1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6!...

22
1 30 september 2017 Schoolexamenreglement havo en vwo 20172018 Het examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit VO van 10 juli 1989 inzake de eindexamens aan de scholen voor vwo, havo, mavo en vmbo. De laatste wijziging van dit eindexamenbesluit is van 23 april 2012. Deze aanvulling op het examenreglement is specifiek voor de locatie Oranjeweg inzake de schoolexamens van de afdelingen havo en vwo (incl. gymnasium). Pontes Scholengroep Postbus 370 4460 AT Goes Bezoekadres: Oranjeweg 90 Goes Telefoon: 0113216971 Email: [email protected] Inhoud

Transcript of 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6!...

Page 1: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

1 30 september 2017

Schoolexamenreglement havo en vwo

2017-­2018 Het examenreglement is gebaseerd op het eindexamenbesluit VO van 10 juli 1989 inzake de eindexamens aan de scholen voor vwo, havo, mavo en vmbo. De laatste wijziging van dit eindexamenbesluit is van 23 april 2012. Deze aanvulling op het examenreglement is specifiek voor de locatie Oranjeweg inzake de schoolexamens van de afdelingen havo en vwo (incl. gymnasium). Pontes Scholengroep Postbus 370 4460 AT Goes Bezoekadres: Oranjeweg 90 Goes Telefoon: 0113-­216971 Email: [email protected] Inhoud

Page 2: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

2 30 september 2017

Hoofdstuk I. Schriftelijke en mondelinge schoolexamentoetsen 3 Hoofdstuk 2. Schoolexamenreglement havo en vwo 5 Artikel 1. Tijden schoolexamen 5 Artikel 2. Aanleveren schoolexamens 5 Artikel 3. Bekendmaking resultaten schoolexamens 5 Artikel 4. Beoordeling schoolexamen 6 Artikel 5. Verhindering schoolexamen 6 Artikel 6. Inhalen en herkansen toetsen schoolexamen 6 Artikel 7. Beroepen tegen cijfers schoolexamen 6 Artikel 8. Gezakte kandidaten 7 Artikel 9. Toezicht 7 Artikel 10. Bewaren werk schoolexamen 7 Artikel 11. Examendossier 7 Hoofdstuk 3. Praktische opdrachten en practica 8 Hoofdstuk 4. Het profielwerkstuk (pws) 11 Hoofdstuk 5. Loopbaanoriëntatie en -­begeleiding (lob) 12 Hoofdstuk 6. Bevorderd worden, doubleren, zakken, herkansen 13 6.0 Vooraf 13 6.1 Slaag-­zakregeling 13 6.2 Bevorderingsnormen 14 6.2.1 Bevorderingsnormen havo-­4 naar havo-­5 14 6.2.2 Bevorderingsnormen vwo-­4 naar vwo-­5 15 6.2.3 Bevorderingsnormen vwo-­5 naar vwo-­6 16 6.3 Bevorderingsregels en rapporten 17 6.4 Herkansingen schoolexamentoetsen 18 6.5 Handelingsopdrachten 19 6.6 Handelingsdeel 20 6.7 Vrijstellingen, opstromen, doubleren, zakken 21 6.8 Regelingen voor beroep/uitzonderingen (dyslexie e.d.) 21 Hoofdstuk 7. Slot-­ en overgangsbepalingen 22 Artikel 1. Inwerkingtreding Artikel 2. Citeertitel 22

Page 3: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

3 30 september 2017

HOOFDSTUK 1. SCHRIFTELIJKE EN MONDELINGE SCHOOLEXAMENTOETSEN

1.0 Vooraf

Schriftelijke en mondelinge schoolexamentoetsen (SE-­toetsen) maken deel uit van het schoolexamen. Het schoolexamen biedt de mogelijkheid vaardigheden ook anders dan schriftelijk te toetsen.

Schriftelijke en mondelinge SE-­toetsen hebben als doel, leerling en docent inzicht te geven in de vorderingen van de leerling wat kennis, inzicht en vaardigheden betreft. De toetsen wegen mee bij het oordeel of een leerling wordt bevorderd naar het volgende leerjaar. In de examenklas bereiden ze bovendien de leerling voor op het centraal examen.

1.1 Vorm en aantal

Vorm

SE-­toetsen zijn schriftelijk en mondeling van aard;; de vorm is afhankelijk van het vak en de eisen van het schoolexamen. Schriftelijke toetsen bestaan uit open en/of gesloten vragen. De vraagvorm sluit in eerste instantie aan bij de gebruikte methode, maar oriënteert zich ook op het centraal examen. In schriftelijke toetsen gaat het primair om het toetsen van kennis en inzicht. Vaardigheidscomponenten en toepassingsgerichte vragen hoeven echter niet te ontbreken. Mondelinge toetsen worden in ieder geval afgenomen bij die vakken waarin het onderdeel ‘gespreksvaardigheid’ moet worden getoetst.

Aantal

Het aantal schriftelijke en/of mondelinge toetsen als onderdeel van het schoolexamen is per vak verschillend. Dit aantal is afhankelijk van de studiebelasting per vak.

Wijze / tijdstip van afname

De wijze van toetsen is afhankelijk van het leerjaar, het vak en de aard van de toets.

De SE-­toets wordt afgenomen

• In de lessen. • In aparte ‘toetsuren’ • In vooraf geplande toetsweken. Dit houdt in, dat de toetsen die meetellen voor het

schoolexamen geconcentreerd in een week worden afgenomen, waarin de lessen vervallen.

