. 's Middags is er meestal geen hon-ger. Na de lunch moeten er letters worden geklopt.Voor mooie praat in brieven en cv's. Alleen wieergens op gesprek wordt uitgenodigd, kan reglemen-tair verzaken aan de orde van de dag.Zo ook voor Weerwerker nr. 14082002. Nadat debaas haar bedankte voor geleverde diensten, betrokzij een klein kelderpand in de binnenstad vanBetwienjops. Ze had twee kamers ter beschikking.Eentje om te slapen en eentje voor de rest. De bad-kamer en het toilet deelde ze met twee andereWeerwerkers. Overdag zocht zij net als iedereennaar nieuwe puf en kapte ze letters voor meer mooiepraat. 's Avonds nam zij de post door. Daarbij liepende dingen onlangs bloedig uit de hand.Weerwerker nr. 14082002 had namelijk twee gevoe-lige plekken. Eén: taalfouten. Twee: hr-managers.Nodeloos te vertellen dat een taalfout van een hr-manager haar ferm op de zenuwen werkte. Met de

REAGEREN?

9 vacature.com/column

An OlaertsD

027_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:15 Pagina 27

Page 30: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

VLERICKupdateInformeert u over opleidingen, activiteiten en onderzoek

Practice-based programmes in the heart of Europe

Teamwork, skills development, and international perspective

Real-world in-company project

Value for money

Thematoespraken & unieke workshops van Prof Michael Rosemann (bekend van het succesboek ‘Handbook on Business Process Management”) en Dr Michael Raynor (bekend van o.a. ‘The Innovator’s Solution’ en ‘The Strategy Paradox’)

Praktijkgetuigenissen van o.a. KBC Group, SWIFT, De Lijn, Merseyside Police, ING Bank

Rondetafelgesprekken over Business Intelligence en Business Process Management

The Autonomous Management School of Ghent University and Katholieke Universiteit Leuven

Prof Dr Marion Debruyne, Professor in Marketing

More info: [email protected] or tel + 32 9 210 97 16

Prof Dr Stijn Viaene, Professor in Management & ICT

Vlerick update7 (6 juni).indd 1 03-06-2009 09:10:14

028_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:12 Pagina 28

Page 31: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.jobs.hudson.com

Area Sales Manager EuropeGedreven relatiebouwer met een sterk technisch inzicht

Je functie Ons aanbod

Je profiel

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE557620 naar Hudson,t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Onze klant, DAKOTA nv, gelegen nabij de E17 Gent-Kortrijk (Industriepark De Prijkels), is een sterk groeiendeen jonge onderneming, die internationaal erkend en actief is als specialty chemicals producent (o.a. adhesivehotmelts en binding resins). Sinds haar oprichting in 1994 kent deze nichespeler een exponentiële groei en heeftzij een stevige marktpositie bereikt als wereldwijde leverancier (in meer dan 50 landen) aan o.a. de automotive-en de textielindustrie. Research en Development behoort tot de kernactiviteiten van onze klant. Via doorgedreven aandacht voor R&D en de support van het interne technisch labo biedt Dakota oplossingen op maat van de klant aan. De firma is sterk internationaal actief en plant naast de vestigingen in Azië (o.a. China, Hongkong, Indië en Singapore) ook nog uitbreiding in andere werelddelen. Om de marktpositie te bestendigen en te versterken, wenst Dakota over te gaan tot de aanwerving van een (m/v)

NAZARETH

Crawford Belux, gevestigd te Merelbeke, maakt als Belgisch-Luxemburgse verkooporganisatie deel uit van deZweedse groep Cardo. Deze beursgenoteerde gerenommeerde multinational is Europees marktleider in logistiekeoplossingen (poorten, laadkades, snelrolpoorten en onderhoud van deze toepassingen). De groep stelt wereldwijd ca. 6000 mensen tewerk. Crawford Belux is met een 150-tal gemotiveerde medewerkers uitgesproken marktleider in België en Luxemburg op het vlak van onderhoud en verkoop van industriële poorten en laad- en lossystemen en staat borg voor een uitstekende service en kwaliteit. De organisatie bouwt haar reputatie op service, kwaliteit en veiligheid en is ISO 9001:2000 gecertificeerd. Om haar positie in de markt van automatische voetgangersdeuren verder uit te breiden, zoekt Crawford Belux voor deze regio een (m/v)

Technical Business Development ManagerAutomatische voetgangersdeuren

Je functie

Ons aanbod

Je profiel

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE578999 naar Hudson,t.a.v. Janick Joos, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

MERELBEKE

029_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:21 Pagina 29

Page 32: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

STAFMEDEWERKER INTERNE CONTROLE statutair – standplaats: Willebroek

Functie: de stafmedewerker interne controle heeft de boeiende opdracht het systeem van interne

controle verder uit te bouwen om zo het management te ondersteunen bij de organisatiebeheersing.

Als ‘systeembeheerder’ onderhoud je het systeem en dien je verbetervoorstellen in. Bovendien sta je

ook in voor het aansturen en in goede banen leiden van de bestaande beheersingsmaatregelen. Hiertoe

leg je contacten met zeer verschillende personen binnen onze vennootschap. Je rapporteert recht-

streeks aan de gedelegeerd bestuurder en het managementcomité.

Profiel: je beschikt over een masterdiploma en toont veel belangstelling voor kwaliteitssystemen. Een

administratieve aanleg, een sterke mate van diplomatie en een grote leerbereidheid zorgen ervoor dat

je je deze functie helemaal eigen weet te maken. Verder hou je niet alleen rekening met de taakinhoud

op zich, maar pas je de opdrachten ook toe rekening houdend met de eigenheid van de organisatie.

INTERNE AUDITOR contractueel – standplaats: Willebroek

Functie: als interne auditor ga je na of de organisatie de standaarden en het eigen systeem van

beheersingsmaatregelen naleeft en geef je hierover aanbevelingen voor verbeteringen. Je rapporteert

rechtstreeks aan het auditcomité en aan het management. De functie van interne auditor wordt

gecombineerd met de verantwoordelijkheid rond integriteit. Vanuit deze insteek bevorder en bewaak je

het integer handelen van W&Z in haar geheel en de individuele medewerkers afzonderlijk. Je neemt een

stimulerende houding aan en bezoekt de afdelingen om integriteit en mogelijke risico’s te bespreken.

Profiel: je beschikt over een masterdiploma en hebt minimum twee jaar ervaring met het uitvoe-

ren van audits, kwaliteitscontroles of risk management. Het bezitten van een CIA-certificaat is een

pluspunt. Sterke administratieve vaardigheden, een goed analysevermogen en een onafhankelijke geest

maken je tot een expert in je vak. Ten slotte ben je een doorzetter die op een zelfstandige manier zijn

taken correct en diplomatisch afhandelt.

In het westen en het centrum van Vlaanderen beheert

Waterwegen en Zeekanaal NV, kortweg W&Z, als organisatie binnen de Vlaamse overheid, de waterwegen en heel wat

watergebonden gronden. Onze organisatie heeft als doelstel-

ling de binnenvaart te stimuleren en te optimaliseren via goed

onderhouden vaarwegen en geautomatiseerde bruggen en

sluizen. De zorg voor milieu en veiligheid, evenals ‘de mens’ in

het algemeen, dragen wij hierbij hoog in het vaandel. Zo be-

schermen wij de bevolking tegen wateroverlast door de aan-

leg van dijken en gecontroleerde overstromingsgebieden en

besteden wij aandacht aan ecologische oeverversterkingen in

natuurgebieden. Ten slotte bouwen wij de recreatieve functies

van onze waterwegen verder uit: van verharde jaagpaden voor

wandelaars en fietsers tot faciliteiten voor de pleziervaart en

allerlei watersporten. Verscheidenheid is troef bij W&Z en dat

weerspiegelt zich ook in onze jobmogelijkheden.

weg van water

Voor Waterwegen en Zeekanaal zijn gelijke kansen belangrijk. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd of handicap. www.jobpunt.be

Om ons W&Z-team te versterken zijn wij op zoek naar een (m/v):

weg van water,werken aan morgen

Aanbod:Voor de interne auditor een contractuele functie voor onbepaalde duur en een startsalaris van 2 975 euro bruto per maand (bij twee jaar relevante

ervaring). Voor de stafmedewerker een statutaire functie (na een geslaagde proeftijd) en een startsalaris van 2 789 euro bruto per maand (bij nul jaar

relevante ervaring). W&Z biedt daarnaast vooral een boeiende job vol afwisseling en de kans om mee te werken aan maatschappelijk zinvolle projecten.

Vorming, opleiding en training zijn vanzelfsprekendheden bij W&Z, want ze laten jou groeien, maar ook ons. Als overheidsorganisatie bieden wij naast

werkzekerheid ook heel wat doorgroeimogelijkheden, 35 verlofdagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en gratis openbaar vervoer van en

naar het werk. Relevante ervaring kan tot maximaal 9 jaar gevaloriseerd worden.

Interesse?Voor meer informatie kan je terecht bij Koen van Hoye, tel. 03 860 63 20. Je sollicitatiebrief met cv en duidelijke vermelding van de functie kan

je sturen naar Waterwegen en Zeekanaal NV, Oostdijk 110, 2830 Willebroek of via mail naar [email protected]. We verwachten jouw kandidatuur

uiterlijk op 7 juni 2009.

30VACATURE 6 JUNI 2009

Wij bieden jou: een boeiende functie in een stabiele omgeving. Verder bieden we je een brutostartsalaris van 32 466,92 euro, aangevuld met maaltijdcheques, een fietsvergoeding en een hospitalisatieverzekering. Relevante ervaring kan tot max. 8 jaar vergoed worden.

Interesse? De uitgebreide functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden kun je terugvinden op www.ravels.be onder de knop ‘gemeentelijke berichten’. Voor meer info over de functie-inhoud kun je terecht bij Viviane Van Accom op het nummer 014 65 48 32.

Heb je interesse in deze vacature, stuur dan uiterlijk 21 juni 2009 je kandidatuur met een kopie van je diploma bij voorkeur naar [email protected] of naar Gemeente Ravels, t.a.v. Viviane Van Accom, Gemeentelaan 60, 2381 Ravels.

Ravels is een dynamische gemeente gelegen in een landelijke en groene omgeving. We zoeken een (m/v):

Jouw functie: als diensthoofd coördineer je de dienst Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. Samen met je team (7 personen) sta je in voor een kwalitatieve dienstverle-ning. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid inzake ruimtelijke ordening en milieu. Jouw beleidsadviezen geven blijk van een strate-gische visie.

Jouw profiel: je hebt een masterdiploma in een techni-sche richting, bij voorkeur een diploma van architect, van burgerlijk ingenieur of van industrieel ingenieur bouwkun-de. Je kent de wetgeving m.b.t. stedenbouw, ruimtelijke ordening en huisvesting. Je bent een peoplemanager met oog voor werkprocessen.

030_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:16 Pagina 30

Page 33: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.jobs.hudson.com

In een gezamenlijk initiatief van Agoria, een aantal vooraanstaande materiaalbedrijven, de 5 Vlaamse universiteiten, Sirris en de Vlaamse overheid wordt met een miljoenenimpuls een nieuw, virtueel kenniscentrum opgezet: het Strategisch Initiatief Materialen (SIM). Dit initiatief heeft als doel de concurrentiepositie van de Vlaamse materialenindustrie te verbeteren door

het versterken van de wetenschappelijke positie, het opzetten van relevante technologische platforms en het creëren van een open innovatiegerichte omgeving van samenwerking tussen industrie en wetenschappelijke wereld. De drie thema’s waarmee SIM zal starten, werden bepaald in functie van de onderzoeksagenda van de deelnemende bedrijven en afgetoetst met het potentieel van de Vlaamse universiteiten: materialen voor energie en licht, duurzame structurele materialen, nanomaterialen in hun omgeving. De partijen achter het SIM zoeken, voor het opzetten en uitbouwen van SIM, een vormgever en boegbeeld (m/v)

Algemeen DirecteurUw functie: U zult samen met uw ondersteunende staf het beleid van SIM voorberei-den en uitvoeren waarbij u zult werken op basis van een strategisch plan datuitgewerkt werd door de Raad van Bestuur en op regelmatige basis zal geëvalueerd worden. Meer specifiek zult u als algemeen directeur volgende taken waarnemen:

en actief zal betrokken zijn bij het opstellen van de 5-jaarlijkse strategische plannen

nemen strategische acties van SIM (verkennende studies, investeringen in infra-structuur bij kenniscentra …), u verzamelt de projectideeën en u begeleidt hetvormgevingsproces van weerhouden projecten waarbij u eveneens de nodige

bij de keuze van te financieren projecten van strategisch en industrieel basis-

o.a. aandacht voor het beheer van de financiële middelen, de organisatie van kennis-

werking tussen bedrijven en universiteiten binnen de SIM-onderzoeksprojecten.

overheid, andere kenniscentra in binnen- en buitenland, de leden van SIM …) en u vergroot de internationale visibiliteit.

Ons aanbod: Naast een aantrekkelijke verloning, aangevuld met een uitgebreidpakket van extralegale voordelen, biedt onze opdrachtgever u een uitdagendefunctie met veel autonomie en verantwoordelijkheden binnen een uiterst strategisch en uniek kader.

Uw profiel(idealiter aangevuld met een economische bijscholing) en kunt steunen op eenrelevante managementervaring van minimum 10 jaar binnen de materialenindustrie.

beschikt u over de nodige interpersoonlijke vaardigheden om contacten opverschillende niveaus aan te gaan. U bent een geboren organisator met uitstekende communicatieve vaardigheden die in staat is om een dergelijk strategisch project in

Interesse?Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE577672 naar Hudson, t.a.v. Serge Gommé,Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 00, fax 02 610 27 01, e-mail [email protected],www.jobs.hudson.com. Kandidaturen kunnen worden ingestuurd tot en met 30 juni 2009.

GENTStrategisch Initiatief Materialen

www.sim-flanders.be

Preventieadviseur arbeidsgeneesheer

(halftijds)

Verantwoordelijke lokalenverhuur

Informaticus Softwareontwikkeling Stagecoördinator SLO Informaticus

Salaristoepassing

031_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:19 Pagina 31

Page 34: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

32VACATURE 6 JUNI 2009

032_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:20 Pagina 32

Page 35: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Verkoopingenieur Bouw

Onze klant Freyssinet is een filiaal van één van de grootste Europese bouwgroepen Vinci en iswereldmarktleider in de speciale bouwtechnieken zoals voorspanning, wegvoegen, vijzelwerken en geavanceerde technieken in de structurele reparatie.Om haar Belgische activiteiten te versterken, is onze klant op zoek naar een (m/v)

Uw functie: Door een dynamische link tussen verkoop en techniek op te stellen, speelt u een belangrijke rol in het ontwikkelen van de activiteiten van één van de meest gereputeerde bedrijven in België in zijn activi-

tief (technische) contacten met klanten en bouwfirma’s alsook met andere tussenpersonen actief binnen de

ontwikkelt u de nodige contacten zodat onze klantverzekerd is van zijn aanwezigheid bij de verschillende

nodige ondersteuning naast de commerciële opvolging van nieuwe projecten.

Ons aanbodvolle groei en met een uitstekende reputatie.

pakket met een bedrijfswagen en andere extralegale voordelen.

Uw profielindustrieel of burgerlijk ingenieur), of gelijkgesteld

bent organisatorisch en pragmatisch ingesteld en u

hebt een bewezen ervaring op de werf en/of in een stu-

de geschikte persoon om een gereputeerd bedrijf te

u in staat om sterke commerciële relaties van lange ter-

Nederlands een goede kennis van het Frans.

Interesse?Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE571670 naar Hudson,t.a.v. Michel Duhein, Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 00, fax 02 610 27 01,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Uw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

VILVOORDE33VACATURE

6 JUNI 2009

JOUW UITDAGING: Je bent het eerste aanspreekpunt en gezicht van ons kantoor. • Bezoekers worden door jou professioneel en vriendelijk onthaald

en begeleid. • Telefonische communicatie wordt met de grootste zorg behandeld waarbij boodschappen correct opgevolgd worden. • Daarnaast

vervul je ook diverse administratieve taken, zoals de verwerking van in- en uitgaande post, mails, klassement, serverbeheer … • In aansluiting vervul

je tevens een ondersteunende rol ten behoeve van de consultants. • Je staat in voor de afname en scoring van testen, plaatst vacatures op websites /

printmedia, beheert de kandidatenagenda en verzorgt puntueel de klantenadministratie.

JOUW PROFIEL: Wij mikken op een enthousiaste en kwaliteitsgerichte persoonlijkheid die sterk serviceminded is en getuigt van een sterke

verantwoordelijkheidszin. • Min. bach. level talen/manag. ass of gelijkgesteld door ervaring. • Je beschikt over de nodige maturiteit en stressbestendigheid.

• Een perfecte 2-taligheid (Nederlands/Frans) is een absolute vereiste. • Je bent een teamspeler, maar kan uitstekend zelfstandig je taken vervullen.

• Uiteraard beschik je over een goede pc-vaardigheden (Word, Excel, Outlook en Powerpoint) en ben je vertrouwd met administratief dossierbeheer.

AANBOD: Je krijgt een gevarieerde jobinhoud met ruimte om autonoom te handelen. • In aanvangsfase betreft het een deeltijdse functie. • Afhankelijk

van verdere groei en persoonlijke interesses, kan deze job op termijn uitgebreid worden. • Dit zowel naar het takenpakket als naar het aantal uren.

• Hieraan koppelen wij een salarispakket dat in verhouding staat tot je ervaring en kennis.

Hr Flux (inspireren, rekruteren en integreren) (www.hrflux.be) wenst een onderscheidend Hr Consultancy kantoor en partner te zijn voor organisaties

(zowel profit en non profit) die het hoogste belang hechten aan een optimaal beheer van het menselijk kapitaal. Meer dan ooit is ‘human capital’ dé

onderscheidende economische factor voor organisaties die performant willen zijn. Hr Flux herbergt veel ervaring en expertise en wenst ter versterking

van de consultants een nieuwe collega aan te werven (m/v) voor het

OFFICE MANAGEMENT Resultaatgericht en Kwaliteitsgedreven

INTERESSE?

Neem contact op via email:

info@hrfl ux.be

of per post:

Vlamingstraat 4, 8560 Wevelgem

Gelieve je cv met motivatiebrief

te richten aan

Colin Dewulf, Zaakvoerder.

Je mag ook telefoneren voor

meer info. 056/42 48 42 tijdens

de kantooruren of

zaterdagvoormiddag (9u-12u)

VG1290/BO

“They‘re only truly great, who are truly good.”(George Chapman)

De juiste match tussen medewerker en organisatie www.hrflux.be

Expediteur (ref.nr. 2009/05/002)Functie: verantwoordelijk voor een correcte planning en het

en landenProfiel:

Expediteur FTL (ref.nr. 2009/05/003)Functie: verantwoordelijk voor een correcte planning en het

Profiel:

BIDI-planner (ref.nr. 2009/05/004)Functie: verantwoordelijk voor de planning en het rendement van

aan de operationele directie

Profiel:

Inside Sales (ref.nr. 2009/05/005)Functie:

Profiel:

teamplayer

Hamann International Logistics nv (www.hamann.be) is een sterk groeiende organisatie die wegvervoer-,logistieke en luchtvaartactiviteiten organiseert en uitvoert voor toonaangevende bedrijven uit verschillende sectoren. Om onze groei verder te ondersteunen wensen wij het bestaande team van 90 enthousiaste en ervaren medewerkers uit te breiden met volgende professionals (m/v):

Hamann International Logistics nv Industriezone 1-Vantegemstraat 3, 9230 Wetteren

www.hamann.be

033_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:21 Pagina 33

Page 36: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Diest, stad aan de Demer, op de grens van het Hageland en de Kempen, heeft heel wat monumenten uit haar rijke verleden weten te bewaren: de Grote Markt met het stadhuis, het Begijnhof, de indrukwekkende Sint-Sulpitiuskerk en de Dyonisiuskerk, verschillende huizen in vakwerkbouw, een historisch stadspark en veel merkwaardige gevels. We willen deze monumentale rijkdom en architecturale uitstraling in de binnenstad en de deelgemeenten niet alleen bewaren, maar ook in de toekomst op een eigentijdse wijze verder uitbouwen. Zorg jij ervoor dat Diest de stad blijft waar het goed is om te verblijven, te wonen en te werken? De stad Diest is op zoek naar een (m/v):

www.diest.be

Aanwerving en aanleg van een wervingsreserve voor 2 jaar

Statutair stafmedewerker (A1a-A3a)

Takenpakket:- Je ondersteunt de stadssecretaris en de stadsdiensten op juridisch en inhoudelijk vlak.- Je volgt procesmatig de uitvoering van de beslissingen van het College van Burgemeester

en Schepenen en van de Gemeenteraad op.- Je volgt de uitvoering en de rapportering van het strategisch beleidsplan op.- Je bent secretaris van het managementteam.- Je vervangt de secretaris bij afwezigheid (vervanging in heel het takenpakket).- Je ondersteunt de secretaris bij de supervisie van de diensten info & onthaal en

communicatie en bij de uitbouw en uitvoering van het evaluatiebeleid.- Je brengt de stadsadministratieprocessen in kaart en evalueert en optimaliseert ze

in functie van de te bereiken doelstellingen en een optimale dienstverlening aan de burger.

- Je trekt organisatie-overkoepelende projecten zoals notulenbeheer, deontologische code, Europese subsidiedossiers, …

Ons aanbod:- Minimum bruto aanvangswedde A1a-A3a: 2.706 euro.- Je salaris wordt aangevuld met maaltijdcheques en een gratis hospitalisatieverzekering.

