1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

4

Click here to load reader

Transcript of 1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

Page 1: 1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

172 7/8-2006 > zorg & financiering

Mw. M. ter Avest is sinds 1 augustus 2006 werk-zaam bij het Nationaal Revalidatie Fonds alshoofd Projecten. Zij heeft haar directietaken bijhet Landelijk Steunpunt cliëntenRaden (LSR)overgedragen J. Boele.

Dr. H. Becker, bestuursvoorzitter van Huma-nitas Rotterdam, wordt bestuurslid van de stich-ting Zuster Anne, een landelijke keten vanthuiszorgaanbieders.

J. Bijl is per 1 juli 2006 lid van de raad van be-stuur van de Stichting Philadelphia Zorg. Eerderwas hij voorzitter van de raad van bestuur vanKruiswerk West-Veluwe, dat sinds 1 juli is gefu-seerd met Philadelphia.

M. Boekholdt, bestuurder van de Zonnehuis-groep, is per 1 september benoemd tot bijzonderhoogleraar Organisatie en beleid van de zorgaan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

S. Buijs, CDA-woordvoerder in de TweedeKamer op het gebied van de volksgezondheid,keert na de verkiezingen van 22 november a.s.niet terug in de Kamer. Hij was acht jaar langKamerlid. Buijs is door de provincie Zeelandgekandideerd voor de Eerste Kamer. Zijn opvol-ger wordt waarschijnlijk mw. J. Schermers (56).Schermers was gynaecologe in de IJsselmeer-ziekenhuizen in Lelystad, werkte bij de Inspectievoor de Gezondheidszorg en was wethouder inhaar woonplaats Bunnik. Momenteel is zij do-cente geneeskunde bij het Julius Centrum inUtrecht.

Mr. R.N. van Donk is per 1 oktober 2006benoemd tot hoofd Unit Bezwaar, beroep enboetes van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Daarvoor was hij hoofd Staf juridische enbeleidsaangelegenheden van het College vantoezicht op de zorgverzekeringen (CTZ). Ruudvan Donk is tevens per 1 oktober toegetreden totde redactie van Zorg & Financiering; hij was alvaste medewerker van dit tijdschrift.

Dr. M. Dutrée (47) is per 1 november 2006benoemd tot algemeen directeur van Nefarma,de brancheorganisatie van de innovatieve far-maceutische industrie in Nederland. Hij volgtdr. C. de Visser op, die een overstap maakte naarde directie van NWO (Nederlandse Organisatievoor Wetenschappelijk Onderzoek). Dutrée issinds 2001 algemeen directeur van Prismant inUtrecht.

H. van Essen is benoemd tot voorzitter van dehoofddirectie van het pensioenfonds PGGM.

J. Fidder, bestuursvoorzitter van Stichting Ipse,volgt G. Gerding op als voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie van de VerenigingGehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Mw. M. Groenendijk is sinds 1 september 2006voorzitter raad van bestuur van StichtingZorgspectrum in Nieuwegein. Zij is afkomstigvan Icare De Trans in Drenthe.

J. Hamel, scheidend bestuursvoorzitter van hetUniversitair Medisch Centrum Groningen, heeftde eerste Evert Jan Thomassen à Theussink-pen-ning gekregen. De prijs wordt toegekend voorhet bereiken van een unieke prestatie op hetgebied van (top)patiëntenzorg, onderwijs, oplei-ding of onderzoek in het belang van het UMCG.

> personalia[RTF bookmark start: _Toc146984473]Personalia[RTF bookmark end:Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat (adresgegevens: zie colofonpagina).

1123 benoemingen, aftredens e.d.

ZenF-0708-06-n.qxd 12-10-2006 9:51 Pagina 172

Page 2: 1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

personalia

173zorg & financiering > 7/8-2006

H. Helgers heeft per 1 juli 2006 de functie aan-vaard als directeur van de Opbouw, een lande-lijke instelling werkzaam in de jeugdbescher-ming, de gezondheidszorg en de ouderenzorgin Utrecht. Helgers was voorzitter van de raadvan bestuur bij de Stichting SamenwerkendeWoon- en Zorgvoorzieningen (SWZ) in Son.

