12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs,...

9
illustratie © Lies Van Gasse 12-13-14 juni 2013 Felixpakhuis Antwerpen Tonnus Oosterhoff (NL) Peter Theunynck (B) Miriam Van hee (B) Ilya Kaminsky (RU) Elly de Waard (NL) Miguel Declercq (B) Doina Ioanid (RO) Lies Van Gasse (B) Asfaltfeeën (NL) Ken Babstock (CND) Antoine Wauters (B) Ellen Deckwitz (NL) Matt Watts (VS/B) Deus Ex Machina (B) Serge Delaive (B) Ingmar Heytze (NL) Claudiu Komartin (RO) Swoon (B) Johan de Boose (B) Daniel Bănulescu (RO) Etienne van Heerden (ZA) Isolde et Les Bens (B)

Transcript of 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs,...

Page 1: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

illus

trat

ie ©

Lie

s Va

n G

asse

12-13-14 juni 2013

Felixpakhuis Antwerpen

Tonnus Oosterhoff (NL)

Peter Theunynck (B)

Miriam Van hee (B)

Ilya Kaminsky (RU)

Elly de Waard (NL)

Miguel Declercq (B)

Doina Ioanid (RO)

Lies Van Gasse (B)

Asfaltfeeën (NL)

Ken Babstock (CND)

Antoine Wauters (B)

Ellen Deckwitz (NL)

Matt Watts (VS/B)

Deus Ex Machina (B)

Serge Delaive (B)

Ingmar Heytze (NL)

Claudiu Komartin (RO)

Swoon (B)

Johan de Boose (B)

Daniel Bănulescu (RO)

Etienne van Heerden (ZA)

Isolde et Les Bens (B)

Page 2: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

woensdag 12 juni PRELUDEBIBLIOTHEEK PERMEKE, 12U30Johan de Boose interviewt Etienne van Heerden

donderdag 13 juni HET BESTE VAN BELGIËFELIxPAKHUIS, 20UPresentatie: Johan de Boose

Peter Theunynck – Pleidooi voor de poëzieIsolde et Les Bens

pauze

Serge Delaive Miguel Declercq Swoon – première poëziefilm Cirkel

pauze

Antoine Wauters Lies Van Gasse Miriam Van hee Isolde et Les Bens

vrijdag 14 juni POETRY INTERNATIONALBIBLIOTHEEK PERMEKE, 14UDocumentaire ‘Het ritme van Elly de Waard’met introductie door Jeroen Wolf en Deborah Campert

FELIxPAKHUIS, 20UPresentatie: Johan de Boose

Tonnus Oosterhoff (NL) Doina Ioanid (RO)Asfaltfeeën (NL)

pauze

Ilya Kaminsky (RU)Ken Babstock (CDN)Daniel Bănulescu (RO)Matt Watts (VS/B)

pauze

Claudiu Komartin (RO)Elly de Waard (NL)Matt Watts (VS/B)

FELIx POETRY FESTIVAL: EEN LUSTRUM

Antwerpen Boekenstad organiseert voor de vijfde keer het Felix Poetry Festival in het prachtige decor van het gerestaureerde Felixpakhuis dat aan de dokken op het Eilandje in de schaduw van het MAS ligt. Elk jaar kan je op dit festival genieten van het beste wat de poëzie te bieden heeft, in binnen- en buitenland. De eerste avond staat in het teken van poëzie uit België. De tweede avond biedt een boeket internationale dichters. Er is ook terug aandacht voor het genre videopoems. Lies Van Gasse maakte voor deze programmakrant het campagnebeeld en de illustraties. Op woensdag en vrijdag is er ook een dagprogramma in bibliotheek Permeke. Beide festivalavonden is Johan de Boose uw gastheer.

DONDERDAG 13 JUNI: HET BESTE VAN BELGIË

Jaarlijks vraagt Felix Poetry Festival een dichter een pleidooi te houden voor de poëzie. Dit jaar is het de beurt aan Peter Theunynck. Na alle huilerige berichten over de staat van de poëzie, leek het wel of de poëzie zuurstof moet ingeblazen worden. Maar is dat wel zo? Na het pleidooi van Theunynck krijgt u net zoals vorig jaar een mooi aanbod van dichters uit België, zowel Nederlands- als Franstalig. Miriam Van hee stelt haar langverwachte nieuwe bundel ook daar valt het licht voor. U krijgt eindelijk ook de kans Miguel Declercq, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2013 met zijn comeback Boven water, aan het werk te zien. Lies Van Gasse op haar beurt leest voor uit haar nieuwe bundel Wenteling. Uit Franstalig België maken we kennis met twee prominente stemmen: de Waalse beat poet Serge Delaive en wonderjongen Antoine Wauters. De videokunstenaar Swoon stelt zijn chef d’oeuvre Cirkel deze avond in première voor. Hij verwerkte 11 gedichten van o.a. Leonard Nolens, Charles Ducal en Jan Lauwereyns tot een korte poëziefilm waarin een levensverhaal wordt verteld. Voor de muzikale noot zorgt de gelegenheidsformatie rond Isolde Lasoen, Isolde et Les Bens.

VRIJDAG 14 JUNI: POETRY INTERNATIONAL

Drie internationale dichters die te gast zijn op Poetry International in Rotterdam zakken deze avond af naar het Antwerpse Felixpakhuis: de Russische jonge dichter Ilya Kaminksy, de mysterieuze Roemeense Daniel Bănulescu en de Canadese hoogvlieger Ken Babstock. Naast de gasten van Poetry International biedt Felix Poetry Festival in samenwerking met het literaire tijdschrift Deus ex Machina ook een special Roemeense poëzie. Doina Ioanid en Claudiu Komartin vertegenwoordigen het beste van de Roemeense poëzie. Uit Nederland zijn vier dichters te gast: Elly de Waard, Tonnus Oosterhoff, Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze. Deze laatste twee hebben zich samen met Spinvis-bassist Cor van Ingen verenigd tot de poëzieband Asfaltfeeën. Vrijdag wordt in bibliotheek Permeke trouwens de documentaire Het Ritme van Elly de Waard getoond die de 72-jarige dichteres in haar vele gedaantes laat zien. De in Antwerpen gestrande Amerikaanse singer-songwriter Matt Watts zingt tenslotte enkele nummers uit zijn prachtige nieuwe plaat.

