05 Editie Leerdam 2013

36
Volg het nieuws uit jouw gemeente ‘Likehet nieuws uit jouw gemeente Het regionieuws op zak met de gratis app van Het Kontakt www.twitter.com/hetkontakt www.facebook.com/hetkontakt SCAN DE QR-CODE EN JE HEBT ‘M App Store voor iPhone iOS Google Play voor Android Kjell Roerbag tweede in Arkel Molkenboer naar Woerden Oranjevaasje al klaar voor koning 35 3 27 Kjell Roerbag uit Vuren is in zijn leef- tijdsklasse (9 t/m 11 jaar) tweede geworden in het eindklassement van de regionale wintercompetitie van wielerclub Jan van Arckel. Tijdens de laatste wedstrijd in Arkel lag hij lange tijd op kop, maar in de laatste ronde maakte de jonge renner toch een fout. De laatste wedstrijd bij de senioren werd gewonnen door Peter Brander- horst. De eindzege was echter voor de Hoogbloklandse renner Kelvin van den Dool. Burgemeester Victor Molkenboer neemt afscheid van Leerdam. Vorige week werd hij voorgedragen als eerste burger van Woerden. Als alle procedu- res voorspoedig verlopen, wordt hij op 28 februari beëdigd in de Utrechtse gemeente. Victor Molkenboer heeft gemengde gevoelens bij zijn komende vertrek. Enerzijds is hij blij met zijn stap vooruit, anderzijds is hij gaan hechten aan Leerdam, haar inwoners en het glas. De raad is vol lof over de prestaties van Victor Molkenboer. Royal Leerdam Crystal heeft het ont- werp en het prototype voor het ‘kro- ningsvaasje’ voor Koning Willem- Alexander al klaar liggen. Naar ver- wachting wordt het vaasje op 30 april gepresenteerd. Aanstaande donder- dag presenteert Royal Leerdam Crys- tel eerst het oranjevaasje ter ere van de 75e verjaardag van Koningin Beatrix. Het eerste vaasje uit de oplage van dui- zend stuks gaat per koerier naar paleis Noordeinde. Molkenboer ontvangt donderdag het derde exemplaar. FOTO: PIETER-WILLEM VAN DIJK nieuws vrije tijd sport Alle ondernemers betalen mee LEERDAM WOENSDAG 30 JANUARI 2013 JAARGANG 26 NO. 5 Een mooie gelegenheid voor een feestje! Uw feest op maat. Mooie sfeervolle zalen voor 20 tot 400 personen. Professionele licht- en geluidsinstal- latie. Eigen uitgebreide keuken. Rolstoelvriendelijk. Professionele bediening. Gratis parkeergelegenheid. Only for Men gaat wéér TOTAL LOSS! DRUTEN - EDE - GELDERMALSEN - HELMOND - REUSEL - ROSMALEN - VELDHOVEN - WAALWIJK - DOESBURG COMING SOON VOLG ONLY FOR MEN OP: onlyformen.nl WINTER- COLLECTIE 50% KORTING K O P P E L A A R & L I N S S E N A D V O C A T E N Voor al uw zaken op het gebied van: www.koppelaarlinssen.nl %LM RQV JHHQ GLVFXVVLH RYHU NOHXUYHUVFKLO +DQGHOVWUDDW /HHUGDP 7HO ID[ ZZZYDQZLMNDXWRVFKDGHQO APK 19,- Afmeldkosten €9,- en roetmeting bij diesel € 15,- Rijthoek 1 Haaften 0418 -591345 www.autopippel.nl Jouw krant heel dichtbij op www.hetkontakt.nl Zet je video of foto op www.hetkontakt.nl Jij onze cameraman?

description

bladen in een totale oplage van 215.000 exemplaren. Daarnaast worden regelmatig specials uitgegeven en is de website www.hetkontakt.nl volop in ontwikkeling met dagelijkse nieuwsverversing en sinds kort ook bewegende beelden.

Transcript of 05 Editie Leerdam 2013

Page 1: 05 Editie Leerdam 2013

Volg het nieuwsuit jouw gemeente

‘Like’ het nieuwsuit jouw gemeente

Het regionieuws opzak met de gratis appvan Het Kontakt

www.twitter.com/hetkontakt

www.facebook.com/hetkontakt

SCAN DE QR-CODE EN

JE HEBT ‘M

App Storevoor iPhone iOS

Google Playvoor Android

Kjell Roerbag tweede in Arkel

Molkenboer naar Woerden

Oranjevaasje al klaar voor koning

35

3

27

Kjell Roerbag uit Vuren is in zijn leef-tijdsklasse (9 t/m 11 jaar) tweede geworden in het eindklassement van de regionale wintercompetitie van wielerclub Jan van Arckel. Tijdens de laatste wedstrijd in Arkel lag hij lange tijd op kop, maar in de laatste ronde maakte de jonge renner toch een fout. De laatste wedstrijd bij de senioren werd gewonnen door Peter Brander-horst. De eindzege was echter voor de Hoogbloklandse renner Kelvin van den Dool.

Burgemeester Victor Molkenboer neemt afscheid van Leerdam. Vorige week werd hij voorgedragen als eerste burger van Woerden. Als alle procedu-res voorspoedig verlopen, wordt hij op 28 februari beëdigd in de Utrechtse gemeente. Victor Molkenboer heeft gemengde gevoelens bij zijn komende vertrek. Enerzijds is hij blij met zijn stap vooruit, anderzijds is hij gaan hechten aan Leerdam, haar inwoners en het glas. De raad is vol lof over de prestaties van Victor Molkenboer.

Royal Leerdam Crystal heeft het ont-werp en het prototype voor het ‘kro-ningsvaasje’ voor Koning Willem-Alexander al klaar liggen. Naar ver-wachting wordt het vaasje op 30 april gepresenteerd. Aanstaande donder-dag presenteert Royal Leerdam Crys-tel eerst het oranjevaasje ter ere van de 75e verjaardag van Koningin Beatrix. Het eerste vaasje uit de oplage van dui-zend stuks gaat per koerier naar paleis Noordeinde. Molkenboer ontvangt donderdag het derde exemplaar.

FOTO: PIETER-WILLEM VAN DIJK

nieuws

vrije tijd

sport

Alle ondernemers betalen mee

LEERDAM WOENSDAG 30 JANUARI 2013 JAARGANG 26 NO. 5

Een mooie gelegenheid voor een feestje!

Uw feest op maat. Mooie sfeervolle zalen voor 20 tot 400 personen. Professionele licht- en geluidsinstal-latie. Eigen uitgebreide keuken. Rolstoelvriendelijk. Professionele bediening. Gratis parkeergelegenheid.

Only for Men gaat wéér

TOTAL LOSS!DRUTEN - EDE - GELDERMALSEN - HELMOND - REUSEL - ROSMALEN - VELDHOVEN - WAALWIJK - DOESBURG COMING SOON

VOLG ONLY FOR MEN OP:onlyformen.nl

WINTER-COLLECTIE

50%KORTING

K O P P E L A A R & L I N S S E NA D V O C A T E N

Voor al uw zaken op het gebied van:

www.koppelaarlinssen.nl

APK€ 19,-

Afmeldkosten €9,-en roetmeting bij diesel € 15,-

Rijthoek 1 Haaften 0418 -591345www.autopippel.nl

Jouw krant heel dichtbij op www.hetkontakt.nl

Zet je video of foto opwww.hetkontakt.nl

Jij onze cameraman?

Page 2: 05 Editie Leerdam 2013

Samen sterker in De Vijfheerenlanden.

Rabobank. Een bank met ideeën

De coöperatie in de praktijkAls coöperatie is de Rabobank ervan overtuigd dat je door samenwerking verder komt. Op die manier wordt het geheel meer dan de som der delen.

Ik kijk met veel plezier terug op een bijeenkomst waar de coöperatie in de praktijk werd gebracht. Veel zzp’ers uit De Vijfheerenlanden kwamen af op

onze zzp-middag van 26 januari, die in het teken stond van kennis delen. Het idee van deze bijeenkomst ontstond in onze ledenraad, waarna we

enkele ondernemers uit de regio betrokken in de organisatie.

Zzp’ers kregen deze middag relevante informatie en tips. Waaronder over de coöperatie, een rechtsvorm waarin ook zzp’ers zich kunnen verenigen. Discussieleider Jaap Jongbloed wist zelfs enkele zzp’ers bij elkaar te brengen die samen misschien verder kunnen komen.

Het zijn dit soort bijeenkomsten waardoor ik me zo thuis voel bij de Rabobank. Kennis delen en mensen samenbrengen om de lokale

welvaart te versterken, dat is het idee. Ik zie u graag bij een van onze volgende bijeenkomsten. U leest daarover op deze pagina, en op onze

website.

Björn Aartsmanager Bedrijvenadvies en Ondernemersdesk

Geldautomaten Vianen en SchoonrewoerdIn februari staan er een verhuizing en verbouwing op de planning voor twee geldautomaten van Rabo-bank Vijfheerenlanden.

Verhuizing automaat in SchoonrewoerdIn Schoonrewoerd kunt u vanaf 6 februari pinnen bij de nieuwe Rabobank geldautomaat in Ad & Tineke’s Dagwinkel aan de Dorpsstraat. Deze vervangt de automaat die bij het voormalige Rabobankkantoor aan de Noorderwoerd is gevestigd. Vanwege ver-koop van het pand verdwijnt deze geldautomaat per 1 februari en kunt u voortaan terecht aan de Dorps-straat. Eigenaar van de Dagwinkel Ad de Jong vertelt dat de nieuwe automaat een plekje krijgt in zijn su-permarkt: “Hierdoor kunnen klanten in een ver-trouwde en veilige omgeving pinnen.”

Vernieuwde automaat VianenDe Rabobank geldautomaat op de Lijnbaan in Via-nen steken we in een nieuw jasje. De verbouwing start op 25 februari en zal ongeveer drie weken du-ren. Naar verwachting kunt u vanaf 16 maart weer pinnen bij de vernieuwde automaat.

Schoonrewoerd:

www.rabobank.nl/vijfheerenlanden | @RaboVhl | Rabobank Vijfheerenlanden

Kantoren in Vianen, Leerdam en Meerkerk | Particulieren (0347) 35 78 00 | Bedrijven (0347) 35 77 44

Christina de Heus vertelt dat de prijs nu extra wel-kom is bij haar moeder

Het dak op voor een ludieke foto.

SEPA: zijn verenigingen en stichtingen er klaar voor?

Het betalingsverkeer wijzigt. Er komt één Europese betaalmarkt: SEPA. Voor een aantal verenigingen en stichtingen uit De Vijfheerenlanden heeft dit grote gevolgen. Speciaal voor hen organiseren we op maandag 11 februari een bijeenkomst over de im-pact van de overgang naar SEPA. Aanmelden kan via onze website rabobank.nl/vijfheerenlanden.

Wat verandert er voor u?Elke rekeninghouder in Nederland krijgt een inter-nationaal rekeningnummer: IBAN. Wilt u weten wat de gevolgen voor u zijn? Kijk op www.rabobank.nl/particulieren/producten/betalen/iban. Jaap Jongbloed (Tros-presentator) met Leo Vollebregt

(bestuurslid ZZP Nederland).

Kennis delenAfgelopen zaterdag organiseerde Rabobank Vijfhee-renlanden een zzp-middag in hotel Van der Valk in Vianen. Leo Vollebregt is lid van de ledenraad van deze Rabobank én bestuurslid van de stichting ZZP Nederland. Hij juicht het initiatief dan ook van harte toe. “De Rabobank erkent het economische en maat-schappelijke nut van de grote groep zelfstandigen. Dat wordt gewaardeerd, gezien de grote opkomst deze middag. Het is mooi om te zien dat hier ruim 120 gedreven vakmensen bij elkaar zijn en van de kennis en ervaringen van anderen én van elkaar leren. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”Tijdens de middag zijn er filmpjes en foto’s gemaakt. Deze zijn in de loop van de week te zien op www.rabobank.nl/vijfheerenlanden.

SchoonrewoerdTussen 1 en 6 februari kunt u pinnen bij de dichtstbijzijnde automaten aan het Dr Reilingh-plein en in de Kerkstraat in Leerdam.

VianenTussen 25 februari en 16 maart kunt u terecht bij de dichtstbijzijnde automaat aan de Voorstraat in Via-nen.

Het dak op voor Twitter

De tas vol gadgets voor Willeke de Heus is geen verlaat kerstcadeau. Deze prijs won de Leer-damse met haar ludieke foto voor de Twitterac-tie ‘Tweet je kiek van de Rabotas’. Haar dochter Christina vertelt dat Willeke gek is op prijsvra-gen. “Deze actie trok gelijk haar aandacht om-dat zij al haar hele leven klant is bij Rabobank Vijfheerenlanden.” Vanwege een ziekenhuisop-name van haar moeder heeft Christina de prijs in ontvangst genomen. “Dit cadeau is nu extra welkom, daar zal ze blij mee zijn.”

Twitter meeBlijf net als Willeke op de hoogte van acties, nieuwtjes en evenementen via www.twitter.com/RaboVhl.

Page 3: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Rijbewijskeuring Zeventigplussers, chauf-

feurs met C/D/E-rijbewijs en overige automobilisten die een rijbewijskeu-ring moeten ondergaan, kunnen 28 februari terecht in activiteitencen-trum Noorderberg, ingang Noordwal 91a, Leerdam. Regelzorg verzorgt die dag de keuringen. Vooraf een af-spraak maken is noodzakelijk en kan via telefoonnummer 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via de website.

q WWW.REGELZORG.NL

Leerdamse politiek vol waardering voor inzet burgemeester

Victor Molkenboer naar WoerdenVictor Molkenboer neemt volgende maand afscheid van Leerdam. Hij wordt op 28 februari geïnstalleerd als burgemeester van Woerden.

Vertrek Molkenboer

op, vooral op het gebied van veilig-heid.” Meijdam: “Hij heeft belangstel-ling voor de inwoners, stond voor zijn personeel en was ambassadeur voor Leerdam. Sterke punt is zijn grote be-trokkenheid en inzet bij alles wat hij onderneemt.” Minder sterke punten? Meijdam: “Hij houdt te veel vast aan eigen standpunten en luistert dan niet meer naar argumenten”. Bruggeman: “Zijn enthousiasme leidde soms tot te snel handelen.” Van der Leest wijst op de ‘dominante mening’ van Molken-boer, terwijl Keppel - die nogal eens botste met de burgemeester - consta-teert dat diens ambitie en gedreven-heid soms een valkuil vormden. “Hij kon moeilijk met politieke tegenstand omgaan.” Bruggeman: “We feliciteren Woerden met een fantastische burge-meester. Ze krijgen de hoofdprijs.”

Hij werd gekozen uit 25 kandidaten. Victor Molkenboer werd in september 2005 burgemeester van Leerdam. De raad van Woerden noemt Molkenboer ‘de ideale burgervader’. “Een ervaren en energieke burge-meester die het bestuurlijke klappen van de zweep kent. Hij geeft blijk van een goede kennis van Woerden en het Groene Hart.” Voor de Woerdense po-litiek is het een pré dat Molkenboer veel ervaring heeft met intergemeen-telijke samenwerking. “Vaak heeft hij daarin een voortrekkende rol gehad.” Andere kwaliteiten die Woerden haar aanstaande burgemeester toedicht: ‘een verbindend persoon met goede contactuele eigenschappen en een ge-zonde dosis humor’.

Victor Molkenboer zelf heeft ge-mengde gevoelens. “Ik zal Leerdam missen: de inwoners en het glas. Als je ziet hoeveel felicitaties en leuke reac-ties ik heb gekregen.” Anderzijds is hij blij met zijn benoeming. “Het is een stap vooruit. Woerden heeft meer dan 50.000 inwoners. Een leuke stad met grote uitdagingen, centrumgemeente in het Groene Hart. Men probeert zich te positioneren ten opzichte van de Randstad, daarnaast speelt de samen-werking met steden als Utrecht, Alp-hen aan de Rijn en Gouda een rol. Boeiend!”Hij benadrukt dat hij nog lang niet uitgekeken was op Leerdam. “Er waren nog zoveel mooie dingen

om te doen. Maar: ik ben bijna 55: als je nog een stap wil zetten, moet je niet te lang wachten. Woerden kwam plot-seling vrij, dus heb ik een poging ge-waagd. Daarna is het snel gegaan.” Dat geldt ook voor zijn afscheid. Zelf had hij liever nog wat meer tijd gehad voor een korte vakantie en om nog meer dingen af te maken. “Maar: als je dan toch afscheid moet nemen, laat het dan maar kort en hevig gebeuren.”

UitdagingDe Leerdamse fractieleiders zijn niet verrast door het afscheid. “Er was een ongedurigheid zichtbaar die aangaf dat hij toe was aan een volgende uitda-ging”, constateert VVD’er André van der Leest. “Victor is op een leeftijd waarop hij nog een stap kan maken. En dat doet hij”, beaamt Jan van Beu-zekom (CU). “Leerdam is voor een bur-gemeester met zijn capaciteiten en dadendrang een beetje te klein”, vindt Teus Meijdam. Zonder uitzondering gunnen de politici Molkenboer zijn overgang. “Een mooie promotie, een grotere gemeente”, vindt SGP’er Arie Keppel. De complimenten zijn niet van de lucht. Christel van ‘t Pad (PvdA): “Victor is een open en prettig persoon. Hij was een netwerker die veel voor Leerdam kon betekenen. Hij is goed ingevoerd op de thema’s openbare orde en veiligheid.” CDA’er Bart Brug-geman: “Ik vind het jammer dat hij vertrekt. Een mensenmens die men-

sen om zich heen enthousiasmeert en als bestuurder Leerdam op de kaart heeft gezet. Victor is niet de traditio-nele burgervader. Hij is eerder een ‘burgerbroer’ die met charisma en overtuiging op prachtige wijze de eer-ste viool speelt.” Keppel: “Hij vervulde z’n burgervaderrol goed.” Van der Leest: “Hij heeft hart voor de mensen, is betrokken bij alles wat speelt in de stad. Hij verbindt partijen. Hij heeft altijd een goed humeur, was goed be-reikbaar en toonde enorme inzet. Hij heeft Leerdam aangepast aan de eisen van deze tijd.” Van Beuzekom: “Zijn ambities hebben Leerdam verder ge-bracht. De raadvergaderingen leidde hij op een goede, humoristische ma-nier. Over het algemeen hield hij goed rekening met het christelijke gedach-tengoed. Zonodig trad hij doortastend

‘Mfc op maat’ De deplorabele staat

van de sporthal naast dorpshuis De Koeldert in Waardenburg dwingt het Neerijnense college van b en w tot een creatieve oplossing. Ideeën gaan uit naar het samenvoegen van de sporthal met het dorpshuis. Daar-door kan een klein multifunctioneel centrum ontstaan dat kan profiteren van de verschillende functies van de twee gebouwen. B en w praatten eer-der over die mogelijkheid in het we-kelijkse overleg. In de nog premature plannen wordt gesproken over een ‘mfc op maat’. De sporthal staat mo-menteel voor een forse onderhouds-beurt, zei wethouder Rian Verwoert (VVD) deze week in de raadscommis-sie Welzijn. In plaats van daaraan veel geld uit te geven is het volgens hem misschien mogelijk om ‘zaken slim aan elkaar te knopen’. Het onder-houdsniveau van dorpshuis De Koel-dert is wel acceptabel. Volgens be-heerder Martin Bambacht is het al-leen met de geluidsisolatie droevig gesteld. Een mogelijke samenwer-king tussen zijn dorpshuis en de sporthal ziet hij wel zitten.

Nog 100 nachtjes slapen... Vanwege de Nationale Voorleesdagen kwam wet-

houder Annelies Groenenberg vorige week woensdag naar Bibliotheek Leerdam om voor te lezen aan peuters en kleu-ters.

Voordat de wethouder het prentenboek in de hand neemt, zingen medewerkers van de bibliotheek een liedje met de peuters. Dat gaat over knippen, en er hoort een knipbewe-ging en een dansje bij. De ouders doen de dans mee, terwijl de kinderen vol verbazing naar hun dansende ouders kijken. Later luisteren ze met veel aandacht naar het verhaal ‘Nog 100 nachtjes slapen’.Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen heeft de bi-bliotheek ook een aantal inloopochtenden gehouden, waarop peuters en kleuters op avontuur gingen in prenten-

boekland. Ook de peuters van het Opstapje waren van de partij. Bij Opstapje komen kinderen vanaf anderhalf jaar sa-men met hun ouder spelen op de peuterspeelzaal. De groep-jes zijn klein: zes ouder-kind paren. De leidster stelt een pro-gramma voor ouder en kind samen. Er kan gespeeld worden met het speelgoed van de peuterspeelzaal. Kinderen leren zo al vroeg met spelmateriaal omgaan en leren er veel van. De bedoeling van Opstapje is vooral dat ouder en kind samen veel plezier hebben.

Het voorleesfeest is nog niet helemaal afgelopen. Zaterdag 2 februari sluit Bibliotheek Leerdam de Nationale Voorleesdagen af met een voorleesontbijt in de bibliotheek. Dan komt bakker De Jager de kinderen trakteren op vers brood, en hij leest voor.

FOTO: MARIJKE VERHOEF

De vertrekkende burge-meester Victor Molkenboer is vrijdag-avond 1 februari te gast in de plaatse-lijke talkshow Editie Leerdam.

Afgelopen week werd bekend dat Vic-tor Molkenboer na acht jaar burge-meesterschap in Leerdam vertrekt naar de gemeente Woerden. In een uitgebreid interview zal worden terug-geblikt op zijn rol als eerste burger van Leerdam, maar ook vooruitgekeken naar de toekomst van Leerdam. In de talkshow ook aandacht voor 25e keer editie van het Bluesfestival in Het Dak. Hein Derksen en Ben van Slooten kij-ken vooruit naar dit festival en vertel-len ook waarom dit mogelijk het laat-ste jaar is dat dit evenement wordt ge-

organiseerd. In het kader van het project ‘mensen maken de wijk’ gaat de Stichting Dienstwerk in Leerdam aan de slag met haar klussendienst. Dianne Nicolai en Jan Theunissen lichten toe hoe deze klussendienst zal gaan functioneren en wie allemaal ge-bruik kunnen gaan maken van de klussendienst. Tijdens Mens-en-werk een gesprek met Joop Nieuwenhuize, commandant van Brandweer Leer-dam. Nicoline Emck, beleidsmede-werker Welzijn van de gemeente Leer-dam, verzorgt de column. De muzi-kale omlijsting wordt verzorgd door Schiet Niet. De talkshow begint om 21:00 uur en vindt plaats in Go, dr. C. Voogdplein 90 te Leerdam. De toe-gang is gratis.

Interview Molkenboer bij Editie Leerdam

Woensdag 30 januari 2013

3nieuws

Page 4: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 Familieberichten 4

LBV Uitvaarten

UitvaartleidersBen de Weerd en Albert de Bruijn

Joke Geerse en Lenie Prinssen

Melden overlijden (0345) 619 833Rouwcentrum Rehoboth

Verzorging van een stijlvolle persoonlijke uitvaart.

Begrafenisonderneming Leerdam

www.lbvleerdam.nl

GRAFMONUMENTENNATUURSTEENBEDRIJFMIDDEN BRABANT b.v.Kortakker 6, 4264 AE VeenTel. 0416-691616ALTIJD GOEDKOPER

Met 500 grafmonumenten op voorraad.

kijk op www.natuursteenmiddenbrabant.nl

NATUURSTEENBEDRIJFMIDDEN BRABANT b.v.Kortakker 6, 4264 AE VEENTel. 0416-691616ALTIJD VOORDELIGER

Het Kontakt Edities bvPostbus 1, 2977 ZG Goudriaan

Tel. 0183-583333Fax 0183-583308

Opgeven familieberichten

Rouwadvertenties, dankbetuigingen en overige familieberichten kunt u tot

dinsdagochtend 11.00 uur opgeven.

E-mail: advertentie.leerdam@

hetkontakt.nl

Rust nu maar uit.Je he t je st ij est e en

je he t het o ont e en moe i e aan.ie kan e ij en hoe je he t e e en

en wie kan voe en wat je he t oorstaan

Met a ijn evens ust en wi skra ht hee hij e st ij

niet kunnen winnen. a a e jne jaren ie wij

met hem mo hten e even he en wij a s hei moeten nemen van

mijn ieve man on e va er o a en s hoon oon

Freek van Es22 januari 1937 25 januari 2013

e van Es ievit

Tineke en AMariska en Esther Thomas en JayManon

Ankie en JanAnouk en Jeroen

Mar o en ra ehar aine en i e

Mevr. T. ievit ink

haiksewe 77 1 3 eer am

e e enhei tot on o eren is er o on er a 31 januari van 19.00 tot 20.30 uur in e ethe kerk est a 29 a te eer am.

rij a 1 e r ari a om 1 .00 uur e herinnerin s ienst aatsvin en in e ethe kerk. Aans uiten u en we hem

e e ei en naar ijn aatste r st aats o e A emene e aaaats te eer am in an o u ierst aat.

a a oo van e e a enis e hti hei is er e e enhei tot

on o eren in oven enoem e kerk.

Al houd je nóg zoveel van het leven,je hebt het niet in eigen hand.Ongevraagd moet je het verlaten,en wij staan machteloos aan de kant.

Heel verdrietig hebben wij onverwachtsafscheid moeten nemen van onze lieve broer, zwager en oom

Ton van der HaarJannie en CeesDaniëlle en JohnJan en RebeccaIris en Raymond

Leen❤ en WillyAriëlleNinaLeenke

Nel en JanSandra en RiniEsther❤Barry en Angelique

Nichtjes en neefjes

Gorinchem, 24 januari 2013

“O Heer, als Gij mij roeptlaat mij dan nog eenmaal omzienen kijken naar wat ik zo intens heb liefgehad”

Verdrietig, maar dankbaar dat de lieve God onze moeder naar haar Hemels Thuis heeft gehaald.

Annie Wesker - van den Hoofdakker

* 18 mei 1921 ✝ 25 januari 2013 Mattheüs: 28 - 20

En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld.

Cor en Ria Correspondentieadres: Gerbrandylaan 384143 GK Leerdam De rouwdienst zal gehouden worden op donderdag 31 januari om 14.00 uur in de Rehobothzaal van de Pauluskerk, Europaplein 1 in Leerdam.

Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene begraafplaats in Leerdam.

Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de bovengenoemde Rehobothzaal.

Indien u geen rouwkaart heeft ontvangen,gelieve deze kennisgeving als zodanig

te beschouwen.

Kijk in de lucht,kijk naar de zee,waar je ook loopt,ik ga met je mee.

Met veel verdriet omdat hij niet meer bij ons is, maar ook dankbaar voor zoveel mooie herinneringen, geven wij u kennis van het overlijden van mijn lieve man, onze zorgzame vader en de liefste opa van de hele wereld

Ton van der Haarin de leeftijd van 66 jaar.

MarryRolant en Iris Fallon ❤ Chaz

Jessica Silke Tije

Leerdam, 24 januari 2013.Bogerd 504143 CL Leerdam

We moesten zo plotseling afscheid van jou nemen, daarom was het fijn je nog enkele dagen bij ons thuis te hebben.

Op dinsdag 29 januari jl. hebben wij afscheid van Ton genomen op de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam.

Lieve pa,Ik zal jou niet vergeten enmijn hart zal nooit wetendat jij wegging voor altijd.Wat iemand ook doet of zegt‘k sluit mijn ogen en ontkenomdat ik gewoon echt geloofdat je nog bij me bent.

Jessica -x-

Je gaf ons je glimlachJe vriendelijk gezichtIn dagen van vreugdeJe hand en je hartIn uren van noodJe steun en je troost

Verdrietig zijn wij om het plotseling overlijden van onze lieve zwager en oom

Ton van der HaarMeta de Ruiter-KoolHarry en PetraSarah, Emma, SamEric en ArinaKim, CarsMarcoJohanna, Micky

Ruda Bakker-KoolJohn en HediFedde, ThimonJoost en AndriekeIva

Wij zullen er zijn voor Marry en de kinderen zoals zij er altijd voor ons zijn geweest.

Lieve opa,Te klein ben ik om het te begrijpen,maar groot genoeg ben ik om van je te houden.

kusje van Chaz

Bedroefd hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve broer, zwager en oom

FREEK VAN ESWij wensen (tante) Nel, kinderen, kleinkinderen en oma veel kracht en sterkte toe om dit grote verlies te kunnen dragen.

Leerdam: A. van Dijk - van Es J.C. van Dijk

(in liefdevolle herinnering)

Leerdam: H.M. van Es (in liefdevolle herinnering)

D.H. van Es - Sterrenburg Neven en nichten Achterneven en -nichten

Leerdam, 25 januari 2013

Page 5: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 Familieberichten 5

Begrafenis en crematieverzorging

Trudus van der PlaatDag en nacht persoonlijk bereikbaar.

Het afscheid zoals u wenst.Ervaren, vertrouwd en stijlvol.Ook als u elders verzekerd bent.

T 0345-681151 M 06-22418277

W tvanderplaatuitvaart.nl

Delkant 8 | 5311 CJ Gameren Tel. 0418 - 56 21 74www.begrafenisondernemingdekloe.nl

ONLINE DRUKKERIJ

MOOI DRUKWERK,MAKKELIJK BESTELD Het Kontakt Edities bv

Postbus 1, 2977 ZG GoudriaanTel. 0183-583333Fax 0183-583308

Iedere uitvaart uniek. Yarden

Yarden & Van Voorden Uitvaartzorg Vijfheerenlanden

Wij zijn er voor iedereen!

24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wij verzorgen ook uitvaarten die elders zijn verzekerd.

Voor het melden van een overlijden 0800 8192

Voor algemene vragen 0800 1292

Uitvaar tzorg Vi j fheerenlanden

& VAN VOORDEN

Egbert van Voorden

Yarden & Van VoordenOverslag 20

4247 ER KedichemT 0183 820 23406 50 248 932

www.yarden-vanvoorden.nl

Uw Woord is een lamp voor mijn voet,en een licht voor mijn pad.

(Psalm 119:105)

Hartverwarmend was de betrokkenheid van zovelen bij het leven, tijdens zijn ziekte en na het overlijden van mijn broer, zwager en onze oom

Jan Floren de Gier Het is voor ons een troostrijke gedachte dat God, Jan heeft Thuisgehaald en dat hij zich tijdens zijn leven zo dienstbaar heeft kunnen inzetten.

Rina de GierAdrie de Gier – den BestenErik en Saskia de Gier – NiksJory, Sipho, Zoë

Tunette en Gerrit Groeneveld – de GierMarleen, Gijsbert, Maarten

Goudriaan, januari 2013

Voor uw blijken van belangstelling en mede-leven die wij van u mochten ontvangen na het overlijden van mijn geliefde man, onze zorgzame vader, schoonvader en opa

Adrianus Cornelis Kool

betuigen wij u onze welgemeende dank.Het heeft ons allen goed gedaan.

A.M.H. Kool-HijkoopKinderenKleinkinderen

Gouda, januari 2013

“Het gemis is heel erg”Maar de herinneringen aan hem,brengen een lach op ons gezicht.

Dank jullie wel voor de warme steun, in welke vorm dan ook tijdens het ziek zijn en na het overlijden van mijn lieve man, onze vader en superopa

Berry van Laar

Het was heel bijzonder en speciaal dat er zoveel mensen in gedachten bij ons waren

Corry van Laar-RijksenMarcelMerel

Marco en LindaSem en Tess

Voor uw blijk van medeleven en belangstellingbetoond na het overlijden van mijn moeder

Jacoba Wilhelmina van Weelden-van Weelden

( Co )

zeggen wij u langs deze weg onze welgemeende dank.