Page 4: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

4 30 september 2017

1.2 Inhoud

Opstellen der toetsen

Toetsen voor het schoolexamen worden in overleg met de vaksectieleden opgesteld. (Dit geldt natuurlijk niet, ingeval de sectie bestaat uit één docent.) Zo worden ongewenste niveauverschillen voorkomen. De sectie is hierbij autonoom en hoeft de voorstellen van de schriftelijke toetsen niet te laten fiatteren door de schoolleiding. Bij toetsen die meer vakgebieden omvatten, plegen de betreffende secties overleg met elkaar. Waar nodig controleert de school (of een relevant orgaan binnen de school) de afstemming.

1.3 Beoordeling

Kwaliteitswaarborging van de beoordeling

Het werk wordt beoordeeld aan de hand van een correctievoorschrift. Daarin zijn beoordelingscriteria, mogelijke antwoorden en een puntenverdeling opgenomen. Deze worden in onderling overleg opgesteld door de examinatoren van het betreffende vak, de docenten die het vak geven.

Beoordeling der gemaakte toetsen

De beoordeling wordt uitgevoerd door de docent van het betrokken vak. Wanneer een toets betrekking heeft op verschillende vakken, beoordeelt ieder van de betrokken docenten de gemaakte toets.

Gewicht der afzonderlijke toetsen

Het gewicht van de afzonderlijke toetsen wordt voor afname bepaald door de sectie van het betreffende vak. Wanneer een toets op meer vakken betrekking heeft, bepalen de betrokken secties in overleg het gewicht. Het gewicht hangt af van stofomvang, aantal studielasturen dat voor de toets staat en duur van de toets. Het gewicht van een toets kan niet achteraf worden bepaald.

Inhoudelijke kwaliteitsbewaking

De toetsen worden regelmatig geëvalueerd in de vaksectie.

1.4 Feedback

Na correctie en beoordeling van de toets wordt de leerling op de hoogte gesteld van het resultaat, de mogelijke antwoorden en de puntenverdeling. Het gemaakte werk wordt door de docent aan de leerling ter inzage gegeven en besproken.

Page 5: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

5 30 september 2017

HOOFDSTUK 2. SCHOOLEXAMENREGLEMENT HAVO EN VWO

Artikel 1. Tijden schoolexamen

1. Het schoolexamen kan beginnen in het eerste jaar van de bovenbouw van de opleiding met de opbouw van het examendossier.

2. Het schoolexamen wordt ten minste één week voor de aanvang van het centraal examen afgesloten.

3. Indien een kandidaat om een geldige reden, dit ter beoordeling van de directeur, is verhinderd het schoolexamen tijdig af te ronden, en hij schriftelijk examen zal afleggen ten overstaan van de staatsexamencommissie, moet het schoolexamen ten minste 4 weken voor de aanvang van dit examen zijn afgesloten.

4. De kandidaten kunnen altijd het examenreglement met het bijbehorende Programma van Toetsing en Afsluiting vinden op de internetsite van de school.

5. Schoolexamens worden ten minste vijf werkdagen van tevoren opgegeven. 6. Resultaten van de schoolexamens worden uiterlijk tien werkdagen na het maken van

de schoolexamens aan de leerlingen bekend gemaakt.

Artikel 2. Aanleveren schoolexamens

1. De vakgroepen dienen vóór een door de directeur te bepalen tijdstip binnen het cursusjaar het PTA bij de administratie aan te leveren voor het aankomende cursusjaar. De afdelingsleider draagt er zorg voor dat deze overzichten vanaf 1 oktober aan de kandidaten ter inzage worden gesteld via het PTA.

2. De opgaven voor de schoolexamens en de daarbij behorende normen worden door de vakgroepen vastgesteld.

3. Mondelinge schoolexamens worden afgenomen door de vakdocent. 4. Het cijfer van het mondelinge schoolexamen wordt door de vakdocent vastgesteld.

Indien een bijzitter aanwezig is, kan deze een ander cijfer voorstellen. De vakdocent stelt echter het definitieve cijfer vast.

5. De criteria aan de hand waarvan de beoordeling van schoolexamens plaatsvindt, worden in de teams besproken en aan de kandidaat voor de start van de schoolexamens bekend gemaakt.

Artikel 3. Bekendmaking resultaten schoolexamens

1. Het cijfer van iedere toets inzake de schoolexamens wordt zo spoedig mogelijk aan de kandidaat bekend gemaakt. Na de bekendmaking hebben de kandidaten het recht het door hen gemaakte werk te zien.

2. Het eindcijfer voor het schoolexamen wordt voor de aanvang van het centraal examen aan de kandidaat meegedeeld.

3. Schriftelijke rapportering aan de kandidaten en hun ouder(s)/verzorger(s) betreffende de beoordelingen van het schoolexamen geschiedt op de door de teamleider vast te stellen momenten en in elk geval in de laatste week voor de aanvang van het centraal examen, waarbij dan tevens de eindcijfers voor het schoolexamen worden gerapporteerd.

4. Aan de ouders/verzorgers en de kandidaten wordt gerapporteerd: a. welke cijfers zij hebben gehaald voor het schoolexamen, b. de beoordeling van de vakken waarvoor geen cijfer wordt vastgesteld, c. de beoordeling van het profielwerkstuk.

Page 6: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

6 30 september 2017

Artikel 4. Beoordeling schoolexamen

1. Voor de beoordeling van de schoolexamens gebruikt de examinator de cijfers van 1 tot en met 10 met de daartussen liggende cijfers met 1 decimaal.

2. De handelingsopdrachten van het vak culturele en kunstzinnige vorming en het vak lichamelijke opvoeding worden beoordeeld met “onvoldoende”, “voldoende” of “goed”. Alle handelingsopdrachten moeten met een voldoende of goed worden afgesloten.