VOORWOORDprogramma

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

ANTWERPEN BOEKENSTAD verzorgt sinds 2003 het boeken- en letterenbeleid van de stad Antwerpen. Deze stedelijke dienst is het aanspreekpunt voor de noden en vragen van literaire organisaties die in de Scheldestad actief zijn. Voor vele literaire organisaties is Antwerpen Boekenstad een trouwe partner. Naast deze stimulerende en coördinerende rol organiseert Antwerpen Boekenstad ook zelf literaire activiteiten. Antwerpen Boekenstad coördineert vanuit het Letterenhuis het stadsdichterschap, realiseert gedichtenmuren, zorgt mee voor een literair programma in het Letterenhuis en bibliotheek Permeke (zoals de Donderdagen van de Poëzie en Boeken op woensdag), organiseert het jaarlijkse Felix Poetry Festival en ondersteunt literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere Pluim en literaire avonden als ‘Nuff Said en Uitgelezen. Antwerpen Boekenstad laat elke dag zien dat de stad aan de stroom van boeken en literatuur houdt.

Schrijf u in op de nieuwsbrief die u maandelijks op de hoogte houdt van het literaire aanbod in Antwerpen. Lezing of tentoonstelling. Festival of boekenbeurs. Poëzie of strip. Boekhandel of literaire organisatie.

Alles wat zich in Antwerpen afspeelt op het vlak van boeken en letteren vindt u terug op:www.antwerpenboekenstad.be

32

Page 3: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

WOENSDAG 12 JUNI

PRELUDE:

Naast twee avondprogramma’s in het Felixpakhuis (13 en 14 juni) biedt het Felix Poetry Festival ook een poëzienamiddag aan in bibliotheek Permeke. Johan de Boose ontvangt de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Etienne van Heerden. Een unieke kans om deze auteur en zijn poëzie te leren kennen. De belangstelling voor Afrikaanse literatuur heeft onder meer door Gerrit Komrij een aardige duwtje in de rug gehad.

Etienne van Heerden (1954) groeide op in de Oost-Kaap, waar zijn Afrikaans sprekende vader en zijn Engelstalige moeder een schapenboerderij runden. Zijn eerste verhalen schreef hij toen hij nog student was, maar zijn (internationale) doorbraak kwam er met Toorberg. Het boek werd in verschillende talen vertaald, waaronder in het Nederlands als De betoverde berg (1998). Van Heerden woont in Stellenbosch en is hoogleraar aan de universiteit van Kaapstad, waar hij letterkunde en creatief schrijven doceert. Naast romans en korte verhalen publiceerde hij ook dichtbundels, waaronder Brekfis met vier. Hij is een graag geziene gast in Europa.

Woensdag 12 juni, bibliotheek Permeke, 12u30, vrije toegang.

Met dank aan het Festival voor het Afrikaans, en Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting vzw.

DONDERDAG 13 JUNI

“PLEIDOOI VOOR DE POËzIE” DOOR

‘Het gaat slecht met de poëzie.’ ‘Poëzie verkoopt niet.’ Het zijn maar enkele quotes die het voorbije jaar her en der in de pers verschenen. Maar is dat wel zo? Hoe staat ze er werkelijk voor? En meer, kunnen we daar iets aan doen? Over deze vragen hield het Poëziecentrum en het Vlaams Fonds voor de Letteren op 21 maart een studiedag om aanbevelingen voor de toekomst te formuleren. Binnenkort worden de resultaten van ‘De staat van de poëzie’ bekend gemaakt. Het Felix Poetry Festival gelooft alvast in de eigen kracht van de poëzie. Er zijn vele strategieën te bedenken (en dat moeten we zeker doen) om poëzie een ruim publiek te geven, maar het is uiteindelijk de poëzie zelf die het echte werk doet: de poëzie-ervaring gebeurt tijdens het lezen of horen van de tekst die de dichter schreef. Jaarlijks vraagt Felix Poetry Festival een dichter om de poëzie te verdedigen, een pleidooi te houden zoals Eddy van Vliet dat zo mooi deed in zijn boekje ‘Poëzie, een pleidooi’. Na Peter Holvoet-Hanssen, Gerrit Komrij, Menno Wigman en Benno Barnard is het de beurt aan Peter Theunynck.Na alle wat huilerige berichten over de poëzie de laatste tijd, leek het wel of de poëzie zuurstof moet ingeblazen worden. Felix Poetry Festival legt Peter Theunynck volgende vraag voor: Moet poëzie gered worden? Van wat dan wel?

Peter Theunynck (1960) kwam na zijn jeugdjaren in het Oost-Vlaamse Eeklo ruim 27 jaar geleden in de Scheldestad terecht. Hij woont en werkt in de Zurenborgwijk waar hij drie jaar lang de wijkdichter voor de plaatselijke krant Gazet Van Zurenborg was. Met zijn debuutbundel Pan American Airlines en Co (1997) won Theunynck meteen de Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen. Theunynck publiceerde nadien een reeks mooie bundels: De bomen zijn paars en de hemel (1999), Man in Manhattan (2003), Bijzonder heden (2003), Traangasmaatschappij (2006) en Naar een nieuw zeeland (2010). In 2010 verscheen zijn Karel van de Woestijnebiografie, waarmee hij wederom in de prijzen viel. Hij is woordvoerder van de Lappersfort Poets Society, een groep dichters die opkomt voor de bescherming van zonevreemde bossen. Theunynck is dit jaar ook stadsdichter van Brugge.

DONDERDAG 13 JUNI

HET BESTE VAN BELGIË

Veel dicht ze niet, Miriam Van hee, maar wat ze dicht, is raak. Ze stelt op het Felix Poetry Festival haar langverwachte opvolger van Buitenland voor. Ook daar valt het licht, zo heet de nieuwe bundel waarin het leven bedrieglijk zacht lijkt, op het melancholieke af. Landschappen, kleine gebeurtenissen, gewone mensen dienen zich aan en verdwijnen bijna geruisloos. Maar subtiel ademt Van hee ze even leven in. In de details, bijna achteloos gegeven, zit een tragiek die teder opgeroepen wordt. Er gebeurt ogenschijnlijk weinig in de gedichten van Van hee, maar bij nader toezien veel meer dan je denkt. Miriam Van hee (1952) is dichteres, vertaalster en slaviste. Winterland (1988) werd bekroond met de Jan Campert Prijs, en Achter de bergen (1996) kreeg de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Voor de bundel Buitenland werd haar de Herman de Coninckprijs 2008 toegekend. Inmiddels behoort ze tot de meest geliefde dichters van Nederland en Vlaanderen, en wint haar werk ook over de taalgrenzen aan populariteit: ‘Miriam Van hee is de poëtische ontdekking van de laatste jaren,’ schreef de bekende Franstalige auteur en criticus Jacques De Decker in Magazine Littéraire. Vertalingen van haar werk verschenen in boekvorm in het Duits, Pools, het Zweeds, het Litouws en het Frans. Zij was te gast op vele internationale poëziefestivals in o.a. Duitsland, Litouwen, Rusland, Amerika, Canada, Frankrijk, Zuid-Afrika en Ierland.