Dirk van WeeldenMarjan Verhoef

Arkel, januari 2013

Elk afscheid is de geboorte van een herinnering…

Na vele fijne jaren van samenzijn en dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend, delen wij u mede, dat toch nog geheel onverwachts is overleden, mijn lieve vrouw, moeder, onze zus en tante

Neeltje Brongers - VersluisNel

in de leeftijd van 84 jaar.

Arie BrongersJacoWillem Versluis † Louis Versluis †Bets Baars - VersluisPeter BaarsJacob Versluis †Mien Giltjes-VersluisCarel Giltjes †Arie Versluis † neven en nichten

Gorinchem, 25 januari 2013

Correspondentie adres:Raadsliedenstraat 1504142 BV Leerdam

Vrijdag 1 februari is er van 11.30 tot 12.00 uur gelegenheid tot afscheid nemen in de Rehobothzaal van de Pauluskerk, Europaplein 1 te Leerdam.

Om 12.15 uur zal de afscheidsbijeenkomst worden gehouden in bovengenoemde zaal. Aansluitend zullen we haar begeleiden naar haar laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats te Leerdam, ingang Populierstraat.

Na afloop van de begrafenisplechtigheid is er gelegenheid tot condoleren in de Rehobothzaal.

Langs deze weg bedanken wij iedereen die belangstelling heeft getoond voor onze vader, tijdens zijn verblijf in Lingesteyn en in het bijzonder de verzorging van afdeling De Rietput.

CEES BOSCH

Wij voelen ons tevens gesteund door de vele blijken van belangstelling na zijn overlijden en tijdens zijn begrafenis.

Kinderen, klein- en achterkleinkinderen

Herwijnen, januari 2013

IN MEMORIAM

CCCCCP M R D

F

30-01-2005 30-01-2013

Sandra 08-06-1986

Still very missedWe love you

Onverwachts is van ons heengegaan onze vader, schoonvader en opa

Leendert Verveldesinds 28 december 2001 weduwnaar van

Riet Vervelde-Paans

in de leeftijd van 84 jaar.

Warder: Arjan en Margreta Rotterdam: Leo Hellevoetsluis: Monica Frédérique, Merel

Papendrecht: Els en Ron Angela en Arian Patricia en Stefan27 januari 2013Kempkeshof 234176 EW Haaften

Correspondentieadres: Els Visser-VerveldeSlobbengorsweg 1073351 LH Papendrecht

Gelegenheid tot condoleren donderdag 31 januari van 12.45 tot 13.15 uur in de zaal van “De Wittenberg”, Bernhardstraat 4 te Haaften.

Aansluitend zal om 13.30 uur de afscheidsdienstaanvangen.

Daarna zal de begrafenis in besloten familiekring plaatshebben op de begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg te Papendrecht.

Het is hartverwarmend dat zo veel mensen ons steunden tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve man, onze papa, zoon en broer

Lucien Voogd

Wij zullen Lucien altijd blijven missen maar de warme belangstelling en het oprechte medeleven, zowel persoonlijk als schriftelijk, hebben ons erg goed gedaan. Bedankt!

Corine Voogd-van Toor Cecilia Elize

Familie Voogd

Familie van Toor

lucienvoogd.neemafscheid.nl

Leerdam, januari 2013

Zo plotseling ben je van ons heengegaandaar heeft niemand ooit bij stilgestaan.Wat in onze herinnering blijft is je lach,

je genoot van het leven.

Gerrit Aart van Helten6 april 1950 28 januari 2013

Bedankt voor alles wat je ons hebt gegeven.

Hennie van Helten Miranda & JhonPriscilla & Peter

Diefdijk 44122 KP Zijderveld

Gelegenheid tot condoleren is er vrijdag 1 februari van 19.00 – 20.00 uur in de Gereformeerde kerk Dorpsstraat 48 te Schoonrewoerd.

De dienst van Woord en gebed zal gehoudenworden zaterdag 2 februari om 10.30 uur ingenoemde kerk. Aansluitend zal de begrafenis om 11.45 uur plaatsvinden op de Algemene begraafplaats te Zijderveld.

Page 6: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 Familieberichten 6

Dokman

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0345 - 680225. Ook als u niet verzekerd bent. U kunt ons ook bezoeken op www.monutadokman.nl of www.herinneringshuis.nl.

H a r v a s N a t u u r s t e e n B V

GEDENKTEKENSL E E R D A M

S H O W R O O M

Ni jverheidstraat 7 Leerdam

telefoon: 0345 61 40 37 e-mail: [email protected]

website: www.harvasnatuursteen.nl

uigebreide showroom

eigen ontwerp mogelijk

in natuursteen, glas, rvs

Weverwijk 10 rood

4231 JA Meerkerk

Telefoon 0183-354039

[email protected]

www.de-stilte.com

Uitvaartbegeleidsters:Tina HakkesteegtCora van der WaalCindy Kok

Met de assistentie van:Heiltje Heinenberg

Omdat Stilteheel veel zegt!

CoachAfslanken, aankomen, fitter worden!

Annet Bassa-Mesker

PROEFPAKKET?Om in aanmerking te komen

sms „proefpakket„ naar

06-53 42 92 53

Elke Woensdag en Zaterdag van 09.00 - 16.00 uurT � www.vrijemarktwamel.nl

Industriestraat 4 6659 AL WamelFax: 0487-501155 [email protected]

ZONdag 03 FEBRUARI OPEN van 10.00 - 16.30 UUR

350 KRAMEN NIEUW & 2eHANDS

buitenzonweringHZ

SCREENS - ROLLUIKEN - MARKIEZEN - UITVALSCHERMENSERREZONWERING - TERRASZONWERING - VERANDAZONWERING

Het bezoek/showroom adres is: Techniekweg 17 Leerdam (Alleen op afspraak.)

Jan van Arkelstraat 37 T 0345-6329654141 CX Leerdam E [email protected]

Van hartegefeliciteerd!!

Gertkinderen

en kleinkinderen

25 jaar pedicure Thea

02-03-2013

T

HU

ISZO

RG

Present thuiszorg | Emma | Graafzicht | Hof van Ammers | Meesplein | Open Vensters

www.presentthuiszorg.nl

Presentlijn 088 - 40 80 500✆

Present thuiszorg feliciteertHare Majesteit Koningin Beatrixmet haar 75ste verjaardag!

Oranjevereniging Hagestein organiseert op vrijdag 8 februari a.s. in Dorpshuis De Biezen te Hagestein:

De bingo start om 20.00 uur. De bingokaarten kunnen vanaf 19.30 uur worden gekocht. De prijzen voor de kaarten zijn €.12,50 voor niet-leden en €.10,- voor leden.Er worden 10 ronden gespeeld en er is een superronde!

De prijzen voor de tien ronden zijn geldprijzen, te weten per ronde

1e prijs €.60,- 2e prijs €.30,- 3e prijs €.15,-

Bingo voor Jong en Oud! 

Ingenieur

Niels

Gefeliciteerdmet het behalen

van je titelBachelor ofEngineering

Super gaaf joh!

Yvonne en Klaas

Monique en Frank

Saskia en Werner

Sharon

Page 7: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Van der Leest VVD- fractievoorzitter

André van der Leest wordt de nieuwe fractievoorzitter van VVD-Leerdam. Hij volgt Ronny Muller op, die tijdens de raad in januari bekend-maakte terug te treden. De voormalig huisarts wil zich komende periode richten op het ‘versterken van de posi-tie van de VVD-Leerdam ten opzichte van de Leerdamse kiezers’: “Dat is hard nodig, want met de huidige lan-delijke cijfers van de VVD kan de afde-ling wel een steuntje in de rug gebrui-ken.” Volgens de VVD heeft Van der Leest de afgelopen periode laten zien dat hij een zeer bekwaam lokaal politicus is.

‘Hockey- of volleybalclub op veld Opijnen’een speelveld en voorkomen dat het open veld langs de Zandstraat ten prooi valt aan woningbouw. “Anders moeten we ze de uiterwaarden in stu-ren, dat willen we niet.” Volgens Beu-kers bestaat er voldoende animo voor een nieuwe club. De volleybalvereni-ging in Varik heeft behoefte aan uit-breiding, daarnaast zijn er in oostelijk Neerijnen voldoende hockeyliefheb-bers te vinden. Die wijken nu noodge-dwongen uit naar Zaltbommel.Het vertrek van vv Opijnen en de komst van een nieuwe club moet ook de weg vrijmaken voor een oplossing voor de overbuurman van de voetbal-club: gemeenschapshuis Keysershof.

Veel gebruikers van de voetbalkantine – onder andere darters en biljarters – trokken de laatste jaren uit het dorps-huis weg, vooral omdat ze niet op tij-den terechtkonden die hen uit kwa-men. De voetbalclub kon ze wel huisvesten. In de optiek van Beukers zouden de verenigingen weer met een gerust hart moeten kunnen terugke-ren naar De Keysershof als de voetbal-kantine straks wordt geëxploiteerd door een andere sportvereniging.De tweespalt in het dorp over het dorpshuis was deze week even onder-werp van discussie in de raadscom-missie Welzijn. Wethouder Koos Krook stelde de inzet van een ‘dorps-

coach’ voor om in het dorp te bemid-delen. Gemeente Neerijnen wil dat de Keysershof fi nancieel de eigen broek ophoudt. De gemeente stuurt bij het stichtingsbestuur van het dorpshuis daarom aan op activiteiten die geld in het laatje brengen. Het bestuur staat daar volgens Krook huiverig tegen-over, omdat de stichtingsvorm de or-ganisatie van commerciële activitei-ten – en daarmee het aangaan van ri-sico’s – niet toelaat. Het vertrek van sporters uit het dorpshuis heeft de fi -nanciële problemen van het gemeen-schapshuis vergroot.

André van der Vlerk

Een nieuw op te richten vol-leybalvereniging of hockeyclub op het veld van voetbalvereniging Opijnen kan bijdragen aan de oplossing van veel problemen in het dorp. Dat denkt Frits Beukers, raadslid voor de gelijk-namige partij Beukers én inwoner van Opijnen.

Hij pleit voor een hockey- of volleybal-club op De Rietput, de accommodatie van vv Opijnen, zodra deze club fu-seert met vv Waalkanters uit Varik. Plannen daarvoor verkeren op dit mo-ment in een vergevorderd stadium.Beukers wil dat kinderen uit het dorp in de toekomst verzekerd blijven van

Deze week moet beheer-dersechtpaar Bakker reageren op het verzoek van de gemeente om een min-nelijke schikking te treffen over de be-eindiging van hun activiteiten in de Linde in Meerkerk en de ontruiming van dat gebouw. Als dat niet gebeurt, start Zederik een bodemprocedure.

Dat maakten B&W maandag bekend. De beheerders vertikten het tot ver-bijstering van het college om de Linde per 1 januari te verlaten. B&W gingen er van uit dat het beheer met ingang van die datum zou worden overgeno-men door fi rma Bovekerk uit Meer-kerk, maar de familie Bakker leverde

de sleutels van het verenigingsgebouw niet in. “Men maakt nu zonder recht of titel gebruik van De Linde”, hield wethouder Hans Freije de raad voor. Volgens de wethouder heeft onder-zoek door een deskundige uitgewezen dat de gemeente juridisch ‘onvermin-derd sterk staat’. Vandaar dat men nu

zonodig alsnog naar de rechter stapt. De Linde kwam maandagavond op-nieuw op de raadsagenda, omdat met name VVD en SGP het college - dat eind vorige week de raad een informa-tiebrief stuurde - het hemd van het lijf vroegen over de kwestie. SGP-er Geluk stelde vast dat de communicatie nog steeds te wensen over laat. “We horen vrijwel niets, we moeten alles van ‘de straat’ horen.” VVD’er Mulckhuijse vroeg zich af of de gemeente juridisch inderdaad zo sterk staat als men be-weert. De VVD pleitte voor bemidde-ling om tot een oplossing te komen. “Probeer er uit te komen. We zijn Ze-derikers onder elkaar. Dat moet luk-ken”, vond Veth. Jaap van Belle stelde vast dat er van twee kanten sprake is van verstarring. “Zoek uit of er een gaatje is voor overleg.” Alle argumen-ten maakten weinig indruk op de coa-litie. CDA, CU en PvdA betreurden de affaire, maar constateerden ander-zijds dat het college in de huidige situ-atie geen andere keus heeft. Tot irrita-tie van onder meer VVD’er Mulck-huijse kwam er nauwelijks een echte discussie op gang en leidde het uren-lange ‘debat’ evenmin tot tastbare re-sultaten. Ook de aanhang van de be-heerders - de raadzaal zat opnieuw vol - toonde zich uiterst teleurgesteld over de gang van zaken. Na afl oop liepen de emoties dan ook hoog op.

Sores rond dorpshuizen duurt voort

ARCHIEFFOTO: GEMEENTE ZEDERIK

Busvervoer voor gymleerlingen

Neerijnen trekt 3.000 euro uit om leerlingen van basis-school De Klingelenberg in Tuil en de protestants-christelijke basisschool in Neerijnen alsnog te kunnen ver-voeren naar de gymzaal. Het college heeft daartoe besloten nadat afgelo-pen najaar de school in Neerijnen een petitie aanbood aan de gemeente. Daarin stond onder andere dat de school voor de gymles noodgedwon-gen moest uitwijken naar het school-plein. De leerlingen uit Tuil worden nu nog één keer per week vervoerd naar de gymzaal in Haaften, de scho-lieren uit Neerijnen kunnen dankzij de oplossing wekelijks gymmen in Opijnen. Ook de openbare school in Est dreigde de dupe te worden van de bezuiniging, maar blijkt vanwege de kleinere groepsgrootte nu toch uit de voeten te kunnen met het lagere budget. Over het gymvervoer ont-stond de afgelopen maanden veel gedoe, dit nadat de raad in november besloot om 21.000 euro op deze post te bezuinigen. Door het vrijgeven van 3.000 euro komt de totale bezuini-ging nu lager uit op 18.000 euro. Wethouder Rian Verwoert (VVD) liet de raadscommissie Welzijn dinsdag weten dat de scholen tevreden zijn. “Daarmee is het probleem nu ook voor de gemeente opgelost.”

Ex-inbreker geeft anti-inbraaktips

Voormalig inbreker Evert Jansen geeft maandag 4 februari in Het Dak tips en trucs om inbrekers te slim af te zijn. Aanvang: 19:00 uur. De avond is georganiseerd door de ge-meente Leerdam en is bedoeld voor alle inwoners. Woninginbraak is een ingrijpendere gebeurtenis dan menig-een denkt. Met kleine maatregelen en extra oplettendheid is woninginbraak soms al te voorkomen. Gastsprekers leggen uit welke maatregelen mensen zelf kunnen nemen om hun eigen-dommen beter te beschermen. Evert Jansen (bekend van ‘De Inbreker’) ver-telt hoe een dief handelt en hoe mak-kelijk hij het soms had bij een klus. Dit laat hij zien aan de hand van actu-ele Leerdamse voorbeelden. Ook ver-tegenwoordigers van de politie, bur-gernet en buurtbemiddeling zijn op deze avond aanwezig. Zij geven infor-matie, beantwoorden vragen en laten inbraakpreventiemateriaal zien op de informatiemarkt. Aanmelden via [email protected].

Getuigen gezocht H. Uysal zoekt mensen die

hebben gezien dat zijn Kia Rio ernstig is beschadigd. Dit gebeurde in de nacht van 5 op 6 januari op het par-keerterrein van de Ruyterstraat in Leerdam, achter de glasfabriek. Ge-uitgen kunnen met informatie bellen naar 06-50204748.

De fractievoorzitters van de PvdA in de gemeenten Buren, Culem-borg, Geldermalsen, Lingewaal, Ne-der Betuwe, Neerijnen en Tiel zijn van mening dat de regio niet gebaat is bij een grootschalige herindeling naar een gemeente met meer dan 100.000 inwoners.

De voorzitters geven de voorkeur aan een sterke samenwerking tussen de gemeenten. In die samenwerking moet het belang van de inwoners voorop staan. Gemeenten werken nu ook wel samen, maar daarbij wordt, zo constateren de voorzitters, meestal naar de korte termijn gekeken. Boven-dien zijn er gemeentelijke samenwer-kingsverbanden ontstaan, die kriskras door de regio lopen. Deze situatie is voor de toekomst geen oplossing. Dit laat de PvdA weten via een persbe-richt.

Een betere samenwerking is volgens de PvdA hard nodig, omdat er op korte termijn veel van de individuele ge-meenten gevraagd wordt. Het rijk draagt een aantal taken aan de ge-meenten over, bijvoorbeeld de jeugd-zorg, de AWBZ en de Participatiewet. De gemeenten krijgen minder geld om die taken uit te voeren. De ge-meenten zijn niet in staat om afzon-derlijk al deze uitdagingen aan te

gaan, aldus het standpunt van de frac-tievoorzitters.

HerkenbaarDe gemeenten zullen ook straks her-kenbaar moeten zijn voor de inwo-ners, zo oordeelt de PvdA. “De ge-meentelijke dienstverlening aan de inwoners moet persoonlijk en toegan-kelijk blijven. Het aanvragen van een paspoort, rijbewijs of bouwvergun-ning mag geen lange zoektocht wor-den van vele kilometers”, schrijft de partij.“Het is belangrijk dat inwoners hun volksvertegenwoordigers kunnen aan-spreken op de samenwerking in Rivie-renland. Op dit moment zijn de ge-meenteraadsleden onvoldoende be-trokken bij de gemeentelijke samenwerking. Deze samenwerking moet democratisch controleerbaar zijn, zowel voor de volksvertegenwoor-digers als voor de inwoners. Alleen dan is er sprake van een rechtstreekse betrokkenheid en invloed op de regio en de regionale vraagstukken.”

Die discussie over de toekomst van de regio moet volgens de PvdA fractie-voorzitters nu in de volle breedte wor-den gevoerd. De PvdA fracties in de ze-ven gemeenten zullen in dat kader hun samenwerking onderling verster-ken.

PvdA: geen grootschalige herindeling Rivierenland

Woensdag 30 januari 2013

7nieuws

Ruil uw oude goud voor een schitterend nieuw sieraad of ontvang een waardecheque die u kunt besteden in onze winkel!

(H)OUD VAN GOUD!Ruil nu uw oude goud in,

uw goud is meer waard dan ooit!

Bouman geeft meer...Nu € 24,00 per gram!Gratis vrijblijvende taxatie.

Bouman geeft meer...Nu € 25,- per gram!Gratis vrijblijvende taxatie.

Page 8: 05 Editie Leerdam 2013

TE KOOPAANGEBODENGoud Goud

Geen grote advertentie maar een betere prijs voor al uw gouden en

zilveren sieraden, munten enz. Taxatie bij U aan huis.  

J. Bouman, Beesd. 100% discreettel. 06 53699958  voormalig juwelier.

Tolstraat 17-19, 4231 BB Meerkerk, telefoon 0183-351401

tegenover de winkel (Tolstraat)H E T H U I S V A N D E M O D E

Volg

ons

op

Face

book

, Tw

itter

en

Pint

eres

t!

*Dez

e ac

tie is

nie

t ge

ldig

in d

e w

ebsh

op.

CARNAVALSKLEDING

MEER DAN 2000 STUKS

Parkweg 43 - BeesdPiet Versteegt

Gevonden: portemonnee m.inh. in Woudrichem. Tel.0183-301336.

Gevr. lampjes v. kerstver-lichting, 8 v, 1,5 w. Tel. 0183-302639.

T.k. Dru gashaard schouw-mod. antr.grijs; verchroomdehaardketel; kop. bak m.hengsel. Tel. 0345-651711.

T.k. 3-zitsbank m. 2 fauteuilsbord.rood leer €150,-. Tel.0416-352521.

Page 9: 05 Editie Leerdam 2013

MCD Leerdam, Eiland 73-754143 ET Leerdam, tel: 0345- 50 60 00

Bezoek ook onze website:www.mcd-supermarkt.nl

MIJN VOORDEEL MIJN MCD

W 05 - Aanbiedingen gelden t/m zaterdag 02 februari 2013. Prijswijzigingen en uitverkocht voorbehouden, niet voor wederverkoop! * Wij verkopen geen alcoholische dranken aan personen onder de 16 jaar.

Danio kwarkalle smakenbeker 450 gram

1.75/1.89

Witlof500 gramdeze week

Gegrilde achterhamvan onze versafdeling100 gram

1.69

Finish vaatwastablettenclassic, all-in-one of quantum2 pakken/zakken à 20-36 stuks

11.18-11.98

Markant tintelfruitalle soorten3 pakken à 1500 ml.

2.55

1.00kilo 2.22

0.59kilo 1.18

1.49

6.992.00liter 0.44

Unox stevige soepalle soorten2 blikken à 800 ml.deze week 1+1

GRATIS2 blikken soep naar keuze van 3.72 voor 1.86

Omo/Sunil wasmiddelpoeder of klein & krachtigpak 1100-1440 gram acon ml.

1+1GRATISi aankoop van 2 artikelen 0 korting

Omo poeder wit + Sunil klein & krachtig lavendelvan 10.35 voor 5.18

Boonacker maïsbroodvers uit eigen ovenheel, gesneden

2.09

Noord Waarland gesneden kaasjong, jong belegen of belegenverpakt per ± 200 gram

2.36-2.70

1.59 1.98kilo 9.90

3 pakken 2 stuks

Uit onze slijterij

Speciaal voor u geselecteerduit onze slijterij!

Bokmajonge graanjenever**liter es

14.09

Malibuwitte rum** es 00 ml.

13.45

VAT 69Scotchwhisky** es 00 ml.

13.21

11.99

11.99 10.99

Page 10: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 publicaties 10

Het Kontakt is erbij

‘LIKE’ ONSLEES ONS VOLG ONS BEKIJK ONS

Kampioenschap - Ongeval - Paardenmarkt - Havendagen - Evenementen - Avondvierdaagse... Vul zelf maar aan. Het Kontakt is erbij!

Je leest en ziet méér op www.hetkontakt.nl

K w a l i t e i t staat bij ons hoog in het vaandel

SLAGERIJ CEES VAN DER HAM

W W W . S L A G E R I J V A N D E R H A M . N L

Aan de biefstuk herkent men de slager.

HeerlijkeKant en klareGehaktballen

nu 4 + 1 gratis

1e kwaliteit malse

Runder Riblappen

nu 1.35

Bacon Rolette 1.45

Gebr. Rollade 1.25

Div. soorten grillworst 3.75

Heerlijke GekruideWienerRoerbakSchotel

Biefstuk reepjesChampignons

nu 1.85

nieuwHeerlijkeGekruideTirolerVink

nu 4.98

Page 11: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Neerijnen denkt erover om het sneeuwruimen uit te huren aan aannemers en loonbedrijven.

Dat liet wethouder Teus Kool (SGP) de raadscommissie Ruimte donderdag weten. Volgens de commissieleden klagen inwoners van Neerijnen steen en been over het strooibeleid van de gemeente. De commissie noemde in dat verband de ‘spekgladde’ winkel-omgeving in Waardenburg.

Kool antwoordde dat zijn mogelijkhe-den beperkt zijn. Dat is onder meer het gevolg van een raadsbezuiniging waardoor Neerijnen slechts 15.000 euro in kas heeft voor sneeuwruimen. De extreme omstandigheden van deze en vorige winter maken het de ge-meente het er niet makkelijker op. Met de sneeuwval van de afgelopen weken moeten sneeuwschuivers twee tot drie keer door de straat voordat er

zout kan worden gestrooid. Dan moet er voldoende autoverkeer langskomen dat het zout met de sneeuw mengt waardoor er een natte pap ontstaat. Kool zei dat hij materieel tekort komt en dat zijn manschappen niet overal tegelijk kunnen opereren.

De voorbije winterse periode is voor Kool aanleiding om met de Buurtbus te overleggen over alternatieve routes voor de ‘gevaarlijke’ Waalbandijk. Vol-gens de wethouder moet het bij bar winters weer met behulp van social media goed te doen zijn om alterna-tieve routes tijdig aan de reiziger ken-baar te maken. Bij de winkels in Waardenburg waren de strooimogelijkheden beperkt van-wege beplanting. Bovendien is het ook de taak van burgers om stoepen sneeuwvrij te maken, zei Kool.

André van der Vlerk

Sneeuwruimen in Neerijnen uitbesteden

Waterschap Rivierenland pakt de boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden aan. Acht kilo-meter van de kades heeft op korte ter-mijn versterking nodig.

Onderzoek in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden laat volgens het wa-terschap zien dat van de 237 kilometer boezemkade 107 kilometer aan de vei-ligheidsnormen voor regionale water-keringen voldoet; 95 kilometer vol-doet niet en voor 35 kilometer is nader onderzoek nodig. Er is gekeken of de kades hoog en stevig genoeg zijn. On-der andere de kwaliteit van de onder-grond is meegenomen in de beoorde-ling.Het waterschap stelt nog in 2013 een verbeterprogramma op, dat voor 2030 moet zijn uitgevoerd. In het pro-gramma wordt gekeken naar verster-king van kades en naar maatregelen in het watersysteem die bijdragen aan

veiligere kades, bijvoorbeeld extra wa-terberging. Hierdoor hoeven niet alle afgekeurde kades versterkt te worden. Het waterschap streeft ernaar om werk te combineren. Wanneer bijvoor-beeld het wegdek op een afgekeurde boezemkade vervangen moet worden, kijkt het waterschap of dit te combine-ren valt met de versterking van die kade. Vooruitlopend op het verbeter-programma start het waterschap de voorbereiding voor circa acht kilome-ter boezemkade waar versterking op korte termijn vereist is.Regionale waterkeringen zoals de boe-zemkades spelen een belangrijke rol voor waterveiligheid. Het waterschap zorgt ervoor dat de kades aan de veilig-heidsnorm van de provincie voldoen. Voortaan worden niet alleen de dijken langs de grote rivieren periodiek ge-keurd, maar ook waterkeringen zoals de boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Waterschap versterkt boezemkades

GEVONDENPoes - zwart, fijn gebouwd, aanhan-kelijk, ca. 10 maanden oud; Leer-broekseweg, LeerbroekKater - cypers bruin met een witte neus, snoet en een witte kraag; In-dustrieterrein bij kaasfabriek SchoonrewoerdHalsbandparkiet - groen met een rode snavel; Nortierstraat, Ooster-wijk

Op 10 juli 2012 is Britney achterge-laten in een vakantiehuisje, samen met haar twee kittens. Britney is in Dierentehuis Leerdam een super-moeder geweest, maar inmiddels staan haar kittens op eigen pootjes en is Britney klaar voor een nieuw thuis. Britney is rond juli 2011 ge-boren, vriendelijk voor mensen (waarschijnlijk ook wel voor kinde-ren) en gaat goed om met andere katten. Deze jonge poes gaat bij haar nieuwe baasjes graag naar bui-ten. Zij krijgt een blaasgruisdieet.

Amivedi is een landelijke vrijwilligers-organisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland.www.amivedi.nl

Amivedi

Dierenasiel

Neerijnen wil beeld van explosieven in de grond

houder Teus Kool de raadscommissie Ruimte donderdag voor. Bovendien ligt er een overheidssubsidie klaar waardoor Neerijnen zeventig procent van de 63.000 euro krijgt vergoed.Volgens schattingen is ongeveer tien procent van door bommenwerpers af-geworpen explosieven niet ontploft. De meeste zitten nog in de grond. Bij kleigrond bestaat het gevaar dat ze naar de oppervlakte komen ‘drijven’. PvdA en Gemeentebelangen Neerij-nen zeiden weinig voor een explosie-venkaart te voelen.

Neerijnen wil een explo-sievenkaart. Die laat in één oogopslag zien waar zich in de bodem blindgan-gers bevinden uit 1940-1945.

Zo’n kaart is onmisbaar zodra er op een locatie binnen de gemeente wo-ningen worden gebouwd. Als er maar een vermoeden bestaat dat er in de bodem explosieven bevinden die niet zijn ontploft, moet er al een onder-zoek worden gedaan. Drie van zulke onderzoekjes kosten net zoveel geld als één explosievenkaart, hield wet-

Kritiek op wethouder Kool om Van Uden

den dat hij op het punt stond om met beide partijen te praten. Maar het leek hem verstandiger om eerst alle infor-matie in te winnen en vervolgens met een volledig verhaal naar de politiek terug te komen, legde hij de raads-commissie Ruimte uit.Ed van Tellingen was het daar niet mee eens. Volgens hem had de gemeenteraad een afschrift moeten ontvangen van het eind vorig jaar binnengekomen princi-peverzoek van Van Uden om uitbreiding. “Dan had u kunnen zeggen: ‘dat en dat gaan we doen. We komen bij u terug.’”

Had wethouder Teus Kool (SGP) de Neerijnense raad moe-ten vertellen dat hij ging praten met logistiek dienstverlener Van Uden en later nog om tafel gaat met Actieco-mité ContainerterminalNEE? Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) en Lijst Van Tellingen vonden donder-dag van wel en noemden het weinig transparant van de wethouder dat ze de gesprekken uit de krant moesten vernemen. Kool twijfelde en sprak van een kip-en-ei-verhaal. Ja, hij had eer-der deze maand de raad kunnen mel-

Een primeur in de Vijfheerenlanden: voor het eerst is de tropische halsbandparkiet in de regio gespot. Fotografen Johan Scholtens en Arné Roest zagen ‘m vrijdag bij Leerdam toen ze speurden naar de roerdomp en ijsvogel.

Klachten Regiotaxi door andere vervoerder Neerijnen wijt de groei-

ende stroom klachten over Regiotaxi Gelderland aan opstartproblemen.

De Regiotaxi wordt sinds begin dit jaar verzorgd door Willemsen de Koning uit Arnhem. Wethouder Koos Krook denkt dat de wisseling van de wacht er

de oorzaak van is dat het bij de ge-meente klachten regent. In de raads-commissie Welzijn zei hij deze week dat afspraken tussen reizigers en de oude vervoerder door Willemsen de Koning niet één op één zijn overgeno-men en dat veel klachten hierop terug te voeren zijn. De onvrede was ook de

raad al opgevallen. Volgens Gemeen-tebelangen Neerijnen duurt het soms lang voordat klanten iemand van Re-giotaxi aan de lijn krijgen en worden schriftelijke klachten niet teruggekop-peld. De gemeente zou ook steken la-ten vallen.Krook beloofde het uit te zoeken.