Toelatingsvoorwaarden- Beschikken over de Belgische nationaliteit.- Houder zijn van een masterdiploma of een gelijkwaardig diploma. Laatstejaarsscholieren

of studenten die een studiebewijs en een verklaring voorleggen dat ze binnen een termijn van maximum vier maanden zullen deelnemen aan de eindexamens voor het behalen van hun diploma, worden ook toegelaten tot de selectie. Uiterlijk op de datum van de aanstelling dienen zij het bewijs te leveren dat zij voldoen aan de diplomavereiste.

- Slagen in een selectieprocedure die bestaat uit een schriftelijk, mondeling gedeelte en een competentiemeeting.

Interesse? Breng je sollicitatiebrief met uitgebreid cv en een kopie van je diploma uiterlijk op 30 juni 2009 tegen ontvangstbewijs binnen op de personeelsdienst of stuur deze aangetekend naar het College van Burgemeester en Schepenen, Grote Markt 1,3290 Diest (postdatum geldt als bewijs). Bijkomende informatie: voor de specifieke aanwervingsvoorwaarden (functiebeschrijving, diplomavereisten) kan je terecht op de website van de stad www.diest.be – diensten – personeelsdienst – vacatures of telefonisch: personeelsdienst stad Diest, tel. 013/ 35 32 41 (42-43-40).

34VACATURE 6 JUNI 2009

De Kobra is reeds 45 jaar ontwerper en fabrikant van luchtbehandelingssystemen en dampkappen voorgrootkeukens. In België is zij marktleider en de buitenlandse activiteiten worden steeds belangrijker.

We zoeken dringend een m/v

WERFLEIDERUw taak:

We bieden:

We vragen:

Interesse?

- het voorbereiden en opvolgen van de werven en vergaderingen- het zoeken van technische oplossingen bij de uitvoering - het sturen, begeleiden en opvolgen van de montageploegen en produktie- het opmaken van vorderingsstaten en technische dossiers

- een volledige en grondige opleiding in de firma- een voltijdse arbeidsovereenkomst met doorgroeimogelijkheden- een variërende en boeiende job- verloning en extralegale voordelen volgens functie en ervaring

- goed tweetalig (NL-FR) zijn- ernstige kandidaten met engagement voor lange termijn- stressbestendig zijn, dynamisch en commercieel aanvoelen- hoger technisch diploma van het korte of lange type of gelijkwaardig door ervaring

Ervaring op het domein van HVAC is een pluspunt.

Stuur uw kandidatuur met uitgebreid cv, naar dhr Wim Mertens, per brief of via email [email protected] en dit uiterlijk op 19 juni 2009.

DE KOBRA, Klaarstraat 19, 1745 OPWIJK, www.dekobra.be

interim

www.vio-interim.be

Of je nu of

stemt, met hetvan VIO

maak je sowiesode juiste keuze!

Voor nieuw op te starten kantoren in

ANTWERPEN / BRUSSELROESELARE / WAASLAND

Ben jeveeleisend?innovatief? Hou je vanondernemen?

Neem zo snel mogelijk contact op met Marianne Kindt:0478 31 60 47 of per mail [email protected] kandidatuur wordt discreet behandeld.

INTERESSE?

VIO interim is op zoek naar ijzersterke

Kantoorverantwoordelijken& Uitzendconsulenten m/v

VG 1

570/

BU

034_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:22 Pagina 34

Page 37: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.dip.be

Verantwoordelijke PersoneelszakenNa een inwerkperiode neem je het roer over van de huidige Personeelsverantwoordelijke en word

je verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Pasec en haar dochteronderneming Packaging

Partners. Je bent verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van een performant en professioneel

HR-beleid. Je staat dan ook in voor de bestaande en verder te ontwikkelen HR-processen zoals

werving en selectie, personeelsadministratie, compensation en benefits, loonberekening (arbeiders

en bedienden), onthaalbeleid, opleiding en ontwikkeling, evaluatie, …

Je neemt actief deel aan het sociaal overleg en fungeert als aanspreekpunt voor alle medewerkers

en leidinggevenden. Je maakt deel uit van het MT en rapporteert aan de gedelegeerd bestuurder.

Je beschikt over ten minste 10 jaar brede ervaring in diverse HR-domeinen, bij voorkeur binnen

een productieomgeving. De sociale wetgeving kent geen geheimen meer voor jou en ook

onderhandelingen met de sociale partners zijn vertrouwd terrein. Administratieve nauwkeurigheid

koppel je aan flexibiliteit en inlevingsvermogen.

Met je sterke communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht weet je vertrouwen en respect

te winnen op verschillende niveaus in de organisatie. Met je maturiteit en kennis van zaken slaag

je erin om HR-processen vlot te implementeren.

Pasec biedt je een functie met de nodige inhoudelijke uitdagingen binnen een financieel gezonde

omgeving. Je kan bovendien rekenen op een competitief salarispakket.

Geïnteresseerde kandidaten

reageren bij voorkeur via onze

website www.dip.beof mailen hun cv naar

[email protected] ter attentie van Karin Voet. Voor bijkomende vragen kan je

terecht op 03 220 28 00.

Erkend Wervings- en Selectiebureau

VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 - Lid van

Federgon. A Glasford International Partner

(www.glasford.com)

Pasec, gevestigd te Malle,

is al meer dan 50 jaar lang

dé industriële partner voor de

productie van een uitgebreid

gamma houten pallets en kisten.

Een geavanceerd machinepark

staat garant voor een feilloze en

kostenefficiënte productie van

zowel standaardpallets als

maatwerk. Pasec is uitgegroeid tot

het grootste en modernste bedrijf in

de Benelux op het vlak van houten

verpakkingen. De 140 werknemers

van deze gezonde organisatie staan

op een enthousiaste manier in voor

een klantgerichte dienstverlening.

Momenteel wordt er in het kader van

opvolging uitgekeken naar een (m/v)

www.dip.be

Geïnteresseerde kandidaten

reageren bij voorkeur via onze

website www.dip.be

of mailen hun cv naar

[email protected]

ter attentie van

Eric Van Weyenbergh.

Voor bijkomende vragen kan je

terecht op 03 220 28 00.

Erkend Wervings- en Selectiebureau

VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 -

Lid van Federgon. A Glasford International

Partner (www.glasford.com)

Groep Verhaeren,

gevestigd te Zemst,

is een groep familiale

bedrijven die samen een

toonaangevende

bouwfirma vormen, elk

met zijn specialiteit:

algemene wegenbouw,

breekwerf, productie van

beton & asfalt en transport.

Groep Verhaeren telt een

220 medewerkers, heeft een

omzet van 50 miljoen euro

en groeit exponentieel.

Vanwege deze expansie zijn ze

momenteel op zoek naar (m/v)

WerfleiderNa een opleidings- en inwerkperiode zal je de verantwoordelijkheid dragen over een aantal werven

in de wegenbouw in Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Je zorgt voor de opstart van de

werven en beheert deze zowel op technisch als op organisatorisch en administratief vlak. Je houdt

toezicht op de correcte uitvoering van de werken en zorgt voor een vlotte coördinatie en organisatie

van zowel de eigen medewerkers als het personeel van de onderaannemers. Je bent de contact-

persoon van de architect, onderaannemers en overheden en maakt vorderingsstaten op. Je werkt

nauw samen met de interne diensten van de groep Verhaeren en je wordt ondersteund door een

assistent-werfleider. Je rapporteert aan de projectleider.

Voor deze functie kijken we uit naar een gedreven medewerker die de handen uit de mouwen

weet te steken. Een professionele bachelor of industrieel ingenieur bouwkunde geniet de voorkeur.

Werkervaring in de bouwsector is zeker een troef, maar geen noodzaak; pas afgestudeerden

worden intern opgeleid. Je weet vooral een team goed te motiveren en aan te sturen en combineert

deze leiderschapstalenten met sterke organisatorische vaardigheden. Tevens ben je teamgericht

en flexibel ingesteld. Uiteraard communiceer je vlot en kan je anderen overtuigen. Ook in het Frans

trek je goed je plan.

CalculatorNa een grondige inwerk- en opleidingsperiode - zeker voor pas afgestudeerden - sta je zelfstandig

in voor het opmaken van prijsoffertes en aanbestedingen voor algemene wegenbouwwerken

(heraanleggen straten en pleinen), asfalt- en rioleringswerken en burgerlijke bouwkunde (bruggen).

Je doet dit aan de hand van offertes en prijzen van onderaannemers en leveranciers. Met het oog

op het opstellen van een realistische prijsofferte bezoek je af en toe nieuwe werven. Je bepaalt

eveneens de rendementen van de projecten en weegt diverse uitvoeringsmethodes tegen elkaar

af. Je werkt in deze cruciale functie nauw samen met en rapporteert aan de directie. Op termijn

kan je doorgroeien naar de rol van Hoofd Calculatiedienst.

Je hebt een hogere opleiding genoten (bij voorkeur industrieel of burgerlijk ingenieur) of bent

gelijkwaardig door ervaring. Werkervaring (in de bouwsector) is een pluspunt, maar geen vereiste.

Je bent uiteraard sterk met cijfers en werkt op een zelfstandige en nauwgezette manier. Indien de

omstandigheden het vereisen, kan je je flexibel opstellen om de soms krappe deadlines van

aanbestedingen te halen. Je hebt goede kennis van MS Office en kennis van BouwOffice is een

meerwaarde. Je bent tevens communicatief, ook in het Frans.

Voor beide functies biedt Groep Verhaeren je de kans op een professionele ontplooiing en een

collegiale werksfeer binnen een dynamisch en groeiend bedrijf. Je kan rekenen op een aantrekkelijk

salarispakket met extralegale voordelen, aangevuld met een bedrijfswagen.

35VACATURE 6 JUNI 2009

Imagine the result

Creating Balance

Ontdek ons uitgebreid jobaanbod in deze Vacature

Duurzaam kantoor ‘HAtric’ ARCADIS Hasselt - @Holistic Architecture 50 l 5

035_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:23 Pagina 35

Page 38: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

De talenten van uw werknemers naar boven

brengen zodat ze kunnen uitblinken in hun

job, dát is het talent van Securex. Uw eigen

mensen zijn de sleutel tot het succes van uw

onderneming. Wanneer zij groeien, groeit de

hele onderneming mee. Grote onderneming

of KMO? Securex is de ideale partner voor uw

human capital management.

Meer info op www.humancapitalmatters.be

Securex heeft effi ciënte oplossingen om de groei

van uw werknemers te coachen en te beheren.

HR CONSULTINGJW

T G

rou

p

HR SERVICES HEALTH & SAFETY HR INSURANCE HR CONSULTING SOCIAL ADMIN HR RESEARCH

36VACATURE 6 JUNI 2009

CM bedankt haar medewerkers Femke en Ruben.

YOUR CAREERZorgen voor anderen was nog nooit zo goed voor je carrière.

CM zorgt voor haar 4,5 miljoen leden. Met zowel een kwalitatieve dienstverlening als gerichte acties dragen we bij tot hun gezondheid. CM werkt, dankzij de inzet en knowhow van onze 5000 medewerkers. Ook jij kan in een open sfeer je talent ontplooien om zo het beste van jezelf te geven. Want bij CM gaan zorgen voor anderen en zorgen voor je carrière hand in hand.

Als marktleider belooft CM je een aangename en stabiele werkomgeving. Tal van uitdagende projecten, opleidingen en doorgroeimogelijkheden geven je alle kansen om er voluit voor te gaan. Zowel in onze hoofdzetel te Brussel, als in onze 20 regionale kantoren werken we samen met onze medewerkers aan de realisatie van ons ‘sociaal project’. Bij CM mag je rekenen op een competitief loon, aangevuld met een mooi pakket extralegale voordelen.

Ons hoofdkantoor te Brussel zoekt:

beleidsondersteunend of projectmatig werk in diverse domeinen

Ontdek het overzicht van onze vacatures op

Bij ons staat stabiliteit geen enkele uitdaging in de weg.

Onze regionale kantoren zoeken:

in diverse domeinen

036_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:48 Pagina 36

Page 39: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.dip.be

Sales Managerenthousiast ondernemer met feeling voor techniek en veiligheid

Na een intensieve inwerkperiode ben je als Sales Manager verantwoordelijk voor het uitstippelen

van het commerciële businessplan. Je maakt hiervan de vertaalslag naar een concreet plan van

aanpak met duidelijke doelstellingen voor je verkoopteam. Met jouw enthousiasme weet je een

groep van 8 externe salesmedewerkers aan te sturen, te begeleiden en te motiveren. Samen met

hen zorg je voor de verdere uitbouw van duurzame relaties met industriële klanten in de Benelux

en Frankrijk. Je maakt deel uit van het managementteam en rapporteert aan de directie.

Je hebt een tiental jaar gedegen commerciële ervaring binnen een b2b-context. Je bent vertrouwd

met de industrie en hebt tevens affiniteit met techniek en veiligheid. Met jouw ondernemers-

mentaliteit, resultaatgerichte aanpak en leidinggevende kwaliteiten slaag je erin om jouw team de

vooropgestelde doelstellingen te laten behalen. Dankzij jouw uitstekende communicatieve en

relationele vaardigheden kan je gesprekspartners op verschillende niveaus overtuigen en relaties

met hen opbouwen. Je drukt je vlot uit in het Nederlands, Frans en Engels.

Je krijgt de kans om je te ontplooien binnen een groeiende omgeving met ambitieuze doelstellingen.

ASC nv biedt een competitief salarispakket aangevuld met extralegale voordelen.

Meer informatie over de organisatie kan je terugvinden op www.asc-safety.com.

Geïnteresseerde kandidaten

reageren bij voorkeur via onze

website www.dip.beof mailen hun cv naar

[email protected] ter attentie

van Stefanie Geerinck.

Voor bijkomende vragen kan je

terecht op 03 220 28 00.

Erkend Wervings- en Selectiebureau

VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 - Lid van

Federgon. A Glasford International Partner

(www.glasford.com)

ASC nv verkoopt, verhuurt en onderhoudt technische

veiligheids materialen, voert veiligheidsopdrachten uit en

organiseert veiligheids- en vaardig heidsopleidingen.

Dit familiebedrijf met vestigingen in Stabroek, Wijnegem, Manage

en Rijsel, realiseerde vorig jaar met een team van 45 medewerkers een

omzet van 8 mln. euro. Het succes van de organisatie is te danken aan haar sterke expertise, passie bij het ondernemen en een

zeer klant- en service gerichte aanpak. Recent werd de organisatie

uitgeroepen tot één van de snelst groeiende ondernemingen door

Trends Gazellen.

Om haar ambitieuze groeidoelstelling te realiseren, wenst de firma over te gaan

tot de aanwerving van een (m/v)

37VACATURE 6 JUNI 2009

Jurist 50%Uw taken:

Uw profiel:

Wij bieden:

Interesse?

Het stadsbestuur van Mortsel is dringend op zoek naar een gedreven kandidaat (m/v) voor volgende voltijdse contractuele functie met een wervingsreserve van 2 jaar:

Boekhouder - niveau BTaken:Je verzorgt mee de gemeentelijke boekhouding en ondersteunt het beheer en de opmaak van de budgetten en budgetwijzigingen.Je bent in het bezit van een bachelordiploma of een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs in een boekhoudkundige richting en een rijbewijs B.

Wij bieden :Een baan in een boeiende omgeving, vlotte bereikbaarheid met openbaar vervoer en een gunstige verlofregeling. Een contract van onbepaalde duur.Je verloning is overeenkomstig je aanwervingsgraad maar je wedde kan worden verhoogd door aanrekening van vorige openbare diensten. 10 nuttige dienstjaren uit de privé-sector worden in aanmerking genomen.Bijkomende financiële voordelen : maaltijdcheques, fietsvergoeding, gratis hospitalisatiever-zekering, tussenkomst in kosten openbaar vervoer.

Interesse ? Bijkomende inlichtingen kan je krijgen bij de personeelsdienst op het nummer 03 444 17 86, via mail [email protected] of via onze website www.mortsel.be.Om je kandidatuur te stellen moet je sollicitatiebrief (gericht aan het College van Burge-meester en Schepenen, Liersesteenweg 1 te 2640 Mortsel) met uitgebreid curriculum vitae en kopie van het vereiste diploma en rijbewijs op de personeelsdienst toekomen uiterlijk op 22 juni 2009. De datum van de poststempel geldt als datum van verzending. De schriftelijke proef vindt plaats op 27 juni 2009 in het stadhuis van Mortsel, Liersesteenweg 1.

De Simonnetschool, een kleinschalige school gelegen te Sint-Martens-Latem, biedt als vrijegesubsidieerde basisschool naast kwalitatief onderwijs ook voor- en naschoolse opvang, taal-initiatie Frans vanaf de kleuterklassen, een gepersonaliseerd zorgbeleid en hedendaagse leer-middelen (o.a. Smartboard), dit in recente en moderne infrastructuur.Respect voor het individu, ruimte voor zelfontplooiing en traditionele waardenvormen belangrijke aandachtspunten tijdens het onderwijsproces.Om hun deskundig team te versterken zoeken zij momenteel een:

DIRECTEUR(m/v)(zonder lesopdracht) met bewezen managementcapaciteiten

Functie: • Als directeur bent u in het bezit van een natuurlijke autoriteit en zin voor initiatief waarmee u dagelijks de Simonnetschool stuurt.

Profi el: • matuur en ervaren leider • affiniteit met onderwijs/pedagogie • ondernemer • communicatief sterk in het N/F/E, beide

landstalen gesproken en geschreven • PC-vaardig • hands-on • teamgeest • resultaatgericht

www.simonnetschool.be

Interesse? Stuur uw cv en motivatie voor 21 juni naar Simonnetschool VZWT.a.v. dhr. A. VermeulenMaenhoutstraat 689830 Sint-Martens-Lateme-mail: [email protected]

037_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:25 Pagina 37

Page 40: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

De stad HASSELT werft aan

volgende voltijdse functies in contractueel dienstverband (m/v) :

1 COÖRDINATOR (educatie en sensibilisatie)voor de dienst leefmilieu – niveau B

Voorwaarden:

- bachelordiploma of gelijkgeschakeld diploma in demilieuadministratie/industriële milieuzorgofHOKT/bachelor met minstens 3 jaar relevanteberoepservaring in de milieusector in een publieke ofprivate dienst

- rijbewijs van tenminste categorie B- slagen in selectieproeven bestaande uit een praktische

proef, een mondelinge proef en een assessment

Samenvatting functiebeschrijving:

- u staat de Stad Hasselt en haar werknemers bij in hettoepassen van de milieuaspecten in de organisatie

- u stelt preventiemaatregelen voor op milieugebied aande verschillende stedelijke diensten en maakt verslagenvoor interne milieuzorg en de milieucoördinatie

- u zorgt voor de opvolging en opmaak van de milieuvergunningsdossiers van de diverse exploitatiesvan de stedelijke diensten

- u bereidt adviezen voor en beoordeelt milieuhinder bijmilieuvergunningsaanvragen van klasse 1, 2 en 3

Voorwaarden:

- bachelordiploma of gelijkgeschakeld diploma- minstens drie jaar relevante beroepservaring in de

publieke of private sector aantonen- rijbewijs van tenminste categorie B- slagen in selectieproeven bestaande uit een praktische

proef, een mondelinge proef en een assessment

Samenvatting functiebeschrijving:

- u bent verantwoordelijk voor de regie van het socialewerkgelegenheidsbeleid in Hasselt

- u hebt aandacht voor eigen projecten/initiatieven- u werkt samen met diverse interne en/of externe

partners om doelstellingen te realiseren- u rapporteert aan de coördinator van de dienst

tewerkstelling

Voorwaarden:

- diploma hoger technisch secundair onderwijs in tuinbouw of aanverwante opleidingofdiploma hoger technisch secundair onderwijs of algemeen hoger secundair onderwijs met minstens 3 jaar relevante beroepservaring in de groensector ineen publieke of private dienst

- slagen in selectieproeven bestaande uit een praktischeproef en een mondelinge proef

Samenvatting functiebeschrijving:

- u doet controle op het onderhoud van parken enplantsoenen

- u doet controle op de aanleg van groen- u inventariseert openbaar groen

Voorwaarden:

- diploma hoger secundair onderwijs in bouwkunde ofaanverwante opleidingenofdiploma hoger secundair onderwijs met minstens 3 jaarrelevante beroepservaring in de wegen- of gebouwen-sector in een publieke of private dienst

- rijbewijs van tenminste categorie B- slagen in selectieproeven bestaande uit een praktische

proef en een mondelinge proef

Samenvatting functiebeschrijving:

- u coördineert en doet het toezicht op werven op hetopenbaar domein en rapporteert uw bevindingen aanuw diensthoofd

- samen met de administratieve diensten loods je dewerken door de verschillende administratieve stadia

Uitgebreide functie- en profielbeschrijvingen vindt u terug op de website www.hasselt.be, (rubriek burgerzaken,

vacatures) of kunnen aangevraagd worden bij de personeelsdienst – aanwervingen tel. 011 23 95 93 of e-mail,

[email protected].

De Stad Hasselt is geïnteresseerd in uw capaciteiten, ongeacht leeftijd, afkomst, kleur, religie of geaardheid !

