2009-05 mei 2009

download 2009-05 mei 2009

of 8

Transcript of 2009-05 mei 2009

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    1/8

    mei 2009, nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    2/8

    GIJ ZULT GENIETEN

    Gij zult genieten is een onafhankelijk tijdschrift, uitgegeven door Bierproefgenootschap "Gij zultgenieten" te Zwolle. Het tijdschrift verschijnt maximaal negen maal per jaar en is gratis voor deleden.

    "Gij zult genieten" (voor het eerst bijeen op 30 november 1993) is een genootschap vanbiergenieters, die onder meer door proeven en beoordelen van bieren, het houden van excursiesnaar daartoe gepaste gelegenheden, het (laten) geven van voordrachten, het uitgeven van eeneigen periodiek, etc. hun kennis en genoegen op het gebied van bier willen vergroten.

    Eens per maand, steeds op de laatste maandag van de maand, houdt het genootschap eenbierproefavond. De bijeenkomst begint om 20.30 uur en wordt gehouden in Caf "'t Beugeltje",Krabbestraat 63 (aan de stadsmuur bij de Broerenkerk) te Zwolle.In de maanden juli, augustus en december is er geen proefavond.

    De contributie bedraagt 6,00 per avond. Uit deze contributie worden de zaalhuur voldaanevenals de te proeven bieren betaald. Wie niet aanwezig is, hoeft niet te betalen. Depenningmeester houdt inkomsten en uitgaven bij en brengt daarvan jaarlijks (in november)verslag uit. Het genootschapjaar loopt van november tot en met oktober.

    Consumpties, die voor of na de bijeenkomst genuttigd worden, zijn voor eigen rekening.

    Bij opheffing van het genootschap (hetgeen Bacchus verhoede) zal een eventueel voordelig saldoverdeeld worden onder de leden en wel naar rato van hun aanwezigheid tijdens het bestaan vanhet genootschap.

    HET BESTUUR VAN "GIJ ZULT GENIETEN"

    Eric Krijnen VoorzitterP.C. Hooftstraat 2 8023 AK ZWOLLE (038) 453.4191

    Anno Buis BdP (Beheerder der Penningen)Commissarislaan 148 8016 LV ZWOLLE (038) 460.1890

    Gerrit Mulder Sjef logistiekGlanerbeek 133 8033 GB ZWOLLE (038) 454.6890

    Frits Coers R&R (reizen & recreatie) + webmasterDe Savornin Lohmanln 9 8014 AM ZWOLLE (038) 460 3886

    Wim van der Spek culinairEigenaar Little Valley Brewery in Hebden Bridge (Engeland)

    Henk Brassien publicaties en tijdschriftVerhulststraat 80 8031 EW ZWOLLE (038) 422.3214

    Iemeel redactieadres [email protected] www.gijzultgenieten.nl

    DE VOORPLAAT

    Franka op een terrasje, ergens in Belgi (met toestemming van de tekenaar, Henk

    Kuypers).

    2Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    3/8

    Een woord vooraf

    JubileumjaarIn het kader van ons jubileumjaar 2008 2009 brachten we zaterdag 16 meimet 13 Genieters inclusief aanhang een bezoek aan de fraaie HanzestadZutphen. Lees verderop in dit periodiek hoe de dag verliep.

    Genieten in de Politiek?Oerlid Hans de V. is gekozen tot lijsttrekker van D66 voor de eerstkomendegemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. Dat moet ongetwijfeld tot meerGenieten in de Politiek leiden. We wensen hem veel succes toe!

    Clubhuis heeft nieuw dakWe hebben de afgelopen weken gezien, dat ons clubhuis in de steigers stond.Neen, geen kunstzinnige inpakdaad, maar een bittere noodzaak. Bij een beetjewind waaiden de pannen van het dak af. Dat was tot daaraan toe, maar zemisten soms op een haar een fraaie bolide van een Librijebezoeker. En dat kannatuurlijk niet. Nu was er al een dikke 25 30 jaar niets meer aan het dakgedaan, dus vooruit dan maar. Het heeft iets van EUR 50.000 gekost, ermoesten namelijk vele nieuwe oude dakpannen aangeschaft worden.

    Bijkomend voordeel: duiven, die het dak gekraakt hadden en er illegaalwoonden en bij het opstijgen en dalen nog wel eens een ammoniakpoepje ophet terras wilden achterlaten, moeten hun heil nu elders zoeken.

    Fietsen is ook GenietenEind van de maand vertrekt een viertal fietsers (Gerrit, Pedro, Eric en Annomet uw hoofdredacteur de erbij als ploeglijder) naar de Franse Alpen. Evenbewijzen, dat je ook als Genieter bultjes als Alpe dHuez, La Croix de Fer ennog zo wat heuveltjes, met gemak kunt nemen. Succes makkers!