Miguel Declercq (1976) schrijft en tekent. Hij publiceerde de dichtbundels Person@ges (bekroond met de Hugues C. Pernathprijs 1998) en Zomerzot/Somersault, alsook de experimentele roman Wat Chloë overkwam. Vervolgens liet hij tien jaar lang nauwelijks iets van zich horen. In Boven water vertelt hij u waarom. De jury van de Herman de Coninckprijs 2013 nomineerde de bundel met lovende woorden: “Boven water is een bundel die hartverscheurend is in zijn ongekunsteldheid. De gedichten van Miguel Declercq lezen als een reeks bekentenissen in ontoereikendheid zonder dat het ooit larmoyant of geposeerd neerslachtig wordt. Het is een bundel die haast onnadrukkelijk lijkt te zijn geschreven, zonder gekoketteer met techniek of kennis. Wat Declercq virtuoos maakt, is dan ook moeilijk te benoemen. Is het de combinatie van emotionele diepte metuiterst toegankelijke taal? Het spaarzame maar krachtige gebruik van metaforen? Die ongrijpbare zeggingskracht is een zeldzaamheid onder de ingezonden bundels. Boven water doet aan als een schrijnende getuigenis, maar dan terloops opgetekend. Terloops maargroots.” Declercq treedt niet zo vaak op, dus mis deze kans niet!

Lies Van Gasse (1983) is alom aanwezig in het Vlaamse poëzielandschap. Ze dicht, ze tekent, werkt samen, organiseert ... En dat doet ze met haar steeds herkenbare stijl: breekbaar en tegelijk zelfverzekerd. Van Gasse debuteerde in 2008 bij Wereldbibliotheek met de bundel Hetzelfde gedicht steeds weer. Ze publiceerde twee graphic poems, Sylvia en Waterdicht (samen met Peter Theunynck), waarvan de tekeningen werden getoond op Watou 2011, en de met de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen bekroonde bundel Brak de waterdrager. Ook is ze stichtend lid van Hauser, een samenwerkingsproject met Annemarie Estor. Lies Van Gasse maakt in haar werk vaak de brug tussen tekst en beeld, die op fascinerende wijze gemixt worden. Van Gasse maakt op vraag van het Felix Poetry Festival het prachtige campagnebeeld en de illustraties voor de programmakrant. Op het festival presenteert ze haar nieuwe bundel Wenteling, een reeks van improvisaties ‘Ons midden is bestendig’, klinkt het ergens, maar daaromheen waait en beweegt haar universum: zandkorrels en ijskristallen, vijanden en geliefden, hemellichamen en lichaamsdelen, angsten en verwachtingen en ook opmerkelijk veel katten.

WENTELING xV Deze avond, wanneer de lucht zingt als bloeden het laken scheurt, zit zij kaal op de einder. Wij kunnen recht in haar hart kijken. De wind is zwak en veranderlijk.Ze knipt paarden en dames. Deze avond, wanneer de stenen splijten,en zij het haar als touwen rond zich draagt, zien wij u staan. U kan in een muur van water veranderen. Ze doet of ze een vijver isen kiest de vissen in zich. Het zijn de laatste urendie haar in de vernieling zuigen,maar u schijnt licht in het middelpunt. Ze zit haar mannen op het vel,gooit trossen los, steekt over,bevaart een beter leven. Ze zal niet meer zingen.Ze maakt zich traag en ondoorgrondelijk,leest uw schaduw op de wand die haar omsluit. Ik zie armen die haar houden kunnen als bijna onontkoombaar, maar ze zien haar nieten wensen niet te houden. Dus deze avond, wanneer zij in het donker overzwemtals een kuiken dat zijn ei niet vindt,bergt geen man zijn meisje. Waarom zou men zoeken? Ze zal zich om u heen slaanals zacht touw. Ze zal u omhelzen als draad. En zo,het jong,het nest en al het grind daartussenzit als een kleine veer in haardie soms tot vleugels groeit. Ik heb geen stok onder uw taalen ik weet niet waar het schip zal stranden, of de rivier zich inwaarts trekt, maar wat het mooiste zweeft, valt hard. Niets hiervan is noodzakelijk.Wij hebben een wak te vullen in elkaar.

Lies Van Gasse, uit: Wenteling

do 13 juniwo 12 & do 13 juni

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

4 5

Page 4: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

PRESENTEERT:

LE POT BELGE

Begin dit jaar stelde het literaire tijdschrift Deus ex Machina in het Gentse Poëziecentrum haar nummer Le Pot Belge voor, een themanummer over poëzie uit België dat de twee grootste taalgemeenschappen in ons land de gelegenheid wil bieden elkaars poëzie te leren kennen. Felix Poetry Festival nodigt dit jaar twee Franstalige dichters uit Le Pot Belge uit die vandaag in Wallonië prominent aanwezig zijn: Serge Delaive en Antoine Wauters. Vergeet dit nummer van Deus ex Machina niet aan te schaffen als de poëzie van Delaive en Wauters u heeft overtuigd.