Hoe solliciteren?Uw sollicitatie voor elke belangstellende functie afzonderlijk, moet uiterlijk op 29 juni 2009 toekomen bij de StadHasselt Personeelsdienst – Aanwervingen, Groenplein 1, 3500 Hasselt. Uw sollicitatie bevat volgende stukken:- een sollicitatiebrief- een gedetailleerd curriculum vitae, met vermelding van de opgedane ervaring- een afschrift van het vereiste studiebewijs- een kopie van uw rijbewijs

Voorwaarden:

- bachelordiploma of gelijkgeschakeld diploma- relevante beroepservaring in een leidinggevende en

coördinerende functie in de publieke of private sectoraantonen

- rijbewijs van tenminste categorie B- slagen in selectieproeven bestaande uit een praktische

proef, een mondelinge proef en een assessment

Samenvatting functiebeschrijving:

De taak omvat enerzijds leidinggeven en aansturen vanhet team educatieve medewerkers en anderzijds uitdenken, opvolgen en sturen van milieu- en natuuractiesen projecten. U werkt mee aan bovengemeentelijke initiatieven in verband met milieu- en natuureducatie ensensibilisatie

1 DESKUNDIGE (milieuvergunningen)voor de dienst leefmilieu – niveau B

1 DESKUNDIGE (tewerkstelling)voor de afdeling welzijn – niveau B

1 TOEZICHTER (groen)voor de dienst groen & natuur – niveau C

1 TOEZICHTER (wegen)voor dienst wegen – niveau C

Wij bieden u:- een boeiende en gevarieerde job- de mogelijkheid tot vorming- de aanvangswedde kan eventueel verhoogd worden met relevante beroepservaring- reglementaire vergoedingen en bijkomende extralegale voordelen (hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques,

fietsvergoeding, enz.)

38VACATURE 6 JUNI 2009

Maak de juiste keuze,

wij beloven u een

schitterende coalitie...

SEARCH & SELECTION is een gereputeerd en erkend per-soneelsadviesbureau met kantoren in Antwerpen, Gent, Zaventem, en internationaal. De voorbije dertig jaar bouw-den wij een solide reputatie op bij een uitgebreid cliënteel van private en overheidsbedrijven. Onze dienstverlening situeert zich op de domeinen van werving en selectie, search, assessment, coaching en HR consulting. Kenmer-kend zijn onze doorgedreven automatisering, onze grondigemarktkennis, en onze uitgesproken service-mindedness.De know-how en het persoonlijk engagement van onze medewerkers zijn belangrijke hoekstenen van ons succes.Voor ons kantoor in Zaventem zoeken wij een (M/V):

Functie: Uw ervaring eninteresse liggen in hetwervings-, selectie en search gebeuren, waar u de afwisseling van apprecieert, het werken met dead-lines, het succes van de goede match en het juiste advies. Evaring inzake assessment en development kan eveneens worden gevaloriseerd;Als consultant bent u de contact- en vertrouwenspersoon naar de opdrachtgever. U organiseert en leidt op autonome wijze projecten, waarover u de eindverantwoordelijkheid draagt. Hiervoor is zakelijke en diagnostische diepgang nodig, resultaat van een aantal jaren relevante succesvolle ervaring. U werkt in nauw contact met uw collega’s en met onze andere vestigingen. Als projectverantwoordelijke kan u uiteraard gebruik maken van de uitgebreide know-how en het netwerk van het kantoor.

Profi el: Voor deze functie zoeken wij gedreven universi-tairen met een uitgesproken mensgerichte oriëntatie en eenrelevante adviserende background binnen HRM. U bent eencommunicatief persoon met daadkracht en autonomie. Bovenal kan u luisteren, kan u snel een synthese maken, en bezit u een goed rapporteringsvermogen. U kan in team werken. Ondanks uw ervaring bent u nog een tikkeltje pio-nier. U blijft onder alle uitdagingen visie, fl air en uitstraling bewaren. Goede organisatorische en administratieve skills kunnen uw prestaties alleen maar accentueren.

Aanbod: Search & Selection biedt een loopbaan met per-spectieven op professionele en persoonlijke ontplooiing. Beroepsernst en geloof in eigen kunnen, bepalen onze be-drijfscultuur waarin iedere medewerker zijn/haar stempel drukt op de doeltreffendheid van het geheel. Over het start-salaris en de evolutie kan worden onderhandeld in functie van relevante parameters. Bij bewezen geschiktheid en motivatie, zijn mooie doorgroeimogelijkheden aanwezig.

Hoe reageren? Geïnteresseerden solliciteren bij voorkeur online via www.searchselection.com (referentienr. 5202).U kan ook mailen t.a.v. Dhr Claerhout,[email protected]. Voor bijkomende vragenbent u welkom op 09/2238889. U mag rekenen op een ver-trouwelijke behandeling van uw kandidatuur.

BELGIË • NEDERLAND • FRANKRIJK • Z-AFRIKA

VG.492/B

HR CONSULTANT

038_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:26 Pagina 38

Page 41: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

OOK AVONTUURLIJK AANGELEGD?

HR MANAGER

PAYROLL OFFICER (50%)

DISTRICT MANAGER

FACILITY MANAGER

39VACATURE 6 JUNI 2009

www.verelst.com

Aannemingen Verelst is als toonaangevend bedrijf in de bouwsector voornamelijk actief in het segment van de semi-industriële, resi-dentiële en algemene bouw, met eigen ateliers voor staalconstructies en prefab beton. Jaarlijks realiseren we, met een 450-tal werknemers, ca 60 projecten in de industriebouw en ca 200 woningen. Om de expansie van onze groep verder te ondersteunen, zijn wij voor Industrie-bouw Verelst, Woningbouw Verelst en ABMT op zoek naar vermelde functies (m/v)

ZELFSTANDIGE VERKOPERS

IT-COORDINATOR

CALCULATORSVoor ABMT te Ham/Tessenderlo, Woningbouw Verelst te Rumst

en Industriebouw Verelst te Putte

AANKOPERVoor Industriebouw Verelst te Putte

Voor ABMT te Ham/Tessenderlo:- Technisch commercieel in de industrie en milieutechnische projecten

- Voor Wallonië – openbare aanbestedingen

Heeft u het gevoel uw energie en ambitie in één van deze functies kwijt te kunnen,stuur uw sollicitatiebrief met CV naar NV Aan-nemingen Verelst, t.a.v. Kristine De Veuster, KMO-zone Klein Boom 15, 2580 Putte of mail dit alles naar [email protected]

Officiële sponsor van de Rode Duivels

Voor meer details omtrent onze vacatures, surf naar www.verelst.com

INDUSTRIEBOUW

WONINGBOUWBETONBOUWALGEMENE BOUW INDUSTRIEBOUWSTAALBOUW

ABMT

WONINGBOUW

039_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:27 Pagina 39

Page 42: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Tessenderlo Group is een internationale chemiegroep met meer dan

100 vestigingen in 20 landen. Er werken ongeveer 8 200 personen

voor de groep van wie 2 100 in België. De geconsolideerde omzet

bedroeg 2,765 miljard EUR in 2008 en werd gerealiseerd in drie

businessgroepen (chemie, kunststofverwerking, specialiteiten). De

groep is Europees marktleider en wereldleider voor de meeste van

haar producten. Tessenderlo Chemie NV is genoteerd op Euronext

Brussel (TESB) en maakt deel uit van Next 150 en BEL Mid. (Financiële

nieuwsbronnen: Bloomberg: TESB BB – Reuters: TesBt.BR – Datastream: B:Tes).

Wij zijn momenteel op zoek naar (m/v):

SAP Business Analyst SD/MMAls SAP Business Analyst SD/MM die deel uitmaakt van het SAP team geef je de

nodige ondersteuning en adviezen aan de SAP key users in jouw domein en dit

voor alle 15 Europese sites van Tessenderlo Group. Je prioriteiten zijn in eerste

instantie het verder ontwikkelen en uitrollen van onze SAP-omgeving in Europa.

Daarnaast zorg je voor de Change Requests en na analyse, ben je ook verantwoor-

delijk voor de succesvolle realisatie ervan. Dit omvat de analyse van de Change

Requests, overleg met de key user, het aanpassen van SAP en het uitwerken van

functionele specificaties voor alle SAP-ontwikkelingen.

SAP Business Analyst PP en QM/WMAls lid van het SAP team geef je de nodige ondersteuning en adviezen aan de SAP

key users in de Productie (PP) en Labo en Magazijn (QM/WM) gerelateerde

domeinen (15 in Europa). Je prioriteiten zijn in eerste instantie op de onder-

steuning van de key users. Daarnaast zorg je voor de Change Requests en na

analyse, ben je ook verantwoordelijk voor de succesvolle realisatie ervan.

Dit omvat de analyse van de Change Requests, overleg met de key user, het

aanpassen van SAP en het uitwerken van functionele specificaties voor alle SAP-

ontwikkelingen. Je neemt ook deel aan SAP-implementatieprojecten.

Teamlead SAP HRAls teamlead HR binnen IT ben je verantwoordelijk voor het realiseren van alle

door de business gevraagde aanpassingen en projecten binnen de HR Module. Je

leidt het team, zorgt ervoor dat de projecten en de ondersteuning aan de key users

correct worden opgeleverd en dit binnen de overeengekomen planning, budget

en met oog voor kwaliteit. Je garandeert een gestandaardiseerde implementatie

van de business vereisten en dit doorheen de volledige organisatie. Ten slotte

waak je erover dat de gekozen oplossing in lijn is met de andere functionele

domeinen.

Teamlead Systems Engineers Als teamlead ben je verantwoordelijk voor het technisch management van de

IT-Infrastructuur van de Group. Dit houdt o.a. het technisch management van data

network, servers en desktops in. Je streeft ernaar adequaat te kunnen ingaan op

de vragen binnen budget en tijd. Hiervoor coach en train je jouw team om de

beste mensen op de beste plaats te krijgen. Je werkt actief samen met externe

partijen om dit te bereiken.

Network System EngineerJe maakt deel uit van het System Engineering Team. Het team staat in voor het

beheren van de IT – infrastructuur en de systeemperformantie in een Windows-

omgeving. Je staat ook in voor de derdelijnssupport en beheert de jou toegewezen

probleemrapporten. Je werkt in een 24/7 regeling, wat betekent dat je op re

gelmatige basis van wacht bent om kritieke systemen te ondersteunen. Je volgt

technologische trends en evoluties binnen je expertisedomein op (vb. routers,

switches, firewalls, remote access…). Voor de uitvoering van je taken en projecten

volg je de standaard projectmethodologie van Tessenderlo Group.

Service EngineerJe maakt deel uit van het IT Operations Center in het Business Infrastructure,

Services and Operations (BISO) team. Je rapporteert aan de IT Operations team

lead. Samen met je collega’s IT Service Engineers vervul je de volgende taken: je

lost incidenten op die niet konden opgelost worden in de Service Desk; je gaat op

zoek naar workarounds voor problemen – steeds met het zo spoedig mogelijk

herstellen van de dienstverlening aan de eindgebruiker in het achterhoofd; je pakt

problemen op een grondige manier aan door root cause analysis toe te passen; je

documenteert de oplossingen voor incidenten en problemen; je implementeert

geautoriseerde veranderingen aan de IT-omgeving op basis van Requests for

Service; je begeleidt projecten naar een operationele status.

Zin in actie?

Geef ons je reactie!

Schriftelijke kandidaturen kan je sturen naar:

Tessenderlo Chemie nv/sa, t.a.v. Henriette Tounkara,

HR Office Manager, Human Resources Department

Rue du Trône 130 - Troonstraat, 1050 Brussel of per

e-mail: [email protected]

ww

w.t

es

se

nd

erlo

gro

up

.c

om

Tessenderlo Group,

bringing chemistry to life

40VACATURE 6 JUNI 2009

Het gemeentebestuur van Mol draagt kwaliteitsvolle dienstverlening hoog in het vaandel. Om onze klanten nog beter van dienst te zijn, zijn wij op zoek naar (m/v) :

BIBLIOTHECARIS (bestuurssecretaris - statutair verband - voltijds - salarisschaal A1-A3)

Vereiste: een masterdiploma ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs.

CULTUURFUNCTIONARIS (deskundige cultuurcentrum administratief - contractueel verband - voltijds - salarisschaal B1-B3)

Vereiste: een bachelordiploma ofwel een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs.

Ons aanbod:

bijkomende extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, hospitalisatie-verzekering, fietsvergoeding en terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.

Voor beide functies geldt dat de kandidaten moeten slagen in een selectieprocedure die bestaat uit een schriftelijk gedeelte, een mondeling gedeelte en een psychotechnische proef. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een werfreserve met een geldigheidsduur van één jaar, verlengbaar met één jaar.

Interesse?Stuur uw kandidatuur, samen met uw cv, afschrift van uw diploma enuittreksel uit uw strafregister, model 1, per brief naar het College van burgemeester en schepenen, t.a.v. de personeelsdienst, Molenhoekstraat 2,2400 Mol, uiterlijk 23 juni 2009 (poststempel geldt als bewijs). Vermeld duidelijk voor welke functie u solliciteert. Solliciteer slechts voor één functie per brief. Kandidaturen per e-mail worden niet aanvaard.Voor meer informatie over deze vacatures kunt u contact opnemen met de personeelsdienst via e-mail: [email protected] of bij Suzanne Vanarwegen, tel. 014 33 09 45.

LOGISTIEKMEDEWERKERSVOOR COMMERCIËLE ONDERSTEUNING

Uw functieU staat in voor de snelle en accurate verwerking en uit-voering van orderbehandeling voor diverse nationale en/of internationale klanten. U verzorgt de input, opvolgingen uitvoering van bestellingen en uitleveringen in samen-spraak met de operationele afdeling. Verder staat u invoor het foutloos opmaken van alle vereiste verzendings-documenten. Kortom, u behandelt zelfstandig, maar binnen een team, orders van A tot Z, zowel operationeel alsdocumentair.

Uw profielU bent in het bezit van minstens een diploma A1/ graduaat/professionele bachelor en u heeft een eerste positieve professionele ervaring achter de rug. U beheerst vloeiend Nederlands en Engels. Eén of meerderebijkomende talen zoals Russisch, Pools, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees of Grieks zijn gewenst.U kan vlot overweg met MS Office toepassingen en kennis van SAP is een pluspunt. U bent een dynamische en communicatieve teamplayer die uitermate klantgericht is. U bent nauwkeurig, stressbestendig, proactief, flexibelen probleemoplossend ingesteld.

‘The magic of Orange’

Europe

Citrosuco Europe, bloeiende dochter van de internationaleFischer Group, behoort tot dé Europese top met betrekking totimport, opslag, bewerking en distributie van sinaasappelsapen -concentraten. Om verder te bouwen aan een uitermateklantvriendelijke, flexibele en kwaliteitsvolle dienstverlening inde internationale voedingsindustrie wensen wij ons logistiekdepartement uit te breiden met verkoopondersteunendefuncties.Daarom kijken wij uit naar 4 enthousiaste collega’s m/v:

Ons aanbodInteressante en afwisselendefunctie met veelvuldige con-tacten.

Wij bieden een competitief salarispakket met aantrek-kelijke extralegale voor-delen.

Interesse?

Mail meteen uw Engels-talige sollicitatie met cv [email protected] stuur deze naar CitrosucoEurope t.a.v. Paul Van Daele, Alphonse Sifferdok 990,9000 Gent.

Wilt u meer weten overCitrosuco, surf dan naar

www.citrosuco.be

U mag rekenen op een snelle,discrete respons.

Inspired by nature

040_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:28 Pagina 40

Page 43: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

MANAGEMENT ASSISTANT

COMMERCIEEL PLANNER

CRM MARKETING ANALIST

ADMINISTRATIEF MEDEWERKERINBOUND/LOGISTIEK

OOK AVONTUURLIJK AANGELEGD?

41VACATURE 6 JUNI 2009

Wij zijn een internationaal bedrijf dat met een zakencijfer van 500 miljoen euro wereldwijd aan de top staat. De Belgische vesting “nr. 1 op de vulkaniseermarkt in ons land“ zoekt voor de regio Vlaanderen een (m/v):

Commercieel AfgevaardigdeWest-Vlaanderen

Je functie:Je zal een bestaande portefeuille van vaste klanten beheren die nog een enorm groeipotentieel heeft. Je orders worden door hethoofdkantoor genoteerd en verder voor je afgehandeld. Je zal je dus helemaal op de groei van je business kunnen concentreren.

Je profiel:Je hebt in het verleden ruimschoots bewezen dat je een succesrijk commercieel iemand bent of iemand met een geweldige drive. Jehebt interesse voor de autonijverheid. Een technische opleiding is geen must, je krijgt er immers een van ons. Je gaat wel een technischproduct vertegenwoordigen. Je kan volledig zelfstandig werken en straalt voldoende zelfvertrouwen uit om op alle niveaus te praten.

Wij bieden:Een uitstekend vast loon met een proefperiode, een percentage op je verkoop. Een firmawagen, alle uitrusting om met succes je functie uit te voeren.

Geïnteresseerd?Stuur dan meteen een schriftelijk sollicitatie met je cv naar NV Sobeltop, Bergensesteenweg 179-181, Sint-Pieters-Leeuw.E-mailen kan je naar [email protected], je kandidatuur wordt direct behandeld.

041_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:29 Pagina 41

Page 44: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

ACCOUNT MANAGER VAB-MEDIAREGIE

Staffing as you MenT it.www.ment.be

VAB is de grootste Vlaamse mobiliteitsclub die voor zijn meer dan 380.000 particuliere leden zekerheid, bescherming en levenscomfort,zowel thuis, onderweg, als op reis nastreeft. UIT-Magazine is het maandelijks lifestyle ledenblad van VAB, waarin toerisme, mobiliteit,gastronomie, wonen en tuin aan bod komen; net als op de populaire VAB-website en in de e-newsletter. De interne VAB-Mediaregiezorgt voor de acquisitie van advertenties voor deze media. Met de klanten adverteerders wordt een langetermijnrelatie opgebouwd enworden oplossingen en concepten aangeboden die beantwoorden aan hun strategie.Ter versterking van het sales team van VAB-Mediaregie zoeken wij momenteel een Account Manager (m/v).

IN RUIL VOOR JOUW INZET EN MOTIVATIE KRIJG JE:• Een uitdagende commerciële functie in een dynamische werk-omgeving. • Je kan rekenen op een aantrekkelijk loon (vast & variabel)met extralegale voordelen, een firmawagen en bijkomende oplei-dingsmogelijkheden.

FUNCTIE: • Als Account Manager ben je verantwoordelijk voor het uitbouwen van de klantenportefeuille en het behalen van de sales targets. Dit houdt in: • commerciëleadvertentieconcepten met partners-adverteerders uitwerken die beantwoorden aan hundoelstellingen; • advertentieruimte in alle VAB-media verkopen; • bezoeken en opvol-gen van adverteerders, reclamebureaus en mediacentrales; • nieuwe adverteerders pros-pecteren; • telefonische verkoop, voorbereiden en afsluiten van orders; • langetermijn-contracten afsluiten met beslissers op hoog niveau; • Je werkt in een hecht 8-koppigteam van regie en redactie.

PROFIEL: • je hebt een vijftal jaren ervaring in de verkoop van advertentieruimte (newbusiness development); • je bent sterk in het inspelen op behoeften van klanten en inhet overtuigen; • je hebt uitstekende communicatieve en contactuele vaardigheden;• je bent gepassioneerd door communicatie en/of reclame; • je bent gebrand op hethalen van targets en deadlines; • je spreekt Nederlands (moedertaal) en behoorlijkEngels, Frans en Duits.

INTERESSE?Deze aanwerving wordt in goede banen geleiddoor AdvertiseMenT. Stuur snel je gemotiveerde sollicitatie met cvnaar Advertisement, t.a.v. Caroline Vissers, Grote Steenweg 651,2600 Antwerpen Berchem • e-mail: [email protected].• Tel. 03/242 49 70 • fax 03/ 242 49 79. Je mag rekenen op eenvlotte en discrete behandeling van je sollicitatie.

Lid Federgon VG 1321/B • B-AB05.013 • W.RS.269

42VACATURE 6 JUNI 2009

Najaarsopleidingen 2009bij VIK Vorming…

Technologie

• Duurzaam bouwen

vanaf 15 oktober

• EC7 bij ontwerp diepe en ondiepe funderingen

vanaf 16 november

• Correct lezen van plannen en lastenboeken

vanaf 21 november

• Aandrijvingen en Danfoss regelaars

vanaf 5 november

• Residentiële ventilatie

vanaf 29 september

• Ventilatietechnieken

vanaf 10 november

• Rapporteren met Crystal Reports

vanaf 15 oktober

• Hoe meer halen uit je Smartphone

vanaf 21 oktober

• Praktisch business intelligence voor de KMO

vanaf 16 november

• Persoonlijke organisatie met Outlook

op 17 november

• Piping & Engineering

vanaf 6 oktober

• CE-machinerichtlijn

vanaf 14 november

• Meet- en Regeltechniek in de praktijk

vanaf 25 november

• Chemische procesengineering

vanaf 9 oktober

• Inzicht in lastechniek

vanaf 19 oktober

• ...

Bedrijfskunde

• Standaarden, PDCA en 5

op 22 oktober

• Probleemoplossende technieken

vanaf 10 november

• Lean analysetechnieken voor administratieve

en ondersteunende processen

vanaf 4 december

• Problem Solving

vanaf 21 oktober

• Productinnovatie

op 25 november

• HACCP – BRC – IFS

vanaf 30 september

• Validatie, kwaliteitscontrole en meet-

onzekerheid in laboratoria ISO/IEC 17025

vanaf 18 november

• Financieel beleid

vanaf 14 oktober

• Business-to-business marketing

op 20 november

• Legionella Pneumophila – beheersplan

op 15 oktober

• Projectplanning en -management

vanaf 15 oktober

• Workshop procesveiligheid en

veranderingswerken (MOC)

vanaf 10 september

• CLP (Classification, Labelling and Packaging)

GHS (Global Harmonised System)

op 19 oktober

• …

Vaardigheden

• Effectief leidinggeven – Coachen van

medewerkers – Teammanagement

vanaf 6 oktober

• Clear English in Technical Reports

vanaf 17 november

• Met charme netwerken

op 19 november

• Focusmanagement

op 14 oktober

• Snellezen

vanaf 23 oktober

• Succes op beurzen:

evolueren van promotie naar verkoop

vanaf 10 oktober

• Hoe prospecten succesvol benaderen

vanaf 13 oktober

• …

Masterclasses

• Plat Dak Specialist in samenwerking met BEVADvanaf 29 september

• Fellow in Projectmanagementvanaf 13 oktober

U wilt een volledig overzicht? Vraag dan de Vormingsgids 2009-2010 [email protected] – 03 259 11 06Of kijk op de website www.vikvorming.be.