    In dit nummer van Gij zult genieten Het verslag van de proefavond van 27 april 2009, Het verslag van een dagje Zutphen (16 mei 2009).

    Henk Brassien

    3Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    4/8

    De proefavond van 27 april 2009

    Nadat de voorzitter ons meldde, dat er geen bijzondere mededelingen warenen Anno eindelijk de financin binnen had mocht Gerrit weer zijn alomgewaardeerde rol van quizmaster op zich nemen. Deze chef inkoop had voordeze avond een lentebok-blindproevenquiz-met-hindernis bedacht.

    De hindernis bestond erin, dat tussen de lentebokjes n ander blond bierverstopt zat.

    De groep werd vervolgens in drie zeer evenwichtige subgroepen verdeeld:groep1 met de deelnemers: Frits, Pedro, Remco en Hans; groep 2 met dedeelnemers Henk en Fokke; groep 3 met de deelnemers Anno, Hendrikus,

    Joyce en Eric.

    De bieren die geproefd, maar vooral ook herkend moesten worden waren:Alfa lentebok, Hertog Jan lentebok, Gulpener lentebok. De potentilehindernissen hierbij waren: Brugse Zot, La Trappe Blond of Affligem blond.

    De kenners onder de lezers denken wellicht dat een lentebokje makkelijk teonderscheiden zou zijn van n van de laatst genoemde bieren. Edoch f erwaren weinig kenners in de zaal f het is toch iets moeilijker dan verwacht.

    Slechts 2 aanwezigen hadden alles goed geraden. U begrijpt dat dit technischalleen mogelijk was bij winst van groep 2. Jawel, deze groep had alle bierenherkend en in de juiste volgorde gezet ( Alfa 5,5%, Hertog Jan 6,0%, Affligem7,0% en Gulpener 6,0%). Slechts de alcoholpercentages waren niet helemaaldoor hen herkend.

    Ondanks de winst van groep 2 was het ook voor de overige deelnemers eenplezante avond. Zeker toen er nog als afsluitertje een 4e bier geproefd werd,waarvan de scribent vergeten is de naam te noteren. De algemene opinie bij

    dit bier was: een rookworst bier, dat alras de naam HEMA-bier ontving.

    Rest mij nog te vermelden dat groep 1 als 2e eindigde en groep 3 de rij slootmet een 3e plaats. Vanaf deze plaats is een dankwoord aan de quizmasterGerrit op zijn plaats die er opnieuw in geslaagd was om een verrassende ensmakelijke proefavond samen te stellen. Die ons kenners weer doet beseffendat er nog heel wat geproefd moet worden voordat we in blind vertrouwenaan deze evenementen kunnen deelnemen.

    Schrijver dezes gaat daarom vanmiddag (= 14 mei HB) weer naar deArdennen om de proefconditie op peil te houden.

    4Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    5/8

    Hans de Vries

    Nawoord van uw hoofdredacteurRookbier en zeker rookworstbier heeft als erkend bijverschijnsel, dat er wel

    eens wat rookslierten opgenomen kunnen worden in het geheugen van hen,die aan de rookbeleving zijn blootgesteld. Ook scribent H de V heeft hiermogelijk last van gehad.

    Wat wil het geval? Het door hem genoemde extra bier was het vierde bier vande blindproeverij, Gulpener lentebok dus. En dat was echt al geproefdvoordat de uitslag (het blijft een Russische roulette, die puntentelling van SjefInkoop) bekendgemaakt was.

    Jubileum een dagje Zutphen

    Eigenlijk weet niemand meer precies, hoe we er zo terecht kwamen, maar opeens wasdaar Stadsbrouwerij Zutphen. Najaar 2008 ging een select groepje Genieters opvoorreisje en zaterdag 16 mei waren we met 13 Genieters inclusief aanhang inZutphen.

    We werden rond een uurtje of twee door brouwer / eigenaar Gerrit Wolfallervriendelijkst ontvangen met koffie en mooi gebak (geen bier in verwerkt!).Eigenlijk had de bijeenkomst in Zwolle moeten plaatsvinden. Gerrit (ooit inwoner vanhet Zwolse wingewest Berrekum) was druk bezig een restaurant annex brouwerij inZwolle op te starten, maar de gemeente werkte niet mee. Had een projectontwikkelaaral wat toegezegd oid. Vervolgens viel Deventer af, maar uiteindelijk werd het wel eenHanzestad: Zutphen.

    Het programma was veelbelovend: een stadswandeling, terug naar de brouwerij meteen proeverij, rondleiding en een driegangen maaltijd.