3. Uit de beoordeling van alle toetsen in een vak of programma leidt de examinator het eindcijfer voor het schoolexamen af. Het eindcijfer voor het schoolexamen is het gewogen gemiddelde van de beoordelingen, die voor de toetsen van het schoolexamen aan de kandidaten zijn gegeven. Dit gemiddelde wordt afgerond op 1 decimaal.

4. In afwijking van het eerste lid worden de vakken culturele en kunstzinnige vorming en het vak lichamelijke opvoeding, beide uit het gemeenschappelijk deel, beoordeeld met onvoldoende, voldoende of goed. Ook deze vakken moeten met voldoende of goed worden afgesloten.

5. Resultaten van de schoolexamens worden uiterlijk tien werkdagen na het maken van de schoolexamens aan de leerlingen bekend gemaakt.

Artikel 5. Verhindering schoolexamen

1. Indien een kandidaat door ziekte of een andere ernstige vorm van overmacht, ter beoordeling van de teamleider, is verhinderd om bij een of meer toetsen van het schoolexamen aanwezig te zijn, moet dit vóór de aanvang van de toets worden gemeld aan de directeur. Direct na terugkomst op de school dient de kandidaat een verklaring, bij minderjarige kandidaten ondertekend door een van de ouder(s), voogd(en) of verzorger(s), in te leveren bij de locatiedirecteur. In deze verklaring dient de reden van de verhindering te worden vermeld in de vorm van een doktersverklaring.

2. Indien de directeur de reden van verhindering als geldig aanmerkt wordt de kandidaat op een nader door de teamleider te bepalen tijdstip de gelegenheid gegeven het schoolexamen te voltooien.

3. Wanneer de in het eerste lid vermelde verklaring niet wordt ingeleverd, wordt de kandidaat geacht zonder geldige reden afwezig te zijn geweest en derhalve geacht zich schuldig te hebben gemaakt aan een onregelmatigheid zoals vermeld in artikel 5 van dit reglement. De directeur of zijn plaatvervanger neemt hierin maatregelen.

Artikel 6. Inhalen en herkansen toetsen schoolexamen

1. De kandidaat die heeft deelgenomen aan een schoolexamen, heeft alleen dan recht opeen herkansing voor dat vak, wanneer dit in het PTA van dat vak is vastgelegd.

2. In bijzondere gevallen kan het bevoegd gezag het aantal malen dat opnieuw dan wel alsnog aan een of meer toetsen van het schoolexamen mag worden deelgenomen heroverwegen.

3. Het hoogste van de cijfers behaald bij de herkansing en bij de eerder afgelegde toets van het schoolexamen geldt als definitief cijfer voor die toets.

Artikel 7. Beroepen tegen cijfers schoolexamen

1. Indien getwijfeld wordt aan de juistheid van een cijfer voor een onderdeel van het schoolexamen, kan de kandidaat binnen 5 werkdagen na het bekend worden van het cijfer een verzoek tot herziening van het cijfer indienen bij de afdelingsleider. Dit verzoek dient mede ondertekend te zijn door de ouder(s)/verzorger(s).

Page 7: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

7 30 september 2017

2. Indien getwijfeld wordt aan de juistheid van de berekening van het eindcijfer van het schoolexamen, kan de kandidaat binnen 5 werkdagen na het bekend worden van het cijfer een verzoek tot herziening van het cijfer indienen bij de afdelingsleider. Dit verzoek dient mede ondertekend te zijn door de ouder(s)/verzorger(s).

3. Binnen 10 werkdagen na ontvangst van een verzoek om herziening van het cijfer beslist de afdelingsleider over het verzoek. In geval het een verzoek betreft conform lid 1 treedt een collega-­vakdocent op als adviseur van de teamleider.

Artikel 8. Gezakte kandidaten

1. Kandidaten havo en vwo die zijn afgewezen voor het eindexamen zijn vrijgesteld van deelname aan schoolexamens, waarvoor zij in het voorlaatste als beoordeling een “naar behoren”, “voldoende” of “goed” of 5,5 of een 6,5 of hoger hebben gekregen, zoals vastgelegd in het PTA. Het resultaat dat zij in het voorgaande leerjaar voor dit schoolexamen behaalden, blijft in zo’n geval gehandhaafd.

2. Wanneer kandidaten toch deelnemen aan het betreffende schoolexamen, telt het hoogste cijfer.

Artikel 9. Toezicht

1. Indien en voor zover een tentamen van het schoolexamen in een vak op mondelinge wijze plaatsvindt, geschiedt dit met behulp van geluidsopnameapparatuur of in aanwezigheid van een vakcollega.

2. De teamleider wijst de docent-­bijzitter aan. De collega-­bijzitter maakt het protocol op, 3. Voor het toetsen van de spreekvaardigheid in het vak Nederlands dient de kandidaat

onder andere een presentatie te verzorgen over een (in de regel: letterkundig) onderwerp. Dit onderdeel van het schoolexamen vindt in de klas plaats. Hierbij is geen docent-­bijzitter aanwezig.

4. Indien een schoolexamen op schriftelijke wijze wordt afgenomen, alsook bij het practicum, vindt overleg plaats tussen examinator en andere leden van de sectie over de opgaven, normen, correctie en beoordeling.

Artikel 10. Bewaren werk schoolexamen

Het schriftelijk werk wordt de kandidaten na correctie ter inzage gegeven op school. Het werk mag niet worden meegenomen en wordt, evenals de bij het werk behorende opgaven en beoordelingsnormen en de voor elk werk toegekende cijfers bewaard tot minstens zes maanden na vaststelling van de definitieve uitslag.