VIK Vorming Herentalsebaan 6432160 Wommelgem

VIK orming VVIK orming V

In september staan de deuren in het VIK-huis weer open voor onze cursisten. Zoals u van ons gewoon bent, bieden wij een brede waaier van opleidingen.

Cursussen in technologie, bedrijfskunde, vaardigheden en onze langlopende opleidingen.

Zaterdag 20 juni:

Focus op Overheid

Neem contact op met Sofie Bonneux op 02/481.15.88of mail naar [email protected]

Adverteer in Vacature magazine engeniet van 6 exclusieve voordelen.

042_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:30 Pagina 42

Page 45: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

OOK ONLINE VIND JE 1.224 JOBS VOOR STARTERS

9 vacature.com/zoeker43VACATURE

6 JUNI 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

CAMPUSVANPAGINA44TOT53

ACCENT JOBS FOR PEOPLE pag. 48 245 faDECATHLON pag. 47 3 fELECTRABEL pag. 82 3 fGEMEENTE KEERBERGEN pag. 48 1

KU LEUVEN pag. 45 18

MERCATOR VERZEKERINGEN pag. 49 3

NMBS-HOLDING pag. 51 9

ONDD pag. 46 2

PHILIPS BELGIUM pag. 46 3 fbPRICEWATERHOUSECOOPERS pag. 50 19 fabREYNAERS ALUMINIUM pag. 53 4

SMALS pag. 53 35 fSTAD VEURNE pag. 52 1

TRACTEBEL ENGINEERING pag. 51 10 fTUCRAIL pag. 81 3

VLABUS pag. 52 1

WET. INST. VOLKSGEZONDH7 pag. 44 17

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE

s s sWenst u als onderneming ook aanwezig te zijn in het volgenddossier Campus van 14 november, bel dan Ruth Janssens op hetnummer 02/482 03 64.

Zaterdag 20 juni:

Focus op Overheid

Neem contact op met Sofie Bonneux op 02/481.15.88of mail naar [email protected]

Adverteer in Vacature magazine engeniet van 6 exclusieve voordelen.

043_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:48 Pagina 43

Page 46: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Catalyst Europe is also looking for atwo-in-one

www.catalysteurope.eu!

COMPLIANCE IS KEYCatalyst Investment Group Europe

of life insurance products with head quarters in Luxembourg. Because quality and compliancy are the cornerstones of our strategy, we are looking for a

.

COMPLIANCE OFFICER

YOUR PROFILE

OUR OFFER

INTERESTED?

[email protected]

Ref. 446Universitair met (para)medische specialisatie voor “Diabetische Voet & Neuromusculaire Ziektes” (bepaalde duur – hernieuwbaar)

Functie : ontwikkelen en opvolgen programma “Diabetische Voet en Neuromusculaire Ziektes”:

met betrokkenen

Profi el :

Ref. 454Master/doctor in de biologie voor Bioveiligheid (bepaalde duur – hernieuwbaar)

Functie :

Profi el :

Voor meer info over deze en andere vacatures, kunt u terecht op www.iph.fgov.be/jobs of bij Stefaan Vernaeve, tel.: 02 642 50 16.

De kandidaturen voor deze functies, met vermelding van de referentie en vergezeld van een cv, moeten vóór 30 juni toekomen bij W.I.V.-Patrimonium, mevrouw A. Michalski, Juliette Wytsmanstraat 14, 1050 Brussel. E-mail: [email protected]

Ref. 447Verpleegkundige (oncologie)kankercentrum

Functie :

Profi el :

Ref. 430Ref. 449

Meerdere laboranten

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Ref. 452Preventieadviseur (bepaalde duur – evt. hernieuwbaar)

Functie :

Profi el :

Ref. 453Doctor in de scheikunde of gelijkaardig voor “Voeding” (bepaalde duur – evt. hernieuwbaar)

Functie :

Profi el :

Functie :

Profi el :

Ref. 441(onbepaalde duur)

DOSSIER CAMPUS44 VACATURE 6 JUNI 2009

044_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:47 Pagina 44

Page 47: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Zie je een job binnen een dynamische, innovatieve en internationaal gerichte organisatie wel zitten?

En dit in een bruisende studentenstad?

Dan ben je zeker geïnteresseerd in een job binnen de K.U.Leuven!

Bekijk online ons aanbod aan functies:

Onderzoekers, Management, Informatici, Technici en

Ingenieurs, Laboratoriumtechnologen, Financiële en

Administratieve Medewerkers, Stafmedewerkers, ...

www.kuleuven.be/vacatures

Ontdek jezelf, begin bij de wereld.K.U.Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

045_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:34 Pagina 45

Page 48: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

ONDD en Ducroire|Delcredere SA. NV maken deel uit van de ONDD-groep, die uit 235 medewerkers bestaat en gelegen is inhet centrum van Brussel. De ONDD-groep is actief in de kredietverzekering. Het is een sterke partner die de internationaleeconomische betrekkingen bevordert en de risico’s verbonden aan commerciële transacties verzekert.

Wij zoeken YOUNG GRADUATES

www.ondd.be Outward Reinsurance Economic and Sector Analysis Underwriting

JE FUNCTIEJe evolueert als analist of beheerder binnen een dynamische en internationale omgeving. Je bent de directe gespreks-partner van onze klanten, verzekerden of makelaars. Je analyseert en behandelt kredietrisico’s en neemt de verantwoor-delijkheid voor de dagelijkse opvolging van de verzekeringstransacties.

JE PROFIELJe bent in het bezit van een bachelor- of een masterdiploma in een economische, commerciële of juridische richting en je wilt een bijdrage leveren aan belangrijke exporttransacties.Je hebt aanleg voor talen (goede kennis van het Engels en van het Frans) en je kunt goed met IT-toepassingen overweg. Je bezit organisatietalent, je beschikt over goede communicatieve vaardig-heden en je getuigt van een gezonde dosis teamgeest. Je bent dynamisch en nauwkeurig en je hebt zin voor initiatief.

ONS AANBODDe ONDD-groep is aan het uitbreiden. Om deze expansie te ondersteunen, zijn we op zoek naar jonge afgestudeerden met talent.Naast een aantrekkelijk salaris, aange-vuld met extralegale voordelen, bieden we ruime mogelijkheden om je ten volle te ontplooien: een uitstekende opleiding, een boeiende job met veel autonomie en verantwoordelijkheid, en omkadering door een jong en dynamisch team.

We count on your talentanywhere, anytimeWe count on your talentanywhere, anytime

Country Risk Analysis

INTERESSE? Neem contact op met Yaëlle Benzaquen (tel.: 02 788 85 10, fax: 02 788 88 13, mail: [email protected]).

DOSSIER CAMPUS46 VACATURE 6 JUNI 2009

De MCi500H, Philips’ Streamium

draadloze micro hifisysteem,

werd bekroond met de

EISA Award 2008-2009.

Bieke Ennekens,Secretary

DavidVanbeselaere,Global Portfolio Manager

Innoverend denken is een sterke reflex.Als je bij ons start, werk je dus meteen bij een

marktleider in kwalitatieve producten voor Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting.

Onze producten behoren niet alleen tot de technologische top, maar zijn bovenal

gebruiksvriendelijk. Maar met deze zinvolle producten willen we niet alleen het dagelijks

leven van mensen verbeteren, ook de carrière van onze medewerkers is voor ons essentieel.

Zij gaan elke dag voluit in één van onze drie internationale marktsectoren.

Met onze Consumer Lifestyle-producten genieten klanten van verrijkende ervaringen

die hun behoefte aan ontspanning en welzijn beantwoorden.

We richten ons op de persoonlijke leefwereld van ruimte, geest en verzorging.

Dankzij Lighting levert Philips ook geavanceerde energiezuinige oplossingen voor

alle segmenten: straatverlichting, kantoor & industrieel, maar evengoed horeca en thuis.

Bij Healthcare verschuift onze focus dan weer naar patiënten en zorgverleners.

Met onze medische knowhow trachten we de patiëntenzorg alvast gevoelig te verbeteren.

Je merkt het zelf. Zoveel sterproducten, zoveel sectoren, jij vindt er beslist een job

die aansluit bij jouw ambities. Zelfs over de grenzen heen.Als je even gedreven bent,

surf dan snel naar www.philips.be/jobs.

Simplicity is transforming talent into products

046_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:35 Pagina 46

Page 49: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

AFDELINGSMANAGERS : TOEKOMSTIGE WINKELDIRECTEURS

De groep Oxylane, waarvan Decathlon deel uitmaakt, telt vandaag 40.000 medewerkers verdeeld over 25 landen in de wereld. Als Europese leider in de distributie, het ontwerpen en het produceren van sportartikelen, vervolgt de groep zijn uitbreiding op internationaalniveau. Decathlon België telt 10 winkels. Sinds onze aanwezigheid in de Benelux in 1997, blijven wij verder uitbouwen en zijn wij op zoek naar (m/v)

Manager van je eigen ‘minibedrijf’Als afdelingsmanager ben je verantwoordelijk voor een minibedrijf: jouw afdeling !Je neemt samen met het directieteam commerciële beslissingen en bent het aanspreekpunt voor onze klanten.Je beheert de stock, werft medewerkers aan en staat in voor hun opleiding.

Enthousiaste coach Je hebt je diploma op zak en bent gepassioneerd door sport.Je bent flexibel en steekt graag de handen uit de mouwen.Je spreekt een aardig mondje Frans en gaat recht op je doel af.Je bent enthousiast en weet dit ook over te brengen op je teamleden.Als een gedreven coach stimuleer je creativiteit en teamspirit.Zou je bovendien door het vuur gaan voor je klanten, dan ben jij misschien het leidinggevend natuurtalent dat we zoeken.

Een dynamische onderneming waar het tof werken is Wat je van ons kan verwachten ?

Een stimulerende, internationale omgeving waar de kansen om te groeien voor het grijpen liggen.Een toffe werksfeer en no-nonsense mentaliteit.Geen torenhoge stapel cursussen, maar een praktijkgerichte opleiding in alle afdelingen van het bedrijf.

De geknipte job voor jou ? Trek dan je stoute schoenen aan en verras ons alvast met een staaltje van je commercieel talent en overtuigingskracht.Stuur je sollicitatiebrief met c.v. via onze website www.decathlon.beWant als je vooruit wil, kies je voor Decathlon !

www.decathlon.beEerste in de categorie

Sport

zoekt sportief talent !

Gek op sport en op zoek naar

een uitdaging?

047_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:37 Pagina 47

Page 50: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Je studeert dit jaar af en je wil een carrière in de hoogste versnelling? Kom je inschrijven bij Accent,teken voor 1 september 2009 je eerste arbeidscontract en maak kans op een Suzuki Swift. Een ultramoderne stadswagen die je vlotjes en zonder ergernissen door het drukke jobverkeer manoeuvreert. Richting een fantastische job.

Meer info? Plankgas naar www.bolhetaf.be

DOSSIER CAMPUS48 VACATURE 6 JUNI 2009

Communicatie- en evenementenambtenaar (m/v)

Voltijds – contractueel - bachelor - Werfreserve 2 jaar

Functie:Communicatie: • verantwoordelijk voor alle informatie en communicatie, zowel intern als naarde bevolking toe • redactie gemeentelijk informatieblad ‘Keerinfo’, informatiegids, website,activiteitenkalender • actualiseren bestanden m.b.t. verenigingen, adviesraden, handelaars, bedrijven, perscorrespondenten • ontvangen van klachten, verlenen van eerstelijnshulp en doorverwijzen naar de bevoegde dienst.

Evenementen: • organisatie en coördinatie feestelijkheden, recepties en huldigingen alsook allebijhorende administratieve taken • beleidsvoorbereidend werk • redactie infokanalen (infozuil,infoborden, brochures, affiches, flyers) • plaatsen kermis en circussen.

Profiel:Diploma: bachelor (bij voorkeur richting communicatie).Leidinggevende, organisatorische, redactionele, schriftelijke en mondelinge vaardigheden • kunnenmotiveren, begeleiden en stimuleren • affiniteit met recreatieve sector • inzicht hebben in vragen enbehoeften van de klanten • zelfstandig kunnen werken en problemen oplossen • zin voor initiatief enverantwoordelijkheid • kennis over informatiebeleid, openbaarheid van bestuur, gemeentedecreet,werking en functie gemeentelijke diensten, wetgeving op de overheidsopdrachten • vlot kunnenwerken met PC en andere moderne kantoortechnieken • bereidheid tot avond- en weekendwerk.

Wij bieden:een voltijdse contractuele betrekking • een loon op niveau B1-B3 (min. 2 164,46 – max 3 609,50 eurobruto maandsalaris) • bijkomende extralegale voordelen: maaltijdcheques (6 euro/dag), gratis hospitalisatieverzekering, vergoeding voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, per fiets of te voet, diverse premies • de mogelijkheid tot overname van relevante ervaring in de privésector of alszelfstandige (max 8 jaar) • een gunstige verlofregeling • een aangename en moderne werkomgeving ineen meer dan groene gemeente vol uitdagingen.

Geïnteresseerd? Bezorg ons dan uw kandidatuur met curriculum vitae per post, fax, e-mail of persoonlijk uiterlijk op maandag 22 juni 2009, samen met een kopie van uw diploma.

Laatstejaarsstudenten worden tevens toegelaten tot de selectieprocedure! Ze dienen bij hun kandidatuur een studiebewijs voor te leggen én een verklaring dat ze binnen een termijn van maximum drie maanden hun einddiploma kunnen behalen.

Wenst u nog meer inlichtingen, dan helpen onze medewerkers u graag verder: Gemeentebestuur Keerbergen - Gemeenteplein 10 - 3140 Keerbergen Tel: 015/50 90 23 – Fax: 015/ 50 90 26 - [email protected] DU

RF je

car

rière

ANDE

RS te

bek

ijken

!

Sind

s 20

01 b

iede

n w

ij on

ze k

lant

en o

nafh

anke

lijk

verm

ogen

sadv

ies.

W

ij w

ense

n on

s te

am v

an 1

15 m

edew

erke

rs te

ver

ster

ken

met

ka

ndid

aten

(m/v

) in

ALL

EVl

aam

se p

rovi

ncie

s.

Stuu

r da

n je

sol

licita

tie m

et C

V na

ar: f

reya

.roos

ens@

bfo.

be

Surf

naa

rw

ww

.bfo

.be/

rond

etaf

el v

oor

mee

r in

fo.

Ben

je e

en g

ebor

en O

ND

ER

NE

ME

R,

onm

iske

nbaa

r ee

n w

are

CO

MM

ER

CIE

EL

en u

iters

t LE

ER

GIE

RIG

?

048_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:39 Pagina 48

Page 51: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Iedereen is graag baas over zijn job. Het maakt niet uit wat je doet

of hoeveel ervaring je hebt. Je hoeft bij ons zeker geen eeuwigheid te

wachten voor je zelf beslissingen kan nemen. Als jij ons snel laat zien

wat je kan, laten wij je snel zien welke richtingen je uit kan. Bij Mercator

is dat alle richtingen want de verantwoordelijkheden liggen voor het

grijpen. De vraag is: durf jij ze te nemen?

Heb je ervaring en ben je aan een nieuwe uitdaging toe? Laat het ons

weten! Studeer jij binnenkort af (liefst in een financiële of juridische

richting)? Ben je enthousiast en klaar om erin te vliegen? Laat het ons

dan ook weten. Laat je ambitie dus geen wortel schieten. Grijp je kans

op www.mercator.be/vacatures

WAAROM MOEILIJK DOEN?

Bij Mercator ligtambitie voor het grijpen.

mercator_7016581_vacature.indd 1 6/4/09 4:46:38 PM

049_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:40 Pagina 49

Page 52: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Heb jij talent? Dan hoor jij bij ons thuis. Want PricewaterhouseCoopers is ‘the one for all talented people’. Welke ook je achtergrond of

business advisory en geef je talent alle kansen.

Uitgeroepen tot één van de ‘Meest aantrekkelijke werkgevers’ in België

Winnaar van de globe voor‘Meest interessante jobinhoud’

DOSSIER CAMPUS50 VACATURE 6 JUNI 2009

050_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:39 Pagina 50

Page 53: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.concerto.be

WE DON’T NEED ENGINEERS*

CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS

* we need engineers driven by passion and eager to contribute to asustainable future. People who believe in the power of new ideas,sharing, teamwork and relationships. Engineers who are more thanengineers.

Think you might be one of them? Join us. And let’s share our talents.

www.tractebel-engineering.com/careers

INFRASTRUCTUREPOWER NUCLEAR INDUSTRYGAS

51VACATURE 6 JUNI 2009DOSSIER CAMPUS

Heb je zin om mee te bouwen aan de trein van morgen?

www.de spoorwegen werven aan.be

Bouw mee aan de trein van morgen

Bij de NMBS-Groep werk je aan de toekomst. Samen met je collega’s help jede mobiliteit van vandaag en morgen ingoede banen te leiden. Dat is boeiend en uitdagend. Jouw talent krijgt alle kansen.

Wij zoeken ICT’ers, burgerlijkingenieurs, industrieelingenieurs, projectleiders,financieel adviseurs ...

Iets voor jou?Dit kan je verwachten: een vaste job bij een dynamisch bedrijf, volop carrièrekansen, een mooi salaris en veel afwisseling. Plus ruimte voor jeprivéleven en gratis reizen met de trein in binnen- en buitenland.

051_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:14 Pagina 51

Page 54: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

DOSSIER CAMPUS52 VACATURE 6 JUNI 2009

Veurne is een gemeente met 11.880 inwoners op een 6-tal km. van de kust en van de Franse grens. Het is een centrumgemeente in de Westhoek, een open, landelijk gebied; de stad heeft dan ook een uitgebreid aanbodaan onderwijs, medische verzorgingsinstellingen, handelszaken, K.M.O.’s, twee industriezones. Het is een toeristischaantrekkelijke gemeente waar het rustig wonen is. Het heeft landelijke dorpjes, terwijl u in het centrum toch een grootdienstenaanbod vindt.

Het stadsbestuur van Veurne gaat over tot de aanwerving, voltijds, in statutair verband van:

een stedenbouwkundig ambtenaar- mobiliteitsambtenaar A1a-A3a (m/v)

Functie-inhoud:• Is verantwoordelijk voor stedenbouwkundige dossiers en dossiers inzake mobiliteit. • Staat in voor de opvolging van de afhandeling van de stedenbouwkundige aanvragen, zodat de burgers binnen

een redelijke termijn een antwoord kunnen krijgen op hun vergunningsaanvraag. • Stimuleert en ondersteunt het beleid inzake ruimtelijke ordening en mobiliteit.

Kandidaten hebben een diploma dat toegang geeft tot niveau A en een diploma van een opleiding ruimtelijke ordening,erkend door de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening.

Voor deze functie worden de laatstejaarsstudenten toegelaten tot de selectieprocedure als ze het bewijs voorleggen datze voldoen aan de diplomavereisten uiterlijk op de datum van de indiensttreding die voorzien is voor 1 augustus 2009.

De kandidaten moeten deelnemen aan een vergelijkende selectieprocedure. Er wordt een werfreserve aangelegd voor een duur van vijf jaar.

Functiebeschrijving en inlichtingen in verband met de verloning en de selectieprocedure zijn te bekomen bij het Stadsbestuur Veurne, p.a. Personeelsdienst, Stadskantoor “de Seylsteen”, Sint-Denisplaats 16, 8630 Veurne. Telefonisch: 058/33 55 14 of [email protected].

Kandidatuurstelling kan tot 26 juni 2009 met aangetekende brief aan het College van burgemeester en schepenen, p.a. Personeelsdienst, Stadskantoor “de Seylsteen”, Sint-Denisplaats 16, 8630 Veurne. De poststempel geldt als bewijs.Verplichte bijlagen bij deze brief:- Curriculum vitae, met minstens gegevens over studies en eventuele beroepservaring of andere relevante gegevens.- Attest van goed zedelijk gedrag. - Kopie van het diploma dat toegang geeft tot de betrekking waarvoor wordt gesolliciteerd of attest van de

onderwijsinstelling waar de kandidaat het laatste jaar volgt.

Het verkopen van medische disposables in de regio Antwerpen & Vlaams-BrabantJe bent verantwoordelijk voor het volledige verkooppro-ces: van het eerste bezoek, het afleveren van stalen, het uitvoeren van testen tot en met het afsluiten van het con-tract en de opvolging ervan. De leveranciers die je verte-genwoordigt zijn bekende en degelijke namen in de markt:Anios, Wipak, Kimberly Clark, Steris en anderen. Dankzij een grondige productopleiding kan je het juiste materiaal afstemmen op de noden van de klanten. Jouw contact-personen zijn apothekers, ziekenhuishygiënisten, hoofd centrale sterilisatie afdeling, hoofd operatiekwartier en de aankoopafdeling. Je ondersteunt ook de gebruikers in de verschillende afdelingen. Je werkt van thuis uit en je rap-porteert aan de Division Manager Sterilisatie & Hygiëne.

Ben jij het commerciële talent dat we zoeken? Je hebt een hogere opleiding (verpleegkunde, laborant,scheikunde, ziekenhuishygiënist, ingenieur...). Commer-ciële ervaring in de medische sector is een meerwaarde.Zelfdiscipline, organisatietalent en doorzettingsvermogen zijn noodzakelijk. Dankzij jouw overtuigingskracht en jouw contactuele vaardigheden ben je een geloofwaar-dige en professionele partner voor jouw klanten. Boven-dien ben je woonachtig in de regio en kan je je vlot uit-drukken in het Frans.