    Zutphen is een fraaie middeleeuwse stad. Gelukkig ook arm, want daardoor zijn veelgebouwen gespaard gebleven voor de sloophamer van de vernieuwers. Onze routevoerde langs veel panden, waar in vroegere jaren brouwerijen gevestigd waren. Wewisten het: water was levensgevaarlijk, biermoest uitkomst brengen. De gemiddeldeinwoner nam dagelijks 2,5 3 liter bier tot zich, bang om uit te drogen. De ruim 40 (!)brouwerijen in Zutphen moesten dan ook op volle toeren gedraaid hebben, zekeromdat ze een groot gebied (tot Arnhem toe) bedienden.De wandeling begon tegen half drie en stond onder leiding van Gids Herman.Rondleiden was tamelijk nieuw voor hem (dit was zijn tweede), maar van werken inde horeca wist hij alles: hij werkte al 40 jaar als ambulant kelner.

    5Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    6/8

    Herman, gids stadswandeling Gerrit Wolf, brouwer / eigenaar

    Tegen vier uur waren we terug bij de brouwerij. Een stevige wandeling maakthongerig en daar was op gerekend. Een stevig worstenbroodje werd ons aangeboden.

    En uiteraard proefden we alvast wat van de bieren van de brouwerij. Zelf liet ik mij hetBroedertje smaken, een donker bier van 8% met gist van Westmalle en lichte toets vanzoethout en karamel (ja, ze kunnen het mooi zeggen).

    Voordat de proeverij begon wist brouwer Gerrit in een enthousiast verhaal ons in teweiden in de geschiedenis van Zutphen en het bierbrouwen in Zutphen in hetbijzonder. Zoals al gezegd, er waren indertijd meer dan 40 brouwerijen, die op enigmoment voor 40% van de inkomsten van de stad zorgden.Ook de geschiedenis van bier kwam aan bod. Als we echt overjarig bier wildenproeven, moesten we maar eens een graf van een Egyptische farao gaan opgraven. Op

    zijn reis naar het hiernamaals kon een farao niet met droge keel aankomen.

    De Stadsbrouwerij heeft een assortiment van zon tien bieren. Het aantal hangt af vanhet seizoen. Er wordt niet gebotteld, de bieren zijn uitsluitend in fust. Naast Grolsch alshuisbier is een vijftal bieren eigenlijk steeds wel van de tap leverbaar: Liesje (Zutphensblond van 6,8%), het al eerder genoemde Broedertje, Droge Nap, een tripel van 9,2%,

    Fikkie, Zutphens Amber van 5,4% (genoemd naar een waarschijnlijk aan dedrank overleden locale zwerver) en Witte Wolf, een witbier naar Belgischrecept. Algemeen kenmerk: vrij droge bieren. Aangenaam droog!

    We zouden zes bieren proeven, het werden er uiteindelijk acht. Gerrit had desmaak te pakken, blij, dat hij eens echte kenner op bezoek had?

    Het was ook een mooi proefcircuit: Belgisch Wit, Duits Weizen, Amber, Whiskeybier(desinfecterend, want een sterke jodiumsmaak), Abdy Enkel, Dubbel, Tripel en alstoetje een Barley Wine van maar liefst 123%. Jong, nog scherp, maar wacht maar af!

    6Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    7/8

    Klaar voor de start Leegdrinken was niet verplicht

    Tussendoor hoorden we allerlei wetenswaardigheden. En, wat vonden we vande geproefde bieren?1. Tripel (mooi zacht), 2. Barley Wine (heel bijzonder), 3. Weizen (smakelijk).

    Onze smaak sloot niet aan bij de verkoop: 1. Blond, 2. Tripel, 3. Dubbel. Maarja, we zijn nu eenmaal kenners of niet!

    Vervolgens waren we er nog niet. Bij de koperen brouwketels kregen we uitlegover het brouwproces. En hoe de grote brouwers steeds meer over gaan totstandaardbier (voorbeeld: 8.6 van Bavaria is het standaardbier, van daaruit

    worden de overige bieren versneden!).

    Het zal u niet verbazen, dat de avond inmiddels al flink opgeschoten (en wij lichtaangeschoten?) was. We daalden weer af naar de fraaie middeleeuwse gewelven en om21.10u kwamen de voorgerechten op tafel. Het was druk boven, zodat eerst ruim na

    tienen de hoofdgerechten kwamen.Enige ongelijkheid was te bespeuren. Alleen de voorzitter had een duur menu, wantvolop aspergegerechten. Wij moesten ons behelpen met een goedkoper driegangenmenu.

    Voorzitter: ach, het mag wat kosten! Penningmeester: hoe verklaar ik dit?

    Het liep tegen elf uur toen we voertuigen cq trein opzochten en huiswaarts keerden.Hendri, Sjef Zutphen:HARTELIJKE DANK VOOR EEN PRIMA VERZORGDE DAG!

    Henk Brassien

    7Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126

  • 8/9/2019 2009-05 mei 2009

    8/8

    8Gij Zult Genieten mei 2009 nummer 126