Dr. D.J. Hemrika is per 1 oktober 2006 benoemdtot voorzitter van de raad van bestuur van hetOnze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Hij volgthiermee drs. E.A.R.J. Lohman op. Per genoem-de datum legt de heer Hemrika zijn huidigefunctie van lid raad van bestuur neer.

Drs. J.F. Hoogervorst (50), huidig minister vanVWS, verlaat de politiek. De bewindsman staptover naar het bedrijfsleven.

Mr. J.A. Janssen is per 1 september 2006 waar-nemend directeur van de directie Wetgeving enJuridische Zaken van het ministerie van VWS.Hij volgt directeur mr. G.J. Hamilton op, diegriffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaalis geworden (zie ook Z&F 2006/940, nr. 6,p. 152-153).

H. McKinnel (63) is topman af bij het Ameri-kaanse farmacieconcern Pfizer. Het directielidJ. Kindler volgt hem op. Dat heeft de onder-neming 28 juli jl. bekendgemaakt. McKinnelkwam recentelijk onder vuur te liggen vanteleurgestelde aandeelhouders wegens de hoog-te van zijn beloningspakket en zijn autocratischemanier van leidinggeven.

Prof. dr. P. Kooreman (1955) is per 1 september2006 benoemd tot hoogleraar Health Econom-ics bij de Faculteit Economie en Bedrijfsweten-schappen van de Universiteit van Tilburg. Koo-remans onderzoek zal zich onder meer richtenop vragen rond de relatie tussen vergrijzing engezondheidszorg. Peter Kooreman is sinds 1995hoogleraar economie aan de RijksuniversiteitGroningen.

K. van Laarhoven heeft in juni jl. afscheid geno-men als directeur van het College voor zorgver-zekeringen (CVZ).

Drs. F.A.L. Lapré is benoemd tot voorzitter vande Board of Directors van de InternationalAssociation of Homes and Services for theAgeing (IAHSA).

Mw. mr. M.W. McLaggan-van Roon (1962) is per1 september 2006 bij koninklijk besluitbenoemd tot lid van het College beschermingpersoonsgegevens voor een periode van vierjaar. Vanaf 1997 was McLaggan-van Roon werk-zaam bij de Nederlandse Mededingingsautori-teit (NMa), sinds januari 2003 als plaatsvervan-gend directeur Directie Concurrentietoezicht.

R. Mulock Houwer is de nieuwe voorzitter vande Federatie van Ouderverenigingen (FvO). Hij isde opvolger van H. Jacobse, die een paar maan-den na zijn aanstelling zijn functie neerlegde.

Mw. H. Paans Wubbolts, lid van de raad vanbestuur van het Diaconessenhuis in Meppel, isdoor de raad van toezicht ontslagen. Voor haarfunctie wordt een interim-bestuurder aange-steld. Aanleiding voor het ontslag is het rapportdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg beginjuli uitbracht over het ziekenhuis. De Inspectieconstateerde zeer ernstige problemen. De raadvan bestuur is er niet in geslaagd deze proble-men op te lossen. De Inspectie heeft het zieken-huis onder verscherpt toezicht gesteld.

Prof. dr. Y. Pinto, hoogleraar cardiologie, is be-noemd tot lid van de Raad voor Medische We-tenschappen (RMW) van de Koninklijke Neder-landse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

L. de Putter is per 1 september jl. toegetreden tothet management van Stichting Arduin in Goes,een instelling voor gehandicaptenzorg. DePutter was secretaris gezondheidszorg bij MKB-Nederland.

