130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C...

40
1 DOORKIJK EDITIE 2013 OP DE WERKVLOER PERSONEELS- VERENIGING MARKTONTWIKKELINGEN ARBEIDSMOBILITEIT

Transcript of 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C...

Page 1: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

PB 1

DOORKIJKE D I T I E 2 0 1 3

OP DE WERKVLOER

PERSONEELS-VERENIGING

MARKTONTWIKKELINGEN

ARBEIDSMOBILITEIT

Page 2: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

2

Terugblik en toekomst 4

Arbeidsmobiliteit 10

Personeelsvereniging 18

Marktontwikkelingen 20

Mago Fancy Fair 26

Op de werkvloer 28

Feitenlijst 35

Jubilea 36

INHOUDSOPGAVE

COLOFON Doorkijk is het jaarlijks verschijnende personeelsblad van B&C Raamdecoratie en Trendiy in Nunspeet.

Oplage: 600 exemplarenVormgeving: Ontwerpstudio B&CDruk: tussen de bedrijven door

JUBILEA 36

PERSONEELS-VERENIGING 18

MAGO FANCY FAIR 26

TERUGBLIK EN TOEKOMST 4

Page 3: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

3

Dit jaar is de Doorkijk anders dan anders. Er is voor gekozen om het personeelsblad een glossy uitstraling te geven, zowel in tekst als in uiterlijk. We hebben een aantal interessante thema’s bedacht en we hebben, zoals het de redactie van een echte glossy betaamd, een freelance journalist in de arm genomen: oud-collega Chantal Visser. Zij heeft een groot aantal personeelsleden het hemd van het lijf gevraagd terwijl stagiair Tim druk in de weer was met de fotocamera. Dit laatste zorgde weer voor grote zenuwen onder de geïnterviewden: “Ik sta er toch wel goed op, hè?”

Naast de interviews zijn er interessante stukken door personeelsleden zelf aangeleverd. En natuurlijk ontbreekt de terugblik en toekomstverwachting van de

directie niet. Ook niet te missen zijn de foto’s van de PV-uitjes en het overzicht met geboortes en jubilea van het afgelopen jaar. We denken dat de Doorkijk jullie een verfrissende impressie geeft van het jaar 2013, en daarnaast vooruitblikt op een energiek 2014.

Onze dank gaat naar iedereen die heeft bijgedragen aan deze Doorkijk. Wij wensen jullie veel leesplezier en fijne feestdagen!

Redactie van de Doorkijk (v.l.n.r.):

Kirsten Krooman (gastlid)Bernice ReijnLoes SteenhuizenCeciel Mannens Janette van Hee

INLEIDING

VOL TROTS PRESENTEREN WIJ DE DOORKIJK EDITIE 2013

3

Page 4: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

4

Van mij in dit eindejaarsnummer nu even géén aandacht voor alle economische tegenwind. Ik veroorloof me te focussen op onszelf én onze organisatie. Als ik met dat laatste begin, dan zien we dat B&C Raamdecoratie en Trendiy in 2013 een nieuwe directie gekregen hebben. Remco Vink en Michiel Verdonk hebben hun posities ingenomen en sturen met hun teams de organisaties door de woelige wateren.

Verschillende negatieve beslissingen zijn genomen waarvan iedereen wel het nut en de noodzaak inziet, maar die ons zwaar vallen omdat het arbeidsplaatsen kost. Zeer begrijpelijk en logisch, zeker in de cultuur van ons bedrijf.

Ogenschijnlijk lijkt er veel negatieve energie te ontstaan door deze maat- regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én nieuwe markten.

Veel tijd en aandacht is er voor de ontwikkeling van nieuwe klanten in nieuwe landen. Amerika, Scandinavië en Spanje zijn zeer concreet. Maar ook wordt er onderzoek gedaan naar mogelijkheden op de Balkan en in Rusland. De B&C groep kijkt nu zelfs naar het ontwikkelen van totaal nieuwe producten, anders dan raamdecoratie. Het creatieve DNA van ons bedrijf biedt

daarvoor mogelijkheden. Want wat het economische tij ook is, de consument zoekt onderscheid en producten met een echt verhaal.

En ook de steeds verder oprukkende online verkopen hebben creatieve ondersteuning nodig. Al onze bedrijven richten zich in eerste instantie op het ondersteunen van onze klanten in online verkoop. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat er in de toekomst ook rechtstreeks producten van onze bedrijven verkocht zullen worden op het internet. Wij zijn het tijdperk van zogenaamde multichannel (verkoop via meerdere kanalen) binnengetreden.

Page 5: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

5

TERUGBLIK ENTOEKOMST

Johan Kramer, mede namens Michel van den Berg Raad van Bestuur B&C International

‘Van mij in dit eindejaarsnummer nu even géén aandacht voor alle economische tegenwind.’

Tot slot richt ik mij tot jullie persoonlijk:

Mensen maken een bedrijfNiets beweegt zonder menselijk handelen. Voor jullie energie en jullie inspanningen gedurende 2013 ben ik jullie dankbaar. Ik wens jullie rust en bezinning gedurende de kerstdagen, blijf gezond en geniet van iedereen die jullie lief en dierbaar is.

Page 6: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

6

“Op het gebied van export hebben wij al een hele goede start gemaakt.”

Remco Vink

6

Page 7: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

SalesIn 2013 hebben we een nieuwe collectie duo rolgordijnen, verticale jaloezieën en lief! in de markt gezet. Met deze collecties hebben wij ons nog meer kunnen onderscheiden en hebben wij ons marktaandeel weten te behouden. Met elkaar verkochten we dit jaar, ondanks de economische malaise, maar liefst 250.000 maatwerkproducten. Ook volgend jaar komen we weer met gloednieuwe collecties, zoals de collectie vouwgordijnen en gordijnen. Deze collectie bevat fantastische stoffen en bijzondere details. Met een nieuwe collectie plisségordijnen gaan wij ons echt onderscheiden op de markt met onder meer nieuwe technieken en bijzondere stoffen. Bovendien wordt de budgetcollectie Raam helemaal vernieuwd. Hierdoor zorgen we ervoor dat we ook een prijsgunstig alternatief in de winkel hebben liggen.

De afdeling Projecten heeft veel nieuwe plannen voor 2014, zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website en een nieuw magazine. Aan het einde van 2013 hebben we nog een mooi project weten binnen te halen, het Meander ziekenhuis in Baarn met maar liefst 1500 plisségordijnen.

Ook in België werken we hard aan het verbeteren van de omzet. Ondanks de economische tegenwind zijn we daar toch gegroeid en ook voor volgend jaar verwachten we dat er nog meer groei mogelijk is.

ExportOp het gebied van Export was 2013 het jaar van Stila. De vernieuwde collectie duo rolgordijnencollectie en een nieuwe collectie rolgordijnen werden in april gepresenteerd door middel van Road Shows op verschillende plekken in Denemarken. Begin november volgde ook de collectie verticale jaloezieën. In totaal is Stila goed voor meer dan 32.500 producten per jaar.

Een prachtige prestatie van veel afdelingen en drie verschillende bedrijven: Stila, PAC en B&C. In 2014 zullen we onze samenwerking verder gaan uitbreiden en zullen we de plisségordijnen voor Stila gaan produceren.

Op de beurs in Las Vegas introduceerden we dit jaar voor de Amerikaanse en Canadese franchisers van Budget Blinds de collecties rolgordijnen en vlinderjaloezieën. Naast de traditionele producten zijn aan de andere kant van de oceaan nu ook onze bijzondere rolgordijnen en vlinderjaloezieën te krijgen. Stap voor stap groeien we hier naar meer volume. Een project dat tijd kost, maar waar een enorme potentie voor onze organisatie ligt.

In maart 2013 is Alexandre Urvoy begonnen met de opzet van het concept “shop-at-home” waarmee we, in eerste instantie, in Parijs zullen starten. Onder de naam Store Direct brengen we advies aan huis, verkopen, meten en monteren we. Het mooie aan dit concept is dat het eenvoudig te kopiëren is naar nieuwe franchisers in andere steden in Frankrijk. In 2014 zullen we de resultaten zien van een lange voorbereiding en onderzoeken we waar dit concept verder uitgezet kan worden.

ProductieBegin dit jaar is de afdeling Duo Rolgordijnen verhuisd naar PAC. Noodzakelijk om een gezonde marge op deze productgroep te behouden, maar vervelend voor de mensen die het betrof. Gelukkig hebben we voor iedereen binnen het bedrijf weer een plekje weten te vinden. De afdeling Plisségordijnen heeft dit jaar goede resultaten behaald door het optimaal gebruiken van stoffen. Ook is de afdelingstijd verder verbeterd. De afdeling Servicecenter krijgt een steeds belangrijkere taak binnen onze organisatie. Deze afdeling waarborgt de kwaliteit en service.

2014De uitdaging blijft om onszelf te verbeteren. Dit om de voorkeurspositie die wij al bij veel detaillisten hebben, te behouden en te vergroten. Intern gaan we ons vooral concentreren op het verbeteren van de processen en de kwaliteit. We moeten nog veel werk verzetten, daarom is het van belang om efficiënt te werken en de juiste keuzes te maken. Het is weliswaar een lastige tijd, maar we moeten ons er met z’n allen doorheen slaan.

De verwachting is dat in 2014 de huizenmarkt stabiliseert. Maar de economische problemen zijn nog niet voorbij en ook volgend jaar zal B&C Raamdecoratie verder moeten blijven sturen op efficiency, kostenverlaging en een nog betere samenwerking. De omzetfocus voor de komende jaren ligt naast de reguliere kanalen ook op assortimentsuitbreiding, online-verkopen en export. Op het gebied van export hebben wij al een hele goede start gemaakt en we zijn druk bezig om de Europese markt verder in kaart te brengen. In Rusland heeft dat geleid tot een samenwerking met een lokale distributeur. De resultaten in de vorm van de eerste leveringen hopen we begin 2014 te zien.

Mago CareDit jaar hebben we ook laten zien dat we betrokken zijn bij mensen die veel minder te besteden hebben dan wij. Ook voor 2014 hebben we plannen om geld in te zamelen, onder andere met een Mago Care run. Er kan alvast gestart worden met trainen. Zelf ben ik al begonnen!

Voor nu wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar inzet in 2013. Ik wens jullie hele prettige feestdagen en alvast een gezond en gelukkig 2014. Rust lekker uit en geniet van deze dagen met familie en vrienden.

Graag tot ziens in het nieuwe jaar.

Sinds maart 2013 werk ik als directeur bij B&C Raamdecoratie. Iedere dag geeft mij dit veel plezier

en vind ik het een uitdaging om B&C Raamdecoratie, samen met jullie, door deze economisch mindere

tijden te loodsen.

2014 WORDT EEN UITDAGEND JAAR

7

Page 8: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Frankrijk is blijven groeienAl raasde de storm over alle Europese DHZ-markten, toch realiseerde Trendiy in Frankrijk een forse omzettoename. Ons team in Compiègne wist zowel Leroy Merlin als ook Castorama te verleiden meer bij ons af te nemen. Met name de Roljaloezie droeg bij aan dit succes. Bovendien breiden we bij beide klanten ons assortiment uit. In november zijn we bij Leroy Merlin met PVC houten jaloezieën gestart. Bij Castorama introduceren we in februari 2014 een trendy concept met felle kleuren rolgordijnen onder het merk Pantone. Na lange onderhandelingen hebben we een Pantone licentie kunnen verkrijgen. Uniek is ook dat we met dit concept een start maken met digitale print. Stoffen worden dan niet meer in lange lengtes bedrukt, maar per stuk geprint. Een nieuwe techniek met veel mogelijkheden.

