1328 Nictiz Verantwoordelijke Voor Landelijk Schakelpunt

1

Click here to load reader

Transcript of 1328 Nictiz Verantwoordelijke Voor Landelijk Schakelpunt

Page 1: 1328 Nictiz Verantwoordelijke Voor Landelijk Schakelpunt

patiëntenbeleid

194 8-2005 > zorg & financiering

Het College bescherming persoonsgegevens(CBP) is van oordeel dat het Nationaal ICTInstituut in de Zorg (NICTIZ) vooralsnog ver-antwoordelijke is in de zin van de Wet bescher-ming persoonsgegevens (WBP) voor een nieuwin te richten Landelijk Schakelpunt. De Ministervan VWS heeft NICTIZ gevraagd zorg te dragenvoor de realisatie exploitatie van het LandelijkSchakelpunt (LSP). De externe marktpartijwaaraan het beheer van het LSP op termijn zalworden uitbesteed, kan als bewerker wordenaangemerkt.

Ook een eventueel op te richten rechtspersoon,waarin uitsluitend alle participerende zorgaan-bieders zijn vertegenwoordigd, zou de verant-woordelijke kunnen zijn voor het LSP. Voor dezerechtspersoon zou er een mogelijkheid kunnenzijn patiëntgegevens te verwerken, zij hetbinnen de grenzen van het medisch beroepsge-heim. Deze mogelijkheid kan pas nader bestu-deerd worden op het moment dat dit plan verderis uitgewerkt.

Via het LSP zullen patiëntgegevens uitgewisseldworden tussen alle zorgpartijen. NICTIZ heefthet CBP advies gevraagd over de vraag of het LSPin de hoedanigheid van bewerker patiëntgege-vens mag verwerken.Onder de verantwoordelijke in de zin van de Wetbescherming persoonsgegevens (WBP) wordtverstaan ‘de natuurlijke persoon, rechtspersoonof ieder ander die of het bestuursorgaan dat,alleen of tezamen met anderen het doel van ende middelen voor de verwerking van persoons-gegevens vaststelt’ (art. 1 sub d WBP). Een verantwoordelijke gebruikt persoonsgege-vens van anderen voor eigen doeleinden. Hijbepaalt of er persoonsgegevens verwerkt wor-den, welke persoonsgegevens nodig zijn, voorwelk doel ze verwerkt worden, op welke wijzeze verwerkt worden en hoelang de gegevensbewaard moeten worden.Bron: CBP, 27 juli 2005<

1328 nictiz verantwoordelijke voor landelijk schakelpunt

Wat moet een medisch hulpverlener doen wan-neer hij of zij in aanraking komt met een pa-tiënt die verdacht wordt van een strafbaar feit,een verdenking tegen hemzelf of met informa-tie die strafrechtelijk relevant is? Het medischberoepsgeheim beschermt de privacy van depatiënt en de toegankelijkheid van de zorg. Inhet Wetboek van Strafvordering is vastgelegdhoe strafvorderlijk kan worden opgetreden.Uitgangspunt bij strafvorderlijk optreden in eenziekenhuis is dat het belang van het medischberoepsgeheim prevaleert boven het belang vanopsporing.

Steeds vaker wordt regelgeving bijgesteld in hetbelang van opsporing. Het gevolg is dat infor-matie die onder het beroepsgeheim valt, kan envaak ook moet worden gebruikt voor opsporingof strafrechtelijke controle. Dat kan aan de ordezijn bij een vermoeden van kindermishandeling,twijfel over natuurlijk overlijden, euthanasie ofeen medische fout. Dat brengt medischberoepsbeoefenaren in een spagaat tussenopsporing en het beroepsgeheim.Hoog tijd om een aantal verhoudingen tussenhet medisch beroepsgeheim en de opsporing teverduidelijken, vindt arts en jurist drs. mr.Wilma Duijst-Heesters. Ze doet ook suggestiesvoor wijzigingen van artikelen in de Algemene

1329 promovendus: verhouding medisch beroepsgeheim en opsporingsbelang zorgvuldiger regelen

ZenF0805-cyaan.qxd 5-10-2005 13:19 Pagina 194