1161 Elsevier: De Sionsberg In Dokkum Beste Ziekenhuis

2
kwaliteitsbeleid 100 9-2007 > zorg & financiering Het onderzoek Meulepas heeft onderzoek gedaan naar een zorgmodel voor chronische patiënten in Zuid- oost Brabant. De Districts Huisartsen Vereni- ging (DHV) in die regio begeleidde destijds het proces waarbij de praktijkondersteuner in de huisartspraktijk geïntegreerd werd. Het moment werd aangegrepen om de zorg aan chronische patiënten opnieuw tegen het licht te houden en meer systematisch te gaan inrichten. De aan- dacht ging daarbij uit naar mensen met diabetes en astma/COPD. In het eerstelijns zorgmodel van Zuidoost Brabant roepen de Diabetesdienst en COPD-dienst de patiënten op. Deze diensten sturen hun onderzoeksuitslagen naar de huis- artsenpraktijk waar een praktijkondersteuner spreekuur heeft. Tijdens het spreekuur legt deze de resultaten voor aan de patiënt en overlegt dan of er redenen zijn om de medicatie aan te passen of de patiënt te stimuleren tot een andere levens- stijl. Unaniem Uit het onderzoek van Meulepas blijkt dat huis- artsen en patiënten bijna unaniem aan het nieu- we zorgmodel hebben meegedaan. Huisartsen zijn enthousiast omdat alle patiënten met diabe- tes of astma/COPD nu de zorg krijgen die ze op basis van de landelijke richtlijnen behoren te ontvangen. Door het centrale oproepsysteem worden alle patiënten bereikt en komen zij ook vaker op controle. De zorg is laagdrempelig georganiseerd: voor tests en controles kan de patiënt terecht in de huisartspraktijk, de prik- poli van het lab of in het wijkgebouw. Alle con- troles en tests worden daar in één keer uitge- voerd. Bron: UMC St Radboud, 3 september 2007< De Sionsberg in Dokkum is het beste ziekenhuis van Nederland. Het Tergooiziekenhuis Hilver- sum staat op de tweede plaats, het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is derde. Sionsberg in Dokkum beste ziekenhuis van Nederland Dit volgt uit het jaarlijkse eigen onderzoek van beleidsadviseur Peter Lagendijk en weekblad Elsevier onder deskundigen in de zorg. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is vierde, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vijfde. Hekkensluiters zijn de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en De Tjongerschans in Heeren- veen. Hygiëne Het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ wordt inmiddels twaalf jaar door Elsevier ondernomen. Voor het eerst zijn alle Nederlandse ziekenhui- zen beoordeeld op zeven hoofdpunten, met elk een eigen winnaar. Ziekenhuis Hilversum (Tergooi) is nummer één als het gaat om medi- sche prestaties, een combinatie van medische kwaliteit en ‘algemeen functioneren’ van dos- siervorming en patiëntveiligheid tot hygiëne. De Sionsberg in Dokkum biedt enkele goede specialismen, maar is vooral sterk in verpleeg- kundige zorg en samenwerking met de huisart- sen en instellingen in de regio. > instellingen 1161 elsevier: de sionsberg in dokkum beste ziekenhuis ZenF-0907 cyaan.qxd 3-10-2007 15:34 Pagina 100

Transcript of 1161 Elsevier: De Sionsberg In Dokkum Beste Ziekenhuis

Page 1: 1161 Elsevier: De Sionsberg In Dokkum Beste Ziekenhuis

kwaliteitsbeleid

100 9-2007 > zorg & financiering

Het onderzoek

Meulepas heeft onderzoek gedaan naar eenzorgmodel voor chronische patiënten in Zuid-oost Brabant. De Districts Huisartsen Vereni-ging (DHV) in die regio begeleidde destijds hetproces waarbij de praktijkondersteuner in dehuisartspraktijk geïntegreerd werd. Het momentwerd aangegrepen om de zorg aan chronischepatiënten opnieuw tegen het licht te houden enmeer systematisch te gaan inrichten. De aan-dacht ging daarbij uit naar mensen met diabetesen astma/COPD. In het eerstelijns zorgmodelvan Zuidoost Brabant roepen de Diabetesdiensten COPD-dienst de patiënten op. Deze dienstensturen hun onderzoeksuitslagen naar de huis-artsenpraktijk waar een praktijkondersteunerspreekuur heeft. Tijdens het spreekuur legt dezede resultaten voor aan de patiënt en overlegt danof er redenen zijn om de medicatie aan te passen

of de patiënt te stimuleren tot een andere levens-stijl.

Unaniem

Uit het onderzoek van Meulepas blijkt dat huis-artsen en patiënten bijna unaniem aan het nieu-we zorgmodel hebben meegedaan. Huisartsenzijn enthousiast omdat alle patiënten met diabe-tes of astma/COPD nu de zorg krijgen die ze opbasis van de landelijke richtlijnen behoren teontvangen. Door het centrale oproepsysteemworden alle patiënten bereikt en komen zij ookvaker op controle. De zorg is laagdrempeliggeorganiseerd: voor tests en controles kan depatiënt terecht in de huisartspraktijk, de prik-poli van het lab of in het wijkgebouw. Alle con-troles en tests worden daar in één keer uitge-voerd.Bron: UMC St Radboud, 3 september 2007<

De Sionsberg in Dokkum is het beste ziekenhuisvan Nederland. Het Tergooiziekenhuis Hilver-sum staat op de tweede plaats, het Tweestedenziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is derde.