Artikel 11. Examendossier

Het schoolexamen bestaat uit een examendossier. Het examendossier is het geheel van de onderdelen van het schoolexamen en omvat de volgende onderdelen: • Reglement Examen. • Resultatenlijst. • PTA (Programma van Toetsingen Afsluiting). • Rekentoets.

Page 8: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

8 30 september 2017

HOOFDSTUK 3. PRAKTISCHE OPDRACHTEN EN PRACTICA

3.0 Vooraf

Een aantal vakken heeft te maken met praktische opdrachten. De moderne vreemde talen (mvt) kennen ze niet. Bij de MVT zijn echter wel toetsen opgenomen die een grote praktische component hebben. Bij het vervullen van praktische opdrachten moet de leerling ook een beroep doen op zijn kennis en inzicht. De leerling voert immers een aantal activiteiten uit waarbij de examenstof gehanteerd moet worden in praktische probleemstellingen.

Praktische opdrachten zijn primair bedoeld om de volgende vaardigheden te toetsen:

• Onderzoeksvaardigheden. • Ontwerpvaardigheden. • Probleemoplossingsvaardigheden. • Informatieverwerkingsvaardigheden.

Om de vaardigheden te toetsen, zijn er verschillende soorten opdrachten, waarbij de leerling het resultaat moet presenteren aan de docent of aan medeleerlingen en de docent. Hiervoor zijn verschillende presentatievormen mogelijk.

3.1 Vorm en aantal

Vorm, structuur, opzet

De vaksectie bepaalt vorm, structuur en opzet van de praktische opdrachten. Uitgangspunt hierbij is, dat de opdrachten passen in het overzicht van praktische opdrachten. Praktische opdrachten worden, voor wat structuur en opzet betreft, schriftelijk uitgereikt aan de leerlingen.

De opdrachten worden, afhankelijk van de inhoud, op verschillende plaatsen uitgevoerd, variërend van het vaklokaal van betreffende docent tot een speciale practicumruimte. Het is zelfs mogelijk, dat opdrachten bij een bedrijf, extern dus, worden gedaan. De plaats waar de praktische opdracht uitgevoerd wordt, moet altijd bekend zijn bij de vakdocent.

Soorten opdrachten

Er zijn verschillende soorten praktische opdrachten:

• Onderzoeksopdrachten (bijvoorbeeld: natuurwetenschappelijke onderzoek, literatuuronderzoek).

• Ontwerpopdrachten (bijvoorbeeld: creatief ontwerp, technisch ontwerp). • Probleemoplossingsopdrachten (bijvoorbeeld: in het kader van een bedrijfsbezoek

een beknopt probleem analyseren en daarbij een standpunt bepalen). • Informatieverwerkingsopdrachten (bijvoorbeeld: gegevens verzamelen, analyseren,

verwerken).

Page 9: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

9 30 september 2017

Presentatievormen

Er zijn verschillende presentatievormen mogelijk. Te denken valt aan: mondelinge presentatie, schriftelijke presentatie, beeldopname, maquette/constructie, posterpresentatie, multimediapresentatie.

Groepswerk

De vaksectie bepaalt of praktische opdrachten in een groep gemaakt mogen worden. Tevens bepaalt ze de omvang van de groep en de becijfering: individueel cijfer, groepscijfer of een mengvorm.

Aantal opdrachten per vak, aantal studielasturen per opdracht

De studielast per praktische opdracht moet in verhouding staan tot de totale studielast van het betrokken vak. De tijdsduur per opdracht is meestal 10 tot 20 uur.

3.2 Inhoud

Onderwerpen en te beoefenen vaardigheden

De vaksectie bepaalt de onderwerpen van de praktische opdracht.

Opbouw

De opbouw van de praktische opdrachten wordt bepaald door de vaksectie.

Integratie van praktische opdrachten in het profielwerkstuk

Praktische werkstukken mogen in het profielwerkstuk worden geïntegreerd. Dit leidt echter tot hogere eisen aan het profielwerkstuk. Immers: de studiebelastingsuren die ervoor beschikbaar zijn, blijven gelijk. Eventuele integratie moet worden geregistreerd door de vakdocent. Bij de profielen ‘Natuur & Techniek’ en ‘Natuur & Gezondheid’ ligt het verwerken van praktische opdrachten in het profielwerkstuk niet voor de hand. De leerlingen moeten hier namelijk met de praktische opdrachten de ervaring opdoen, waarmee ze het profielwerkstuk kunnen maken.

Page 10: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

10 30 september 2017

3.3 Beoordeling en fraudebestrijding

Beoordeling

Beoordelingscriteria worden vastgesteld door de vaksectie, soms in overleg met verwante secties. Voor vergelijkbare opdrachten worden uiteraard gelijke criteria aangehouden. De kwaliteit van de beoordeling is gewaarborgd omdat de praktische opdrachten geregeld worden besproken in de sectie. Het gewicht van de afzonderlijke opdrachten wordt bepaald door de vaksectie.

Elke praktische opdracht is gebonden aan een ‘deadline’, een tijdslimiet. Deze door de docent gegeven uiterste ‘inleverdatum’ is gelijkgesteld aan een afnamemoment voor een schoolexamentoets (set.). Dit betekent, dat het niet op tijd inleveren / klaar hebben van de praktische opdracht gelijk is aan het niet aanwezig zijn bij een set. Aangezien er voor ‘de praktische opdracht’ geen herkansingsmogelijkheid is, kan dit vervelende consequenties hebben. (Zie hiervoor Artikel 5 van het Examenreglement van Pontes.)