Spanje opbouwenLeroy Merlin is marktleider in Spanje en groeit ondanks de moeilijke marktomstandigheden aldaar. Samen met Leroy Merlin willen we de Spaanse markt ontwikkelen. Hiertoe hebben we de Spaans/Franse Sonia Ponomarenko aangetrokken, die inmiddels voortvarend de Spaanse Leroy Merlin vestigingen bezoekt. Ook op hoofdkantoorniveau heeft dit al tot succes geleid. Leroy Merlin zal in Spanje begin volgend jaar een aantal nieuwe assortimenten van ons opnemen, waaronder de Balcony blind.

Category Management GammaOnder leiding van Greet Loos zijn we een groot project gestart om het raamdecoratieconcept bij Gamma volledig

te vernieuwen. Het gaat dan niet alleen om de straat, maar ook om het online inspireren van de consument en diensten als Cut-to-Measure. Doelstelling is ook om de voorraad en daarmee de retouren in de bouwmarkten te beperken. Een ambitieus Category Management project waarin we heel intensief en inspirerend met Gamma samenwerken.

Uitlevergraad verbeterdEen voor klanten belangrijke toegevoegde waarde is het juist uitleveren van door hen bestelde goederen. Door een verbeterde afstemming en communicatie tussen de betrokken afdelingen hebben we op dit vlak afgelopen jaar een behoorlijke verbetering gerealiseerd. We zijn er nog niet helemaal, maar een groot deel van het jaar zat de uitlevergraad op of vlak rond de norm.

Constructieve samenwerking ORAfgelopen jaar moesten we met de OR een aantal moeilijke onderwerpen bespreken, waaronder de verplaatsing Rolgordijnen naar PAC en de personeelsreductie als gevolg van Tegenwind. De OR heeft zich hier kritisch, professioneel en opbouwend opgesteld. Ik wil de OR dan ook bedanken voor de constructieve samenwerking.

Fijne feestdagenNamens het hele managementteam van Trendiy wil ik alle medewerkers heel hartelijk danken voor hun inzet en bijdrage in het afgelopen jaar. Rest mij iedereen hele fijne feestdagen toe te wensen.

LICHTPUNTJES IN DONKERE DAGEN

Het consumentenvertrouwen krabbelt omhoog, er zijn meer woningen verkocht, de eurocrisis

lijkt bezworen, de export trekt aan… Voorzichtig zijn de eerste tekenen van herstel zichtbaar.

Na een zware periode waarin een derde van de Nederlandse DHZ-markt verdampt is, lijkt het

tij gelukkig te keren. In de afzet zien we het nu nog niet terug. Toch verwachten we dat in de

loop van volgend jaar de markt langzaam aan zal trekken.

8

Page 9: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

‘Voorzichtig zijn de eerste tekenen van herstel zichtbaar.’

Michiel Verdonk

9

Page 10: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

10

Vier soorten mobiliteit Er zijn vier soorten mobiliteit: interne en externe mobiliteit en vrijwillige en gedwongen mobiliteit. Interne mobiliteit is de verandering van beroep binnen een bedrijf (de productiemedewerkster die telefoniste wordt bij hetzelfde bedrijf). Externe mobiliteit is de verandering naar een andere werkgever. Gedwongen mobiliteit is mobiliteit door bijvoorbeeld ontslag, pensionering of einde contract. Vrijwillige mobiliteit is als een medewerker uit eigen beweging ontslag neemt. Logisch dat er in tijden van economische crisis vaker sprake is van gedwongen mobiliteit.

Economie anno 2015Verwacht wordt dat de economie in Europa aantrekt vanaf 2015. Dat wordt dan een keerpunt in het personeelsverloop. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse werknemers vooral die economische crisis als drempel zien voor een overstap naar een andere baan.

Nederlanders zijn honkvastDe Nederlandse werknemer stapt in vergelijking met zijn Europese collega’s het minste over naar een andere werkgever. Dat blijkt uit onderzoek door Hay Group.

Hoe is het verloop bij ons?Vergeleken met andere bedrijven is het verloop bij B&C Raamdecoratie en Trendiy erg laag. In de afgelopen 12 maanden hebben 43 medewerkers B&C Raamdecoratie verlaten. Bij slechts 3 hiervan was sprake van vrijwillige mobiliteit. Het gemiddelde verloop in 2013 (t/m oktober) is 1,5%. Bij Trendiy hebben 26 medewerkers in de afgelopen maanden het bedrijf verlaten, waarvan bij 3 sprake was van vrijwillige mobiliteit. Het gemiddelde verloop in 2013 ( t/m oktober) is hier 1,9% .

Week van de ArbeidsmobiliteitB&C heeft vorig jaar voor het eerst meegedaan met de Week van de Arbeidsmobiliteit. Vijf van onze medewerkers hebben aan een andere baan gesnuffeld en

kwamen terug met enthousiaste verhalen. Het heeft hen aan het denken gezet over hun toekomst. Het duidelijkste voorbeeld van wat dit heeft opgeleverd, is de overstap van twee medewerkers naar de zorg. Ook dit jaar hebben we weer meegedaan met de Week van de Arbeidsmobiliteit. Deze keer waren er 12 aanmeldingen vanuit zowel Trendiy als B&C Raamdecoratie. Ook nu hebben deze medewerkers met heel veel enthousiasme een dag meegelopen bij een andere werkgever. Het zou ons niet verbazen als hier op termijn weer interne of externe mobiliteit uit voortvloeit. En dat is goed, want nadenken over je baan en je wensen, is altijd belangrijk. Crisis of geen crisis.

Carla LangerakPersoneelsadviseur B&C Raamdecoratie

ARBEIDSMOBILITEIT

ARBEIDSMOBILITEIT Wat is dat eigenlijk?

Er circuleren diverse definities op het internet, maar grofweg komen ze allemaal neer op het volgende:

De mate waarin mensen veranderen van werkgever, beroep en/of van regio op de arbeidsmarkt.

Hieronder lees je wat interessante feiten over arbeidsmobiliteit…

Page 11: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Waarom ben je eigenlijk naar Polen gegaan?‘De productieafdeling in Nederland is ver-plaatst naar Polen. Ik was productieleider en aan mij werd gevraagd of ik mee wilde verhuizen om de afdeling daar efficiënt op te zetten. Dat heb ik gedaan.’

Die beslissing ging vast niet over een nacht ijs?‘Nee, ik heb wel even getwijfeld. Maar toch heb ik vrij snel ja gezegd. Het leek me een mooie kans om te laten zien wat ik kan. Bovendien is het maar voor een jaar of twee.’

Hoe gaat het nu?‘Redelijk. De grote lijnen zijn uitgezet, nu de details nog. Ik vind het wel enorm lastig om in Polen te werken, moet ik bekennen. En het werk zelf is nog niet echt leuk. Op de afdeling spreekt niemand Engels, en ik spreek geen Pools. Dat communiceert moeilijk. Bovendien hebben Polen een heel

andere werkmentaliteit. Zij nemen beslis-singen op gevoel. Vraagt iemand je iets lief? Dan zeg je ja. Nederlanders nemen beslissingen veel zakelijker: is dit nuttig? Het duurt echt wel even voordat de Polen aan mijn Nederlandse manier van leiding geven gewend zijn. En ik aan hen.’ Zijn er nog meer culturele verschil-len?‘Ja. Polen zijn minder met de tijd bezig. Misschien omdat ze gewend zijn aan lage arbeidskosten. Nu moeten ze ineens efficiënt leren werken. Om een voorbeeld te noemen: eerst werkten er altijd dertien mensen op de afdeling, ongeacht of de hoeveelheid werk dat toeliet. Was het rustig, dan stonden mensen gewoon niets te doen. Nu kijken we per week welke mankracht nodig is. Dat is voor hen even wennen. Ik merk dat ze het niet altijd leuk vinden. Ze noemen onze werkmentaliteit kil en zakelijk.’

Maar ze accepteren je wel als hun nieuwe baas?‘Ja dat wel. In Polen is de chef heilig. Dat is niet hoe ik graag werk trouwens.’

Het klinkt alsof je nog niet je draai hebt gevonden...‘Het is nu even moeilijk. Maar ik vind wel dat ik de goede keuze heb gemaakt door hier te komen. Mensen zijn aardig, ik heb een eigen appartement, mijn kat is meever-huisd. Dus ik red me wel. Maar ik heb wel een beetje het gevoel dat ik tussen twee werelden in zit. In Nederland heb ik geen echt thuis meer, en in Polen voel ik me nog niet thuis. Maar dat komt nog wel. Ik ken inmiddels al wel wat mensen, met wie ik goed kan opschieten. Met hen ga ik bin-nenkort traditioneel Pools eten. Of dat lek-ker is? Laten we het hopen.’

Jeroen HeuzinkveldProcesbegeleider Trendiy

Het is wat, als je wordt gevraagd om naar Polen te verhuizen om daar een nieuwe productieafdeling

op te zetten. Het overkwam Jeroen Heuzinkveld. Hij twijfelde wel even, maar besloot huis en haard in

Nederland op te zeggen en voor Trendiy in Polen te werken. Hoe bevalt hem dat?

EENNIEUWLEVENINPOLEN

11

Page 12: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

12

Arbeidsmobiliteit: mensen kunnen snuffelen aan andere werkplekken en zo hun horizon verbreden.

Bovendien is het een manier om mensen te behouden in plaats van te moeten ontslaan. Maar wat

vindt de OR hier eigenlijk van? We vroegen het aan Gert van Weeghel, OR-lid namens Trendiy.

‘De OR heeft niet echt invloed op de arbeidsmobiliteit. We kunnen hooguit adviseren over beslissingen die te maken hebben met inkrimping. Is de manier waarop Trendiy afscheid van iemand neemt, de juiste? Is er een goede regeling getroffen? Gebeurt er niets geks? Daarmee bedoel ik: komt er geen vacature vrij terwijl deze ook intern ingevuld had kunnen worden? We proberen hierin zoveel mogelijk te sturen en te adviseren, want we zijn tenslotte de kritische achterban van het bedrijf.Gelukkig is Trendiy een sociaal ingesteld bedrijf. Er wordt echt nagedacht over hoe we met personeel omgaan. Maar het blijft een feit dat we vaker afscheid moeten nemen van mensen. Daar staan wij niet om te juichen, niemand niet. Ook voor de werkgever is dit geen leuke tijd.

Op de vraag of we positief staan tegenover arbeidsmobiliteit, zeg ik ja. Het is altijd goed om naar nieuwe oplossingen te kijken. Zo zijn er mensen die een cursus doen voor omscholing, of mensen die eerder met prepensioen gaan. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld meegedaan aan de Week van de Arbeidsmobiliteit. Ze liep een dag mee op het Sint Jansdal. Ze vond het heel leuk en denkt er nu zelfs over om een cursus te volgen, zodat ze zich eventueel kan laten omscholen. Zoiets juich ik alleen maar toe.’

VAN WERK NAAR WERK

‘Gelukkig is Trendiy een sociaal ingesteld

bedrijf.’