Woensdag 30 januari 2013

11nieuws

@mariekekuysters Gisteren in het teken van afscheid burge-meester Molkenboer en Beatrix. Vandaag een hartelijk welkom voor de LENTE!Tue 29 Jan

@MirandadV Mooie aankondi-ging van de troonopvolging van hare Majesteit. Ruim 30 jaar vor-stin geweest, veel bewondering voor wat ze heeft gedaan, dank!Mon 28 Jan

@MirandadV Op weg naar Koningsdag,het planten van n Koningslinde(iemand idee voor n mooie plaats?) en natuurlijk n afbeelding vd Koning in de RaadszaalMon 28 Jan

@AndrevdLeest “@VVD: VVD Leerdam: geliefd, gewaardeerd en gedreven. Onze dankbaar-heid aan Koningin Beatrix is groot! http://vvd.nl/kb “

@Mieke_Siemons Mogen we dan straks eindelijk de schil-deringen in huis Ten Bosch eens zien? Of blijft Beatrix daar wonen?Mon 28 Jan

@PhotoGraffiti1 Na aanlei-ding van het aankondigde aftreden van Koningin Beatrix een foto-impressie van Haar bezoek aan Damen... http://fb.me/1c3APM0T0 Mon 28 Jan

@vinkjos Onze Koningin Beatrix heeft het fantastisch gedaan. Op 30 april bestijgt Koning Willem IV de troon. Wijsheid, kracht en bovenal Gods zegen.Mon 28 Jan

@Haggeby Programma Konin-ginnedag 2013 aanpassen.Mon 28 Jan

@AldertGuijt Oeee, ik voel een feestweek aankomen ipv konin-ginnedag, van 27 t/m 30 april! Mon 28 Jan

@wviveen Beatrix bedankt #trixitMon 28 Jan

@diederikandel Koninginne-daahaaaaaagMon 28 Jan

@davevanhattem Bedankt Hare Majesteit #Beatrix! Bijzonder mooie toespraak bekeken! Suc-ces aan Zijne hoogheid Prins van #Oranje #respect!Mon 28 Jan

@coertvanee Indrukwek-kende aankondiging van de abdicatie door Koningin Beatrix#immensrespect en dankbaarheid.Mon 28 Jan

@Robin112LW Het zou enorm geniaal zijn als de toespraak van Beatrix over een compleet ander onderwerp gaat.Mon 28 Jan

@Dries_Mulder Goed nieuws voor schaatsers: opnieuw vorst in aantocht! #Willem4Mon 28Jan

Page 12: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 publicaties 12

Een kunstgebit verdient de zorgvan de tandprotheticus

Veel Nederlanders hebben een slechtpassend of verouderd kunstgebit. Dit gaat vaak samen met pijn en ongemak. Een bezoek aan een

tandprotheticus kan dan de oplossing brengen. Met nieuwe techniekenen materialen zorgt de tandprotheticus dat uw kunstgebit beter past.Ziektekostenverzekeraars hebben de kosten van een tandprotheticus

in hun pakket opgenomen.Uw tandprotheticus kan u er alles over vertellen en u gratis adviseren.

Tandprothetische Praktijk A. de JonghPetersland 194175 BK HaaftenTel. 0418-591404Behandeling volgens afspraak

Organisatie van Nederlandse Tandprothetici

Tandprothetische Praktijk A. de JonghPetersland 194175 BK HaaftenTel. 0418-591404www.dejonghkunstgebitten.nlBehandeling volgens afspraak

Programma van do. 31-01-2013 tot en met wo. 06-02-2013

GRATIS RESERVEREN

A L M K E R KHOLLYWOUD

DOORNSEWEG TE ALMKERK (BOUWTERREIN), (GRATIS) RESERVEREN 0183-307286

Ons programma kunt u ook vinden op onze website www.hollywoud.nl

VALENTIJNSACTIE: KUSJE IS 2 VOOR 14 OP 14-02Kijk voor meer informatie op onze website www.hollywoud.nl

LADIES NIGHT: 19 FEBRUARI 2013 MET SILVER LININGS PLAYBOOK.Kijk voor meer informatie op onze website www.hollywoud.nl

LIKE ONS OP FACEBOOK EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS!

Om uw bezoek nog aangenamer te maken is ons gebouw voorzien van klimaatbehandeling.Daardoor is het bij ons nooit te warm of te koud.

VERLIEFD OP IBIZA – PREMIÈRE Do. 31-01 13.45/18.15/20.45, Vr. 01-02 18.15/20.55,Za. 02-02 16.15/18.35/20.55, Zo. 03-02 16.15/18.35/20.50, Ma. 04-02 13.45/18.15/21.00,Di. 05-02 13.45/18.15/20.45, Wo. 06-02 18.15/21.00NIJNTJE DE FILM Do. 31-01 11.00/12.45/14.15/15.45, Vr. 01-02 11.00/12.30/14.00,Za. 02-02 10.45/12.15/14.45, Zo. 03-02 10.45/12.15/14.45, Ma. 04-02 11.00/12.45/14.15/15.45,Di. 05-02 11.00/12.45/14.15/15.45, Wo. 06-02 11.00/12.30/14.00THE IMPOSSIBLE Do. 31-01 11.00/14.0018.30/20.30, Vr. 01-02 11.00/20.30, Za. 03-02 20.45,Zo. 04-02 15.30/18.30/20.45, Ma. 05-02 11.00/14.00/18.30/20.45,Di. 06-02 11.00/14.00/18.30/20.30, Wo. 07-02 11.00/18.45DJANGO UNCHAINED Do. 31-01 21.15, Vr. 01-02 21.15, Za. 02-02 21.15, Zo. 03-02 21.15,Ma. 04-02 21.15, Di. 05-02 21.15, Wo. 06-02 21.15GANGSTER SQUAD Do. 31-01 21.00, Vr. 01-02 21.45, Za. 02-02 21.45, Zo. 03-02 21.00,Di. 05-02 21.00, Wo. 06-02 18.00FINDING NEMO 3D NL Do. 31-01 16.05, Vr. 01-02 14.00/16.00, Za. 02-02 10.45/13.45/16.00,Zo. 03-02 10.45/13.45/16.00, Ma. 04-02 16.05, Di. 05-02 16.05, Wo. 06-02 14.00/16.00LIFE OF PI 3D Do. 31-01 11.00/13.30/18.45, Vr. 01-02 11.00/18.45, Za. 02-02 18.45,Zo. 03-02 18.45, Ma. 04-02 11.00/13.30/18.45, Di. 05-02 11.00/13.30/18.45, Wo. 06-02 11.00/20.15THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY 3D Vr. 01-02 18.30, Za. 02-02 18.30WRECK-IT RALPH 3D NL Vr. 01-02 13.35, Za. 02-02 13.15, Zo. 03-02 13.15, Wo. 06-02 13.35GROETEN! VAN MIKE Do. 31-01 16.00, Vr. 01-02 13.45/15.45, Za. 02-02 11.00/12.45/14.00/15.30,Zo. 03-02 11.00/12.45/14.00/, Ma. 04-02 16.00, Di. 05-02 16.00, Wo. 06-02 13.45/15.45K3 BENGELTJES Do. 31-01 16.15, Vr. 01-02 16.15, Za. 02-02 10.45/12.25, Zo. 03-02 10.45/12.25,Ma. 04-02 16.15, Di. 05-02 16.15, Wo. 06-02 16.15KONING VAN KATOREN Vr. 01-02 15.30, Wo. 06-02 15.30ALLES IS FAMILIE Do. 31-01 11.00/18.20, Vr. 01-02 11.00/18.20, Za. 02-02 18.20,Zo. 03-02 18.20, Ma. 04-02 11.00/18.20, Di. 05-02 11.00/18.20, Wo. 06-02 11.00/18.20SKYFALL Za. 02-02 15.45, Zo. 03-02 15.45SNEAK PREVIEW Ma. 04-02 20.30BOULEVARD: FAUST Wo. 06-02 20.30

3D

3D

3D

VoorjaarGorinchem

1, 2 en 3februari 201310.00 - 17.00 uurEntreeprijzenVolwassenen € 7,-6 t/m 11 jaar € 3,5065+ € 3,50Gratis parkeren!

Dé beurs voor creatieve mensen

Dé beurs voor alle

creatievelingen

Evenementen

HALHARDENBERG

GORINCHEM VENRAY www.evenementenhal.nl

Ons evenement. UW MOMENT.

@Crea_EH

Crea Weekend

Meer weten? Kijk op www.tienercollege.nlVolg ons via twitter @tienercollegeVragen? Mail naar [email protected]

6 februari OPEN DAGInnovatief, persoonlijk onderwijs voor leerlingen van 10-14 jaar

Tiener College is er speciaal voor de leerling die:

tussen de 10 en 14 jaar is geïnteresseerd is in kleinschalig, innovatief en op de nieuwste wetenschappelijke kennis gebaseerd onderwijs in de laatste jaren van de basisschool zijn/haar horizon alvast wil verbreden zijn/haar talenten nog verder wil ontwikkelen met het oog op een zo hoog mogelijke instroom in het voortgezet onderwijs

Tiener College biedt een thematisch programma met activiteiten op het gebied van talen, rekenen/wiskunde, mens en maatschappij, mens en natuur, kunst en cultuur, sport en persoonlijke ontwikkeling.

Tiener College is een programmalijn, waar kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar met persoonlijk onderwijs de kans krijgen hun talenten optimaal te ontwikkelen. In principe is het Tiener College programma toegankelijk voor elke leerling vanaf groep 7 van het basisonderwijs.

Tiener College is een initiatief van LOGOS en CS De Hoven. Het onderwijs aan de leerlingen in de basisschoolleeftijd wordt verzorgd door Stichting LOGOS. Het onderwijs aan de leer-lingen in de leeftijd van het voortgezet onderwijs wordt verzorgd door Christelijke Scholengroep De Hoven.Bij Tiener College leer je met een persoonlijk

leerplan op de manier die bij jou past. Buitenschools leren speelt een grote rol.

Op onze open dag is er alle gelegenheid om vragen te stellen en het Tiener College te bekijken.

6 februari van 14.00-16.00 uur en 19.30-21.00 uurGildenweg 4 in Gorinchem

Bakkerij de Jager is een ambach-telijke brood en banketbakkerij met vier winkels. Ons bedrijf staat voorkwalitatief goede producten die elke dag

vers worden bereid in onze bakkerijen in Leerdam.

Wij bakken de beste Ambachtscroissants vanNederland en dat vieren wij natuurlijk graag en u bent ook een winnaar want u profiteert:

vrijdag en zaterdag4 Kampioenscroissants voor € 2,50

en omdat wij het hele jaar Ambachtsbakkerkampioenzijn en wij u in het weekend graag laten genieten makenwij er het hele jaar 2013 op zaterdag een feestjevan:iedere zaterdag onze kampioenscroissants4 + 1 gratis!!!!

Onze prestatie is een traktatie waard. Daarom hebben wij februari gedoopt tot

BOSSE BOLLENMAAND!!!!De hele maand februari

Bosse Bollen € 1,5015e Zuid-Hollandse Wintershow

Zaterdag 9 februari 2013

Locatie: De Kuiper NoordeloosMiddenweg 7, NoordeloosAanvang: 9.30 uurToegang gratis

Page 13: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Dana Wiesman en haar hond Anouk winnen tijdens de dierenbeurs Beestenboel de wedstrijd ‘Wie lijkt het meest op zijn/haar baasje’. De tweede prijs: Evina Smits met Finn.

De open dag van het Wellantcollege vmbo in Gorinchem wordt goed bezocht. Basisschoolleerlingen nemen deel aan vak-ken zoals koken en doen natuurkundige proeven.

Gerben Lagerweij van Melkveebedrijf Lagerweij in Beesd wint 1000 liter Powerbasic vloeibare kunstmest. Hij krijgt de cheque van Eddy Boonman, bemestingsspecialist bij Alliance .

Het Hervormd kerk-koor uit Asperen bestaat 45 jaar en huldigt zeven le-den die al sinds de oprichting lid zijn.

Peuterspeelzaal t Olifantje uit Varik doet mee aan de Nationale Voor-leesdagen. Jan van Daalen raadslid van Varkens en Kraaienland uit Varik leest voor.

De Seniorenclub in Acquoy viert haar eerste lustrum en zet Nel van Dommelen, Corry Bullee en Joke Smits in het zonne-tje. Ze leiden de club al vijf jaar.

De Elfstedentocht van De Kievitsheuvel uit Hellouw, met marathon en behen-digheidsspellen, wordt gewonnen door Meike van Wijk (groep 6) en William van Woerkum (groep 8).

Een busje raakt ‘s avonds door de gladheid in een bocht van de weg op de Zui-derlingedijk te Asperen. Een naastgelegen bossage voorkomt dat het busje de dijk afrolt. FOTO: JEVGENI VAN STEENIS

Passage Hellouw huldigt twee leden: mevrouw A. Vervoorn omdat ze 40 jaar lid is en mevrouw A. van Heusden omdat ze 25 jaar lid is.

CBS Het Kompas uit Vuren en het CJG houden een thema-avond over hoe ouders hun kinderen los kunnen laten. De op-komst is overweldigend.

Een grote schuur vol hout brandt helemaal af in Deil, in de nacht van vrij-dag- op zaterdag.

FOTO: SJOERD VAN REENEN

Voetbalvereniging Herovina huldigt Jan Reijnders, Wim van Maaren en Hans Bambacht als lid van verdienste. Piere Muller is benoemd als erelid.

uit het Woensdag 30 januari 2013

13nieuws

Page 14: 05 Editie Leerdam 2013

GEMEENTEBERICHTENwoensdag 30 januari 2013Deze pagina verschijnt onder verantwoordelijkheid van de gemeente Leerdam.

KORT NIEUWSPLASTIC AFVAL

Inwoners van wijk West en Ter Leede kunnen op woensdag 6 fe-

bruari 2013 het plastic afval aanbieden. Zorg ervoor dat het afval voor 7.30 uur buiten

staat en maak gebruik van de kroonringen en de speciale Plastic Hero-afvalzakken.

VOORLEZEN GEEFT VOORSPRONGWethouder Groenenberg heeft de Natio-nale Voorleesdagen 2013 vorige week in de bibliotheek van Leerdam geopend. Evenals op basisschool De Verrekijker las ze daar voor aan jonge kinderen. “Goed leren lezen is belangrijk voor iedereen”, benadrukte de wethouder. “Ook als je later met je handen wilt werken, zul je toch handleidingen, me-dedelingen of brieven moeten lezen. Het is de basis voor deelname aan de samenle-ving.” Taalontwikkeling begint vaak met (jong) voorgelezen krijgen.

Ter afsluiting van de voorleesdagen is er op zaterdag 2 februari van 9.00 tot 10.00 uur een voorleesontbijt in de bibliotheek met bakker Edwin van Bakkerij De Jager. Kinderen kunnen die ochtend smullen van de lekkernijen die de bakker speciaal voor hen maakt en tegelijkertijd luisteren als de bakker voorleest. Ook wethouder Groe-nenberg zal hierbij aanwezig zijn en voorle-zen. Alle kinderen uit Leerdam en omge-ving zijn hierbij van harte welkom.

LANTAARNPAAL STUK?

Is er iets mis met een lantaarnpaal bij u in de buurt? Meld dit dan op www.bureau-ovl.nl. In een paar eenvoudige stappen kunt u de lantaarnpaal aanmelden. U heeft alleen het nummer van de lantaarnpaal en de straat-naam nodig. Via deze site komt de melding terecht bij de aannemer die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de openbare verlichting.

De gemeenschappelijke regeling Bureau OVL voert het beheer over de openbare ver-lichting voor de gemeenten Leerdam, Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Nederlek, Papendrecht, Vianen en Zederik.

MEER NIEUWS OP WWW.LEERDAM.NL.

INBRAAKPREVENTIEAVONDDE TWEET GEMEENTELEERDAM

Vandaag begin groenrenovatie bij Roekstraat en Eiland. Bomen worden gesnoeid en vervangen door nieuwe beplanting.

De Warme Truiendag is op 8 februari. Na-tuurlijk doet Leerdam als Millenniumge-meente ook mee aan dit initiatief. We zien de Warme Truiendag als start voor een jaar lang samen besparen in Leerdam.

Warming upVrijdag 8 februari starten we om 8.30 uur met een warming-up op drie basisscholen, de Ichthus in Leerdam en Schoonrewoerd en de Wilgenhoek. De warming-up op mu-ziek wordt gegeven door leerlingen van de sportklas van het Heerenlanden College. Dit in samenwerking met de Sportacademy Muslu. De eerste twee scholen krijgen ook breiles. Want wat houdt je warm naast een warme trui? Juist: een warme sjaal!

Ook de Leerdamse ondernemers doen weer mee met de Warme Truiendag. Er is tussen de middag erwtensoep voor de win-keliers en de bezoekers van de binnenstad. Ook vullen de ondernemers die zich aan-gesloten hebben bij het Energieconvenant II hun Milieubarometer in, zodat zij inzicht hebben in het energieverbruik en de doel-stellingen die zij de komende jaren willen behalen. De burgemeester is als ambassa-

WARME TRUIENDAG OPSTAP NAAR ENERGIEKE BUURT LEERDAM

Hoe veilig is uw

huis?

Is uw huis goed beveiligd te-gen inbrekers? Zijn er maatre-gelen die u zelf kunt nemen om uw eigendommen beter te beschermen? Kom voor tips en informatie naar de in-braakpreventieavond in cultu-reel centrum het Dak. De ge-meente Leerdam nodigt u graag uit op maandag 4 februari van 19.00 tot 21.30 uur. Toegang is gratis.

InbrekerWie beter dan een ervaren in-breker weet de ‘zwakke plek-ken’ in en rond uw huis aan te wijzen? Voormalig inbreker Evert Jansen, bekend van het tv-programma ‘De Inbreker’, vertelt hoe een dief handelt en hoe makkelijk hij het soms had bij een klus. Dit laat hij zien aan de hand van actuele Leerdamse voorbeelden.

InformatiemarktOok vertegenwoordigers van de politie, burgernet en buurtbemiddeling zijn op deze avond aanwezig. Zij ge-ven informatie, beantwoor-den uw vragen en laten in-braakpreventiemateriaal zien op de informatiemarkt.

AanmeldenWilt u ook tips om woningin-braak te voorkomen? Meldt u zich dan aan voor deze avond door een e-mail te sturen naar: [email protected].

U kunt ook een briefje sturen naar Gemeente Leerdam, postbus 15, 4140 AA Leerdam, of geef deze af bij de receptie op het stadskantoor.

deur van de Kringloopwinkel betrokken bij de Warme Truiendag. Hij brengt een be-zoek aan de Kringloopwinkel.

Laat u fotograferenTussen 11.00 uur en 16.00 uur is er een fo-tograaf in de binnenstad die mensen in hun mooiste, gekste of warme trui op de gevoelige plaat vastlegt. Bij het maken van de foto’s in de binnenstad krijgt u een lootje. Alle gemaakte foto’s worden na toe-stemming opgehangen in GO. Elke deelne-mer kan aan het einde van de avond zijn of haar foto meenemen. Iedereen die gefoto-grafeerd is doet mee met de verloting van een mooi duurzaamheidspakket.

’s Avonds Klimaatcafé in cultuurcen-trum GO’s Avonds organiseren we vanaf 19.30 uur een Klimaatfeestje in GO. Tijdens de avond lanceren we onder andere de Ener-gieke Buurt. De gemeente presenteert die avond haar duurzaamheidsbeleid en wordt de nieuwe werkgroep millenniumgemeente, het TEAM 2015! geinstaleerd.

Alle organisaties die op welke manier ook een bijdrage kunnen leveren aan duur-zaamheid zijn present en laten zien wat zij kunnen betekenen. Ballast Nedam is er met informatie over zonnepanelen, My-wheels is vertegenwoordigd om de moge-lijkheden voor het delen van auto’s uit de doeken te doen en de Kringloopwinkel als Millenniumproject kan natuurlijk niet ont-breken. Maar er is veel meer, dus het is ze-ker de moeite waard een kijkje te komen nemen!

Zelf een idee?De gemeente Leerdam werkt samen met Kleurrijk Wonen en stichting Blauwzaam. Heeft u zelf een duurzaam idee waarover u tijden het Klimaatfeest graag informatie wilt geven? Geef dit dan door aan mevrouw Bijkerk van de gemeente Leerdam. Dit kan telefonisch via nummer 0345 – 636 180 of per e-mail: [email protected].

De Greenchoice Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-over-eenkomst in werking trad. Voor 2013 is ge-kozen voor vrijdag 8 februari. De bedoe-ling van het Kyotoprotocol is om de uit-stoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te vermin-deren. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Neder-land moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot.

Page 15: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 gemeente-info 15

Kapotte fiets of scooter?

Ga dan naar

RijwielhalVAN DONGENW.C. de Hagen-Vianen

Vijfheerenlanden 544.a.Tel. 0347-351756Dr. A. Kuyperweg 36 - 4153 XB Beesd - Tel. 0345-683609 - Fax. 0345-681828

Juridische adviezen en procedures inzake:

WERK IN UITVOERINGHERINRICHTING FLORISRADEWIJNSZSTRAATHet hoofdriool is aangebracht. We zijn nu bezig met het aanbrengen van de voetpa-den in de Floris Radewijnszstraat. Onge-veer vier weken is de Floris Radewijns-zstraat gesloten voor alle verkeer.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen naar 0345 - 636 193 of 0345 - 636 389.

ONDERHOUD WEGENOp diverse locaties voeren wij onderhoud uit aan straten en voetpaden. Dit doen wij in het kader van het Onderhoudspro-gramma Wegen. De locaties waar we nu bezig zijn of binnenkort bezig gaan:- rijweg Cochiuslaan;

LEERDAM IN DE BAN VAN ORANJEVAASJE

BEKENDMAKINGENBESLUITENDe onderstaande besluiten zijn genomen na een zorgvuldige afweging van alle belangen. Toch kan het zijn dat u tegen één van deze be-sluiten bezwaar heeft. Hoe, wanneer en waar u bezwaar kunt maken vindt u op www.leer-dam.nl

EVENEMENTENVERGUNNINGENDe burgemeester van Leerdam heeft op 24 januari 2013 een evenementenvergun-ning verleend aan de Commissie Avond-vierdaagse Leerdam, de heer A. de Jong, ten behoeve van het organiseren van het evenement  “Avondvierdaagse”  van 10 juni 2013 tot en met 13 juni 2013 te Leerdam. De burgemeester van Leerdam heeft op 22 januari 2013 een evenementenvergun-ning verleend aan Hotel Grand Café Lu-cullus, mevrouw K. van de Wijngaard, ten behoeve van het organiseren van het eve-nement  “Koninginnedag” op dinsdag 30 april 2013 van 12:00 uur tot 24:00 uur op het Dokter C. Voogdplein te Leerdam. 

MELDINGEN BESLUIT ALGEMENE RE-GELS INRICHTINGEN MILIEUBEHEEROp 18 december 2012 is een melding in het kader van het “Besluit landbouw milieube-heer” ontvangen voor het veranderen van de inrichting, zijnde een melkrundveehou-derij, gelegen Hoogeind 3 Leerdam, met

STADSKANTOORDokter Reilinghplein 1Postbus 15, 4140 AA Leerdam

T 0345 636 363F 0345 613 643

[email protected]

GEMEENTEWERF EN MILIEUSTRAATHandelstraat 15Postbus 15, 4140 AA Leerdam

T 0345 633 144F 0345 633 643Afvallijn: 0183 681 111

het uitbreiden van de berging ten behoeve van het opslaan van materiaal. Deze mel-ding is afgehandeld onder zaaknummer 00114140.

Indien daaraan behoefte bestaat kunnen, onder verwijzing naar het zaaknummer, in-lichtingen worden ingewonnen bij de Om-gevingsdienst Zuid-Holland Zuid, tel.nr. 078 - 770 85 85.

De directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid vestigt er de aandacht op dat deze bekendmaking uitsluitend een informatief karakter heeft.

MELDINGENBurgemeester en wethouders van Leerdam hebben de volgende meldingen ontvan-gen:Melding van een incidentele festiviteit met diverse soorten muziek op zaterdag 2 fe-bruari 2013, georganiseerd door Café  Vennetje, gevestigd aan de Nieuw-straat 108 te 4141 CD Leerdam. Op de aangegeven datum mag in deze horeca-in-richting de geluidsvoorschriften van het Besluit Algemene Regels Inrichtingen Mili-eubeheer (BARIM) worden overschreden.Burgemeester en wethouders hebben op 17 januari 2013 gemeld dat zij geen be-zwaar hebben tegen het gebruik van de wegen die in het beheer zijn bij de ge-

woensdag 30 januari 2013

meente Leerdam door een wielerproloog op zaterdag 27 april 2013 “In beweging tegen kanker¨. Op deze datum mag de wielerproloog worden gehouden.

Melding van een collecte van 10 februari 2013 t/m 16 februari 2013 georganiseerd door Amnesty International. Op de aange-geven data mag deze collecte worden ge-houden.

OVERIGBurgemeester en wethouders van Leerdam hebben op 29 januari 2013 op grond van de Winkeltijdenverordening Leerdam de volgende zondagen aangewezen als koop-zondag: 3 februari, 1 april (2de Paasdag), 21 april, 9 mei (Hemelvaartsdag), 20 mei (2de Pinksterdag), 7 juli, 15 september en 3 november.

OMGEVINGSVERGUNNINGBurgemeester en wethouders maken be-kend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvan-gen:

- Op 14 januari 2013 voor het vervangen van brandcompartimentering op het perceel Fonteinstraat 6a, 4141 CG te Leerdam. 

- Op 21 januari  2013 voor het kappen van

EVENEMENTENAGENDA1 FEBRUARITALKSHOW EDITIE LEERDAM IN GO2 FEBRUARICABARETGROEP TOMELOOS IN GO2 FEBRUARIVOORLEESONTBIJT4 FEBRUARIINBRAAKPREVENTIEAVONDTOT EIND FEBRUARIEXPOSITIE VAN RINA VAN BAKEL IN LINGEPOLIKLINIEK LEERDAM8 FEBRUARI 2013WARME TRUIENDAG 20132 MAARTVERZAMELAARSBEURS IN MARANATHA

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.LEERDAM.NL OF WWW.ONSLEERDAM.NL

De vlaggenmasten die verspreid in Leer-dam staan, steken we deze week in een nieuw jasje. De vlaggen ter gelegenheid van het jaar van Copier maken plaats voor vlaggen die in het teken staan van het Oranjevaasje dat Royal Leerdam dit jaar uitbrengt.

Op 31 januari 2013 viert Hare Majesteit Koningin Beatrix haar 75e verjaardag. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid brengt Royal Leerdam Crystal het nieuwe Oranjevaasje Beatrix 75 uit. Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel vol-gens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke familie. Menno Jonker ont-werpt het nieuwe vaasje en heeft de vorm gebaseerd op de vormtraditie van de eer-ste oranjevaasjes; de Oranje appeltjes.

Tijdens het Koninginneconcert op 31 janu-ari in het provinciehuis in Den Haag zal het Oranjevaasje overhandigd worden aan de Commissaris van de Koningin en burge-meester Molkenboer.

BURGEMEESTER NAAR WOERDENDonderdagavond 24 januari is burgemees-ter Victor Molkenboer voorgedragen als bur-gemeester van Woer-den. Een mooie kans voor onze burgemees-ter waarmee we hem als gemeente Leerdam van harte feliciteren.

- gedeelten voetpaden Copierlaan huis-nummers 14 tot en met 42 (even zijde);

- toegangsweg Copierlaan achter huis-nummers 106 tot en met 130;

- gedeelten van de weg in De Bazelstraat.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen naar 0345 - 636 193 of 0345 - 636 389.

RIOOLRENOVATIE VIJFMOLENS IN KEDICHEMNa de vorstperiode starten wij met de laatste fase van dit project. Zodra bekend is wanneer we weer starten, stellen wij u hiervan op de hoogte.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen naar 0345 - 636 193 of 0345 - 636 389.

RIOLERING SCHOONREWOERDWoensdag 30 januari begint de aannemer weer met de werkzaamheden aan het riool in de Wilgenlaan. Maandag 4 februari zal het asfalt worden opgebroken in de Kon. Wilhelminastraat.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen naar 06 - 5127 4100 of 0345 - 636 396.

5 lindebomen op het perceel Tulpstraat (ter hoogte van de moskee) te Leerdam. 

- Op 21 januari 2013 voor het verbreden van de inrit en het plaatsen van een hek-werk op het perceel Horndijk 103, 4141 MB te Leerdam. 

Indien daaraan behoefte bestaat kunnen de aanvragen worden ingezien tijdens de openingstijden van bouw- en woningtoe-zicht van maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur. Voor de middagen kunt u een afspraak maken met onze medewer-kers via het telefoonnummer 0345-636217. 

Onze showroom moet u gezien hebben!Kom altijd langs voor een offerte! Bezoek onze

website voor

de openings-

tijden.

Page 16: 05 Editie Leerdam 2013

i n d e o m g e v i n gRestaurants

L e e r d a m

Restaurants i n d e o m g e v i n g is een gezamenlijke uitgave van De Stad Gorinchem en Het Kontakt ed. Leerdam en verschijnt 1x per maand

De Stad Gorinchem

Restaurant De Schildkamp in Asperen heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. De kroon op dit werk wordt nu gezet door de nieuwe chef-kok Dennis Scheepmaker. Hij en zijn culinaire team zien het als een uitdaging de gerechten op een steeds hoger niveau te bren-gen. Ze kijken daarbij niet naar allerlei exoti-sche producten, maar kiezen juist overwegend voor producten uit de eigen streek.

‘Door met streekproducten te werken weet je niet alleen precies wat er met de producten is gebeurd, maar stimuleer je ook de regionale bedrijven’, zegt Dennis. ‘Op onze nieuwe kaart die in februari uit-komt, vinden onze gasten bijvoorbeeld biologisch vlees van slagerij Kaldenberg uit Herwijnen. Wie dan carpaccio eet, zal de heerlijke smaak van de zijlende van het Maas/Rijn/IJssel rund proeven.’Uit Schoonewoerd komt de kaas van Boerderij Bik-ker en het ijs van Eef van Eijk en uit Tricht komen de biologische vruchtensappen en verschillende jamsoorten van Hoenderik. ‘Die verwerken we in de biologische chutney. Naast streekproducten willen we steeds meer werken met biologische producten. Op die manier vullen we ook onze maatschappe-lijke verantwoordelijkheid in. Bovendien hebben die producten echt meer smaak.’Op de nieuwe kaart ontbreken echter niet enkele

buitenlandse gerechten: ‘Italië en Frankrijk hebben een fantastische keuken’, zegt Dennis, ‘en daar hebben we enkele zeer smaakvolle gerechten uit gekozen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vitello tonato of de traditionele wijngaardslakken.’Voor de prijs hoeft u het niet te laten: u kunt in Restaurant De Schildkamp gedurende de maand februari al een heerlijk 3-gangengerecht van de kaart samenstellen voor de actieprijs van € 24,-in plaats van € 32,50.

Restaurant De Schildkamp kiest voor streekproducten

LEERDAMSEWEG 44 ■ 4147 BM ASPEREN ■ TEL: 0345-638080 ■ WWW.SCHILDKAMP.NL

OOK ADVERTEREN OP DEZE PAGINA?N E E M C O N T A C T O P M E T A N I T A H O O G E V E E N ( 0 6 - 1 3 4 9 8 3 2 6 ) O F M E T R O B E R T J A N R I J N B E R G ( 0 6 - 5 2 0 4 7 8 9 2 )

Geniet bij ons van:Tipan Yakitafel

Gezellig uitgebreid wokkenWarm buffet

A la Carte

En binnenkort een nieuw concept erbij

Wisselend 4-gangen menuvoor € 29,50

Kijk voor informatie op www.bistrolachendegans.nl

Geopend vanaf 17.00 uur. Reserveren gewenst.

Bistro De Lachende Gans

www.bistrolachendegans.nl

Februari menuAmuse

Schotse zalm, bieslook & zure room

***Voorgerecht

Huisgerookte kabeljauwrug, parmaham & basilicum

***Hoofdgerecht

Gesauteerde diamanthaas, pastinaak & jus de veau

***Kaas

Frans kaasje, vruchtenbrood & pompoen

***Dessert amuse

Perengelei, hangop & steranijs

***Dessert

Limoen, merengue & vanille

GasterijPosthuys

het o

ude

HotelRestaurant

Februari feestmaand- 6 gangen menu -

€ 36,00 p.p.

- 4 gangen menu - € 27,50 p.p.