Sionsberg in Dokkum beste ziekenhuis vanNederland

Dit volgt uit het jaarlijkse eigen onderzoek vanbeleidsadviseur Peter Lagendijk en weekbladElsevier onder deskundigen in de zorg. Het St.Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is vierde,het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vijfde.Hekkensluiters zijn de IJsselmeer Ziekenhuizenin Lelystad, het Slotervaartziekenhuis inAmsterdam en De Tjongerschans in Heeren-veen.

Hygiëne

Het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ wordtinmiddels twaalf jaar door Elsevier ondernomen.Voor het eerst zijn alle Nederlandse ziekenhui-zen beoordeeld op zeven hoofdpunten, met elkeen eigen winnaar. Ziekenhuis Hilversum(Tergooi) is nummer één als het gaat om medi-sche prestaties, een combinatie van medischekwaliteit en ‘algemeen functioneren’ van dos-siervorming en patiëntveiligheid tot hygiëne.De Sionsberg in Dokkum biedt enkele goedespecialismen, maar is vooral sterk in verpleeg-kundige zorg en samenwerking met de huisart-sen en instellingen in de regio.

> instellingen

1161 elsevier: de sionsberg in dokkum beste ziekenhuis

ZenF-0907 cyaan.qxd 3-10-2007 15:34 Pagina 100

Page 2: 1161 Elsevier: De Sionsberg In Dokkum Beste Ziekenhuis

instellingen

101zorg & financiering > 9-2007

Waardering

Hetzelfde geldt voor het TweeSteden Ziekenhuisin Tilburg. Ziekenhuizen die kiezen voor de spe-cialismen waarin ze goed zijn, krijgen veelwaardering. Dat geldt ook voor ziekenhuizen die hun organi-satie richten op de patiënt in de eigen regio engoed samenwerken met huisartsen en instellin-gen. Dat betekent ook dat zij hun patiënten tij-dig doorverwijzen.Specialisten kregen de vraag naar welk zieken-huis zij zelf gaan, als ze een ziekte zouden krij-gen op hun eigen vakgebied. Dan luidt het ant-woord in meerderheid: naar een hooggespecia-liseerd topklinisch of academisch ziekenhuis.Het vertrouwen in het medisch kunnen aldaar isonveranderd hoog.

Inhaalslag

Volgens de informanten van Elsevier gaat hetbeter in de zorg, en zeker in de ziekenhuizen.Vijf jaar geleden bereikte het vertrouwen eendieptepunt. De algemene ziekenhuizen oogstenopnieuw meer vertrouwen dan de universitairemedische centra. Maar de laatste zijn aan eeninhaalslag begonnen.De specialist staat er beter op, evenals de ver-pleegkundige. Opvallend is het brede optimis-me van de ondervraagden over de toegenomenprestaties van het eígen ziekenhuis. Op dit puntdoen de grote en academische ziekenhuizennauwelijks onder voor de kleinere.Bron: elsevier.nl, 29 augustus 2007<

Onlangs reikte Independer.nl de TransparantieAward uit aan het meest transparante zieken-huis van Nederland. De prijs, die dit jaar voorhet eerst wordt uitgereikt, gaat naar de IsalaKlinieken in Zwolle. Dit ziekenhuis biedt demeeste openheid van gegevens (99,77%) metbetrekking tot de kwaliteit van zorg.

Ziekenhuizen zijn over het algemeen redelijktransparant. Landelijk varieert de transparantietussen 64 en honderd procent, het gemiddeldeligt op 88,8 procent. Bij de topklinische zieken-huizen, waar hooggespecialiseerde zorg wordtgeboden zoals hart- en neurochirurgie, bedraagtde transparantie gemiddeld 91,1 procent, op devoet gevolgd door de algemene ziekenhuizen(89,0%). De gespecialiseerde ziekenhuizen(83,8%) en de academische ziekenhuizen(79,9%) blijven daarbij enigszins achter. Opval-lend is verder dat in de top vijf alleen algemeneziekenhuizen staan, die zich bovendien buitende grote steden bevinden.

Transparantie Award

Top vijf 2007:1 Isala Klinieken (Weezenlanden/Sophia),

Zwolle (99,77%)2 Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten

(99,70%)3 Westfries Gasthuis, Hoorn (99,51%)4 Medisch Centrum Leeuwarden/Harlingen

(99,48%)5 Oosterscheldeziekenhuis, Goes (99,22%)

De transparantiescore wordt gemeten dooronderzoeksbureau MediQuest. Dit bureau verza-melt kwaliteitsgegevens van alle ziekenhuizen inNederland. De gegevens zijn afkomstig uit ver-schillende bronnen, zoals de basisset prestatie-indicatoren ziekenhuizen van de Inspectie voorde Gezondheidszorg die per 1 juni 2007 bekendzijn gemaakt. Ook de aandoeningspecifieke rap-porten van de Consumentenbond en de infor-matie op de website ‘Kind en Ziekenhuis’ wordthiervoor gebruikt.

1162 isala klinieken zwolle meest transparante ziekenhuis

ZenF-0907 cyaan.qxd 3-10-2007 15:34 Pagina 101