20080207 Camerik Digitaal Domein

46
Introductie • Bram • Antoinette • Opmerkelijke (Digitale) Mediastrategie Organisaties hebben een geïntegreerde strategie nodig voor het hele digitale domein. Een strategie die aansluit bij de missie en de strategie van de organisatie.

description

 

Transcript of 20080207 Camerik Digitaal Domein

Page 1: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Introductie

• Bram• Antoinette• Opmerkelijke (Digitale)

Mediastrategie

Organisaties hebben een geïntegreerde strategie nodig voor het hele digitale domein. Een strategie die aansluit bij de missie en de strategie van de organisatie.

Page 3: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wat we gaan doen

• Digitale domein• Web 2.0 wat is het? • Rondleiding Web 2.0• Campagne voorbeelden

Page 4: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Digitaal domein

Page 5: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Verschillende sferen

Affected - Omgevingen die je kunt beïnvloeden

Bought - Omgevingen die je kunt huren of kopen

Controlled - Omgevingen die jezelf beheert.

Page 6: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Control

Bought

Affected

Indie Newsletter

Social Blogosphere, Recommendation, Ranking, Gossip

WebsiteCompanyNewsletter

Banners ButtonsSPAM

Digital 200x

TV FC PrintRadio

Telex FaxPhone Brochure

Gossip

Free Pub

Copy Catting

PR

Opinion

1900 Analogue

Page 7: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Web 2.0 ?

‘The network is the computer’ Sun

De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het world wide web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het world wide web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande desktop applicaties overbodig maken.

Page 8: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Een (gedateerde) Web 2.0 tag cloud

Page 9: 20080207 Camerik Digitaal Domein

De technische 2.0 lingo

‘Open standards change the world.’

AJAX, waarvan Ruby on Rails ook gebruik maakt, maakt de kloof tussen webpagina's en software op je desktop steeds kleiner. Webpagina's hoeven niet steeds ververst te worden om nieuwe inhoud te tonen. Snelheid en gebruiksgemak nemen toe, Webdiensten vervangen software & daarmee wordt software sociaal: je kunt er makkelijk dingen mee delen.

Page 10: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wat betekent dat voor gebruikers?

‘The Web is Us.’

Toegang tot informatie en applicaties.Dingen benoemen en betekenis geven. Dingen beoordelen en classificeren.Dingen delen. Dingen maken. Dingen publiceren.

Alleen of samen. Met mensen die je (niet) kent. Peer- to- peer.

Page 11: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wat betekent dat voor organisaties?

De gebruiker heeft meer informatie.De gebruiker heeft meer mogelijkheden.De gebruiker heeft meer macht.De gebruiker heeft andere verwachtingen.De gebruiker gaat dingen anders doen.De gebruiker gaat andere dingen doen.De gebruiker bestaat niet.

Page 12: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wat betekent dit voor communicatie?

In & op communities, netwerken, chatrooms, fora, virtuele werelden, gamewerelden, dating omgevingen, Instant Messengers, newsgroups, websites, weblogs, locatie gebaseerde appicaties, twitter et cetera wordt gepraat, gelachen, getroost, geluisterd, geadviseerd, geroddeld, gepest.

Er zijn continu gesprekken gaande. Reputaties worden er gemaakt en gebroken.

Page 13: 20080207 Camerik Digitaal Domein

De schaduwzijde van 2.0

The machine is using us

Page 14: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Doelgroepdenken

Socio-demografische indeling - Leeftijd, welstandsklasse

Behavioral - Aansluitend bij (online) gedrag

Contextual - aansluitend bij de context van de online omgeving

Narrow Targeting: niet het grootst mogelijke bereik, maar het grootst mogelijke relevante bereik. Minder verspilling, minder irritatie.

Permission marketing: een-op een communicatie en communiceren met toestemming van de ontvanger.

Page 15: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Lange staart ?

Een grote hoeveelheid ‘iets’ dat slechts een klein publiek of een niche dient, maar gezamenlijk een groter marktpotentieel heeft dan de meest populaire producten.

Page 16: 20080207 Camerik Digitaal Domein

CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management. CRM is een werkwijze alsmede een technologie, waarbij het optimaliseren van alle contacten met de klant centraal staat en er wordt getracht elke klant een individuele waardepropositie aan te bieden gebaseerd op zijn of haar wensen.