7 dagen per week geopendTel: 0345 618393

www.hetoudeposthuys.nl

Leerdamseweg 44 4147 BM AsperenT: 0345 - 63 80 80 E: [email protected]

www.schildkamp.nl

Geniet van onze nieuwe kaart in februari! 3-gangen à la carte voor slechts € 24,- i.p.v. € 32,50

(Vermeld bij uw reservering deze code: NK1)

Proef de heerlijke nieuwe streekproducten.

Het menu is te vinden op: @goudreinetvuren

facebook.com/goudr.vuren

High Winein Brasserie Marie

Geniet van vijf biologische wijnen en bijpassende gerechtjes! zondag 3 februari, vanaf 16.00 uur

€ 29,50 p.p.

Oude Waag 21, Beesd, 0345- [email protected], www.brasseriemarie.nl

Elke vrijdag en zaterdag

een 3-gangen keuze menu voor € 29,50

Kerkstraat 53a | 4141 AV Leerdam

T. 0345-612022 | E [email protected]

www.deprikkelinge.nl

OOK ADVERTEREN?

Bel voor zeer gunstige tarieven

0345-619777 Anita Hoogeveen

3- gangen menuzelf samen te stellen vanaf de kaart

voor € 32,50

Sfeervol dineren

Woensdag gesloten - Geldig t/m 15 februari 2013

Vlietskant 21 - Leerdam - Tel. 0345-617840

www.sinsi.nl

INDIAASRESTAURANT

SINSI

Curry chicken met rijst of nan € 9,00 aanbieding geldt voor het restaurant en afhalen.

Alle soorten PIZZA ø 32 cm maandag t/m donderdag € 5,50aanbieding alleen geldig in het restaurant

Page 17: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS business

Jaap Jongbloed verwel-komde zaterdag 120 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in hotel Van der Valk in Vianen. Op initiatief van Rabobank Vijfheerenlanen wer-den er workshops gehouden.

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. Veel van hen zijn beginnende onder-nemers die veel kunnen hebben aan de kennis van ervaren mensen. Met workshops door professionals en een

discussie onder leiding van Tros-pre-sentator Jaap Jongbloed konden zelf-standigen uit de regio kennis opdoen én nieuwe contacten leggen.

De aanwezigen konden voor zichzelf een inspirerend programma samen-stellen door van tevoren twee work-shops uit te kiezen. In de workshops was er aandacht voor fi scale aspecten, de coöperatie als samenwerkingsvorm voor zzp’ers, persoonlijke ontwikke-

ling en ondernemerschap, marketing en promotie en persoonlijke presenta-tie. “Ik woonde de workshop Marketing en promotie bij. Daar kwam naar vo-ren dat het belangrijk is om vooral aandacht te hebben voor de beleving van mijn dienstverlening. De vraag van de klant staat centraal en ik bied een oplossing”, vertelt Claudia van Straaten van De PZwinkel. Zij helpt ondernemingen die zelf geen afdeling

Matchmaking onder zzp’ers werktpersoneelszaken hebben. “Daarnaast biedt deze middag natuurlijk ook uit-stekende netwerkmogelijkheden.”Jacqueline Wolthuis van CreaDiva Grafi sche Vormgeving vult aan: “Ik werk al wat langer als zelfstandige, maar deze bijeenkomsten houden me scherp. Ik hoorde toch weer dingen waarvan ik denk ‘hee, daar moet ik ook aandacht aan geven’.” Na de work-shops volgde een plenaire evaluatie waarin matchmaking een belangrijke rol speelde.

Spannend“Ik vond het gegeven van het matchen tijdens de evaluatie wel spannend”, vertelt Jaap Jongbloed tijdens de net-werkborrel. “We wilden proberen om tijdens de discussie verbindingen tot stand te brengen tussen ondernemers die iets zoeken en zij die dat weer kun-nen bieden. Het was leuk om te zien dat men daar enthousiast op rea-geerde én dat er ook eerste contacten tot stand zijn gekomen.” Leo Vollebregt, lid van de ledenraad van Rabobank Vijfheerenlanden en bestuurslid van de stichting ZZP Ne-derland, was één van de stuwende krachten achter deze middag en kijkt aan het einde tevreden terug. “On-danks het slechte weer kwamen er meer mensen dan verwacht, er was geanimeerde deelname aan de work-shops en een levendige afsluitende discussie. Ik denk dat het zeker voor herhaling vatbaar is.”Filmpjes en foto’s van de middag ko-men op de website.

q WWW.RABOBANK.NL/VIJFHEERENLANDENFOTO: RABOBANK VIJFHEERENLANDEN

Mindfulness meditatie bij Aspect

Op zondagavond 3 februari is er een zogenaamde Mindfulness medita-tie in de sfeervolle ruimte van Hooiberg Het Steenuiltje in Ophemert. Het is de bedoeling om inspiratie op te doen, ‘zo-dat je rustig en veerkrachtig de nieuwe maand ingaat.’ De sessie omvat zit- en loopmeditaties en yoga om ‘met elkaar de kracht van stilte’ te ervaren. Aanvang 19:45 uur. Meer informatie via Mieke De-genaar, gecertificeerd mindfulness-trai-ner en coach: 0344-651103. Bijdrage in de onkosten bedraagt vijf euro.

Nieuwe taalcursussen Taalschool Aretusa in

Schoonrewoerd gaat in de week van 11 februari van start met cursussen Italiaans, Frans en Spaans ‘voor op vakantie’. Een cursus bestaat uit vijftien lessen van 75 minuten. Er is plek voor maximaal acht cursisten. De kosten bedragen 245 euro. Kinderen die na de basisschool naar het tweetalig onderwijs gaan, kunnen te-recht bij de cursus Engels voor kinderen. Deze naschoolse cursus bestaat uit vijf-tien lessen van 60 minuten en is speciaal voor leerlingen uit 7/8. Kosten 150 euro. Info: www.aretusa.nl of 0345-652558.

Voetreflexmassage Arlette Berkouwer van Re-

flexme leert belangstellenden in een workshop hoe voetreflexmassage helpt om te ontspannen. De massage wordt veel toegepast bij slaapstoornissen, hoofdpijn, spier- en gewrichtpijn, men-struatiepijn, chronische (darm)klachten en tegen stress en depressie. Ook bij ba-by’s kan het klachten verhelpen. De workshop is op maandagavond. De data staan op de site. Info en aanmelden: 06-28167542.

q WWW.REFLEXME.NL

GP op tv Pauline Mulder is 2 febru-

ari te gast in het RTL4-programma Life is Beautiful. De opnames zijn vorige week gemaakt. Mulder is oprichter van GPSlank, een bedrijf dat hoogwaardige eiwitproducten levert waar klanten mee kunnen afslanken. In de gemeente Nee-rijnen is Angelique Scheffers sinds januari 2012 consulente van GPSlank. GPSlank Neerijnen is gevestigd aan de Heu-velstraat 5a te Waardenburg. In heel Ne-derland zijn er 66 consulentes. Zij wor-den allemaal door Pauline Mulder op hun eigen locatie getraind.

Hondencursussen De Kynologenvereniging Go-

rinchem e.o. aan de Haarweg 31a gaat van start eind februari met het nieuwe curususprogramma. Van de eerste pup-pytraining tot sportieve cursussen waar-bij baas en hond lekker actief bezig zijn, onder leiding van ervaren, gediplo-meerde trainers. Er wordt getraind op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond. Tevens kan men inschrijven voor het UV-diploma (uithoudingsvermogenproef) op zaterdagmorgen met de hond naast de fiets. Info/aanmelden bij Lydia Schot (0183-630987, niet van 16.00-19.00 uur).

Proeven in de slijterij mag weer

Na jarenlange discussie is het eindelijk zover, proeven in de slij-terij is toegestaan. Nederland zou Ne-derland niet zijn als dat niet aan een aantal regeltjes gebonden zou zijn. Zo mag het proeven niet actief aan-geboden worden, de klant moet erom vragen. Het moet proeven zijn en geen drinken. Elke proever moet aantoonbaar boven de achttien zijn en de slijter mag er niets voor reke-nen. Slijterij Wijnhandel In den Win-gerd nodigt iedereen ondanks al deze regeltjes uit om te komen ge-nieten van het assortiment. Dat kan voortaan elke dag tijdens de ope-ningstijden.

q WWW.INDENWINGERD.COM

De Jager bakt beste croissant Afgelopen week zijn de croissants van Ambachtsbakker De Ja-

ger uitgeroepen tot beste ambachtscroissants van Nederland. Op de jaarvergade-ring van De Ambachtsbakker in het Bakery Insitute in Zaandam werd een wed-strijd gehouden tussen de aangesloten ondernemers. De croissants werden ge-keurd door wereldkampioen broodbakken François Brandt. Ambachtsbakker De Jager won de wedstrijd glansrijk. Bij de keten De Ambachtsbakker zijn bakkers aangesloten die liefde en passie voor hun vak hebben. Kwaliteit en service staan hoog in het vaandel en dat blijkt wel uit de croissants van De Jager. “Een mooie roombotercroissant die heerlijk bros is en een volle smaak heeft, alsof je in Frankrijk bent”, was het commentaar van Fran-çois. De Jager mag haar croissants een jaar lang de beste ambachtscroissants van Nederland noemen. Aankomend weekend staan de kampioenscroissants in alle winkels van Ambachtsbakker De Jager in de spotlights. In de advertentie in deze krant staat de kampioensactie.

FOTO: MARIJKE VERHOEF

Fysiotherapie Vuren weer up-to-date

Veel mensen uit Vuren, Herwij-nen en omstreken zijn er ooit geweest; De fysiotherapiepraktijk van René Kok. Het interieur was met deze man ver-groeid en paste helemaal bij hem. Sinds de overname van de praktijk door Theo de Jong is er steeds een klein beetje ver-andering geweest. Eerst veranderde het gezicht van de praktijk en kwam er een meer moderne behandelwijze. Nu was het de beurt aan de inrichting van de praktijk. Stammend uit eind jaren zeventig had het oude in-terieur zijn langste tijd wel gehad. Inmiddels zijn in de praktijk een behan-delkamer en een oefenruimte gereali-seerd. Deze verandering heeft opnieuw nieuwe mogelijkheden gebracht voor de praktijk. De oefenruimte zorgt er bij-voorbeeld voor dat klachten die behan-deld zijn later ook niet meer terugko-men.

Nu de verbouwing voorbij is, is iedereen weer van harte welkom aan de Merellaan 34 in Vuren voor behandeling van zijn of haar klachten. Omdat geen verwijzing van een arts meer nodig is, en patiënten altijd zelf mogen kiezen waar ze naar de fysiotherapeut gaat, is iedereen vrij om de nieuwe inrichting te komen bewon-deren.

Een afspraak maken kan via telefoon-nummer 0183-631777.

De werkgroep poli-tieke en maatschappelijke scholing voor vrouwen in de gemeente Gelder-malsen organiseert in februari en maart weer een nieuwe cursus. Eerste gastspreker is de bekende schrijver, theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard.

Het thema van 2013 is ‘Migratie: Lust en/of last?’, over mensen die wegtrek-ken om elders hun plek te vinden en soms ook niet. Op 11 februari geeft Van der Zwaard de aftrap voor de cur-sus, die bestaat uit vier avonden en een dagexcursie, en kijkt dan samen met de cursisten naar de religieuze achtergrond van het confl ict tussen Is-raël en de Palestijnse gebieden. Op 25 februari is Prof. dr. Marlou Schrover, hoogleraar op het gebied van Geschiedenis van Migratie en So-ciale Verschillen aan de Universiteit Leiden te gast. Zij spreekt over migra-tie en de invloed hiervan op onze sa-menleving. Streekarchivaris en directeur van het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel Ella Kok-Majewska vertelt 11 maart over cultuur en de invloed van verschil-lende culturen in het dagelijkse leven in het Rivierenland, en ook over haar persoonlijke ervaring als Poolse in de Betuwe en de taken en rol van het RAR in het kader van cultuurhistorie.

Tot slot spreekt op 25 maart Tweede Kamerlid drs. J.H. (Han) te Broeke (VVD) over internationale verdragen en defensie anno nu. Op dinsdag 9 april staat de dagexcursie gepland met ’s ochtends een bezoek aan het Regio-naal Archief Rivierenland te Tiel en ‘s middags het Oorlogsmuseum te Over-loon. Aansluitend gezamenlijk diner in restaurant de Betuwe te Tiel (op-stapplaatsen bus in Geldermalsen en Beesd).De kosten voor de cursus bedragen 30,- euro. Bij te veel aanmeldingen wordt er voor de excursie geloot. Men kan ook een afzonderlijke cursus-avond bijwonen voor 10,- euro per avond. Het diner na de excursie kost 20,- euro.

De cursusavonden worden gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis van Geldermalsen, Kuipershof 2, om 20.00 uur. Opgave voor deelname aan de cursus kan tot 10 februari 2013 via e-mail: [email protected] onder vermelding van naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Telefonisch aanmelden kan op maandag 28 januari en dins-dag 29 januari bij Marian van Meenen tussen 18.00 en 20.00 uur: 0345-572217.

q WWW.PSCGELDERMALSEN.NL

Scholing voor vrouwen

Het geheim achter tien jaar Stijl

Kledingwinkel Stijl in Leerdam viert haar tienjarig jubileum. De kleine ondernemer is de afgelopen tien jaar uit-gegroeid tot een begrip met een vaste klantengroep van meer dan 1400 vrou-wen uit de omgeving. Het geheim? “Stijl is geen kledingwinkel meer, maar een kle-dingstijlist. Eerlijk en persoonlijk stijlad-vies dat niet op internet of in grote wa-renhuizen te vinden is”, aldus Erny de Groot, eigenares van Stijl. Alle vaste klan-ten zijn uitgenodigd voor de jubileumdag met hapjes en drankjes, die dinsdag werd gehouden. “Kleine gebaren maken het verschil. Niet alleen een kop koffie voor de klant, maar ook voor de postbode. Dat waarderen mensen”, aldus Erny.

Woensdag 30 januari 2013

17nieuws

Page 18: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 gemeente-info 18

AGENDA – 31 januari 2013, 20.00 uur

GemeenteraadsvergaderingGemeentehuis, Asperenwww.lingewaal.nl/raadsagenda

– 6 februari 2013, 19.30 uurBijeenkomst jeugdbeleidDe Lindehof, Spijkse Kweldijk 53 in Spijk

– 12 februari 2013, 13.30 uurWelstandscommissieGemeentehuis, Asperenwww.lingewaal.nl/bouwen

BE

ZW

AA

R E

N

BE

RO

EP

TER INZAGEU kunt stukken inzien in het gemeentehuis tijdens openingstijden of op afspraak.

ZIENSWIJZEU kunt schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen bij het College van B&W gedurende de inzagetermijn.

BEZWAAR U kunt een bezwaar indienen bij het College van B&W binnen zes weken na de dag van verzending van een besluit. Bezwaar maken kan alleen door belanghebbenden.

BEROEP Belanghebbenden kunnen alleen beroep instellen tegen besluiten, als zij in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben inge-diend, of als hen niet verweten kan worden dat zij dat niet hebben gedaan. Een beroepschrift kan binnen zes weken vanaf de datum waarop het besluit ter inzage is gelegd worden ingediend bij de Rechtbank Arnhem, sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

VEREISTE GEGEVENSEen zienswijze, bezwaarschrift of beroepschrift moet voorzien zijn van naam, adres, handtekening en datum. Een zienswijze moet een motivering bevatten; in een bezwaar- of beroepschrift noemt

u de omschrijving van het besluit en waarom u tegen het besluit bent.

VOORLOPIGE VOORZIENINGHet indienen van een bezwaar- of beroepschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u de uitvoering van een be-sluit wilt voorkomen, moet u naast het bezwaar- of beroepschrift ook een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Dit kan pas nadat het bezwaarschrift/beroep-schrift is ingediend. Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffi erecht geheven.

BEKENDMAKINGEN

Lingewaal journaal30 januari 2013

colofon

Gemeentehuis:A Raadhuisplein 3, 4147 AN, AsperenP Postbus 1014, 4147 ZG, AsperenT (0345) 634 000F (0345) 619 722I www.lingewaal.nlE [email protected]

Openingstijden:Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uurU kunt de gehele dag terecht op afspraak:T (0345) 634 000Vrijdagmiddag is het gemeentehuis gesloten.

Loket BurgerzakenMaandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uurDonderdagavond van 17.30 tot 19.30 uurMaandag t/m donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur (afhalen aangevraagde documenten bij receptie)U kunt op woensdagmiddag terecht op afspraak:T (0345) 634 000I http://afspraak.lingewaal.nl

Wmo-loketDinsdag- en donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uurU kunt ook terecht op afspraak:T (0345) 634 000

Belangrijke telefoonnummers:Bel- en Herstellijn T (0345) 634 024Calamiteitenlijn T (06) 21 49 56 88

Gemeentenieuws:Radio LekWaal FM, 104,9 / 93,1 MHzTV LekWaal TV, kanaal 64+, teletekst pag.610Calamiteitenzender Omroep Gelderland, 99,6 MHz

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Datum ontvangst Adres Bouwwerk

17 januari 2013 Koningin Wilhelminastraat 5,

Heukelum

uitbreiden van de woning met een dakopbouw

18 januari 2013 Nieuwe Steeg tussen nr. 15 en 49,

Herwijnen

realiseren van een educatieve weide met bijbeho-

rende bouwwerken en gebouwen

23 januari 2013 De Wetering 5, Vuren plaatsen van een overkapping

23 januari 2013 Zworrelstraat 42, Herwijnen vervangen van een kozijn aan de voorzijde van de

woning en het plaatsen van een schutting

25 januari 2013 Van Langerakstraat 30, Asperen vervangen van een kozijn

De publicatie van aangevraagde vergunningen heeft slechts een informerend karakter. Tegen een aange-vraagde vergunning kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Dat kan pas als de vergunning is verleend.

Meldingen

Verzenddatum Adres Bouwwerk Categorie22 januari 2013 Hoeghen Camp 37,

Heukelum

verwijderen en vervangen van een asbesthou-

dend kruipluik in de gang

sloopmel-

ding

25 januari 2013 Prins Bernhardstraat 17,

Heukelum

verwijderen van asbesthoudend materiaal op

de eerste verdieping (slaapkamerkast)

sloopmel-

ding

25 januari 2013 Evert Noolstraat 18,

Heukelum

verwijderen en vervangen van een kruipluik bij

de voordeur

sloopmel-

ding

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Behalve met de toekomst zijn jongeren vooral bezig in het hier en nu. Ze zijn druk met school, lid van een (sport)ver-eniging en willen met vrienden iets ondernemen of lekker chillen.

Denk meeDe gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van het jeugdbeleid. We zoeken samenwerking met organisaties en sleutelfi guren in Lingewaal die zich bezighouden met de jeugd. Ook vragen wij inwoners - jong en oud - om mee te denken over de jeugd in Lingewaal. Daarom organiseert de gemeente op woensdag 6 februari een bijeenkomst van 19.30 tot 21.30 uur in het dorpshuis De Lindehof, Spijkse Kweldijk 53 in Spijk. Aan de hand van de thema’s

Op maandag 4 februari rond 12.00 uur wordt het eerste NL-Alert controlebericht uitgezonden, tegelijk met de maandelijkse sirenetest. Aan de hand van dit controlebericht kunt u nagaan of uw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert.

NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor de mo-biele telefoon. Stel er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Wanneer u zich in het rampgebied bevindt en u heeft ingesteld op NL-Alert,dan ontvangt u een tekstbericht. Daarin staat precies wat aan de hand is en wat u het beste kunt doen.

Op www.nl-alert.nl vindt u meer informatie en kunt u nagaan of uw toestel al geschikt is om NL-Alert te ontvangen.

DOE MEE EN BESPAAR ENERGIE

8 FEBRUARI WARME TRUIENDAG

Vrijdag 8 februari is de landelijke Warme Truiendag. De gemeente Lingewaal doet mee. U toch ook? Trek die dag een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uit-stoot.

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 fe-bruari gehouden, de verjaardag van het Kyotoproto-col. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeen-komst in werking trad. De bedoeling van het proto-col is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Op www.warmetruiendag.nl vindt u meer informatie.

KOSTEN WMO-REIZIGERSPAS

Een bezoekje brengen aan de (klein)kinderen of even boodschappen. Dit kan behoorlijk lastig zijn als u niet in staat bent om zelfstandig aan het openbaar vervoer deel te nemen. U kunt dan bij het Wmo-loket van de gemeente Lingewaal een Wmo-reizigerspas aanvragen voor de regiotaxi.

Vanaf 1 januari 2013 betaalt de aanvrager € 7,50 voor een Wmo-reizigerspas, dit bedrag staat gelijk aan de kosten van een OV-chipkaart. Deze kosten gelden al-leen voor nieuwe aanvragen. Heeft u al een Wmo-rei-zigerspas, dan hoeft u niets te betalen. Met de pas kunnen inwoners met een Wmo-indicatie voor 55 cent per zone reizen, in plaats van het reguliere zo-netarief.

Met vragen kunt u op werkdagen contact opnemen met de medewerkers van het Wmo-loket via (0345) 634000.

WOENSDAG 6 FEBRUARI IN SPIJK

BIJEENKOMST JEUGDBELEID‘spelen & sporten’, ‘ontmoeten & vrije tijd’ en ‘pre-ventie, gezondheid & zorg’ willen we kijken hoe we kunnen samenwerken. Door ervaringen uit te wisse-len en kennis te delen, slaan we de handen ineen.

Elke kernDe bijeenkomst is de eerste die de gemeente organi-seert over jeugd. Het is de bedoeling dat we in alle kernen soortgelijke bijeenkomsten gaan houden. Per kern wordt aan een bepaald thema extra aandacht besteed. Op deze manier willen we samen met inwo-ners vorm geven aan het nieuwe jeugdbeleid van de gemeente Lingewaal.

U kunt zich aanmelden bij Henk van Zuilekom via [email protected] of via (0345) 63 40 79.

NL-ALERT

Melding besluit mobiel breken bouw- en sloopafval

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat op 18 januari 2013, Daanen & Rodenburg Sloopwerken B.V., gevestigd op Beatrixstraat 37 te Beneden-Leeu-wen, conform art. 4, lid 1 van het Besluit Mobiel Bre-ken Bouw- en Sloopafval, een melding heeft inge-diend voor het in werking hebben van een mobiele puinbreker voor breekwerkzaamheden van ca 4.500 ton puin op het terrein gelegen aan het Leijenburg-plein 3-48 te Heukelum. Tijdens de werkzaamheden dient voldaan te worden aan de voorschriften gesteld in het Besluit Mobiel Breken Bouw- en Sloopafval.

Werkzaamheden vinden plaats:• In de periode van 11 februari tot 10 mei 2013; • In een aaneengesloten periode van 4 werkdagen;• Alleen op werkdagen van 7.00 tot 19.00 uur.De bronsterkte van de mobiele breker bedraagt ca. 111 d(B)A.

De stukken liggen ter inzage vanaf 30 januari 2013 tot 12 februari 2013 op de afdeling Bouwen, Milieu en Handhaven. De aandacht wordt erop gevestigd, dat deze bekendmaking slechts een informatief ka-rakter heeft. Er kunnen geen bezwaren worden inge-diend.

Informatie over het Besluit Mobiel Breken Bouw- en Sloopafval vindt u op www.overheid.nl.

Apv-vergunningen

WinterwandeltochtDe burgemeester maakt bekend dat zij gelet op arti-kel 2.25 van de Algemene plaatselijke verordening 2012 een vergunning heeft verleend aan CWSV Prin-ses Marijke voor het organiseren van een winterwan-deltocht op zaterdag 2 februari 2013 van 08.30 uur tot 17.30 uur binnen de gemeente Lingewaal (dorps-kern Asperen).

Zie voor bezwaarmogelijkheden en voorlopige voor-ziening het kader Bezwaar en Beroep.

Collecterooster

• 28 jan tot en met 2 febrgeen collectevergunning verleend

• 4 febr tot en met 9 febrHersenstichting Nederland

GEMEENTE NODIG?maak een afspraak

BOUWPLANNEN? DOE DE VERGUNNING- CHECK OP

www.omgevingsloket.nl

Page 19: 05 Editie Leerdam 2013

WOON JOURNAAL

LEERDAM - Van Zee assurantiën & vastgoed

staat aan het begin van een feestjaar. Het

vijftigste jaar is voor het Leerdamse bedrijf

gestart met een verhuizing: van de Markt naar

de Nieuwstraat.

Van Zee startte vijftig jaar geleden als

verzekeringsadviseur, en heeft vanuit dit

specialisme zo’n veertien jaar geleden ook

het vastgoed omarmd. De gediplomeerde

medewerkers voorzien klanten van fi nancieel

advies in de breedste zin van het woord. Of

het nu gaat om een schadeverzekering, een

hypotheek, pensioen of andere verzekering.

“Het is onze taak om de klant wegwijs te maken

in de steeds ingewikkelder wordende regels.

Wij willen een goed advies geven dat aansluit

bij de wensen van de klant en de regelgeving.

Zeker bij het oversluiten van een hypotheek of

een verhuizing is dat heel belangrijk, want je wilt

er bijvoorbeeld niet later achterkomen dat de

hypotheekrente toch niet aftrekbaar is”, geeft

makelaar en fi nancieel adviseur Ton Zijderveld

als voorbeeld.

Van Zee kiest voor een persoonlijke benadering.

“Klanten hebben bij ons één aanspreekpunt,

en we komen ook nog altijd bij mensen thuis

voor een adviesgesprek”, vertelt commercieel

medewerker Wendy van Kleij.

Klanten kunnen er ook voor kiezen om naar

het vernieuwde en verruimde kantoor aan de

Nieuwstraat te komen. Daar heeft het voltallige

team van Van Zee eind 2012 haar intrek

genomen, na bijna veertig jaar vanuit de locatie

aan de Markt te hebben gewerkt. Sinds acht

‘Het kopen van een huis kan óók in 2013!’De afgelopen periode werd onze markt vooral gedomineerd door onduidelijkheid en verwarring door makelaars, hypotheekadviseurs, notarissen, uw buurman etc. Je ‘moest’ eind 2012 een huis kopen, want in 2013 kreeg niemand meer een hypotheek. Is dit nu eigenlijk waar?

Onze verwachting is dan ook dat er in 2013 weer huizen verkocht gaan worden en hypotheken worden verstrekt. We zien dat begin 2013 al volop in de praktijk gebeuren en we verwachten uiteindelijk meer transacties dan in 2012.

Wat is er veranderd vanaf 1 januari 2013?

In het kort gezegd: je bent weer verplicht je hypotheek volledig af te lossen, anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek (voor nieuwe hypotheken, bestaande situaties blijven voorlopig intact). Daarnaast is het zo dat dit niet meer mag via een zogenaamde bankspaarhypotheek, maar nu annuïtair of lineair moet gebeuren.

Doordat de bank op deze manier minder risico loopt, zien we ook dat de rente op een annuitaire hypotheek lager is dan op een bankspaarhypotheek (gemiddeld zo’n 0,4%). Over de gehele looptijd is het maandbedrag dat je aan de bank betaald gelijk, je krijgt alleen steeds iets minder terug van de belasting, waardoor je netto maandlast iets stijgt. In veel gevallen is de maandlast de eerste 5 tot 10 jaar lager dan deze vorig jaar zou zijn (door de lagere rente) en daarna geleidelijk iets hoger (doordat je iets minder hypotheekrenteaftrek hebt). Dit is in onze ogen, zeker voor wat jongere kopers die nog stappen vooruit maken in hun inkomen, een positieve ontwikkeling!

Huis van de maandLEERDAM – Stationsweg 263

Vraagprijs € 289.000,-- k.k.

Mocht u meer informatie en/of een bezichtiging

wensen, dan kunt u contact opnemen met de

[email protected].

Zeer scherp geprijsd appartement incl. parkeerplaats (2e optioneel) met overdekt balkon…

en keuken. Kortom: ruimte & luxe wonen op een fi jne centrale locatie.

Ton Zijderveld en Wendy van Kleij tonen de nieuwe website van Van Zee assurantiën & vastgoed. Foto:

Marijke Verhoef

jaar werkt een aantal collega’s ook al vanuit de

Nieuwstraat. Zijderveld: “We hebben nu meer

ruimte en beschikken over drie spreekkamers.

Het is voor ons prettig dat we met alle collega’s

in één pand zitten, terwijl de klant aan de

Nieuwstraat het gemak van een parkeerplaats

voor de deur ervaart.”

Tegelijk met het kantoor heeft Van Zee ook

de website onder handen genomen. De oude

site voldeed na ruim zes jaar goed dienst te

hebben gedaan niet meer aan de wensen. “De

nieuwe site richt zich puur op het vastgoed en

is qua opzet vergelijkbaar met Funda”, vertelt

nl surft, ziet direct foto’s van de huizen die

Van Zee in de verkoop heeft. Zoeken kan heel

eenvoudig op onder meer prijs, plaats of aantal

kamers. Kortom: heel gebruiksvriendelijk en

overzichtelijk.

Komend jaar hoopt Van Zee de makelaardij

bestaan van het bedrijf gevierd. Hoe de

festiviteiten er exact uit gaan zien, houdt Van

Zee nog even geheim.

Van Zee assurantiën & vastgoed: dezelfde kwaliteit vanaf een nieuw adres

Kantoor Leerdam:Kerkstraat 74141 AT Leerdam

T: (0345) 632 100E: [email protected]: www.vanekerenkuiper.nl

Van den Berg Makelaars O.G.

Page 20: 05 Editie Leerdam 2013

WOON JOURNAALTE KOOP Een greep uit ons aanbod Afgelopen 2 weken verkocht

Kantoor Leerdam:Kerkstraat 74141 AT Leerdam

T: (0345) 632 100E: [email protected]: www.vanekerenkuiper.nl

Anjerlaan 5, Vuren

Glasblazerstraat 9, LeerdamVoorstraat 27, Heukelum

Kerkstraat 21 a, LeerdamDimmerlaan 58, Leerdam

Voorstraat 95, Asperen

Flank 32, Vuren

Achterstraat 6a , Asperen

Goslar 19, Leerdam

Kwakernaak 17, Nieuwland

De Waterloop 22, Leerdam

- Royale en nette 2/1-kapwoning met aanbouw en garage.- Perceel 207 m² / inhoud ca. 430 m³.

Vraagprijs € 212.500,- k.k.

- Sfeervol en luxe appartement met een ruime garage.- Het nette appartement biedt veel wooncomfort en heeft een

woonoppervlakte van circa 140 m².

Vraagprijs € 339.000,- k.k.

- Sfeervol wonen op één van de fraaiste plekjes in Heukelum!- Perceel 245 m² / inhoud ca. 370 m³.

Vraagprijs € 325.000,- k.k.

- Royale winkelruimte + zelfstandige bovenwoning (75 m²) op A1-locatie met zonnig dakterras!

Vraagprijs € 315.000,- k.k.

- Keurig onderhouden en royale hoekwoning met een achtertuin op het zuiden!

- Perceel 194 m² / inhoud ca. 350 m³.

Vraagprijs € 197.500,- k.k.

- Opknapper voor de handige starter

- Modern gestylde hoekwoning in prettige woonomgeving!

- Royale twee-onder-één kapwoning met diepe achtertuin!

- Fraaie hoekwoning met uitbouw, tuin op het zuiden en berging(en) in de gewilde wijk Varsseveld!

- Nette en brede eengezinswoning in een kindvriendelijke wijk

- Riante twee onder één kap woonhuis met garage en zonnige tuin!

Direct verkocht!