www.deusexmachina.be

Serge Delaive werd op 7 juni 1965 te Luik geboren in een kunstminnende familie, waar het een komen en gaan was van schrijvers en kunstenaars. Delaive is dichter, romanschrijver en fotograaf. Zijn gedichten lezen als fragmenten uit een dagboek, waarin zonder veel foefjes belevenissen, bedenkingen en uitwaaierende associaties worden vastgelegd. Veel gedichten zijn, zoals zijn foto’s, de neerslag van zijn reizen, waarin ook plaats is voor zijn familie en vrienden. In die zin is bijgaand huldegedicht aan zijn rugzak exemplarisch.Serge Delaive debuteerde in 1995 met de bundel, Légendaire (Legendeverzameling), waarin het personage Lunus voorkomt, een figuur die verder wordt uitgetekend in de bundels Monde jumeau (Tweelingwereld, 1996) en Le livre canoë (Het kanoboek 2001), waardoor de drie bundels het karakter van een trilogie hebben gekregen. Het personage keert terug in de roman Argentine (Argentinië, 2009), waarvoor Delaive de Prix Rossel ontvangt, een van de belangrijkste literaire prijzen in Franstalig België. In 2006 had hij al de Prix Marcel Thiry voor de bundel Les Jours (De dagen) ontvangen, wat hem in staat stelde om met zijn gezin de reis naar Griekenland te ondernemen, waarover hij in ‘Mijn rugzak’ vertelt, het gedicht dat hij zal lezen op het festival. Sinds zijn debuut publiceerde Serge Delaive een tiental dichtbundels, vier romans en recent ook verschillende fotoboeken. Daarnaast was hij in 1998 stichtend redacteur van het tijdschrift Le Fram, samen met Karel Logist en Carl Norac. In de loop van de jaren groeide Le Fram uit tot een uitgeverijtje en een organisator van lezingen die de activiteiten van de zogenaamde ‘School van Luik’ wilde voortzetten; helaas werd op 13 juni 2012 het laatste nummer voorgesteld.

– PREMIèRE

POËzIEFILM CIRKEL

Vorig jaar introduceerde het Felix Poetry Festival het genre videopoem in Vlaanderen door twee prominente makers uit te nodigen, de Belgische Swoon en de Schotse Alastair Cook. Dit jaar is Swoon opnieuw te gast met een ambitieus project.

Een film maken op basis van 11 Nederlandstalige gedichten? Ja, dat kan. Videokunstenaar Swoon maakte de poëziekortfilm Cirkel waarin gedichten van Leonard Nolens, Stefan Hertmans, Delphine Lecompte, Charles Ducal, Michaël Vandebril, Lies Van Gasse, xavier Roelens, Jan Lauwereyns, Marleen de Crée, Stijn Vranken en Yannick Dangre een levensverhaal vertellen. De gedichten werden voor de film ingelezen door Vic De Wachter, Michaël Pas en Karlijn Sileghem. Deze Vlaamse poëziefilm kende in maart dit jaar een internationale première op het Schotse poëziefestival stAnza. De Belgische première wordt u aangeboden door het het Felix Poetry Festival in Antwerpen.

“It’s an ambitious work, has depth and emotion, and shows skill at this genre. Also I appreciate the poetry and translations very much, and I feel this project could introduce the world to Belgian poetry written in Dutch.” Erica Goss, Connotation Press

Swoon (aka Marc Neys, 1968) heeft meer dan 90 videogedichten op zijn naam staan, met teksten van o.m. Bernard Dewulf, Johan de Boose, Delphine Lecompte en Jan Lauwereyns. Zijn videogedichten werden getoond op een resem internationale festivals, zoals in Berlijn (Zebra), Vancouver (Visible Verse) en New York (International Literary Filmfestival). Dit jaar werd Swoon, samen met Alastair Cook, Luca Nasciuti en Dave Bonta, gevraagd curator te zijn voor het eerste Filmpoem Festival (’2-4/8/13, Dunbar, Schotland). Cirkel is een productie van VONK & Zonen en werd gerealiseerd met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de stad Antwerpen.

Het muzikale schone weer op de eerste festivalavond wordt gemaakt door Isolde Lasoen en drie lievelingsmuzikanten (die toevallig allemaal Ben heten). Deze gelegenheidsgroep werd door Lasoen (bekend als drumster bij Daan, Saint-Marteau, en zoveel meer) samengesteld, waarin ze haar voorliefde voor zowel de Franse sixtiespop en chanson, als voor Engelstalige pareltjes van vroeger en nu laat blijken. Sinds jaar en dag zingt Isolde al backingvocals van achter haar drums, en deed ze tevens hier en daar guestperformances als zangeres. Zo groeide de ‘goesting’ om zelf lead te gaan zingen. Isolde et Les Bens brengen een uitgelezen selectie ‘schone liedjes’ vol nostalgie en charme. Grotendeels zijn dat voorlopig nog covers, want op haar geplande solo-full CD is het nog even wachten. Een eerste voorproefje hiervan is er intussen met de singel ‘Aluminium folie’.

Line-up: Ben Van Camp (gitaar en backing vocal), Ben Brunin (contrabas), Ben Vermeir (piano en backing vocal) en Isolde Lasoen (drums en lead vocal).

Antoine Wauters werd op 15 januari 1981 geboren te Luik. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Université Libre de Bruxelles, waarna hij Frans en wijsbegeerte onderwees in Luik en Brussel. In 2008 debuteerde bij met niet minder dan drie titels: Os (Been), La Bouche en quatre

Deu

s ex

ma

ch

ina

142

Deus ex machina142

Le pot beLge

Tijdschrift voor actuele literatuur November 2012 – 36ste jaargang

Verschijnt driemaandelijksAfgiftekantoor: Gent X

Losse nummers: 8 EUR

Benno Barnard Eric BrognietOlvier CousinJohan de BooseFrans De HaesAndy FierensLuc FierensMaarten InghelsDoina IoanidPierre GallissairesPaul GellingsWillem GroenewegenJess De GruyterSerge DelaiveGuy GoffetteHilde KeteleerPascal LeclercqDelphine LecompteMarcel MariënLine MertensJan H. MysjkinMonique NagielkopfJan PolletVincent TholoméDavid TrochRobin RamaelJacques RoubaudWill StoneMax TemmermanMichaël VandebrilLies Van GasseLaurence VielleAntoine Wauters

Benno Barnard Eric BrognietOlvier CousinJohan de BooseFrans De HaesAndy FierensLuc FierensMaarten InghelsDoina IoanidPierre GallissairesPaul GellingsWillem GroenewegenJess De GruyterSerge DelaiveGuy GoffetteHilde KeteleerPascal LeclercqDelphine LecompteMarcel MariënLine MertensJan H. MysjkinMonique NagielkopfJan PolletVincent TholoméDavid TrochRobin RamaelJacques RoubaudWill StoneMax TemmermanMichaël VandebrilLies Van GasseLaurence VielleAntoine Wauters