Fraudebestrijding

Praktische opdrachten worden indien mogelijk onder toezicht van de docent gemaakt. Indien fraude wordt vastgesteld, gelden de schoolregels dienaangaande. In concreto betekent dit, dat het product met een 1.0 kan worden gehonoreerd.

3.4 Feedback

Onderzoeksopdrachten worden intensief door de docent begeleid;; bij minder intensief begeleide opdrachten worden -­ als er geen nagesprek is -­ de vraagstelling, het werkplan en het verslag door de leerling onder toezicht opgesteld.

In een nabespreking over het gemaakte werk geeft de vakdocent aan de leerling zijn reactie op de geleverde prestatie. De docent geeft deze feedback individueel of, in geval van groepswerk, aan meer leerlingen tegelijk. De feedback heeft betrekking op alle genomen stappen bij het uitvoeren van de opdracht (opzet, structuur, inhoud). De termijn waarbinnen feedback wordt gegeven, is aangegeven in de schoolregels en bedraagt 14 werkdagen. De leerling heeft tevens recht op inzage in de gemaakte opdracht.

Page 11: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

11 30 september 2017

HOOFDSTUK 4. HET PROFIELWERKSTUK (PWS)

4.0 Algemeen en sancties

Het profielwerkstuk, het PWS, is de afsluiting van het examendossier en wordt daarom ook wel ‘meesterproef’ genoemd. Het is een middel om kennis en vaardigheden, verworven bij verschillende vakken, te integreren. Er wordt in de voorexamenklas gestart met het PWS, in de examenklas wordt het werkstuk voltooid en ingeleverd.

Leerlingen kunnen kiezen uit een PWS waarin ‘onderzoek doen’ of ‘ontwerpen’ centraal staat. Bij het PWS wordt zowel het proces als het product beoordeeld. Het werkstuk wordt met een schoolexamencijfer beoordeeld. Dit cijfer maakt deel uit van het zogeheten combinatiecijfer;; zie 7.1. Voor elk onderdeel van het combinatiecijfer (dus ook voor het PWS) dient ten minste een 4 te worden behaald! Voor de inhoud en vorm van het PWS verwijzen wij naar de Handleiding Profielwerkstuk die als werkboekje aan de leerlingen wordt verstrekt en via de ELO te downloaden is.

Belangrijke deadlines en regels voor 2017-­2018:

• Uiterlijk vrijdag 22 december 2017, 12.00 uur moet het PWS persoonlijk overhandigd worden aan de begeleidende docent tenzij met hem andere afspraken moesten worden gemaakt. De docent ontvangt ook een digitale versie van het werkstuk.

• Bij plagiaat wordt een 1,0 gegeven en moet altijd een herkansing worden benut om het PWS alsnog te voltooien.

• Wie het PWS te laat heeft ingeleverd, moet een herkansing van de 3e se-­periode gebruiken.

• Wie lager dan een 4 scoort, werkt zijn PWS bij, en verspeelt hiermee eveneens een herkansing in de laatste periode.

• Leerlingen die doubleren in de voorexamenklas, werken verder aan het PWS in het jaar waarin zij gedoubleerd zijn. Zij dienen het PWS in dat (tweede) jaar af te ronden en in te leveren volgens dezelfde planning als de examenkandidaten.

Page 12: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

12 30 september 2017

HOOFDSTUK 5. LOOPBAANORIËNTATIE EN -­BEGELEIDING (LOB)

Binnen het vrije deel valt LOB;; het is een verplicht onderdeel van het examenprogramma en vergt 40 studielasturen. De school stelt de leerlingen in staat LOB uit te voeren. Dit houdt in, dat leerlingen, uiteraard met toestemming enerzijds van de ouders en anderzijds van de leerlingencoördinator, tijdens lesdagen bijvoorbeeld opendagen of meeloopdagen van universiteiten of hogescholen mogen bezoeken. De geoorloofde absentie wordt via de leerlingenbalie ingevoerd in Magister onder de code LB.

5.1 Vorm en inhoud

Het initiatief voor de te ondernemen activiteiten ligt in principe bij de leerling. Bij LOB zijn diverse activiteiten mogelijk. Een aantal voorbeelden:

• Bezoeken van voorlichtingsbijeenkomsten in en buiten school. • Deelnemen aan een ‘(snuffel)stage’. • Houden van interviews met vertegenwoordigers van diverse beroepen. • Bezoeken van opendagen / meeloopdagen / ‘masterclasses’ (enz.) van universiteiten

of hogescholen’ • Deelnemen aan een capaciteiten-­ en interessetest. • Het formuleren van een motivatie van de keuze voor een bepaalde vervolgopleiding.

De leerling maakt steeds een verslag van de ondernomen activiteiten. Hij doet dit online via de decanenwebsite en voor de examenklassen via http://www.pontesleaks.nl/lob.

5.2 Beoordeling en feedback

De decaan beoordeelt het verslag van de leerling en kent een aantal slu’s toe. De decaan licht een negatieve beoordeling desgewenst toe.

Page 13: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

13 30 september 2017

HOOFDSTUK 6. BEVORDERD WORDEN, DOUBLEREN, ZAKKEN, HERKANSEN

6.0 Vooraf

Het examendossier wordt opgebouwd gedurende het voorexamenjaar (havo), resp. de voorexamenjaren (vwo), en het examenjaar. Het schoolexamen beslaat dus meer jaren. De school wil voorkomen, dat een leerling

• Die niet slaagt voor het eindexamen, het gehele Schoolexamen moet overdoen. • Kansloos aan het examenjaar begint, omdat hij tevoren erg veel onvoldoendes heeft

gehaald. • Twee jaar na dato een schoolexamentoets moet herkansen.