RECENT IN PRIJS VERLAAGD

GELIJKVLOERS WONENOP EEN PRACHTIGE LOCATIE!

INRUIL MOGELIJK (VOORKEUR: EENGEZINSWONING IN LINGEWAAL)

RECENT IN DE VERKOOP GENOMEN, ZEER SCHERP GEPRIJSD! RECENT IN PRIJS VERLAAGD

Binnen een week verkocht

Deze maand verkocht

Deze maand verkocht

Deze maand verkocht

Direct verkocht!

€ 298.500,-

Singel 8 Leerdam

€ 297.000,-

Palissade 12 Leerdam

€ 189.500,-

Van Arkelstraat 14 Asperen

€ 320.000,-

Narva 14 Leerdam

Master Makelaars o.g. BVMeent 10, Postbus 60, 4140 AB Leerdam www.mastermakelaars.nl T (0345) 619 633

Kwaliteit vraagt om de hand van de meester

Karakteristieke en sfeervolle 2/1-kapwon-ing (jaren’30) met 4 slaap kamers aan de rand van het centrum. Inh. ca. 420 m³, perc. 190 m²

NIEUW! Goed onderhouden 2/1-kapwon-ing met garage en 4 slaapkamers in de gewilde woonwijk Ter Leede. Inh. ca. 398 m3 Perc. 250 m²

Ruime eengezinswoning met 4 slaap-kamers én garage! In rustige, kindvrien-delijke woonwijk. Inh. ca. 335 m³, perc. 145 m²

Sfeervolle en goed onderhouden woning aan het water! Met 4 slaapkamers en uit-bouw aan de achterzijde. Tuin aan De Linge. Inh. ca. 352 m³, perc. 178 m².

VERKOCHT BINNEN 1 WEEK!

Eksterlaan 12 Leerdam

VERKOCHT BINNEN 2 MAANDEN!

Horndijkstraat 7 Leerdam

VERKOCHT BINNEN 2 MAANDEN!

Horndijkstraat 5 Leerdam

DIRECT VERKOCHT!

Industrieweg 27 Leerdam

NIEUW!

Deze woningen verkochten wij heel snel:

Wij beoordelen uw huisgratis en vrijblijvend.

BINNEN 3MAANDEN?

Kan uw huis verkocht zijn

NIEUW!

Page 21: 05 Editie Leerdam 2013

www.vandenbergmakelaars.nl

Van den Berg Makelaars O.G.

Telefoon: 0345 - 59 93 94

E-mail: [email protected]

Gratis parkeergelegenheid naast de deur

OOK UW WONING SUCCESVOL VERKOPEN?

DE 1E STAP IS EEN (GRATIS)

WAARDEBEPALING DOOR DE MAKELAAR

VAN VAN DEN BERG!

NWWI TAXATIE NODIG? INFORMEER NAAR

ONS AANTREKKELIJKE TARIEF!

UW DROOMHUIS GEVONDEN? PROFITEER

OOK VAN ONZE DIENSTVERLENING!

Op de hoogte blijven? Volg ons nu ook op Twitter!

RAADSLIEDENSTRAAT 23 LEERDAM

Succesvol verkocht!

VERKOCHT!

EUROPAPLEIN 46 LEERDAM

Vraagprijs € 124.000,-- k.k.

KERKSTRAAT 13 B LEERDAM

Vraagprijs € 174.500,-- k.k.

VOGELSANGSTRAAT 32 LEERDAM

Vraagprijs € 184.500,-- k.k.

TUIN 4 SPIJK

Vraagprijs € 259.000,-- k.k.

STATIONSWEG 263 LEERDAM

Vraagprijs € 289.000,-- k.k.

KERKELAND 12 SCHOONREWOERD

Vraagprijs € 395.000,-- k.k.

VOORSTRAAT 23 ASPEREN

Vraagprijs € 349.500,-- k.k.

BROEKSEWEG 21 AMEIDE

Vraagprijs € 179.000,-- k.k.

VALKENIER 6 LEERDAM

Vraagprijs € 204.500,-- k.k.

BICKELENBERG 12 ZIJDERVELD

Succesvol verkocht!

VERKOCHT!

VOGELSANGSTRAAT 26 LEERDAM

Vraagprijs € 139.000,-- k.k.

DORPSSTRAAT 5 RHENOY

Vraagprijs € 345.000,-- k.k.

KON. JULIANASTR. 56 SCHOONREWOERD

Vraagprijs € 349.000,-- k.k.

DE STIGTERSTRAAT 3 LEERDAM

Vraagprijs € 459.000,-- v.o.n.

SCHEEPJESBRUG 135 MEERKERK

Vraagprijs € 244.500,-- k.k.

RECREATIE!

KERKSTRAAT 10 KEDICHEM

Vraagprijs € 249.000,-- k.k.

ROEKSTRAAT 15 LEERDAM

Vraagprijs € 224.500,-- k.k.

NIEUWE PRIJS

ACHTERDIJK 2 NIEUWLAND

Vraagprijs € 254.500,-- k.k.

SINGEL 22 LEERDAM

Vraagprijs € 195.000,-- k.k.

KON. WILHELMINASTRAAT 12 MEERKERK

Vraagprijs € 177.500,-- k.k.

NIEUW

LISDODDELAAN 43 LEERDAM

Vraagprijs € 265.000,-- k.k.

PERENDREEF 25 ASPEREN

Vraagprijs € 449.000,-- k.k.

NIEUW

SANTCAMP 4 ZIJDERVELD

Vraagprijs € 339.000,-- k.k.

OVERBOEICOP 9 SCHOONREWOERD

Vraagprijs € 398.000,-- k.k.

OVERBOEICOP 1 SCHOONREWOERD

Vraagprijs € 499.000,-- k.k.

NIEUWE PRIJS

ACHTERWEG 72 RUMPT

Vraagprijs € 895.000,-- k.k.

KORTGERECHT 52A SCHOONREWOERD

Vraagprijs € 489.000,-- k.k.

ENERGIEWEG 17C LEERDAM

Huurprijs € 575,-- p.m.

DORPSWEG 2 ZIJDERVELD

Succesvol verkocht!

ENERGIEWEG 17G LEERDAM

TE HUUR!

HOVO NIEUWBOUW SCHOONREWOERD

NIEUWE PRIJS

NIEUWE PRIJS

NIEUWE PRIJS!

NIEUW

NIEUWBOUW!

AKKERWINDELAAN 25 LEERDAM

VERKOCHT!

EILAND VAN HEESEN LEERDAM

NIEUWBOUW!

GEER 28A NIEUWLAND

NIEUWE PRIJS

NIEUWBOUW!

OOK TE HUUR

NIEUW

VERKOCHT!

NIEUWE PRIJS NIEUWE PRIJS

NIEUWE PRIJS

TE HUUR!

Huurprijs € 625,-- p.m. Schrijf u in als geïnteresseerde! Succesvol verkocht! Koopsommen v.a. € 209.500,-- v.o.n. vraagprijs € 465.000,-- k.k.

TERRASBON CADEAU!

WONINGRUIL MOGELIJK!

WONINGRUIL MOGELIJK!

Page 22: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 algemeen 22

KENNISMAKINGSAKTIE

EEN GLAS GRATISPer 1 januari heeft van Steijn Optiek een nieuwe eigenaar. Kom nu kennismaken en ontvang bij aanschaf van een nieuwe bril

één glas gratis*

* aanbieding loopt van 2 januari 2013 tot 2 februari 2013

MAGAZIJNLEEGVERKOOP

TOT

KORTING

VRIJDAG 1 FEB. & ZATERDAG 2 FEB.

VERKOOP VAN OVERJARIGE EN B-KEUS

Piet Versteegt

80%

Homburg 38 - Beesd

van 9.00 - 17.00 uur

TUINMEUBELEN

WOON JOURNAAL

Showroom: Houtstraat 6 | Meerkerk | T 0183-745 006 www.kachels.com | [email protected]

Wij zijn hét adres voor houtkachels, tuin kachels, pelletkachels, schouwen, rookgasafvoeren, vloerplaten, haardstellen, houtbakken, schoon-maakartikelen, enz.

Eindelijk een CV om naar te kijken...

Wij zijn ook leverancier van alle soorten

en maten pelletkachels. Vraag ons om

advies en naar de mogelijkheden! Thermo SentimoHoutgestookte CV haardLeverbaar in staal, speksteen of zandsteen

randend te bewonderen in de showroom énvoudig aan te sluiten in elke situatie an te sluiten op uw bestaande s steem eer schone verbranding en een hoog rendement dankzij de extra naverbranding

ltijd een schone ruit door de schone verbranding

eer zuinig met hout 10 jaar garantie

xtra beveiliging tegen schoorsteenbrand, dankzij de thermostatische mengregeling

ubbel beveiligd tegen oververhitting middels een koel- en drukbeveiliging

een geregelde smoorklep waardoor een sterk vervuilende verbranding kan ontstaan, wat kan leiden tot schoorsteenbrand

Mooi en uitgebreid assortiment

CV haarden verkrijgbaar

vanaf 1.485,- euro*

*Excl. V

eiligheid

- en Installatieset en m

ontage.

Een huis verkopen is niet op voorhand een onzeker project met een onvoorspelbare uit-komst. Er zijn een paar spelregels die je in acht moet nemen. Het is zeker zo dat niet ie-dereen een huis goed kan verkopen. Daarom zijn er ook professionals voor. Als het zo mak-kelijk was om een huis goed te verkopen, kon iedereen het zelf wel. De ERA-makelaars heb-ben daarom een “lente offensief” bedacht om de woonconsument hiervan bewust te maken.“We roepen iedereen die concrete verkoop-plannen heeft op om ons in te schakelen voor een gratis prijsadvies. Vrijwel elk huis kan worden verkocht binnen de termijn die u zelf voor ogen heeft. Echter in deze tijd van veel aanbod, veel onzekerheid en strengere kre-dietverlening is het cruciaal om vanaf het be-gin, met een doordachte strategie, de juiste vraagprijs en de juiste voorwaarden te hante-ren. Veel verkopers vinden hun huis meer waard dan de rest van de markt dat vindt. Ze vragen een te hoge vraagprijs naar de smaak van de kopers. Niemand toont interesse. Ze hebben zich ingesteld op een langere ver-kooptijd, dus ze zijn nog niet gealarmeerd. Na maanden gaan ze beetje bij beetje verla-gen. Ze beseffen niet dat er in die tijd alweer zoveel andere, wel scherp geprijsde, huizen op de markt zijn gekomen. Iedereen die mo-gelijk interesse in hun huis zou hebben ge-had, heeft dan al gekocht. Ze hebben zichzelf uit de markt geprijsd.” Aan het woord is ERA-makelaar Gert Korf.Hij ergert zich aan de stemmingmakerij in de media. “Zo wordt er geschreven dat 15% van de huizen met verlies is verkocht in 2012. Met

andere woorden, 85% wordt niet met verlies verkocht. En er staat ook niet bij wanneer deze huizen zijn gekocht of waar dat “ver-lies” dan uit blijkt. Er wordt maar wat geroe-pen zonder al te veel onderzoek naar de werkelijke cijfers. Zo langzamerhand denken consumenten dat elk huis jarenlang te koop staat. In de berichtgeving worden die voor-beelden er ook altijd weer bijgehaald, maar het beeld dat bij het publiek blijft hangen is dat dit voor iedereen geldt. Als we in onze database kijken van landelijke ERA-make-laars, dan blijkt uit de transacties dat 31% van de huizen binnen 3 maanden werd ver-kocht. Bovendien blijkt 51% van de verkochte woningen door ERA-makelaars binnen 6 maanden te zijn verkocht. “Onze oproep is daarom gericht aan consumenten die een concrete verhuisdatum op het oog hebben: wilt u weten hoe uw huis binnen 3 maanden verkocht kan zijn? Nodig ons uit voor een gratis selectiegesprek en laat ons advies uit-brengen. Wij vertellen u welke vraagprijs de beste kansen biedt en wat u aan uw huis kunt doen om het optimaal aan te bieden. Wij kennen de concurrerende huizen van binnen en van buiten en weten hoe een koper kijkt en zoekt. Veel verkopers vinden het moeilijk om zich in de koper te verplaatsen. Wij hel-pen hen daarbij.”

U vindt alle ERA-makelaars op www.era.nl. Heeft u een iPhone of iPad, dan kunt u de app kamERAad downloaden in de App Store. Met behulp daarvan kunt u nog makkelijker een afspraak maken bij een van de 127 ERA-makelaars in Nederland.

Huis snel verkopen kan wel

Page 23: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Berrie Horstman start in Leerdam en omgeving met de beebox thuisbezorgservice. Wekelijks een box vol met bij voorkeur biologische pro-ducten uit Nederland.

Berrie runt al enige tijd kookstudio CookaBerrie, en kookt zowel in zijn studio als thuis graag met Neder-landse biologische producten. “Met de beebox komen mensen op een transparante en gemakkelijke manier in aanraking met heerlijke, eerlijke en

lokale producten”, vertelt Berrie. Bee-box wil de keten van boer tot burger verkorten. De boxen worden opge-bouwd uit een selectie seizoensgebon-den groenten, fruit, aardappelen, eie-ren, vlees, brood en andere regionale specialiteiten. Bij voorkeur van boe-ren uit de buurt, biologisch, smaakvol en van goede kwaliteit. Bij de boxen worden ook recepten geleverd via de nieuwsbrief voor deelnemers.

q WWW.THEBEEBOX.NL

Beebox van lachende kok

FOTO: MARIJKE VERHOEF

Een echteLeerdammer

column

“Dan kom je gewoon weer een jaar-tje in Leerdam wonen… We kunnen je een sloophuisje aanbieden...”Het is juni 2012, en ik word ge-vraagd een tekst te schrijven voor een theatervoorstelling in Leer-dam, op locatie, in West. Leerdam. Ik heb er twaalf jaar niet gewoond. “Waar moet dat stuk over gaan dan?” Vraag ik mijn zwager Joost die aan de andere kant van de lijn hangt. “Over West. Over de men-sen. Over Turken en Molukkers. Ik heb geen idee eigenlijk. Jij komt toch uit Leerdam?!”

Het eerste dat ik besluit te gaan doen is - undercover - een baantje nemen bij de kaasfabriek. Als ik ér-gens de échte Leerdammer moet kunnen vinden is het daar wel. Het is inmiddels augustus, en ik breng nachtenlang door op een krukje in een koude fabriekshal, terwijl ik halve kazen van 6 kilo zo snel mo-gelijk in een automatisch gevou-wen doosje probeer te steken.

En mijn hart vult zich met trots. Ik ben een echte Leerdammer. En ik zit hier echte Leerdammers te ver-pakken, die straks in heel Europa worden rondgebracht, en zullen worden opgepeuzeld door Litou-wers, Serven, Spanjaarden en De-nen. Leerdam, zo wist ik inmiddels, is wereldberoemd. Niet vanwege dat glas, wat iedereen mij vroeger altijd wijsmaakte. Nee, vanwege de kaas. Leerdam en kaas is zoiets als Parma en ham.

Na een aantal weken ervaring bij lijn 21, lijn 29 en de mix-verpakkin-gen, kwam ik terecht bij de facili-taire dienst. Daar stonden een vier-kante Turk en een breedgeschou-derde Molukker gemoedelijk naast elkaar kazen van 23 kilo per stuk in een schacht te smijten met een tempo alsof ze een wereld-record probeerden te vestigen… En ik wist genoeg: het gaat wel goed hier. Als ik de donkere kanten van Leerdam op wil zoeken moet ik elders zijn.

T.Z.

Het Wilde West is een theaterproject dwars door wijk West, geproduceerd door het Makershuis (Den Bosch) in opdracht van gemeente Leerdam en KleurrijkWonen in het kader van Mensen Maken de Wijk. Meedoen? Email naar [email protected] en like het project op www.facebook.com/hetwilde.west

en merkt ook hij het effect.” Het ge-volg is dat het medicijnkastje van de familie Vliegen vrijwel leeg is. “Ik ben er inmiddels van overtuigd dat achter elke kwaal iets dwars zit dat moet wor-den opgelost.”

Arna deed zelf ‘Een cursus in wonde-ren’ en is nu geregistreerd leraar. Haar nieuwe studiegroep komt op 11 febru-ari bij elkaar. Zowel mensen die er al mee bekend zijn als degenen die er-mee willen kennismaken, kunnen meedoen. Deelname kost 45,- euro voor zes avonden tot de zomer. Info en opgave: 06-57344665 of [email protected].

Janneke Boogaard

q WWW.SERVICE2BE1.COM

Het naambordje van de familie Vliegen heeft de vorm van een appel. Met daaronder drie appeltjes die niet ver van de boom vielen. Vanuit de woonkamer kijk je over een wei-land de boomgaard in. Niet vreemd, want Arna is de dochter van een fruit-teler en werkt zelf ook in die sector. Ze staat met beide voeten in de Betuwse klei.Dat lijkt een contrast met het stukge-lezen boek dat op de bank ligt: ‘Een cursus in wonderen’. Arna lacht: “Dat klinkt vaag hè? Vond ik zelf ook. Zeker zo’n idee dat uit Amerika is overge-waaid, dacht ik.” Intussen piekerde ze wel op jonge leef-tijd al over geloof en zingeving. Als God de wereld heeft geschapen, waarom is al die ellende er dan? Het antwoord vond ze in het gedachtegoed van ‘Een cursus in wonderen’: “God heeft de hemel geschapen, maar niet de aarde. Wij mensen hebben ooit het dwaze idee gehad dat we op aarde be-ter af zouden zijn. Sindsdien zijn we bezig onze weg terug naar de hemel te vinden. Je kunt bruggen slaan tussen de dualiteit in de wereld en de eenheid van de hemel. Iedere keer als dat lukt, is dat een wonder.” Ze vervolgt: “Vergeving is een vorm van een wonder. En dan niet vergeven op een arrogante manier, zo van: ‘vooruit, ik zal het je vergeven, maar eigenlijk vind ik het nog steeds niet kunnen wat je hebt gedaan’. Nee, echt aan alles voorbijzien wat er is gebeurd, jezelf opnieuw verbinden met die an-der. Of met jezelf. Want het grootste werk zit vaak híer”, zegt Arna terwijl ze op haar hart wijst. “Als dat lukt, kan de liefde van God weer stromen. Bij jezelf en bij degene die je vergeeft.”Wat er dan kan gebeuren, heeft Arna zelf ook vaak verbaasd. Een gezwel op haar wang dat spontaan genas, een confl ict waaruit zich plotseling een uitweg aandiende, eczeem die ver-dween als sneeuw voor de zon. Maar hoe weet je nu met wie of wat je

in het reine moet komen als je bijvoor-beeld lichamelijke klachten hebt? “Het advies van de cursus is om jezelf twee keer per dag in verbinding te stel-len met je innerlijk. Dan kun je vragen stellen over dingen waar je mee zit. Zelf heb ik dat beter geleerd tijdens een journey, een innerlijke reis. Dan doe je je ogen dicht en begeleidt een journey-therapeut je naar een diepe ontspanning. Dan kun je bij je onder-bewuste brein komen en een vraag stellen. Bijna altijd komt er dan spon-taan een beeld, geluid of gevoel bij je op. Het is soms even zoeken wat dat te maken heeft met het probleem waar je mee zit, maar uiteindelijk is er altijd een link.” Een oplossing afdwingen kan echter niet: het is een oefening in vertrouwen en overgave.“Ik zie de wereld als een werkplaats in

wonderen. Als je de boodschap begre-pen hebt, wordt het leven er lichter door. Niet dat ik nooit meer stress heb of boos ben. Maar je leert dat elke emotie een energie is die voorbijgaat. Je kunt ervoor kiezen om boosheid los te laten. Dat doe je gek genoeg door hem even heel bewust toe te laten. Als je het gevoel wegduwt, blijft het zitten en komt het op een andere manier tot uiting. Laat je het los, dan kun je ook veel helderder nadenken over een op-lossing.”Zelf is ze door deze denkwijze een an-der mens geworden. Dat was voor haar omgeving wel even wennen. “Mijn man vond het maar niets, hij was bang dat we uit elkaar zouden groeien. Tot-dat hij zelf een keer een journey deed, omdat ik dat graag wilde. Sindsdien heeft hij het nog een paar keer gedaan

‘Ben je boos? Laat het even bewust toe en laat het daarna los’

Op weg terug naar de hemelArna Vliegen-Verschure is leraar in ‘Een cursus in wonderen’. Dat vraagt om een toelichting. “Vergeving is een vorm van een wonder.”

Interview

FOTO: JANNEKE BOOGAARD

Het team van Eigen Huis & Tuin knapte vorige week woensdag de woning van Martin de Jongh en Iris Malawauw aan de Meent in Leerdam op.

Martin en Iris kochten het huis twee jaar geleden, en hebben negen maan-den lang verbouwd. Na de verhuizing en de komst van hun zoontje zijn de laatste klusjes blijven liggen. Daarom gaven Martin en Iris zich bij Eigen Huis & Tuin op als ‘klushuis van de

week’. Dit item komt in het nieuwe seizoen in de plaats van de ‘straat van de week’. Het idee: in één dag tijd voert het team van Eigen Huis & Tuin met behulp van de huiseigenaren en hun klusvrienden de opgegeven klus-sen uit. Lodewijk Hoekstra heeft een vlonder in de voortuin gebouwd, Tho-mas Verhoef betegelde het toilet ter-wijl Quinty Trustfull het plafond van spots voorzag en de was- en bureau-ruimte op zolder opknapte. De uitzen-ding is naar verwachting in februari.

Eigen Huis & Tuin op ‘t ijs

FOTO: MARIJKE VERHOEF

Woensdag 30 januari 2013

23accent

Page 24: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 onroerend goed 24

TE KOOPAANGEBODEN

PRINTEN!In zwart en kleur

prijslijstclubblad

manual

reclame-post

huisstijlproducten

fl yer

poster

brochure

visite-kaartje

geboorte-kaartje

mailing

mappenliturgieboekje

www.degrootprintshop.nl

Inlichtingen:kantoor BleiswijkJ. RijkaartT 088 - 888 66 85

- percelen uitstekend grasland, zelfstandig ontsloten aan de Lage Giessen te Hoornaar met een oppervlakte van circa 15.00.00 ha

- percelen grasland aan de Dorpsweg te Hoogblokland met een oppervlakte van 7.37.80 ha

vraagprijs: € 47.500,00 per ha, kosten koper

Te koop

percelen grasland

www.ltovastgoed.nl

PRINSES MARIJKEWEG 59

2/1 kap woning met aanbouw, schuur en garage, vrij uitzicht over de polder Bouwjaar 1927Grondoppervlakte 1290 m²Indeling: hal, woonkamer, keuken badkamer met

ligbad, douche, wc1ste ver: overloop 2 slaapkamersgrote vliering (niet beloopbaar)schuur opp. ca. 30 m²prefap garage ca. 20 m²Vraagprijs € 297.500,00 Inlichtingen W Veenvliet Tel. 0183-602475 Mob 0653699691

TE KOOP AMEIDE

De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Ondanks deze zorg is het ogelijk dat de informatie onvolledig is of fouten bevat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

W

E

E

K 05 Lingewaal

WOONGAARD.COM

Lingewaal verhuurt via Woongaard.com!Vanaf april 2012 vindt de woningtoewijz-ing van onze woningen in de gemeente Lingewaal plaats via Woongaard.com. Dit betekent dat u zelf moet reageren op beschikbare woningen. Voorheen was u gewend dat u persoonlijk een wonin-gaanbod kreeg, dit is per 1 april 2012 niet meer het geval. Nogmaals een oproep aan alle woningzoekenden voor Lingewaal om te reageren op ons actuele woningaanbod op www.woongaard.com.

Voor vragen, komt u gerust langs op ons kantoor in Leerdam of bel (0345) 596100, keuze 3.

HEUKELUMPRINS BERNHARDSTRAAT 17

eengezinswoning met 4 kamerskale huur € 681,02

Industrieweg 164143 HP LeerdamT: (0345) 59 61 00 E: [email protected]

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag08.00 – 17.00 uur

Woonpagina KleurrijkWonen

IB-60 VerklaringKleurrijkWonen is wettelijk verplicht om inkomenseisen verplicht toe te passen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Indien u reageert op een sociale huurwoning en u krijgt de woning aangeboden, dan dient u uw inkomensgegevens te overleggen. KleurrijkWonen wil graag een offi ciële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een recent jaar (2011/2012). Deze verklaring wordt een IB-60 verklaring genoemd. De IB-60 verklaring kunt u gratis opvragen via de BelastingTelefoon 0800-0543. Deze verklaring wordt binnen vijf werkdagen naar u toegestuurd.

TE KOOP

TE HUURLoods in Asperen, 125 m2, voorzien van

krachtstroom.Per 01 februari 2013. Stroom en eventueel

watergebruik in overleg.Bereikbaar voor

vr.auto’s. Vaste prijs € 450,-

per maand.

Te bevragen 0345-616663.

U kunt onsvinden

tegenover Nettorama op de markthol.

Van Weenen groenten en fruit

WITLOF kilo 0.75HAGELWITTE BLOEMKOOL p.st. 0.75RODE BIETEN kilo 0.75KROP SLA p.st. 0.75PITLOZE DRUIVEN per doos 0.75

Wij vieren feest!

Koninklijke prijzen

75

T.k. aanhangwgnL1.40B1.20 + res. band €85,-, disselslot €10,-; omafietszw 28" g.s. €85,-; kruisbldcorpus 60cm kruis 1.20; Sus-kus + Wiskes €1,- p.s., DickBos; Ned. postzegels; schil-derstukken. Tel. 06-22360589.

T.k. gevr.: zilveren gld. enrijksdaalders van Juliana,ook buitenlandse munten.Wie heeft nog vingerhoed-jes, speldjes, kapotte siera-den, ansichtkaarten, bijbelt-jes m. slot en koperen ge-wichten. Tel. 0345-615800.

Page 25: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Kinderclub in de Pauluskerk

Op zaterdagmorgen 16 fe-bruari wordt gestart met een kinder-club in de Pauluskerk (Leerdam-west).

De club zal gericht zijn op alle kinde-ren uit de wijk van vier tot en met twaalf jaar en gaat eens in de twee we-ken draaien. Het is de bedoeling om er een gezellig geheel van te maken.

Naast een aansprekend Bijbelverhaal is er tijd voor zingen, knutselen, spe-len, eten en drinken. De kinderclub duurt van 10:30 tot 11:15 uur. Kinderen van winkelende ouders rondom de Pauluskerk zijn ook welkom.

InloopOok wordt op 16 februari gestart met een inloop. Mensen die verlegen zijn om een praatje, kunnen bij de Paulus-kerk binnenlopen en er zal naast ge-zelligheid ook een luisterend oor zijn. En natuurlijk ook koffi e, thee en een koekje.

Contactpersoon voor de kinderclub en de inloop is Daniël van Dijk: 06-30972960. Haar e-mailadres is [email protected]

Adrie van Felius: papierophaler en kibbelingkoerier door weer en wind

‘De mensen rekenen op me’Hoeveel ton papier hij in al die jaren heeft opgehaald, weet Adrie van Felius (55) niet precies. Maar: het zijn er vast duizenden.

Adrie van Felius

“Het verveelt niet. Het is leuk werk, je hebt wat omhanden en ik heb veel contact met de mensen. Ik hoop de gezondheid te krijgen om hier nog jaren mee door te gaan.” Adrie haalt al papier op vanaf zijn zes-tiende. Door zijn handicap kon hij na zijn schooltijd moeilijk aan werk ko-men. “Daarom ging ik bij mijn vader aan de slag. Die deed in oud papier. Later ben ik als vrijwilliger voor Kleur-rijk Wonen papier gaan ophalen.” Adrie van Felius doet dat met grote nauwgezetheid. Elke morgen is hij vroeg op pad om papier in te zamelen op het Europaplein, de appartemen-tencomplexen Emma en Amaliahof, de Hellingbaanfl ats en andere wonin-gen van Kleurrijk Wonen. “Ik drink om half acht een bakje thee met mijn moeder en ga dan op stap. Elke dag een vaste route. Als ik ’s mor-gens niet klaar kom, ga ik ‘s middags verder. Door weer en wind. Of ik het vervelend vind als het regent? Welnee, dat maakt niets uit. Dan trek ik een jas aan die niet doorregent. Bovendien: de mensen rekenen op me.” Volgens zijn moeder laat Adrie zelden verstek gaan. “Hij blijft niet gauw thuis hoor;

dan moet-ie wel heel erg beroerd zijn.” Een paar weken terug werd Van Felius bij hoge uitzondering geveld door een hardnekkige griep. “De mensen heb-ben hun papier gewoon laten staan. Ze dachten: hij komt vanzelf weer langs.” Jaarlijks haalt Adrie van Felius zo’n 30 zeecontainers papier op. Al dat papier gaat naar Leerdam Sport.

Zijn werk wordt enorm op prijs geteld. Door de ondernemers, de voetbalver-eniging, maar zeker ook door Kleur-rijk Wonen die hem onlangs in het zonnetje zette. “We wilden hem onze waardering tonen. Adrie haalt als vrij-williger gigantische hoeveelheden pa-pier op. Enorm nuttig werk. Hij zorgt ervoor dat alles netjes blijft in de wijk. Als-ie een verdwaalde keer ziek is, merk je dat meteen. Dan wordt het rommelig. Het is uniek wat-ie doet. De bewoners en ondernemers zijn er erg blij mee”, zegt Rene van Dijk van Kleurrijk Wonen. Volgens hem is er nog een ander voordeel. “Adrie komt regelmatig langs op ons bureau in West voor een bakkie. Heel gezellig. Maar ook erg nuttig. Hij houdt alles in de gaten. Als er iets vernield is, horen

we dat meteen.” De contacten tussen Kleurrijk Wonen en de Leerdammer zijn zo goed dat de corporatie hem on-langs betrok bij haar plannen. “We hebben samen gekeken hoe het oud papier in onze nieuwe projecten moest worden verzameld, zodat hij

het gemakkelijk weg kan halen.” Twee keer in de week laat Adrie van Felius het papier voor wat het is. Op woensdag en zaterdag is hij de steun en toeverlaat van de visboer die met zijn handel op het Europaplein staat. Hij helpt de kraam opbouwen en be-

zorgt – getooid met bodywarmer met de tekst ‘Adrie de kibbelingkoerier’ – gebakken vis naar ondernemers in het centrum en verzorgingshuis Huis Ter Leede. “Als dank krijg ik meestal een lekker maaltje vis mee naar huis. Kib-beling of een makreeltje, heerlijk.”

FOTO: ANDRÉ BIJL

Leerbedrijf van het Da Vinci College ‘Family-learning’ (zorg/wel-zijn) is dringend op zoek naar nieuwe stagegezinnen.

Het Da Vinci College leidt veel studen-ten op die later hun beroep willen uit-oefenen in de sectoren zorg en wel-zijn. Tijdens de studie is het verplicht om gedurende een aantal maanden stage te lopen bij zorginstellingen maar ook in gastgezinnen met kinde-ren onder de vier jaar. Leer- en gastou-dergezinnen kunnen gedurende en-kele dagen per week een student mee laten draaien in het gewone gezinsle-ven. De student verricht voor alle voorko-mende werkzaamheden die horen bij het draaiende houden van een gezin. Leergezinnen krijgen geen stagever-goeding, maar ook de stagiaires krij-gen voor de stage niet betaald.

“Wij zijn blij met zoveel aangemelde studenten voor de opleidingen Zorg en Welzijn. Wij zullen ze nog hard no-dig hebben met de vergrijzingsgolf die in aankomst is, zegt Inez Hakkers, co-ordinator van het leerbedrijf ‘Family-Learning’. “Zonder stageplaats kun-nen zij hun opleiding niet voltooien.”