Page 13: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

VAN PLISSÉ-GORDIJNEN NAAR EEN EIGEN KAPSALON

Banen verdwijnen helaas. Steeds meer productieafdelingen verhuizen naar het buitenland. Maria Muis besloot dat ze twee dingen kon doen: nog langer afwachten of na een lange onzekere periode zelf een besluit nemen en haar oude beroep hervatten. Maria: ‘Na 14 jaar, 3 afdelingen en het

uitleenproject van Randstad raak je wel even in paniek van de hoeveelheid banen die er zijn. Dan denk je, wie wil mij nog in dienst nemen met mijn 48 jaar? Mijn man zei: ‘waarom ga je niet weer knippen?’ Ik heb immers mijn kappersdiploma. Best een goed idee, vond ik zelf. Daarom

ben ik van plan om wat opfriscursussen te volgen en dan mensen vanuit huis te knippen. Misschien ga ik zelfs een caravan aanschaffen om samen met een kennis van me een mobiele kapsalon te beginnen. Met die caravan kunnen we dan campings of bedrijventerreinen afgaan om mensen

te knippen. Ik heb zelfs al een naam voor mijn bedrijf bedacht: DE CRISISKAPPER. Ik wil voor een laag bedrag mensen knippen, zodat ook mensen die minder te besteden hebben, er mooi uit kunnen zien. Sinds ik de knoop heb doorgehakt en besloten heb om weer te gaan knippen, heb ik erg

veel zin om aan de slag te gaan. Mijn baan bij B&C stopt per 1 december. Het is een sprong in het diepe, maar ik vind het beter dan met de tijd werkeloos te worden. Ik kijk er echt naar uit om aan de slag te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is natuurlijk heel wat anders dan plisségordijnen maken,

maar dat is juist wel goed. Ik ben wel toe aan iets nieuws.’

‘Ik heb zelfs al een naam voor mijn bedrijf bedacht: de crisiskapper.’

De crisis brengt met zich mee dat we creatief met onze beschikbare functies moeten omgaan. Soms kan

iemand er een extra taak bij oppakken, of is het beter als iemand naar een andere afdeling verhuist.

Voor sommige mensen houdt hun baan bij B&C helemaal op… Maria Muis gooide het roer om.

13

Page 14: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

VAN VERTICALE JALOEZIEËN NAAR OUDERENZORG

- Heidi Uijttenbroek -

‘Ik werkte op de afdeling Verticaal. Natuur-lijk zag ik de bui wel hangen toen steeds meer afdelingen sloten. Zou ik straks nog wel werk hebben? Toen ze vroegen wie er eventueel ander werk zou willen doen, stak ik mijn hand op. Ik wilde altijd al graag in de zorg werken, maar ja, ik had geen oplei-ding. Bovendien was de noodzaak er eerst niet. Ik had leuk werk, dus waarom weg-gaan? Uiteindelijk heb ik veel gesprekken met B&C gevoerd en ben ik op eigen initia-tief een keer gaan kijken op een open dag van Het Baken. Het werk sprak me aan en ik besloot me aan te melden voor een zo-genaamde BBL-opleiding: leren en werken. B&C was bereid een deel van mijn studie mee te betalen. Dat gaf denk ik de door-slag, want ik werd aangenomen. Ik heb drie maanden proeftijd. Bevalt het niet? Dan kan ik terugkomen bij B&C, want mijn contract loopt nog tot december door. Maar het bevalt gelukkig hartstikke goed. Ik heb veel contact met mensen, vind

het heerlijk om met de ouderen te kletsen en ze aandacht te geven. Bovendien heb ik het gevoel dat ik mezelf weer ontwikkel. Ik leer elke dag nieuwe, leuke dingen. Ik heb hiermee echt mijn roeping gevonden. Wat dat betreft is de crisis goed geweest. Zonder noodzaak was ik gewoon veilig bij B&C gebleven. Nu kreeg ik het zetje wat ik nodig had om te doen wat ik echt wil. En dat op mijn leeftijd. Sommige oud-col-lega’s zeggen wel eens: ik ben al 45, wie wil mij nou aannemen? Maar levenserva-ring is ook heel wat waard, vooral in de zorg.’

‘NU KREEG IK HET ZETJE WAT IK NODIG

HAD OM TE DOEN WAT IK ECHT WIL.’

Heidi is officieel nog in dienst bij B&C als we haar spreken, maar werkt al drie maanden bij

Het Baken. Heidi volgt een opleiding in de zorg, die ze combineert met werken in de praktijk.

B&C hielp haar op weg door een deel van haar opleiding te betalen. Op die manier gaat ze een

nieuwe, uitdagende toekomst tegemoet.

1414

Page 15: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

15

Jan noemt zichzelf een manusje van alles. Hij heeft een heel dienstbare functie. Ligt er blad bij

de diverse ingangen, dan veegt hij het weg. Is er een lamp kapot? Hij repareert ‘m. Productie en

magazijnen dweilt hij met een machine. Ook heeft hij zijn eigen winkeltje, waar mensen eens per

week kantoorbenodigdheden kunnen halen. Maar sinds kort doet Jan er nog meer bij. Hij is nu ook

avondportier.

Jan: ‘Vroeger begon ik elke dag om 7.30 uur. Nu kan ik drie keer per week ’s ochtends rustiger aandoen, want ik begin anderhalf uur later. Op die dagen ben ik – naast mijn gewone werk – avondportier. Dat houdt in dat ik zorg dat alle mensen op tijd het pand uit zijn, het alarm erop zet en check of alle lampen en machines uit zijn. Ook controleer ik of ramen en deuren gesloten zijn. De regel is dat iedereen uiterlijk 18.00 uur het pand verlaat, tenzij ze een sleutel hebben.Deze extra taak bevalt me goed. Natuurlijk heb ik ook werkzaamheden moeten laten vallen, zoals het rondbrengen van de

post en het dagelijks stofzuigen bij onze receptie, maar verandering op zijn tijd is goed. Het leuke is dat ik nu heel veel mensen bijna dagelijks spreek en aan het eind van de dag gedag zeg. Bovendien scheelt het in de kosten. B&C hoeft niet iemand extern in te huren als avondportier. Dat vind ik echt heel goed.Of er ook nadelen zijn? Voor mij niet, maar voor sommige collega’s wel. Ik heb nu iets minder tijd voor andere dingen. Was er vroeger een lamp kapot, dan kwam ik hem vrijwel meteen maken. Nu duurt het soms wat langer. Mensen moeten dus iets meer geduld hebben.’

VAN MANUSJE VAN ALLES NAAR

MANUSJE VAN NOG MEER

- Jan van de Kamp -

‘HET LEUKE IS DAT IK NU HEEL VEEL MENSEN AAN HET

EIND VAN DE DAG GEDAG ZEG.’

Page 16: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Maakt werken in verschillende functies en op verschillende afdelingen je baan uitdagender?

BIANCA TER HOVE:‘In mijn geval wel. Ik ben tijdelijk van Verkoop binnendienst naar Projecten binnendienst gegaan. Je zou denken dat het werk ongeveer hetzelfde inhoudt, maar dat is niet zo. Bij Projecten werk je met veel grotere aantallen en moet je veel meer begeleiden en bijhouden. Ik vind beide functies leuk, had het ook prima naar mijn zin bij Verkoop binnendienst. Wel vind ik het verfrissend om eens een kijkje op een andere afdeling te nemen.’

EVELIEN BOELEMA:‘Voor mij ligt dit een beetje anders. Ik begon bijna 14 jaar geleden bij Order-entry en na een jaar ben ik bij de receptie begonnen. Daar bestonden mijn werkzaamheden al een gedeelte uit orders invoeren, dus het was een zeer logische stap om mij tijdelijk bij Order-entry neer te zetten. Dus qua werkzaamheden wist ik al wat me te wachten stond. Buiten het feit dat ik nu veel collega’s om mij heen heb en bij de receptie niet, hoop ik toch dat ik t.z.t. weer terug mag naar mijn plekje bij de receptie.’

16

Page 17: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

1 vraag 4 antwoorden

JESSICA BRUMMEL:‘Ik vind van wel. Ik werk hier al bijna 24 jaar. Als ik altijd hetzelfde had gedaan, was ik gek geworden. Ik ben nu een soort van vliegende keep. Dan weer werk ik op de afdeling Plisségordijnen en nu zit ik tijdelijk bij Order-entry. Het leuke is dat ik op deze manier ook meer begrip krijg voor het werk van anderen.’

SANDRA VLIJM: ‘Absoluut. Ik heb bijna vijftien jaar in de productie gewerkt en nu werk ik tijdelijk als receptioniste. Het is leuk om eens iets totaal nieuws te leren. Voor mij is het een mooie kans om mezelf te ontwikkelen. En net als Jessica merk ik dat het goed is om eens te ondervinden wat het werk van een ander inhoudt. Ik dacht altijd dat je als receptionist alleen maar de telefoon opneemt. Niet dus. Er komt veel meer bij kijken. En ik vind het geweldig om te doen.’

17

Page 18: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

18

Dennis Schoemaker, voorzitter personeelsvereniging

‘Connect Together’: ‘2013 is een druk en bewogen jaar geweest. Niet alleen bij Trendiy en B&C, maar ook bij onze PV. We hebben het afgelopen jaar weer veel verschillende en leuke activiteiten mogen organiseren. De één werd drukker bezocht dan de ander, maar al met al kunnen we er met een geslaagd gevoel op terugkijken. Ook in het PV-bestuur is er veel verschuiving en vertrek geweest het afgelopen jaar. We zijn voor 2014 dan ook nog op zoek naar enkele bestuursleden die het team willen versterken. Op deze pagina’s krijg je een globaal overzicht van de activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Ik wens jullie allen fijne feestdagen toe en ik hoop op een goed, plezierig en actief PV-jaar voor 2014!’

PERSONEELSVERENIGING

Page 19: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

19

PERSONEELSVERENIGING 2013

Page 20: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

MARKTONTWIKKELINGEN

Jan de Wit, medewerker Servicedienst B&C Nederland

Welke ontwikkelingen bespeur je voor 2014?‘Wat gaat 2014 brengen? Dat zou ik zelf ook wel willen weten. De markt staat momenteel best wel stil. Er wordt weinig gekocht en minder besteed aan het leuk maken van de woning. Al verwacht ik wel dat de markt gaat aantrekken.’

En wat waren de trends van 2013?‘Trends worden gemaakt natuurlijk, want zonder trends verkoop je niet veel. Wat dit jaar populair was, waren de horizontale jaloezieën. Ik denk omdat shutters erg in trek waren. Deze zijn echter heel duur, dus horizontale jaloezieën zijn een beetje de betaalbare vervanger van de shutters.’

Is er het afgelopen jaar iets veranderd in het contact met leveranciers en klanten?‘Beiden zijn kritischer geworden. De detaillist verkoopt minder, maar wat hij verkoopt, moet

perfect zijn. Consumenten denken: ik betaal genoeg, dus het moet tiptop zijn. Verder merk je dat consumenten meer uit zijn op kortingen. Afdingen is bijna standaard geworden en veel mensen wachten met aankopen tot er een goede actie is. Daarvoor moeten we wel een beetje oppassen, want je wilt niet dat mensen hun koop voortdurend uitstellen totdat wij met een leuke actie komen.’

Brengt de crisis ook positieve ontwikkelingen met zich mee?‘Het positieve aan de crisis vind ik dat mensen inventiever worden. Detaillisten verkochten eerst alleen een rolgordijn, nu kijken ze of ze er ook een aluminium onderlat bij kunnen verkopen. Elke euro is er weer een. Ook worden ze gedwongen om zich nog meer te onderscheiden van de bouwmarkten. Op zich is dat niet verkeerd.’

Servicemonteurs Fabrice, Piet en Jan reizen heel Nederland en België door om detaillisten en

bouwmarkten te bezoeken. Waar nodig repareren of vervangen zij een product en helpen zij hun

klanten als er problemen zijn. Welke marktontwikkelingen bespeuren deze drie ‘vliegende keeps’?

’DE DETAILLIST VERKOOPT MINDER, MAAR WÁT HIJ VERKOOPT MOET PERFECT ZIJN.’

20

Page 21: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Piet van ’t Klooster is een van de vier buitendienst medewerkers van Trendiy in Nederland.