Wat kan Hospithera jou bieden? Je krijgt een boeiende en uitdagende functie met een zeer grote mate van autonomie en dit in een stabiel bedrijf met een sterke naam en al 45 jaar ervaring in de markt. Je maakt deel uit van een dynamisch team van enthousiaste collega’s en dit in een groeiende markt. Een open bedrijfscultuur waarin geluisterd wordt naar de mening van de medewerkers.Een competitief, vast salaris aangevuld met premies, een aantrekkelijk pakket extralegale voordelen en een repre-sentatieve bedrijfswagen.

Hospithera (www.hospithera.be),opgericht in 1962,maakt sinds kort deel uit van Mylan Laborato-ries, een belangrijke Amerikaanse farmaceu-tische groep. Met 90 medewerkers in België is Hospithera de grootste distributeur van hospital supplies op de Belgische en Luxemburgse markt en onderscheidt zich door een brede waaier van disposables,investeringsgoederen en diensten aan de hos-pitalen aan te bieden.Hospithera is actief op volgende gebieden:anesthesie, operatie-kwartier, centrale sterili-satie, ziekenhuishygiëne,chirurgie, oogheelkunde en daycare.

Reageer snel en schrijf of mail naar Hospithera, Klein Eilandstraat 3, 1070 Brussel, florence.vanbiesebroeck@ hospithera.com.Vermeld steeds de referentie!

Hospithera wil groeien en is daarom op zoek naar een gemotiveerde mede-werker (m/v) voor volgende functie:

Medisch Afgevaardigde Ziekenhuizenvoor de afdeling Sterilisatie & Hygiëne

Het Grote Acerta Talentonderzoek

vacature.com/talent

Doe mee en win

een iPhone!

Succesvol rekruteren?Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

052_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:47 Pagina 52

Page 55: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

53VACATURE 6 JUNI 2009DOSSIER CAMPUS

Hoe dicht sta jij bij IT?Hoe dicht sta jij bij IT?

Solliciteer online op www.smals.be en ontdek er al onze vacatures.

Meer info op 02 787 53 12. Rekrutering - Koninklijke Prinsstraat 102 - 1050 Brussel IT for society

Smals bouwt informaticaprojecten met een concrete

impact op de maatschappij, zoals de vlotte registratie

van MUG-interventies in België, de orgaandatabank

of de informatica achter het stookoliefonds. Onze IT-

teams, van research over analyse en ontwikkeling tot

server, netwerk en databasebeheer bieden kwaliteits-

volle antwoorden op maatschappelijke vragen.

Bouw je mee aan de samenleving van morgen?

IT Purchaser

Java Architect

System Engineer

Datawarehouse Developer

053_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:49 Pagina 53

Page 56: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

54VACATURE 6 JUNI 2009

Ons team is op zoek naar een nieuw teamlid als

Meer dan 30 jaar is het AVG catering-equipment team een actievespeler in de markt van bedrijven, collectiviteiten, horeca, incentivesen verzorgingsinstellingen.

Dankzij een breed gamma van bestek, glaswerk, keukenmaterialen,porselein… heeft ons team de nodige speelruimte en service omkwaliteits- en langetermijnrelaties op te bouwen.

AanbodEen functie waarbij de nodige vrijheid, persoonlijke inzet en inbreng zorgen voor afwisseling,uitdaging en teamvoldoening.Het AVGteam zorgt voor de nodige begeleiding en opleiding zodat de kwaliteit aanwezig is omlange- en servicegerichterelaties te garanderen.Het salarispakket (+ extralegale voordelen) is overeenkomstig uw verantwoordelijkheden enervaring.

Interesse?Dan kan u een motivatiebrief en cv mailen naar [email protected] Cateringequipment nv - Cadixstraat 35 - 2000 Antwerpen

NATIONAL ACCOUNT MANAGER (V/M)voor het segment van collectiviteiten + verzorgingsinstellingenFunctieomschrijving

• beheren van een nationaal klantenbestand (o.a. aankoopcentrales, rusthuizen, ziekenhuizen,…)• affiniteit met gezondheidszorgartikels, voedselverdeelsystemen is een voordeel• deelnemen en organiseren van salesmeetings, beurzen, opendeurdagen, workshops• uitbouwen van bestaand cliënteel d.m.v. actieve prospectie, networking,

volledige projectbegeleiding,…• verantwoordelijk voor het opmaken van jaarlijkse budgetten (omzet, marge, groei,…) • innovatief werken qua productgamma, presentaties,…

Profiel

Aanpak:

• zelfstandig en doelgericht werken (en toch teamspeler zijn) aan langetermijn- en vertrouwensrelaties

• kwaliteit koppelen aan service en initiatief nemen zodat problemen een oplossing krijgen

Communiciatie:

• sterk zowel in contact met klanten, leveranciers, prospecten als in interne contacten• vlot communiceren in het Nederlands en het Frans zowel mondeling als schriftelijk• via pc gebruikmaken van Word, Excel, PowerPoint is een dagelijkse gewoonte

Ervaring:

• min. 3 jaar succesvolle commerciële ervaring in de sector of vergelijkbare functie• praktische kennis van artikels, produkten, systemen eigen aan het segment • omzetten van vragen en problemen naar servicegerichte oplossingen• in bezit zijn van rijbewijs B en nodige studiekwalificaties

WWW.BE.SGS.COM

Talent certainly works.De SGS Groep België is een onafhankelijke en dienstverlenende organisatiedie behoort tot de internationale groep SGS met hoofdzetel in Genève(www.be.sgs.com). Met meer dan 1000 vestigingen en 55.000 medewerkers is de SGS Groep wereldmarktleider op het gebied van kwantitatieve en kwalitatieve inspecties van goederen en aanverwante diensten. Ter versterking van meerdere divisies zijn wij momenteel op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde medewerkers (m/v) met commercieel talent:

SALES ENGINEERS/EXECUTIVESvoor de afdeling Agro Food, Belgisch marktleider voor het volledig pakket

van voedingsmiddelencontroles (testing, inspectie, verificatie, certificatie) (ref. Agro Food)

voor SGS Ewacs nv, specialist in onafhankelijk en grensoverschrijdend afval-stoffenbeheer (regio Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen) (ref. Ewacs)

voor het hoogtechnologisch laboratorium voor dioxine- en aanverwante verbindingen in milieu en voeding (ref. Dioxine)

FUNCTIE: Je beheert een bestaande klantenportefeuille en prospecteert actief naar nieuwe klanten en opportuniteiten in de B-to-B-sector. Je vertaalt de behoeften van onze klanten in offertevoorstellen en volgt deze dossiers nauwgezet op. Je neemt deel aan sectorgebonden beurzen en seminaries.

PROFIEL: Je bent bachelor of master voeding, (bio)chemie, milieu of andere weten-schappelijke richting of beschikt over gelijkwaardige ervaring. Relevante verkoop-ervaring is uiteraard een zeer grote troef. Je kunt je technische bagage en werk-ervaring perfect combineren met een sterk commerciële ingesteldheid. Je benteen sterk onderhandelaar, werkt zeer relatiegericht en beschikt over uitmuntende communicatievaardigheden (N/E/F).

AANBOD: Een salaris in verhouding tot je ervaring en capaciteiten + diverse extra-legale voordelen en firmawagen. Een uitdagende functie binnen een internationaal bedrijf die een grote mate van vrijheid en zelfstandigheid toelaat.

INTERESSE?Stuur dan snel je sollicitatiebrief en uitgebreid cv naar [email protected] of SGS Belgium NV, Polderdijkweg 16/Haven 407, 2030 Antwerpen of solliciteer online via www.be.sgs.com

SGS is the world’s leading inspection, verification, testing and certification company

Functie: -

1)--

2)

-

Profiel: universitaire of hogere econo-mische of informatica- opleiding

U mag jong zijn-

--

Wat mag u verwachten van C-CURE:

---

Hoe reageren: zondag 07 juni 20090475 746 919.

cv met [email protected]

-03 223 68 68.

ACCOUNT MANAGER BELUX

architecten in netwerk beveiliging

SALES CONSULTANT, GEDREVEN VERKOPER VOOR PROSPECTIE

Consult ants in verkoop en verkoopmanagement w w w.invent i .be / vac atures

w w w.c-cure.be

054_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:50 Pagina 54

Page 57: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Wij zoeken Personal Advisors

die kunnen doorgroeien tot zelfstandig bestuurder.

Hebt u een sterke commerciële feeling en interesse in de fi nanciële wereld? Legt u makkelijk contacten? Bent u een geboren ondernemer?

Gedurende (maximaal) twee jaar werkt u eerst als bediende bij Dexia Bank. Dankzij die praktijkervaring en specifi eke opleidingen op maat maakt u zich vertrouwd met alle technische, commerciële en mana gementaspecten van uw functie. Na uw opleiding kunt u worden opgenomen in een team van zelfstandige bestuurders van een coöperatieve vennoot-schap die de commerciële strategie van Dexia Bank omzet in de praktijk en duurzame relaties opbouwt met de cliënten.

Dexia Bank beschikt over een uitgebreid netwerk van CVBA’s, zelfstandige ondernemingen verspreid over het hele land. Uw huis, uw job en de cliënten liggen dus allemaal binnen één en dezelfde regio.

Deze job lijkt iets voor u? Wenst u meer informatie of wilt u online solliciteren, surf dan naar www.dexia.be/personal-advisor

Dexia Bank NV. Pachecolaan 44, 1000 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0403.201.185 - CBFA nr.19649 A - MEZ 4944.

55VACATURE 6 JUNI 2009

Rapporterend aan de Finance Director, houden zijn/haar voornaamste taken in :

B-A

A05

.045

- 4

72/B

- W

.RS

.319

055_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:50 Pagina 55

Page 58: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Als werknemer bent u het grootste kapitaal. Want met uw talent maakt u immers het verschil.

Nu investeren in uw management- en onder-nemerschapskwaliteiten geeft u alvast eenbelangrijke voorsprong voor de toekomst, wanneer de economie terug aanzwengelt. Zodat u zowel voor uw huidige als toekomstige werkgever ook écht “meer waard” bent.

Daarom investeren Vacature en Vlerick in uwTalent! 1 M en 1 V maken kans op een Young,Middle of Advanced Management Programme bijVlerick Leuven Gent Management School.

Surf nu naar Vacature.com/investintalent en ontdek hoe u kans maakt op deze felbegeerdeopleidingen.

Erke

ndBu

reau

Vaca

ture

VG.1

186/

B-J

obsc

aree

rsVG

.124

5/B

Wij investerenin uw talent

Vacature als carrièregids:

056_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:52 Pagina 56

Page 59: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Bepaal zelf de lijnen van jouw toekomst

Creative Railtechnology

for Sustainable Mobility

Zwijndrecht

• Communicatiespecialist Berchem – Antwerpen

• Tweetalige Teamleader occ

Zaventem

• Sales Manager België

Tongeren

• Verantwoordelijke Carrosserie

Evergem/Gent

• Meestergast

Wevelgem

• Productieverantwoordelijke

West- & Oost-Vlaanderen

• Sales Executive

Schaarbeek

• Operationeel Verantwoordelijke

Gent

• Junior Engineer Labo

client satisfaffct

ion

Voor de volledige beschrijving van de functies en een snelle behandeling van je kandidatuur,

reageer je via www.anago.be.

Anago, Poolse Winglaan 90, 9051 Sint-Denijs-Westrem.

VG.80

1/B

Davo nv

57VACATURE 6 JUNI 2009

Team-Construct, marktleider in de bouw van sleutel-op-de-deur woningen,

zoekt voor zijn zetel te Brussel een (m/v):

Projectleider - Ingenieur of ArchitectProfiel: Tweetalig FR/NL. U bezit een diploma van ingenieur in constructie,

architect of gelijkaardig. U beschikt over minimum 4 jaar ervaring in

het opvolgen en organiseren van werven. U volgt de executie, planning en

budgetten op. U staat open voor de technieken van energiebezuiniging.

Wij voorzien voor onze toekomstige medewerker: een aantrekkelijk salaris,

extralegale voordelen, firmawagen en de integratie in een dynamisch team.

Interesse? Stuur uw kandidatuur met cv ter attentie van

Mej. A. Tombeur, Clemenceaulaan 7 - 1070 Brussel

of per mail: [email protected]

Lees er meer over in deze vacature.

057_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:08 Pagina 57

Page 60: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

surfzoekvind

De beste jobs.Of je nu voor een grote onderneming of KMO wil werken,dicht bij huis of in een metropool: surf naar vacature.com,zoek tussen de 11.788 nieuwe jobs van 1.372 onder-nemingen en vind dé job die het best bij jou past.

58VACATURE 6 JUNI 2009

AT Osborne N.V. is een internationaal onafhankelijk managementadviesbureau gespecialiseerd in bouwadvies

op vlak van vastgoed, met een uitgesproken expertise in de publieke sector.

Voor onze vestigingen in België, Frankrijk en Luxemburg zijn wij op zoek naar een (m/v)

PROJECTMANAGERUw functie: • Als Projectmanager treedt u namens de opdrachtgever zelfstandig op als de spilfiguur voor

de realisatie van de u toegewezen projecten in het kader van project- en facilitymanagement.

Hierbij draagt u de volledige verantwoordelijkheid voor de projecten in de breedste zin

(vanaf de initiatieffase tot en met de ingebruikname).

• De communicatie en onderhandelingen met gebruikers, belanghebbenden in de omgeving,

overheden en marktpartijen behoren ook tot uw bevoegdheden.

• U geeft leiding aan een projectteam, dat samengesteld is uit medewerkers van ons bureau.

• Dit team stelt het eisenpakket van de klant op en begeleidt het ontwerp- en uitvoeringsproces.

• U kunt betrokken worden bij haalbaarheidsstudies en technische en budgettaire evaluaties van projecten.

• Het acquireren van nieuwe projecten met betrekking tot projectmanagement en de vastgoedsector aanziet

u als een professionele ambitie of een persoonlijk ontwikkelingsdoel. Concreet impliceert dit ondermeer

het benaderen van potentiële klanten en het uitbreiden van onze klantenportefeuille.

Uw profiel: • U bent ambitieus, genoot een opleiding in de achitectuur of als ingenieur en hebt een ervaring in de

bouw- en vastgoedsector van minimum 8 jaar.

• U bent vlot tweetalig (NL/FR). Kennis van het Engels wordt aanzien als een pluspunt.

Wij bieden:Een dynamische en professionele omgeving, waarin u de ruimte wordt geboden voor zelfstandigheid

en initiatief.

U kan rekenen op een aantrekkelijk salarispakket (met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques,

groepsverzekering, een bedrijfswagen, … ).

Bent u geïnteresseerd? Schrijf of mail naar volgend adres:AT Osborne, t.a.v. Nathalie Desir, Marcel Thirylaan 79, 1200 Brussel

E-mail: [email protected]. Wij verzekeren een vertrouwelijke aanpak van uw gegevens.

Truyens & Partners in Hasselt geniet al ruim dertig jaar een sterke reputatie als dé creatieve partner voor de meest uiteenlopende beeldcampagnes, van ruw idee tot volledige afwerking. Wij zijn actief op alle terreinen van de fotografie (product, portret, industrieel, architectuur, fashion en food), webdesign, digital manipulation en doen alle printing & finishing in eigen huis. Steeds op zoek gaan naar vernieuwende invalshoeken en naar het perfecte beeld staat centraal in onze missie. U bent m/v

FOTOGRAAF?U zoekt een nieuwe piste in uw professionele bezigheid? Met of zonder klanten-portefeuille, zelfstandig of in dienstverband, bij Truyens beschikken we over alle faciliteiten om ook uw projecten van a tot z vorm te geven. Onze infrastructuur en expertise lenen zich perfect tot diverse samenwerkingsmodaliteiten met gedreven professionals in de fotografie. Eens rond de tafel zitten? We bespreken vrijblijvend uw en onze wensen!

U heeft er zin in? Neem contact met Philippe Bijnens, Walenstraat 92, 3500 Hasselt, tel. 011 21 10 23 of mail naar [email protected].

Make your job work for you.

058_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:01 Pagina 58

Page 61: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Je functie: • Je zoekt en analyseert opportuniteiten binnen de markt van fl eetowners,dealers, verzekeringsmaatschappijen en makelaars. • Je vertaalt deze binnen de core-business van CARe, maakt een commercieel plan op, en zorgt voor de uitvoering van de salesactiviteiten. • Als netwerker bouw je zelf een eigen relatienetwerk uit, vertegen-woordig je het bedrijf en organiseer je mee klantenevents. • Je zetelt in het manage-mentteam waarbinnen je strategisch meedenkt en ideeën ontwikkelt.

Je profiel: • Je beschikt mininum over een bachelor diploma en bent vlot 2-talig(Nederlands/Frans). • Je hebt de ondernemersspirit en een succesvolle commerciëleervaring in serviceverkoop waarbij je bewezen hebt nieuwe markten structureelte kunnen aanboren en ontwikkelen. • Je hebt bij voorkeur ervaring in de automo-bielsector, leasing- of verzekeringswereld.

Aanbod: • De uitdaging om een nieuw marktsegment op autonome wijze aan te boren en uit te bouwen. • De voordelen van een vlakke organisatiestructuur bij een professioneledenstverlener, tevens marktleider in zijn branche. • Een interessant salarispakket aange-

vuld met extralegale voordelen.

SALES MANAGERNIEUWE MARKTEN, BELGIË

(Ref. 2009/0912)

client satisfaff c

tion

Voor de volledige functiebeschrijving en een snelle behandeling van je kandidatuur, reageer je via

www.anago.be.Anago, Poolse Winglaan 90, 9051 Sint-Denijs-Westrem, Tel. +32(0)9/243 42 00, www.anago.be

CARe Carrosserie maakt deel uit van een internationale groep en is als autoschadehersteller,de marktleider in de Benelux.CARe met hoofdzetel in Zaventem, beschikt over 14 vestigingen en herstelt met 275 mede-werkers jaarlijks meer dan 30.000 schades in 12 werkplaatsen.CARe is voor elke klant een partner in schadeherstel en biedt een totaalpakket.Om de commerciële uitbouw van het bedrijf te verzekeren zoeken wij een (m/v):

VG.8

01/B

Verkopers (m/v)voor alle winkels in Vlaanderen & het arrondissement BrusselJe informeert de klant over de producten en de service van Vanden Borre in het kader van onze Akte van Vertrouwen. Je bent verantwoordelijk voor de verkoop van ons ruim assortiment kwaliteitstoestellen.

Kassier/Kassierster (m/v)voor onze winkel te Knokke & Antwerpen MeirJe staat in voor het onthaal en de begeleiding van onze klanten aan de kassa. Als rechterarm van de verkopers sta je garant voor een onberispelijke verwerking van de betaling van de aangekochte artikelen. Je bent enthousiast en neemt er graag een aantal administratieve taken bij.

Student min. 18j. (m/v) voor zaterdagwerkvoor onze winkels in West-Vlaanderen & AntwerpenBen je student en op zoek naar een leuke & afwisselende weekendjob ? Dan hebben wij een interessant aanbod ! Om onze verkoopsteams te versterken zijn we op zoek naar studenten die zich elke zaterdag willen inzetten en tijdens de zomervakantie één maand beschikbaar zijn.

Vanden Borre maakt deel uit van een belangrijke Europese groep en is de Nr.1 op de Belgische markt in distributie van tv, video, hifi, huishoudelektro en multimedia-apparaten. Elke dag zetten meer dan 1000 werknemers zich in voor een maximale toepassing van onze AKTE VAN VERTROUWEN, gericht op de laagste prijs, de beste keuze en een onberispelijke service. Steunend op deze Akte van Vertrouwen willen wij onze diensten uitbreiden met professionele medewerkers die steeds klaar staan voor onze klanten.

Vanden Borre groeit!Wil je meewerken aan de uitbouw van onze dienstverlening?

Solliciteer via brief : Stuur sollicitatiebrief met c.v. naar de Personeelsdienst,Huysmanslaan 107, 1651 Lot.

Voor meer informatie over deze of alle andere vacatures bij ons, surf naar www.vandenborre.be en solliciteer online.

59VACATURE 6 JUNI 2009

Pidpa is een dynamisch nutsbedrijf dat op een duurzame en kwalitatieve manier gericht is op het efficiënt en op maat voldoen aan watergebonden behoeften van klanten aan de best mogelijke prijs. Wij zijn actief in 65 gemeenten van de provincie Antwerpen. Aan meer dan 1 miljoen mensen biedt Pidpa een milieubewuste waterservice. Wij zoeken een gemotiveerde (m/v):

Ligt j

ouw toekomst in water?

bureaus en aannemers. en hydraulische rekenpakketten is een pluspunt.