Corrie de Jong uit Meerkerk is gastou-der en zij heeft dagelijks een aantal kinderen van werkende ouders onder haar hoede. Naast de zorg voor de kin-deren, begeleidt zij een student van het Da Vinci College. Corrie doet dit met veel plezier. Priscilla is de stagiair bij mevrouw de Jong. Zij doet alle voor de hand liggende huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden, de zorg voor de maaltijd en de boodschappen. Een luier verschonen, helpen met eten geven.

Spelletjes doen met de kinderen hoort ook bij de dagelijkse werkzaamheden. Zij vindt de stage leuk en leerzaam. “Ik zie aan hun gezichtjes dat ze blij zijn als ik weer kom”, zegt Priscilla.

Het gaat er vooral om dat studenten leren hoe zij een druk huishouden met kinderen moeten managen en or-ganiseren.

AanmeldingWie tijd en ruimte heeft om een stu-dent gedurende een paar dagen per week te kunnen en willen begeleiden, kan opnemen en vragen naar mw. Inez Hakkers (0183 646858). Mailen kan ook: [email protected].

Stagegezinnen gezocht

FOTO: AANGELEVERD

De Nationale Rode Kruis Bloesemtocht wordt op zaterdag 20 april georganiseerd in en om Gel-dermalsen. De voorinschrijving via de website is geopend.

De voorinschrijving via internet biedt een korting van 1,50 euro per persoon op het startgeld. De prijs op de dag zelf is 8,00 euro per volwassene en 5,- euro voor kinderen tot dertien jaar. Een an-der voordeel is dat wandelaars niet in de rij hoeven te staan voor de kaartver-koop. Ze kunnen de startkaarten thuis printen en direct starten.

Dit jaar biedt de Bloesemtocht ook

een groepsticket aan. Op zo’n ticket kunnen tien mensen deelnemen.

De Bloesemtocht is één van de groot-ste eendaagse wandeltochten in Ne-derland. Er zijn acht wandelafstanden verdeeld over twee routes: oost en west. Het oostelijk parcours is ook toe-gankelijk voor nordic walkers en wordt door veel deelnemers als rusti-ger ervaren dan het traditionele par-cours in westelijke richting. De lengte van de routes varieert van acht tot veertig kilometer.Alle routes zijn grotendeels autovrij en leiden dwars door boomgaarden. On-derweg kunnen de wandelaars, als het

weer een beetje meezit, volop genie-ten van bloesempracht.

De wandeling voert ook over terreinen die normaal niet voor het publiek toe-gankelijk zijn. De Landmacht legt spe-ciale pontons over de Linge. Langs het parcours spelen muziekkorpsen en zijn er diverse rustposten met enter-tainment en catering.

Start en fi nish is traditiegetrouw in de veilinghallen van Fruitmasters in Gel-dermalsen, vlakbij het station. Er wor-den extra treinen ingezet.

q WWW.RODEKRUISBLOESEMTOCHT.NL

Inschrijving Bloesemtocht geopend

Woensdag 30 januari 2013

25accent

Wil jij je Valentijn verrassen, romantisch dineren om je liefde te veroveren, of gewoon eens iemand die je lief vindt op een etentje trakteren?

Pak dan nu je kans!Laat het ons weten waarom jij nou kans maakt op dat geweldige diner voor twee bij

Vertel het ons via het prikbord van facebook op www.facebook.nl/hetkontakt, mail naar [email protected] of stuur het ons per post naar Zuidzijde 131, 2977 XE in Goudriaan t.a.v. Anita Hoogeveen. Maar laat het ons weten! De winnaar wordt op de Valentijnspagina bekendgemaakt in de krant van 6 februari 2013.

Brasserie Marie Oude Waag 21 - 4153 RC Beesd

www.brasseriemarie.nlVoor reserveringen of inlichtingen:

Tel. 0345-681966

Kijk ook opwww.hetkontakt.nl

lezersactie!

Win een

dinervoor twee!!VALENTIJ

N

Page 26: 05 Editie Leerdam 2013

Woensdag 30 januari 2013 Vacatures 26

TE KOOPAANGEBODEN

www.redeenkind.nl

PR

N

T EN

!

I

In zwart en in kleur

www.degrootprintshop.nl

POWERED BY HET KONTAKT EDITIES

Postbus 599 4000 AN TielTelefoon (0344) 649 090www.waterschaprivierenland.nl

Veilig leven in het rivierengebied, met

droge voeten, voldoende schoon en mooi water:

dat is waar Waterschap Rivierenland voor staat.

Effectiever en efficiënter beheer en onderhoud? We rekenen op jou!

Waterschap Rivierenland heeft bij team Bedrijfsbureau van de afdeling Beheer en

Onderhoud de volgende vacature:

Adviseur bedrijfsvoering Beheer en Onderhoud voor 36 uur per week, vacaturenummer T-BBU 20040

Je komt te werken bij team Bedrijfsbureau van de afdeling Beheer en Onderhoud. Wij zijn de verbindende schakel tussen het waterschapskantoor en de rayons. Wij leveren een belangrijke bijdrage aan het vinden van nieuwe efficiëntere en effectievere manieren van werken ten behoeve van de bedrijfsprocessen van de afdeling Beheer en Onderhoud. Bij het team Bedrijfsbureau werken daarom specialisten op het gebied van waterkeringen, watersystemen, vaarweg- en wegbeheer. Je beschikt over een relevante bedrijfskundige HBO werk- en denkniveau en hebt affiniteit met de waterschapswereld, je bent communicatief sterk, zelfstandig, bent samenwerkingsgericht en daadkrachtig.

Op onze website www.waterschaprivierenland.nl vind je meer informatie over de functie, over hoe je kunt solliciteren en met wie je contact kunt opnemen als je nog vragen hebt. We zien je sollicitatie graag voor 8 februari 2013 tegemoet.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature is verboden conform de Anti-Spamwet.

De Wilgenhoeve is een kleinschalige particuliere woonzorgvoorziening bestaande uit 18 appartementen waar met liefde en toewijding voor de oudere mens wordt gezorgd.

Ter uitbreiding van ons team zoeken wij een:

Verzorgende 18-36 uur/week niveau 3-4

VIG/ZV/A-verpleegkundige

Heb jij de Z-factor?

Ben je iemand die:- met “hart en ziel” zorg wil verlenen binnen een klein team

van ca. 30 medewerkers?- respect en aandacht in hun werk vooropstellen?- Zorg wil verlenen die verder gaat dan “verzorging”?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Schrijf je sollicitatie voor 11 februari 2013 aan:

De Wilgenhoeve t.a.v. mevr. C. Aantjes-MiddagHei-en Boeicopseweg 664126 RK Hei-en BoeicopVoor informatie: 06 -22680233www.dewilgenhoeve.nl

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Financieel Adviesburo Peramaker is een onderneming in de financiële dienstverlening.

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een:

Verzekeringsadviseur binnendienst M/V16 - 32 uur

Functieomschrijving:

Functie-eisen:

de sollicitatieprocedure

secundaire arbeidsvoorwaarden.

na het verschijnen van deze advertentie sturen naar:

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie/online solliciteren: www.werkenbijrivas.nl

Dagelijks kiezen duizenden cliënten voor Rivas Zorggroep. Meer dan 6.000 gemotiveerde professionals en vrijwilligers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor hen klaar. Samen verbeteren we de zorg en helpen we mensen om gezond te blijven; vernieuwend, professioneel en dichtbij. Of het nu gaat om thuiszorg, zorg in het Beatrixziekenhuis of in een van onze woonvormen. Zo bouwt Rivas ook in de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Leerdam, Lingewaal en Neerijnen aan zorg. Dat doen we onder andere met thuiszorg en in verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam. Samen zorgen we voor een aangenaam en veilig thuis: bij de cliënt of op onze woonlocatie. Voel jij thuis bij zorg waarbij de cliënt centraal staat? Dan vind je bij Rivas mooi werk als:

Helpende in de functie van Zorgassistent Alle gemeenten - thuiszorg - vacaturenummer 13.001 - op oproepbasis (0-uren)

Verzorgende IG in de functie van Zorgverlener - op oproepbasis (0-uren) of vaste uren

- op oproepbasis (0-uren)

Vrijwilligers dagbehandeling Leerdam - verpleeghuis Lingesteyn- vacaturenummer 13.031 - aantal uur in overleg

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Mooi werk bij Rivas

T.k. lg noren viking mt 41-37;skischoenen mt 42-38; salo-pette d.bl mt XL + M. Tel.0347-351356.

T.k. gaskookpl Bosch €15,-;wasmachine Zanussi €45,-;Ford Ka 38.000 km,antr.grijs, 4 jr oud €3500,-.Tel. 06-13407144.

T.k. Fiat Marea bj. 02-1999,apk tot 04-2012 vr.pr. €1500,-; wasdroger Constructa €30,-; schaatsen slijpmach. €50,-.Tel. 0183-401451.

T.k. Mercedes C230 atuom.1997, 220.000 km, dealer on-derh., lrn bekl. enz. €1800,-.Tel. 06-48281729.

Page 27: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

‘Ik ben geïnfecteerd door glasliefde’

Op zoek naar oranjevaasjes René Ponsen struinde jaren beurzen, rommelmarkten en internet af om zijn verzameling compleet te krijgen.

Oranjevaasjes

door Marijke Verhoef

Er zijn achttien oranjevaasjes ge-maakt, waarvan het merendeel is ontworpen en geblazen door Royal Leerdam Crystal. De Kristalunie uit Maastricht gaf in 1938 een appeltje van oranje uit en het Nationaal Glasmuseum heeft sinds 2002 vier vaasjes in Tsjechië laten maken. Tij-dens de Tweede Wereldoorlog stonden oranjevaasjes in de ven-sterbank, als teken van vaderlands-liefde. Royal Leerdam Crystal pre-senteert 31 januari het negen-tiende oranjevaasje.

over het oranjevaasje

FOTO: MARIJKE VERHOEF

In de woonkamer van René Ponsen pronken achttien oranjevaasjes in een vi-trine. Allen gemaakt vanwege bijzondere gebeurtenissen rond het konings-huis, al gaat het Ponsen vooral om de verzameling. “Bij bijvoorbeeld postzegels is de verzameling oneindig, die heb je nooit compleet. Van oranjevaasjes zijn er nu achttien, dat is bereikbaar. Maar zie ze maar eens te vinden. Vooral de ou-dere vaasjes en de vaasjes die in oplages van slechts 200 stuks zijn gemaakt, zijn moeilijk te vinden”, legt hij nuchter uit.

Achter die nuchterheid gaat een bevlogen verzamelaar schuil. Een man die stad en land afreist om beurzen te bekijken, die rommelmarkten afstruint op zoek naar glas en die de weg op marktplaats als geen ander kent. Hij heeft zo ongeveer een zesde zintuig ontwikkeld voor het opsporen van glas. In één oog-opslag vindt hij een oranjevaasje of ander waardevol glaswerk tussen de teddy-beren en de elektrische treinen.Aan Ruud Verboog, eigenaar van een glaswinkel achter de kerk in Leerdam, heeft de Leerdammer een goede hulp. Hij vond onder meer het sluitstuk van de verzameling: het oudste en eerste oranjeglas, in 1926 ontworpen door Copier ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. “Ik sprong een gat in de lucht. Het is een heerlijk gevoel als je een ver-zameling compleet hebt. Op zo’n moment maakt het bijna niet uit wat zo’n vaasje kost.”

De verzamelliefde begon in 2003, met het door Menno Jonker ontworpen Ama-liavaasje. Tevens Ponsen’s favoriete vaasje vanwege de knap geblazen horizon-tale lijnen. Lang voor die tijd, sinds de jaren tachtig, stond er al een oranje-

vaasje bij Ponsen in de kast. Een erfenis van een tante. Ponsen wist dat het in 1938 gemaakt was ter gelegenheid van de geboorte van Beatrix, maar het had voor hem geen waarde. Pas toen hij in 2004 ontdekte dat er nog veel meer oran-jevaasjes zijn, besloot hij ze te gaan verzamelen.

Het oranjeappeltje, dat in 1945 als bevrijdingsvaasje werd gemaakt, kwam hij overal op rommelmarkten tegen. Het was destijds in massale oplage gemaakt van geperst glas, dat ook voor achterlichten van auto’s werd gebruikt. Later werden de vaasjes exclusiever. Sterker nog: na de Wilhelminabeker in 1948 ver-scheen er jaren geen oranjevaasje. Ook niet bij de geboorte van Prins Willem-Alexander. Pas in 1995 werden er twee ontwerpen uitgegeven vanwege vijftig jaar bevrijding, in een oplage van slechts 200 exemplaren.De verzamelkoorts sloeg nationaal pas echt toe na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. “Dat huwelijk bracht blijkbaar een gevoel van nationa-lisme teweeg. Iedereen was een beetje verliefd op de prinses.” Het voor het hu-welijk ontworpen vaasje sloeg aan, waarmee de waarde van alle vaasjes op de beurzen steeg. “Het is een golfbeweging. Net na de komst van een nieuw vaasje stijgen de prijzen. De zeldzame exemplaren kunnen tot wel duizend euro kos-ten dan.”Ponsen is uiterst benieuwd naar het vaasje dat Royal Leerdam Crystal 31 janu-ari presenteert ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Koningin Beatrix. Ontworpen door zijn favoriete ontwerper, Menno Jonker. Ponsen rekent ook op een nieuw oranjevaasje als Willem-Alexander de troon bestijgt. En ondertussen stilt hij zijn verzamelhonger door anderen te helpen hun collectie oranjevaas-jes compleet te maken.

Editie LeerdamOplage: 24.940 exemplaren

VerspreidingsgebiedVerschijnt gratis huis-aan-huis op woensdag in de plaatsen Acquoy, Asperen, Beesd, Deil, Enspijk, Est, Gellicum, Haaften, Heesselt, Hei- en Boeicop, Hellouw, Herwijnen, Heukelum, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Neerijnen, Nieuwland, Opijnen, Ophemert, Oosterwijk,

Rhenoy, Rumpt, Schoonrewoerd, Spijk, Tuil, Varik, Vuren, Waardenburg, Zijderveld.

Algemene voorwaarden Alle orders worden afgesloten overeenkomstig de regelen voor het advertentiewezen gedepo-neerd ter griffie van de arrondissementsrecht-banken en bij de Kamers van koophandel.

Uitgever/directie Het Kontakt Edities bv, GoudriaanFloor de Groot

AdresHet Kontakt Edities bvVlietskant 16 | 4141 CL LeerdamTelefoon (0183) 58 32 00Fax (0183) 58 33 08

Advertentieafdelingadvertentie.leerdam@hetkontakt.nlAdvertentiesAnita Hoogeveen (06) 13 49 83 [email protected] Broekhoff (06) 51 31 49 [email protected] [email protected] den BestenRedactieMarijke Verhoef (06) 23 81 21 [email protected] Aanen (06) 10 38 04 [email protected]é Bijl (06) 51 50 21 [email protected]

Fenne Harrewijn (06) 20 09 31 [email protected]

AdvertentietarievenLosse plaatsingen: € 0,57 per mm excl. BTW.Contracttarieven op aanvraag. Combinatie-mogelijkheden met Het Kontakt editie Alblas-serwaard, Lek en IJssel Oost en West, Vianen, Land van Heusden & Altena en Bommeler-waard en Klaroen.nl. Digitaal aanleveren van advertentiemateriaal in overlegInzendtermijnAdvertenties tot dinsdag 11:00 uurRedactiekopij tot maandag 17:00 uurAls onze medewerkers afwezig zijn, kunnen advertenties of redactionele bijdragen gedepo-

neerd worden in de brievenbus. Bij eventuele vragen kunt u bellen met 0183-583200.VerspreidingVan de Meer / Gorinchem (0183) 63 80 55www.vandermeerverspreiding.nl

AuteursrechtenvoorbehoudUitgeverij Het Kontakt Edities bv behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor con-form artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Woensdag 30 januari 2013

27vrije tijd

Page 28: 05 Editie Leerdam 2013

TE KOOPAANGEBODEN

Autobedrijf de Poort, gewoon zoals het hoort!

www.depoortautos.nl

Regionaal nieuws? www.hetkontakt.nl

Gratis adverteren is mogelijk in Het Kontakt.Er zijn echter wel enkele spelregels aan verbonden:

Mijn tekst luidt:

1. Alleen voor particulieren zonder winstoogmerk.

2. Geen koop/verkoop of huur/verhuur van onroerende goederen.

3. Geen koop/verkoop van dieren.

4. Geen personeel gevraagd of aangeboden.

5. Geen familieberichten.6. Geen partijverkoop.

Bij een groot aanbod van Kontaktjes kan het voorkomen dat uw gra-tis advertentie niet in dezelfde week geplaatst kan worden. Wilt u er zeker van zijn dat dit wel gebeurt, sluit dan een volledig ingevuld over-schrijvingsformulier van uw bank of giro ter waarde van € 2,50 bij. Geen muntstukken opsturen s.v.p. Ook contante betaling aan de balie van onze kantoren in Goudriaan en Leerdam is mogelijk. Telefonische opgaven kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.

Stuur deze bon in een voldoende gefrankeerde envelop naar: Het Kontakt, Postbus 1, 2977 ZG Goudriaan

Uiterste inlevertijd: maandag 12.00 uur.

KontaktjesLeerdam

www.crum.nlCrum

De dealer waar ALLES kan ! Prijzen in euro’s excl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaarmaken. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde model kan afwijken van standaardspecificaties. *Totaalbedrag over de gehele looptijd van 4 jaar bedraagt 208,-.

Nu met een aantrekkelijk introductie-aanbod: 4 jaar gratis onderhoud en vier jaar garantie

voor 1,- per week* (max. 100.000 km).

Meteen ‘International Van of the Year 2013’ en niet voor niets. Volledig nieuw design, ook van binnen. Geavanceerde functies als Ford SYNC Voice Control en MP3/telefoonaansluitingen. Door Natuur & Milieu en de ANWB uitgeroepen tot zuingste bestelwagen dankzij technologieënals Auto-Start-Stop en Smart Regeneratieve Charging. Plus laagste onderhoudskosten: service- in-tervallen om de 2 jaar of na 50.000 km. En of dat allemaal nog niet genoeg is als eerste in z’n klassedoor Euro NCAP ook nog eens onderscheiden met vijf sterren voor veiligheid. Maak een proef- rit en ontdek dat hij óók nog als een personenaoto stuurt. hoeveel mooier wilt u het nog hebben?

U rijdt de Transit Custom al vanaf 17.900,-

E-mail: [email protected] Groenservice is een professioneel bedrijf dat gespeci-aliseerd is in het vakbekwaam aanleggen en onderhouden van tuinen en bedrijfsterreinen. Wij zijn op zoek naar een:

-(Vakbekwaam) Hovenier-Wij zoeken iemand die:- vakbekwaam is- beschikt over rijbewijs BE- zelfstandig is maar ook een team kan aansturen- representatief met goede omgangsvormen- communicatief naar klanten is- gemotiveerd is- iemand die geen negen tot vijf mentaliteit heeft- verantwoordelijkheidsgevoel heeftWij bieden:- een fulltime dienstverband- goede ontwikkelingsmogelijkheden- salaris afhankelijk van ervaring en leeftijd- een grote mate van zelfstandigheid en afwisseling

-Aankomend Hovenier-Wij zoeken iemand die:- geïnteresseerd is in het hoveniersvak- een opleiding volgt of wil volgen- representatief is met goede omgangsvormen- gemotiveerd is - geen negen tot vijf mentaliteit heeft- leeftijd maximaal 21 jaarWij bieden:- een afwisselende fulltime baan- verantwoordelijkheid en ontwikkelingskansen- salaris afhankelijk van ervaring en leeftijdVoor meer informatie over deze functies en de mogelijkheden, kun je contact opnemen met Dhr. J.C. Biesheuvel, 06-22196969Biesheuvel GroenserviceHei- en Boeicopseweg 113 - 4126 RG Hei- en Boeicoptel: 0347-341755 - [email protected]

T.k. mass. d.eiken tafelz.g.a.n. 175-90-75 €1`75,-.Tel. 0345-619975.

T.k. houtkachel Sun Etna1098 €130,-. Tel. 06-20668120.

T.k. keerwand aard.L25mH3m Tolsma. Tel. 06-30540523.

Page 29: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Open dagen op mbo’s Geldermalsen Helicon mbo Geldermalsen houdt vrijdag 1 en zaterdag 2 februari

open dagen, terwijl het Opleidingscentrum Bouw Rivierengebied dinsdag 5 febru-ari open dag houdt.Helicon start komend schooljaar met de nieuwe opleiding Toegepaste Biologie. Een opleiding waarbij onderzoeken en biologie centraal staan. De school werkt aan vernieuwing en onderwijs op maat en wil geïnteresseerden tijdens de open dag kennis laten maken met de vele gezichten van het groenonderwijs. Vrijdag is de school open van 15:30 tot 20:30 uur en zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur.Opleidingscentrum Bouw Rivierengebied houdt 5 februari van 15:00 tot 21:00 uur open dag voor iedereen die meer wil weten over de opleidingen in bouw en infra, afbouw, hout en onderhoud.

Welzijn Neerijnen: 200 vrijwilligers

Vrijdag zijn in het dorps-huis in Haaften de vrijwilligers van Welzijn Neerijnen getrakteerd op een gezellige avond met een maaltijd, een drankje en een muzikaal optreden. Verder werd stilgestaan bij de ontwik-kelingen binnen het vrijwilligerswerk. Directeur Albert van Schaik gaf een overzicht van alle activiteiten waar vrijwilligers bij zijn betrokken en de nieuwe activiteiten die er aan komen in 2013.

Ruim 200 vrijwilligers hebben zich in-gezet voor Tafeltje-dek-je, de open eet-tafels, het samenstellen en bezorgen van het Senioortje, het installeren van alarmapparatuur bij ouderen thuis, de dagverzorging, het begeleiden van computercursussen, het rijden op de PelleWilbus, de klussendienst/bood-schappenservice, het invullen van for-mulieren, de hobbyochtend, de pre-ventieve huisbezoeken en de ouderen-advisering, het meer bewegen voor ouderen, het meegaan met uitstapjes en excursies, onderhouden van de website en allerlei bestuurstaken.

Ook melden zich steeds meer nieuwe vrijwilligers voor andere klussen.

Bridgemuseum elke middag open

Voortaan is het enige Bridge Museum ter wereld in Leer-dam elke middag geopend, m.u.v. maandag. De openingstijden zijn van 13:30 tot 17:00 uur. Toegangsprijs: vijf euro voor volwassenen en vier euro voor groepen.

Asperen Rockcity beleeft op 2 februari alweer zijn 9e editie en ste-vent daarmee langzaam maar zeker af op een jubileum. In het dorpshuis te Asperen zullen dit jaar naast Onslow, ook Frog Fever, Profuna Ocean en Ficky Stingers op het podium staan. Aanvang 20:30 uur.

Asperen Rockcity is in de jaren uitge-groeid tot een vaste waarde en een be-grip in de regio. Een drukbezocht fes-tival met een grote verscheidenheid aan bands, een regenboog aan mu-ziekstijlen en een gezellige sfeer. Door de vele sponsoren en vrijwilligers weet de organisatie, die samen met de Onslows bestaat uit geluidsman An-dré Dieterman, ook dit jaar weer de entreeprijs publieksvriendelijk te houden. Johnny Onslow: “Onze spon-soren zijn tijdens de voorgaande edi-ties tevreden geweest over het festival en de wijze waarop het bekendheid heeft gekregen. Hierdoor kunnen wij ook dit jaar weer op hun steun vertrou-wen.” André: “Met de sponsoring dra-gen zij direct bij aan de mogelijkhe-den om het festival naar een hoger ni-veau te tillen. De geluidsapparatuur wordt professioneler, het licht uitge-breider, de exposure en naamsbe-kendheid nog groter.” BZ Onslow vult aan: “Ook bij de bands in de regio is het festival bekend en zij melden zich dan ook massaal aan. Voor een band is het natuurlijk altijd gaaf om voor een volle enthousiaste zaal te spelen.”

Profuna Ocean is een sferische rock-band die verrast met intense muzikale teksten die plotseling overvloeien in

heavy rock passages. Hun muziek wordt gekenmerkt door een afwisse-ling van composities waarin gangbare elementen middels geavanceerde overgangen worden samengevoegd met stukken met diepgang.De coverband Frog Fever uit Herwij-nen is een band met een lekker rauw en swingend geluid en een goedgevuld repertoire. Door een mix van heden-daagse rock, jaren zestig rock en vette blues raakt de band het publiek recht in het hart. De stijl van het Asperense

Onslow is, met uitsluitend nog eigen nummers, inmiddels moeilijk meer in een hokje te plaatsen maar wordt door de bandleden beschreven als Neder-landstalige countryrock-pretpunk. Soms duidelijk de punkrock, dan weer country, poppy of een tranentrek-kende ballade. Allemaal aanstekelijke meezingers in allerhande stijlen met de meest poëtische en bizarre teksten en met een dikke knipoog naar het le-ven. Ficky Stingers is een gelegen-heidsband en heeft zich toegelegd op

het spelen van covers van de Rolling Stones. En dat zij de tent op zijn kop kunnen krijgen heeft het 11-koppige gezelschap al meerdere keren bewe-zen. De band bestaat uit de mannen van Ramblin’ Men aangevuld met bac-king vocals, toetsen en een scheu-rende sax. Dit keer dus niet akoestisch - zoals gebruikelijk voor dit gezelschap - maar lekker vet elektrisch. Tussen de optredens door zal dj Mark van MVie achter de draaitafel plaatsnemen. Entreeprijs: 6,00 euro.

Asperen rockcity beleeft negende editie

FOTO: A. BOR

Op vrijdag 8 februari wordt in Leerdam de jaarlijkse ‘warme truien’-dag gehouden.

De basisscholen zijn aangeschreven om deel te nemen aan de warming up in de ochtend door Sportacademy Muslu in samenwerking met de sportklas van het Heerenlandencollege. De scholen is ver-der gevraagd mee te werken aan een wedstrijd: “Wie breit de langste sjaal?” De scholen krijgen breiles en natuurlijk zijn er mooie prijzen te winnen. Tussen de middag zullen Wim van der Leij en Victor Molkenboer erwtensoep uitdelen in de binnenstad.

Ook de Leerdamse ondernemers doen weer mee met de Warme Truiendag. In de middag is er een fotograaf in de bin-nenstad die mensen in hun mooiste,

gekste of warmste trui op de gevoelige plaat vastlegt. De burgemeester is als ambassadeur van de Kringloopwinkel betrokken bij de Warme Truiendag. Hij brengt een bezoek aan de Kringloop die dag.

Klimaatfeestje’s Avonds wordt een Klimaatfeestje ge-organiseerd in GO. Daar wordt ook het duurzaamheidsbeleid gelanceerd. Het Millenniumteam stelt zich voor en alle organisaties die op welke manier ook een bijdrage kunnen leveren aan duur-zaamheid zijn present en laten zien wat zij kunnen betekenen. De gemeente Leerdam werkt samen met Kleurrijk Wonen en stichting Blauwzaam aan het uitwerken van de plannen. Ook het ge-meentelijk ambtenarenapparaat mee met de Warme Truiendag.

Leerdam in de ban van ‘warme truien’-dag Het GeoFort in Herwij-

nen vraagt kinderen een kaart te teke-nen van een plaats waar ze van hou-den. Ze maken daarmee kans op een schoolreisje naar het GeoFort met hun klas.

Op 16 februari opent Jurre Bosman van SchoolTV de expositie van de mooiste tien inzendingen en maakt de winnaar bekend.

Het GeoFort geeft een aantal aanwij-zingen. “De best geïllustreerde kaar-ten staan vol met goede herinnerin-gen, speciale plekken, emotie en tips. Sommige mensen zijn gek op winkel-

tjes, anderen tekenen weer bijzondere plekken in de natuur. Misschien is jouw kaart een herinnering aan een vakantie, de buurt waarin je woont, of het kan zelfs een fantasieplek zijn, zo-als een plaats uit je favoriete boek.”

Op de site van They Drawn and Travel (www. theydrawandtravel.com) kun-nen kinderen die mee willen doen veel inspiratie op doen. Hier hebben veel kunstenaars over de hele wereld het-zelfde gedaan: een kaart gemaakt van hun favoriete plek.

Hoe de kaart precies wordt, mag de inzender helemaal zelf bepalen. En

ook de materialen die hij of zij ge-bruikt. Stempelen, scheuren, knip-pen, verven, tekenen, schrijven: het kan allemaal. Wel moet de kaart een bepaald for-maat hebben: 42 centimeter breed en vijftien centimeter hoog (dat is een A3-papier in de lengte door midden).Het mag een individuele inzending zijn, een kaart van een groepje vrien-den of één van een hele klas.

Inzendingen kunnen onder vermel-ding van naam, leeftijd, school en e-mailadres tot 14 februari worden ge-stuurd naar GeoFort, Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen.

GeoFort schrijft tekenwedstrijd uit

Juf Marianne heeft vorige week dinsdag haar verjaardag en laat-ste werkdag gevierd op OBS Willem Alexander in Haaften. Na bijna twaalf jaar werkzaam te zijn geweest op de school, gaat ze met pensioen.

Om met aandacht afscheid te nemen

van ieder kind heeft de juf tijdens het speciaal voor haar georganiseerde af-scheidsontbijt in alle groepen een ge-dicht voorgelezen. Na een dag vol her-inneringen, mooie woorden en ver-schillende cadeaus is de juf tot slot voor de laatste keer toe gezongen. En zoals bij ieder die je aan het hart gaat,

werd juf Marianne met een traan en een lach gedag gezegd.

De 65-jarige Marianne Kint woont in Zaltbommel, maar komt oorspronke-lijk uit Amsterdam. Ze begon haar loopbaan in 1969 op de eerste Amster-damse Jenaplanschool om vervolgens als Remedial Teacher op een ‘zwarte school’ in de Amsterdamse Pijp te gaan werken. Na de geboorte van haar drie kinderen, een verhuizing naar Zaltbommel en een baan als manager Communicatie en Sociale vaardighe-den bij een bureau van bedrijfstrai-ningen is zij sinds mei 2001 werkzaam op OBS Willem Alexander.Naast haar taak als Intern Begeleider en ICT’er is Marianne ook altijd groepsleerkracht geweest. Door voort-durend oog te hebben voor de speci-fi eke capaciteiten én kwaliteiten van een kind heeft ze de ambitie van de school, om elk kind zo optimaal mo-gelijk te laten ontwikkelen, op overtui-gende en persoonlijke wijze vorm ge-geven. Het typeert Marianne dat ze in alles wat ze doet, zoekt naar de juiste balans in benadering en samenwer-king. Juf Marianne wordt opgevolgd door Marieke van der Wal.

Juf Marianne vertrekt met lach & traan

FOTO: AANGELEVERD

Woensdag 30 januari 2013

29vrije tijd

Page 30: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

woensdag30 januari

donderdag31 januari

De Speelhut en Jeugd Actief spelen binnen

Lampionnenoptocht voor jarige Beatrix

Kinderen in de leeftijd van vier tot en met 8 jaar (zeg maar: basisschool groep 1 tot en met 4) kunnen van 14:00 tot 16:00 uur komen spelen bij speel-o-theek De Speelhut in Leerdam. Die houdt samen met Stichting Jeugd Actief een grote binnenspeeldag. Kinderen mogen met al het speelgoed van de speel-o-theek spelen en kunnen zich daar zeker wel even mee vermaken. Deelname is gratis.