DEM_002_Wikkel_druk.indd 1 24/04/13 16:14

(De mond in vieren) en Debout sur la langue (Rechtop op de tong), waarvoor hij werd bekroond met de Prix Emile Polak, uitgereikt door de Académie Royale de Langue et Littérature françaises de Belgique. Hij is co-scenarist van de korte film A New Old Story, onder regie van Antoine Cuypers, met de zanger Arno en Sophia Leboutte in de hoofdrollen. Zijn jongste bundel Césarine de nuit (Cesarine van de nacht, 2012) is meer dan poëzie alleen: elke pagina biedt een prozagedicht van min of meer gelijke lengte, maar wie het boek van voren naar achteren leest, ontdekt ook een narratieve lijn. Anders dan in een realistische roman zet Wauters de personages echter niet duidelijk herkenbaar bij hun eerste verschijning neer. We ontdekken slechts mondjesmaat het verhaal van Cesarine en haar broers Fabien en Charles. Op Felix Poetry Festival leest Wauters uit het eerste hoofdstuk van Cesarine, waarin we kennis maken met het hoofdpersonage.

do 13 junido 13 juni

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

6 7

Page 5: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere
Page 6: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

VRIJDAG 14 JUNI

POETRY INTERNATIONAL

In dezelfde week als het Felix Poetry Festival vindt in Rotterdam Poetry International Festival plaats. Sinds zijn oprichting in 1970 groeide het uit tot een van de grootste toonaangevende poëziepodia van de wereld. Het 44e Poetry International Festival vindt van dinsdag 11 tot en met zondag 15 juni 2013 plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Centraal in het programma staan de international poëzievoordrachten van de twintig festivaldichters afkomstig uit de hele wereld. Naar goede gewoonte presenteert het Felix Poetry Festival in samenwerking met Poetry International drie dichters die deel uitmaken van het festival in Rotterdam: Ilya Kaminsky, Ken Babstock en Daniel Bănulescu. Daarnaast nodigt Antwerpen Boekenstad enkele interessante buitenlandse dichters uit om deel te nemen aan het Felix Poetry Festival.

www.poetry.nl

Ilya Kaminsky (1977) groeide op in Odessa, in de voormalige Sovjet Unie, en verhuisde op zijn zestiende met zijn familie naar de Verenigde Staten. Hij schrijft nu in het Engels, net zoals zijn Russische grote collega Brodsky hem dat voordeed. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen in de Verenigde Staten en daarbuiten, waaronder de American Academy of Arts and Letters’ Metcalf Award voor zijn bundel Dancing in Odessa. Kaminsky werkte mee aan diverse bloemlezingen, was jarenlang redacteur van het online magazine Words Without Borders en publiceert nu jaarlijks het papieren tijdschrift Poetry International (dat overigens geen uitgave is van de Stichting Poetry International). Kaminsky schrijft

in het Engels en doceert tegenwoordig literatuur aan de Universiteit van San Diego.Kaminksy is ook bekend om zijn bijzondere voordracht.

DE CONDUCTEUR VERTELT WAT HEM OPVIEL

Onze domme regering luistert Naar onze domme dichters. Die zeggen:

“Taal! Taal maakt ons tot mensen!” ze hebben het mis, die grote zakken,

We kunnen elkaar niet bereiken met woorden alleen.

Ik vind muziek in de plompe voetjes van een vrouw die niet beseft (en toch zoveel weet!)

wat een mooi geluid haar slepende voeten maken. Ik kijk naar haar en denk: ik ben niet doof,

ik heb alleen de wereld bevolen die gekke muziek een tijdje te stoppen.

Ilya Kaminsky, vertaling Peter Boreas

Ken Babstock (1970) wordt gezien als een van de belangrijkste stemmen in de Canadese poëzie. Hij schreef al op jonge leeftijd poëzie om zich af te zetten tegen de naar zijn mening frauduleuze kerk van zijn (predikanten)ouders. Zijn studie filosofie brak hij voortijdig af, waarna hij jarenlang zwaar fysiek werk verrichte, dat veel inspiratie leverde voor zijn poëzie. Sinds zijn vorige bezoek aan Rotterdam, in 2002, ontving Ken Babstock onder meer de Griffin Poetry Prize in 2007.

SPECIAL ROEMENIË

I.S.M. DEUS Ex MACHINA EN POETRY INTERNATIONAL‘Laat onze literatuur niet ten onder gaan,’ titelde de Roemeense historicus en journalist Ovidiu Pecican zijn recente brandbrief aan de overheid. Pecican betoogt daar onder meer in dat de Roemenen hun eigen taal en cultuur misprijzen, met als gevolg dat het analfabetisme weer toeneemt en de nationale literatuur wordt bedreigd. In het buitenland krijgen de talrijke vertalingen van Roemeense auteurs echter veel waardering. Toch blijft de Roemeense literatuur

Doina Ioanid, op 24 december 1968 geboren te Boekarest, is de auteur van vijf bundels die zonder uitzondering bestaan uit prozagedichten, die gaan van een enkele regel tot pakweg vijfentwintig regels. Ze noemt de poëzie ‘een late liefde. Als kind las ik graag sprookjes, verhalen en avonturenromans. Het liefst las ik Chinese verhalen, waarschijnlijk vanwege de fascinerende mengeling van het alledaagse en het fabelachtige.’ Die mengeling vindt men terug in haar eigen werk, met dat verschil dat het fabelachtige is verschoven naar veeleer beklemmende droombeelden.Haar leertijd maakte ze in de jaren negentig door binnen de literaire kring ‘Litere’ (Letteren) rond Mircea Cărtărescu aan de universiteit van Boekarest, waar ze Franse taal- en letterkunde studeerde. Haar eerste bundel, Duduca de marţipan (Het juffertje van marsepein), verscheen in 2000. Sindsdien volgden vier bundels: E vremea să porţi cercei (Het is de tijd om oorbellen te dragen, 2001), Cartea burţilor şi a singurătăţii (Het boek van de buiken en de eenzaamheid, 2003), Poeme de trecere (Overgangsgedichten, 2005) en Ritmuri de îmblânzit aricioaica (Ritmen om de vrouwtjesegel te temmen, 2010).Elke bundel lijkt een hoofdstuk uit een roman in uitvoering. In