De leerling moet als het ware met een redelijk schone lei het examenjaar ingaan. Deze wensen maken het noodzakelijk, regels op te nemen voor bevordering, doubleren, zakken en herkansen. Deze worden in dit hoofdstuk weergegeven.

6.1 ‘Slaag-­/zak-­regeling’

Het Eindexamenbesluit havo/vwo zegt, dat een havo-­ of vwo-­leerling is geslaagd, indien

• Er is voor alle vakken een eindcijfer van 6 of hoger behaald, óf er is eenmaal een 5 behaald en voor de overige vakken 6 of hoger.

• Er is eenmaal een 4 behaald òf tweemaal een 5 òf eenmaal een 5 en een 4 en voor de overige vakken 6 of hoger, waarbij het gemiddelde tenminste 6,0 is.

• Het gemiddelde van de centrale-­examencijfers 5,5 of hoger is (iemand met een gemiddelde van 5,49 of lager is dus per definitie gezakt).

• Havo: in de eindcijfers voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één 5 zit.

• Vwo: in de eindcijfers voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde èn rekenen max. één 5 zit.

De eerste aanvulling hierop is, dat CKV en LO met ‘voldoende’ moeten zijn afgerond.

De tweede aanvulling hierop is voor havo: de rekentoets moet zijn gemaakt.

Een van de eindcijfers is het combinatiecijfer, waarin de kleine ‘vakken’ uit het gemeenschappelijk deel worden gemiddeld: het profielwerkstuk en maatschappijleer (plus ANW op het vwo). Voor wie wil slagen, geldt: de ondergrens voor die afzonderlijke onderdelen is het cijfer 4. De afgeronde eindcijfers worden gemiddeld. Het combinatiecijfer wordt ook afgerond. Het telt mee als één cijfer en kan dus eventuele onvoldoendes compenseren.

Page 14: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

14 30 september 2017

6.2 Bevorderingsnormen

1 De bevorderingsnormen zijn een directe afgeleide van de van overheidswege voorgeschreven “slaag-­/zak-­regeling” (zie hierboven).

2 Het aantal vakken per leerling kan verschillen;; omwille van de duidelijkheid is de bevorderingsnorm universeel, evenals de “slaag-­/zak-­regeling”.

3 Een ‘extra vak’, d.w.z. een vak of module waarin geen examen behoeft te worden gedaan, telt niet mee bij de bevordering.

4 Wie van vwo-­4 naar havo-­4 wil ‘terugstromen’ in het lopende schooljaar, moet dit vóór de herfstvakantie aangeven bij de leerlingencoördinator. Stofinhoudelijke en/of schoolorganisatorische zaken (zoals groepsgrootte) kunnen belemmeringen zijn voor wie wil overstappen!

5 Wie in havo-­4 of in vwo-­4 van vak of profiel wil veranderen, moet dit onmiddellijk melden bij de betreffende leerlingencoördinator! Stofinhoudelijke en/of schoolorganisatorische zaken (zoals groepsgrootte) kunnen belemmeringen zijn voor wie wil overstappen!

6 Het vak ANW is voor elke vwo-­leerling een verplicht vak in het vrije deel. Het is evenwel een volwaardig (examen)vak, en telt derhalve mee bij bevordering. Dit vak maakt deel uit van het combinatiecijfer, samen met maatschappijleer en het Profielwerkstuk (PWS).

Page 15: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

15 30 september 2017

6.2.1 Bevorderingsnormen voor de overgang van havo-­4 naar havo-­5

Bevorderen

• Alle vakken 6 of hoger. • Eén vak 5, overige 6 of hoger. • Eén vak 4, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Twee vakken 5, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Eén vak 5, één vak 4, overige 6 of hoger;; gem. min.6,0.

n.b.: niet meer dan één onvoldoende (ten minste een 5!) voor de eindcijfers Nederlands, Engels en wiskunde

De som van de afgeronde cijfers van de 8 examenvakken moet minstens 42 punten bedragen;; 41 punten is voldoende voor hen die (maximaal) één 5 hebben.

Bespreken

• Eén tekort meer dan volgens “bevorderen” is toegestaan. • De som van de afgeronde cijfers van de 8. • Examenvakken bedraagt ten minste 40 punten.

Afwijzen

• in alle overige gevallen

ü Voor leerlingen zonder wiskunde geldt, dat ten hoogste één 5 voor Nederlands en Engels mag worden behaald.

ü Het ‘achtste examenvak’ is het combinatiecijfer;; dit is opgebouwd uit de cijfers voor het PWS en maatschappijleer. Aangezien ervoor gekozen is, het PWS en maatschappijleer in havo-­5 in te roosteren speelt het combinatiecijfer geen rol in de bevordering naar havo 5.

ü Een “onvoldoende” voor CKV wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Een “onvoldoende” voor LO wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Let wel: zowel CKV als LO moet “voldoende” zijn, alvorens centraal examen kan worden gedaan!

Page 16: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

16 30 september 2017

6.2.2 Bevorderingsnormen voor de overgang van vwo-­4 naar vwo-­5

Bevorderen

• Alle vakken 6 of hoger. • Eén vak 5, overige 6 of hoger. • Eén vak 4, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Twee vakken 5, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Eén vak 5, één vak 4, overige 6 of hoger;; gem. min.6,0.

n.b.: niet meer dan één onvoldoende (ten minste een 5) voor de eindcijfers Nederlands, Engels en wiskunde

De som van de afgeronde cijfers van de 9 examenvakken moet minstens 54 punten bedragen;; 53 punten is voldoende voor hen die (maximaal) één 5 hebben.

Bespreken

• Eén tekort meer dan volgens “bevorderen” is toegestaan. • De som van de afgeronde cijfers van de 9 examenvakken bedraagt ten minste 52

punten.