Om 19:00 uur start bij het dorpshuis te Aspe-ren een lampionnenop-tocht ter ere van de 75e verjaardag van koningin Beatrix. Ad Astra zorgt voor muziek en de brandweer rijdt mee.

WOENSDAG 30 JANUARI

Open dag bij Wilskracht 13:30-15:15, Haaften, sport-hal Brouwerskamp. Gymver-eniging Wilskracht houdt een open dag. Kleuters van drie tot en met zes jaar kun-nen zich uitleven op diverse toestellen. Denk aan: tram-polinespringen, zwaaien aan de ringen, evenwicht op de balk. Een leuke middag om kennis te maken met de gymvereniging. www.gymwilskracht.nl

Open eettafel 17:00, Leerdam, Lingesteyn, Kon. Emmalaan 82. Open eettafel. Reserveren via Rivas zorglijn: 0900-8440.

Theatervoorstelling Bo-venkamer bij alzhei-mercafé Geldermalsen19:30, Geldermalsen, zorg-centrum Ravestein, De Wie-ken 11. Thomas Borggrefe speelt de voorstelling ‘Bo-venkamer’, een solovoorstel-ling rond het thema demen-tie. Na afloop van de voor-stelling gaat Borggrefe met de aanwezigen in discussie. Toegang is gratis.

DONDERDAG 31 JANUARI

Oranje boven rondlei-ding12:00,13:00,14:30, Leerdam, Royal Leerdam Crystal. Ter ere van de 75e verjaardag van Koningin Beatrix wordt het nieuwe Oranjevaasje Beatrix 75 in de Kristalwin-kel gepresenteerd. Een erva-ren gids leidt mensen door Kristalfabriek, terwijl de glasblazers het Oranjevaasje Beatrix 75 blazen. Aanslui-tend kan men de slijperij be-kijken en in de Koninklijke vitrine kan men diverse Oranjevaasjes en andere Ko-ninklijke objecten bewonde-ren. Entree: 10,00 euro. Bij aankoop van een Oranje-vaasje een rondleiding voor 1 persoon gratis. Ook op 2 februari om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur. Graag vooraf aanmelden. www.royalleerdam.nl

Open kooravond Ba-ruch Hasjeem 19:30-22:15, Leerdam, Pau-luskerk, Europaplein 1. Gospelkoor Baruch Hasjeem houdt een open avond. De deelnemers studeren een miniconcert in dat ze aan het einde van de avond in de Pauluskerk ten gehore bren-gen voor een genodigd pu-bliek. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Meezingen in GO 20:00, Leerdam, Cultuurcen-

trum GO. Gezellig met el-kaar zingen op het niveau ‘meegalmen onder de dou-che’. Muziek is aanwezig en teksten worden geprojec-teerd. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage van 2,50 euro wordt op prijs gesteld.

VRIJDAG 1 FEBRUARI

Oud papier 8:30, Leerdam, wijken Ter Leede en Noord. Het Stede-lijk Leerdams Mannenkoor haalt vanaf 8:30 uur oud pa-pier op in de wijken Plan Ter Leede en Noord (Bongerd, Donk en Griend en de we-gen daar omheen).

Crea Weekend 10:00-17:00, Gorinchem, Evenementenhal Gorin-chem, Franklinweg 2. Beurs met de nieuwste hobbyma-terialen en deskundig ad-vies, workshops en demon-straties. Tot en met 3 febru-ari.www.evenementenhal.nl

Die Jahreszeiten 20:00, Gorinchem, Grote Kerk. Christelijke Oratorium-vereniging Gorkum voert ‘Die Jahreszeiten’ van Joseph Haydn uit. De zeventig leden tellende COV Gorkum en het randstedelijk begelei-dingsorkest Sinfonia vullen het grootste deel van het podium. Solisten: Lisette Emmink (sopraan), Jean Leon Klostermann (tenor), Hans de Vries (bas) en Eric

Jan Joosse op het clavecim-bel. Toegangskaarten kosten in de voorverkoop 27,50 euro en aan de deur 30,- euro. Kaarten zijn te bestel-len bij Ritmeester in Meer-kerk en Van Kralingen in Leerdam. Of via de site: www.covgorkum.nl

Afrikaanse percussie 20:00-22:00, Geldermalsen, Le Mélangeur, Markt. Hein Oxenaar verzorgt een work-shop Afrikaanse percussie bij Cultureel Café Gelder-malsen. Het is een workshop voor jong en oud, iedereen kan meedoen, met en zon-der muzikale ervaring. In-strumenten zijn ter plekke aanwezig. Entree: gratis. www.cultureelcafegeldermal-sen.nl

Après-ski20:30-01:00, Beesd, dorps-plein. Snowdream start met een après-ski avond met dj Roy. Entree: 10,00 euro, in-clusief vier gratis munten.www.snowdream.nl

Sister20:30 Geldermalsen, Linge-Film, Frederik Hendrikstraat 3. LingeFilm vertoont de Frans-Zwiterse film ‘Sister’; een ontroerende en onthut-sende film over familieban-den, volwassenen die nooit opgegroeid zijn en kinderen die te snel volwassen moes-ten worden. Het sociale drama speelt zich af in de sneeuw van een paradijselijk

skioord. De twaalfjarige Si-mon woont samen met zijn oudere zus Louise in een troosteloze flat. Hoewel Louise eigenlijk voor hem zou moeten zorgen, is ze steeds de hort op met weer een ander vriendje en is het aan Simon om geld bij el-kaar te schrapen. Simon houdt zich goed, maar aan alles is te merken dat hij een vader en een moeder mist. De tegenstelling arm en rijk worden in ‘Sister’ op een na-tuurlijke wijze geografisch benadrukt: de spierwitte hellingen waar de welvaren-den der aarde moeiteloos naar beneden suizen, rich-ting het dal waar Simon en Louise in een grauwe verval-len blokkendoos van een ap-partementencomplex wo-nen, maar nooit de grens overschrijden. Entree: 7,50 euro,.www.lingefilm.nl

ZATERDAG 2 FEBRUARI

Wandeling 8:30, Geldermalsen, clubge-bouw De Wandelaar, Kost-verlorenkade 14. Wandel-vereniging Prinses Marijke houdt een winterwandeling richting Mariënwaerdt, de tocht is geschikt voor Nordic Walkers. De 40km start om 8:30 uur, de 25 km om 9:00 uur en de 15, 10 en 5 km vanaf 9:30 uur.www.cwsvprinsesmarijke.nl

Voorleesontbijt

zondag 3 februari

ACQUOYHerv. Gem. 10.00 uur ds. Bor.

ASPERENGeref. Kerk 10.00 uur mw. ds. J. Visser, 18.30 uur vesper. Herv. Gem. 10.00 uur kand. J. Hogen-hout, 18.30 uur kand. A.C. Baan, Jeugddienst.

BEESDR.K. Kerk 10.30 uur Eucharistie-viering. `t Veld Beesd/Acquoy 10.00 uur drs. B. de Velde Harsenhorst.

DEILHerv. Gem. 10.00 uur drs. Christien van Harten.

ESTHerv. Gem. 19.00 uur ds. W. Altena (donderdag 31 januari). 10.00 uur ds. G. Wassinkmaat.

GELDERMALSENRemonstrantse Werkgroep West-Betuwe ism Doopsgezinde Broederschap 09.30 uur dr. J.H. Siebrand. Vrije Evang. Gem. de Ark (MBO Helicon) 10.00 uur ds. E. Brinkman.

HAAFTENEvang. Gem. Haaften e.o. (Dorps-huis, Dorpshuisstraat 2) 10.00 uur Anton Doornenbal. Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. A.C. de Kruijf, 18.30 uur ds. W. van Weelden.

HEI- EN BOEICOPHerv. Gem. 09.30 uur ds. J. van Dijk, 18.30 uur ds. P. de Jager.

HELLOUWHerv. Gem. 09.30 uur kand. W.J. Westland, 18.30 uur ds. J. Niesing.

HERWIJNENGeref. Kerk 10.00 uur ds. G.J. Mink, H.A., 18.30 uur ds. G.J. Mink. Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Broekman, Viering H.A., 14.30 uur Zorgcen-trum Avondlicht, Voortgez. bed. H.A., 18.30 uur ds. J. Broekman, Dankz. H.A..

HEUKELUMHerv. Gem. 10.00 uur ds. M.B. He-ijting, 18.30 uur ds. J. Stelwagen.

KEDICHEMHerv. Gem. 10.00 uur ds. T.R. Noorman.

LEERBROEKHerst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. R.W. Mulder.

LEERDAMChr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. J. v. Walsem. Christengem. De Tabernakel 10.00 uur Stef Kastanja (gebouw West-End in wijk West). Evang. Lutherse Gem. 17.00 uur Mw. ds. C. van Opstal. Geref. Bethelkerk 10.00 uur ds. B.H. Steenwijk. Geref. Gem. Adullamkerk 19.30 uur ds. J.J. van Eckeveld (donderdag 31 januari). 10.00 en 18.00 uur leesdienst. Geref. Gem. in Ned. 09.30 en 18.30 uur leesdienst. Geref. Kerk

Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. G.P. Hommes, 16.30 uur ds. R. Meijer. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 en 17.00 uur ds. A. Schroten. Herv. Gem. Pauluskerk 09.30 uur ds. J.A.W. Verhoeven, 18.30 uur ds. C. Nieuwenhuizen. Levend Woord Gem. (Gebouw Maranatha, J.A. Burgersstr. 1) 10.00 uur ds. F. Croes, H.A.. Ned. Geref. Kerk (Hoogstraat) 10.00 en 18.30 uur ds. J. v.’t Hof, 15.30 uur dienst. Verpleeghuis Lin-gesteijn 10.30 uur ds. J. Alma.

LEERDAM-OOSTERWIJKHersteld Hervormde Gemeente (in Luterse kerk) 09.30 uur kand. J. Kommerie, 18.45 uur ds. A. Kos.

NIEUWLANDHerv. Gem. 09.30 uur ds. C.J. Barth (Voorber. H.A.), 18.30 uur ds. R.R. Eisinga.

OOSTERWIJKHerv. Gem. PKN 09.30 uur ds. H.I. Methorst, H.A., 18.30 uur ds. H.I. Methorst, Dankz. H.A..

OPIJNENHerv. Gem. 11.00 uur ds. N. Raat-gever.

RHENOYProt. Gem. 10.00 uur ds. H.G. Dijk.

RUMPTHerv. Gem. 10.00 uur ds. B. Oos-terom.

SCHOONREWOERDGeref. Kerk 10.00 uur ds. E. Was-senaar, 18.30 uur ds. J. Visser-Son-neveld, Zangdienst. Herst. Herv. Kerk 09.30 uur ds. C. Oorschot, 18.30 uur ds. J.L. Schreuders. Herv. Gem. 09.30 uur ds. R.R. Eisinga, 18.30 uur ds. T.C. de Leeuw.

SPIJKHerst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. D.J. Budding, 14.30 uur ds. J.L. Schreuders.

TRICHTSt. Herv.-Geref. Evangelisatie Tricht 14.30 uur ds. E. van Rooijen.

TUILNed. Herv. Gem. 09.30 uur ds. N. Raatgever.

VARIKR.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering.

VURENGeref. Kerk 10.00 uur ds. M.C.E. Kollenstaart, 18.30 uur ds. P. Vermaat. Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.R. van Ankeren.

WAARDENBURGHerst. Herv. Gem. (Kerkstraat 17a) 09.00 uur ds. J.L. Schreuders, 18.30 uur ds. M. v. Sligtenhorst. Herv. Gem. Waardenburg-Neerijnen PKN 10.00 uur ds. B.V. Haverkamp, 18.30 uur ds. C.A. van der Graaf.

ZIJDERVELDHerv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. D. Verkuil.

TANDARTSEN Waarneemgroep Asperen - Beesd - Buren - Culemborg - Everdingen - Geldermalsen - Heukelum - Leer-dam - Lexmond - Tricht – Vianen: 2 en 3 februari : A.H. Goosen-Gra-vendijk, Pr. Bernardstraat 24, Via-nen, tel. 0347-376919. De behan-deltijden zijn zaterdag en zondag om 12.00 en 19.00 uur, aanwezig zijn in de betrokken praktijk.

HUISARTSENAsperen - Herwijnen - Heukelum - Kedichem - Leerbroek - Leerdam - Oosterwijk - Schoonrewoerd - Spijk - Vuren: de dienstdoende huisarts is van ma. t/m vr. van 17.00 tot 8.00 uur en vr. van 17.00 tot ma. 08.00 uur bereikbaar via de Centrale

Huisartsenpost in Gorinchem: tel. 0183-646410. Op woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geldt een aparte regeling en via het tel.nr. van uw eigen huisarts hoort u wie er dienst heeft. De huisartsenpost wil zoveel mogelijk patiënten hel-pen en werkt daarom op afspraak. Bel daarom altijd eerst voor ver-trek, en neem ook een geldig legiti-matiebewijs mee.

Zie ook: www.chpgorinchem.nl

Beesd - Deil - Haaften - Waarden-burg - Ophemert - Opijnen: de dok-terspost Tiel is te bereiken onder tel.nr.: 0900-7060504.

Zie ook: www.haptiel.nl

service

meer service online op www.hetkontakt.nl

ZONDAG 10 FEBRUARI

Wandelen over laarzenpad ‘t BroekIVN West-Betuwe houdt een wandeling over het laarzenpad van ’t

Broek. Dit natuurgebied van Staatsbosbeheer ligt in de komgronden van Waarden-burg. Pas in de jaren vijftig zijn de komgronden, door verbeterde technieken om te ontwateren, ontwikkeld. Voor die tijd waren ze voornamelijk in gebruik als hooiland en stonden er eendenkooien. De route gaat over het laarzenpad en door twee oude eendenkooien, wilgengrienden en het Meesterbos. De wandeling start om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Veerstraat en duurt twee uur. Laarzen onontbeerlijk.

q WWW.IVN.NL/WEST-BETUWE

Woensdag 30 januari 2013

30vrije tijd

Page 31: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.HETKONTAKT.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

uitgaan

vrijdag1 t/m zondag 3 februari

zaterdag2 februari

zaterdag2 februari

Oostenrijks feest op dorpsplein Beesd

De aimabele schoften van Tomeloos

Emmy Verhey speelt in de Deilse kerk

Trio Cabaret Tome-loos speelt om 20:00 uur de muzi-kale cabaretvoor-stelling ‘Aimabele Schoften’ in GO te Leerdam. Entree: 9,50 euro.

Snowdream heeft dit jaar geen echte sneeuw, maar wel echte Oostenrijkse après-ski. In de tent op het dorpsplein barst het feest vrijdagavond vanaf 20:30 uur los met après-ski-dj Roy. Zaterdagavond bouwt coverband Total Eclipse een feest (20:30-01:00 uur) en zondagmiddag vanaf 14:00 uur is er een gratis après-ski party met dj en ‘t Kappeleke uit Buurmal-sen.

Topvioliste Emmy Ver-hey speelt vanaf 20:15 uur triosonates van J.S. Bach en andere meester-werken uit de Baroktijd in de kerk te Deil. Meer info: www.muziekopde-dijk.nl

Schoften: een vrolijke, muzi-kale en ontroerende voor-stelling. Entree: 9,50 euro. Reserveren: [email protected] of www.go-leerdam.nl

Muziek op de dijk: Emmy Verhey 20:15, Deil, kerk, Deilsedijk. Topvioliste Emmy Verhey speelt triosonates van J.S. Bach en andere meesterwer-ken uit de Baroktijd, samen met Aart Bergwerff (clave-cimbel/orgel) en Douw Fonda (cello) in de sfeer-volle kerk van Deil. Violiste Emmy Verhey heeft eigenlijk geen introductie nodig. Al vijftig jaar is violiste Emmy Verhey een internationale vedette. Vanuit grote profes-sionaliteit en integer, artis-tiek idealisme weet zij haar spel steeds te vernieuwen. Haar repertoire is opmerke-lijk divers en toont haar mu-zikale veelzijdigheid en technisch vakmanschap. En-tree: volwassenen € 15,- en kinderen tot 12 jaar / CJP € 7,50. Reserveren: 06-10820018 of www.muziekopdedijk.nl

Crazy Piano’s 20:15, Gorinchem, Schouw-burg De Nieuwe Doelen. In Schouwburg De Nieuwe Doelen een spetterende rol-lercoaster van piano-enter-tainment. Het internationaal vermaarde muziekconcept Crazy Piano’s staat dit sei-zoen opnieuw in het theater

9:00-10:00, Leerdam, biblio-theek. Ter afsluiting van de Nationale Voorleesdagen houdt de bibliotheek een voorleesontbijt met Bakker Edwin van Bakkerij de Jager. Hij leest voor uit diverse prentenboeken uit de Top 10 voor prentenboeken ter-wijl de kinderen smullen van alle lekkere dingen van Bakkerij de Jager.

Fancy Fair vv Heukelum14:00-21:00, Heukelum, ter-rein vv Heukelum. Voetbal-vereniging Heukelum de jaarlijkse Fancy Fair dagen. Er zijn spellen in de kantine, te winnen: rollades, shoarma-schotels, vleesschotels en boodschappentassen. Er wordt een gloednieuwe fiets verloot, beschikbaar gesteld door rijwielhandel Van Zo-meren, en een tv van Wak-kermans uit Beesd.

Veteranencafé 14:00-16:00, Gorinchem, Hotel Gorinchem, Van Ho-gendorpweg 8-10. Veteran-encafé.

Tangoconcert ‘Un Viaje’ 20:00, Neerijnen, Stroom-huis, Van Pallandtweg 1. Een bijzonder tangoconcert. So-praan Michelle Reiche neemt in ‘Un Viaje (por la Vida con el Tango)’ de luiste-raar mee ‘op reis door het leven’. Het repertoire be-staat voornamelijk uit liede-ren van de Argentijnse com-ponist Astor Piazzolla. Tus-

sendoor wordt in het Nederlands het verhaal van de liederen verteld. Zij zijn gebaseerd op de poëzie van de dichter Horacio Ferrer. De verhalen verbinden de liederen met elkaar. Het wordt een concert vol ver-stilling, emoties en opzwe-pende momenten. www.stroomhuisneerijnen.nl

Disco-avond20:00 Leerdam, Grand Café M’n Moeder, Kerkstraat. Disco met dj Jan Millenaar, hij draait danceclassics, cari-bean, Nederlandstalig en goud van oud.

Tomeloos 20:00, Leerdam, Cultuurcen-trum GO, Dr. C. Voogdplein 90. De muzikale cabaret-voorstelling Aimabele Schof-ten van het trio Cabaret To-meloos is ‘Old School’ caba-ret. De mannen van Cabaret Tomeloos zijn de veertig ge-passeerd. Zich bewust van de beperkingen in hun be-staan. Maar grenzen zijn er om te overschrijden. De mannen proberen zich staande te houden in een maatschappij van gestoorde middenstanders en contro-lerende ambtenaren. De een zoekt naar antwoorden, de ander stelt geen vragen. In een aaneenschakeling van persoonlijke belevenissen, absurde sketches, sterke liedjes en maffe kronkels vullen ze elkaar aan en zitten elkaar dwars. Aimabele

met een twee uur durende show: ‘Let’s go crazy’. www.denieuwedoelen.nl

Hand in hand 20:30, Gorinchem, Theater ‘t Pand. ‘Hand in hand’ van Rory de Groot geeft een kijk in het leven van een jongen die heel dicht bij een carri-ère was in een wereld die voor velen een droom is of zal blijven. Een verhaal over gemiste kansen en succes. www.theaterpand.nl

Total Eclipse20:30-01:00 Beesd, dorps-plein. Snowdream optreden van coverband Total Eclipse. Entree: 12,50 euro.www.snowdream.nl

Asperen Rock City 20:30, Asperen, dorpshuis EMM. Asperen Rockcity met optredens van de Asperense band Onslow (Nederlands-talige countryrock-pret-punk), de Herwijnense co-verband Frog Fever, de sferi-sche rockband Profuna Ocean en Rolling Stones-co-verband Ficky Stingers. Tus-sen de bantredens door zal dj Mark van MVie achter de draaitafel plaatsnemen. En-tree: 6,00 euro.

ZONDAG 3 FEBRUARI

Kinderdienst Vuren over Vedettes 10:00, Vuren, Gerefor-meerde Kerk. Kinderdienst over het thema ‘Vedettes,

verloren, vinden.’ Voorgan-ger is ds. Marien Kollen-staart.

Salem 10:00, Lingewaal fm. Recht-streekse uitzending van de kerkdienst van de Her-vormde Gemeente uit Vu-ren.

Overstag 10:00, via RTV Betuwe. Rechtstreekse uitzending van de kerkdienst in de Ge-reformeerde kerk Gelder-malsen.

MAANDAG 4 FEBRUARI

BOP 10:15-11:45, Asperen, dorps-huis EMM, Van Langeakstraat 6. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open, iedereen kan er koffie komen drinken en een spelletje spelen.

Open eettafel 11:45, Asperen, dorpshuis EMM. Open eettafel voor 55+’ers. Inloop vanaf 11:45 uur, driegangenmenu om 12:30 uur. Aanmelden uiter-lijk 1 februari bij Margreet van den Boom (0345-615778).

Après-ski14:00-19:00 Beesd, dorps-plein. Gratis apres-ski feest met dj en ‘‘t Kappeleke uit Buurmalsen. Entree: gratis.www.snowdream.nl

Contactmiddag NH-

Kerk Opijnen 14:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. Leen-dert en Ans van Soelen uit Geldermalsen doen in woord en beeld verslag van hun voettocht naar Santiago de Compostela (Spanje).

“Wees niet bang” 19:45, Leerdam, Bethelkerk, Westwal 29a. Aglowavond voor vrouwen. Susanna Ver-steeg spreekt vanuit het christelijk geloof over het thema: “Wees niet bang”. Er wordt ook met elkaar ge-zongen en er is gelegenheid om voor je te laten bidden. Entree: gratis, wel collecte.

DINSDAG 5 FEBRUARI

Lezing over erfrecht 20:00, Vuren, Cultuurcen-trum De Koels, Molenlaan 17. Notaris W. van Leussen uit Arkel komt langs bij de Waalkring Vuren/Dalem. Hij geeft uitleg over het nieuwe erfrecht en andere zaken waarbij een notaris nodig is. Entree is voor leden gratis, niet-leden betalen 2,50 euro.

Winterbijeenkomst Oud Asperen 20:00, Asperen, dorpshuis EMM, Van Langerakstraak. Vereniging Oud Asperen heeft museumconservator Peter Schipper uitgenodigd voor een lezing over ‘kunst, antiek of kitsch?’. Het is mo-gelijk spullen mee te nemen,

die besproken en getaxeerd worden. Entree: gratis.

Lebbis 20:15, Gorinchem, Schouw-burg De Nieuwe Doelen. Lebbis gaat op zoek naar het belang dat mensen bij hun duidelijkheid en hun waar-heid hebben. En dan de deu-ken erin trappen. www.denieuwedoelen.nl

King of devils island 20:15, Gorinchem, ‘t Pand. Vertoning van de film ‘King of devils island’. Begin twin-tigste eeuw werd op het Noorse eiland Bastøy een in-ternaat voor moeilijk han-delbare jongeren gerund. Vanaf dag één ziet de zeven-tienjarige Erling hoe er door huisvader Bråthen en direc-teur Bestyreren met harde hand wordt geregeerd. Er-lings verzet tegen het re-gime lijkt niets uit te halen, tot hij bevriend raakt met een aantal internaatgenoten die dezelfde drang naar vrij-heid voelen. Entree: 7,00 euro.

DONDERDAG 7 FEBRUARI

Netwerklunch 0183 12:30-14:00, Gorinchem, TAX, Markt. Netwerklunch voor dames uit Gorinchem en omstreken, om ideeën uit te wisselen en elkaar te motiveren. Entree: gratis, ei-gen lunch betalen. Aanmel-den tot 5 februari: [email protected].

Winnaars bij ASH Voetbalvereniging ASH

heeft weer een draaimiddag gehou-den en de winnaars van de huis-aan-huis verloting zijn bekend gemaakt. Hieronder een overzicht van de prij-zen en de bijbehorende winnende lot-nummers.

1: 300,00 euro lot 23052: 200,00 euro, lot 10763: 100,00 euro, lot 04934: 75,00 euro, lot 01185: 50,00 euro, lot 1376 Staatslot: 1523, 2022, 0548, 0266, 2732

Verzamelbeurs in Maranatha

De postzegelvereniging houdt op zaterdag 2 maart de derde grote verzamelbeurs in gebouw Mara-natha te Leerdam. Tussen 10:00 en 16:00 uur is er van alles te zien. Er zijn ook verzamelaars die laten zien hoe je poppen en beren maakt. Een aantal bouwers toont bouwwerken van LEGO World. Ook zijn er boeken, stripboe-ken en legpuzzels te koop. De op-brengst is bestemd voor aids-weeskin-deren. Meer informatie via [email protected].

EHBO-cursus in Leerbroek

De EHBO-vereniging van Leerbroek start dit voorjaar weer een EHBO cursus voor beginners. Tij-dens de cursus leren de cursisten di-verse verwondingen en ongevallen te beoordelen en daarna zo nodig eerste hulp te verlenen of verband aan te brengen.

Ook reanimatie en het gebruik van een AED komen tijdens deze cursus aan bod. De cursus wordt afgesloten met een examen waarbij de deelne-mers een erkend EHBO-diploma kun-nen behalen.

De cursus zal gehouden worden in Hervormd Centrum De Overkant in Leerbroek en zal bestaan uit zes bij-eenkomsten van 9:00 tot en met 12:00 uur. De startdatum is zaterdag 9 fe-bruari 2013. De kosten voor de cursus bedragen 175 euro. Dit is inclusief les-pakket, koffi e/thee en examen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een gedeelte van het cursusgeld.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Neli Aalvan-ger (0345-599 506 of [email protected]).

Branie Theater uit Breda houdt op 22 februari een grote benefi etavond voor Slot Loevestein.

Remco Raessen en Peter Stax van Bra-nie Theater: “Loevestein is deel van onze nationale trots en maakt deel uit van onze historie. Slot Loevestein

opent de poorten voor iedereen die het roemruchte verleden wil opsnui-ven, aanraken en meemaken. En dat moet ook na 2013 zo blijven.” Bezoe-kers worden vanaf 18:30 uur meegeno-men in diverse tijdvakken uit de 650-jarige geschiedenis. Jannes de Goochelaar zal bezoekers vermaken

met zijn middeleeuwse toverkunsten. Een troubadour zal de geschiedenis van de meest beroemde (gedwongen) bewoner van het slot, Hugo de Groot, bezingen. Daaraan zal natuurlijk ook zijn ongeëvenaarde ontsnapping in zijn boekenkist niet ontbreken. De he-ren van Branie Theater kruipen in de huid van de gebroeders Grimm die tij-dens de Napoleontische tijd hun prachtige sprookjesboek uitbrachten. Zij zullen hun sprookjes vertellen.

De dames van Theater Echt Waar hou-den bezoekers als ‘warm-hout-vrou-wen’ warm met een lied en een verhaal waar de wangen van gaan gloeien en het hart gevuld van raakt met winterse warmte. Er zijn theatervoorstellingen om 19:00 en 20:15 uur, en bij veel be-langstellingen ook om 21:30 uur. Ui-teraard wordt ook de inwendige mens niet vergeten en zullen er op diverse plaatsen versnaperingen en bijzon-dere ontmoetingen zijn. De vesting en taveerne zijn open tot 23:00 uur. Alle deelnemers leveren geheel belange-loos een bijdrage aan deze avond. De entree bedraagt 9,50 euro Kaarten kunnen uitsluiteind online besteld worden via www.slotloevestein.nl.

Benefietavond voor Slot Loevestein

FOTO: AANGELEVERD

Woensdag 30 januari 2013

31vrije tijd

Page 32: 05 Editie Leerdam 2013

gorinchem-autostad.nl

Van Muijlwijk

Mazda MX-5 1.6 Exclusivezilver – 2003 - 115.000 km

€ 6.895,-

Ford Focus 2.0 Titanium rood – 2009 - 44.500 km

€ 16.295,-

+ AIRCO + NAVI/CRUISE

voor meer occasions www.kia-schelluinen.nl

Renault Megane 2.0 Privilege Autom.antaciet – 2005 - 87.000 km

€ 7.895,-Kia Ceed 1.6 Premiumpack 5-drs Cruise/Navi/Airco bruin 2012 15.000 km € 24.295,- Kia Ceed 1.4 Navigator Pluspack SW Airco beige 2012 28.500 km € 16.895,-Kia Ceed 1.4 X-ecutive SW AIRCO zilver 2009 122.600 km € 10.295,-Skoda Fabia 1.4 Ambition 5drs Cruise/Airco zilver 2009 27.500 km € 8.895,- Chevrolet Matiz Style 5-drs Automaat/Airco zwart 2010 10.500 km € 7.995,-Mitsubishi Colt 1.5 d’Azur 5-drs Xenon/Airco blauw 2006 115.000 km € 6.695,- Subaru Justy 1.0 Comfort Sport 5-drs Airco zilver 2008 77.000 km € 6.395,- Chevrolet Nubira 1.6 Spirit SW Airco zilver 2006 74.500 km € 5.695,-Chevrolet Matiz 0.8 Spirit 5-drs wit 2009 62.600 km € 5.495,- Peugeot 206 1.4 XT 3-drs Automaat/Airco rood 2005 128.000 km € 5.295,- Hyundai Atos 1.1 Dynamic Cool Trekhaak/ Airco rood 2005 42.700 km € 4.595,-

Cabriolet + AIRCO/NAVICabriolet + AIRCO Cabriolet + NAVI

Van MillOPEL ASTRA 5drs Edition 1.4 T Benzine Technical grey 29/07/11 17.151 € 16.995,00

OPEL ASTRA ST Edition 1.3 CDTI Diesel Technical grey 12/12/11 43.187 € 16.995,00

Opel ASTRA 5drs Edition 1.6 T Benzine Carbon flash black 23/06/11 31.501 € 16.995,00

OPEL ASTRA 5 TWINTOP TEMPTATION 1.6 Benzine

black SAPPHIRE M 28/03/08 41.179 € 13.995,00

Opel Zafira 111-edition 1.8 Benzine Casablanca white 29/06/11 32.476 € 17.995,00

Opel Zafira Tourer Cosmo 1.4 T Benzine Mahogany 03/05/12 18.091 € 27.995,00

Opel Insignia 5drs Cosmo 2.0 CDTI Diesel Silver lake 19/03/12 5.217 € 27.995,00

Opel Movano Open Laadbak 2.3 cdti Diesel

wit 09/06/11 2.846 € 22995,- ex btw

Opel Movano Kipper 2.3 cdti Diesel wit 30/09/11 2.122 € 22995,- ex btw

Chevrolet Aveo LT 1.3 Diesel carbon black 5/10/2012 17.500 € 14.995,00

Chevrolet Volt LTZ 1.4 Elektrisch Summit white 27/07/12 5.000 € 45.500,00

OCCASION?