Met voeding neem je geen risico’s! Daarvan is Integra overtuigd, en daarom leveren we sinds 1991 certificaten af aan landbouw- of voedingsbedrijven die na strenge controle voldoen aan bepaaldenormen. Deze labels of certificaten zijn het bewijs dat deze bedrijven kwaliteitsvol werken en dat het product dat ze verkopen, veilig is, of dat het aan biologische principes beantwoordt . In het kadervan onze bestendige groei zijn we op zoek naar volgende medewerkers (m/v) om onze wereldwijde activiteiten te ondersteunen:

Administratief

bediendeMember of TÜV Nord Group

Taken: • Zelfstandig opmaken en administratief verwerken van finan-ciële documenten • Voorbereiding maandafsluiting en financiëlerapportage • Ondersteuning van de coördinator administratie enfinanciën bij algemene administratieve takenProfiel: • Bachelor met ervaring • Kennis van Frans en Engels• Nauwkeurigheid & klantvriendelijkheid • Kennis MS-Office enkantoortoepassingen • Affiniteit met cijfers en discretie • Kennis vanof ervaring met financiële administratie

Administratief

medewerker financiën

Kandidaturen per mail vóór 27 juni op [email protected] • Meer info op 03/287.37.60 of www.integra-bvba.beContact: Hilde Van Duffel (medewerker voedingsindustrie) of Gert Demuys (andere functies)

Taken: • Klassement & archivering van klantendos-siers • Verzending: post, mailings, productmonstersnaar labo’s, … • Opzoeken en ingeven van gegevensin de centrale database • Telefonische contacten metklantenProfiel: • Secundair onderwijs • Kennis van Fransen Engels • Nauwkeurigheid & klantvriendelijkheid• Kennis MS-Office en kantoortoepassingen

Deze taken wordensamen met andere team-leden uitgevoerd in eendynamisch, snelgroeiend,ecologisch, gemotiveerdén kwaliteitsbewustteam dat werkt in eeninternationaal kader. Een interne opleiding wordtvoorzien. Deeltijds wer-ken is mogelijk.

Taken: • Administratieve ondersteuning van de afde-ling voeding • Opstellen van offertes • Administratieveafhandeling van auditdossiers • Telefonische contactenmet klantenProfiel: • Bachelor met ervaring • Kennis van Fransen Engels • Nauwkeurigheid & klantvriendelijkheid• Kennis MS-Office en kantoortoepassingen

Administratief medewerker

voedingsindustrie

059_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:00 Pagina 59

Page 62: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

surfzoekvind

Of word gevonden.Of je nu voor een grote onderneming of KMO wil werken, dicht bijhuis of in een metropool: surf naar vacature.com, zet je c.v. on lineen word gevonden door meer dan 11.788 werkgevers op zoek naar jouw talenten.

LEAD BUYERS (ADDITIEVEN EN KLEURPIGMENTEN)

Functie: Verantwoordelijk voor de aankoop van alle additief grondstoffen aan de meest gunstige prijzen en

Profiel:

ADMINISTRATIEF COÖRDINATORFunctie:

Profiel:

SUPERVISOR KLEURENLABO (MET REËLE DOORGROEIMOGELIJKHEDEN)

Functie:

Profiel:

Interesse in functie 1 of 2:

Interesse in functie 3: Reageer bij voorkeur via onze website

A.Schulmaninvesteert in mensen en machines

A. Schulman is een wereldmarktleider

in de productie en engineering van

hoogperformante compounds en con-

centraten gebruikt in de kunststof-

industrie. A.Schulman, met hoofd-

kwartier in Akron Ohio, stelt wereldwijd 2.200 medewerkers tewerk in verschillende vestigingen

verspreid over 14 verschillende landen in Noord-Amerika, Europa, Mexico en Azië.

In België is het Europees Polymer Technology Center en één van de

belangrijkste Europese productieplants gevestigd in Bornem.

Omwille van onze groei zijn wij op zoek naar een m/v:

60VACATURE 6 JUNI 2009

Solliciteren:Heeft u belangstelling voor

deze functie? Dan nodigen wij

u graag uit te solliciteren.

Graag per e-mail t.a.v Suzanne

van Dijk: [email protected]

en Cathy Winnepenninckx:

[email protected]

Arizant Belgium, marktleider in temperatuurmanagement bij patiënten,

is momenteel op zoek naar een (m/v)

Medisch Afgevaardigde voor de regio Vlaanderen

Functieomschrijving :- U bezoekt alle ziekenhuizen in de regio Vlaanderen.

- Focus op Operatieafdelingen, Intensieve Zorgen en Spoedgevallen.

- Contact met anesthesiologen, hoofdverpleegkundigen, aankopers.

- Onderhandelen en afsluiten van contracten na overleg met uw manager.

- Demonstraties op de Operatiekamer.

Profiel- Autonoom, ondernemend en flexibel.

- Tweetalig Nl/Fr; is een must

- Commercieel, klant- en resultaatgericht

- Ervaring is een pluspunt

- Verpleegkundige of paramedische opleiding is een pluspunt

- Teamspirit

Wij bieden:Een vast contract voor onbepaalde tijd met een aantrekkelijk salaris

en extralegale voordelen, een firmawagen met tankkaart en een gsm.

060_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:55 Pagina 60

Page 63: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

OOK ONLINE VIND JE 158 JOBS IN MILIEU & ENERGIE

9 vacature.com/zoeker61VACATURE

6 JUNI 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

MILIEU & ENERGIE

VANPAGINA62TOT64

ARCADIS BELGIUM pag. 62 16

BOND BETER LEEFMILIEU pag. 64 1

CENERGIE pag. 64 3

CREG pag. 64 1

EANDIS pag. 63 17 bLUMINUS pag. 64 22

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE

s s s

Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen tezien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeftstaan op vacature.com. Let zeker ook op de icoontjes: zij geven aan of er online ook extrainformatie te vinden is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilmpje.

Zaterdag 13 juni in Vacature

FocusdossierHealthcareIn dit dossier brengt de Vacature-redactie het verhaal van vele rust- en ziekenhuizen. De HR-afdeling wordt er meer en meer geautomatiseerd, maar vergemakkelijkt dit de eigenlijke personeels-planning?

Rekruteringsplannen?Contacteer Marijke van Impe op 02/482.03.65 en ontdek van welke voordelen en zekerheden u kan genieten als u adverteert in dit dossier.

061_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:43 Pagina 61

Page 64: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Imagine the result

Interesse in een van deze functies? Surf voor de gedetailleerde functie- en profi elomschrijvingen van deze en andere vacatures naar www.arcadisbelgium.be/carrière/vacatures. Solliciteren kan via [email protected]

Ontdek alles over Global Product Stewardship op onze REACH-themawebsite www.reach-consulting.be

Infrastructuur, Ruimte en Verkeer

Projectleider Infrastructuur Antwerpen/Hasselt/Gent

EcoloogGent/Leuven

MER Coördinator Gent/Leuven

Projectleider Stedelijke Gebieds-ontwikkelingen Antwerpen/Gent

Milieu

Program Manager REACH Antwerpen/Gent

Senior Projectmanager REACH Antwerpen/Gent

REACH AdministratorAntwerpen/Gent

Senior Consultant BodemAntwerpen/Gent/Leuven

Gebouwen en Installaties

Projectingenieur Elektriciteit Gent

Consultant Duurzaam BouwenGent

Projectingenieur StabiliteitAntwerpen

Projectleider StabiliteitAntwerpen

Projecten op locatie

Projectmanager TechniekenBrussel

Ingenieur-architectGent

Mechanisch/Elektrisch OntwerpingenieurGent/Brugge/Kortrijk

WerfleiderBrussel/Vlaanderen

ARCADIS is een internationale onderneming die advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert op de gebieden infrastructuur, milieu en

gebouwen. We werken aan de verbetering van mobiliteit, duurzaamheid en de kwaliteit van leven, door balans aan te brengen tussen de gebouwde en

natuurlijke leefomgeving. ARCADIS in België telt 860 medewerkers en ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten voor

bedrijven en overheden. Gericht op meerwaarde voor klanten. Verantwoordelijk en betrokken, denken en doen. Resultaat telt.

Onze multidisciplinaire projectteams zijn samengesteld uit experts met elk hun specifieke achtergrond. Met als resultaat stimulerende en creatieve kruis-

bestuivingen. Dicht bij jou in de buurt, want met onze 11 kantoren of op locatie bij onze topklanten, profiteer je mee van onze sterke thuismarktpositie.

Om de verdere groei van onze interne en externe teams te ondersteunen, kijken we uit naar de volgende professionals (m/v):

Creating Balance

www.arcadisbelgium.be/carrière/vacatures

Duurzaam kantoor ‘HAtric’ ARCADIS Hasselt - @Holistic Architecture 50 l 5

062_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 22:00 Pagina 62

Page 65: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Eandisbrengt dag en nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis of op het werk

We zoeken technici, ingenieurs en informaticaspecialisten

Solliciteer online en kom in aanmerking voor een van onze vacatures bij u in de buurt

Eandis biedt uitdagende projecten,een aantrekkelijk salaris, mooie carrièrevooruitzichten, unieke doorgroeimogelijkhedenen de perfecte mix tussen werk en vrije tijd

Alle jobs opwww.eandis.be

9 juliSelectiedagen

voor trainees eningenieurs

young graduates

9030271_Vacature_magazine_h370xb260.indd 1 04-06-2009 12:47:22

063_GPV1QU_GPV1QU_2_VMGBI 04-06-2009 22:23 Pagina 63

Page 66: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

ERKEND BUREAU VG. 686/B

@

@

DOSSIER MILIEU & ENERGIE64 VACATURE 6 JUNI 2009

Op zoek naar een boeiende job?SPE-Luminus werft aan!

Surf voor de volledige functieomschrijvingen en ons aanbod naar

Interesse? Stuur je motivatiebrief en cv - met vermelding van de functie - naar SPE-Luminus, Kempische Steenweg 299,

3500 Hasselt, of mail naar [email protected]

www.lumineuzeloopbaan.be

7:15

7:48

10:28

14:35

17:58

19:38

15:18Een inspirerend kader?

IT

• Information Security Offi cer (Hasselt)

• Test Analist (Hasselt)

• SAP Technische Analist (Hasselt)

• Business Information Manager (Hasselt)

• Application Architect (Hasselt)

• Resource Manager (Hasselt)

Sales & Marketing

• Webmanager (Hasselt)

Finance

• Tax Offi cer (Brussel)

Productie

• Shiftleader (Gent/Seraing)

• Technicus Elektricien (Gent/Seraing)

ERM

• Market Risk Specialist - Gas (Brussel)

Marktleider in energie efficiëntie in

de gebouwde omgeving

zoekt in het kader van haar groei versterking

door een m/v

Algemeen DirecteurMeer info op de site van

vacature.com

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, koepel van natuur- en milieuverenigingen zoekt voor het secretariaat in Brussel een m/v

voltijds stafmedewerker organisatie- en kwaliteitsontwikkeling voor de milieubeweging

Meer info op www.bblv.be Motivatiebrief plus cv vóór 19-06-2009 naar Danny Jacobs, directeur,

[email protected]

Succesvol rekruteren?Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

064_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:54 Pagina 64

Page 67: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Deputy General ManagerOur client is a leading global banking institution with main activities in corporate banking.The general purpose of the role is to supervise and coordinate all the corporate activities in the Brussels branch, except for client facing activities.

Brussels M/F

As Deputy General Manager you will have the following responsibilities :

You will be in charge of the internal control for the following areas: Accounting,General Administration, Human Resources, Operations, Regulatory reporting, Risk management and Systems.

You will have to organize the restructuring of the company, in a contextof global optimization.

You will also have to develop a global corporate identity in the branch.

As the main point of contact for the Market Authorities, you will have theresponsibility of keeping the bank aligned with Belgian rules and compliancerequirement.

Your will also participate to Ad hoc projects at group level.

You have at least 8 years experience in the banking industry, ideally in themanagement of a foreign bank's branch or subsidiary.

You have significant experience in people management and are fluent inEnglish, French and Dutch. (spoken and written)

To apply for this job please send your CV and cover letter via [email protected], quoting the reference MQUC508681

163 offices in 28 countries worldwide | www.michaelpage.beSpecialists in Executive Recruitment

W.IN

T123

-W

.RS

.123

- B

-AA

05.0

65 -

VG

862/

BU

166 offices in 28 countries worldwide | www.michaelpage.beSpecialists in Sales & Marketing Recruitment

Sales Manager EMEA

Brussels MBAM507852 M/F

To apply for this job please send your CV and cover letter via [email protected], quoting the reference MBAM507852

With more than 35 years experience in the chemical industry our client based in the Americas is a leader on its market and is going through aggressive international expansions. End use markets include personal care, household, food, agrochemicals, paint & varnishes, oilfield, textiles and others. In this context the company needs Sales Manager to grow sales and manage business development at customers mainly focused on surfactants.

Your tasks: You will report to the General Manager and you will take the day-to-day responsibility for the sales of the products in Europe, Africa and Middle East. This involves managing sales of all the products lines, forecast, administration of the distribution network and direct customers, visits and commercial missions, including market researches, in these regions to the company’s partners.

Your profile: You have ideally 10 to 15 years experience in an international BtoB sales environment with a proven successful experience of the chemistry / surfactant markets.

You are fluent in English. A very good knowledge of French or Spanish is a valuable asset. You are performance driven, good communicator and negotiator, hard worker, open minded and flexible, with a hands-on attitude.Leadership, willingness to travel (between 30% and 50% of your time) and knowledge of different cultures are also appreciated qualities.An attractive package in a leading international company is on offer, with great opportunities to evolve internally.

166 offices in 28 countries worldwide | www.michaelpage.beSpecialists in Interim Management Recruitment

Recent Interim Solutions: Finance Manager (3 months) International Controlling (12 months)

Chief Accountant (6 months) Business Analyst (11 months)

Michael Page Belgium has a broad range of candidates available. If you are interested in ourInterim Solutions for Finance and Accounting, please contact one of our offices :

- Brussels : +32 (0)2 509 45 45 - Antwerp : +32 (0)3 303 28 50Email : [email protected]

INTERIM MANAGEMENT SOLUTIONSFinancial restrictions, hiring freezes, seasonal needs, staffing flexibility?

Choose Michael Page Interim Management

65VACATURE 6 JUNI 2009

065_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:47 Pagina 65

Page 68: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Tel mee.

NL_Acountmanager_370mmx260mm.qxp 20/11/2008 16:50 Pagina 1066_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:44 Pagina 66

Page 69: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Mediafin is niet alleen het huis van de zakenkranten De Tijd en L’Echo, maar ook van de scherpste multimediakanalen in de

sector. En Mediafin groeit verder. Wij stellen vandaag al 230 gedreven medewerkers tewerk in de unieke locatie van Tour & Taxis.

Is het voor jou niet hoog tijd om ook mee te tellen. Want meetellen is succesvol zijn. Het verschil maken tussen vermoeden en

weten, tussen vooruitgaan of ter plaatse trappelen. En informatie is dan van levensbelang, de juiste informatie op het juiste

moment, met de juiste duiding. Bij Mediafin beschik je niet alleen over die informatie, je maakt ze zelf.

Je uitdaging:Je bent verantwoordelijk voor de payroll van A tot Z (bedienden).

Hierbij werk je nauw samen met het sociaal secretariaat (SD Worx).

Je zorgt voor de vlotte opvolging van de personeelsadministratie

(personeelsdossiers, contracten, sociale documenten,…).

Je bent het eerste aanspreekpunt bij administratieve en loontechnische

vragen van de medewerkers.

Je staat in voor de opvolging van een aantal extralegale voordelen zoals

verzekeringen, maaltijdcheques en wagenpark.

Je profiel:Je hebt een opleiding op minimum bachelorniveau of bent gelijkwaardig

door ervaring.

Je hebt minimum 3 jaar relevante werkervaring op een personeelsdienst

of binnen een sociaal secretariaat.

Je hebt ervaring met E-blox en HR Webworx.

Je hebt een gedegen kennis van de sociale wetgeving.

Je werkt snel, uiterst nauwkeurig en draagt discretie hoog in

het vaandel.

Je kan zelfstandig en gestructureerd werken.

Je bent een vlotte communicator en houdt ervan in team te werken.

Naast het Nederlands beschik je over een zeer goede kennis van

het Frans.

… als Payroll & HR Administration Officer (m/v)met gedreven persoonlijkheid en teamspirit

Interesse?Stuur je cv en motivatiebrief als de bliksem naar [email protected] of per post naar USG HR Forces,

t.a.v. Marie Van Volcem, Karel Oomsstraat 19, 2018 Antwerpen.

Je kandidatuur wordt confidentieel behandeld.

Wij bieden je:Een boeiende job binnen een dynamische mediagroep met een open bedrijfscultuur en korte communicatielijnen. Een aantrekkelijk salaris met

extralegale voordelen. Aangepast opleidingspakket en permanente coaching, zodat je je binnen deze functie verder kan bekwamen. De mogelijkheid

om te werken in een flexibel uurroostersysteem. Mediafin is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (pendelbus vanuit Tour & Taxis naar

Metrostation en Brussel Noord).

067_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:44 Pagina 67

Page 70: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

De Gemeente Elsene werft aan

EEN GEMEENTEONTVANGER (m/v)U bent bereid het financiële beheer van een grote gemeente op te ne-men en een dynamische ploeg te leiden? Klaar om de uitdagingen van een hedendaagse openbare dienst aan te nemen?

U zult verantwoordelijk zijn voor de boekhouding en de thesaurie, u zult de budgettaire en financiële raadsman/vrouw zijn voor het Schepencollege.

EEN GEMEENTESECRETARIS (m/v)U bent bereid de algemene directie van de gemeentelijke diensten op te nemen, en voor de goede werking en de coordinatie te zorgen?Bereid om de politieke mandatarissen aanbevelingen te doen over de juridische en administratieve aspecten van de dossiers die hun zullen voorgelegd worden en om van hun beslissingen akte te nemen?

U zult de personeelschef zijn van een sterk openbaar bestuur van meer dan 2.100 personeelsleden die ten dienste staan van het plaatselijke gebeuren, en de hoofdrolspeler zijn in de organisatorische dynamiek van het gemeentebestuur.

Profiel:

het lange type ;

tweede landstaal (brevet Selor niveau 1 art. 11) te behalen;

Lijkt deze job een uitdaging voor u?Stuur uw kandidatuur, vergezeld van een uittreksel van uw strafregister,(minder dan 3 maand oud) en een kopie van uw diploma, naar hetCollege van Burgemeester en Schepenen, Elsensesteenweg 168 te 1050 Brussel, uiterlijk tegen 28 juni 2009.Wilt u meer informatie over de functie, dan kunt u terechtbij Patricia PAYE: 02 515 64 70 of Christophe LEPAGE: 02 515 61 50.

Een inschrijvingsrecht van 4,96 euro is over te schrijven op het rek. nr. 310-1418120-66 van de Gemeente Elsene, met vermelding van de gesolliciteerde betrekking.Gelieve het betalingsbewijs door te sturen.

w w w . e l s e n e . b e

ELSE

NE

WER

FTA

AN

68VACATURE 6 JUNI 2009

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is één van de

10 federale wetenschappelijke instellingen die deel uitmaken van

de dienst Federaal Wetenschapsbeleid.

De KSB heeft momenteel 4 openstaande vacatures (m/v):

2 ICT Deskundigen

1 Attaché JAVA Expert

1 Analyse Programmeur (Frans)

Voor meer informatie gelieve zich te wenden tot onze site: www.astro.oma.be

Interesse? Gelieve uw motivatiebrief en cv vóór 30 juni 2009 op te sturen naar

Liesbeth Feldberg - Personeelsdienst - Ringlaan 3 - 1180 Ukkel

Telefoon: 02/373.02.71 - Email: [email protected]

CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS

www.tractebel-engineering.com

ARE YOUDRIVEN BY PASSION ?

Vrijzinnige Dienst voor Pleegzorg,

zoekt (m/v)

verantwoordelijkeboekhouding/personeelsadministratiein Gent

Verwacht:• A1 Boekhouding • ervaring strekt tot aanbeveling.

Competenties:• financieel-administratieve handelingen • personeels-administratie • nauwgezetheid, prestatiemotivatieen betrouwbaarheid • probleemanalyse en visie• integriteit.

Wij bieden:• een voltijds contract van onbepaalde duur, vooronmiddellijke indiensttreding.

begeleider pleegzorgvoor de voorbereiding en begeleiding van plaat-singen in pleegzorg en medewerking aan selectievan kandidaat-pleeggezinnen in Jette (Brussel)

Verwacht:• bachelor maatschappelijk werk of gelijkgesteld• ervaring strekt tot aanbeveling • dient in het bezitte zijn van rijbewijs type B • goede kennis van hetFrans vereist.

Wij bieden:• een voltijds contract van onbepaalde duur, vooronmiddellijke indiensttreding.

Ben je geïnteresseerd?Stuur dan vóór 26 juni 2009

je sollicitatiebrief en CV naar:

• verantwoordelijke GentOPVANG vzw Hoofdzetel,

Blaisantvest 105, 9000 Gent E-mail: [email protected]

• begeleider pleegzorg JetteOPVANG vzw,

t.a.v. Frank Van Holen,Jetse Steenweg 603, 1090 Jette

E-mail: [email protected] www.opvang.be

Mediaedge:cia is een reclame- en adviesbureau in mediastrategie en buying en maakt deel uit van de WPP-groep, één van de wereldleiders in communicatie.

Wij zoeken een (m/v)

T V P L A N N E R & B U Y E R

Uw ideaal pofiel:

Ons aanbod:

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41Can’t get no satisfaction?The Rolling Stones

a priori.be

068_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:46 Pagina 68

Page 71: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.motmansvanhavermaet.be

Interesse?Stuur uw sollicitatiebrief met cv naar Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs,Gouverneur Roppesingel 81/2A, 3500 Hasselt, t.a.v. Bart Depraetere. Tel.: 011 30 13 70

-

met

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER VOOR DE DIVISIE REAL ESTATE NVUw functie:

-

Uw profiel: In de eerste plaats bent u een creatieve denker, een ideeëngenerator die deuren kan openen en dit verder weet te vertalen in

COMMERCIEEL DIRECTEUR VOOR EEN NIEUW PROJECT IN ECO-WONENUw functie:

-

Uw profiel:

Ons aanbod voor deze functies:

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.GROUPMACHIELS.COM

39433-Motmans 1/1_vac.indd 1 07-05-2009 16:46:14

069_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:32 Pagina 69

Page 72: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

De Persgroep Publishing is uitgever van de kranten

Het Laatste Nieuws en De Morgen, de magazines

Dag Allemaal, Joepie, TV Familie, Goed Gevoel,

Zone/magazines, NINA en dmmagazine en de sites

hln.be/7sur7.be en demorgen.be/infomonde.be.