Daarnaast is de gedachte achter CRM dat klanten een betere behandeling krijgen naarmate zij een hogere waarde vertegenwoordigen voor de organisatie. Bepaalde marketing-denkers menen zelfs dat bij een optimale invulling van de strategie klanten waarop de organisatie verlies leidt moeten worden gemotiveerd een andere leverancier/ dienstverlener te zoeken (de-marketen).

Page 17: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Co-creatie, Collectieve intelligentie, Conversaties

Het boek The Wisdom of Crowds (James Surowiecki) levert het wetenschappelijke bewijs dat groepjes experts doorgaans niet de beste beslissers zijn.

De Power of Mass Creativity (Charles Leadbeater) roemt de kansen die groepsprocessen bij creatieve processen opleveren.

Democratising Innovation (Eric von Hippel) beschrijft hoe innovatieprocessen samen met gebruikers kunnen worden ontwikkeld.

The Cluetrain Manifesto, 95 stellingen uit 1999 die het einde van de top down benadering van consumenten door bedrijven aankondigt. Het internet zou conversaties tussen beiden mogelijk en onontkoombaar maken.

Page 18: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Jajaja

• Voorbeelden

Page 19: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wiki’s - Wikipedia

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk.

Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het web te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme een probleem.

De Nederlandstalige versie is te vinden op nl.wikipedia.org en bevat momenteel meer dan 400.000 artikelen.

Page 20: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Wikipedia over new media

Page 21: 20080207 Camerik Digitaal Domein

RSS- simpele syndicatie

RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om (web)content in syndicatie te brengen. Gegevens van de veelal websites en weblogs worden omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

Met een RSS-feed kun je je ‘abonneren’ op de koppen van nieuwe berichten. Ook kun je er zoekopdrachten mee uitzetten.

RSS- feeds worden ook ingezet voor interne communicatie en kennismanagement. Met deels gepersonaliseerde RSS feeds wordt informatie op maat gemaakt en de CC cultuur tegen gegaan.

RSS-feed aggregators geven een overzicht van RSS feeds.

Page 22: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Podcast

De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3- speler van Apple, en 'broadcasting’.

Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze onmiddellijk naar een mp3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.

Page 23: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Feed Aggregator voor Podcasts

Page 24: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Social bookmarking - Del.icio.us

Del.icio.us is een andere 'social bookmarking-site'.

De site wordt gezien als een Web 2.0-bedrijf en kwam eind 2003, na de dotcom-crisis online. Alle informatie die in del.icio.us wordt opgeslagen kan openbaar beschikbaar worden gemaakt. Sommigen gebruiken deze site om linkblogs te publiceren. De opgeslagen sites krijgen sleutelwoorden (tagging) mee, die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken, via zogenaamde folksonomie.

Page 25: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Del.icio.us met een team

Page 26: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Share ware: desktop van Netvibes

Page 27: 20080207 Camerik Digitaal Domein

IM – Instant Messaging

Windows Live Messenger is de huidige naam van de instant messenger van Microsofts MSN, de grootste partij in Nederland. Ruim 90% van de jeugd gebruikt MSN en kan via hun advertentienetwerk worden bereikt.

Met dit programma kunnen gebruikers met een Live ID elkaar digitale berichten sturen. Daarnaast biedt MSN Messenger ondersteuning voor audio en video. Ook is het mogelijk om spelletjes te spelen, "winks" te versturen (kleine Flash-filmpjes die automatisch worden afgespeeld), dynamische schermafbeeldingen te gebruiken enzovoort.

Page 28: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Social Networking - business

Page 29: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Social networking - KLM Club China

Page 30: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Social Networking - privé

Page 31: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Virtuele werelden

Virtuele werelden zijn digitaal nagebootste delen van de wereld die als entourage dienen voor computer games. Bezoekers kunnen (samen) spelen, interacteren, shoppen, huizen bouwen, concerten bijwonen....

De werelden kunnen op de ‘echte’ wereld lijken, of een droomwereld zijn. De werelden worden door marketeers gezien als nieuwe plek om de consument te bereiken.

E-learning deskundigen verwachten veel van virtuele werelden en serious gameplay voor het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld voor trainingen.