Deusexmachina

144

ROMANIA

144

ROMANIA

Deusexmachina

Deu

s ex

ma

ch

ina

144

Ja

n H

. Mys

Jkin

MiH

ail

seb

ast

ian

Ma

x b

lec

Her

nic

Hit

a s

tăn

esc

u

ale

xan

dru

ec

ov

oiu

ad

ria

na

bit

tel

ion

Mu

reş

an

cr

isti

an

teo

do

res

cu

au

rel

Ma

ria

ba

ros

Mir

cea

rtă

res

cu

do

ina

ioa

nid

bo

gd

an

su

cea

Ma

rin

laic

u-H

on

dr

ar

i

Flo

rin

zăr

esc

u

nic

ole

ta e

sin

enc

u

lin

da

Ma

ria

ba

ros

rit

a c

Hir

ian

Jan

Wil

leM

bo

s

Ja

n H

. Mys

Jkin

MiH

ail

seb

ast

ian

Ma

x b

lec

Her

nic

Hit

a s

tăn

esc

u

ale

xan

dru

ec

ov

oiu

ad

ria

na

bit

tel

ion

Mu

reş

an

cr

isti

an

teo

do

res

cu

au

rel

Ma

ria

ba

ros

M

irc

ea c

ărt

ăr

esc

u

do

ina

ioa

nid

bo

gd

an

su

cea

Ma

rin

laic

u-H

on

dr

ar

i

Flo

rin

zăr

esc

u

nic

ole

ta e

sin

enc

u

lin

da

Ma

ria

ba

ros

rit

a c

Hir

ian

Jan

Wil

leM

bo

s

Tijdschrift voor actuele literatuur April 2013 – 37ste jaargang

Verschijnt driemaandelijksAfgiftekantoor: Gent XLosse nummers: 8 EUR

DEM_004_Cover05.indd 1 24/04/13 16:11

de vijf bundels komt namelijk een aantal steeds terugkerende personages voor – ‘intimi’ zoals haar grootouders, haar moeder of haar zus Mary – die het oeuvre een opmerkelijke coherentie verlenen. Bovendien bevatten alle bundels het syntagma ‘de vrouw van x jaar’, waarbij Doina Ioanid als in een dagboek haar verschillende levensfasen vastlegt. Die autobiografische gegevens raken verweven met surreëel aandoende beelden uit de ‘alledaagse onwerkelijkheid’. De samenspanning van alledaagse en onwerkelijke notities is de bevreemdende, volstrekt originele karakteristiek van deze prozagedichten.In het Nederlands verschenen Het juffertje van marsepein (Uitgeverij Douane, Rotterdam, 2011), Interval (in een bijzondere vormgeving door Danny Dobbelaere, Zegwerk, Gent, 2012) en Oorbellen, buiken en eenzaamheid (Uitgeverij Perdu, Amsterdam, 2012). Werk van haar is eveneens opgenomen in: Jan H. Mysjkin, Voor de prijs van mijn mond (Poëziecentrum, Gent, 2013) en Deus ex Machina (37ste jg., nr. 144, april 2013).

Wie zal zorg dragen voor mijn botten? Wie zal ze wassen en doen glanzen? Wie zal ze beschilderen en er bloemmotieven in kerven? Wie zal ze vervolgens ophangen aan het afdak van het huis, zodat de wind door ze heen blaast en ze doet zingen? Wie zal zo nieuwsgierig zijn om het bleekblauwe merg te ontdekken, waarmee ik mijn familiegeschiedenis zou kunnen schrijven, die nooit tot het eind werd verteld?

Doina Ioanid, vertaling Jan H. Mysjkin

staalkaart aan die getuigt van de diversiteit en kwaliteit van de Roemeense stemmen. Voor het laatste nummer van het literaire tijdschrift Deus ex Machina heeft Jan H. Mysjkin een nieuwe bloemlezing gemaakt met nieuwe Roemeense auteurs, waaronder een aantal dichters. Op het Felix Poetry Festival zijn er drie Roemeense dichters te gast: Doina Ioanid, Daniel Bănulescu en Claudiu Komartin. Een uitgelezen kans om Roemeense poëzie te ontdekken.

in de Lage Landen lijden onder onzichtbaarheid. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was dat te begrijpen doordat er geen literaire vertalers uit het Roemeens waren. Daar hebben Jan Willem Bos en Jan H. Mysjkin verandering in gebracht. Deze twee “smokkelaars van de Roemeense literatuur” gelden als de absolute experts op het gebied van de Roemeense literatuur in Nederland en België. Hun diverse bloemlezingen de afgelopen vijf jaar bieden een

vr 14 juni vr 14 juni

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

10 11

Page 7: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

Claudiu Komartin, op 7 augustus 1983 geboren te Boekarest, debuteerde in 2003 met de bundel Păpuşarul şi alte insomnii (De poppenspeler en andere slapeloze momenten), bekroond met de Staatsprijs voor het Debuut. De dichter heeft vervolgens zijn talent bevestigd met Circul domestic (Het huiselijke circus, 2005), bekroond met de Prijs voor Poëzie van de Roemeense Academie, en Un anotimp în Berceni (Een seizoen in Berceni, 2009).Op korte tijd kreeg de jonge dichter en vertaler heel wat krediet van officiële zijde. Dat krediet heeft hij overvloedig aangewend ten gunste van zijn leeftijdgenoten. Vanaf 2005 organiseerde hij lezingen in Club A, het legendarische keldercafé in de studentenbuurt te Boekarest, waar sinds de jaren zestig opborrelende, min of meer alternatieve vormen van cultuur een plaats vonden en vinden. Als een ware scout haalde hij uit heel Roemenië dichters in de knop naar Boekarest, die daar vaak voor het eerst aan het woord kwamen. Later zette hij dat pionierswerk voort binnen het Institut Blecher. Zijn prozavertalingen uit het Frans en zijn poëzievertalingen uit het Engels en het Spaans wijzen op zijn internationale gerichtheid. Hij is hoofdredacteur van Poesis International, een kwartaaltijdschrift dat in elke aflevering op zijn minst tien talen telt, waaronder het Nederlands.Komartins werk is door en door gevoed door de poëzie van anderen, zowel binnen als buiten Roemenië, waarbij hij met opmerkelijk gemak alle taalregisters van banaal tot precieus weet te hanteren. Zo is Een seizoen in Berceni een evidente knipoog naar Rimbaud – alleen is zijn hel geplaatst in de wijk van Boekarest, waar hij woont, en die verschuiving van Rimbauds innerlijke hel naar de alledaagse hel van Komartins autobiografie levert een onverwacht spanningsveld op. Komartin lijkt te werken met diverse doorschijnende folies – de allegorische, de groteske, de onirische, de metapoëtische folie, enzovoort – die hij in wisselende combinaties over het realistische stratum legt. Het resultaat is een zeer gevarieerde poëzie, die getuigt van een groot métier.Werk van hem is opgenomen in: Jan H. Mysjkin, Voor de prijs van mijn mond (Poëziecentrum, Gent, 2013).