ZenF-0708-06-n.qxd 12-10-2006 9:51 Pagina 173

Page 3: 1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

personalia

174 7/8-2006 > zorg & financiering

R. Ramaker (58) uit Rotterdam wordt de nieuweinterim-manager Patiëntenzorg van het Diaco-nessenhuis in Meppel. Ramaker was tot vorigjaar directeur van het Medisch Spectrum Twentein Enschede, maar vertrok nadat het bestuur vande medische staf van het ziekenhuis het vertrou-wen in hem opzegde. Eerder was Ramaker zie-kenhuisdirecteur in Rotterdam, Leeuwarden enHarlingen. De benoeming komt na een vernieti-gend rapport van de Inspectie voor de Gezond-heidszorg.

Dr. H. Rengelink trekt zich terug als lid van deraad van toezicht van het Slotervaartziekenhuis.Hij is van het begin af aan mordicus tegen eencommercieel avontuur en tegen marktwerkingin de gezondheidszorg. Rengelink is sociaalgeneeskundige en emeritus-hoogleraar inTilburg. Hij trad in 1995 terug als directeur vande Amsterdamse GGD, ook vanwege marktwer-king in de gezondheidszorg. Inmiddels is ookduidelijk dat de raad van bestuur van hetSlotervaartziekenhuis zal worden vervangen.Ph. van Engelen, directeur patiëntenzorg, ver-trekt per een november dit jaar. Over het vertrekvan algemeen directeur J. Kiemel is nog geendatum afgesproken.

Mw. E. Rood, bestuurssecretaris en projectlei-der bouw van de instelling voor gehandicapten-zorg Heliomare, treedt per 1 oktober in dienstbij de adviesgroep Bestuur & ManagementConsultants.

Mw. drs. C.I.J.M. Ross-van Dorp (1957), huidigstaatssecretaris van VWS, is niet beschikbaarvoor een volgend kabinet. Ook stelt ze zich nietbeschikbaar voor de kandidatenlijst van hetCDA.

G. Savelkoul, directeur van de StichtingPromotie Gehandicaptensport Nederland(SPGN), heeft onlangs de Audrey Hepburnwisseltrofee in ontvangst mogen nemen.

Mw. prof. dr. ir. A. Schols is voor een periodevan drie jaar benoemd tot wetenschappelijkdirecteur van het onderzoeksinstituut NUTRIMvan de Universiteit Maastricht. Zij vervulde dezefunctie het afgelopen jaar op ad-interimbasis.

Mr. drs. P. Schoof is sinds 1 september 2006aangesteld als directeur van de HersenstichtingNederland. Tot die datum was hij directeur vande Nederlandse Stichting van het GehandicapteKind (NSGK). Schoof volgt interim-directeurmw. mr. E. Hermans op.

Mw. dr. E.M.A. van Schoten RA (1966) is per1 oktober 2006 benoemd als onderzoeksdirec-teur bij de Algemene Rekenkamer. Ellen vanSchoten volgt mw. J.M. van Zanen-Niebergh RAop, die onlangs plaatsvervangend secretaris-generaal is geworden op het ministerie vanJustitie.

Drs. K. Stoter (1953) is per 1 oktober de nieuwedirecteur van Curadomi, organisatie voor thuis-zorg. Stoter was directeur van Verpleeghuis DeMeent in Veenendaal.

B. Vos (1939), voorzitter van de LandelijkeHuisartsen Vereniging, wordt in oktober waar-schijnlijk de nieuwe directeur van de TaxiCentrale Amsterdam (TCA). Dat heeft de tijde-lijke bewindvoerder van TCA laten weten.

Prof. dr. J.H.B.M. Willems, voorheen werkzaambij TNO Kwaliteit van Leven als wetenschappe-lijk directeur en programmadirecteur Zorg-innovatie, is per augustus 2006 voor langere tijdbij de artsenfederatie KNMG aangesteld alsadviseur op de gebieden Arbeid & Gezondheiden Volksgezondheid & Preventie. Daarnaastblijft hij werkzaam als bijzonder hoogleraar inde sociale verzekeringsgeneeskunde aan hetAMC/UvA, en is hij coördinator voor de Stich-ting Instituut Gak van een landelijk onderzoeks-programma op het gebied van de verzekerings-geneeskunde.