Ons bedrijf draait rond passie voor de lezer, surfer én

adverteerder. Maar net zozeer rond passie voor onze

medewerkers. Zij werken met veel plezier in de

voor ons meest boeiende sector en stralen

die gedrevenheid en passie ook uit.

Dit verklaart voor een groot deel het

succes van onze merken en onze

hoge financiële rendabiliteit.

Wij zijn ervan overtuigd dat ons

bedrijf een inspirerende

omgeving is voor talentvolle

medewerkers. Zij krijgen bij ons

de kans om mee te werken aan

echte marktleiders in een stabiele

en dynamische bedrijfsomgeving.

338813_Vacature 28-05-2009 15:53 Pagina 1070_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:30 Pagina 70

Page 73: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Communication ExecutiveFunctie

De Communication Executive rapporteert aan de Business Manager

Communication van de Persgroep Advertising en werkt hiermee nauw

samen, evenals met de rest van het communicatie- en salesteam.

Taken

� Opmaken van doelgerichte grafisch en inhoudelijke mailings en

e-mailings gericht naar adverteerders, communicatiebureaus en media-

agentschappen

� Actualiseren van de websites van de Persgroep Advertising

� Bewaken en opvolgen van de huisstijl doorheen elke vorm van

communicatie

� Organisatie van B2B events en het creëren van networking events

� Sales support: opmaken van brochures en fiches met tarieven, promoties, ...

Profiel

� Je hebt een Bacheloropleiding in communicatie/marketing en

een eerste werkervaring binnen een gelijkaardige functie

� Je bent gepassioneerd door communicatie en media en hebt

een vlotte pen

� Planning en organisatie zijn je troeven, je bent stressbestendig

en kan werken tegen deadlines

� Je hebt een doenersmentaliteit en doorzettingsvermogen

� Je bent Nederlandstalig en beheerst (zowel mondeling als schriftelijk) vlot

de Franse taal

AanbodWe bieden je een job vol uitdagingen binnen dé leidende mediagroep

van Vlaanderen. Wij voorzien een aantrekkelijk salaris, aangevuld met

extra-legale voordelen (bedrijfswagen voor de Account Manager,

een uitgebreide groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfsrestaurant,

deelname in de winst, strijkdienst en andere aantrekkelijke comfortdiensten).

Daarnaast hechten we veel belang aan continue ontwikkeling en voorzien

we regelmatig doorgedreven opleidingen.

Account Manager RegioJobsRegio Oost- en West-Vlaanderen

Functie

Je bent verantwoordelijk voor de optimalisatie van je klantenportefeuille en

breidt deze uit dmv intensieve prospectie. Je bent het aanspreekpunt voor

HR-managers, onderzoekt hun rekruteringsbehoeften en werkt voor hen een

concreet advies en een offerte uit.

Je werkt met concrete targets en bent medeverantwoordelijk voor het

commercieel succes van RegioJobs.

Profiel

� Je hebt enkele jaren buitendienstervaring, bij voorkeur in de

dienstensector

� Je hebt een sterke affiniteit met media en/of HR en spreekt vlot Frans

� Je hebt een klantgerichte attitude, verantwoordelijkheidszin, bent resul-

taatgericht en flexibel

� Je communiceert vlot met verschillende niveaus van professionals binnen

en buiten de organisatie

TV-redacteur (interim)Functie

Als TV-redacteur sta je in voor de verbetering van teksten, met aandacht

voor fouten op het vlak van spelling, stijl, inhoud en lay-out.

Daarnaast sta je in voor het herschrijven van korte teksten over

tv-programma’s of films.

Profiel

� Je hebt een hogere opleiding gevolgd en je beschikt over een perfecte

kennis van beide landstalen

� Je bent een taal- en tekstfreak met een kritische geest en je bent

uitermate perfectionistisch ingesteld. Ook ben je leergierig en heb je

een ruime interesse in tv-programma’s

� In een deadlinegedreven omgeving verwachten we van je dat je

zeer flexibel en stressbestendig bent

Interesse in deze of andere vacatures?Surf naar www.persgroep.be, klik door naar jobs, openstaande vacatures, selecteer jouw job en solliciteer online.

Wij zijn op zoek naar

071_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:30 Pagina 71

Page 74: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

VACATURE & CO

Creatief omgaanmet de crisis118 hr-managers en -specialisten blie-zen deze week verzamelen in het IerseKillarney voor het jaarlijkse congresvan HRMagazine. CongresvoorzitterJan Van Acoleyen, die bij Barco verant-woordelijk is voor hr en corporateaffairs, bouwde het congres inhoude-lijk op rond drie pijlers: innovatie,internationalisatie en waarden.Woensdag legden drie sprekers defocus op de eerste pijler, innovatie encreativiteit. Professor Koen Dewettinck van deVlerick School getuigde over zijnbevindingen uit vier recente studiesover creativiteit. “Het creatieve procesbestaat uit drie fases. Eerst ga jeideeën genereren, daarna moet je zepromoten bij anderen, en ten slotte gaje ze realiseren.” Frappant: eigen-schappen die leiden tot succes in deene fase, kunnen vaak net succes in devolgende fases bemoeilijken.Bijvoorbeeld iemand die erg flexibel is,kan goed scoren als er gebrainstormdwordt, maar niet meer als diezelfdeideeën gepromoot dienen te worden.Professor Dewettinck maakte er eeninteractieve sessie van met veel animo. Na de academische insteek was het

tijd voor een getuigenis uit de dagelijkse hr-realiteit.Hr-manager Luc Verstraete van Oleon getuigde hoezijn bedrijf creatief is op twee domeinen. Ze innoverenmet groene energie, maar het bedrijf is er ook ingeslaagd om het verschil tussen arbeiders en bedien-den weg te werken. Verstraete bracht een eerlijkegetuigenis over zijn aanpak en leerpunten in de over-gang naar dat eenheidsstatuut: “Als je me vraagt of ikdit opnieuw zou doen, dan zou ik ja zeggen, maar ikzou het wel meer spreiden in de tijd.”Woensdag besloot Simon Dewulf van Creax dan hetcreatieve gedeelte. Dewulf leidt een bedrijf dat van cre-ativiteit zijn hoofdactiviteit heeft gemaakt. Hij brachteen koffer vol innovaties mee die het publiek vaak metverstomming sloegen. Een oprolbare piano deed deronde, net als een koortsthermometer in de vorm vaneen fopspeen, een drankrietje gevuld met chocolade datje kan gebruiken om melk te drinken. Algemene hilari-teit toen hij een zelfopwarmende pastamaaltijd rond-deelde, die plots sterk begon te dampen. Het bleefbovendien niet bij leuke voorbeelden, maar Dewulftoonde het publiek ook technieken om tot vernieuwingte komen. Hij demonstreerde ook zijn databases, waar-in Creax maandelijks 250 nieuwe innovaties klasseert. De volgende dagen kwam nog een keur aan sprekersaan bod rond de pijlers internationalisatie en waarden,waaronder Fons Leroy van VDAB, Geert VanHootegem van K.U.Leuven, Valerie Thoen van Partenaen Karel Van Eetvelt van UNIZO. tekst Marian Kin | foto Steven Versyp D

HRMagazine bekijkt crisis als opportuniteit op jaarlijks congres

Congresvoorzitter Jan Van Acoleyen (Barco).

Simon Dewulf, managing director van Creax.

De deelnemers bezochten op woensdagavond de greyhound races.

072_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:47 Pagina 72

Page 75: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Achtopent de jacht

Polyvalente administratieve krachtAcht, het nieuwe digitale tv-kanaal van Concentra Media, zoekt voor zijn hoofdkwartier in Brussel een administratief medewerker/receptionist/zorgzame moederfiguur (m/v).

Bent u een administratieve duizendpoot? Typt u in recordtempo foutloze brieven? Vult u vliegensvlug maar nauwgezet Exceltabellen in?Hebt u bovendien affiniteit met het openen van deuren en het opnemen van telefoons? Geeft u de mensen altijd een warm onthaal in zowel de Nederlandse als de Franse taal? Beantwoordt u ook moeilijke vragen van lastige zagen met de glimlach? Kunt u ook een koffiezet ontkalken en holt u met liefde achter creatieve sloddervossen aan die te druk bezig zijn om hun vuile bekers zelf in de vaatwasser te zetten?

Dan bent u misschien de administratieve en redactionele moederkloek (m/v) die Acht zoekt.

- Administratieve en logistiekevaardigheden

- Een grote verantwoordelijkheidszin eneen nog groter plichtsbesef

- Een warme stem, een verzorgdvoorkomen en een vriendelijkeglimlach

- Twee rechterhanden en eenarendsoog dat kleine en grotepraktische problemen spot nogvoor ze zich voordoen

- Ouderlijk gezag, d.w.z. u ziet toe opde naleving van interne afsprakenen wijst stoute jongens en meisjesvriendelijk maar kordaat terecht

- Kortom, u zorgt dat alles op deredactie op rolletjes loopt.

- Kennis MS Office

- Flexibel ingesteld

- Talenkennis: Nederlands (zeer goed)Frans (goed)

- Sociaal vaardig

- Bij voorkeur gevestigd in regio Brussel

- Ervaring vereist.

- Mogelijkheid tot deeltijds werk, aantal uren per week in overleg te bepalen

- Vergoeding: Maandloon

- Tijdsregeling: Dag - Deeltijds

- Dagen per week: 5

- Plaats tewerkstelling: Bloemenstraat 321000 Brussel

Een boeiende, afwisselende en vooral leuke

job in een jong, dynamisch en aangenaam

bedrijf vol fijne collega’s. Een job die je

bijna puur voor je plezier en de sfeer zou

doen, maar die behalve arbeidsvreugde ook

een mooi loon oplevert. En last but not

least: de eer om voor het beste tv-kanaal

sinds de oprichting van de BRT te werken!

- Algemene administratieve enlogistieke ondersteuning

- Waken over het vlotte reilen en zeilenvan het kantoor

- Bediening van de telefooncentrale

- Onthaal van bezoekers, medewerkers,leveranciers en koeriersdiensten

Wat Acht van u verwacht

Solliciteren

Profiel:

Praktisch:

Wat u mag verwachten van Acht

Takenpakket:

Schriftelijk | met cv t.a.v. Dorien Ramaekers | AVALON | Via Media 4 | 3500 HASSELTOf via e-mail | [email protected] | [email protected]

Advertentie1.indd 1 04/06/09 16:51

073_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:25 Pagina 73

Page 76: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTALGEMEEN DIRECTEUR CENERGIE 64

ALGEMEEN DIRECTEUR SIM HUDSON 31

BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER GROEP MACHIELS MOTMANS-VAN HAVERMAET 69

COMMERCIEEL DIRECTEUR GROEP MACHIELS MOTMANS-VAN HAVERMAET 69

DEPUTY GENERAL MANAGER ANONIEM MICHAEL PAGE 65

DIRECTEUR SIMONNETSCHOOL 37

DISTRICT MANAGER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 39

ENERGY MARKETS ANALYST CREG VMC 64

GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE ELSENE 68

STATUTAIR STAFMEDEWERKER STAD DIEST 34

TOEKOMSTIG KMO MANAGER MMT ANDRESS 77

TOEKOMSTIGE WINKELDIRECTEURS DECATHLON 47

INGENIEURSBURGERLIJK INGENIEURS NMBS-HOLDING 51

CALCULATOR VERHAEREN & CO DIP 35

CALCULATORS ANNEMINGEN VERELST 39

DIENSTHOOFD RUIMTEL.ORDENING & LEEFMIL RAVELS JOBPUNT VLAANDEREN 30

ELECTRICAL DESIGN TEAM LEADER OIP 2

ENGINEERS DRIVEN BY PASSION TRACTEBEL ENGINEERING 51

INDUSTRIEEL INGENIEURS NMBS-HOLDING 51

INGENIEURS EANDIS 63

INGENIEURS ELECTRABEL 82

INGENIEURS KU LEUVEN 45

JR ENGINEER LABO CHRISTEYNS ANAGO 57

MECHANISCH / ELEKTRISCH ONTWERPINGENIE ARCADIS BELGIUM 62

MER COORDINATOR ARCADIS BELGIUM 62

PREVENTIEADVISEUR WET. INST. VOLKSGEZONDHEID 44

PROJECT ENGINEER REYNAERS ALUMINIUM 53

PROJECTINGENIEUR ELEKTRICITEIT ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTINGENIEUR RIOLERINGEN PIDPA 59

PROJECTINGENIEUR STABILITEIT ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTL STED GEBIEDSONTWIKKELINGEN ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTLEIDER - IR OF ARCHITECT TEAM CONSTRUCT 57

PROJECTLEIDER INFRASTRUCTUUR ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTMANAGER AT OSBORNE 58

QUALITY ENGINEER REYNAERS ALUMINIUM 53

RESEARCH ENGINEER REYNAERS ALUMINIUM 53

STEDENBOUWKUNDIG / MOBILITEITSAMBETAAR STAD VEURNE 52

SYSTEM ENGINEER OIP 2

TECHNIEK & PRODUCTIEFACILITY MANAGER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 39

PRODUCTIEVERANTWOORDELIJKE MEDIBEG ANAGO 57

PROJECTLEIDER STABILITEIT ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTMANAGER TECHNIEKEN ARCADIS BELGIUM 62

SHIFTLEADER LUMINUS 64

TECHNICAL OFFICER CHILD FOCUS 77

TECHNICI EANDIS 63

TECHNICI ELECTRABEL 82

TECHNICI KU LEUVEN 45

TECHNICUS ELEKTRICIEN LUMINUS 64

VERANTWOORDELIJKE CARROSSERIE BMW ANAGO 57

WERFLEIDER ARCADIS BELGIUM 62

WERFLEIDER DE KOBRA 34

WERFLEIDER VERHAEREN & CO DIP 35

WETENSCHAPDR IN DE SCHEIKUNDE OF GELIJKWAARDIG WET. INST. VOLKSGEZONDH7 44

LABORATORIUMTECHNOLOGEN KU LEUVEN 45

MEERDERE LABORANTEN WET. INST. VOLKSGEZONDH7 44

WETENSCHAPPERS ELECTRABEL 82

REDACTIE & COMMUNICATIECOMMUNICATIE & EVENEMENTENAMBTENAAR GEMEENTE KEERBERGEN 48

COMMUNICATIEAMBTENAAR GEMEENTE AARTSELAAR 41

COMMUNICATIEDESKUNDIGEN ELECTRABEL 82

COMMUNICATIESPECIALIST VAB ANAGO 57

GROUP COMMUNICATION OFFICER REYNAERS ALUMINIUM 53

SALES & MARKETING

2-TALIGE TEAMLEADER OCC VAB ANAGO 57

ACCOUNT MANAGER C-CURE INVENTI 54

ACCOUNT MANAGER VAB MEDIAREGIE VAB ADVERTISEMENT 42

AREA SALES MANAGER EUROPE DAKOTA HUDSON 29

COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE SOBELTOP 41

COMMERCIEEL PLANNER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 41

COMMERCIELE MEDEWERKERS ELECTRABEL 82

CRM MARKETING ANALIST AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 41

HANDELSAGENTEN TAXOM 79

INSIDE SALES HAMANN INTERNATIONAL 33

LEERGIERIG, COMMERCIEEL ONDERNEMER BELGIAN FAMILY OFFICE 48

MARKETEERS ELECTRABEL 82

MEDISCH AFGEVAARDIGDE ARIZANT BELGIUM 60

MEDISCH AFGEVAARDIGDE ZIEKENHUIZEN HOSPITHERA 52

NATIONAL ACCOUNT MANAGER AVG CATERING EQUIPMENT 54

SALES MANAGER CARE CARROSSERIE ANAGO 59

SALES ENGINEERS/EXECUTIVES SGS GROEP BELGIE 54

SALES EXECUTIVE JOKA ANAGO 57

SALES MANAGER ANTWERP SAFETY CENTRE DIP 37

SALES MANAGER BELGIE CARE ANAGO 57

SALES MANAGER EMEA ANONIEM MICHAEL PAGE 65

STUDENTEN VANDEN BORRE 59

TECHN. BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER CRAWFORD BELUX HUDSON 29

TV PLANNER & BUYER MEDIAEDGE 68

VERKOOPINGENIEUR BOUW FREYSSINET HUDSON 33

74VACATURE 6 JUNI 2009

Overzichtper functie

www.velde.be

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

074_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 23:06 Pagina 74

Page 77: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Win dankzij Vacature en Press Shop/RELAY één van de 10 exclusieve zomerpakketten

van Samsung, met daarin een digitale fotocamera en een GSM! Of één van de

10 exclusieve digitale fotoboeken van Spector.

Haal nu uw wedstrijdkaart in een Press Shop of RELAY verkooppunt en surf nadien

naar vacature.com/pressshop. Dankzij de unieke code op de wedstrijdkaart maakt u

immers kans op deze fantastische prijzen.(*)

Deelnemen kan tot 24 juni 2009. Voor meer info, surf naar vacature.com/pressshop

Haal de zomer in huis met Vacatureen Press Shop/RELAY!

(*) 1 geldige deelname per persoon - Wedstrijdreglement online beschikbaar

WIN!

Voor m/v met fotografie-talent

075_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:23 Pagina 75

Page 78: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

VERKOPERS VANDEN BORRE 59

WEBMANAGER LUMINUS 64

ZELFSTANDIGE VERKOPERS ANNEMINGEN VERELST 39

HR MANAGEMENTHR MANAGER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 39

HR OFFICER OIP 2

PAYROLL & HR ADMINISTRATION OFFICER MEDIAFIN 66

PAYROLL OFFICER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 39

VERANTWOORDELIJKE PERSONEELSZAKEN PASEC DIP 35

CONSULTANCYBUSINESS ADVISORY MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 50

CONSULENTEN CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

CONSULTANT DUURZAAM BOUWEN ARCADIS BELGIUM 62

HR CONSULTANT SEARCH & SELECTION 38

UITZENDCONSULENTEN VIO INTERIM 34

JURISTIEK(NOTARIEEL) (JURIST VAN HAVERMAET - GROENWEGHE MOTMANS-VAN HAVERMAET 69

ESTATE PLANNER VAN HAVERMAET - GROENWEGHE MOTMANS-VAN HAVERMAET 69

JURIDISCHE MEDEWERKERS MERCATOR VERZEKERINGEN 49

JURIST VLAAMS PARLEMENT CPM 37

JURISTEN ELECTRABEL 82

OPSTELLERS CVAN AKTEN LAMBERT & LOMBAERT 60

TAX & LEGAL MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 50

FINANCIËNACCOUNTING MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 50

AUDIT MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 50

BOEKHOUDER STAD MORTSEL 37

BOEKHOUDERS CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

BUSINESS ANALYST INTERIM MANAGEMENT SOLUTIONS MICHAEL PAGE 65

BUSINESS DEVELOPER SWISSLOG MERCURI URVAL 79

CHIEF ACCOUNTANT INTERIM MANAGEMENT SOLUTIONS MICHAEL PAGE 65

FINANCE MANAGER INTERIM MANAGEMENT SOLUTIONS MICHAEL PAGE 65

FINANCIELE ADVISEURS NMBS-HOLDING 51

FINANCIELE DESKUNDIGEN ELECTRABEL 82

FINANCIELE MEDEWERKERS KU LEUVEN 45

FINANCIELE MEDEWERKERS MERCATOR VERZEKERINGEN 49

GEMEENTEONTVANGER GEMEENTE ELSENE 68

INTERNE AUDITOR WATERWEGEN EN ZEEKANALEN JOBPUNT VLAANDEREN 30

KASSIER / KASSIERSTER VANDEN BORRE 59

MANAGER BOEKHOUDEN & CONTROLE ANONIEM ROBERT WALTERS 55

PERSONAL ADVISORS DEXIA BANK BELGIE 55

TAX OFFICER LUMINUS 64

TRADERS ELECTRABEL 82

VERANTW BOEKHOUDING / PERSONEELSADMIN. OPVANG 68

YOUNG GRADUATED ANALIST OF BEHEERDER ONDD 46

LOGISTIEK & DISTRIBUTIE2 EXPEDITEURS HAMANN INTERNATIONAL 33

AANKOPER ANNEMINGEN VERELST 39

BIDI PLANNER HAMANN INTERNATIONAL 33

COMPLIANCE OFFICER CATALYST INVESTMENT 44

LEAD BUYERS A. SCHULMAN PLASTICS DIP 60

LOGISTIEK MEDEWERKERS CITROSUCO 40

OPERATIONEEL VERANTWOORDELIJKE VOLVO ANAGO 57

ADMINISTRATIEADM. MEDEW. INBOUND LOGISTIEK AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 41

ADMINISTRATIEF BEDIENDE INTEGRA 59

ADMINISTRATIEF COORDINATOR A. SCHULMAN PLASTICS DIP 60

ADMINISTRATIEF MEDEW FINANCIEN INTEGRA 59

ADMINISTRATIEF MEDEW VOEDINGSINDUSTRIE INTEGRA 59

ADMINISTRATIEVE KRACHT CONCENTRA 73

ADMINISTRATIEVE MEDEWERKERS KU LEUVEN 45

BIBLIOTHECARIS GEMEENTE MOL 40

DOSSIERBEHEERDERS & ADMINISTRATIEF MED CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