Welke ontwikkelingen bespeur je voor 2014?‘De huidige markt is er een met pieken en dalen. Dat zie je ook bij de bouwmarkten. De ene dag is het druk, de andere dag super rustig. Wij zitten dan ook nog eens in het decoratieve segment. Een nieuw rolgordijn is leuk, maar niet van levensbelang, zoals dat broodje van de bakker. We wachten met smart op een aantrekkende economie. Ik denk dat er consumenten zijn die het wachten op betere tijden zat zijn en er eindelijk voor kiezen om de binnenkant van de woning aan te pakken en dus weer investeren in duurzame goederen. Natuurlijk wel met de nodige korting maar het is tenminste weer een lichtpuntje.’

Is er het afgelopen jaar iets veranderd in het contact met leveranciers en klanten?‘Klanten zijn kritischer. Alles moet gisteren geregeld zijn bij wijze van spreken. En

doordat prijzen en kwaliteit veel transparanter zijn dankzij internet, gaat de klant niet gewoon even naar een bouwmarkt om iets te kopen. Nee, hij zoekt net zolang naar het allerbeste product voor de laagste prijs. Iedereen zoekt nu naar manieren om die kritische klant te pleasen. Ook wij. Bij Karwei hebben we bijvoorbeeld de inkortservice geïntroduceerd. Tegen een laag bedrag kun je je standaardmaat rolgordijn laten inkorten. De consument waardeert dat en zo spelen we op de huidige ontwikkelingen in.’

Brengt de crisis ook positieve ontwikkelingen met zich mee?‘Ik vind van wel. Het maakt dat je kritischer kijkt naar waar je allemaal mee bezig bent. Soms gaat dat helaas ten koste van personeel, maar het levert ook mooie dingen op. We gaan weer efficiënter werken en ontdekken waarin we goed zijn en waarin we ons kunnen onderscheiden van concurrenten. Dat is niet verkeerd.’

Fabrice Vandendriessche, medewerker Servicedienst B&C België

Welke ontwikkelingen bespeur je voor 2014?‘Lastig om te zeggen, want hier in België zie je echt ups en downs. De ene keer is horizontaal heel populair en de andere keer wil iedereen ineens verticaal. Daar komt bij dat Belgen heel gevoelig zijn voor wat anderen voor de ramen hebben. Heeft de buurman ineens een nieuw vouwgordijn? Dan moet jij toch zeker ook een vouwgordijn. Niet hetzelfde, maar een betere. Belgen willen elkaar graag overtreffen. Dat is voor ons positief, want zo blijven ze kopen.’

Is er het afgelopen jaar iets veranderd in het contact met leveranciers en klanten?‘Niet echt. Je hebt altijd vriendelijke en minder vriendelijke klanten, maar dat is normaal. Wel is de eindklant veeleisender geworden. Alles moet tiptop in orde zijn en Belgische consumenten spelen enorm in op garantie. Is de garantietermijn 24 maanden? Dan kun je er zeker van zijn dat iemand in

de 23e maand nog even langskomt.’

Hebben jullie last van de crisis?‘Bij ons is de markt nog steeds goed. De mensen hebben juist schrik om hun geld op de bank te zetten en investeren liever in hun huis. En hoe maak je je huis leuk? Door onder andere kleuren en raamdecoratie toe te voegen. Wat wel opvalt, is dat mensen nu niet in een keer een grote investering doen, maar in delen iets kopen. Eerst gordijnen voor de benedenverdieping en een half jaar later voor de bovenverdieping...’

Hoe zou je de raamdecoratiemarkt in België omschrijven?‘Als kwalitatief goed met een goede service. B&C behoort in België echt tot de betere partijen. Wij gaan bijvoorbeeld naar een klant toe als er iets kapot is. Veel concurrenten zeggen: stuur het maar op of breng het maar naar de winkel.’

‘Heeft de buurman ineens een nieuw vouwgordijn? Dan moet jij toch zeker ook een vouwgordijn.’

‘We verwachten dat er nu een grote groep consumenten is, die het wachten zat is.’

21

Page 22: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

22

KLEINE REPARATIES? DIE DOEN WE STRAKS GEWOON ZELF!Ivonne Stuifzand en Harmke Hooghordel werken beide bij het Servicecenter. Hier komen de producten

uit onder andere Polen en Tsjechië binnen, maar worden bijvoorbeeld ook ladderkoorden in de Wood

Basic jaloezieën gemaakt en worden de 100% controles uitgevoerd. De mensen die hier werken,

hebben allemaal ervaring met het maken van de producten. Waarom zou B&C dat talent dan niet

inzetten? Zodat kleine reparaties niet helemaal in Polen, maar gewoon in Nunspeet gedaan kunnen

worden. Zo hoeft de klant minder lang te wachten voordat zijn product weer retour komt.

22

Page 23: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

‘VOORDAT EEN PRODUCT TERUG IS UIT POLEN, BEN JE RUIM EEN WEEK VERDER.‘

Stel: het kettingmechanisme van je rolgordijn gaat kapot. Hoe fijn zou het dan zijn dat het product niet

eerst naar Polen gestuurd hoeft te worden, maar meteen in Nederland gemaakt kan worden? Over een

tijdje kan dat. Dan gaat het Servicecenter van B&C zelf kleine reparaties uitvoeren. En dat komt de

service richting klant natuurlijk ten goede.

Snel een tevreden klant‘We doen al regelmatig kleine reparaties’, vertelt Harmke. ‘Vanmorgen had ik bijvoorbeeld nog een kleurencombi jaloezie die niet in de juiste volgorde was gemaakt. Dat heb ik toen even opgelost. Zo heb je snel een tevreden klant. In de toekomst gaan we dit soort reparaties standaard doen, maar het is nog even wachten tot alle nodige materialen hier zijn.’ Ook Ivonne vindt de nieuwe taakuitbreiding van het Servicecenter een goede stap voorwaarts richting klantvriendelijkheid. ‘Nu sturen we veel producten op naar Polen. Voordat zo’n product terug is, ben je ruim een week verder. Bovendien moeten we het defect omschrijven in technisch Engels. Dat is niet altijd makkelijk. Straks wordt het dus allemaal wat makkelijker en sneller. Bovendien vind ik het zelf ook leuk om de reparaties te doen. En doordat we een team hebben van mensen, dat van elk product wel iets weet, kunnen we samen veel bereiken.’

Snelheid van vroegerHarmke vindt ook dat het oude teamgevoel van vroeger weer een beetje terugkomt dankzij de reparaties. ‘Het is nu niet zo druk als vroeger, maar als je dan een spoedreparatie krijgt, komt dat stukje adrenaline weer terug. Bovendien is het fijn om een klant snel uit de brand te helpen.’ Ivonne: ‘Het brengt het stukje snelheid van vroeger weer terug. En dat is alleen maar goed.’

Harmke HooghordelIvonne Stuifzand

23

Page 24: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Hoe trendgevoelig zijn rolgordijnen?‘Ik heb tot drie jaar geleden in trendgevoeligere branches gewerkt dan de raamdecoratiebranche. De producten waar ik daar mee werkte waren modegevoeliger en de trends gingen minder lang mee. Raamdecoratie hangt toch wel gemiddeld zeven jaar in een huis, dus trends kunnen hierin niet te extreem zijn. Men gaat veelal voor de basiskleuren, dit is namelijk een veilige keuze. Toch proberen wij de consument zoveel mogelijk te triggeren met nieuwe producten, stoffen en kleuren, zodat ze hun raamdecoratie willen vervangen.’

Welke nieuwe stoffen en producten zijn er nu?‘Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en heeft allang haar geitenwollensokkenimago verloren. Het concept Decolo bestond al een tijdje, maar we hebben het dit jaar nieuw leven ingeblazen. We zijn opnieuw gaan kijken naar de producten, stoffen, presentatie en doelgroep. Het belangrijkste uitgangspunt van het concept is dat een product mooi moet zijn, maar ook een boodschap heeft (duurzaam). Of zoals Meindert Bos altijd zegt: ‘Je kunt de wereld niet redden met een rolgordijn, maar ’we try harder’’. De materialen die bij dit concept passen zijn bijvoorbeeld stoffen van gerecycled katoen, gerecycled polyester, gerecyclede wol en natuurlijke materialen zoals papier en linnen.

Een ander nieuw concept is Pantone, de wereldwijde kleurreferentie. We brengen om te beginnen rolgordijnen in vijf kleuren uit op de Franse markt (Castorama). De stof heeft exact de kleur van het Pantone kleurnummer. Revolutionair is dat we deze rolgordijnen digitaal gaan printen, hierdoor zijn we enorm flexibel geworden. Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos, alles is mogelijk. Daarom denk ik dat digitaal printen echt de toekomst is in raamdecoratie.’

Wat is trendwatching volgens jou?‘Altijd je oren en ogen openhouden en nieuwsgierig zijn naar wat er buiten gebeurt. Het lezen van verschillende (vak)bladen, actief zijn met nieuwe media en regelmatig beurzen en leveranciers bezoeken helpen je hierbij. Trends zijn wat dat betreft overstijgend aan de raamdecoratiebranche, het is de rol van de productmanager om deze te vertalen naar producten en collecties. We proberen ons steeds meer proactief op te stellen, dus niet: wat wil de klant en eindgebruiker en wat gaan we daaraan doen? Maar: wat is de behoefte van de klant en eindgebruiker in de toekomst en hoe zorgen we dat we hierop inspelen?’

BEATE KIRCHNERProductmanager rolgordijnen Trendiy

Trendwatchers

24

We weten allemaal dat Alex Speelman en Meindert Bos elk jaar de nieuwste trends op een rij zetten.

Maar zij zijn niet onze enige trendwatchers. Ieder van ons signaleert trends en ontwikkelingen in de

markt? Hoe? Door ogen en oren goed open te houden.

‘ALTIJD JE OREN EN OGEN OPENHOUDEN EN NIEUWSGIERIG ZIJN NAAR WAT ER BUITEN GEBEURT.’

24

Page 25: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Hoe speel jij met ICT in op trends?‘Ik houd me bezig met software ontwikkeling. Bijvoorbeeld aan ons ERP systeem. Is er een nieuwe markt bijgekomen? Dan moet daar een aanpassing in ons ERP systeem voor komen. Wat Alex en Meindert doen voor de markt, dat dient ook te gebeuren voor automatisering. Alleen zijn we beperkt door de complexiteit van ons product. Ik zou liever veel sneller inspelen op ontwikkelingen, maar helaas gaat dat niet altijd.’

Leg dat eens uit…‘Systemen zijn erg complex en statisch. Dan weer werkt iedereen vanaf een iPad en is dat het nieuwste en misschien is er over een jaar wel weer een heel nieuw systeem nodig. Een nieuw systeem programmeren kost veel tijd. Je moet dus goed nadenken over de functionele noodzakelijkheden. Kan het systeem lange tijd vooruit, of wordt het volgend jaar alweer ingehaald door nieuwe ontwikkelingen? In dat geval mist je systeem doel. Je moet dus echt heel goed de tijd nemen om iets te ontwikkelen, zodat het duurzaam wordt ingezet. En dat staat een beetje in contrast met de werkwijze van B&C. Ons bedrijf is groot geworden door

snel te anticiperen en flexibel te zijn. Dat kan misschien met een kleur rolgordijn, maar niet met een heel systeem. Daarvoor is structuur en visie nodig. Bovendien wil je echt niet dat bijvoorbeeld een bestelsysteem net niet helemaal werkt of aanslaat, daarvoor is het te essentieel.’ Jullie zitten dus wat meer in een spagaat?‘Klopt. Daar komt nog bij dat we verschillende soorten detaillisten hebben en die hebben allemaal weer een andere werkwijze. Voor Intergamma hebben we bijvoorbeeld een en dezelfde digitale catalogus gemaakt, maar dat kan niet voor bijvoorbeeld een Decorette, want die werken allemaal weer anders. Dat maakt het lastig. Dat geldt ook voor de webshop. Soms vragen mensen: waarom is die er nog niet? Dat komt dus omdat de markt zo complex is. Want wie spreken we op onze webshop aan? De consument? De detaillist? En over welke producten praten we? En hoe gaan we om met de data en hoe sluiten we het aan op onze bestaande systemen? Die webshop komt er dus wel, maar minder snel dan we zouden willen.’