Go Further

Kijk voor ruim 500 scherp geprijsde occasions en demonstratiemodellen met 2 jaar garantie

op www.ardeaauto.nl

Gorinchem • Newtonweg 20 • Tel.:0183-646000

Kanters en BoleniusOpel Astra 1.8 Cabriolet 1999 € 2.950,00 Peugeot 207 1.6 XS 2009 € 7.950,00 Suzuki GSX600F 1998 € 1.995,00 Suzuki Alto 1.0 Comfort Plus 2009 € 5.950,00 Suzuki Alto 1.0 Comfort Plus 2010 € 5.950,00 Suzuki Wagon R+ 1.2 Trend 2006 € 4.450,00 Suzuki Jimny 1.3 Cabrio 2000 € 4.250,00 Suzuki Swift 1.3 Sensation 2000 € 1.950,00 Suzuki Swift 1.3 Shogun 5drs GT Plus 2007 € 8.750,00 Suzuki Swift 1.2 Comfort 5drs 2011 € 11.950,00 Suzuki SX4 1.6 Exclusive 2011 € 15.950,00 Suzuki Grand Vitara 2.0 Freestyle 2004 € 7.500,00 Suzuki Grand Vitara V6 1999 € 3.950,00

Demo’s Suzuki Alto 1.0 Exclusive 2012 € 8.950,00 Suzuki Alto 1.0 Comfort GT Plus 2012 € 10.950,00 Suzuki Swift 1.2 Comfort 5drs 2012 € 13.950,00 Suzuki Swift 1.2 Exclusive 5drs 2013 € 16.500,00 Suzuki SX4 1.6 Expressive 2012 € 20.295,00 Suzuki Kizashi 2.4 CVT automaat 4WD 2012 € 29.950,00

Merk Model Km. Kleur Bj. PrijsAudi A1 1.2Tfsi 86pk Pro Line S 10,815 Rood jun-12 19.850 Skoda Fabia 1.4 16v 85pk Tour 35,668 Blauw mrt-10 9.950 Skoda Superb Combi 1.8TSI 160pk Ambition Businessline 45,469 Zwart jan-11 26.950 Volkswagen Golf 1.4TSI 140pk 5D Comfortline 139,753 Grijs jan-08 12.450 Volkswagen Golf 1.2TSI 105pk 5D TOUR 55,802 Grijs nov-10 14.900 Volkswagen Golf 1.2TSI 105pk 5D Trendline 25,071 Zwart sep-11 15.900 Volkswagen Golf 1.2TSI 105pk 5D Trendline Executive 16,646 Grijs jan-12 18.950 Volkswagen Golf 1.4TSI 122pk DSG automaat 22,777 Grijs jan-12 20.750 5D Style met diverse opties Volkswagen Golf Variant 1.9TDI 105pk DSG automaat 108,962 Grijs okt-09 14.750 Comfortline Business Volkswagen Golf Plus 1.6FSI 115pk Turijn 113,639 Zwart apr-05 9.250 Volkswagen Polo 1.4 16v 80pk 5D Optive 35,312 Blauw mrt-07 9.450 Volkswagen Polo 1.4 16v 80pk 5D Optive 96,289 Grijs nov-07 8.950 Volkswagen Polo 1.2TSI 105pk 5D Comfortline 71,186 Grijs jan-10 12.950 Volkswagen Polo 1.4 16v 85pk 5D Comfortline Executive Plus 31,539 Grijs mrt-10 13.450 Volkswagen Touran 1.4TSI 140pk DSG automaat Comfortline 21,795 Grijs apr-11 28.750 Volkswagen Up! 1.0 60pk Move up! Executive 6,001 Wit sep-12 10.950

Kijk op onze website voor de occasions die wij binnenkort gaan verwachten

Occasion van de weekSkoda Octavia Combi 1.2TSI 105pk Ambition 24,969 Grijs apr-12 17.900

Auto Ames Leerdam www.auto-ames.nl

Auto Ames

Energieweg 8, 4143 HK Leerdam, Tel: 0345-638060

Volg ons nu ook op Facebook

Van Willegen

Page 33: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.REGIO-VOETBAL.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Veel op het spel voor Graafschap Biljarts

De Graafschap Biljarts krijgt aanstaande zaterdag de mogelijkheid om de tweede plaats in de eredivisie weer terug te veroveren.

In de rechtstreekse ontmoeting tegen Biljartkeu.nl uit Doetinchem zal er dan wel gewonnen moeten worden. Dit zal geen gemakkelijke opgaven zijn, omdat bij bij de tegenstander Raymund Swertz de grote man in vorm is. Verder speelt de zeer dege-lijke Michel van Silfhout ook mee bij de Doetinchemmers. De derde tegen-stander is het team van Wellse Vaert/RBS uit Steenbergen. Dit team staat in de middenmoot.

Vaste formatieDe Graafschap Biljarts zal in zijn vaste formatie aantreden, met Dave Christi-ani, Martien van der Spoel en Gert Jan Veldhuizen. Wisselspelers zijn Pierre Soumagne, Frank Vermeulen, Jurgen de Ridder, Gerrie van Eck en Lyon Me-gens.

Het belooft weer spektakel te worden zaterdagmiddag in Rumpt. De wed-strijden beginnen om 11:00 uur. De gehele dag is de toegang gratis.

BCL sluit seizoen af in stijl

Het eerste badmin-tonteam van BCL heeft zondag de competitie goed af kunnen sluiten. Er werd namelijk met 4-4 gelijk gespeeld tegen de ongeslagen koploper BC Ziggo uit Alphen aan de Rijn.

BCleerdam 1 heeft zich door dit resul-taat weten te handhaven en zal vol-gende jaar weer uitkomen in de vierde klasse. De dames Masha den Hartog en Ans van Hoogdalem sleepten in drie spannende sets het eerste punt binnen. De heren Jeffrey van Luyn en Jan-Peter Sprong konden geen vuist maken en verloren in twee sets. Er werden vier slopende singlepartijen gespeeld.

Alleen Ans van Hoogdalem pakte een punt mee voor BCL. Jeffrey van Luyn en Masha den Hartog waren gewaagd aan hun tegenstander. Er waren dan ook drie sets nodig om het derde punt voor Leerdam binnen te halen.

Op de baan ernaast speelden Ans van Hoogdalem en Jan-Peter Sprong hun wedstrijd. De Leerdammers kwamen geen moment in nood en wonnen de wedstrijd in twee sets.

Korfballers Ter Leede afgeschoten door DOCaanvallend in een moordend tempo een gaatje probeerde te vinden was ook nog niet zo zuiver , aardoor er pas in de tiende minuut een score op het bord kwam. De eerste treffer was voor de Leerdammers, wat op dat moment verdiend was. DOC wist echter in de eerst volgende aanval de achterstand weg te werken: 1-1. Het duel ging vanaf nu gelijk op, waarbij de thuisploeg iets zuiverder was waardoor ze uitliepen in de score. De 5-2 van DOC was een weergaloze aanval die bekroond werd met een prachtige achterwaartse doorloopbal. De ruststand werd door

DOC bepaald op 6-2. De Leerdammers speelden niet minder dan DOC, maar gingen niet goed genoeg met hun kan-sen om.

In het eerste deel van de tweede helft werd het een verdedigend gevecht. Het aanvalskwartet van de Leerdam-mers bleef zoeken naar goede kansen maar door sterk verdedigen van DOC lukte dit bijna niet meer. In het an-dere vak was precies hetzelfde aan de gang. De Leerdammers wisten de aan-vallen DOC goed tegen te houden en een enkele keer vond de thuisploeg de

korf. Als DOC dan de korf vond was het ook raak. Met nog negen minuten te spelen was de stand 9-4. Voor de Leer-dammers was het een verloren wed-strijd, maar de strijdlustigheid was er nog steeds. DOC wist de score in de laatste minuten nog fl ink op te schroe-ven door uit tien doelpogingen nog zesmaal te scoren. De eindstand kwam hiermee op 15-4. Een duidelijke les in effi ciëntie kregen de Leerdam-mers van DOC.Scores Ter Leede/De Jager: Simon Haber-lah, Arco Roth, Ruben Balsters en Annemiek Veenstra.

Een sterk begin van de korfballers van Ter Leede/de Jager was zaterdag niet genoeg om het ontke-tende DOC af te stoppen. In de tweede helft schoot de tegenstander met scherp en was elke kans een doelpunt. De Leerdammers bleven strijdlustig, maar kwamen er niet meer aan te pas. De eindstand werd 15-4

Aanvankelijk had DOC veel moeite met het spel van de Leerdammers. De jonge ploeg begon ijzersterk en cre-eerde enkele goede kansen maar tot een score kwam dat nog niet. DOC dat

Natalie Puper uit Leerdam (met bril) heeft zondag bij het NK indoor voor junioren C een bronzen medaille gehaald bij het verspringen. Ze is lid van av Statina in Culemborg.

FOTO: AANGELEVERD

Tavernie start met gelijkspel

Tweededivisionist Ta-vernie is de nieuwe tafeltenniscompe-titie begonnen met een 5-5 gelijkspel tegen het Amsterdamse US. Het was even wennen aan de nieuwe thuislo-catie bij VTV in Nieuwegein. Dat ver-hinderde Irene Aangeenbrug en Jacky Alting niet om beiden twee partijen te winnen. Het vijfde Nieuwlandse punt kwam op naam van Laura Daatzelaar. Het dubbelspel Mia Alting/Irene Aan-geenbrug kwam ditmaal niet goed uit de verf.

NK-brons voor Natalie Puper

Natalie Puper uit Leerdam heeft zondag bij het Nederlands kam-pioenschap indoor voor junioren C een bronzen medaille behaald bij het verspringen.

Natalie Puper is lid van atletiekver-eniging Statina uit Culemborg.

Met een finalesprong van 5,14 meter verbrak ze haar eigen clubrecord met veertien centimeter en was ze slechts twee centimeter verwijderd van het zilver. Emma Oosterweger uit Deven-ter won de wedstrijd met een afstand van 5,21 meter.

SprintOok op de 60 meter sprint heeft Na-talie een mooie prestatie neergezet. Daarbij werd ze vijfde.

Haar snelste van drie tijden was 8,27 seconden. Die tijd is slechts twee honderdste van een seconde verwij-derd van haar eigen persoonlijke re-cord.

Bridge Leerdam Rietje Segers en Nico van

Dijk wonnen maandag de competitie-avond bij bridgeclub Leerdam. Het koppel scoorde in lijn A 57,14%, ge-volgd door de koppels Jan Beumer/Harry Heijnen met 56,85% en Peter Danz/Jan Nierop-Groot met 55,95%. Lijn B werd een overwinning voor Bouke den Oudsten en Youri Olivier met 64,17%, gevolgd door Corrie van Meeteren en Corrie Schouten met 53,75%. Aly de Vaal en Nel Spruyt wa-ren het beste koppel in lijn C. Ze scoorden 65,80%.

Woensdag 30 januari 2013

33sport

Competitie Top Team Eredivisie

(kader 47/2, 71/2 en bandstoten)

TOP Biljarten bij B.V. CARAMBOLE - Boutensteinseweg 2 - RUMPTZATERDAG 2 FEBRUARI: Aanvang 11.00 uur. (Toegang gratis)

PROGRAMMA: 11.00 uur: De Graafschap Biljarts - De Wellse Vaert/RBS 12.30 uur: De Wellse Vaert/RBS - Biljartkeu.nl/Veemarkt 15.00 uur: De Graafschap Biljarts - Biljartkeu.nl/Veemarkt

Selectie Selectie Selectie De Graafschap Biljarts De Wellse Vaert/RBS Biljartkeu.nl/Veemarkt Martien van der Spoel Michel van Sifhout Peter de Bree

Dave Christiani Raymund Swertz Roy van Raaij Gert Jan Veldhuizen Ludger Havlik (D) Ian van Krieken Pierre Soumagne (F) Matthijs Bakker Ludo Kools Frank Vermeulen Uwe Klein (D) Harrie van den Boogaard Jurgen de Ridder Gerard Stijf Marcel Hopmans Gerrie van Eck Boudewijn Alink

Lyon Megens

B ouw & Timmerwerken Mark van Dijk Rhenoy Tel: 06 – 2518 7208

BOUTENSTEINSEWEG 2 RUMPT

TOP Biljarten bij

Page 34: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.REGIO-VOETBAL.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

PROGRAMMASTANDEN

Programma 2 en 3 februari

Zaterdag 2 februari1e klasse COranje Wit-LRCAlmkerk-HeerjansdamGPC Vlissingen-AlblasserdamDrechtstreek-VVGZRoda Boys-SliedrechtPelikaan-Terneuzense BoysDe Zwerver-Altena

2e klasse FLeerdam Sport-WNCSV Capelle-EversteinHardinxveld-Rijswijkse BoysWieldrecht-SVWGDC-RijsoordAmeide-MeerkerkThe Gunners-DFC

3e klasse CHeukelum-PapendrechtEBOH-Groote LindtVVAC-TrichtDe Alblas-SchelluinenGroot Ammers-SC AmstelwijckGJS-Unitas

3e klasse DHerovina-NOAD’32Sparta’30-ASHNEO’25-TSVV MerlijnWilhelmina’26-SSC’55Sleeuwijk-ZuilichemGood Luck-GVV’63

4e klasse DSVS’65-ZBC’97Arkel-VurenHSSC’61-LekvogelsStreefkerk-NoordeloosPeursum-GSCRaptim-Dubbeldam

4e klasse EAsperen-WellHaaften-BVVGiessen-RKJVVMVV’58-BrakelWoudrichem-TECWSC-Kerkwijk

Zondag 3 februari4e klasse FHHC’09-BeesdJan van Arckel-Real LunetNieuwkuijk-BurenSCR-OSC’45Teisterbanders-RKTVCFC Engelen-Maliskamp

5e klasse FRhelico-HeerewaardenHedel-Waalkanters/OpijnenRKVSC-OphemertRossum-AlemSCZ-MEC’07Wadenoijen-Hurwenen

Crossloop in Arkel Op zondag 17 maart wordt de

tweede Crossloop van Arkel gelopen. Langs het Merwedekanaal en de Linge is een route uitgestippeld van 4,5 of 10 km. Starttijd: 13:00 uur. De organisatie is in handen van Run2Day Gorinchem in samenwerking met Ro-pateam Phoenix Gorcum. De op-brengst van deze loop is voor het goede doel van de Roparun: ‘de zorg voor mensen met kanker’. Inschrij-ving kan via [email protected] of ter plaatse op de Kolk 29 te Arkel. De start is bij de Haarbrug.

Laponder Open Dutch kampioen

Stan Laponder van Tae-kwondo Academy Leerdam is afgelo-pen zondag in Best Open Dutch Kam-pioen geworden. Hij behaalde deze ti-tel in de jongens B-klasse -160cm, bij het wedstrijd-onderdeel hoogte-sprong. De fi nale sprong was 210 cen-timeter hoog, een vliegende voor-waartsetrap (Nopi Chagi). Bij het on-derdeel tuls werd hij vierde. Er deden nog zeven andere taekwondo-ka’s van Taekwondo Academy Leerdam mee. Zij werden uitgeschakeld

Recreatiesucces voor Spirit

De recreatiemeisjes van Spirit hebben afgelopen zaterdag zeer goed geturnd tijdens een vriend-schappelijke wedstrijd met nog 3 ver-enigingen. Zij wonnen in totaal 22 prijzen.

De wedstrijd in Nederhemert was be-doeld voor meisjes die op recreatie-ni-veau turnen en slechts één uurtje les hebben in de week. Spirit deed in to-taal met 44 meisjes mee in de leeftijd van 5 t/m 28 jaar.

De winnaars:Pré-instap 2007/ niveau R2: Elke Middel-koop (1), Anouk van Milligen (2); Pré-instap 2006 / niveau R2: Lisa van de Kamp (2), Fenne Johannsman (3); Pré-instap 2005 / niveau R2: Ivana van Ameijde (4), Susanne Koppert (5); Pré-instap 2006-2005 / niveau 12-11: Ma-non Havelaar (1), Sherena Vink (2), Sam van Duinkerken (3); Instap 2004 / niveau R2: Roos Visser (1), Britt Bogerd (2). Instap 2004 / niveau R1: Tess Brienesse (3)Instap 2004 / niveau 12-11: Merel Bogaard (1), Marleen Drenth (2); Pupil 1/pupil 2 / niveau R1: Michelle van Put (1), Nicky van Benthem (3).

Waterpolodames verspillen puntenbegin van de wedstrijd werd direct de bal veroverd en scoorde Sandra van Beumken binnen 30 seconden al de openingstreffer. De Haagse tegenstan-der gaat in de competitie gelijk op met De Linge/ PCG en dat was ook goed merkbaar in de rest van de wedstrijd. De dames konden aan beide kanten het doel niet goed bereiken door felle verdediging en het onbenut laten van de kansen die zich wel aandienden.

Pas in de derde periode kon De Linge/ PCG een 2-1 achterstand ombuigen in een 3-2 voorsprong door doelpunten

van Debbie van der Linden. Toch kon niet voorkomen worden dat Zian te-rugkwam en steeds opnieuw de voor-sprong pakte. Een minuut voor tijd kon Van der Linden opnieuw voor de gelijkmaker aantekenen, 5-5. Enkele seconden voor het eind van de wed-strijd kreeg De Linge/PCG nog een man-meer-situatie, maar kon deze niet verzilveren en moest genoegen nemen met een gelijkspel

HerenZonder goed te spelen, hebben de wa-terpoloheren van de Linge/PCG in ei-

gen huis met 8-5 van hekkensluiter WZC uit Zoetermeer gewonnen. De wedstrijd begon nog zo goed. In de eerste aanval kreeg Tjerk Noorduyn veel ruimte en schoot de bal verwoes-tend hard in de kruising.

De thuisploeg speelde de eerste peri-ode prima en kwam op een 4-0 voor-sprong. De rest van de wedstrijd speelde de ploeg slordig en gemak-zuchtig. Het score verloop ging dan ook gelijk op. Via een 5-2 voorsprong werd het uiteindelijk een 8-5 overwin-ning.

De waterpo-lodames van SG De Linge/ PCG heb-ben afgelopen zaterdag opnieuw ge-lijk gespeeld. Het sterke en snelle spel van de twee voorgaande wedstrijden kon tegen het Haagse HZ Zian niet voortgezet worden. Na een pittige pot konden de dames tevreden zijn met één punt.

Met de twee ruime overwinningen van afgelopen weken in het achterhoofd begonnen de Leerdamse/ Gorin-chemse dames voortvarend aan de wedstrijd. Bij het opzwemmen aan het

De waterpolokids van de EG1 (LZ&PC De Linge en PCG Gorinchem, een gemengd team) zijn ongeslagen winterkampioen. In Rotterdam-Noord wonnen ze met maar liefst 0-23.

FOTO: AANGELEVERD

Voetbalvereniging Hero-vina heeft tijdens de jaarvergadering een aantal trouwe leden gehuldigd.

Onder hen waren twee leden die al vijftig jaar lid zijn van de club uit Her-wijnen: Piet Kornet en Fred Scham-paert. Dik de Joode en Arjo Hobo vier-

den hun veertigjarige lidmaatschap, terwijl Jon Nijssen, Frank Clements en Wilco de Leeuw 25 jaar lid zijn de ver-eniging.

Joost van der Meijden, al zestig jaar trouw Herovina-lid, was tijdens de jaarvergadering niet aanwezig. Dat

gold ook voor Kees de Joode (40 jaar lid), Coby Kerkhof-Vermeulen en Gert Jan Mus (25 jaar lid).

Onlangs werd bij Herovina ook een aantal leden in het zonnetje gezet van-wege hun inzet voor de vereniging. Jan Reijnders, Wim van Maaren en Hans Bambacht werden gehuldigd als ‘lid van verdienste’. Pierre Muller werd be-noemd tot erelid.

TrainerHerovina en trainer Hans Richters knopen er nog een jaartje aan vast. Beide partijen kwamen in december contractverlenging van een jaar over-een. De Waalwijker en de derdeklasser uit Herwijnen zijn momenteel voor het derde seizoen aan elkaar verbon-den. “Bij Herovina voel ik me prima thuis. Er zit ook nog voldoende rek in, denk ik. Ik voorzie een mooie toekomst voor Herovina. Ik heb er alle vertrouwen in”, stelt de 53-jarige oefenmeester, die eerder twee seizoenen Rijswijkse Boys onder zijn hoede had en zijn trai-nersloopbaan veertien jaar geleden bij zondagderdeklasser Terheijden be-gon.

Herovina huldigt trouwe leden

FOTO: HEROVINA

Woensdag 30 januari 2013

34sport

Page 35: 05 Editie Leerdam 2013

‘LIKE’ ONSLEES ONS WWW.REGIO-VOETBAL.NLVOLG ONS BEKIJK ONS

Tweede plaats voor Kjell Roerbag

Kjell Roerbag uit Vuren is in zijn leeftijdsklasse (9 t/m 11 jaar) tweede geworden in het eindklasse-ment van de regionale wintercompeti-tie van wielerclub Jan van Arckel. Het gaat om een serie cyclocross/moun-tainbike-wedstrijden. Roerbag pakte één keer een derde plaats en zeven keer een tweede stek. Ook tijdens de afsluitende wedstrijd op het be-sneeuwde thuisparcours in Arkel werd hij tweede. Kjell reed tot één ronde voor het einde nog op kop, maar verspeelde door een kleine stuurfout de overwinning. Uiteinde-lijk kwam Sam Stolk met een kleine voorsprong als eerste over de fi nish.

Clubtitel Batua voor Van Maarseveen

Piet van Maarse-veen is zaterdag clubkampioen gewor-den van tafeltennisvereniging Batua. Hij won in drie sets van Jelle Zijlstra. Op de derde plaats eindigde Martin Monteba, die won van oud-kampioen Arnoud Kipping.

Asio wint De tafeltennissers van Asio

in Haaften hebben de eerste wedstrij-den in de derde klasse L zuid-west Brabant gewonnen. Tegen Always Fair uit Ammerzoden werd het 8-2. Adrie van Maurik won drie partijen, Cor van Horssen en Sander Verstegen ieder één. Asio won ook de dubbel.

In navolging van een jaar geleden was Roy Hoornweg zaterdag een klasse apart in het winterse Hoor-naar. Wandelend legde de Papend-rechter de laatste meters van de Dirk IV-loop af.

Weer in een parcoursrecord, met vol-doende (euro)perspectieven voor de jubileumeditie in 2014. Bij de dames deed de Ambachtse winnares Anne Zijderveld er acht minuten langer over.

Fulltime“Het laatste stukje van het parcours richting de fi nish was niet helemaal sneeuwvrij. Bij het brugje aangeko-men ben ik voor de zekerheid gaan dribbelen en op het laatst zelfs gaan wandelen”, glunderde de soevereine Hoornweg. “Als ik door had kunnen lopen, had ik onder de 30.20 kunnen fi nishen, maar ik moet ook aan mijn eigen portemonnee denken.”

Hoornweg, even gestopt met zijn stu-die aan de Johan Cruyff University, richt zich in 2013 fulltime op het baanseizoen. “Over veertien dagen ga ik zes weken op trainingskamp naar Portugal. Ik wil dit jaar zien hoever ik kom. De vijf kilometer heeft prioriteit, maar ik wil op de 1500 meter en de drie kilometer ook kijken waar ik sta.”

SneeuwbuienMet name die pas zeventienjarige Van Nuenen deed het tot 5 kilometer goed. Tijdens de stevige sneeuwbuien en de dito zuidwester in het gezicht, hield hij Hoornweg perfect uit de wind. “Tussen de vijf en zes kilometer zakte het tempo naar 3.10, dat was natuur-lijk te langzaam. Gelukkig ging het in mijn eentje ook goed, heel makkelijk zelfs”, lachte Hoornweg, die zijn vele trainingsuren zag uitbetaald.De top tien van het sterke deelnemers-veld eindigde, weliswaar binnen de 35 minuten, op gepaste afstand. Albert

Roy Hoornweg domineert Dirk IV-loopMeijer, winnaar van het Univé Grote Rivieren Loopcircuit in 2012, werd tweede op bijna anderhalve minuut. Oud-Typhoonatleet en voormalig ‘Ve-gan Streaker’ Peter Janssen fi nishte als nummer drie .

Bij de dames was Anne Zijderveld een vertrouwde winnares. “Het ging een stuk sneller dan vorig jaar. Logisch, want toen had ik nog de naweeën van een breuk in mijn scheenbeen. In de kou wil ik er nog weleens last van heb-ben, maar vandaag niet. Deze uitslag is een mooie opstap voor het voorjaar. Na mijn laatste wedstrijd in Malaga, een marathon die ik in drie uur en acht minuten liep, heb ik mijn zinnen gezet op Rotterdam. Mijn doel voor 2013 is om voor het eerst onder de drie uur te lopen. En uiteraard wil ik, net als vorig jaar, het loopcircuit weer win-nen.”

Theo Sprong

FOTO: JEROEN DE BRUIJN

Dames WHV pakken punt bij koploper De volleybaldames van WHV pakten zaterdag een puntje tegen koploper

Hand Up uit Berlicum. In de eerste set wist Hands Up regelmatig te scoren met harde aanvallen, waar de verdediging van WHV geen antwoord op had: 25-18. Ook in de volgende set hadden de Asperense dames moeite om de pass goed bij spelverdeelster Astrid Dhondt te brengen. Het lukte de aanvalsters niet om te scoren: 25-10. In de derde set begon Pia Dhondt op de diagonaal positie in plaats van Mirjam Steenis. Deze wissel zette het hele team weer op scherp. Er kwam con-trole over de pass en de aanvalsters wisten de gaten in de verdediging van Hands Up steeds beter te vinden. WHV slaagde er echter nog niet om de aanval van te blokkeren of te verdedigen. WHV streed hard, maar Hands Up trok toch aan het langste eind: 25-21. De dames van WHV waren vastbesloten om niet met lege handen naar huis te gaan. Wat in de vorige sets niet lukte, lukte in de laatste set wel. De aanval van Hands Up werd regelmatig afgeblokt of verdedigd. Dat vormde een goede basis om zelf een goede en snelle aanval op te bouwen. Ook de service-druk werd weer wat verhoogd. WHV wist de laatste set te winnen met 19-25.

Door het winterweer werden afgelopen weekend opnieuw alle com-petitiewedstrijden afgelast. De regio-clubs weken uit naar de kunstgrasvel-den in Asperen, Spijk of Rosmalen om te oefenen.

LRC speelde in Asperen tegen hoofd-klasser Nivo Sparta met 1-1 gelijk. De ploeg uit Zaltbommel kwam na rust op voorsprong door een treffer van Ke-vin Broekmeulen. Rogier Gerritsen zorgde met een treffer tien minuten voor tijd voor de eindstand. Roy Rozen kreeg bij Nivo een rode kaart.

WNC ging tegen Roda Boys nipt on-deruit: 3-4. Op het veld van OJC Ros-malen kwamen de Waardenburgers drie keer terug van een achterstand.

Kevin van de Velde, Jordy Perdon en Hasib Amanzada maakten een Aal-sterse treffer ongedaan, maar een vier-der treffer was WNC te machtig. Der-deklassers Heukelum en ASH ont-moetten elkaar in Spijk. Heukelum was de sterkste: 3-1. Namens Heuke-lum scoorden Sil van Putten (2x) en Ferry Meijdam. Danny Bijl maakte de Hellouwse treffer.

Asperen ging op zijn eigen veld met 1-4 onderuit tegen derdeklasser Schel-luinen. HSSC’61 speelde met 1-1 ge-lijk tegen NOAD’32. Bas Scheenhart scoorde voor de ploeg uit Hei- en Boei-cop. Vuren verloor met 1-2 van MVV’58. SVS’65 ging tegen het tweede elftal van Achilles Veen met ruime cij-fers onderuit: 1-6.

Alleen Heukelum wint

Turnster Dewi Hipir uit Leerdam won zaterdag goud tijdens de tweede voorronde in Hoog-landerveen.

Dewi turnde een goede wedstrijd. Op alle toestellen pakte ze de meeste pun-ten ten opzichte van haar concurren-ten (met uitzondering van de onge-lijke brug). Ondanks een val van de balk eindigde ze ruim twee punten boven de nummer twee. Ze kreeg een puntentotaal van 52,058. In de tweede divisie was er voor de Zijderveldse in-

stap-turnster Stephanie Groenesteijn ook een gouden medaille. Senior-turnster Hannah Hijmering behaalde een bronzen medaille. Dewi, Stepha-nie en Hannah hebben zich met deze prestatie geplaatst voor de landelijke fi nales, die beginnen in maart. Noemi Meydam werd in de derde divisie vijfde. Margot de Boer en Myrha Mook respectievelijk 7e en 15e. Pupil 1-turn-ster Isis Veltman werd 7e, junior-turn-ster Danique Meydam en Jessica van Toorn pakten eveneens zevende plaat-sen.

Dewi Hipir pakt goud in Hooglanderveen

FOTO: AANGELEVERD

Gymvereniging WHV uit Asperen pakte tijdens een re-creantenwedstrijd in Aalst negen me-dailles.

Naast Hamariti en WHV werd er deel-genomen door turnsters van SVB uit Beesd en Spirit uit Leerdam. In totaal 104 deelnemers. Ze bestreden elkaar in de kleine gymzaal van Nederhe-mert-noord op de onderdelen sprong, balk, mat en brug. Er waren eerste prijzen voor Feline van de Vlies bij pre-instapniveau R2 (45,8

punten), Romay van Ingen bij pre-in-stap niveau RS (46,25 punten), Esmee de La Rosette bij pupil 1 en 2 niveau (46,65 punten) en Anouk van Dort-mont bij jeugd 2000 R1/12 (47,8 pun-ten). Verder waren er tweede prijzen voor Eva van Werkhoven (instap R2, 45,45 punten). Julianne van Aalsburg (ni-veau 11, 50,25 punten) en Fleur Ver-steegh (R1/12, 45,95 punten). Derde prijzen werden behaald door Mira Buijserd (pre-instap R3, 45,7 punten) en Eva van Werkhoven (instap R2, 45,45 punten).

Negen medailles voor WHV

Peter Branderhorst heeft de laatste wedstrijd van de RC Jan van Ar-ckel-wintercompetitie gewonnen. De eindzege was echter voor Hoogblok-lander Kelvin van den Dool.

De cyclocrossers en MTB’ers sloten de competitie zaterdag in Arkel, waar de parcoursbouwers weer hun best had-den gedaan, onder winterse omstan-digheden af. In de A-klasse maakten de Nieuwendijkers Peter Branderhorst en Dennis Ebert er een mooie strijd van. De ploeggenoten verloren elkaar

niet uit het oog. Maikel Govaarts maakte het succes van het Merida-Bassa Team compleet door derde te worden. Kelvin van den Dool (Hoog-blokland) had niet zo’n goede start, maar reed uiteindelijk een degelijke koers. Zijn vierde plaats was vol-doende voor de eindzege.Uitslag: 1. Peter Branderhorst, 2. Dennis Ebert, 3. Maikel Govaarts, 4. Kelvin v.d. Dool, 5. Jarno van Krimpen.Eindklassement: 1. Kelvin v.d. Dool, 2. Bert Pesselse, 3. Dennis Ebert, 4. Peter Brander-horst,

Eindzege Kelvin van den Dool in wintercompetitie

FOTO: JAN DE BRUIN

Woensdag 30 januari 2013

35sport

Page 36: 05 Editie Leerdam 2013

VLOERENINSPIRATIE

De voordelen van Hakkert wonen & slapen op een rij:

- Enorme keuze in laminaat, parket en pvc vloeren.

- Kiest u voor zelf leggen, of laat u leggen door onze eigen vakmensen?

- Compleet programma ondervloeren en plinten.

- Er wordt altijd gratis ingemeten en u ontvangt dan een vrijblijvende offerte.

- Staan er zware meubels in de weg, wij helpen u graag!

- Al vanaf € 13,95 m²

Parket Laminaat PVC