Afwijzen

• In alle overige gevallen.

ü Het ‘negende examenvak’ is het combinatiecijfer;; dit is opgebouwd uit de cijfers voor ANW,maatschappijleer en het PWS.

ü Een “onvoldoende” voor CKV wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Een “onvoldoende” voor LO wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Let wel: zowel CKV als LO moet “voldoende” zijn, alvorens centraal examen kan worden gedaan!

Page 17: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

17 30 september 2017

6.2.3 Bevorderingsnormen voor de overgang van vwo-­5 naar vwo-­6

Bevorderen

• Alle vakken 6 of hoger. • Eén vak 5, overige 6 of hoger. • Eén vak 4, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Twee vakken 5, overige 6 of hoger;; gemiddeld min. 6,0. • Eén vak 5, één vak 4, overige 6 of hoger;; gem. min.6,0.

n.b.: niet meer dan één onvoldoende (ten minste een 5) voor de eindcijfers Nederlands, Engels en wiskunde

De som van de afgeronde cijfers van de 9 examenvakken moet minstens 54 punten bedragen;; 53 punten is voldoende voor hen die (maximaal) één 5 hebben

Bespreken

• Eén tekort meer dan volgens “bevorderen” is toegestaan. • De som van de afgeronde cijfers van de 9 examenvakken bedraagt ten minste 52

punten.

Afwijzen

• In alle overige gevallen.

ü Het ‘negende examenvak’ is het combinatiecijfer;; dit is opgebouwd uit de cijfers voor ANW, maatschappijleer en het PWS.

ü Een “onvoldoende” voor CKV wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Een “onvoldoende” voor LO wordt beschouwd als een 5, al wordt voor dit vak geen cijfer gegeven.

ü Let wel: zowel CKV als LO moet “voldoende” zijn, alvorens centraal examen kan worden gedaan!

Page 18: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

18 30 september 2017

6.3 Bevorderingsregels en rapporten

Cijfers en beoordelingen ten behoeve van de overgang

In het voorexamenjaar / de voorexamenjaren worden niet alleen cijfers en beoordelingen gegeven voor het examendossier (het Schoolexamen), maar ook voor de overgang. Enige voorbeelden:

• Er worden naast schoolexamens ook ‘traditionele’ proefwerken / repetities gegeven;; • De activiteiten in het handelingsdeel worden in het kader van het examendossier

alleen beoordeeld met ‘goed’, ‘naar behoren’ of ‘niet naar behoren’. Voor afsluiting van het schoolexamen dienen alle handelingsdelen ten minste ‘naar behoren’ te zijn, zie 7.5.

Bovengenoemde punten wegen mee bij het bepalen van het overgangscijfer van klas 4 naar klas 5 en van klas 5 vwo naar 6 vwo. Ze worden aangevuld met de onderdelen van het schoolexamendossier.

Bij de beoordeling voor de overgang tellen alle vakken mee, inclusief lichamelijke oefening.

Relatie examendossier met het ‘gewone’ rapport

Het rapport is een belangrijk document, aangezien de school blijft werken met het jaarsysteem. Het rapport geeft de vorderingen van de leerling weer. Te veel tekorten op het rapport belemmeren doorstroming naar het volgende leerjaar.

Page 19: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

19 30 september 2017

6.4 Herkansingen schoolexamentoetsen

In het PTA is vastgelegd welke schoolexamentoetsen herkansbaar zijn.

De complete herkansingsregeling

De herkansingsregeling (deel)schoolexamen is als volgt.

a. Per periode zijn er inhaal-­/herkansingsdagen. b. Op de inhaal-­/herkansingsdagen gaan de lessen door. c. Iedere leerling heeft per periode maximaal één herkansingsmoment. Voor iedere

leerling zijn er drie periodes (Zie de Jaarplanning). d. Iedereen kan één toets herkansen, ook wie een toets (of meer toetsen) moet inhalen.

Dit geldt niet voor hen die ongeoorloofd een toets gemist hebben. Zij verspelen het recht op een herkansing.

e. Alle gemiste toetsen moeten worden ingehaald. f. Een ingehaalde toets kan niet worden herkanst. g. Een gemiste herkansingstoets kan niet in tweede instantie worden gedaan. h. Wie in een periode geen schoolexamentoets heeft gemaakt, kan uiteraard niets

herkansen. i. Het recht op herkansingen kan worden meegenomen naar een volgende periode.

Herkansingen sluiten aan bij de laatst afgelegde toetsen;; er kan daarom niet worden herkanst uit een vorige toetsperiode.

j. Een schoolexamentoets en een deel-­schoolexamentoets worden inzake inhalen en herkansen aan elkaar gelijkgesteld.

k. Voor een doublant geldt dezelfde regeling als voor wie voor het eerst in een leerjaar zit.

l. Het is een gegeven, dat schoolexamentoetsen zó kunnen zijn ingeroosterd, dat leerlingen een verschillend aantal schoolexamentoetsen hebben.

m. Voor leerlingen voor wie geldt, dat sprake is van 'bijzondere omstandigheden' -­ zulks ter bepaling van de afdelingsleider -­ geldt een afwijkende regeling.

Page 20: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

20 30 september 2017

6.5 Handelingsopdrachten

Voor alle opdrachten die deel uitmaken van het ‘handelingsdeel’ geldt, dat ze ‘goed’, ‘voldoende’ of ‘naar behoren’ moeten zijn. Eén van deze kwalificaties verdienen ze slechts, indien de inhoud van het product dit wettigt èn indien ze op tijd zijn ingeleverd. Onder ‘op tijd’ wordt verstaan: een (na overleg met de klas) uiteindelijk door de docent bepaalde datum. Wie op tijd ‘onvoldoende’ kwaliteit levert, krijgt de gelegenheid, in overleg met de docent het werk aan te vullen of te herzien, totdat het aan de eisen voldoet.