HENRU HENDRIKSAnalist programmeur B&C Raamdecoratie

Wat voor trends vallen jou op in je vakgebied?‘Als accountmanager Projecten ben ik voor B&C actief in de zakelijke markt, ik heb hierdoor contacten met de projectinrichters (onze dealers/klanten), aannemers, (eind)gebruikers en bouwmanagementbureaus. Het doel wat wij voor ogen hebben is om indien er lichtweringsoplossingen gevraagd worden hen te adviseren zodat zij deze uiteindelijk van het juiste fabricaat bestellen. Bij B&C kennen wij een helder dealerbeleid, zodoende zullen wij uiteindelijk nooit zelf het product voor het raam monteren, maar zal dit altijd via een projectinrichter verlopen.

Waar wij het binnen detailhandel hebben over raamdecoratie, wordt dit in de zakelijke markt als lichtwering benoemd, functionaliteit van het product staat hierbij dan ook voorop. Een trend die op dit moment duidelijk zichtbaar is, is duurzaamheid. Groen denken en groen handelen worden steeds belangrijker voor architecten en gebruikers. Een stof die aan deze wensen en eisen voldoet is onze Escreen.

Tot voor kort hadden wij stoffen die al voor 80% uit gerecyclede petflessen bestond, inmiddels hebben wij kwaliteiten beschikbaar die voor 100% hieruit bestaan. Zoals onze gehele projectcollectie is deze kwaliteit ook vlamvertragend, wat een vereiste is in de zakelijke markt. Naar stoffen met akoestische kwaliteiten (die dus het geluid dempen) wordt ook steeds regelmatiger gevraagd, sinds kort hebben wij hier ook stoffen voor waar wij weer verschillende productgroepen van kunnen maken.’

Zijn klanten veeleisender geworden?‘Ja, zeker bij de grotere aantallen kiest de klant veelal op prijs. Hij verwacht daarentegen wel alle service die hier in zijn ogen bij hoort. Marges en dus service staan hierdoor dan wel eens onder druk, de kosten die gemaakt worden om de gevraagde service te verlenen zullen uiteindelijk door de winstmarge gedekt moeten zijn. Doordat marges kleiner worden zie je ook dat klanten de afweging maken om klachten sneller dan voorheen te laten oplossen door de fabrikant.’

Hoe speel je in op dat soort nieuwe ontwikkelingen?‘Door te luisteren en vragen te stellen, kun je veelal sturen. Wat bedoelt een klant precies als hij zegt dat hij de offerte snel wenst, bedoelt hij morgen of mag dit over een paar dagen? Als afdeling Projecten proberen wij naar oplossingen te kijken, dit houdt in dat je met lichtweringsoplossingen af en toe van de gebaande paden af gaat, een goed voorbeeld hiervan is het plisségordijnen model GA10, dit is een geplakt plissé waarbij wij d.m.v. een bovenprofiel breder konden gaan dan onze concurrentie. Prijs blijft uiteraard belangrijk, maar doordat er hier ‘out of the box’ gedacht is, hebben we ons kunnen onderscheiden en heeft dit ons inmiddels diverse projecten opgeleverd. Wil een klant iets hebben dat nog niet bestaat? Misschien kunnen we het dan wel creëren. Op die manier speel je ook in op trends. Want wat is een trend? Niets anders dan aanvoelen waaraan nieuwe behoefte ontstaat. En daar zijn wij als B&C heel goed in.’

HERWIG HENDRIKS Accountmanager B&C Projects

252525

Page 26: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

26

‘Zonder alle vrijwilligers hadden wij

het niet gered.’

MAGO FANCY FAIR

Op 14 september werd de Mago Fancy Fair gehouden. Tijdens de fair

is er in totaal 5.000 euro opgehaald voor ‘ons’ dorp in Kenia. Alle lof

gaat uit naar de organisatoren en vrijwilligers van de Fancy Fair, die

er ondanks wat tegenslag alles aan hebben gedaan om de dag tot een

succes te maken. Medeorganisatoren Bernice en Martina vertellen over

hun ervaringen.

Voor meer informatie www.magocare.org26

Page 27: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Vorig jaar tijdens de kersttoespraak werd het goede doel voor de ko-mende drie jaar geïntroduceerd: Mago Care in Kenia. Er werd ver-teld waar Mago Care voor staat en wat er allemaal al is gerealiseerd. Naast het houden van inzameling-acties - alle kleine beetjes helpen immers - wordt er jaarlijks een evenement georganiseerd om meer geld op te halen voor Mago Care. Het organiseren van de Fancy Fair kon van start gaan.

Henk de Vos ging op zoek naar organisatietalenten om samen de Fancy Fair te organiseren. Al gauw waren er genoeg aanmeldingen en was er een bestuur, bestaande uit Henk de Vos, Carla Langerak, Ceciel Mannens, Gerrie Kijk in de Vegte, Valery Prudon, Wille-ke Krooneman, Evert Noorderijk, Martina Wessels en Bernice Reijn. Op 6 juni gingen we van start met de organisatie van de fair. Vanaf toen zaten we elke donderdagoch-tend samen om ervoor te zorgen dat het een succes zou worden.

Martina: ‘Het leek me leuk om mee te doen met de organisatie van de Fancy Fair, maar er kwam wel veel bij kijken. Er moest van alles gere-geld worden, bedrijven moesten gebeld worden om te vragen of ze ons wilden sponsoren, we moes-ten reclame maken door posters te plakken en we moesten alle ac-tiviteiten bedenken. Soms dachten we wel eens: gaat het allemaal wel goed komen?’

Bernice: ‘We moesten het werk naast onze gewone taken doen. Op sommige momenten was het wel even stressen. Vooral om-dat de deadline naderde en we dingen maar niet concreet kregen. Die kofferbakverkoop bijvoor-beeld, deze liep niet zoals we verwacht hadden. We hadden ge-hoopt op 50 deelnemers, maar on-danks al onze promotie deden er uiteindelijk maar vijf mensen mee. Dat was erg jammer, vooral omdat je zelf zo enthousiast bent over de activiteit.’

Martina: ‘Het plan was om de Fan-cy Fair buiten op het parkeerterrein te organiseren. Maar na weken-lang het weerbericht in de gaten te hebben gehouden moesten we uit-eindelijk toch concluderen dat de kans op regen wel erg groot was.’

Bernice: ‘Natuurlijk konden we uitwijken naar binnen, maar dat betekende wel extra organisatie en coördinatie. Veel medewerkers hebben zich extra ingezet om er-voor te zorgen dat de fair binnen plaats kon vinden.’

Martina: ‘Gelukkig kwam alles uit-eindelijk goed. Doordat het ’s och-tends wel erg hard regende merkte je dat het wat langzaam op gang kwam. Maar later werd het gezellig druk en iedereen was erg positief.’

Bernice: ‘Het was erg leuk om bij de cupcakes te staan. Je ziet dan alle collega’s langs komen met hun

kinderen. We hadden verschillen-de voorbeeldjes gemaakt, zodat de kinderen meteen enthousiast werden over wat er allemaal mo-gelijk was. Ze konden hun fantasie erop loslaten met allerlei vormpjes en kleuren fondant.’

Martina: ‘Je merkte tijdens de fair erg goed dat het Rad van Avontuur favoriet was. Via de geluidsinstal-latie werd iedereen op de hoogte gehouden wanneer de loten in de verkoop gingen en wat er te win-nen was. Wij hebben zelf ook een gokje gewaagd en mooie prijzen gewonnen!’

Bernice: ‘We hebben in totaal 5.000 euro opgehaald en daar kan je in Kenia veel mee doen. In de nieuwsflits wordt iedereen op de hoogte gehouden van wat er al gerealiseerd is met het ingeza-melde geld. Vorige week zag je foto’s waarop te zien is dat ze al begonnen zijn met de bouw van een medische post. Dat is erg leuk om te zien.’

Martina: ‘Het was uiteindelijk heel leuk om te doen. We hebben hard gewerkt, maar het gaf wel heel veel voldoening. We zijn alle vrij-willigers erg dankbaar voor hun hulp, want zonder hen was het niet gelukt.’

Bernice: ‘En het houdt natuurlijk niet op. Volgend jaar wordt er een Run voor Mago georganiseerd. Dus zo blijven we actief voor Mago Care.’

c a r e

Voor meer informatie www.magocare.orgVoor meer informatie www.magocare.org 27

Page 28: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

OP DE WERKVLOER

WISSELS EN OMBOUWEN IN DE BOUWMARKTEr wordt nogal wat gewisseld in de bouwmarkt. Een nieuw kleurtje, nieuw dessin, nieuw product.

Iedereen is er druk mee bezig, maar wat houdt een wissel of ombouw nou eigenlijk in? Onze account-

assistants van Trendiy, Andrea Leusink en Evert van de Kamp, vertellen het je.

Stap 1: bespreken met de klantAllereerst moeten Trendiy en de klant bespreken wat er nu precies gewisseld gaat worden. Welke artikelen worden opgenomen in het assortiment en welke artikelen vervallen? Daarnaast moeten er natuurlijk afspraken gemaakt worden over de kosten die zo’n wissel/ombouw met zich meebrengt. Verder moet de periode waarin de wissel/ombouw zal gaan plaatsvinden bepaald worden. Zijn deze afspraken definitief vastgelegd? Dan begint de verdere uitrol binnen ons bedrijf.

Stap 2: een projectgroep vormenEr wordt een projectgroep binnen Trendiy bijeen geroepen om dit project te begeleiden. Vanuit de volgende afdelingen wordt hiervoor een persoon afgevaardigd: Sales, Productmanagement, Materiaalplanning, Logistiek, Sales en Service Merchandising en Marketing. Zij zullen tijdens de voorbereidingen van de wissel/ombouw ieder hun eigen afdeling informeren en aansturen.

Wie doet nu wat tijdens de wissel/ombouw periode?- Productmanagement ontwikkelt de producten. - Materiaalplanning plaatst de bestellingen van de artikelen en de

showmodellen.- Logistiek plant de bezetting voor het picken en verzenden van de

orders en onderhoudt de contacten met onze vervoerder.- Sales en Servicemerchandising bepaalt hoeveel tijd de buitendienst

met een wissel/ombouw bezig is en maakt hiervoor een planning. - Marketing ontwikkelt nieuwe labels, posters, productinformatie,

fotografie. - De afdeling Sales heeft in de projectgroep een leidende en

coördinerende rol om te zorgen dat de gemaakte afspraken met de klant ook gehaald worden en sturen bij als dit nodig is.

Stap 3: de account-assistant gaat aan de slagWat betekent een wissel nu precies voor de account-assistant? Er moet natuurlijk van alles binnen het bedrijf geregeld worden, maar ook richting de klant. Een kleine opsomming: - De nieuwe collectie laten opvoeren zodat deze besteld kan

worden. - De schappenplannen aanpassen: waar moet de nieuwe collectie

in het schap komen te staan? Deze schappenplannen moeten ook afgestemd worden met de klant.

- Orderdocumenten voor DDP (demo, display en productinformatie) artikelen aanpassen.

- Planning wissel/ombouw afstemmen met de klant: wanneer vindt bij welke bouwmarkt de wissel/ombouw plaats?