Daniel Bănulescu werd op 31 augustus 1960 geboren te Boekarest. In 1988 studeerde hij als booringenieur af aan het wereldvermaarde Instituut voor Olie en Gas te Ploieşti. Zijn belangstelling ging echter veeleer uit naar literaire bronnen. Zijn eerste dichtbundel Ziua în care am fost publicat (De dag waarop ik werd gepubliceerd) verscheen in 1987 in de reeks Het kleinste boek, die destijds als bijlage in het tijdschrift Communistische overtuigingen was opgenomen. Het was niet echt een bundel; de lezer moest enkele vellen uit het midden van het tijdschrift losmaken en vervolgens tot een boekje vouwen. Ironisch genoeg had de censuur de bundel tot de helft teruggebracht, omdat Bănulescu’s overtuigingen niet door de communistische beugel konden.De weggevallen gedichten zouden pas in 1993 verschijnen in Te voi iubi pân’ la sfârşitul patului (Ik zal je liefhebben tot het eind van het bed); daarna volgden Balada lui Daniel Bănulescu (De ballade van Daniel Bănulescu, 1997) en Daniel, al rugăciunii (Daniel, van het gebed, 2002). In 2010 werden de drie bundels, aangevuld met een reeks nieuwe gedichten, samengebracht in Ce bine e să fii Daniel Bănulescu (Hoe goed het is Daniel Bănulescu te zijn).Hij is eveneens de auteur van een romantrilogie waarin het amorele en wrede karakter van Ceauşescu’s regime satirisch op de korrel wordt genomen; het eerste hoofdstuk daaruit werd gepubliceerd in Deus ex Machina, 31ste jg., nr. 121, juni 2007. Gedichten van Daniel Bănulescu zijn te lezen in: Jan H. Mysjkin, Engel in het raam op het oosten (Poëziecentrum, Gent, 2010).

Elly de Waard (1940) schreef meer dan vijftien jaar over popmuziek voor de Volkskrant en Vrij Nederland en gold als een der spraakmakers op dit terrein. Ze debuteerde laat als dichter, in 1978, met de bundel Afstand. Als dichter heeft Elly de Waard van meet af aan duidelijk stelling genomen. Ze keerde zich tegen het supremaat van de Vijftigers en pleitte voor meer ruimte voor een lyrische poëzie waarin op directe wijze uiting wordt gegeven aan gevoelens. Tot haar belangrijkste voorbeelden rekende zij dichteressen als Emily Dickinson, Sylvia Plath, Vasalis en Ida Gerhardt. De Nederlandse poëzie moest naar haar mening worden gevitaliseerd door er de agressiviteit en emotionaliteit van de popmuziek in te laten doorklinken. Met haar derde bundel, Furie (1981), heeft Elly de Waard werkelijk haar eigen stem gevonden: gepassioneerde liefdeslyriek, direct en met grote inzet geschreven. De liefde tussen vrouwen zal vanaf dat moment een van haar belangrijke thema’s worden. De temperamentvolle uitbarstingen in haar gedichten worden aanvankelijk in balans gehouden door een strakke vorm, die in later werk losser lijkt te worden maar in de zeer geavanceerde metriek altijd aanwezig blijft. De kracht van Elly de Waard ligt in haar beeldend vermogen en in haar gevoel voor ritme. Zelf zei ze ooit over dit laatste: ‘Vaak neem ik mijn gedichten op band op en beluister ze vervolgens. Dan hoor ik waar ik uit de maat ben. Ik heb het al eens eerder gezegd: dichters die hun eigen werk niet kunnen voordragen zijn geen goede dichters. Die hebben te weinig naar zichzelf geluisterd.’ In haar nieuwe bundel De aarde, de aarde keert Elly de Waard terug naar een aarde ‘in het halogeen’: klimaatverandering, beursmanipulatie, overstromingen en zelfs de ondergang van onze beschaving komen aan bod, evenals de troost van bomen en, als vanouds, de perikelen van de liefde.

EXTRA: documEnTAiRE ‘HET RiTmE vAn Elly dE WAARd’

Het Ritme van Elly de Waard laat de 72-jarige dichteres in haar vele gedaantes zien: als dichter, als voormalige popjournalist, als feminist, als beurshandelaar en als ‘huismeester’ van het voormalige rustoord Vogelwater te Castricum. Uitgesproken en ongenuanceerd spreekt Elly over haar levenswijze, haar carrière, haar bijverdiensten op de stock market en haar liefde voor poëzie. De documentaire wordt in bibliotheek Permeke ingeleid door de makers, deborah campert en Joost Wolf.

Auditorium Bibliotheek Permeke, vrijdag 14 juni, 14u – vrije toegang.

vr 14 junivr 14 juni

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013

FelixPakhuis / Antwerpen

12 13

Page 8: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

vr 14 juni

Antwerpen Boekenstad trakteert u twee keer per maand op een poëziemiddag. In het Letterenhuis polst Piet Piryns maandelijks naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. In bibliotheek Permeke heeft Johan de Boose een afspraak met een dichter die onlangs een nieuwe bundel publiceerde.

Letterenhuis19/09 stijn Vranken17/10 Koen Peeters21/11 Joris Gerits

BiBLiotheeK PermeKe26/09 Kira Wuck24/10 Philip meersman28/11 Bart stouten

PRAKTISCHTelkens van 12.30 tot 13.30 uur

Gratis toegangGratis koffie & croissant voor de eerste 50 bezoekers

Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

Openbare bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

www.antwerpenboekenstad.be

‘ Je kunt iedereen wel zijn’Adonis (Syrië/Frankrijk) John Ashbery (VS) Ken Babstock (Canada) Daniel Bănulescu (Roemenië) James Byrne (GB) Kwame Dawes (Ghana/Jamaica) Elke Erb (Duitsland) Jan Glas (Nederland) Karinna A. Gulias (Brazilië/GB) Roland Jooris (België) Ilya Kaminsky (Oekraïne (USSR)/VS) Liu Waitong (China, Hong Kong) Michèle Métail (Frankrijk) Emmanuel Moses (Israël/Frankrijk) Knut Ødegård (Noorwegen) Ester Naomi Perquin (Nederland) Qin Xiaoyu (China) Mustafa Stitou (Nederland) Yang Lian (China/GB)