Wie niet op tijd het werk inlevert, krijgt twee weken respijt -­ de tijd die een docent in de regel heeft, om werk van leerlingen te beoordelen en/of te corrigeren. Is het werk ná de extra tijd nog niet bij de docent, dan hoeft die docent zich niet meer verplicht te voelen voor enigerlei begeleiding zorg te dragen. Bovendien neemt de docent contact op met de afdelingsleider met het oog op eventueel op te leggen sancties. Deze sancties houden veelal in, dat een kind op school blijft, tot het werk af is. (Zie ook 7.6.)

6.6 Handelingsdeel (de verzamelde handelingsopdrachten per vak)

1. De (totale) handelingsdelen van een vak moeten ‘voldoende’ of ‘goed’ zijn.

2. De leerling ontvangt van de desbetreffende docent een ‘protocol’ waarin stofomschrijving, eisen en uiterste inleverdatum van het geheel aan handelingsopdrachten zijn opgenomen. Na afsluiting van schoolexamens kunnen geen handelingsdelen worden afgerond.

3. De docent verstrekt een nieuwe (aanvullende) opdracht indien een handelingsdeel niet ‘voldoende’ of ‘goed’ is afgerond.

4. Indien het handelingsdeel op de gestelde einddatum niet ‘naar behoren’ of ‘goed’ is afgerond, krijgt de kandidaat nog twee weken de gelegenheid aan de gestelde eisen te voldoen. De leerling kan worden verplicht, dagelijks tot 17.00 uur op school aan het handelingsdeel te werken. Van de met de leerling gemaakte afspraken worden ouders/verzorgers schriftelijk in kennis gesteld.

5. Indien het handelingsdeel op de ‘nieuwe’ einddatum niet ‘voldoende’ of ‘goed’ is, worden de ouders/verzorgers door de voorzitter van de examencommissie door middel van een aangetekende brief op de hoogte gebracht van het volgende: het schoolexamen van het desbetreffende vak kan niet worden afgerond en derhalve is voor dat vak deelname aan het centraal examen uitgesloten.

6. Binnen drie werkdagen na ontvangst van de aangetekende brief kan men schriftelijk beroep aantekenen bij de Commissie van beroep eindexamens.

Page 21: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

21 30 september 2017

6.7 Vrijstellingen, opstromen, doubleren, zakken

Vrijstellingen

Afhankelijk van ‘waarvandaan’ een leerling komt, worden bepaalde vrijstellingen verleend:

• Leerling komt van 5 havo en gaat naar 5 vwo: vrijstellingen voor ANW, CKV, maatschappijleer.

• Leerling komt van een andere school: (eventueel) vrijstellingen op grond van zijn examendossier en (dus) op grond van eerdere vrijstellingen.

De decaan beschikt over een lijst waarop uitputtend de vrijstellingen worden beschreven. Deze lijst is ook te vinden op de decanenwebsite: http://pontesgoeselyceum.dedecaan.net/handig/downloads/overstappen_naar_andere_afdeling

Opstromen

Een leerling met een havo-­diploma kan in sommige gevallen opstromen naar vwo-­5. Voorwaarde is dat de kandidaat hierover tijdig overleg heeft met de decaan en de afdelingsleider. Tezamen wordt onderzocht of de opstroom mogelijk is en wat ervoor moet worden gedaan. De decaan beschikt over een lijst waarop uitputtend de te vullen hiaten worden beschreven. Deze lijst is ook te vinden op de decanenwebsite: http://pontesgoeselyceum.dedecaan.net/handig/downloads/overstappen_naar_andere_afdeling

Doubleren en zakken

Een leerling die doubleert, moet onderdelen van het examendossier overdoen,

• die niet met 5.5 of 6.5 (beoordeling van de docent) of hoger waren gehonoreerd (zie PTA).

• die niet als beoordeling ‘voldoende’ of ‘goed’ hadden gekregen.

Overigens: hij doet mee aan alle niet-­schoolexamenopdrachten/-­toetsen en volgt alle lessen.

Een leerling die zakt, moet onderdelen van het examendossier overdoen,

• Die niet met 5.5 of 6.5 (ter beoordeling van de docent) of hoger waren gehonoreerd (zie PTA);;

• Die niet als beoordeling ‘voldoende’ of ‘goed’ hadden gekregen.

Overigens: hij doet mee aan alle niet-­schoolexamenopdrachten/-­toetsen en volgt alle lessen.

6.8 Regelingen voor beroep / uitzonderingen (dyslexie e.d.)

De school gaat uit van het gestelde in artikel 41 van het Pontes Examenreglement.

Page 22: 1718 examenreglement Oranjeweg hv 30 SEPTEMBER 2017b · 30september!2017! 6! Artikel.4.Beoordelingschoolexamen! 1.!Voor!de!beoordeling!van!de!schoolexamens!gebruikt!de!examinator!de!cijfers!van!1

22 30 september 2017

Hoofdstuk 7. Slot-­ en overgangsbepalingen

Artikel 1. Inwerkingtreding 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2016. 2. Dit reglement wordt jaarlijks voor 1 oktober op de site bekend gemaakt aan de kandidaten. Artikel 2. Citeertitel Dit besluit wordt aangehaald als: examenreglement Scholengroep Pontes Het Goese Lyceum locatie Oranjeweg inzake de afdelingen havo en vwo (incl. gymnasium).