- Werkzaamheden van de ombouw afstemmen met de klant: wat doet Trendiy en wat doet de klant?

- Retourafspraken afstemmen met de klant: wat mag retour en tegen welk percentage?

- Draaiboek maken voor onze buitendienst.- Uitleg geven aan binnendienst over de wissel/ombouw zodat zij

weten wat er loopt en vragen hierover beantwoorden.- Afstemmen met de klant wanneer de orders voor de wissel worden

geplaatst en wanneer deze bij de bouwmarkt worden afgeleverd.- Heel veel administratief werk en het constant blijven controleren

of de afspraken intern maar ook met de klant worden nagekomen. - Bijsturen en oplossingen bedenken wanneer er problemen zijn,

zodat de wissel/ombouw in de afgesproken periode door kan gaan.

Nooit saaiHet is tijdens de voorbereidingen en ook wanneer de wissel/ombouw wordt uitgevoerd nooit saai. Hierdoor moet je soms heel creatief met zaken omgaan om ervoor te zorgen dat de afgesproken planning gehaald wordt. Het leuke is dat je alle afdelingen binnen het bedrijf voor een wissel/ombouw nodig hebt en spreekt. Je ziet, hoort en leert zaken die je met een volgende wissel weer kan gebruiken. Het is een gezamenlijk project waar iedereen aan meehelpt.

28

Page 29: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

DE DILEMMA’S VAN DE OR

Dilemma 1: alleen adviseren‘Wij hebben vaak een adviserende rol. Dat betekent dat we advies mogen geven maar dat dit niet altijd opgevolgd hoeft te worden. Mensen zeggen wel eens: ‘Wat hebben we nu eigenlijk aan die OR?’ Maar feit is, wij kunnen zaken aangeven maar dat betekent niet altijd dat die uitgevoerd of opgepakt worden. Wel vinden we dat we door de directie serieus worden genomen.’

Dilemma 2: wat is goed voor het bedrijf, wat voor het personeel?‘Sommige ontwikkelingen vinden wij ook niet leuk, zoals het sluiten van productieafdelingen. Maar we moeten wel in het belang van het bedrijf denken. Er moet nou eenmaal bespaard worden. Daardoor hinken we soms op twee gedachten. Soms horen we iemand zeggen: ‘Zie je nou wel, ze geven helemaal geen tegengas’, maar we kunnen gewoon niet op alles ‘nee’ zeggen. Soms is een middenweg beter.’

Dilemma 3: kritiek krijgen en geven‘We horen veel, omdat de OR vertegenwoordigd is door mensen uit het hele bedrijf. Dus is er ergens gemorrel, dan is de kans groot, dat het bij ons terecht komt. Wij geven dat soort signalen door aan de directie. Bijvoorbeeld: de soep is duurder geworden. Daar zijn mensen niet blij mee. En beseffen jullie wel dat het niet prettig overkomt als jullie net een nieuwe, dure auto hebben terwijl er mensen weg moeten? Onze tip is dan: let daar op. Neem Máxima, die draagt haar jurkjes nu ook twee of drie keer. Dat komt veel beter over in crisistijd. We zijn dus zo’n beetje de ogen en oren van directie, en het klankbord van personeel. Maar het dilemma is altijd wel: wat zeg je wel en wat niet? Je moet niet roddelen, maar wel signaleren en dat doorgeven.’

Dilemma 4: in crisistijd is alles erger‘Mensen hebben nu meer kritiek op ons dan in de tijden dat alles nog kon en mocht. Logisch, maar wel eens lastig. We doen nog steeds hetzelfde werk, alleen zijn de beslissingen die nu genomen worden minder leuk. Mensen kunnen zich bij ons melden als ze een klacht of probleem hebben. Niet voor individuele gevallen, maar wel afdelingsbreed. Bijvoorbeeld als je werkruimte te klein is. We kunnen niet garanderen dat er dan iets verandert, maar we kunnen het wel aankaarten bij de directie of het management. En zij luisteren echt wel. Uiteindelijk is het beter om actie te ondernemen en iets proberen te veranderen, dan te blijven mopperen over wat niet goed gaat.’

‘Mensen hebben nu meer kritiek op ons dan in de tijden dat alles nog kon en mocht.’

De OR komt op voor de belangen van personeel en onderneming.

Zij waakt erover dat beslissingen goed zijn voor beide partijen. Maar wat

goed is voor het bedrijf, is niet altijd goed voor het personeel. Dat zorgt

voor dilemma’s. Vooral in economisch slechte tijden. Marja Hop over die

dilemma’s: ‘Soms hinken we echt op twee gedachten.’

29

Page 30: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

AfwisselingJan: ‘Ik werk, net als Anita, op de afdeling Retouren. Het fijne aan dit werk is dat ik veel vrijheid heb. Dat is voor mij belangrijk, ik ben ook niet anders gewend.’Anita: ‘Ik geniet ervan om mooie producten te maken. Kokers die kapot zijn, herstel ik, zodat alles weer netjes bij de klant terecht komt.’ Andre: ‘Ik sta bij kartonlijm. De afwisseling in het werk vind ik vooral leuk.’Jan: ‘Afwisseling? Heb jij afwisseling in je werk Andre?’Andre: ‘Jazeker. Elke doos is anders!’Jan: ‘Hahaha. Maar hij heeft gelijk. Je moet je werk zelf leuk maken. We vinden het denk ik alle drie heel belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat.’

Hoogte- en dieptepuntenAnita: ‘Maar als we het over hoogtepunten moeten hebben... er gebeuren niet veel gekke dingen hier, toch?’Andre: ‘Nou, er is toch heel wat gebeurd afgelopen jaar. Maar dat zijn eerder dieptepunten. Bij ons op de afdeling zijn twintig mensen weggegaan. Tien vrijwillig, tien gedwongen.’Jan: ‘Bij ons zijn ook een aantal collega’s vertrokken. Dat maakt indruk.’Anita: ‘We zijn hierboven nog maar met zeven mensen over. We missen sommige collega’s dus best wel. Antonia bijvoorbeeld. Zij werkte hier achttien jaar en moest toen weg. Niemand zag dat aankomen.’Andre: ‘Maar er zijn ook leuke dingen. We lachen heel wat af met elkaar.’Anita: ‘Wij ook. We staan ook vaak bloedserieus te werken. Maar een geintje op zijn tijd moet kunnen.’Jan: ‘De sfeer zit er in elk geval altijd goed in.’Anita: ‘Ik vind wel dat de sfeer zakelijker is geworden dan vroeger...’Andre: ‘Vind ik ook. Vroeger was er meer saamhorigheid. Nu is het meer ‘ikke ikke ikke’, omdat ieder zijn norm moet halen.’ Anita: ‘Dat komt door de crisis. Desondanks is de sfeer hier nog goed. En het valt op dat mensen sowieso lang bij B&C blijven hangen. Ze mopperen wel, maar ondertussen werken veel mensen hier nog steeds. Dat komt omdat B&C bovenal een fijne werkgever is. Veel kan hier.’

Bijzondere collega’sAnita: ‘Wat kunnen we nog meer vertellen? Iets over bijzondere collega’s? Daar hebben we er veel van gehad, vinden jullie niet? Bijvoorbeeld die mensen van de sociale dienst. Ik moet zeggen dat ik er eerst tegenop zag dat ze kwamen, maar het bleek hartstikke leuk en ze werkten keihard.’Jan: ‘Er zijn best veel markante types voorbij gekomen hier de afgelopen jaren. Ik herinner me Ronald nog heel goed. Hij was verslaafd, maar had een hart van goud. Een topcollega.’ Andre: ‘Nu zijn we met veel minder mensen. Dat is jammer, want er gebeurde toen wel meer. Maar aan de andere kant vind ik dat we gestructureerder zijn gaan werken. En daardoor hebben we ook minder mensen nodig.’Anita: ‘Vroeger liepen we nog rond met papieren ordners...’Jan: ‘Tijden veranderen nou eenmaal. Ook hier. Ik hoop wel dat het in de toekomst weer drukker wordt.’Andre: ‘Ik ook. En dat ik hier mag blijven werken. Ik moet er niet aan denken om zonder werk te zitten.’Anita: ‘Ik ook niet, maar het zou ook zonde zijn als zo’n mooi bedrijf als dit het niet redt. Ik denk dat de meeste mensen hier met heel veel plezier werken. Ik in elk geval wel.’

HOE IS HET BIJ JULLIE OP DE AFDELING?Andre, Anita en Jan werken bij Operations van Trendiy. Samen maken ze veel lol,

maar er is ook tijd voor serieuze zaken, want er moet wel gewerkt worden. Het

drietal in gesprek over hun hoogte- en dieptepunten.

Andre van Norel Anita Bouw Jan van de Streek

3030

Page 31: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Wat doe jij precies?‘Ik werk nu ongeveer een jaar bij Trendiy als manager Finance & Control. Dat houdt in dat ik binnen Trendiy de financiën in de gaten houd, stuur en interpreteer. Welke producten gaan goed? Zijn we efficiënt genoeg bezig? Waar moeten we ingrijpen? Zijn ergens kansen voor verbetering? Vergelijk het met de stuurman op een schip. Je hebt de kapitein, die de beslissingen neemt en de stuurman die op de koers let en bijstuurt als dat nodig is. Verder denk ik vanuit financiën mee in het MT. Ik heb natuurlijk een heel andere blik op het bedrijf dan iemand die vanuit de productontwikkeling kijkt. Maar als het goed is, leiden alle besluiten samen tot betere resultaten.’

Wat deed je hiervoor?‘Ik heb tien jaar bij een fabriek en ingenieursbureau gewerkt en daarna vijf jaar in de food business. Dat was bij een bedrijf dat onder andere gevulde koeken maakt. Dat is heel iets anders dan rolgordijnen haha. Het leuke aan Trendiy vind ik dat er zoveel energie en vernieuwing in het bedrijf en de producten zit. Bij een

gevulde koek is dat toch minder. Maar wat me vooral aanspreekt, is dat ik hier een stukje uitdaging vind en tegelijkertijd mijn kennis kan overdragen.’

Niet iedereen weet wat jij doet. Weet jij wel wat anderen exact doen? ‘Nou ik weet het niet van iedereen wat hij of zij doet, want ik heb niet met iedereen uit dit bedrijf contact. Ik werk hier nu iets langer dan een jaar en probeer steeds meer collega’s beter te leren kennen. Een blad als de Doorkijk vind ik daarom ook zo’n goed initiatief. Hierdoor leer ik meer collega’s van het hele bedrijf kennen en dit verhoogt de betrokkenheid. Net als de gezamenlijke activiteiten, zoals het Sinterklaasfeest en de Mago Fancy Fair. Het is erg leuk om alle collega’s eens samen te zien.’

Laatste vraag: bevalt je functie?‘Ja, het is druk, maar erg leuk. En ik heb het geluk dat ik een goed en sterk team om me heen heb. Samen kunnen we veel bereiken.’

WAT DOET SANDER

DE RUITER EIGENLIJK PRECIES?

Anita Bouw Jan van de Streek

Van sommige mensen weet je precies wat ze doen: plisségordijnen maken bijvoorbeeld.

Of de telefoon opnemen bij de receptie. Maar van andere functies is het niet meteen

duidelijk wat iemand allemaal doet. Zo ook bij die van Sander de Ruiter, manager

Finance & Control. Euh… wat?

‘ ZIJN WE EFFICIËNT GENOEG BEZIG WAAR MOETEN WE INGRIJPEN? ZIJN ERGENS KANSEN VOOR VERBETERING?’

