1401 Benchmarking In De Zorg

2
184 10-2007 > zorg & financiering > literatuur/media Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat (adresgegevens: zie colofonpagina). 1400 afscheid van het ziekenfonds De nieuwe Zorgverzekeringswet straalt uit dat de mensen meer met hun eigen zorgkosten dienen te worden geconfronteerd. Meer doen aan eigen verantwoordelijkheid heet dat. Het verleden heeft echter steeds een strijd te zien gegeven om de aanspraken van de verzeker- den en om het behoud van de voorzieningen, eerst binnen het ziekenfonds, nu gaat het om de rechten van de gehele bevolking. De solidariteit heeft bij het vroegere ziekenfonds steeds centraal gestaan. Gestreden is om de bereikbaarheid van een adequate hulpverlening voor alle min- en onvermogenden; beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg zowel in de eigen omgeving alsook in finan- cieel opzicht. Hoe staat het nu echter met dit uitgangspunt in de Zorgverzekeringswet? Is deze bereikbaarheid nog wel gegarandeerd met zeer hoge nominale premies, de no-claim- korting en eigen risico’s? Het ziet ernaar uit dat een adequate zorg in het gedrang komt door de budgettering, zelfs op het niveau van de individuele patiënt en de marktwerking en concurrentie, die leidt tot een massificatie van verzekerden bij de zorgverzekeraars en tot een overeenkomstige schaalvergroting bij de instellingen van hulpverlening. Waar en wat is nog de individuele keuzevrijheid? Zie ook de batterij aan ambtelijk toezicht. Feitelijk is zo ieders belang in het geding: van de verzekerden vanwege hun rechten, van de hulpverleners om hun professio- nele autonomie en van de zorgverzekeraars vanwege de toenemende bureaucratie. Afscheid van het ziekenfonds. Een analyse van de Zorgverzekeringswet vanuit het gedachtegoed van de ziekenfondsen R.T.S.M. Teeuwen Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen ISBN 978 90 352 2937 2 Prijs: ¤ 22,50< 1401 benchmarking in de zorg Benchmarking, het vergelijken van prestaties om ze te verbeteren, heeft een hoge vlucht genomen. Ontstaan als een instrument voor de profitsector, is het inmiddels dankbaar overgenomen door de non-profitsector. En niet voor niets: ook in die sector is het letterlijk van levensbelang geworden om optimaal te presteren. Neem de zorg: cliënten, verzeke- raars en overheden stellen steeds hogere eisen. Dit boek gaat over benchmarking in de zorg. Het wil bestuurders, kwaliteitsfunctionaris- sen en anderen die geïnteresseerd zijn in benchmarking in de gezondheidszorg in staat stellen bewuste keuzes te maken als het gaat om benchmarking. Loont het de moeite om deel te nemen aan een benchmarkonderzoek? Wat is eigenlijk een goed benchmarkonder- ZenF-1007 cyaan.qxd 29-11-07 12:18 Pagina 184

Transcript of 1401 Benchmarking In De Zorg

Page 1: 1401 Benchmarking In De Zorg

184 10-2007 > zorg & financiering

> literatuur/media

Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat (adresgegevens: zie colofonpagina).

1400 afscheid van het ziekenfonds

De nieuwe Zorgverzekeringswet straalt uit dat de mensen meer met hun eigen zorgkostendienen te worden geconfronteerd. Meer doen aan eigen verantwoordelijkheid heet dat. Hetverleden heeft echter steeds een strijd te zien gegeven om de aanspraken van de verzeker-den en om het behoud van de voorzieningen, eerst binnen het ziekenfonds, nu gaat het omde rechten van de gehele bevolking.De solidariteit heeft bij het vroegere ziekenfonds steeds centraal gestaan. Gestreden is omde bereikbaarheid van een adequate hulpverlening voor alle min- en onvermogenden;beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg zowel in de eigen omgeving alsook in finan-cieel opzicht. Hoe staat het nu echter met dit uitgangspunt in de Zorgverzekeringswet? Isdeze bereikbaarheid nog wel gegarandeerd met zeer hoge nominale premies, de no-claim-korting en eigen risico’s?

Het ziet ernaar uit dat een adequate zorg in het gedrang komt door de budgettering, zelfsop het niveau van de individuele patiënt en de marktwerking en concurrentie, die leidt toteen massificatie van verzekerden bij de zorgverzekeraars en tot een overeenkomstigeschaalvergroting bij de instellingen van hulpverlening. Waar en wat is nog de individuelekeuzevrijheid? Zie ook de batterij aan ambtelijk toezicht. Feitelijk is zo ieders belang in hetgeding: van de verzekerden vanwege hun rechten, van de hulpverleners om hun professio-nele autonomie en van de zorgverzekeraars vanwege de toenemende bureaucratie.

