1366 Zeggenschap Cliënten Onder De Maat

1
patiëntenbeleid 154 10-2007 > zorg & financiering De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft onlangs de uitkomsten van een branchebreed benchmarkonderzoek uitgereikt aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. Het Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR), de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Landelijke Federatie Belangen- vereniging Onderling Sterk (LFB) zijn verheugd over het onderzoek. Het is een belangrijke stap naar het verbeteren van de professionaliteit en kwaliteit in de gehan- dicaptenzorg. De uitkomsten bieden daarvoor aanknopingspunten. Want er valt nog veel te verbeteren in de gehandicaptenzorg, zo beves- tigt ook het onderzoek. Meebeslissen over de invulling van je leven Met de uitkomsten van het onderzoek ontstaat voor het eerst een helder inzicht in de prestaties van de zorginstellingen. In het onderzoek was ruime aandacht voor de mening van cliënten over de kwaliteit van zorg naast onderdelen als bedrijfsvoering en medewerkerraadpleging. Het meest opmerkelijke uit het onderzoek is dat zeg- genschap de sleutel blijkt tot kwaliteit. De ‘good practices’ scoren op het gebied van zeggenschap en bejegening goed. Dit punt moet worden op- gepakt. Verbetertrajecten moeten worden ge- start, zo nodig gekoppeld aan verdiepend kwali- teitsonderzoek. Zorginstellingen kunnen op dit terrein leren van instellingen waar de zeggen- schap wel beter wordt beoordeeld. Schaalvergroting leidt niet tot betere prestaties Verder is opvallend dat kleine en middelgrote zorginstellingen beter scoren dan grote zorg- instellingen. De afgelopen jaren is er een grote fusiegolf binnen zorginstellingen. Deze resulta- ten geven aan dat schaalvergroting niet altijd leidt tot betere prestaties. Klachtenprocedure Ook de klachtenprocedure blijkt vaak niet goed te werken. Dit wordt voor een deel veroorzaakt door onbekendheid met de regeling Wet klacht- recht cliënten zorgsector (WKCZ). De uitvoering van klachtenprocedures moeten verbeterd wor- den. Versterking positie cliënt en kwaliteit van bestaan De uitkomsten onderbouwen het beleid dat de sector heeft ingezet: versterking van de positie van de cliënt en een focus op kwaliteit van bestaan. Het LSR, de CG-Raad en het LFB zien in de uitkomsten een belangrijk signaal naar zowel de zorgaanbieders als de politiek. Zij gaan hierover in overleg met de VGN en het ministe- rie van VWS. De belangenbehartigers dringen er bij de zorginstellingen op aan om hard aan de slag te gaan met de uitkomsten. Ook cliëntenraden kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zij zijn de verbinding richting meer zeggenschap van cliënten. Het is nodig dat de positie van de cliëntenraad wordt verstevigd. De politiek is aan zet om verbetering van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ) door te voeren. Bron: CG-Raad, 13 september 2007< > medezeggenschap 1366 zeggenschap cliënten onder de maat ZenF-1007 cyaan.qxd 29-11-07 12:18 Pagina 154

Transcript of 1366 Zeggenschap Cliënten Onder De Maat

patiëntenbeleid

154 10-2007 > zorg & financiering

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland(VGN) heeft onlangs de uitkomsten van eenbranchebreed benchmarkonderzoek uitgereiktaan staatssecretaris Bussemaker van VWS. HetLandelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR), deChronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Landelijke Federatie Belangen-vereniging Onderling Sterk (LFB) zijn verheugdover het onderzoek.

Het is een belangrijke stap naar het verbeterenvan de professionaliteit en kwaliteit in de gehan-dicaptenzorg. De uitkomsten bieden daarvooraanknopingspunten. Want er valt nog veel teverbeteren in de gehandicaptenzorg, zo beves-tigt ook het onderzoek.

Meebeslissen over de invulling van je leven

Met de uitkomsten van het onderzoek ontstaatvoor het eerst een helder inzicht in de prestatiesvan de zorginstellingen. In het onderzoek wasruime aandacht voor de mening van cliëntenover de kwaliteit van zorg naast onderdelen alsbedrijfsvoering en medewerkerraadpleging. Hetmeest opmerkelijke uit het onderzoek is dat zeg-genschap de sleutel blijkt tot kwaliteit. De ‘goodpractices’ scoren op het gebied van zeggenschapen bejegening goed. Dit punt moet worden op-gepakt. Verbetertrajecten moeten worden ge-start, zo nodig gekoppeld aan verdiepend kwali-teitsonderzoek. Zorginstellingen kunnen op ditterrein leren van instellingen waar de zeggen-schap wel beter wordt beoordeeld.

Schaalvergroting leidt niet tot betere prestaties

Verder is opvallend dat kleine en middelgrotezorginstellingen beter scoren dan grote zorg-

instellingen. De afgelopen jaren is er een grotefusiegolf binnen zorginstellingen. Deze resulta-ten geven aan dat schaalvergroting niet altijdleidt tot betere prestaties.

Klachtenprocedure

Ook de klachtenprocedure blijkt vaak niet goedte werken. Dit wordt voor een deel veroorzaaktdoor onbekendheid met de regeling Wet klacht-recht cliënten zorgsector (WKCZ). De uitvoeringvan klachtenprocedures moeten verbeterd wor-den.

Versterking positie cliënt en kwaliteit vanbestaan

De uitkomsten onderbouwen het beleid dat desector heeft ingezet: versterking van de positievan de cliënt en een focus op kwaliteit vanbestaan. Het LSR, de CG-Raad en het LFB zienin de uitkomsten een belangrijk signaal naarzowel de zorgaanbieders als de politiek. Zij gaanhierover in overleg met de VGN en het ministe-rie van VWS. De belangenbehartigers dringen erbij de zorginstellingen op aan om hard aan deslag te gaan met de uitkomsten. Ook cliëntenraden kunnen hier een belangrijkerol in spelen. Zij zijn de verbinding richtingmeer zeggenschap van cliënten. Het is nodig datde positie van de cliëntenraad wordt verstevigd.De politiek is aan zet om verbetering van de Wetmedezeggenschap cliënten zorginstellingen(WMCZ) door te voeren.Bron: CG-Raad, 13 september 2007<

> medezeggenschap

1366 zeggenschap cliënten onder de maat

ZenF-1007 cyaan.qxd 29-11-07 12:18 Pagina 154