31

Page 32: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

32

Zo, het eerste jaar zit er bijna op en de kop is eraf! Wat een ontzettend leuk eerste jaar heb ik achter de rug. Niet eerder ben ik werkzaam geweest bij een organisatie die zelf produceert/distribueert. Mijn eerste keer in de productiehallen en op de hoogbouwtruck was dan ook een enorme ervaring. Als je me vraagt wat de leukste projecten zijn geweest, kan ik daar geen eenvoudig antwoord op geven. Toch zal ik proberen er enkele te noemen om zo een kijkje in de keuken te geven. Er zijn tal van projecten waarbij ik betrokken ben en eigenlijk fungeer ik als een spin in het web tussen Marketing, Productmanagement en Sales. Begin dit jaar hebben we een brochure ontworpen die op een professionele wijze onze Decosol collectie weergeeft. Samen met Productmanagement en de Ontwerpstudio zijn we tot een mooi resultaat gekomen, waarmee iedereen erg blij is. En wat dacht je van het herinrichten van de sales showroom? Al onze producten zijn nu gepresenteerd in miniramen en klanten kunnen in één oogopslag zien wat we te bieden hebben. Daarnaast is er een maatwerk collectie geïntroduceerd bij Castorama. Vanaf het begin zijn we

hierbij betrokken geweest. Samen met Sales en Productmanagement hebben we een maatwerkpresentatie ontworpen en deze tot in de laatste details verzorgd. Dit najaar ben ik bij Castorama geweest om te kijken hoe het erbij stond. Het is natuurlijk erg leuk om je in Nunspeet bedachte presentatie in het echt te zien in Frankrijk. Dit soort dingen geven je een goed gevoel.

Naast presentatiemateriaal zijn we ook actief bezig met marktgegevens. Hoe doet de doe-het-zelfmarkt het? Hoe doet raamdecoratie het in de doe-het-zelfmarkt? En natuurlijk, hoe presteert Trendiy ten opzichte van de markt? Concepting was ook een hot item: van Decolo tot klantgerichte concepten zoals Raw. Het is fantastisch dat we in staat zijn om met meerdere disciplines complete concepten te bedenken en uit te werken. En nog één kers op de taart om dit jaar goed af te sluiten; een nieuwe website voor Decosol. Wanneer ik dit bericht schrijf, zijn we nog volop bezig met het ontwerp van de website. Maar tegen de tijd dat jullie dit lezen, hoop ik dat we live zijn.

Fijne jaarwisseling!

Lisa Siebelink, Teamleider Marketing Trendiy

‘SAMEN MET

PRODUCTMANAGEMENT

EN DE ONTWERPSTUDIO

ZIJN WE TOT EEN MOOI

RESULTAAT GEKOMEN.’

Mijn jaar in vogelvlucht

32

Page 33: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

33

Wat is nou echt een verschil tussen Nederlanders en Belgen?Veerle: ‘Wij staan niet zo graag in de belangstelling als Nederlanders. Jullie Nederlanders willen veel meer opvallen en zijn luidruchtiger, wij zijn discreter.’Leila: ‘Als er Nederlanders in de stad zijn, valt dat wel op. Je hoort ze meteen. Maar ik vind Nederlanders wel spontaner dan Belgen.’Veerle: ‘Wij denken wel van alles, maar zeggen het niet zo snel. Jullie zeggen waar het op staat.’Leila: ‘Ik ook wel eigenlijk.’Sofie: ‘Ik ook, maar ik voel me ook meer een Nederlander dan een Belg.’

Is de manier van werken ook anders?Sofie: ‘In Nederland is minder hiërarchie. Bedrijven werken eerder horizontaal. In België is het eerder verticaal. Bij ons is dat gelukkig niet zo, onze directeur betrekt ons echt bij zijn plannen.’Leila: ‘We voelen ons ook een Nederlands-Belgisch bedrijf. We worden steeds meer betrokken bij Nederland, we vergaderen samen, hebben rechtstreeks contact. Daardoor voelen we ons ook echt één bedrijf.’

En jullie klanten? Zijn die anders?Leila: ‘Onze detaillisten zijn kritischer.’Veerle: ‘Nou, dat weet ik niet hoor. Volgens mij hebben wij dat beeld, maar zijn ze in Nederland ook kritisch.’ Sofie: ‘Onze eindklant is in elk geval kritisch. Ook omdat hij super geïnformeerd is en soms nog meer weet dan de detaillist zelf. Verder shopt de klant echt naar offertes, vergelijkt hij en speelt hij mensen uit. Maar in Nederland doen ze weer meer aan acties en aanbiedingen. Dat doen we in België minder, want anders gaan mensen alleen maar op aanbiedingenjacht.’

Zijn er ook verschillen in smaak? Welke producten zijn bij jullie bijvoorbeeld ‘in’?Veerle: ‘Heel modern of juist landelijk.’Sofie: ‘In Nederland zie je veel meer tierelantijnen in de huiskamers, in België moet alles strak. Geen frullekes. En alles wordt precies op elkaar afgestemd. In de winter komen er nieuwe kussentjes op de bank, een andere kleur kaarsen… Maar ik vind zelf die huiskamers in Nederland wel wat gezelligs hebben.’Leila: ‘Wat bij ons nu heel erg in opkomst is, zijn grote ramen. Vooral in nieuwbouw. XL producten verkopen daarom goed.’

Nederlanders maken volop grappen over Belgen. Jullie ook over Nederlanders?Sofie: ‘Ja natuurlijk! Over de gierigheid van Nederlanders. Going Dutch betekent bijvoorbeeld zoiets als met z’n vieren eten en dan allemaal apart betalen. Dat doen we in België niet hoor.’Veerle: ‘Zal ik een mop vertellen? Hoe zie je als Belg of je boven Nederland vliegt? Als het toiletpapier aan de waslijn te drogen hangt! Haha.’

Oké, we zijn dus gierig. Wat vinden jullie nog meer vreemd aan ons?Leila: ‘Dat jullie Franse woorden gebruiken, terwijl jullie helemaal niet goed zijn in Frans. Jullie zeggen jus d’orange, wij zeggen gewoon fruitsap.’Sofie: ‘En jullie eten boterhammen met mes en vork. Dat vinden we ook raar.’

Nu nog even over jullie. Vertel eens kort wat over jullie kantoor.Veerle: ‘Nou, er werken op kantoor vier mensen in de binnendienst bij B&C. Dit worden er binenkort drie. En dan is er nog de directie. En wij, de buitendienst. Ons team is hecht, we vragen elkaar ook altijd om advies en nemen beslissingen altijd samen.’Sofie: ‘Trendiy zit iets verderop, in een omgebouwde villa.’Veerle: ‘Kom maar een keer bij ons kijken, zou ik zeggen. Iedereen is welkom.’

‘Jullie eten boterhammen met mes en vork. Dat vinden wij raar.’

Tuurlijk maken we ook grappen over Nederlanders!

Belgen zijn dom en Nederlanders gierig. Althans, dat zijn de vooroordelen. Maar hoe zit het nou echt met die verschillen tussen Nederlanders

en Belgen? We vroegen het aan onze Belgische collega’s Veerle, Leila en Sofie.

Page 34: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

34

An Offeciers, medewerker klantendienst Trendiy België:

‘Dat is moeilijk om te zeggen, gezien de huidige economische situatie. Het feit dat we ons met dit kleine team staande kunnen houden op de Belgische markt, is een mooie verwezenlijking. Binnen deze kleine organisatie is onze Customer service de coördineerde draaischijf van het bedrijf en verzorgen wij de volledi-ge accountdossiers van begin tot eind. Gezien ieder van ons (Annemie, Hilde en An) maar 4/5 werkt, is een goede samenwerking en overleg noodzakelijk. Al deze werkzaamheden kunnen tot een positief eindresultaat leiden!’

Karin Proost, medewerker binnendienst B&C België:

‘Vergeleken met onze Nederlandse col-lega’s is ons takenpakket verscheide-ner, niet echt afgebakend. Het bestaat uit het beantwoorden van telefonische oproepen, aanmaken van orders, tech-nische informatie doorgeven aan klan-ten, klachtenbehandeling, aanmaken van CN, aanmaken van servicedos-siers, opvolgen van orders van A tot Z. Dat we als team echt iets kunnen berei-ken, geeft me veel vreugde. Net als te-vreden klanten die je laten weten dat je het goed hebt gedaan. Belgen zijn ech-te teamspelers. We beseffen dat we op elkaar aangewezen zijn en alleen door samenwerking veel kunnen bereiken.’

Aline Lecomte, medewerker binnendienst B&C België:

‘Deze vraag krijgen wij ook dikwijls te horen tijdens een functioneringsgesprek. Ik vind het een lastige vraag, want resulta-ten zijn altijd gerelateerd aan teamwork. Ik ben dus vooral trots op ons teamwork. Maar de economische omstandigheden hebben ook hier gevolgen, dus het ligt al-lemaal gevoelig op het moment om over ons team in combinatie met resultaten te praten. Er zijn mensen vertrokken en dat is heel erg bitter. Desondanks ben ik trots op wat we samen bereikt hebben.’

1 VRAAG:

3 ANTWOORDEN

OP WELK RESULTAAT VAN HET AFGELOPEN JAAR BEN JE TROTS?

Het team van B&C Raamdecoratie België en Trendiy België (2012)

34

Page 35: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

35

Jubilea B&C Trendiy

GEBOORTES

5 jaar10 jaar12,5 jaar15 jaar20 jaar25 jaar30 jaar35 jaar

81152110611

24131323

3 ANTWOORDEN

FEITENLIJST

HUWELIJK 1

Jongens 8Meisjes 3

Zus Pixie met de baby’s Lotus & Rover

35

Page 36: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

36

Jullie zijn een echtpaar. Sloeg de vonk over op het werk?Ria: ‘Mensen denken vaak dat we elkaar hier hebben leren kennen, maar dat is niet zo. We kenden elkaar al sinds we kinderen wa-ren, omdat onze ouders bevriend zijn. Wel is het zo dat we echt een relatie kregen toen we hier beiden een jaar werkten.’

Hoe begonnen jullie 25 jaar geleden en wat doen jullie nu?Ria: ‘Ik begon in de kantine en daar werk ik nu nog steeds. De functie is dus niet veran-derd, maar het werk wel. Vroeger maakten we bijvoorbeeld zelf soep en sneden we de vleeswaren. Nu staat er een cup-a-soup-ap-paraat. Daarmee is niet iedereen blij, want nog steeds zeggen mensen dat ze onze soep missen. En helemaal in het begin was de soep gratis en namen mensen eigen brood

mee. En we hadden natuurlijk nog strippen-kaarten in plaats van die pasjes.’ Johnny: ‘Mijn functie is wel echt veranderd. Ik ben als het ware meegegroeid met het be-drijf en heb van alles gedaan, van Productie tot Inkoop en materiaalplanner. Nu zit ik op het Stafbureau. Dat bevalt prima, maar ei-genlijk zat ik overal wel op mijn plek.’

Wat is er de afgelopen 25 jaar veranderd bij B&C?Johnny: ‘Ik vind dat de sfeer van gemoedelijk naar zakelijk is gegaan. Eerst waren we een grote familie, nu voel je meer afstand. Dat komt misschien ook wel door de crisis. Ieder bewaakt zijn eigen baan.’Ria: ‘Dat vinden we jammer. We zeggen wel eens tegen elkaar ‘konden we nog maar eens als vanouds ploegen draaien.’ Maar we voelen ons nog steeds echte B&C-ers.’

Wat is een hoogtepunt van 25 jaar B&C?Johnny: ‘Voor mij was dat de feestavond in Amsterdam ter ere van het 25-jarige be-staan.’ Ria: ‘Sowieso zijn alle feestavonden super gezellig.’