Afscheid van het ziekenfonds. Een analyse van de Zorgverzekeringswet vanuit het gedachtegoed van deziekenfondsenR.T.S.M. TeeuwenElsevier Gezondheidszorg, MaarssenISBN 978 90 352 2937 2 Prijs: ¤ 22,50<

1401 benchmarking in de zorg

Benchmarking, het vergelijken van prestaties om ze te verbeteren, heeft een hoge vluchtgenomen. Ontstaan als een instrument voor de profitsector, is het inmiddels dankbaarovergenomen door de non-profitsector. En niet voor niets: ook in die sector is het letterlijkvan levensbelang geworden om optimaal te presteren. Neem de zorg: cliënten, verzeke-raars en overheden stellen steeds hogere eisen.Dit boek gaat over benchmarking in de zorg. Het wil bestuurders, kwaliteitsfunctionaris-sen en anderen die geïnteresseerd zijn in benchmarking in de gezondheidszorg in staatstellen bewuste keuzes te maken als het gaat om benchmarking. Loont het de moeite omdeel te nemen aan een benchmarkonderzoek? Wat is eigenlijk een goed benchmarkonder-

ZenF-1007 cyaan.qxd 29-11-07 12:18 Pagina 184

Page 2: 1401 Benchmarking In De Zorg

literatuur/media

185zorg & financiering > 10-2007

zoek? Hoe halen we eruit wat erin zit? Op dit soort vragen krijgt de lezer een gedegen ant-woord. Van PricewaterhouseCoopers, dat al heel lang meewerkt aan bennchmarkonderzoe-ken in de zorg, maar ook van andere onderzoekers die hier aan het woord worden gelaten.Niet alleen de huidige stand van zaken wordt beschreven, er wordt ook gekeken naar denieuwste ontwikkelingen in benchmarking in de zorg. Goed presteren is niet goed genoegmeer, het draait nu om het leveren van topprestaties. Benchmarking helpt u om van uworganisatie een excellente organisatie te maken.

Benchmarking in de zorg. Op weg naar een excellente organisatieR.J.C. Poerstamper, A. van Mourik-van Herk en A.C. VeltmanElsevier Gezondheidszorg, Maarssen ISBN 978 90 352 2929 7 Prijs: ¤ 15,95

1402 meedoen met beperkingen

– Nederland telt naar schatting 1,7 miljoen zelfstandig wonende mensen met een matige ofernstige lichamelijke beperking. Bijna de helft van hen is 65 jaar of ouder.

– De verschillen in sociale en maatschappelijke participatie tussen mensen met en zonderbeperkingen zijn tussen 1995 en 2003 niet kleiner geworden.

– Een op de zeven huishoudens met een lid met matige of ernstige beperkingen heeftbehoefte aan (meer) huishoudelijke verzorging.

– Van de vijftien- tot vijfenzestigjarigen met matige of ernstige beperkingen heeft 31 pro-cent een betaalde baan; bij mensen zonder beperkingen is dat percentage 76.

– De inkomensontwikkeling van mensen met beperkingen blijft achter bij die van mensenzonder beperkingen.

Dit zijn enkele conclusies uit de publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP),Meedoen met beperkingen. Rapportage gehandicapten 2007.

In het rapport geeft dr. Mirjam de Klerk een beeld van de participatie van mensen met licha-melijke beperkingen aan de samenleving en schetst zij de ontwikkelingen die zich tussen1995 en 2003 hebben voorgedaan. Deze tweejaarlijkse uitgave is opgesteld op verzoek vanhet ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1,7 miljoen mensen met lichamelijke beperkingen

Er zijn in Nederland naar schatting 1,7 miljoen zelfstandig wonende mensen met een mati-ge of ernstige lichamelijke beperking. Dit zijn mensen die veel moeite hebben met het ver-richten van dagelijkse handelingen of deze helemaal niet meer zelf kunnen uitvoeren. Bijnade helft van hen is 65 jaar of ouder. Ongeveer anderhalf miljoen mensen hebben motori-sche beperkingen (beperkingen aan het bewegingsapparaat), circa 430.000 personen visu-ele beperkingen en 360.000 mensen auditieve beperkingen. Mensen kunnen op verschil-lende terreinen beperkingen hebben.

ZenF-1007 cyaan.qxd 29-11-07 12:18 Pagina 185