Page 32: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Second Life

Page 33: 20080207 Camerik Digitaal Domein

ABN Amro slaapt in Second Life

Page 34: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Habbo Hotel

Page 35: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Crossmedia concepten - Je echte leeftijd

Page 36: 20080207 Camerik Digitaal Domein

MMORPG’s

Een Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) is een grootschalige role playing game voor meerdere spelers over een computernetwerk.

In een MMORPG is de interactie tussen de verschillende spelers belangrijk. Samen moeten zij vaak problemen of raadsels oplossen. Dikwijls, gaat het samenspelen verder naar guilds/clans.

Voor de meeste MMORPG's moet je maandelijks een bedrag neertellen. Dit wordt gebruikt om servers met duizenden spelers te kunnen onderhouden, en maandelijkse updates te geven. Een aantal andere (bèta's vaak) zijn gratis.

Page 37: 20080207 Camerik Digitaal Domein

World of Warcraft

Page 38: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Gaming

Naast de MMORPG’s kennen we ook console en PC games, casual games, serious games, viral games, advergames, branded games....

Page 39: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Eindeloos communiceren - Blogs

Page 40: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Eindeloos communiceren - Twitter

Page 41: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Eindeloos communiceren - Plazes

Page 42: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Cases

• Hoe bereik je jongeren en stemmers (overheden, scholen)

• Wat zijn de kansen voor B2B (toeleveranciers)

Page 43: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Case Belastingdienst

• Doel: Jongeren TJ- biljet in laten vullen• Concept: It’s Pay Back Time! Een site die zo

opvalt door knulligheid dat ‘men’ erover gaat schrijven. Applicatie om snel je teruggave mee uit te rekenen ook op andere sites aanbieden.

• Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & verrassende adwords inkopen), PR 2.0 (webistes, weblogs, for a, social networks beinvloeden tot plaatsing), Seeding (zelf linkjes plaatsen die verwijzen naar de campagnesite), mediaruimte inkopen.

Page 44: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Case Lousewies

• Doel: Lousewies voorzitter politieke D’66, beinvloeden leden

• Concept: ‘Iedereen Voor Lousewies’. Er zijn 15 verschillende (gratis) weblogs aangemaakt als ‘Werkende moeders voor Lousewies’, ‘Beta’s voor Lousewies.’, ‘Homo’s voor Lousewies.’ deze weblogs werden aan pro-Lousewies leden van D’66 gegeven die anderen uitnodigden ook een steunbetuiging aan Lousewies te doen.

• Media: Vindbaarheid campagne (Google beinvloeden & inkopen), PR 2.0 (beinvloeden tot plaatsing), Seeding (Zelf hoop linkjes plaatsen). Specifiek 15 gratis blogs aanmaken voor interestgroups ,Mediakits (visuals en teksten).

Page 45: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Case Terre des Hommes

• Doel: Jeugd sms donaties aan goed doel laten doen• Concept:Nepwebsite reisbureau lolitatravel.nl, een

soort Donorshow. Follow up met actiesite Terres des Hommes.

• Media: 2 Fasen. Seeding & inkoop van redactionele items. Adwords voor het ‘reisbureau’. Veel PR 2.o vanwege blogability: shock. Follow up met bekendmaking afzender/ spoof, wederom seeding & inkoop van redactionele item. Inkoop adwords, videobanners en Hyves widgets.

Page 46: 20080207 Camerik Digitaal Domein

Internet, as advertising, is an orgy of choice

Colofon

Camerik Voortman en Leylines werken samen om organisaties en merken hun doelstellingen te realiseren met het inzetten van:

• online PR & seeding• mediastrategie en media–inkoop• campagne optimalisatie en performance management digitaal domein• analyses en advies (e-)business developmentLeylines is een onafhankelijk online strategie en mediabureau gevestigd in

het centrum van Amsterdam. Ons hart ligt bij het uitstippelen en implementeren van opmerkelijke klantstrategieën. Strategieën die meetbaar resultaat opleveren en die aansluiten bij de koers van een organisatie.

Missie Camerik Voortman Wij zijn kwaliteitgedreven, resultaatgerichte communicatieprofessionals die de doelen van onze klanten bij overheid, profit en non-profit passend, verrassend en eigentijds helpen bereiken. Ook op interim-basis.