KANTOORVERANTWOORDELIJKEN VIO INTERIM 34

MANAGEMENT ASSISTANT AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 41

MANAGEMENT MEDEWERKERS KU LEUVEN 45

MEERDERE DOSSIERBEHEERDERS LAMBERT & LOMBAERT 60

OFFICE MANAGEMENT MEDEWERKER HR FLUX HR FLUX 33

REACH ADMINISTRATOR ARCADIS BELGIUM 62

STAFMEDEWERKER BOND BETER LEEFMILIEU 64

STAFMEDEWERKER EVA 79

ANDERECOORDINATOR EDUCATIE EN SENSIBILISATIE STAD HASSELT 38

CULTUURFUNCTIONARIS GEMEENTE MOL 40

DESKUNDIGE MILIEUVERGUNNINGEN STAD HASSELT 38

DESKUNDIGE TEWERKSTELLING STAD HASSELT 38

DIVERSE MEDEWERKERS PHILIPS BELGIUM 46

ECOLOOG ARCADIS BELGIUM 62

EVENT ORGANIZER CHILD FOCUS 77

INTERNATIONAL CONTROLLING INTERIM MANAGEMENT SOLUTIONS MICHAEL PAGE 65

MARKET RISK SPECIALIST - GAS LUMINUS 64

MEESTERGAST TWZ ANAGO 57

PAS AFGESTUDEERDEN TUC RAIL 81

PROGRAM MANAGER REACH ARCADIS BELGIUM 62

PROJECTLEIDERS NMBS-HOLDING 51

SPORTLESGEVERS VLABUS 52

SR CONSULTANT BODEM ARCADIS BELGIUM 62

SR PROJECTMANAGER REACH ARCADIS BELGIUM 62

STAFMEDEWERKERS KU LEUVEN 45

STAFMEDEWERKERS & EXPERTEN CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

SUPERVISOR KLEURENLABO A. SCHULMAN PLASTICS DIP 60

TOEZICHTER GROEN STAD HASSELT 38

TOEZICHTER WEGEN STAD HASSELT 38

VERANTWOORDELIJKE LOKALENVERHUUR UNIVERSITEIT GENT HUDSON 31

GEZONDHEIDADVISEREND GENEESHEREN CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

MASTER / DR IN DE BIOLOGIE WET. INST. VOLKSGEZONDH7 44

PREVENTIEADVISEUR ARBEIDSGENEESHEER UNIVERSITEIT GENT HUDSON 31

UNIV. MET (PARA)MEDISCHE SPECIALISATIE WET. INST. VOLKSGEZONDH7 44

VERPLEEGKUNDIGE (ONCOLOGIE) WET. INST. VOLKSGEZONDH7 44

CREATIEVE BEROEPENDTP ‘ER - MAGAZINE VORMGEVER JANSEN EN JANSSEN CVBA 77

FOTOGRAAF TRUYENS & PARTNERS 58

INGENIEUR - ARCHITECT ARCADIS BELGIUM 62

76VACATURE 6 JUNI 2009

Kies voor mooie carrièrevooruitzichtenSurf naar www.eandis.be

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

076_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 23:06 Pagina 76

Page 79: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

www.andress.beMeer info

TOEKOMSTIG KMO-MANAGERTechnisch-Commercieel Ingenieur

Tielt

www.xios.be

- 100% (09/CAD/VAC/02)

De XIOS Hogeschool Limburg wil blijven groeienals een duidelijk herkenbaar ‘ ’,waar de en organisaties uit allesectoren terechtkunnen met hun vragen. Tevenswillen we een kruispunt zijn voor alle vormen van

en opleiding. De doorgedreven inter-actie tussen al deze taken is essentieel voor onzehogeschool. Wij willen op die manier steviggeworteld zijn in de . Vandaar denaam XIOS. We zoeken momenteel naar m/v:

Partner in de Limburgse associatie (UHasselt-Xios-PHL)

Kandidaturen dienen aangetekend tegen ontvangstbewijs te gebeuren op formulieren die op aanvraag kunnen bekomen worden bij de XIOS Hogeschool Limburg, Centrale Administratie, Universitaire Campus, Agoralaan Gebouw H, 3590 Diepenbeek, telefoon 011 37 07 01, of die men kan downloaden van onze website www.xios.be, en die ingevuld uiterlijk op naar vernoemd adres moeten worden verstuurd.

Laatstejaarsstudenten kunnen op deze vacature solliciteren. Zij moeten uiterlijk tegen 22 augustus 2009 een bewijs bezorgen dat zij hun diploma hebben behaald.

CENTRALE DIENSTEN:

77VACATURE 6 JUNI 2009

Uitgebreid profiel: www.vliruos.be of via het VLIR-UOS-secretariaat: tel. 02/289.05.50

Sollicitatiebrief met cv vóór 16 juni 2009, 17u, sturen naar:VLIR-UOSVacature programmabeheerder Noord/secretariaatsmedewerker Noord (schrappen wat niet past)Bolwerksquare 1 A, 1050 Brussel of per e-mail naar [email protected]

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR)werft aan voor zijn activiteiten in het kader vande universitaire ontwikkelingssamenwerking (UOS):

1 programmabeheerder Noorden

1 secretariaatsmedewerker Noord(voltijds)

(voltijds)

De Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite KinderenHouba - de Strooperlaan, 292 te 1020 Brussel

Meer informatie op onze website www.childfocus.be

Werft aan (m/v):

1 EVENT ORGANIZER1 TECHNICAL OFFICER

JANSEN & JANSSEN CUSTOMER MEDIA is een van de grootste onaf-

hankelijke bedrijfsuitgeverijen in België. Wij zijn twintig jaar actief

en maken meer dan twintig magazines en e-zines voor topklanten

zoals VRT, NMBS-Groep en Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Ondanks de crisis blijven wij groeien. Daarom zoeken we voor ons

kantoor in Gent een nieuwe collega:

DTP’er – Magazine Vormgever

WIE BEN JIJ?- Snel, nauwkeurig en creatief met InDesign, PhotoShop, (Illus-

trator), Acrobat Pro, Dreamweaver

- Gepassioneerde belangstelling voor magazines en grondige

kennis van typografie

- Minstens 3 jaar professionele ervaring in communicatiewereld

- Professionele Bachelor of Master in de Grafische Vormgeving,

Reclamevormgeving of gelijkwaardig

- Redelijke kennis Frans en Engels is een bijkomende troef

WAT BIEDEN WIJ?- Afwisselend opmaakwerk: je verzorgt de opmaak van ver-

schillende kwaliteitsmagazines en e-zines onder leiding van

een art director en stuurt die foutloos naar de drukker of zet

ze online.

- Prettige werkomgeving: je maakt deel uit van een dynamisch

team van vier magazinevormgevers en een tiental redacteurs

en coördinatoren.

- Goed salaris in overeenstemming met vaardigheden

- Regelmatig mogelijkheid tot bijscholing

- Voltijds of 4/5 contract van onbepaalde duur, zo snel mogelijk

in dienst

Mail jouw sollicitatie met cv en voorbeel-

den van jouw werk uiterlijk op maandag

22 juni naar JaJa-bestuurder Hans Faelens,

Jansen & Janssen, Beverhoutplein 7, 9000

Gent, [email protected].

Meer info: www.jaja.be

Bouw mee aan de treinvan morgen

Heb je zin om mee te bouwenaan de trein van morgen?

www.de spoorwegen werven aan.be

Blijf niet bij de pakken

zitten!

Bekijk snel onze advertentie.

077_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:20 Pagina 77

Page 80: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

CORPORATECORPORATE ENTERPRIZE 32

CORPORATE PERSONNEL MANAGERS CLUB 50

CORPORATE ACCENT JOBS FOR PEOPLE 48

CORPORATE VIK 42

CORPORATE SECUREX 36

CORPORATE VLERICK LEUVEN GENT 28

CORPORATE VACATURE CV 56

CORPORATE M&D SEMINARS 32

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENINGBEGELEIDER PLEEGZORG OPVANG 68

ICT & INTERNET2 ICT DESKUNDIGEN KON. STERRENWACHT 68

ANALYSE PROGRAMMEUR KON. STERRENWACHT 68

APPLICATION ARCHITECT LUMINUS 64

ATTACHE JAVA EXPERT KON. STERRENWACHT 68

BUSINESS INFORMATION MANAGER LUMINUS 64

DATABASE ADMINISTRATORS CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

DATAWAREHOUSE DEVELOPER SMALS 53

ICT SYSTEEMBEHEERDER WET. INST. VOLKSGEZONDHEID 44

ICT’ ERS NMBS-HOLDING 51

INFORMATICAMEDEWERKER XIOS 77

INFORMATICASPECIALISTEN EANDIS 63

INFORMATICI KU LEUVEN 45

INFORMATICI ELECTRABEL 82

INFORMATICUS SALARISTOEPASSING UNIVERSITEIT GENT HUDSON 31

INFORMATICUS SOFTWAREONTWIKKELING UNIVERSITEIT GENT HUDSON 31

INFORMATION SECURITY OFFICER LUMINUS 64

IT ARCHITECTEN CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

IT COORDINATOR ANNEMINGEN VERELST 39

IT MEDEWERKERS PRICEWATERHOUSECOOPERS 50

IT PURCHASER SMALS 53

JAVA ARCHITECT SMALS 53

JAVA SOFTWARE ENGINEERS CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

NEWORK SYSTEM ENGINEER TESSENDERLO CHEMIE 40

PROGRAMMABEHEERDER NOORD VLIR-UOS 77

RESOURCE MANAGER LUMINUS 64

SAP BUSINESS ANALYST PP & QM/WM TESSENDERLO CHEMIE 40

SAP BUSINESS ANALYST SD/MM TESSENDERLO CHEMIE 40

SAP TECHNISCHE ANALIST LUMINUS 64

SERVICE ENGINEER TESSENDERLO CHEMIE 40

STAFMEDEWERKER INTERNE CONTROLE WATERWEGEN EN ZEEKANALEN JOBPUNT VLAANDEREN 30

SYSTEM ENGINEER SMALS 53

TEAMLEAD SAP HR TESSENDERLO CHEMIE 40

TEAMLEAD SYSTEMS ENGINEERS TESSENDERLO CHEMIE 40

TEST ANALIST LUMINUS 64

ONDERWIJS & OPLEIDINGEDUCATIEF MEDEWERKERS CHRISTELIJKE MUTUALITEIT 36

STAGECOORDINATOR SLD UNIVERSITEIT GENT HUDSON 31

RESEARCH & DEVELOPMENTONDERZOEKERS KU LEUVEN 45

ONTHAAL & SECRETARIAATSECRETARIAATSMEDEWERKER NOORD VLIR-UOS 77

78VACATURE 6 JUNI 2009

Adverteren in Vacature?BEL 02-481.15.88 MAIL [email protected]

9

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin(voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie NicoSchoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, KarinEeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier,Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, EvyBallegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, GoeleGeeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), JohanAlbrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaan-deren), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu DegreefMedewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, GuidoEvens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Salesmanager Marijke Van Impe Account managersRuth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck,Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & researchmanager Diane Devriendt Research marketeerMarjan Desmedt Product manager Dries Mahieu,Bieke Helsen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Sales DirectorNancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, KimClaesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor,Anke Blommaert 02-481.15.09 Client ServicesManager Barbara Daelman Internal Account Execu-tive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client ServicesAssistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Project-leader IT & Development Josi Swerts Lead WebDesigners Ward Meremans Web Designers OlivierBeauchot, Graham Freeman Marketing ManagerKenny Spriet Internet & Research Marketeer AnnSimons Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaatkunnen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFONQ

Kijk snel in dit magazine.

Wij zoeken Personal Advisors die kunnen doorgroeien tot zelfstandig bestuurder.

078_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 23:06 Pagina 78

Page 81: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

VG. 3

68/B

- li

d va

n

De performance van uw organisatie en uw mensen verbeteren? Ontdek welke waarde Mercuri Urval aan uw bedrijf kan toevoegen.Meer weten? Surf naar www.mercuriurval.be

Kantoren in 24 landen, waarvan 6 in België: Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Louvain-la-Neuve en Luik

Connecting people with your strategy

Board en Executive . Business Coaching . Competentie Assessment . Talentmanagement . Strategische Werving

Swisslog is a leading supplier of integrated

logistics solutions (50 countries, 2000

people). Swisslog Healthcare Solutions

installs hospital material transport and

pharmacy automation systems in hospi-

tals and pharmacies worldwide. Swisslog

Luxembourg (20 people) serves mainly

local healthcare markets and is seeking

to employ a (m/f)

Your mission Reporting directly to Management, you will be responsible for

developing new business primarily in the public sector. You will identify relevant

leads independently and pursue promising opportunities in cooperation with

others. With a strong focus on identifying client needs, you will present high

quality solutions that support their business. Based at a home office, you will

travel extensively in both countries.

Your profile Your proven experience in solution-sales, ideally related to

healthcare and/or logistics, will help you understand and promote the value of

our solutions. You are self-motivating, trustworthy, persevering and persuasive.

You build relationships and communicate excellently with all types of contacts.

Experience of public tendering processes is a key advantage. You speak fluent

NL and FR with strong EN skills.

Business Developer - Belgium and LuxembourgBusiness-oriented and independent solution-sales professional

To apply online, please visit www.mercuriurval.be (ref. 70.7520/8-001). More info on www.swisslog.com

DeMe

Ka

Bo

79VACATURE 6 JUNI 2009

Je profiel: • Je hebt een sociale ingesteldheid en je bent dynamisch en com-municatief • Je beschikt over een diploma hoger middelbaar onderwijs dat aan-gevuld is met een degelijke juridische vorming op het gebied van het individueel arbeidsrecht • Je woont in de betrokken regio • Je hebt een actieve belangstel-ling voor maatschappelijke problemen en de werknemersproblematiekJe functie: • Inlichtingen verstrekken aan de aangesloten leden op het gebied van het individueel arbeidsrecht • Het zelfstandig opnemen en afwerken van klachtendossiers tot en met de minnelijke schikking

Je profiel: • Je hebt een sociale ingesteldheid en je bent dynamisch en com-municatief • Je hebt een sociaal-juridisch diploma op universitair niveau ofgelijkwaardig door ervaring • Je hebt een ruime maatschappelijke belangstelling en bent geïnteresseerd in de arbeidsproblematiek • Je hebt inzicht in groeps-processen, conflicthantering en onderhandelingstechnieken • Je bent bereid tot regelmatig avond- en weekendwerk • Je woont in de omgeving Hasselt.Je functie: • Je behartigt de individuele en collectieve belangen van de bedien-den en kaderleden• Je onderhandelt met werkgevers • Je begeleidt en motiveert vrijwillige ondernemingsafgevaardigden bij hun syndicaal werk in hun bedrijf

Word jij onze nieuwe medewerker?Stuur uiterlijk tegen 12 juni je sollicitatie-brief met CV naar: LBC-NVK t.a.v. personeelsdienst, Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen, Tel. 03-220 87 06 (07)Of mail: [email protected] Op ditzelfde mailadres kan je een gedetailleerd profiel opvragen.

De LBC-NVK is, binnen het ACV,de organisatie die de belangen behartigt van de bedienden en kaderleden uit de privé-sector in Vlaanderen en Brussel. Als grootste bediende- en kader-vakbond in België tracht deLBC-NVK de beste loon- en arbeidsvoorwaarden te bedin-gen voor haar leden en dit zowel op ondernemings- als op sectoraal vlak. Samen met het ACV ageren wij voor een democratische, rechtvaardigeen solidaire samenleving.

1 Klachtenbehandelaar

Landelijke Bedienden CentraleNationaal Verbond voor

Kaderpersoneel aangesloten bij het ACV

voor regio Oudenaarde

1 Vakbondsonderhandelaar voor regio Hasselt

1 Hulpboekhouder voor boekhoudafdeling bij het Algemeen Secretariaat te Antwerpen

w w w . l b c - n v k . b e

Alle vacatures zijn voltijds met

contract van onbepaalde duur

De selecties worden in twee

rondes georganiseerd:

• voor de Klachtenbehandelaar

op 19/6 (NM) en ev. 24/6 (VM)

• voor de Vakbondsonderhandelaar

op 18/6 (VM) en ev. 23/6 (NM)

• voor de Hulpboekhouder

op 16/6 (NM) en ev. 19/6 (VM)

We count on your talentanywhere, anytimeWe count on your talentanywhere, anytime

SEE FURTHER IN VACATURE

EVA VZWzoekt een (m/v)

STAFMEDEWERKERPersoneelsbeheer - Financieel beheer

Halftijds - onbepaalde duurPC 329 - Barema A1

cv + brief ten laatste 20/06/2009EVA vzw t.a.v. Linda Struelens

Liedtsstraat 27-291030 Brussel

www.vzweva.be

Wij zoeken zelfstandige

HANDELSAGENTEN (m/f) om apotheken en opticiens te

bezoeken in de provinciesWest-Vlaanderen,

Oost-Vlaanderen, Antwerpenen Vlaams-Brabant.

Gepatenteerd product zonderconcurrentie. Stuur uw sollicitatie (Curriculum

vitae + foto) naach: [email protected] (in Frans of Duits).

TAXOM Handels GmbHwww.taxom.cc

Het Grote Acerta Talentonderzoek

vacature.com/talentDoe mee

en win een

iPhone!

079_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 21:18 Pagina 79

Page 82: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

SLUITERTIJD

Je zal maar dokwerker zijn dezer dagen.De eerste drie maanden van dit jaar vielde overslag van containers in de havenvan Antwerpen terug met 13,6 procentten opzichte van dezelfde periode vorigjaar. En de arbeidsintensieve stuktra-fiek - alles wat geen containers is, zoalsauto’s, buizen of kisten - daalde zelfsmet 30,7 procent. Diensthoofd DaniëlSchoels van het aanwervingslokaalvoor havenarbeiders: “Er zijn 6.800havenarbeiders. Twee derde zijn daglo-

ners, een derde heeft een vast contract.” Omdat vele vastewerknemers in de haven hun job kwijtspeelden, zwelt diegroep dagloners aan. De spanningen lopen nu en danhoog op. “Vorig jaar rond deze periode telden we gemid-deld 375 werklozen per dag, nu zijn er dat 1.350.” Vierkeer per dag bieden de zogenaamde voormannen vanopde brug in het aanwervingslokaal hun jobs aan. Wie heteerst toehapt, heeft de baan. “Natuurlijk wordt er opvoorhand buiten al eens gepraat tussen voormannen enkandidaat-dagloners. Binnen wordt alles dan in kannenen kruiken gegoten.”tekst Nico Schoofs | foto Griet Dekoninck D

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 ‘t Kot, of het aanwervingslokaal voor Antwerpse havenarbeiders in de volksmond. Woensdag 3 juni, 12.30 uur

080_GPV1QU_20090606_VMGBI 04-06-2009 19:58 Pagina 80

Page 83: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Sta

bie

le w

erkg

ever

met

ste

vige

car

rière

mog

elijk

hed

en z

oekt

m/v

Bepaal zelf de lijnen van jouw toekomst

Creative Railtechnology for Sustainable Mobility

Wie zijn we?Een sterk en autonoom Belgisch bedrijf in volle groei dat grote spoorweginfrastructuurprojecten realiseert.

TUC RAIL is een dochteronderneming van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgisch spoorwegnet. Infrabel doet grote investeringen en vertrouwt ons de belang-rijke en complexe projecten toe omwille van onze dynamiek en creativiteit. Deze band zorgt enerzijds voor stevigheid en stabiliteit, anderzijds garandeert onze autonome structuur ons soepelheid en snelheid.

Onze projecten hebben een gemiddelde looptijd van 5 tot 10 jaar en onze werven zijn verspreid over de drie gewesten van het land. Enkele voorbeelden: HST, GewestelijkExpressNet (GEN) rond Brussel, ontsluiting van de Antwerpse haven en van luchthavens, enz. Daarnaast hebben we ook enkele projecten in het buitenland (Frankrijk, Spanje, Roemenië).

Van voorontwerp tot gehomologeerd eindproduct, hebben we alle benodigde kennis en knowhow in huis:

Wie zoeken we? Pas afgestudeerden die ons enthousiasme willen delen.

met

verbeteren, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, respect tonen en passie delen.

Op dit moment hebben we meer dan 700 medewerkers, maar we zoeken er nog 200 extra in de volgende twee jaren!

Wat bieden we?Een dynamische carrière in een bedrijf op mensenmaat.

legale voordelen en een goede werk- & privébalans.

Studeer je binnenkort af in eentechnische richting of als ingenieur?

In ons team is er steeds plaats binnen de departementenDesign, Site, Program Management enSystem Integration voor ingenieurs- en technische profi elen.

Ontdek snel jouw mogelijkheden op

www.tucrail.be/jobs

Solliciteren?Stuur je CV naar [email protected] of contacteer het TUC RAILRecruitment Team: Liesbeth Asselman (T 02 529 77 42)& Laura André (T 02 529 77 28)Fonsnylaan 39, 1060 Brussel

TUCRAIL_VAC_CAMPUS_FULLPAGE_060609_Q_IWC.indd 1 03-06-2009 11:37:36

Page 84: 2009/06/06 - Ondernemen vanop de schoolbanken

Solliciteer vandaag nog op www.expeditiedroomjob.be, vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen en maak kans op een sneeuwexpeditie in Lapland!

Tegen 2015 wil Electrabel 1.700.000 ton CO2 minder in onze lucht. Om dit doel te bereiken hebben we nog heel wat mensen nodig. Meer bepaald: technici, wetenschappers, ingenieurs, marketeers, commerciële medewerkers, informatici, traders, juristen, fi nanciële en communicatiedeskundigen. Solliciteer online en vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen bij Electrabel. Word je aangenomen én behoor je tot de acht kandidaten met de meeste en creatiefste aanbevelingen? Dan sleep je niet alleen een contract in de wacht, je vertrekt ook op een onvergetelijk avontuur naar Lapland met je gloednieuwe collega’s.

Wij helpen je je grenzen te verleggen!

Het is jouw energie.

EBL_370x260_vacature_IWC_29052009.indd 1 29/05/09 16:12