ZenF-0708-06-n.qxd 12-10-2006 9:51 Pagina 174

Page 4: 1123 Benoemingen, Aftredens E.D.

personalia

175zorg & financiering > 7/8-2006

Ir. R. Willems en L. Bikker zijn per 1 augustus2006 opgenomen in de raad van toezicht van deVrije Universiteit, Windesheim en het VUmedisch centrum.

Raad van advies NZa

H. Don (52), voormalig directeur van hetCentraal Planbureau, is per 1 oktober jl. voorzit-ter geworden van de raad van advies van deNederlandse Zorgautoriteit (NZa). B. Dessing,voorheen voorzitter van zorgverzekeraar VGZ-IZA, is van die raad lid geworden, evenals OPTA-baas C.A. Fonteijn, CDA-senator J. Werner enTj. Halbertsma, oud-PvdA-fractievoorzitter inAmsterdam.

Benoemingen Gezondheidsraad

De ministerraad heeft er op voorstel vanminister Hoogervorst van VWS mee ingestemdom de heer prof. dr. J.A. Knottnerus voor te dra-gen voor herbenoeming als voorzitter van deGezondheidsraad. Mevrouw prof. dr. M. deVisser wordt voorgedragen voor herbenoemingals vicevoorzitter. Ook worden er twaalf ledenbenoemd en veertien leden herbenoemd. Alle(her)benoemingen zijn voor een periode van vierjaar (bron: persbericht ministerie van VWS, 8 septem-ber 2006).

Nieuwe leden raad van toezicht Jeroen BoschZiekenhuis

Er zijn twee nieuwe leden aangesteld voor deraad van toezicht van het Jeroen Bosch Zieken-huis. In de vergadering van 4 april jl. zijn zij offi-cieel benoemd. De nieuwe leden zijn mw. prof.

dr. J.M. Bensing en drs. M.P.M. de Raad.Bensing is directeur van het Nivel, NederlandsInstituut voor Onderzoek van de Gezondheids-zorg, en hoogleraar Gezondheidspsychologieaan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is zijonder meer lid van de raad van toezicht van hetErasmus Medisch Centrum en van de raad vantoezicht van de Erasmus Universiteit te Rotter-dam. De Raad is met pensioen. Hij was directie-lid van verschillende, internationale bedrijvenwaaronder SHV Makro NV, Metro AG enKoninklijke Ahold NV. Hij bekleedt thans diver-se bestuursfuncties. Zo is hij onder meer vice-voorzitter van de raad van commissarissen vanCSM NV, alsook lid van de raad van commissa-rissen van Hagemeyer NV en Sovion NV.

Deskundigencommissie late zwangerschaps-afbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen

Op 1 september 2006 is de centrale deskundi-gencommissie Late zwangerschapsafbreking enlevensbeëindiging bij pasgeborenen geïnstal-leerd. Tot voorzitter is benoemd prof. mr. dr.J.H.A.M. Hubben. De deskundigencommissiebestaat uit vijf leden, onder wie één rechtsge-leerde, één deskundige in ethische of zingeving-vraagstukken en drie artsen. De overige ledenvan de commissie zijn ethicus prof. dr.J.J.M. van Delden en de artsen prof. dr.L.A.A. Kollée, prof. dr. W.F.M. Arts en dr.G.C.M.L. Page-Christiaens. De plaatsvervangende leden zijn voorzitterprof. mr. dr. T.M. Schalken, ethicus prof. dr.D.L. Willems en de artsen dr. H.A.A. Brouwers,prof. dr. L.M.E. Smit en dr. G.G. Zeeman.Zie ook Z&F/1109, nr. 7/8, p. 161-162.<

ZenF-0708-06-n.qxd 12-10-2006 9:51 Pagina 175