Wat hebben jullie zelf voor de ramen hangen?Ria: ‘Horizontale jaloezieën. Die vind ik het fijnst.’

Wat is jullie wens voor de toekomst?Ria: ‘We hopen hier met veel plezier nog jaren te mogen werken. Alle veranderingen maken wel eens onzeker, maar we blijven positief denken.’

Ria en Johnny Scholten

in dienst25 JAAR

36

Page 37: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

37

We zijn blij dat we zoveel trouwe personeelsleden hebben. Dit jaar vierden maar liefst acht mensen hun 25-jarig jubileum. Goede reden om ze even in het zonnetje te zetten en samen met ze terug te blikken op 25 jaar B&C.

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu?‘Ik ben begonnen in de productie, en ben nu verzuimcoördinator. Ik ben super blij met mijn baan, maar kon me daar in het begin nog helmaal niets bij voorstellen. Ik was gewend om met mijn handen te werken en veel in be-weging te zijn, maar door een medisch pro-bleem kon ik het werk dat ik deed niet meer doen. Ik moest op zoek naar zittend werk. Ik op een kantoor? In 2004 werd ik op basis van detachering ingezet bij de afdeling HRM. En dat is ach-teraf het beste wat me is overkomen. Door mijn eigen ervaring met langdurige blijvende arbeidsongeschiktheid, kan ik mensen die daar ook mee te maken krijgen ook beter verder hel-pen. Ik weet hoe het is. En ik probeer altijd samen met mensen te kijken naar wat ze wel kunnen. Dat geeft veel voldoening. Ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk en dat komt door mijn collega’s, de sfeer en de werkinhoud.’

Wat is er de afgelopen jaren veranderd bij B&C?‘B&C was een heel sociaal bedrijf, soms te-veel vond ik persoonlijk. Nu zijn we nog steeds heel sociaal, maar ook zakelijker. Dat is goed. Wat overeind is gebleven, is dat B&C heel goed voor haar medewerkers zorgt, ook nu in deze lastige tijden. Ook als dit betekent dat je je baan bent kwijtgeraakt, hetzij door ziekte of door deze economische crisis.’

Wat kon 25 jaar geleden wel wat nu echt niet meer kan?‘Roken op je werkplek! Ik had gewoon een as-bak naast me staan. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.’ Welke raamdecoratietrends zijn je bijgebleven?‘Ik vond alles wel leuk. Ik ben geïnteresseerd in woninginrichting, dus ben elke keer weer be-nieuwd naar de nieuwe producten en kleuren.

Wat heb je zelf voor de ramen hangen?‘Rolgordijnen en inbetweens. Ik zou graag shutters willen, maar die zijn me te duur.’

Martha van de Streek

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu?‘Ik ben begonnen als onderhoudsmonteur tech-nische dienst. Nu heb ik heel wat ‘petten’ op mijn hoofd: ik ben hoofd Technische dienst, Ma-gazijn en Demo, preventiemedewerker en Ar-bovoorzitter. Ik heb mezelf in de jaren dat ik hier werk ontwikkeld door onder andere cursussen te volgen en open te staan voor veranderingen. En dat maakt mijn werk leuk. Nog steeds ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Datzelfde verwacht ik ook van mijn collega’s. Plezier in het werk is het belangrijkst.’

Wat is er de afgelopen jaren veranderd bij B&C?‘Het bedrijf zelf is veranderd. In het begin was het jong en dynamisch. Nu zie je dat de gemid-delde leeftijd met mij meegroeit. Veel mensen blijven lang in dienst. Daar is niets mis mee, maar ik vind wel dat vers bloed soms ook goed

is. Verder is het bedrijf eerst hard gegroeid en nu zie je het weer krimpen. Alles kan nu niet meer, doordat de verkoop achter blijft. Of dat verkeerd is? Ik vind van niet, als je maar goed stuurt.’

Welke trend in raamdecoratie is je bijgebleven?‘De duo rolgordijnen. Ik ben zelf betrokken ge-weest bij de ontwikkeling hiervan. We waren de eersten die dit product gingen maken, heb-ben zelfs de machines ontwikkeld. Dat heeft veel tijd gekost, maar we hebben een goed en enorm populair product kunnen leveren. Daar ben ik trots op.’

Wat heb je zelf voor de ramen hangen?‘Houten jaloezieën en duo rolgordijnen. Na-tuurlijk van B&C.’ Geo de Bruin

37

Page 38: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

38

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu?‘Ik begon in ploegendienst bij Horizontaal. Tussendoor heb ik nog op Orderpick en in de kantine gewerkt, om vervolgens weer naar Horizontaal te gaan, maar dan in dagdienst. Toen de afdeling Horizontaal acht jaar geleden naar Polen verhuis-de, ben ik naar Plisségordijnen gegaan. Eerst vond ik dat niet zo leuk, want ik moest wennen aan een nieuw team en ander werk, maar inmiddels vind ik het hier hartstikke fijn.’

Wat is er de afgelopen jaren veranderd bij B&C?‘Ik weet nog dat er een tijd lang zoveel werk was, dat je bij wij-ze van spreken dag en nacht kon werken. Dat is nu wel anders. Dat vind ik jammer, maar het is niet anders. Ik heb het altijd goed gehad bij B&C. Elke dag ging ik met plezier naar mijn werk en nog steeds. Al besef ik me wel dat deze afdeling ooit ook weggaat. Maar tot het zover is, geniet ik hier nog volop.’

Wat vind je het leukst aan je werk?‘Dat het echt handwerk is. Dat maakt het een leuk product om te maken. Als ik een plisségordijn in de winkel zie hangen, kijk ik altijd even welk label eraan hangt. Is het van B&C? Dan ben ik best wel trots. Misschien heb ik die wel gemaakt!’

Wat heb je zelf voor de ramen hangen?‘Vitrage en rolgordijnen. Geen plisségordijnen nee, die zijn me te duur.’

Corry Buitenhuis – van ’t Slot

Antje Beek - Koetsier

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu?‘Ik ben begonnen op de afdeling Rolgordijnen, daarna ben ik naar Duo rolgordijnen gegaan. Omdat de productie daar-van naar Polen ging, werk ik nu bij Plisségordijnen. Eerst was dat enorm wennen. Het is moeilijk en secuur werk met al die draadjes, maar nu ik het goed onder de knie heb, vind ik het hartstikke leuk. Ik zit hier goed op mijn plek.’

Wat is er de afgelopen jaren veranderd bij B&C?‘Vooral de grootte is veranderd. Eerst groeiden we enorm, nu krimpen we juist weer. Toen ik hier begon, was ik personeelslid 146. Jaren later werkten er wel duizend mensen. Nu zijn dat er weer veel minder. Ik weet nog dat, toen ik begon, je zo aan de slag kon. Er werd enorm veel personeel gevraagd. Nu moeten er juist mensen uit. Verder zijn de producten zelf natuurlijk ver-anderd. Duo rolgordijnen en houten jaloezieën? Die had je 25 jaar geleden nog niet.’

Krijg je veel mee van al die vernieuwin-gen?‘Ja absoluut. Dan weer werken we met nieuwe schulpranden, dan weer met nieuwe kettingen. En er zijn veel meer kleuren bijgekomen. Het is steeds weer anders.’

Wat is je hoogtepunt in 25 jaar B&C?‘Ik heb sowieso een hele leuke tijd gehad bij Rolgordijnen, maar hoogtepunten waren denk ik de feesten. Ik kan me Orpheus in Apeldoorn nog herinneren. Geweldig! Ik kan ook echt vol trots aan kennissen vertellen over de bijzondere feesten van B&C.’

Wat heb je zelf voor je ramen hangen?‘Nu even niets. Ik moet nog iets nieuws kopen. Ik denk dat ik voor rolgordijnen ga.’

38

Page 39: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

39

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu?‘Ik ben begonnen op Horizontaal, in de ploegendienst. Tegelijk met mij begonnen ook Corry Buitenhuis, Martha van de Streek en Geo de Bruin. Ik weet nog dat Corry en ik aan dezelf-de tafel zaten te wachten. Tussendoor hebben we op andere afdelingen gewerkt. Ik op Rolgordijnen, onder andere op de afdeling Demo en Duo. Nu werken Corry en ik weer samen op de afdeling Plissé.’

Wat is er de afgelopen 25 jaar veran-derd bij B&C?‘Ik heb ontzettend veel mensen zien komen en gaan. En ik heb het van druk naar minder druk zien worden. B&C was een groot, bloeiend bedrijf. Het kon niet op. Er was genoeg werk om nachten en weekenden door te gaan en wekelijks kwamen er wel tien nieuwe mensen bij. Ze stonden zelfs bij scholen te posten op zoek naar werknemers. Dat is nu helaas anders. Nu moet je blij zijn dat je je uren kunt maken. Maar wat is geble-ven, zijn de goede sfeer en de fijne collega’s. Anders was ik ook nooit zo lang blijven hangen.’

Welke raamdecoratietrends zijn je bijge-bleven?‘Van rolgordijnen weet ik dat er steeds nieuwe dingen bijkwa-men. Vooral op de afdeling Demo, waar je demo’s voor detail-listen maakt, zie je het nieuwste van het nieuwste. Van ringen tot houten borders, glazen kraaltjes en kanten biesjes. Nu is alles juist weer strak. Je ziet die mode steeds veranderen, dat is wel leuk. Een biesje onder je rolgordijn kan nu bijvoorbeeld echt niet meer.’

Wat heb je zelf voor de ramen hangen?‘Lange gordijnen en rolgordijnen. Die met de glazen kraaltjes onderaan.’

Gea Doornwaard

Hoe begon je 25 jaar geleden en wat doe je nu? ‘Ik heb achttien jaar lang op de afdeling Horizontaal gewerkt. Omdat die afdeling stopte, ben ik overgestapt naar iets an-ders. Ik kon kiezen: Plisségordijnen of Retouren. Ik koos voor Retouren. Het bevalt me hier goed, maar als Horizontaal ooit terugkomt naar Nederland, dan zou ik zo terug gaan.’

Wat is er de afgelopen 25 jaar veran-derd bij B&C?’25 jaar geleden was iedereen hechter met elkaar. Je kende veel meer mensen en had een goede band met iedereen. Nu is dat anders. Maar dat komt ook wel een beetje doordat ik nu boven werk. We zitten wat verder weg van de rest. Verder zijn er natuurlijk veel mensen van productie vertrokken. Ik heb erg veel mensen zien komen en gaan: door ontslag, ziekte en door overlijden. Wat dat betreft deel je hier echt lief en leed.’

Welke raamdecoratietrends zijn je bijge-bleven?‘Ik zou het niet precies weten, maar ik herinner me wel dat er soms een kleur voorbij kwam, waarvan ik dacht: dat koopt toch niemand. En dan liep het vervolgens als een trein.’

Wat is je hoogtepunt in 25 jaar B&C?‘Wat me bijblijft, is dat de sprinklers op Horizontaal een keer af-gingen. Er kwam enorm veel water naar beneden. We moesten acuut stoppen met onze taken en meehelpen om alle papieren en computers in veiligheid te brengen, want het water stroomde al snel de trappen af. Dat vergeet ik echt nooit meer.’

Lida Ronda

39

Page 40: 130111 DOORKIJK DEC 2013 LR...regelen, maar ik kan jullie verzekeren dat de bedrijven van de B&C groep ook veel positieve energie steken in de ontwikke-ling van nieuwe producten én

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste trends en collecties? En wil je

regelmatig mooie foto’s voorbij zien komen? Volg bécé raamdecoratie

dan op Facebook! Ga naar www.facebook.com/becemodevoorjeraam en klik op

‘vind ik leuk’ en je ziet onze berichten vanzelf voorbijkomen op je tijdlijn.

Volg bécé op