Elke Erb

WINNAAR PAUL SNOEK POËzIEPRI JS 2013Het Felix Poetry Festival Festival presenteert met plezier de nieuwe laureaat van de Paul Snoek Poëzieprijs 2013: Tonnus Oosterhoff. We geven hier graag het integrale juryrapport mee:“Als Tonnus Oosterhoff doet niemand het: die vermenging van klassiek en modern, van complex en eenvoudig, van speels en ernstig, van dadaïstisch en Bijbels, van triviaal en verheven, van ontwapenend en verwarrend, van pasgeboren en voorwereldlijk. Tonnus Oosterhoff schrijft totaalpoëzie: alle zintuigen in het geding, geen sentimenten, passievolle virtuositeit. Hij haalt de onbegrijpelijke puzzel van het bestaan overhoop en legt een nieuwe, waarin alles opeens een wilde maar vluchtige helderheid krijgt. Van Ostaijen en Lucebert deden dat op hun manier. Tonnus Oosterhoff op de zijne. Zijn hoogst eigenzinnige woordenspel biedt

Een asfaltfee is, behalve een puzzelsynoniem voor een straatmeid, een klein bloemetje dat in staat is om door asfalt heen te groeien. De band Asfaltfeeën ontstond in 2009 uit de samenwerking tussen Cor van Ingen (elektrische bariton en effecten) en dichters Ellen Deckwitz (stem) en Ingmar Heytze (stem, synthesizer). Zoals Anne Sexton haar Chamber Rock Orchestra had, zo heeft Ellen Deckwitz, dichter en Nederlands Slamkampioen 2009, haar mede-Asfaltfeeën. Cor van Ingen, landelijk bekend als bassist bij o.a. Spinvis, tekent met zijn elektrische baritongitaar en een aantal effecten een klanklandschap waardoor de stemmen van Heytze en Deckwitz kunnen dwalen. Ingmar Heytze neemt, na ruim tien jaar uitsluitend als dichter in muzikale samenwerkingen te hebben gefungeerd, voor het eerst ook zelf een instrument ter hand.

Geen idee of er na wijlen Derroll Adams nog veel Amerikaanse artiesten in Antwerpen beland en gebleven zijn, maar Matt Watts, een songschrijver met roots in Montana, lijkt vastbesloten om het te maken in de stad. Watts treedt vaak op, al dan niet met z’n begeleidingsgroep The Calicos. Zijn laatste plaat Joy And Longing bevat schone teksten en heerlijke melodieën.

COLOFON

Felix Poetry Festival is een organisatie van Antwerpen Boekenstad, in samenwerking met Poetry International, deFelix en bibliotheek Permeke, met steun van het Poëziecentrum, Arenberg en het Roemeens Cultureel Instituut.

Coördinatie en programma: Michaël VandebrilCommunicatie: Freya Van WijnsberghePers: Miranda De BoelAdministratie: Mieke VervoortProductie: Bert Maes Vormgeving affiche en programmakrant: GnoeCampagnebeeld en illustraties: Lies Van GasseTeksten programmakrant: Michaël Vandebril en Jan H. Mysjkin (Antoine Wauters, Serge Delaive, Doina Ioanid en Claudiu Komartin) Vertaling gedichten: Jan H. Mysjkin (Antoine Wauters, Serge Delaive, Doina Ioanid en Claudiu Komartin)

Met dank voor de gewaardeerde steun en advies van Gerd Segers, Bas Kwakman, Correen Dekker, Jan Coerwinkel, Liesbeth Huijer, Ivo De Beer, Tom Leclef, Bert Maes, Jef Staes, Robert Adam, Lies Van Gasse, Jan H. Mysjkin, Marc - Swoon - Neys, Mieke Vervoort, Miranda De Boel, Poëziecentrum, Deus ex Machina en het Letterenhuis. Bijzondere dank aan ook alle deelnemende dichters, vertalers en muzikanten.

v.u. Michaël Vandebril, Antwerpen Boekenstad, p/a Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

Niet op de openbare weg gooien aub.Wettelijk depotnummer D/2013/0306/70

de meegesleepte lezer weinig houvast: Oosterhoff is immers een meester van het verschuiven, het herformuleren, het ontregelen. Maar hij ontregelt op een haast vrolijke, luchtige manier; de poëzie van Oosterhoff lacht. Leegte lacht heet de bundel. Oosterhoff verbergt de diep gevoelde leegte niet: hij maakt haar voelbaar door er met woorden rond te schuiven, maar hij maakt haar ook draaglijk door haar poëtisch te verwoorden. De mooie titel toont een verschuiving in de klanken van het ene woord naar het andere en een verschuiving in de inhoud van de ernst naar de humor, van de onzekerheid naar de bevrijding. Vorm en inhoud zijn bij Oosterhoff op een unieke, ultiem poëtische manier verweven: het is noch opzichtig vormexperiment, noch opdringerige boodschapperigheid. Tonnus Oosterhoffs Leegte lacht is een prachtige bundel die de jury unaniem in vervoering bracht.”

COLOFON

Felix Poetry Festival12 - 13 - 14 juni 2013FelixPakhuis / Antwerpen

14

15

Page 9: 12-13-14 - Antwerpen Boekenstad · 2013. 5. 15. · literaire evenementen als de Boekenbeurs, festivals als Mind the Book en Crossing Border, literaire wedstrijden als De Wondere

PRAKTISCHAvondprogramma:13 en 14 juni, 20u (deuren: 19u30)FelixPakhuisGodefriduskaai 30Antwerpen

Dagprogramma (gratis):12 juni, 12u30, en 14 juni, 14uBibliotheek PermekeDe Coninckplein 1Antwerpen

TICKETS 13 EN 14 JUNI Voorverkoop: 6 EUR per avond via www.felixpakhuis.nuOp de avond zelf aan de kassa vanaf 19u30: 10 EUR per avond

INFORMATIEAntwerpen BoekenstadT 03 222 93 34E [email protected] www.antwerpenboekenstad.be/felix

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/FelixPoetryFestival

WAASLANDTUNNEL

VOETGANGERSTUNNEL

OUDE LEEUWENRUI

MEIR

OUDE STAD

EILANDJE

DAM

SCH

ELD

EKAA

IEN

GODEFRIDUSKAAI

LONDENSTRAAT

ITALIELEI

NO

ORD

ERLA

AN

RIJN

KAA

I

GROENPLAATS

GROTE MARKT

STEENPLEIN

STATIONZOO

MAS

PARKSPOOR NOORD

KATT

END

IJKD

OK

WILLEMDOK

BONAPARTEDOKSC

HELDE

+32 3 222 93 20 www.antwerpenboekenstad.be/felix